فهرست مطالب

پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی - سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1402)

فصلنامه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدعلی حصاری نژاد، سید مهدی میرزابابائی*، عمر سعد توکر، سمیرا یگانه زاد صفحات 121-136

    اغلب روابط حاکم بر بسیاری از پدیده های فیزیکی را نمی توان به شکل صریح از اصول بقاء و معادله هایی نظیر پیوستگی، برنولی، مومنتوم یا در حالت کلی معادله ناویراستوکس به دست آورد. برای رفع این مشکل موثرترین روش استفاده از اصول تحلیل ابعادی در تعیین روابط حاکم بر پدیده است. با استفاده از تحلیل ابعادی می توان به اعداد و پارامترهای بدون بعد دست یافت که در تعیین معادله های حاکم بر یک پدیده نقش دارند در این تحقیق برای اولین بار از روش تحلیل ابعادی برای به دست آوردن اعداد بی بعد حاکم بر فرایند فشار بالای هیدرواستاتیک استفاده شده است، چراکه متغیرهای دخیل در این فرایند زیاد بوده و بهترین روش برای پیداکردن ارتباط بین آنها، استفاده از ابزار آنالیز ابعادی می باشد. در گام بعدی و پس از شناسایی متغیرهای موثر با استفاده از تیوری باکینگهام اعداد بی بعد حاکم بر فرایند فشار بالا به دست آمده است. پس از آن کمیات اندازه گیری شده حاصل از آزمون های فشار بالا، روبش فرکانس و نرخ کرنش برشی در قالب اعداد بی بعد که از قبل به دست آمده دسته بندی و به بررسی رفتار ماده موردآزمایش (نشاسته ارزن) پرداخته شده است. درنتیجه با استفاده از اعداد بی بعد به دست آمده علاوه بر اینکه ارتباط بین متغیرها و درجه اهمیت آنها نسبت به یکدیگر مشخص گردید، برخی از ویژگی های رفتاری مواد نیز در قالب نمودارهای بی بعد نمایش داده شده است که با نمودارهای متداول تفاوت رفتاری دارد. دراین خصوص نمونه تحت فشار هیدرواستاتیکی 200 تا 600 مگاپاسکال برای 10تا30 دقیقه قرار گرفت. نتایج نشان داد که ویژگی های ریولوژیکی نشاسته ارزن ازجمله ویسکوزیته کمپلکس با افزایش فشار و زمان اعمال آن تغییر قابل توجهی دارند.

    کلیدواژگان: ارزن، آنالیز ابعادی، باکینگهام، فشار هیدرواستاتیک بالا، نشاسته
  • معصومه حیدری قره چشمه، اکرم آریان فر*، الهام مهدیان، سارا ناجی طبسی صفحات 137-154
    در این پژوهش، خصوصیات کیفی ماست غنی شده بر پایه نانو امولسیون تهیه شده از روغن بادام شیرین و کنجد در غلظت ثابت 2 درصد، به همراه تویین 80 و اسپن 80 (با دو غلظت مختلف 0/25 و 0/5 درصد)، طی دو زمان همگن سازی (5 و 10 دقیقه) با امواج فراصوت موردبررسی قرار گرفت. تاثیر افزودن نانوامولسیون تهیه شده در شرایط مختلف فرایند شامل تغییر نوع روغن، زمان همگن سازی و غلظت امولسیفایر بر فاکتورهای pH، اسیدیته، ویسکوزیته ظاهری، رفتار جریان، خواص ریولوژیکی، خصوصیات بافت سنجی و ریزساختار ماست غنی شده طی 10 روز ذخیره سازی در 4 درجه سانتی گراد در مقایسه با نمونه کنترل موردمطالعه قرار گرفت. طبق برازش مدل های ریولوژیکی؛ مدل هرشل بالکلی بهترین مدل بود. شاخص رفتار جریان در تمام تیمارها در دمای 25 درجه سانتی گراد کمتر از 1 بود و تمامی آنها رفتار غیرنیوتنی از نوع ضعیف شونده با برش داشتند که با افزایش درجه برش، ویسکوزیته کاهش یافت. نتایج نشان داد که طی دوره نگهداری نمونه ها، با افزایش غلظت امولسیفایر از 0/25 به 0/5 درصد، pH کاهش و اسیدیته افزایش پیدا کرد. در غیاب حضور امولسیفایر، دارای میسل کازیین کوچک تر و فضاهای خالی بیشتر می باشد که این امر میزان آب اندازی را افزایش می دهد. در مقایسه بین دو نوع روغن کنجد و روغن بادام شیرین، نمونه های ماست غنی شده توسط نانوامولسیون تهیه شده بر پایه روغن کنجد با غلظت 2 درصد و غلظت امولسیفایر 0/25 درصد در زمان فراصوت 10 دقیقه، برای تولید ماست غنی شده پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: خصوصیات فیزیکوشیمیایی، روغن بادام شیرین، روغن کنجد، ماست غنی شده، نانوامولسیون
  • آسیه مددی، زیبا حسین پور، زهرا طالب پور*، غزاله عابدی، وحیده مهدوی صفحات 155-168
    در این پژوهش، از روش آماده سازی کچرز برای استخراج باقی مانده حشره کش ایمیداکلوپراید از خرما و اندازه گیری آن با تکنیک کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا استفاده شد. به این منظور ابتدا با مقایسه نتایج به دست آمده از روش کچرز مرسوم با روش های کچرز بافری سیترات و بافری استات، مشخص شد روش کچرز مرسوم برای حذف بافت خرما نسبت به دو روش دیگر موثرتر است. سپس اثر نوع و مقدار جاذب های استفاده شده در مرحله استخراج فاز جامد پخشی در روش کچرز مرسوم، بر میزان پاک سازی بافت خرما و کارایی استخراج ترکیب ایمیداکلوپراید بررسی گردید. نتایج نشان دادند استفاده از نانولوله های کربنی تک دیواره به صورت ویژه باعث حذف مناسب بافت خرما شده و درعین حال کارایی استخراج ترکیب هدف را به طور قابل ملاحظه ای کاهش نمی دهد. به منظور اندازه گیری کمی حشره کش ایمیداکلوپراید در میوه خرما در شرایط اختصاصی به دست آمده، منحنی درجه بندی در محدوده 36 تا 900 میکروگرم بر لیتر با ضریب اندازه گیری 0/9985 و حد تشخیص 11 میکروگرم بر لیتر به دست آمد. صحت و دقت روش با محاسبه بازیابی و انحراف استاندارد نسبی در 1 روز و بین 5 روز محاسبه شد. نتایج، بازیابی 93 تا 102 درصد و انحراف استاندارد نسبی کمتر از 5 درصد را نشان دادند.
    کلیدواژگان: اثر بافت، آماده سازی نمونه، آنالیز باقی مانده آفت کش، کچرز اصلاح شده، نانولوله های کربنی تک دیواره
  • نجمه حمیدیان، بهاره شعبانپور*، پرستو پورعاشوری، پریسا حسین خضری صفحات 169-180
    پژوهش های اخیر درمورد خواص تغذیه ای و زیستی گونه های مختلف عروس دریایی، پتانسیل بالای آنها را به عنوان منابع بهره برداری نشده در بخش های بیوتکنولوژی و تولید مواد غذایی را نشان می دهد. یکی از ترکیبات ارزشمند موجود در عروس دریایی کیونیوموسین است. در این پژوهش در ابتدا اثر روش های نگهداری پس از صید بر میزان بازده کیونیوموسین استخراجی از عروس دریایی کاتوستیلوس تاگی بررسی شد، سپس ارزیابی و شناسایی ترکیبات کیونیوموسین استخراجی، فعالیت ضدمیکروبی و ضداکسایشی آن موردبررسی قرارگرفت. عروس های دریایی کاتوستیلوس تاگی پس از صید در آب، یخ و آب-یخ به نسبت 1:1 و به مدت 8 ساعت قرار گرفتند، سپس کیونیوموسین در هر تیمار به کمک اتانول استخراج گردید. ترکیبات تقریبی عروس دریایی، میزان بازده کیونیوموسین اندازه گیری و کیونیوموسین استخراج شده توسط آزمون های طیف سنجی مریی-فرابنفش، اسپکترومتری مادون قرمز تبدیل فوریه، سنجش پروتیین و الکتروفورز عمودی، ارزیابی شد و فعالیت ضدباکتریایی کیونیوموسین در مواجهه با باکتری استافیلوکوکوس اوریوس و فعالیت ضداکسایشی کیونیوموسین به روش مهار رادیکال آزاد 2و2-دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل در مقایسه با ویتامین C مورد بررسی قرارگرفت. نتایج به دست آمده از بررسی ماده خام استخراجی نشان می دهد بین درصد بازده کیونیوموسین استخراجی تفاوت معنی داری در تیمارهای مختلف مشاهده نگردید (0/05>P). این ترکیب دارای: جرم مولکولی 65 تا 72 کیلودالتون، پیک های 265 و 275 بر سانتی مترمکعب در طیف سنجی مریی-فرابنفش است. همچنین کیونیوموسین خام استخراجی خواص مهارکنندگی و کشندگی با غلظت 1000 میکروگرم/میلی لیتر در برابر باکتری استافیلوکوکوس اوریوس و خواص ضداکسایشی اندکی در مقایسه با ویتامین C از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: خواص شیمیایی، خواص ضدمیکروبی، عروس دریایی کاتوستیلوس تاگی، کیونیوموسین
  • مهرنوش برهانی اصفهانی، محمد گلی*، مجید طغیانی صفحات 181-190

    تخم مرغ به دلیل داشتن خواص تغذیه ای، خواص عملکردی ترکیبات آن و شرکت در واکنش های قهوه ای شدن غیرآنزیمی و بهبود عطروطعم مطلوب، نقش مهمی در فراوری انواع محصولات غذایی دارد. در این پژوهش تاثیر قدرت اولتراسوند (0، 100، 200، 300 و 400 کیلووات) بر خواص فیزیکوشیمیایی و عملکردی شامل حلالیت، خواص کف گنندگی، خواص امولسیون کنندگی، ظرفیت جذب آب و روغن، ویسکوزیته و اندازه ذرات پودر سفیده تخم مرغ خشک شده به روش خشک کردن انجمادی در قالب طرح کاملا تصادفی در سطح اطمینان 95 درصد موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که قابلیت تولید کف حاصل از پودر سفیده تخم مرغ اولتراسوندشده با توان 300 و 400 کیلووات نسبت به شاهد افزایش یافت. فعالیت امولسیون کنندگی و پایداری کف حاصل از پودر سفیده اولتراسوندشده نسبت به شاهد تغییری نکرد. اولتراسوند و افزایش قدرت آن اثر معنی داری بر حلالیت و ویسکوزیته پودر سفیده تخم مرغ نداشت. کاهش اندازه ذرات پودر سفیده تخم مرغ در قدرت های بالاتر اولتراسوند (400 کیلووات) به دست آمد. بالاترین میزان ظرفیت جذب آب و کمترین میزان ظرفیت جذب روغن مربوط به پودر سفیده تخم مرغ اولتراسوندشده با توان 100 کیلووات بود. در مجموع کاربرد اولتراسوند با قدرت بالا (300 و 400 کیلووات) قابلیت تولید کف را افزایش داد. افزایش قدرت اولتراسوند از 100 به 400 کیلووات موجب کاهش چشمگیر اندازه ذرات پودر سفیده تخم مرغ گردید.

    کلیدواژگان: اولتراسوند، پایداری کف، پروتئین سفیده تخم مرغ، ظرفیت امولسیون کنندگی
  • آیسان ایزانلو، علیرضا صادقی ماهونک* صفحات 191-204
    فراصوت به عنوان یک فناوری ارزان، می تواند پیش تیمار جهت کوتاه کردن زمان در هیدرولیز پروتیین ها مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این پژوهش بررسی اثر زمان هیدرولیز و پیش تیمار فراصوت بر هیدرولیز آنزیمی پروتیین قارچ دکمه ای به وسیله آنزیم پانکراتین جهت تولید هیدرولیزهای با قابلیت آنتی اکسیدانی بالا بود. جهت انجام پژوهش ابتدا قارچ دکمه ای به پودر تبدیل و سپس عمل هیدرولیز در زمان های 30 تا 210 دقیقه با نسبت آنزیم به سوبسترای 1 درصد و در دمای 40 درجه سانتی گراد در سه وضعیت بدون پیش تیمار و با پیش تیمار فراصوت با توان 40 و 80 درصد صورت گرفت. افزایش توان تیمار فراصوت باعث افزایش قابلیت مهار رادیکال آزاد 2و2-دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در زمان های هیدرولیز کوتاه تر گردید. بالاترین میزان مهار رادیکال آزاد DPPH در نمونه های تیمارنشده و تیمارشده توسط فراصوت با توان 40 و 80 درصد به ترتیب 39/96، 42/91 و 47/76 درصد مشاهده شد. بالاترین ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در نمونه های تیمارنشده و تیمارشده توسط فراصوت با توان 40 و 80 به ترتیب 1/64، 1/73 و 1/98 (جذب در 695 نانومتر) بود. همچنین بالاترین میزان قدرت احیاکنندگی یون آهن در نمونه های تیمارنشده و تیمارشده توسط فراصوت 40 و 80 درصد به ترتیب 2/61، 2/84 و 2/9 (جذب در 700 نانومتر) مشاهده شد. این نتایج نشان داد که نمونه های پیش تیمارشده با فراصوت با توان 80 درصد نسبت به نمونه های بدون پیش تیمار و پیش تیمارشده با فراصوت با توان 40 درصد بالاترین خاصیت آنتی اکسیدانی را دارا می باشند. بنابراین استفاده از پیش تیمار فراصوت با توان بالا موجب کوتاه نمودن زمان هیدرولیز جهت دستیابی به پپتیدهای با قابلیت آنتی اکسیدانی بالاتر و افزایش کارایی هیدرولیز می گردد.
    کلیدواژگان: پیش تیمار فراصوت، قارچ خوراکی دکمه ای، هیدرولیز آنزیمی، ویژگی های آنتی اکسیدانی
  • زینب رفتنی امیری*، ذاکر آقاکشی پور صفحات 205-214
    نان قوت غالب غذای مردم را تشکیل می دهد که در بین آنها، نان سنگک به دلیل ارزش تغذیه ای بسیار حایز اهمیت است. سنجد با نام علمی الیگناس آنگاستیفولیا از خانواده الیگناسه آ می باشد. این میوه دارای ارزش تغذیه ای وسیعی است و تحقیق های اخیر حاکی از خواص درمانی آن دارد، لذا این میوه کاربرد زیادی در صنایع غذایی پیداکرده است. در این تحقیق خواص فیزیکوشیمیایی و ریولوژیکی نان سنگک غنی شده با آرد سنجد موردارزیابی قرار گرفت. در فرمولاسیون نان سنگک از صفر، 5، 10 و 15 درصد آرد سنجد استفاده شد و طی نگهداری به مدت 6 روز برخی ویژگی های کیفی آن اندازه گیری و با نمونه شاهد مقایسه شد. ویژگی های کیفی موردمطالعه عبارت بودند از درصد رطوبت، pH، اسیدیته، فنول تام، پروتیین، قند کل، فیبر، گلوتن مرطوب، عدد زلنی و آزمون های ریولوژیکی خمیر. نتایج نشان داد که با افزودن آرد سنجد میزان قند کل، پروتیین، فنول تام، فیبر و اسیدیته افزایش و میزان رطوبت و pH کاهش یافت. همچنین خواص ریولوژیکی آن ازجمله درصد جذب آب (به علت وجود فیبر در آرد سنجد) و ثبات خمیر افزایش و زمان توسعه و درجه سست شدن خمیر کاهش پیدا کرد که این کاهش نشان دهنده بالابودن تحمل خمیر برای عمل تخمیر می باشد. نتایج این مطالعه نشان داد که می توان با افزودن آرد سنجد تا 15 درصد در فرمولاسیون نان سنگک، محصولی باارزش تغذیه ای بالا به بازار مصرف ارایه کرد.
    کلیدواژگان: سنجد، فنول تام، فیبر، نان سنگک
  • سحر اسمی پور نورآبادی، لاله رومیانی* صفحات 215-230
    در مطالعه حاضر تاثیر ژلاتین با نانولیپوزوم اسانس لیموترش ایرانی بر ویژگی های میکروبی و شیمیایی سوریمی کپور نقره ای به مدت 15 روز در دمای یخچال موردبررسی قرار گرفت. تیمارهای موردبررسی شامل سوریمی حاوی نانولیپوزوم اسانس لیموترش بدون ژلاتین (تیمار 1)، نانولیپوزوم اسانس لیموترش به همراه 3 درصد (تیمار 2)، 4 درصد (تیمار 3) و 5 درصد ژلاتین (تیمار 4) بودند که در روزهای صفر، 3، 6، 9، 12 و 15 موردبررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در آنالیز اسانس لیموترش، لیمونن با 38/7 درصد، ترکیب غالب بود. تیمارهای سوریمی نانولیپوزوم اسانس لیموترش ایرانی در ترکیب با ژلاتین نسبت به تیمار 1، سبب کاهش معنی دار پراکسید (PV)، بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)، تیوباربیتوریک اسید (TBA) و اسیدهای چرب آزاد (FFA) شدند (0/05>P). شمارش باکتری های هوازی کل در تیمار فاقد ژلاتین در روز 12 به 7/04 لگاریتم واحد تشکیل دهنده کلنی بر 100 گرم رسید که از حد مجاز تعیین شده عبور کرد، اما در تیمارهای دارای ژلاتین تا روز 12 (محدوده بین 6/76-6/46 لگاریتم واحد تشکیل دهنده کلنی بر 100 گرم) در حد مجاز قرار داشت. درمورد پارامترهای حسی، روند کاهش کیفیت با افزایش زمان نگهداری در هر 4 تیمار قابل مشاهده بود، اما پارامتر رنگ، بو و طعم تیمارهای نانولیپوزوم اسانس لیموترش ایرانی دارای ژلاتین با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشتند (0/0/5<P). نتایج نشان داد که تیمار سوریمی حاوی نانولیپوزوم اسانس لیموترش به همراه 5 درصد ژلاتین، 6 روز ماندگاری سوریمی را در مقایسه با تیمار نانولیپوزوم اسانس لیموترش بدون ژلاتین افزایش داد.
    کلیدواژگان: اسانس لیموترش، ژلاتین ماهی، سوریمی، نانولیپوزوم
  • ابوالفضل پهلوانلو*، محبوبه سرابی جماب، منا کاوه، سید مهدی زیارت نیا صفحات 231-244
    بتا-گلوکان‏ها از ترکیبات بسیار ارزشمند پلی ساکاریدی در ساختار دیواره ‏سلولی برخی گیاهان عالی، قارچ ها و باکتری ها هستند که از میان آنها قارچ ‏ها با داشتن انواع ویژه ای از بتا-گلوکان های زیست فعال ‏حایز اهمیت می باشند. در تحقیق حاضر، قارچ صدفی به عنوان منبع تولید بتا-گلوکان درنظرگرفته شد که ضمن ارزیابی تاثیر روش هم زدن طی رشد قارچ، اثر نوع ترکیبات محیط کشت شامل 4 قند زایلوز، گلوکز، مالتوز و لاکتوز (در سه سطح) و 4 منبع متفاوت نیتروژن شامل؛ عصاره مالت، عصاره مخمر، پپتون و عصاره سبوس برنج (در یک سطح) بر میزان تولید میسلیوم قارچی بررسی شد. راندمان فرایند با اندازه گیری میزان میسلیوم خشک تولیدی در واحد حجم محاسبه شد. نتایج نشان داد هم زدن مداوم با سرعت 220 دور در دقیقه سبب افزایش تولید میسلیوم گردید و بیشترین مقادیر بیومس تولیدی در حضور مالتوز به عنوان منبع کربوهیدرات و به ترتیب عصاره مالت و عصاره سبوس برنج به عنوان منابع نیتروژنی حاصل شد جهت مقایسه نتایج از طرح پایه کاملا تصادفی در قالب فاکتوریل استفاده شد. علاوه برآن استخراج بتا-گلوکان از میسلیوم قارچی به دو روش اسیدی و اسید-قلیا موردارزیابی قرار گرفت، به منظور بررسی نتایج به دست آمده از روش آنالیز واریانس یک طرفه استفاده گردید، به طوری که استخراج به روش اسید-قلیا با مقدار خلوص حدود 94 درصد به لحاظ آماری تفاوت معنی داری در مقایسه با روش اسیدی نشان داد (0/05>P). یافته های تحقیق حاضر اهمیت هوادهی، نوع منابع قندی و نیتروژنی مورد استفاده و روش استخراج را در دستیابی به مقادیر اقتصادی از بتا-گلوکان نشان داد. استفاده از حلال ها در دو pH اسیدی و بازی می تواند بتا-گلوکانی با خلوص بالا در جهت استفاده در فراورده های دارویی را حاصل نماید.
    کلیدواژگان: بتا-گلوکان، عصاره سبوس برنج، قارچ صدفی، مالتوز
  • محمدرضا عبدالهی مقدم*، مصطفی شهیدی نوقابی صفحات 245-258

    در این پژوهش فیلم آنتی اکسیدانی نانوکامپوزیتی نشاسته برنج-نانورس هالویزیت حاوی عصاره بنه تهیه شد و خواص فیزیکومکانیکی و آنتی اکسیدانی آن موردارزیابی قرار گرفت. برای این منظور با انجام آزمایش هایی مطابق روش سطح پاسخ و در قالب طرح مرکب مرکزی، تاثیر دو متغیر مستقل شامل غلظت نانورس هالویزیت در محدوده صفر تا 10 درصد وزنی نشاسته و غلظت عصاره بنه در محدوده صفر تا 30 درصد وزنی نشاسته بر متغیرهای وابسته شامل مقاومت کششی، افزایش طول تا نقطه پارگی، نفوذپذیری بخار آب و فعالیت آنتی اکسیدانی فیلم بیونانوکامپوزیتی موردبررسی واقع شد. نتایج به دست آمده نشان داد که اثرات خطی غلظت هالویزیت و غلظت عصاره بنه در محدوده موردمطالعه، بر متغیرهای وابسته معنی دار بود (0/05<P) و با افزایش غلظت هالویزیت مقاومت کششی افزایش یافت و افزایش طول تا نقطه پارگی، نفوذپذیری بخار آب و فعالیت آنتی اکسیدانی فیلم با کاهش همراه بود. همچنین افزایش غلظت عصاره بنه موجب افزایش نفوذپذیری بخار آب، افزایش طول تا نقطه پارگی و فعالیت آنتی اکسیدانی و کاهش مقاومت کششی فیلم شد. مطابق نتایج به دست آمده از بهینه یابی اثرات غلظت هالویزیت و غلظت عصاره بنه بر ویژگی های  فیلم آنتی اکسیدانی، مقادیر بهینه برای غلظت هالویزیت و غلظت عصاره بنه به ترتیب 8/54 و 23/42 درصد وزنی و برای مقاومت کششی، افزایش طول تا نقطه پارگی، نفوذپذیری بخار آب و فعالیت آنتی اکسیدانی به ترتیب 4/39 مگاپاسکال، 56/21 درصد، 9-10×2/22 گرم بر متر ثانیه پاسکال و 95/33 درصد بود.

    کلیدواژگان: عصاره گیاهی، فیلم آنتی اکسیدانی، نانوبیوکامپوزیت
|
  • MohammadAli Hesarinejad, Seyyed Mahdi Mirzababaee *, Omer Said TOKER, Samira Yeganehzad Pages 121-136

    Most of the relationships governing many physical phenomena cannot be explicitly derived from survival principles and equations such as cohesion, Bernoulli, momentum or, more generally, the Navier-Stokes equation. The most effective way to solve this problem is to use the principles of dimensional analysis to determine the relationships governing the phenomenon. Using dimensional analysis, one can obtain the numbers and non-dimensional parameters that are involved in determining the equations governing a phenomenon. In this study, for the first time, the method of dimensional analysis was used to obtain the non-dimensional numbers governing the hydrostatic high-pressure process, because there are many variables involved in this process, and the best way to find the relationship between them is to use a dimensional analysis tool. In the next step, after identifying the influential variables using Buckingham's theory, the dimensionless numbers governing the high-pressure process are obtained. Then the measured quantities from the high-pressure tests, the frequency response and the stress-strain rate are given in the form of dimensionless numbers, pre-arranged in order, and the test substance behaviour (the millet starch) is examined. As a result, in addition to the relationship between variables and their relative importance, some material behavioural properties are also represented in the form of dimensionless graphs that differ in behaviour from conventional graphs. In the high-pressure test, the test material was subjected to a hydrostatic pressure of 200 to 600 MPa for 10 to 30 min. The results obtained from the high-pressure test showed that the rheological properties of millet starch, including the complex viscosity, can change with increasing pressure and time of application.

    Keywords: Buckingham, Dimensional Analysis, High hydrostatic pressure, Millet, Starch
  • Masoumeh Heydari Gharehcheshmeh, Akram Arianfar *, Elham Mahdian, Sara Naji-Tabasi Pages 137-154
    In This study the qualitative properties of fortified yogurt produced with a sweet almond and sesame oil nanoemulsion (0.25-0.5% Span 80 and Tween 80) and homogenization time(5 and 10 min) by ultrasounic waves was investigated. In order to homogenize the emulsion particles, ultrasonic waves were used and the effect of homogenization time, oil concentration and emulsifier concentration on The pH, acidity, rheological properties,Apparent viscosity and textural properties of the fortified yogurt were studied for 10 days of storage at 4 °C. Fitting rheological models, the Herschel Bulkly model was the best model to study the fluid behavior of our samples. The flow behavior index in all treatments at 25 °C was less than 1. All of them had non-Newtonian (pseudoplastic) behavior, which was confirmed by increasing the shear rate, viscosity was reduced and weak gel behavior in all samples was confirmed. The results showed pH was reduced by incorporating sweet almond and sesame oil nanoemulsion, while the acidity was increased. The yogurt sample amplified in the absence of emulsifier has smaller casein micelles and more voids, which increases the product's leaching. It makes it more fragile. Also, by increasing pH, due to the dominance of hydrophobic bonds over the electrostatic force of the sample, it has shorter protrusions and a smoother and softer surface, so yogurt fortified with sesame oil with a concentration of 2% has more roughness than yogurt fortified with sweet almond oil. Overall, sesame oil with 0.25% of the emulsifier and 10 min of ultrasound is suggested for the production of fortified yogurt.
    Keywords: Enriched yogurt, Nanoemulsion, Physicochemical properties, Sesame oil, sweet almond oil
  • Asiyeh Madadi, Ziba Hosseinpour, Zahra Talebpour *, Ghazaleh Abedi, Vahideh Mahdavi Pages 155-168
    In this study, QuEChERS as a sample preparation method followed by high-performance liquid chromatography was applied to the determination of imidacloprid insecticide in date fruit. According to the comparison of obtained results, the original QuEChERS method was more effective for clean-up than the modified buffered QuEChERS versions. To improve the clean-up efficiency of the date matrix and extraction recovery of imidacloprid, effective parameters of the dispersive solid phase extraction step of QuEChERS including sorbent type and amount were optimized. The obtained results showed that using single-walled carbon nanotubes led to a much cleaner chromatogram without a significant decrease in the extraction recovery of imidacloprid. Under optimum conditions, the concentration range of the calibration curve was 36-900 µg L-1 with a coefficient of determination of 0.9985 and a limit of detection of 11 µg L-1. The intra- and inter-day accuracy and precision of the proposed method yielded relative recoveries of 93-102% and a relative standard deviation of less than 5%, respectively.
    Keywords: Matrix effect, Modified QuEChERS, Pesticide residue analysis, Sample preparation, Single-walled carbon nanotube
  • Najmeh Hamidian, Bahareh Shabanpour *, Parastoo Pourashori, Parisa Hossen Khezri Pages 169-180
    Recent research on the nutritional and biological properties of different species of jellyfish have shown their high potential as untapped resources in biotechnology and food production sectors. Qniumucin is one of the valuable compounds found in jellyfish. In this research, the effect of post-catch storage methods on the yield of qniumucin extracted from Catostylus tagi jellyfish was investigated. Then, the evaluation and identification of the extracted qniumucin compounds, its antimicrobial and antioxidant activity, were investigated. Catostylus tagi jellyfish were placed in water, ice, and water-ice at a ratio of 1:1 for 8 h after being caught. Then, the qniumucin in each treatment was extracted with the help of ethanol. The approximate composition of the jellyfish, the yield of qniumucin was measured, and the qniumucin extracted was evaluated by UV spectrometry, FTIR, protein assay, and SDS PAGE. The antibacterial activity of qniumucin against Staphylococcus aureus bacteria was investigated, along with the antioxidant activity of qniumucin by 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging method, compared to vitamin C. The results obtained from the examination of the extracted raw material showed that there was no significant difference between the yield percentage of the extracted qniumucin in different treatments (P>0.05). This compound had: molecular mass of 65 to 72 KD and peaks of 265 and 275 cm-1 in UV spectroscopy. Also, the extracted crude qniumucin showed inhibitory and lethal properties at a concentration of 1000 μg/mL against Staphylococcus aureus bacteria and showed little antioxidant properties compared to vitamin C.
    Keywords: Anti-microbial properties, Catostylus tagi, Chemical properties, Extraction, Qniumucin
  • Mehrnoush Borhani Esfahani, Mohammad Goli *, Majid Toghyani Pages 181-190

    Egg plays an important role in the food processing due to the high nutritional value, functional properties and participation in nonenzymatic browning reactions to enhance the aroma and taste of the products. In this study, the effect of ultrasound power (0, 100, 200, 300, and 400 kW) on physicochemical and functional properties such as solubility, foaming properties, emulsifying properties, water and oil absorption capacity, viscosity, and particle size of freeze dried egg white powder was investigated in a completely randomized design with a 95% confidence level. The results showed that the foaming capacity of egg white powder ultrasonicated with the power of 300 and 400 kW increased compared to the control. The emulsifying activity and foam stability of the egg white powder ultrasonicated did not change compared to the control. Ultrasound and increasing its power had no significant effect on the solubility and viscosity of egg white powder. Egg white powder particle size was reduced at higher ultrasound powers (400 kW). The highest water absorption capacity and the lowest oil absorption capacity were related to egg white powder ultrasonicated with a power of 100 kW. Overall, the use of ultrasound was effective in improving the functional properties of egg white powder. In general, the application of high power ultrasound (300 and 400 kW) increased the ability to produce foam. Increasing the ultrasound power from 100 to 400 kW caused a significant reduction in the size of egg white powder particles.

    Keywords: Egg white protein, Emulsifying capacity, Foam stability, Ultrasound
  • Isan Izanloo, Alireza Sadeghi Mahoonak * Pages 191-204
    Due to the length of the time required for protein hydrolysis, ultrasound, as a cheap technology, can be used as a pre-treatment in protein hydrolysis to shorten the time. The aim of this study was to investigate the effect of hydrolysis time and ultrasonic pretreatment on enzymatic hydrolysis of edible mushroom proteins by pancreatin enzyme to produce short chain peptides with high antioxidant capacity. In this research first edible mushrooms were turned into powder then hydrolysed during 30-210 min with enzyme to substrate ratio of 1% and at temperature of 40 °C without pretreatment, and with pretreatment by 80 and 40% ultrasound power. Increasing the power of ultrasonic treatment increased the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging activity and total antioxidant capacity at shorter hydrolysis time. The highest DPPH free radical scavenging activity in untreated and treated samples with 40 and 80% ultrasound power were 39.96, 42.91 and 47.76, respectively. The highest total antioxidant capacity for untreated and treated samples with 40 and 80% ultrasound power was 1.64, 1.73 and 1.98 (absorption at 695 nm), respectively. The results showed that the highest reducing power of Fe3+ in untreated and treated samples with 40 and 80% ultrasound power were 2.61, 2.84 and 2.90 (absorption at 700 nm), respectively. These results showed that pre-treated samples with 80% ultrasound compared to samples without pretreatment and pre-treated with 40% ultrasound had the highest antioxidant properties. Therefore, the use of high power ultrasonic pretreatment shortens the hydrolysis time to achieve peptides with higher antioxidant capacity.
    Keywords: antioxidant properties, Edible mushroom, Enzymatic hydrolysis, Ultrasound pretreatment
  • Zeynab Raftani Amiri *, Zaker Aghakeshipour Pages 205-214
    Bread is one of the foods that is dominant food of the people. Among the bread consumed, sangak bread is important because of its nutritional value. Oleaster is a substance with the scientific name of Elaeagnus angustifolia and belongs to the Elaeagbaceae family. This fruit has a wide nutritional value and recent research indicates its therapeutic properties. This fruit is widely used in the food industry. In this research, physicochemical and rheological properties of sangak bread whit oleaster flour were evaluated. In this study, zero, 5, 10 and 15% of oleaster flour were used in the formulation of sangak bread and during storage for 6 days, some of qualitative characteristics were measured and compared to control sample. These properties included: moisture percent, pH, acidic value, total phenol, protein, total sugar, fiber, wet gluten, sedimentary number and rheological tests of dough. The results showed that an increase in the percent of oleaster flour led to an increase in total sugar, protein content, total phenol, fiber and acidity as well as a decrease in the pH. Also, its rheological properties such as water absorption percentage (due to the presence of fiber in oleaster flour) and the stability of the dough increased, also the development time and the softening degree of the dough decreased, which indicates the high tolerance of the dough for fermentation. The results of this study showed that by adding oleaster flour up to 15% in the sangak bread formulation, a product with high nutritional value can be presented to the consumer market.
    Keywords: Fiber, Oleaster, Sangak bread, Total Phenol
  • Sahar Esmipour Norabadi, Laleh Roomiani * Pages 215-230
    In the present study, the effect of gelatin with the nanoliposome citrus (Citrus latifolia) essential oil on microbial, chemical and sensory characteristics of silver carp surimi for 15 days in 4°C was assessed. The investigated treatments included surimi containing citrus essential oil nanoliposome without gelatin (1), nanoliposome citrus essential oil and 3% gelatin (2), nanoliposome citrus essential oil and 4% gelatin (3) and nanoliposome citrus essential oil and 5% gelatin (4) was evaluated on days zero, 3, 6, 9, 12 and 15. The results showed that in the analysis of citrus essential oil, limonene was the dominant compound with 38.7%. The treatments of surimi containing nanoliposome citrus essential oil in combination with gelatin compared to treatment 1 caused a significant reduction of peroxide (PV), volatile nitrogenous bases (TVB-N), thiobarbituric acid (TBA) and free fatty acids (FFA) (P>0.05). The count of total aerobic bacteria in the gelatin-free treatment reached 7.04 Log CFU/100 g on the twelfth day, which exceeded the allowed limit, but in the gelatin-containing treatments, it reached 6.76 Log CFU/100 g on the twelfth day (6.46-6.76 CFU/100 g), which was within the permissible limit. Regarding the sensory parameters, the trend of decreasing quality with increasing storage time was visible in all 4 treatments, but the parameters of color, smell and taste of nanoliposome citrus essential oil with gelatin did not differ significantly from each other (P<0.05). The results showed that surimi treatment containing nanoliposome citrus essential oil with 5% gelatin increased the shelf life of surimi for six days compared to nanoliposome citrus essential oil treatment without gelatin.
    Keywords: Citrus latifolia essential oil, Fish gelatin, Nanoliposome, Surimi
  • Abolfazl Pahlevanloo *, Mahboobeh Sarabi-Jamab, Mona Kaveh, Seyed Mahdi Ziaratnia Pages 231-244
    The β-Glucans are exceptionally important polysaccharide compounds in the cell wall of a higher plants, fungi and bacteria. Due to having functional types of bioactive β-glucans, fungi are one of the foremost important sources of β-glucans. In the present study, Pleurotus ostreatus was considered as a source of β-glucan production, which can also   evaluate the effect of the stirring method during mass production. Also the effect of the types of 4 carbon sources namely; xylose, glucose, maltose and lactose (at 3 levels) and 4 different sources of nitrogen including; Malt extract, yeast extract, peptone and rice bran extract (at 1 level) were investigated. The efficiency of the process was calculated by measuring the amount of produced dry mycelium per unit volume. According to the results continuous stirring at a speed of 220 rpm per minute increased the mycelium production and the highest amounts of produced biomass were obtained in the presence of maltose as a carbon source and malt extract and rice bran extract as nitrogen sources. β-glucan extraction was also evaluated by acid and acid-alkaline methods  extracted by acid-alkali method showed a statistically significant difference of about 94% compared to β-glucan extraction by acid method (P<0.05). At a glance the importance of aeration, the type of carbon and nitrogen sources used and the extraction method in achieving economic amounts of β-glucan were proved. Also, the use of right solvents in both acidic and basic pH can obtain β-glucans with high purity for use in pharmaceutical products.
    Keywords: β-glucan, Maltose, Pleurotus ostreatus, Rice bran extract
  • MohammadReza Abdollahi Moghaddam *, Mostafa Shahidi Noghabi Pages 245-258

    In this research the nanocomposite antioxidant film of rice starch-halloysite nanoclay incorporated with Bene extract prepared and its physicomechanical and antioxidant properties were evaluated. For this purpose, the experiments were done according to central composite design based response surface methodology to assess the effects of halloysite concentration in the range of 0-10% w/w starch and Bene extract concentration in the range of 0-30% w/w starch on dependent variables containing tensile strength, elongation at break, water vapour permeability and antioxidant activity for bionanocomposite film. The obtained results revealed that in the studied range of halloysite concentration and Bene extract concentration, their linear effects on the dependent variables were significant (P<0.05) and tensile strength increased and elongation at break, water vapour permeability and antioxidant activity decreased with increasing halloysite concentration. Also increasing Bene extract concentration caused increasing in elongation at break, water vapour permeability and antioxidant activity and decreasing in tensile strength of the film. According to the results obtained from optimization of the effects of halloysite and Bene extract concentration on properties of antioxidant film, the optimal values for halloysite and Bene extract concentration were 8.54 and 23.42 wt% respectively and for tensile strength, elongation at break, water vapour permeability and antioxidant activity were 4.39Mpa, 56.21%, 2.22×109 g/msPa and 33.95% respectively.

    Keywords: Antioxidant film, Herbal extract, Nanobiocomposite