فهرست مطالب

نشریه روان پرستاری
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 57، امرداد و شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی کاظمی رضایی، لیلی رمضان ساعتچی*، مهدی رحیمی، سعدالله مرادی صفحات 1-13
    مقدمه

    شناسایی عوامل موثر بر گرایش به رفتارهای پرخطر امری مهم و ضروری است که می تواند در کاهش اقدام به این رفتارها مفید باشد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی پیش بینی کننده های اقدام به رفتار خودکشی با تاکید بر عوامل محافظت کننده و عوامل خطر  در بین زندانیان انجام شد.

    روش کار

     روش این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری در این  پژوهش شامل زندانیان زندان مرکزی کرمانشاه (دیزل آباد) در 6 ماه نخست سال 1401 بود که به روش نمونه گیری در دسترس 250 نفر که ملاک های ورود به پژوهش حاضر را احراز و جهت پرکردن ابزارهای پژوهش اعلام آمادگی کردند انتخاب شدند و به پرسشنامه چند محوری بالینی میلون (MCMI)، مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS)، مقیاس تاب آوری (CD-RIS)، پرسشنامه رفتارهای خودکشی- تجدید نظر شده (SBQ-R) و مقیاس شخصیت مرزی (STB) پاسخ دادند. پس از گردآوری پرسشنامه ها، داده‏های جمع آوری شده با استفاده از آزمون رگرسیون چندگانه به روش همزمان تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد علایم شخصیت مرزی (21/0P= ،496/0= β)، علایم اختلال ضداجتماعی (001/0P= ،144/0= β) و  تاب آوری (005/0P= ،217/0- = β)  تبیین معناداری از رفتارهای خودکشی زندانیان ارایه می کنند. افزون بر این، هیچ یک از مولفه های حمایت اجتماعی تبیین معناداری از رفتارهای خودکشی زندانیان ارایه نمی کنند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این پژوهش، اختلالات شخصیت مرزی و ضد اجتماعی و تاب آوری می توانند نقش محوری در اقدام به خودکشی ایفا کنند. از آنجایی که انجام مداخله های آموزشی و توان بخشی به موقع می تواند باعث صرفه جویی در وقت و هزینه های درمانی شود پیشنهاد می شود پس از شناسایی زندانیان در معرض خطر اقدام به خودکشی این زندانیان از سایر زندانیان جدا شده و  در کلاس ها و جلسات آموزشی و پرورشی با تاکید بر روان درمانی مبتنی بر رفتاردرمانی دیالکتیکی  و روان درمانی مبتنی بر ذهنی سازی و آموزش های مبتنی بر تاب آوری که  دارای شواهد تجربی برای این اختلالات می باشد با هدف پیشگیری از اقدام به خودکشی شرکت کنند.

    کلیدواژگان: اختلالات شخصیت، تاب آوری، حمایت اجتماعی، خودکشی
  • مهتاب رضوی نژاد، مرضیه ضیایی راد*، رویا ترکاشوند صفحات 14-23
    مقدمه

    از آن جا که آسیب تروماتیک طناب نخاعی جسم و روان بیماران را درگیر می کند، بایستی در مدیریت مشکلات این گروه از بیماران، علاوه بر مداخلات دارویی و فیزیولوژیکی، مداخلات روان شناختی را نیز مورد توجه قرار داد پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر روایت درمانی گروهی بر انسجام روانی بیماران با آسیب تروماتیک طناب نخاعی صورت گرفت.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در 32 نفر از بیماران با آسیب تروماتیک طناب نخاعی مراجعه کننده به مرکز مشاوره بهزیستی شهر تبریز انجام گردید. نمونه ها در مرحله اولیه با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل جای دهی شدند. اعضای گروه آزمون، روایت درمانی گروهی را در 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. پرسشنامه احساس انسجام فلنسبرگ، قبل و بلافاصله بعد از اتمام جلسات مداخله در هر دو گروه تکمیل شد. داده ها توسط آزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکراری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران در گروه آزمون 53/12±69/45 و در گروه کنترل، 98/12±63/44 سال بود. میانگین امتیاز انسجام روانی بیماران قبل از مداخله، بین گروه آزمون (52/14±06/73) و کنترل (10/10±56/78)، اختلاف معنی داری نداشت (05/0p).

    نتیجه گیری

    روایت درمانی گروهی می تواند باعث افزایش انسجام روانی بیماران با آسیب تروماتیک طناب نخاعی شود. بنابراین به نظر می رسد روان پرستاران می توانند این روش را به عنوان یک مداخله مناسب در ارتقاء انسجام روانی این گروه از بیماران به کار بندند.

    کلیدواژگان: روایت درمانی، انسجام، طناب نخاعی. تروما، روان
  • فاطمه مهدی پور، کبری حاجی علیزاده*، سید حمزه صدیق صفحات 24-34
    مقدمه

    بیماری سرطان می تواند با ایجاد تغییرات بدنی زمینه ساز شرم بدنی در بیماران شود که نیاز است این وضعیت مورد پژوهش قرار بگیرد. بنابراین پژوهش حاضر باهدف بررسی مدل روابط ساختاری ذهن آگاهی و خودشفقتی با شرم بدنی از طریق قدردانی از بدن در بیماران سرطانی انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه بیماران مبتلابه سرطان و مراجعه کننده به کلینیک های درمانی شهر بندرعباس در سال 1401 بودند که 200 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای به کار گرفته شده، مقیاس شرم از تصویر بدن (BISS)، پرسشنامه مهارت های ذهن آگاهی کنتاکی (KIMS)، مقیاس شفقت خود (SCS) و مقیاس قدردانی از بدن (BAS) بود. داده ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS-26 و  Amos-23تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین قدردانی از بدن با میزان 0/426- با شرم بدنی رابطه وجود دارد. ذهن آگاهی و خودشفقتی به ترتیب با میزان 0/481 و 453/ 0 با قدردانی از بدن رابطه دارند. همچنین نتایج نشان داد که ذهن آگاهی و خودشفقتی به صورت مستقیم با میزان 0/276- و 0/411- و به صورت غیرمستقیم با میزان 0/205- و 0/193- با شرم بدنی رابطه دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که ذهن آگاهی و خودشفقتی می توانند با افزایش قدردانی از بدن در بیماران مبتلا به سرطان باعث کاهش شرم بدنی در آنان شوند. بنابراین یافته های به دست آمده اهمیت مداخلات مبتنی بر ذهن آگاهی و خودشفقتی را برای بهبود شرم بدنی در بیماران مبتلا به سررطان برجسته می سازد.

    کلیدواژگان: شرم بدنی، ذهن آگاهی، خودشفقتی، قدردانی از بدن، سرطان
  • مصطفی بیژنی، سید امین کوهپایه، علی محمد پروینیان نسب*، محمد رفیع بذرافشان، علی دهقانی صفحات 35-45
    مقدمه

     بیماران مبتلا به بتا تالاسمی ماژور با  چالش های مختلفی در ابعاد جسمی و روانی اجتماعی مواجه هستند. نیاز به ظرفیت تاب آوری برای غلبه بر این چالش ها می تواند موثر باشد. شناسایی عامل های موثر بر تاب آوری می تواند به عنوان چارچوبی برای طراحی مداخلات پرستاری در نظر گرفته شود.  مطالعه حاضر با هدف  تعیین نقش میانجی امید در رابطه بین بهزیستی معنوی و تاب آوری در نوجوانان مبتلا به بتا تالاسمی ماژور انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر به روش توصیفی-همبستگی انجام شد.  جامعه آماری پژوهش شامل نوجوانان 11 تا 21 ساله مبتلا به بتا تالاسمی ماژور مراجعه کننده به مراکز تالاسمی استان فارس در جنوب ایران در سال 1401 بودند که از بین آنها تعداد 288 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارتنداز: پرسشنامه بهزیستی معنوی پالوتزیان و الیسون (1982)،  پرسشنامه تاب آوری کانر-دیویدسون (2003) و پرسشنامه امید هرث (1992). برای تحلیل داده ها از آزمون های توصیفی، همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری در نرم افزار Spss-24 و نرم افزار Amos-24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همه شاخص های برازش در محدوده پذیرش مدل قرار دارند. نتایج به دست آمده از مدل سازی معادلات ساختاری حاکی از اثر مثبت و معنادار بین بهزیستی معنوی به تاب آوری (78/2 t=، 25/0β=)،  بهزیستی معنوی  به امید (31/2 t=، 32/0β=)، و امید به تاب آوری (53/2 t=، 57/0β=) بود. در نهایت اثر غیر مستقیم بهزیستی معنوی به تاب آوری از طریق امید معنی دار بود (01/0p<، 052/0 = β).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود در برنامه های مراقبتی این بیماران به ارتقای سلامت معنوی  به عنوان ساز و کاری برای بهبود امید و تاب آوری  توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: امید، معنویت، تاب آوری، نوجوانان، بتا تالاسمی ماژور، تحلیل میانجی
  • مژگان شکراللهی، سید اسماعیل هاشمی*، مهناز مهرابی زاده هترمند، یدالله زرگر، عبدالزهرا نعامی صفحات 46-56
    مقدمه

    درد مزمن از رایج ترین مشکلات طبی است که زندگی بیماران را در ابعاد زیستی، اجتماعی، حرفه ای و تحصیلی متاثر می سازد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان هیجان مدار بر حساسیت اضطرابی و فاجعه آمیزکردن درد در بیماران مبتلا به دردمزمن با ناگویی هیجانی انجام شد.

    روش

    این پژوهش مطالعه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به درد مزمن شهر اصفهان در سال 1400 بود. نمونه گیری با روش  نمونه گیری دردسترس و داوطلبانه و طی دو مرحله صورت گرفت. به این ترتیب تعداد 24 بیمار مبتلا به درد مزمن که در پرسش نامه ناگویی هیجانی ترونتو (1994) نمره بالای 60 دریافت کرده بودند، انتخاب و به طور تصادفی به گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند (12 = n). گروه آزمایش درمان آنلاین هیجان مدار را به مدت 12 جلسه هفتگی دریافت کرده و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. ابزار مورد استفاده پژوهش شامل پرسش نامه مقیاس فاجعه آمیز کردن درد سالیوان (1995) و پرسش نامه حساسیت اضطرابی تیلور وکاکس (1998) بود که در سه مرحله پژوهش تکمیل شد. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین های تعدیل شده متغیرهای حساسیت اضطرابی و فاجعه آمیز کردن درد در دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P). پس می توان نتیجه گرفت که درمان هیجان مدار بر حساسیت اضطرابی، فاجعه آمیز کردن درد در بیماران مبتلا به درد مزمن با ناگویی هیجانی اثربخش است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثرگذاری درمان هیجان مدار بر متغیرهای پژوهش میتوان از این روش درمان برای بهبود بیماران مبتلا به درد  مزمن با ناگویی هیجانی سود جست.

    کلیدواژگان: حساسیت اضطرابی، درد مزمن، درمان هیجان مدار، فاجعه آمیز کردن درد، ناگویی هیجانی
  • شیوا محمودی حمیدی، سید ابوالقاسم مهری نژاد*، آمنه معاضدیان صفحات 57-69
    مقدمه

    یکی از متغیرهای که به شدت با اضافه وزن ارتباط دارد، خوردن هیجانی است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه تعارض های دوپاره خود و خوردن هیجانی با میانجیگری شفقت به خود در زنان دچار اضافه وزن بود.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری را  زنان با دامنه سنی 20-50 سال دانشگاه های سطح شهر تهران دچار اضافه وزن تشکیل می دادند. تعداد 496 نفر به روش نمونه گیری دردسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس خوردن هیجانی (EES)، فرم کوتاه مقیاس شفقت به خود (SCS-SF) و پرسشنامه تعارض های دوپاره ((FSCR بود. برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS نسخه 25 و AMOS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بیانگر برازش مدل پیشنهادی پژوهش بود (06/0=RMSEA). نتایج نشان داد که مولفه های خود مطمین و خود متنفر اثر مستقیم معناداری بر خوردن هیجانی ندارند (05/0<P)، اما به ترتیب با اندازه اثرهای 06/0- و 07/0 اثر غیرمستقیم معناداری بر خوردن هیجانی با میانجی گری شفقت به خود دارند (05/0>P). همچنین نتایج نشان داد که اثر مستقیم و غیر مستقیم خودناکافی بر خوردن هیجانی به ترتیب با اندازه اثرهای 24/0 و 24/0 معنادار است (05/0>P). 

    نتیجه گیری

    در نظر گرفتن شفقت به خود با توجه به نقش تعارض های دوپاره، می تواند به تبیین خوردن هیجانی در زنان دچار اضافه وزن کمک کند.

    کلیدواژگان: اضافه وزن، تعارض های دوپاره خود، خوردن هیجانی، زنان، شفقت به خود
  • سرور حمیدی فرد، زهرا دشت بزرگی*، فریبا حافظی صفحات 70-80
    مقدمه

    با توجه به آمار بالای کودکان مبتلا به اختلال اتیسم و مشکلات روانشناختی فراوان این گروه، مداخله جهت کاهش مشکلات روانشناختی آنان ضروری است. در نتیجه، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی رفتاری بر اضطراب اجتماعی و رفتارهای خودآسیب رسان در کودکان مبتلا به اختلال اتیسم انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه پژوهش پسران مبتلا به اختلال اتیسم مراجعه کننده به مراکز مشاوره و کار درمانی شهر اهواز در نیمه دوم سال 1400 بودند که از میان آنها 24 نفر پس از بررسی معیارهای ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مساوی (هر گروه 12 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 45 دقیقه ای با روش بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی رفتاری آموزش دید و گروه گواه در لیست انتظار برای آموزش ماند. داده ها با فرم اطلاعات دموگرافیک، سیاهه اضطراب اجتماعی کونور و همکاران (2000) و سیاهه خودآسیب رسانی سانسون و همکاران (1998) جمع آوری و با آزمون های کای اسکویر و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و گواه از نظر سن، پایه تحصیلی و مدت گذشته از اختلال اتیسم تفاوت معنی داری نداشتند (05/0P>). همچنین، بین گروه ها از نظر اضطراب اجتماعی و رفتارهای خودآسیب رسان تفاوت معنی داری وجود داشت. به عبارت دیگر، بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی رفتاری باعث کاهش معنی دار اضطراب اجتماعی و رفتارهای خودآسیب رسان در کودکان مبتلا به اختلال اتیسم شد (001/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، روانشناسان و درمانگران می توانند از روش بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی رفتاری در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود ویژگی های روانشناختی به ویژه کاهش اضطراب اجتماعی و رفتارهای خودآسیب رسان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، شناختی رفتاری، اضطراب اجتماعی، خودآسیب رسان، کودکان، اتیسم
  • مریم مویدی مهر، جاوید پیمانی*، حسن احدی، طاهر تیزدست صفحات 81-94
    مقدمه

    اختلال مصرف مواد نه تنها زندگی فرد مصرف کننده را تحت الشعاع قرار می دهد؛ بلکه مشکلات و ناراحتی های زیادی را برای خانواده و همسر معتادین ایجاد کرده و مشکلات زیادی را بر آن ها ایجاد می کند. از این رو، مطالعه حاضر با هدف تدوین و اعتباریابی بسته توانمندسازی روان شناختی زنان همسر معتاد و بررسی اثر بخشی آن بر مسیولیت پذیری زناشویی و بهزیستی روانی انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زنان دارای همسر معتاد به مت آمفتامین شهر تهران در سال 1401 بود که همسر آن ها برای درمان، به مراکز درمانی مراجعه کرده بودند. 30 نفر اعضای نمونه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با روش تصادفی به گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) اختصاص داده شدند. اعضای گروه آزمایش در 12 جلسه 90 دقیقه ای شرکت کردند؛ اما اعضای گروه گواه مداخله ای دریافت نکردند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه مسیولیت پذیری Adams and Jones  (1997) و نسخه کوتاه مقیاس بهزیستی روان شناختی Ryff (2006) استفاده شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS. v21 و در سطح معناداری 05/0 از طریق آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بسته توانمندسازی روان شناختی بر بهبود نمره کلی مسیولیت پذیری و زیرمقیاس های تعهد شخصی و تعهد اخلاقی تاثیر دارد. علاوه بر این، تاثیر توانمندسازی روان شناختی بر بهبود نمره کلی بهزیستی روانی و زیرمقیاس های رشد شخصی، ارتباط مثبت با دیگران و پذیرش خود  معنادار شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه زندگی با همسر معتاد با پیامدهای روان شناختی منفی برای زنان همراه است، توجه همه جانبه و جامع به توانمندسازی روان شناختی این گروه از زنان و تقویت آن از طریق رویکردهایی همچون بسته توانمندسازی روان شناختی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، مسئولیت پذیری زناشویی، بهزیستی، زنان، اعتیاد
  • مهدیس شاهینی، مریم قربانی نژاد*، مرضیه کامکار، زهرا نعیم آبادی صفحات 82-93
    مقدمه

    برخی واکنش های شناختی و هیجانی در افراد افسرده به عنوان پیش بینی کننده افسردگی مطرح شده است. لذا شناسایی، ارزیابی و درمان عواملی که می توانند به این واکنش های شناختی و هیجانی کمک کنند، ضروری است. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در بازیابی خاطرات سرگذشتی، اجتناب شناختی و تنظیم شناختی هیجان در بیماران مبتلا به افسردگی اساسی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر در قالب یک طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. از بین افراد دارای اختلال افسردگی اساسی مراجعه کننده به کلینیک ژوان شهر تهران، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 40 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل تخصیص یافتند. گروه آزمایش 8 جلسه مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی دریافت کردند، این در حالی بود که گروه کتترل مداخله خاصی دریافت نکرد. آزمون بازیابی خاطرات سرگذشتی ویلیامز و برودبنت، پرسشنامه اجتناب شناختی سکستون و دوگاس، پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران در مراحل پیش آزمون و پس آزمون بر روی دو گروه اجرا و یافته های به دست آمده با استفاده از کوواریانس چند متغیره در SPSS-21 تحلیل شد.

    یافته ها

    بین دو گروه آزمایش و کنترل در مولفه های بازیابی خاطرات سرگذشتی، اجتناب شناختی و تنظیم شناختی هیجان، در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد ((01/0>P)، بدین معنا که آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به طور معناداری در بهبود بازیابی خاطرات سرگذشتی (409/11=F، 002/0P=)، کاهش اجتناب شناختی (575/10=F، 003/0P=)، کاهش راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان (272/9=F، 010/0P=) و افزایش راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان (202/8=F، 025/0P=) در مرحله پس آزمون تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    این یافته های مقدماتی از نقش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در بهبود بازیابی خاطرات سرگذشتی، کاهش اجتناب شناختی، کاهش راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان و افزایش راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان حمایت می کند. پیشنهاد می شود که تحقیقات آینده به نقش MBCT در بهبود این مولفه ها در بیماران افسرده توجه بیشتری مبذول نمایند.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، بازیابی خاطرات سرگذشتی، اجتناب شناختی، تنظیم شناختی هیجان، افسردگی اساسی
|
  • Ali Kazemi Rezaei, Leyly Ramezan Saatchi*, Mehdi Rahimi, Saadolah Moradi Pages 1-13
    Introduction

    Identifying factors affecting the tendency to risky behaviors is important and necessary, which can be useful in reducing these behaviors. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the predictors of suicidal behavior with an emphasis on protective factors and risk factors  among prisoners.

    Method

    The method of this research is descriptive-correlation. The statistical population in this research includes the prisoners of Kermanshah Central Prison (Dizil Abad) in the first 6 months of 1401, 250 people who met the criteria for entering the present study and declared their readiness to fill out the research instruments were selected by convenience sampling method. and answered to Millon Clinical Multiaxial Inventory (MCMI), Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), Conner-Davidson Resilience Scale (CD-RIS), The Suicide Behaviors Questionnaire-Revised (SBQ-R), Schizotypal Trait questionnaire-B form (STB). After collecting the questionnaires, the collected data were analyzed using multiple regression analysis. After collecting the questionnaires, the collected data were analyzed using the multiple regression test simultaneously.

    Results

    The results showed that the results showed that Borderline personality symptoms (β=0.496, P=0.21), Symptoms of antisocial disorder (β=0.144, P=0.001) and Resilience (β = -0.217, P=0.005) provides a meaningful explanation of the suicidal behavior of prisoners. Also, none of the components of social support provide a meaningful explanation of the suicidal behavior of prisoners.

    Conclusion

    Based on the results of this research, borderline and antisocial personality disorders and resilience can play a central role in suicide attempts. Since timely educational and rehabilitation interventions can save time and treatment costs, it is suggested that after identifying prisoners at risk of committing suicide, these prisoners are separated from other prisoners and in classes and training sessions with Emphasis on psychotherapy based on dialectical behavior therapy and psychotherapy based on mentalization and training based on resilience, which has empirical evidence for these disorders, with the aim of preventing suicide attempts.

    Keywords: Personality disorders, Resilience, social support, Suicide
  • Mahtab Razavinejhad, Marzieh Ziaeirad*, Roya Torkashvand Pages 14-23
    Introduction

    Since traumatic spinal cord injury involves both the body and mind, in addition to pharmacological and physiological interventions, psychological interventions should also be considered in the management of the problems of this group of patients. The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of group narrative therapy on the mental coherence of patients with traumatic spinal cord injuries.

    Methods

    This clinical trial study was conducted on 32 patients with traumatic spinal cord injury referred to Tabriz welfare counseling center. For the first time, the samples were selected by convenience sampling method and were randomly divided into experimental and control groups. The patients in the experimental group received the group narrative therapy in 8 sessions of 90 minutes. The Flensburg sense of coherence questionnaire was completed before and immediately after the intervention sessions in both groups. Data were analyzed by ANOVA with repeated measures.

    Results

    The mean age of the patients in the experimental group was 45.69±12.53 and in the control group, it was 44.63±12.98 years. In the pre-test, there was no significant difference between the mean mental coherence score of patients in the experimental group (73.06±14.62) and the control group (78.56±10.10) (p>0.05). After the group narrative therapy, the mean mental coherence score of the patients was significantly different between the experimental (88.69±4.60) and control (82.25±9.98) groups.

    Conclusions

    Group narrative therapy can increase the mental coherence of patients with traumatic spinal cord injuries. Therefore, it seems that psychiatric nurses can use this method as a suitable intervention in improving the mental coherence in this group of patients.

    Keywords: Narrative Therapy, Coherence, Spinal Cord, Trauma, Mental
  • Fateme Mehdipour, Kobra Hajializadeh*, Seyed Hamzeh Seddigh Pages 24-34
    Introduction

    Cancer disease can cause body shame in patients by causing physical changes, which needs to be researched. Therefore, the present study was done aimed to investigate the structural relationship model of mindfulness and self-compassion with body shame through body appreciation in cancer patients.

    Methods

    The research method was descriptive and correlational. The statistical population included all cancer patients who referred to the treatment clinics of Bandar Abbas city in 2022 that 200 patients were selected by purposive sampling. Body Image Shame Scale (BISS), Kentucky Inventory of Mindfulness Skills (KIMS), Self-Compassion Scale (SCS) and Body Appreciation Scale (BAS) were used for gathering data. Data were analyzed through structural equations modeling and SPSS-26 and Amos-23 software.

    Results

    The results showed that there is a relationship between body appreciation and body shame with a rate of -0.426. There is a relationship between mindfulness and self-compassion with body appreciation with 0.481 and 0.453, respectively. Also, the results showed that there is a direct relationship between mindfulness and self-compassion with the rate of -0.276 and -0.411 and indirectly with the rate of -0.205 and -0.193 with body shame.

    Conclusion

    According to the findings of this research, it can be concluded that mindfulness and self-compassion can reduce body shame in cancer patients by increasing body appreciation. Therefore, the obtained findings highlight the importance of interventions based on mindfulness and self-compassion to improve body shame in cancer patients.

    Keywords: body shame, mindfulness, self-compassion, body appreciation, cancer
  • Mostafa Bizhani, Seyed Amin Kouhpayeh, Ali Mohammad Parviniannasab*, Mohammad-Rafi Bazrafshan, Ali Dehghani Pages 35-45
    Introduction

    Patients with beta thalassemia major face various challenges in physical and psychosocial aspects. The need for resilience capacity to overcome these challenges can be effective. Identifying factors affecting resilience can be considered as a framework for designing nursing interventions. The present study was conducted with the aim of determining the mediating role of hope in the relationship between spiritual well-being and resilience among adolescents with beta thalassemia major.

    Methods

    This was a descriptive-correlational study. The statistical population of the research included adolescents aged 11 to 21 years with beta thalassemia major who referred to thalassemia centers in Fars province in south of Iran in 1401, from which 288 participants were selected via convenience sampling method. Paloutzian and Ellison's spiritual well-being questionnaire (1982), Connor-Davidson resilience questionnaire (2003) and Herth Hope questionnaire (1992) were the instruments used in this study. Data analysis was conducted using descriptive tests, Pearson correlation, and a structural equation model in Spss-24 and Amos-24.

    Results

    The results showed that all the fit indices are within the acceptance range of the model. The results obtained from structural equation modeling indicate a positive and significant effect between spiritual well-being and resilience (t=2.78, β=0.25), spiritual well-being and hope (t=2.31, β=0.32), and Hope with resilience (t=2.53, β=0.57). Finally, the indirect effect of spiritual well-being on resilience through hope is significant (p < 0.01, β = 0.052).

    Conclusions

    According to the results of this research, it is suggested to pay more attention to the promotion of spiritual health as a mechanism for improving hope and resilience in the care programs of these patients.

    Keywords: Hope, Spirituality, Resilience, Adolescent, Beta Thalassemia Major, Mediation Analyses
  • Mojgan Shokrolahi, Seyed Esmaeil Hashem*, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand, Yadollah Zargar, Abdolzahra Naaimi Pages 46-56
    Introduction

    Chronic pain is one of the most common medical problems that affects the lives of patients from biological, social, professional and educational aspects.

    Objective

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of emotion focused therapy on anxiety sensitivity and pain catastrophizing in Patients with chronic pain and alexithymia.

    Method

      This research was a experiential study with pre, post-test and follow-up with control group. The statistical population included all patients with chronic pain in Isfahan city in 1400. Sampling was done by available and voluntary sampling method and in two stages. In this way, 24 patients with chronic pain who scored above 60 in the Tronto alexithymia questionnaire (1994) were selected and randomly assigned to the experimental and control groups (n = 12). The experimental group received online emotion-focused group therapy for 12 weekly sessions and the control group did not receive any intervention. Instruments were Sullivan's pain catastrophizing scale questionnaire (1995) and Taylor and Cox's anxiety sensitivity questionnaire (1998), which were completed in three stages of the research. data were analyzed using repeated measure analysis.

    Findings

    The results of data analysis showed that there is a significant difference between the adjusted averages of anxiety sensitivity and pain catastrophizing in the two groups (P<0.05). Therefore, it can be concluded that emotion focused therapy is effective on anxiety sensitivity and catastrophizing pain in Patients with chronic pain and alexithymia (P<0.05).

    Conclusion

    Considering the effect of emotion focused therapy on research variables, this treatment method can be used to improve Patients with chronic pain and alexithymia.

    Keywords: Emotion-focused therapy, Catastrophization, Chronic pain, Affective Symptoms
  • Shiva Mahmoudi Hamidi, Seyyed Abolghasem Mehrinejad*, Ameneh Moazedian Pages 57-69

    Introduction:

     One of the variables that is strongly related to overweight is emotional eating. The aim of the present study was to investigate the relationship between self-split conflicts and emotional eating with the mediation of self-compassion in overweight women.

    Methods

    The research method was descriptive-correlation. The statistical population consists of overweight women with the age range of 20-50 years in the universities of Tehran city. A total of 496 people were selected by Convenience sampling. The research tools included Emotional Eating Scale (EES), Short Form of Self-Compassion Scale (SCS-SF) and The Forms of Self-Criticizing/Attacking & Self-Reassuring  Scale (FSCRS). For data analysis, structural equation method and SPSS software version 25 and AMOS version 24 were used.

    Results

    The results showed the fit of the proposed research model (RMSEA= 0/06). The results showed that self-confident and self-haterdo not have a significant direct effect on emotional eating (P > 0.05), but with effect sizes of -0.06 and 0.07, respectively, they have a significant indirect effect on emotional eating with the mediation of self-compassion (P<0.05). Also, the results showed that the direct and indirect effects of self-insufficiency on emotional eating are significant with  respectively effect sizes of 0.24 and 0.24(P<0.05).

    Conclusions

    Considering self-compassion considering the role of self-split conflicts, can help explain emotional eating in overweight women.

    Keywords: Overweight, self-split conflicts, emotional eating, women, self-compassion
  • Sorour Hamidifard, Zahra Dashtbozorgi*, Fariba Hafezi Pages 70-80
    Introduction

    Considering the high statistics of children with autism disorder and the many psychological problems of this group, intervention is necessary to reduce their psychological problems. As a result, the current research was conducted with the aim of determining the effectiveness of play therapy based on cognitive behavioral approach on social anxiety and self-harm behaviors in children with autism disorder.

    Methods

    The present research was a quasi-experimental study with a pretest and posttest design with a control group. The research population was boys with autistic disorder who referred to counseling and occupational therapy centers of Ahvaz city in the second half of 2021 year, which from them number of 24 people after reviewing the inclusion criteria were selected by purposive sampling method and randomly assigned into two equal groups (each group 12 people). The experimental group trained 10 sessions of 45 minutes by play therapy based on cognitive behavioral approach method and the control group remained on the waiting list for training. Data were collected with demographic information form, Connor et al.'s social anxiety inventory (2000) and Sansone et al.'s self-harm inventory (1998) and analyzed with chi-square and multivariate analysis of covariance tests in SPSS-23 software.

    Results

    The findings showed that there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of age, educational grad and past time of autism disorder (P>0.05). Also, there was a significant difference between the groups in terms of social anxiety and self-harm behaviors. In the other words, play therapy based on cognitive behavioral approach significantly reduced social anxiety and self-harm behaviors in children with autism disorder (P<0.001).

    Conclusions

    According to the results of this research, psychologists and therapists can use play therapy based on cognitive behavioral approach method along with other treatment methods to improve psychological characteristics, especially reducing social anxiety and self-harm behaviors.

    Keywords: Play Therapy, Cognitive Behavioral, Social Anxiety, Self-Harm, Children, Autism
  • Maryam Moayedimehr, Javid Peymani*, Hasan Ahadi, Taher Tizdast Pages 81-94
    Introduction

    Substance use disorder not only overshadows the addict's life but also creates many problems and inconveniences for the family and spouse of addicts. Therefore, the present study was conducted to develop and validate the package of psychological empowerment of women-addicted spouses and investigate its effectiveness on marital responsibility and mental well-being.

    Methods

     A quasi-experimental method was used with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population of the current study included all women with methamphetamine-addicted husbands in Tehran in 2022, whose husbands had been referred to addiction treatment centers. 30 women were selected by purposive sampling method and randomly assigned to the experimental group (15 people) and control group (15 people). The members of the experimental group participated in 12 sessions (90 minutes per session), but the members of the group did not receive evidence of intervention. Adams and Jones' responsibility questionnaire (1997) and the short version of Ryff's psychological well-being scale (2006) were used to collect data. Data analysis with SPSS software. v21 and at a significance level of 0.05, it was done through univariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that the psychological empowerment package improved the overall score of responsibility and personal commitment, and moral commitment subscales. In addition, the effect of the psychological empowerment package on improving the overall mental well-being score and personal growth, positive relationships with others, and self-acceptance subscales were significant.

    Conclusion

    Regarding that living with an addicted spouse has negative psychological consequences for women, comprehensive attention to the psychological empowerment of this group of women and strengthening it through approaches such as the psychological empowerment package suggested.

    Keywords: empowerment, marital responsibility, well-being, women, addiction
  • Mahdis Shahini, Maryam Ghorbaninezhad*, Marzieh Kamkar, Zahra Naimabady Pages 82-93
    Introduction

    Some cognitive and emotional reactions in depressed people have been suggested as predictors of depression. Therefore, it is necessary to identify, evaluate and treat the factors that can contribute to these cognitive and emotional reactions. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) on autobiographical memories, cognitive avoidance and cognitive emotion regulation in patients with major depression.

    Methods

    The present research was conducted in the form of a semi-experimental pre-test-post-test design with a control group. Among the people with major depressive disorder referring to zhuan clinic in Tehran, 40 people were selected using convenience sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group received 8 sessions of mindfulness-based cognitive therapy, while the control group did not receive any specific intervention. Williams and Broadbent Autobiographical memory test, Sexton and Dugas cognitive avoidance questionnaire, Garnefsky et al.'s cognitive emotion regulation questionnaire were administered in the pre-test and post-test stages on two groups and the obtained findings were analyzed using multivariate covariance in SPSS-21.

    Results

    There is a significant difference between the two experimental and control groups in the components of autobiographical memories, cognitive avoidance and cognitive emotion regulation, in the post-test stage (P<0.01), which means that mindfulness-based cognitive therapy training significantly improves autobiographical memories (F=11.409, P=0.002), reduces cognitive avoidance (F=10.575, sig=0.003), reducing maladaptive cognitive emotion regulation strategies (F=9.272, P=0.010), and increasing adaptive cognitive emotion regulation strategies (F=8.202, P=0.025) has an effect in the post-test stage.

    Conclusions

    These preliminary findings support the role of mindfulness-based cognitive therapy in improving the recall of autobiographical memories, reducing cognitive avoidance, reducing maladaptive cognitive emotion regulation strategies, and increasing adaptive cognitive emotion regulation strategies. It is suggested that future research should pay more attention to the role of MBCT in improving these components in depressed patients.

    Keywords: mindfulness-based cognitive therapy, autobiographical memories, cognitive avoidance, cognitive emotion regulation, major depression