فهرست مطالب

سلامت و آموزش در اوان کودکی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1402)

نشریه سلامت و آموزش در اوان کودکی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شرمین اسمعیلی انور، رضا قربان جهرمی*، امین رفیعی پور، مهرداد ثابت صفحات 5-21
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بسته آموزشی مبتنی بر غلبه طرفی بر مولفه های بازداری، انتقال توجه و کنترل هیجانی در کودکان 7 تا 12 ساله دارای اختلال یادگیری انجام شد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بسته آموزشی مبتنی بر غلبه طرفی بر مولفه های بازداری، انتقال توجه و کنترل هیجانی در کودکان 7 تا 12 ساله دارای اختلال یادگیری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بسته آموزشی تقویت غلبه طرفی بر کارکردهای اجرایی (01/0< p و 47/8=F) کودکان با اختلال یادگیری خاص تاثیر داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که در کودکان دارای اختلال یادگیری، عدم غلبه طرفی نسبت به همسالان خود بیشتر شایع است. همچنین این کودکان در مولفه های کارکردهای اجرایی نسبت به دیگران عملکرد ضعیف تری دارند. بنابراین با توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت که مداخلات و آموزش های توان بخشی که در جهت ایجاد غلبه طرفی انجام می شود منجر به عملکرد بهتر در کارکردهای و بهبود مهارت های تحصیلی در کودکان دارای اختلال یادگیری می شود. بنابراین پیشنهاد می شود که از این تمرین ها و مداخلات آموزشی به صورت یک برنامه تکمیلی هم راستا با سایر برنامه های آموزشی در تمام پایه های ابتدایی استفاده شود.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، غلبه طرفی، کارکردهای اجرایی
  • خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، جهانگیر شعبان، هاییده صابری صفحات 14-26
    زمینه و هدف

    مشکلات هیجانی- رفتاری در بین کودکان و نوجوانان به عنوان خطرساز بالقوه برای بهزیستی روان شناختی آنان تلقی می شود و اغلب منجر به پیامدهای نامطلوب و مداوم می شوند. هدف این پژوهش بررسی مضامین، ساختار، تعاملات و بستر و زمینه روایت های زندگی مادران کودکان دارای مشکلات هیجانی- رفتاری بود.

    روش پژوهش: 

    روش این پژوهش کیفی، با رویکرد تحلیل روایتی کثرت گرا بود. مشارکت کنندگان شامل 19 مادر  کودکان 7 تا 8 ساله دارای مشکلات هیجانی-رفتاری شهرهای بروجرد و خرم آباد  در سال 1400بودند. برای شناسایی کودکان دارای مشکلات هیجانی- رفتاری از فرم والد پرسشنامه آخنباخ استفاده شد و با مادران آنان مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد.

    یافته ها

    مضامین شناسایی شده در این پژوهش عبارت بودند از: سبک فرزندپروری ناکارآمد، مشکلات اقتصادی-اجتماعی، مشکل ارتباطی با پدر، اختلافات خانوادگی، استرس مادر در دوره بارداری، بی علاقگی به یادگیری، نقص توجهی، دشواری در بروز هیجانات، حساسیت اضطرابی، نافرمانی و لجبازی، نقض قوانین مدرسه، دروغگویی، بدرفتاری، پرخاشگری و قلدری و مشکل ارتباطی با دوستان و معلمان در کودکان دارای مشکلات هیجانی-رفتاری بود. تحلیل ساختاری روایت ها، بیانگر نقش عوامل شخصی روایت های زندگی مادران (نارضایتی، خشم، افسردگی) و عوامل اجتماعی (ارتباط نامناسب با کودک) در ایجاد مشکلات هیجانی-رفتاری بود. مدل تعاملی/عملکردی نشان دهنده حضور ناکافی پدر در خانه، رابطه نامناسب پدر و فرزند و اختلافات خانوادگی بود، و مدل زمینه ای نشان دهنده پایین بودن سطح تحصیلات والدین، طلاق، کمبود امکانات کافی و عوامل محیطی بود.

    بحث و نتیجه گیری

    مشکلات ارتباطی والدین، سبک فرزندپروری ناکارآمد، مشکلات روان شناختی والدین، و وضعیت اجتماعی-اقتصادی نقش مهمی را به عنوان عوامل خطرساز در  مشکلات هیجانی رفتاری کودکان 7-8 ساله به عهده می گیرند

    کلیدواژگان: مشکلات هیجانی-رفتاری، پژوهش کیفی، تحلیل روایتی کثرت گرا
  • ریحانه پرویزی*، سیامک طهماسبی، منصوره کریم زاده صفحات 23-38
    مقدمه

    پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش تربیت جنسی کودکان به والدین بر تغییر دانش، نگرش و عملکرد آنها در تربیت جنسی کودکان پیش دبستانی(شهر زیرآب)را مورد بررسی قرار می دهد.

    روش تحقیق: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف در گروه پژوهش های کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده ها،آزمایشی از نوع پیش آزمون،پس آزمون،پیگیری)اندازه گیری مکرر(با گروه کنترل بود.. جامعه آماری این پژوهش مشتمل بر کلیه مادران کودکان پیش دبستانی شهر زیراب بود. روش نمونه گیری این پژوهش به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای ساده انجام گردید. اندازه نمونه، حداقل 12 نمونه در هر گروه تعیین شد.)با توجه به فرمول کوکران، والدین به دو گروه بهره مند و فاقد بهره تقسیم شدند و در نهایت 1 گروه 12 نفره تشکیل شد(. سپس بعد از انتخاب نمونه، پرسشنامه تربیت جنسی)صالحی، 2931 (توسط والدین کودکان تکمیل گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که واریانس های خطای هیچ یک از مولفه های تربیت جنسی شامل 5 معنادار / دانش،نگرش وعملکرد در دو گروه والدین بهره مند از آموزش و فاقد بهره از آموزش،در سطح 50 5 معنادار / نیست همچنین اثر اجرای متغیر مستقل بر مولفه های دانش، نگرش و عملکرد در سطح 52 است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که آموزش و توانمند سازی والدین در تربیت جنسی کودکان موجب بهبود دانش،نگرش و عملکرد آنها میشود.

    کلیدواژگان: تربیت جنسی، والدین، دانش، نگرش، عملکرد و پیش دبستان
  • رضا محمد بابایی، سعید معدنی*، حسین فکرآزاد صفحات 39-50
    مقدمه

    هدف اصلی این پژوهش درک تجربه زیسته و واکاوی معنای پدیده کودک نویسنده از دید خود کودکان نویسنده است. پدیده کودک نویسنده بی شک موضوع جدیدی در دنیای انسانی نیست ولی توجه به آن، بویژه در ایران بسیار جدید است. نویسنده کسی است که حرفی نو یا نگاهی نو را با بیانی نو ارایه می کند و با کاربست روش ها و شگردهای گوناگون نویسندگی، برمخاطب خود تاثیر مستقیم یا غیرمستقیم می گذارد. در واقع نویسندگی همان هنر پروراندن مطلب است. یکی از ابزارهای اصلی کودکان برای اندیشه، نوشتن است و باید کوشید این فرصت برای کودکان ایجاد شود تا دست به آفرینش ادبی بزنند.. جامعه شناسی جدیدکودکی تعریف از کودکی را تغییر داده و نوع نگاه و تعامل اعضای بزرگسال جامعه ها را دگرکون کرده است،رویکرد نوین به دنبال برجسته سازی و اهمیت بخشیدن به کودک به عنوان سوژه کنونی و نه بزرگسالان فرداست. در واقع بودن(Being) کودکانی از شدنشان(Becoming) مهم تر است.

    روش

    این مطالعه پژوهشی کیفی است در سنت پدیدارشناسی هوسرلی(توصیفی) و منطق نمونه گیری نیز منطق کیفی و بر پایه قاعده اشباع نظری، در تعیین حجم نمونه، در پژوهش های کیفی است .در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از روش انجام مصاحبه های عمیق ساختار نیافته استفاده شده است و نمونه ها 35 نفر و از میان کودکان نویسنده کانون پرورش فکری کودکان شهر تهران انتخاب شده اند.

    یافته ها

    این بخش از پژوهش که 36 کد باز حاصل از مصاحبه ها در قالب 4 مقوله فرعی با عنوان انگیزه های شروع نویسندگی، مشوق هایی برای استمرار نویسندگی و روش آشنایی با برنامه ادبی کانون، نوشته های داستانی تاثیر پذیر از کلاس ادبی کانون شامل می شود بستر و زمینه های نویسندگی کودکان را شکل می دهد

    بحث و نتیجه گیری

    برای تربیت هر انسانی وجود بستری مناسب ضروری است و در بسترمناسب کودک رشد می کند و بالنده می شود و به بیان جامعه شناسان اجتماعی می شود. در این راستا، لازم است که زمینه رشد و توسعه کودک نویسند و فرصت های آفرینش ادبی را فراهم ساخت و از آن به سوی شکوفایی خلاقیت، توسعه ارتباط انسانی،تفکر خلاق و انتقادی... حرکت کرد و در نهایت می توان به ارتقا کیفیت زندگی کودک، خانواده و جامعه اندیشد.

    کلیدواژگان: کودک نویسنده، جامعه شناسی کودکی، پدیدارشناسی، کانون پرورش فکری کودکان، آفرینش ادبی
  • شادی ولیی زاده، علی خادمی*، مجید محمود علیلو، عظیم مهرور صفحات 51-65
    زمینه و هدف

    مادران در مراقبت از کودکان مبتلاء به سرطان با چالش های زیادی از جمله خستگی مزمن، احساس شکست و تاب آوری پایین مواجه هستند؛ بنابراین نیاز به حمایت دارند. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر رواندرمانی حمایتی بر خستگی، احساس شکست و تاب آوری در مادران کودکان مبتلا به سرطان خون بود.

    روش بررسی

    این پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی مادران دارای فرزند 5 تا 7 سال مبتلا به سرطان خون استان تهران در سال 1399 مراجعه کننده به بیمارستان تهران کلینیک تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه‎گیری هدفمند به حجم 24 نفر انتخاب شدند که 12 نفر در گروه آزمایش و 12 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های خستگی فالمن و همکاران، احساس شکست گیلبرت و آلن و تاب آوری کانر و دیویدسون استفاده شد. سپس گروه‎ آزمایش جلسات رواندرمانی حمایتی را به مدت هشت جلسه 90 دقیقه‎ای و هر هفته یکبار دریافت نمودند و در این مدت گروه کنترل برنامه عادی روزانه خود را گذراندند. برای تحلیل داده های پژوهش از روش آماری کوواریانس تک متغیره و چندمتغیری از طریق نرم افزار SPSS.21 در سطح معناداری 01/0>P استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که رواندرمانی حمایتی بر خستگی، احساس شکست و تاب آوری مادران دارای کودک مبتلا به سرطان خون تاثیر دارد (05/0>P). در واقع رواندرمانی حمایتی باعث کاهش خستگی مزمن و احساس شکست شده و میزان تاب آوری آن ها را افزایش می دهد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان بیان داشت که رواندرمانی موجب افزایش تاب آوری و کاهش خستگی و احساس شکست در بیماران سرطانی می گردد و می توان از آن به عنوان روشی کارآمد بهره برد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، شکست، خستگی، رواندرمانی حمایتی، سرطان
  • علیرضا کاکاوند، نازنین موسوی*، فرهاد شیرمحمدی، فاطمه هجری، راضیه حاجی شریفی، حامد قاسمی مدانی صفحات 66-80
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی احساس تنهایی در ارتباط بین خودتنظیمی هیجانی با اعتیاد به بازی های آنلاین در دانش آموزان بود.

    روش

    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل دانش آموزان ابتدایی دوره دوم شهر قزوین در سال تحصیلی 1401-1402 بود که از بین آن ها 218 نفر به شیوه نمونه گیری  در دسترس انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه خودتنظیمی هیجانی لارسن و پریزمایک (2004) ، پرسشنامه احساس تنهایی راسل و همکاران (1980) و پرسشنامه اعتیاد به بازی های آنلاین وانگ و چانگ (2002) بود. برای تحلیل مدل علی از تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان گر برازش کامل مدل با داده ها بود. همچنین نتایج تاثیر مستقیم و معناداری را بین خودتنظیمی هیجانی (01/0p< و 39/0-=β) و احساس تنهایی (01/0p< و 57/0=β) با اعتیاد به بازی های آنلاین نشان داد. همچنین تحلیل نقش میانجی نشان داد که احساس تنهایی در ارتباط بین خودتنظیمی هیجانی با اعتیاد به بازی های آنلاین میانجی دارند.

    نتیجه گیری

    در تدوین مداخله های روان شناختی جهت کنترل و درمان اعتیاد به بازی های آنلاین در دانش آموزان، باید به نقش خودتنظیمی هیجانی و احساس تنهایی توجه ویژه مبذول شود.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، خودتنظیمی هیجانی، اعتیاد به بازی های آنلاین، دانش آموزان
  • نرگس زارعی بیدسکان*، هادی کرامتی، مهدی عرب زاده صفحات 81-93
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، مشخص نمودن روابط ساختاری هیجانات معرفتی، باورهای معرفت شناختی و انگیزش ریاضی در دانش آموزان پایه ششم مقطع ابتدایی بود.

    روش

    پژوهش حاضر ازلحاظ هدف بنیادی و ازلحاظ نحوه ی جمع آوری اطلاعات توصیفی از نوع همبستگی است. در این پژوهش از دو روش اسنادی و میدانی برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه ی دانش آموزانی است که در سال تحصیلی 98-97 در دبستان های شهرستان فردوس مشغول به تحصیل بودند. برای سازگاری با الگوی معادلات ساختاری حجم نمونه می تواند بین 5 تا 15 مشاهده به ازای هر متغیر اندازه گیری شده تعیین شود ، ازاین رو حجم نمونه ی پژوهش حاضر با توجه به تعداد گویه ها 300 نفر بود. مشارکت کنندگان در پژوهش با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده در این پژوهش، شامل پرسشنامه هیجانات معرفتی پکران(2016) ، پرسشنامه باورهای معرفت شناختی شومر(2009)، پرسشنامه انگیزش ریاضی کورتر(2005) و یک آزمون محقق ساخته ی ریاضی بود. به منظور استخراج ویژگی های توصیفی آزمودنی ها از شاخص های آمار توصیفی از قبیل؛ میانگین و انحراف استاندارد و آمار استنباطی (تحلیل مسیر) استفاده شد و جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22  و لیزرل 5/8 استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هیجانات معرفتی بر روی انگیزش ریاضی اثر مستقیم معنادار با ضریب09/3 و باورهای معرفت شناختی بر روی هیجانات معرفتی اثر مستقیم معنادار با ضریب 79/1 را دارا است. همچنین باورهای معرفت شناختی بر روی انگیزش ریاضی اثر مستقیم معنادار ندارد ولی اثر غیرمستقیم معنادار با ضریب 5311/5 را دارا است.

    نتیجه گیری

    ازاین رو پیشنهاد می شود معلمان، مربیان و برنامه ریزان درسی به عناصر مربوط به رشد باورهای معرفت شناختی و انگیزه ریاضی توجه کافی داشته باشند و تمام عناصر برنامه درسی ازجمله اهداف، روش ها و محتوا در راستای شکل گیری باورهای معرفت شناختی و انگیزه ریاضی فراگیران طراحی و مورد ارزیابی صحیح قرار گیرند

    کلیدواژگان: هیجانات معرفتی، باورهای معرفت شناختی، انگیزش ریاضی
|
  • Sharmin Esmaeilii Anvar, Reza Ghorban Jahromi*, Amin Rafie Poor, Mehrdad Sabet Pages 5-21
    Introduction

    The present study aimed to determine the effectiveness of the educational package based on lateral dominance on the components of inhibition, attention transfer, and emotional control in 7-12-year-old children with learning disabilities.

    Research Method

    The method of the present study was experimental with a pretest-posttest design with a control group. From elementary school children from 7 to 12 years old who were diagnosed with Specific learning disabilities in psychology clinics in Tehran in 2020, 30 people were randomly selected and then randomly replaced into two groups of 15 experimental and control. The Edinburgh inventory, Delacato Neurodevelopmental Scale, and Brief’s Behavioral Rating Scale of Executive Functions were used to collect data.

    Results

    The analysis of covariance showed that the training package affected executive functions (p <0.01 and F = 8.47) in children with Specific learning disabilities in the experimental group.

    Discussion

    The results of this research showed that in children with learning disabilities, lack of lateral dominance is more common than in their peers. Also, these children have weaker performance in the components of executive functions than others. Therefore, according to the results of this research, it can be said that rehabilitation interventions and pieces of training that are carried out to create lateral dominance lead to better performance in functions and improvement of academic skills in children with learning disabilities. Therefore, it is suggested that these exercises and educational interventions be used as supplementary programs in line with other educational programs in all elementary grades.

    Keywords: Specific Learning Disorder, lateral dominance, executive functions
  • Khadijeh Khadijeh Abolmaali Alhosseini*, Jahangir Shaban, Hayedeh Saberi Pages 14-26
    Introduction

    Emotional-behavioral problems among children and adolescents are considered as a potential risk factor to their psychological well-being and often lead to unfavorable and continuous consequences. The aim of this research was to investigate the themes, structure, interactions and context of the life narratives of mothers of children with emotional-behavioral problems.

    Method

    The method of this research was qualitative with a pluralistic narrative analysis approach. The participants included 19 mothers of 7 8-year-old children with emotional-behavioral problems in the cities of Borujerd and Khorram Abad in 1400. To identify children with emotionalbehavioral problems was used the parent form of the Achenbach questionnaire (2001) and then a semi-structured interview was conducted with their mothers. Open, axial and selective coding was used for data analysis.

    Results

    The themes identified in this research were: ineffective parenting style, socio-economic problems, communication problem with the father, family disputes, mother's stress during pregnancy, lack of interest in learning, attention deficit, difficulty in expressing emotions, anxiety sensitivity, disobedience and stubbornness, violation of school rules, lying, misbehavior, aggression and bullying, and communication problems with friends and teachers were among children with emotional-behavioral problems. The structural analysis of the narratives showed that the role of personal factors in mothers' life narratives (dissatisfaction, anger, depression) and social factors (inappropriate communication with the child) in creating emotional-behavioral problems. The interactive/performative model indicated the insufficient presence of the father at home, inappropriate father-child relationship, and family disputes, and the contextual model indicated the low level of parental education, divorce, lack of sufficient facilities, and environmental factors.

    Discussion

    Parents' communication problems, ineffective parenting style, parents' psychological problems, socio-economic status, play an important role as risk factors in the occurrence of emotional and behavioral problems in 7-8 year old children

    Keywords: Emotional-Behavioral Problems, Qualitative Research, Pluralist Narrative Analysis
  • Reihane Parvizi*, Siyamak Tahmasebi, Mansore Karimzadeh Pages 23-38
    Introduction

    The present study investigates the effectiveness of child sex education to parents on changing their knowledge, attitude and practice in sex education of preschool children (zirab city).

    Methods

    The aim of the present study was in the applied research group and in terms of data collection method, it was a pre-test, post-test, follow-up (repeated measurement) experiment with the control group. The statistical population of this study included all mothers of pre-children. It was a primary school in Zirab. Sampling method This study was performed as simple cluster random sampling. Sample size was determined by at least 21 samples in each group. (According to the Cochran's formula, the parents were divided into beneficiary and non-beneficiary groups, and finally two groups of 21 people were formed). Then, after selecting the sample, the sexual education questionnaire (Salehi, 1398) was completed by the children's parents.

    Results

    The error variances of any of the components of sex education, including knowledge, attitude and practice in the two groups of parents with and without education, are not significant at the level of 0.05. Also, the effect of independent variable implementation on knowledge, attitude And performance is significant at the 0.01 level.

    Conclusion

    The results showed that educating and empowering parents in the sexual education of children improves their knowledge, attitude and performance.

    Keywords: Sex education, parents, knowledge, attitude, practice, preschool
  • Reza Mohammad Babaei, Saeed Maadani*, Hosein Fekrazad Pages 39-50
    Introduction

    The main goal of this research is to understand the lived experience and analyze the meaning of the phenomenon of child author from the perspective of children. The phenomenon of the child writer is definitely not a new issue in the human world, but paying attention to it is very new, especially in Iran. a author is someone who presents a new word or a new point of view with a new expression and by using various writing methods and techniques, he directly or indirectly affects his audience. In fact, writing is the art of developing content. One of the main tools for children to think is writing, and we should try to create this opportunity for children to create literature. It seeks to highlight and give importance to the child as a current subject and not tomorrow's adults. In reality, children's being is more important than their becoming.

    Research Method

    This is a qualitative research study in the Husserl's phenomenology (descriptive) and the method of sampling is also qualitative method and based on the rule of theoretical saturation, in determining the sample size, in qualitative researches. Unstructured in-depth study was used and 35 samples were selected from among the children of the of Tehran institute of Intellectual Development Center.

    Results

    This part of the research, which includes 36 open codes from the interviews in the form of 4 subcategories titled motivations to start authoring, incentives to continue writing and how to familiarize yourself with the literary program of the center, effective fiction writings from the literary class of the center, the background and fields of children's writing forms

    Discussion

    For the education of every human being, it is necessary to have appropriate context, and at appropriate context, the child grows and develops and, according to sociologists, socialized. In this direction, it is necessary to provide the conditions for the growth and development of children and to provide opportunities to Write creative story and move towards the creativity, communication, creative and critical thinking... and finally, try to improve the quality of life of the child, family and society.

    Keywords: child as author, sociology of childhood, phenomenology, children's intellectual development center, creative story
  • Shadi Valizadeh, Ali Khademi*, Majid Mahmodalilo, Azim Mehrvar Pages 51-65
    Background and Objectives

    Mothers in caring for children with cancer face many challenges, including chronic fatigue, feeling of failure and low endurance; Therefore, they need support. Therefore, the aim of the present study was to determine the effectiveness of supportive psychotherapy on chronic fatigue, sense of failure and resilience in mothers of children with leukemia.

    Methods

    This research was a semi-experimental method and a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the present study was all mothers with children with leukemia in Tehran province who referred to Tehran Hospital in 2019 and was selected using the purposeful sampling method in the amount of 24 people, 12 people in the experimental group and 12 people in the experimental group was placed in the control group. Fatigue questionnaires of Falman et al., Gilbert and Allen's sense of failure, and Connor and Davidson's resilience were used to collect data. Then, the experimental group received supportive psychotherapy sessions for eight 90-minute sessions once a week, and during this time, the control group went through their normal daily schedule. To analyze the research data, the statistical method of univariate and multivariate covariance was used through SPSS.21 software at a significance level of P<0.01.

    Results

    The results of the research showed that supportive psychotherapy has an effect on chronic fatigue, sense of failure and resilience of mothers with children with leukemia (P<0.05). In fact, supportive psychotherapy reduces chronic fatigue and feelings of failure and increases their resilience.

    Conclusion

    According to the findings of the research, it can be said that psychotherapy increases endurance and reduces fatigue and the feeling of failure in cancer patients, and it can be used as an efficient method.

    Keywords: Psychotherapy, fatigue, feeling of failure, resilience, cancer
  • Alireza Kakavand, Nazanin Mousavi*, Farhad Shirmohammadi, Fateme Hejri, Razieh Haji Sharifi, Hamed Qasemi Madani Pages 66-80
    Introduction

    The purpose of this research was to investigate the mediating role of loneliness in the relationship between emotional self-regulation and online games addiction in students.

    Research Method

    the present study statistic population included the second grade elementary students of Qazvin city In 2022-2023, and 218 of them were selected through available sampling. The measurement instruments included the emotional self-regulation questionnaire of Larsen and Prizmike (2004), the loneliness questionnaire of Russell et al. (1980) and the online game addiction questionnaire of Wang and Chang (2002). Path analysis was used to analyze the casual model and the results showed a perfect fit of the model with the data.

    Results

    the results showed a direct and significant effect between emotional self-regulation (p<0.01 and β=0.39) and loneliness (p<0.01 and β=0.57) with online games addiction. Also, the analysis of the mediator's role showed that the feeling of loneliness plays mediator role in the relationship between emotional self-regulation and online games addiction.

    Discussion

    In formulating psychological interventions to control and treat online games addiction in students, special attention should be paid to the role of emotional self-regulation and loneliness.

    Keywords: emotional self-regulation, loneliness feeling, online game addiction, students
  • Narges Zarei Bideskan*, Hadi Keramati, Mahdi Arab Zadeh Pages 81-93
    Introduction

    The purpose of this study was to determine the structural relationships of epistemic emotions, epistemological beliefs and mathematical motivation in elementary school students. The present research is an applied descriptive correlation study.

    Research Method

    The statistical population includes all students who study at Ferdows' primary schools in the academic year 2017-18. The sample size of the present study is 300 students. Participants in the study were selected by multistage cluster sampling. The instrument used in this study was the Pekrun’s Epistemic Emotions Questionnaire, Schumer's Epistemological Beliefs Questionnaire, Curter's Math Motivation Questionnaire, and Mathematical researcher-made test.

    Results

    The results showed that epistemic emotions on mathematical motivation have a direct effect on the coefficient 3.09 and epistemological beliefs on epistemic emotions have a direct effect on the coefficient 1.79. Also, epistemological beliefs have no direct effect on mathematical motivation, but they have a significant indirect effect with a 5.5311 coefficient.

    Discussion

    Therefore, it is suggested that teachers, educators and curriculum planners pay attention to the elements related to the growth of epistemological beliefs and mathematical motivation, and that all elements of the curriculum, including goals, methods and content in order to form epistemological beliefs and learners' Math Motivation, are properly designed and evaluated

    Keywords: Epistemic Emotions, Epistemological Beliefs, Mathematical Motivation