فهرست مطالب

نشریه روانشناسی پیری
سال نهم شماره 2 (پیاپی 33، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره هاشمی*، ساناز عینی، آرش یاوری صفحات 103-119

    سالخوردگی جمعیت، یک چالش و مسیله فراگیر اجتماعی و جمعیتی در کشورهای درحال توسعه از جمله ایران، در آینده نزدیک است. عوامل اجتماعی، روانی و رفتاری مختلفی می تواند با رضایت از زندگی سالمندان مرتبط باشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی با رضایت از زندگی در سالمندان با میانجیگری هوش فرهنگی انجام شد. روش این پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه سالمندان شهرستان بناب در سال 1400 بود که از میان آنها تعداد 200 نفر (100 مرد و 100 زن) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های ویژگی های شخصیتی نیو کاستا و مک کری، رضایت از زندگی داینر و هوش فرهنگی انگ و همکاران پاسخ دادند. داده‏های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون با کمک نرم افزار 24SPSS- و با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) به وسیله نرم افزار 8.8Lisrel  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار است. نتایج حاصل از بررسی نقش میانجی گری هوش فرهنگی نیز نشان داد که این متغیر نقش میانجی معنی داری در رابطه بین ویژگی های شخصیتی با رضایت از زندگی دارد (01/0>P). با توجه به نتایج این پژوهش برگزاری کارگاه های آموزشی با هدف آگاه سازی نقش ویژگی های شخصیتی و هوش فرهنگی در جهت بهبود رضایت از زندگی سالمندان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، رضایت از زندگی، هوش فرهنگی، سالمندان
  • نازنین پورقیصر، شیدا جبل عاملی*، سید عباس حقایق، مریم مقیمیان صفحات 121-134

    با توجه به کاستی های جسمی و روانی در دوره سالمندی ، انتخاب رویکرد درمانی مناسب می تواند در ارتقای سلامت و مشکلات روان شناختی آنها موثر باشد . بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه ای و درمان نوروفیدبک بر کیفیت خواب سالمندان انجام شد . روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود . جامعه آماری شامل تمامی سالمندان بودند که در سال 1399 به مراکز مشاوره شهر تهران مراجعه کرده بودند . از بین آنها به شیوه نمونه گیری دردسترس ، 45 نفر از سالمندان (60 تا 70 سال) که بر اساس معیارهای ورود و خروج مطالعه واجد شرایط بودند ، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (تحریک الکتریکی فراجمجمه ای و درمان نوروفیدبک) و یک گروه کنترل به نسبت یکسان گمارش شدند . به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه کیفیت خواب پترزبورگ استفاده شد . گروه آزمایش اول ، درمان تحریک الکتریکی فراجمجمه ای را با استفاده از دستگاه تحریک الکتریکی مغز II Dose Aو گروه آزمایش دوم ، درمان نوروفیدبک را با استفاده از دستگاه نوروفیدبک مدل 0.5 Ver A7990SA دریافت کردند. گروه کنترل به مدت دو ماه در لیست انتظار جهت دریافت مداخله قرار گرفت . داده های حاصل از پژوهش با استفاده از روش آماری تحلیل کواریانس تک متغیره در نرم افزار آماری 26 SPSS مورد تحلیل قرار گرفت . یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که هر دو روش تحریک الکتریکی فراجمجمه ای و درمان نوروفیدبک بر بهبود کیفیت خواب سالمندان اثربخش بودند؛ اما تفاوت معناداری بین اثربخشی این دو شیوه درمانی بر بهبود کیفیت خواب وجود داشت (001/0<p) و درمان نوروفیدبک اثربخش تر از تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر بهبود کیفیت خواب سالمندان بود . بر مبنای یافته های این پژوهش می توان از تحریک الکتریکی فراجمجمه ای و درمان نوروفیدبک به عنوان روش های مداخله ای موثر در بهبود کیفیت خواب سالمندان استفاده کرد .

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی فراجمجمه ای، نوروفیدبک، کیفیت خواب، سالمندان
  • محسن نیازی، سید حسین سیادتیان آرانی*، فاطمه خوش بیانی آرانی، علی فرهادیان صفحات 135-150

    سالمندی دوره حساسی از زندگی است که با دامنه گسترده ای از تغییرات فیزیولوژیک و روان شناختی موجب از دست دادن برخی حالات از جمله ضعف شناختی، زوال تدریجی جسم، حافظه و عملکرد اجتماعی شناخته می گردد. سالمندان در این دوره با چالش های فراوانی مواجهه هستند که شناسایی آن می تواند در تدارک برنامه های حمایتی و توانبخشی کمک شایانی باشد. از این رو هدف از انجام این پژوهش تبیین پدیدارشناسانه چالش های سالمندان شهر کاشان بود. جامعه مورد پژوهش شامل سالمندان 62 سال به بالای شهر کاشان بود. نمونه گیری به صورت هدفمند بود که در آن با 14 نفر سالمند مصاحبه صورت گرفت و نمونه گیری به اشباع رسید. داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری و با روش 7 مرحله ای کلایزی تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاکی از استخراج 2 مضمون اصلی و 14 مضمون فرعی بود. مضمون های اصلی عبارت از (1) چالش های فردی و (2) چالش های اجتماعی بودند. مضمون های فرعی نیز شامل 1- دغدغه سلامت جسمانی و بیماری ها،2- احساس تنهایی،3- دغدغه آینده فرزندان، 4- حمایت فرزندان، 5- عدم حمایت فرزندان، 6- مشکلات روحی و روانی، 7- حفظ اقتدار و احترام، 8- امیدواری مثبت، 9 - امیدواری منفی، 10- از کار افتادگی، 11- دریافت حمایت نهادهای اجتماعی و تامین رفاه سالمندان، 12- مشکلات اقتصادی، 13- نگرش مثبت به خانه سالمندان و 14- نگرش منفی به خانه سالمندان بودند. با توجه به نتایج مشخص گردید رسیدگی به مشکلات و چالش های سالمندان ضروری بوده و از این رو ارایه خدمات حمایتی و آموزشی و بهداشتی برای سالمندان می تواند از مشکلات آنان بکاهد.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسانه، چالش های سالمندان، دوران سالمندی
  • پرستو ابراهیمی*، مریم سلیمانی، منصور عبدی صفحات 151-165

    سالمندی یکی از مهم ترین دوران زندگی بشر است که نیازمند توجه بسیاری است تا از هرگونه اختلال و چالش روحی و روانی جلوگیری گردد . دو چالش مهم در این دوره عدم سازگاری اجتماعی و افزایش افسردگی می باشد . بنابراین هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان راه حل محور بر افزایش سازگاری اجتماعی و کاهش افسردگی بالینی زنان سالمند شهر کرمانشاه بود . این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری (2 ماه بعد از پس آزمون) بود؛ جامعه آماری تمامی زنان سالمند (60 سال و بیشتر) در شهر کرمانشاه با افسردگی بالینی و ناسازگاری اجتماعی و در سال 1399-1400 بودند . روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود؛ بنابراین با توجه به جدول کرسجی و مورگان تعداد 381 نفر انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های سازگاری اجتماعی بل و افسردگی سالمندان یسویج و همکاران را تکمیل کردند. نمونه مورد مطالعه شامل 30 نفر بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب ، و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند . گروه آزمایش 8 جلسه مداخله راه حل محور را به صورت دو بار در هفته دریافت کرد و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکرد . در نهایت ، داده های جمع آوری شده در دو سطح آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس تک متغیری) با استفاده نرم افزار SPSS نسخه 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت . یافته ها نشان داد که رویکرد راه حل محور در مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به پیش آزمون بر افزایش سازگاری اجتماعی و کاهش افسردگی بالینی سالمندان مورد آزمون تاثیرگذار بوده است (01/0>P) . نتایج حاکی از آن است که استفاده از رویکرد راه حل محور روشی کارآمد و کاربردی در جهت بهبود سازگاری اجتماعی و کاهش افسردگی بالینی در زنان سالمند به شمار می آید و استفاده از این روش در دیگر اختلال های روحی و روانی زنان سالمند توصیه می شود .

    کلیدواژگان: رویکرد راه حل محور، سازگاری اجتماعی، افسردگی بالینی، سالمندان
  • فاطمه باباخانی*، هاله آزرمی صفحات 167-180

    سالمندی دوره حساس و آخرین مرحله از زندگی انسان است. آگاهی از مرگ قریب الوقوع، باعث ایجاد اضطراب وجودی در سالمندان می شود. بنابراین سالمندان باید توانایی پاسخگویی به مشکلات اساسی وجودی خود را داشته باشند. روان درمانی وجودی با تمرکز بر دلواپسی های غایی انسان ها شامل مرگ، تنهایی، پوچی و آزادی، درمان مناسبی برای سالمندان به نظر می رسد. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی گروه درمانی وجودی بر اضطراب وجودی و کیفیت زندگی سالمندان انجام شد. روش مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را سالمندان بین 60 تا 85 سال تشکیل دادند که در سه ماه دوم سال 1399 به کلینیک مددکاری اجتماعی آفتاب زندگی در  شهرستان شمیرانات مراجعه کرده اند. نمونه گیری این پژوهش در دسترس بود. به طورکلی 24 نفر در این پژوهش شرایط لازم جهت شرکت در گروه درمانی را داشتند. شرکت کنندگان پس از در نظر گرفتن ملاک های ورود به مطالعه انتخاب شدند، و به طور تصادفی در گروه های  آزمایش و کنترل گمارش انجام شد. گروه درمانی در قالب 12 جلسه 90 دقیقه ای و به دلیل شیوع بیماری کرونا به صورت آنلاین اجرا شد. جهت اندازه گیری متغیرهای وابسته از پرسش نامه اضطراب هستی مسعودی ثانی و بهمنی و فرم کوتاه پرسش نامه کیفیت زندگی ویر و شربون استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با تحلیل کوواریانس تک متغیری و تحلیل داده ها در این پژوهش با استفاده از نرم افزار 21 SPSS  انجام شد. نتایج نشان داد که، طبق نمرات پس آزمون، اضطراب وجودی کاهش پیدا کرد و کیفیت زندگی سالمندان افزایش معناداری نداشت. به عبارت دیگر، نتایج پژوهش حاصل نشان داد گروه درمانی وجودی موجب کاهش اضطراب وجودی سالمندان می شود و می توان از گروه درمانی وجودی  به عنوان درمانی موثر برای مقابله با مشکلات خلقی سالمندان سود جست.

    کلیدواژگان: گروه درمانی وجودی، اضطراب وجودی، کیفیت زندگی، سالمندان
  • نیلوفر میکائلی، علی بهشتی مطلق* صفحات 181-192

    مسیله ارتقای سلامت و سبک زندگی سالم یکی از مهم ترین مسایل در روان شناسی است که علاقه روزافزون پژوهشگران به این موضوع و اهمیت سبک زندگی سالم در گروه های سنی مختلف را نشان می دهد. بنابراین این مطالعه باهدف بررسی رابطه بین سبک زندگی سالم و افسردگی با نقش میانجیگری احساس تنهایی در سالمندان بود. این مطالعه همبستگی از نوع مدلیابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش سالمندان مرد و زن ساکن مراکز نگهداری و مراقبت سالمندان شهر بجنورد در سال 1401 بود، که از میان آنها تعداد 200 سالمند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها به وسیله پرسشنامه های افسردگی بک، سنجش سبک زندگی سالم در سالمندان ایرانی و احساس تنهایی اجتماعی و عاطفی بزرگسالان جمع آوری شد. داده‎ ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS-25 و 8-8  Lisrel تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که سبک زندگی سالم با افسردگی رابطه منفی معنادار در سالمندان دارد و همچنین سبک زندگی سالم با احساس تنهایی رابطه منفی معنادار دارد و احساس تنهایی با افسردگی رابطه مثبت معنادار دارد. همچنین شاخص های برازش مدل نیز مسیر سبک زندگی و افسردگی با میانجیگری احساس تنهایی را تایید کرد. از دیدگاه کاربردی می توان اظهار داشت آموزش سبک زندگی سالم به سالمندان از جمله ورزش، تغذیه مناسب و ارتباط اجتماعی نزدیک مانع از احساس تنهایی و افسردگی می شود. ضروری است تا پژوهشگران پژوهش های بیشتری در مورد سبک زندگی سالم در سالمندان انجام دهند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، افسردگی، احساس تنهایی، سالمندان
  • عبدالمجید محمدی، کمال رنجبر*، بیان فیاضی صفحات 193-203

    افسردگی و اضطراب متمرکز بر قلب از مهم ترین اختلالات رایج در دوران سالمندی است. از طرفی، فعالیت بدنی از جمله کارآمدترین راهکارهای کاهش افسردگی و اضطراب متمرکز بر قلب می باشد، بنابراین، هدف از مطالعه حاضر، مقایسه میزان افسردگی و اضطراب متمرکز بر قلب در سالمندان شرکت کننده و غیر شرکت کننده در ورزش های همگانی بود. این مطالعه، توصیفی از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل تمامی سالمندان ساکن شهر بندرعباس بود که تعداد 400 نفر بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب و در دو گروه شرکت کننده و غیر شرکت کننده در ورزش های همگانی به روش نمونه گیری در دسترس گمارش شدند. تعداد 200 نفر (100 نفر زن و 100 نفر مرد) از افراد سالمند بالای 60 سال سن شرکت کننده در ورزش های همگانی و 200 نفر (100 نفر زن و 100 نفر مرد) سالمند که هیچ گونه فعالیت ورزشی نداشتند، انتخاب شدند. افراد فعال حداقل یک سال کامل به طور منظم در ورزش همگانی  شرکت کرده بودند. سپس کلیه شرکت کنندگان پرسش نامه افسردگی سالمندان یاساویج و پرسش نامه اضطراب قلب ایفرت را پاسخ دادند. تحلیل آماری توسط نرم افزار SPSS و از طریق آزمون t مستقل صورت گرفت. نتایج نشان داد که 84 درصد سالمندانی که در ورزش های همگانی مشارکت داشتند، فاقد افسردگی بودند، اما 12 درصد دارای افسردگی خفیف و 4 درصد دارای افسردگی شدید بودند. در مقابل، افراد سالمندی که کم تحرک بودند و در ورزش های همگانی شرکت نکرده بودند، فقط 28 درصد آنها فاقد افسردگی بودند، در مقابل 52 درصد آنها دارای افسردگی خفیف، 12 درصد دارای افسردگی متوسط و 6 درصد دارای افسردگی شدید بودند. میزان اضطراب متمرکز بر قلب اگر چه در افراد سالمند غیر فعال نسبت به سالمندان شرکت کننده در ورزش های همگانی بیشتر بود، اما این سطح از تفاوت از نظر آماری معنادار نبود. ورزش های همگانی میزان افسردگی را در بین سالمندان کاهش می دهد، بنابراین توصیه می شود جهت کاهش میزان افسردگی، سالمندان به ورزش های همگانی بپردازند.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب قلب، ورزش همگانی، سالمندی
|
  • Zohreh Hashemi *, Sanaz Eyni, Arash Yavari Pages 103-119

    Population aging is a pervasive social and demographic challenge and issue in developing countries, including Iran, in the near future. Several Social, psychological and behavioral factors can be related to the life satisfaction of the elderly. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the relationship between personality traits and life satisfaction in the elderly with the mediating role of cultural intelligence. This was a descriptive-correlation study of structural equations modeling (SEM) type. The statistical population studied in this research included all the elderly living in Bonab, Iran in 2021, among whom 200 people (100 men and 100 women) were selected using convenience sampling method. Participants responsed to Costa and McCrae’s Neo personality traits, Diener’s life satisfaction and Ang et al.’s cultural intelligence. The collected data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient in SPSS-24 software, and SEM in LISREL 8.8 software. The results of SEM revealed that the research model has a good fit. The results of the mediating role of cultural intelligence also indicated that this variable serve a significant mediating role in the relationship between personality traits and life satisfaction (P<0.01). According to the result of the current study, it is suggested to hold educational workshops with the aim of raising awareness of the role of personality traits and cultural intelligence in order to improve the life satisfaction of the elderly.

    Keywords: Personality Traits, life satisfaction, cultural intelligence, elderly
  • Nazanin Pourgheisar, Sheida Jabalameli *, Sayed Abbas Haghayegh, Maryam Moghimian Pages 121-134

    Due to physical and mental deficiencies in the elderly, choosing a right treatment approach can effectively improve their health and psychological problems . Therefore, the present study was to compare the effectiveness of transcranial direct current stimulation (TDCS) and neurofeedback therapy (NT) on sleep quality of the elderly . The research method was semi-experimental with pretest-posttest design and a control group . The statistical population included all the elderly who referred to counseling centers in Tehran in 2019 , Among whom 45 people (60 to 70 years old) who were eligible according to inclusion and exclusion criteria were selected using convenience sampling and randomly assigned into two experimental groups (TDCS and NT) and a control group in the same proportion . Petersburg’s Sleep Quality Questionnaire was used to collect data . The first experimental group was provided with TDCS using the brain electrical stimulation device II Dose A and the second experimental group was provided with NT using the neurofeedback device  0 .5 Ver A7990SA. The control group was placed on the waiting list for two months to receive the intervention . The data obtained from the research were analyzed using univariate covariance analysis (ANCOVA) in SPSS26 software. The results illustrated that both TDCS and NT were effective in improving the sleep quality of the elderly. However, there was a significant difference between the effectiveness of these two treatment methods on improving sleep quality (P<0.001), in the way that NT is more effective than TDCS in improving the sleep quality of the elderly . Based on the findings of this research, TDCS and NT can be used as an effective intervention method to improve the sleep quality of the elderly .

    Keywords: Transcranial direct current stimulation, Neurofeedback, sleep quality, elderly
  • Mohsen Niazi, Sayed Hossein Siadatian Arani *, Fatemeh Khoshbayani, Ali Farhadian Pages 135-150

    Old age is a sensitive period of life, characterized by a wide range of physiological and psychological changes that cause the loss of some states, including cognitive weakness, gradual deterioration of the body, memory and social function. The elderly in this period are facing many challenges, the identification of which can be of great help in the preparation of support and rehabilitation programs. Therefore, the purpose of this research was to explain the phenomenological challenges of the elderly living in Kashan, Iran. The research population included the elderly over 62 years old living in Kashan city. The sampling method was purposeful, during which 14 aged people were interviewed and the sampling was saturated. The data were collected using semi-structured interviews and analyzed by the seven-step Claesian method. The result indicated two main themes and 14 Sub-themes. The main themes were (1) individual challenges and (2) social challenges. Sub-themes included (1) concerns about physical health and diseases, (2) feelings of loneliness, (3)  concerns about children's future, (4) support for children, (5) lack of support for children, (6) mental and emotional problems, (7) maintaining authority and respect, (8) positive hope, (9) negative hope, (10) disability, (11) receiving support from social institutions and providing welfare for the elderly, (12) economic problems, (13) positive attitude towards the nursing home and (14) negative attitude towards the nursing home. According to the results, it was found that it is necessary to deal with the problems and challenges of the elderly, and therefore, providing supportive, educational and health services for the elderly can reduce their problems.

    Keywords: Phenomenological, Challenges of the elderly, old age
  • Parastoo Ebrahimi *, Maryam Soleimani, Mansour Abdi Pages 151-165

    Elderly is one of the most important periods of human life, which requires a lot of attention to avoid any mental and psychological disorders and challenges . Two important challenges in this period are the lack of social adjustment and the increase of depression . Therefore, the aim of this research was to investigate the effectiveness of solution-focused therapy (SFT) on increasing social adjustment and reducing clinical depression in elderly women living in Kermanshah, Iran in 2020-2021 . It was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group and follow-up (two months after the post-test). The statistical population included all elderly women (60 years and older) in Kermanshah with clinical depression and social maladjustment in 2020-2021 . The sampling method was convenience Sampling. Therefore, according to Kresji and Morgan’s table, 381 people were selected. Participants filled out Bell’s social adjustment and Yesavage et al.’s elderly depression questionnaires. The final sample consisted of 30 people selected based on the inclusion criteria of the study and randomly assigned into experimental and control groups in the same ratio . The experimental group underwent 8 sessions of SFT twice a week, and the control group did not receive any intervention in the same time . Finally, the data were analyzed at two levels of descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (univariate covariance analysis) using SPSS-26 software . The results illustrated that the SFT in the post-test and follow-up phase compared to the pre-test was effective in increasing the social adjustment and reducing the clinical depression of the elderly (P<0 .01) . The results indicate that the use of SFT seems to be an efficient and practical method to improve social adjustment and reduce clinical depression in the elderly women, and the use of this method is recommended in other mental disorders of the elderly women .

    Keywords: solution- focused approach, social adjustment, clinical depression, elderly
  • Fateme Babakhani *, Haleh Azarmi Pages 167-180

    Aging is a challenging period and the last stage of human life. Awareness of imminent death causes existential anxiety in the elderly. Therefore, the elderly must have the ability to respond to their basic existential problems. Existential psychotherapy, focusing on the ultimate concerns of humans, including death, loneliness, emptiness, and freedom, seems to be a suitable treatment for the elderly. Therefore, this study was conducted to determine the effectiveness of existential group therapy (EGT) on existential anxiety and the quality of life of the elderly. The method of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population was made up of the elderly between 60 and 85 years old referred to the social work clinic of Aftab Zendi in Shemiranat country, Tehran, in the second quarter of 2019. The sampling of this research was based on convenience sampling method. In general, 24 people were eligible to participate in group therapy in the current research, who were selected after considering the inclusion criteria and were randomly assigned into the experimental and control groups. The group therapy consisted of 12 Ninety-minute sessions, performed online due to the spread of the Covid-19 disease. Used to measure the mentioned criterion variables were Massoudi Sani and Bahmani’s existential anxiety questionnaire and Weir and Sherbon’s quality-of-life questionnaire (short form). The analysis of research data was done using analysis of univariate covariance (ANCOVA) in SPSS-21 software. Results indicated that according to the scores in posttest, existential anxiety has decreased and there is no significant increase in the quality of life of the elderly. In other words, the results of the research figured out that EGT reduces the existential anxiety of the elderly and it is possible to benefit from EGT as an effective treatment to deal with the mood problems in the elderly.

    Keywords: Existential group therapy, existential anxiety, quality of life, elderly people
  • Niloufar Mikaeili, Ali Beheshti Motlagh * Pages 181-192

    The issue of the promotion of health and a healthy lifestyle seems to be one of the most important ones in psychology, which shows the ever-increasing interest of researchers in this issue and the importance of a healthy lifestyle in different age groups. Therefore, this study aimed to investigate the relationship between lifestyle and depression with the mediating role of loneliness in the elderly. This was a correlational study of structural equations modeling (SEM) type. The statistical papulation included of elderly men and women living in the nursing and care centers for the elderly in Bojnord, Iran in 2022, among whom 200 elderly people were selected using convenience sampling method. The data were collected by Beck’s depression, healthy lifestyle in Iranian elderly people and social and adults’ emotional loneliness of questionnaire. Data were analyzed using SEM in SPSS-25 and Lisrel-8.8 software. The results revealed that the healthy lifestyle has a negative significant relationship with depression, and also the healthy lifestyle has a negative significant relationship with depression. Depression and loneliness had also a significant positive relationship (P<0.01). Besides, the fit indices of the model confirmed the path of healthy lifestyle and depression with the mediating role of loneliness. From a practical point of view, it can be said that teaching a healthy lifestyle to the elderly, including exercise, proper nutrition and close social contact, prevents loneliness and depression. It is necessary for researchers to conduct more research on healthy lifestyle in the elderly.

    Keywords: lifestyle, Depression, Loneliness, elderly
  • Abdolmajid Mohamadi, Kamal Ranjbar *, Bayan Fayazi Pages 193-203

    Depression and heart-focused anxiety (HFA) are of the most common disorders in aging. Physical activity appears to be one of the most effective ways to reduce depression and HFA. Therefore, the aim of the present study was to compare the level of depression and HFA in the elderly participating and not participating in sport for all. It was a causal-comparative study. The statistical population included all elderly residents of Bandar Abbas, Iran, of whom 400 were selected based on convenience sampling along whit the inclusion criteria, and were assigned into two groups of participants and non-participants in sport for all. 200 people (100 women and 100 men) of elderly people over 60 years participating in public sports and 200 people (100 women and 100 men) who had not any sports activities were selected. Active people must had regularly participated in public sports for at least one year. All the participants answered the elderly Yesavage’s depression and the Eifert’s HFA questionnaires. Independent t test was used to analyze the data in SPSS-22 software. Results indicated that 84% of people participating in public sports do not have depression, but 12% have mild depression and 4% have severe depression. On the other hand, only 28% of the elderly who were inactive were not depressed, while 52% of them had mild depression, 12% had mild depression, and 6% had severe depression. Although the level of HFA was higher in inactive elderly compared to active elderly, this level of difference was not statistically significant. Public sports reduce the level of depression among the elderly, so it is recommended that the elderly do public sports to reduce the level of depression.

    Keywords: Depression, heart anxiety, public sports, aging