فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 49 (بهار 1402)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 49 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نسرین بحرینی، محسن گل پرور*، اصغر آقایی صفحات 1-20
    مقدمه

    اضطراب امتحان و فرسودگی تحصیلی از مهمترین مشکلات دانش آموزان سراسر جهان هستند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثر بخشی آموزش راهبردهای طرحواره محور کمال گرایی تحصیلی و آموزش شناختی رفتاری بر اضطراب امتحان و فرسودگی تحصیلی دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم دارای کمال گرایی تحصیلی اجرا شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم شهرستان جیرفت در پاییز 1400  بودند که از میان آن ها،  48 نفر بر اساس ملاکهای ورود، انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه (هر گروه 16 نفر) گمارده شدند. از مقیاس اضطراب امتحان فریدمن و بنداز-جاکوب و فرسودگی تحصیلی مسلش، برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. آموزش راهبردهای طرحواره محور کمال گرایی تحصیلی و آموزش شناختی-رفتاری هر یک به تعداد 8 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که در اضطراب امتحان بین فقط بین رویکرد شناختی-رفتاری با گروه کنترل تفاوت معنادار وجود دارد. بین راهبردهای مقابله ای طرحواره محور و رویکرد شناختی-رفتاری در اضطراب امتحان و فرسودگی تحصیلی تفاوت معناداری بدست نیامد.

    نتیجه گیری

    بر پایه یافته ها، می توان از دو رویکرد مداخله ای مطالعه حاضر برای کاهش اضطراب امتحان و از رویکرد شناختی-رفتاری برای کاهش فرسودگی تحصیلی در دانش آموزان دختر دارای کمال گرایی در دوره  متوسطه دوم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، فرسودگی تحصیلی، آموزش طرحواره محور، کمال گرایی تحصیلی، شناختی-رفتاری
  • عفت رسولی ثانی آبادی*، غلامعلی افروز، فریدون یاریاری، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 21-47

    هدف پژوهش حاضر ، تدوین و ارزیابی اثر بخشی برنامه آموزش خلاق بر نشاط معنوی ، تفکر خلاق و مهارت حل مساله در دانشجویان دانشگاه هاست. براساس پژوهش کاربردی - آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و اجرای آزمون های سنجش خلاقیت عابدی (CT) ، نشاط معنوی افروز (SHS) و مهارت حل مساله باسادر (CPS) ، اطلاعات لازم در مولفه های تفکر خلاق (سیالی، بسط، انعطاف پذیری، و ابتکار) نشاط معنوی (احساس و رفتار، و باور) و مهارت حل مساله جمع آوری شد. نمونه مورد مطالعه، متشکل از 72 نفر از دانشجویان ، در مقطع کارشناسی بودند که به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای از دانشکده های مختلف علوم انسانی دانشگاه های مشهد انتخاب شدند. پس از 10 جلسه برگزاری جلسات مربوط به تکنیک های آموزش خلاق تریز ، اسکمپر و بارش فکری با موضوعات درسی در گروه های آزمایشی و تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس چند متغیره و تحلیل کوواریانس (نسخه 22 نرم افزار SPSS) ، نتایج نشان داد که برنامه آموزش خلاق بر نشاط معنوی، مهارت های تفکر خلاق و مهارت حل مسیله دانشجویان ، تاثیر مثبت داشته است، به طوری که میزان اثر آن با توجه به مجذور ضریب ایتا 2/53% بوده است. همچنین یافته های پژوهش نشان داد ، مهارت سیالی در گروه آزمایش به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل نبوده است. همچنین نتایج نشان داد در بین دانشجویان دختر و پسر از نظر تاثیر برنامه آموزش خلاق تفاوتی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، آموزش خلاق، نشاط معنوی، تفکر خلاق، مهارت حل مساله
  • هوشنگ گراوند، سعیده سبزیان*، حسین سلیمی صفحات 48-64

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مصاحبه انگیزشی بر کاهش خودناتوان‏سازی‏ تحصیلی دانش‏آموزان پسر دوره متوسطه دوم ‏شهر بوکان انجام گرفت. روش پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم شهر بوکان به تعداد تقریبا 4150 نفر در سال تحصیلی 93-1392 بود که 52 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی (26 نفر) و گواه (26 نفر) جایگزین شدند. متغیر مستقل، بسته ی آموزش مصاحبه انگیزشی بر اساس الگوی فیلدز (2006) بود که در مدت 5 جلسه 90 دقیقه ای به گروه آزمایشی آموزش داده شد در حالی که گروه گواه در این مدت، برنامه عادی خود را دنبال می کرد. ابزار مورد استفاده در پژوهش، پرسشنامه خودناتوان سازی تحصیلی میدگلی و همکاران (2000) بود. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس یک متغیره (آنکوا) استفاده گردید. یافته های حاصل از تحلیل‏کوواریانس اثربخشی مصاحبه انگیزشی را بر کاهش خودناتوان سازی تحصیلی نشان داد (01/0>p). بر اساس نتایج این مطالعه مصاحبه انگیزشی موجب کاهش خودناتوان سازی تحصیلی در دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: خودناتوان‏سازی تحصیلی، دانش آموزان، مصاحبه انگیزشی
  • سمیرا سعیدی، سعید حسن زاده*، سوگند قاسم زاده صفحات 65-80
    هدف پژوهش حاضر تعیین میزان اثربخشی برنامه آگاهی واج شناختی چندرسانه ای بر مهارت خواندن دانش آموزان با عملکرد هوشی مرزی پایه اول ابتدایی بود. در این پژوهش که به روش تک آزمودنی و به شیوه ی خط پایه اجرا شد، جامعه-ی آماری شامل دانش آموزان با عملکرد هوشی مرزی پایه اول ابتدایی در شهر تهران بود که از میان آنان، دو دانش آموز دختر با عملکرد هوشی مرزی به شیوه ی نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. یکی از این دانش آموزان دارای مشکلاتی در خواندن بود و دیگری مشکلی در خواندن نداشت. سپس، برنامه ی آگاهی واج شناختی طی 12 جلسه 45 دقیقه ای به آنان ارایه شد. همچنین، آزمودنی ها در سه مرحله، با آزمون خواندن و نارساخوانی (نما) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده از تحلیل دیداری داده ها و شاخص اندازه اثر نشان داد که عملکرد هر دو آزمودنی در خرده مقیاس های مهارت خواندن در مرحله مداخله نسبت به مرحله خط پایه افزایش معناداری داشته است. بنابراین، به نظر می رسد برنامه آگاهی واج شناختی چندرسانه ای بر افزایش مهارت خواندن دانش آموزان با عملکرد هوشی مرزی پایه اول ابتدایی موثر است.
    کلیدواژگان: برنامه آگاهی واج شناختی چندرسانه ای، مهارت خواندن، عملکرد هوشی مرزی
  • مجید سلیمانی، عزت الله قدم پور*، محمد عباسی صفحات 81-102

    هدف از پژوهش حاضر تدوین الگوی روابط ساختاری هویت تحصیلی موفق است که بر اساس آن نیازهای بنیادین روان شناختی به عنوان متغیر درون داد، ذهن آگاهی و خودکارآمدی تحصیلی به عنوان متغیر میانجی و هویت تحصیلی موفق به عنوان متغیر برون داد وارد پژوهش شده اند. این پژوهش به روش توصیفی، از نوع مطالعات همبستگی و با شیوه مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. از بین همه دانش آموزان دوره متوسطه اول شهرستان قم در سال تحصیلی 1401-1400 به عنوان جامعه مورد پژوهش، به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای تعداد 355 دانش آموز وارد نمونه شدند. در گردآوری اطلاعات از مقیاس نیازهای بنیادین روان شناختی لاگاردیا و همکاران (2000)، مقیاس چندوجهی ذهن آگاهی بایر و همکاران (2006)، مقیاس خودکارآمدی تحصیلی جینکس و مورگان (1999) و مقیاس هویت تحصیلی موفق واس و ایساکسون (2008) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار AMOS22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد، نیازهای بنیادین روان شناختی به طور مستقیم و غیر مستقیم با میانجی گری ذهن آگاهی بر هویت تحصیلی موفق، تاثیر مثبت و معناداری دارد. اما خودکارآمدی تحصیلی نقش میانجی گر معناداری در تاثیر نیازهای بنیادین روان شناختی بر هویت تحصیلی موفق ندارد (05/0>P). بر اساس نتایج و با توجه به نقش نیازهای بنیادین روان شناختی و ذهن آگاهی در هویت تحصیلی موفق، توجه به نیازهای اساسی هر دانش آموز از سوی خانواده ها و معلمان با برگزاری کارگاه های آموزش خانواده و ضمن خدمت و افزایش ذهن آگاهی دانش آموزان با بهره گیری از روان شناس ها و مشاوران مدارس و برگزاری کلاس های آموزشی، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: نیازهای بنیادین روان شناختی، ذهن آگاهی، خودکارآمدی تحصیلی، هویت تحصیلی موفق
  • سید عبدالهادی سماوی*، سید عبدالوهاب سماوی، سارا هاشمی پور صفحات 103-121

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل علی سرزندگی تحصیلی بر اساس نگرش تحصیلی، خودتنظیمی عاطفی و تحول مثبت جوانی انجام شد. روش این پژوهش، توصیفی-همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان بندرلنگه در سال تحصیلی 1401-1400 در نظر گرفته شد. روش نمونه گیری در این پژوهش به صورت تصادفی خوشه ای بود و حجم نمونه با استفاده از مدل پیشنهادی کلاین (2004) به تعداد 264 نفر برآورد گردید. در این پژوهش برای سنجش متغیرهای موجود از مقیاس های سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش (2006)، نگرش سنج تحصیلی اکبری (1383)، خودتنظیمی عاطفی لارسن و پریز مایک (2000) و تحول مثبت جوانی گلدوف و همکاران (2014) استفاده گردید. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای نگرش تحصیلی (p<0.03, ß=0.19)، خودتنظیمی عاطفی (p<0.001, ß=0.31) و تحول مثبت جوانی(p<0.0001, ß=0.47) به صورت مثبت و معنادار سرزندگی تحصیلی را پیش بینی کرده اند. همچنین فرایند مدل یابی معادلات ساختاری و شاخص های برازش مدل نشان دادند که مدل کلی پژوهش در جامعه دانش آموزان دبیرستانی شهرستان بندرلنگه از برازش مطلوبی برخوردار است (p<0.05). از این یافته ها نتیجه گرفته می شود که اگر دانش آموزان نوجوان بتوانند نگرش تحصیلی بالا و خودتنظیمی عاطفی مطلوبی را کسب نمایند و در عین حال بر جنبه های مثبت تحول (رشد) خویش متمرکز شوند، میتوانند سرزندگی و نشاط مطلوبی را در دوران تحصیل خود داشته باشند.

    کلیدواژگان: سرزندگی تحصیلی، نگرش تحصیلی، خودتنظیمی عاطفی، تحول مثبت جوانی
  • کامران شیوندی چلیچه* صفحات 122-139
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تدوین مدل پیامدهای روان‎شناختی و اجتماعی اضطراب ناشی از پاندمی کووید 19 و شناسایی عوامل میانجی‎گر در روابط میان این متغیرها در پرستاران بیمارستان‎های پذیرش‎کننده بیماران کرونایی در شهر تهران به انجام رسید.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش گردآوری داده‏ها، پژوهشی توصیفی- همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل پرستاران شاغل در بیمارستان‎های پذیرش کننده بیماران کرونایی دولتی شهر تهران در سال 1400 بود. نمونه آماری برابر با 384  نفر بر اساس روش نمونه‎گیری خوشه‎ای انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه پریشانی روان‎شناختی کسلر (2002)، روابط بین‎فردی پیرس و همکاران (1991)، حس انسجام انتونوفسکی و همکاران (1987) و مقیاس چندبعدی اضطراب بیماری‎های اپیدمیک درتاج و همکاران (1399) بود. برای تحلیل داده‎ها از شاخص‎های توصیفی و تحلیل معادلات ساختاری در بخش استنباطی در  نرم افزار SPSS و AMOS بهره گرفته شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که حس انسجام به صورت معنادار دارای نقش میانجی گری در رابطه اضطراب ناشی از پاندمی پاندمی کروناویروس و پریشانی روانی و رابطه بین‎فردی بود.
    کلیدواژگان: ارتباط بین فردی، اضطراب کروناویروس، پریشانی روانی، حس انسجام
  • مرتضی مرادی دولیسکانی*، مریم صفری شیرازی، فاطمه اکبری صفحات 140-157

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش شادی بخشی لیوبومیرسکی بر هیجان مثبت یادگیری و خودتنظیمی تحصیلی بر دانشجویان دانشگاه اصفهان بود. پژوهش از نوع نیمه آزمایشی (طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه) بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان دختر کارشناسی رشته روان شناسی دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که تعداد 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (15 نفر برای هر گروه) جایگزین شدند. هر دو گروه پرسش نامه های هیجان یادگیری پکران و همکاران (2002) و خودتنظیمی تحصیلی رایان و کانل (1989) را طی دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل نمودند. آموزش شادمانی لیوبومیرسکی (2008) طی شش جلسه در گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس تک متغیره و چند متغیره) در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. یافته ها نشان داد که آموزش شادی بخشی لیوبومیرسکی بر افزایش هیجان مثبت یادگیری و خودتنظیمی تحصیلی در دانشجویان دختر دوره کارشناسی تاثیر معنی داری داشته است (001/0<p). با توجه به اینکه آموزش شادی بخشی لیوبومیرسکی بر هیجان مثبت یادگیری و خودتنظیمی تحصیلی دانشجویان تاثیر دارد، از این رو، استفاده از این مداخله به منظور بهبود متغیرهای مورد بحث در دانشگاه ها یا سایر مراکز آموزشی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آموزش شادی بخشی، هیجان مثبت یادگیری، خودتنظیمی تحصیلی، دانشجویان
  • علی میهن دوست، ذبیح الله اللهی، حمیدرضا جنگی زهی، مجید کهرازهی صفحات 158-173

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش موضوع-محور یکپارچه بر میزان یادگیری و انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مهارت های حرفه ای دارای نیازهای ویژه ذهنی شهر چابهار می باشد. روش پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون (با گروه آزمایش و کنترل) بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانش آموزان مهارت های حرفه ای (متوسطه اول) شهر چابهار تشکیل دادند که در سال تحصیلی 99-1398 در مدارس کودکان استثنایی شهر چابهار مشغول به تحصیل بودند. نمونه آماری شامل 30 نفر بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه کنترل (15 نفر) و آزمایش (15 نفر) قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی با 20 گویه و آزمون یادگیری کلاسی محقق ساخته بودند. برای تحلیل اطلاعات آماری از آزمون کوواریانس استفاده شد. نتایج بیانگر آن بود که در سطح معناداری 28/0 آموزش موضوع-محور یکپارچه توانسته است بر انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تاثیر داشته باشد. این امر در زمینه تاثیرگذاری آموزش موضوع-محور یکپارچه بر یادگیری به میزان معناداری 22/0 تاثیر داشته است و در این میان میزان تاثیرگذاری بر شاخص یادگیری با توجه به میزان معناداری بهتر، بیشتر بوده است. می توان نتیجه گرفت که آموزش موضوع-محور یکپارچه بر میزان یادگیری و انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مهارت های حرفه ای دارای نیازهای ویژه ذهنی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: آموزش موضوع-محور، یادگیری، انگیزش پیشرفت تحصیلی، نیازهای ویژه ذهنی، مهارت های حرفه ای
  • مجید یوسفی افراشته*، سیده محدثه سدیدی شال صفحات 174-188

    امروزه به دلیل پیچیدگی جوامع، عوامل زیادی موجب زمینه سازی استرس به خصوص زمانی که دانش آموزان از دوران مدرسه به دوران دانشجویی انتقال می یابند، به جهت قرار گرفتن در یک محیط جدید در برابر استرس آسیب زا هستند. بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه منابع استرس دوره دانشجویی (PSSI)، یعنی پایایی، روایی، تایید ساختارعاملی آن در جمعیت دانشجویی دانشگاه بود. پرسشنامه منابع استرس دوره دانشجویی، یک پرسشنامه خودسنجی 43 ماده ای است و دارای پنج خرده مقیاس: تحصیلی، محیط یادگیری، فرهنگ محیط دانشگاهی، بین فردی و شخصی است. 345 دانشجو به روش نمونه گیری در دسترس و طبق فرمول تعیین حجم نمونه کوکران کوکران شدند و مقیاس استرس زندگی دانشجویی را تکمیل کردند. به منظور تعیین اعتبار سازه از روش تحلیل عاملی، برای تعیین همسانی درونی از ضرایب آلفای کرونباخ استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها،  پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای پنج مقیاس: تحصیلی، محیط یادگیری، فرهنگ محیط دانشگاهی، ارتباط بین فردی و شخصی به ترتیب 80/0، 82/0، 80/0، 78/0 و 88/0 به دست آمد. روایی همگرا از طریق همبستگی PSSI با نمره حاصل از پرسشنامه استرس دوران دانشجویی گادزلا برآورد شد که همبستگی بین نمره کل دو آزمون64/0 به دست آمد که از لحاظ آماری معنادار است (05/0>P). روایی سازه PSSI نیز از طریق تحلیل عاملی تایید بررسی و اصلاح شدمجموع می توان نتیجه گرفت مقیاس استرس دانشجویی ابزاری روا و پایا برای سنجش استرس دوران دانشجویی است.

    کلیدواژگان: پرسشنامه منابع استرس دوره دانشجویی، پایایی، روایی، تحلیل عاملی تاییدی
|
  • Nasrin Bahreyni, Mohen Golparvar *, Asghar Aghaei Pages 1-20
    Introduction

    Test anxiety and academic burnout are an important issue of  students all around the globe. Present survey has been done with the aim of comparing between educational perfectionism schema based strategies training and cognitive-behavioral training on test anxiety and academic burnout among high school female students with educational perfectionism.

    Methods

    the research method was semi-experimental with pretest and posttest design and a control group. Statistical population of study includes female high school students in Giroft province during Fall of year 2021. Among them 48 students, who have the entrance criteria, has been selected and then randomly assigned in two experimental groups and one control group (with 16 people in each group). Friedman and Bendas-Jacob test anxiety scale and Maslash academic burnout have been used for assessment of dependent variable. educational perfectionism schema based strategies training and cognitive-behavioral training have been done for eight meetings which has been lost for 90 minutes. Data has been analyzed by analyses of covariance and Bonferroni post-hoc test.

    Results

    The results has been shown that there are significant differences between educational perfectionism schema based strategies training and cognitive-behavioral training with control group in  test anxiety,  and in academic burnout only there is a significant differences between cognitive-behavioral training and control group. There is no significant difference between educational perfectionism schema based strategies training and cognitive-behavioral training in test anxiety and academic burnout.

    Conclusion

    Based on the results of this research two interventional approach can decline the exam anxiety, in addition, cognitive-behavioral approach can reduce the academic burnout high school female students who are perfectionism.

    Keywords: Test anxiety, academic burnout, schema-based training, educational perfectionism, cognitive behavioral approach
  • Effat Rassouli Saniabadi *, GholamAli Afrooz, Fereydoon Yaryari, Masood Lavasani Pages 21-47

    The purpose of this study is to develop and evaluate the effectiveness of creative education program on spiritual vitality, creative thinking and problem solving skills in university students. Based on applied-experimental research of pre-test-post-test with control group and implementation of tests for measuring Abedi creativity (CT), Afrooz spiritual vitality (SHS) and Basador bproblem-solving skills (CPS), the necessary information on the components of creative thinking (fluid, Expansion, flexibility, and initiative ) ,spiritual vitality (feelings, behaviors, and beliefs) and problem-solving skills were collected. The study sample consisted of 72 students at the undergraduate level who were selected by multi-stage random sampling method from different faculties of humanities of Mashhad universities. After 10 sessions of sessions related to creative teaching techniques of Triz, scamper and brainstorming with subjects in experimental groups and data analysis by multivariate analysis of covariance and analysis of covariance (SPSS software version 22), the results showed that Creative education program has a positive effect on spiritual vitality, creative thinking skills and problem solving skills of students, so that the effect was 53.2% according to the ETA coefficient squared. The findings also showed that fluid skill in the experimental group was not significantly higher than the control group. The results also showed that there is no difference between male and female students in terms of the effectiveness of the creative education program.

    Keywords: creativity, Creative Education, Spiritual Vitality, Creative Thinking, Problem Solving Skills
  • Hooshang Gravand, Saeid Sabziyan *, Hosain Salimi Pages 48-64

    The aim of this study was performed to evaluating the effectiveness of motivational interview (MI) in reducing academic self-handicapping in senior high school’s male students in city bookan. This study was an experimental one with a pre-test, post-test and a control group. The statistical population includes all secondary high school male students in the city of bookan in the number of approximately 4150 people in the academic year 2013-2014 that 52 students selected by random multi-stage cluster sampling method and randomly assigned into two groups of experimental (n=26) and control group (n=26). The independent variable was the motivational interview training package based on Fields (2006) model, which was taught to the experimental group in 5 sessions for 90-minute were, while the control group followed its normal program. The instrument used in the study was Midgley self-handicapping Scale (2000). For analyzing data, univariate analysis of covariance (ANCOVA) were used. Findings from analysis of covariance showed the effectiveness of motivational interview on reducing academic self-handicapping (p <0.01). Based on the results of the current research, the MI reduces academic self-handicapping against students.

    Keywords: academic self-handicapping, Students, motivational interviewing
  • Samira Saeidi, Saeid Hassanzade *, Sogand Ghasemzadeh Pages 65-80
    The purpose of the present study was to determine the effectiveness of the multimedia phonological awareness program on the reading skill of students with borderline intellectual functioning in the first grade. In this research, which was carried out as single-subject research and as baseline approach, the statistical population included students with borderline intellectual functioning of the first grade in Tehran. Among them, two female students with borderline intellectual functioning were selected by purposive sampling. One of these students had reading problems and the other had none. Then, the phonological awareness program was performed for them during 12 sessions of 45 minutes. Additionally, the subjects were evaluated in three stages with the Reading and Dyslexia test (NEMA). The results obtained from the visual analysis of the data and the effect size index indicated that the performance of both subjects in the subscales of the reading skill increased significantly in the intervention stage compared to the baseline stage. Therefore, it seems that the multimedia phonological awareness program is effective in increasing the reading skill of students with borderline intellectual functioning in the first grade.
    Keywords: Multimedia phonological awareness program, reading skill, borderline intellectual functioning
  • Majid Soleymani, Ezatollah Ghadampour *, Mohamad Abasi Pages 81-102

    The objective of this research is to develop a model of structural relations of successful academic identity which the basic psychological needs were included in the research as input variables, mindfulness, and academic self-efficacy as the mediating variables, and the successful academic identity as the output variables. This is descriptive-correlational research that was conducted using structural equation modeling (SEM). All the students of the first secondary school of Qom city in 2022-2023 were selected as the research population by a multi-stage cluster random sampling method who was 355. Data was collected using the basic psychological needs of La Guardia et al. (2000) inventory, the multifaceted mindfulness scale of Baer et al. (2006), Jinks and Morgan's (1999) academic self-efficacy questionnaire, and Was & Isaacson (2008) successful academic identity. The collected data was analyzed using AMOS22 software. The findings of the research showed that basic psychological needs have a positive and significant relationship with mindfulness mediation's role on the successful academic identity directly and indirectly. However, academic self-efficacy does not have a significant mediating role in the effect of basic psychological needs on a successful academic identity (p<0.05). According to the results and regarding the role of basic psychological needs and mindfulness in the successful academic identity, it is essential to pay attention to the basic needs of each student by family and teachers by holding family education workshops, on-the-job training, and increasing students' mindfulness using psychologists and school counselors and holding training classes.

    Keywords: basic psychological needs, Mindfulness, Academic Self-Efficacy, academic achievement identity
  • Seyed Abdulhadi Samavi *, S. Abdolvahab Samavi, Sara Hashemipoor Pages 103-121

    The aim of this study was to provide a causal model of academic vitality based on academic attitudes, emotional self-regulation and positive youth development. The method of this research was descriptive-correlation and structural equation modeling. The statistical population of this study included all high school male students in Bandar Lengeh in the academic year 2021-2022. The sampling method in this study was cluster random. The sample size was estimated to be 264 people using Klein's (2004) model. In this study, Martin and Marsh (2006) Academic Vitality Scale, Akbari Educational Attitude Scale (2004), Larsen & Prize Mike (2000) Emotional Self-Regulation, and the positive development of Goldoff et al. (2014) were used to measure the available variables. The results of multiple regression analysis showed that the variables of academic attitude (p <0.03, ß = 0.19), emotional self-regulation (p <0.001, ß = 0.31) and positive youthful development (p <0.0001, ß = 0.47) were positive and significant. Have predicted education. Also, the process of modeling structural equations and modeling indices showed that the general research model in the community of high school students in Bandar Lengeh has a good fit (p <0.05). From these findings, it can be concluded that if adolescent students can achieve a high academic attitude and good emotional self-regulation and at the same time focus on the positive aspects of their development, they can have a good vitality during their studies.

    Keywords: Academic vitality, academic attitude, Emotional self-regulation, positive youth development
  • Kamran Shivandi Chalicheh * Pages 122-139
    The aim of this study was to "designing and developing a model of psychological and social consequences of Covid19 anxiety pandemic and to identify mediating role of sense of cohesion in nurses of Tehran hospitals”.This research in terms of purpose was applied and in terms of nature and method of data collection was descriptive-correlative research based on structural equation. The statistical population of this study included nurses working in coronavirus department of Tehran hospitals in 2021. The statistical sample was 384 cases that selected based on cluster sampling method. The research tools included Kessler's psychological distress questionnaire (2002), Pierce et al.'s (1991) interpersonal relationship, Antonovsky al.'s (1987) self-cohesion and dortaj al.'s (2021) coronavirus anxiety. Descriptive indicators and structural equation were used to data analysis.Findings showed that sense of cohesion had a mediating role in the causal relationship between coronavirus pandemic anxiety and psychological distress and interpersonal relations of nurses.Based on these findings, it can be concluded that focusing on interventions based on improving the sense of cohesion can be an appropriate tool to alleviate anxiety caused by the spread of coronavirus pandemic among nurses and psychologists and governors must pay attention to this important practical factor.
    Keywords: Coronavirus anxiety, Sense of cohesion, Psychological distress, Interpersonal relation
  • Morteza Moradi Doliskani *, Maryam Safari Shirazi, Fatemeh Akbari Pages 140-157

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of Lyubomirsky happiness training on positive Learning emotions and academic self-regulation among students of Isfahan University. The study was quasi-experimental (pretest-posttest with a control group). The statistical population of the study was all female undergraduate students of Psychology at the Isfahan University in the academic year 2020-2021, who 30 people were selected using convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (15 people for each group). Both groups completed the Pekrun et al. Learning Emotions Questionnaire (2002) and the Ryan and Connell Academic Self-Regulation Questionnaire (1989) in two stages: pretest and posttest. Lyubomirsky Happiness Training (2008) was conducted during six-session in the experimental group. Data were analyzed using descriptive statistics and inferential statistics (univariate and multivariate analysis of variance) in SPSS. Findings showed that Lyubomirsky happiness training had a significant effect on increasing the positive learning emotions and academic self-regulation in female undergraduate students of the Isfahan University (P <0.001). Since Lyubomirsky happiness training has a positive effect on students' positive learning emotions and academic self-regulation, therefore it is recommended to use this intervention to improve the variables discussed in universities or other educational institutions

    Keywords: Happiness Training, Learning Emotions, academic self-regulation, Students
  • Ali Mihandost, Zabiholah Alahi, Hamidreza Jangizahi, Majid Kahrazehi Pages 158-173

    This study aimed to investigate the effect of integrated subject-based instruction on learning and academic achievement motivation of professional-skills of students with special mental needs in Chabahar. The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test design (with experimental and control groups). The statistical population of this study consisted of all students of professional skills in Chabahar who were studying in exceptional children's schools in Chabahar in the academic year of 1998-99. The statistical sample consisted of 30 people who were selected through purposive sampling and were divided into two groups of control (15 people) and experimental (15 people). Data collection tools included a 20-item academic achievement motivation questionnaire and a teacher made test. Analysis of covariance was used to analyze statistical data. The results showed that at a significant level of 0.28, integrated subject-based instruction could have an effect on students' academic achievement motivation. This has had a significant effect of 0.22 on the effectiveness of integrated subject-based instruction on learning, and in the meanwhile the effect on the learning index has been more due to the better significance. It can be concluded that integrated subject-based instruction has an effect on the rate of learning and academic achievement motivation of students of professional skills with special mental needs. 

    Keywords: learning, motivation for academic achievement, professional skills, special mental needs, Subject-based instruction
  • Majid Yousefi Afrashteh *, Seyedeh Mohadeseh Sadidi Shal Pages 174-188

    Nowadays, due to the complexity of societies, many factors cause stress. Especially when students move from school to college, they are vulnerable to stress in order to be in a new environment. Therefore, the aim of the present study was to investigate the psychometric properties of the Post- Secondary Student Stressors Index (PSSI), i.e. reliability, validity, confirmation of its factorial structure in the student population of University of Zanjan in the academic year 2020. PSSI is a 43-item self-assessment questionnaire and has five subscales: academic, learning environment, culture-university environment, interpersonal and personal. 345 students were selected by convenience sampling and according to Cochran Cochran's sample size formula and completed the student life stress scale. In order to determine the validity of the construct using the factor analysis method, Cronbach's alpha coefficients were used to determine the internal consistency. In order to analyze the data, reliability through Cronbach's alpha coefficient for five scales: education, learning environment, university environment culture, interpersonal and personal communication, respectively 0.80, 0.82, 0.80, 0.78 and 0.88. was obtained. Convergent validity was estimated through the correlation of PSSI with the score obtained from the Godzella student stress questionnaire, and the correlation between the total score of the two tests was 0.64, which is statistically significant (P<0.05). The construct validity of PSSI was also checked and modified through confirmatory factor analysis. In general, it can be concluded that the student stress scale is a valid and reliable tool for measuring student stress.

    Keywords: Post- Secondary Student Stressors Index, reliability, validity, confirmatory factor analysis