فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 86، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه شهرکی، مرتضی اولادنبی* صفحات 1-11

    نوروفیبروماتوز (Neurofibromatosis: NF) یک گروه هتروژن از سندرم های مستعد تومور است که منجر به ایجاد بدخیمی در سیستم عصبی مرکزی و محیطی می شود. نوروفیبروماتوز نوع یک (NF1) به همراه نوروفیبروماتوز نوع دو (NF2) و شوآنوماتوز (SCH)، سه نوع اصلی NF هستند. NF1 به عنوان شایع ترین شکل، توسط نوروفیبروم ها و لکه های شیرقهوه (CALMs) در اوایل کودکی ظاهر می شوند. نوروفیبروماتوز نوع یک، ناشی از جهش در ژن NF1 است که نوروفیبرومین را کد می کند. همچنین جهش در NF2 و ژن SMARCB1 به ترتیب منجر به ایجاد بیماری های نوروفیبروماتوز نوع دو و شوآنوماتوز می شود. علاوه بر این، اکثر بیماران مبتلا به نوروفیبروماتوز نوع دو، شوانوم دهلیزی دارند که با مشکلات شنوایی و عدم تعادل بدن نیز همراه است. اخیرا شوآنوماتوز به عنوان یک اختلال ژنتیکی متمایز پیشنهاد می شود. زیرا علایم مشترک زیادی با نوروفیبروماتوز نوع یک و دو دارد که شوآنومای خوش خیم در اطراف اعصاب، به عنوان مشخصه این بیماری است. ممکن است NF1 و NF2 علایم خود را در کودکی نشان دهند؛ اما شوآنوماتوز اغلب در افراد سی ساله یا بالاتر تشخیص داده می شود. این مقاله مروری با استفاده از جدیدترین متون علمی براساس کلیدواژه های نوروفیبروماتوز، پاتوژنز، درمان،NF1، NF2، از پایگاه های داده های آنلاین Web of science، Google scholar و PubMed در مورد انواع نوروفیبروماتوز، مسیر مولکولی، معیارهای تشخیص، علایم بالینی، مدیریت شرایط، درمان های آتی و داروهای درحال توسعه نگارش گردید.

    کلیدواژگان: نوروفیبروماتوز، سبب شناسی، درمان، NF1، NF2، SMARCB1
  • محمدرضا انصاری آستانه، آسیه اسحاقی، الهه کشاورزیان، جواد صادقی، محمدیاسر کیارودی* صفحات 12-21

    افزایش تعداد بیماران مبتلا به بیماری های خود ایمنی سیستمیک که خواستار انجام جراحی عیوب انکساری قرنیه با لیزر هستند؛ نیازمند توجه بیشتری به اهمیت بالینی وضعیت این بیماران است. مطالعات اخیر، دانش ما را در شناسایی و ارزیابی اختلالات خود ایمنی و اثرات جانبی بالقوه آنها در نتایج جراحی های عیوب انکساری قرنیه با لیزر را گسترش داده است. در این مقاله مروری به طور خلاصه به بررسی عوامل بیماری زا، جنبه های بالینی و عوارض احتمالی در بیماران مبتلا به اختلالات خود ایمنی سیستمیک که تحت این عمل های جراحی قرار می گیرند می پردازیم. در مجموع از بین مطالعات بررسی شده 132 مقاله برای این مطالعه انتخاب شدند. با توجه به این که آزاد شدن سیتوکین های مختلف ناشی از اختلالات خودایمنی سیستمیک، می تواند منجر به پیامدهای مخرب قرنیه شود؛ لذا نیاز به تشخیص زودهنگام قبل از هر جراحی لیزری عیوب انکساری ضروری به نظر می رسد. اگرچه به طور معمول روش هایی مانند LASIK و PRK در بیماران مبتلا به اختلالات خودایمنی انجام می شود؛ اما ملاحظات اساسی نیز بایستی در نظر گرفته شوند. موارد منع قطعی جراحی لیزری عیوب انکساری برای هر اختلال خود ایمنی هنوز توسط مطالعات تایید نشده است.

    کلیدواژگان: بیماری خودایمنی، قرنیه، جراحی عیوب انکساری، کراتکتومی فوتورفراکتیو، لیزر کراتومیلوسیس درجا
  • سیده فاطمه فاطمی، سید عبدالله هاشم ورزی*، مینو دادبان شهامت، امین فرزانه حصاری صفحات 22-31
    زمینه و هدف

    دیابت منجر به اختلال خونرسانی به اعصاب محیطی می شود. Semaphorin 3A (Sema3A) یک پروتیین دفع کننده عصب است که در پاسخ به هایپرگلایسمی ناشی از دیابت افزایش می یابد. فعالیت ورزشی و مصرف مکمل آلفالیپوییک اسید می تواند نقش محافظتی را در برابر عصب زدایی ناشی از دیابت ایفا کند. این مطالعه به منظور تعیین اثر یک دوره تمرین تناوبی با شدت بالا و متوسط به همراه مصرف مکمل آلفالیپوییک اسید لیپوزومال بر بیان پروتیین Sema3A صفحه محرکه عضله نعلی موش های دیابتی شده با استرپتوزوتوسین انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 35 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با میانگین وزنی 220-190 گرم و گروه سنی 8-6 هفته به طور تصادفی به 7 گروه 5 تایی تقسیم شدند. گروه ها شامل کنترل سالم، کنترل دیابتی، دیابتی + مکمل، دیابتی + تمرین شدید، دیابتی + تمرین متوسط، دیابتی + تمرین شدید + مکمل و دیابتی + تمرین متوسط + مکمل تقسیم شدند. دیابت با تزریق استرپتوزوتوسین (دوز mg/kg/bw 50) درون صفاقی القاء شد. پروتکل تمرین تناوبی متوسط و شدید به مدت شش هفته و پنج جلسه در هفته بود. آلفالیپوییک اسید به میزان mg/kg20 در روز به صورت گاواژ به موش ها داده شد. برای بررسی بیان پروتیین Sema3A عضله نعلی از روش ایمونوهیستوشیمی استفاده شد. انسولین سرم به روش الایزا اندازه گیری گردید.

    یافته ها

    دیابت باعث افزایش سطح گلوکز، Sema3A و کاهش معنی دار سطح انسولین عضله نعلی در گروه های دیابتی نسبت به گروه سالم شد (P<0.05). تمرین تناوبی شدید و متوسط در ترکیب با مکمل، به طور معنی داری مقدار پایین تری از بیان پروتیین Sema3A نسبت به گروه دیابتی در ترکیب با مکمل نشان داد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    اگرچه تمرین تناوبی شدید و متوسط می تواند بیان پروتیین Sema3A عضله نعلی موش های دیابتی را کاهش دهد؛ اما ترکیب مکمل آلفالیپوییک اسید با تمرین ورزشی در کاهش میزان عصب زدایی موثرتر است.

    کلیدواژگان: آلفالیپوئیک اسید، تمرین تناوبی، سمافورین، دیابت ملیتوس
  • مهدی غفاری*، محمد ربیعی، زهرا رئیسی، زهرا ثمری صفحات 32-37
    زمینه و هدف

    با توجه به شیوع بیماری کرونا ویروس جدید 2019 (COVID-19) میزان فعالیت بدنی و ورزش در زندگی افراد جامعه برای کاهش تماس بین فردی برای مهار عفونت بسیار کاهش یافت. این مطالعه به منظور تعیین اثر قرنطینه در زمان شیوع COVID-19 بر آمادگی جسمانی دانشجویان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه شبه تجربی روی 32 دانشجو (16 پسر و 16 دختر) مشغول به تحصیل در سال های 1400-1398 در دانشگاه شهرکرد انجام شد. سطح آمادگی جسمانی (شنا، دراز و نشست، طناب زنی و انعطاف پذیری) در سه زمان قبل از شروع کرونا ویروس، یک سال پس از شروع کرونا ویروس و پس از 4 ماه تمرینات در منزل مورد سنجش و مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    محدودیت های مربوط به دوران قرنطینگی COVID-19 سبب کاهش آماری معنی دار سطح آمادگی جسمانی دانشجویان در دوران بعد از کرونا در مقایسه با قبل از کرونا گردید (P<0.05). همچنین 4 ماه تمرین در منزل سبب افزایش آماری معنی دار شاخص های آمادگی جسمانی نسبت به زمان قرنطینه گردید (P<0.05).

    نتیجه گیری

    دوران قرنطینه در زمان شیوع COVID-19 سبب کاهش آمادگی جسمانی دانشجویان مورد مطالعه شد و اجرای تمرینات چهارماهه در منزل سبب افزایش آمادگی جسمانی گردید.

    کلیدواژگان: COVID-19، قرنطینه، آمادگی جسمانی
  • نگار عسگری، محمدحسن نعیمی، علیرضا تهمتن، ثمین زمانی* صفحات 38-44
    زمینه و هدف

    مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری خودایمنی است که سیستم اعصاب مرکزی را مورد هدف قرار می دهد. مطالعات مختلف نشان داده اند عوامل متعددی در بروز این بیماری و همچنین در جهت جلوگیری از پیشرفت آن موثر است. از جمله این عوامل می توان به هلیکوباکترپیلوری اشاره کرد. این مطالعه به منظور تعیین عفونت هلیکوباکترپیلوری در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس و افراد سالم انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد - شاهدی روی 100 بیمار مبتلا به MS (میانگین سنی 36.99±9.87 سال) و 100 فرد سالم (میانگین سنی 38.05±11.38 سال) در استان گلستان طی سال 1400 انجام شد. گروه مورد شامل 80 مورد عود کننده-فروکش یابنده و 20 مورد پیشرونده ثانویه بودند. از هر دو گروه نمونه خون گرفته شد و پس از جدا کردن سرم با استفاده از تست الایزا، آنتی بادی ضدهلیکوباکترپیلوری (IgG) با تعیین تیتر آنتی بادی مشخص شد.

    یافته ها

    حضور IgG هلیکوباکترپیلوری در گروه مورد و شاهد به ترتیب 21 درصد و 44 درصد بود (P<0.05). میانگین غلظت IgG در گروه مورد به طور معنی داری کمتر از گروه شاهد (13.48±10.83 در مقابل 19.78±16.14 AU/ml) اندازه گیری شد. درصد موارد مثبت آنتی بادی IgG علیه هلیکوباکترپیلوری در گروه عود شونده-فروکش یابنده و پیشرونده ثانویه بیماران مبتلا به MS به ترتیب 21.2% و 20% تعیین شد که اختلاف این دو گروه از نظر آماری معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    احتمالا کمتر بودن حدود دو برابری سابقه عفونت هلیکوباکترپیلوری در مبتلایان به MS در مقایسه با افراد سالم می تواند نشان دهنده نقش محافظتی این باکتری در برابر این بیماری باشد.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، هلیکوباکترپیلوری، ایمونوگلوبولین جی
  • مریم اسماعیل پور، سیما بشارت، تقی امیریانی* صفحات 45-50
    زمینه و هدف

    روش تشخیص بیماری التهابی روده (Inflammatory Bowel Diseases: IBD) با کولونوسکوپی، نمونه برداری و یافته های هیستوپاتولوژیک است. کالپروتکتین مدفوع تستی است که برای ارزیابی میزان التهاب در روده و دستگاه گوارش استفاده می شود. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط بین سطح کالپروتکتین مدفوع با یافته های کولونوسکوپی در مبتلایان به کولیت اولسراتیو مراجعه کننده به کلینیک گوارش مرکز آموزشی درمانی شهید صیاد شیرازی گرگان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 100 بیمار مبتلا به کولیت اولسراتیو مراجعه کننده به کلینیک گوارش مرکز آموزشی درمانی شهید صیاد شیرازی گرگان طی سال 1399 انجام شد. بیماران یک روز قبل از پروسه (درست پس از شروع مصرف دارو برای پاکسازی روده) نمونه مدفوع خود را جمع آوری کردند. پاکسازی روده با استفاده از تجویز محلول پلی اتیلن گلیکول محلول در آب انجام شد. میزان فعالیت بیماری کولیت اولسراتیو با استفاده از disease activity score اندازه گیری و امتیاز بیشتر یا مساوی 5 به عنوان بیماری فعال در نظر گرفته شد. بیماران برحسب محل درگیری به دو دسته کلی، درگیری گسترده (extensive) یا پان کولیت و درگیری سمت چپ تقسیم شدند. نمونه های مدفوع برای کالپروتکتین در یک آزمایشگاه واحد با استفاده از یک کیت تجاری در دسترس (Calprest- EuorociationspA.Trieste) در مقادیر کمتر از 50 میکروگرم بر گرم طبیعی ارزیابی شد و ارتباط بین میزان سطح کالپروتکتین مدفوع با یافته های کولونوسکوپی بیماران مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین مدت زمان ابتلا 4±3.1 سال در محدوه زمانی 14-1 سال بود. سطح کالپروتکتین مدفوع در 16 بیمار کمتر از 50 میکروگرم بر گرم تعیین شد. میزان سطح کالپروتکین با سن و جنس ارتباط آماری معنی داری نداشت. براساس یافته های کولونوسکوپی 84 درصد بیماری فعال داشتند. بیشترین محل درگیری (60 درصد) در سمت چپ بود. میزان سطح کالپروتکتین مدفوع در افرادی که در فاز فعال بیماری بودند؛ به طور معنی داری بیشتر از حالت بهبودی و نیز در حالت severe بیشتر از remission بود (P<0.05). بین میزان سطح کالپروتکتین مدفوع با محل درگیری، وسعت درگیری بیماری و طول مدت بیماری ارتباط آماری معنی داری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    سطح کالپروتکتین مدفوع در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو منطقه ما ارتباط معنی داری با شدت و فعالیت بیماری داشت.

    کلیدواژگان: کولیت اولسراتیو، کالپروتکتین، عملکرد روده، کولونوسکپی
  • محمدهادی قریب، سیامک رجایی، کیهان فلاح، مهین طاطاری، ذلیخا کرم الهی، الهه گلعلی پور، سیده سپیده حسینی، رضا افغانی* صفحات 51-57
    زمینه و هدف

    توده های تیروییدی از شایع ترین دلایل مراجعه بیماران به درمانگاه های غدد هستند. تخلیه سوزنی ظریف (Fine Needle Aspiration: FNA) به عنوان راهکاری برای کاهش جراحی تیرویید برای ضایعات خوش خیم استفاده می شود. این مطالعه به منظور تعیین صحت تشخیصی تخلیه سوزنی ظریف توده های تیروییدی در مقایسه با نتایج بافت شناسی در مراکز آموزشی درمانی شهر گرگان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 102 بیمار (12 مرد و 90 زن) در محدوده سنی 41.60±12.25 سال با تشخیص توده های تیروییدی ارجاع شده برای انجام عمل جراحی به مراکز آموزشی درمانی شهر گرگان طی سال های 1400-1399 انجام شد. تخلیه سوزنی ظریف انجام و نمونه ها برای بررسی به بخش پاتولوژی ارسال شدند. نتیجه سیتولوژی در چک لیست ثبت شد. برحسب نتایج سیتولوژی بخشی از بیماران برای جراحی ارجاع شدند. سپس نتایج پاتولوژی جراحی نیز با یافته های سیتولوژی مقایسه شدند. حساسیت و ویژگی نتایج سیتولوژی توده های تیروییدی در مقایسه با نتایج پاتولوژی نیز محاسبه گردید.

    یافته ها

    نتایج FNA، اندازه توده و شکایت اصلی بیمار با نتایج بافت شناسی ارتباط آماری معنی داری نشان داد (P<0.05). با توجه به یافته های FNA در مقایسه با آسیب شناسی، حساسیت 74% ، ویژگی 88.1% ، ارزش اخباری مثبت 88.1% ، ارزش اخباری منفی 74% ، میزان مثبت کاذب 12% ، میزان منفی کاذب 26% و دقت تشخیصی 80.4% تعیین گردید.

    نتیجه گیری

    تخلیه سوزنی ظریف همچنان یک ابزار کلیدی در بررسی توده های تیرویید است و برای افزایش دقت FNA نیاز به ارتقاء تکنیک های انجام آن است.

    کلیدواژگان: تیروئید، تخلیه سوزنی ظریف، حساسیت و ویژگی، سیتولوژی، پاتولوژی
  • پرندوش هاشمی زاده، رضا حبیبی تیرتاشی، فرزاد حدائق، سعید گل فیروزی، محمدهادی قریب، سعید امیرخانلو، مریم کبوتری* صفحات 58-68
    زمینه و هدف

    با در نظر داشتن پرفشاری خون به عنوان شایع ترین هم ابتلایی در بیماران COVID-19؛ این مطالعه به منظور تعیین ویژگی های بالینی و عوامل خطر مرتبط با مرگ ومیر درون بیمارستانی بیماران مبتلا به COVID-19 با سابقه پرفشاری خون انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 527 بیمار (277 مرد و 250 زن) با میانگین سنی 64.73±13.13 سال مبتلا به پرفشاری خون آلوده به COVID-19 بستری در مرکز آموزشی درمانی شهید صیاد شیرازی از اسفند 1398 لغایت شهریور 1399 انجام شد. داده ها با استفاده از سیستم اطلاعاتی بیمارستان استخراج و با اطلاعات ثبت شده در پرونده بیماران و طی تماس تلفنی با آنان تکمیل شد. ارتباط بین عوامل خطر و مرگ ومیر درون بیمارستانی COVID-19 با تحلیل رگرسیون لجستیک در سه مدل شامل مدل 1 (اطلاعات دموگرافیک و شرح حال بیماران)، مدل 2 (مدل1 به همراه علایم حیاتی و درصد اشباع اکسیژن هنگام بستری) و مدل 3 (مدل 2 به همراه یافته های آزمایشگاهی هنگام بستری) سنجیده شد. در هر مدل، نسبت شانس و فاصله اطمینان 95 درصد برای هر یک از عوامل مرتبط با مرگ ومیر درون بیمارستانی گزارش شده و قدرت تمایز نتایج در مدل ها با محاسبه سطح زیرمنحنی تصحیح شده نمودار مشخصه عملکرد، آزموده شد.

    یافته ها

    از تعداد کل 527 بیمار بستری، 88 بیمار (16.6%) طی 6.48 روز بستری فوت کردند که 47 بیمار مرد بودند. در مدل1، مصرف تریاک (CI95%=1.16-3.85, OR=2.11) و اختلال شناختی (CI95%=0.98-5.40, OR=2.30) با خطر بالاتر مرگ ومیر ارتباط داشتند (سطح زیر منحنی=0.65). در مدل2، با اضافه شدن علایم حیاتی و درصد اشباع اکسیژن، اختلال شناختی ارتباط معنی دار خود را از دست داده و تنها مصرف تریاک (CI95%=1.09-3.19, OR=1.87)  و درصد اشباع اکسیژن (CI95%=0.90-0.95, OR=0.93) با مرگ ومیر درون بیمارستانی مرتبط بودند (سطح زیر منحنی=0.73). در مدل3 پس از اضافه شدن یافته های آزمایشگاهی، با سطح زیر منحنی 0.79 (CI95%=0.70-0.90) هر درصد اشباع اکسیژن بالاتر هنگام بستری با کاهش 7 درصد مرگ و میر درون بیمارستانی همراه بود (CI95%=0.88-1.00, OR=0.93). همچنین مصرف تریاک و کراتینین بالا نیز منجر به افزایش مرگ ومیر گردید که از نظر آماری معنی دار نبودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط درصد اشباع اکسیژن در هنگام بستری با مرگ ومیر درون بیمارستانی بیماران مبتلا به پرفشاری خون و COVID-19، داده های پالس اکسیمتری هنگام بستری اهمیت ویژه ای در ارزیابی این بیماران دارد.

    کلیدواژگان: COVID-19، پرفشاری خون، مرگ و میر بیمارستانی
  • هنگامه احمدی، آرمان اسلامی، محمدرضا هنرور، امرالله شریفی* صفحات 69-74
    زمینه و هدف

    دانش تغذیه ای می تواند بر انتخاب مواد غذایی و در نتیجه عملکرد ورزشی افراد تاثیر بگذارد. مطالعه دانش، نگرش و عملکرد تغذیه ای می تواند در انتخاب نوع آموزش و ایجاد هماهنگی بین ورزشکاران در تطبیق رفتارهای تغذیه ای نقش اساسی ایفا نماید. این مطالعه به منظور ارزیابی دانش، نگرش و عملکرد تغذیه ای ورزشکاران مرد رشته بدنسازی شهر گرگان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 104 ورزشکار مرد بالای 18 سال رشته بدنسازی با سابقه حداقل 3 ماه پیوسته ورزش بدنسازی در 13 باشگاه بدنسازی فعال شهر گرگان طی سال 1399 انجام شد. برای سنجش دانش، نگرش و عملکرد تغذیه ای ورزشکاران از پرسشنامه استاندارد Parmenter و Wardle استفاده شد. تکمیل پرسشنامه توسط ورزشکاران و با راهنمایی محقق انجام شد. اطلاعات آنتروپومتری و ترکیبات بدن با استفاده از دستگاه Omron BF511 و توسط کارشناس تغذیه آموزش دیده گردآوری شد.

    یافته ها

    دانش تغذیه ای ضعیف در 70 نفر (67.3%) ، نگرش تغذیه ای ضعیف در 35 نفر (33.65%) و عملکرد تغذیه ای ضعیف در 81 نفر (77.88%) از ورزشکاران تعیین شد. بین دانش تغذیه ای با وزن (r=0.23, P=0.02)، نمایه توده بدنی (r=0.27, P=0.01) و درصد چربی بدن (r=0.22, P=0.02) و نیز بین عملکرد تغذیه ای با وزن بدن (r=0.31, P<0.001)، نمایه توده بدنی (r=0.27, P<0.001)، ساعات ورزش هفتگی (r=0.22, P=0.02) و سابقه بدنسازی (r=0.32, P<0.001) همبستگی آماری معنی دار مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    سطح دانش، نگرش و عملکرد تغذیه ای ورزشکاران بدنسازی شهر گرگان ضعیف ارزیابی گردید.

    کلیدواژگان: دانش، نگرش، علوم تغذیه ورزشی، ورزشکار، آنتروپومتری، ترکیب بدنی
  • مهری حسینی، لیلا فزونی*، آنیا آهنی آذری صفحات 75-82
    زمینه و هدف

    استافیلوکوکوس اوریوس یکی از شایع ترین باکتری های مسبب کراتیت و کونژونکتیویت است. این مطالعه به منظور تعیین اثربخشی فلوروکینولون ها بر سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین جداسازی شده از عفونت خارجی چشم انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 187 نمونه جداسازی شده از عفونت خارجی چشم بیماران 2 ماهه تا 61 ساله با علایم کونژونکتیویت و کراتیت بستری یا مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان های استان های گلستان و مازندران طی سال های 1401-1399 انجام شد. از تست های استاندارد میکروبیولوژیک فنوتیپی و تشخیص مولکولی (PCR) برای ردیابی سویه های مقاوم به متی سلین استافیلوکوکوس اوریوس (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus: MRSA) استفاده شد. تعیین حساسیت دارویی به کینولون ها و حداقل غلظت مهاری آنها در محدوده 0.06-64 میکروگرم برمیلی لیتر با تکنیک میکرودایلوشن براث انجام گردید.

    یافته ها

    52 مورد سویه MRSA چشمی تایید شد که به طور معنی داری در فصل بهار، جنس زن و محدوده سنی 30-1 سال بیشتر بود (P<0.05). در زمره سویه های MRSA عامل کونژکتیویت، بیشترین مقاومت دارویی نسبت به سیپروفلوکساسین به میزان 18 مورد (48.64%) تعیین شد. انوکساسین و افلوکساسن با نرخ یکسان 17 مورد (45.95%) در رتبه های بعدی مقاومت قرار گرفتند. حداقل غلظت مهاری جمی فلوکساسین که رشد 90 درصد سویه های MRSA حاصل از کونژکتیوتیت را مهار کرد (MIC90=0.25 میکروگرم بر میلی لیتر) 32 برابر کمتر از سیپروفلوکساسین تعیین شد.

    نتیجه گیری

    استافیلوکوکوس اوریوس ممکن است تحت تاثیر فصل و گروه سنی شایع ترین علل کونژکتیویت و کراتیت باشد. با توجه به پتانسیل ضد باکتریایی بالای جمی فلوکساسین در شرایط آزمایشگاهی نتایج این مطالعه می تواند در درمان عفونت های چشمی موثر باشد.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، کونژکتیویت، کراتیت، کینولون، مقاومت دارویی
  • محمد قلی زاده*، احمد شادی، عمار مریم آبادی، مهناز نعمتی، ونکاترامانان سناپاتی، سیواکومار کارتیکیان صفحات 83-91
    زمینه و هدف

    رشد جمعیت و آلودگی های ناشی از تخلیه انواع فاضلاب های شهری، صنعتی و کشاورزی، شیرابه محل های دفن زباله و روان آب های سطحی سبب افزایش آلودگی منابع آب می گردند. ورود فلزات سنگین به محیط زیست به ویژه بوم سازگان آبی به علت ورود به زنجیره غذایی و به خطر افتادن سلامت انسان، یکی از نگرانی های جامعه است. این مطالعه به منظور تعیین میزان فلزات سنگین در عضله ماهیان کفشک زبان گاوی (Cynoglossus arel) و سنگسر معمولی (Pomadasys kaakan) در سواحل بوشهر، شمال خلیج فارس انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی روی 20 قطعه ماهی کفشک زبان گاوی و 20 قطعه ماهی سنگسر معمولی از 3 ایستگاه ساحلی استان بوشهر شامل دیر، دیلم و بندر بوشهر طی بهار سال 1401 انجام شد. نمونه ها به طور تصادفی از بازار ماهی انتخاب شدند و پس از عملیات آماده سازی، زیست سنجی و هضم عضله ماهی توسط اسید نیتریک غلیظ، اندازه گیری غلظت فلزات سنگین نیکل، روی، مس، سرب و کادمیوم (میکروگرم در گرم) بافت عضله با دستگاه ICP-OES انجام شد. سپس میزان غلظت عناصر در بافت عضله ماهی به منظور مصارف انسانی با استانداردهای بین المللی (FAO، WHO، FDA، NHMRC و UKMAFF) مقایسه و طبق روش آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا برای مصرف ماهی، برآورد جذب روزانه و شاخص های خطر فلزات سنگین محاسبه گردید.

    یافته ها

    شاخص پتانسیل خطر برای هر دو گونه کمتر از یک به دست آمد. جذب روزانه و هفتگی ماهی کفشک زبان گاوی (روی > مس > نیکل> سرب> کادمیوم) و ماهی سنگسر معمولی (مس > روی > نیکل > سرب> کادمیوم) تعیین شد. میانگین غلظت فلزات سنگین نیکل، روی، مس، سرب و کادمیوم در بافت عضله گونه های مورد مطالعه به ترتیب 1.88±0.07 ، 27.16±8.11 ، 11.55±4.12 ، 1.14±0.06 ، 0.19±0.03 میکروگرم در گرم تعیین شدند. بیشترین مقادیر فلزات مورد مطالعه در آبزیان به ترتیب روی > مس > نیکل >سرب> کادمیوم بود. غلظت فلزات در نمونه های آنالیز شده در مقایسه با استانداردهای بین المللی پایین تر بود.

    نتیجه گیری

    غلظت فلزات در ماهیان کفشک زبان گاوی و سنگسر معمولی از نظر مسمومیت، برای مصارف انسان قابل قبول ارزیابی شد. همچنین میزان پتانسیل خطرپذیری و شاخص خطر برای بیماری ‎های غیرسرطانی در بالغین و کودکان در بافت عضله ماهی کمتر از 1 به دست آمد و مصرف این آبزیان هیچ مشکلی برای سلامت انسان ایجاد نمی کند.

    کلیدواژگان: ماهیان، فلزات سنگین، خلیج فارس
  • سجاد پورباقر، عبدالرضا بای، علیرضا حیدری* صفحات 92-102
    زمینه و هدف

    سازمان های مردم نهاد (سمن) (Non-governmental organizations: NGOs) از دیرباز در حوزه سلامت فعال بوده و نقش کلیدی و به سزایی در آن داشته اند؛ ولی این سازمان ها در برای ارتقاء سلامت اجتماعی برای مردم کمتر شناخته شده هستند و زیاد مورد توجه برنامه ریزان و مدیران نظام سلامت نیستند. این مطالعه به منظور تبیین چالش های سازمان های مردم نهاد برای ارتقاء سلامت اجتماعی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه کیفی روی 15 نفر از مدیران و صاحب نظران علمی و اجرایی وزارت بهداشت، وزارت کشور، استانداری، دانشگاه های علوم پزشکی کشور و و سازمان های مردم نهاد با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف در سال 1400 انجام شد. داده ها با استفاده از راهنمای مصاحبه و به روش مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته جمع آوری شدند. سپس داده ها پس از ضبط و پیاده سازی، به روش تحلیل محتوا آنالیز شدند.

    یافته ها

    چالش های سازمان های مردم نهاد برای ارتقاء سلامت اجتماعی در شش عنوان اصلی چالش های برنامه ریزی، سازماندهی، عملکردی، سیاستی، اقتصادی و فرهنگی اجتماعی و 33 عنوان فرعی طبقه بندی گردید. اکثر مشارکت کنندگان بر نقش ضعیف سازمان های مردم نهاد در ارتقاء سلامت اجتماعی تاکید داشتند و آن را ناشی از چالش های برنامه ریزی، سازماندهی، عملکردی، سیاستی، اقتصادی و فرهنگی اجتماعی دانستند.

    نتیجه گیری

    توانمندسازی سازمان های مردم نهاد در ارتباط با داشتن برنامه راهبردی و عملیاتی و جذب منابع مالی از بخش های مختلف دولتی، خصوصی و خیرین کمک شایانی به تقویت آنها برای پیشبرد برنامه های ارتقاء سلامت اجتماعی خواهد نمود.

    کلیدواژگان: ارتقاء سلامت، عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، رفاه اجتماعی
|
  • Fatemeh Shahraki, Morteza Oladnabi* Pages 1-11

    Neurofibromatosis (NF) is a heterogeneous group of tumor predisposition syndromes that lead to malignancy in the central and peripheral nervous systems. Neurofibromatosis type 1 (NF1), along with neurofibromatosis type 2 (NF2) and schwannomatosis (SCH), are the three main types of NF. As the most common form, NF1 is characterized by neurofibromas and Cafe-au-lait macules (CALMs) in early childhood. Neurofibromatosis type 1 is caused by mutations in the NF1 gene, which codes for neurofibromin, and mutations in NF2 and SMARCB1 gene lead to neurofibromatosis type 2 and schwannomatosis, respectively. In addition, most patients with neurofibromatosis type 2 have vestibular schwannoma, also associated with hearing problems and body imbalance. Recently, schwannomatosis has been proposed as a distinct genetic disorder because it shares many symptoms with neurofibromatosis types one and two, characterized by benign schwannoma around nerves. NF1 and NF2 may show symptoms in childhood, but schwannomatosis is often diagnosed in people in their thirties or older. This article reviews the latest scientific literature according to the keywords of neurofibromatosis, pathogenesis, treatment, NF1, and NF2 in Google Scholar, PubMed, and Web of Science online databases on the types of neurofibromatosis, molecular pathways, diagnostic criteria, clinical symptoms, condition management, treatments and drugs under development.

    Keywords: Neurofibromatoses, Etiology, Therapeutics, Neurofibromatosis 1, Neurofibromatosis 2
  • MohammadReza Ansari-Astaneh, Acieh Es’Haghi, Elahe Keshavarzian, Javad Sadeghi, MohammadYaser Kiarudi* Pages 12-21

    The rise in patients seeking corneal refractive surgery, despite having systemic autoimmune diseases, underscores the need for special considerations when treating these individuals. Recent studies have expanded our knowledge in identifying and evaluating autoimmune disorders and their potential side effects in the results of corneal refractive surgery with laser. This study briefly examines the pathogenic factors, clinical aspects, and possible complications in patients with systemic autoimmune disorders subjected to these surgeries. In total, 132 articles were selected for this research among the reviewed studies. Considering that the release of various cytokines caused by systemic autoimmune disorders can lead to destructive corneal consequences, the need for early diagnosis before any laser surgery for refractive errors seems essential. Although procedures such as LASIK and PRK are commonly performed on patients with autoimmune disorders, important considerations must be made. Studies have not yet confirmed definitive contraindications to laser refractive surgery for autoimmune disorders.

    Keywords: Autoimmune Disease, Cornea, Refractive Surgery, Photorefractive Keratectomy, Laser in-situ Keratomileusis
  • Seyedeh Fatemeh Fatemi, Seyed Abdollah Hashemvarzi*, Minoo Dadban Shahamat, Amin Farzaneh Hessari Pages 22-31
    Background and Objective

    Diabetes leads to impaired blood supply to the peripheral nerves. Sema3A (Semaphorin 3A) is a denervated protein that increases in response to hyperglycemia caused by diabetes. Exercise and alpha-lipoic acid (ALA) supplements can protect against diabetes-induced denervation. This study was done to evaluate the effect of high and moderate-intensity interval training with alpha-lipoic acid supplementation on the expression of Sema3A protein in the soleus muscle of Induced diabetic rats.

    Methods

    In this experimental study, thirty-five male Wistar rats (weight range: 190-220 g, 6-8 weeks old) were randomly allocated into seven groups of five: healthy control, diabetic, diabetic supplement (S), diabetic high-intensity training (HIT), diabetic moderate-intensity training (MIT), diabetic high intensity+supplement (HIT+S), and diabetic moderate intensity training+supplement (MIT+S). Diabetes was induced by injection of streptozotocin (50 mg/kg/bw). The HIT and MIT protocols were performed five days a week for six weeks. ALA was administered orally at 20 mg/kg daily by gavage. Immunohistochemistry was used to evaluate the expression of Sema3A protein in the soleus muscle. Serum insulin was measured by the ELISA method.

    Results

    Diabetes leads to increased level of glucose, Sema3A, and a significant decrease in insulin in the soleus muscle compared to healthy (P<0.05). HIT and MIT in combination with ALA, significantly showed lower expression of Sema3A Protein than in the diabetic group (P<0.05).

    Conclusion

    Although HIT and MIT can reduce the expression of Sema3A protein in the soleus muscle of diabetic rats, combining alpha-lipoic acid supplementation with exercise training is more effective in reducing the amount of denervation.

    Keywords: Alpha-lipoic acid, Interval Training, Semaphorin, Diabetes Mellitus
  • Mehdi Ghaffari*, Mohammad Rabiei, Zahra Raisi, Zahra Samari Pages 32-37
    Background and Objective

    Due to the spread of the new coronavirus disease 2019 (COVID-19), the amount of physical activity and exercise in people’s lifestyles was greatly reduced to reduce interpersonal contact to control the infection. The current study aimed to investigate students’ physical fitness levels during the quarantine period of COVID-19, and the study examined its changes after four months of training at home.

    Methods

    This quasi-experimental study was done on thirty-two students (16 males and 16 females) in Shahrekord University, Iran during 2019-21. Physical fitness (swimming, Sit-ups, jumping rope, and flexibility) was measured and compared three times before the start of the Coronavirus, one year after the beginning of the Coronavirus, and after four months of exercise at home.

    Results

    COVID-19 leads to a decrease in the level of physical fitness in the post-exam phase compared to the pre-exam phase. Due to the restrictions related to the quarantine period, students’ physical fitness levels showed a significant reduction in the post-corona period compared to the pre-corona period. In addition, four months of training at home showed a significant effect on physical fitness indicators, compared to the time of quarantine, in such a way that the average of physical fitness factors increased significantly (P<0.05). Therefore, growing measures are needed to motivate and support students to maintain a conscious level of physical fitness to avoid any threat to the population’s health, especially in quarantine conditions.

    Conclusion

    The quarantine period during the outbreak of COVID-19 caused a decrease in the physical fitness of the studied students, and performing four-month exercises at home increased their physical fitness.

    Keywords: COVID-19, Quarantine, Physical Fitness
  • Negar Asgari, MohamadHasan Naeimi, Alireza Tahamtan, Samin Zamani* Pages 38-44
    Background and Objective

    Multiple sclerosis (MS) is an autoimmune disease that targets the central nervous system. Various studies have shown that several factors influence this disease’s occurrence and prevent its progress. Multiple studies have shown that several factors affect this disease’s occurrence and prevent its progress. Helicobacter pylori can be mentioned among these factors. This study was conducted to determine Helicobacter pylori infection in MS patients and healthy individuals.

    Methods

    This case-control study was conducted on 100 patients with MS (mean age: 36.99±9.87 years) and 100 healthy subjects (mean age: 38.05±11.38 years) in Golestan province, north of Iran during 2021. The case group included eighty relapsing-remitting cases and twenty secondary progressive cases. Blood samples were taken from both groups, and after separating the serum using the ELISA test, anti-Helicobacter pylori antibody (IgG) was detected by determining the antibody titer.

    Results

    Helicobacter pylori IgG in the MS and control groups was 21% and 44%, respectively (P<0.05). The mean concentration of IgG in the case group was significantly lower than the control group (13.48±10.83 versus 19.78±16.14 AU/ml). The percentage of positive cases of IgG antibody against Helicobacter pylori in the relapsing-remitting and secondary progressive group of patients with MS was determined as 21.2% and 20%, respectively, and the difference between these two groups was not statistically significant.

    Conclusion

    The history of Helicobacter pylori infection is less than two times in patients with MS compared to healthy people probably indicate the protective role of this bacterium against this disease.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Helicobacter pylori, Immunoglobulin G
  • Maryam Esmailpour, Sima Besharat, Taghi Amiriani* Pages 45-50
    Background and Objective

    The diagnosis of inflammatory bowel disease (IBD) is performed by colonoscopy, sampling, and histopathology. Stool calprotectin is a test showing the presence of inflammation in the gastrointestinal tract. This study was done to determine the relationship between the calprotectin level in the feces and endoscopic findings in ulcerative colitis patients referred to the gastroenterology clinic in Gorgan, Iran.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 100 patients with ulcerative colitis referred to the gastroenterology clinic of Sayad Shirazi Hospital, Gorgan, north of Iran during 2020. The patients were asked to collect their stool samples one day before the procedure (just after taking the drug for bowel cleansing). Bowel cleansing was done by administering polyethylene glycol solution dissolved in water. The activity of ulcerative colitis was measured using the disease activity score. According to this criterion, a score greater than or equal to 5 is considered an active disease. Patients were classified into two groups: extensive or pan-colitis and left-sided colitis. Stool samples were evaluated for calprotectin in a single laboratory using a commercially available kit (Calprest- EuorociationspA. Trieste) at normal values of less than 50mg/g. The relationship between stool calprotectin with colonoscopic findings was evaluated.

    Results

    The average duration of infection was 4±3.1 years in the time range of 1-14 years. The calprotectin level was less than 50 μg/g in 16 patients. Stool calprotectin less than 50 µg/g was seen in only 16 patients. There was no significant relationship between the level of calprotectin and the either age or gender of patients. Most patients (84%) had active disease based on colonoscopic findings. Left-sided involvement was seen in 60% of patients. Fecal calprotectin level was significantly higher in those with acute phase and those with severe disease (P<0.05). Additionally, the calprotectin level had no significant relationship with the location of bowel involvement, extension, and disease duration.

    Conclusion

    This study showed that the fecal calprotectin level in patients with ulcerative colitis had a significant relationship with the severity and activity of the disease in north of Iran.

    Keywords: Ulcerative Colitis, Calprotectin, Bowel Function, Colonoscopy
  • MohammadHadi Gharib, Siamak Rajaei, Keyhan Fallah, Mahin Tatari, Zolaykha Karamelahi, Elaheh Golalipour, Seyyedeh Sepideh Hosseini, Reza Afghani* Pages 51-57
    Background and Objective

    Thyroid masses are one of the most common reasons for patients to visit endocrinology clinics. Fine needle aspiration (FNA) is used to reduce thyroid surgery for benign lesions. This study was done to determine the diagnostic accuracy of FNA of thyroid mass(s) compared with histological results in Medical Centers, Gorgan, Iran.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, 102 patients (12 males and 90 females) were diagnosed with a thyroid mass and referred for surgery to Medical Centers, Gorgan, Iran during 2020-21. FNA was performed, and the samples were sent to the pathology department for examination. The result of cytology was recorded in the checklist. According to cytology results, some patients were referred for surgery. Then, the surgical pathology results were compared with the cytology findings. In addition, the sensitivity and specificity of the results of the cytology of thyroid masses were calculated compared to the results of pathology.

    Results

    FNA, mass size, and the patient’s main complaint had a significant relationship with histological results (P<0.05). According to FNA findings compared to pathology, sensitivity was 74%, specificity was 88.1%, positive predictive value was 88.1%, negative predictive value was 74%, false positive rate was 12%, false negative rate was 26%, and accuracy was 80.4%.

    Conclusion

    FNA remains a key tool in evaluating thyroid nodule(s). Improving FNA techniques is necessary to increase the accuracy of FNA.

    Keywords: Thyroid Gland, Fine Needle Aspiration, Sensitivity, Specificity, Cytology, Pathology
  • Parandoosh Hashemi Zadeh, Reza Habibi Tirtashi, Farzad Hadaegh, Saeed Golfiroozi, MohammadHadi Gharib, Saeid Amirkhanlou, Maryam Kabootari* Pages 58-68
    Background and Objective

    Considering hypertension as the most prevalent comorbidity among patients diagnosed with COVID-19, this study intended to investigate clinical characteristics and in-hospital mortality risk factors among COVID-19 patients with hypertension history.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 527 hypertensive patients (277 male and 250 female) a mean age of 64.73±13.13 years infected with COVID-19 and hospitalized at Sayyad Shirazi Hospital, Gorgan Iran from February to September 2020. The patients’ data were extracted from the hospital information system and completed by patients’ medical records and telephone calls. The association between the risk factors and in-hospital mortality was identified by employing the logistic regression analysis in three various models, including model 1 (demographic data and patients’ history), model 2 (model 1 plus vital signs and pulse oximetry measurement at hospital admission) model 3 (model 2 plus laboratory findings at hospital admission). Each model individually described the odds ratios (ORs) with 95% confidence intervals (95% CIs) for every risk factor. Furthermore, a corrected area under the receiver-operating characteristics curve (AUC) was estimated to evaluate the model’s discriminatory power.

    Results

    Among 527 hospitalized patients, 88 patients (16.6 %) died during 6.48 days of hospitalization, of which 47 patients were men. In model 1, opium consumption (CI95%=1.16-3.85, OR=2.11) and cognitive impairment at admission (CI95%=0.98-5.40, OR=2.30) were significantly associated with higher mortality (AUC=0.65). In model 2, after adding vital signs and oxygen saturation, cognitive impairment association lost its association, and only opium consumption (CI95%=1.09-3.19, OR=1.87) and oxygen saturation (CI95%=0.90-0.95, OR=0.93) were associated with in-hospital mortality. (AUC=0.73). In model 3, after incorporating laboratory findings, with an AUC of 0.79 (CI95%=0.70-0.90), each percent higher oxygen saturation at admission was associated with a 7% decrease in in-hospital mortality (CI95%=0.88-1.00, OR=0.93). Although opium consumption and higher creatinine level lead to higher mortality, the associations were not significant.

    Conclusion

    Regarding the association of oxygen saturation at admission with in-hospital mortality among hypertensive patients diagnosed with COVID-19, the pulse oximetry measurement data upon admission would be crucial in evaluating these patients.

    Keywords: COVID-19, Hypertension, Hospital Mortality
  • Hengameh Ahmadi, Arman Eslami, MohammadReza Honarvar, Amrollah Sharifi* Pages 69-74
    Background and Objective

    Nutritional knowledge can affect food choices and, as a result, sports performance. The study of nutritional knowledge, attitude, and performance in athletes can play a fundamental role in choosing the type of training and adapting suitable dietary interventions. This study was done to evaluate the knowledge, attitude, and nutritional performance of male bodybuilding athletes in Gorgan, Iran.

    Methods

    This descriptive-analytical study was done on 104 male bodybuilding athletes over 18 years old with a history of at least three months of continuous bodybuilding who were randomly selected from 13 bodybuilding clubs in Gorgan, Iran during 2020. Parmenter and Wardle’s standard questionnaire measured athletes’ nutritional knowledge, attitude, and performance. The questionnaire was completed by the athletes with the guidance of the researcher. A trained nutritionist collected anthropometric and body composition data using an Omron BF511 device.

    Results

    Poor nutritional knowledge, poor dietary attitude and poor nutritional performance was observed in 67.3%, 33.65% and 77.88% of the athletes respectively. A significant correlation was observed between nutritional knowledge with weight (r=0.23, P=0.02), BMI (r=0.27, P=0.01), and body fat percentage (r=0.22, P=0.02). Also A significant correlation was determined between nutritional performance with body weight (r=0.31, P<0.001), BMI (r=0.27, P<0.001), exercise time per week (r=0.22, P=0.02), and exercise timespan (r=0.32, P<0.001).

    Conclusion

    The level of knowledge, attitude, and nutritional performance of bodybuilding athletes was weak.

    Keywords: Knowledge, Attitudes, Sports Nutritional Sciences, Athletes, Anthropometry, Body Composition
  • Mehri Hosseini, Leila Fozouni*, Ania Ahani Azari Pages 75-82
    Background and Objective

    Staphylococcus aureus is one of the most common causes of bacterial keratitis and conjunctivitis. This study was done to determine the efficacy of fluoroquinolones on Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) strains isolated from external ocular infections.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 187 pateiants (2 months to 61 years old) with symptoms of conjunctivitis and keratitis who were hospitalized or referred to the emergency department of hospitals in Golestan and Mazandaran provinces, Iran during 2020-22. The samples were taken from the external infection of the patients’ eyes. Methicillin-resistant Staphylococcus aureus isolates were identified by standard phenotypic microbiological and molecular detection (PCR) methods. The broth microdilution method determined sensitivity to quinolones and the minimum inhibitory concentration (MIC) in the 0.06-64 μg/ml range.

    Results

    The frequency of ocular MRSA isolates (n=52) was significantly higher in spring, females and patients aged 1-30 years (P<0.05). Among the MRSA isolates causing conjunctivitis, the highest rates of resistance were observed against ciprofloxacin (n=18, 48.64%), enoxacin (n=17, 45.95 %), and ofloxacin (n=17, 45.95%). The MIC of gemifloxacin that inhibited the growth of 90% of MRSA isolates from conjunctivitis (MIC90=0.25 μg/ml) was 32-fold lower than that of ciprofloxacin.

    Conclusion

    Depending on the season and age, staphylococcus aureus may be the most common cause of bacterial conjunctivitis and keratitis. Considering the in vitro antibacterial potential of gemifloxacin, this antibiotic can be used to treat the bacterial external eye infections.

    Keywords: Staphylococcus aureus, Conjunctivitis, Keratitis, Quinolones, Drug Resistance
  • Mohammad Gholizadeh*, Ahmed Shadi, Ammar Maryam Abadi, Mahnaz Nemati, Venkatramanan Senapathi, Sivakumar Karthikeyan Pages 83-91
    Background and Objective

    Population growth and pollution caused by the discharge of all kinds of urban, industrial, and agricultural sewage, leachate from landfills, and surface water runoff cause an increase in pollution of water sources. The entry of heavy metals into the environment, especially aquatic ecosystems, due to entering the food chain and jeopardizing human health is one of the concerns of society. This study was conducted to determine the level of heavy metals in muscles of Cynoglossus arel and Pomadasys kaakan fishes in Boushehr coastal waters, north of the Persian Gulf.

    Methods

    This descriptive study was conducted on twenty pieces of Cynoglossus arel and twenty pieces of Pomadasys kaakan fishes take place from three coastal stations of Boushehr, north of the Persian Gulf, Iran during spring of 2022. The samples were randomly selected from the fish market. After preparation, bioassay, and digestion of fish muscle by concentrated nitric acid, the concentration of heavy metals including nickel, zinc, copper, lead, and cadmium (µg/g) in the muscle tissue was measured by ICP-OES device. The concentration of heavy metals in the fish muscle tissue for human consumption was compared with international standards (FAO, WHO, FDA, NHMRC, and UKMAFF). According to the method of the US Environmental Protection Agency for fish consumption, daily absorption estimates and heavy metal risk indicators were calculated.

    Results

    The risk potential index for both species was less than one. The daily and weekly absorption of Cynoglossus arel (zinc > copper > nickel > lead > cadmium) and Pomadasys kaakan (copper > zinc > nickel > lead > cadmium) were determined. The mean concentration of heavy metals nickel, zinc, copper, lead, and cadmium in the muscle tissue of the studied species was determined to be 1.88±0.07, 27.16±8.11, 11.55±4.12, 1.14±0.06, and 0.19±0.03 µg/g, respectively. The highest amounts of studied metals in aquatic animals were zinc > copper > nickel > lead > cadmium. The concentration of metals in the analyzed samples was lower than the international standards.

    Conclusion

    Regarding toxicity, the concentration of metals in Cynoglossus arel and Pomadasys kaakan was evaluated as acceptable for human consumption. In addition, the amount of risk potential and risk index for non-cancerous diseases in adults and children in fish muscle tissue was less than 1, and the consumption of this fish does not cause any problems for human health.

    Keywords: Fishes, Heavy Metals, Persian Gulf, Iran
  • Sajjad Pourbagher, Abdolreza Bay, Alireza Heidari* Pages 92-102
    Background and Objective

    Non-Governmental Organizations (NGOs) have been active in the field of health for a long time and have played a key role in it, but these organizations are less known to the public for the promotion of social health and are not much considered by the planners and managers of the health system. This study was conducted to determine the challenges of NGOs’ to promote social health in Iran.

    Methods

    In this qualitative study, 15 Iranian managers and scientific and executive experts of the Ministry of Health, Ministry of Interior, Governorate, and Universities of Medical Sciences of the country were selected by purposeful sampling during 2021. Data were collected using an interview guide and semi-structured in-depth interview methods. After recording and transcribing, the data were analyzed by content analysis.

    Results

    The challenges of NGOs to promote social health in Iran were classified into six main themes of planning, organizing, functional, political, economic, and sociocultural challenges, and 33 sub-themes. Most of the participants emphasized the weak role of non-governmental organizations in improving social health and considered it a result of the mentioned challenges.

    Conclusion

    Empowering non-governmental organizations by formulating a strategic and operational plan and attracting financial resources from various government, private, and charitable sectors will greatly help to strengthen them to advance social health promotion programs.

    Keywords: Health Promotion, Social Determinants of Health, Social Welfare