فهرست مطالب

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال هفتاد و ششم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد حسینی*، حسن جهانبازی گوجانی صفحات 91-101
    در پژوهش حاضر خشکیدگی تاجی درختان بلوط ایرانی طی سال های 1398 تا 1401 به منظور تعیین ویژگی های فردی درختان بلوط حساس به خشکیدگی تاجی در جنگل های مله سیاه ایلام پایش شد. دو قطعه نمونه با سطح متغیر به طوری که 100 درخت بلوط را شامل شوند، در دامنه های شمالی و جنوبی انتخاب شد. مشخصات هر درخت شامل قطر برابر سینه، ارتفاع درخت و قطر بزرگ و کوچک تاج اندازه گیری شد. ارزیابی خشکیدگی تاجی هر درخت به مدت چهار سال در اواخر فصل تابستان براساس درصد خشکیدگی تاجی انجام شد و درختان در چهار طبقه خشکیدگی تاجی تقسیم بندی شدند. نتایج نشان داد که تفاوت های درون گون ه ای از نظر میزان خشکیدگی تاجی وجود دارد، به طوری که در دامنه شمالی بیشترین تعداد درختان در طبقه های سرخشکیده و خشکیدگی تا 50 درصد و در دامنه جنوبی بیشترین تعداد درختان در طبقه های سالم و خشکیدگی بیش از 50 درصد قرار داشت. طبقه سالم کمترین میانگین قطر برابر سینه، ارتفاع و سطح تاج داشت و طبقه های خشکیدگی تاجی بالاتر میانگین قطر تنه، ارتفاع و سطح تاج بیشتری داشتند. نتایج نشان داد که تفاوت های درون گونه ای از نظر تغییرپذیری سالیانه شدت خشکیدگی تاجی وجود دارد، به طوری که در رویشگاه شمالی، تعداد 17 درخت و در رویشگاه جنوبی، تعداد 14 درخت از طبقه های سالم و سرخشکیده به طبقه های خشکیدگی تاجی بالاتر جابجا شدند. درختان جابجا شده میانگین قطر برابر سینه و سطح تاج بیشتری نسبت به درختان هم طبقه جابجانشده داشتند. نتیجه گیری شد که درختان با ابعاد بزرگ تر از نظر قطر برابر سینه و سطح تاج که سن بیشتری نیز دارند، حساسیت بیشتری به خشکیدگی دارند. بر عکس درختان با تغییرپذیری تاجی کمتر و یا سلامت تاجی بیشتر سازگاری یا بردباری بیشتری در شرایط خشکسالی دارند. نتایج این پژوهش می تواند در شناسایی و مدیریت حفاظت و احیاء درختان جنگلی که هنوز دچار خشکیدگی درختی نشده و یا در مجاورت درختان و توده ه ای دچار خشکیدگی قرار دارند، استفاده شود.
    کلیدواژگان: تفاوت های درون گونه ای، جنگل های بلوط، زاگرس، زوال درختی، مشخصات فردی
  • علی بابایی احمدآباد، مقداد جورغلامی*، وحید اعتماد، مصطفی اویسی صفحات 103-111

    مدت زمان احیای مسیرهای چوبکشی بعد از عملیات بهره برداری به منظور بازیابی پوشش گیاهی در راستای حفظ جنگل ها اهمیت ویژه ای دارد. هدف از این پژوهش ارزیابی بلندمدت احیای پوشش گیاهی مسیرهای چوبکشی بعد از عملیات چوبکشی در جنگل خیرود بود. بدین منظور تعداد 54 قطعه نمونه (1×1 متری) به صورت تصادفی شامل 27 قطعه در مسیرهای چوبکشی با سن بهره برداری 5، 10، 15 سال با سه شدت ترافیک کم، متوسط، زیاد و 27 قطعه نمونه شاهد با فاصله 10 متر از مسیر چوبکشی موازی همان مسیرهای برداشت شد و کلیه گیاهان درون قطعات نمونه شناسایی و فراوانی آن ها شمارش و گونه ها به تفکیک علفی و درختی و خانواده آن ها شناسایی شدند. نتایج نشان داد از میان سه تیمار بررسی شده (شدت ترافیک، سن بهره برداری و اثر متقابل ترافیک × سن بهره برداری)، عامل شدت ترافیک به تنهایی بر احیای پوشش گیاهی در مسیر چوبکشی تاثیر معنی داری دارد ولی عامل سن بهره برداری و برهمکنش شدت ترافیک و سن بهره برداری تاثیر معنی داری نداشتند.  نتایج مطالعه حاضر نشان داد که عامل ترافیک تاثیر معنی داری بر روی فراوانی گونه ها دارد. همچنین در هر سه عامل شدت ترافیک، سن بهره برداری و اثر متقابل ترافیک × سن بهره برداری، گونه های درختی در مقایسه با گونه های علفی نسبت به تغییرات خاک تاثیرپذیرتر هستند. بنابراین شدت ترافیک می تواند بر تنوع گونه ها و تعداد گیاهان در مسیرهای چوبکشی موثر باشد و این تاثیر در گونه های درختی بیشتر از گونه های علفی می باشد.

    کلیدواژگان: بهره برداری جنگل، پوشش علفی، سن بهره برداری، شدت ترافیک
  • علی عبدالخانی*، علی ملکی، جابر حسین زاده، فائزه عسکری، سحاب حجازی، داود غلامی صفحات 113-121
    در سال های اخیر، تقاضای زیادی برای جایگزینی مواد فسیلی با مواد سازگار با محیط زیست و پایدار وجود داشته است که از جمله این مواد می توان به جایگزینی چسب هایی که به طور معمول از منابع فسیلی تولید می شوند و در محصولات چوبی بیشترین کاربرد را دارند، اشاره کرد. رزین های مبتنی بر فرمالدهید متداول ترین اتصال دهنده های تجاری مورد استفاده در صنایع چوب هستند که در موارد مبتنی بر محصولات چوبی از بزرگ ترین منابع آلودگی محیط زیستی به شمار می آیند و سلامت انسان را نیز به خطر می اندازد. از این رو، تحقیقات بر روی چسب های طبیعی مبتنی بر لیگنین و تانن در حال حاضر رو به افزایش است و امروزه تلاش های زیادی جهت جایگزینی رزین های طبیعی با رزین های مصنوعی در جریان است. در این تحقیق از تانن و لیگنوسولفونات به عنوان ماده اولیه سازگار با محیط زیست و اتصال دهنده های عرضی فورفورال، پلی اتیلن ایمین، سیریسین و گلوتارآلدیید چسب تهیه شد. ابتدا مواد اولیه با اتصال دهنده عرضی فورفورال ترکیب و سپس اتصال دهنده های دیگر با نسبت متفاوت به ترکیب اضافه شد و در دمای 80 درجه سانتی گراد به مدت نیم ساعت مخلوط شد. از اختلاط این مواد، 12 نوع ترکیب مختلف رزین تهیه شده که جهت شناسایی گروه های عاملی تحت طیف سنجی FT-IR و همچنین جهت بررسی خواص حرارتی رزین آنالیز های TGA و DSC مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج نشان داد که ترکیبات دارای پلی اتیلن ایمین در برابر تخریب حرارتی مقاومت خوبی داشتند و فورفورال نیز باعث بهبود ویژگی های چسب ها شده است. ترکیب مواد اولیه، فوفورال، پلی اتیلن ایمین و سیریسین در آزمون TGA دارای بیشترین ثبات بوده است. در واقع حضور اتصال دهنده های عرضی بیشتر به دلیل حضور گروه های عاملی و افزایش چگالی اتصالات رزین منجر به افزایش پایداری حرارتی آن ها شده است.
    کلیدواژگان: اتصال دهنده های عرضی، چسب طبیعی، فورفورال، پلی ایتلن ایمین
  • محمد منافی دستجردی، عباس روحانی*، حمید زارع حسین آبادی، محمدعلی ابراهیمی نیک صفحات 123-140

    بازیافت پسماند هرس درختان، می تواند مقرون به صرفه ، کاهش هزینه های مدیریت شهری و ایجاد درآمد پایدار شود. در این مطالعه، تولید کف پوش از تخته های OSB تولید شده از هرس درختان شهری و باغی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، دو نوع کف پوش تخته تراشه جهت دار تولید شد که نوع B از 55 درصد هرس درختان شهری و 45 درصد هرس درختان باغی و نوع T از 100 درصد هرس درختان باغی و رزین اوره فرمالدیید ساخته شد. میزان رطوبت کیک در دو سطح 12 و 14 درصد و میزان رزین در دو سطح 10 و 12 درصد در نظر گرفته شد. آزمون های ترشوندگی سطح، مقاومت به ضربه سقوط آزاد، سختی سطح، بارگذاری متمرکز و مقاومت به سایش بر اساس استانداردهای بین المللی انجام شد. نتایج نشان داد که نوع T در آزمون ترشوندگی سطح، مهارشده از جذب رطوبت و واکشیدگی کمتری برخوردار بود. همچنین در آزمون ضربه سقوط آزاد، سختی سطح و سایش، نسبت به سایر نوع ها، عملکرد بهتری داشت. همچنین در آزمون بارگذاری متمرکز، نوع T در نقطه 2 مقاومت بهتری نسبت به سایر گزینه ها از خود نشان داد. درنهایت، تولید کف پوش با 100 درصد تراشه هرس درختان باغی، 12 درصد رزین اوره فرمالدیید و 14 درصد رطوبت کیک، بهترین نتیجه را به همراه داشت. بر اساس نتایج، این امکان وجود دارد که از هر چهار نوع کف پوش (Finish Floor) در شرایط مرطوب جوی و محیط هایی با تردد بالا مانند ساختمان های صنایع، شرکت ها و مسکونی استفاده کرد. پیشنهاد می شود در تحقیقات آتی از زیست توده هرس درختان در تولید تخته های مهندسی شده دیگر استفاده گردد تا جنگل ها به عنوان منبع تامین کننده اکسیژن و زیستگاه انواع گونه های جانوری، حفظ شود.

    کلیدواژگان: ترشوندگی سطوح، زیست توده، سایش سطح، مقاومت به ضربه سقوط آزاد
  • مرضیه شریفات، داود افهامی سیسی*، هادی غلامیان، علیرضا شاکری، رضا حسین پورپیا صفحات 141-151
    رزین ملامین-فرمالدهید (MF) به دلیل ویژگی های فیزیکی و حرارتی مناسب در تولید پوشش ها و قالب های ریخته گری استفاده می شود. کاربرد این رزین به دلیل انتشار فرمالدهید، زمان ماندگاری کوتاه و شکنندگی زیاد محدود می باشد. برای بهبود ویژگی های رزین MF انواع لاکتام ها، الکل ها و غیره مورد استفاده قرار گرفته اند. در این مطالعه از اتیلن گلیکول و کاپرولاکتام برای کاهش فرمالدهید آزاد رزین و افزایش مدت زمان ماندگاری آن استفاده شد. رزین MF با دو نسبت مولی مختلف ملامین به فرمالدهید (1/6 و 1/5 مول) و افزودن نرم کننده های کاپرولاکتام و اتیلن گلیکول ساخته شد. ویژگی های فیزیکی (ویسکوزیته، چگالی و مدت زمان ژله ای شدن)، شیمیایی (طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) و رزونانس مغناطیسی هسته (1H-NMR)) و رفتار حرارتی (TGA) رزین های MF ساخته شده مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از کاپرولاکتام و اتیلن گلیکول موجب افزایش مدت زمان پخت رزین، چگالی، درصد مواد جامد و مدت زمان ماندگاری و همچنین کاهش درصد فرمالدهید آزاد رزین ها می شود. کاربرد مستقل هر یک از نرم کننده های اتیلن گلیکول یا کاپرولاکتام تاثیر معنی داری بر زمان ژله ای شدن نداشت اما استفاده همزمان آن ها موجب افزایش زمان ژله ای شدن رزین MF شد. آزمون های طیف سنجی FTIR و 1H-NMR حضور نرم کننده ها در ساختار شیمیایی رزین MF را تایید کردند. همچنین آزمون TGA نشان داد که استفاده از نرم کننده ها در ساختار رزین موجب افزایش دمای شروع تخریب می شود. اما مقدار ماده باقی مانده رزین پس از آنالیز TGA با توجه به نوع نرم کننده متفاوت بود.
    کلیدواژگان: رزونانس مغناطیسی هسته، زمان ژله ای شدن، فرمالدهید آزاد، ویژگی های فیزیکی-شیمیایی
  • سرخوش کرمزاده، مهرداد نیکوی*، فرزام توانکار، کامبیز آبکنار صفحات 153-164

    در پژوهش حاضر کمیت، کیفیت و فرم تنه درختان در سه پارسل بهره برداری شده، حفاظتی و تفرجی در توده های راش آمیخته ناو اسالم بررسی شد. کیفیت و فرم تنه درختان با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی منظم اندازه گیری و ارزیابی شد. نتایج نشان داد که فراوانی درختان زنده در پارسل تک گزینی (268 اصله در هکتار) و تفرجی (210 اصله در هکتار) کمتر از پارسل حفاظت شده (389 اصله در هکتار) بود. فراوانی گونه های راش، شیردار و توسکا در پارسل بهره برداری شده و گونه های راش و توسکا در پارسل تفرجی به طور معنی داری بیشتر از پارسل حفاظت شده بود. میانگین فراوانی خشک دارها در پارسل های حفاظتی، تک گزینی و تفرجی به ترتیب 18/3، 9/4 و 8/4 اصله در هکتار بود. فراوانی درختان بدفرم در پارسل پارسل های حفاظتی، تفرجی و بهره برداری شده به ترتیب 8/9، 5/5 و 2/8 درصد بود. هرچند بهره برداری موجب افزایش فراوانی بد فرمی های انحناء و کجی شده بود، اما در مقابل موجب کاهش فراوانی بد فرمی های مخروطی و پوسیدگی شده بود. در مجموع، فراوانی درختان با کیفیت و فرم مناسب در پارسل های بهره برداری شده و تفرجی بیشتر از پارسل حفاظتی بود. نظارت منظم و بلندمدت کمیت، کیفیت و فرم تنه درختان ممکن است رویکرد خوبی برای همسوسازی اهداف اکولوژیک و اقتصادی در مدیریت جنگل باشد.

    کلیدواژگان: بدفرمی تنه درخت، برش تک گزینی، پوسیدگی تنه، خشک دار، توده های راش آمیخته
  • امید غفارزاده، سحاب حجازی*، علی عبدالخانی، مریم عطایی فرد، محمد طاهرزاده صفحات 165-179
    استفاده از نشاسته به دلیل رقابت غذایی در آینده صنایع کاغذسازی با محدودیت هایی مواجه خواهد شد. در این پژوهش لیگنین حاصل از فرآیند خمیرکاغذسازی سودا به عنوان یک جایگزین، جهت بهبود ویژگی های واکنش پذیری و افزایش قابلیت انحلال در آب با استفاده از فرآیند آمین دار کردن تحت اصلاح شیمیایی قرار گرفت. محلول های آهاردهی بر پایه لیگنین اصلاح نشده و لیگنین آمین دار شده، به طور خالص و نیز به صورت ترکیبی با نشاسته در نسبت 25 به 75 روی کاغذهای تست لاینر اعمال شدند و ویژگی های سطحی، ممانعتی و مکانیکی کاغذ های آهاردهی شده مورد بررسی قرار گرفتند. ارزیابی ریزنگار ه های میکروسکوپ الکترونی از سطح کاغذهای آهاردهی شده نشان داد که لیگنین های اصلاح نشده/آمین دار، هر دو، با پر کردن فضاهای خالی و منافذ، توانایی تشکیل فیلم های همگن و یکنواخت در سطح کاغذ را دارند. میزان زبری در کاغذ آهاردهی شده با لیگنین اصلاح نشده و نیز در نمونه حاوی لیگنین آمین دار بیشتر از نمونه کاغذ شاهد گزارش شد. اعمال یک لایه آهار بر پایه لیگنین اصلاح نشده در سطح کاغذ، باعث افزایش شدت جریان هوای عبوری از مقطع عرضی کاغذهای آهاردهی شد؛ اما آمین دار شدن لیگنین، باعث کاهش فشار عبور هوا شد. نتایج آزمون زاویه تماس بیانگر از بهبود قابل توجه میزان آب گریزی در کاغذ آهاردهی شده با محلول لیگنین آمین دار شده (با و بدون نشاسته) است. همچنین آهاردهی سطحی با لیگنین آمین دار، حتی در عدم حضور نشاسته، موجب افزایش میزان سفتی، شاخص ترکیدن و مقاومت به خردشدگی حلقوی کاغذهای تست لاینر در مقایسه با کاغذهای شاهد شد.
    کلیدواژگان: آهارزنی، اصلاح شیمیایی، لیگنین آمینه، خواص کاربردی
  • سید افسانه محبی، مرضیه رضایی، مریم مصلحی* صفحات 181-190

    تولید نهال در نهالستان، بدون تنش، از گام‎های اولیه تولید نهال استاندارد است؛ از این‎رو، اثرات حذف پریکارپ، رژیم‎های آبیاری، نور و اثرات متقابل آن‎ها بر خصوصیات فیزیولوژیک نهال‎های حرا Avicennia marina (Forssk.) Vierh در نهالستان (استان هرمزگان، بندر سیریک) مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، تیمارهای حذف پریکارپ (دستی، آب شیرین، 50  و 100 درصدآب دریا)، آبیاری منظم (یک بار و دوبار در روز، یک روز و دو روز درمیان)و شدت نور (100، 75، 50، 25 و صفر درصد) بر پروپاگول‎های جمع آوری شده اعمال و محتوای کلروفیل (a وb) و کاروتنویید برگ‎های نهال حرا اندازه‎گیری شد. تجزیه و تحلیل با استفاده از آزمون GLM انجام شد. براساس نتایج، اعمال تیمارهای مختلف حذف پریکارپ، آبیاری و نور سبب تغییرات معنی‎داری در مشخصه ‎های فیزیولوژیک (کلروفیل a، کلروفیل b و کاروتنویید) شد (0.01>P). حذف پریکارپ با استفاده از آب شیرین و 50 درصد آب دریا، رژیم آبیاری دوبار در روز، یک‎بار در روز و شدت نور 50 و 75 درصد، منجر به تولید بیشترین مقدار محتوای کلروفیل در نهال‎ها شد. بیشترین مقادیر کاروتنویید نیز در تیمار 100 درصد آب دریا جهت حذف پریکارپ، نور صفر درصد و آبیاری دو روز در میان ثبت شد. بررسی اثرات متقابل (نور×پریکارپ) نشان داد کاروتنویید در نور صفر و جداسازی با 100 درصد آب دریا بیشترین مقدار را دارد. بر اساس نتایج، نهال‎های حرا در نور متوسط، جداسازی پریکارپ با آب 50 درصد دریا و آبیاری یک و دو بار در روز بهترین شرایط فعالیت فیزیولوژیک و تولید را دارند بنابراین توصیه می‎شود از نتایج فوق، در تولید نهال حرا در نهالستان‎ استفاده شود.

    کلیدواژگان: پروپاگول، تیمار، جنگل مانگرو، کاروتنوئید، کلروفیل
|
  • Ahmad Hosseini *, Hassan Jahanbazy Pages 91-101
    In the present study, the crown dieback of Persian oak trees was monitored over a period of four years (2019 to 2022) in order to determine the characteristics of oak trees that are sensitive to crown dieback in the Mele-Siah forests of Ilam. Two plots, with varying areas in order to include 100 oak trees, were selected on the northern and southern slopes. The characteristics of each tree, including the diameter at breast height, tree height, and the large and small diameters of the crown, were measured and recorded. The crown dieback of each tree was evaluated based on the percentage of crown dieback over the course of four years at the end of the summer season, and the trees were divided into four classes of crown dieback. The results showed that there is variation within the species in terms of the extent of crown dieback. On the northern slope, the majority of trees were in the declining and less than 50% crown dieback classes, while on the southern slope, the majority of trees were in the healthy and more than 50% crown dieback classes. The healthy class had the lowest average diameter at breast height, height, and crown area, while the higher crown dieback classes had higher averages for these characteristics. Additionally, the results showed that there is variation within the species in terms of the annual variability of crown dieback intensity. In the northern site, 17 trees and in the southern site, 14 trees were moved from the healthy and low crown dieback classes to the higher crown dieback classes. The results indicated that the transplanted trees had larger diameters at breast height, heights, and crown areas compared to the trees in the same class that were not transplanted. It was concluded that trees with larger dimensions in terms of diameter at breast height, height, and crown area, which are also older, are more sensitive to dieback. Conversely, trees with less crown variability or greater crown health have greater adaptability or tolerance to drought conditions, which can be used to produce resilient seedlings for the restoration of dieback-affected forests. The findings of this study can be utilized in the identification and protective management of forest trees that have not yet experienced decline or are situated near affected trees and stands.
    Keywords: oak forests, Zagros, tree decline, Intra-species variability, Individual characteristics
  • Ali Babaei Ahmadabad, Meghdad Jourgholami *, Vahid Etemad, Mostafa Oveisi Pages 103-111

    The duration of vegetation restoration in the skid trails after logging operations is crucial and fundamental for preserving forests. The purpose of this research is to evaluate the long-term vegetation restoration of the skid trails in Kheyrud forest after logging operations. Therefore, 54 sample plots (1×1 m) were randomly positioned. This included 27 plots on the skid trails with ages of 5, 10, and 15 years at three traffic intensities (low, medium, and high). Additionally, 27 sample plots served as controls with a distance of 10 m from the skid trails parallel to these trails. All the plants in the plots were identified, their abundance was counted, and their species and families were identified. The results of the current research showed that among the three investigated treatments, traffic intensity alone had a significant effect on the recovery of vegetation along the skid trails. However, the age after harvesting and the interaction of traffic intensity and age after harvesting did not have a significant effect. The results also showed that traffic intensity significantly affected the abundance of species. Furthermore, in all three factors (traffic intensity, age after harvesting, and the interaction of traffic intensity × age after harvesting), tree species were more affected by soil changes compared to herbaceous species. Therefore, traffic intensity can significantly affect the variety of species and number of plants in the skid trails, with a greater effect on tree species than herbaceous species.

    Keywords: Age after harvesting, Forest harvesting, herbaceous cover, Traffic intensities
  • Ali Abdolkhani *, Ali Malleki, Jaber Hosseinzade, Faezeh Askari, Sahab Hedjazi, Davood Gholami Pages 113-121
    In recent years, there has been a great demand to replace fossil materials with environmentally friendly and sustainable ones. One of these materials is the adhesives that are usually produced from fossil sources and are commonly used in wood products. Formaldehyde-based resins are the most common commercial crosslinker used in the wood industry, which is considered one of the biggest sources of environmental pollution in cases based on wood products and endangers human health. Therefore, research on natural adhesives based on lignin and tannin is currently increasing, and today many efforts are underway to replace natural adhesives with synthetic adhesives. In this research, an adhesive was prepared from tannin and lignosulfonate as an environmentally friendly raw material. Furfural and polyethyleneimine, siricin, and glutaraldehyde were used as crosslinkers. Initially, the raw materials were mixed with furfural crosslinker, and then other binders were added in different proportions and mixed at 80°C for half an hour. By mixing these materials, 12 types of different adhesive compounds were prepared. These compounds were subjected to FT-IR spectroscopy to identify the functional groups and to check the thermal properties of different adhesive treatments such as TGA and DSC analysis. The results showed that compounds containing polyethyleneimine had good resistance to thermal degradation, and furfural also improved the characteristics of the adhesives. The combination of raw materials, furfural, polyethyleneimine, and sericin showed the most stability in the TGA test. In fact, the presence of more crosslinkers led to an increase in the thermal stability of the adhesives due to the presence of functional groups and the increase in the density of resin joints.
    Keywords: Crosslinkers, Natural adhesive, Furfural, Polyethyleneimin
  • Mohammad Manafi Dastjerdi, Abbas Rohani *, Hamid Zarea Hosseinabadi, Mohammadali Ebrahimi Nik Pages 123-140

    This study investigates the production of flooring from oriented strand board (OSB) made with urban and garden tree pruning waste, with the aim of reducing urban management costs and creating stable income. Two types of directional chipboard flooring were produced: "B," using 45% garden tree pruning and 55% urban tree pruning, and "T," using 100% garden tree pruning and urea formaldehyde resin. The study varied the percentage of resin in two levels (10% and 12%) and the percentage of cake moisture in two levels (12% and 14%). Several tests were conducted based on international flooring standards, including surface wettability, free fall impact resistance, surface hardness, concentrated loading, and abrasion resistance. The results showed that OSB type T flooring had less moisture absorption and shrinkage in the surface wettability test, while T-type OSB flooring had better surface hardness, wear resistance, and resistance to force in the concentrated load test at point 2 compared to other types. The study concludes that producing flooring with 100% garden tree pruning chips, 12% urea formaldehyde resin, and 14% cake moisture can yield the best results. Based on the results, it is possible to use all four types of finished flooring in humid climates and high-traffic environments such as industrial buildings, companies, and residences. It is suggested that the biodegraded pruning of trees be used in the production of other engineered boards to preserve forests as the source of oxygen and habitat for animal species.

    Keywords: OSB, Surface wetting, Biomass, Abrasion Resistance, Falling-ball indentation
  • Marzieh Sharifat, Davood Efhamisisi *, Hadi Gholamiyan, Alireza Shakeri, Reza Hossein-Pourpia Pages 141-151
    Melamine-formaldehyde (MF) resin is commonly used in coating and casting mold production because of its favorable physical and thermal characteristics. However, its use is restricted due to formaldehyde release, short shelf life, and high fragility. A variety of substances like lactams and alcohols have been employed to enhance MF resin properties. This study attempts to improve MF resin's characteristics by including ethylene glycol and caprolactam as plasticizers in resin formulation to reduce free formaldehyde content and prolong its shelf life. Two different molar ratios of melamine to formaldehyde (1.6 and 1.5 mol) were used in the synthesis of the MF resin, with the inclusion of plasticizers: caprolactam and ethylene glycol. The physical characteristics such as viscosity, density, and gelling time, chemical attributes (Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and nuclear magnetic resonance (1H-NMR)), and thermal properties (thermogravimetric analysis (TGA)) of MF resins were examined. The results showed that the addition of ethylene glycol and caprolactam increased curing time, density, solids content, and shelf life while reducing free formaldehyde content. While the individual application of either plasticizer had no significant effect on gelation time, their simultaneous use increased it. FTIR and 1H-NMR confirmed the presence of the plasticizers in the MF resin's chemical structure, while TGA demonstrated that the addition of plasticizers leads to an increase in its thermal stability. However, the amount of resin residue after TGA analysis was different according to the type of plasticizer.
    Keywords: Nuclear magnetic resonance, Gelling time, Free formaldehyde, Physiochemical properties
  • Sarkhoosh Karamzadeh, Mehrdad Nikooy *, Farzam Tavankar, Kambiz Tahery Abkenar Pages 153-164

    In the current study, the quantity, quality, and bole form of trees were investigated in three parcels of selectively logged, protected, and recreational areas in the mixed beech (Fagus orientalis) stands in Nav-e Asalem forests. The quality and bole form of trees were measured and evaluated through systematic plot sampling. The results of the research showed that the abundance of live trees in the selectively logged parcel (268 trees ha-1) and recreational parcel (210 trees ha-1) was lower than that in the protected parcel (389 trees ha-1). The abundance of beech, maple (Acer cappadocicum), and alder (Alnus glutinosa) species in the selectively logged parcel, and the abundance of beech and alder species in the recreational parcel were significantly higher than their abundances in the protected parcel. The abundance of snags in the protected, selectively logged, and recreational parcels was 18, 9, and 8.4 stems ha-1, respectively. The average abundance of stem deformity in the protected, selectively logged, and recreational parcels was 18.3, 9.4, and 8.4 stems ha-1, respectively. Logging operations, although increased the frequency of leaning and bending stems, decreased the frequency of conical and decaying stems. In general, the abundance of high-quality trees and boles in the selectively logged and recreational parcels was higher than in the protected parcel. Regular and long-term monitoring of the quantity, quality, and form of tree trunks may be a good approach to align ecological and economic goals in forest management.

    Keywords: Bole deformity, Mixed beech stands, Selection cutting, Stem decay, Snag
  • Omid Ghaffarzadeh, Sahab Hedjazi *, Ali Abdolkhani, Maryam Ataeefard, Mohammad Taherzadeh Pages 165-179
    The use of starch in the future will face limitations due to food competition in the paper industry. Therefore, in this research, soda lignin was chemically modified using the amination method to extend its reactivity and improve water solubility. Sizing solutions were prepared using both unmodified and aminated lignin, as well as a combination of starch and lignin in a 25:75 ratio. The surface, barrier, and mechanical properties of the sized testliner papers were measured using the aforementioned sizing solutions. SEM images show that both unmodified and aminated lignin almost completely fill the voids and spaces between the fibers, creating a relatively uniform and homogenous sizing layer on the paper surface. The roughness values increased for the sized papers using both unmodified and aminated lignin. Applying a sizing layer with unmodified lignin reduced the air resistance of the paper, while papers treated with aminated lignin showed a slight increase in air resistance, though not as high as those sized with pure starch. Contact angle evaluation confirmed the positive effect of chemical modification through amination on the hydrophobicity rate of the paper. Surface sizing with aminated soda lignin, even without starch combination, resulted in increased stiffness, burst index, and Ring Crush Test (RCT) compared to the control papers.
    Keywords: sizing, chemical modification, Aminated lignin, Applied properties
  • Seyedeh Afsaneh Mohebi, Marzieh Rezai, Maryam Moslehi * Pages 181-190

    The production of seedlings with no stress is the first step in the nursery. Hence, the effects of pericarp removal, irrigation treatments, light, and their interaction on the physiological characteristics of grey mangrove seedlings were investigated in the nursery (Hormozgan province- Sirik Port). The aim of this study was to investigate the content of chlorophyll (a and b) and carotenoids in the leaves of grey mangrove seedlings using pericarp removal treatments (manual, fresh water, 50% seawater, 100% seawater), regular irrigations (twice a day, once a day, every other day, and every two days), and light intensities (100, 75, 50, 25, and zero percent). The analysis was performed using the GLM test. Based on the results, applying different treatments of pericarp removal, irrigation, and light treatments led to significant changes in physiological parameters (chlorophyll a, chlorophyll b, and carotenoids) (p<0.01). Removing the pericarp using fresh water and 50% seawater, irrigation regimes (twice a day and once a day), and light intensities (50 and 75%) caused the highest amount of chlorophyll content in seedlings. Furthermore, the highest amounts of carotenoids were observed in the 100% seawater treatment for pericarp removal, absence of light (0% light), and every two days irrigation treatment. In addition, the interaction effects (light × pericarp) indicated that carotenoids had the highest amount in the absence of light and pericarp removal using 100% seawater. Additionally, grey mangrove seedlings under moderate light, pericarp removal using 50% seawater, and once or twice a day irrigation treatments provide appropriate conditions for their activities. Therefore, it is recommended to use the above results in the production of grey mangrove seedlings in the nursery.

    Keywords: Carotenoid, Chlorophyll, Mangrove forest, Propagule, treatment