فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناختی
پیاپی 62 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 22
|
  • مژگان خوشنام* صفحات 7-25
    هدف

    دستیابی به توصیف عمیق  و آسیب شناسانه از جامعه پذیری دانشگاهی دانشجویان دانشگاه های تهران، علامه طباطبایی و امیرکبیر و ارایه راهکارهای سیاستی جهت کاهش آسیب های ناشی از فرایند جامعه پذیری دانشگاهی دانشجویان دکتری.روش شناسی پژوهش: اتخاذ رویکرد کیفی و استراتژی استفهامی برای فهم و تفسیر  تجربه های دانشجویان  و ادراک ایشان از فرایند جامعه پذیری دانشگاهی شان و مصاحبه های عمیق نیمه ساخت یافته با 30 دانشجوی دکتری و 5 مدیر و برنامه ریز دانشگاهی انجام شده است.

    یافته ها

    ضعف فرهنگ نقدپذیری در اجتماعات دانشگاهی، ضعف در همبستگی اجتماعی لازم برای شکل گیری اجتماعات علمی، درونی نشدن اخلاقیات آکادمیک، ارتباط محدود محیط کسب وکار با دانشگاه که سبب ناکارآمدی یادگیری شغلی دانشجویان دکتری شده است، احساس بی ارزشی علمی، ضعف در همکاری بین گروهی و بین دانشگاهی، ضعف در مرجعیت علمی اساتید نزد دانشجویان و ضعف همکاری های علمی بین المللی از جمله ادراکات دانشجویان است. از آنجا که در بیانیه دانشگاه با مسیولیت اجتماعی به آموزش و تربیت دانشجویانی با کیفیت بالا، دارای مواضع انتقادی، برخوردار از اصول اخلاقی والا، دارای اعتماد به نفس و دانشگاه هایی با همکاری های بین المللی و همکاری با محیط کسب وکار اشاره کرده است، بنابراین یکی از الزامات تحقق نسل چهارم دانشگاه، جامعه پذیری موفق و کارآمد دانشجویان می باشد. توصیف عمیق از وضعیت موجود و ارایه راه هایی جهت دستیابی به وضعیت مطلوب یکی از زمینه های دستیابی به دانشگاه با مسیولیت اجتماعی که از اهداف نظام آموزش عالی ما است، می باشد.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری دانشگاهی، دانشجوی دکتری، دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه تهران، دانشگاه علامه طباطبایی
  • محمدرضا کلاهی* صفحات 27-50

    دوران عمر جمهوری اسلامی را می توان به سه دوره تفکیک کرد: جمهوری اول که پس از استقرار جمهوری اسلامی در ابتدای دهه شصت آغاز می شود و تا پایان جنگ و پایان رهبری آیت الله خمینی ادامه دارد، دوره فضای توده ای ناشی از مشروعیت کاریزماتیک و همبستگی جنگی است. پایان جنگ، پایان کاریزما و آغاز آزادسازی اقتصادی، مشخصه های شروع جمهوری دوم است که دوره نزاع گفتمانی دموکراسی خواهی-اسلام گرایی است و تا پایان دهه هشتاد ادامه دارد. از انتهای دهه ی هشتاد دوران سوم جمهوری اسلامی آغاز می شود که تاکنون ادامه دارد و موضوع اصلی مقاله حاضر است. ادعای مقاله آن است که آن چه «پوپولیسم ذره گرا» می خوانم، مشخصه ی اصلی جمهوری سوم است. می خواهم نشان دهم که این «گفتمان ذره گرا» چگونه در طول این دوره در نتیجه ی همایندی مجموعه ای از رخدادها ممکن شد. گفتمانی که در آن فرد و خواسته های فردی مرکزیت دارد، هدف نهایی رسیدن به چیزی است که «موفقیت فردی» دانسته می شود و جای «آرمان جمعی» جمهوری اول را گرفته است و انواع روش های فردمحور از قبیل آموزش، کسب مهارت، مراقبت های درون گرای معنوی و عرفانی در این دوره رایج می شود. بسته شدن امکان های مختلف کنش جمعی، اجرای بخش های اصلی فرایند خصوصی سازی، و برآمدن مجموعه ای از گفتارهای فردمحور، زمینه هایی است که گفتمان ذره گرا در نتیجه همایندی آن ها ممکن می شود.

    کلیدواژگان: ذره گرایی، جمهوری اسلامی، پوپولیسم، موفقیت فردی، فردمحوری
  • فرهاد بیانی* صفحات 51-72
    مقدمه

    توجه فزاینده حاکمیت در ایران به گفتمان فردمحور و اصناف معرفت آن سبب نفوذ آرام و فزاینده نظریه ها، روش شناسی و رویکردهای فردمحور، به ویژه روان شناسی گری در تبیین ها و تحلیل های اجتماعی شده و این از مظاهر و مصادیق رابطه امپریالیستی میان گفتمان فردگرا و جامعه شناسی است.

    هدف

    این مقاله در پی مطالعه و واکاوی این امپریالیسم و برملا کردن ابعاد مختلف آن است. مقاله پیش رو  براساس روش- نظریه تبارشناسی انجام شده است. براساس فرض این تحقیق و شواهد تجربی و تاریخی مورد استناد، مکتب نامینالیسم و مدعاهای هستی شناختی و معرفت شناختی اش به مثابه بخش قابل توجهی از قواعد و بنیان های روان شناسی عمل می کند.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد گفتمان فردمحور و ذره نگر از طریق روان شناسی، به عنوان یکی از اصناف معرفت آن، به صورت فزاینده ای در جامعه ایران سربرآورده و رشد کرده است. نامینالیسم هم به مثابه بنیان هستی شناختی و معرفت شناختی این گفتمان نقش مهمی در تیوریزه کردن اهداف و رویه های موجود داشته است. نتیجه این وضعیت هم چیزی نیست جز فربه شدن امر فردی و تکیدگی و بی اعتبار شدن امر جمعی، هم در تحلیل واقعیت و هم در ساخت آن. در این میان نباید و نمی توان از همراهی و همدستی قدرت و دانش برای ظهور، پاگرفتن و پایدار شدن این وضعیت غافل بود.

    کلیدواژگان: نامینالیسم، امپریالیسم علمی، گفتمان فردمحور، روانشناسی گری، قدرت
  • فاطمه هواس بیگی*، یارمحمد قاسمی، حبیب الله قادرمرزی صفحات 73-91
    زمینه

    آموزش چندفرهنگی یکی از موضوعات بسیار مهم در نظام های تعلیم و تربیت است و اهمیت این موضوع در جوامع چندفرهنگی و چندقومی بیشتر نمایان است.

    هدف

    هدف اصلی این پژوهش چگونگی مواجهه با آموزش چندفرهنگی از دیدگاه معلمان و دانشجو - معلمان دانشگاه فرهنگیان ایلام است.

    روش پژوهش: 

    پارادایم پژوهش از نوع تفسیری، رویکرد پژوهش کیفی، استراتژی پژوهش گراندد تیوری و میدان مطالعه مشتمل بر معلمان دوره آموزش ابتدایی و دانشجو- معلمان دانشگاه فرهنگیان است. روش نمونه گیری، هدف مند و از نوع نمونه گیری نظری است. تعداد مشارکت کنندگان در پژوهش برابر با 28 نفر تا مرحله اشباع نظری برآورد شد. اطلاعات شرکت کنندگان در پژوهش مبتنی بر جنسیت، درجه تحصیلی و سابقه کار بود. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختارمند و تاکتیک مورداستفاده از نوع تحلیل محتوای پنهان بوده است. فرمت داده ها  نیز در قالب صوت بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده شد.

    یافته ها

    با بررسی داده های به دست آمده 341 مفهوم؛ 66 زیرمقوله و 30 مقوله حاصل شد و بر مبنای عناصر سه گانه مدل پارادایمی اشتراوس و کوربین در ابعاد شرایطی، تعاملی و پیامدی دسته بندی شدند و مقوله هسته یا مرکزی تحت عنوان «اجتناب ناپذیری گفتمان آموزش چندفرهنگی» نام گذاری شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به آنچه معلمان در خصوص آموزش چندفرهنگی بیان داشتند می توان گفت معلمان دیدگاه مثبتی نسبت به آموزش چندفرهنگی دارند و آن را یکی از ضرورت های عصر حاضر می دانند.

    کلیدواژگان: آموزش چندفرهنگی، معلمان، دانشجو &ndash، دانشگاه فرهنگیان، ایلام
  • محمد باشکوه*، میثم شیرخدایی، زهرا کاظمی سراسکانرود، الله یار بیگی فیروزی صفحات 93-114
    به دلیل وجود فضای رقابتی در صنعت بانکداری ایران، بانک ها و موسسات مالی داخل کشور اکنون نیازمند توجه بیشتر به جذابیت های پیام های تبلیغاتی خود در رسانه های اجتماعی و تعاملات شکل گرفته و اولویت های ارزشی کاربران این رسانه ها خصوصا در بین نسل های مختلف جامعه هستند. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اولویت های ارزشی و تعامل شبه اجتماعی بر پذیرش جذابیت های پیام های تبلیغاتی با در نظر گرفتن نقش تعدیلگر نسل انجام گرفت. روش انجام تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی بوده و جامعه آماری شامل کلیه مشتریان 5 بانک ملی، صادرات، پارسیان، آینده و بانک شهر در شهر تهران است. بدین منظور به دلیل نامحدود بودن تعداد جامعه آماری، تعداد 384 مشتری از میان بانک های منتخب با توجه به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب و پرسشنامه تحقیق بین آن ها توزیع شد. به منظور اندازه گیری مولفه های پذیرش جذابیت های پیام های تبلیغاتی شامل دو بعد جذابیت های احساسی و جذابیت های منطقی از پرسشنامه یی لین و برای سنجش تعامل شبه اجتماعی  از پرسشنامه کیتزمن و همکاران  استفاده شد. همچنین مقیاس ارزشی اینگلهارت برای اندازه گیری اولویت های ارزشی مورد استفاده قرار گرفت. روایی پرسشنامه ها بر اساس روایی سازه، تشخیصی، واگرا و همگرا و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ با نرم افزار Smart PLS بررسی گردید. تجزیه وتحلیل نتایج نشان داد که اولویت های ارزشی و تعامل شبه اجتماعی بر پذیرش جذابیت های پیام های تبلیغاتی تاثیر مثبت دارند. نسل در ارتباط بین اولویت های ارزشی و پذیرش جذابیت های پیام های تبلیغاتی و همچنین در ارتباط بین تعامل شبه اجتماعی و پذیرش جذابیت های پیام های تبلیغاتی از نقش تعدیلگر برخوردار است.
    کلیدواژگان: اولویت های ارزشی، پذیرش جذابیت های پیام های تبلیغاتی، تحلیل نسلی، تعامل شبه اجتماعی
  • معین صادقی*، جهانگیر کرمی، خدامراد مومنی صفحات 115-137

    این پژوهش به منظور شناسایی و آگاهی از تجربه زیسته دانش‏آموزان موفق با پایگاه اجتماعی و اقتصادی پایین طراحی و تدوین شد. در واقع این پژوهش بر آن است تا نشان دهد که پایگاه اجتماعی- اقتصادی که دارا بودن آن به باور روان‏شناسان اجتماعی، تاحدودی اکتسابی است، چه تاثیری بر موفقیت دانش آموزان دارد. شیوه انجام تحقیق به صورت کیفی بوده و محقق با استفاده از مصاحبه نیمه‏ ساختاریافته با پاسخگویان داده ‏ها را به دست آورده است. جامعه آماری شامل کلیه دانش‏آموزان موفق استان کرمانشاه، و نمونه آماری شامل 18 پاسخگو از برخی از شهرهای این استان بوده است. داده‏ ها با استفاده از شیوه تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل شدند. یافته‏ ها نشان دادند که 45 مقوله در مرحله نخست قابل شناسایی است که قابل تبدیل به 4 مقوله بوده ‏اند. مقولات اصلی شامل تجربیات ذهنی- عینی و تجربیات مثبت- منفی بوده‏اند. همچنین یافته ‏ها نشان دادند که رابطه منظمی میان شکل‏گیری این تجربیات وجود دارد، به این ترتیب که نخست تجربیات ذهنی- مثبت و سپس تجربیات عینی- منفی در فرایند موفقیت دانش‏آموزان دخیل می‏باشند و در نهایت در یک فرآیند غلبه ورزی، موفقیت حاصل می‏گردد. براساس یافته‏ ها انگیزه- مانع، دو مقوله اصلی است که به عنوان رابط میان این 4 مولفه اصلی نقش ایفا می‏کند. این دو مقوله نقش محوری یا مرکزی را ایفا می کنند و نشان می‏دهند که تاثیر پایگاه اجتماعی- اقتصادی بر موفقیت دانش‏آموزان در قالب تجربه زیسته، به دو طریق مانع یا انگیزه بودن، عمل می‏کند. به طوری که پایگاه، هم می تواند مانع باشد و هم انگیزه.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، پایگاه اجتماعی، اقتصادی، دانش آموزان موفق، کرمانشاه
  • ابراهیم صالح آبادی*، علیرضا قربانی صفحات 139-165

    یکی از اشکال خشونت علیه زنان که توسط افراد غریبه، در بیرون از محیط خانواده و در مکان های عمومی رخ می دهد، مزاحمت برای زنان است. بخش اعظم تحقیقات انجام شده داخلی در حوزه خشونت علیه زنان، به خشونت های خانگی اعمال شده توسط شوهران پرداخته اند و به موضوع مزاحمت های خیابانی و جنسی، توجه کمتری شده است. نظر به شیوع مزاحمت های خیابانی در برخی شهرهای کشور و آمار گسترده این پدیده در گزارش های محققان (و تا حدودی بزرگ نمایی آن) و نبود تحقیقی در سطح سیستمیک (کلان) در شهرهای ایران، هدف از انجام این پژوهش، مطالعه رابطه بین میزان  مزاحمت های خیابانی با میزان دین داری و نوع مذهب در شهرهای کشور است. روش تحقیق روش تطبیقی درون کشوری است و از داده های پیمایش ملی  وضعیت اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی جامعه ایران که در 426 انجام یافته  است، بهره برده است. تحقیق نشان داد: چهار شاخص میزان اقامه نماز، میزان باور به حضور خداوند، میزان داشتن مرجع تقلید و ناهمنوایی در شهرها بر میزان مزاحمت برای زنان اثرگذار هستند و همگی آنها تاثیر معکوسی بر مزاحمت دارند. برخورد با ناهمنوایی اجتماعی بر میزان مزاحمت برای زنان تاثیر کاهنده دارد. میانگین میزان مزاحمت برای زنان در شهرهای سنی نشین بالاتر از شهرهای شیعه نشین است. تاثیر هویت ایرانی و اسلامی در شهرهای کشور بر میزان مزاحمت برای زنان کاهنده و تاثیر هویت غربی بر میزان مزاحمت برای زنان افزاینده است. با افزایش میزان مزاحمت برای زنان در شهرها، عضویت در گروه های مذهبی (انجمن اسلامی، بسیج و هییت های مذهبی) بیشتر می گردد.

    کلیدواژگان: دین داری، ناهمنوایی، مزاحمت خیابانی، نوع مذهب، هویت دینی، عضویت در گروه های مذهبی
  • رسول صادقی، حسین محمودیان، محمدرضا برومندزاده* صفحات 167-183
    مهاجران اجباری و پناهندگان یکی از گروه های حساس در مطالعات و سیاست های سلامت باروری هستند. این مقاله به بررسی رفتارهای سلامت باروری و عوامل اجتماعی- جمعیتی مرتبط با آن در میان زنان افغانستانی ساکن در استان تهران می پردازد. داده ها به روش پیمایش و از طریق شیوه نمونه گیری چندمرحله ای با حجم نمونه 200 نفر از زنان دارای همسر مهاجر افغانستانی گردآوری شد. نتایج نشان داد حاملگی ناخواسته، سقط جنین، نرخ پایین پایین استفاده از روش های پیشگیری از بارداری، و شیوع بیماری های آمیزشی از مسایل و چالش های سلامت باروری زنان مهاجر افغانستانی در ایران است. همچنین، آگاهی و نگرش زنان مهاجر نسبت به ابعاد مختلف سلامت باروری پایین است و رفتارهای سنتی بهداشت باروری شایع است. نتایج تحلیل چندمتغیره نشان داد متغیرهای انطباق فرهنگی با جامعه ایران، وضعیت نسلی، پایگاه اقتصادی- اجتماعی خانوار، آگاهی و نگرش به سلامت باروری، بیشترین تاثیر را بر رفتارهای سلامت باروری زنان افغانستانی دارند. از اینرو، زنان مهاجر افغانستانی، از نظر دسترسی به خدمات بهداشت باروری، با محدودیت هایی مواجه بوده و به دلیل پایین بودن سطح آگاهی و تحصیلات با چالش های متعددی در این حوزه مواجه هستند. این وضعیت می تواند منجر به شیوع بیشتر بیماری ها و رفتارهای پرخطر سلامت باروری در میان مهاجران شود. در این زمینه، رفع موانع ساختاری و فرهنگی دسترسی زنان افغانستانی به خدمات سلامت باروری پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سلامت باروری، مهاجرت بین المللی، انطباق اجتماعی، وضعیت نسلی، زنان افغانستانی
  • محمدرضا جوادی یگانه، حسنا اسماعیل بیگی* صفحات 185-206

    معماری در هر جامعه متاثر از هنجارها و ارزش های حاکم بر آن جامعه است. معماری ایرانی نیز از این قاعده مستثنا نیست و در طول تاریخ چند هزارساله خود در پیوند با فرهنگ و شیوه های زیست ایرانیان تکامل یافته است. درون گرایی و پنهان کاری در معماری و نیز تفکیک اندرونی و بیرونی در خانه های سنتی، یکی از ویژگی های برجسته معماری ایرانی است. در این مقاله به ارتباط این جلوه معماری با اخلاق اجتماعی ایرانیان در دوره قاجار پرداخته و به دنبال ریشه های مشترک دوگانه درون و بیرون در معماری و شخصیت ایرانی در شرایط اجتماعی ایران هستیم. روش تحقیق در این مقاله تفسیری تاریخی و با اتکا به داده های به دست آمده از سفرنامه های سیاحان اروپایی است. یافته های تحقیق نشان می دهد که ناامنی اجتماعی موجود در جامعه، که خود درنتیجه عواملی چون شیوه های حکومت استبدادی و خودسرانه بوده، عامل موثری بر شکل گیری این روحیه در افراد و متعاقبا در خانه ها و سایر بناها بوده است و این امر با توجه به پیشینه ها و ارزش های فرهنگی ایرانیان به صورت های مشخصی بروز و ظهور یافته است.

    کلیدواژگان: معماری ایرانی، درون گرایی، اندرونی و بیرونی، درون و بیرون، ناامنی اجتماعی، سفرنامه، اخلاق اجتماعی، پنهان کاری
  • محمدتقی کرمی قهی، طاهره خزایی*، پرستو اوجیان صفحات 207-228

    تجربه کرونا و قرنطینه خانگی با به هم ریختگی و گسست در نظم زندگی روزمره ، توانست تغییرات عمیق و گسترده ای در عرصه های گوناگون زندگی فردی و اجتماعی ایجاد کند. با ملاحظه کرونا به موقعیت جامعه شناختی منحصر به فرد برای فهم پدیده های اجتماعی و تاکید بر تنوع و تکثر تجربه، این پژوهش، به دنبال فهم تجربه خانواده ایرانی از خلال روایت های زنانه از این رخداد بود. از این رو، یافته های به دست آمده از گفت و گوهای عمیق نیم ساختاریافته با 23 زن متاهل 52-30 ساله در دو استان تهران و البرز همزمان با اولین قرنطینه خانگی در سال 1399، با رویکرد تفسیری تفهمی تحلیل مضمون شد. در صورت بندی شبکه معنایی خانواده ایرانی از رویارویی با این بیماری از منظر روایتی زنانه، چهار الگوی معنایی غالب، یعنی احساس رهاشدگی و بی پناهی خانواده در غیاب دولت؛ ازجاکندگی و درهم شدگی فضاهای زیست روزمره خانوادگی و اجتماعی؛ تعلق کالبدی به فضای خانه و مرکزیت یابی خانواده و در نهایت، اقتدارزدایی پزشکی به محوریت خانواده در آن بحران شناسایی و تحلیل شد. به طورکلی، رویارویی با بیماری با گسست در جریان عادی زندگی، فرد را در موقعیت کنش آگاهانه قرار داده و در حالی که در آن رخداد پاندمی کشنده، اقتدارزدایی از دولت، انگاره قالبی خانواده و پزشکی به مثابه ساختار تداوم می یابد؛ شاهد بازگشت کنش گر و ساخت شکنی از زیست خانوادگی و اجتماعی در فرایند ساخت خود و به محوریت خانواده به مثابه یک گروه هستیم.

    کلیدواژگان: خانواده، پزشکی، کرونا، قرنتینه خانگی، ایران
  • روح الله قاسمی*، وحید شالچی، محمدرضا تاجیک صفحات 229-254

    فضا خمیره ای است که ما به سان هستی های اجتماعی در، به واسطه و پیرامون آن می کوشیم تا زندگی هایمان را بسازیم. در حقیقت فضا در تمام لحظه های زندگی ما حضور/بروز دارد. اما فهم از فضا در طول تاریخ این مفهوم، دچار چندین گسست شده است. از درک دکارتی-نیوتنی چون امری مطلق، تا فهم نسبی لایبنیتزی تا گسست انیشتینی که به فهم رابطه ای از فضا انجامید. با چرخش فضایی قرن 20 فضا/امرفضایی از سایه زمان/امر تاریخی بیرون آمد. پس از چرخش فضایی، درک لوفوری از فضا و پیروان بعدی آن در سنت مارکسیستی چون هاروی، کاستلز، سوجا و غیره به فهم مسلط از فضا تبدیل شد. فهمی که ادراک دقیق مفهوم فضا-زمان را با خلل مواجه می سازد. پژوهش حاضر از نوع کیفی و با استفاده از روش اسنادی و با رویکردی انتقادی به بررسی عمیق تاریخ فضا-زمان، پاردایم های مختلف در این زمینه و کاستی های آنها پرداخته و در نهایت رویکرد لاتور به منظور تقریر و بازآفرینی مفهوم فضا-زمان انتخاب شده است.از آنجا که فضا هیچ جز رابطه ی بین اشیا نیست، به منظور درک دقیق آن نیز ناگزیر به انتخاب پاردایمی هستیم که هستی شناسی رابطه ای را در سطح بنیادین آن پی ریزی می کند.با استفاده از مفاهیم لاتور چون شبکه، کنشگران، عاملیت یکسان انسان/غیرانسان (تقارن هستی شناختی)، جعبه سیاه، پیوند و ترجمه مدل مفهومی پیشنهاد دادیم که در درک دقیق تر و عینی تر فضا-زمان به ما کمک می کند.می توان گفت برای شناخت فضا-زمان یک پدیده کافی است شبکه ی (با دقایق لاتوری) آن را بررسی کنیم.امری که ما را به سمت هستی شناسی رابطه ای و جامعه شناسی مسطح رهنمون میسازد

    کلیدواژگان: فضا-زمان، رابطه، کنشگر-شبکه، جامعه شناسی مسطح، تقارن هستی شناختی
  • مهدیه محمدی*، ابراهیم فیاض صفحات 255-273

    بررسی رابطه حقوق و اجتماع همواره مورد توجه محققان عرصه علوم اجتماعی قرار گرفته است.در این میان انسان شناسی حقوقی،به دنبال تحقق این مهم و کشف مکانیسم های حقوقی موجود در روابط بین افراد است و درواقع روند حقوقی-قضایی سازی را در فرهنگ هر جامعه بررسی می کند چرا که حقوق در سامان دهی و تنظیم روابط اجتماعی بین اعضای یک گروه اجتماعی نقش بسیار مهمی دارد. با این حال یکی از اصلی ترین مسایلی که در رابطه با انسان شناسی حقوقی در ایران قابل طرح است ، موضوع عرف است. این مقاله در صدد بررسی نقش و تاثیر عرف در تشکیل پرونده های قضایی با محوریت زندانیان جرایم غیر عمد است به همین منظور تعدادی از پرونده های ستاد دیه از حیث بررسی ردپای عرف بررسی شده است،همچنین با 10 قاضی و حقوقدان مصاحبه هایی در این رابطه انجام شده است.طبق نتایج این بررسی، مسایلی از جمله سوء استفاده از اعتماد بین افراد، جهل به قانون و جرم انگاری هایی که در رابطه با برخی رسوم و آداب بین اقوام انجام می شود،از مهم ترین محورهای عرفی پرونده های قضایی زندانیان جرایم غیر عمد است.همچنین مسیله قراردادهای بین طرفیت که از اعتبار عرفی برخوردار است، یکی از مشکلات دردسرساز حقوقی به شمار می رود.

    کلیدواژگان: عرف، قانون، مهریه، ستاد دیه، جرائم غیرعمد، زندان، اعتماد
  • شیما رئیسی، طهمورث شیری*، رضا صفری شالی صفحات 275-292

    هدف پژوهش حاضر، مطالعه جامعه شناختی گفتمان جریانات سیاسی در خصوص مذاکرات هسته ای با غرب است. به این منظور، داده های متنی و تحلیل های روزنامه های اصلاح طلب و اصول گرا در برهه زمانی ده سال اخیر (1400- 1390) با استفاده از روش نمونه گیری «نمونه گیری موارد حاد» انتخاب و به عنوان جامعه هدف پژوهش، مبنای بررسی و تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل از تحلیل گفتمان (با روش تحلیل گفتمان لاکلاو و موف)، حاکی از آن بود که دال شناور "گفتمان سیاسی جریان اصلاح طلب در مذاکرات هسته ای" بر مبنای دال مرکزی «تنش زدایی» قابل تعریف است، این دال، ذیل گفتمان اصلاح طلبی در قالب وقته ها یا مدلول هایی چون "اعتمادسازی"، "تعامل"، "گفتگو"، "شفافیت" و "دستیابی به راه حل سیاسی در جهت احقاق حق دستیابی ج.ا.ا ایران به فناوری صلح آمیز هسته ای" مسدود و در مفصل بندی این گفتمان، حول وقته ها یا دال های اصلی مذکور، شکل گرفته است. دال شناور "گفتمان سیاسی جریان اصول گرا در خصوص مذاکرات هسته ای" بر مبنای دال مرکزی «تقابل» قابل تعریف است و در قالب وقته ها یا دال های اصلی ای چون «بازنگری در سیاست خارجی»، «عدالت در دستیابی به فناوری هسته ای»، «اعمال سیاست های تهاجمی»، «حفظ و تکمیل دستاوردهای هسته ای» مسدود و در مفصل بندی این گفتمان، حول عناصر و نشانه های مذکور، نظام معنایی گفتمان مذکور در موضوع مذاکرات هسته ای را شکل داده است که مبین تنوع گفتمانی در سیاست خارجی در حوزه مذاکرات هسته ای می باشد که زمینه ساز بسیج منابع و در نتیجه دیپلماسی متفاوت هسته ای در دوره های مختلف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران جهت حل و فصل بحران هسته ای و مذاکرات با غرب در این باره شده است.

    کلیدواژگان: گفتمان، مذاکرات هسته ای، جناح های سیاسی، اصول گرایی، اصلاح طلب، برجام
  • سمیه توحیدلو* صفحات 293-312

    جنبش های اجتماعی پدیده های فراگیری در دهه اخیر بوده اند و به واسطه ماهیت شبکه ای و متفاوتی که داشته اند لقب جنبش های اجتماعی جدید را با خود همراه کرده اند. مقاله حاضر تلاش کرده است با استعانت از صورتبندی نظری میگل ابنسور و توصیفات نظری نظریه پردازان جنبش های جدید از این جنبش ها، با ارایه یک تیپ ایده آل نظری از انواع کنش های اعتراضی به عنوان یک ابزار تحلیلی، تعریف مشخصی از تمایز بین جنبش های زندگی / دموکراسی شورشی، با لحظه انقلابی / دموکراسی قیام طلبانه و اصلاحات / دموکراسی تضادآمیز به دست دهد. برای رسیدن به این ابزار کارهای نظری انجام شده درباره جنبش ها مرور شده و به لحاظ تجربی از تحلیل محتوای متون تولید شده درباره اعتراضات 1401 ایران بهره برده است. در ارایه تمایزهای نظری سه دسته فوق، موضوع ایران در حاشیه قرار گرفته و تمایز نظری این سه دسته از منظر شاخص هایی چون نقطه آغاز، پیام، ماهیت، سازماندهی، سازمان (گروه های شکل دهنده)، رهبری و نمایندگی، محل های درگیر، ابزار و رسانه و هدف عرضه شده است.

    کلیدواژگان: جنبش های اجتماعی جدید، دموکراسی شورشی، انقلاب، دموکراسی قیام طلب، اصلاح، جنبش زندگی
  • علی قنبری برزیان* صفحات 313-333
    ادغام و همبستگی اجتماعی یکی از مسایل اجتماعی مهم کشورهای چندقومیتی و درحال توسعه است. این مقاله، تلاشی برای فهم و شناخت عوامل موثر بر تشدید و برجسته شدن قوم گرایی در میان عرب زبانان خوزستان است. این پژوهش با استفاده از رویکرد تفسیری- برساختی و با روش کیفی انجام شده است و از روش نظریه ی زمینه ای چارمز برای اجرای پژوهش و تحلیل داده ها استفاده شده است. نمونه گیری هدفمند و نظری برای گزینش افراد مورد مصاحبه مورد استفاده قرار گرفته است. به منظور گردآوری داده ها، با 30 نفر از نخبگان عرب خوزستان مصاحبه به عمل آمد. بعد از انجام کدگذاری باز، 12 کد متمرکز ارایه شده است. نتایج و یافته ها نشان می دهد که برجسته شدن و تشدید هویت قومی در میان اعراب خوزستان در مقابل و هویت ملی قرار نمی گیرد و به همان اندازه هم هویت ملی مورد توجه عرب زبانان است. همچنین برجستگی هویت قومی، تابعی از عناصر هویت سیاسی شده قومی، طردشدگی فرهنگی قومی- نژادی، محرومیت مستمر تاریخی، محرومیت نسبی ادراک شده قومی، تنفر درونی شده قومی ضدحاکمیتی، تمایلات هویت خواهی قومی، هویت سازی عقلانی قومی، غصب قومی فضا و جغرافیا و مرزبندی هویتی قومی شده است.
    کلیدواژگان: برجستگی هویت قومی، قومیت، هویت قومی، هویت ملی، محرومیت نسبی
  • محمدحسین قنبری جهرمی، الماس اسلامی، شاهین زرع پیما* صفحات 335-357

    تکوین سازمان تروریستی داعش به عنوان شاخه ای متاخر و در عین حال متشدد از جریان بنیادگرایی سلفی- جهادی، علاوه بر سویه های ایدیولوژکی، فقهی و الهیاتی، مرهون بسترها و خاستگاه های سیاسی متقدم و متاخری است که به طور خاص از دهه های ابتدایی قرن بیستم آغازید و با شروع قرن بیست و یکم وسعت و ژرفای فزونتری یافت. هدف اصلی این مقاله نیز پرداختن به «مهم ترین خاستگاه های سیاسی متقدم و متاخر» تشکیل داعش با رویکردی جامعه شناختی است. در مسیر تحقیق سعی شده که با روش تحقیق توصیفی، تاریخی و تحلیلی و اسنادی- کتابخانه ای و همچنین بهره گیری ترکیبی از نظریه های «اقتدار نابرابر» و «مذهب علیه مذهب»، به تجمیع و تحلیل یافته ها پرداخته شود. در بدنه ی اصلی و استنتاج غایی نیز سعی شده که نقش مهم ترین خاستگاه های سیاسی متقدم و متاخر در ظهور داعش تحلیل شود؛ خاستگاه هایی که در بادی امر (و در پی جنگ بین الملل اول)، با بر هم زدن توازن قوا و تشدید بی سابقه ی توزیع نابرابر اقتدار بین دین اسلام و و ادیان محور استعماری غربی-شرقی و تضاد و تعارض انبعاث یافته از بطن آن، به نحوی واکنشی به تکوین و تطور جنبش های بنیادگرای سلفی مدرن (به عنوان محملی برای تکوین داعش) انجامید و در وهله ی ثانی (از سال های آغازین قرن بیستم) و با دخالت قدرت های خارجی با تبدیل اقتدار نابرابر مذکور به اقتدار نابرابر داعش و سایر فرق اسلامی (به طور عام) و داعش و تشیع (به طور خاص) و تشدید جنگ مذهب علیه مذهب، به تکوین و تقویت این سازمان و توسعه ی آن کمک شایانی کرد.

    کلیدواژگان: داعش، بنیادگرایی سلفی، خاستگاه سیاسی، اقتدار نابرابر، مذهب علیه مذهب
  • همایون مرادخانی* صفحات 359-378
    چگونه می توان استانی چون ایلام و پیوندش با خودکشی را به گفتمان درآورد و به بازنمایی اش پرداخت؟ این گفتار بر آن است توضیح دهد که آن چه در پی مداخله ی دولتی از دهه ی چهل به بعد در این ناحیه رخ داد شکل تازه ای از ظهور و تعمیق مساله ی اجتماعی را سبب شد؛ به طوری که در نیم قرن اخیر، این مداخله ی بیش از اندازه ی دولت در جامعه بود که به حاد شدن مساله ی اجتماعی در ترازی تازه منجر گشت. خطر این شکل از مداخله و توسعه ی ناشی از آن، در خلق مازادی از سوبژکتیویته بود که امکانی برای اجرایش در زیست روزمره ی استان نوپایی چون ایلام و شهرهای تابعه ی آن با بافت خاصی که دارند نبود. این شهرها بنا به منطق تکوین و توسعه ای که از سر گذراندند، توان خلق آن نوع از تاب آوری کالبدی و عاطفی را نداشتند که تجربه ی شکست و زخم را پذیرا باشند و این مجال را برای سوژه فراهم آورند که از دل همین زخم ها و شکست هایش بلوغ را بیازماید و بیاموزد. حلقه ی مفقوده ی شهر برساخته ی دولت در این ناحیه از ایران، توان تاب آوری در برابر تجارب دردناک و ناگزیر زندگی روزمره است و آنجا هم که توانی برای تاب آوری نباشد، خودکشی همچون امکانی برای رهایی از وضعیت نمایان می شود.
    کلیدواژگان: سیاست اسکان، تولید فضا، نظام رویت پذیری، سوژه ی خودکشی، استان ایلام
  • شیرین دانشگر، منصور حقیقتیان*، سید ناصر حجازی صفحات 379-404

    نقطه آغاز این مقاله بررسی دنیایی است که زنان پس از کسب سمت های مدیریتی آن را تجربه می کنند. در واقع باید گفت همان عواملی که باعث دور بودن زنان از سمت های مدیریتی می شود، بعد از مدیر شدن زنان و دستیابی آنان به سمت های مدیریتی از بین نمی روند، بلکه نوع اثرشان تغییر شکل پیدا می کند. احکام قالبی و سوگیری جنسی و جامعه-پذیری متفاوت زنان و مردان از بدو تولد، و به تبع آن نقش های متفاوت زنان و مردان در جامعه و تعاریف متفاوتی که از این نقش ها وجود دارد، آزار جنسی و خرده ستمگری جنسی نسبت به زنان و نابرابری قدرت بین دو جنس زن و مرد هم در جامعه و هم در خانواده، همه این عوامل پس از ارتقا نیز برای زنان به اشکالی جدید ولی شاید کمی نامحسوس تر اما ادامه می یابد. در همین راستا در این مقاله تلاش شده تا روایت دقیقی از تجربه های زنان پس از ارتقا به دست آید. برای رسیدن به این مطلوب با 15 نفر از زنان مدیر میانی در بخش های مختلف سازمان های تولیدی زیر مجموعه وزارت صمت با استفاده از رویکرد کیفی و تکنیک مصاحبه عمیق مصاحبه انجام شد و تجربه های این زنان با نگاهی به نظریات جامعه پذیری، نابرابری جنسی، آزار جنسی و قدرت مقوله بندی و تحلیل شد. از این رهگذر 7 مضمون اصلی به عنوان مضامین مشترک یافت شده در بین صحبت های مصاحبه شونده ها مقوله بندی شد: ناهماهنگی و تعارض بین انتظارات نقشهای جنسیتی و شغلی، تبعیض جنسی، داغ ننگ، ناامنی شغلی، وجود تمایل سازمان به حفظ نابرابری قدرت، تک افتادگی و آزار جنسی.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری، نابرابری جنسی، آزار جنسی، کلیشه های جنسی، زنان مدیر میانی، قدرت
  • رضا علیزاده*، محمدرضا غلامی، علی هندی صفحات 405-421

    جنگ تحمیلی با تاریخ، جغرافیا و ساختارهای اجتماعی سیاسی ایران عجین شده است از طرفی شعارهای اصلی نظام سیاسی براساس آموزه ها و ارزش‏های برآمده از این واقعه در سی سال اخیر صورت‏بندی شده است. پژوهش حاضر با استفاده از نظریات ترکیبی هویتی ضمن توصیف هویت‏یابی جوانان از طریق جنگ هشت ساله دفاع مقدس به تبیین رابطه آن با هویت‏یابی قومی، ملی، دینی و سیاسی می پردازد. داده های پژوهش به وسیله پرسشنامه، با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی (حجم نمونه 384 نفر) جمع آوری شده است. جامعه آماری نیز جوانان (گروه سنی 18 تا 29 سال) شهر رشت می باشد. طبق یافته های پژوهش: هویت‏یابی از طریق جنگ هشت ساله دفاع مقدس با هویت‏یابی ملی، دینی، قومی و سیاسی رابطه معنادار و مستقیم دارد و استفاده از رسانه های ارتباطی نیز تاثیر معکوس بر هویت‏یابی جوانان از طریق جنگ هشت ساله دفاع مقدس دارد همچنین هویت‏یابی دینی بیشترین تاثیر را بر هویت‏یابی جوانان از طریق جنگ هشت ساله دفاع مقدس دارد

    کلیدواژگان: جنگ هشت ساله، هویت یابی، رشت، رسانه، جوانان
  • محمدرضا تهمک*، ابراهیم توفیق، علیرضا گودرزی، میرشاهین فاطمی صفحات 423-445
    این مقاله به وضعیت سیاست اجتماعی در ایران دوره حاکمیت دولت مدرن از روزن پوشش فضایی سیستم تامین اجتماعی می پردازد. این پژوهش با روش اسنادی و کتابخانه ای و ترکیبی از شیوه های کمی و کیفی، نابرابری میان استان ها در چتر پوششی تامین اجتماعی که در یک قرن اخیر به نوعی از وضعیت مرکز-پیرامون انجامیده است را مورد بررسی قرار داده است. تمرکزگرایی سرزمینی دولت مدرن و پیامد آن تهران محوری که خود متقابلا نابرابری مرکز-پیرامون را تشدید می کند، سیستم برنامه ریزی از بالا و توزیع امکانات اشتغال، صنایع و خدمات و تخصیص منابع اقتصادی و رفاه اجتماعی بر محوریت پایتخت در دوره دولت پهلوی و تداوم آن در دوره جمهوری اسلامی به عدم توازن فضایی، تقلیل و تثبیت وضعیت سیاسی-اقتصادی و اجتماعی مناطق پیرامونی انجامیده است. از آنجا که نظام تامین اجتماعی و بیمه-های آن نیز متعاقب چرخه صنایع، اشتغال و خدمات گسترش می یابد، نابرابری و فاصله میان مناطق در قالب مرکز-پیرامون عدم توازن در حوزه پوشش نظام تامین اجتماعی در سطح کشور را در پی داشته و تشدیدکننده وضعیت نابرابر رفاهی میان مناطق کشور بوده است.
    کلیدواژگان: سیاست اجتماعی، نظام تامین اجتماعی، دولت مدرن، تمرکزگرایی، تهران-محوری، اقتصاد سیاسی فضا، نابرابری فضایی
  • آرمین امیر، علی خانمحمدی* صفحات 447-469

    مدتی کوتاه پس از رخداد ضایعه فرهنگی سیاست حافظه ی دیگرگریز میان گروه های فرهنگی/ملل درگیر ایجاد می شود. این سیاست در افکار و حافظه ی اقشار مختلف مردم بالاخص تاریخ نگاران تاثیرات عمیقی برجای می گذارد. از طرفی، هر پادشاه و حاکمی بخشی از قدرت فرهنگی خویش را در ایجاد و کنترل بایگانی می داند. کشتار ارومیه در جنگ جهانی اول، ضایعه ی فرهنگی جهانی و مهم ترین روزهای یادبودی در میان تمامی جوامع دور از وطن آشوری است. مقاله ی کنونی روایت های مختلفی که توسط کشیشان، نظامیان، مبلغان و دیپلماتهای ایرانی و خارجی از کشتار ارومیه نگاشته شده را مطالعه می کند. روایت های این رنج را بر اساس مقصران در سه دسته ای خوار انگارانه، دشمن انگارانه و میانه می توان تقسیم بندی کرد. روایت خوار انگار مسلمانان، روایت میانه کردها و سپاهیان عثمانی، روایت دشمن انگار آشوریان، ارامنه و سپاهیان روس و انگلیس را شر نمایش می دهد. در این روایت ها آنان با رمزگان های فریب خورده، بی دفاع،کافر و مزدور هم نشین شدند. در حقیقت، آشوریان از نظر سطح اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی اجتماعات و جوامع دور از وطن حتی فرودست تر از یهودیان هستند. از طرف دیگر، دولت ها مقصر کشتار برای فراموشی جمعی ضایعه ی فرهنگی اقدامات گسترده و زیادی می کنند. این عوامل باعث تداوم سیاست حافظه مبتنی بر شر و سیاست بایگانی مبتنی بر حذف در رابطه با هویت آنان شده است.

    کلیدواژگان: سیاست حافظه، سیاست بایگانی، مبلغ مذهبی، بایگانی، تاریخ نگار
  • روح الله نصرتی، آرش آتش فراز*، تهمتن برومند صفحات 471-504

    هدف پژوهش حاضر بررسی نسبت دو ادعای مهم اقتصاد عصر دیجیتال یعنی "کار انعطاف پذیر" و "ماده زدایی" با موقعیت گسترده ترین بخش از کسب و کار مجموعه اسنپ، یعنی اسنپ خودرو و نیروی انسانی پیش برنده ی به عنوان کاربر راننده است . در راستای نیل به این مهم، با بررسی گسترده ی مقوله ی کار انعطاف پذیر بعنوان یکی از مدعیات جهان شمول در بستر اقتصاد دیجیتال، تلاش شده است تا بازنمایی عینی نقش این مختصات نوپدید از موقعیت حقوقی کار رانندگان در مجموعه اسنپ شناسایی شود تا امکان فهم و توصیف کنش های برآمده از آن مقدور گردد. ابتدا بستر تاریخی که در آن بواسطه ی گسترش نظام دانش، شرایط تغییر رویکردهای کلان اقتصادی برای ورود به اقتصاد دیجیتال در ایران کنونی ممکن شد به اختصار عنوان شده است. سپس دیگر مدعای جهان شمول اقتصاد دیجیتال یعنی ماده زدایی، در بستر سرویس حمل و نقل اسنپ برای فهم گستردگی ابعاد این سرویس ارزیابی شده است. پس از تحلیل انتقادی گفتمان طبیعی ساز نقش فناوری در این سرویس حمل و نقل پلتفرم محور، ادعای کار انعطاف پذیر را مورد بازنگری قرار داده و سپس مقولات نظری مطرح حول کار انعطاف پذیر را از نگرش های متضاد بررسی کردیم و در نهایت با رویکردی زبانشناسانه جهت نگرش انتقادی را معطوف به چارچوب حقوقی ای که امکان هژمونی کار انعطاف پذیر در بستر آن محقق شده را به تفصیل شرح داده ایم. در نهایت لایه های پنهان گفتمان انعطاف پذیری یا کنش های متبادر از آن در خصوص نیروی کار موسوم به کاربر راننده را ذیل مسایل نیازمند دقت و حساسیت پژوهش علمی عنوان ساخته-ایم.

    کلیدواژگان: اقتصاد دیجیتال، کار انعطاف پذیر، ماده زدایی، کاربر راننده، اسنپ
|
  • Mojgan Khoshnam * Pages 7-25
    Objective

    To achieve a deep and pathological description of the academic socialization of Tehran, Allameh Tabatabai and Amirkabir University students and to provide policy solutions to reduce the harms caused by the process of academic socialization of PhD students.

    Research Methodology

    Adopting a qualitative approach and interrogative strategy to understand and interpret students' experiences and their perception of their academic socialization process and in-depth semi-structured interviews with 30 PhD students and 5 principals and programs. Tiny college done.

    Findings

    weak social solidarity necessary for the formation of scientific communities, lack of internalization of academic ethics, limited business environment with the university that has caused inefficiency of doctoral students' professional learning, lack of scientific worthlessness, weak cooperation Interdepartmental and interdisciplinary, weakness in the scientific authority of professors among students and weakness of international scientific cooperation are among the students' perceptions. Because in the statement of the university with social responsibility to educate and train high quality students, have critical positions, have high moral principles, have confidence and universities with international cooperation, cooperation with the business environment He pointed out that therefore, one of the requirements for the realization of the fourth generation of the university is the successful and efficient socialization of students. An in-depth description of the current situation and providing ways to achieve the desired situation is one of the areas of achieving a socially responsible university, which is one of the goals of our higher education system.

  • MohammadReza Kolahi * Pages 27-50

    The life of the Islamic Republic of Iran can be divided into three periods: The first, which begins after the establishment of the Islamic Republic in the early sixties and continues until the end of the War and the end of Ayatollah Khomeini's leadership, is characterized as the mass atmosphere out of charismatic legitimacy and the war solidarity. The end of the war, the end of charisma, and the beginning of economic liberalization are characteristics of the second period, the period of discursive struggle of Democracy-Islamism and continues up to the end of eighties. The third period begins from the end of eighties and continues until today, which is the main focus of the current paper. The paper’s central claim is that the situation of “atomistic populism” is the main characteristic of the third period. I argue that during the domination of an atomist discourse, individual and individual promotion are central when the ultimate goal is to reach a so-called “individual success”, in contrast to the “collective Ideal” of the first period. In the atmosphere of the Third Republic, a variety of individual-oriented factors such as education, skill acquisition, introspective spiritual care, and mysticism becomes widely popular. I discuss that the obstruction of various possibilities of collective action, implementation of the economic privatization, and rising series of individual-oriented discourses provided a fertile ground for the atomistic discourse to prevail..

    Keywords: atomism, Islamic republic, populism, Individual Success, individual-oriented
  • Farhad Bayani * Pages 51-72
    Introduction

    Too much attention to an individual-centered discourse in today Iran has caused a slow but increasing dominance of individual-centered theories, methodologies and approaches in academic disciplines, notably the prevalence of psychology in explaining the social world. This paper claims that this situation is a manifestation or an example of the imperialist relationship between individualistic discourse and sociology.

    Goal: 

    The current paper aims to analyze this imperialistic relation and to examine its dimensions, applying genealogy.

    Findings

    Findings show that nominalism as the ontological and epistemological foundation of an individual-centered discourse plays a substantial role in the theorizing and promoting such discourse. Results also indicate that one cannot ignore the collaboration of power and knowledge in the emergence, establishment and stabilization of this situation.

    Keywords: Nominalism, Scientific imperialism, Individual-centered discourse, psychology, power
  • Fatemeh Havas Beigi *, Yarmohammad Ghasemi, Habib Allah Ghadermarzi Pages 73-91
    Background

    Multicultural education is one of the most important issues in educational systems and the importance of this issue is more visible in multicultural and multi-ethnic societies.

    Aim

    The main purpose of this research is how to deal with multicultural education from the perspective of teachers and pre-service teachers of Farhangian University of Ilam.

    Methods

    The research paradigm is interpretive, the research approach is qualitative, the research strategy is grounded theory, the study field includes primary school teachers and pre-service teachers of Farhangian University of Ilam. The sampling method is purposeful and theoretical sampling. The number of participants in the research was estimated to be 28 until the theoretical saturation stage. The information of the participants in the research was based on gender, educational level and work experience. The data collection tool was a semi-structured interview and the tactic used was hidden content analysis. The data format was also in audio format. Three stages of Open,Axial and Selective coding were used to analyze the data.

    Finding

    By examining the obtained data, 341 concepts; 66 subcategories and 30 categories were obtained, and based on the three elements of Strauss and Corbin's paradigmatic model, they were categorized into conditional, interactive, and consequential dimensions, and the core or central category was named "the inevitability of multicultural education discourse".

    Conclusion

    According to what the teachers said about multicultural education, it can be said that teachers have a positive view of multicultural education and consider it as one of the necessities of the present age.

    Keywords: multicultural education, teachers, pre-service teachers, Farhangian University, Ilam
  • Mohammad Bashokouh *, Maisam Shirkhodaie, Zahra Kazemi Saraskanrood, Allahyar Beigi Firoozi Pages 93-114
    Due to the competitive environment in the Iranian banking industry, banks and financial institutions now need to pay more attention to the attractiveness of their promotional messages on social media, the interactions formed, and the value priorities of users of these media. The current study aims to investigate the effect of value priorities and para-social interactions on the public acceptance of advertising messages, taking the mediating role of generation into account. The study population includes the customers of Meeli Bank, Saderat Bank, Parsian Bank, Ayandeh Bank, and Shahr Bank in Tehran. Applying the Cochran's formula for a random cluster sampling, the sample size of this study contains 348 persons. To measure the acceptance component of advertising messages, including two dimensions of emotional attractiveness and logical attractiveness, the Yi-Lin questionnaire is utilized. Kitsman et al. questionnaire is also utilized to measure para-social interactions. In order to measure value priorities, Inglehart’s Value Scale is used in this study. The validity of the questionnaires is assessed by construct validity (diagnostic, divergent, and convergent), and their reliability is assessed by Cronbach's alpha coefficient using Smart PLS software. The results shows that value preferences and para-social interactions have a positive effect on public acceptance of the attractiveness of advertising messages. Findings also indicate that generation plays a mediating role in the relation.
    Keywords: value preferences, acceptance of the attractions of promotional messages, generational analysis, parasocial interaction, Bank
  • Moein Sadeghi *, Jahangir Karami, Khodamorad Momeni Pages 115-137

     This study designed and developed in order to identify and be aware of the lived experience of successful students with low social and economic status. Successful students are those who been admitted to desirable academic disciplines with relatively low grades. The research method is qualitative and the researcher has obtained the data using semi-structured interviews with the respondents. The statistical population included Kermanshah province and the statistical sample included 18 respondents from some cities of this province. Data were analyzed using content analysis method. The findings showed that 45 categories were identifiable in the first stage, which could be converted into 4 categories. The main categories included subjective-objective experiences and positive-negative experiences. The findings also showed that there is a systematic relationship between the formation of these experiences so that first mental-positive experiences are involved in the process of student success and then objective-negative experiences and finally in a process of overcoming success. To be. Based on the findings, motivation-barrier are the two main categories that play a role as a link between these four main components.

    Keywords: lived experience, socio, economic status, successful students, Kermanshah
  • Abrahim Salehabadi *, Alireza Ghorbani Pages 139-165

    Street harassment is a form of violence against women.  Research has paid less attention to the issue of street and sexual harassment. Considering the lack of systematic research on the relationship between the levels of one’s religiosity and the odds of committing street harassment, the current study aims to fill this gap. Using the National Survey on Social, Cultural and Moral Status of the Iranian Society, the data of 426 cities are analyzed and compared to answer the research question. Results show that: one, religiosity has a negative effect on the chance of committing harassment; two, social inequality has a reducing effect on the level of harassment; three, the average chance of occurring harassment in Sunni cities is higher than Shiite cities; four, the Iranian and Islamic identity has a negative effect on the chance of committing harassment, while, the Western identity has a positive one; five, there is an association between the frequency of harassment and membership in religious groups.

    Keywords: Religiosity, Heterogeneity, street harassment, type of religion, Religious identity, membership in religious groups
  • Rasoul Sadeghi, Hosein Mahmoudian, Mohamadreza Boroomandzadeh * Pages 167-183
    Forced immigrants and refugees are one of the vulnerable groups in reproductive health studies and policies. Reproductive health issues and challenges are more pronounced in irregular migration. Therefore, this article examines the reproductive health behaviors of Afghan immigrant women and its related socio-demographic factors. The data was collected through a survey and through a multi-stage sampling method with a sample size of 200 Afghan married women in Tehran province. The results indicated that unintended pregnancies, abortions, low access and using of contraceptive, and sexually transmitted diseases are reproductive health issues and challenges of Afghan immigrant women in Iran. In addition, the awareness and attitude of immigrant women towards various aspects of reproductive health is low. The results of multivariate analysis showed that adaptation, generational status, household socio-economic status, awareness and attitudes towards reproductive health have the greatest impact on the reproductive health behaviors of Afghan women. Hence, Afghan women migrants face limitations, both in terms of social acceptance and access to and health services. This situation can lead to a higher prevalence of diseases and high-risk reproductive health behaviors among immigrants. It is suggested to eliminate structural and cultural barriers to access reproductive health services for Afghan women.
    Keywords: Reproductive health, International migration, adaptation, Generational status, Afghan women
  • MohammadReza Javadi Yeganeh, Hosna Esmaeelbeigi * Pages 185-206

    Architecture in every society is influenced by the norms and values of that society. Iranian architecture is no exception to this rule and has evolved throughout its several thousand years of history in connection with Iranian culture and ways of life. Introversion and concealment in architecture, as well as the separation of interior and exterior in traditional houses, is one of the prominent features of Iranian architecture. In this article, we have discussed the relationship of this architectural manifestation with the social ethics of Iranians in the Qajar period and we are looking for the common roots of the dual inside and outside in Iranian architecture and personality in Iran's social conditions. The research method in this article is a historical interpretation based on the data obtained from the travelogues of European tourists. The findings of the research show that the social insecurity in the society, which itself was the result of factors such as authoritarian and arbitrary government methods, has been an effective factor in the formation of this spirit in people and subsequently in houses and other buildings, and this is due to the background The cultural values of Iranians have emerged in specific ways.

    Keywords: Iranian architecture, introversion, internal, external, inside, outside, social insecurity, travelogue. social ethics, concealment
  • MohamadTaghi Karami Ghahi, Tahereh Khazaei *, Parastoo Oujian Pages 207-228

    The chaos and rupture in everyday life caused by the corona virus and the home quarantine caused deep and intence changes in various realms of individual and public life. Taking the Covid-19 in its unique sociological sense as a window to understanding the social phenomena and taking the plurality and diversity of experiences into account, this article seeks to explore the experience of the Iranian family via the narratives of women. Applying a hermeneutic approach, we conduct content analysis to analyze the experience of the first home quarantine in 2020 of 23 married women aged 30 to 52 in two provinces of Tehran and Alborz, based on the data gathered using deep, semi-structured interviews. Formulating the meaning network of the Iranian family’s experience of dealing with the pandemic from a women’s perspective, we found four main meaning patterns: the feeling of abandonment and loneliness in the absence of the State; displacement and fusion of the family and the social everyday life spaces; women’s corporal devotion to home leading to the centralization of family; and the medical disempowerment in favor of family empowerment. Overall, findings show that dealing with the pandemic creates a rupture in the normal rhythm of life that exposes the individual to taking conscious actions, and while the disempowerment of the State, of stereotypes of the family, and of medication as a structure continue under the mortal pandemic, we witness the return of agency and the deconstruction of social and family life in a process of self-construction centered on family as a group.

    Keywords: family, Medicine, Covid-19, home quarantine, Iran
  • Rohollah Ghasemi *, Vahid Shalchi, MohammadReza Tajik Pages 229-254

    Space is the dough that we,as social beings,try to build our lives in, through and around.the understanding of space has undergone several ruptures throughout the history of this concept.From Cartesian-Newtonian understanding as an absolute thing,to Leibniz's relative understanding, to Einstein's discontinuity,which led to the understanding of a relation of space.With the spatial turn of the 20th century, space/spatial matter came out of the shadow of time/historical matter.The current research is of a qualitative type,using documentary method and with a critical approach,to deeply examine the history of space-time, different paradigms in this field and their shortcomings.And finally, Latour's approach has been chosen to explain and reassembling the concept of space-time.Since space is nothing but the relationship between objects,in order to understand it accurately,we are forced to choose a paradigm that bases the ontology of a relationship at its fundamental level.Using Latour's concepts such as network, actors, the same human/non-human agency (ontological symmetry),black box, association and translation.We proposed a conceptual model that helps us in a more accurate and objective understanding of space-time.It can be said that in order to understand the space-time of a phenomenon, it is enough to examine its network .This leads us to relational ontology and flat sociology.

    Keywords: Space-time, Relationship, actor-network, flat sociology, ontological symmetry
  • Mahdieh Mohammadi*, Ebrahim Fayaz Pages 255-273

    Investigating the relationship between law and society has always attracted the attention of researchers in the field of social sciences. Meanwhile, legal anthropology seeks to realize this importance and discover the legal mechanisms in the relationships between people, and in fact, the process of legal-judicialization in the culture of each Society investigates because rights play a very important role in organizing and regulating social relations between members of a social group. However, one of the main issues that can be raised in relation to legal anthropology in Iran is the issue of custom. This article aims to investigate the role and impact of custom in the filing of judicial cases, focusing on the prisoners of non-intentional crimes, for this purpose, a number of cases of Diyeh Headquarters have been examined in terms of the traces of custom, and interviews with 10 judges and lawyers in this regard. According to the results of this survey, issues such as abuse of trust between people, ignorance of the law, and criminalizations that are carried out in relation to some customs and traditions between ethnic groups, are among the most important customary axes of the judicial cases of prisoners of crimes. It is unintentional. Also, the issue of contracts between parties that have customary validity is considered one of the troublesome legal problems.

    Keywords: Custom, Law, Dowry, Unintentional, crimes, Jail
  • Shima Raeeisi, Tahmores Shiri *, Reza Safari Shali Pages 275-292

    The purpose of the current research is to sociologically investigate the discourse of political currents regarding nuclear negotiations with the West. For this purpose, textual data and analyzes of reformist and fundamentalist newspapers in the last ten years (1390-1400) were selected using the sampling method of "acute case sampling" and were selected as the target population of the research.The findings of the discourse analysis (with the discourse analysis method of Laclau and Mouffe) indicated that the floating sign of "the political discourse of the reformist current in the nuclear negotiations" can be defined based on the central sign of "de-escalation", this sign is under the reformist discourse in the form of tenses. Or symbols such as "trust building", "interaction", "conversation", "transparency" and "achieving a political solution in order to achieve Iran's right to access peaceful nuclear technology" are blocked and formed around the mentioned main terms or signs in the articulation of this discourse. Is.The floating sign of "Political discourse of the fundamentalist trend regarding nuclear negotiations" can be defined based on the central sign of "confrontation" and in the form of periods or main signs such as "revision of foreign policy", "justice in acquiring nuclear technology", "implementation of aggressive policies". "Preserving and completing nuclear achievements" is blocked and in detailing this discourse, around the mentioned elements and signs, the semantic system of the said discourse on the subject of nuclear negotiations has been formed, which shows the diversity of discourse in foreign policy in the nuclear field,

    Keywords: discourse, nuclear negotiations, political factions, Fundamentalism, reformist, JCPOA
  • Somayeh Tohidlou * Pages 293-312

    Social movements have been pervasive phenomena in the last decade and have been called new social movements because of their networked and different nature. The current article has tried to provide a theoretical ideal type of protest actions as an analytical tool, by using the theoretical formulation of Miguel Ebensor and the theoretical descriptions of the theorists of the new movements. From the distinction between life movements / insurgent democracy, with the revolutionary moment / Insurrectionary democracy and reforms / Conflictual democracy. In order to reach this tool, the theoretical works done about the movements have been reviewed and empirically, it has benefited from the content analysis of the texts produced about the 1401 protests in Iran. In presenting the theoretical distinctions of the above three categories, the issue of Iran has been marginalized and the theoretical distinction of these three categories has been presented from the point of view of indicators such as starting point, message, nature, organization, forming groups, leadership and representation, involved places, Media and purpose.

    Keywords: New Social Movements, Revolution, insurgent democracy, reform, life movement
  • Ali Ghanbari * Pages 313-333
    Social Integration and solidarity is one of the important issues of multi-ethnicity and developing countries. This paper tries to understand the effective elements on the Salience of ethnic identity and its strengthening among Arabic-language speakers of Khuzestan. This research has been done by Interpretive-constructive approach and by quantitative method and for analyzing the data Grounded Theory has been used. Purposive and theoretical sampling has been used for selecting interviewees. To collecting data, we interviewed by 30 elites in Khuzestan. After doing open-coding, 12 axial codes presented. The results illustrate that Salience of the ethnic identity among Arabic people of Khuzestan is not against national identity and it is equal with the national identity. And also salience of ethnic identity is followed by some variables of politicized identity of ethnicity, the ethnic-race of cultural exclusion, the historical and continuous deprivation, the understood relative deprivation of ethnicity, the anti-government ethnic internalized unpleasantness, the ethnic identity seeking, rational ethnic identity making, ethnic seizure of space and geography and the ethnic and identity delimitation.
    Keywords: the prominence of ethnic identity, Ethnicity, ethnic identity, National identity, relative deprivation
  • MohamadHossein Ganbari Jahromi, Almas Hslami, Shahin Zarpeyma * Pages 335-357

    The formation of the ISIS terrorist, in addition to ideological, jurisprudential and theological aspects, owes to the foundations and political origins, especially from the decades of It started at the beginning of the 20th century and expanded with the beginning of the 21st century. The main purpose of this article is to deal with the "most important early and late political origins" of the formation of ISIS . In the course of the research, it has been tried to collect and analyze the findings with descriptive, historical and analytical and documentary-library research methods, as well as using a combination of "unequal power" and "religion against religion" theories. In the main body, an attempt has been made to analyze the role of the most important in the emergence of ISIS; The origins that at the beginning (and after the first international war), by disrupting the balance of power between the religion of Islam and the religions of the Western-Eastern axis and the contradiction and conflict emanating from its interior, It led to the formation and development of modern Salafist fundamentalist movements (as a context for the formation of ISIS). And in the second place (from the early years of the 20th century) by turning the aforementioned unequal authority into the unequal authority of ISIS and other Islamic sects (in general) and ISIS and Shiism (in particular) and intensifying the war of religion against religion, to the development And strengthening this organization and its development helped a lot.

    Keywords: ISIS, Salafi fundamentalism, political origin, unequal authority, religion against religion
  • Homayoun Moradkhani * Pages 359-378
    If it is to talk about a less known geographical area which has not been so far outside of the common representation system, how is then one supposed to bring a province like Ilam and its association with suicide into discourse and draw on its representation. The present research seeks to explain the fact that whatever happened in this area after the governmental interference since 1340s, caused a new form of emergence and deepening of a social problem; In a way that, in the second half of the present century it was the boundless governmental interference in the society which resulted in intensifying a social problem in a new level. Such cities, considering the formative and developmental logic they have gone through, didn’t have the capacity to create that kind of substantive and emotional resilience to admit the failure experience and injury and give the subject an opportunity to test and understand maturity relying on such injuries and failures. The missing point regarding this government-made city in this part of Iran is the resilience capacity against the painful and inevitable experiences of the everyday life.
    Keywords: habitation policy, production of space, visibility system, Suicide subject, Ilam
  • Shirin Daneshgar, Mansour Haghighatian *, Seyed Naser Hejazi Pages 379-404

    The world experienced by women following being appointed to a managerial post is the starting point of this study. It should benoted that the factors distancing women from managerial posts never vanish following managerial post is occupied by women. Instead, we can observe atransformation in the effects of those factors. Stereotypes, gender orientation, and different socialization of women and men right after birth are followed by their different roles in society and different definitions of these roles, sexual assault and minor sexual oppression towards women, and power inequality betweenthe two genders in both society and family, all these factors remain following women’sascension to managerial posts in new yet intangible forms. Considering these factors, this study tries to provide a precise narrative following their ascension. In order to achieve this goal, I had a deep interview with 15 women in middle managerial posts in generative sections of different sections of the Ministry of Industry, Mine, and Trade scattered over the country. Utilizing the theories of socialization, gender inequality, sexual assault, and power, I have categorized and analyzed the experiences of the interviewees: Incompatibilityand conflict between gender roles and job expectations, genderdiscrimination, stigma, job insecurity, organization’s inclination to maintainpower inequality, isolation, and sexual assault.

    Keywords: Socialization, gender inequality, Sexual harassment, . gender cliches, middle manager women, power
  • Reza Alizadeh *, MohammadReza Gholami, Ali Hendi Pages 405-421

    The imposed war is intertwined with the history, geography and socio-political structures of Iran. On the other hand, the main slogans of the political system have been formulated based on the teachings and values ​​derived from this event in the last thirty years. The present study uses hybrid theories of identity while describing the identity of young people through the eight-year war of the Holy Defense to explain its relationship with ethnic, national, religious and political identity. Research data were collected by a questionnaire by random cluster sampling (sample size 384 people). The statistical population is youth (age group 18 to 29 years) in Rasht. According to the research findings Identification through the Eight-Year War Holy Defense has a significant and direct relationship with national, religious, ethnic and political identity, and the use of communication media has the opposite effect on the identity of young people through the Eight-Year War. Sacred Defense Religious identification also has the greatest impact on the identification of young people through the Eight-Year War of Sacred Defense

    Keywords: Eight-year War, Identification, Rasht, Media, Youth
  • Mohammadreza Tahmak *, Ebrahim Towfigh, Alireza Gudarzi, Mirshahin Fatemi Pages 423-445
    This paper discusses the situation of social policy in Iran under the rule of the modern state through the spatial coverage of the social security system. The investigation using documentary and a combination of quantitative and qualitative methods has considered the inequality amongst provinces under the shadow of social security which in the recent century has led to a situation of the center-peripheries. Territorial centralism of the modern state and consequently the Tehran-axial which itself mutually fosters centralism and center-peripheral inequality, a system of planning from above and distribution of occupation opportunities, industry and services, and the allocation of social policy-making, economic and welfare resources based on the capital in the period of Pahlavi state and its continuation into the period of the Islamic Republic has resulted in spatial imbalance and reduction and stabilization of the political-economic and social situation of marginal regions which so-called the peripheries. Inequality and distance between regions in the shape of center-peripheries has led to the imbalance in the coverage of the social security system throughout the country since the social security system and its insurances expand following the cycle of industries, employment and services.
    Keywords: social policy, Social security system, Modern state, Centralism, Tehran-axial, Spatial Political Economy, spatial inequality
  • Armin Amir, Ali Khanmohammadi * Pages 447-469

    Shortly after the cultural traumas occur, the politics of memory evolves among cultural groups/nations involved. This policy has had a profound effect on the thoughts and memories of different segments of the population, especially historians. On the other hand, every king and ruler considers part of his cultural power to create and control archives. Uremia massacre in the first world war, global collective trauma & major global cultural trauma, and the most important Memorial Day among all the Assyrian Diaspora. the present study explores the different narratives of the Uremia Massacre recorded by the iranian and foreign priests, soldiers, missionaries and diplomats. The narratives of this suffering can be classified into three categories: humiliating, hostile, and moderate. The humiliating narrative of the Muslims, the narration of the middle Kurds and the Ottoman armies, the narrative of the hostile Assyrians, Armenians and the Russian and British armies are portrayed as evil. In these narrations, they were accompanied by deceived, defenseless, infidel and mercenary codes. In fact, the Assyrians are even subalter to the Jews in terms of the social, economic, and cultural level of their communities & diasporas. on the other hand, Governments are responsible for the massacre and are taking extensive measures to collective amnesia about the cultural trauma. These factors have led to the continuation of the evil-based politics of the memory and the elimination-based politics of the archive in relation to their identities.

    Keywords: Politics of memory, Politics of the Archive, missionary, Archives, historian
  • Rouhollah Nosrati, Arash Atashfaraz *, Tahmtan Boromand Pages 471-504

    This research explores the relationship between "flexible work" and "dematerialization" in the context of the digital economy, focusing on Snapp Ride and its driver users. In order to achieve this goal, an extensive examination of the concept of flexible work as a global proposition in the context of the digital economy has been conducted, aiming to identify the tangible representation of these emerging coordinates in the legal position of drivers in the Snapp system, thereby enabling the understanding and description of the resulting behaviors. First, the historical background in which the expansion of the knowledge system made it possible for major economic approaches to enter the digital economy in present-day Iran is briefly described. Then, the other claim of the global digital economy, namely Dematerialization, is evaluated within the framework of the Snapp transportation service to understand the dimensions of this service. After a critical analysis of the discourse that naturalizes the role of technology in this platform-based transportation service, the claim of flexible work is reviewed. The theoretical concepts surrounding flexible work from opposing perspectives are examined, and ultimately, a linguistic approach is employed to provide a detailed description of the legal framework that has made the realization of flexible work hegemony possible. Finally, we have addressed the underlying layers of the discourse on flexibility or the resulting actions related to the workforce referred to as driver users, highlighting the issues that require precision and sensitivity in scientific research.

    Keywords: Digital economy, Flexible Work, Dematerialization, Driver user, Snapp