فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت
سال نوزدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سارا کریمی زوردگانی، سید مهدی موسوی*، مجتبی نخعی پور، حسین ابراهیمی صفحات 172-182

    امروزه کاربرد مدل های کینیتک مبتنی بر فیزیولوژی در مدل سازی و پیش بینی میزان سمیت مواد شیمیایی به سرعت در حال توسعه است. داده های مستخرج از این مدل ها علاوه بر کاربرد در ارزیابی خطر زیست محیطی، به طور گسترده ای در صنایع مختلف و بخش های تحقیقاتی مانند توسعه دارویی، ارزیابی ایمنی محصول و اقدامات بالینی یا دارویی به کار گرفته می شوند. همچنین، این مدل ها جایگزین مناسبی برای مدل های حیوانی محسوب می گردند. با پیشرفت علوم کامپیوتر، نرم افزارهای متعددی به منظور مدل سازی و درک بهتر این مدل ها طراحی شده است. هر کدام از این نرم افزارها دارای ویژگی های کاربری خاص خود می باشند و بسته به نیاز کاربر، قابلیت هایی را در مدل سازی ارایه می کنند. در پژوهش حاضر، تعدادی نرم افزار که مدل سازی را بر اساس مدل های فارماکوکنتیک مبتنی بر  فیزیولوژی (Physiologically based pharmacokinetic یا PBPK) انجام می دهند، معرفی و مزایا و معایب هرکدام از آن ها بیان گردید.

    کلیدواژگان: سم شناسی، مدل ریاضی، فارماکوکینتیک، نرم افزار
  • فریده روستائی، مجید بغدادی*، اعظم مرجانی، محمد علیمرادی صفحات 183-191
    مقدمه

    بیس فنل آ یکی از ریزآلاینده های نوظهور شناخته شده می باشد که اثرات مخربی بر سلامت انسان دارد. این آلاینده از طریق تخلیه پساب تصفیه خانه های فاضلاب شهری به محیط زیست راه پیدا می کند. در پژوهش حاضر، روش ریزاستخراج مایع- مایع پخشی بر پایه اثر بیرون رانی نمک (Salting out assisted liquid-liquid microextraction یا SA-LLME) جهت پیش تغلیظ بیس فنل آ در نمونه های آب شرب و پساب فاضلاب شهری مورد بررسی قرار گرفت. این روش به دلیل فاکتور تغلیظ بالا، اندازه گیری مقادیر ناچیز بیس فنل آ را در نمونه های مورد بررسی امکان پذیر می کند.

    روش ها

    در این روش، بیس فنل آ با 4-آمینوآنتی پیرین در حضور پتاسیم هگزاسیانوفرات یک مشتق آب گریز رنگی آنتی پیرین تشکیل می دهد. جهت استخراج مشتق حاصل شده، 250 میکرولیتر از 2-فنوکسی اتانول در 10 میلی لیتر نمونه حل گردید. سپس با اضافه کردن 7/0 گرم کلرید سدیم به نمونه، قطرات ریزحلال استخراج کننده در نمونه تشکیل و محلول ابری شد. بعد از سانتریفوژ، فاز استخراج کننده حاوی مشتق بیس فنل آ در ته لوله آزمایش ته نشین و سپس به منظور کاهش ویسکوزیته، به آن 20 میکرولیتر متانول اضافه گردید. اندازه گیری به وسیله دستگاه کروماتوگرافی مایع با راندمان بالا (High-performance liquid chromatography یا HPLC) در طول موج 480 نانومترانجام شد. برای بهینه سازی فرایند، اثر مقدار 4-آمینوآنتی پیرین، پتاسیم هگزاسیانوفرات، سدیم کلرید و بافر مورد بررسی قرار گرفت. سپس ارقام شایستگی روش به دست آمد و عملکرد روش روی نمونه های آب شرب و پساب فاضلاب شهری ارزیابی گردید.

    یافته ها

    تحت شرایط بهینه (2-فنوکسی اتانول: 250 میکرولیتر، 4-آمینوآنتی پیرین 1 درصد: 100 میکرولیتر، پتاسیم هگزاسیانوفرات 10 درصد: 80 میکرولیتر و بافر 10 = pH: 10 میکرولیتر و سدیم کلرید: 7/0 گرم بر 10 میلی لیتر نمونه)، فاکتور تغلیظ 106 و حد تشخیص (Limit of detection یا LOD) 1/0 نانوگرم بر میلی لیتر، حد کمی سازی 3/0 نانوگرم بر میلی لیتر و انحراف استاندارد نسبی (Relative standard deviation یا RSD) 2/3 درصد به دست آمد. ضریب همبستگی (Correlation coefficient یا CC) منحنی کالیبراسیون، 9985/0 بود. نتایج آنالیز نمونه های آب و پساب نیز نشان داد که روش توسعه یافته عملکرد مناسبی جهت اندازه گیری بیس فنل آ در نمونه های با ماتریکس واقعی دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به حدتشخیص پایین، فاکتور تغلیظ بالا و عملکرد مناسب در نمونه های واقعی، این روش را می توان به عنوان یک روش حساس و کارامد جهت اندازه گیری مقادیر بسیار پایین بیس فنل آ در نمونه های آب و پساب معرفی نمود.

    کلیدواژگان: آب، پساب، ریزاستخراج فاز مایع، بیس فنل آ، اندازه گیری، کروماتوگرافی مایع
  • محمدجواد فلاح نژاد، محسن شمسی*، رضا درویشی چشمه سلطانی، محبوبه خورسندی، رحمت الله مرادزاده صفحات 192-199
    مقدمه

    آموزش تفکیک زباله برای دانش آموزان به دلیل نقش مهم این گروه در جلب مشارکت والدین، دارای اهمیت بسزایی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر تیوری رفتار برنامه ریزی شده بر ارتقای رفتار تفکیک زباله در دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان خرم آباد انجام گرفت.

    روش ها

    این مطالعه از نوع مداخله ای کنترل دار تصادفی بود که طی سال تحصیلی 1400-1399 بر روی دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان خرم آباد انجام شد. هشت مدرسه به صورت چند مرحله ای انتخاب گردید و 100 نمونه در هر گروه (آزمون و شاهد) در نظر گرفته شد. سپس مداخله آموزشی بر اساس نتایج نیازسنجی برای گروه آزمون، طی یک ماه و در قالب 3 جلسه آموزشی 45 دقیقه ای صورت گرفت. نتایج دو ماه بعد از مداخله جمع آوری شد و داده ها با استفاده از آزمون های Independent t، Paired t و 2c در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    قبل از مداخله آموزشی، به جزء نمره متغیر آگاهی، اختلاف معنی داری بین متغیرهای دو گروه وجود نداشت، اما پس از انجام مداخله، دو گروه از نظر همه سازه های مورد بررسی تفاوت معنی داری را نشان دادند (050/0 > P). عملکرد گروه آزمون قبل از آموزش، 73/0 ± 34/2 بود و پس از آموزش به 45/0 ± 11/3 رسید و ارتقای معنی داری یافت (001/0 > P).

    نتیجه گیری

    مداخله آموزشی بر اساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده از طریق ارتقای نگرش و ارزیابی پیامدهای رفتاری دانش آموزان در زمینه رفتار تفکیک زباله از مبدا، باعث ارتقای رفتار دانش آموزان گردید که پیشنهاد می شود این شیوه آموزشی در سایر مدارس نیز اجرا گردد.

    کلیدواژگان: آموزش، مدیریت زباله، تئوری رفتار برنامه ریزی، دانش آموزان
  • مازیار رمضانی موزیرجی*، قربانعلی دزواره صفحات 200-208
    مقدمه

    از آن جایی که آهن اسفنجی خوراک اصلی کوره های فولادسازی به ویژه کوره های قوس الکتریکی (Electric arc furnaces یا EAFs) جهت تولید فولاد خام است، تولید باکیفیت آن، از جمله دغدغه های صنعت فولاد می باشد. فرایند احیا شامل تبدیل گندله به آهن اسفنجی با استفاده از گازهای احیایی، سال هاست در ایران مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین، باید ارزیابی زیست محیطی درستی انجام شود تا کمترین اثرات منفی را بر محیط زیست داشته باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، ارزیابی چرخه حیات تولید آهن اسفنجی به روش Midrex با استفاده از گاز طبیعی در ایران و مقایسه تاثیرات مرتبط با فرایندهای مختلف تولید بود. مطالعه عمده فرایندها و ورودی های تاثیرگذار بر اثرات زیست محیطی تولید آهن اسفنجی را مشخص و روش های موثر برای جلوگیری از آلودگی را پیشنهاد نمود.

    روش ها

    در این مطالعه، از نرم افزار OpenLCA با پایگاه داده Ecoinvent و روش ارزیابی +IMPACT2002 استفاده شد. داده های موجودی چرخه عمر، از میانگین عملکرد کارخانجات در مدت یک سال تهیه گردید و واحد عملکردی نیز یک تن آهن اسفنجی تولید شده در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در میان اثرات زیست محیطی، «انرژی غیر تجدید شونده، تنفس ذرات معدنی و گرمایش جهانی» به ترتیب بیشترین اثرات را داشتند؛ به طوری که این سه دسته تاثیر، در مجموع 5/87 درصد از کل اثرات زیست محیطی را شامل شد. در میان فرایندها نیز بیشترین اثرات مربوط به تولید آهن اسفنجی (8/62 درصد) بود و پس از آن، فرایند تولید گندله با سهیم بودن 8/37 درصد در جایگاه بعدی قرار داشت. بیشترین اثرات زیست محیطی حاصل از مواد ورودی نیز به ترتیب شامل گاز طیبیعی (3/44 درصد) و سنگ آهن (9/23 درصد) بود.

    نتیجه گیری

    با وجود پیشرفت های قابل توجه در صنایع تولید آهن اسفنجی در دهه های اخیر، هنوز مصرف انرژی، انتشارات ذرات معدنی و تولید کربن دی اکسید زیادی دارند. انجام یک ارزیابی چرخه حیات به تولیدکنندگان امکان شناسایی فرایندهایی که بیشترین آلودگی را دارند، می دهد تا برای بهبود آن برنامه ریزی های لازم انجام شود.

    کلیدواژگان: مراحل چرخه حیات، Midrex، آلودگی زیست محیطی، آهن، فولاد، پلیت
  • حسین حسینی نوه، مجتبی انصاری شهیدی*، امیرمحسن راه نجات، محمدرضا یزدانی صفحات 209-218
    مقدمه

    بیماران کووید 19 دچار علایم اختلال شناختی می شوند. این بیماران استرس زیادی را ادراک می کنند و ملزم به رعایت شرایط قرنطینه هستند. آموزش مدیریت استرس به روش از راه دور منطبق با رعایت اصول قرنطینه این بیماران، می تواند در روند بهبود آن ها موثر باشد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مدیریت استرس به روش از راه دور بر وضعیت شناختی بیماران کووید19 انجام شد.

    روش ها

    در این کارآزمایی بالینی تصادفی شده، جامعه تحقیق را تمامی بیماران کووید 19 مراجعه کننده به بیمارستان غرضی شهر اصفهان در زمستان سال 1400 تشکیل داد. 70 نفر از این بیماران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به روش تصادفی سازی محدود، در دو گروه مداخله و شاهد (35 نفر) قرار گرفتند. برای گروه مداخله برنامه آموزش آنلاین مدیریت استرس از راه دور در پنج جلسه 60 دقیقه ای طی دو هفته اجرا گردید. گروه شاهد آموزشی دریافت نکرد. شاخص وضعیت شناختی با استفاده از پرسش نامه معاینه مختصر وضعیت شناختی (Mini Mental State Examination  یا MMSE) Folstein و همکاران، قبل و پس از جلسات آموزش ارزیابی گردید. داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی و با استفاده از آزمون های 2c، Independent t، Paired t و ANCOVA در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    مقایسه میانگین نمرات وضعیت شناختی دو گروه در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون نشان داد که آموزش مدیریت استرس به روش از راه دور، بر وضعیت شناختی بیماران کووید 19 تاثیر معنی داری داشت و باعث بهبود این شاخص در گروه مداخله شد (05/0 ≥ P).

    نتیجه گیری

    آموزش مدیریت استرس به روش از راه دور، می تواند وضعیت شناختی بیماران کووید 19 را بهبود بخشد. بنابراین، این شیوه آموزش با توجه به راحتی و امکان استفاده در شرایط قرنطینه این بیماران، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آموزش از راه دور، فشار روان شناختی، وضعیت شناختی، کووید 19
  • زهرا صدیقی، سلمان سلطانی نژاد*، مهشید عماد صفحات 219-226
    مقدمه

    نقص در تعادل، از بارزترین اختلالات حرکتی کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم (Autism spectrum disorder یا ASD) است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی هم زمان فعالیت های موسیقایی- حرکتی بر روی تعادل کودکان مبتلا به اختلال اتیسم با عملکرد بالا بود.

    روش ها

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و همراه با گروه شاهد بود. 22 کودک مبتلا به اختلال اتیسم با عملکرد بالا با میانگین سنی 05/1 ± 50/8 سال به صورت تصادفی در دو گروه مداخله حرکتی با و بدون موسیقی و یک گروه شاهد قرار گرفتند. مداخله حرکتی به مدت 12 هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 45 تا 60 دقیقه اجرا شد و همچنین، از موسیقی ارف استفاده شد. از نسخه دوم آزمون Movement Assessment Battery for Children (MABC-2) جهت ارزیابی تعادل این کودکان استفاده گردید. در نهایت، داده ها با استفاده از آزمون ANCOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    مقدار F مشاهده شده در نمرات پس آزمون تعادل ایستا (17/52 = F) و پویا (33/24 = F) در کودکان مبتلا به اختلال اتیسم با عملکرد بالا در سه گروه مداخله حرکتی با و بدون موسیقی و گروه شاهد معنی دار بود (001/0 > P).

    نتیجه گیری

    فعالیت های موسیقایی- حرکتی می تواند به عنوان یک مداخله درمانی حرکتی مناسب به منظور بهبود تعادل ایستا و پویا در کودکان مبتلا به اختلال اتیسم با عملکرد بالا پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: فعالیت های موسیقایی- حرکتی، تعادل، کودکان، اختلال طیف اتیسم
  • مهری حسنوند، حمیدرضا پورزمانی، زهرا حیدری، ابوالقاسم نوری* صفحات 227-232
    مقدمه

    عوامل وسیع عملکرد شغلی می تواند توسط ویژگی های شخصیتی کارکنان تحت تاثیر قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ویژگی های شخصیتی با عملکرد شغلی بهورزان انجام گرفت.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی- همبستگی، 175 نفر از بهورزان مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسش نامه سه قسمتی شامل سوالات دموگرافیک، بخش دوم مقیاس استاندارد 240 گویه ای NEO و پرسش نامه عملکرد شغلی استفاده شد. در نهایت، داده های به دست آمده در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    هیچ ارتباط معنی داری بین ویژگی های شخصیتی NEO با دانش شغلی و مهارت های شغلی مشاهده نشد (05/0 < P)؛ در حالی که باوجدان بودن، تاثیر مستقیم و معنی داری با نگرش شغلی داشت (038/0 = P).

    نتیجه گیری

    باوجدان بودن می تواند پیش بینی کننده معنی داری بر عملکرد شغلی بهورزان باشد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، کارکنان بهداشت، عملکرد شغلی
  • منصوره مکبریان*، حوریه دهقان پوری صفحات 233-240
    مقدمه

    بارداری ناخواسته می تواند موجب بروز مشکلات روانی مضاعفی در والدین شود و پیوند عاطفی آن ها با جنین را دچار اختلال نماید. در پژوهش حاضر به مقایسه ویژگی‎های روان شناختی و دلبستگی والدین به جنین در بارداری های خواسته و ناخواسته پرداخته شد.

    روش ها

    جامعه آماری مطالعه شامل تمامی زنان باردار مراجعه کننده به درمانگاه زنان بیمارستان امیرالمومنین (ع) سمنان بود که با بررسی پرونده پزشکی آن ها و با توجه به معیارهای ورود، نمونه ها به صورت هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه بارداری خواسته و ناخواسته قرار گرفتند (104 زوج: 51 خواسته، 53 ناخواسته). جهت جمع آوری اطلاعات، از فرم اطلاعات فردی، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (Depression, Anxiety and Stress Scale یا DASS-21)، پرسش نامه دلبستگی مادر به جنین Cranley و دلبستگی پدر به جنین Cranley و Weaver استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون MANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بین پدران هر دو گروه با بارداری خواسته و ناخواسته در خرده مقیاس های «اضطراب، ازخودگذشتگی، تمایز بین خود و جنین و دلبستگی کلی» تفاوت معنی داری وجود داشت. همچنین، مادرانی که دارای بارداری خواسته بودند، به طور معنی داری استرس، اضطراب و افسردگی کمتری را تجربه می کردند. میانگین نمرات خرده مقیاس های «نسبت دادن خصوصیاتی خاص به جنین، ازخودگذشتگی، تمایز بین خود و جنین و دلبستگی کل» در ماداران با بارداری خواسته به طور معنی داری بالاتر از مادران با بارداری ناخواسته بود (005/0 > P).

    نتیجه گیری

    می توان گفت که ناخواسته بودن بارداری می تواند شرایط روانی والدین به ویژه مادران را به خطر اندازد و دلبستگی والدین به جنین را کاهش دهد که این موضوع می تواند صدمات جبران ناپذیری برای سلامت مادر و فرزند به همراه داشته باشد. به همین منظور، می توان از مداخلات روان شناختی مناسب طی دوران بارداری در جهت کاهش صدمات روانی به والدین بهره برد.

    کلیدواژگان: بارداری، اضطراب، دلبستگی، بارداری ناخواسته
  • زینب یزدانی، شیدا جبل عاملی*، امرالله ابراهیمی، زهره رئیسی صفحات 241-248
    مقدمه

    افسردگی و پرفشاری خون، از جمله مشکلات شایع سالمندان است که می تواند در شروع و تشدید یکدیگر موثر باشد؛ به طوری که بیماری های روان شناختی، چهارمین علت اصلی مرگ و میر در جهان محسوب می شوند. پژوهش حاضر با هدف تعیین مدل ساختاری رابطه افسردگی با پرفشاری خون با میانجی عادات تغذیه ای در سالمندان انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی بر اساس مدل یابی معادلات ساختاری (Structural equation modeling یا SEM) و جامعه مورد نظر شامل تمامی سالمندان مراجعه کننده به مرکز بهداشت شهرستان فلاورجان در سال 99-1398 بود که از میان آن ها، 360 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای تحقیق شامل پرسش نامه عادات تغذیه ای، پرسش نامه افسردگی سالمندان و سامانه سیب (سامانه یکپارچه بهداشت) بود. داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزارهای AMOS و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    با توجه به ضریب رگرسیون 266/0- و مقدار بحرانی 57/3- و 051/0 = P، متغیر عادات تغذیه ای می تواند نقش میانجی بین متغیر پیش بین افسردگی و متغیر ملاک پرفشاری خون باشد و آن را تبیین نماید. در واقع، مدل دارای توانایی پیش بینی و برازش بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر مبنی بر رابطه افسردگی، پرفشاری خون و عادات تغذیه ای در سالمندان، توجه هم زمان به مشکلات روان شناختی و جسمانی آن ها ضروری است. بنابراین، برنامه ریزی های لازم جهت تشخیص و درمان به موقع افسردگی و عوامل مرتبط با آن، می تواند در ارتقای سلامت سالمندان به ویژه بهبود وضعیت سلامت روانی آن ها موثر باشد.

    کلیدواژگان: افسردگی، پرفشاری خون، عادات تغذیه ای، سالمندان
  • یدالله حاجی حیدری، سیده مریم شرفی، امیرحسین نافذ* صفحات 249-256
    مقدمه

    افزایش آگاهی و سپس فرهنگ سازی در حوزه مدیریت پسماند، می تواند راهگشای این مساله مهم زیست محیطی باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر آگاهی، نگرش و عملکرد (Knowledge, Attitude and Practice یا KAP) زنان خانه دار روستای دستجا از توابع استان اصفهان در زمینه بازیافت در سال 1400 بود.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مداخله ای که به روش مقطعی انجام شد، 60 زن خانه دار به روش تصادفی منظم انتخاب شدند و پرسش نامه KAP نسبت به بازیافت را تکمیل نمودند. سپس به گروه آزمون، آموزش های مرتبط با بازیافت شامل سه جلسه 40 دقیقه ای حضوری و یک ساعت آموزش مجازی ارایه و پس از دو ماه مجدد پرسش نامه تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آزمون های One-way ANOVA، Independent t و همبستگی Pearson مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی زنان مورد بررسی در گروه های آزمون و شاهد به ترتیب 6/9 ± 9/34 و 2/9 ± 46/36 سال بود. پس از مداخله آموزشی، میزان تغییر سطح آگاهی در گروه های ضعیف، متوسط و خوب به ترتیب 69/34-، 72/7+ و 97/26+ درصد بود. همچنین، میزان تغییر نمرات نگرش در گروه های ضعیف، متوسط و خوب به ترتیب 29/11-، 33/12- و 62/23+ درصد گزارش گردید. در بخش عملکرد نیز در گروه های ضعیف، متوسط و خوب به ترتیب 98/19-، 99/9- و 06/30+ درصد تغییر در نمرات مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به بهبود قابل توجه KAP زنان خانه دار دهستان دستجا پس از آموزش، با فراگیر نمودن آموزش ها ضمن همکاری و هماهنگی با شورا و دهیاری روستاها در جهت توسعه بازیافت در مناطق روستایی، می توان نتایج خوبی به دست آورد.

    کلیدواژگان: بازیافت، آموزش، آگاهی، نگرش، عملکرد، پسماند
|
  • Sara Karimi-Zeverdegani, Seyed Mahdi Mousavi*, Mojtaba Nakhaeipour, Hossein Ebrahimi Pages 172-182

    Nowadays, the application of kinetic models based on physiology in modelling and predicting the level of toxicity of chemical substances is developing rapidly. The data extracted from these models are being used in environmental risk assessment. They are also widely being used in various industries and research sectors such as drug development, product safety evaluation, and clinical or pharmaceutical procedures. These models are also considered a suitable alternative to animal models. With the progress of computer science, many software programs have been designed to model and better understand these models. Each of these software programs has a range of specific user features and provides various modelling capabilities based on the user's needs. In this study, several software programs that perform modelling based on physiologically-based pharmacokinetic (PBPK) models are introduced, and the advantages and disadvantages of each are stated.

    Keywords: Toxicology, Mathematical model, Pharmacokinetics, Software
  • Farideh Roustaei, Majid Baghdadi*, Azam Marjani, Mohammad Alimoradi Pages 183-191
    Background

    Bisphenol A is known as one of the emerging micropollutants with harmful effects on human health. This pollutant enters the environment through the discharge of municipal wastewater treatment plants. In this research, the salting out dispersive liquid-liquid microextraction method was investigated for pre-concentration of bisphenol A in drinking water and urban sewage effluent samples. Due to the high enrichment factor, this method enables the measurement of small amounts of bisphenol A in the examined samples.

    Methods

    In this method, bisphenol A forms a colored hydrophobic derivative of antipyrine with 4-aminoantipyrine in the presence of potassium hexacyanoferrate. In order to extract the resulting derivative, 250 µl of 2-phenoxyethanol was dissolved in 10 ml of the sample. Then, by adding 0.7 g of sodium chloride to the sample, fine droplets of extracting solvent were formed in the sample and the solution became cloudy. After centrifugation, the extraction phase containing bisphenol A derivative settled at the bottom of the test tube, and then, 20 µl of methanol was added in order to reduce its viscosity. The measurement was performed by a high-performance liquid chromatography at a wavelength of 480 nm. To optimize the process, the effect of the amount of 4-aminoantipyrine, potassium hexacyanoferrate, and buffer was investigated. Then, the figures of merit of the method were obtained and the performance of the method was evaluated on drinking water and urban sewage effluent samples.

    Findings

    Under optimal conditions (2-phenoxyethanol: 250 µl, 4-aminoantipyrine 1%: 100 µl, potassium hexacyanoferrate 10%: 80 µl, buffer pH 10: 10 µl, and sodium chloride: 0.7 g per 10 ml of sample), the enrichment factor of 106, the detection limit of 0.1 ng ml-1, the limit of quantification of 0.3 ng ml-1, and the relative standard deviation (RSD) of 3.2% were obtained. Meanwhile, the correlation coefficient (CC) of the calibration curve was equal to 0.9985. Moreover, the results of the analysis of water and urban sewage effluent samples showed that the developed method had suitable performance for the measurement of bisphenol A in real matrix samples.

    Conclusion

    Considering the low detection limit, high enrichment factor, and proper performance in real samples, this method can be introduced as a sensitive and efficient method for the measurement of very low amounts of bisphenol A in water and wastewater samples.

    Keywords: Water, Wastewater, Liquid phase microextraction, Bisphenol A, Measurement, Liquid chromatography
  • MohammadJavad Fallah-Nejad, Mohsen Shamsi*, Reza Darvishi Cheshmeh Soltani, Mahbobeh Khorsandi, Rahmatollah Moradzadeh Pages 192-199
    Background

    Waste separation education is very important for students because of the important role of this group in attracting parental involvement. Therefore, this study was conducted to investigate the effect of educational intervention based on the theory of planned behavior on the promotion of waste separation at source behavior among the primary school students in Khorramabad City, Iran.

    Methods

    This randomized controlled interventional study was conducted during the academic year of 2020-2021 among the primary school students in the city of Khorramabad. Eight schools were selected in a multi-stage method and the sample size was estimated at a total of 200 people, taking into account at least 100 samples in each group (test and control). Then, the educational intervention was performed based on the results of needs assessment for the experimental group during one month and in the form of three sessions of 60-minute training. The data were collected 2 months after the intervention and were analyzed using SPSS software by using independent t-test, paired t-test, and chi-square test.

    Findings

    Before the educational intervention, except for the score of awareness variable, all variables were not significantly different between the two groups; however, after the intervention, the two groups had significant differences regarding all of the studies variables (P < 0.050). The performance of the intervention group before training was 2.34 ± 0.73, which increased significantly to 3.11 ± 0.45 after training (P < 0.001).

    Conclusion

    Educational intervention based on the theory of planned behavior by promoting attitudes and evaluating the behavioral consequences of students in the field of waste separation behavior at source eventually improved the behavior of students; it is suggested that this educational method be implemented in other schools as well.

    Keywords: Education, Waste management, Theory of planned behavior, Students
  • Maziar Ramezani-Mooziraji*, Ghorbanali Dezvareh Pages 200-208
    Background

    Since sponge iron is the main feed of steel furnaces for the production of crude steel, especially in electric arc furnaces, the production of quality sponge iron is one of the concerns of the steel industry. The reduction process, which is the conversion of pellets into sponge iron using reduction gases, has been used in Iran for many years. Therefore, there is a necessity for a proper environmental assessment to reach the minimum level of negative impact on the environment. This study aims to investigate the environmental impacts of sponge iron production by Midrex method using natural gas and to compare the effects associated with different production processes. This paper identifies the processes and significant inputs that affect the environmental impact of sponge iron production and proposes effective methods to diminish contamination.

    Methods

    The OpenLCA software with the Ecoinvent database was used by using IMPACT 2002+ evaluation method. Life cycle inventory data were obtained from the average performance of factories in one year, and 1 ton of produced sponge iron was considered as the functional unit.

    Findings

    Among different types of environmental impacts, non-renewable energy, mineral particle respiration, and global warming had the most significant effects, respectively. These three categories of impact together accounted for about 87.5% of the total environmental impact of the whole process. Among the processes, the greatest impacts were related to the production of sponge iron (62.8%), followed by the pellet production process (37.8%), and the greatest environmental impacts of input materials were related to natural gas (44.3%) and iron ore (23.9%), respectively.

    Conclusion

    Despite significant advances in sponge iron industries in recent decades, they still have high energy consumption as well as mineral particles and carbon dioxide emissions. Conducting a life cycle assessment allows producers to identify the most polluting processes in order to make the necessary plans to improve them.

    Keywords: Life cycle stages, Midrex, Environmental pollution, Iron, Steel, Pellet
  • Hossein Hosseini-Naveh, Mojtaba Ansari-Shahidi*, Amir Mohsen Rahnejat, Mohammadreza Yazdani Pages 209-218
    Background

    Patients with coronavirus disease 2019 (COVID-19) experience symptoms of cognitive impairment. These patients perceive a lot of stress and are required to comply with quarantine conditions. Remote stress management training, in accordance with the principles of quarantine of these patients, can be effective in their recovery process. Therefore, this study was conducted with the aim of investigating the effect of remote stress management training on the cognitive status of patients with COVID-19.

    Methods

    In this randomized clinical trial, the research population was all the patients with COVID-19 referred to Gharazi Hospital in Isfahan City, Iran, in the winter of 2021. Seventy patients were selected by available sampling method and divided into two intervention and control groups (35 people) by limited randomization method. For the intervention group, the remote stress management online training program was implemented in five 60-minute sessions over two weeks. The control group did not receive training. The cognitive status index was measured using Folstein et al.'s brief cognitive status examination questionnaire [Mini-Mental State Examination (MMSE)] before and after the training sessions. The data were analyzed with SPSS software at two levels of descriptive and inferential statistics and by performing chi-square test, independent t-test, paired t-test as well as the analysis of covariance (ANCOVA).

    Findings

    The comparison of the average scores of the cognitive status in the pre-test and post-test phases of the two groups showed that the remote stress management training had a significant effect on the cognitive status of the patients with COVID-19 and improved this index in the intervention group (P ≤ 0.05).

    Conclusion

    Based on the results, remote stress management training can improve the cognitive status of patients with COVID-19. Therefore, this method of training is recommended due to the convenience and possibility of using it in the quarantine conditions of these patients.

    Keywords: Distance education, Psychological distress, Cognitive status, COVID-19
  • Zahra Sedighi, Salman Soltani-Nejad*, Mahshid Emad Pages 219-226
    Background

    The impaired balance is one of the most obvious movement disorders in children with autism spectrum disorder (ASD). The purpose of current study was to investigate the effectiveness of simultaneous musical-motor activities on balance improvement in children with high-functioning autism.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with pretest-posttest design and a control group. The participations were 22 children with high-functioning autism with mean age of 8.50 ± 1.05 years; they were randomly divided into two intervention groups including with and without music, and a control group. The motor intervention was performed for 12 weeks, three sessions per week and 45 to 60 minutes for each session. The Orff music was used during the sessions. The Movement Assessment Battery for Children-Second Edition (MABC-2) test was used to evaluate the balance of these children. Moreover, data were analyzed using univariate analysis of covariance (ANCOVA).

    Findings

    F-value was significantly different between the three motor intervention groups with and without exposure to music and control group (P < 0.001) in the static balance (F = 52.17) and dynamic balance (F = 24.33) post-test scores in children with high-functioning autism.

    Conclusion

    According to the findings, musical-motor activities can be recommended as a motor therapy intervention to improve static and dynamic balance for these children.

    Keywords: Musical-motor activities, Balance, Children, Autism spectrum disorder
  • Mehri Hasanvand, Hamidreza Pourzamani, Zahra Heidari, Abolqasim Nouri* Pages 227-232
    Background

    Extensive job performance factors can be influenced by employees' personality traits. The aim of this study was to determine the relationship between personality traits and job performance of health workers.

    Methods

    In this descriptive-correlational study, 175 health workers were studied. To collect the data, a form including three different questionnaires was used: 1) demographic questionnaire, 2) the standard 240-item NEO Personality Inventory, and 3) Work Performance Questionnaire. Finally, the data were analyzed in SPSS software.

    Findings

    No significant relationship was observed between NEO personality traits with job knowledge and job skills (P > 0.05), while being conscientious had a direct and significant effect on job attitude (P = 0.038).

    Conclusion

    Conscientiousness can be a significant predictor of health workers’ job performance.

    Keywords: Personality characteristics, Health personnel, Job performance
  • Mansoureh Mokaberian*, Houriyhe Dehghanpouri Pages 233-240
    Background

    Unwanted pregnancy can cause multiple psychological problems in parents and disrupt their emotional bond with the fetus. Therefore, in the present study, the comparison of psychological characteristics and attachment of parents to the fetus in wanted and unwanted pregnancies has been discussed.

    Methods

    The statistical population of the study included all pregnant women who were referred to the women's clinic of the Amir-Al-Momenin Hospital in Semnan, Iran, who were selected purposefully by examining their medical records and according to the inclusion criteria. They were placed in two groups of wanted and unwanted pregnancy (104 couples: 51 wanted, 53 unwanted). To collect data, personal information forms, Depression, Anxiety and Stress Scale-21 Items (DASS-21), Maternal-Fetal Attachment Scale (Cranley), and Paternal-Fetal Attachment Scale (Cranley & Weaver) questionnaires were used. To analyze the data, multivariate analysis of variance (MANOVA) was used.

    Findings

    There was a significant difference between the fathers of the two groups in the subscales of “anxiety, self-sacrifice, differentiation between self and fetus, and total attachment”. In addition, mothers with wanted pregnancy had significantly less stress, anxiety, and depression. The average scores of the subscales of “attributing specific characteristics to the fetus, self-sacrifice, differentiation between self and fetus, and total attachment” in mothers with wanted pregnancies were significantly higher than those in mothers with unwanted pregnancies (P < 0.005).

    Conclusion

    According to the findings of the present study, an unwanted pregnancy can endanger the psychological conditions of parents, especially mothers, and reduce the attachment of parents to the fetus, which can cause irreparable damage to the health of the mother and child. For this purpose, appropriate psychological interventions can be used during pregnancy to reduce psychological harm to parents.

    Keywords: Pregnancy, Anxiety, Attachment, Unwanted pregnancy
  • Zeynab Yazdani, Sheida Jabalameli*, Amrolah Ebrahimi, Zohreh Raeisi Pages 241-248
    Background

    Depression and blood pressure are the common disorders in the elderly and are effective in beginning and intensifying each other, so that mental disorders are the fourth main cause of death in the world. The aim of this study was to determine the structural model of the relationship between depression and blood pressure with the mediation of nutritional habits in the elderly.

    Methods

    This research was a descriptive study based on structural equation modeling (SEM). The research population included all the elderly people who referred to the health center of Falavarjan City, Iran, in 2019-2020, and 360 of them were selected by convenience sampling. Research tools included nutritional habits questionnaire, elderly depression questionnaire, and the Integrated Health System (SIB). Data analysis was done using descriptive and inferential statistics tests in AMOS and SPSS software.

    Findings

    According to the regression coefficient of -0.266 and the critical value of -3.57 and P = 0.051, the variable of nutritional habits can play the role of a mediating variable between the predictor variable of depression and the criterion variable of blood pressure and can explain it. In fact, the model had the ability to predict and fit.

    Conclusion

    According to the results of this research based on the relationship between depression, blood pressure, and nutritional habits in the elderly, simultaneous attention to somatic and psychological problems is necessary. Therefore, planning to diagnose and treat depression and its factors on time can be effective in improving health in the elderly, especially improving their mental health.

    Keywords: Depression, Blood pressure, Eating habits, Elderly
  • Yadollah Haji-Heydari, Seyedeh Maryam Sharafi, AmirHossein Nafez* Pages 249-256
    Background

    Increasing awareness and creating culture in the field of waste management can be a solution to this important environmental issue. The purpose of this study was to determine the effect of educational intervention on knowledge, attitude, and practice (KAP) of housewives in Dastja Village of Isfahan Province, Iran, in the field of recycling in 2021.

    Methods

    In this descriptive-interventional study, which was conducted in a cross-sectional way, 60 housewives were selected by systematic random method and completed the KAP questionnaire towards recycling. Then, education related to recycling was presented to the target group, including 3 face-to-face sessions of 40 minutes and one hour of virtual education. The questionnaire was completed again after two months. One-way analysis of variance (ANOVA), independent t-test, and Pearson's correlation test were used to analyze the data.

    Findings

    The average age of the investigated women in the target and control groups was 34.9 ± 9.6 and 36.4 ± 9.2, respectively. After the educational intervention, the level of awareness change in poor, medium, and good groups was -34.69%, +7.72%, and +26.97%, respectively. Besides, the rate of change of attitude scores in poor, medium, and good groups was -11.29%, -12.33%, and +23.62%, respectively. In the practice section, change values in the poor, medium, and good groups were -19.98%, -9.99%, and +30.06%, respectively.

    Conclusion

    Considering the significant improvements in KAP of housewives in Dastja Village after training, by including the education while cooperating and coordinating with the village council and officials in order to develop recycling in rural areas, important steps can be taken and good results can be achieved.

    Keywords: Recycling, Education, Knowledge, Attitude, Practice, Solid waste