فهرست مطالب

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عادل مظلومی، علی محمد مصدق راد*، فریده گلبابایی، محمدرضا منظم اسماعیل پور، سجاد زارع، مهدی محمدیان، رمضان میرزایی، ایرج محمدفام، حسن صادقی نائینی، مسعود ریسمانچیان، یحیی رسول زاده، غلامعباس شیرالی، محمود حیدری، یحیی خسروی، حامد دهنوی، ملیحه کلاهدوزی، هانیه اخلاص، میرغنی سیدصومعه، سولماز بالاجمادی، مهدی غرسی صفحات 431-458
    مقدمه

    مدیریت استراتژیک، با تعیین جهت حرکت سازمان و تهیه چشم انداز استراتژیک و بیانیه ماموریت، زمینه رشد، سودآوری، تولید و گنجاندن برنامه های ایمنی و سلامت کارکنان در سراسر سازمان را فراهم می کند. همچنین وجود یک برنامه استراتژیک جهت تقویت علمی و کاربردی رشته بهداشت حرفه ای و ایمنی کار یکی از اولویت های دانشگاهی و صنعتی کشور است. هدف از مطالعه حاضر ارایه برنامه استراتژیک توسعه رشته تخصصی مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار در ایران می باشد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مطالعات اقدام پژوهی مشارکتی است که در سال 1400 انجام شد. کمیته تدوین برنامه ریزی استراتژیک متشکل از 20 نفر از اساتید، کارشناسان و دانشجویان مقطع دکترا بودند طی 14 هفته با تشکیل جلسات منظم هفتگی و با جمع آوری اطلاعات درون سازمان و برون سازمان و تحلیل محیط داخلی و خارجی سازمان و شناسایی نقاط قوت و ضعف و فرصت ها و تهدیدهای موجود در محیط اقدام به تعیین ماموریت، دورنما، ارزش ها و اهداف کلی و اختصاصی سازمان برای سال های 1400 تا 1404 نموند. همچنین، اقدامات لازم  برای دستیابی به اهداف تعیین شده شناسایی و برنامه عملیاتی دستیابی به اهداف در زمینه ارتقای عملکرد رشته تخصصی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار تدوین شدند.

    یافته ها

    انجام این پژوهش کاربردی منجر به ارزشیابی استراتژیک محیط درونی و بیرونی رشته تخصصی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، تعیین جهت استراتژی های اساسی، ماموریت، دورنما، ارزشها و اهداف کلی شد. درنهایت هفت هدف اختصاصی و 286 اقدام برای ارتقای عملکرد رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار مشخص شد. در تحلیل SWOT انجام گرفته از محیط داخلی و خارجی رشته بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، 27 نقطه قوت، 7 نقطه ضعف، 26 فرصت و 12 تهدید به دست آمد. طبق نتایج ماتریس SWOT موقعیت استراتژیک رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار در موقعیت استراتژی های احتیاطی و حفظ شرایط موجود قرار دارد.

    نتیجه گیری

    این برنامه، در راستای برنامه 4 ساله رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار نوشته شده است. در تدوین برنامه به اسناد و سیاستهای ارگان های بالادستی توجه شده است. موقعیت استراتژیک رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، استراتژی محتاطانه است. در این موقعیت می توان استراتژی های حفظ شرایط موجود را به کاربرد؛ بنابراین، پیشنهاد می شود با تمرکز بر استراتژی های محتاطانه تا حد امکان نقاط ضعف رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار و ایمنی کار کاهش یابد و قابلیت های استراتژیک آن افزایش یابد. رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار به تدریج از سال دوم اجرای برنامه استراتژیک می تواند بر توسعه فعالیت ها متمرکز شود.

    کلیدواژگان: برنامه استراتژیک، بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، تحلیل درونی و بیرونی، نقاط قوت و ضعف
  • مرضیه ایزدی لای بیدی، عادل مظلومی*، جبرائیل نسل سراجی، فرامرز قره گوزلو، امیرهمایون جعفری، زهرا شیرژیان، کمال اعظم صفحات 459-473
    مقدمه

    کنترل ترافیک هوایی یک فرایند بسیار پیچیده شامل تعامل چندگانه سیستم انسان-ماشین می باشد که بارکاری ذهنی انسان نقش مهمی در این فرایند ایفا می کند. امروزه شاخص های الکتروآنسفالوگرافی به عنوان نشانگرهای جدید در حوزه ارزیابی بارکاری ذهنی مطرح می باشند. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین شاخص تتای سیگنال های مغزی و بارکاری ذهنی در کنترلرهای ترافیک هوایی می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه چهارده نفر کنترلر ترافیک هوایی شرکت نمودند. کنترلرها دو سناریوی بارکاری کم و زیاد را بر اساس مولفه های بار وظیفه در شبیه ساز کنترل ترافیک هوایی انجام دادند. بارکاری ذهنی کنترلرها در این دو سناریو با استفاده از پرسشنامه  NASA-TLXمورد ارزیابی قرار گرفت. امواج الکتروآنسفالوگرافی افراد در طول انجام وظایف به طور مستمر ثبت شد. سپس، توان مطلق تتا با استفاده از تبدیل سریع فوریه در نواحی مختلف مغزی با استفاده از نرم افزار متلب استخراج گردید و در شرایط بارکاری بالا و پایین با یکدیگر مقایسه شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از مقیاس فردی  NASA-TLXبیانگر این است که بین نمره خام بارکاری در شرایط بارکاری بالا و شرایط بار کاری پایین تفاوت معنی دار وجود دارد (001/0 > P). اختلاف بین توان مطلق تتا در شرایط بارکاری بالا و بارکاری پایین در تمامی مناطق اندازه گیری شده ازلحاظ آماری معنادار بود (05/0 > P) و در درجه اول این شاخص در مناطق فرونتال در شرایط بارکاری بالا افزایش یافت. همچنین با افزایش سابقه کاری، توان مطلق تتا در سطح بارکاری بالا در سمت چپ فرونتال افزایش یافت (021/0 = P، 607/0 = r).

    نتیجه گیری

    توان مطلق تتا شاخص خوبی به منظور ارزیابی بارکاری ذهنی در سطوح مختلف وظیفه کنترل ترافیک هوایی می باشد؛ بنابراین می تواند به عنوان ابزاری مناسب برای طراحی سیستم های پیچیده انسان -ماشین استفاه شود.

    کلیدواژگان: بارکاری ذهنی، الکتروآنسفالوگرافی، اندازه گیری های فیزیولوژیک، توان مطلق تتا، کنترل ترافیک هوایی
  • نعمت الله کرد، عبدالرحمن بهرامی*، عباس افخمی، فرشید قربانی شهنا، محمدجواد عصاری، مریم فرهادیان صفحات 474-495
    مقدمه

    بنزن، تولوین، اتیل بنزن و زایلن (BTEX) دسته ای از هیدروکربن های آروماتیک تک حلقه ای هستند که به دلیل ویژگی های خطرناک آنها به عنوان ترکیبات فرار سمی طبقه بندی می شوند. ترانس، ترانس- موکونیک اسید (tt-MA)، ماندلیک اسید (MA)، هیپوریک اسید (HA)، و متیل هیپوریک اسید (MHA) به ترتیب می توانند به عنوان شاخص های بیولوژیکی قابل اعتماد در ارزیابی مواجهه شغلی با BTEX استفاده شوند.

    روش کار

    در مطاله حاضر، یک چارچوب آلی کووالانسی مغناطیسی با پیوند ایمین (Fe3O4@TFPA-Bd)، برای اولین بار سنتز گردید و به عنوان جاذب جدید در روش میکرواستخراج با جاذب انباشته (MEPS) استفاده شد. از بنزیدین (Bd) و تریس (4- فرمیل فنیل) آمین (TFPA) به عنوان بلوک های ساختاری اصلی همراه با نانوذرات Fe3O4 به عنوان هسته مغناطیسی برای سنتز جاذب استفاده گردید. جاذب سنتز شده جهت استخراج میکرونی هیپوریک اسید، مندلیک اسید، ترانس، ترانس- موکونیک اسید و 3- متیل اسید هیپوریک (m-MHA) از نمونه های ادرار و سپس تجزیه توسط کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) مورد استفاده قرار گرفت. برخی از پارامترهای موثر بر عملکرد استخراج همچون: حجم نمونه، حجم حلال استخراج کننده، تعداد سیکل های استخراج، pH  و دمای محلول نمونه، بهینه سازی شدند. جاذب سنتز شده با میکروسکوپ الکترونی روبشی و عبوری (SEM و TEM)، طیف سنج مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) و پراش اشعه ایکس (XRD) بررسی کیفی شد.

    یافته ها

    روش توسعه یافته دارای حد آشکارسازی پایین (برای مثال 02/0 میکروگرم بر میلی لیتر برای tt-MA، 3=S/N)، حد تشخیص خوب (06/0 میکروگرم بر میلی لیتر برای tt-MA، 10=S/N)، حدود دینامیکی خطی (5/0-320 میکروگرم بر میلی لیتر برای MA، 99/0 <r2) و دقت درون- روز و بین- روز قابل قبول (به ترتیب 4/2- 3/4% و 1/3- 8/7%) بوده که در محدوده مناسب برای تعیین شاخص های بیولوژیک موردنظر می باشد. بازیافت نمونه های اسپایک شده در محدوده 81- 87% تعیین گردید.

    نتیجه گیری

    این روش جدید برای تعیین بیومارکرهای BTEX از نمونه های ادرار قابل کاربرد و پیشنهاد می گردد و می تواند جایگزین مناسبی برای روش های متداول آماده سازی باشد.

    کلیدواژگان: بیومارکرهای BTEX، میکرواستخراج با جاذب انباشته شده، چارچوب آلی کووالانسی، HPLC-UV، نمونه های ادرار
  • اکبر احمدی آسور، محمدرضا منظم*، ابراهیم تابان، زهرا هاشمی، سمیه امینی نسب صفحات 496-513
    مقدمه

    اندازه ذرات عامل مهمی در کارایی جاذب های صدا می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر اندازه ذرات (مش) بر ضریب جذب صوتی جاذب های ساخته شده از نی Arundo Donax و تعیین مش بهینه برای جذب صدا بوده است.

    روش کار

    ساقه نی پس از خردکردن در مش های 10، 16، 20، 30 و 40 با سود 5 درصد شستشو داده شد. برای ساخت نمونه ها با قطرهای 3 و 10 سانتی متری از PVA 10 درصد به عنوان. به عنوان چسب و برای تعیین ضریب جذب از لوله امپدانس دوکاناله طبق استاندارد ISO 10534-2  استفاده شد. 22 نمونه از مش 16 و 20 برای دستیابی به مش بهینه بر اساس روش RSM ساخته شد و شاخص SAA  (میانگین جذب صوتی) برای مقایسه نمونه ها و تعیین مش بهینه محاسبه گردید.

    یافته ها

    بیشترین ضریب جذب صدا مربوط به مش 16 و 20 در فرکانس 2500 هرتز  به ترتیب 94/0 و 98/0. تاثیر افزایش ضخامت و دانسیته بر ضریب جذب  به وضوح مشهود است. نتایج نشان دهنده تاثیر افزایش ضخامت و چگالی بر ضریب جذب در مش 20 است به گونه ای که با افزایش دانسیته از 150 به 250 کیلوگرم بر مترمکعب  و ضخامت از 10 به 30 میلی متر، ضریب جذب از 21/. به 51/. در مش 16 و از 19/. به 57/. در مش 20  افزایش یافته است. نمونه بهینه شده مش 20 با ضخامت 30میلی متر و چگالی 250 کیلوگرم بر مترمکعب، بیشترین میانگین جذب را داشته است (57/.=SAA). فاصله زیاد بخش های واقعی و مجازی امپدانس، راکتیو بودن نمونه را نشان می دهد. در مش 16 این فاصله بیشتر است، در نتیجه مش 16 راکتیویته بیشتر و به تبع آن جذب کمتری دارد.

    نتیجه گیری

    نقش مش ذرات به عنوان یکی از پارامترهای مهم و تاثیرگذار بر ضریب جذب مطرح می باشد که در این مطالعه مورد بررسی قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: صدا، جذب، ساقه نی، مش، Arundo donax
  • مریم محمدعلیزاده، زینب کاظمی، احسان گروسی، احمدرضا کیهانی، علیرضا شقاقی، محمدصادق قاسمی* صفحات 514-530
    مقدمه

    پوسچرهای نشسته طولانی از جمله ریسک فاکتورهای اختلالات اسکلتی-عضلانی در محیط های شغلی می باشند که منجر به افزایش ناراحتی های اسکلتی-عضلانی در نواحی مختلف بدن می شوند. این ناراحتی ها می توانند اثر منفی بر سلامت افراد گذاشته و هزینه های زیادی را در غالب غیبت های کاری، ناتوانی های زودرس و کاهش بهره وری به جوامع تحمیل کنند. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرینات کششی بر سطح ناراحتی و خستگی عضلات تنه در وظایف نشسته طولانی مدت می باشد.

    روش کار

    مطالعه تجربی حاضر بر روی 20 شرکت کننده سالم زن و مرد در دو شرایط آزمون کنترل و مداخله انجام شد. در حالت کنترل، آزمودنی ها بدون هیچگونه مداخله ای به انجام وظایف شناختی (تماشای ویدیو، تایپ متن، اصلاح اشتباهات متن و تست شناختی nback) پرداختند. در وضعیت دوم (مداخله) از آزمودنی خواسته شد تا مجددا تمامی وظایف تعریف شده را انجام دهد. در این حالت آزمودنی قبل از هر وظیفه، تمرینات کششی مشخصی را انجام و سپس به سراغ اجرای وظیفه می رفت. بمنظور ارزیابی ناراحتی درک شده از پرسشنامه Visual Analogue Scale و بمنظور ارزیابی خستگی عضلانی از دستگاه الکترومایوگرافی و از شاخص های RMS و MPF استفاده گردید.

    یافته ها

    میزان ناراحتی در ناحیه دست ها و بازوها (04/0 = p) و قسمت تحتانی کمر (03/0 = p) در وظیفه تماشای ویدیو در حالت کنترل بیشتر از مداخله بدست آمد. درخصوص سطح فعالیت عضلانی، سطح فعالیت عضله ارکتور اسپاینی گردنی راست در وظیفه تماشای ویدیو در حالت کنترل کمتر از مداخله ورزشی بود. در تست شناختی nback و وظیفه اصلاح متن میزان فعالیت الکتریکی عضله ارکتور اسپاینی کمری راست در حالت کنترل بصورت معناداری نسبت به شرایط مداخله ورزشی بیشتر بود. بین شاخص خستگی عضله ارکتور اسپاینی گردنی چپ در وظیفه تماشای ویدیو، بین حالت کنترل و مداخله تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین، خستگی عضله ارکتور اسپاینی سینه ای راست در وظیفه ویرایش متن در حالت کنترل بیشتر از مداخله ورزشی بود؛ اما برای وظیفه nback در حالت مداخله میزان خستگی نسبت به کنترل، بیشتر بوده است.

    نتیجه گیری

    سطح ناراحتی درک شده در وظایف کار با کامپیوتر نشسته، در مداخله ورزشی به طور کلی کمتر از حالت کنترل می باشد. تمرینات کششی مورد استفاده در این پژوهش موجب بهبود سطح فعالیت عضلانی و کاهش میزان خستگی برخی عضلات تنه شد که البته تاثیر تمرینات به نوع وظیفه بستگی دارد. به طوریکه خستگی عضلات در دو وظیفه اصلاح متن و nback که ماهیت شناختی دارند بیش از سایر وظایف تحت تاثیر تمرینات کششی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی-عضلانی، نشستن طولانی مدت، الکترومایوگرافی، تمرینات کششی
  • سمانه خداوردلو، محمدرضا پورمند، انسیه ماسوریان، روح الله قاسمی، صبا کلانتری، فریده گلبابایی* صفحات 531-543
    مقدمه

    تولوین یکی از رایج ترین ترکیب آلی فرار است. مواجهه طولانی مدت با آن منجربه اثرات سوء سلامتی می شود. بیوفیلتراسیون یکی از روش های کنترل آلاینده های آلی هوا است. در این مطالعه باکتری سودوموناس پوتیدا با قابلیت تخریب هیدروکربن انتخاب و توانایی آن در تجزیه بیولوژیکی تولوین مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    آزمایشات به دو شیوه، در دو روز و به مدت پنج ساعت انجام شد. هر شیوه شامل سه راکتور نمونه (A، B، C) و یک راکتور شاهد (D) بود. در شیوه اول مقدار باکتری در راکتورهای نمونه 5/0، 1 و 2 مک فارلند و میزان تزریق تولوین به راکتورها یکسان (5/0 میکرولیتر) و در شیوه دوم، میزان تزریق تولوین به راکتورهای نمونه 5/0، 1 و 5/1 میکرولیتر و نیز 5/1 میکرولیتر در راکتور شاهد و مقدار باکتری در آنها یکسان (1 مک فارلند) بود. نمونه های گازی تولوین و نیز CO2 به صورت دوره ای آنالیز شد.

    یافته ها

    در شیوه اول تجزیه تولوین بین سه راکتور اختلاف معنی داری داشت (002/0=p-value). نتایج شیوه دوم نیز بین سه راکتور اختلاف معنی دار داشت (001/0>p-value). تجزیه تولوین در دو شیوه نیز با هم اختلاف معنی داری داشت (232/0=p-value). مقدار تولید CO2 در شیوه دوم (003/0=p-value) و شیوه اول (001/0>p-value) اختلاف معنی دار داشت ولی در مقایسه دو شیوه باهم اختلاف معنی داری مشاهده نشد(15/0=p-value).

    نتیجه گیری

    افزایش غلظت باکتری در راکتورهای رشد منجر به افزایش تجزیه تولوین در زمان کوتاه تری می شود ولی افزایش تولوین در راکتورهای رشد با روند تجزیه بیولوژیکی اثر همسو ندارد.

    کلیدواژگان: تجزیه بیولوژیکی، تولوئن، سودوموناس پوتیدا، راکتور رشد سوسپانسیون
  • علی ناصری، وجیهه هوشیار* صفحات 544-562
    مقدمه

    کووید 19 پاندمی بود که بسیاری از مشاغل را با مشکلات عدیده ای روبرو کرد و باعث ایجاد ناامنی زیادی در بین مشاغل شد که کارگران و کارکنان زیادی را با استرس از دست دادن شغل خود دچار مشکلات فراوانی کرد. لذا، پژوهش حاضر با هدف تحلیل تاثیر اقدامات مدیریت ایمنی محل کار بر رفتار شهروند سازمانی با توجه به نقش ناامنی شغلی و ریسک ادراک شده مرتبط با ویروس کرونا در میان کارکنان سازمان تامین اجتماعی مشهد انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ جمع آوری داده ها، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه کارکنان سازمان تامین اجتماعی شهر مشهد می باشند که تعداد آنها560 نفر است. حجم نمونه براساس جدول مورگان و با استفاده از روش غیرتصادفی دردسترس تعداد 225 نفر تعیین شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد وو و همکاران (2022) است که جهت بررسی روایی، از روایی سازه و روش تحلیل عاملی تاییدی بهره برده شد و برای سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد، نتایج نشان داد که پرسشنامه از روایی و پایایی مناسب برخوردار است. همچنین، تجزیه و تحلیل داده ها به روش مدل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار smart pls انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که اقدامات مدیریت ایمنی محل کار بر رفتار شهروندی سازمانی و ریسک ادراک شده کرونا تاثیرگذار است. همچنین، ریسک ادراک شده مرتبط با کرونا بر ناامنی شغلی درک شده تاثیر مثبت دارد. اما ریسک ادراک شده مرتبط با کرونا بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیرگذار نیست و رابطه بین اقدامات مدیریت ایمنی محل کار و رفتار شهروندی سازمانی را میانجی گری نمی کند. اقدامات مدیریت ایمنی محل کار بر ناامنی شغلی درک شده تاثیرگذار است و ناامنی شغلی بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیرگذار است.

    نتیجه گیری

    از یافته های پژوهش می توان چنین استنباط کرد که اقدامات مدیریت ایمنی محل کار یکی از مهم ترین برنامه ها و استراتژی های سازمان ها در افزایش رفتارهای شهروندی و همراهی کارکنان از طریق پشتیبانی و حمایت کارکنان و فراهم کردن شرایط ایمنی در سازمان است.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، ریسک ادراک شده مرتبط با ویروس کرونا، ناامنی شغلی، اقدامات مدیریت ایمنی محل کار
  • فاروق محمدیان، محسن فلاحتی، میلاد عباسی، مجتبی ذکائی* صفحات 563-580
    مقدمه

    امروزه بسیاری از صنایع دارای عوامل متعدد آسیب رسان به سلامت هستند و این امر منجر به مواجهه توام با این عوامل خواهد شد. صدا از شایع ترین پارامترهای فیزیکی در محیط کار است. از طرف دیگر گرما نیز به علت فرآیندهای متنوع انرژی بر در صنایع رو به افزایش است. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین تغییرات پارامترهای فیزیولوژیک و توجه دیداری - شنیداری در مواجهه حاد توام با گرما وصدا انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی تعداد 72 نفر (36 مرد و 36 زن) در محدوده ی سنی 23 تا 33 سال بر اساس معیارهای ورود به مطالعه شرکت داشتند. در مجموع 12 حالت آزمایش (3 سطح دما و 4 تراز فشار صوت) مختلف انجام شد. آزمایش برای هر فرد در 4 مرحله طی یک روز مشخص انجام شد. مدت مواجهه با هر حالت نیم ساعت و بین هر حالت آزمایش نیز نیم ساعت استراحت داده شد. نمونه بزاق هر آزمایش شونده قبل و بلافاصله بعد از مواجهه با صدا و گرما با هدف تعیین میزان کورتیزول بزاق جمع آوری شد. همچنین آزمون عملکرد پیوسته دیداری و شنیداری (IVA)، به صورت همزمان، توسط شرکت کنندگان نیز ثبت شد.

    یافته ها

    نتایج مواجهه توام با صدا و گرما بر توجه دیداری و شنیداری نشان داد، تنها دو حالت مواجهه توام SPL95+WBGT34 و SPL95+WBGT29 کاهش معنادار (05/0  <p) توجه دیداری و شنیداری گردید. علاوه بر این نتایج نشان داد که مواجهه مستقل با صدا در ترازهای 85 و 95 دسی بل و مواجهه با گرما در سطوح دمای تر گوی سان 34 و 29 درجه سانتی گراد باعث افزایش قابل ملاحظه و معنادار (05/0 <p) کورتیزول بزاق بعد از مواجهه می شوند. نتایج اثر مواجهه توام با صدا و گرما بر کورتیزول بزاق نشان داد که 3 حالت آزمایشی مواجهه توام (SPL85+WBGT34، SPL95+WBGT29 و SPL95+WBGT34) باعث افزایش قابل ملاحظه و معنادار (001/0  <p)، کورتیزول بزاق شده است.

    نتیجه گیری

    کورتیزول بزاق را می توان بعنوان یک شاخص فیزیولوژیک برای ارزیابی مواجهه با صدا و گرما توصیه کرد. همچنین کورتیزول بزاق نسبت به عملکرد شناختی بیشتر تحت تاثیر مواجهه صدا و گرما قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: صدا، استرس گرمایی، توجه دیداری و شنیداری، کورتیزول بزاق
  • معصومه وهابی شکرلو، سیامک اشرفی برزیده، رضوان زنده دل* صفحات 581-600
    مقدمه

    در سال های اخیر چندین تکنیک استخراج جهت تعیین غلظت متابولیت های فرار در نمونه های بیولوژیک توسعه یافته است. این مطالعه با هدف بکارگیری روش فضای فوقانی- ابزارتله سوزنی (HS-NTD)  و با استفاده از جاذب اختصاصی پلیمرقالب مولکولی برای ریزاستخراج همزمان هگزان نرمال و متیل اتیل کتن در ماتریکس ادرار انجام گردید.

    روش کار

    در آماده سازی ابزار تله سوزنی از جاذب اختصاصی برای هگزان نرمال و متیل اتیل کتن  استفاده گردید. خصوصیات پلیمرقالب مولکولی توسط طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه، میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی و آزمون جذب - واجذب گاز نیتروژن (BET) مورد بررسی قرار گرفت. روش سطح پاسخ - طراحی ترکیب مرکزی برای بهینه سازی شرایط استخراج هگزان نرمال و متیل اتیل کتن در روش HS-NTD با متغیرهای ورودی دمای استخراج، زمان استخراج، درصد نمک و سرعت هم زدن استفاده شد. پس از بهینه سازی شرایط جذب، پارامترهای دقت، صحت، حدتشخیص و حد کمی سازی و رنج خطی مدنظر  قرار گرفت.

    یافته ها

    بهترین کارایی استخراج در زمان استخراج 60 دقیقه، دمای استخراج 65 درجه سانتی گراد، 22 درصد نمک و سرعت همزدن 250 دور بر دقیقه تعیین گردید. محدوده ی خطی هگزان نرمال 30-500µg/L  و متیل اتیل کتن 30-4000µg/L تعیین شد. مقادیر ضریب تغییرات درون روز 7-1 درصد و برون روز در محدوده 10-3 درصد ارزیابی گردید. میانگین بازیافت نرمال هگزان 8/0 ± 3/99 و برای متیل اتیل کتن 9/0 ± 99 تخمین زده شد.

    نتیجه گیری

    در یک نتیجه گیری کلی روش HS-NTD به عنوان یک روش مناسب برای تعیین مقادیر بسیار پایین متیل اتیل کتن در ادرار و در حضور هگزان نرمال پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ابزار تله سوزنی، فضای فوقانی، هگزان نرمال، متیل اتیل کتن
  • سیوان سبحانی، محمدشریف حسینی، سارا تابان فر* صفحات 601-616
    مقدمه

    حجم کار بالا در پرستاران ممکن است توانایی کار آن ها را تحت تاثیر قرار دهد و سبب مشکلات سلامتی و همچنین کاهش کیفیت زندگی پرستاران شود. با توجه به نقش مهم پرستاران در سلامت جامعه، شناسایی فاکتورهای تاثیرگذار بر سلامت جسمی و ذهنی این افراد مهم است. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی و ارتباط سنجی بارکاری، کیفیت زندگی، توانایی کار و متغیرهای زمینه ای در پرستاران انجام شد.

    روش کار

    142 پرستار از بخش های ICU، CCU، اورژانس و سایر بخش های بیمارستان آموزشی-درمانی شهر قزوین در این مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی شرکت کردند. داده ها توسط شاخص بارکاری ناسا (NASA-TLX)، پرسشنامه کیفیت زندگی SF-36 و شاخص توانایی کار (WAI) جمع آوری شدند. داده ها با آزمون تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و ANOVA تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سن و سابقه کاری پرستاران به ترتیب 1/6±3/31 و 8/5±6/7 بود. میانگین و انحراف معیار نمره بارکاری، کیفیت زندگی و توانایی کار پرستاران به ترتیب برابر با 4/13±4/80، 7/18±5/55 و 3/7±8/31 بود. طبق نتایج، بارکاری پرستاران با کیفیت زندگی (001/0 =  P-value) و توانایی کار (000/0 =  P-value) ارتباط معنی دار داشت. بین کیفیت زندگی و توانایی کار نیز ارتباط معنی دار مشاهده شد (001/0 =  P-value). کیفیت زندگی با سن، سابقه کار و تعداد شیفت پرستاران در ماه همبستگی معکوس معنی دار داشت (05/0 > P-value). پرستاران با سطح تحصیلات بالاتر دارای بارکاری کمتر و توانایی کار بیشتری بودند.

    نتیجه گیری

    پرستاران شاغل در بخش های ICU و CCU دارای میانگین بارکاری بالاتری بودند. پرستاران با سطح تحصیلات بالاتر دارای بارکاری کمتر و توانایی کار بیشتری بودند. همبستگی معکوس بین بارکاری با کیفیت زندگی و توانایی کار پرستاران وجود داشت. می توان با کم کردن وظایف و ساعات کاری پرستاران سبب کاهش بارکاری پرستاران شد.

    کلیدواژگان: بارکاری، کیفیت زندگی، توانایی کار، پرستاران
  • مجتبی خسروی دانش*، عادل مظلومی، محمدعلی چراغی، سحرناز نجات، لیزا وولف صفحات 617-644
    مقدمه

    در مقایسه با دیگر بخش های بیمارستان ها، پرستاران بخش اورژانس سطوح بالاتری از خستگی شغلی را تجربه می کنند. علی رغم اهمیت موضوع خستگی در بخش اورژانس، مطالعات محدودی به واکاوی عوامل ایجاد کننده این خستگی پرداخته اند. از این رو، مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر خستگی پرستاران بخش اورژانس با رویکرد سیستمی و ارایه مدل جامع خستگی صورت گرفت.

    روش کار

    مطالعه حاضر فاز اول از یک مطالعه آمیخته  با طرح ترتیبی اکتشافی  بود که به صورت کیفی صورت گرفت. داده های مطالعه با استفاده از تکنیک مصاحبه نیمه ساختارمند از میان پرستاران اورژانس بیمارستان های تابع علوم پزشکی تهران جمع آوری شدند. سپس این داده ها، با رویکرد سیستمی و روش تحلیل محتوی کیفی مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند. جهت بررسی دقت و صحت نتایج مطالعه از معیارهای گوبا و لینکن شامل قابلیت انتقال پذیری، آزمون همتا و کنترل اعضا استفاده شد.

    یافته ها

    عوامل گسترده ای در چهار سطح سیستم کاری پرستاران شامل عوامل فردی، واحد کاری، سازمان و فرابیمارستان شناسایی شدند که می توانستند باعث ایجاد خستگی پرستار شده یا از آن پیشگیری کنند. به طور اختصاصی مقولاتی که بیشترین اشاره به آن ها توسط پرستاران شده بود عبارت بودند از بحث و درگیری با بیمار یا همراه، بارکاری اورژانس، کمبود نیرو، ازدحام و سروصدا، اضافه کاری اجباری، دیده شدن و قدردانی، انتظارات مراجعه کنندگان، گزارش نویسی (کاغذبازی) و بی اعتمادی مراجعین به پرستاران. برآیند نتایج پژوهش مدل مفهومی عوامل موثر بر خستگی پرستاران اورژانس شهر تهران بود.

    نتیجه گیری

    به طور سنتی برنامه های مدیریت خستگی در بیمارستان ها تنها مسایل مربوط به شیفت های کاری و بهداشت خواب را جهت کنترل خستگی در نظر می گیرند، نتایج مطالعه حاضر عوامل اثرگذار دیگری را در سیستم کاری پرستاران اورژانس به دست می دهد. این یافته ها می توانند به تصمیم گیرندگان سیستم های سلامت و متخصصین ارگونومی در طراحی سیستم های مدیریت ریسک خستگی موثر در بیمارستان های ایران، به ویژه بخش های اورژانس کمک کند.

    کلیدواژگان: خستگی پرستار، کیفی، اورژانس، رویکرد سیستمی
  • فریده گلبابایی، محمدجواد شیخ مظفری، جمال بیگانه، سقراط عمری شکفتیک* صفحات 645-662
    مقدمه

    مطالعات نشان داده اند که معلمی از جمله مشاغل با ریسک بالای سلامتی است. آسم و دیگر بیماری های تنفسی، مشکلات اسکلتی عضلانی و عوارض روانی در میان معلمان شایع هستند. علل این مشکلات را می توان در ویژگی های محیط کاری آنان جستجو کرد. لذا مطالعه حاضر به بررسی ارتباط کیفیت هوای محیط های آموزشی و سلامت معلمان می پردازد.

    روش کار

    مطالعه مروری حاضر به منظور بررسی ارتباط میان سلامتی معلمان با ویژگی های فیزیکی هوا شامل دما، رطوبت نسبی و نرخ تهویه محیط های آموزشی انجام گرفته است. جستجو، در پایگاه های PubMed و Web of Science، با استفاده از کلیدواژه های teacher، temperature، humidity، ventilation، school، classroom، health symptoms و thermal comfort انجام گرفت. محدوده زمانی مطالعه، از سال 2000 تا 2022 بوده است.

    یافته ها

    از 103 مقاله اولیه، در نهایت 13 مقاله مورد بررسی نهایی قرار گرفتند. 6 مطالعه به بررسی ناهنجاری های صوتی معلمان در ارتباط با عوامل مختلف پرداخته بودند. 2 مطالعه، ارتباط بین شیوع و تشدید علایم تنفسی و دما، رطوبت نسبی و نرخ تهویه مکان های آموزشی را مورد بررسی قرار داده بودند و نشان دادند که تهویه و رطوبت نسبی با این علایم در ارتباط هستند. 5 مطالعه نیز ارتباط آنها با علایم غیراختصاصی شایع در بین معلمان، مانند سردرد، استرس، مشکلات سینوسی، مشکلات آلرژیک و...، بررسی کرده بودند. نتایج نشان داد که شیوع این علایم بالا و در برخی موارد مرتبط با پارامترهای مذکور بوده است.

    نتیجه گیری

    علایم و اختلالات صوتی، تنفسی، علایم آلرژیک و سایر علایم غیراختصاصی درمیان معلمان شایع اند و می توانند با پارامترهای کیفیت محیط داخلی مکان های آموزشی (از جمله دما، رطوبت نسبی و نرخ تهویه) مرتبط باشند و لذا با کنترل و تنظیم این پارامترها در مقادیر توصیه شده، می توان از شیوع و یا تشدید آن ها جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: مطالعه مروری، معلم، دما، رطوبت نسبی، تهویه، سلامتی
|
  • Adel Mazloumi, Ali Mohammad Mosadeghrad*, Farideh Golbabaei, MohammadReza Monazzam Ismailpour, Sajjad Zare, Mahdi Mohammadiyan, Ramazan Mirzaei, Iraj Mohammadfam, Hassan Sadeghi Naini, Masoud Rismanchian, Yahya Rasulzadeh, Gholam Abbas Shirali, Mahmoud, Yahya Khosravi, Hamed Dehnavi, Maliheh Kolahdozi, Hanieh Ekhlas, Mirghani Seyed Somae, Solmaz Balajamadi, Mehdi Ghorsi Pages 431-458
    Introduction

    Strategic management involves determining the organization’s direction, preparing a strategic vision and mission statement, and providing the basis for growth, profitability, and production. It also includes the inclusion of employee safety and health programs throughout the organization. The existence of a strategic plan for the scientific and practical strengthening of occupational health and safety is one of the country’s academic and industrial priorities. The purpose of this study is to present a strategic plan for developing the specialized field of occupational health and safety engineering in Iran.

    Material and Methods

    The current study is a collaborative action research study that was conducted in 2021. The strategic planning committee consisted of 20 professors, experts, and doctoral students. Over the course of 14 weeks, they held regular weekly meetings, collected information from inside and outside the organization, analyzed the organization’s internal and external environment, and identified its strengths, weaknesses, opportunities, and threats. Based on this analysis, the committee determined the organization’s mission, perspective, values, and general and specific goals for 2021-2024. They also identified the necessary measures to achieve these goals and developed an operational plan to improve the performance of the specialized field of occupational health and safety.

    Results

    Conducting this applied research led to the strategy of internal and external analysis of the specialized OHS field, determining the direction of the basic strategy, mission, perspective, values, and general goals. Finally, seven specific goals and 286 actions were determined to improve the performance of OHS. The SWOT analysis of OHS’s internal and external environment identified 27 strengths, seven weaknesses, 26 opportunities, and 12 threats. According to the results of the SWOT matrix, the strategic position of the OHS field is to implement preventive strategies and maintain existing conditions.

    Conclusion

    This plan aligns with the 4-year OHS plan. In developing the program, attention has been paid to the documents and policies of upstream organizations. The strategic position of occupational health and safety engineering is a prudent strategy. In this situation, strategies for maintaining existing conditions can be applied. Therefore, it is suggested to reduce the weaknesses of OHS as much as possible and increase its strategic capabilities by focusing on prudent strategies. From the second year of implementing the strategic plan, the OHS field can gradually focus on developing activities.

    Keywords: Strategic plan, Occupational health, safety, Internal, external analysis, Strengths, weaknesses
  • Marzieh Izadi Laybidi, Adel Mazloumi*, Jebraeil Nasl Saraji, Faramarz Gharagozlou, AmirHomayoun Jafari, Zahra Shirzhiyan, Kamal Azam Pages 459-473
    Introduction

    Air traffic control is a very complex process, including multiple human-machine interactions. Human mental workload plays an important role in this process. Nowadays, electroencephalography indexes are considered as new indicators in the field of assessment of mental workload. The purpose of the present study was to investigate the relationship between EEG theta power and mental workload in air traffic control simulation.

    Material and Methods

    Fourteen air traffic controllers participated in this study. Controllers carried out two scenarios, including low and high workload, based on task load factors in an air traffic control simulator. Mental workload was assessed in these two scenarios by the NASA-TLX questionnaire. EEG signals were continuously recorded during air traffic control tasks. Afterward, absolute theta power was extracted from participants’ EEG using Fast Fourier Transform (FFT) by the MATLAB software and was compared with each other in terms of high and low workload.

    Results

    The results showed a significant relationship in absolute theta power during low and high workload scenarios in all regions of the brain (p < 0.05). Absolute theta power increased primarily in the frontal region during the high workload scenario. Also, there was a significant increase in the relationship between work experience and absolute theta power at the F3 region during the high workload scenario (P=0.021, r=0.607).

    Conclusion

    Absolute theta power provides a good parameter to assess mental workload at different levels of air traffic control tasks. Therefore, it can be used as a tool for the design of human-machine complex systems.

    Keywords: Mental workload, Electroencephalography (EEG), Physiological measures, Absolute theta power, Air traffic control
  • Nematullah Kurd, Abdulrahman Bahrami*, Abbas Afkhami, Farshid Ghorbani Shahna, MohammadJavad Assari, Maryam Farhadian Pages 474-495
    Introduction

    Toluene, benzene, xylene, and ethylbenzene (BTEX) belong to the class of monocyclic aromatic hydrocarbons and are identified as toxic volatile compounds due to their harmful properties. The reliable biomarkers for occupational exposure to these toxic compounds are hippuric acid (HA), trans,trans-muconic acid (tt-MA), mandelic acid (MA), and methylhippuric acid (MHA), which correlate with toluene, benzene, ethylbenzene, and xylene, respectively.

    Material and Methods

    A novel magnetized imine-linked covalent organic framework (Fe3O4@TFPA-Bd) was synthesized, marking its inaugural use as a sorbent in microextraction by packed sorbent (MEPS). The synthesis of Fe3O4@TFPA-Bd was executed in a straightforward and efficient manner, using Fe3O4 nanoparticles as the magnetic core and benzidine (Bd) and Tris (4-formyl phenyl) amine (TFPA) as the structural building blocks. This newly produced sorbent was tested for the microextraction of hippuric acid (HA), mandelic acid (MA), trans, trans-muconic acid (tt-MA), and m-methyl hippuric acid (m-MHA) from urine samples, which were then analyzed using high-performance liquid chromatography (HPLC). In order to optimize the extraction performance, parameters like sample volume, elution volume, extraction cycles, pH, and sample solution temperature were thoroughly adjusted. The synthesized adsorbent underwent thorough characterization via scanning and transmission electron microscopy (SEM and TEM), Fourier transforms infrared spectrometer (FTIR), and X-ray diffraction (XRD).

    Results

    The developed method showcased promising attributes: low detection limits (0.02 µg/ml for tt-MA, S/N=3), low quantification limits (0.06 µg/ml for tt-MA, S/N=10), a solid linear range (0.5-320 µg/ml for MA, R > 0.99), and commendable intra- and inter-day precision (2.4%-4.3% and 3.1%-7.8%, respectively) for volatile organic compound (VOC) biomarkers. Furthermore, the method demonstrated recoveries in the 81-87.5% range for spiked samples, indicating its practicality and effectiveness.

    Conclusion

    The developed procedure was suitable for the determination of BTEX biomarkers from urine samples and can be an alternative to previous methods.

    Keywords: BTEX biomarkers, Microextraction by packed sorbent, Covalent organic framework, HPLC-UV, Urine samples
  • Akbar Ahmadi Asour, Mohammadreza Monazzam*, Ebrahim Taban, Zahra Hashemi, Somayeh Amininasab Pages 496-513
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the effect of particle size (mesh) on the sound absorption coefficient of the absorbers made from Arundo Donax reed and to determine the optimal mesh for sound absorption.

    Material and Methods

    After crushing the reed stems in 10, 30, 20, 16, and 40 mesh sizes, they were washed with 5% NaOH. To make the samples 3 and 10 cm in diameter, 10% PVA was used as a binder, and the impedance of the two-channel tube was used according to ISO 10534-2 standard to determine the absorption coefficient. 22 samples of meshes 16 and 20 were made to achieve the optimal mesh based on the optimized RSM method, and the SAA index was used to compare the samples and determine the optimal mesh.

    Results

    The highest absorption peak was related to meshes 16 and 20 at the frequency of 2500 Hz, which is 0.94 and 0.98 ,respectively. The effect of increasing the thickness and density on the absorption coefficient is evident. The results have shown the effect of increasing the thickness and density on the absorption coefficient in mesh 20 in such a way that by increasing the density from 150 to 250 and the thickness from 10 to 30 mm, the absorption coefficient has increased from 35 to 63.5%. The optimal sample was mesh 20 with a thickness of 30 and a density of 250 kg/m3, which had the highest average absorption (SAA=0.57). The greater distance between the real and imaginary parts of the impedance shows the reactivity of the sample. In mesh 16 this distance is greater, as a result, mesh 16 has more reactivity and correspondingly less absorption.

    Conclusion

    The role of particle mesh as one of the important and influencing parameters on absorption coefficient has been investigated in this study.

    Keywords: Noise, Mesh, Reed, Absorption, Arundo donax
  • Maryam Mohammadalizadeh, Zeinab Kazemi, Ehsan Garosi, Ahmadreza Keihani, Alireza Shaghaghi, MohammadSadegh Ghasemi* Pages 514-530
    Introduction

    Prolonged sitting postures are among the risk factors for musculoskeletal disorders in occupational settings, leading to increased musculoskeletal discomfort in various body regions. This discomfort can negatively impact individuals’ health and impose high costs on society in terms of work absences, early disabilities, and reduced productivity. The purpose of this study is to investigate the effect of stretching exercises on the level of discomfort, muscle activity, and muscle fatigue in the neck and trunk region during prolonged sitting tasks.

    Material and Methods

    This experimental study was conducted among 20 healthy male and female participants under two test conditions: control and intervention. In the control condition, participants performed cognitive tasks (watching videos, typing, text editing, and nback cognitive test) without any intervention. In the intervention condition, participants performed stretching exercises before each task. The Visual Analogue Scale was used to assess perceived discomfort. Also, muscle fatigue was evaluated using an electromyography (EMG) device and RMS and MPF measures.

    Results

    Discomfort in hands and arms (p-value=0.04) and lower back (p-value=0.03) during video-watching was higher in the control condition than in the intervention. Regarding muscle activity, the activity of the right cervical erector spinae during the video-watching task was lower in the control condition than in the intervention. In the n-back cognitive test and text editing, the right lumbar erector spinae muscle activity was significantly higher in the control condition than in the stretching exercises intervention. Regarding the left cervical erector spinae, a significant difference was observed between fatigue in control and intervention conditions during the video-watching task. Also, right thoracic erector spinae fatigue in text editing was higher in the control condition than in the exercise intervention; however, for the n-back test, the level of fatigue was lower in the control condition compared to the intervention.

    Conclusion

    The perceived discomfort in seated computer tasks is generally lower in the exercise intervention compared to the control condition. The stretching exercises used in this study improved muscle activity and reduced fatigue in some of the trunk muscles, although the effects of the exercises depend on the type of task. Overall, muscle fatigue in two cognitive tasks, text editing and n-back, was more affected by stretching exercises than other tasks.

    Keywords: Sitting position, Musculoskeletal diseases, Muscle fatigue, Electromyography, Exercise
  • Samaneh Khodaverdloo, MohammadReza Pourmand, Ensieh Masoorian, Roohollah Ghasemi, Saba Kalantari, Farideh Gholbabaie* Pages 531-543
    Introduction

    Toluene is significant pollutants in the air. Long-term exposure to toluene can lead to adverse effects.  Biofiltration is one of the air pollutant control methods. In this study, Pseudomonas putida was selected as a microorganism capable of hydrocarbon degradation and its ability to biodegrade toluene in a suspension growth reactor was also investigated.

    Material and Methods

    Experiments were conducted in two days and in five hours. Each method consisted of three sample reactors (A, B, C) and one control reactor (D). In the first method, the amount of bacteria in the sample reactors is 0.5, 1 and 2 McFarland and the amount of toluene injection into the reactors is the same (0.5 microliters) and in the second method, the amount of toluene injection into the sample reactors is 0.5, 1 and 1.5 microliter and 1.5 microliter in the control reactor and the amount of bacteria in them was the same (1 McFarland).Toluene gas samples and carbon dioxide were periodically analyzed.

    Results

    In the first method of toluene decomposition, there was a significant difference between the three reactors (p-value = 0.002). The results of the second method were also significantly different between the three reactors (p-value<0.001). The decomposition of toluene in two methods also had a significant difference (p-value = 0.232). The amount of CO2 production was significantly different in the second method (p-value=0.003) and the first method (p-value<0.001), but no significant difference was observed in the comparison of the two methods (p-value=0.15).

    Conclusion

    Increasing bacterial in suspension growth reactor resulted in increased toluene biodegradation in shorter time while increasing toluene in suspension growth reactor may not have an additive effect on the biodegradation process.

    Keywords: Biodegradation, Toluene, Pseudomonas putida, Suspended-Growth Reactor (SGR)
  • Ali Naseri, Vajihe Hoshyar* Pages 544-562
    Introduction

    The COVID-19 pandemic caused many businesses to face problems and created job insecurity, leaving many workers and employees stressed about losing their jobs. Therefore, the current research aimed to analyze the impact of workplace safety management measures on the behavior of organizational citizens concerning the role of job insecurity and the perceived risk of COVID-19 among the employees of Mashhad Social Security Organization.

    Material and Methods

    The current applied research is a descriptive survey. The research population is all 560 employees of the social security organization of Mashhad city. The sample size was estimated based on Morgan’s table using a convenience sampling method, with a total number of 225. The data collection instrument was Wu et al.’s (2022) standard questionnaire, used to check construct validity and confirmatory factor analysis. Cronbach’s alpha coefficient and composite reliability were used to measure reliability, and the results showed that the questionnaire was adequately valid and reliable. The data analysis also involved structural equation modeling conducted in Smart PLS.

    Results

    The results showed that workplace safety management measures have an impact on organizational citizenship behavior and the perceived risk of COVID-19. Also, the perceived risk of COVID-19 has a positive effect on perceived job insecurity. Yet, the perceived risk of COVID-19 does not influence organizational citizenship behavior and does not mediate the relationship between workplace safety management measures and organizational citizenship behavior. Workplace safety management measures have an impact on perceived job insecurity, and job insecurity has an impact on organizational citizenship behavior.

    Conclusion

    In light of the present findings, it can be concluded that workplace safety management measures are among the most important programs and strategies of organizations to increase citizenship behaviors, support employees, and provide safe conditions in an organization.

    Keywords: Workplace safety management practices, Perceived risk of COVID-19, Perceived job insecurity, Organizational citizenship behavior
  • Farough Mohammadian, Mohsen Fallahati, Milad Abbasi, Mojtaba Zokaei* Pages 563-580
    Introduction

    Many industries have multiple factors harmful to health, leading to simultaneous exposure of these factors to each other. Noise is one of the most common physical parameters in the work environment. On the other hand, heat is also increasing due to various energy processes in industries. Therefore, this study was conducted with the aim of determining changes in physiological parameters and visual-auditory attention in acute exposure to heat and noise.

    Material and Methods

    In this experimental study, 72 individuals (36 men and 36 women) aged between 23 and 33 years participated according to the inclusion criteria. In total, 12 different test modes were performed (3 temperature levels and 4 noise pressure levels). The test was conducted for each person in 4 steps during a specific day. The duration of exposure to each condition was half an hour, and a half-hour rest was given between each test condition. Saliva samples of each subject were collected before and immediately after exposure to noise and heat. Also, The Integrated Visual and Auditory (IVA) was recorded by the participants simultaneously.

    Results

    The results of combined exposure to noise and heat on visual and auditory attention showed that only two modes of combined exposure, SPL95+WBGT34 and SPL95+WBGT29, caused a significant increase (P < 0.05) in mental workload and a significant decrease (P < 0.05) in visual and auditory attention. In addition, the results showed that independent exposure to noise at the levels of 85 and 95 dB and exposure to heat at higher temperature levels of 34 and 29 degrees Celsius cause a significant increase (P < 0.05) in salivary cortisol after exposure. The results of the effect of combined exposure to noise and heat on salivary cortisol showed that three experimental modes of combined exposure (SPL85+WBGT34, SPL95+WBGT29, and SPL95+WBGT34) caused a noticeable and significant (P<0.001) increase in salivary cortisol.

    Conclusion

    Indeed, salivary cortisol can be recommended as a physiological index to evaluate noise and heat exposure. It’s also noteworthy that salivary cortisol is more affected by noise and heat exposure than cognitive performance.

    Keywords: Noise, Heat stress, Visual, auditory attention, Salivary cortisol
  • Masoomeh Vahabi Shekarloo, Siamak Ashrafi Barzideh, Rezvan Zendehdel* Pages 581-600
    Introduction

    Several extraction techniques have been developed in recent years to determine the concentration of volatile metabolites in a biological sample. This study conducted with the aim of using the needle trap device- molecularly imprinted polymer (NTD-MIP) for the co-extraction of n-hexane and methyl ethyl ketone (MEK) in the urine matrix.

    Material and Methods

    Characterization of MIP was investigated by fourier-transfer infrared spectroscopy (FT-IR), field emission scanning electron microscopy (FE-SEM), and brunauer–emmett–teller (BET). The response surface methodology - central composite design (RSM-CCD) was used to optimize the extraction conditions of n-hexane and MEK with the input variables of absorption temperature, absorption time, salt percent, and stirring speed. Method validation was performed with determination of the precision, accuracy, the limit of detection (LOD), limit of quantification (LOQ), and dynamic linear range.

    Results

    The optimum conditions were an extraction time of 60 min, an absorption temperature of 65 °C, 22% of salt, and a stirring speed of 250 rpm. The linear ranges of n-hexane and MEK were determined in ranges of 30-500 and 30-4000 µg/L, respectively. The intra-day and enter-day relative standard deviation were evaluated in the range of 3 to 10 and 1 to 7, respectively. The average recovery of n-hexane and MEK were estimated 99.3 ± 0.8 and 99 ± 0.9, respectively.

    Conclusion

    The HS-NTD method is suggested as a suitable method for determining very low amounts of MEK in urine along with n-hexane.

    Keywords: Needle trap device, Headspace, n-Hexane, Methyl ethyl ketone
  • Seyvan Sobhani, MohammadSharif Hosseini, Sara Tabanfar* Pages 601-616
    Introduction

    Nurses’ high workload may affect their ability to work, cause health problems, and reduce nurses’ quality of life. Considering the important role of nurses in society’s health, it is important to identify the factors affecting their physical and mental health. The current study investigates and correlates nurses’ workload, quality of life, workability, and contextual variables.

    Material and Methods

    In this descriptive-analytical and cross-sectional study, 142 subjects from the ICU, CCU, emergency department, and other departments of Qazvin educational-therapeutic hospital participated. Data collection tools included a demographic information questionnaire, NASA-TLX (Task Load Index), Short Form Health Survey (SF-36), and work ability index (WAI). Data were analyzed with an independent t-test, Pearson’s correlation coefficient, and a one-way ANOVA test.

    Results

    The mean and standard deviation of nurses’ age and work experience were 31.3±6.1 and 7.6±5.8, respectively. The mean and standard deviation of nurses’ workload score, quality of life, and workability were 80.4±13.4, 55.5±18.7, and 31.8±7.3, respectively. According to the results, nurses’ workload had a significant relationship with quality of life (P-value=0.001) and workability (P-value=0.000). Significant relationships were also observed between quality of life and workability (P-value=0.001). Quality of life had a significant negative correlation with age, work experience, and the number of nurses’ shifts per month (P-value<0.05). Nurses with higher education had lower workload and higher workability.

    Conclusion

    Nurses working in ICU and CCU units had a higher workload. Nurses with higher education levels had less workload and more ability to work. There was an inverse correlation between workload quality of life and nurses’ workability. It is possible to reduce nurses’ workload by reducing their tasks and working hours.

    Keywords: urses, Quality of life, Work ability, Workload
  • Mojtaba K Hosravi Danesh*, Adel Mazloumi, MohammadAli Cheraghi, Saharnaz Nejat, Lisa. A. Wolf Pages 617-644
    Introduction

    Compared to other hospital departments, emergency department (ED) nurses experience higher levels of occupational fatigue. However, despite the importance of fatigue in EDs, limited studies have investigated the issue. Therefore, the present study aimed to identify factors affecting ED nurses’ fatigue with a systemic approach and provide a comprehensive model of fatigue.

    Material and Methods

    The present study was the first phase of a mixed-methods study with an exploratory sequential design that was conducted qualitatively. Data was collected using a semi-structured interview technique among ED nurses in TUMS hospitals in Tehran. The data was analyzed with a systematic approach and qualitative content analysis method. To check the credibility and trustworthiness of the study results, Goba and Lincoln criteria, including transferability, peer review, and member check, were used.

    Results

    Extensive factors were identified in the four levels of nurses’ work system, including individual factors, work unit, organization, and extra-hospital factors that could facilitate or prevent nurse fatigue. Specifically, the categories that were mentioned the most by the nurses were aggression and conflict with visitors, ED workload, understaffing, crowding and noise, obligatory overtime, acknowledgement, visitor’s expectations, reporting (paperwork), and clients’ distrust of nurses. Finally, based on the qualitative results, a conceptual model of factors affecting occupational fatigue of ED nurses in Tehran was presented.

    Conclusion

    Traditionally, fatigue management programs in hospitals only consider issues related to work shifts and sleep hygiene. However, the results of the present study revealed other fatiguing factors in the work system of ED nurses. These findings can help health system decision makers and HFE experts in designing effective fatigue risk management systems in Iranian hospitals, especially in emergency departments.

    Keywords: Nurse fatigue, Qualitative study, Emergency department, Systems approach
  • Farideh Golbabaei, MohammadJavad Sheikhmozafari, Jamal Biganeh, Soqrat Omari Shekaftik* Pages 645-662
    Introduction

    Studies have demonstrated that teaching carries a substantial burden of health risks. Prevalent health issues among teachers include asthma, respiratory diseases, musculoskeletal problems, and mental disorders. These problems can be attributed to the specific attributes of their work environment. Consequently, this study aims to investigate the correlation between air quality within educational establishments and the overall health of teachers.

    Material and Methods

    This systematic review aims to examine the impact of temperature, humidity, and ventilation rates within educational environments on teachers’ health status and thermal comfort. Relevant studies were searched for using the PubMed and Web of Science databases, employing keywords such as teacher, temperature, humidity, ventilation, school, classroom, health symptoms, and thermal comfort (2000-2022). The inclusion criterion was that articles examined teachers’ health and comfort with temperature, relative humidity, and ventilation of the educational place.

    Results

    Out of the 103 articles found in the initial search, 13 articles were finally reviewed. Six studies investigated the voice abnormalities of teachers due to various factors (including temperature, relative humidity, and the ventilation rate of the educational place) and found that these abnormalities were affected by these factors. Two studies explored the relationship between the prevalence and exacerbation of respiratory symptoms and quality parameters of the indoor environment of educational places. Additionally, five studies investigated the relationship of air quality parameters of educational places with common non-specific symptoms among teachers.

    Conclusion

    Teachers frequently experience symptoms such as voice disorders, respiratory difficulties, allergies, and other nonspecific ailments, which may be associated with the quality parameters of the indoor environment in educational settings. These parameters include temperature, humidity, and ventilation rate. Consequently, controlling and regulating these parameters within the recommended values can help prevent the onset or exacerbation of these symptoms.

    Keywords: Systematic review, Teacher, Temperature, Relative humidity, Ventilation, Health