فهرست مطالب

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال بیستم شماره 4 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فخرالدین صالحی*، معین اینانلودوقوز، سارا قزوینه صفحات 5-14
    مقدمه
    به دلیل رطوبت بالا، سرعت فساد گیلاس بسیار زیاد است و برای نگهداری موثر نیاز به استفاده از برخی تیمارهای پس از برداشت دارد. خشک کردن یکی از این روش های نگهداری است. امواج فراصوت را می توان به عنوان یک پیش تیمار قبل از خشک کردن محصولات کشاورزی به منظور کاهش زمان این فرآیند استفاده نمود. روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی دارای قابلیت بالایی برای یافتن مقدار بهینه یک تابع هدف پیچیده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش اثر تیماردهی با امواج فراصوت به مدت 0، 3، 6 و 9 دقیقه بر زمان خشک شدن، تغییرات وزن و آبگیری مجدد گیلاس بررسی شد. در مرحله بعد، این فرآیند توسط روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی با 2 ورودی (زمان خشک کردن و زمان پیش تیمار فراصوت) و 1 خروجی (درصد کاهش وزن) مدل سازی شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که تیمار فراصوت تا 3 دقیقه، سبب افزایش سرعت خروج رطوبت از گیلاس ها و در نتیجه باعث کاهش زمان خشک کردن می گردد. تیماردهی با امواج فراصوت به مدت 3 دقیقه باعث افزایش آبگیری مجدد گیلاس خشک شده شد؛ اما با افزایش زمان تیماردهی به 6 و 9 دقیقه مقدار آبگیری مجدد کاهش یافت. نتایج مدل سازی به روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی نشان داد شبکه ای با ساختار 1-4-2 در یک لایه پنهان و با استفاده از تابع فعال سازی تانژانت هیپربولیک می تواند درصد کاهش وزن گیلاس هنگام خشک شدن را با ضریب همبستگی بالا و مقدار خطا پایین پیش بینی نماید. بر اساس نتایج آزمون آنالیز حساسیت، زمان خشک کردن به عنوان موثرترین عوامل در تغییر درصد کاهش وزن گیلاس طی فرآیند خشک کردن بود.
    نتیجه گیری
    به طورکلی، بهترین شرایط برای خشک کردن گیلاس، 3 دقیقه پیش تیمار با فراصوت و سپس خشک کردن محصول با هوای داغ است. با توجه نتایج به دست آمده از مدل سازی، از روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی نیز می توان برای پیش بینی پارامترهای فرآیند خشک کردن گیلاس استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آبگیری مجدد، آنالیز حساسیت، تابع فعال سازی، فراصوت، گیلاس
  • مرضیه رضائی، ناصر صداقت* صفحات 15-34
    سابقه و هدف

    استفاده از پوشش های خوراکی بر روی میوه ها و سبزی ها موجب کاهش افت رطوبت، سرعت تنفس وترکیبات مغذی شده و به طور کلی باعث افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت محصولات تازه می شود. هدف از این مطالعه استفاده از پوشش خوراکی به همراه بسته بندی برای افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت سیب درختی بود.

    مواد و روش ها

    در پژوهش حاضر سیب تازه با دو نوع پوشش خوراکی (متیل سلولز و موم کارنوبا) پوشش دهی شده و سپس در بسته هایی از جنس فیلم پلاستیکی سه لایه PE/PA/PE ، تحت درصد مشخص گاز (1- هوای معمولی در بسته منفذدار (نمونه شاهد)، 2- %6 اکسیژن+ 4% دی اکسید کربن+90% نیتروژن و 3- هوای معمولی در بسته نفوذ ناپذیر، اتمسفر اصلاح شده غیرفعال) بسته بندی گردید. نمونه ها در دمایC 2 و رطوبت نسبی 85% برای مدت سه ماه نگهداری شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد پوشش خوراکی متیل سلولز اثر مثبت و معنی داری بر کاهش وزن و تغییرات رنگ در سیب ها داشته و سفتی بافت در نمونه های پوشش دار بیشتر از نمونه شاهد بود (05/0 ≤p). در پایان زمان نگهداری نمونه ها بیشترین سفتی (2/958) مربوط به نمونه با پوشش متیل سلولز و کمترین سفتی (2/780) مربوط به نمونه بدون پوشش (شاهد) بود پوشش به عنوان یک مانع برای تبادل گاز بین میوه و محیط عمل کرد. در پایان ماه سوم بیشترین (6/7) وکمترین (7/4) میزان افت وزن به ترتیب مربوط به نمونه بدون پوشش و نمونه با پوشش متیل سلولز بود. در نمونه های پوشش دهی شده با متیل سلولز افت وزن نمونه ها به طور معنی داری کمتر از سایر نمونه ها بوده و افت وزن با سرعت آهسته تری صورت گرفت (05/0 ≤p).

    نتیجه گیری

    متیل سلولز پوشش مناسبی برای حفظ کیفیت و افزایش زمان ماندگاری سیب درختی واریته رددلیشز بود. این پوشش باعث جلوگیری از افت وزن، حفظ سفتی بافت، کاهش تغییرات رنگ و کاهش چروکیدگی نمونه ها نسبت به نمونه های شاهد شد.

    کلیدواژگان: بسته بندی، پوشش خوراکی، سیب، کیفیت
  • بهجت داودی، سید حسین حسینی قابوس*، ابوالفضل فدوی، راضیه نیازمند، رمضان رضائیان صفحات 35-48
    مقدمه

    ماده ی غذایی فراسودمند، حاوی ترکیباتی با فعالیت بیولوژیکی است که موجب ارتقاء سلامت می شود. ماکارونی یک حامل مناسب برای افزودن مواد مغذی از ضایعات مختلف کشاورزی می باشد. امروزه استفاده از آنتی اکسیدان های سنتزی به-دلیل خطراتی که برای سلامتی دارند، محدود شده است از این رو، تلاش جهت یافتن آنتی اکسیدان های طبیعی با منشاء گیاهی افزایش یافته است.

    مواد و روش ها

    بر اساس فرمولاسیون، تاثیر افزودن مقادیر صفر تا 0/5 درصد زایدات زعفران شامل گلبرگ، پرچم زرد و ریشه سفید روی ویژگی های فیزیکوشیمیایی، آنتی اکسیدانی، بافت و خواص حسی به روش مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون دانکن در سطح اطمینان 95 درصد به کمک نرم افزار SPSSنسخه 19 انجام گرفت و تحلیل داده های حاصل از تیمارهای طرح مخلوط دی-اپتیمال با استفاده از نرم افزار Design Expert انجام گرفت.استاندارد در قالب طرح مخلوط دی-اپتیمال بررسی شد.

    یافته ها

    طی آنالیز نتایج بعد از بهینه سازی از مجموع 0/5 درصد زایدات زعفران، مقادیر 0/072 درصد سهم گلبرگ،28 0/0 درصد سهم ریشه سفید و 0/4 درصد سهم پرچم توسط نرم افزار پیشنهاد گردید.

    نتیجه گیری کلی: 

    افزودن زایدات زعفران بر میزان رطوبت، مواد جامد محلول در آب، وزن بعد از پخت و pH تاثیر معنی داری نداشت، درحالی که در میزان فنل کل، آنتی اکسیدان و آنتوسیانین تاثیر معنی داری مشاهده شد، همچنین بافت ماکارونی غنی شده استحکام کمتری نسبت به نمونه شاهد داشته و در خواص حسی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بنابراین افزودن زایدات زعفران با حفظ خواص فیزیکوشیمیایی و حسی در تولید ماکارونی فراسودمند حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: خواص آنتی اکسیدانی، زائدات زعفران، ماکارونی غنی شده، ویژگی فیزیکوشیمیایی
  • سپیده سلیمان فلاح، ژاله خوشخو*، سید ابراهیم حسینی، محمدحسین عزیزی صفحات 49-66
    مقدمه

    در این پژوهش تاثیر عصاره آبی دانه انگور ریزپوشانی شده در نانوذرات کیتوزان به روش ژلاسیون یونی بر روی ماندگاری سوریمی تهیه شده از ماهی کیلکا مورد بررسی قرار گرفت .

    مواد و روش ها

    عصاره انگور به روش آبی استخراج و مقدار فنول کل با روش فولین سیکالتو و اسیدهای فنولیک عصاره با استفاده از HPLC شناسایی و اندازه ذرات ، پتانسیل زتا و ضریب بس پاشیدگی با زتا سایزر و کارایی ریزپوشانی و ظرفیت بارگذاری نانوذرات و فعالیت آنتی اکسیدانی تعیین گردید . شمارش کلی با کتری های سرمادوست ، میانه دوست ، سودوموناس ، کپک و مخمر و بازدارندگی رشد (MIC,MBC,IZ) باکتری های گرم مثبت و منفی و کپک و مخمر در تیمارهای مختلف و در روز های آزمایش، در دمای یخچال مورد بررسی قرار گرفت .

    یافته ها

    داده ها نشانگر این بودند که نانوذرات تولیدی در وضعیت مطلوبی قرار دارند(اندازه ذرات ، پتانسیل زتا و PDI به ترتیب : 5/177 نانومتر ، 95/32 + میلی ولت و 385/0 و کارایی ریز پوشانی و بارگذاری نانوذرات به ترتیب : 95/48 و 19/6 درصد مشخص گردید . میزان محتوای فنولی عصاره 18 ± 2896 میلی گرم بر گرم و عصاره در حالت بارگذاری شده ، درصد فعالیت آنتی اکسیدانی بالاتری را از خود نشان می دهد .(1/42 درصد) همچنین بازدارندگی رشد در میکروارگانیسم های (گرم مثبت و گرم منفی) افزایش می یابد کاهش معنی داری را در روند افزایشی میکروارگانیسم ها نشان می دهد .

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده ، استفاده از نانوذرات کیتوزان حاوی عصاره در سوریمی ماهی کیلکا ، موجب به تاخیر انداختن فساد میکروبی و افزایش مقاومت محصول در برابر رادیکال های آزاد شده و نتیجتا باعث افزایش ماندگاری محصول در طی دوره نگهداری در یخچال می شود.

    کلیدواژگان: سوریمی کیلکا، عصاره دانه انگور، فعالیت آنتی اکسیدانی، فعالیت ضد میکروبی، نانوذرات کیتوزان
  • سوسن اشرفی، نسرین بهمنی، فاطمه کشاورزی* صفحات 67-77
    مقدمه

    لیستریولیزینo (LLO)) Listeriolysin O  یک همولیزین فعال شده با سولفیدریل متصل به کلسترول است که توسط ژن hlyA لیستریا مونوسیتوژنز کدگذاری می شود. هدف از این مطالعه تشخیص و تعیین فراوانی لیستریا مونوسیتوژنز در نمونه های مواد غذایی با بررسی مولکولی ژن hlyA است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی- توصیفی است. نمونه گیری از اواسط مهر ماه 1398تا پایان دی ماه همان سال به طول انجامید. در مجموع 165 نمونه انواع مختلف گوشت ، سبزیجات ، همبرگر و میگو مورد بررسی قرار گرفت. جمع آوری نمونه ها به صورت تصادفی از رستوران ها، اغذیه فروشی ها، مکان های تهیه غذای آماده و سوپر مارکت های مختلف انجام شد. کلیه نمونه های جمع آوری شده، با آزمایشات فنوتیپیکی و بیوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفت و نمونه های مشکوک به لیستریا مونوسیتوژنز پس از استخراج DNA با روش جوشاندن با پرایمرهای احتصاصی برای ژن hlyA ارزیابی شد.

    یافته ها

    بررسی های فنوتیپیک (کشت میکروبی و بررسی بیوشیمیایی) 18 نمونه آلوده به لیستریا مونوسیتوژنز را تایید کرد، از این تعداد بطریق PCR ژن hlyA 10 (06/6%) نمونه لیستریامونوسیتوز مثبت بود. شیوع آلودگی در کباب کوبیده 37/9 %، انواع گوشت مرغ 44/4 %، همبرگر محلی 66/16 % و کاهو 33/13 % بود. این یافته ها در مقایسه با دیگر مطالعات در برخی مواد غذایی (همبرگر محلی) شیوع بیشتری داشت و در بعضی مواد غذایی (گوشت مرغ) کمتر بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از روش بیوشیمیایی در تعیین فراوانی لیستریا مونوسیتوژنز در نمونه های مواد غذایی در شهرستان سنندج از درصد بالای مثبت کاذب برخوردار بود.

    کلیدواژگان: مواد غذایی، لیستریا مونوسیتوژنز، ژنA hly
  • محدثه آصفری، محمد حضوری*، زهره شیخی زاده صفحات 79-88
    مقدمه

    جایگزینی مایعات از دست رفته طی ورزش نقشی غیرقابل انکار در موفقیت ورزشکاران دارد. این درحالیست که براساس مطالعات، آگاهی و نگرش ورزشکاران نسبت به مصرف مایعات ناکافی ‎است و گاهی این عدم آگاهی منجر به مرگ می شود. لذا این مطالعه با هدف بررسی آگاهی و نحوه رفتار ورزشکاران نسبت به نوشیدنی های ورزشی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مقطعی، 18 باشگاه ورزشی شهر قم به طور تصادفی انتخاب و 270 پرسشنامه محقق ساخته بین ورزشکاران توزیع شد. پرسشنامه حاوی سوالات مشخصات فردی و نیز شامل 14 سوال آگاهی، 9 سوال نگرش و 7 سوال از عملکرد افراد بود. اعتبار و روایی پرسشنامه توسط متخصصین ارزیابی و آلفای کرونباخ آن تعیین شد (N=24, α=0.83). اطلاعات با آزمون ANOVA مورد تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه 48% افراد تشنگی را بهترین معیار برای نوشیدن آب در حین ورزش می‎دانستند و 63% آنها از اثرات مثبت نوشیدنیهای حاوی قند بر عملکرد ورزشی اطلاع نداشتند. 75% ورزشکاران آب را به سایر نوشیدنی ها ترجیح می دادند و حدود 70% نیز نگرشی از افزودن کربوهیدرات نداشتند. همچنین سن و تحصیلات هیچ ارتباطی با میزان آگاهی افراد نداشت.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد افراد باورهای نادرستی نسبت به مصرف مایعات دارند که منجر به پیامدهای خطرناکی از جمله مرگ برای ورزشکاران می شود. باتوجه به اینکه آموزش می‍ تواند منجر به تغییر رفتار شود، بنابراین ایجاد امکانات آموزشی برای ایجاد تغذیه صحیح درخصوص هیدراسیون در فعالیت های ورزشی برای مربیان و ورزشکاران ضروری است.

    کلیدواژگان: ورزش، آب، آگاهی، نگرش، هیدراسیون، نوشیدنی ورزشی
  • فاطمه شهدادی*، سپیده خراسانی، فرناز توکلی، منوچهر استوار صفحات 89-100
    مقدمه
    صنعت غذا با تقاضای زیادی برای تولید محصولات جدید که نیازهای مصرف کننده را برای یک سبک زندگی سالم برآورده می کنند، مواجهه است. بطوری که غذاهای عملگرای غنی شده با استفاده از مواد گیاهی نقش مهمی در این زمینه ایفا می کنند. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر غنی سازی با پودرهای گیاهی مختلف (آویشن، مورینگا، کینوا، سیاه دانه و تخم گشنیز) بر خواص فیزیکوشیمیایی، آنتی اکسیدانی و میکروبی پنیر صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    پودرهای گیاهی به میزان5/0، 1 و 5/1 درصد به پنیر اضافه شد. نمونه های پنیر ابتدا مورد ارزیابی حسی قرار گرفت و در ادامه تمامی آزمایشات  اسیدیته،pH، رطوبت، پارامترهای رنگی، ترکیبات فنولی، فعالیت آنتی اکسیدانی، شمارش کلی باکتریایی و شمارش کپک و مخمر انجام شد.
    یافته ها
    بیشترین اسیدیته مربوط به نمونه شاهد بود و کمترین اسیدیته در نمونه های حاوی پودرهای آویشن، سیاه دانه، کینوا و تخم گشنیز مشاهده شد.بیشترین میزان رطوبت مربوط به تیمار حاوی مورینگا بود و کمترین میزان رطوبت نیز در نمونه شاهد مشاهده شد. با افزودن پودرهای گیاهی به نمونه های پنیر شاخص L* نسبت به نمونه شاهد کاهش و شاخص های a* و b* افزایش یافت. بیشترین میزان ترکیبات فنولی کل و فعالیت ضدرادیکالی مربوط به نمونه حاوی پودر کینوا و کمترین میزان مربوط به نمونه شاهد بود. نمونه های پنیر حاوی پودرهای گیاهی شمارش کلی باکتریایی و کپک و مخمر کمتری نسبت به نمونه شاهد داشتند.
    نتیجه گیری
    افزودن پودرهای گیاهی به نمونه های پنیر باعث بهبود ویژگی های فیزیکوشیمایی، افزایش خواص آنتی اکسیدانی و کاهش جمعیت میکروبی نسبت به نمونه شاهد گردید و استفاده از این مواد گیاهی برای ایجاد تنوع و تولید محصولاتی با ارزش غذایی بالا توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: پنیر، پودرهای گیاهی، خواص آنتی اکسیدانی، شمارش میکروبی
  • سیده بهاره میرپوریان، مسعود هنرور*، نرگس مورکی صفحات 101-109
    مقدمه

    تغذیه مناسب منجربه سلامت افراد میشود لذا مواد غذایی با چربی و قند پایین میتواند منجر به افزایش سطح سلامت جامعه گردد.کلوچه سنتی فومن یکی از فرآورده های پر مصرف قنادی در شمال کشور است که از آرد گندم، روغن، شکر، دارچین وگردو تهیه میشود.

    مواد و روش ها

    این تحقیق به امکان سنجی تولید کلوچه سنتی فومن با حذف شکر سفید از مغزی کلوچه و جایگزینی با شکر قهوه ای و پودر شیرین کننده طبیعی استویا میپردازد. تغییرات سطوح رطوبت، قندکل،کالری و اسیدیته با استفاده از روش های آزمایشگاهی استاندارد و تحلیل آماری واریانس یک طرفه در سطح P< 0.05و در زمینه رنگ، طعم، سختی بافت و پذیرش کلی مغزی کلوچه از پرسش نامه به روش هدونیک بررسی میشود.

    یافته ها

    استفاده از پودر استویا در سطح 40% تا 60% و شکر قهوه ای درسطوح مشابه وحذف شکر سفید در مغزی کلوچه باعث تغییرات معنیداری درسطح  (P< 0.05) درمتغیرهای وابسته مانند رطوبت، قند کل ، اسیدیته، کالری ورنگ مغزی کلوچه میگردد، اسیدیته، قند کل و رنگ مغزی با افزایش مقدار شکر قهوه ای و کاهش استویا ، افزایش یافته ولی کالری ورطوبت روند کاهشی داشته. اما طعم، سختی بافت وپذیرش کلی دارای تغییر معنیداری نیست .

    نتیجه گیری

    تحقیق نشان میدهد که جایگزینی منجربه کاهش قند کل و افزایش رطوبت، اسیدیته، کالری و رنگ مغزی کلوچه شده ولی طعم، سختی بافت و پذیرش کلی تغییر معنیداری ندارد ، اما زمان بر اکثر پارامترهای مورد مطالعه تاثیر منفی داشته است.بالاترین تطبیق در متغیرهای وابسته مانند رطوبت، قند کل، اسیدیته ورنگ مغزی در نمونه تیمار3 با 40% شکر قهوه ای و 60% استویای دیده میشود که با افزایش مقدار شکر قهوه ای، پارامترهای فوق به سمت کاهش مطابقت با نمونه شاهد تغییر می کنند، البته بجز مقدار کالری که بعلت تغییر مقدار ماده خشک در مغزی روند معکوس دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی حسی، استویا، شکر قهوه ای، کالری، کلوچه
|
  • F. Salehi *, M. Inanloodoghouz, S. Ghazvineh Pages 5-14
    Introduction
    Due to their high moisture content, cherries have a very high rate of spoilage and require the use of some post-harvest treatments in order to be effectively preserved. Drying is one of these preservation methods. Drying time can be shortened by using ultrasonic waves as a pretreatment before drying agricultural products. The genetic algorithm–artificial neural network method has a high ability to find the optimal value of a complex objective function.
    Materials and Methods
    In this study, the effect of sonication treatment for 0, 3, 6, and 9 minutes on drying time, weight changes, and rehydration of cherries was investigated. In the next step, this process was modeled by genetic algorithm–artificial neural network method with 2 inputs (drying time and ultrasonic pretreatment time) and 1 output (weight loss percentage).
    Results
    The results of this research showed that sonication for up to 3 min increased the rate of moisture removal from cherries and thus reduced drying time. 3-min treatment with ultrasound increased the rehydration of dried cherries; but as the treatment time increased to 6 min and 9 min, the amount of rehydration decreased. Genetic algorithm–artificial neural network modeling results showed that a network with a 1-4-2 structure in one hidden layer and using the hyperbolic tangent activation function can predict the weight loss percentage of cherries during drying with a high correlation coefficient and a low error value. According to the results of sensitivity analysis test, drying time was the most effective factor in changing the weight loss percentage of cherries during the drying process.
    Conclusion
    In general, the best conditions for drying cherries are pretreatment with ultrasound for 3 minutes followed by drying the product with hot-air. Based on the modeling results, the genetic algorithm–artificial neural network method can also be used to predict the parameters of the cherry drying process.
    Keywords: Activation function, Cherry, Rehydration, Sensitivity analysis, Ultrasound
  • M. Rezaie, N. Sedaghat * Pages 15-34
    Introduction

      The quality of fresh fruits and vegetables, and thus their shelf life, is reduced due to changes such as moisture loss, enzymatic browning, tissue decay, and microbial growth. The use of an edible coating on fruits and vegetables during storage will increase shelf life by controlling the moisture migration, respiration rate, and oxidation. As apple is one of the most important raw materials for many foods and is grown in many countries around the world, it is important to keep apples fresh. The use of methylcellulose and Carnauba wax coating with Modified Atmosphere Packaging for maintaining the quality and prolonging the shelf life of Red Delicious apples.

    Materials and Methods

     In this study, fresh apples (Red Delicious) were coated by two types of coating materials (methyl cellulose and carnauba wax) then samples packed in three layers bags (PE/PA/PE) with normal air condition (control), active modified atmosphere and inactive (passive) modified atmosphere, Samples stored at 2°C for 3 month. Thereafter, their quality characteristics such as Weight losses, color changes, hardness and change in packaging gas percentage, were tested and evaluated.  

    Results

    Data showed coated samples had better properties as compared to the uncoated samples. The property was more obvious in samples coated by methylcellulose. In coating samples, weight losses were significantly (P≤0.05) less than uncoated samples, and also weight loss was slower.  At the end of the storage time, the highest firmness (958.2) was related to the sample with methyl cellulose coating and the lowest firmness (780.2) was related to the sample without coating (control). In the methyl cellulose coated samples, the weight loss of the samples was significantly lower than the other samples and the weight loss occurred at a slower rate (p≤0.05). At the end of the third month, the highest (7.6) and the lowest (4.7) weight loss was related to the sample without coating and the sample with methylcellulose coating, respectively. At the end of the sample storage time, the uncoated sample (control) had the highest Brix (17.2) and the sample coated with carnauba wax (16.1) had the lowest Brix. In all samples, the amount of L* decreased at the end of the storage time. During the entire storage period of apples, the amount of L* of the coated samples was higher than that of the control samples. The amount of L* in the control samples decreased and reached (19.2), while it reached (25.6) in the samples with methyl cellulose coating.  

    Conclusion

      The results of the present study showed that Methylcellulose was an appropriate coating to maintain the quality and increase the shelf-life of apples (Red Delicious).

    Keywords: Apple, Edible coating, Packaging, Quality
  • B. Davoudi, H. Hosseni Ghaboos *, A. Fadavi, R. Niyazmand, R. Rezaiyan Pages 35-48
    Introduction

    The super-beneficial food contains compounds with biological activity that promote health. Pasta is a suitable carrier for adding nutrients from various agricultural wastes. Nowadays, the use of synthetic antioxidants is limited due to the risks they have for health, therefore, the effort to find natural antioxidants of plant origin has increased.

    Materials and Methods

    Based on the formulation, the effect of adding 0 to 0.5 percent of saffron residues, including petals, yellow stamens, and white roots, on the physicochemical, antioxidant, texture, and sensory properties by comparing averages using Duncan's test was performed at a confidence level of 95% using SPSS version 19 software and the analysis of the data obtained from the treatments of di-optimal mixed design was carried out using Design Expert software. The standard was checked in the form of di-optimal mixed design.

    Results

    During the analysis of the results after optimization, from the total of 0.5% of the remaining saffron, the values ​​of 0.072% of the petal share, 0.028% of the white root share and 0.4% of the flag share were suggested by the software.

    Conclusion

    The addition of saffron residue had no significant effect on the amount of moisture, water-soluble solids, weight and pH after cooking, while a significant effect was observed on the amount of total phenol, antioxidant, and anthocyanin, as well as the pasta texture. Enriched had less strength than the control sample and no significant difference was observed in sensory properties. Therefore, the addition of saffron residues while maintaining the physicochemical and sensory properties is important in the production of beneficial pasta.

    Keywords: Antioxidant properties, Saffron Residue, Enriched Pasta, Physicochemical Properties
  • S. Soleymanfallah, Zh. Khoshkhoo *, S.E. Hosseini, M. H. Azizi Pages 49-66
    Introduction

    In this study, the effect of an aqueous extract of grape microencapsulated in chitosan nanoparticles (0.5 / 1) was used to evaluate the shelf life of surimi prepared from Kilka fish by ionic gelation method.

    Materials and Methods

    Grape was extracted aqueously, and total phenol content was detected by spectrophotometry and phenolic acids of the extract by HPLC method.  Physical properties of nanoparticles including particle size, zeta potentia and PDI were determined with zeta-sizer, and microencapsulation efficiency was determined by spectrophotometer and loading capacity of nanoparticles by HPLC method. Antioxidant activity of free extract and chitosan nanoparticles with / without extract (by DPPH test) was determined.  The total count was determined by cryophilic, mesophilic, pseudomonas, mold, and yeast and inhibition capacity (MIC, MBC and IZ) of selected Gram positive and Gram negative bacteria and mold and yeast in different treatments days (0 , 1 , 3 , 6  and 9 ) at refrigeration temperature.

    Results

    The data showed that the produced nanoparticles were in a favorable condition (particle size, zeta potential and PDI: 177.5 nm, +32.95 mV and 0.385 and the efficiency of microencapsulation and loading of nanoparticles were 48.95 and 6.19 percent, respectively). The phenolic content of the extract was 2896 ±18 mg/g and the extract in the loaded state showed a higher percentage of antioxidant activity (42.1%). Growth inhibition in microorganisms (gram positive and negative) is also increased and the overall amounts of bacteria and mold and yeast decreased, and the total values of cryophilic bacteria (6.35 ± 0.29 CFU/g), mesophilic bacteria (6.18 ± 0.27 CFU/g), Pseudomonas (5.41 ± 0.14 CFU/g), and mold and yeast (2.45 ± 0.26 CFU/ /g) in the last day of experiment, showed a significant decrease in the growth of microorganisms.   

    Conclusion

    According to the results, the use of chitosan nanoparticles containing extract in surimi of Kilka fish can delay microbial decay and increase the product resistance to free radicals and thus increase the shelf life of the product during the storage period in the refrigerator.

    Keywords: Antimicrobial activity :, Antioxidant activity, : Grape extract, Nanochitosan :, Surimi (Clupeonella cultriventris)
  • S. Ashrafi, N. Bahmani, F. Keshavarzi * Pages 67-77
    Introduction

    Listeriolysin (LLO) is a sulfhydryl-activated hemolysin bound to cholesterol, that is encoded by the hlyA gene of Listeria monocytogenes. The aim of this study was to detect and determine the frequency of Listeria monocytogenes in food samples through molecular analysis of the hlyA gene.

    Materials and Methods

    The present study was a descriptive cross-sectional assay conducted from the middle of October 2018 to the end of January of the same year. One hundred sixty-five samples of different types of meat, vegetables, hamburgers and shrimps were examined. Samples were randomly collected from restaurants, delicatessens, prepared food places, and different supermarkets. All samples were analyzed with phenotypic and biochemical tests. The samples suspected of Listeria monocytogenes, after DNA extraction, were evaluated by PCR with specific primers for the hlyA gene. Then the data and results were evaluated with using SPSS v.23 software and Excel software.

    Results

    Phenotypic methods (microbial culture and biochemical investigation) confirmed 18 positive samples for Listeria monocytogenes, of which 10 (6.06%) samples were positive for Listeria monocytogenes by PCR of the hlyA gene. The rate of contamination in pounded kebab was 37.9%, chicken meat 4.4%, local hamburger 16.66% and lettuce 13.33%. Compared to other studies, these findings were more prevalent in some foods (e.g., local hamburger) and less in others (e.g., chicken meat).

    Conclusion

    The use of biochemical methods for determining the frequency of Listeria monocytogenes in food samples in Sanandaj had a high percentage of false positives.

    Keywords: Food sample, Listeria monocytogenes, hlyA gene
  • M. Asafari, M. Hozoori *, Z. Sheikhizadeh Pages 79-88
    Introduction

    Replacement of fluids excreted during exercise play an important role in in the success of athletes. However, according to the studies, knowledge and attitude about fluid intake are insufficient, and sometimes this lack of awareness leads to death. Therefore, this study was conducted to investigate the knowledge and behavior of athletes about sport drinks.

    Materials and Methods

    In a cross-sectional study, 18 sports clubs in Qom were randomly selected and 272 researcher-made questionnaires were distributed among the athletes. The questionnaire contained demographic questions and also included 14 questions about knowledge, 9 questions about attitude and 7 questions about practice. The validity and reliability of the questionnaire were determined by assessment experts and Cronbach's alpha (N=24, α=0.83). Data were analyzed by ANOVA test.

    Results

    In this study, 48% of the people know thirst is the best index for drinking water during exercise and 63% were unaware of the positive effects of sugary drinks on athletic performance. The number of athletes that preferred water to other beverages was 75% and about 70% had no attitude about adding carbohydrates. Also, age and education did not have correlations with level of awareness.

    Conclusion

    The findings of this study show that athletes had incorrect attitude about fluid intake and it has caused dangerous consequences such as death. Therefore, education and training for athletes and their coaches to increase their sport activity with respect to nutritional awareness is essential.

    Keywords: Attitude, Exercise, Hydration, Knowledge, Sport Drink, Water
  • F. Shahdadi *, S. Khorasani, F. Tavakoli, M. Ostvar Pages 89-100
    Introduction
    The food industry is faced with a great demand to produce new products that meet consumer needs for a healthy lifestyle. Thus, functional foods enriched with plant materials play an important role in this field. Therefore, this study investigated the effect of different plant powders (thyme, moringa, quinoa, black seed and coriander seeds) on physicochemical, antioxidant and microbial properties of cheese.
    Materials and Methods
    Plant powders were added to cheese at 0.5, 1 and 1.5% concentrations. Cheese samples were subjected to sensory evaluation, followed by tests concerned with acidity, pH, moisture content, L*, a* and b*color factors, phenolic contents, antioxidant activity, total bacterial and mold and yeast counts.
    Results
    The highest acidity was related to the control sample and the lowest acidity was observed in the samples containing thyme, black seed, quinoa and coriander seed powders. The highest amount of moisture was related to treatment containing moringa and the lowest amount was observed in control. By adding powders to cheese, L* decreased and a* and b* increased as compared to control. The highest amount of total phenolic compounds and antiradical activity was related to sample containing quinoa and the lowest amount was related to control. Samples containing plant powders had lower total bacterial, mold and yeast counts than control.
    Conclusion
    The addition of plant powders to cheese improved physicochemical and increased antioxidant properties, and reduced microbial population, and the use of these plant powders is recommended to create diversity and produce products with high nutritional value.
    Keywords: Cheese, Plant powders, Antioxidant properties, Microbial count
  • S. B. Mirpourian, M. Honarvar *, N. Mooraki Pages 101-109
    Introduction

    Awareness of proper nutrition leads to people's health, therefore if low-fat and low-sugar foods is produced, this can lead to an increase in the health of the society. Foman traditional cookie is one of the popular confectionery products in the north of Iran, which is made from wheat flour, butter, sugar, cinnamon and walnuts. This research deals with the feasibility of producing traditional Foman cookies by removing white sugar from cookie's cream and replacing it brown sugar and stevia natural sweetener powder.

    Materials and Methods

    The changes in the levels of moisture, total sugar, calories and acidity were measured after substituting brown sugar and stevia powder (in terms of flavoring) instead of white sugar in cookie dough during a 14-day storage period at 25 degrees Celsius. In this method, brown sugar was replaced by 40, 50 and 60% of the removed white sugar in cookie core, and stevia was used to compensate sweetness taste. The changes of moisture, total sugar, calories and acidity after this replacement was measured during the 14-day storage period at 25°C.The color, taste, texture hardness and general acceptability of the cookies were investigated by sensory evaluation.

    Results

    The results show that the replacement of brown sugar and stevia in cookie core has caused significant changes in dependent variables such as moisture, total sugar, acidity, calories, and kernel color, therefore kernel color and moisture have increased, but total sugar has a decreasing trend, calorie of cookies has increased as compared to the control sample due to the replacement of dry matter instead of white sugar. There is no significant change in taste, hardness of texture and overall acceptance.   

    Conclusion

    In the examination of the samples in the selected intervals, the highest agreement with the control sample in terms of changes in dependent variables such as moisture, total sugar, acidity, color can be observed in the sample with 40% brown sugar and 60% stevia. Substitution of stevia and brown sugar instead of white sugar led to a decrease in total sugar, but there was no visible effect on taste, texture hardness, and overall acceptance, although time had a negative effect on most of the studied parameters. By increasing the amount of brown sugar, the agreement with the control sample decreases, but the amount of calories has a reverse trend due to the change of dry matter in the core.

    Keywords: brown sugar, calorie, cookies, sensory evaluation, stevia