فهرست مطالب

مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی - پیاپی 47 (تابستان 1402)

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 47 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا نقی زاده* صفحات 2-25
    دانشجویان دوره دکترا در نظام های آموزش عالی برتر در دنیا به عنوان شغل پژوهشگر شناخته می شوند. در دوره های روزانه دولتی، پژوهشگران به ازاء این تلاش علمی حقوق دریافت می کنند. نظام تامین مالی برای دوره های دکترا در دانشگاه های دنیا تابع ضوابط مشخصی می باشد. در ایران هم اکنون چنین شرایطی وجود ندارد و دانشجویان دوره دکترا، همچون دانشجویان دوره کارشناسی حضور کوتاهی در دانشگاه دارند و به مثابه محصل می باشند و به عنوان پژوهشگر تمام وقت قلمداد نمی شوند. جذب آنها نیز تابع فرایند عمومی گزینش علمی می باشد. در این تحقیق بر اساس روش مطالعه موردی سعی می گردد دلالت های سیاستی برای جاری سازی نظام تامین مالی مبتنی بر گرنت از محل منابع وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با توجه به محدودیت های موجود در کشور برای دانشجویان دوره روزانه دولتی مقطع دکترا بررسی گردد. در الگوی سیاستی ارایه شده در این مقاله 14 الزام سیاستی در سه بعد سازوکارهای تخصیص گرنت، تامین مالی پایدار و شناسایی و ارزیابی طرح های هزینه کرد گرنت ارایه شده است.
    کلیدواژگان: گرنت، دانشجویان دکترا، تامین مالی
  • عبدالنبی خطیبی عقدا*، حمیدرضا علومی یزدی، محمد مهدی حاجیان، سید سروش قاضی نوری صفحات 26-62
    نوآوری و انتقال فناوری یکی از موضوعات موردبحث و چالش برانگیز در قراردادهای بیع متقابل است تا جایی که برخی ضعف توسعه فناوری در صنعت نفت کشور را به دلیل مدل قراردادی فوق دانسته و مدل قراردادهای نفتی جدید را در پاسخ به این مشکل ارایه نموده اند. در این تحقیق تلاش شده تا با استفاده از روش تحلیل متن تعهدات کلیدی مرتبط با یادگیری و انتقال فناوری در قراردادهای صنعت نفت شناسایی و با کمک آن قراردادهای بالادستی کشور با یکدیگر مقایسه و دسته بندی شوند. بدین منظور در ابتدا با بررسی پیشینه تحقیق ماهیت و چیستی فناوری در قراردادهای بین المللی در قالب دو بعد دارایی ملموس با قابلیت انتقال و دارایی غیرملموس و دانش ضمنی با قابلیت یادگیری مشخص گردید. در ادامه با کمک مقالات پیشین و نظر خبرگان تعهدات با ظرفیت یادگیری و انتقال فناوری شناسایی و مدل مفهومی تحقیق طراحی گردید و در نهایت با کمک آن تعداد 29 قرارداد بالادستی نفتی ایران مورد بررسی و تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان می دهد تفاوتی بین انواع قراردادهای بالادستی صنعت نفت از منظر ظرفیت یادگیری و انتقال فناوری وجود ندارد. همچنین موضوعات مرتبط با یادگیری و انتقال فناوری از ابتدای تاریخ قراردادهای نفتی ایران موردتوجه بوده است و متناسب با سطح توانمندی کشور تکمیل شده است. مبهم و کلی بودن تعهدات فوق و عدم وجود ضمانت اجرایی مناسب از جمله نقص هایی است که در تمامی مدل های قراردادی (امتیازی، خدماتی، مشارکتی، بیع متقابل) می بایست موردتوجه قرار گیرد
    کلیدواژگان: قرارداد بالادستی، صنعت نفت ایران، انتقال فناوری، دانش فنی، دانش ضمنی - یادگیری و همکاری فناورانه- توانمندی داخلی
  • سید حمزه حسنی*، سید محمد صاحبکار خراسانی، میثم نریمانی صفحات 64-91
    یکی از کلیدی ترین سیاست های نوآوری در عصر حاضر استفاده از خریدهای بخش عمومی به عنوان ابزاری برای توسعه فناوری است. این سیاست ها به خصوص در سال های اخیر در ایران نیز مورد توجه قرارگرفته است. به طوری که برنامه های گوناگونی برای تحقق آن طراحی و اجرای شده است که برنامه تولید بار اول اقلام راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری یکی از آن ها است. پژوهش حاضر قصد دارد تا از رهگذر مطالعه این برنامه، الگویی را برای به کارگیری ابزار خریدهای دولتی برای تولید بار اول اقلام فناورانه راهبردی ارایه نماید. بدین منظور با 23 نفر از صاحب نظران مصاحبه شده است و با تکیه بر روش تحلیل مضمون، مقوله های مربوطه استخراج شده است. سپس الگویی برای تبیین و توصیف به کارگیری ابزار خریدهای دولتی که بتواند به تولید اقلام فناورانه و راهبردی فاقد مشابه داخلی بیانجامد، طراحی شده است. سه رکن اصلی این الگو توانمندسازی طرف عرضه، توانمندسازی طرف تقاضا و نیز حمایت از قرارداد میان آن ها است. در پایان نیز پیشنهادهای سیاستی به منظور ارتقاء برنامه هایی که برای اجرای سیاست های مذکور اجرا می شوند، ارایه شده است که ارتقاء هماهنگی صف و ستاد در سازمان ها، توجه به ارتباطات بین المللی، ایجاد سازوکار بیمه تولید بار اول، بهره گیری از فهرست بلند تامین کنندگان و تعیین سرفصل بودجه ای از آن جمله است.
    کلیدواژگان: تولید بار اول، تدارکات عمومی حامی نوآوری، خریدهای دولتی
  • سید محمد موسی زاده موسوی*، مهدی محمدی، محمدرضا فتحی صفحات 92-115
    در راستای توسعه نوآوری، یکی از مهم ترین مواردی که به نظر می رسد باید مورد توجه سیاستگذاران سطوح مختلف قرار گیرد، پرداختن به ویژگی هایی است که تمایز بنگاه های فعال در یک حوزه خاص را رقم می زند. سیاستگذاران با در نظر داشتن تفاوت های محیطی، بومی و همچنین تفاوت های درونی بنگاه ها و نیز مواردی همچون نحوه انجام فعالیت های نوآورانه، نوع هزینه های تحقیق و توسعه بنگاه ها، نوع بازار مدنظر آنها و شاخص های بسیار دیگری که توسط محققین مختلف به آن پرداخته شده است، می توانند گونه های مختلف بنگاه ها را شناسایی کرده و به مطالعه فعالیت های آنها و همچنین اتخاذ سیاست های مقتضی بپردازند. در پژوهش حاضر ابتدا با شناسایی مصادیق فعالیت های نوآورانه به ارایه یک گونه شناسی جدید از بنگاه های فعال در حوزه نفت و گاز پرداخته شده و نهایتا با توجه به یافته های حاصل از بررسی فعالیت های نوآورانه و داده های مربوط به طرح ملی پیمایش نوآوری ایران، چارچوب مناسب برای توسعه نوآوری در حوزه نفت و گاز ارایه شده است.با خوشه بندی سلسله مراتبی، 73 شرکت منتخب حوزه نفت و گاز در 4 خوشه طبقه بندی شده که عبارتند از: (1) شرکت های متمرکز بر همکاری و شبکه سازی و روتین های داخلی، (2) شرکت های متمرکز بر تحقیق و توسعه و روتین های داخلی، (3) شرکت های متمرکز بر تحقیق و توسعه و (4) شرکت های متمرکز بر تحقیق و توسعه و شبکه سازی و همکاری که متناسب با شرایط و ویژگی های شرکت های موجود در هر خوشه چارچوب سیاستی پیشنهادی در راستای تشویق نوآوری ارایه و مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: فعالیت نوآورانه، تحقیق و توسعه، همکاری و شبکه سازی، روال ها و فرآیندهای سازمانی، ابزار سیاستی
  • علی صمیمی، هادی نیلفروشان صفحات 116-149

    در این مقاله به بررسی پیامدهای انتقال تحقیق و توسعهبرای شرکت ها و کشورهای مبدا و مقصد پرداخته شده است. انتقال تحقیق و توسعه به معنای اجرای فعالیت های تحقیق و توسعه در خارج از مرزهای شرکت ها است که تلاش می نماید تا از این طریق در جهت تکمیل توانمندی های دانشی و فناورانه و کاهش هزینه های تحقیق و توسعه بهره برداری شوند که مطالعات نشان دهنده توسعه این راهکار در دو دهه اخیر بوده است. بررسی نظام مند مطالعات تجربی می تواند موجب شناخت عمیق تر این حوزه در زمینه پیامدهای حاصل برای شرکت ها و کشورهای دو طرف تحقیق و توسعه باشد. مطالعه حاضر که مطالعه ای کاربردی از نوع توصیفی است از مرور نظامند مطالعات تجربی به وسیله جمع آوری اطلاعات از پایگاه های علمی مقالات در بازه سال های 2000 تا 2021 در جهت شناخت پیامدهای انتقال تحقیق و توسعه به کمک تحلیل تم مطالعات پیشین بهره برده است. نتایج پژوهش نشاندهنده آن است که انتقال تحقیق و توسعه می تواند منجر به نتایجی چون بهبود عملکرد، نوآوری، بهبود بهره وری، افزایش شدت تحقیق و توسعه و اثرات دانشی و اقتصادی برای طرفین گردد. همچنین ویژگی های شرکت ها و کشورهای دوطرف و نوع دانش در تحقیق و توسعه می تواند رابطه انتقال تحقیق و توسعه را با پیامدهای آن تحت تاثیر خود قرار دهند. شناسایی این عوامل منجر به انگیزه مدیران و سیاستگذاران جهت بهبود دستیابی به نتایج وفراهم آوردن بسترهای پایه گذاری مناطق انتقال تحقیق و توسعه در کشور به وسیله توسعه سیاست های مناسب گردند.

    کلیدواژگان: انتقال تحقیق و توسعه، برون سپاری تحقیق و توسعه، تحقیق و توسعه، پیامدها
  • سیامک طهماسبی*، فخرالدین نادری صفحات 150-179
    توسعه قابلیت های فناورانه از لوازم پیشرفت صنعتی کشورها بوده و هر کشوری متناسب با اقتضایات خود، راهبردهایی برای توسعه قابلیت های فناورانه اتخاذ می کند. با توجه به وجود پنجره فرصت تقاضا در حوزه هوایی کشور جمهوری اسلامی ایران، در این مقاله سعی داریم تا با مطالعه یک تجربه موفق جهانی (شرکت بویینگ) راهبردهایی که منجر به پیشرفت آن شرکت شده را شناسایی و با استفاده از روش تحقیق «تحلیل اهمیت - عملکرد»، پیشنهادهای عملیاتی برای صنایع هوایی ایران ارایه دهیم. به این منظور ابتدا از طریق مطالعات اسنادی، اقدام به واکاوی شرکت بویینگ و استخراج راهبردهای آن شرکت کردیم (مجموعا 9 راهبرد اصلی در عرصه صنعت) و در مرحله بعد به واسطه نظرسنجی از خبرگان، دقت و کیفیت راهبردهای شناسایی شده را ارتقا دادیم و در نهایت با استفاده از پیمایش و روش «تحلیل اهمیت - عملکرد» (IPA) به تحلیل راهبردهای شناسایی شده پرداختیم. یافته ها نشان می دهد که همه راهبردهای شناسایی شده دارای اهمیت بالایی هستند لکن دو راهبرد «طراحی زمین بازی مناسب از جانب دولت و ایجاد همسویی بین فعالیت‏های تجاری و نظامی» و «راهبرد یادگیری تکاملی و انباشت قابلیت‏ها برای طراحی و توسعه محصولات پیچیده‏تر » نسبت به سایر راهبردها از اولویت بیشتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: قابلیت طراحی و ساخت، یکپارچه سازی تجاری &ndash، نظامی، صنعت هوایی، بوئینگ
  • مصطفی صفدری رنجبر* صفحات 180-203
    این گزارش سیاستی با هدف ارایه برنامه های سیاستی برای حمایت از مرجعیت علمی و فناورانه به نگارش درآمده است. در این گزارش سیاستی تلاش شده است که ضمن ارایه تصویری روشن تر از مفهوم مرجعیت علمی و فناورانه بر اساس مطالعات انجام گرفته در این حوزه، به مرور تجارب داخلی و تجارب منتخب بین المللی در زمینه حمایت از مرجعیت علمی و فناورانه پرداخته شود. در نهایت با بهره گیری از تجارب منتخب داخلی و بین المللی به ارایه برخی برنامه های سیاستی برای حمایت از مرجعیت علمی و فناورانه در کشور پرداخته شده است. این برنامه های سیاستی عبارتند از: 1) برنامه پرورش و تقویت استعدادهای جوان و حمایت از سرآمدان حوزه علم و فناوری؛ 2) برنامه توسعه و تقویت سازمان های پیشگام در علم و فناوری؛ 3) برنامه همگام با روندهای علمی و فناورانه در جهان؛ 4) برنامه علم پاسخگو، فراگیر و ماموریت گرا؛ 5) برنامه علم برای همه (عمومی سازی و اجتماعی سازی علم و فناوری)؛ 6) برنامه تعاملات علمی و فناورانه هوشمندانه و هدفمند با جهان؛ و 7) برنامه علم و فناوری نافع، ثروت آفرین و ارزش آفرین.
    کلیدواژگان: مرجعیت، علم، فناوری، مرجعیت علمی، مرجعیت فناورانه
  • عباس رضایی ثمرین* صفحات 204-221
    این مقاله به مطالعه «دستکاری واقعیت در رسانه های اجتماعی» و اثرات مخرب آن بر سیاست و اقتصاد دیجیتال می پردازد. اگرچه رسانه های اجتماعی در ابتدا با فراهم کردن دسترسی به منابع رسانه ای متنوع و شکستن انحصار رسانه های جریان اصلی، برای دموکراسی و آزادی بیان امیدآفرین بودند، اما برخی روندهای نوظهور بر قابلیت های این رسانه ها سایه انداخته است. انتشار گسترده اخبار جعلی و فریبنده در این بسترها به ابزاری برای دستکاری افکار عمومی تبدیل و حتی در برخی کشورها منجر به کنترل اجتماعی شده است. علاوه بر این، در کشورهای برخوردار از سیستم های سیاسی دموکراتیک نیز این رسانه ها برای تبلیغات سیاسی به کار گرفته می شوند. این مقاله به مطالعه ضرورت اتخاذ سیاست هایی برای مواجهه با روند رو به افزایش دستکاری دیجیتال می پردازد و اثربخشی سیاست های اعمال شده در اوکراین، تایوان و برزیل را ارزیابی می کند. یافته ها نشان می دهد که سیاست های دولتی در اوکراین کمتر موثر بوده است، اما تلاش های جامعه مدنی نقش فعالی را در مقابله با پروپاگاندای رایانشی دارد. تایوان ترکیبی از رویکردهای فنی و اجتماعی را اتخاذ کرده است، در حالی که سیاستگذاری در برزیل به دلیل فعال بودن چندین ذینفع و پیچیدگی اکوسیستم دیجیتال چالش برانگیز بوده است.
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، پروپاگاندای رایانشی، دستکاری واقعیت، سیاستگذاری
|
  • REZA NAGHIZADEH * Pages 2-25
    PhD students in the best higher education systems in the world are known as researchers. Also PhD students receive salaries for this scientific effort. The funding system for PhD students in the best universities is an important subject. In Iran, PhD students like undergraduate students, are not full-time researchers. For this reason, it is difficult to put the research activities of PhD students in the universities in the direction of solving problems, focusing on needs and responding to demands, and the applicability of research results in this academic period is limited in Iran. In this research, based on the case study method and with data collection tools such as interviews with experts and previous studies, the policy requirements presented for implementing the grant-based financing system from the financial sources of the Ministry of Science, Research and Technology. In the policy model presented in this article, 14 policy requirements are presented in the three dimensions of research allocation mechanisms, stable financing, and identification and evaluation of grant-based research projects. There are 4 requirements related to how to stabilize financial resources for research allocation, 6 requirements related to how to allocate available financial resources to the research activities of PhD students, and 4 policy requirements related to identifying and evaluating projects which attracted grant.
    Keywords: grant, PhD students, financing
  • Abdolnbi Khatibiaghda *, Hamid Reza Oloumiyazdi, Mohamadmahdi Hajian, Seyed Soroush Ghazinoori Pages 26-62
    One of the key issues and challenges discussed in the oil industry is the problem of innovation and technology transfer in buy-back contracts. Some experts believe that the weakness in technology development in the country's oil industry is due to this contractual model and have proposed a new oil contracts model to address this problem. This research aims to identify the key obligations related to learning and technology transfer in the oil industry contracts by using text analysis approach and analyzing the country's upstream contracts. To achieve this goal, we first investigate the nature of technology in international contracts, considering both tangible property with transferability and intangible knowledge. Then, using the opinions of experts and previous research to develop a conceptual model for the research and by using it, then analyzed 29 upstream oil contracts in Iran using this model. The research results indicate that there is no significant difference between the types of upstream contracts in the oil industry in terms of their capacity for learning and technology transfer. However, the vagueness and generality of these obligations, as well as the lack of appropriate performance guarantees, are among the defects that exist in all contract models (concession, service, product sharing, and buy-back) and need to be addressed.
    Keywords: upstream contract, oil industry, technology transfer, know-how, tacit knowledge - technological collaboration - local capabilities
  • Seyed Hamze Hasani *, Seyed Mohammad Sahebkar, Meysam Narimani Pages 64-91
    Nowadays, one of the most key innovation policies is the use of public procurement as a tool for technology development. These policies have been noticed especially in recent years in Iran. So that various programs have been designed and implemented to realize it. the program for the first-time production of strategic items, which is implemented in the vice president's science, technology and knowledge-based economy, is one of them. this research aims to provide a model for using government procurement tools for the first-time production of strategic technological items through the study of this program. For this purpose, 23 experts were interviewed and relevant themes were extracted based on thematic analysis method. Then, a model has been designed to explain and describe the use of government procurement tools that can lead to the production of technological and strategic items that have no domestic counterparts. The three main pillars of this model are empowering the supply side, empowering the demand side, and supporting the contract between them. At the end, Policy proposals have been made in order to improve the implemented programs for the implementation of the aforementioned policies, which include: improving the coordination of ranks and headquarters in organizations, paying attention to international relations, creating a production insurance mechanism for the first time, taking advantage of a long list of suppliers, and budget planning.
    Keywords: First-time production, Public Procurement for Innovation, government procurement
  • Mohammad Mousazade *, Mehdi Mohammadi, Mohammadreza Fathi Pages 92-115
    In line with the development of innovation, one of the most important things that should be taken into consider by policymakers at different levels is to address the characteristics that distinguish firms active in a certain field.By taking into account the environmental and local differences, as well as the internal differences of the firms, how innovative activities are carried out, the type of research and development costs of the firms, the type of market they are considering and many other indicators that have been addressed by various researchers, they can Identify different firms and study their activities and set appropriate policies.In this research, by identifying the innovative activities, a new typology of firms in the oil and gas sector has been presented, and finally, according to the findings of the investigation of innovative activities and the data related to the national innovation survey plan of Iran, the appropriate framework for the development of innovation in this sector are suggested.By hierarchical clustering, 73 selected oil and gas Firms were classified into 4 clusters, which are: (1) firms focused on cooperation and networking and internal routines, (2) firms focused on research and development and internal routines, (3) firms focused on research and development and (4) firms focused on research and development and networking and cooperation. Then the policy framework in order to encourage innovation were presented and examined for each cluster.
    Keywords: Innovative activity, Research, Development, Cooperation, networking, Organizational routines, processes, policy tools
  • Ali Samimi, Hadi Nilforoushan Pages 116-149

    This article investigates the consequences of R&D relocation for companies and countries of origin and destination. RDR is one of the types of outsourcing based on which companies try to use it in the direction of Completing knowledge and technological capabilities and reducing R&D costs will benefit from the studies that have shown the development of this type of outsourcing in the last two decades. A systematic review of empirical studies can lead to a deeper understanding of this field regarding the consequences for companies and countries on both sides of R&D relocation. The present study has benefited from the systematic review of empirical studies from 2000 to 2021 to understand the consequences of RDR. The research results show that R&D relocation can lead to improved performance, innovation, productivity, increased intensity of R&D, knowledge, and economic effects for the parties. Also, the characteristics of companies and countries on both sides and the type of knowledge in RDR can influence the relationship between R&D relocation and its consequences. Identifying these factors will motivate managers and policymakers to improve the achievement of results and provide the basis for the foundation of the R&D relocation regions in the country by developing appropriate policies.

    Keywords: D relocation, D outsourcing, R&, Consequences
  • Siamak Tahmasebi *, Fakhredin Naderi Pages 150-179
    The development of technological capabilities is a tools of industrial progress of countries, and each country adopts strategies for the development of technological capabilities according to its requirements. Considering the existence of a window of opportunity for demand in the aviation sector of the Islamic Republic of Iran, in this article we are trying to identify the strategies that led to the progress of that company by studying a successful global experience (Boeing Company) and using the research method "Importance–Performance Analysis", we want to make operational proposals for Iran's aviation industry. For this purpose, we first analyzed Boeing company and extracted its strategies through documentary studies and in the next step, through a survey of experts, we improved the accuracy and quality of the identified strategies and in Finally, we analyzed the identified strategies using the survey and the "Importance-Performance Analysis" (IPA) method. The findings show that all the identified strategies are of high importance, but two strategies "designing a suitable playground by the government and creating alignment between commercial and military activities" and "learning strategy and accumulation of capabilities for complex product design and development" have more priority than other strategies.
    Keywords: design, manufacturing capability, Civilian - Military Integration, aviation sector, Boeing
  • Mostafa Safdari Ranjbar * Pages 180-203
    This policy report has been written with the aim of providing policy programs to support scientific and technological supremacy. In this report, an attempt has been made to present a clearer picture of the concept of scientific and technological supremacy based on the studies conducted in this field, and to review domestic experiences and selected international experiences in the field of supporting scientific and technological supremacy. Finally, an attempt has been made to provide some policy programs to support scientific and technological supremacy in the country by taking advantage of selected domestic and international experiences. These policy programs include: 1) Program to cultivate and strengthen young talents and support the pioneers in the field of science and technology; 2) Program for the development and strengthening of pioneering science and technology organizations; 3) Program in sync with scientific and technological trends in the world; 4) Program for responsive, inclusive and mission-oriented sciences; 5) Program for science for all (popularization and socialization of science and technology); 6) Program of intelligent and targeted scientific and technological interactions and collaboration with the world; and 7) Program for useful, wealth-creating and value-creating sciences and technologies.
    Keywords: Supremacy, Science, technology, Scientific supremacy, Technological supremacy
  • Abas Rezaee Samarin * Pages 204-221
    This article examines the manipulation of reality on social media and its detrimental effects on politics and the digital economy. While social media initially offered hope for democracy and freedom of expression by providing access to diverse media resources and breaking the monopoly of mainstream media, some recent trends have overshadowed its potential. The widespread dissemination of fake and deceptive news on these platforms has become a tool for manipulating public opinion, even leading to social control in certain countries. Additionally, social media is employed for political propaganda in democratic systems. This article explores the necessity of policies to address the escalating trend of digital manipulation and evaluates the effectiveness of applied policies in Ukraine, Taiwan, and Brazil. The findings reveal that government policies in Ukraine have been less effective, but civil society efforts are actively countering computer propaganda. Taiwan has adopted a combination of technical and social approaches, while policymaking in Brazil has been challenging due to the activism of multiple stakeholders and the complexity of the digital ecosystem.
    Keywords: Social Media, computer propaganda, manipulation, Politics