فهرست مطالب

مجله تحقیقات سلامت در جامعه
سال نهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سارا توحیدی راد، سمیرا رسانه، محمود شمس، منصور قادرپوری*، رسول محمدی، علی جعفری، بهرام کمره ایی، عارفه سپهوند صفحات 1-16
    مقدمه و هدف

    امروزه استفاده از تلفن همراه به یک اصل اجتناب ناپذیر در زندگی بشر تبدیل شده و در این حوزه ایستگاه های تقویت آنتن تلفن همراه (BTS) به عنوان یکی از زیرساخت های ضروری گسترش پیدا نموده اند. سنجش میزان امواج الکترومغناطیس ناشی از این ایستگاه ها در برنامه ریزی های مدیریتی جهت استقرار این سامانه ها و حفظ استانداردهای محیطی دارای اهمیت است. هدف مطالعه حاضر اندازه گیری سطح امواج محیطی حاصل از فرستنده های مخابراتی آنتن اپراتورهای همراه اول و ایرانسل در سطح شهر بروجرد در استان لرستان و مقایسه آن با استانداردهای موجود بوده است.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی است. تمامی اندازه گیری ها با استفاده از دستگاه سنجش میدان های الکترومغناطیسی 60-40  SPECTRAN HF در فواصل 0، 5، 10، 15، 20، 25، 50، 100، 150 و 200 متر از فرستنده و در شرایط جوی و زمانی یکسان در هر جهت سکتور انجام گرفته است. شدت میدان مغناطیسی و چگالی توان اندازه گیری شده در محیط با آزمون آماری من ویتنی آنالیز و با حدود مجاز مقایسه شده است.

    یافته ها

    یافته های این تحقیق نشان می دهند که تمام چگالی توان های محاسبه شده در فواصل مشخص از دکل های هر دو اپراتور ایرانسل و همراه اول در مقادیر بسیار کمتر از حدود استاندارد قرار دارند. مقایسه عوارض بیماری براساس پرسش نامه GHQ در ساکنین اطراف آنتن های ایرانسل و همراه اول نشان داد که در هر دو آنتن، بیشترین درصد عوارض بیماری به ترتیب خفیف یا کمترین، متوسط و هیچ و فاقد عوارض شدید بیماری بوده اند.

    نتیجه گیری

    بر اساس مطالعه حاضر، سطح امواج الکترومغناطیس در مناطق مطالعه شده در هر دو آنتن همراه اول و ایرانسل در مقایسه با استانداردهای موجود پایین تر بوده است.

    کلیدواژگان: دکل های مخابراتی BTS، تلفن همراه، چگالی توان، امواج الکترومغناطیس
  • شهاب پاپی، عاطفه اسماعیل پور معلم، هادی نجفی، سید رضی نوری، رضا فدای وطن* صفحات 17-27
    مقدمه و هدف

    نمایندگان مجلس شورای اسلامی نقش مهمی در تصویب قوانین حوزه ی سالمندی دارند؛  بنابراین دیدگاه این افراد به افراد سالمند می تواند نقش تعیین کننده ای را در این امر ایفا کند. هدف از پژوهش حاضر تعیین نگرش نمایندگان مجلس شورای اسلامی به سالمندان است.

    روش کار

    این پژوهش به صورت مقطعی و از نوع توصیفی تحلیلی است که در سال 1398روی 274 نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی که به روش تمام شماری  انتخاب شده بودند، انجام شد. جمع آوری اطلاعات به صورت مصاحبه و با استفاده از پرسش نامه بود. ابزار پژوهش در این مطالعه شامل پرسش نامه های اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه ی نگرش به موضوع سالمندی کوگان بود که روایی و پایایی آن تایید شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار IBM SPSS  نسخه ی 22 و آزمون های هم بستگی (پیرسون، اسپرمن)، تی مستقل و آنالیز واریانس یک راهه استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 02/8 ± 49/53  بود. اکثر نمایندگان مجلس (8/93 درصد) مرد بودند. میانگین نمره ی نگرش به سالمندان 20/145± 05/15 بوده است و میانگین نمره ی نگرش منفی به سالمندی در میان نمایندگان مجلس بالاتر بوده است (28/62± 36/12). رابطه ی معنی داری میان سن (05/0< P) و جنسیت (002/0= P) با نگرش به موضوع سالمندی وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه میانگین نگرش منفی به سالمندی در میان نمایندگان مجلس بالاتر بوده است، توصیه می شود برنامه ها و کارگاه های آموزشی به منظور آشنایی نمایندگان با موضوع و مسایل سالمندی برگزار شود تا بدین ترتیب سیاست گذاری های بهتری در حیطه ی سالمندی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: نگرش مثبت، نگرش منفی، سالمندی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، ایران
  • محمدصادق لولو، مهدی جمشیدی، علی جمشیدی، میثم امیان پور، لیلا دانه چین، نیما دانشی، کاظم علی زاده برزیان* صفحات 28-38
    مقدمه و هدف

    سرطان یکی از معضلات اصلی بخش سلامت در بسیاری از کشورها، دومین علت مرگ ومیر در جهان و سومین علت مرگ در ایران است. در سال 2020 در جهان، 19میلیون مبتلای جدید و 10میلیون مرگ ناشی از سرطان گزارش شد. این مطالعه با هدف بررسی میزان ابتلا و مرگ ومیر سرطان ها در شهرستان بهبهان انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه ی توصیفی، داده های موجود در بانک اطلاعاتی مراکز پاتولوژی، بیمارستانی و ثبت مرگ بهبهان طی سال های 1393تا 1398 گرد آوری شدند، متغیرهای ضروری مطابق با استاندارد آژانس بین المللی تحقیقات سرطان و مشخصات تومورها طبق سیستم کدگذاری بین المللی سرطانها (ICDO3) جمع آوری و با SPSS26 و بر اساس آمار توصیفی، رگرسیون دوجمله ای منفی و آنالیز خوشه بندی سلسه مراتبی تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    1676 بیمار شناسایی شد که 5/52درصد آن ها مرد بودند. در مردان به ترتیب سرطان پوست، پروستات و ریه و در زنان سرطان پستان، پوست و خون شایع تر بودند. میزان تشخیص بیمار جدید در سال 0/130 درصدهزار نفر بود (2/134 در مردان و 2/126 در زنان). متوسط نرخ ابتلا و مرگ با بالارفتن سن افزایش یافت (001/0> P) و در زنان و مردان تفاوت معناداری نداشت (05/0< P). همچنین 606 مورد مرگ ناشی از سرطان گزارش شد که 3/39درصد زن و 7/60درصد آن ها مرد بودند و 7/29درصد مرگ ها زیر 60 سال بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به روند صعودی جمعیت سالمندان و افزایش بروز سرطان ها با افزایش سن در بهبهان، انجام مداخلات پیشگیری از سرطان ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، مرگ ومیر، سرطان، بهبهان، میزان بروز
  • میترا فقیهی، مهدیه محمدزاده، محسن حسامی آرانی*، ملیحه کچویی، جواد سلمانی، علی اکبر سیدی، احسان زارعی، مهدی مومنی، زهرا نیکخواه صفحات 39-53
    مقدمه و هدف

    روش های مختلفی برای پیشگیری از بیماری Covid-19، از بدو پاندمی تاکنون مطرح شده است؛ اما با وجود کشف واکسن، هنوز استفاده از ماسک صورت، روشی اثربخش و کارآمد شناخته می شود. با وجود این، داشتن درک درستی از عوامل تعیین کننده ی رفتارهای پیشگیرانه، به ویژه استفاده از ماسک در جوامع، به علت سهل انگاری و نادیده گرفتن این امر، ضروری به نظر می رسد. لذا این مطالعه با هدف شناسایی علل استفاده نکردن از ماسک توسط مردم در پاندمی کووید19 از دیدگاه کارشناسان بهداشتی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه به روش کیفی و تحلیل محتوا در سال 1399 انجام شد. نمونه گیری به صورت هدفمند و با شرکت 15 نفر از کارشناسان بهداشت دو شهرستان کاشان و آران و بیدگل در این مطالعه انجام شد. در این مطالعه، افراد با حداکثر تنوع از نظر سن، جنس و سطح تحصیلات انتخاب شدند. روش اصلی جمع آوری داده ها مصاحبه ی نیمه ساختاریافته بود که مدت مصاحبه بین 20 تا 30 دقیقه بود. متن های مصاحبه ها نوشته ، استخراج و به واحدهای معنی دار تقسیم شدند. به منظور استحکام، تایید نتایج و دقت تحقیق از معیارهای اعتبار یا مقبولیت داده ها (Credibility) قابل پذیرش بودن و اعتبار، صحت و باورپذیری داده ها، تاییدپذیری، قابلیت اعتماد و قابلیت انتقال استفاده شد.

    یافته ها

     6/66 % شرکت کنندگان در مصاحبه مدرک تحصیلی کارشناسی، 4/13% کارشناسی ارشد و 20% مدرک دکترا داشتند. 80%درصد شرکت کنندگان مرد، 5/53% در محدوده ی سنی 40  تا 50 سال و همگی متاهل بودند. در روند تحلیل داده ها، 40 مفهوم اولیه که ویژگی های یکسان داشتند در شش زیرطبقه دسته بندی شدند و سپس بر اساس خصوصیات مشترک در سطح انتزاعی تری به سه طبقه اصلی تبدیل شدند. یافته های پژوهش در سه طبقه اصلی عوامل فردی، عوامل بین فردی و عوامل محیطی طبقه بندی شدند. زیرطبقه ها شامل عدم آگاهی، اعتقادات رفتاری و باورها، موانع جسمی، هنجارهای انتزاعی، موانع اقتصادی، موانع محیطی، ساختار نامناسب ماسک، سیاست ها و دستورالعمل های بهداشت بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که علاوه بر عوامل فردی، مانند آگاهی و اعتقادات افراد درباره رفتارهای پیشگیرانه، عوامل بین فردی، هنجارهای انتزاعی و عوامل اقتصادی و محیطی نیز می تواند بر استفاده از ماسک در افراد جامعه تاثیرگذار باشد که حمایت و پشتیبانی سازمان های دولتی را ضروری می سازد.

    کلیدواژگان: بیماری کووید19، سلامت، استفاده نکردن از ماسک، ویروس کرونا
  • محمود کریمی، زهرا عرب برزو، پریسا حسینی کوکمری* صفحات 54-65
    مقدمه و هدف

    ازآنجایی که روش سزارین در ایران بیش از استاندارد توصیه شده سازمان بهداشت جهانی است، کاهش تعداد زایمان سزارین و ترویج زایمان طبیعی در تمام سطوح نظام سلامت کشور مورد توجه سیاست گذاران سلامت کشور است. ازاین رو، شناسایی عوامل موثر در انتخاب نوع زایمان بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی هدف این مطالعه قرار گرفته است.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی تحلیلی در بین 144 مادر باردار در مراکز جامع سلامت شهرستان ساوه در سال 1401 به انجام رسیده است. پرسش نامه طراحی شده مبتنی بر سازه های مدل اعتقاد بهداشتی (آگاهی، شدت، حساسیت، موانع، منافع، خودکارآمدی درک شده) جهت تعیین باورهای مرتبط با نوع زایمان انتخابی استفاده شد. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS16 آنالیز شدند و سطح معنی داری داده ها 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از 144 نفر شرکت کننده در مطالعه 08/52 درصد روش طبیعی و 91/47 درصد سزارین را به عنوان روش ترجیحی زایمان خود انتخاب کردند. سازه موانع شناخته شده با میانگین 50/56 بیشترین میانگین را در گروه زایمان سزارین داشت. بر اساس رگرسیون لجستیک انجام شده هر شش سازه مدل اعتقاد بهداشتی در پیش بینی نوع زایمان انتخابی زنان تاثیر داشتند و در کل، این مدل قادر به پیش بینی 71 درصد از نوع زایمان انتخابی مادران باردار بود.

    نتیجه گیری

    متخصصین سلامت می توانند با طراحی و اجرای مداخلات آموزشی با هدف بالا بردن سطح آگاهی مادران باردار و هم چنین تمرکز بر سازه های روان شناختی موثر در رفتار، از جمله تقویت خودکارآمدی در زنان و رفع موانع مرتبط با زایمان طبیعی، زایمان های سزارین غیرضروری را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: زایمان، مدل اعتقاد بهداشتی، مادر باردار، مراکز جامع سلامت
  • لیلا رستمی، ساره شاکریان* صفحات 66-76
    مقدمه و هدف

    شواهد نشان می دهد، سطح بالای هوش هیجانی در کارکنان مراقبت های بهداشتی منجر به ارتباط بهتر با بیماران و درنهایت رضایتمندی آنان می شود. در این راستا و با توجه به ارتباط غیرقابل انکار و پیچیده هوش هیجانی و مهارت های ارتباطی، پژوهش حاضر طراحی و اجرا گردید.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی است. مشارکت کنندگان پژوهش، 121 نفر از مراقبین و بهورزان شهرستان های قروه و دهگلان بودند. ابزار جمع آوری داده ها شامل چک لیست ارزیابی مهارت های ارتباطی به شیوه مشاهده، پرسش نامه های استاندارد مهارت های ارتباطی کویین دام و هوش هیجانی شیرینگ به روش خود اظهاری است. جهت آنالیز داده ها، آمار توصیفی، تحلیل واریانس و رگرسیون خطی انجام گردید.

    یافته ها

    نتایج خوداظهاری هوش هیجانی و مهارت های ارتباطی نشان داد، تنها 82 درصد آزمودنی ها هوش هیجانی بالا و 2/23 درصد مهارت های ارتباطی بالا داشتند. ارزیابی مهارت های ارتباطی با شیوه مشاهده نشان داد که کارکنان درزمینه معرفی خود به مراجعین، توضیح روند درمان و حفظ آرامش مراجعین نمره پایینی را کسب کرده اند. 7/04% مهارت گوش کردن فعال را دارا بودند. ضرایب تعیین رگرسیونی نشان داد 86 درصد از واریانس هوش هیجانی به متغیر مهارت های ارتباطی مربوط است.

    نتیجه گیری

    در کل، یافته های پژوهش حاضر بیانگر سطح متوسط هوش هیجانی و مهارت های ارتباطی در بهورزان و مراقبین سلامت است. در رابطه با ضعف های ارتباطی مشاهده شده در ابعاد عاطفی، مداخله موثر در مشارکت کنندگان پژوهش توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، مهارت های ارتباطی، مراقبین سلامت، بهورزان
  • پریناز بنیسی* صفحات 77-87
    مقدمه و هدف

    اپیدمی و پاندمی کرونا (کووید-19) باعث استرس فراوان و افت مهارت های ارتباطی در میان گروه های مختلف ازجمله دانشجویان پزشکی شد. درنتیجه، هدف این پژوهش تعیین تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی بر مولفه های استرس کرونا در دانشجویان واحد علوم پزشکی بود.

    روش کار

    این مطالعه ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر شیوه اجرا، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. از میان اعضای جامعه، 170 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی با کمک قرعه کشی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش چهار جلسه 120 دقیقه ای به مدت یک ماه تحت آموزش مهارت های ارتباطی قرار گرفت و گروه کنترل در این مدت آموزشی ندید و در لیست انتظار برای آموزش ماند. ابزارهای پژوهش شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی و «مقیاس استرس کرونا» (Corona Stress Scale) بود. روایی محتوایی با نظر متخصصان تایید و پایایی به روش همسانی درونی از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد. داده ها با آزمون های خی دو، تی مستقل و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل ازنظر هیچ یک از متغیرهای جنسیت (496/0 = P, 46/0 =χ2) و میانگین سنی (135/0= P,49/1- =t) تفاوت معنی داری نداشتند. همچنین دیگر نتایج نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی باعث کاهش حالت های روانی استرس کرونا (001/0 = P, 06/1518 =F)، حالت های جسمانی استرس کرونا (001/0 = P, 35/2197 =F) و رفتارهای مرتبط با استرس کرونا (001/0 = P, 10/1220 =F) در دانشجویان پزشکی شد.

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت های ارتباطی بر کاهش مولفه های استرس کرونا در دانشجویان پزشکی موثر بود. بنابراین، برای کاهش استرس کرونا می توان از روش آموزش مهارت های ارتباطی در کنار سایر روش های آموزشی موثر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: استرس کرونا، دانشجویان علوم پزشکی، مهارت های ارتباطی
  • ادریس حسن زاده، نیلوفر مردانه، نجمه ابراهیمی، شقایق شفیقی، مهدی صفری، محمود تقوی* صفحات 88-101
    مقدمه و هدف

    یکی از راهکارهای مدیریت منابع آب تعیین دقیق سرانه ی مصرف آب در بخش های مختلف، به ویژه مصارف شرب و بهداشتی است. انجام این مطالعه با هدف تعیین سرانه ی مصرف آب با بررسی های میدانی و آمارگیری از مشترکان منطقه ی 4 شهر تهران که آب مصرفی خود را از شبکه ی توزیع تحت پوشش شرکت آب وفاضلاب تامین می کنند، همچنین تخمین سرانه ی تولید فاضلاب و مقدار مواد آلی تجزیه پذیر زیستی پیشنهاد شد.

    روش کار

    در این پژوهش، جامعه ی آماری بخشی از مشترکان شرکت آب وفاضلاب منطقه ی 4 تهران است که تعداد آن ها از سال 97 تا 99، به 108603 می رسد. برای بررسی سرانه ی مصرف آب، مجموع آب مصرفی در 24 ساعت به ازای جمعیت تحت پوشش، مقدار هزینه به ازای آب مصرفی و همچنین مقدار فاضلاب تولیدی محاسبه شد.

    یافته ها

    سرانه ی مصرف آب در سال های 1397، 1398 و 1399 به ترتیب (L/p.d) 33/172، 131 و 33/117 به دست آمده است. بیشترین و کمترین سرانه ی مصرف آب، به ترتیب در اردیبهشت و فروردین 1398 بوده است. هزینه ی پرداختی برای تامین آب هر اشتراک، برای سال های 1397، 1398 و 1399 به ترتیب 145675، 164520 و 223944 ریال بر متر مکعب بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که بیشترین میزان مصرف آب و تولید فاضلاب در فروردین و اردیبهشت و کمترین میزان مصرف آب و تولید فاضلاب در دی است. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده از مقدار هزینه ی پرداختی و مصرف آب در سال های 1397 تا 1399، قیمت آب ابزار موثری برای کاهش مصرف آب نیست.

    کلیدواژگان: سرانه ی آب مصرفی، سرانه ی فاضلاب تولیدی، بار مواد آلی، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی
  • عقیق سالاریان، حاجی امید کلته*، سیاوش اعتمادی نژاد، نورالدین موسوی نسب صفحات 102-114
    مقدمه و هدف

    ازدیاد رخدادهای ناایمن در محیط های بهداشتی درمانی می تواند باعث آسیب های جانی به کارکنان بهداشت و درمان و بیماران شود. درک جو ایمنی بیمار در یک سازمان با استفاده از یک ابزار روا و پایا می تواند این خطرات و آسیب ها را به بیمار کاهش دهد. این مطالعه با هدف بررسی روایی و پایایی نسخه ی فارسی پرسش نامه ی جو ایمنی بیمار در سازمان های مراقبت بهداشتی (PSCHO) انجام می شود.

    روش کار

    با اخذ اجازه از نویسندهی اصلی ابزار، مطالعه آغاز شد. این پرسش نامه را گروهی از متخصصان  با روش ترجمه و بازگردانی (Forward-Backward)، ابتدا به زبان فارسی برگرداندند سپس به انگلیسی ترجمه کردند، پس از تایید نسخه ی انگلیسی توسط نویسنده ی اصلی، نسخه ی نهایی فارسی شکل گرفت. پرسش نامه ی اصلاح شده را 221 نفر از کارکنان بهداشت و درمان سه بیمارستان دولتی شهرستان ساری در اسفند ماه 1400 تکمیل کردند. شاخص های آماری استفاده شده شامل ضریب آلفای کرونباخ، شاخص روایی محتوا (CVI)، نسبت روایی محتوا (CVI) و هم بستگی پیرسون هستند.

    یافته ها

    این مطالعه در نیم سال دوم 1400 انجام گرفت. ضریب آلفای کرونباخ حاصل برای کل پرسش نامه 883/0 است. میانگین نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا با اهتمام به نظر 30 متخصص  بهداشت حرفه ای، ارگونومی و پرستاری برابر 59/0 و 81/0 محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داده است که پرسش نامه ی جو ایمنی بیمار در سازمان های مراقبت بهداشتی (PSCHO) قابلیت اعتبار و اطمینان بالا دارد و می تواند برای ارزیابی و شناسایی سطح جو ایمنی بیمار در مراکز بهداشتی درمانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، جو ایمنی، روانسنجی، سازمانهای مراقبت بهداشتی
  • بهمن احدی نژاد، امید خسروی زاده، سیما رفیعی، نسترن حبیبی، بهاره محتشم زاده، آیسا ملکی* صفحات 115-121
    مقدمه و هدف

    برای اثربخش ترشدن برنامه ها و مداخلات اجتماعی کنترل کننده ی بار بیماری ها، نیاز است که سیاست گذاران شواهد معتبری درباره ی نقش تعیین کننده های اقتصادی اجتماعی داشته باشند. این مطالعه با هدف بررسی رابطه ی شاخص اقتصادی اجتماعی و شاخص فراهمی منابع با بار بیماری ها در بین استان های کشور در سال 2019 انجام شده است.

    روش کار

    این پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی و با استفاده از داده های استانی سال 2019 انجام شد. داده های استانی مورد نیاز از گزارش سال نامه ی آماری و گزارش هزینهی درآمد خانوار مرکز آمار و داده های مربوط به سال های تعدیل شده با ناتوانی و مرگ زودرس (دالی) از تخمین های بار بیماری سال 2019 استخراج شدند. نابرابری دالی از طریق تخمین شاخص تمرکز و استخراج منحنی تمرکز در فاصله ی اطمینان 95 درصد بررسی شد. تحلیل های انجام شده در محیط نرم افزار استتا 15 انجام شدند.

    یافته ها

    در سال 2019 میانگین دالی سرانه 98/3 ± 33/18 بوده است. میانگین شاخص اقتصادی اجتماعی و شاخص فراهمی منابع برای 31 استان به ترتیب 21/0 ± 37/0 و 20/0 ± 64/0، به دست آمدند. با درنظرگرفتن تفاوت در منابع موجود (کووریت)، بین چارک های اقتصادی اجتماعی، تفاوت معنادار آماری از نظر توزیع دالی سرانه وجود داشت (01/0>P)، به طوری که اندازه ی اثر تعلق به چارک اقتصادی اجتماعی 758/0 به دست آمد (01/0>P)؛ اما اندازه ی اثر تفاوت در فراهمی منابع از نظر آماری معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    سیاستگذاران سلامت در سطح ملی و استانی باید سعی کنند از طریق ترویج برنامه های تشویق سبک سالم زندگی، توسعه ی دسترسی همگانی به خدمات غربالگری زودرس و هدف گیری پیشگیری از علل مرگ ومیر نابرابری را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: عوامل اقتصادی، طبقه ی اجتماعی، سال های تعدیل شده با ناتوانی و مرگ زودرس، ایران
|
  • Sara Tohidirad, Samirah Rasaneh, Mahmoud Shams, Mansour Ghaderpoori*, Rasool Mohammadi, Ali Jafari, Bahram Kamarehie, Arefeh Sepahvand Pages 1-16
    Introduction and purpose

    Today, with the developments of technology, the use of mobile phones has become an inevitable principle in human life, and in this field, mobile base transceiver stations (BTS) have been developed as one of the necessary infrastructures. The assessment of electromagnetic waves produced by these stations assumes critical importance in management planning for deploying these systems and maintaining environmental standards. The present study aimed to measure the ambient waves emitted by BTS towers of Irancell and Hamrah-e-Aval operators in Boroujerd in Lorestan province and compare it with available standards.

    Methods

    This is a descriptive-analytical study. In this research, the measurements were performed using an electromagnetic field meter (Spectran HF-4060) at the distances of 0, 5, 10, 15, 20, 25, 50, 100, 150, and 200 meters from each antenna at the same weather and time conditions. The obtained data (magnetic fields and power density) were analyzed with Mann-Whitney statistical test and compared with available standards.

    Results

    This research found that in both Irancell and Hamrah-e-Aval operators, the power densities calculated at specified distances were much lower than the standard limits. The comparison of disease complications based on the GHQ questionnaire in the residents around Irancell antennas and the first satellite demonstrated that in both antennas, the highest percentage of disease complications were mild or least, moderate and none, respectively, and there were no severe disease complications.

    Conclusion

    As evidenced by the results of this study, the level of electromagnetic waves in the studied areas in both Irancell and Hamrah Aval antennas was lower compared to the existing standards.

    Keywords: BTS, Cell phones, Electromagnetic waves, Microwave radiation, Power density
  • Shahab Papi, Atefe Esmailpour Moalem, Hadi Najafi, Seyed Razi Noori, Reza Fadayevatan* Pages 17-27
    Introduction and purpose

    The members of the Islamic Council contribute greatly to the enactment of elder laws. Therefore, the view of these people toward the elderly can play a decisive role in this matter. Therefore, the present study aimed to investigate the attitude of the representatives of the Islamic Council towards the elderly.

    Methods

    This cross-sectional descriptive-analytical research was conducted on 274 representatives of the Islamic Council who were selected by the whole number method in 2018. The needed data were collected through interviews and questionnaires. The research tools in this study included demographic information questionnaires and Kogan's attitude questionnaire on aging. The data were analyzed in SPSS software (version 22) using correlation tests (Pearson, Spermman), independent t-test, and one-way ANOVA.

    Results

    The mean age of the participants was 53.49±8.02 years. The majority of MPs (93.8%) were male. The mean score of the attitude towards the elderly was 145.20±15.05, and the mean score of the negative attitude towards the elderly among parliamentarians was higher (62.28±12.36). Attitude towards aging showed a significant relationship with age (P<0.05) and gender (P=0.002).

    Conclusion

    Considering that the mean negative attitude towards aging was higher among parliamentarians, it is recommended to hold educational programs and workshops to familiarize representatives with the topic and issues of aging so that better policies can be developed.

    Keywords: Council representatives, Iran, Negative attitude, Older adults, Positive attitude
  • MohammadSadegh Loeloe, Mehdi Jamshidi, Ali Jamshidi, Mysam Amyanpoor, Leila Danehchin, Nima Daneshi, Kazem Alizadeh-Barzian* Pages 28-38
    Introduction and purpose

    Cancer is one of the main health challenges in numerous countries. It is the second leading cause of death globally and the third in Iran. In 2020, 19 million new cases and 10 million deaths from cancer were reported worldwide. This study aimed to investigate cancer mortality and morbidity rates in Behbahan City, southeast Khuzestan.

    Methods

    The required data for this descriptive study were collected from pathology, hospital, and death registry centers in Behbahan between 2014 and 2019. Necessary variables were gathered according to the International Agency for Research on Cancer standards, and tumor characteristics were coded according to the International Classification of Diseases for Oncology, Third Edition. The data were analyzed in SPSS26 software using descriptive statistics, negative binomial regression, and rank-order clustering analysis.

    Results

    A total of 1,676 patients were identified, 52.5% of whom were male. The most common cancers in men were skin, prostate, and lung, while they were breast, skin, and blood in women. The annual incidence rate was 130.0 per 100,000 people (134.2 in men and 126.2 in women). The mean incidence and mortality rates increased with age (P<0.001) and did not differ significantly between men and women (P>0.05). Moreover, 606 deaths due to cancer were reported, of which 60.7% were men, and 29.7% were under 60 years old.

    Conclusion

    Considering the upward trend of the elderly population and an increase in cancer incidence at older ages, cancer prevention interventions are necessary.

    Keywords: Behbahan, Cancers, Epidemiology, Incidence rate, Mortality
  • Mitra Faghihi, Mahdiyeh Mohammadzadeh, Mohsen Hesami*, Maliheh Kachoui, Javad Zarei, Aliabar Seyyedi, Ehsan Zarei, Mehdi Momeni, Zahra Nikkhah Pages 39-53
    Introduction and purpose

    Despite the availability of vaccines, the use of face masks remains a recognized and effective measure in preventing the spread of COVID-19. However, it is crucial to comprehend the underlying factors influencing people's adherence to preventive behaviors, particularly mask usage within communities, as negligence and disregard for this matter persist. Therefore, the present study aimed to identify the reasons for not using masks by people during the COVID-19 pandemic from the point of view of health experts.

    Methods

    This research employed a qualitative approach and content analysis in 2019. A targeted sampling method was employed, and 15 healthcare experts from Kashan and Aran and Bidgol, Iran, participated in this study. Participants were selected to represent maximum diversity in terms of age, gender, and education level. Semi-structured interviews were conducted as the primary method of data collection. The duration of the interviews varied between 20-30 min. The interview transcripts were carefully documented, extracted, and segmented into meaningful units. To enhance the research's reliability and confirm the accuracy of the findings, credibility criteria were employed to validate the collected data.

    Results

    Out of the interview participants, 66.6% held a bachelor's degree, 13.4% possessed a master's degree, and 20% had a doctorate degree. Around 80% of the participants were male, with 53.5% falling within the 40-50 age range, and all were married. During the data analysis process, 40 core concepts sharing common characteristics were categorized into six subclasses, which were further condensed into three main classes based on abstract commonalities. The research findings were classified into three main categories: individual factors, interpersonal factors, and environmental factors. The subcategories included lack of awareness, behavioral and belief patterns, physical barriers, subjective norms, economic barriers, environmental barriers, inappropriate mask structure, and health policies and guidelines.

    Conclusion

    Based on the findings of this research, in addition to individual factors (e.g., awareness and beliefs regarding preventive behaviors), interpersonal factors, abstract norms, and economic and environmental factors can significantly influence mask usage within a society. This finding highlights the necessity of government organizations' support to address these challenges effectively.

    Keywords: Corona virus, COVID-19 disease, Health, Non-use of mask
  • Mahmood Karimy, Zahra Arab, Parisa Hosseini Koukamari* Pages 54-65
    Introduction and purpose

    The caesarean method is used in Iran more than the standard rate recommended by the World Health Organization. Reducing the number of caesarean births and promoting natural births at all levels of the country's health system is a concern of the country's health policymakers. Therefore, the present research aimed to identify the effective factors in selecting the type of delivery based on the Health Belief Model.

    Methods

    This analytical cross-sectional study was conducted among 144 pregnant mothers in the comprehensive health centers of Saveh, Iran. A designed questionnaire based on the constructs of the Health Belief Model (Perceived susceptibility, Perceived severity, Perceived benefits, Perceived barriers, and Self-efficacy) and knowledge was used to determine the beliefs related to the type of the selected delivery. The collected data was analyzed in SPSS software (version 16).

    Results

    Out of 144 individuals, who participated in the study, 52.08% of mothers selected the natural method, and 47.91% chose cesarean as the preferred method of delivery. The structure of perceived barriers, with a mean of 56.50 had the highest mean in the cesarean delivery group. Based on the logistic regression, all six constructs of the Health Belief Model had an impact on predicting the type of delivery, and overall, the model, by 71%, could predict the pregnant mothers’ preferred delivery type.

    Conclusion

    Health professionals can reduce the number of unnecessary cesarean births by designing and implementing educational interventions aimed at raising the level of awareness of pregnant mothers and focusing on psychological structures that are effective in behavior, including strengthening self-efficacy in women and removing obstacles regarding natural childbirth.

    Keywords: Childbirth, Comprehensive health centers, Health belief mode, Pregnant mothers
  • Leila Rostami, Sareh Shakerian* Pages 66-76
    Introduction and purpose

    Evidence shows that a high level of emotional intelligence in health care workers leads to better communication with patients and, ultimately, the pateints’ satisfaction. Considering the undeniable and complex relationship between emotional intelligence and communication skills, the present research was designed and implemented.

    Methods

    The current research is a descriptive-analytical study. The participants included 121 community health workers from Kurdistan Province, Iran. The required data was collected through a communication skills checklist by observation, Queen Dam's communication skills questionnaire, and Shering's Emotional Intelligence Questionnaire. Descriptive statistics, analysis of variance (ANOVA), and linear regression were performed using SPSS (version 21) software.

    Results

    The results of self-declaration of emotional intelligence and communication skills showed that only 28% of the participants had high emotional intelligence, and 32.2% had high communication skills. The evaluation of communication skills through the observation method showed that the staff obtained a low score with respect to introducing themselves to patients, explaining the treatment process, and keeping the patients calm. Moreover, 40.7% of participants had active listening skills. The r-squared (the coefficient of determination) showed that 86% of the variance of emotional intelligence is related to the variable of communication skills.

    Conclusion

    Overall, the findings of the present study revealed an average level of emotional intelligence and communication skills among health care workers. Concerning the communication weaknesses observed in the emotional dimensions, it is recommended to intervene appropriately.

    Keywords: Emotional intelligence, Communication skills, Health care workers, Health workers
  • Parenaz Banisi* Pages 77-87
    Introduction and purpose

    The coronavirus pandemic (Covid-19) caused severe stress and decreased communication skills among various groups, including medical students. Therefore, this study aimed to determine the effect of communication skills training on the components of corona stress in students of medical sciences.

    Methods

    This study was applied in terms of purpose and followed a quasi-experimental design with a pretest-posttest and a control group. The research population included students of the Islamic Azad University of Tehran, Medical Sciences Branch, in the 2021-2022 academic years. A total of 170 students were selected as the sample by simple random sampling and were randomly divided into two equal groups through a draw. The experimental group received four 120-min sessions of communication skills training for one month, and the control group did not receive any training during this period and remained on the waiting list for training. The research tools included a demographic characteristics questionnaire and the “Corona Stress Scale”. The content validity was confirmed by experts’ opinions, and the reliability was calculated by internal consistency using Cronbach’s alpha coefficient. Data were analyzed using tests of chi-squared, independent sample t-test, and multivariate analysis of covariance in the SPSS software (version 26).

    Results

    The results showed that the experimental and control groups did not significantly differ in any variables of gender (χ2=0.46, P=0.496) and mean age (t=-1.49, P=0.135). In addition, it was found that communication skills training reduced corona stress psychological states (F=1518.06, P=0.001), corona stress physical states (F=2197.35, P=0.001), and corona stress-related behaviors (F=1220.10, P=0.001) in medical students.

    Conclusion

    Communication skills training was effective in reducing the components of corona stress in medical students. Therefore, to reduce corona stress, communication skills training can be used, along with other effective training methods.

    Keywords: Communication skills, Corona stress, Medical sciences students
  • Edris Hasanzadeh, Nilufar Mardaneh, Najmeh Ebrahimi, Shaghaiegh Shafighi, Mehdi Safari, Mahmoud Taghavi* Pages 88-101
    Introduction and purpose

    One of the water resource management strategies is to accurately determine the per capita water consumption in various sectors, especially the drinking and sanitary sector. Therefore, the present study aimed to determine the per capita water consumption by field calculation and data collection from District 4 of Tehran subscribers who supply their water from the distribution network covered by the water and sewage company. In addition, the per capita wastewater production and the amount of biodegradable organic matter were estimated.

    Methods

    In this study, the statistical population was the subscribers of Water and Wastewater Company, District 4 of Tehran, with 108603 subscribers from 2018-2020. Residential per capita water use is calculated by dividing the total volume of water sold to residential accounts by the number of people being served. The cost per water was calculated using the water tariff and the price per cubic meter of water.

    Results

    Per capita water consumption for 2018, 2019, and 2020 were 172.33, 131, and 117.33 L/pd, respectively. The maximum and minimum per capita water consumption were obtained in May and April 2019, respectively (2576218 m3/month.S VS 677246 m3/month.S). In addition, the cost per water (in Rial/m3.month) for 2018, 2019, and 2020 were calculated as 145675, 164520 and 223944 respectively.

    Conclusion

    The results demonstrated that the highest rate of water consumption and wastewater production pertained to April and May. As the cost of water consumption showed, it can be concluded that water prices are not an effective tool to reduce water consumption.

    Keywords: Bio-oxygen demand, Per capita water consumption, Per capita wastewater, Organic loading rate
  • Aghigh Salarian, Haji Omid Kalteh*, Siavash Etemadinejhad, Nouraddin Mousavinasab Pages 102-114
    Introduction and purpose

    The increase of unsafe events in healthcare environments can cause injuries to healthcare personnel and patients. Understanding the patient safety climate in an organization using a valid and reliable tool can reduce these risks and injuries to the patient. The present study aims to investigate the validity and reliability of the Persian version of the Patient Safety Climate Questionnaire in Health Care Organizations (PSCHO).

    Methods

    The study was started by obtaining permission from the original author of the instrument. This questionnaire was first translated into Farsi by a group of experts using the forward-backward translation method; then, it was translated into English. After the English version was approved by the original author, the final Persian version was formed. The final questionnaire was completed by 221 healthcare workers from three public hospitals in Sari, Iran. The statistical indicators used include Cronbach's alpha coefficient, content validity index (CVI), content validity ratio (CVR), and Pearson correlation.

    Results

    This study was conducted in the second half of 2022. Cronbach's alpha coefficient for the whole questionnaire is 0.883. The average CVR and CVI were calculated as 0.59 and 0.81 according to the opinions of 30 occupational health, ergonomics, and nursing experts.

    Conclusion

    This study has shown that the PSCHO has high reliability and validity and can be used to evaluate and identify the level of patient safety in healthcare centers.

    Keywords: Health care organizations, Patient safety, Psychometrics, Safety climate
  • Bahman Ahadinezhad, Omid Khosravizadeh, Sima Rafiei, Nastaran Habibi, Bahareh Mohtashamzadeh, Aisa Maleki* Pages 115-121
    Introduction and purpose

    In order to have more effective programs and social interventions controlling the burden of diseases, it is necessary for policy makers to have valid evidence about the role of socioeconomic determinants. The present study aimed to provide empirical evidence about the relationship of socioeconomic inequalities and the availability of resources with the burden of diseases among the provinces of the country in 2019.

    Methods

    This descriptive and analytical research was carried out using the provincial data of 2019. The required provincial data were extracted from the Statistical Yearbook Report and the Household Income Expenditure Report of the Statistics Center and the data related to adjusted years with disability and early death (DALI) from the 2019 disease burden estimates. DALY's inequality was investigated by estimating the concentration index and extracting the concentration curve at a 95% confidence interval. The analyses were carried out in the Stata software (version 15).

    Results

    In 2019, the average per capita DALY was 18.33±3.98. The average socio-economic index and resource availability index for 31 provinces were obtained at 0.37±0.21 and 0.64±0.20, respectively. Considering the difference in the available resources (covariate), there was a statistically significant difference between the socio-economic quartiles in terms of the distribution of per capita DALY (P<0.01). Therefore, the effect size of belonging to the socio-economic quartile was 0.758 (P<0.01). Nonetheless, the effect size of the difference in resource availability was not statistically significant.

    Conclusion

    Health policymakers at national and provincial levels should try to reduce inequality by promoting programs to encourage healthy lifestyles, developing universal access to early screening services, and preventing the causes of death.

    Keywords: Economic factors, Disability-adjusted life years, Iran, Social class