فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال سی‌ام شماره 3 (پیاپی 128، امرداد و شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسین علمداریان، محمداسماعیل ابراهیمی*، آریا حدادی، امیرحسین قاسمی صفحات 301-311
    زمینه و هدف

    بیماری ام.اس. یک بیماری سیستم عصبی مرکزی است که بیماران مبتلا به آن با مشکلات مختلفی مانند ناتوانی، کاهش امید به زندگی و مشکلات عاطفی و اقتصادی درگیر هستند. به همین منظور، مطالعه حاضر با هدف پیش بینی گرایش به خودکشی بر اساس خودشفقت ورزی و انعطاف پذیری روان شناختی در زنان متاهل مبتلا به ام اس شهر همدان انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری آن زنان مبتلا به ام اس شهر همدان با تعداد 153 نفر بودند که به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان تعداد 110نفر انتخاب و مطالعه شدند. میزان گرایش به خودکشی، خودشفقت ورزی و انعطاف پذیری روان شناختی آنان توسط پرسش نامه های گرایش به خودکشی بک (1979)، خودشفقت ورزی نف (2003) و انعطاف پذیری روان شناختی بوند و همکاران (2011) اندازه گیری شد و داده های به دست آمده با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون با کمک نرم افزار spss ویراست 25 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    مقدار r به دست آمده 0/385- در سطح اطمینان بیشتر از 0/95 بوده است و این بدان معناست که با افزایش خودشفقت ورزی و انعطاف پذیری روان شناختی زنان، میزان گرایش به خودکشی در آنان کاهش می یابد.

    نتیجه گیری

    خودشفقت ورزی و انعطاف پذیری روان شناختی تاثیر منفی بر گرایش به خودکشی زنان مبتلا به ام اس داشت از این رو تدوین برنامه های روان شناختی مناسب در راستای افزایش انعطاف پذیری روان شناختی با محوریت خودشفقت ورزی برای این بیماران می تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: خودشفقت ورزی، خودکشی، مولتیپل اسکلروزیس
  • زینب بهرام بیگی، فرح لطفی کاشانی*، شهرام وزیری صفحات 312-324
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی یکی از شایع ترین بیماری ها در جهان است که هرساله عامل بسیاری از مرگ ومیر افراد است از این رو هدف از پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش بیان هیجانی نوشتاری بر تبعیت از درمان در بیماران قلبی بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر کاربردی و از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری دوماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل بیماران دارای مشکلات قلبی غرب شهر تهران بود که تعداد 40 نفر از آن ها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسش نامه تبعیت از درمان مدانلو (1392) را در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل کردند. در نهایت داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر به کمک نرم افزار SPSSV19 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد پس از اجرای مداخله بیان هیجانی نوشتاری در متغیرهای اهتمام در درمان (7/694=F و 0/01>P)، تمایل به مشارکت (6/959=F و 0/01>P)، توانایی تطابق (14/113=F و 0/01>P)، تلفیق درمان با زندگی (9/953=F و 01/0>P)، چسبیدن به درمان (6/891=F و 0/01>P)، تعهد به درمان (6/892=F و 0/01>P)، تردید در اجرای درمان (19/877=F و 0/01>P) و تبعیت از درمان (43/134=F و 0/01>P) گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل نمرات بیشتری کسب کردند و این اثربخشی در آزمون پیگیری، ماندگاری داشته است.
    نتیجه گیری
    در نهایت می توان گفت استفاده از آموزش بیان هیجانی نوشتاری باعث ارتقای تبعیت از درمان و مولفه های آن در بیماران قلبی می شود و از این رو روان شناسان، مشاوران، پزشکان قلب و متخصصان بالینی و سلامت می توانند از این آموزش در راستای ارتقای تبیعت از درمان بیماران قلبی بهره ببرند.
    کلیدواژگان: افشای اطلاعات نوشتاری، بیماران، تبعیت از درمان، قلب، هیجانات
  • نرجس حشمتی فر، فاطمه برزویی، سارا احمدی، آرزو داوری نیا مطلق قوچان، زهره محمدزاده تبریزی، محمد حسین زاده حصاری* صفحات 325-335
    زمینه و هدف
    کروناویروس بیماری واگیرداری است که امروزه جامعه بزرگ پرستاری به ویژه پرستاران شاغل در بخش مراقبت ویژه با آن روبه رو هستند. در کنار سایر عوامل استرس زای شغلی در حرفه پرستاری، ماهیت این بیماری، کیفیت زندگی کاری پرستاران را تحت تاثیر قرار داده است. از این رو مطالعه حاضر با هدف تاثیر آرام سازی بنسون بر کیفیت زندگی کاری پرستاران در مراقبت کننده از بیماران کووید 19 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی دو گروهی بود. واحدهای پژوهش شامل 62 پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان واسعی سبزوار بودند که در سال 1399 به روش سرشماری و تخصیص تصادفی به دو گروه آرام سازی بنسون و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله دو بار در هفته به مدت یک ماه و هر بار20 دقیقه تمرینات آرام سازی را انجام دادند. جمع آوری داده ها از طریق پرسش نامه کیفیت زندگی کاری  WRQoL-2انجام شد. داده ها توسط نرم افزار 16spss تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره کل کیفیت زندگی کاری تمام پرستاران پیش از مداخله در شرایط پاندمی کرونا 4/4±53 بود که در سطوح کیفیت زندگی پایین کاری قرار می گیرد. کیفیت زندگی کاری پرستاران مراقبت ویژه پس از انجام آرام سازی بنسون، در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت (p<0.05).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که آرام سازی بنسون باعث افزایش کیفیت زندگی کاری در پرستاران در مواجهه با بیماران کووید 19 می شود از این رو پیشنهاد می شود مدیران پرستاری ضمن به کارگیری روش های آرام سازی، با ایجاد محیط کاری آرام و کم استرس زمینه مشارکت فعالانه پرستاران را فراهم کنند و به اهداف نظام سلامت دست یابند.
    کلیدواژگان: آرام سازی: پرستار:کیفیت زندگی کاری:کووید، 19
  • علی رضائی، مهدی یوسفی، جمشید جمالی، عبدالله سعیدی نیک، محمدرضا مهری، سید مجید غضنفری* صفحات 336-348
    زمینه و هدف

    حجامت مرطوب یکی از روش های خونگیری درمانی یا پیشگیری با سابقه طولانی است و در منابع طب ایرانی بر انجام آن در ایام خاصی توصیه شده اما در خصوص مقدار خروج خون، توصیه ای بیان نشده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر زمان و شرایط فردی متقاضیان انجام حجامت بر مقدار خون خارج شده انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی (Cross-sectional) با روش نمونه گیری آسان است که با مشارکت مردان مراجعه کننده به یک مرکز ثابت برای انجام حجامت عام در شهر ساوه در سال 1401 انجام شده است. اطلاعات با استفاده از فرم گرداوری اطلاعات، جمع آوری و توسط نرم افزارSPSS-16  آنالیز شد.

    یافته ها

    در مجموع 739 مرد بررسی شدند. میانگین سنی آنها 34/91سال، قد 174/92سانتی متر، وزن 80/32 کیلوگرم و نمایه توده بدنی (BMI) آنها 26/25بود. میانگین مقدار خون خارج شده طی حجامت 89/04گرم بود. مقدار خون خارج شده طی حجامت برحسب روز و ماه قمری و نیز سن، قد، وزن، BMI، سابقه حجامت قبلی و تعداد سوابق حجامت قبلی فرد، دارای همبستگی مثبت و اختلاف آن معنادار بود (0/001>P) اما بر اساس زمان انجام آن (روز هفته و ماه شمسی) معنادار نبود (0/05>P).

    نتیجه گیری

    مقدار خون خارج شده طی حجامت با سن، قد، وزن، BMI، سابقه حجامت قبلی و زمان انجام آن ارتباط آماری معناداری دارد.

    کلیدواژگان: حجامت مرطوب، طب ایرانی، مقدار خون
  • فاطمه اکبری ورگسران، آمنه پوررحیم قورقچی* صفحات 349-362
    زمینه و هدف
    استیوکلسین و استیوپونتین با بیماری های دیابت و پوکی استخوان رابطه دارند. هدف، تعیین تاثیر هشت هفته تمرین استقامتی- مقاومتی و مصرف مکمل تورین بر پروتیین های استیوکلسین و استیوپونتین در موش نر ویستار دیابتی است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی،40 رت نر ویستار بالغ با دامنه وزنی 300-250 گرم و سن 6 هفته، به صورت تصادفی در 3 گروه دیابتی شده (هر گروه 10 رت)، گروه تمرین، گروه مکمل و گروه کنترل و یک گروه غیردیابتی به عنوان گروه کنترل سالم قرار گرفتند. برای دیابتی کردن رت ها، 55 میلی گرم بر هر کیلوگرم از وزن بدن استرپتوزوسین تزریق شد. قند خون بالای250 میلی گرم بر دسی لیتر در خون به عنوان دیابتی درنظر گرفته شد. تمرینات ترکیبی به مدت هشت هفته و 5 بار در هفته انجام شد. مکمل تورین به صورت محلول 1 درصد در آب روزانه مصرف شد. برای مقایسه تغییرات بین گروهی و درون گروهی متغیرها، ANOVA یک راهه و تعقیبی بونفرونی استفاده شد.
    یافته ها
    استیوکلسین در گروه تمرین دیابتی در مقایسه با کنترل دیابتی افزایش معنی دار (0/018=P) و در گروه کنترل دیابتی در مقایسه با کنترل سالم، کاهش معنی دار داشت (0/0001=P). استیوپونتین در گروه کنترل دیابتی در مقایسه با کنترل سالم، افزایش معنی دار داشت (0/003=P) در حالی که در گروه های دیگر تفاوت معنی داری نداشت (1/000=P). وزن بدن و BMI در گروه تمرین دیابتی در مقایسه با مکمل دیابتی، افزایش معنی دار داشت (0/0001=P). غذای مصرفی در گروه تمرین دیابتی در مقایسه با مکمل دیابتی کاهش معنی دار داشت (0/030=P).
    نتیجه گیری
    هشت هفته تمرین استقامتی- مقاومتی و مصرف مکمل تورین منجر به افزایش استیوکلسین و تغییر نکردن استیوپونتین شد.
    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، مکمل تورین، استئوکلسین، استئوپونتین، دیابت
  • پریسا مهردادیان، سلیمه گلابگیرنیک، راضیه خسروراد* صفحات 363-373
    زمینه و هدف
    دیابت یک بیماری شایع است که عوارض جدی به جای می گذارد آموزش به بیمار در مورد بیماری و روش های خودمراقبتی می تواند از پیامدهای منفی جلوگیری کند اما بیماران کمی در آموزش های خودمراقبتی شرکت می کنند. پژوهش حاضر، درک و باورهای زنان دیابتی درباره بازدارنده های شرکت در برنامه های توانمندسازی در خودمراقبتی را تبیین می کند.
    مواد و روش ها
    پژوهش کیفی از نوع تحلیل محتوی در شهر سبزوار انجام گردید. نمونه گیری هدفمند تا اشباع داده ها ادامه یافت. داده ها با مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری گردید. در مجموع 21 نفر زن دیابتی در مدت 6 ماه مورد مصاحبه قرارگرفتند. مصاحبه ها با روش تحلیل محتوای گرنهایم و لاندمن آنالیز شدند. برای اطمینان از دقت و استحکام داده ‎ها، معیار مقبولیت،  قابلیت انتقال، قابلیت وابستگی و قابلیت اعتماد داده ها بررسی گردید.
    نتیجه گیری
    طبق یافته های پژوهش، طراحی مداخلات برای پزشکان در راستای برقراری تعامل بیشتر پزشکان با بیماران، با توجه به تاثیرگذاری توصیه ها و رفتارهای آنها بر تصمیم بیماران برای مشارکت در خودمراقبتی و حضور در برنامه های آموزشی، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بازدارنده ها، برنامه های توانمندسازی، تحلیل کیفی، خودمراقبتی، دیابت
  • سیما برون، محبوبه فولاد چنگ* صفحات 374-383
    زمینه و هدف
    تصمیم گیری اخلاقی و رفتار اخلاقی از فعالیت های مهم و تاثیرگذار بر زندگی نوجوانان می باشد. هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر مداخله خودارزیابی مرکزی بر تصمیم گیری اخلاقی و رفتار اخلاقی نوجوانان می باشد
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل است. جامعه این پژوهش دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول شهرستان تهران بودند که از بین آن ها تعداد 32 نفر به روش تصادفی هدفمند انتخاب و به دو گروه 16 نفره به صورت تصادفی تقسیم شدند. هر دو گروه توسط مقیاس تصمیم گیری اخلاقی و مقیاس رفتار اخلاقی ارزیابی شدند. شرکت کنندگان گروه تجربی به مدت 6 جلسه تحت مداخله رویکرد خودارزیابی مرکزی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس (آنکووا) تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در میانگین نمرات تصمیم گیری اخلاقی و رفتار اخلاقی بین گروه خودارزیابی مرکزی و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (0/0001>P). با توجه به اختلاف میانگین ها، گروه خودارزیابی مرکزی نسبت به گروه کنترل عملکرد بهتری داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به تایید تاثیر خودارزیابی مرکزی بر تصمیم گیری و رفتار اخلاقی می توان بیان کرد که آموزش خودارزیابی مرکزی به عنوان یک مداخله مستقیم روان شناختی می تواند بر کارکرد شناختی تصمیم گیری و رفتار اخلاقی نوجوانان دختر پایه نهم تاثیرگذار باشد و بر کیفیت تصمیم گیری و رفتار اخلاقی آنان بیفزاید.
    کلیدواژگان: خودارزیابی، کارکرد شناختی، تصمیم گیری، رفتار
  • علی رضایی شریف*، سارا تقی زاده هیر، قاسم فتاح زاده اردلانی صفحات 384-392
    زمینه و هدف
    از آن جا که اضطراب از جمله عوامل موثر بر عملکرد ورزشکاران به شمار می رود، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز در کاهش اضطراب ورزشکاران رزمی کار انجام شد
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، دربرگیرنده کلیه ورزشکاران رزمی کار شهر اردبیل در سال 1401 بود که با روش نمونه گیری در دسترس از ورزشکاران رزمی کار شهر اردبیل 30 نفر انتخاب شد. آزمودنی ها به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل (15 نفر در هر گروه) جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت 10 جلسه 20 دقیقه ای تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز قرار گرفت. گروه کنترل مداخله ای را دریافت نکرد. از پرسش نامه اضطراب حالت- صفت (مارتیز، 1990) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به منظور جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و تحلیل کوواریانس چندمتغیره تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین نمرات پس آزمون گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل، تفاوت معنی داری وجود داشت. به عبارت دیگر، تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز منجر به افزایش معنی دار نمرات اعتمادبه نفس و کاهش معنی دار نمرات اضطراب جسمانی و شناختی ورزشکاران شد (0/05>P).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این پژوهش، درمان تحریک الکتریکی مستقیم مغز، مداخله موثری در کاهش اضطراب ورزشکاران رزمی کار است و راهی مناسب، کم هزینه و در دسترس است که ورزشکاران می توانند از آن استفاده کنند.
    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز، اضطراب، ورزشکاران رزمی کار
  • سمیرا صفری دیزج، امیر علی پناه* صفحات 393-403
    زمینه و هدف
    بیماران مبتلا به وسواس فکری- عملی با مشکلات عدیده روان شناختی روبه رو هستند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی طرح واره درمانی گروهی بر تحمل پریشانی و نشانه های وسواس فکری عملی در مبتلایان به اختلال وسواسی- جبری بود.
    مواد و روش ها
    طرح تحقیق نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایشی و کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان 20 تا 30 ساله مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تبریز در سال 1399 بود. از میان جامعه آماری با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و براساس نمره پرسش نامه وسواس فکری- عملی مادزلی (هاجسون و راچمن، 1977) و پرسش نامه تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) در پیش آزمون، 24 نفر که دارای ملاک های ورود بودند به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گماشته شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از تحلیل کوواریانس به کمک نرم افزار SPSS-22 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که طرح واره درمانی گروهی به طور معناداری منجر به افزایش نمرات توانایی تحمل پریشانی و کاهش نمرات نشانه های وسواس فکری عملی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل می شود.
    نتیجه گیری
    در نتیجه می توان گفت طرح واره درمانی گروهی، رویکرد مناسبی برای افزایش تحمل پریشانی و کاهش نشانه های وسواس فکری عملی در مبتلایان به اختلال وسواسی- جبری می باشد.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی گروهی، تحمل پریشانی، نشانه های وسواس فکری عملی، اختلال وسواسی- جبری
  • اکرم کریمی، نرگس صادقی*، مهسا السادات موسوی صفحات 404-413
    زمینه و هدف
    رضایت از زندگی زناشویی به عوامل مختلفی بستگی دارد. از عوامل موثر بر افزایش تغذیه با شیر مادر می توان به میزان خودکارآمدی مادر در شیردهی اشاره کرد. این پژوهش با هدف ارتباط بین رضایت زناشویی و خودکارآمدی شیردهی در مادران نخست زا و چندزای بستری در بیمارستان در سال 1401 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی بود که 81 مادر نخست زا و 49 مادر چندزای انتخاب شده به روش نمونه گیری آسان مورد مقایسه قرار گرفتند. گردآوری داده ها با استفاده از پرسش نامه رضایت زناشویی ENRICH و پرسش نامه خودکارآمدی شیردهی BSES-SF صورت گرفت. داده های حاصل از مطالعه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار رضایت زناشویی در زنان نخست زا (1/01±2/56) و در زنان چندزا1/06±2/54)) و خودکارآمدی شیردهی در زنان نخست زا (0/97±2/55) و در زنان چندزا (1/007±2/50) بود. بین رضایت زناشویی با خودکارآمدی شیردهی در مادران نخست زا و چندزا رابطه معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش حاکی از آن است که وضعیت خودکارآمدی شیردهی و رضایت زناشویی در مادران، کمتر از سطح متوسط بود. همچنین بین رضایت زناشویی و خودکارآمدی شیردهی در مادران نخست زا و چندزا رابطه وجود دارد. بنابراین، این پژوهش ضرورت آموزش و آگاهی دادن به والدین را درخصوص اهمیت حمایت از همسر و تاثیر آن بر بهبود خودکارآمدی شیردهی خانواده تایید می کند.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، خودکارآمدی شیردهی، چندزا، نخست زا
  • مسعود رضایی کوچکسرایی، عبدالله مفاخری*، محمود جاجرمی صفحات 414-427
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه و درمان شناختی رفتاری بر کارکردهای شناختی و بهزیستی روان شناختی بیماران وابسته به مت آمفتامین بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را بیماران مرد وابسته به مت آمفتامین مراجعه کننده به کلینیک ترک اعتیاد گام شهرستان قایم شهر در سال 1399 تشکیل دادند که از بین آن ها 45 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده به 3 گروه 15 نفره (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) تقسیم شدند. برای گروه آزمایش اول از تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه و برای گروه آزمایش دوم نیز درمان شناختی رفتاری به مدت 12 جلسه انجام شد و گروه کنترل نیز هیچ درمانی دریافت نکرد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارSPSS24  و از روش های آمار توصیفی و تحلیلی (تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه و درمان شناختی رفتاری باعث افزایش کارکردهای شناختی و بهزیستی روان شناختی بیماران وابسته به مت آمفتامین می شود (0/05> P). همچنین درمان شناختی رفتاری نسبت به تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه بر کارکردهای شناختی و بهزیستی روان شناختی بیماران وابسته به مت آمفتامین اثربخش تر است.
    نتیجه گیری
    می توان از درمان شناختی رفتاری در راستای کاهش مشکلات روان شناختی و بهبود کارکرد شناختی بیماران وابسته به مت آمفتامین استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی، جمجمه، درمان شناختی رفتاری، کارکردهای شناختی، بهزیستی روان شناختی، مت آمفتامین
|
  • Hossein Alamdarian, MohammadIsmail Ebrahimi *, Arya Haddadi, Amirhosein Ghasemy Pages 301-311
    Introduction

    Multiple sclerosis is a debilitating disease that affects patients with a variety of problems, including reduced function, reduced life expectancy, and emotional and economic problems. For this purpose, the present study was conducted with the aim of predicting suicidal ideation based on self-compassion in married women with MS in Hamadan.

    Materials and Methods

    The present study was a descriptive correlational study and its statistical population was 153 women with MS in Hamadan who were selected by convenience sampling method and 110 people were selected and studied based on Krejcie and Morgan sampling table. Suicidal tendencies, self-compassion, and psychological resilience were assessed by Beck's Suicide Tendency (1979), Nef's Self-compassion (2003), and Bond & etal (2011) Psychological Flexibility Questionnaires. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient test using SPSS software version 25.

    Results

    The value of r was -0.385 in the confidence level was more than 0.95 and this means that with increasing self-compassion of women, their suicidal tendency decreases.

    Conclusion

    Self-compassion and psychological flexibility had a negative effect on the tendency of women with MS to commit suicide, so developing appropriate psychological programs to increase psychological flexibility centered on self-compassion for these patients can be useful.

    Keywords: Self-Compassion, Suicide, Multiple Sclerosis
  • Zeinab Bahrambagi, Farah Lotfi Kashani *, Shahram Vaziri Pages 312-324
    Introduction
    Heart disease is one of the most common diseases in the world. The aim of the current research was the efficacy of written emotional expression training on adherence to treatment in heart patients.
    Materials and Methods
    The present study was practical and quasi-experimental with a pre-test-post-test design and a two-month follow-up with a control group. The statistical population included all patients with heart problems in the west of Tehran city, 40 of whom were selected by available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. They completed Medanlo adherence to treatment questionnaire (2013). The data was analyzed using the repeated measurement variance analysis method with the help of SPSSV19 software.
    Results
    The results showed that there was a significant difference in the adherence to treatment variable and all its components (F=7.332 and P<0.01). After the intervention in the variables of interest in treatment (F=7.694 and P<0.01), willingness to participate (F=6.959 and P<0.01), ability to adapt (F=14.113 and P<0.01), integration of treatment with life (F=9.953 and P<0.01), adherence to treatment (F=6.891 and P<0.01), commitment to treatment (F=6.892 and P<0.01), doubt in implementing the treatment (F=19.877 and P<0.01) and adherence to treatment (F=43.134 and P<0.01) of the group.
    Conclusion
    Finally, it can be concluded that the use of written emotional expression training has elevated the adherence to treatment and its components in heart patients. Therefore psychologists, counselors, cardiologists, and clinical and health professionals can benefit from this training in order to improve the adherence to treatment of heart patients.
    Keywords: Revealing of Information by Written Communication, Patients, Treatment adherence, Heart, Emotions
  • Narjes Heshmatifar, Fatemeh Borzoee, Sara Ahmadi, Arezoo Davarinia, Zohreh Mohamadzadeh Tabrizi, Mohammad Hosein Zadeh Hesari * Pages 325-335
    Introduction
    Coronavirus is an infectious disease that is faced by the large nursing community today, especially nurses working in the intensive care unit. Along with other job stressors in the nursing profession, the nature of this disease has affected the quality of Work Life (QWL) of nurses. Therefore, the present study aimed to evaluate the effect of Benson relaxation on nurses' QWL in caring for Covid 19 patients.
    Materials and Methods
    This study was a two-group clinical trial. The research units included 62 nurses working in the intensive care units of Vasi Sabzevar Hospital, who were divided into two Benson sedation and control groups by census method and random assignment in 2019. The intervention group performed relaxation exercises twice a week for one month and each time for 20 minutes. Data collection was done through WRQoL-2 quality of work-life questionnaire. The data was analyzed by spss-16 software.
    Results
    The mean score of QWL of all nurses before the intervention in the crisis conditions was 53±4.4 which is at the low quality of life levels. The quality of life of intensive care nurses increased after Benson relaxation compared to the control group (p <0.05).
    Conclusion
    This study showed that Benson relaxation increases the QWL in nurses in the face of Covid-19 patients, so it is suggested that nursing managers while using relaxation techniques, by creating a calm work environment and Low stress conditions provide the active participation of nurses to achieve the goals of the health system.
    Keywords: Relaxation therapy, Nurse, Quality of Work Life, COVID-19
  • Ali Rezaei, Mahdi Yousefi, Jamshid Jamali, Abdollah Saeedi Nik, MohammadReza Mehri, Seyed Majid Ghazanfari * Pages 336-348
    Introduction

    Wet cupping is one of the therapeutic or preventive bloodletting methods with a long history that is recommended during certain times in Persian Medicine sources, but there is no recommendation regarding the amount of blood flow. The aim of this study was to investigate the effect of time and circumstances of the applicants on the amount of removed blood.

    Materials and Methods

    This is a descriptive cross-sectional study, by easy sampling method with 739 participations of men who referred to a fixed center for wet cupping in Saveh city in 2022. The data was collected using an Information gathering form, and analyzed by SPSS-16.

    Results

    Totally 739 men were referred. The average age was 34.91 years, height 174.92 cm, weight 80.32 kg and body mass index (BMI) was 26.25. The mean amount of blood excreted during cupping was 89.04 g. The amount of exited blood during cupping had a positive correlation with day and lunar month as well as age, height, weight, BMI, history of cupping, and the number of previous cupping records, and the statistical difference was significant (P <0.001) but the based on its doing time (day of the week and solar month) was not significant (P> 0.05).

    Conclusion

    The amount of excreted blood during cupping has a statistically significant relationship with age, height, weight, BMI, previous cupping history, and time of cupping.

    Keywords: Amount of excreted blood, Persian medicine, Wet Cupping
  • Fatemeh Akbari Vargsaran, Ameneh Pourrahim Ghoroghchi * Pages 349-362
    Introduction
    Osteocalcin and osteopontin are related to diabetes and osteoporosis. The aim was to determine the effect of eight weeks of endurance-resistance training and taurine supplementation on osteocalcin and osteopontin in diabetic male Wistar rats.
    Materials and Methods
    In this experimental study,40adult male Wistar rats weighing 250-300grams and 6weeks old were randomly divided into 3 diabetic groups (each group, 10Rat); exercise, supplement and a control and a non-diabetic groups were included as a healthy control group. To make diabetic, 55mg/kg of body weight of streptozocin was injected. Combined exercises were performed for eight weeks and 5times a week. Taurine supplementation was taken as a 1% solution in water daily. One-way ANOVA and Bonferroni's post hoc were used to compare the inter-group and intra-group changes of the variables.
    Results
    Osteocalcin increased significantly in the diabetic exercise group compared to the diabetic control (P=0.018) and decreased significantly in the diabetic control compared to the healthy (P=0.0001). Osteopontin increased significantly in the diabetic control group compared to the healthy control (P=0.003); While, there was no significant difference in other groups (P=1.000). Body weight and BMI increased significantly in the exercise-diabetic group compared to the diabetic-supplement (P=0.0001). There was a significant decrease in food consumption in the diabetic exercise group compared to the diabetic supplement group (P=0.030).
    Conclusion
    Eight weeks of endurance-resistance training and taurine supplementation led to an increase in osteocalcin and no change in osteopontin.
    Keywords: combined training, Taurine supplement, Osteocalcin, Osteopontin, diabetes
  • Parisa Mehrdadian, Salime Golabgirnik, Razieh Khosrorad * Pages 363-373
    Introduction
    Diabetes is a common disease that leaves serious complications. Educating the patient about the disease and self-care methods can prevent negative consequences, but few patients participate in self-care education. The present study explains the understanding and beliefs of diabetic women about the barriers to participating in self-care empowerment programs.
    Materials and Methods
    This qualitative research was conducted in Sabzevar city. Purposive sampling was used to select the participants and theoretical sampling was also used to complete the classes. Data was collected by semi-structured interview. A total of 21 diabetic women were interviewed for 6 months. The interviews were analyzed with Graham and Landman 's content analysis method. To ensure consistency and accuracy of data, credibility, transferability, dependability,and conformability criteria were assessed.  
    Results
    The results of the qualitative content analysis led to the extraction of 4 main categories including "scientific information related to the disease and self-care", "the way the doctor deals with the patient and the disease", "the physical and mental health status of the patient" and "beliefs and opinions".
    Conclusion
    According to the findings of the research, it is recommended to design interventions for physicians in order to establish more interaction between physicians and patients, considering the influence of their recommendations and behaviors on patients' decision to participate in self-care and attend educational programs
    Keywords: diabetes, Empowerment programs, Inhibitors, Qualitative analysis, Self-care
  • Sima Boroon, Mahboubeh Fooladchang * Pages 374-383
    Introduction
    Moral decision making and moral behavior are important and influential activities in adolescents' lives. The aim of this study was to investigate the effect of Core self-evaluation training on adolescents' moral decision making and moral behavior.
    Materials and Methods
    The method of the present study is quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The population of this study was female high school students in Tehran, 32 of whom were randomly selected and divided into two groups of 16 randomly. The instruments used included the moral decision making and moral behavior scale. The participants of the experimental group underwent a Core self-evaluation approach for 6 sessions. data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA) test.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between the Core self-evaluation group and the control group in the variables of moral decision making and moral behavior (P<0.0001). Due to the difference in means, the Core self-evaluation group performed better than the control group.
    Conclusion
    In a general conclusion, it can be stated that Core self-evaluation training as a direct psychological intervention can affect the cognitive function of moral decision making and moral behavior of ninth grade girls and increase the quality of their decision making and moral behavior.
    Keywords: self-evaluation, cognitive function, Decision making, behavior
  • Ali Rezaei Sharif *, Sara Taghizadeh Hir, Ghasem Fattahzadeh Ardalani Pages 384-392
    Introduction
    Since the anxiety is one of the effective factors in athletes, The aim of this study was to evaluate the effectiveness transcranial direct current stimulation (tDCS) on reducing anxiety in Martial Athletes.
    Materials and Methods
    The research method was semi-experimental with a pretest-posttest design and control group. The statistical population of the present study consisted of all Martial Athletes in Ardabil in 2022. 30 people were selected by available sampling method and randomly assigned in experimental and control group (15 people in each group). Transcranial direct current stimulation (tDCS) was implemented in 10 sessions, each session lasting 20 minutes, but the control group received no training. Data was collected using State-Trait Anxiety Questionnaire (Moritz, 1990), which were administered in two stages of pre-test and post-test. Data were analyzed using SPSS software and multivariate analysis of covariance (MANCOVA).
    Results
    The results showed that there was a significant difference between the post-test scores of the experimental group compared to the control group. In other words, transcranial direct current stimulation (tDCS) led to a significant increase in the self-confidence scores and a significant decrease in the physical and cognitive anxiety scores of the athletes (P<0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, the treatment of transcranial direct current stimulation is an effective intervention on reducing anxiety in Martial Athletes and is a suitable, low-cost and accessible way that athletes can use.
    Keywords: Transcranial Direct Current Stimulation, anxiety, Martial Athletes
  • Samira Safari Dizaj, Amir Alipanah * Pages 393-403
    Introduction
    Patients with obsessive-compulsive disorder face many psychological problems. Purpose of this study was to investigate the effectiveness of group schema therapy on distress tolerance and practical obsessive-compulsive symptoms in patients with obsessive-compulsive disorder.
    Materials and Methods
    The research design was a semi-experimental type of pre-test and post-test with experimental and control groups. The statistical population of the study included all women aged 20 to 30 with obsessive-compulsive disorder who referred to counseling centers in Tabriz in 2019. From among the statistical population using the purposeful sampling method and based on the score of Maudsley's obsessive-compulsive questionnaire (Hodgson and Rachman, 1977) and the distress tolerance questionnaire of Simmons and Gaher (2005) in the pre-test, 24 people who met the inclusion and exclusion criteria were selected as the sample. formed a statistic. These 24 people were randomly selected into 2 groups of 12 people, test and control, the test group received group schema therapy, and the control group is on the waiting list. Covariance analysis was used to analyze the research data. The data were analyzed using spss-22 software.
    Results
    The results of the research showed that group schema therapy significantly leads to an increase in the ability to tolerate distress and a reduction in the symptoms of practical obsessive-compulsive disorder in patients with obsessive-compulsive disorder.
    Conclusion
    It can be said that group schema therapy is a suitable approach to increase distress tolerance and reduce practical obsessive-compulsive symptoms in patients with obsessive-compulsive disorder.
    Keywords: distress tolerance, Obsessive-compulsive disorder, Practical obsessive-compulsive symptoms, Schema group therapy
  • Akram Karimi, Narges Sadeghi *, Mahsa Sadat Mousavi Pages 404-413
    Introduction
    Satisfaction with married life depends on various factors. Also, among the effective factors for increasing breastfeeding, we can mention the level of self-efficacy of the mother in breastfeeding. This research was conducted with the aim of the relationship between marital satisfaction and breastfeeding self-efficacy in primiparous and multiparous mothers hospitalized in Qom city in 2022.
    Materials and Methods
    This study was of a descriptive-correlation type, which was investigated in 81 primiparous mothers and 49 multiparous mothers selected by convenient sampling method (available). Data collection was done using an ENRICH marital satisfaction questionnaire and BSES-SF breastfeeding self-efficacy questionnaire. The data was analysis by using SPSS statistical software.
    Results
    mean and standard deviation of marital satisfaction in primiparous women (2.56±1.01) and in multiparous women (2.54±1.06) and breastfeeding self-efficacy in primiparous women (2.55±0.97) and in multiparous women (2.50±1.007). There was a significant relationship between marital satisfaction and breastfeeding self-efficacy in primiparous and multiparous mothers, respectively.
    Conclusion
    The results of this research indicate that the status of breastfeeding self-efficacy and marital satisfaction of the mothers who participated in this study was lower than the average level. Also, there is a relationship between marital satisfaction and breastfeeding self-efficacy in the primiparous and multiparous mothers in Qom's selected Hospitals in2022. Therefore, this research confirms the necessity of educating and informing parents about the importance of supporting the spouse and its effect on improving the family's breastfeeding self-efficacy.
    Keywords: Marital Satisfaction, breastfeeding self-efficacy, multiparous, primiparous
  • Masood Rezaee, Abdollah Mafakheri *, Mahmoud Jajarmi Pages 414-427
    Introduction
    The aim of this study was to compare the effect of direct cranial electrical stimulation and cognitive-behavioral therapy on cognitive functions and psychological well-being of methamphetamine-dependent patients.
    Materials and Methods
    This experimental study was a post-test pre-test by control group. The statistical population was all male patients dependent on methamphetamine referred to Gam Addiction Treatment Clinic in Ghaemshahr in 1399, from which 45 statistical samples were selected by convenience sampling method and randomly divided into 3 groups of 15 (Experiment 1, Experiment 2 and Control) were divided. Subjects in all three groups answered the Wechsler Form A (1945) and Reef (1989) psychological well-being questionnaires in three stages of pre-test, post-test and follow-up. For experimental group 1, direct electrical stimulation from the skull with a maximum current of 2 mA and a maximum voltage of 80 volts, and for the experimental group 2, sessions of cognitive-behavioral therapy on the protocol of cognitive-behavioral therapy (Bailing, McCabe, Anthony, 2011) It was performed for 12 sessions and the control group did not receive any treatment. SPSS24 software and descriptive and analytical statistics (Analyze of Covariance and Post-Hoc) were used to analyze the data.
    Results
    The analysis showed that direct electrical stimulation from the skull and cognitive-behavioral therapy had a positive and significant effect on cognitive functions and psychological well-being (p < 0.05). But the effectiveness of cognitive-behavioral therapy was greater (p < 0.05).
    Conclusion
    Cognitive-behavioral therapy can be used to reduce psychological problems cognitive functions and improvement in methamphetamine-dependent patients.
    Keywords: Electrical Stimulation, Skull, Cognitive-behavioral therapy, Cognitive functions, Psychological well-being, Methamphetamine