فهرست مطالب

Contemporary Research on Islamic Revolution - Volume:5 Issue: 16, Spring 2023

Journal of Contemporary Research on Islamic Revolution
Volume:5 Issue: 16, Spring 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هادی کشاورز* صفحات 1-26

    هویت یابی نوجوانان در ایران به سرعت در حال تغییر است. طی دهه ی گذشته، نوجوانان تحت تاثیر چندین محرک مهم قرار گرفته و مسیر هویت یابی آنها نسبت به گذشته به شدت تغییر کرده است. مهمترین این محرک ها، تحول سریع در فناوری های ارتباطی و در نتیجه، گسترش شبکه های اجتماعی، افزایش اطلاعات آنلاین و ظهور ارتباطات بیش از حد (که در آن نوجوانان می توانند دایما به صورت آنلاین به هم متصل شوند) است که با ایجاد تعامل فراگیر، بر هویت ها تاثیر مستقیم داشته و در کنار پیامد و آثار باقی مانده از روند های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ای که از گذشته به جای مانده است، افق جامع تری در روند شناخت نسل جدید و هویت یابی آنها به ما می دهد. در این راستا، با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی در تلاش خواهیم بود که به این پرسش محوری پاسخ دهیم که «هویت یابی نسل جدید چگونه و در چه فرآیندی شکل گرفته و تلاقی این هویت جدید و وضعیت جامعه چه پیامدهایی خواهد داشت؟» نتیجه تلاقی این محرک ها (تحول در فناوری های ارتباطی و پیامد روندهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی) در هویت یابی نسل جدید برای سیاست گذاران این است که هویت یابی دیجیتالی نوجوانان می توانند در صورت کنترل و هدایت، منبع مثبتی برای تغییرات اجتماعی، ایجاد سرمایه اجتماعی و ارتقای رفاه باشد، در غیر این صورت، می تواند در ناآرامی های اجتماعی، رفتارهای ضد اجتماعی و در نتیجه منازعه در سپهر اجتماعی نقش عمده ای در برابر سنت، مذهب و نظام سیاسی ایفا کند.

    کلیدواژگان: هویت یابی دیجیتالی، نسل Z، حوزه اجتماعی، فناوری های ارتباطی
  • حمیدرضا منیری حمزه کلائی* صفحات 27-46

    پژوهش حاضر به چالش های رفتاری مدیران انقلاب اسلامی و سپس به ارایه راهکار و درمان در این زمینه پرداخته است. پرسش اصلی این است که آیت الله خامنه ای چالش های پیش روی مدیران انقلاب اسلامی را چگونه دلیل یابی می کند و امام خمینی برای برون رفت از آن چه راه حلی ارایه می دهند؟ مقاله با بهره گرفتن از مدل سه شاخگی و روش مفهوم شناسی و تفسیر متن به متن بیانات رهبری و امام خمینی صورت بندی شده است. مدل سه شاخگی دارای سه بعد ساختاری، زمینه ای و رفتاری است، اما از آنجا که یکی از چالش های اساسی مدیریت مطلوب انقلاب اسلامی بی توجهی به سرمایه راهبردی و نامشهود سرمایه انسانی از حیث ضرورت های رفتاری است، لذا در این تحقیق صرفا نقش و تاثیر چالش های رفتاری مدیران را در مجموعه سازمان نظام جمهوری اسلامی از منظر رهبر انقلاب اسلامی و سپس راه کار برون رفت از چالش ها بر اساس مبنای امام خمینی ره تبیین می گردد. فرضیه پژوهش به این صورت است که از آنجاکه انسان رشد یافته و تحول آفرین از تربیت های متناسب لایه های وجودی عقلی، قلبی و ظاهری برخوردار می باشد، " ابعاد تربیتی" رفتاری (منابع انسانی) مدیر مطلوب" هم در سه بعد "تربیت اعتقادی"، "تربیت اخلاقی" و "تربیت فقهی" قابل دسته بندی است. روش تحقیق توصیفی تبیینی است و نوع جمع آوری داده ها، کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، امامین انقلاب، مدیران انقلاب، معضلات و ضرورت های رفتاری
  • محمد کفاش*، مصطفی ملکوتیان صفحات 47-69
    ایالات متحده آمریکا در راستای سیاست های کلان خود، جهت تسلط بر مناطق استراتژیک جهانی، همواره سازو کارهای اعمال قدرت را به کار گرفته است. در این میان سازمان اطلاعاتی ایالات متحده در راستای این سیاست ها از مکانیسم های پیچیده ای استفاده کرده است. از طرفی وقوع انقلاب اسلامی و شروع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران می توانست سیاست دولت آمریکا را در رسیدن به اهداف سلطه گرانه را محقق سازد. مسیله ای که ضروری است بدان پرداخته شود این است که سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA) در خصوص جنگ تحمیلی از چه مکانیسمی استفاده کرده است. یافته های تحقیق که با روش توصیفی نگاشته شده حاکی از آن است که مهار انقلاب اسلامی، حفظ هژمونی و استمرار استیلا بر منابع و منافع منطقه ، آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا را به تیوری پردازی راهبردی در حوزه نرم (تسهیل و تحصیل وقوع جنگ علیه جمهوری اسلامی ایران) و همچنین اقدامات عملیاتی در حوزه سخت که شامل مبادرت و کنش های حمایتی، اطلاعاتی و تسلیحاتی می باشد فراهم کرده است.این پژوهش با تبیین مفهومی روش های نرم و سخت قدرت، در مقابله، تهاجم و جنگ ،بکارگیری این دو مولفه را توسط سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا در جنگ تحمیلی ارایه خواهد کرد.
    کلیدواژگان: سازمان سیا، CIA، جنگ تحمیلی، صدام حسین، آمریکا
  • حسن صادقیان*، غلامعلی سلیمانی صفحات 71-89

    جامعه علویون، که به فرموده مقام معظم رهبری «ایتام آل محمد» هستند، باور به پیروی از مکتب اهل بیت (ع) همچنان در ایشان ریشه دارد. معهذا، در طول تاریخ علویگری به دلیل تاثیرپذیری از برخی جریانات دینی، سیاستگزاری ها و برنامه‏ ریزی ‏های سیاسی- فرهنگی هدفمند، دچار شناسه‏ ی هویتی و ماهیتی ترکیبی و چندبنی شده ‏اند. لذا، بر متولیان این عرصه، به نوعی تکلیف شرعی و عرفی است که با برنامه‏ ریزی دقیق و جامع و با تمرکز بر وجوه مشترک با جامعه علویان یعنی اعتقاد خاص به ایمه اطهار (ع)، بزرگداشت برخی از اعیاد و مراسم‏های دینی و در نهایت باور به اصول و ارکان و ارزشهای مکتب اهل بیت (ع)، گام‏هایی بنیادین در جهت احیای شناسه‏ ی هویتی دینی راستین جامعه علوی بردارند. (مسیله) پژوهش حاضر تلاش کرده است بر اساس روش توصیفی- تحلیلی و طبق «نظریه پخش/ اشاعه» تاثیر انقلاب اسلامی ایران در بازیابی هویت راستین جامعه علوی ترکیه را از زبان رهبران عقیدتی مورد واکاوی و ارزیابی قرار دهد. (روش تحقیق) به طور کلی، رهبران علوی معتقدند، امروز به برکت انقلاب اسلامی ایران و شناخت درست از مکتب اهل بیت (ع)، تلاش می‏شود اصول -ارکان و آیین و سنن صحیح و راستین به جامعه علوی معرفی شود. در این راستا، مسیولیت بزرگی بر عهده رهبران و دده‏های علوی است تا با آموزش معارف اهل بیت (ع)، جامعه علوی را از تهدیدات ایمن نگه دارند و با آگاه ‏سازی، آنها را به آغوش مکتب اهل بیت (ع) بازگردانند.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، ایران، ترکیه، علویگری، نظریه پخش، هویت
  • شهروز شریعتی*، علی نعمت پور صفحات 91-117
    راهبردهای دفاعی هر کشور پاسخی به تهدیدات منطقه ای و بین المللی است و کشورها با توجه به این تهدیدات به ایجاد بازدارندگی در راستای حفظ امنیت و بقا وجودی خود اقدام می کنند. کشورهایی که در طول تاریخ در معرض تهدید و تجاوز بوده اند، بیش از سایر کشورها نگران امنیت و کیان خود هستند. نظام دفاعی جمهوری اسلامی ایران از جهات مختلف متاثر از فرهنگ راهبردی ایران است که در مواجهه با تهدیدات و چالش های متعدد شکل گرفته است. به بیان بهتر، ایران که به واسطه موقعیت خاص ژیوپلیتیکی خود همواره در معرض تهدید رقبای منطقه ای و بین المللی بوده، موضوع امنیت و بازدارندگی را یک موضوع حیاتی تلقی می کند. اما از هنگام پیروزی انقلاب که اسلام در مرکز سیاست های امنیتی و دفاعی کشور قرار گرفته، این بازدارندگی دارای منطق خاص تری شده است؛ بر این اساس فهم منطق بازدارندگی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، مستلزم شناخت رویکرد اسلام به مفهوم دفاع و امنیت است. این پژوهش از روش تحلیل گفتمان برای بررسی معنای نهفته در متون به منظور تحلیل مفهوم بازدارندگی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران استفاده می کند و با بررسی و ارزیابی اسناد و متون شفاهی و مکتوب و فتاوای رهبر انقلاب، منطق دینی بازدارندگی را در جمهوری اسلامی مورد واکاوی قرار می دهد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که ماهیت راهبرد دفاعی ایران در چارچوب آموزه های اسلامی مبتنی بر بازدارندگی فعال در برابر تهدیدات منطقه ای و بین المللی و حفظ توان حمله دوم به منظور پیشگیری از خطر جنگ علیه ایران است.
    کلیدواژگان: ایران، امنیت، سیاست خارجی، بازدارندگی، راهبرد دفاعی، فرهنگ سیاسی
  • محمداسماعیل نباتیان* صفحات 119-140

    نوستالژی یا حسرت گذشته، مفهومی مهم در مباحث فرهنگ سیاسی جامعه است. این مفهوم مبین ناامیدی و حرمان از شرایط حال، و پدید آمدن اشتیاق به گذشته است؛ گذشته ای فرا واقعی و عاری از کاستی ها که در روان و خاطر امروز جامعه برساخته می شود. نوستالژی را می توان نوعی خودفریبی دانست که برای برون رفت از شرایط نابسامان، به تحریف گذشته و پیرایش رویدادها برای رویایی جلوه دادن آن و احساس سرخوشی و التیام آلام می پردازد. یکی از پدیده ها در بخش هایی از جامعه ایران در سال های اخیر، اشتیاق به گذشته در عصر پهلوی و بروز حس نوستالژیک نسبت به آن است. سوال اصلی مقاله این است که نوستالژی چه نقشی و چگونه در بازتولید گذشته پیراسته و فراواقعی از دوره پهلوی توسط مخالفان جمهوری اسلامی و پذیرش آن در بخش هایی از جامعه ایران تاثیر داشته است؟ فرضیه مقاله این است که با توجه به وجود دو مولفه نوستالژی، یعنی یاس از حال و اشتیاق به گذشته، جامعه امروز ایران، در مواجه با سختی معیشت، تصویر مبهم از آینده و یاس از حال و برای تسکین درد، به گذشته ای رویایی و پیراسته شده مشتاق می شود که در ذهن خود پرداخته است. این بستر روانی برساخته و فربه شده در جامعه، زمینه نادیده انگاری هر نوع کاستی، فساد، جنایت، محرومیت ، ظلم، سرکوب، استبداد، وابستگی و... در دوره پهلوی را در اذهان جامعه فراهم نموده و در ساخت جامعه ای فرا واقعی و تطهیر جنایات پهلوی توسط جریان ها و رسانه های مخالف جمهوری اسلامی و گرایش به ارتجاع، نقش ایفا می نماید.

    کلیدواژگان: نوستالژی، انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی، تطهیر پهلوی
|
  • Hadi Keshavarz * Pages 1-26

    Adolescent identification in Iran is rapidly changing. Over the past decade, adolescents have been influenced by several significant factors, and their path of identification has undergone intense transformation compared to the past. The most important of these factors are the rapid advancements in communication technologies and the consequent expansion of social networks, increasing online information, and the emergence of excessive connectivity where adolescents can be constantly connected to each other online, creating pervasive interactions that directly impact identities. Alongside the consequences and lasting effects of economic, social, and political processes that have persisted from the past, this provides a broader perspective in understanding the cognition and identification of the new generation. The present study, with descriptive-analytical method, aimed to answer the central question: ‘How has the identification of the new generation taken shape?’ and ‘What are the consequences of the convergence of this new identity with the societal situation?’ The result indicates that the convergence of these stimuli (changes in communication technologies and the consequences of political, economic, and social trends) in the identification of the new generation suggests to policymakers that digital identification among adolescents can be a positive source for social change, creating social capital and promoting well-being if controlled and guided. Otherwise, it can play a major role in social unrest, anti-social behavior, and consequently conflict against tradition, religion, and the political system.

    Keywords: Digital identification, generation Z, social sphere, Communication Technologies
  • Hamidreza Moniri Hamzekolaee * Pages 27-46

    The present study is focused on the behavioral challenges faced by managers in the Islamic revolution and aims to provide solutions to overcome them. The main question that this article seeks to answer is ‘How Ayatollah Khamenei justifies these challenges and what solutions Imam Khomeini proposes to address them?’ To achieve this, the article employs a tripartite model and method of conceptual analysis and text interpretation to presents the statements of the leader and Imam Khomeini in a structured manner. The tripartite model is an analytical tool that examines organizational and management theories in terms of productivity, which has three dimensions: Structural, contextual, and behavioral. However, the present paper acknowledges that one of the fundamental challenges of desirable management in the Islamic revolution is ignoring the strategic and intangible human capital in terms of behavioral necessities. Therefore, the study focuses only on the role and impact of behavioral challenges of managers in the organization of the Islamic republic system according to the leader of the Islamic revolution and proposes solutions to overcome these challenges based on Imam Khomeini's principles. In Ayatollah Khamenei's political thought, behavioral challenges of human resources can be identified and examined in three areas: cognitive, ethical, and jurisprudential. According to Imam Khomeini, the solution to these behavioral challenges is through appropriate upbringing of intellectual, emotional, and physical layers of existence. This approach is classified in to three categories of "Ideological Education," "Ethical Education," and "Jurisprudential Education," which fall under the broad category of "Educational Dimensions" of behavioral (human resource) management. To accomplish this research, a descriptive-explanatory method is used, and data collection is library-based.

    Keywords: Islamic Revolution, Revolutionary Imams, Revolutionary Managers, Behavioral Problems, Necessities
  • Mohammad Kaffash *, Mostafa Malakoutian Pages 47-69
    The United States of America, in line with its macro policies, has always used power mechanisms to dominate strategic global regions. In the meantime, the US intelligence agency has used complex mechanisms in line with these policies. On the other hand, the occurrence of the Islamic revolution and the start of the Iraq-imposed war against Iran could have made the US government's policy to achieve its hegemonic goals a reality. The issue that needs to be addressed is what mechanism has been used by the Central Intelligence Agency (CIA) regarding the imposed war. The findings of the research, written with a descriptive method, indicate that the containment of the Islamic revolution, the maintenance of hegemony and the continuation of the occupation of the resources and interests of the region, led the US Central Intelligence Agency to theorize the strategy in the soft field (facilitating and studying the occurrence of war against the Islamic Republic Iran) as well as operational measures in the hard field, which includes support, intelligence and weapon actions. This research, by explaining the concept of soft and hard power methods, in confrontation, aggression and war, the use of these two components It will be presented by the Central Intelligence Agency of America in the imposed war.
    Keywords: CIA organization, CIA, Imposed War, Saddam Hussein, America
  • Hassan Sadeghian *, GholamAli Soleimani Pages 71-89

    The Alawite community, who according to the Supreme Leader are "orphans of the family of Muhammad", believe in following the school of Ahl-ul-Bayt (a.s) is still rooted in them. However, throughout the history of Alawism, due to the influence of some religious movements, policies and targeted political-cultural planning, they have suffered from a mixed and multifaceted identity and nature. Therefore, the trustees of this field have a kind of religious and customary duty to celebrate some religious holidays and ceremonies with a detailed and comprehensive planning and focusing on the common aspects with the Alevi community, that is, a special belief in the Imams (a.s.). And finally, believing in the principles, pillars, and values of the school of Ahl- ul-Bayt (a.s), take fundamental steps in the direction of reviving the true religious identity of the Alevi community. (Question) The current research has tried to analyze and evaluate the impact of the Islamic Revolution of Iran in restoring the true identity of the Turkish Alevi community based on the descriptive-analytical method and according to the "diffusion theory" from the words of ideological leaders. (Methodology) In general, Alevi leaders believe that today, with the blessing of the Iranian Islamic Revolution and the correct understanding of the Ahl- ul-Bayt (a.s) school, efforts are being made to introduce the correct principles and traditions to the Alevi society. In this regard, it is a great responsibility for Alevi leaders and sects to keep the Alevi community safe from threats by educating the Ahl-ul -Bayt (a.s.)

    Keywords: Islamic Revolution, Iran, Turkey, Aleviism, Diffusion Theory, Identity
  • Shahrooz Shariati *, Ali Nematpour Pages 91-117
    The defense strategies of each country are a response to regional and international threats. Countries that have historically been under threat and aggression are more concerned about their existential security than other states. Iran's defense system is influenced by its strategic culture in various ways. This political culture, which has been formed and changed by facing numerous threats and challenges, significantly impacts the national defense approach. For this reason, the issue of security and deterrence has been a vital issue for different governments in Iran. Since the Iranian Islamic Revolution, Islam has been the core of the country's security and defense policies. For this reason, understanding Islam's approach to the concept of defense and security in Iran's foreign policy is essential. Consequently, using the discourse analysis method, this research investigates the hidden meaning in the texts to analyze the concept of deterrence in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran. This article examines the religious logic of deterrence in the Islamic Republic by evaluating the oral and written documents and fatwas of the supreme leader. The findings of this research show that the nature of Iran's defense strategy in the framework of Islamic thought is based on an active deterrence strategy against regional and international threats and maintaining its second-strike capability to prevent the risk of war against Iran.
    Keywords: Iran, Security, Foreign Policy, deterrence, Defense strategy, political culture
  • MohammadEsmaeil Nabatian * Pages 119-140

    Nostalgia is an important concept in the issues of identity and political culture of the society. Understanding this concept shows the state of despair and deprivation from the current conditions, and the emergence of longing for the past; A past free of shortcomings that is built in the psyche of today's society. Nostalgia can be considered as a kind of self-deception that distorts the past and edits events to make it ideal in order to get out of the chaotic situation. The hypothesis of the article is that due to the existence of two basic components of nostalgia, i.e. despair of the present and longing for the past, today's society is faced with livelihood problems, an unfavorable image of the future and a feeling of hopelessness for the improvement of the situation, and to relieve the pain, to He leaves his heart with a past that has been removed from any shortcomings and hardships and has found a surreal space in his mind. This psychological foundation built in the society provided the ground for ignoring any kind of deficiency, crime, deprivation, oppression, tyranny, dependence, etc. in the minds of the people of the Pahlavi period and in building a surreal society and purifying the crimes of the Pahlavis by currents and media. The meaning of the Islamic Republic and tendency to reaction plays a role.

    Keywords: Nostalgia, Islamic Revolution, Islamic republic, Pahlavi purification