فهرست مطالب

پژوهش نامه مطالعات مرزی
پیاپی 39 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم داودی دهاقانی*، احمد علی گودرزی، سعید کوهی، حمیدرضا یوسفی صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    اشراف اطلاعاتی ازجمله موضوعاتی است که همواره مدنظر فرماندهان قرار دارد و کاربست آن در مناطق مرزی می تواند بر دامنه گسترش جرایم اثرگذار باشد. بنابراین پژوهش حاضر باهدف تعیین میزان تاثیر اشراف اطلاعاتی پلیس در پیشگیری از جرایم مناطق مرزی استان گلستان انجام شد.

    روش

    روش تحقیق ازنظر هدف، کاربردی، ازنظر ماهیت داده ها، توصیفی تحلیلی و ازنظر روش پیمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری 101 نفر فرماندهان هنگ های مرزی، مدیران ستادی، فرماندهان گروهان ها، پاسگاه ها و یگان های دریایی هستند که حداقل 3 سال سابقه مدیریت در مرزبانی دارند و با اشراف اطلاعاتی آشنا هستند. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 91 نفر محاسبه شد. روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی و ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته است. روایی ابزار پژوهش با استفاده از روایی محتوایی و صوری و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 844/0 به دست آمد. داده های پژوهش با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی به روش تحلیل رگرسیون و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار پی. ال. اس تحلیل شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش مشخص شد که می توان پیشگیری از جرایم در مناطق مرزی استان گلستان را با استفاده از متغیر اشراف اطلاعاتی پلیس پیش بینی کرد. بر این اساس ضرایب استانداردشده Beta نشان می دهد که به ازای یک واحد تغییر در متغیر اشراف اطلاعاتی پلیس، 457/0 در متغیر وابسته پیشگیری از جرایم در مناطق مرزی استان گلستان تغییر ایجاد می شود.

    نتایج

    نتایج به دست آمده حاکی از تایید تاثیر ابعاد اشراف اطلاعاتی بر پیشگیری از جرایم مرزی در مناطق مرزی استان گلستان است.

    کلیدواژگان: اشراف اطلاعاتی، پلیس، پیشگیری از جرم. جرائم مرزی، مرزبانی استان گلستان
  • علی محمدزاده، احد نوروززاده* صفحات 17-36
    زمینه و هدف

    سازوکارهای اقدامات پیشگیرانه و مقابله ای در مرزها باید به گونه ای طراحی شوند که از بروز جرایم مرزی جلوگیری کرده، باعث ارتقاء ضریب امنیت مرزی گردد. با توجه به نقش اساسی و مهم این نوع جرایم در نواحی مرزی کشور، مشارکت مرزنشینان در این موضوع بسیار حیاتی می باشد. پژوهش حاضر نیز با هدف طراحی الگویی برای مشارکت مرزنشینان استان اردبیل در پیشگیری از جرایم مرزی با تاکید بر قاچاق مواد مخدر با دو رویکرد کیفی و کمی انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی، ازلحاظ نوع، توصیفی و به لحاظ ماهیت داده ها آمیخته است که به روش میدانی اجرا گردید. جامعه آماری، در مرحله اول 30 نفر از مدیران استانداری اردبیل و کارکنان هنگ مرزی، فعال در حوزه جرایم مرزی باسابقه فعالیت بیش از 20 سال که به روش هدفمند (نمونه گیری نظری)، با روش ارجاع زنجیره ای (روش گلوله برفی) انتخاب و در بخش کمی کارکنان استانداری اردبیل به تعداد 280 نفر که مطابق جدول مورگان 162 نفر و بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در مرحله کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته و در مرحله کمی از پرسشنامه بازطراحی شده منتج از مرحله اول استفاده گردید.

    یافته ها

    مجموعه داده های به دست آمده بعد از طی فرآیند مستمر کدگذاری های باز، محوری و انتخابی در قالب 110 کد باز، 62 مفهوم، 15 مقوله و 6 طبقه سازمان دهی شدند.

    نتایج

    بر اساس نتایج پژوهش، حمایت از شبکه توزیع عرضه کننده کالاهای داخلی با ضریب 855/0 و افزایش سود بازرگانی توسط دولت با ضریب 672/0 به عنوان بیشترین و کمترین عوامل تاثیرگذار شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: جرائم مرزی، مشارکت مرزنشینان، قاچاق، اقدامات مقابله ای
  • محسن غلامی رزینی*، یحیی قبادی، یزدان تافته صفحات 37-50
    زمینه و هدف

    نواحی مرزی شرقی ج.ا.ایران به دلیل وجود عواملی مانند فقر و محرومیت مرزنشینان دو سوی مرز، موقعیت جغرافیایی و ژیوپلیتیکی مرزها، بی ثباتی امنیتی و تنش های سیاسی افغانستان و غیره، افزون بر ناامنی و تهدیدات بالقوه، موجب تحرکات ایذایی گروهک های تروریستی شده است. هدف پژوهش حاضر آسیب شناسی مقابله با گروهک های تروریستی در مرزهای استان س و ب است.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی؛ و ازلحاظ ماهیت، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه فرماندهان هنگ ها و پاسگاه های مرزی فرماندهی مرزبانی س وب است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای غیرمتناسب اقدام به انتخاب نمونه ها به تعداد 30 نفر گردید. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته است؛ که جهت روایی پرسشنامه، از روایی صوری و جهت پایایی آن از فرمول ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که نتایج مبین همبستگی مطلوب (70%>a) می باشد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی است متغیر «هدایت و فرماندهی» با میانگین (79/4) در رتبه اول؛ متغیر «تجهیزات و امکانات» با میانگین (66/4) در رتبه دوم؛ متغیر «آموزش» با میانگین (77/3) در رتبه سوم؛ و متغیر «نظارت و بازرسی» با میانگین (17/2) در رتبه چهارم در جهت مقابله موثر با گروهک های تروریستی قرار دارند.

    نتایج

    بر اساس نتایج پژوهش، حمایت از شبکه توزیع عرضه کننده کالاهای داخلی با ضریب 855/0 و افزایش سود بازرگانی توسط دولت با ضریب 672/0 به عنوان بیشترین و کمترین عوامل تاثیرگذار شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: تروریسم، گروه های تروریستی، آسیب شناسی، مرزبانی
  • بهروز اسداللهی، صیاد درویشی*، پرویز آهی، عزت غلامی صفحات 51-65
    زمینه و هدف

    امروزه سرمایه اجتماعی در جهت پاسخ به بسیاری از مسایل سازمانی کاربرد دارد و با افزایش آن می توان شاهد پایین آمدن جدی سطح هزینه های اداره جامعه و نیز هزینه های عملیاتی سازمان ها بود. این تحقیق با هدف ارزیابی اثر سرمایه اجتماعی بر قاچاق کالا با رویکرد سنجش نقش ساختاری و ارتباطی و شناختی به منظور تقویت عملکرد سازمان های مرتبط با قاچاق کالا انجام گرفته است.

    روش

    این تحقیق بر اساس هدف کاربردی و بر پایه روش تحقیق توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق ساکنین مناطق مرزی و کارشناسان ستادی مبارزه با قاچاق کالا هستند. روش نمونه گیری در بخش ساکنین نمونه گیری در دسترس (154 نفر) و در بخش کارشناسان احتمالی ساده (38 نفر) است. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته که اعتبار و پایایی آن قبل از اجرا مورد تایید قرار گرفته است . برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری (تحلیل چند متغیره) استفاده شده است.

    نتایج

    نتایج تحقیق نشان می دهد که سرمایه اجتماعی بر جلوگیری از پدیده قاچاق تاثیر دارد؛ بنابراین بر اساس نتایج تحقیق تقویت سرمایه اجتماعی ساختاری، شناختی و ارتباطی تاثیر مثبتی در جلوگیری از پدیده قاچاق دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، قاچاق کالا، مناطق مرزی، معادلات ساختاری
  • حمید پناهی*، محمد رستمی، سید علی عبادی نژاد صفحات 67-83
    زمینه و هدف

    گسترش تعاملات برون سازمانی دریابانی با دیگر سازمان ها، ضمن ایجاد وحدت رویه در فعالیت های امنیت ساز و موفقیت در اجرای برنامه ها، موجب افزایش سرمایه اجتماعی، افزایش ظرفیت های برون سازمانی فرماندهان و مدیران در ارتقاء امنیت مرزهای آبی می شود. لذا یافتن راهکارهایی عینی، در دسترس و مبتنی بر جغرافیای محیطی دریابانی استان بوشهر، دستاویزی برای انجام این پژوهش را فراهم نمود.

    روش

    تحقیق از منظر هدف کاربردی و از نظر نوع داده ها، ‏‏ کیفی است که با شیوه تحلیل مضمون انجام شد.‏ جامعه آماری شامل ‏خبرگان و نخبگان سازمانی و مدیران ‏برون سازمانی است. از بین جمعیت حاضر در مطالعه، تا رسیدن به اشباع نظری به صورت هدفمند با 32 نفر ‏مصاحبه ‏انجام شد. ابزار گرداوری اطلاعات، مصاحبه عمیق می باشد. برای ‏تجزیه وتحلیل اطلاعات، محقق از روش تحقیق کیفی تحلیل تم (مضمون) استفاده شد.‏

    یافته ها

    یافته های حاصل در خصوص تعاملات برون سازمانی فرماندهی دریابانی بوشهر با سازمان های رسمی (دولتی، تقنینی و قضایی) ‏در ارتقاء امنیت مرزهای آبی استان ‏مشتمل بر 42 مضمون سازمان دهنده در قالب نقش های مدیریتی، آموزشی، اطلاعاتی و رسانه ای است

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل حاکیست، تعامل برون سازمانی فرماندهی دریابانی در ارتقاء امنیت مرزهای آبی استان بوشهر در برگیرنده اقدامات و فعالیت هایی است که می تواند ضمن توسعه و بهبود زیرساخت ها با هم افزایی و تشریک مساعی بین دریابانی استان بوشهر و سازمان های ذیربط (قضایی، تقنینی و اجرایی) به اعمال صحیح قوانین به ویژه در اموری مانند مقابله با قاچاق کالا، صید غیر مجاز، ساماندهی شناورها و تامین امنیت دریایی بیانجامد.

    کلیدواژگان: تعامل برون سازمانی، فرماندهی دریابانی، سازمان های مردم نهاد، سازمان های رسمی، مردم محلی
  • ابراهیم قربانی*، اکرم عاملی، مجید کریمی، علی احتشامی صفحات 85-99

    قاچاق و جرایم مواد مخدر و به وبژه قاچاق مواد اعتیادآور در روستاهای مرزی بخش عمده‏ای از توده مردم و دستگاه های متولی امر را درگیر نموده است. تحقیق حاضر با هدف راهبردهای مقابله با قاچاق سازمان یافته مواد مخدر در روستاهای نوار مرزی استان آذربایجان غربی انجام شد. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و روش تحقیق داده بنیادانجام شد. مشارکت کنندگان شامل 14 نفر از خبرگان پلیس مبارزه با مواد مخدر و فرماندهی مرزبانی جمهوری اسلامی ایران و همچنین قاچاقچیان و مجرمین مرتبط با مواد مخدر بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و تا زمان رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته و تحلیل داده ها در بستر نرم افزار MAXQDA بود. یافته ها نشان داد وضعیت جغرافیایی طبیعی، مرزهای طولانی و خلاهای مرزی، تسهیل فرایند قاچاق توسط معاندین مستقر در مرز و حمایت گروه‏های سازمان یافته به عنوان عوامل علی، ضعف در پوشش کنترل مرزی، ضعف در ساختار نیروهای مبارز، فقر، بیکاری و وضعیت نابسامان ساکنان مرز، وجود ظرفیت های تبادلی در مرز و ارتباطات اجتماعی مرزنشینان با آن سوی مرز به عنوان عوامل زمینه ای و در نهایت کمبود سطح خدمات دولتی، اوضاع نابسامان خانوادگی، ضعف در قوانین و مقررات، ضعف ارزشهای فرهنگی-دینی و پایین بودن سطح آگاهی به عنوان عوامل مداخله گر تاثیر بسزایی در ارتکاب جرایم مواد مخدر در روستاهای مرزی دارند. پیامدها شامل پیامدهای امنیتی- انتظامی، فردی-اجتماعی و اقتصادی بود. رویکرد انتظامی-امنیتی، آگاهسازی همگانی، قانونگذاری و رویکرد اقتصادی به عنوان راهبردهای مقابله ای با پدیده محوری مطرح گردیدند.

    کلیدواژگان: راهبرد، قاچاق مواد مخدر، روستاهای مرزی، آذربایجان غربی
  • رحمان سنگانه*، مهدی پورغلامحسین صفحات 101-121
    زمینه و هدف

    گزارش های حقوق بشری متعددی از سال 2011 تا 2021 منبع تحریم های بین المللی علیه جمهوری اسلامی ایران بوده است و مسایل مربوط به مرزبانی، یکی از موضوعات این گزارش ها می باشد. هدف نوشتار حاضر، تبیین وضعیت مرزبانان در این حوزه است.

    روش

    مهم ترین ایرادات حقوق بشری، با مطالعات نظری و کتابخانه ای و ابزار فیش برداری جمع آوری و توصیف شده و با روش تحلیل محتوای کیفی، وضعیت مرزبانی ارزیابی شده است.

    یافته ها

    در گزارش های حقوق بشری، مسایلی ناظر به نقض حقوق اقلیت ها و برخورد با کولبران مورد توجه گرفته است. نقص قوانین و مقررات، ضعف مدیریت مرزی و مشکلات سازمانی، از مهم ترین چالش های مرزبانی در ارتباط با حقوق بشر ارزیابی شده است که زمینه های ساختاری و عملکردی دارند. شاخص های ضعف مدیریت مرزی شامل نابرابری های اقتصادی، توزیع نامناسب ارزش های اجتماعی و کرامت انسانی، سکونت غیرمجاز مرزنشینان و عدم تبیین وضعیت مرزبانی توسط مسیولان می باشد. شاخص های ضعف قانون شامل: کاستی های قانون بکارگیری سلاح، قانون اساسی، آیین نامه مرزبانی کشور و نقص قانون تسهیل مبادلات مرزی و طرح تجارت مرزی است. شاخص های مشکلات سازمانی مشتمل بر تفاوت نوع نگرش مسیولان و تفاوت ماموریتی می باشد. شاخص های احصاء شده، بطور مستقیم و غیرمستقیم بر رعایت حقوق بشر توسط فرماندهی مرزبانی تاثیر دارند.

    نتیجه

    فرماندهی مرزبانی جمهوری اسلامی ایران برای رعایت موازین حقوق بشر، بطور مستقیم و غیرمستقیم با مشکلات ساختاری و عملکردی مواجه است که نقش موثری در ایجاد آنها ندارد.

    کلیدواژگان: مرزبانی، حقوق بشر، کولبری، طرح تجارت مرزی، معاهدات بین المللی
|
  • Ebrahim Davoodi Dehaghani *, Ahmad Ali Goodarzi, Saeid Koohi, Hamidreza Yousefi Pages 1-16
    Background and Aim

    Intelligence elites are among the issues that are always considered by commanders, and their application in border areas can affect the spread of crimes. Therefore, the current research was conducted to determine the impact of police intelligence elites in preventing crimes in the border areas of Golestan province.

    Methodology

    The research method is applied in terms of purpose, in terms of the nature of the data, it is descriptive, analytical, and in terms of survey method and correlation type. The statistical population of 101 people are commanders of border regiments, staff managers, commanders of companies, outposts and marine units with at least 3 years of management experience in border guarding and are familiar with intelligence elites. The sample size was calculated based on Morgan's table of 91 people. The method of stratified random sampling and the tool of data collection is a researcher-made questionnaire. The validity of the research instrument was obtained using content and form validity and its reliability was obtained by calculating Cronbach's alpha coefficient of 0.844. Research data using descriptive and inferential statistics, regression analysis, and structural equations using PI software. L. S was analyzed.

    Results

    Based on the results of the research, it was found that crime prevention in the border areas of Golestan province can be predicted using the variable of police intelligence elites. Therefore, the standardized beta coefficients show that for one unit change in the police intelligence elite variable, there is a 0.457 change in the dependent variable of crime prevention in the border areas of Golestan province.

    Conclusion

    The obtained results indicate the confirmation of the influence of information elites on the prevention of border crimes in the border areas of Golestan province.

    Keywords: Intelligence Aristocracy, Crime Prevention, Border crimes, border Guard of Golestan province
  • Ali Mohammadzadeh, Ahad Norouzzadeh * Pages 17-36
    Background and Aim

    The mechanisms of preventive and countermeasures at the borders should be designed in such a way as to prevent the occurrence of border crimes and increase the border security factor. Considering the essential and important role of this type of crime in the border areas of the country, the participation of border residents in this matter is very vital. The current research was also conducted with the aim of designing a model for the participation of border residents of Ardabil province in the prevention of border crimes with an emphasis on drug trafficking with two qualitative and quantitative approaches.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose, descriptive in terms of type, and mixed in terms of the nature of the data, which was carried out using the field method. The statistical community, in the first stage, 30 people from Ardabil governorate managers and employees of the border regiment, active in the field of border crimes with more than 20 years of experience, who were selected by the purposeful method (theoretical sampling), with the chain referral method (snowball method) and in the department The number of employees of Ardabil governorate is 280 people, of which 162 people were selected according to Morgan's table and based on stratified random sampling. The data collection tool was semi-structured interview in the qualitative phase and the redesigned questionnaire resulting from the first phase was used in the quantitative phase.

    Results

    The obtained data sets were organized in the form of 110 open codes, 62 concepts, 15 categories and 6 classes after a continuous process of open, central and selective coding.

    Conclusion

    Based on the results of the research, supporting the distribution network of domestic goods suppliers with a coefficient of 0.855 and increasing commercial profit by the government with a coefficient of 0.672 were identified as the most and least influential factors.

    Keywords: Border crimes, participation of border residents, smuggling, Countermeasures
  • Mohsen Gholami Razini *, Yahya Qobadi, Yazdan Tafete Pages 37-50
    Background and Aim

    the eastern border areas of Iran, due to the presence of factors such as poverty and deprivation of border residents on both sides of the border, geographical and geopolitical location of the borders, security instability and political tensions in Afghanistan, etc., in addition to insecurity and potential threats, cause violent movements. It has become a terrorist group. The purpose of the current research is the pathology of dealing with terrorist groups in the borders of Sabeb province.

    Methodology

    the current research is practical in terms of its purpose; And in terms of nature, it is descriptive-survey. The statistical population includes all the commanders of border regiments and border posts of the Sub-Border Command, which was selected using the non-proportional multi-stage cluster sampling method in the number of 30 people. The research tool is a researcher-made questionnaire; For the validity of the questionnaire, face validity was used and Cronbach's alpha formula was used for its reliability, and the results show a good correlation (a>70%).

    Results

    The findings indicate that the "guidance and command" variable ranks first with an average of (4.79); the "Equipment and facilities" variable with an average of (4.66) second place; the "Education" variable with an average of (3.77) ranks third; And the variable of "supervision and inspection" with an average of (2.17) ranks fourth in the direction of effectively dealing with terrorist groups.

    Conclusion

    education factors; Equipment and facilities; guidance and command; and the monitoring considered in the vulnerability of the marine and border units of Sistan and Baluchistan province are effective in dealing with terrorist groups. Therefore, commanders and managers should be extremely careful in upgrading the level of these components in border units.

    Keywords: terrorism, terrorist groups, Pathology, Border guard
  • Behrouz Asadollahi, Sayad Darvishi *, Parviz Ahi, Ezat Gholami Pages 51-65
    Background and purpose

    the direction of social investment is used in response to many organizational issues, and with its increase, one can witness the lowering of the level of society as well as the organizational costs of organizations. This research has been conducted with the aim of evaluating the effect of social capital based on the evaluation criteria of structural, communicative and cognitive role in order to strengthen the performance of organizations related to goods smuggling.

    Method

    This research is based on the research on the practical purpose and based on the descriptive survey method. The statistical population of the research is the residents of the border areas and the headquarters of the fight against goods smuggling. The sampling method in the resident section is available sampling (154 people) and in the simple probability survey section (38 people).The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed before implementation. The structural equation model (multivariate analysis) was used to analyze the data.

    Results

    The results of the research show that social capital has an effect on preventing the phenomenon of smuggling; Therefore, based on the results of the research, strengthening the structural, cognitive and communication social capital has a positive effect in preventing the phenomenon of trafficking.

    Keywords: social capital, goods smuggling, border areas, Structural equations
  • Hamid Panahi *, Mohamad Rostami, Seydali Ebadinejad Pages 67-83
    Background and purpose

    Expanding extra-organizational interactions of the Navy with other organizations, while creating unity of action in security-building activities and success in the implementation of programs. Therefore, finding objective solutions, available and based on the environmental geography of Bushehr province, provided a basis for conducting this research.

    Method

    The research is qualitative from the point of view of the applied goal and in terms of the type of data, which was conducted using the method of thematic analysis. The statistical population includes organizational experts and elites and external managers. The tool for collecting information is an in-depth interview. To analyze and analyze the information, the qualitative research method of theme analysis was used.

    Findings

    The findings regarding the extra-organizational interactions of the Bushehr Naval Command with official organizations (government, legislative and judicial) in improving the security of the water borders of the province include 42 themes of the organizers in the form of managerial, educational, informational and media roles.

    Conclusion

    The results indicate that the extra-organizational interaction of the Admiralty Command in enhancing the security of the water borders of Bushehr province includes actions and activities that can be developed and improved infrastructure with synergy and joint efforts between the Admiralty of Bushehr province and related organizations (judicial, legislative) and executive) lead to the correct application of laws, especially in matters such as combating goods smuggling, illegal fishing, organizing vessels and ensuring maritime security.

    Keywords: extra-organizational interaction, Naval Command, NGO, Formal organizations, local people
  • Ebrahim Ghorbani *, Akram Ameli, Majid Karimi, Ali Ehteshami Pages 85-99

    The present research was conducted with the aim of dealing with organized drug trafficking strategies in the border villages of West Azarbaijan province. This research was conducted in the framework of qualitative approach and basic data research method. The participants included 14 experts from the anti-narcotics police and border guard command of the Islamic Republic of Iran, as well as traffickers and drug-related criminals, who were selected using a purposeful sampling method until theoretical saturation was reached. The data collection tool was semi-structured interview and data analysis in MAXQDA software platform. The findings showed that the natural geographical situation, long borders and border gaps, facilitation of the smuggling process by agents located at the border and the support of organized groups as causal factors, weakness in border control coverage, weakness in the structure of fighting forces, poverty, and unemployment. and the disorderly situation of the border residents, the existence of exchange capacities in the border and the social connections of the border residents with the other side of the border as background factors and finally the lack of level of government services, the disordered family situation, the weakness of laws and regulations, the weakness of cultural and religious values. and the low level of awareness as intervening factors have a significant effect on the commission of drug crimes in border villages. The consequences included security-police, personal-social and economic consequences. Law enforcement-security approach, public awareness, legislation and economic approach were proposed as coping strategies with the central phenomenon.

    Keywords: Strategy, drug trafficking, Border villages, west Azerbaijan
  • Rahman Sanganeh *, Mahdi Porgholamhosein Pages 101-121
    Background and purpose

    Several human rights reports from 2011 to 2021 have been the source ofinternational sanctions against the Islamic Republic of Iran, and issues related to border guarding are one of the topics of these reports. The purpose of this article is to explain the situation of border guards in this area.

    Method

    The most important issues of human rights have been collected and described with theoretical and library studies and survey tools, and the situation of border guarding has been evaluated with the qualitative content analysis method.

    Findings

    In the human rights reports, issues related to the violation of the rights of minorities and the treatment of Kolubran have been taken into consideration. Defects in laws and regulations, weak border management and organizational problems have been assessed as the most important challenges of border guarding in relation to human rights, which have structural and functional aspects. Indicators of the weakness of border management include economic inequalities, improper distribution of social values and human dignity, illegal residence of border residents and failure to explain the border guarding situation by the authorities. The weak indicators of the law include: the shortcomings of the law on the use of weapons, the constitution, the country's border guard regulations, and the shortcomings of the law on facilitating border exchanges and the plan for border trade. The indicators of organizational problems include the difference in the attitude of officials and the difference in mission. The calculated indicators have a direct and indirect effect on the observance of human rights by the Border Guard Command

    Result

    The Border Guard Command of the Islamic Republic of Iran is directly and indirectly facing structural and operational problems in order to comply with the standards of human rights, which does not play an effective role in creating them

    Keywords: border guarding, Human Rights, Kolberi, border trade plan, International treaties