فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 129، اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ساناز حجی، خسرو فغانی ماکرانی*، نقی فاضلی صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش ارایه الگوی کیفیت حسابرسی سبز براساس ارزیابی شورای گزارشگری مالی انگلستان از تغییرات محیط زیست بوده است.

    روش بررسی

    روش پژوهش از نظر نوع داده ترکیبی بوده است و جامعه هدف براین اساس در بخش کیفی  11 نفر از متخصصان حسابداری و مدیریت مالی در سطح دانشگاهی و 14 نفر از شرکای حسابرسی در بخش کمی طی سال های 1398 الی 1400 بودند. در این پژوهش در بخش کیفی از تحلیل فراترکیب و دلفی استفاده شد و در بخش کمی از تحلیل تفسیری ساختاری جامع برای تعیین تاثیرگذارترین مضامین الگوی کیفیت حسابرسی سبز بهره برده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش در بخش کیفی از وجود دو مولفه ی اصلی و 11 مضمون گزاره ای مرتبط با کیفیت حسابرسی سبز حکایت دارد و در بخش کمی مشخص شد، ارزیابی سطح ریسک های زیست محیطی شرکت ها برای ذینفعان تاثیرگذارترین مضمون کیفیت حسابرسی سبز براساس ارزیابی شورای گزارشگری مالی انگلستان می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

     نتیجه کسب شده بیان کننده ی این واقعیت هستند که شناخت این سطح از ریسک ها می تواند به شرکت های رقیب و حتی سرمایه گذاران کمک نماید، تا سطح پیشروی شرکت از منظر فناوری های زیست محیطی و آینده نگری های آتی آن در سطح بازار را مورد بررسی قرار دهند.

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی سبز، شورای گزارشگری مالی انگلستان، تغییرات محیط زیست
  • هدایت حسین زاده*، مهدی مرادی صفحات 15-26
    زمینه و هدف

    از آنجا که مصرف روز افزون انرژی های فسیلی به صورت روزمره افزایش یافته است و مصرف انرژی و به تبع آن انتشار گازهای گلخانه ای مشکلات زیادی را در جهان از جمله بالا رفتن سریع دما ایجاد کرده است. لذا مطالعه تاثیر ابعاد اقتصادی بر انتشار گازهای گلخانه ای ازاهمیت بالایی برخوردار می باشد. در این مطالعه به بررسی تاثیر مصرف انرژی و رشد اقتصادی بر انتشار دی اکسیدکربن در کشورهای منطقه منا طی دوره 2014- 1995 با در نظر گرفتن اثرات همسایگی پرداخته می شود. زیرا انتشار گازهای گلخانه ای در هر کشور نه تنها تابعی از عوامل موجود در داخل کشور بوده، بلکه تابعی از کشورهای همسایه نیز می باشد.

    روش بررسی

    به منظور بررسی تاثیر مصرف انرژی، رشد اقتصادی و انتشار دی اکسیدکربن برای کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا ابتدا از آزمون LM برای بررسی وجود وابستگی فضایی استفاده شد و سپس مدل تحقیق با استفاده از روش رهیافت داده های تابلویی فضایی مورد تخمین قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های حاصل از برآورد مدل نشان می دهد که اثرات همسایگی در مدل مورد مطالعه تایید شده است. همچنین نتایج بیانگر این است که متغیر لگاریتم مصرف انرژی دارای تاثیر مثبت و معنی داری بر انتشار CO2 دارد. متغیر لگاریتم درآمد سرانه دارای تاثیر مثبت و معنی دار و متغیر مجذور لگاریتم درآمد سرانه دارای تاثیر منفی و معنی داری بر انتشار دی اکسیدکربن دارند.

    بحث و نتیجه گیری

     براساس نتایج تحقیق فرضیه زیست محیطی کوزنتس برای کشورهای مورد بررسی برقرار می باشد. بنابراین می توان کاهش مصرف انرژی را به عنوان راهی جهت کاهش آلودگی پیشنهاد نمود. با در نظر گرفتن اثر تکنولوژی، دو راهبرد می تواند مطرح شود: یکی ارتقای فن آوری استفاده از انرژی های فسیلی جهت افزایش کارایی انرژی و کاهش آلودگی و دیگری استفاده بیشتر از حامل های انرژی تجدیدپذیر و سوخت های پاک می باشد.

    کلیدواژگان: مصرف انرژی، رشد اقتصادی، انتشار دی اکسیدکربن، داده های تابلویی فضایی
  • مجتبی رنگرزیان، رحمت مدندوست، رضا محجوب*، مهدی رفتاری صفحات 27-39
    زمینه و هدف

    گرمایش جو کره زمین عمدتا به دلیل آلودگی ناشی از انتشار گازهای گلخانه ای و غالبا دی اکسیدکربن (CO2) می باشد. کاهش گازهای گلخانه ای و تجزیه و تحلیل و نظارت بر محیط زیست یکی از دغدغه های بشر امروزی است.کارخانه های سیمان تولیدکنندگان عمده گازهای گلخانه ای هستند. هدف اصلی این پژوهش، یافتن ماده ای با خاصیت سیمانی (پوزولان) و قابل جایگزینی در قسمتی از سیمان بتن با مد نظر قرار دادن کاهش مصرف سیمان وکاهش انتشارگاز گلخانه ای CO2 می باشد. پوزولان معدنی محلی مورد پژوهش، دارای خواص مشابه پوزولان های مشهور جهان بوده و استانداردهای مربوط را داراست.

    روش بررسی

    به منظور یافتن طرح بهینه جایگزینی پوزولان معدنی محلی با بخشی از سیمان، در تابستان سال 1400، طرح اختلاط با چهار گونه 5، 10، 15 و 20 درصد وزنی مورد مطالعه قرار گرفت و تاثیر آن بر مقاومت فشاری بتن و مقدار انتشار گاز گلخانه ای CO2 و توانایی آن درکاهش مقدار آلایندگی زیست محیطی در مقایسه با بتن سیمانی معمولی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بهترین میزان جایگزینی این پوزولان به سیمان در بتن، 15 درصد وزنی است و باعث افزایش 4/2 درصدی مقاومت می شود. همچنین این پوزولان نسبت به بتن سیمانی معمولی 20/15 کیلوگرم در هر مترمکعب CO2 کمتری منتشر می نماید که این مقدار مشابه سایر پوزولانهای پرکاربرد می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به اثرات مطلوب درتقویت ساختار وکاهش مصرف سیمان در بتن، پوزولان مورد پژوهش را می توان به عنوان ماده ی کاهنده سیمان و دوستدار محیط زیست معرفی نمود.

    کلیدواژگان: گازهای گلخانه ای، انتشار CO2، پوزولان معدنی محلی، پتانسیل گرمایش جهانی(GWP)، بتن سبز
  • میر حسن ریاضی، علی فقیه حبیبی*، علی مشهدی، منصور پور نوری صفحات 41-53
    انصاف بین نسلی که مبنای اصلی حقوق نسل های آینده می باشد، بیانگر این مطلب است که نسل حاضر در بهره برداری و برخورد با محیط زیست باید به گونه ای رفتار نماید که منافع نسل های آینده نیز حفظ شود. در قانون اساسی ایران در اصل 50 به طور صریح به حفاظت از محیط زیست تاکید شده است. این اصل، مسایل بسیاری را از حیث و منظر حقوقی بیان می کند و از نظر حمایت از حقوق نسل فعلی و آینده نسبت به حق بر محیط زیست سالم و رعایت انصاف بین نسلی تکلیف روشنی را بیان نموده است. در این اصل، چند نکته بیان شده است که حایز اهمیت برای بررسی دقیق تر می باشد. ابتدا بحث حفاظت از محیط زیست می باشد که در این صورت، همان بحث حفظ و رعایت حق بشری جامعه بر محیط زیست سالم مطرح می شود. سپس بحث انصاف بین نسلی و شناسایی به میان می آید. یعنی رعایت انصاف با نسل های فعلی و آینده و همچنین این مسایل را وظیفه ی همگان می داند و بحث مشارکت همگانی در حفظ محیط زیست مطرح می گردد و در نهایت نیز بحث ضمانت اجرای این امور به میان می آید که برای حفظ محیط زیست پیش بینی ضمانت اجرایی قوی مانند قانون اساسی لازم می باشد که در این اصل بیان گردیده است. در این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی سعی در بررسی حقوق و تعهدات انصاف بین نسلی در راستای تامین اهداف توسعه پایدار (با تاکید بر اصل 50 قانون اساسی ایران) شده است.
    کلیدواژگان: اصل 50 قانون اساسی، محیط زیست، انصاف بین نسلی، توسعه پایدار، نسل های آینده
  • امیدعلی عادلی*، یزدان گودرزی فراهانی، علی اکبر ابراهیمی نژاد رفسنجانی صفحات 55-69
    زمینه و هدف

    یکی از برجسته ترین فرضیات حوزه اقتصاد محیط زیست، فرضیه پورتر است که توسط مایکل پورتر (1995) مطرح شد. این فرضیه بدین مسیله اشاره دارد که اگر کشوری مقررات محیط زیستی (ER) سخت گیرانه ای را نسبت به رقبایش به کار گیرد، در بلندمدت به صادرکننده فناوری های نوین زیست محیطی بدل خواهد شد. با توجه به اهمیت این فرضیه برای سیاست گذاران و بنگاه ها، مطالعات بسیاری برای اثبات یا رد این فرضیه انجام شده است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر آزمون فرضیه پورتر (تاثیر پذیری رقابت پإیری و نوآوری بنگاه از سختگیری در مقررات زیست محیطی) است

    روش بررسی

    در این پژوهش با استفاده از روش رگرسیون انتقال ملایم پنلی برای دوره زمانی 2000- 2015 فرضیه پورتر برای 25 کشور عضو OECD آزمون شد.

    یافته ها

    نتیجه به دست آمده بیانگر این بوده است که متغیر شاخص وزنی سخت گیری سیاست های زیست محیطی در بخش خطی و غیرخطی مدل دارای اثرات مثبت و معنی داری برافزایش در تعداد فناوری های منتخب حوزه محیط زیست بوده است. ضریب متغیر برآورد شده به این صورت بوده که شدت اثرگذاری این متغیر در بخش خطی برابر با 142/0 و در بخش غیرخطی برابر با 213/0 بوده است. همچنین سرعت گذار بین دو رژیم رشد شاخص وزنی سخت گیری سیاست های زیست محیطی، با توجه به پارامتر گذار تخمین زده شده معادل 17/3 است.

    بحث و نتیجه گیری

    تحلیل نتایج نشان می دهد زمانی که رشد شاخص وزنی سخت گیری سیاست های زیست محیطی پایین باشد شدت اثرگذاری متغیرهای مستقل و کنترلی بر تعداد فناوری های منتخب حوزه محیط زیست متفاوت خواهد شد. با توجه به تجربه کشورهای توسعه یافته، بهبود وضعیت نظام قانونی و حقوق مالکیت، افزایش کمک های رسمی و دولتی برای توسعه در حوزه محیط زیست و افزایش بودجه دولتی تحقیق و توسعه در حوزه محیط زیست می تواند نقش موثری بر بهبود رقابت پذیری و افزایش در نوآوری بنگاه در کنار سخت گیری در قوانین زیست محیطی ایفا کند.

    کلیدواژگان: اقتصاد محیط زیست، اقتصاد دانش بنیان، نوآوری، مقررات زیست محیطی، رقابت پذیری، فرضیه پورتر
  • شهرام شیران زائی، دردانه آقاجانی* صفحات 71-86
    زمینه و هدف

    در شرایط کنونی برنامه ریزی و سیاستگذاری لازم برای جلوگیری از گسترش فجایع محیط زیست بسبار حایز اهمیت است و یکی از مهمترین مسایل حاضر کشور مساله دریاچه ارومیه می باشد که در سالهای گذشته خط مشی های زیادی درباره آن تصویب شده که اثربخشی کافی را نداشته است. هدف پژوهش فعلی آسیب شناسی خط مشی های وضع شده برای معضلات دریاچه ارومیه براساس رویکرد تحلیل تدوین خط مشی آن می باشد.

    روش بررسی

    استراتژی پژوهش، از لحاظ هدف کاربردی بوده و با توجه به ماهیت مساله مورد هدف، رویکرد پژوهش کیفی انتخاب گردید. روش پژوهش مطالعه موردی با هدف توصیف و  گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته و روش تحلیل داده ها، تحلیل محتوای کمی می باشد. مشارکت کنندگان عبارتند از خبرگان محیط زیستی که دارای دانش و تجربه مرتبط در موضوع می باشند. مدل مبنایی براساس نمودار فرایندی تحلیل خط مشی عمومی شامل تعیین مشکل، تعیین اهداف، تصمیم گیری در مورد معیارها، انتخاب گزینه ها، تحلیل گزینه ها و مقایسه گزینه ها می باشد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش و بررسی های انجام شده مورد مطالعه سنجش دریاچه ارومیه که بر گرفته از  نظرات جامعه آماری خط مشی گذاران و خبرگان در سال 1400بوده، اذعان داشتند اگر چه روند تخریب در حوضه دریاچه ارومیه کند شده، اما تخریب محیط زیست در کشور، 20 درصد ناشی از تصویب قوانین و مقررات ضعیف، 60 درصد بر گرفته از عدم پایبندی به اجرای کامل قوانین و عدم ارزشگذاری اقتصادی محیط زیست و 20 درصد باقی مانده ناشی از نحوه ارزیابی خط مشی ها می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    همانطورکه 100درصد جامعه اماری این پژوهش مشتمل بر خط مشی گذاران و خبرگان اذعان داشتند روند تخریب در حوضه دریاچه ارومیه کند شده است اما از دلایل اصلی روندرو به گسترش تخریب محیط زیست در کشور عدم پایبندی به اجرای قوانین و عدم ارزشگذاری اقتصادی محیط زیست طی سالهای گذشته بوده است. این پژوهش به منظور تعیین مشکل و اهداف خط مشی های موجود در سازمان حفاظت محیط زیست انجام پذیرفته در همین راستا پیشنهاد می گردد آن را در محدوده بزرگتر سایر دستگاه های موثر در حوزه آبریز دریاچه ارومیه به جهت احیاء و حفاظت تالاب و تامین حقابه، مشتمل بر وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه و واحدهای استانی آنها به وقوع بپیوندد.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری محیط زیستی، آسیب شناسی تدوین خط مشی، تحلیل خط مشی، دریاچه ارومیه
  • سهیلا فتح اللهی چالشتری، میثم بابایی فارسانی، فرهاد فرهادی* صفحات 87-98
    زمینه و هدف

    امروزه مسایل مربوط به بهداشت، ایمنی، محیط زیست به جزیی جدایی ناپذیر در هر تجارت و سازمانی تبدیل شده است. بنابراین هدف پژوهش، شناسایی و اولویت بندی ریسک های  HSEدر خطوط انتقال شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری با ترکیب روش های فراترکیب و دیمتل فازی بوده است.

    روش بررسی

    در بخش کیفی با استفاده از روش هفت مرحله ای «بارسو و ساندلوسکی» فراترکیب، داده ها جمع آوری شد. جامعه آماری کیفی شامل مقاله ها و پژوهش هایی در حیطه موضوع پژوهش بین سال های 2000 تا 2021 بود، در نهایت 26 پژوهش مرتبط با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. این پژوهش در سال 1401 پژوهش انجام گرفت.

    یافته ها

    پس از بررسی اسنادی این مطالعات، 627 کد باز در قالب سه معیار اصلی و یازده زیرمعیار مورد شناسایی قرار گرفت که شامل: معیار ایمنی (عملکرد و فقدان تجهیزات، نشتی ها و سرریز شدن ها، سقوط ها و ریزش ها، کیفیت حرفه ای عوامل انسانی، فاکتورهای محیطی، سطوح و مواد آسیب زا و عوامل محترقه و شوک ها)، بهداشت (صدمات فیزیکی و انسانی و چالش های محیط کار) و محیط زیست (آلودگی هوا، آلودگی خاک و آلودگی آب) می باشد و کیفیت پژوهش نیز از طریق روش های روایی لاوشه با مقدار 81/0و شاخص تکرارپذیری با مقدار81/0 مورد سنجش قرار گرفت و نهایتا مدل تحقیق با استفاده از نرم افزار مکس کیو دی ای طراحی گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد، کیفیت حرفه ای عوامل انسانی، صدمات فیزیکی و انسانی و عملکرد و فقدان تجهیزات به ترتیب بیشترین اولویت را داشتند و همچنین کیفیت حرفه ای از عوامل انسانی بیشترین تاثیر گذاری(علت) و صدمات فیزیکی و انسانی بیشترین تاثیر پذیری (معلول) را دارا بودند.

    کلیدواژگان: ریسک های HSE، شاخص های HSE، فراترکیب، دیمتل فازی
  • بهزاد امرایی*، منصور حلیمی صفحات 99-111
    زمینه و هدف

    در هر منطقه ای کلونی های گیاهی حاصل تعامل بلندمدت بین پوشش گیاهی و شرایط اقلیم محلی است. تغییرات اقلیمی می تواند به صورت بارزی در تغییرات پوشش گیاهی آن منطقه منعکس شود. هدف اساسی این تحقیق تحلیل روابط زمانی مکانی بین تعیین گرهای آب و هوایی و شاخص های پوشش گیاهی سنجنده MODIS در استان چهار محال و بختیاری  است.

    روش بررسی

    در این راستا محصول پوشش گیاهی سنجنده MODIS   طی 10 سال (2008-2018) به صورت ماهانه، اخذ گردید. دو شاخص اقلیمی دمای لایه رویه ای خاک (LST) MODIS، و بارش های ایستگاه های باران سنجی و سینوپتیک، به عنوان تعیین گرهای عمده اقلیمی مورد استفاده قرار گرفت. از آنالیز همبستگی فضایی پیکسل به پیکسل Pearson  در سطح اطمینان 95/0 (P_value =0.05)، برای استخراج همبستگی فضایی و پوشش گیاهی MODSI با تعیین گرهای اقلیمی استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج گویای آن بود که در این منطقه به دلیل نبود تنش رطوبتی شدید، پوشش گیاهی، دینامیک فضایی و درون سالی پوشش گیاهی منطقه توسط دمای لایه رویه ای خاک کنترل می شود. به طوری که در مقیاس ماهانه، پوشش گیاهی MODSI به صورت همزمان، با دمای لایه روی خاک به ویژه در ماه های اواخر زمستان و اول بهار همبستگی داشت. در ماه های فصل تابستان تنش حرارتی شدید باعث افت سطح سبزینگی و به تبع آن افت NDVI سنجنده MODIS شده است و ارتباط دمای خاک و پوشش گیاهی در همه جای استان تضعیف شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    در استان کهکیلویه و بویراحمد، عامل دمای رویه ای خاک با کنترل فازهای فنولوژیک پوشش گیاهی منطقه، ارتباط مستقیم و معنی داری دارد و محرک اصلی دینامیک زمانی و مکانی پوشش گیاهی می باشد که محصول سنجش از دوری سنجنده MODIS این وابستگی را به وضوح نشان داد.

    کلیدواژگان: شاخص سبزینگی، عناصر اقلیمی، تحلیل همبستگی فضایی
  • قاسم زارعی*، زینب محمودی پاچال صفحات 113-128
    زمینه و هدف

    باتوجه به این که وبسایت فری سایکل و فرهنگ فری سایکلینگ، از طریق جریان اهدای اقلام اضافی کاربران وب سایت به دیگران، نقش مهمی در کاهش حجم زباله در محل های جمع آوری و امحای زباله، و در نتیجه، کاهش آسیب های محیط زیستی دارد؛ و از طرفی، این وب سایت و جریان در ایران راه اندازی نشده و فعالیت ندارد؛ پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر فرهنگ سازی فری سایکلینگ در ایران از طریق شبکه های اجتماعی (باتوجه به حضور پررنگ این شبکه ها در زندگی روزانه افراد جامعه و نقش آن ها در فرهنگ سازی حفاظت محیط زیست) انجام شده است.

    روش بررسی

    پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی می باشد. گردآوری داده ها در آن از طریق مصاحبه عمیق (ژرف نگر) با متخصصان حوزه رسانه، فضای سایبری، شبکه های مجازی و هم چنین متخصصان حوزه حفاظت محیط زیست در کشور، در بازه زمانی 25مرداد تا 5 شهریور 1401 انجام شده و سپس داده ها به روش تحلیل محتوای کیفی و از طریق کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تحلیل قرار گرفته و در نهایت مدل پژوهشی ارایه شده است.

    یافته ها

    با توجه به مسیله اصلی پژوهش، مقوله های مربوط به عوامل موثر بر فرهنگ سازی فری سایکلینگ در ایران در قالب پنج دسته اصلی استخراج شدند: پیش نیازها- ابزارها - روش ها - اثرات - نتایج.

    بحث و نتیجه گیری

    باتوجه به این که مردم ایران در بحران ها و موقعیت های مختلف و حساس (مانند سیل و زلزله و...)، رغبت خود را نسبت به، کمک به همنوعان و هموطنان نشان داده اند و ثابت کرده اند که حاضرند اقلام اضافی خود را به مناطق مختلف کشور و حتی خارج از کشور ارایه نمایند؛ لذا به نظر می رسد از اقداماتی نظیر مشارکت در فری سایکلینگ و اهدای اقلام دست دوم و غیرقابل استفاده ی خود (اما مورد نیاز دیگران) نیز استقبال نمایند، به خصوص وقتی قرار است اثرات آن -که سلامت افراد جامعه و محیط زیست شان می باشد- به خودشان نیز برگردد.

    کلیدواژگان: زباله، محیط زیست، فرهنگ، فری سایکلینگ
  • مریم سادات رضوی پور، فرهنگ مظفر*، زینب طالبی صفحات 129-143
    زمینه و هدف

    مدارس ویژه که پذیرای کودکان دارای نیازهای ویژه از جمله کودکان دارای ناتوانی هوشی هستند، باید در راستای نیل به اهداف آموزشی و رفع نیازهای جسمی و روانی خاص ایشان طراحی گردند. یکی از مهم ترین این اهداف ارتقاء رفتار سازشی می باشد.این پژوهش در پی یافتن معیارهایی برای طراحی فضای باز مدارس ویژه است تا از طریق بهبود رفتار سازشی کودکان دارای ناتوانی هوشی، آنان را برای زندگی مستقل در آینده آماده سازد.

    روش بررسی

    روش تحقیق به کارگرفته شده در این پژوهش آمیخته می باشد و بر پیمایش اکتشافی از نوع دلفی استوار است. با استفاده از مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخت که در اختیار جامعه تحقیق شامل متخصصان روانشناسی کودکان استثنایی و معمار قرارداده شد، با روش تحلیل محتوا مولفه ها و صفات فضایی موثر بر بهبود رفتارسازشی در چندین مرحله مورد پرسش قرار گرفته است. سپس جهت کشف ارتباط بین متغیرهای تحقیق از آزمون همبستگی و رگرسیون خطی چند متغیره استفاده گردید. در گام بعدی بر اساس اهداف تحقیق راهکارهای معماری از متخصصان معمار مورد پرسش قرار گرفتند و پس از استخراج مهم ترین راهکارها، به منظور اطمینان از صحت داده ها نظرسنجی از مربیان این کودکان انجام شد.

    یافته ها

    بر طبق نتایج به دست آمده طراحی فضای باز مدارس ویژه باید بر شش اصل کلی شبیه سازی فضای مدرسه به اجتماع، بازی سازی، شبیه سازی فضای مدرسه به خانه، مشارکت زایی، توجه به رنگ، بافت، فرم و سهولت متکی باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    افزایش فضاهای جمعی و مشارکت زا ،ارتباط مستقیم با عناصر طبیعی محیط، تحریک حواس با استفاده از رنگ، بافت و موسیقی و نیز فراهم آوردن امکان بازی های گروهی و نمایشی در فضای باز مدارس زمینه را برای رشد فاکتورهای موثر بر رفتار سازشی فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: مدارس ویژه، رفتار سازشی، کودکان با ناتوانی هوشی، طراحی فضای باز
|
  • Sanaz Hadji, Khosro Faghani Makerani *, Naghi Fazeli Pages 1-13
    Background and Objective

    The Purpose of this research is Provide a Green Audit Quality Model based on the Recommendations of the UK Financial Reporting Council (FRC) Assessment of Environmental Change.

    Material and Methodology

    The research method was mix method in terms of data type and the target population was 11 accounting and financial management specialists at the university level and 14 audit partners in the quantitative department. In this study, in the qualitative part, Meta-synthesis and Delphi analysis were used, and in the quantitative part, a Total Interpretive Structural Model was used to determine the most effective themes of the green audit quality model.  

    Findings

    The results of the research in the qualitative part indicate the existence of two main components and 11 propositional themes related to the quality of green auditing, and in the quantitative part assessing the level of corporate environmental risks for stakeholders is the most influential issue of green audit quality based on the assessment of the UK Financial Reporting Council.

    Discussion and Conclusion

    The results reflect the fact that recognizing this level of risk can help competing companies and even investors to examine the level of progress of the company in terms of environmental technologies and its future prospects at the market level.

    Keywords: Green Audit Quality, UK Financial Reporting Council (FRC), Environmental Change
  • Hedayat Hossinzadeh *, Mehdi Moradi Pages 15-26
    Background and Objective

    Energy is one of the most important inputs in production. Energy usage and energy diffusion of fossil fuels in process of production cause greenhouse gases (CO2) emission and destruction of environment. According to the importance of issues like energy usage and economic growth, this paper, concerning the effects of proximity, evaluates the effects of energy usage and economic growth on emission of Carbon dioxide (CO2) in MENA Zone countries during the period of 1994-2013. In every country, greenhouse gases (CO2) emission is the function of not only domestic factors but also economic activities of neighboring countries. 

    Material and Methodology

    In order to investigate the impact of energy consumption, economic growth and carbon dioxide emissions in the Middle East and North Africa, LM test was used to examine the spatial dependence between variables and then the research model was estimated using the spatial panel data approach.

    Findings

    The results of the model estimation indicate that proximity effect is verified in the model studying on. Also, the results show that log variable of energy usage has positive and significant effect on CO2 emission. Log variable of income per capita affects CO2 emission positively and significantly, and square log variable of per capita income has negative and significant effect on dependent variable.

    Discussion and Conclusion

    Based on the research results, the environmental hypothesis of Kuznets is accepted for the studied countries. Therefore, reducing energy consumption can be suggested as a way to reduce pollution. Taking into account the effect of technology, two strategies can be proposed: firstly, the improvement of the technology of using fossil energies to increase energy efficiency and reduce pollution, and secondly, the use of renewable energy carriers and clean fuels.

    Keywords: Energy Usage, Economic growth, Carbon Dioxide Emission, spatial panel data
  • Mojtaba Rangrazian, Rahmat Madandoust, Reza Mahjoub *, Mehdi Raftari Pages 27-39
    Background and Objective

    Global warming is caused by the emission of greenhouse gases, mainly (CO2). Reducing greenhouse gases and monitoring the environment are important goals of today's mankind. Cement factories are the main producers of greenhouse gases. The main goal of this research is to find a material with cement properties (pozzolan) that can be replaced in a part of concrete cement with the aim of reducing cement consumption and reducing CO2 greenhouse gas emissions. The local mineral pozzolan under research has similar properties to world-famous pozzolans and has the relevant standards.

    Material and Methodology

    To find the optimal amount of pozzolan in the concrete, In Sep. 2021, four cases of 5, 10, 15 and 20% by weight was studied and its effect on concrete compressive strength and CO2 emissions and its ability to reduce pollution Environmental was evaluated in comparison with conventional cement concrete.  

    Findings

    Experiments showed that the best amount of replacement of this pozzolan to cement in concrete is 15% by weight and increases the strength by 2.4%. Also, this pozzolan emits less CO2 than normal cement concrete equal to 15.20 kg/m3.

    Discussion and Conclusion

    Considering the favorable effects of this pozzolan in strengthening the structure and reducing the consumption of cement in concrete, it can be introduced as a cement-reducing and environmentally friendly material.

    Keywords: greenhouse gases, CO2 emissions, Local mineral pozzolans, Global warming potential (GWP), Green concrete
  • Mirhasan Riazi, ALI Faghih Habibi *, Ali Mashadi, Mansour Pournouri Pages 41-53
    Intergenerational justice, which is the mainstay of the rights of future generations, states that the exploitation of resources, as well as the adoption of practices that affect the environment, must be such that, in addition to serving the interests of the present generation, the present generation in exploiting and dealing with the environment must behave in a way that preserves the interests of future generations. Article 50 of the Iranian Constitution explicitly emphasizes the protection of the environment. This principle raises many issues from a legal point of view and has a clear duty to protect the rights of the present and future generations to the right to a healthy environment and to observe intergenerational justice. In this principle, several points have been stated that are important for a more detailed study. First, there is the issue of environmental protection, in which case, the same issue of preserving and respecting the human right of society to a healthy environment is raised. Then there is the issue of intergenerational justice and identification. That is, it considers it the duty of everyone to observe fairness with current and future generations, as well as these issues, and the issue of public participation in environmental protection is raised. Like the constitution, it is necessary to be stated in this principle. In this descriptive-analytical study, an attempt has been made to examine the rights and obligations of intergenerational justice in order to achieve the goals of sustainable development (with emphasis on Article 50 of the Iranian Constitution).
    Keywords: The principle of No.50 of the Constitution, Environment, Intergenerational justice, Sustainable development, Future generations
  • Omidali Adeli *, Yazdan Goudarzi, AliAkbar Ebrahiminejad Pages 55-69
    Background and Objective

    One of the most prominent hypothesis in environmental economics is the Porter hypothesis. The Porter hypothesis argues that more stringent environmental policies can actually have a net positive effect on the competitiveness of regulated firms because such policies promote cost-cutting efficiency improvements, which in turn reduce or completely offset regulatory costs, and foster innovation in new technologies that may help firms achieve international technological leadership and expand market share. Given the importance of this hypothesis to policymakers and firms, many studies have been conducted to prove or disprove this hypothesis.

    Material and Methodology

    in this study, we used panel smooth transition regression for 25 OECD members during 2000-2015.

    Findings

    the results indicated that the weighted indicator of environmental policy stringency in linear and nonlinear part of the model had positive and significant effects on increasing the number of selected environmental technologies. The coefficient of variation was estimated to be 0.142 in the linear part and 0.213 in the nonlinear part. The speed of transition between the two regimes of weighted growth index of environmental policies, according to the estimated transition parameter, is 3.17.

    Discussion and Conclusion

    Analysis of results shows that when the weight index growth of environmental policies is low, the severity of the impact of independent and control variables on the number of selected environmental technologies will vary. Given the experience of developed countries, improving the state of the legal system and property rights, increasing official and state aid for environmental development, and increasing state funding for environmental research and development can play an effective role in improving competitiveness and enhancing enterprise innovation.

    Keywords: environmental economics, knowledge base economy, innovation, environmental regulation. Competiveness, porter hypothesis
  • Shahram Shiranzaei, Dordaneh Aghajani * Pages 71-86
    Background and Objective

    In the current situation, planning and policy making is necessary to prevent the spread of environmental disasters and one of the most important issues in the country is the issue of Lake Urmia which in recent years, many policies have been approved that have not been sufficiently effective. The purpose of the current study is based on the approach of policy analysis.

    Material and Methodology

    The research strategy was applied in terms of purpose is practical and according to the nature of the problem, a qualitative research approach was chosen. The research method is a case study with the aim of describing and collecting data from semi-structured interviews and the data analysis method is quantitative content analysis. Participants are environmental experts who have relevant knowledge and experience in the subject. The baseline model based on the public policy analysis process diagram includes problem determination, goal setting, criteria decision making, option selection, option analysis, and option comparison.

    Findings

    Findings and studies of Lake Urmia, which are based on the views of the statistical community of policy makers and experts acknowledged that the process of destruction in the Lake Urmia basin has slowed down but the destruction of the environment in the country, 20% is due to the compiling of weak laws and regulations, 60% is due to non-compliance with full implementation of laws and economic valuation of the environment and the remaining 20% is due to how policies are evaluated.

    Discussion and Conclusion

    As 100% of the statistical community of this research, including policy makers and experts, admitted that the process of destruction in the Urmia lake basin has slowed down, but the main reasons for the spread of environmental destruction in the country are the lack of adherence to the implementation of laws and the lack of economic valuation of the environment in the past years. This research was carried out in order to determine the problems and objectives of the existing policies in the Deparment of Environment. In this regard, it is suggested that this research should occur in the larger scope of other effective governmental organization in the area of Lake Urmia in order to restore and protect the wetland and provide water resources, including the Ministry of Energy, the Ministry of Agricultural, the Program and Budget Organization and their provincial units.

    Keywords: Environmental policy-making, pathology of policy Compilation, policy analysis, Lake Urmia
  • Soheila Fathollahi Chaleshtori, Meysam Babaee Farsani, Farhad Farhadi * Pages 87-98
    Background and Objective

    Today, issues related to health, safety, and the environment have become an integral part of every business and organization. Therefore, the purpose of this study was to identify and prioritize HSE risks in the transmission lines of Chaharmahal and Bakhtiari Province Gas Company by Meta-Synthesis and fuzzy dimethyl methods.

    Material and Methodology

    In the qualitative section, data were collected using the seven-step "Barso and Sandlowski" meta-Synthesis method. The qualitative statistical population included articles and researches in the field of research between 2000 and 2021. Finally, 26 researches related to purposive sampling were selected. This research was conducted in 2023.

    Findings

    After documenting these studies, 627 open source codes were identified in the form of three main criteria and eleven sub-criteria, including: safety criteria (performance and lack of equipment, leaks and overflows, falls and falls, Professional quality of human factors, environmental factors, levels and harmful substances and incendiary agents and shocks), health (physical and human injuries and workplace challenges) and environment (air pollution, pollution Soil and water pollution) and The quality of the research was measured by Laosheh methods with a value of 0.81 and the reproducibility index with a value of 0.81 and finally the research model was designed using MAXDA software.

    Discussion and Conclusion

    The results showed that the professional quality of human factors, physical and human injuries, and performance and lack of equipment had the highest priority, respectively and Also, the professional quality of human factors was the most influential) Cause (and physical and human injuries were the most influential (Effect).

    Keywords: HSE risks, Indicators HSE Meta-synthesis, Fuzzy DEMATEL
  • Behzad Amraii *, Mansor Halimi Pages 99-111
    Background and Objective

    the climate factors are main determinant of vegetation spatiotemporal dynamics. A visual comparison of climate and vegetation on a global scale immediately reveals a strong association between climate and vegetation.  The main object of this study is to reveal the spatiotemporal association between climatic factors and Modis derived NDVI in Charmahal & Bakhtiary province of Iran.

    Material and Methodology

    In this study, we use MOD13A3 of MODIS product as NDVI layer for study area. MOD11A2 as land surface temperature and mean monthly accumulative rainfall of synoptic station for study area during 2008 to 2018. We used the correlation analysis in 0.95 confident level (P_value =0.5) to reveal the spatiotemporal association between the NDVI and climatic factors.

    Findings

    The results indicated that during winter (December to March) the spatial distribution of NDVI is highly correlated with LST spatial distribution. In these months, the pixels which have the high value of NDVI are spatially associated with the pixels which have highest value of LST (6 to 12C°). In winter the spatial correlation between NDVI and LST is so high which is statistical significant in 0.95 confident level. In transient months such as May, October and November, the spatial correlation between NDVI and LST is falling to 0.30 to 0.35, which is not statistical, significant in 0.95 confident level. Finally, in summer season or warm months including Jun to September, we found the minimum spatial association between the NDVI and LST.

    Disscosion & Conclusion

    we found that the maximum correlation between NDVI and LST simultaneously appears and no lag time has been observed. The spatial correlation of NDVI and monthly accumulative rainfall was statistical significant in spring season (April to Jun) by 1-month lag time but in other months we do not find any significant correlation between NDVI and rainfall.

    Keywords: NDVI, Climatic Factors, vegetation cover, CharmahaloBakhtiari
  • Ghasem Zarei *, Zeinab Mahmoodi Pachal Pages 113-128
    Background and Objective

    Considering the important role of Freecycle website and Freecycling culture in reducing the amount of waste in collection and disposal sites through the flow of donating extra items from website users to others and thus reducing environmental damage. ; And on the other hand, the lack of this website and flow in Iran, the current research on the identification of factors influencing the culture of free cycling in Iran through social networks (considering the strong presence of these networks in the daily life of people in the society and their role in culture) creation of environmental protection) is concentrated and therefore it is of the type of applied research.

    Material and Methodology

    The data collection in this research was done through in-depth interviews with experts in the field of media, cyberspace, virtual networks and also experts in the field of environmental protection in the country, and then the data were collected using the method Qualitative content analysis was analyzed through open, central and selective coding and finally a research model was presented.

    Findings

    According to the main problem of the research, the categories related to the factors affecting the culture of free-cycling in Iran were extracted in the form of five main categories: prerequisites-tools-methods-effects-results.

    Discussion and Conclusion

    Considering that the people of Iran have shown and proven their willingness to help their fellow citizens in various and sensitive situations (such as floods, earthquakes, etc.) are willing to provide their additional items to different regions of the country and even abroad; Therefore, it seems that they welcome actions such as participating in free cycling and donating their second-hand and unusable items (but needed by others), especially when its effects are supposed to be on the health of people in the community and the environment. Their lives should return to themselves.

    Keywords: waste, Environment, Culture, freecycling
  • Maryamsadat Razavipour, Farhang Mozafar *, Zeinab Talebi Pages 129-143
    Background & Objective

    Exceptional schools which accept children with special educational needs, including children with intellectual disabilities, should regard educational goals and meet their specific physical and mental needs in school building design .one of the most important one is improving adaptive skills. This study seeks to find criteria for landscape design of exceptional schools, in order to prepare children with intellectual disability for independent living, by improving their adaptive skills.

    Material and Methodology

    The method used in this research is qualitative-quantitative and is based on Delphi type of exploratory research  .Correlation test and multiple linear regression was used to test the research hypotheses. Based on the aims and hypotheses of the research, architectural solutions were asked from the architects and after achieving the most important strategies, in order to ensure the accuracy of the data, a survey was conducted and teachers in special schools were asked if the solutions improve adaptive skills.

    Findings

    design of simulated spaces with community, home-like school environment, accessibility, participatory spaces, paly ful spaces, attention to the color, form, material are the principles should be regarded in landscape design of special schools.

    Discussion and conclusion

    Regarding these principles, provide such an environment which encourage participation and communication, direct connection with nature, sensory stimulating by color, music, texture, and the possibility of group games and as the result of the activities occur, adaptive skills will increased.

    Keywords: Exceptional schools, Landscape Design, children with intellectual disability, adaptive behavior