فهرست مطالب

زیست شناسی تکوینی - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، تابستان 1402)

فصلنامه زیست شناسی تکوینی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پریسا جنوبی*، بیتا باهنر، پریسا بنیابادی صفحات 1-12

    اندیو  Cichorium endivia گیاهی از تیره Asteracea می باشد. بمنظور بررسی ساختار تشریحی و تکوین اندامهای زایشی، نمونه های گیاهی از مزارع اطراف کرج، جمع آوری شدند. اندام های رویشی در محلول الکل-گلیسرین تثبیت شد. مریستم راس و گل های این گیاه در مراحل مختلف نموی از غنچه ی ریز تا گل کامل در محلول 70 FAA تثبیت و برای مطالعه میکروسکوپی رنگ آمیزی شدند. اندام های رویشی در گیاه اندیو از نوع دولپه ای می باشند. در برش عرضی ساقه دستجات ابکش بر روی چوب قرار گرفته است. در برش عرضی برگ در منطقه رگبرگ اصلی، اپیدرم فوقانی و تحتانی بافت پارانشیمی و هادی را در بر گرفته است و بافت مزوفیلی فقط از نوع پارانشیم اسفنجی می باشد. در برش طولی از مریستم راس ساقه لایه تونیکا در سطح بیرونی و کورپوس در بخش زیرین آن قرار گرفته است و همچنین یک مرحله گذر از مریستم رویشی به زایشی مشاهده می گردد.در این گیاه بساک چهارخانه ای و تترادها دارای آرایش چهاروجهی می باشند، تاپی نیز در آغاز نمو بساک ترشحی و در پایان از نوع آمیبی است. دانه گرده بالغ کروی و دو هسته ای می باشد. نمو تخمک با تشکیل پریموردیوم تخمکی شروع شده و رویان کروی، چماقی، اژدری، قلبی و لپه ای نیز مشاهده گردید. دانه گرده از نوع سه منفذی بوده و آرایش اگزین آن از نوع خاردار می باشد. مراحل رویان زایی مشاهده شده نیز، مشابه با دیگر گیاهان دولپه ایی می باشد.

    کلیدواژگان: تکوین گرده، گیاه اندیو، مریستم انتهایی، میکروسپورزایی
  • لیلا بیک مهدوی، رویا بیشه کلایی*، عباسعلی دهپور جویباری، سعید سلطانی صفحات 13-23
    کاسنی (Cichorium intybus L.) گیاهی دارویی است که از همه قسمت های این گیاه (ریشه، برگ، دانه) استفاده می شود. هدف این پژوهش بررسی اثر تنظیم کننده های رشد گیاهی بر القاء کالوس حاصل از برگ و دمبرگ کاسنی و بررسی اثر کربوهیدرات ها (ساکارز و گلوکز) بر ترکیبات بیوشیمیایی (فلاونویید، فعالیت آنتی اکسیدان، فنل، قند، آنتوسیانین) کالوس های تولید شده می باشد. برای این منظور از سیتوکنین های BAP و KIN در 3 سطح (5/0، 1 و 5/1 میلی گرم در لیتر) و NAA در 3 سطح (2/0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر) در محیط کشت MS برای القاء کالوس استفاده شد. اثر سطوح مختلف ساکارز و گلوکز در 5 سطح (1، 2، 3، 4، 5 درصد) با تیمار شاهد در محیط کشت ½ MS مایع مورد بررسی قرار گرفت. در حضور 1 میلی گرم در لیتر از BAP و NAA بیشترین درصد کال زایی و وزن توده کالوس مشاهده شد. نتایج نشان داد که کربوهیدرات های مورد مطالعه بر ترکیبات بیوشیمیایی کاسنی اثر معنی دار (P<0.01) دارد. بیشترین میزان فنل در تیمار 3 درصد گلوکز (28/0 میلی گرم گالیک اسید بر گرم وزن تر) و بیشترین میزان فلاونویید در غلظت 4 درصد گلوکز (29/0 میلی گرم کویرستین بر گرم وزن تر) مشاهده شد. بیشترین مقدار فعالیت های آنتی اکسیدانی و قند به ترتیب در غلظت گلوکز 1 درصد (51/89 درصد) و گلوکز 4 درصد (97/86 میکروگرم) مشاهده شد. بیشترین میزان آنتوسیانین به میزان 1/7 میکرومول بر گرم وزن تر در تیمار گلوکز 5 درصد مشاهده شد. با مقایسه تیمار شاهد و سطوح غلظت ساکارز و گلوکز نتیجه گیری شد که ترکیبات بیوشیمیایی در حضور گلوکز مقدار بیشتری را داشتند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، آنتوسیانین، فلاونوئید، فنل
  • هما محمودزاده*، جواد بهارآرا، یگانه رضایی دلویی صفحات 24-34
    هدف
    هدف بررسی اثرات سمیت سلولی پاکلی تاکسل و اگزالی پلاتین بر رده سلولی سرطان کولون (HT29) و آنالیز بیان ژن های آپوپتوزی کاسپاز 3، 9و P53 می باشد.
    مواد و روش ها
    ابتدا سمیت سلولی داروهای پاکلی تاکسل و اگزالی پلاتین و اثر توام آنها با غلظت های مختلف بر رده سلولی HT29 با روش MTT بررسی شد و غلظت 50 درصد کشندگی (IC50) آن تعیین شد. میزان بیان ژن‫های آپوپتوزی کاسپاز 3 و 9 نسبت به ژن مرجع GAPDH با استفاده از روش Real-Time PCR بررسی شد. هم چنین بررسی آپوپتوز سلول ها با استفاده از رنگ آمیزی Annexin V/PI و DAPI انجام شد. ‬‬‬
    نتایج
    پاکلی تاکسل و اگزالی پلاتین به ترتیب در غلظت های 25/3 و 00062/0 میکروگرم در میلی‫لیتر بیشترین اثر سمیت سلولی را دارد و میزان IC50 آن 00016/0 و µg/ml 5/12 محاسبه شد. تیمار همزمان داروها زنده مانی سلول ها را کاهش داد . بیان ژن‫های کاسپاز 3 و 9, P53 نسبت به ژن مرجع GAPDH در سلول های سرطان کولون تیمار شده نیز افزایش یافت. نتایج آزمون DAPI نشان دهنده ی قطعه قطعه شدن هسته ها و آپوپتوز در گروه های تیماری همزمان بود.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ بررسی آپوپتوز با استفاده از Annexin V/PI نشان می دهد که 98 درصد سلول های گروه شاهد سالم می باشند و درصد زیادی از سلول ها تحت تیمار دچار آپوپتوز شده اند . ‬‬‬‬‬
    نتیجه گیری
    با توجه به سمیت سلولی و القای فرایند آپوپتوزیس در رده سلولی سرطان کولون توسط داروهای پاکلی تاکسل و اگزالی-پلاتین، می‫توان نتیجه گیری کرد که این داروها گزینه مناسب جهت درمان سرطان کولون می باشند.‬‬‬‬‬
    کلیدواژگان: اگزالی پلاتین، پاکلی تاکسل، سرطان کولون، ژن کاسپاز، ژن p53
  • الهام حویزی*، علی آقائی صفحات 35-40
    سلول های بنیادی ماکیان مدل های درون آزمایشگاهی فوق العاده ای در آموزش های تکوینی و دارویی محسوب می شوند. این سلول ها دارای ظرفیت های بالایی در خودنوزایی و تمایز بوده و می توانند به عنوان فناوری ارزشمندی در صنعت طیور مورد توجه قرار گیرند. هدف از این پژوهش استحصال، کشت و مقایسه سلول های فیبروبلاست جنین جوجه و بلدرچین با درنظر گرفتن زمان دوبرابر شدن تعداد سلولی (PDT) و میزان بقای سلولی در طول دوره های مختلف پاساژ بود. در این پژوهش تجربی، سلول های فیبروبلاست با روش هضم آنزیمی از تخم های لقاح یافته جدا و در محیط کشت DMEM محتوی 10درصد سرم FBS برای پاساژهای مختلف کشت شدند. زمان دو برابر شدن تعداد سلول ها و بقای سلولی با استفاده از رنگ آمیزی تریپان بلو و تستMTT بررسی گردید. داده ها نشان داد که هر دو نوع سلول در محیط کشت DMEM محتوی 10درصد سرم FBS و در دمای 38 درجه دارای حداکثر تکثیر بودند. براساس نتایج ما PDT برای هر دونوع سلول حدود 2±16 ساعت در طول پاساژهای اول تا سوم محاسبه گردید، اما در طی پاساژهای چهارم تا ششم PDT برای سلول های فیبروبلاست جوجه به 2±28 ساعت و برای سلول های فیبروبلاست بلدرچین 2±36 ساعت محاسبه گردید (p<0.05)؛ همچنین نتایج تست بقای سلولی مطابق با نتایج PDTبود. این پژوهش توانایی خودنوزایی و بقای سلول های فیبروبلاست بلدرچین به عنوان منبعی جدید از سلول های بنیادی ماکیان را توصیف می کند و استفاده ازین سلول ها در کاربردهای فناوردی در آینده را پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی ماکیان، سرعت رشد، بقای سلولی، بلدرچین
  • مریم عیدی*، مهدیه محسنی صفحات 41-50
    هیپرلیپیدمیا به عنوان یکی از مهم ترین عوامل خطرزای بیماری های قلبی-عروقی مطرح می باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر عصاره هیدرومتانلی دانه شنبلیله بر سطح لیپیدهای سرم و بیان PPAR-gamma در بافت چربی موش های صحرایی هیپرلیپیدمیک است. در این مطالعه تجربی، 36 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به صورت کاملا تصادفی به شش گروه مساوی تقسیم شدند که شامل گروه کنترل سالم، گروه کنترل هیپرلیپیدمیک (دریافت کننده رژیم غذایی با 10 درصد چربی)، گروه هیپرلیپیدمیک دریافت کننده آتورواستاتین (غلظت 10 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) و گروه های تجربی هیپرلیپیدمیک دریافت کننده عصاره هیدرومتانلی دانه شنبلیله (غلظت های 100، 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) بودند. پس از 8 هفته تیمار، حیوانات بمدت 12 ساعت ناشتایی داده شده و سپس توزین و توسط اتر بیهوش گردیدند و نمونه خون از قلب و بافت چربی از ناحیه شکمی حیوانات جمع آوری شدند. میزان افزایش وزن، ضریب کبدی، سطح کلسترول، تری گلیسرید، LDL، HDL، AST وALT سرم توسط کیت و تغییر بیان PPAR-gamma به روش real-time PCR اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد تیمار خوراکی آتورواستاتین و عصاره دانه شنبلیله موجب کاهش معنی دار وزن بدن، سطح کلسترول، تری گلیسرید، LDL، ، ALT و AST سرم و بیان PPAR-gamma در بافت چربی و افزایش معنی دار سطح سرمی HDL در گروه های تجربی هیپرلیپیدمیک در مقایسه با گروه کنترل هیپرلیپیدمیک می گردد. بنابراین، عصاره هیدرومتانلی دانه شنبلیله دارای خاصیت کاهنده چربی سرم است و با بهبود پروفایل لیپیدی سرم بیان رسپتور فعال کننده تکثیر پراکسیزوم ها را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: دانه شنبلیله، هیپرلیپیدمیا، رسپتور فعال کننده تکثیر پراکسیزومی - گاما، موش صحرایی
  • سیمین نبی زاده*، معصومه میرزایی صفحات 51-58

    از آنجایی که میدان های الکترومغناطیسی جزء عوامل تاثیر گذار بر روی جانداران به حساب می آیند، از این رو در پژوهش حاضر اثر تیمار های مختلف میدان های الکترومغناطیسی را بر روی ساختار های رویشی و زایشی مورد بررسی قرار داده ایم. نمونه بذر های گیاه کدو تحت تیمار 2 میلی تسلا از میدان الکترومغناطیسی، با مدت زمان 15 و 30 دقیقه و در دو گروه تر و خشک قرار گرفتند. برای بررسی ساختار های رویشی و زایشی از برش گیری های دستی و میکروتومی استفاده شد. نتایج بررسی ها بر روی ساختار های رویشی و زایشی نشانگر تاثیر تیمار میدان های الکترومغناطیسی بر این ساختار ها بوده است. به طوریکه ارایش دسته های آوندی (بخصوص زایلم) به طور چشمگیری در رگبرگ برگ ها و دمبرگ ها دستخوش تغییر شده و در مواردی کرک ها تحلیل رفته و یا بالعکس بزرگ شده اند. به عنوان مثال در رگبرگ های نمونه تیمار 15 دقیقه خشک نیز شمار دستجات آوندی کم شده و کرک ها به وضوح کشیده تر شده است. در نمونه تیمار30 دقیقه خشک نیز همین وضعیت یعنی کاهش تعداد دسته های آوندی مشاهده شده است. در عین حال باز هم اندازه کرک ها به طور چشمگیری بزرگ تر شده است. در نمونه تیمار 30 دقیقه تر ، همراه با کاهش شمار دسته های آوندی ، شاهد بزرگتر شدن منطقه ی آوندهای چوب و نیز فراختر شدن دهانه آنها می باشیم. در اینجا نیز اندازه کرک ها به وضوح بزرگتر شده است.

    کلیدواژگان: میدان های الکترومغناطیسی، ساختارهای رویشی وزایشی، کدو
  • فرخنده رضانژاد*، فرزانه فرزان، الهه زمانی بهرام آبادی، فرزاد گنجعلیخانی حاکمی صفحات 59-70

    جنس Juniperus ، دومین جنس رایج مخروطیان است. کاهش دانه های زیست پذیر و زادآوری طبیعی، مهم ترین مشکل جنگل های ارس است. Juniperus seravschanicaدر حفاظت خاک بسیار مهم، همچنین، در برابر یخبندان و خشکی بسیار مقاوم است. در این مطالعه، تعداد دانه ها در مخروط، درصد پوکی و رویش دانه در جمعیت های گلوچار، سربیژن و دلفارد (استان کرمان)، روی کاغذ صافی، مخلوط پیت ماس + پرلیت و در باغچه مطالعه شد. همچنین میزان پرآوری و ریشه زایی شاخسارها در کشت گلدانی و کشت در شیشه، بررسی شد. میانگین تعداد دانه های مخروط در گلوچار، سربیژن و دلفارد بترتیب 86/4، 69/3 و 21/3 دانه در مخروط بود. میانگین تعداد دانه های پر در مخروط بترتیب برابر 1/1، 22/0 و 1/0 در گلوچار، سربیژن و دلفارد بود که بترتیب معادل 22، 96/5 و 1/3 درصد (با درصد پوکی بترتیب 78، 94 و 97) می باشد. دانه های بدون تیمار سرما و نیز دانه هایی که بدون سوراخ کردن اما تحت تیمار سرما به شرایط کشت منتقل شدند، هیچ رویشی نشان ندادند. شاخسارهای جوان 20 سانتی متری، پس از تیمار سرما و غوطه وری سریع درIBA ، تا چهار هفته، ظاهر طبیعی و سالم داشتند اما سرانجام خشک و ریشه ندادند. شاخسارهای 1-5/1 سانتی متری انتهایی و کناری، روی هر دو محیط MSوWPM، باززایی و پرآوری شدند. بیشترین باززایی در محیط WPM (40 درصد) و MS (57 درصد) در ترکیب هورمونی BAP و NAA بترتیب در غلظت 2 + 3 و 2/0 + 3 میلی گرم در لیتر بدست آمد. تیمار IBA، پس از 24 هفته، ریشه ایجاد نکرد.

    کلیدواژگان: ارس، پوکی دانه، رویش بذر، پرآوری شاخسارها، ریشه زایی
  • زینب لطفی، فهیمه سلیم پور*، فریبا شریف نیا، مریم پیوندی صفحات 71-82

    جنس Cotoneaster L. متعلق به تیرهRosaceae (گل سرخ) می باشد شمال ایران یکی از اصلی ترین مراکزتنوع این گیاه دارویی ارزشمند محسوب می شود. باتوجه به تنوع ژنتیکی بسیاربالا دربین گونه های جنس Cotoneaster، مشکلات متعدد تاکسونومیکی وجود دارد. درتحقیق حاضر 17 نمونه گیاهی براساس مطالعات ریخت شناسی (با 36 صفت کمی و کیفی) وتوالی هسته ای nrDNA ITS مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که بین تمامی صفات ریخت شناسی کمی، تفاوت معنی داری وجود دارد. واکثر صفات کیفی ارزیابی-شده در بین گونه ها متفاوت بودند. گونه های موردبررسی به پنج گروه طبقه بندی شدند. الگوی آنالیزگونه ها برمبنای صفات ریخت-شناسی و توالی یابی مولکولی تاحدود زیادی به هم شباهت دارند.وبین گونه های مورد بررسی ازحیث صفات مورد مطالعه تشابهات و تفاوت هایی دیده می شود. کلادوگرام مولکولی نشان داد جنس شیرخشت یک جنس منوفیلتیک با شاخص ثبات (consistency Index: CI) 68/0 است. بین برخی از گونه های این جنس مانند C. pseudodiscolorو C. discolorتشابه ریختی صفات مانند شکل برگ ، تراکم کرک سطح تحتانی، کرک روی میوه مشاهده می شود که شناسایی این دوگونه نزدیک بهم را بامشکل مواجه می سازد. درصورتی که از لحاظ ژنومی متفاوت بوده وچون ازلحاظ مورفولوژیکی با توصیف گونه های شناسایی شده شیرخشت درایران و کشورهای همسایه مطابقت ندارد. بنابراین ما آن راگونه جدید برای ایران درنظرگرفته وبه عنوان C. pseudodiscolorتعریف می-کنیم.علاوه بر آن دو گونه C. morrisonesis و C. franchetti رکورد جدیدی ازجنس مذکوراست و در فنوگرام خوشه مجزایی را به-خود اختصاص داده اند .باتوجه به اینکه اولین قدم برای برنامه های اصلاحی یک گیاه،تنوع ژنتیکی گونه های مختلف آن می باشد،تحقیق حاضرنخستین پژوهش درزمینه تنوع ژنتیکی درایران(حوزه هیرکانی) بااستفاده از مارکرهسته ای(ITS)در شناسایی دقیق گونه ها ، نخستین گام در جهت اصلاح نژاد این تاکسون باارزش است که در پژوهش حاضر به آن پرداخته خواهدشد.

    کلیدواژگان: مطالعه ریخت شناسی، مطالعات مولکولی، شیرخشت، ایران(حوزه هیرکانی)
  • زهرا فصاحت، زهره جعفری*، زهرا گودرزی صفحات 83-88

    با افزایش تولید و تجارت نخود، نیاز به بهبود روش های تولید آن، روز به روز بیشتر احساس میشود، به طوری که در کشورهای تولیدکننده تحقیقات به زراعی آن بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.یکی از مشکلاتی که کشاورزان امروزی در کشورهای درحال توسعه با آن روبرو هستند، شرایط نامناسب ساختمان خاک بوده که سبب بروز مسایلی نظیر کاهش درصد جوانه زنی، رشد نابرابر گیاهان جوانه زده و در نتیجه رقابت نابرابر آنها با همدیگر در استفاده از منابعی نظیر نور، موادغذایی و آب شده و این امر سبب تفاوت در بیوماس گیاهان و نهایتا عملکرد میشود. یکی از روش های غلبه بر این مشکل استفاده از پیش تیمار بذرها قبل از جوانه زدن (پرایمینگ) میباشد و در همین راستا این پژوهش جهت بررسی تاثیر نانوپرایمینگ (نانواکسید تیتانیوم) بر برخی از خصوصیات دانه رست نخود رقم عدل انجام گرفت.نتایج نشان داد که پیش تیمار با این نانوماده بر روی پارامترهای طول ریشه و طول ساقه و وزن تر ریشه و وزن تر ساقه و وزن تر دانه رست و وزن خشک کل و سرعت جوانه زنی بی معنی بوده ولی بر روی وزن خشک ساقه و وزن خشک ریشه معنی دار بوده که بررسی ها با نرم افزار spss و آزمون دانکن انجام شد. در پایان نتیجه گرفته میشود پیش تیمار بذر قبل از جوانه زدن با نانواکسید تیتانیوم موثر بوده و باعث افزایش تولید نخود میگردد که اثر مثبت این ترکیب بر روی سایر گیاهان قبلا بررسی و تایید شده بود.

    کلیدواژگان: نانواکسید تیتانیوم، خصوصیات رویشی، جوانه زنی، نخود
|
  • Parisa Jounoobi *, Bita Bahonar, Parissa Bonyabadi Pages 1-12
    Introduction

    Cichorium endivia is a plant belonging to the family Asteracea. This family with global high distribution, is one of the largest plant family. Since there is no study endive plant in Iran, the present study was to investigate the anatomy and evolution of this plant.

    Materials and methods

    Cichorium endivia is located on the outskirts of Karaj were identified fields and in November 2013 were collected. The vegetative organs were fixed in alcohol-glycerin. This plant flowers in different developmental stages of tiny bud to full flower in the solution 70FAA fixed and were stained for microscopic study.

    Results

    Cichorium endivia vegetative organs is a kind of dicotyledon. Cichorium endivia anther 4-locular, the tetragonal tetrad arrangement and tapetum at the beginning of anther development of secretory and in the end, is amoebic. Mature pollen grains are spherical and two nuclear. Egg development begins with the formation of egg Prymordium. Globular embryo, clubbing, torpedoes, heart and cotyledon were observed.

    Discussion and Conclusions

    Evaluation of anatomical structures of vegetative and reproductive organs showed that the Endive have dicotyledons general features. Pollen grains is from type three-pore. Exine arrangements is acanthaceous type. Observed stages of embryogenesis, the factors is a similarity with the other dicotyledonous.

    Keywords: Cichorium endivia, microsprogenesis, pollen development
  • Leila Beikmahdavi, Roya Bishehkolaei *, Abbas Ali Dehpour Joybari, Saeed Soltani Pages 13-23
    Cichorium intybus L. is a biennial plant that all parts of this plant (roots, leaves, seeds) are used medicinally. The aim of this study was to investigate the effect of growth regulators on the induction of calluses from chicory leaves and petioles and to investigate the effect of carbohydrates (sucrose and glucose) on the biochemical composition (flavonoid, Antioxidant activity, phenol, sugar, anthocyanin) of the produced Calli. For this purpose, BAP and KIN cytokinins at three levels (0.5, 1 and 1.5 mg/l) and NAA auxin at three levels (0.2, 0.5 and 1 mg/l) in MS medium were used to induction callus. Also, the effect of different levels of sucrose and glucose was investigated on five levels (1, 2, 3, 4, 5%) with control treatment ½ MS medium. The highest percentage of callus formation and callus weight was observed in culture medium containing 1 mg / l of BAP and NAA. The results showed that the studied carbohydrates had a significant effect on the biochemical composition of chicory (P<0.01). The highest amount of phenol was observed in the treatment of 3% glucose (0.28 mg gallic acid / g fresh weight) and the highest amount of flavonoids was observed in the concentration of 4% glucose (0.29 mg quercetin / g fresh weight). Also, the highest amount of antioxidant and sugar activities were observed in glucose concentration of 1% (89.51%) and glucose 4% (86.97 µg), respectively. The highest amount of anthocyanin (7.1 µM per gram of fresh weight) was observed in 5% glucose treatment.
    Keywords: antioxidants, Anthocyanins, flavonoid, phenol
  • H. Mahmoodzadeh *, Javad Baharara, Yeganeh Rezaiee Daloui Pages 24-34
    Aim
    In this study the effects of paclitaxel and oxaliplatin on colon cancer cell line (HT29) and expression of apoptotic genes caspase 3, 9, and p53 were examined.
    Material and methods
    Using the MTT method, the cytotoxicity of paclitaxel and oxaliplatin and synergic effect at different concentrations on the HT29 cell line was assessed. The IC50 of paclitaxel and oxaliplatin was determined.The expression level of caspase 3 and 9 was assessed using the Real-Time PCR method after the cells had been exposed to the IC50 concentration. Apoptosis of the cells was done using Annexin V/PI and DAPI staining.
    Results
    The treatment of cells revealed that paclitaxel and oxaliplatin at concentrations of 3.25 and 0.00062 µg/ml , respectively, have the most cytotoxic effects and its IC50 value was determined to be 12.5 µg/ml and 0.00016 and treatment groups at concentrations of 3.25 and 0.00062 µg/ml , respectively, decreased the cell viability and its IC50 value was determined to be 12.5 µg/ml and0.00016µg/m. The expression level of caspase 3 and 9 P53 was also increased in the treated colon cancer cell line. DAPI staining showed apoptosis in the simultaneous treatment groups with. Using Annexin V/PI reveals that 98 percent of the cells in the control group are healthy and a considerable number of the cells in the treated groups have undergone apoptosis.
    Conclusion
    Is. It is clear that paclitaxel and oxaliplatin are effective options for treating colon cancer given their cytotoxicity and stimulation of the apoptotic process in colon cancer cell lines.
    Keywords: Oxaliplatin, Paclitaxel, Colon cancer, caspase gene, P53 Gene
  • Elham Hoveizi *, Ali Aghaei Pages 35-40
    The avian stem cells are an excellent in vitro model for development and pharmacology educations. These cells have the potential for self-renewal and differentiation and can be considered as a valuable technology in the poultry industry. The purpose of this study was the derivation, culture, and comparison of chicken fibroblast cells to quail cells, regarding cell doubling time and the rate of cell viability during various cell passages. In this experimental study, fertilized eggs were obtained and fibroblasts were isolated with an enzymatic digestion method and of cultured in DMEM medium including 10% FBS for various passages. Population doubling time (PDT) and cell viability were evaluated by trypan blue staining and MTT assay. Data indicated that both cells had a maximum proliferation when cultured in a DMEM containing 10% FBS at 38 C˚. Based on our results, PDT was measured 16±2 h for both two cells during the first o third passages. But, the population of the chicken fibroblasts was doubled in number each 28±2 h, while this value was 36±2.1 h for quail cell population (p<0.05) during the third to sixth passages. Also, cell viability results were according to PDT results. This study demonstrated a potential of self-renewal and cell viability of quail fibroblast cells as a new avian cell source and suggested to use of these cells in future manufacturing applications.
    Keywords: Avian stem cells, growth rate, cell viability, quail
  • Maryam Eidi *, Mahdieh Mohseni Pages 41-50
    Hyperlipidemia is one of the most important risk factors of cardiovascular disease. The aim of present study was to evaluate the effect of hydro-methanolic extract of fenugreek on the serum lipids and PPAR-gamma gene expression in the adipose tissue of hyperlipidemic rats. Thirty-six adult male rats randomly were divided into 6 groups including normal group, control hyperlipidemic group (received 10% lipid in food), positive control hyperlipidemic rats (received atorvastatin at dose of 10 mg/kg, daily) and experimental hyperlipidemic rats (received extract at doses 100, 200 and 400 mg/kg, daily). After 8 weeks and 12 h fastening, the animals were weighted and anesthetized by ether. The liver was removed and weighted. The blood and adipose tissue sampling were done. The weight gain, liver index, serum cholesterol, triglyceride, LDL, HDL, AST and ALT levels were measured by kit and PPAR-gamma gene expression in the adipose tissue was evaluated by real-time PCR. The results showed that oral treatment of atorvastatin and extract of fenugreek decreased weight gain, serum cholesterol, triglyceride, LDL, AST and ALT levels and PPAR-gamma gene expression in adipose tissue, while increased serum HDL level in experimental hyperlipidemic rats compared to control hyperlipidemic rats, significantly. So, the extract of fenugreek improved lipid profile and then down-regulated PPAR-gamma gene expression in adipose tissue.
    Keywords: Fenugreek, Hyperlipidemia, PPAR-gamma gene expression, Rats
  • Simin Nabizadeh *, Masome Mirzai Pages 51-58

    Electromagnetic fields is one of the effective factors on the living organisms, and therefore in thepresent study the effects of different treatments of electromagnetic fields on the growth indices ,antioxidant activity and vegetative and sexual structures of Pumpkin were assayed. Seed samples ofpumpkin were treated by 2 mT of electromagnetic fields , in 15 and 30 mins, in to different groupsnamed dry and wet. Microtomic and manual sectioning were used to study the vegetative and sexualstructures. The results showed that the treatment affected some indices in the negative or somehowpositive way. The array of xylem in leave section and trichomes structure were also changed. Thesize of trichomes were significantly increased . In 30 min wet treatment the xylem was more hugeand the number of vessels increased. There was no remarkable difference between the treatments andcontrol sample in vegetative meristems of stem and root in microtomy section. But generativemeristems were more massive and more cheeky. There was no difference between the treatments andcontrol sample in anther wall either, except a change in 30 minute wet treatment which was theincrease of the number of transition layer cells. The most changes were in 30 minute wet treatments.In those treatments ovum and stew tissue were injured and the embryo sac was abnormal. Also therewas a gap between cortex and stew tissue.

    Keywords: Electromagnetic fields, Anatomical structures, Cucurbita maxima
  • Farkhondeh Rezanejad *, Farzaneh Farzan, Elaheh Zamanibahramabadi, Farzad Ganjalikhani Hakemi Pages 59-70

    Juniperus is the second most prevalent group of conifers on Earth. The reduction in viable seeds and natural regeneration is an important problem of Juniperus. Juniperus seravschanica is important in soil protection and is very resistant to frost and drought too. In this study, seed number in cone, seed emptiness and germination were studied on filter paper, peatmoss+ perlite mixture and in field in Galuchar, sarbijan and Dalfard (Kerman province) in populations. In addition, shoot proliferation and rooting in pot and in vitro culture was assayed. The average number of cone seeds in Glochar, Serbijan and Delfard was 4.86, 3.69 and 3.21, respectively. The average number of full seeds per cone was 1.1, 0.22 and 0.1 (22, 5.96 and 3.1%, respectively) in Glochar, Sarbijan and Dalfard, showing 78, 94 and 97% emptiness, respectively. In all media, seed germination percentage was very low (2-5%). No germination was observed in seeds without cold treatment as well as without scarification (making a hole in seed coat). 20 cm young shoots, after cold treatment and rapid immersion in IBA, grew as normal until 4 week and finally dried after 5-6 weeks. The young shoots (1-1.5 cm) cultured in MS and WPM media proliferated and regenerated new branches in WPM (40% regeneration) and MS (57%) media in combination of BAP and NAA (2+3 and 0.2+3 mgl-1, respectively for WPM and MS). No rooting was observed using IBA after 24 weeks.

    Keywords: Juniperus seravschanica, Seed emptiness, Seed germination, shoot regeneration, Rooting
  • Zeynab Lotfi, Fahimeh Salimpoor *, Fariba Sharifnia, Maryam Peyvandi Pages 71-82

    The genus Cotoneaster L. belongs to the genus Rosaceae. In the study, 17 plant samples were examined based on morphological studies and the nucleus sequence of ITS nrDNA. The results showed that there was a significant difference between all quantitative morphological traits. The studied species were classified into five groups. The pattern of species analysis based on morphological traits and molecular sequencing are very similar. There are similarities and differences between the studied species in terms of the studied traits. Molecular cladogram showed that the genus of Cotoneaster with consistency index (CI) is 0.68. Among some species of this genus such as C. pseudodiscolor and C. discolor, morphological similarity of traits such as leaf shape, density of lower surface hairs, and hairs on the fruit is observed, If it is genomically different and because it is not morphologically consistent with the description of the identified species of milk thistle in Iran and neighboring countries. Therefore, we consider it as a new species for Iran and define it as C. pseudodiscolor. In addition, the species C. morrisonesis and C. franchetti are a new record of this genus and have a separate cluster in their phenogram. , the present study is the first study in the field of genetic diversity in Iran (Hyrcanian province) using nuclear markers (ITS) in accurate species identification Is the first step in breeding this valuable taxon, which will be addressed in the present study.

    Keywords: Phenetics, phylogeny, Cotoneaster L, Iran( hyrcania province)
  • Zahra Fasahat, Zohreh Jafari *, Zahra Goodarzy Pages 83-88

    with increasing in production and trade of chickpeas(Cicer arietinum ), the need to improve its production methods is felt more and more, so that in producing countries, research on its cultivation has been given more attention.Today, One of the problems faced by farmers in developing countries is the poor condition of soil structure, which causes problems such as reduced germination rate, uneven growth of germinated plants and as a result of their unequal competition with each other in the use of resources such as light, Nutrients and water, this causes differences in plant biomass and ultimately yield.One of the methods to overcome this problem is the use of seed pretreatment before germination (priming) and in this regard, this study was conducted to investigate the effect of nanopriming (Nano Titanium dioxide) on seed germination and plant growth parameters on (Cicer arietinum ).The results showed nanopriminng with Nano Titanium dioxide was significant on the parameters of stem dry weight and root dry weight but not significant on root length ,stem length ,root wet weight, stem wet weight ,plant wet weight ,total dry weight and speed germination. The studies were performed with SPSS software and Duncan test.Finally, it is concluded that seed pretreatment before germination with Titanium Nanoxide is effective and increases the production of chickpeas, the positive effect of this compound on other plants had been previously reviewed and confirmed.

    Keywords: Titanium Nanooxide, vegetative characteristics, germination, Cicer arietinum