فهرست مطالب

مجله طب نظامی
سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 121، امرداد و شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا پورحیدری، سید محمد زارعی ابرقوئی* صفحات 1821-1822
  • مریم محمدی، رامین عطایی، حبیب ولی پور* صفحات 1823-1837

    بیماری کووید-19 یکی از مهلک ترین بیماری های ویروسی است که از زمان پیدایش آن همه ابعاد زندگی بشر را با مشکلاتی جدی مواجه کرده است. بروز عوارض عصبی در سیستم عصبی مرکزی (CNS) یکی از خطرناک ترین و نگران کننده ترین مشکلات در بیماران مبتلا به انواع شدید این بیماری است که می تواند به شکل های مختلفی از جمله سکته های هموراژیک و ایسکمیک، سندرم انسفالوپاتی برگشت پذیر خلفی (PRES)، ترومبوز سینوس ورید مغزی (CVST)، اختلالات عمومی CNS (مانند تشنج، مننژیت، و آنسفالیت)، نوروپاتی های محیطی (مانند سندرم گیلن باره و نوروپاتی های جمجمه) و همچنین عواقب پس از عفونت (کووید طولانی) و اختلالات روانی مختلف تظاهر کند. یافته های جدید حاکی از آن است که تهاجم عصبی ویروس SARS-CoV-2 به سیستم اعصاب مرکزی می تواند از طریق مکانیسم های مختلف از جمله ورود به عصب بویایی، آلوده سازی اندوتلیال عروقی، و عبور لکوسیت های آلوده از سد خونی مغزی رخ دهد. توجه و شناخت بهتر این اختلالات می تواند در وهله اول نرخ مرگ و میر و شدت بیماری را کاهش دهد، همچنین می تواند در کاهش مشکلات مربوط به بیماران جهت بازگشت هرچه سریع تر آن ها به زندگی عادی کمک کند. با تاکید بر اهمیت مدیریت صحیح بالینی این اختلالات در بقا و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به این بیماری، مطالعه حاضر سعی دارد مهمترین یافته های مطالعات مربوط به اختلالات عصبی و CNS مرتبط با بیماری کووید-19 را مرور کند.

    کلیدواژگان: کووید-19، سیستم عصبی مرکزی، SARS-CoV-2، اختلالات عصبی
  • مهدی صیاحی، اسماء اصغری پور دشت بزرگ* صفحات 1838-1849
    زمینه و هدف

    با شیوع ویروس کرونا و با توجه به اهمیت فعالیت های ورزشی در شرایط فیزیولوژیکی و روانی افراد، فعال ماندن در این دوران از اهمیت ویژه ای در پیشگیری از ابتلا به کروناویروس برخوردار است. بنابراین تمرینات ورزشی منظم فواید زیادی برای سلامتی از جمله بهبود عملکرد سیستم تنفسی و قلبی-عروقی دارد. هدف از این پژوهش تاثیر فعالیت های ورزشی در عملکرد سیستم تنفسی و قلبی-عروقی در دوران همه گیری کروناویروس است.

    روش ها

    این مطالعه یک پژوهش مروری است، و از طریق جستجو مقالات فارسی و انگلیسی موجود در پایگاه های اطلاعاتی SID، Magiran ،CIVILICA ،Google Scholar ،Science Direct ،PubMed با استفاده از کلمات کلیدی Sports activities ،Respiratory، Cardiovascular، Coronavirus، COVID-19 و سایر کلمات کلیدی مرتبط به همراه معادل فارسی و همچنین بدون محدودیت زمانی انجام شد. از مجموع 83 مقاله مروری، 57 مقاله که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در دسامبر 2019 ویروسی به نام کروناویروس 2019 (کووید-19) اولین بار در شهر ووهان چین شناسایی و به سرعت به همه گیری جهانی تبدیل شد. عفونت های ویروسی تنفسی و قلبی-عروقی بیشترین درصد مرگ و میر را تشکیل می دهند. بسیاری از بیماران مبتلا به کووید-19 دچار نارسایی شدید تنفسی می شوند. همچنین کووید-19 باعث ایجاد آسیب بافتی گسترده در قلب می شود و عفونت ایجاد شده در عضله قلب منجر به سکته حاد قلبی، نارسایی قلبی-عروقی و آریتمی می گردد. بنابراین فعالیت ورزشی منظم با در نظر گرفتن اقدامات پیشگیرانه بهداشتی، از مهمترین عوامل مقابله با عفونت های کروناویروس به شمار می رود.

    نتیجه گیری

    بر اساس مطالعات صورت گرفته به نظر می رسد که انجام فعالیت ورزشی منظم با شدت متوسط می تواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شود و خطر ابتلا به عفونت های ویروسی در سیستم تنفسی و قلبی-عروقی کاهش یابد. ولی انجام فعالیت ورزشی با شدت بالا یا به مدت طولانی باعث ایجاد اثرات مخرب و تضعیف سیستم ایمنی بدن می گردد و خطر ابتلا به عفونت های تنفسی و قلبی-عروقی را در دوره همه گیری کروناویروس افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: فعالیت های ورزشی، سیستم تنفسی، قلبی- عروقی، کروناویروس
  • حسین معصوم بیگی، قادر غنی زاده* صفحات 1850-1860

    حوادث مسمومیت های شیمیایی یک مشکل مهم بهداشتی و با سابقه ای طولانی، در سراسر جهان است و بروز آن در موسسات آموزشی ایران در سال 1401 و ضرورت اقدامات پیشگیرانه، سبب توجه ویژه مسیولین به این حوادث گردید. این مطالعه با هدف مروری بر تبیین اصول و الزامات پیشگیری و مدیریت حوادث مسمومیت در مراکز آموزشی انجام شد. مقاله از نوع مروری نقلی است که با جستجوی کلمات کلیدی در تمام پایگاه های اطلاعاتی بر خط ملی و جهانی از سال 1373 تا 1401 انجام شد. به علت کمبود مقالات مرتبط، تعدادی کتاب، دستورالعمل و وبگاه معتبر مرتبط نیز بررسی شد. در حوادث عمدی منجر به مسمومیت غالبا مواجهه مردم از نوع استنشاقی، چشمی و پوستی است. کودکان و دانش آموزان حساس بوده و اولین کسانی هستند که در معرض خطر هستند و علایم نشان می دهند. مدیریت بهینه حوادث مستلزم وجود برنامه های راهبردی پیشگیرانه جهت حذف یا کاهش شدت خطر است. تمام افراد حاضر در مراکز آموزشی می بایست نکات بهداشتی پیشگیرانه مواجهه با مواد شیمیایی را آموزش دیده و آگاهی کافی کسب نمایند. در صورت بروز حادثه، آمادگی و پاسخ به موقع به خصوص شناسایی و ثبت علایم اولیه بالینی مصدومین و مشخصات عامل شیمیایی، جهت تشخیص سریع عامل و سرعت عمل در تصمیم گیری جهت مدیریت بهینه حادثه و ممانعت از ایجاد ترس جمعی و اختلال در امنیت روانی مردم، ضروری است. نتایج این مطالعه نشان می دهد ایجاد انگیزه و آموزش راهبردهای پیشگیرانه به افراد جهت انجام رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت، ایمن و کاهش رفتارهای نادرست، نقش موثری در کاهش بروز شرایط خطرناک و پیشگیری از مسمومیت ها دارد و در صورت وقوع حادثه، کمک می کند تا در سریع ترین زمان ممکن، خدمات لازم ارایه شود. انتظار است با اطلاع رسانی و اجرای درست الزامات توصیه شده در این مقاله، کمک موثری به ارتقا پایداری ملی در برابر تهدیدات مشابه در آینده شود و با کاهش بروز و شدت مسمومیت ها، شرایط برای حفظ و ارتقای سلامت آحاد مردم و در نتیجه به حداقل رسیدن آسیب پذیری جامعه فراهم شود و در آینده چنین حوادثی در سطح کشور تکرار نشوند.

    کلیدواژگان: پیشگیری، مسمومیت، ترس جمعی، حوادث شیمیایی، مدیریت، موسسات آموزشی
  • کیوان ساعدپناه، محمد قاسمی، حسام اکبری، امیر ادیب زاده، حامد اکبری* صفحات 1861-1869
    زمینه و هدف
    ارایه دهندگان مراقبت های بهداشتی به دلیل شیفت های کاری مختلف حجم کاری بالایی دارند، بنابراین همیشه در معرض افزایش اختلالات خواب، کاهش تاب آوری و در نتیجه کاهش رضایت شغلی هستند. هدف این مطالعه بررسی رابطه بین بار ذهنی کار، فرسودگی شغلی، رضایت شغلی، تاب آوری و اختلالات خواب در میان پرستاران در سال 1400 است.
    روش ها
    جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان پرستاری یک بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی شهر تهران به تعداد 1000 نفر بود. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 278 نفر محاسبه شد که به روش در دسترس و بر اساس معیارهای خروج 274 نفر حجم نمونه نهایی این مطالعه بود. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه NASA-TLX، پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاخ (MBI)، پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا (MSQ)، پرسشنامه کیفیت خواب پیترزبورگ و پرسشنامه تاب آوری(CD. RSC) بود. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 25 و AMOS نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این پژوهش 171 نفر زن (62/4 درصد) و 103 نفر مرد (37/6 درصد) بررسی شدند. بر اساس شاخص های برازش 1/650=CFI=0/912, TLI=0/906, RMSEA=0/049, χ2/df برازش خوبی بین مدل و داده های به دست آمده مشاهده شد. نتایج ارایه شده حاکی از آن است که بار ذهنی کار تاثیر مثبت و معناداری بر فرسودگی شغلی دارد (P<0.001, β=0.202). همچنین تاثیر منفی بار ذهنی کار بر تاب آوری (P<0.001, β=0.334) و رضایت شغلی (P<0.001, β=0.356) پذیرفته شده است. نتایج این مطالعه تاثیر مثبت بار ذهنی کار بر اختلالات خواب را تایید می کند (β=0.166, P<0.05). علاوه بر این، نتایج نشان داد که فرسودگی شغلی تاثیر مثبتی بر اختلالات خواب دارد (β=0.153, P<0.05). 
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود با برنامه ریزی، آموزش و مدیریت درست فاکتورهای بررسی شده در این مطالعه می توان در جهت افزایش سلامت پرستاران و بالتبع بالابردن ارایه خدمات آن ها به بیماران نقش مهمی ایفاد کرد.
    کلیدواژگان: بار ذهنی کار، فرسودگی شغلی، رضایت شغلی، تاب آوری، اختلالات خواب، پرستاران
  • مژگان خمر، رضا دلاور*، لیلی رضایی کهخایی، محسن احمدی صفحات 1870-1879
    زمینه و هدف
    برای بهبود عملکرد تنفسی افراد مبتلا به کووید-19، درمان های مختلفی ارایه شده است. تحقیق حاضر با هدف مقایسه اثر دو روش تمرین تنفسی دیافراگمی و هوازی بر عملکرد ریه بیماران بهبود یافته از کووید-19 انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی با دو گروه تمرین و یک گروه کنترل بود. از میان زنان بهبودیافته کووید-19 مراجعه کننده به بخش های ریوی و کرونایی مراکز درمانی شهرستان زابل در سال1401، 30 نفر (با محدوده سنی 25 تا 40 سال) با 20 تا 40 درصد درگیری ریوی به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در 3 گروه تمرین تنفسی دیافراگمی (10 نفر)، تمرین ورزشی هوازی (10 نفر) و گروه کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. برای اندازه گیری حداکثر اکسیژن مصرفی از آزمون شاتل و برای اندازه گیری شاخص های عملکرد ریوی از دستگاه اسپیرومتری استفاده شد. برنامه گروه های تمرین شامل 3 جلسه در هفته به مدت هشت هفته بود. تفاوت درون گروهی با روش t زوجی و تفاوت بین گروهی با روش تحلیل واریانس یکطرفه توسط نرم افزار SPSS مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون t زوجی نشان داد، مقادیر حداکثر اکسیژن مصرفی و شاخص های عملکرد ریوی در گروه های تمرین ورزشی هوازی (PFEF<0.001), PFEV<0.001, PFVC<0.001, PVo2max<0.001) و گروه تمرین تنفسی دیافراگمی (PFEF=0.002, PFEV=0.001, PFVC<0.001, PVo2max<0.001) افزایش یافته است، درحالی که میانگین شاخص FEV1/FVC  بعد از مداخله، در گروه های تمرین، تغییری نکرد (Paerobics = 0.92, Pdiaphragmatic = 0.77). همینطور نتایج آزمون تحلیل واریانس یکطرفه، نشان داد، افزایش مقادیر حداکثر اکسیژن مصرفی (0/001=P) و شاخص های عملکرد ریوی (PFEF=0.002, PFEV=0.002, PFVC=0.003) پس از تمرین هوازی، نسبت به تمرین تنفسی دیافراگمی، بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    روش های تمرین تنفسی دیافراگمی و تمرین ورزشی هوازی هر دو در اصلاح عملکرد ریه بیماران بهبودیافته از کووید-19 موثر بوده و اثر تمرینات ورزشی هوازی بیشتر از تمرینات دیافراگمی است.
    کلیدواژگان: تنفسی دیافراگمی، تمرین ورزشی هوازی، حداکثر اکسیژن مصرفی، شاخص های اسپیرومتری، کووید-19
  • نادر حامدچمن، علیرضا صفرزاده*، غلامرضا حمیدیان، خدیجه نصیری صفحات 1880-1891
    زمینه و هدف
    مقاومت به انسولین یک اختلال متابولیکی است که با عدم پاسخ مناسب بافت ها به ترشح انسولین و هایپرانسولینمیا شناخته می شود. این ناهنجاری متابولیکی نقشی اساسی در پاتوژنز بیماری های مختلف دارد؛ به نظر می رسد تغییر در سبک زندگی نظیر اجرای فعالیت ورزشی و استفاده از مکمل های غیردارویی موجب تعدیل این وضعیت می گردد؛ لذا، پژوهش حاضر، با هدف بررسی اثر تمرین هوازی و مکمل یاری وانادیم-روی بر ترکیب بدن، پروفایل لیپیدی و شاخص مقاومت به انسولین در رت های تغذیه شده با شربت فروکتوز انجام شد.
    روش ها
    در این پژوهش تجربی، 56 سر رت نر با نژاد ویستار به طور تصادفی در 7 گروه (هر گروه 8 سر)، شامل: 1. گروه کنترل سالم، 2. گروه کنترل فروکتوز ، 3. گروه فروکتوز + تمرین هوازی با شدت متوسط، 4. گروه فروکتوز + تمرین هوازی با شدت بالا، 5. گروه فروکتوز + مکمل وانادیم-روی، 6. گروه فروکتوز + تمرین هوازی با شدت متوسط + مکمل وانادیم-روی و 7. گروه فروکتوز + تمرین هوازی با شدت بالا + مکمل وانادیم-روی قرار گرفتند. پروتکل تمرین هوازی با شدت متوسط شامل دویدن به میزان 12 تا 54 دقیقه با سرعت 12 تا 20 متر در دقیقه و شیب 5 تا 15 درجه نوارگردان (هفته اول تا هشتم) و تمرین هوازی با شدت بالا شامل 6  وهله 3 دقیقهای دویدن با سرعت 15 تا 40 متر در دقیقه و استراحت فعال 3 دقیقهای با سرعت 12 تا 20 متر در دقیقه بین وهله ها با شیب 5 تا 15 درجه نوارگردان بود. گروه های مکمل میزان 10 میلی گرم/کیلوگرم/روز به صورت گاواژ خوراکی دریافت کردند. ترکیب بدن و مقادیر سرمی پروفایل لیپیدی، گلوکز، انسولین و شاخص مقاومت به انسولین قبل و 48 ساعت بعد از اجرای آخرین وهله برنامه تمرینی در حالت ناشتا اندازه گیری شد. داده های پژوهش با استفاده از آزمون های آماری تحلیل واریانس یک طرفه و تعقیبی بنفرونی در سطح معنی داری (0/05≤P) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    هشت هفته برنامه تمرین هوازی و مکمل یاری وانادیم-روی به طور معناداری ترکیب بدن (0/001=P) و مقاومت به انسولین (0/001=P) را بهبود بخشیده و شاخص های پروفایل لیپیدی را تعدیل کرد (0/05≤P). تمرینات هوازی به همراه مصرف مکمل وانادیم-روی بیشترین اثر را بر تعدیل مقاومت به انسولین و چربی خون، احشایی و زیرجلدی را نشان داد (0/05≤P). 
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش پیشنهاد می کند که استفاده از این مکمل با مدالیته تمرین هوازی می تواند در بهبود شرایط متابولیکی و ترکیب بدن موثر باشد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، وانادیم، روی، مقاومت به انسولین، فروکتوز
  • محمد باقری نیا، کریم پرستوئی، مریم تقدیر*، سپیده عباس زاده، مجتبی سپندی، اسلام اسکندری صفحات 1892-1898
    زمینه و هدف
    شیوع سندرم متابولیک در جهان و ایران در حال افزایش است. سندرم متابولیک با افزایش خطر بروز بیماری های قلبی و عروقی و دیابت ارتباط دارد، تاکنون در مورد شیوع سندرم متابولیک در خانواده های کارکنان نظامی مطالعه ای انجام نشده است. این مطالعه باهدف تعیین شیوع سندرم متابولیک و اجزای آن در یک شهرک مسکونی نظامی در تهران انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 384 نفر از ساکنان شهرک فجر شرکت کردند. اجزای سندرم متابولیک شامل محیط دور کمر، فشارخون، قند خون ناشتا، تری گلیسیرید و لیپوپروتیین با چگالی بالا (HDL-C) اندازه گیری شدند. تشخیص سندرم متابولیک بر اساس معیار کمیته ملی چاقی ایرانیان صورت گرفت.
    یافته ها
    شیوع کلی سندرم متابولیک در جمعیت موردمطالعه 36/45% (41/29%-31/62%= CI%95) و در مردان و زنان به ترتیب 37/5% و 62/5% بود. فقط 6/25% از شرکت کنندگان هیچ کدام از اجزای سندرم متابولیک را نداشتند. شایع ترین جزء، کاهش HDL-C (%62/23) و پس ازآن چاقی شکمی (49/73%) بود. جنسیت مونث (2/19-0/83=CI%95) (OR=1/35) و سن (1/22-1/12=CI%95) (OR=1/17) با افزایش خطر ابتلا به سندرم متابولیک ارتباط داشتند.
    نتیجه گیری
    بر پایه نتایج مطالعه حاضر، سندرم متابولیک و اجزای آن در خانواده های کارکنان نظامی ساکن شهرک فجر تهران از شیوع بالایی برخوردار است، بنابراین، اجرای برنامه های پیشگیری از سندرم متابولیک در خانواده های کارکنان نظامی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: چاقی شکمی، سندرم متابولیک، کارکنان نظامی
|
  • Gholamreza Poorheidari, Seyed Mohammad Zarei * Pages 1821-1822
  • Maryam Mohammadi, Ramin Ataee, Habib Valipour * Pages 1823-1837

    Coronavirus disease 19 (COVID-19) is one of the deadliest viral diseases that has made serious problems in all aspects of human life since its emergence. The occurrence of neurological problems in the central nervous system (CNS) is one of the most dangerous and disturbing problems in patients with severe types of the disease, which can manifest in various forms including mental disorders, hemorrhagic and ischemic strokes, posterior reversible encephalopathy syndrome (PRES), cerebral venous sinus thrombosis (CVST), general disorders of the CNS (such as seizures, meningitis, encephalitis), peripheral neuropathies (Guillen Barre syndrome and cranial neuropathies), and many post-infection consequences (long-term COVID-19). New findings show that the neural invasion of the SARS-CoV-2 into the CNS can occur through different mechanisms, including entering the olfactory nerve, vascular endothelial contamination, and passing infected leukocytes through the blood-brain barrier (BBB). Better attention and recognition of these disorders can reduce the morbidity and mortality rates of the disease, as well as help in reducing the problems related to patients so that they can return to normal life as soon as possible. Emphasizing the importance of proper clinical management of these disorders in survival and improving the life quality of patients with this disease, the current study reviews the most important findings of studies related to neurological and CNS disorders from COVID-19.

    Keywords: Covid-19, Central Nervous System, SARS-CoV-2, Neurological Disorders
  • Mehdi Sayahi, Asma Asgharipour Dasht Bozorg * Pages 1838-1849
    Background and Aim

    With the spread of the coronavirus and considering the importance of sports activities in the physiological and psychological conditions of people, staying active during this period is of particular importance in preventing the spread of the coronavirus. Therefore, regular exercise has many benefits for health, including improving the performance of the respiratory and cardiovascular systems. In this study, the effect of sports activities on the respiratory and cardiovascular systems function during the coronavirus pandemic has been reviewed.

    Methods

    This study was review research. It was done by searching Persian and English articles available in SID, Magiran, CIVILICA, Google Scholar, Science Direct, and PubMed databases by using keywords Sports activities, Respiratory, Cardiovascular, Coronavirus, COVID-19, and their Persian equivalent without a time limit. Out of a total of 83 review articles, 57 articles that met the inclusion criteria were selected and investigated.

    Results

    In December 2019, a virus called the 2019 coronavirus (COVID-19) was first identified in Wuhan, China, and quickly turned into a global pandemic. Respiratory and cardiovascular viral infections account for the highest mortality rate. Many patients with COVID-19 have severe respiratory failure. Also, COVID-19 causes extensive tissue damage in the heart and the infection caused in the heart muscle leads to acute heart attack, cardiovascular failure, and arrhythmia. Therefore, regular sports activity taking into account preventive health measures is considered one of the most important factors in dealing with coronavirus infections.

    Conclusion

    Based on the studies, it seems that doing regular sports activity of moderate intensity can strengthen the body's immune system and reduce the risk of viral infections in the respiratory and cardiovascular systems. However, sports activity of high intensity or for a long time causes harmful effects and weakens the body's immune system, and increases the risk of respiratory and cardiovascular infections during the coronavirus pandemic.

    Keywords: Sports Activity, Respiratory system, Cardiovascular, coronavirus
  • Hossein Masoumbeigi, Ghader Ghanizadeh * Pages 1850-1860

    Chemical poisoning incidents are an important health problem with a long history all over the world and its occurrence in Iran's educational institutions in 2022 and the necessity of preventive, caused the authorities to pay special attention to the Issue. This study aimed to review the principles and requirements for the prevention and management of poisoning incidents in educational centers. The study was conducted by searching for keywords in national and international databases from 1994 to 2022. Due to the unavailability of related articles, several related books, guidelines, and authoritative websites were also reviewed. In intentional incidents, people are often exposed to poisoning by inhalation, eye contact, and skin contact. Children and Students are more sensitive and are the first to be at risk and show symptoms. The optimal management of the incidents requires the existence of preventive strategic plans to eliminate or reduce the risk severity. All the people present in the educational centers should be trained and gain sufficient knowledge about the preventive health tips for exposure to chemicals. In the event of an accident, timely preparation and response, especially the identification and recording of the initial clinical symptoms of the injured and the characteristics of the chemical agent, are essential to quickly identify the agent and speed up action in decision-making for the optimal management of the incident and preventing mass hysteria and disturbances in the psychological security of society. The results of this study show that creating motivation and teaching preventive strategies to perform health-promoting, safe behaviors, and reducing wrong behaviors have an effective role in reducing the occurrence of dangerous conditions and preventing poisonings, and helping in the event of an incident to provide the necessary services asap. It is expected that by informing and correctly implementing the requirements recommended in this article, an effective contribution will help to improve national stability against similar threats in the future, and by reducing the incidence and severity of poisoning, it will create the conditions for maintaining and improving the health of people and minimize the vulnerability of society, and prevent such incidents from reoccurring in the future.

    Keywords: Prevention, Poisoning, Chemical Incidents, Mass Hysteria, Management, Educational Institutions
  • Keivan Saedpanah, Mohammad Ghasemi, Hesam Akbari, Amir Adibzadeh, Hamed Akbari * Pages 1861-1869
    Background and Aim
    Healthcare providers have a high workload due to different work shifts, so they are always exposed to increasing sleep disorders, decreasing resilience, and thus decreasing job satisfaction. The purpose of this study was to investigate the relationship between mental workload, job burnout, job satisfaction, resilience, and sleep disorders among nurses in 2021.
    Methods
    Research tools included demographic information questionnaire, NASA-TLX questionnaire, Maslach job burnout questionnaire (MBI), Minnesota job satisfaction questionnaire (MSQ), Petersburg sleep quality questionnaire, and resilience questionnaire (CD. RSC). The data were analyzed using SPSS version 25 and AMOS version 24 software.
    Results
    In this study, 171 women (62.4%) and 103 men (37.6%) were examined. Based on the fit indices (χ2/df=1.650, RMSEA=0.049, TLI=0.906, CFI=0.912), a good fit was observed between the model and the data. The results indicate that mental workload has a positive and significant effect on job burnout (P<0.001, β=0.202). Also, the negative effect of mental workload on resilience (P<0.001, β=0.334) and job satisfaction (P<0.001, β=0.356) have been accepted. The results confirm the positive effect of mental workload on sleep disorders (β=0.166, P<0.05). In addition, the results showed that job burnout has a positive effect on sleep disorders (β=0.153, P<0.05).
    Conclusion
    It is suggested that with proper planning, training, and management of the factors investigated in this study, it is possible to play an important role in increasing the health of nurses and consequently improving their services to patients.
    Keywords: Mental workload, Burnout, Job satisfaction, Resilience, Sleep Disorders, Nurses
  • Mojgan Khammar, Reza Delavar *, Leli Rezaie-Kahkhaie, Mohsen Ahmadi Pages 1870-1879
    Background and Aim
    Various treatments have been proposed to improve the pulmonary function of patients with COVID-19. The current study aimed to evaluate the effects of diaphragmatic breathing and aerobics exercises on the pulmonary function of patients recovered from COVID-19.
    Methods
    This study was a semi-experimental with two exercise groups and one control group of recovered women from COVID-19 who attended to the pulmonary ward of Zabol healthcare centers in 2022. Thirty people (25-40 years) with 20 to 40% involvement were purposefully selected and randomly categorized into three groups diaphragmatic breathing training (n=10), aerobics exercise training (n=10), and control (n=10). The Shuttle test was applied to measure Vo2max and the spirometry was applied to measure pulmonary function indexes. The program of the training groups consisted of 3 sessions/week for eight weeks. The intra-group difference was studied using paired sample t-test method and the inter-group difference was evaluated based on one-way variance ANOVA analysis by SPSS software.
    Results
    Paired sample t-test results showed that values of Vo2max and pulmonary function indexes increased in the aerobics exercise group (PFEF<0.001), PFEV<0.001, PFVC<0.001, PVo2max<0.001) and diaphragmatic breathing group (PFEF=0.002, PFEV=0.001, PFVC<0.001, PVo2max<0.001), while the mean FEV1/FVC index following intervention did not change (Paerobics=0.92, Pdiaphragmatic=0.77). Results of one-way ANOVA showed an increase in Vo2max (P=0.001) and pulmonary function (PFEF=0.002, PFEV=0.002, PFVC=0.003) following aerobics exercise training more than diaphragmatic breathing.
    Conclusion
    Both diaphragmatic breathing and aerobic exercise were effective in improving the pulmonary function of patients who recovered from COVID-19. However, the effects of aerobics exercise were more evident than diaphragmatic breathing.
    Keywords: Diaphragmatic Breathing, Aerobics Exercise, VO2max, Spirometric indexes, Covid-19
  • Nader Hamedchaman, Alireza Safarzade *, Gholamreza Hamidian, Khadijeh Nasiri Pages 1880-1891
    Background and Aim
    Insulin resistance is a metabolic disorder marked by insufficient tissue response to insulin secretion and hyperinsulinemia. This metabolic abnormality plays a crucial role in the pathogenesis of many diseases. It appears that changes in lifestyle, such as participating in exercise activity and consumption of non-medicinal supplements, will ameliorate this condition; therefore, the present study aims to investigate the effects of aerobic exercise and vanadium-zinc supplementation on body composition, lipid profile, and insulin resistance index in fructose-fed rats.
    Methods
    In this experimental study, 56 male wistar rats were randomly assigned to one of seven groups (eight rats per group); 1) Normal control (NC), 2) Fructose control (FC), 3) Fructose + Moderate-intensity continuous training (FIT), 4) Fructose + High-intensity interval training (FCT), 5) Vanadium-zinc supplement (FS), 6) Moderate-intensity continuous training + Vanadium-zinc supplement (FSIT), and 7) High-intensity interval training + Vanadium-zinc supplement (FSCT). The protocol of moderate intensity continuous training consisted of running for 12 to 54 min at a velocity of 12 to 20 m/min on a motorized treadmill with a 5% to 15% incline (weeks 1 to 8); also High-intensity interval training performed 3 min bouts at 40 m/min, interspersed by 3 min active recovery at a running velocity of 20 m/min on a motorized treadmill with a 5% to 15% incline. Supplement groups received 10 mg/kg/day of vanadium-zinc through oral gavage. Body composition and serum levels of lipid profile, glucose, insulin, and HOMA-IR index were measured before and 48 hours after the final session of the training program in a fast state.
    Results
    Eight weeks of aerobic exercise and vanadium-zinc supplementation significantly improved body composition (P=0.0001), insulin resistance (P=0.0001), and lipid profile indices (P≤0.05). Aerobic exercise combined with vanadium-zinc supplementation has the most significant impact on the modulation of serum insulin resistance, lipid profile, and, inguinal and retroperitoneal fat tissue (P≤0.05).
    Conclusion
    Findings suggest that vanadium-zinc supplementation combined with aerobic exercise can be effective in improving metabolic conditions and body composition.
    Keywords: Aerobic Training, Vanadium, Zinc, Insulin Resistance, Fructose
  • Mohammad Bagheriniya, Karim Parastouei, Maryam Taghdir *, Sepideh Abbaszadeh, Mojtaba Sepandi, Eslam Eskandari Pages 1892-1898
    Background and Aim
    The prevalence of metabolic syndrome (MetS) is increasing in the world and also in Iran. MetS is associated with an increased risk of cardiovascular diseases and diabetes. There is no study on the prevalence of MetS in families of military personnel. The present study aimed to determine the prevalence of MetS and its components in a military town in Tehran.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 384 participants who were referred to the health center in Shahrak-e- Fajr. MetS components including waist circumference, blood pressure, fasting blood sugar, triglycerides, and high-density lipoprotein-cholesterol (HDL-C) were measured. MetS was diagnosed according to the Iranian National Committee of Obesity criteria.
    Results
    The overall prevalence of MetS was 36.45% (95% CI=31.62%-41.29%); 37.5% and 62.5%% were males and females, respectively. Only 6.25% of the participants did not have any MetS components. The most frequent components were low HDL-C levels (62.23%), and abdominal obesity (49.73%), respectively. Female gender (OR=1.35, 95% CI=0.83–2.19) and age (OR=1.17, 95% CI=1.12–1.22) were associated with increased risk of MetS.
    Conclusion
    According to the results of the present study, the prevalence of MetS and its components is high in Shahrak-e- Fajr, Tehran. It needs to implement MetS prevention programs for the families of military personnel.
    Keywords: Abdominal Obesity, Metabolic syndrome, Military Personnel