فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری دیابت
سال یازدهم شماره 2 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی پیوند*، حسین انصاری، ابوالفضل پاینده، محمدعلی یادگاری صفحات 2104-2117
    مقدمه و هدف

    دیابت بیماری شایعی است که با ایجاد عوارض چشمی منجر به کاهش بینایی و کوری می گردد. رتینوپاتی دیابتی یکی از عوامل اصلی نابینایی در جهان محسوب می شود. شناخت پیش بینی زمان رخداد این عارضه در افراد دیابتی از اولویت های بهداشتی جامعه است، هدف این مطالعه تعیین احتمال تجمعی رخداد رتینوپاتی دیابت با استفاده از آنالیز بقا بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع کوهورت تاریخی به روش آنالیز بقا بوده که به صورت توصیفی تحلیلی در سال 1399 انجام شد. حجم نمونه لازم 410 بیمار برآورد شد. داده ها با استفاده از نرم افزار Spss -v22 و با استفاده از آزمون های توصیفی و روش کاپلان مایر و مدل خطرات متناسب کاکس بقا تحلیل شد.

    یافته ها

    به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که 103 نفر (13/25 درصد) از مراجعین مبتلا به رتینوپاتی بودند. میانه زمان بقاء(ماه) با متغیرهای وضعیت ازدواج، قند خون ناشتا، مصرف دخانیات، هموگلوبین A1c و چربی خون ارتباط دارد (05/0>P). متغیر های قند خون ناشتا، A1C و قند خون دو ساعته در مدل نهایی رگرسیون کاکس باقی مانده اند.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد شیوع رتینوپاتی در شهر زاهدان نسبتا بالا بوده و تاثیر بسزایی درکاهش زمان بقا عوارض دارد. توصیه می گردد که بیماران دیابتی قند خون و چربی خون خود را به طور دقیق کنترل نمایند. کنترل دیابت، افزون بر کاهش مرگ و میر ناشی از دیابت می تواند بار ناشی از دیگر بیماری ها را بکاهد.

    کلیدواژگان: دیابت، عوارض، آنالیز بقاء، رتینوپاتی
  • آرمان لطیفی، مریم بان، عاطفه زاهدی، ناصر کامیاری، سارا مبارک، علیرضا حزبه نژاد، خدیجه کنعانی، اشرف عالمی، عصمت رادمنش* صفحات 2118-2131
    مقدمه و هدف

    دیابت یک بیماری متابولیک بوده که شیوع آن در جهان رو به افزایش است. هدف پژوهش حاضر بررسی مارکرهای تشخیصی آزمایشگاهی در دیابت نوع یک، دو و دیابت بارداری می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه تحلیلی- مقطعی می باشد که با مراجعه به بخش مدارک پزشکی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی آبادان اطلاعات دموگرافیک و آزمایشگاهی بیماران مبتلا به دیابت نوع یک، دو و دیابت بارداری بستری شده در سال 1398 موجود در سیستم اطلاعات بیمارستانی دریافت شد. انتخاب نمونه ها به صورت تصادفی و فقط با توجه به تشخیص آن ها بود. اطلاعات بر اساس تاریخ پذیرش، فاکتورهای تشخیصی آزمایشگاهی، جنس، سن، نوع بیماری مرتب شده  و در نرم افزار اکسل ثبت شدند و داده های تکراری حذف شدند. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد و 05/0 P< از نظر آماری معنی دار تلقی شد.

    یافته ها

     در پژوهش حاضر میانگین هماتوکریت در دیابت نوع یک، دو و دیابت بارداری پایین تر از نرمال بود. میانگین هموگلوبین در دیابت نوع دو و دیابت بارداری پایین تر از حد نرمال بود. میانگین BUN،کراتینین،  INR و PT در دیابت نوع 2 بالاتر از محدوده نرمال بود.  همچنین مقدار BUN و کراتینین در مردان بالاتر از مقدار نرمال و بیشتر از زنان بود. در دیابت نوع یک میانگین کراتینین و BUN در گروه سنی بالاتر از 60 سال بالاتر از نرمال بود. میانگین فاکتورهای آزمایشگاهی مورد مطالعه در دیابت بارداری نسبت به دیابت نوع یک و دیابت نوع دو اختلاف معنی داری را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که دیابت نوع یک و دو در زنان نسبت به مردان بیشتر مشاهده می شود و بیماری دیابت با عوارض و خطرات بسیاری برای مبتلایان همراه است از جمله آنمی، عوارض کلیوی و مشکلات انعقادی که در نتیجه ی افزایش قند خون در این افراد بروز می نماید و در سنین بالا این عوارض شدیدتر می باشد. با غربالگری، بررسی و تشخیص به موقع می توان به کاهش و درمان این عوارض در افراد مبتلا به دیابت کمک کرد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 1، دیابت نوع 2، دیابت بارداری، مارکرهای تشخیصی
  • محسن نیازی، علی فرهادیان*، هانیه کوچکی، فاطمه خوش بیانی صفحات 2132-2141
    مقدمه و هدف

    دیابت بیماری پیچیده و مزمنی است که بر کیفیت زندگی بیماران اثر گذاشته و آن را تغییر میدهد. هدف این مطالعه بررسی فراترکیب طراحی الگو و ابعاد موثر بر کیفیت زندگی بیماران دیابتی می باشد.

    روش

    روش کار در پژوهش کیفی حاضر از نوع فراترکیب است که برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای استفاده شده است. این روش هفت گام دارد که با توجه به آنها به ارزیابی نتایج یافته های مطالعات گذشته می پردازد. بر این اساس نتایج تحقیقات گذشته از منابع داخلی و خارجی طی سال های 1391-1398جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. از 30 مقاله اولیه 18 مقاله برای تجزیه و تحلیل نهایی انتخاب شده است. پس از بررسی هر یک از مقالات مضامین اصلی آن استخراج شد و تفسیر نهایی بر آنها صورت گرفت. همچنین این پژوهش روایی و اعتبار ضریب کاپای 88/0و در سطح عالی است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش با توجه به بررسی مقالات مستخرج به 38 مفهوم منجر شد و سپس با بررسی یافته های اولیه و با بررسی زمینه های فرعی موجود 5 عامل اصلی به دست آمد که این ابعاد و عوامل شامل ابعاد جسمانی، ابعاد اجتماعی، ابعاد اقتصادی، ابعاد روانی و ابعاد فردی و ذهنی می باشد. هر یک از این ابعاد از مولفه هایی تشکیل شده و همچنین بر اساس آن مدل یکپارچه نهایی ارایه و نظرسنجی شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد هر یک از ابعاد به نحوی بر کیفیت زندگی بیماران دیابتی تاثیر دارد و کلیه ابعاد و مولفه های پژوهش با مطالعات پیشین همخوانی دارد. همچنین، با کنترل مناسب قند خون  و سایر روش ها، کیفیت زندگی بالاتری برای بیماران دیابتی رقم می خورد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، دیابت، فراترکیب، مولفه، ابعاد
  • روجا بیگدلی، محبوبه چین آوه*، داود جعفری صفحات 2142-2159
    مقدمه و هدف

    بیماری دیابت همانند هر بیماری مزمن، فرد مبتلا را با مشکلاتی مواجه می سازد که در نتیجه آن، تمامی جوانب زندگی روزمره فرد تحت تاثیر قرار می گیرد. هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار و درمان پذیرش و تعهد بر خودتنظیمی هیجانی و خودکارآمدی در مدیریت دیابت زنان مبتلا به دیابت نوع دو بود.
     روش پژوهش: روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. در این پژوهش جامعه آماری کلیه زنان مبتلا به دیابت نوع 2 شهر تهران در سال 1401 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 75 نفر انتخاب و سپس به شیوه تصادفی ساده در 3 گروه(هر گروه 25 نفر) جایگزین شدند. سپس گروه‏های آزمایش تحت درمان هیجان مدار و پذیرش/تعهد قرار گرفتند. از پرسشنامه خودتنظیمی هیجانی Gross و John (2003) و مقیاس خودکارآمدی در مدیریت دیابت Bijl  و همکاران (1999) به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. برای تحلیل داده ها از واریانس با اندازه گیری مکرر با نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.
     

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو مداخله مذکور اثربخشی معناداری بر بهبود خودتنظیمی هیجانی و خودکارآمدی داشته است. نتایج آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد که درمان هیجان مدار اثربخشی بیشتری بر خودتنظیمی هیجانی دارد، اما درمان پذیرش و تعهد اثربخشی بیشتری بر خودکارآمدی دارد
     

    نتیجه گیری

    بنابراین درمان هیجان مدار و درمان پذیرش و تعهد به عنوان یک مداخله اثربخش در بهبود خودتنظیمی هیجانی و خودکارآمدی در زنان مبتلا به دیابت نوع دو محسوب می شود. لذا پیشنهاد می گردد متخصصان غدد و انجمن های دیابت، مداخلات روان شناختی از جمله روش درمان هیجان مدار و درمان پذیرش و تعهد را در برنامه مراقبتی زنان مبتلا به دیابت نوع دو بگنجانند.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، خودتنظیمی هیجانی، خودکارآمدی، دیایت نوع دو، دیابت ملیتوس
  • رضا نوری*، لیلا سالاری، طوبی احمدی، الهه شهامتی صفحات 2160-2173
    مقدمه و هدف

    شیوع نسبتا بالای دیابت، هزینه های کلان درمان و درماندگی های روان شناختی مرتبط با آن، انجام پژوهش در زمینه دیابت را برجسته می سازد. این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی خوددلسوزی دیابت در رابطه بین رویداد های استرس زای زندگی و کیفیت زندگی بیماران دیابتی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به کلینیک دیابت شهرستان زابل در بازه زمانی فروردین تا تیر ماه 1401(795 N=) تشکیل داد. نمونه پژوهش شامل 400 نفر از بیماران بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه رویدادهای استرس زای زندگی، خوددلسوزی و پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بیماران دیابتی پاسخ دادند. داده های پژوهش با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزارهای آماری SPSS22 و LISREL8.8 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مسیر مستقیم رویدادهای استرس زا به خوددلسوزی منفی و معنی دار و به کیفیت زندگی مرتبط با سلامت مثبت و معنی دار معنادار بود. مسیر مستقیم رفتارهای ارتقادهنده سلامت و رفتارهای مدیریت خود به کیفیت زندگی مرتبط با سلامت مثبت و معنی دار بود . به علاوه مشخص شد که رابطه غیرمستقیم بین رویدادهای استرس زا و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت از طریق خوددلسوزی میانجی می شود 

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش از نقش میانجی خوددلسوزی در رابطه بین رویدادهای استرس زا با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت حمایت کرد. با توجه به نتایج این پژوهش برنامه های آموزشی و مداخله ای مبتنی بر خوددلسوزی در کنار مداخله های طبی و دارویی می تواند برای پیامدهای سلامت بیماران دیابتی مفید باشد.

    کلیدواژگان: رویدادهای استرس زا، خوددلسوزی، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت
  • الهام ولی پور اسکندرکلایی، نفیسه حکمتی پور*، حمید حجتی صفحات 2174-2189
    مقدمه و هدف

    نوجوانی از مراحل حساس و مهم تکامل انسان است که با تغییرات جسمی، جنسی و روحی زیادی همراه می باشد. بیماری مزمن در این رده سنی با توجه به خصوصیات تکاملی نوجوانان اثرات قابل ملاحظه ای را بر روند کسب هویت در آن ها می گذارد. یکی از این بیماری های مزمن دیابت است که عوارضی طولانی مدت بر نوجوانان می گذارد و یکی از این عوارض کیفیت پایین خواب می باشد. معنویت، به ویژه در کودکان و نوجوانان، در کنار مراقبت های روتین بر مقابله با استرس، شدت درد، روابط میان فردی و کیفیت زندگی تاثیر می گذارد و باعث بهبود کیفیت زندگی کودکان مبتلا به بیماری های مزمن می گردد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی با هدف تاثیر آموزش خود مراقبتی معنوی بر کیفیت خواب نوجوانان دیابتی 12 تا 20 سال مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی شهرستان قایمشهر می باشدکه با روش تخصیص تصادفی ساده از نوع پیش آزمون و پس آزمون بر روی 66 نوجوان دیابتی(33 نفر گروه آزمون، 33 نفر گروه کنترل) بعد از اخذ رضایت نامه کتبی انجام گردید. ابزار گرد آوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه کیفیت خواب پترزبورگ بوده است. گروه آزمون طی 6 جلسه 30 تا 45 دقیقه ای مورد آموزش خود مراقبتی معنوی ماری وایت قرار گرفتند. در پایان داده ها وارد نرم افزار spss22  گردید و سپس اطلاعات توسط آمار توصیفی(جدول، میانگین و انحراف معیار) و آمار استباطی(تی مستقل  آنالیز واریانس، کای اسکویر، فیشر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    با انجام آزمون تی مستقل، یافته ها نشان داد میانگین کیفیت خواب قبل از مداخله در گروه آزمون 6/4±15/3 و در گروه کنترل 84/38±13/3 و بعد از مداخله در گروه آزمون 3/31±14/26 و در گروه کنترل 3/39±12/47 بود. با حذف اثر پیش آزمون بین دو گروه اختلاف معنی داری مشاهده شد(01/0P˂ و 12/0Eta=). به طوری که مقدار12 درصد از تغییرات بهبود کیفیت خواب در ارتباط با خودمراقبتی معنوی نوجوانان دیابتی بوده که در مولفه های کیفیت ذهنی خواب، مدت زمان خواب و اختلال عملکرد روزانه اختلاف معنا داری مشاهده گردید(01/0p˂).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان دهنده اهمیت و نقش آموزش خودمراقبتی معنوی بر بهبود کیفیت خواب نوجوانان دیابتی می باشد تا آموزش به بیماران توسط پرستاران و مراقبین سلامت صورت گیرد. پیشنهاد می گردد این مطالعه در کنار روش های مکمل خودمراقبتی در جوامع و دیگر شهر ها علی الخصوص شهر های بزرگ صورت پذیرد و همچنین پیشنهاد می گردد که داده ها در دوره های بلند مدت مورد پیگیری قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: خود مراقبتی معنوی، کیفیت خواب، نوجوانان دیابتی
|
  • Mostafa Peyvand*, Hossein Ansari, Abolfazl Payandeh, Mohamad Ali Yadegari Pages 2104-2117
    Introduction

    Diabetes is a common disease that causes eye complications and leads to vision loss and blindness. Diabetic retinopathy is one of the main causes of blindness in the world and the most common cause of new cases of blindness. Predicting the occurrence time of this complication in diabetic people is one of the health priorities of society. The purpose of this study was to determine the cumulative probability of the occurrence of type II diabetes retinopathy using survival analysis in Zahedan City, Iran.

    Materials and Methods

    This was a historical cohort study using the survival analysis method, which was carried out descriptively and analytically on 410 patients in 2019. Data were calculated using SPSS22 software and descriptive tests, followed by the Kaplan-Meier method and the Cox proportional hazards model of survival.

    Results

    The results of this study showed that 103 (25.13%) patients had retinopathy. The median survival time (months) of the occurrence of cardiac complications was related to marital status, fasting blood sugar, smoking, hemoglobin A1c, and blood lipids (P<0.05). The variables of fasting blood sugar, A1c, and two-hour blood glucose remained in the final model of the multiple Cox regression.

    Conclusion

    The findings of the current research showed that the prevalence of retinopathy in the studied population was relatively high and had a significant effect on reducing survival time. Therefore, it is necessary to make interventions in lifestyle changes, and regular control of blood pressure, cholesterol, and blood sugar to prevent the disease and reduce complications related to diabetes

    Keywords: Complications, Diabetes, Retinopathic, Survival analysis
  • Arman Latifi, Maryam Ban, Atefeh Zahedi, Naser Kamyari, Sara Mobarak, Alireza Hazbenejad, Khadijeh Kanani, Ashraf Alemi, Esmat Radmanesh* Pages 2118-2131
    Introduction

    Diabetes is a metabolic disease whose prevalence is increasing globally. This study aimed to investigate laboratory diagnostic markers in type I, type II, and gestational diabetes.










    Materials and Methods

    This was an analytical cross-sectional study, and the necessary data were collected by referring to the medical records department of the educational hospitals of Abadan University of Medical Sciences. Accordingly, the demographic and laboratory information of patients with type I, type II, and gestational diabetes admitted from March 21, 2019, to March 19, 2020, that was available in the hospital information system, was gathered. The samples were selected randomly and by considering their diagnosis. Data analysis was performed in SPSS16 software, and P < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    In the current study, the mean values of hematocrit in type I, type II, and gestational diabetes were lower than normal. The mean scores of hemoglobin in type II diabetes and gestational diabetes were lower than normal. The mean blood urea nitrogen, creatinine, international normalized ratio, and prothrombin time in type 2 diabetes were higher than the normal range. In addition, the amount of BUN and creatinine in men was higher than normal and in women. In type I diabetes, the mean creatinine and BUN were higher than normal in the age group above 60. The mean laboratory factors studied in gestational diabetes showed a significant difference compared to type I diabetes and type II diabetes.

    Conclusion

    The results of this study showed that type 1 and type 2 diabetes were more common in women than in men. It was also found that diabetes was associated with numerous complications and risks for sufferers, including anemia, kidney complications, and coagulation problems that resulted from increased blood sugar in these people, and these complications were more severe in old age. Screening, investigation, and timely diagnosis can help reduce and treat these complications in people with diabetes.

    Keywords: Diagnostic markers, Gestational diabetes, Type I diabetes, Type II diabetes
  • Mohsen Niazi, Ali Farhadian*, Hanieh Kochaki, Fatemeh Khoshbayani Arani Pages 2132-2141
    Introduction

    Diabetes is a complex and chronic disease that affects and changes the quality of life of patients. The purpose of this study is to investigate the combination of pattern design and dimensions affecting the quality of life of diabetic patients.

    Methods

    The working method in the present qualitative research is of met composite type, which library method was used to collect data. This method has seven steps, according to which it evaluates the results of the findings of past studies. Based on this, past research results from domestic and foreign sources have been collected and analyzed during 2018-2019. From the initial 30 articles, 18 articles were selected for the final analysis. After examining each of the articles, its main themes were extracted and the final interpretation was made on them. Also, the validity and reliability of this research is 0.88 and the Kappa coefficient is at an excellent level.

    Results

    The findings of the research led to 38 concepts according to the review of the extracted articles, and then by reviewing the initial findings and by reviewing the existing sub-fields, 5 main factors were obtained, and these dimensions and factors include physical dimensions, social dimensions, economic dimensions, It is psychological and has individual and mental dimensions. Each of these dimensions consists of components, and based on that, the final integrated model is presented and surveyed.

    Conclusion

    The results of the current research show that each of the dimensions somehow affects the quality of life of diabetic patients and all the dimensions and components of the research are consistent with previous studies. Also, with proper control of blood sugar and other methods, a higher quality of life is achieved for diabetic patients.

    Keywords: diabetes., diabetic patients, quality of life, dimensions, component, physical dimension, economic dimension, social dimension, psychological dimension, individual, mental dimension, met combination
  • Roja Bigdeli, Mahboubeh Chinaveh*, Davod Jafari Pages 2142-2159
    Introduction

    Diabetes mellitus, like any other chronic and debilitating disease, leads to problems that affect all aspects of the affected person's daily life. The aim of this study was to compare the effectiveness of emotion-focused therapy and acceptance and commitment therapy on emotional self-regulation and diabetes management self- efficacy in women with type II diabetes.

    Methods

    This semi-experimental study was conducted using a pretest-posttest design with control group. The statistical population of this study was all women with type II diabetes in the city of Tehran in the summer and autumn of 1401. In the first phase, 75 subjects were selected by convenience sampling method and then randomly divided into 2 experimental groups (each group 25 subjects) and one control group (25 subjects), and the experimental groups participated in emotion-focused therapy and acceptance and commitment therapy. The Gross and John (2003) emotion regulation questionnaire and the Bijl and et al (1999) diabetes management self-efficacy scale were used to collect data were analyzed by repeated measures using SPSS version 24.

    Results

    The results showed that both interventions had a significant effect on improving emotional self-regulation and self-efficacy (P<0.05).  In addition, the results of the Bonferroni post hoc test showed that emotion-focused therapy was more effective in emotional self-regulation and acceptance and commitment therapy was more effective in self-efficacy (P<0.05).

    Conclusion

    Emotion -focused therapy and acceptance and commitment therapy were therefore found to be effective interventions for emotional self-regulation and self-efficacy in women with type II diabetes.  It is therefore recommended that endocrinologists and diabetes associations include psychological interventions, including emotion-focused therapy and acceptance and commitment therapy, in the care program for women with type II diabetes.

    Keywords: Emotion-Focused Therapy, Acceptance, Commitment Therapy, Emotional Regulation, Self-Efficacy, Type II Diabetes, Diabetes Mellitus
  • Reza Noori*, Leila Salari, Tooba Ahmadi, Elahe Shahamati Pages 2160-2173

    Abstract

    Introduction

    The relatively high prevalence of diabetes, the substantial costs associated with its treatment, and the increased recognition of psychological issues necessitate research in the field of diabetes. This study aimed to investigate the mediating role of diabetes self-compassion in the relationship between stressful life events and the health-related quality of life in diabetic patients.

    Materials and Methods

    This study is of a descriptive correlational nature. The study population consisted of all patients with diabetes aged from March to July 2021, who were referred to the Diabetes Clinic of Zabol  (N = 795). The sample consisted of 400 patients selected through convenience sampling. They completed the Life Stressful Events Questionnaire, the Diabetes Self-Compassion Scale, and the health-Related Quality of Life Questionnaire for diabetic patients. Data were analyzed using structural equation modeling and statistical software, including SPSS 22 and LISREL 8.8.

    Results

    The results revealed that the direct relationship between stressful events and diabetes self-compassion was negative and significant (p < 0.01), whereas the direct relationship between stressful events and health-related quality of life was positive but non-significant (p < 0.01). Furthermore, the direct relationship between diabetes self-compassion and health-related quality of life was positive and significant (p < 0.01). Importantly, the findings also showed that the indirect relationship between stressful events and health-related quality of life is mediated by diabetes self-compassion (p < 0.01).

    Conclusion

    These findings underscore the mediating role of diabetes self-compassion in the relationship between stressful events and health-related quality of life. Based on the results of this study, educational and intervention programs grounded in self-compassion, in conjunction with medical and pharmacological treatments, can prove beneficial for the health outcomes of diabetic patients.

    Keywords: Stressful Life Events, diabetes self-compassion, Quality of Life Related to the Health
  • Elham Valipour Eskandarkolaii, Nafiseh Hekmatipour*, Hamid Hojjati Pages 2174-2189
    Introduction

    Adolescence is a sensitive and critical stage of human development marked by numerous physical, sexual, and mental changes. Chronic diseases can significantly impact the identity formation process during adolescence due to its unique developmental characteristics. Diabetes, as one such chronic disease, has long-term effects on adolescents, including low sleep quality. Spirituality, particularly in children and adolescents, alongside routine care, can influence how individuals cope with stress, pain intensity, interpersonal relationships, and their overall quality of life, ultimately enhancing the lives of children with chronic diseases.

    Materials and Methods

    This experimental study aimed to investigate the impact of spiritual self-care training on the sleep quality of adolescents aged 12 to 20 with diabetes. The study was conducted in Qaemshahr city, with participants recruited from comprehensive urban and rural health service centers, using a simple random allocation method. A pre-test and post-test design was employed, with a total of 66 diabetic teenagers (33 in the test group, 33 in the control group) who provided written consent. Data were collected using the Petersburg Sleep Quality Questionnaire. The test group received training in White's spiritual self-care during six sessions lasting 30 to 45 minutes each. The collected data were analyzed using descriptive statistics and inferential statistics.

    Results

    Prior to the intervention, the average sleep quality was 15.06±3.4 in the test group and 13.84±3.38 in the control group. After the intervention, the control group's sleep quality improved to 14.26±3.31, while the test group's sleep quality improved significantly to 12.47±3.49 (P < 0.01, Eta = 0.12). Notably, 12% of the improvements in sleep quality were attributed to the spiritual self-care of diabetic adolescents. Significant differences were observed in the components of mental quality of sleep, sleep duration, and daily dysfunction (p < 0.01).

    Conclusion

    The study highlights the significant role of spiritual self-care training in enhancing the sleep quality of diabetic adolescents, emphasizing the potential for nurses and healthcare workers to provide this training to patients. It is recommended that this research be expanded to include complementary self-care methods in various communities, especially in larger cities. Additionally, longitudinal studies are encouraged to assess the long-term effects of this intervention.

    Keywords: Spiritual self-care, sleep quality, diabetes, spirituality, adolescence