فهرست مطالب

مجله علمی پزشکی جندی شاپور - سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 143، خرداد و تیر 1402)

مجله علمی پزشکی جندی شاپور
سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 143، خرداد و تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • میلاد سروری، سپیده اسدی عیدی وند*، پگاه راهبر، معصومه خاتمی نیا صفحات 133-148
    زمینه و هدف پوسیدگی دندانی شایع ترین بیماری عفونی می باشد. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی مقایسه ای میزان آگاهی،نگرش و عملکرد والدین از روش های پیشگیری از پوسیدگی در دو گروه از کودکان دبستانی با دندان های مولر اول دایمیسالم و پوسیده در شهر اهواز است.روش بررسی این مطالعه از نوع اپیدمیولوژیک تحلیلی می باشد. 214 نفر از کودکان با دندان مولر اول دایمی سالم و پوسیدهپس از اخذ رضایت به صورت تصادفی انتخاب شدند. داده های مورد نیاز به وسیله پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن از قبلسنجیده شده بود، جمعآوری گردید. تحلیل داده ها به کمک آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.یافته ها میزان آگاهی، نگرش و عملکرد والدین از روش های پیشگیری از پوسیدگی در کودکان دبستانی با دندانهای مولراول پوسیده کم و در کودکان با دندان های مولر اول سالم زیاد بود؛ میان نمرات آگاهی، نگرش و عملکرد والدین دو گروهتفاوت معنا دار وجود داشت) P<0.05 (. همچنین، بین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد با سن والدین، وضعیت اقتصادی، تعدادفرزندان، تحصیلات و شغل والدین ارتباط معنادار وجود داشت) P<0.05 .)نتیجه گیری مطالعه حاضر بر اساس یافت های خود چنین پیشنهاد می نماید که نه تنها ضروری است آگاهی و نگرش والدیندر خصوص بهداشت دهان و دندان فرزندانشان افزایش پیدا نماید، بلکه لازم است امکانات مورد نیاز جهت اجرایی نمودنآموخته ها نیز فراهم گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، دندان مولر اول، پوسیدگی
  • عبدالحسین شکورنیا*، مهرآگین مهمدی، مهری غفوریان، سمانه صالحی پور باورصاد، فاطمه احمدی صفحات 149-158

    زمینه و هدف تیفویید نوعی بیماری مسری منتقلشونده از طریق غذا و آب و از مشکلات بهداشت عمومی در سراسر جهان،بهویژه در کشورهای درحالتوسعه است . این مطالعه با هدف بررسی فراوانی موارد مثبت سرمی در بیماران مشکوک به تبتیفویید مراجعهکننده به آزمایشگاه جهاد دانشگاهی اهواز انجام شد.روش بررسی این مطالعه به صورت گذشتهنگر انجام شده است. جامعهی پژوهش تمام بیماران مشکوک به تب تیفویید بودندکه در بازهی زمانی دهساله، از ابتدای فروردین سال 1390 تا آخر اسفند 1399 ، بررسی شدند. آزمایش سرولوژیک ویدال160 / 1 و بالاتر مثبت در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-22 و آزمون مجذور کای تحلیل شدند.یافته ها از تعداد 8642 بیمار بررسیشده، 88 نفر) 02 / 1 درصد(از نظر سرولوژیک مثبت شناخته شدند. علیرغم روند تغییراتموارد مثبت از 4 / 0 درصد در سال 1390 ، به 4 / 1 درصد در سال 1399 و زیگزاگی بودن نمودار آن در سالهای مختلف، تفاوتآماری معنیداری بین موارد مثبت برحسب سال مشاهده نشد) 08 / 0 = P (. کمترین و بیشترین میزان موارد مثبت سرمیبهترتیب در فصل تابستان) 8 / 0 درصد(و زمستان) 2 / 1 درصد(و در ماه های مهر) 4 / 0 درصد(و بهمن) 6 / 1 درصد(مشاهدهشد) 43 / 0 = P (. فراوانی موارد سرمی مثبت تب تیفویید در زنان) 07 / 1 درصد(بالاتر از مردان) 97 / 0 درصد(بود) 37 / 0 = P .)بیشترین موارد سرمی مثبت در ردهی سنی زیر 15 سال) 3 / 1 درصد(و کمترین آن در ردهی سنی بالاتر از 65 سال) 6 / 0درصد(مشاهده شد) 56 / 0 = P .)نتیجه گیری یافته ها نشان داد که تغییرات بروز تب تیفویید در این بازهی زمانی، به صورت زیگزاگی بوده و روند ثابتی نداشتهاست. بین زنان و مردان و در سنین مختلف، تفاوت آماری معنیداری مشاهده نشد. این مطالعه میتواند در شناخت اپیدمیولوژیبیماری در این منطقه، برای سیاستگذاران مراقبتهای بهداشتی، کمککننده باشد.

    کلیدواژگان: تب تیفوئید، شیوع سرمی، سرواپیدمیولوژی، بیماریهای عفونی
  • افسانه ایمانیان، مینا جوزی*، شادی گلی صفحات 159-170
    زمینه و هدف کمکاری تیرویید یکی از علل اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب، بهخصوص در زنان باردار است. یکی از روش هایپیشگیری از بروز چنین اختلالاتی استفاده از روش های غیردارویی مانند آرامسازی عضلانی است که میتوان آن را بهشیوهی حضوری یاغیرحضوری، به زنان باردار آموزش داد؛ بنابراین، مطالعهی حاضر با هدف مقایسهی اثربخشی آموزش آرامسازی عضلانی به دو شیوهیحضوری و از راه دور بر میزان استرس و اضطراب زنان باردار مبتلا به کمکاری تیرویید انجام شد.روش بررسی این مطالعهی نیمهتجربی با طرح پیشآزمونپسآزمون در سال 1399 ، در مراکز منتخب خدمات جامع سلامتنجفآباد انجام گرفت. نمونهی پژوهش شامل 66 نفر از زنان باردار مبتلا به کمکاری تیرویید بود. در این پژوهش، از روشنمونهگیری آسان و تخصیص تصادفی نمونه ها در دو گروه استفاده شد. ابزارهای جمعآوری داده ها پرسشنامه های اضطراباشپیلبرگر و استرس spp-14 بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخهی 21 و در سطح معناداری کمتر از 05 / 0 توصیف و تحلیلشدند.یافته ها نتایج نشان داد که میانگین نمرات استرس و اضطراب قبل از آموزش، بین دو گروه، تفاوت معنادار نداشت) 05 / 0 P> (؛ اما بعد از آموزش، در گروه آموزش حضوری، بهطور معناداری، کمتر از آموزش از راه دور بود) 05 / 0 P < (. همچنین، نتایجنشان داد که در هر دو گروه، بین میانگین نمرات قبل از آموزش و بعد از آموزش اختلاف معنادار وجود داشت) 05 / 0 P < .)نتیجه گیری نتایج نشان داد که آموزش حضوری روشی اثربخش در آموزش آرامسازی عضلانی بهعنوان مداخلهای بیخطرو موثر درکاهش استرس و اضطراب در زنان باردار است.
    کلیدواژگان: آرام سازی عضلانی، استرس، اضطراب، زنان باردار، کم کاری تیروئید
  • ماندانا پولادزاده*، مفید حسین زاده، زهرا کرامت، مریم حیدر آزادزاده صفحات 171-182
    زمینه و هدف این مطالعه با هدف تعیین شیوع عفونتهای مجاری تنفسی در کودکان مراجعهکننده به بیمارستان کودکان ابوذر در اهواز وعوامل خطر مرتبط با آن انجام شد.روش بررسی در مجموع، 147 کودک 12 سال به بالای مراجعهکننده به بخش اورژانس به این مطالعهی موردشاهدی وارد شدند کهشامل 96 کودک مبتلا به عفونت تنفسی و 51 کودک بدون عفونت تنفسی و/یا گوارشی بهعنوان گروه شاهد میشدند. اطلاعات دموگرافیک،بالینی و آزمایشگاهی آنها جمعآوری شد و این اطلاعات از نظر آماری، بین دو گروه، مقایسه شد.یافته ها پنومونی) 2 / 80 درصد(، بهویژه ذاتالریهی ناشی از کروناویروس 2019 ، شایعترین نوع عفونت تنفسی در کودکان بود. شیوع وخطر عوارض تنفسی در پسران بهطور معنیداری، بیشتر از دختران بود) 003 / 0P= (. همچنین، میانگین سنی کودکان مبتلا به عفونت تنفسیبالاتر از گروه شاهد بود) 05 / 0P< .) علاوه بر این، شاخص تودهی بدنی بالا، بیماریهای زمینهای، وزن کم هنگام تولد، کاهش یا نبودشیردهی، خانوادهی شلوغ، سیگار کشیدن والدین و آلودگی هوا بهطور معنیداری با خطر بالای عفونت مرتبط بودند) 05 / 0P< (. در مقایسهبا گروه شاهد، کودکان مبتلا به عفونت تنفسی دارای سطوح پایینتر گلبولهای قرمز و لنفوسیتها و سطح بالاتر نوتروفیلها بودند(05 / 0P< .)نتیجه گیری آگاهی از نشانگرهای تشخیصی و عوامل خطر احتمالی عفونتهای تنفسی در کودکان در ابتدای پذیرش در بخش، ممکناست نقش کلیدی در تشخیص و درمان بهموقع بیماران داشته باشد.
    کلیدواژگان: عفونتهای مجاری تنفسی، کودکان، عوامل خطر، اهواز
  • بهاره ارجمند، ناهید چگنی*، امیر دانیایی، فرشید محمودی، علی باقری، سمیرا رزاقی، ناصر رسولی، آرزو کریمی، امل ساکی مالحی، مریم حزباوی صفحات 183-192
    زمینه و هدف در این مطالعه به منظور بهینه سازی طراحی درمان، با استفاده از شاخص های فیزیکی مختلف، در پرتو درمانی سرطانپستان، رژیم های درمانی تقطیع دوز متداول و هیپوفرکشن (Hypo fraction) مقایسه شدند.روش بررسی این مطالعه گذشته نگر بر روی طرح درمان 30 بیمار خانم کاندیدای پرتو درمانی سرطان پستان چپ انجام شد. بیمارانبا رژیم درمانی تقطیع دوز متداول و 3 رژیم هایپوفرکشن درمان شدند. شاخص های دوزیمتری مانند شاخص همگنی و شاخص انطباق ودوز میانگین برای پستان چپ، ریه و قلب از هیستوگرام دوز-حجم استخراج گردید و جهت بررسی 4 رژیم درمانی مختلف با یکدیگرمقایسه شدند.یافته ها با توجه به داده های به دست آمده، دوز میانگین در پستان چپ) PTV (، قلب، ریه در روش های هیپوفرکشن نسبت به تقطیع دوزمتداول بطور معنادارر کاهش یافت. مقادیر شاخص همگنی و شاخص انطباق به دلیل بهرمندی از یک پلن درمانی در هیچ یک از رژیم هایدرمانی تفاوتی معنی داری نشان نداد. دوز دریافتی در حجم ریه تفاوتی را نشان نداد. این در حالیست که حجمی که 38 و 43 درصد دوزکل را دریافت می کند بطور معنی داری در روش متداول بیشتر از سه رژیم هیپو فرکشن است.نتیجه گیری رژیم های درمانی هیپو فرکشن با تعداد جلسات درمانی کمتر و دوز در هر جلسه بالاتر از 2 گری نسبت به روش تقطیع دوزمتداول منجر به کاهش دوز قلب و ریه همان سمت می شود.
    کلیدواژگان: درمان حفظ پستان، پرتو درمانی متداول، هیپو فرکشن، دوز میانگین پستان
  • زینب رشیدی*، ندا اورکی فر، عبدالحسین نیسی صفحات 193-202
    مقدمه

    سیستم اطلاعات بیمارستان اطلاعات مالی، اداری و بالینی بیماران را جمع آوری، طبقه بندی، نگهداری و با استفاده از قابلیت های کامپیوتر بازیابی و در اختیار تصمیم گیرندگان در هر مکان و زمان قرار می دهند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی پذیرش سیستم اطلاعات بیمارستان از دیدگاه کاربران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اهواز انجام گرفت.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع مشاهده ایی توصیفی است. نمونه ها شامل 270 نفر از کاربران بیمارستان های آموزشی شهر اهواز بودند. نمونه گیری به صورت تصادفی و در دسترس بودن نمونه ها انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد شده بود میانگین کمتر از 5/2 بیانگر سطح پذیرش پایین، میانگین 5/2 تا کمتر از 75/3 سطح پذیرش متوسط و میانگین بیشتر از 75/3 تا 5 بیانگر سطح مطلوب پذیرش HIS توسط کاربران در نظر گرفته شد

    یافته ها

    میانگین متغیرهای پرسشنامه از نظر بعد پشتیبانی از وظایف، رابط کاربری، حمایت از همکاری میان رشته ایی و بعد خدمات پشتیبانی به ترتیب 42/4، 05/4، 64/4، 25/4 می باشد که بیانگر سطح پذیرش مطلوب می باشد. و در ابعاد سازگاری با وظایف، قابلیت یادگیری و بعد قابلیت دسترسی به ترتیب 73/3، 07/3، 59/3 که بیانگر سطح متوسط پذیرش تعیین شده است.

    نتیجه گیری

    مسیولین می توانند با فراهم کردن بسترهای مناسب در زمینه قابلیت های دسترسی و قابلیت یادگیری، میزان رضایت کاربران را افزایش دهند و همچنین با بهبود سیستم های اطلاعات بیمارستان باعث صرفه جویی قابل توجهی در زمان و افزایش کیفیت خدمات ارایه شده در بخش مراقبت سلامت شوند.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: سیستم اطلاعات بیمارستان، فناوری اطلاعات، کاربران سیستم اطلاعات بیمارستان
  • همایون قیصری، مفید حسین زاده، ماندانا پولادزاده* صفحات 203-212
    زمینه و هدف با توجه به اهمیت کنترل درد در بیماران، لزوم بررسی نگرش دانشجویان پزشکی از مدیریت درد بیماران ضروری است؛بنابراین، مطالعهی حاضر به بررسی ارتباط هوش اخلاقی با نگرش کارورزان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز از مدیریتدرد بیماران پرداخته است.روش بررسی این مطالعهی توصیفیمقطعی شامل 150 کارورز پزشکی بود که اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامهی هوش اخلاقی لنیکو کیل و مدیریت درد مک میلان را تکمیل کردند. داده های این مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS نسخهی 26 ثبت و تجزیه و تحلیل شد.یافته ها نمرهی هوش اخلاقی کارورزان 18219 / 17 ± 9800 / 144 بود. 21 نفر از آنها) 14 درصد(هوش اخلاقی متوسط و 129 نفر ازآنها) 86 درصد(هوش اخلاقی خوب داشتند. بالاترین میانگین مربوط به قبول مسیولیت برای خدمت به دیگران و کمترین میانگین مربوطبه توانایی در بخشش اشتباهات دیگران بود. میانگین نمرهی مدیریت درد 96446 / 4 ± 7200 / 73 بود. 30 نفر) 20 درصد(مدیریت دردمتوسط و 120 نفر) 80 درصد(مدیریت درد خوب داشتند. بین هوش اخلاقی و نمرهی مدیریت درد ارتباط آماری معنادار وجود داشت(003 / 0P= (. نمرهی مدیریت درد در زنان بهطور معناداری، بیشتر از مردان بود) 001 / 0P= .)نتیجه گیری شاخصهای هوش اخلاقی و مدیریت درد در کارورزان پزشکی، در سطح خوبی بود که حاکی از موفقیت برنامه های آموزشیعمومی و اختصاصی در زمینهی توسعهی مهارتهای اخلاقی در دانشجویان پزشکی است.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، مدیریت درد، کارورزان پزشکی، اهواز
  • نجمه مسحنه، لیلا مومنی*، الهام فرهادفر صفحات 213-224
    زمینه و هدف چاقی یک بیماری چند عاملی از جمله ژنتیک، سبک زندگی و اختلال در دیس بیوز روده است؛ هدف تحقیق حاضر بررسیاثر هشت هفته تمرینات هوازی و مکمل پروبیوتیک بر ترکیب بدنی، مقاومت به انسولین و هموگلوبین گلیکوزیله در زنان چاق غیرفعال بود.روش بررسی در تحقیق نیمه تجربی حاضر 32 زن میانسال مبتلا به چاقی درجه یک به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی به 4 گروه تمرین، مکمل، ترکیبی و کنترل تقسیم شدند. مداخله تمرین شامل هشت هفته تمرینات ایروبیک ریتمیک باشدت متوسط) 60 تا 75 درصد ضربان قلب ذخیره(در 3 روز از هفته بود. در گروه های مکمل و ترکیبی روزانه 2 عدد کپسول پروبیوتیکFamilact شرکت زیست تخمیر مصرف شد و گروه های تمرین و کنترل دارونما دریافت کردند.یافته ها کاهش معنی داری در مقاومت به انسولین، وزن و درصد چربی بدن در گروه های مداخله نسبت به گروه کنترل مشاهده شد) 05 / 0> P (. همچنین کاهش مقاومت به انسولین در دو گروه تمرین و ترکیبی نسبت به گروه مکمل به صورت معنی داری بیشتر بود) 05 / 0 > P .)کاهش HbA1C در گروه ترکیبی نسبت به سایرگروه ها معنیدار بود) 05 / 0 > P (. همچنین کاهش درصد چربی بدن در گروه ترکیبی نسبتبه گروه مکمل به صورت معنی داری بیشتر بود) 001 / 0 > P .)نتیجه گیری هم تمرین و هم مکمل پروبیوتیک اثرات مثبتی بر ترکیب بدنی و شرایط متابولیکی در زنان چاق دارد و استفاده از هر دو روشاثرات بهتری به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: چاقی، مقاومت به انسولین، تمرین هوازی، مکمل پروبیوتیک
  • سرور رشیدیان، کیهان فتحی، اکبر قلاوند* صفحات 225-236
    زمینه و هدف بارداری یکی از دوره های بااهمیت زندگی زنان محسوب می شود. بهعلت نیازهای متابولیکی گسترده، بارداری بر اکثرسیستمهای بدن اثر می گذارد. هدف پژوهش حاضر مقایسهی کیفیت زندگی، عملکرد تیروییدی و پروفایل گلوکز خون در زنان باردار فعالو غیرفعال بود.روش بررسی در پژوهش حاضر، از بین زنان بادار مراجعهکننده به درمانگاه زنان بیمارستان امیرالمومنین اهواز)استان خوزستان(و تامیناجتماعی در سال 1401 ، 120 زن باردار به صورت هدفمند انتخاب شدند. فعال بودن و غیرفعال بودن زنان باردار بر اساس پرسشنامهیفعالیت جسمانی بارداری) PPAQ (سنجش شد. همچنین، آزمودنیها پرسشنامه های کیفیت زندگی) WHOQOL-BREF (را تکمیل کردند.برای اندازه گیری هرمون های تیروییدی و پروفایل قندی، خون گیری در آزمایشگاه بیمارستان به صورت ناشتا انجام شد. داده ها با استفادهاز تحلیل واریانس چندمتغیری و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.یافته ها نتایج پژوهش حاضر نشان داد که زنان باردار فعال در مقایسه با زنان باردار غیرفعال، بهطور معناداری، کیفیت زندگی و هرمونهای T3 و T4 بالاتری داشتند. همچنین، زنان باردار فعال در مقایسه با زنان باردار غیرفعال، بهطور معناداری، قند خون ناشتا و قند خوندوساعته و هورمون محرک تیروییدی پایین تری داشتند.نتیجه گیری بهطور کلی، مطالعهی حاضر بر اهمیت نقش فعالیت جسمانی در متغیرهای روان شناختی و فیزیولوژیکی زنان باردار تاکیدمی کند و مداخلات ورزشی را در تحقیقات آینده پیشنهاد می دهد.
    کلیدواژگان: بارداری، فعالیت جسمانی، تیروئید، گلوکز خون، کیفیت زندگی
  • فاطمه حیاتی، حمیرا رشیدی*، ابراهیم سوفاری، قدرت الله محمدی صفحات 237-246
    مقدمه
    مایکوفنولات موفتیل (MMF) یک داروی سرکوب کننده سیستم ایمنی است که برای جلوگیری از رد پیوند عضو و درمان بیماری های خودایمنی استفاده می شود. از نظر تیوری، این داروها دارای اثرات اسپرماتوکسیک و ژنوتوکسیک هستند. با این حال، شواهد در مورد اثرات این دارو بر باروری محدود و بحث برانگیز است. این مطالعه تاثیر داروی MMF و تستوسترون بر اسپرم، هورمون های تولید مثلی و آنزیم های آنتی اکسیدانی در موش صحرایی نر بررسی کرد.
    موادوروش ها
    در این مطالعه تجربی 24 موش نر بالغ Naval Medical Research Institute (NMRI) به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند: 1- سرم نمکی (کنترل) 2- مایکوفنولات موفتیل و3-مایکوفنولات موفتیل همراه تستوسترون به صورت تزریق زیرجلدی به مدت 65 روز دریافت کردند. تغییرات وزن بدن، مشخصات اسپرم (غلظت، تحرک و مورفولوژی)، سطوح گنادوتروپین ها، تستوسترون و آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، گلوتاتیون (GSH)،کاتالاز و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی (TAC) در سرم ویا اپیدیدیم بررسی شد.
    یافته ها
    هر دو گروه درمانی MMF در مقایسه با کنترل کاهش وزن بدن، تعداد و تحرک و اسپرم، تستوسترون، آنزیم های آنتی-اکسیدان و افزایش هورمون های گنادوتروپین و ناهنجاری مورفولوژی اسپرم را نشان دادند (05/0>P). کاهش بر اسپرم و سطح تستوسترون اپیدیدیم در گروه مایکوفنولات موفتیل +تستوسترون کمتر از گروه مایکوفنولات موفتیل بود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد مایکوفنولات موفتیل اثرات ناخواسته بر روی اسپرم، هورمون های جنسی، تستوسترون و آنزیم های مسیر آنتی اکسیدانی دارد و استفاده از تستوسترون نمی تواند اثرات سوء مایکوفنولات موفتیل را کاهش دهد. اثرات ناخواسته مایکوفنولات موفتیل ممکن است به دلیل کاهش سطح آنتی اکسیدان ها باشد.
    کلیدواژگان: مایکوفنولات موفتیل، تستوسترون، گنادوتروپین ها، آنتی اکسیدان ها
  • معصومه زیرک جوانمرد، نگین ستاره، ندا عابدپور* صفحات 247-257
    زمینه و هدف هدف از این مطالعه تعیین اثر کورکومین و اسیدکلروژنیک بر میزان زندهمانی سلولهای بنیادی مزانشیمی استخراجشده ازمغز استخوان است.روش بررسی تعداد 24 موش نر به صورت اتفاقی، به چهار گروه ششتایی تقسیم شدند: گروه کنترل، کورکومین، کلروژنیکاسید و گروه(Dimethyl sulfoxide) DMSO . کورکومین به میزان 10 میکرومول در لیتر به محیط کشت اضافه شد و سلولها به مدت 48 ساعت، درمعرض کورکومین حلشده در DMSO قرار گرفتند. همچنین، در گروه اسیدکلروژنیک، این ماده با دوز 10 میلیمول)به مدت 24 ساعت(بهمحیط کشت اضافه شد. پس از مراحل جداسازی، کشت و پاساژ سلول بنیادی استخراجشده از مغز استخوان، سلولها تریپسینه و سپس،سانتریوفیوژ شدند. برای شمارش سلولی پس از ترکیب 10 میکرولیتر از محیط سلولدار و 10 میکرولیتر از تولوییدینبلو، تعداد سلولهایزنده و مرده شمرده شد.یافته ها مجاورت سلولهای بنیادی با کورکومین به مدت 48 ساعت، با دوز 10 میکرومول، به افزایش معنیدار زندهمانی سلولها در مقایسهبا گروه کنترل سالم منجر شد. همینطور، مجاورت سلولهای بنیادی مزانشیمی با 10 میلیمول کلروژنیکاسید به مدت 24 ساعت نیز باعثافزایش معنیدار زندهمانی سلولها شد. آنالیز آماری نشان داد که اختلاف معنیداری بین گروه های کورکومین و کلروژنیکاسید در زندهمانیسلولها دیده میشود و تاثیر کورکومین در این زمینه، چشمگیرتر از کلروژنیکاسید بوده است.نتیجه گیری مقایسهی اثر محافظتی کورکومین بر سلولهای بنیادی مزانشیمی با تکیه بر آنالیز آماری نشان داد که تاثیر کورکومین بهمراتب بیشتر از کلروژنیکاسید است و اختلاف معنیدار بین این دو گروه درمانی حاکی از موثرتر بودن کورکومین در محافظت از مرگ وافزایش نسبت سلولهای زنده به مرده است
    کلیدواژگان: کورکومین، اسیدکلروژنیک، سلول بنیادی مزانشیمی، زنده مانی سلول
  • ساناز حسینی نژاد*، علیرضا جهانشاهی، لیلا یزدان پناه صفحات 258-267
    هدف

    دیابت اختلال شایع متابولیکی هست که میزان آن در سراسر جهان رو به افزایش چشمگیری بوده و عوارض بسیار زیادی دارد. درگیری سیستم عصبی شایعترین عارضه دیابت بوده، به طوری که حدود نیمی از بیماران دیابتی در نهایت دچار نوروپاتی خواهند شد.نوروپاتی دیابتی منجر به عواقبی همچون عفونت هایی راجعه اندام تحتانی، زخم پای دیابتی و متعاقب آن قطع عضو خواهد شد.با توجه به مشکلات فراوان ناشی از نوروپاتی دیابتی و لزوم شناخت بیشتر این عارضه و کمک به بهبود راهکارهای پیشگیری و کنترل آن، این مطالعه با هدف بررسی میزان فراوانی نوروپاتی دیابتی در بیماران دیابتی و بررسی عوامل خطر آن در بیماران مراجعه کننده به کلینیک دیابت بیمارستان گلستان اهواز طی سال های 95-93 انجام شداین مطالعه گذشته نگر روی 605بیمار دیابت نوع دو که طی سال 93 تا سال 95 به کلینیک دیابت بیمارستان گلستان اهواز مراجعه کردند، انجام شد. فراوانی نوروپاتی دیابتی در این بیماران با معاینه بررسی شد و ریسک فاکتورهای موثر در ایجاد نوروپاتی با فرم های ثبت اطلاعات، مورد مطالعه قرارگرفت و توسط نرم افزار داده ها آنالیز شدند

    یافته ها

    از بین 605 بیمار مورد مطالعه در این بررسی،213نفر(35.2%)مبتلا به نوروپاتی دیابتی بودند.بین این213نفر(51%)زن و(49%)مرد بوده اند.همچنین با افزایش مقدار HbA1c یا مصرف سیگار، شیوع نوروپاتی دیابتی افزایش چشمگیری نشان داد

    نتیجه گیری

    نوروپاتی دیابتی عارضه مهم و شایع دیابت هست که با تشخیص زودرس، درمان عوارض و کنترل عوامل خطر باید در راستای کاهش این عارضه تلاش شود تا از مشکلات فراوان درمانی، اجتماعی و مالی آن در جامعه کاسته شود

    کلیدواژگان: دیابت، نوروپاتی دیابتی، سیگار، منوفیلامان 10 گرمی
|
  • Milad Soruri, Sepideh Asadieydivand *, Pegah Rahbar, Masoumeh Khataminia Pages 133-148
    Background and Objectives The first permanent molar teeth develop at the age of 6 to 7 and usually slowly and without concern in the posterior molar second molar. Accordingly, the present study aims to compare parents' knowledge and attitudes about prevention methods. Caries in two groups of primary school children with permanent and deadly molar teeth in Ahvaz city in 1397-98.Subjects and Methods This study was descriptive-analytic. The sample size was 214 children with permanent and impaired primary molars, and their parents were selected according to the formula and randomly. Data were collected by a researcher-made questionnaire. Then it was analyzed by SPSS20 software and descriptive and inferential statistics. Results Parents 'awareness of decay prevention methods in primary school children was very low in deciduous first molars and in children with normal molar teeth, there was a significant difference between parents' knowledge scores (P <0.05). The mean of the answers to all the questions related to parents' attitude in primary school children with the first molars was 6 and in the group with the first molars was 4.99. Parents' performance in children with first molar teeth was desirable and in children with impacted first molar teeth was undesirable. Parental performance of the two groups was significantly different (P <0.05). Conclusion According to the results, not only did parents increase their knowledge and attitudes toward oral health of their children, but also provided the necessary facilities for the implementation and performance of the learning.
    Keywords: Knowledge, Attitude, performance, First molar teeth, Decay
  • Abdolhussein Shakurnia *, Mehragin Mohmedi, Mehri Ghafoorian, Samaneh Salehipour Bavarsad, Fatemeh Ahmadi Pages 149-158

    Background and Objectives Typhoid is a contagious disease transmitted through food and water and is a public health problem worldwide, especially in developing countries. The present study aimed to evaluate the seroprevalence of typhoid fever in suspected patients referred to the Laboratory of Jahad Daneshgahi, Ahvaz, Iran. Subjects and Methods This retrospective study was conducted on all patients suspected of typhoid fever who were referred to the Laboratory of Jahad Daneshgahi in Ahvaz, Iran, in a 10-year period from 2011-2020. The Widal serological test was considered positive 1.160 and above. Data were analyzed using SPSS software (version 22) and Chi-square test. Results Out of 8,642 patients, 88 (1.02%) cases were seropositive. Despite the trend of changes in positive cases from 0.4% in 2011 to 1.4% in 2015 and its zigzag diagram in different years, no statistically significant difference was observed between the positive cases by year (P=0.08). The lowest and highest seropositive frequencies were in summer and winter seasons (0.8% ver.1.2%); and in October and February months (0.4 ver.1.6%), respectively (P=0.43). Although the frequency of seropositive cases of typhoid fever was higher in women (1.07%) than in men (0.97%), this difference was not statistically significant (P=0.37). The highest frequency of seropositive cases was observed in the age group under 15 years (1.3%) and the lowest in the age group over 65 years [0.6%; P=0.56]. Conclusion The obtained results showed that the changes in typhoid fever in this period of time were zigzag and had no constant trend. Moreover, no statistically significant difference was observed between males and females at different ages. The findings of this study could be helpful for healthcare policymakers in understanding the epidemiology of typhoid fever in this region.

    Keywords: Infectious Diseases, Sero-prevalence, Seroepidemiology, Typhoid Fever
  • Afsaneh Emaniyan, Mina Jouzi *, Shadi Goli Pages 159-170
    Background and Objectives Hypothyroidism is one of the causes of mental disorders such as depression and anxiety, especially in pregnant women. One of the ways to prevent the occurrence of such disorders is the use of non-pharmacological methods such as muscle relaxation, which can be taught to pregnant women either face-to-face or face-to-face. Therefore, the present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of muscle relaxation training in two ways, face-to-face and remotely, on the level of stress and anxiety of pregnant women with hypothyroidism. Subjects and Methods This semi-experimental study was conducted with a pre-test and post-test design in the year 2019 in selected centers of comprehensive health services in Najafabad. The research sample included 66 pregnant women with hypothyroidism. In this research, easy sampling method and random allocation of samples in two groups were used. Data collection tools were Spielberger anxiety and stress questionnaires spp-14. The data were described and analyzed with SPSS version 21 software at a significance level of less than 0.05. Results The results showed that face-to-face training is an effective method in muscle relaxation training as a safe and effective intervention in reducing stress and anxiety in pregnant women. Conclusion Based on the findings of the present study, face-to-face training is an effective method for muscle relaxation training as a safe and effective intervention in reducing stress and anxiety in pregnant women.
    Keywords: Muscle relaxation, Stress, anxiety, Pregnant women, Hypothyroidism
  • Mandana Pouladzadeh *, Mofid Husseinzadeh, Zahra Keramat, Maryam Heydar Azadzadeh Pages 171-182
    Background and Objectives The aim of this study is to determine the prevalence of respiratory infections in children admitted to Aboozar Children's Hospital in Ahvaz and the associated risk factors. Subjects and Methods A total of147 children aged 12 years and below admitted to the emergency department were selected for this case-control study, including 96 children with respiratory infections and 51 children without respiratory and/or digestive infections as a control group. Their demographic, clinical, and laboratory data were recorded and statistically compared between the two groups. Results Pneumonia (80.2%), especially pneumonia caused by coronavirus 2019, was the most common type of respiratory infection in children. The prevalence and risk of respiratory complications were significantly higher in boys than in girls (p=0.003). The mean age of children with respiratory infections was also higher than that of the control group (p<0.05). In addition, high body mass index, underlying diseases, low birth weight, reduced or no breastfeeding, a family with many children, parental smoking and air pollution were significantly associated with the high risk of infection (p<0.05). Compared to the control group, the children with respiratory infections had lower levels of red blood cells and lymphocytes, but higher levels of neutrophils (p<0.05). Conclusion Knowledge of diagnostic markers and possible risk factors for respiratory infections in children at the beginning of admission to the ward can play a key role in timely diagnosis and treatment of patients.
    Keywords: Ahvaz, children, Respiratory tract infections, risk factors
  • Bahare Arjmand, Nahid Chegeni *, Amir Danyaei, Farshid Mahmoudi, Ali Bagheri, Samira Razzaghi, Naser Rasouli, Arezoo Karimi, Amal Saki Malehi, Maryam Hazbavi Pages 183-192
    Background and Objectives This study compared conventional dose fractionation and hypofractionation in breast cancer radiotherapy to optimize treatment planning using different physical indices Subjects and Methods In this retrospective study, the treatment plans of 30 patients eligible for radiotherapy for left-sided breast cancer were investigated. Patients were treated with a conventional dose- interval regimen and three hypofractionated regimens. Dosimetry indexes such as the homogeneity index, conformity index, and mean dose to the left breast, lung, and heart were extracted from the dose-volume histogram and compared with each other to study the four different treatment regimens. Results According to the data obtained, the mean dose to the left breast (PTV), heart and ipsilateral lung was significantly reduced in hypofractionation methods compared to conventional regimen. The homogeneity and the conformity index values showed no significant difference in any of the treatment regimens. The dose received showed no difference in lung volume. For heart, the volume of 38 and 43% of the prescribed dose were significantly higher in the conventional method than in the three hypofractionation regimens. Conclusion Hypofraction treatment regimens with fewer treatment fraction and a dose per fraction greater than 2Gy compared to conventional dose fractionation led to a dose reduction for the heart and the same side of the lung.
    Keywords: breast-conserving therapy, Breast Mean Dose, conventional radiation therapy, hypofractionated
  • Zeinab Rashidi *, Neda Orakifar, Abdolhosseyn Neysi Pages 193-202
    Introduction

    The hospital information system is an electronic tool that collects, classifies, stores and retrieves the financial, administrative and clinical information of patients using computer capabilities and provides them to decision makers at any place and time. The present study was conducted with the aim of evaluating the acceptance of the hospital information system from the point of view of the users of teaching hospitals of Ahvaz University of Medical Sciences.

    Method

    The present study is descriptive observational. The samples included 270 users of teaching hospitals in Ahvaz. Sampling was done randomly and samples were available. The data collection tool was a standardized questionnaire.An average of less than 2.5 indicates a low acceptance level, an average of 2.5 to less than 3.75 is considered an average acceptance level, and an average greater than 3.75 to 5 indicates a favorable level of HIS acceptance by users

    Results

    The average variables of the questionnaire in terms of task support dimension, user interface, support for interdisciplinary cooperation and support service dimension are 4.42, 4.05, 4.64, 4.25, respectively, which indicates the level of acceptable acceptance. And in the dimensions of adaptability to tasks, learning ability, and accessibility, respectively, 3.73, 3.07, and 3.59, which indicate the average level of acceptance

    Conclusion

    Officials can increase user satisfaction by providing appropriate platforms in terms of accessibility and learning capabilities, and also by improving hospital information systems, they can significantly save time and increase the quality of services provided in the health care sector

    Keywords: hospital information system, Information technology, hospital information system users
  • Homayoon Gheisari, Mofid Husseinzadeh, Mandana Pouladzadeh * Pages 203-212
    Background and Objectives Considering the importance of pain control in patients, examining pain management awareness among medical students is necessary. Therefore, the present study aimed to investigate the relationship between moral intelligence and pain management awareness among medical interns at Jundishapur Ahvaz University of Medical Sciences. Subjects and Methods This cross-sectional descriptive study included 150 medical interns, who completed demographic information, the Lennik and Keil moral intelligence and Macmillan Pain Management questionnaires. Eventually, data were recorded and analyzed using SPSS software (version 26). Results The moral intelligence score of interns was 144.98 ± 17.18219. a total of 21 (14%) had average moral intelligence, and 129 (86%) cases showed good moral intelligence. The highest mean was related to accepting responsibility to serve others, and the lowest mean was related to the ability to forgive others' mistakes. The mean score for pain management was 73.72 ± 4.96446. Moreover, 30 (20%) cases had moderate pain management, and 120 (80%) cases showed good pain management. A statistically significant relationship was found between the moral intelligence and pain management score (P=0.003). The pain management score in women was significantly higher than that of men (p=0.001). Conclusion The indicators of moral intelligence and pain management in medical interns were at a good level, which indicates the success of general and specific educational programs in the field of developing moral skills in medical students.
    Keywords: Ahvaz, Medical Interns, Moral Intelligence, Pain management
  • Najmeh Mosheneh, Leila Momeni *, Elham Farhadfar Pages 213-224
    Background and Objectives Obesity is a multifactorial disease including genetics, lifestyle and gut dysbiosis. The aim of this research was to investigate the effects of eight weeks of aerobic training and probiotic supplementation on body composition, insulin resistance and glycosylated hemoglobin in inactive obese women. Subjects and Methods In this semi-experimental research, 32 middle-aged women with first-degree obesity were selected by purposive sampling and randomly divided into four groups: Exercise, Supplement, Combination, and Control. The exercise intervention consisted of eight weeks of moderate-intensity rhythmic aerobic training (60-75% of heart rate reserve) on three days of the week. The supplement and combination groups took 2 capsules of Familact probiotics from Bio Ferment Company daily, and the training and control groups received a placebo. Results A significant decrease was observed in insulin resistance, weight, and body fat percentage in the intervention groups compared to the control group (P < 0.05). Also, the reduction of insulin resistance in both training and combination groups was significantly higher than in the supplement group (P < 0.05). The reduction of HbA1C in the combined group was significant compared to the other groups (P<0.05). Also, the reduction in body fat percentage was significantly higher in the combined group than in the supplement group (P<0.001). Conclusion Both exercise and the use of probiotics have positive effects on the body composition and metabolism in obese women, and the use of both methods has better effects.
    Keywords: aerobic training, insulin resistance, Obesity, Probiotic supplementation
  • Sarour Rashidian, Kayhan Fathi, Akbar Ghalavand * Pages 225-236
    Background and Objectives Pregnancy is one of the most important periods of a woman's life, which affects most body systems due to the extensive metabolic needs of pregnancy. This research aimed to compare quality of life, thyroid function, and blood glucose profile in active and inactive pregnant women. Subjects and Methods In the present study, 120 pregnant women were purposefully selected from the pregnant women who were referred to the women's Clinic of Amir al-Momenin and Social Security Hospital in Ahvaz, Khuzestan province, Iran, in 2022. The activity and inactivity of pregnant women were based on the Pregnancy Physical Activity Questionnaire (PPAQ). In addition, the participants completed the quality of life questionnaires (WHOQOL-BREF). To measure thyroid hormones and sugar profile, blood sampling was done in the Hospital Laboratory while fasting. The data were analyzed using multivariate analysis of variance and independent t-test. Results The results of the present research showed that active pregnant women had significantly higher quality of life and T3 and T4 hormones compared to inactive pregnant women. Furthermore, active pregnant women had significantly lower fasting blood glucose, two-hour blood glucose, and thyroid-stimulating hormone compared to inactive pregnant women. Conclusion Overall, the present study emphasizes the importance of the role of physical activity on the psychological and physiological variables of pregnant women and suggests exercise interventions in future research.
    Keywords: Blood glucose, Pregnancy, physical activity, Quality of Life, Thyroid
  • Fatemeh Hayati, Homeira Rashidi *, Ebrahim Soofari, Ghodrat Aalah Mohammadi Pages 237-246
    Background
    Mycophenolate mofetil (MMF) is an immunosuppressant drug which is used to inhibit organ transplant rejection and to treat autoimmune diseases. Theoretically, such medications have spermatotoxic and genotoxic effects. However, evidence on the effects of MMF on fertility is limited and controversial.This study evaluated the effects of MMF and testosterone on sperm, sex hormones and antioxidant enzymes in male rats.
    Materials and Methods
    In this experimental study 24 adult male Naval Medical Research Institute (NMRI) mice randomly divided into 3 groups: 1- saline serum (control), 2- MMF and 3- MMF along with testosterone by subcutaneous injection, for 65 days. Change in body weight, sperm quality (concentration, motility and morphology), serum level of gonadotropin hormones, and testosterone, superoxide dismutase (SOD), glutathione (GSH), catalase, total antioxidant capacity (TAC) in serum and epididymis were evaluated.
    Findings
    Both MMF treatment groups compared to control showed a decrease in body weight, number and motility of sperm, level of testosterone, antioxidant enzymes (SOD, GSH, and catalase) and TAC (P<0.05), and increase of gonadotropin hormones and sperm morphology abnormality (P<0.05). The adverse effects on sperm count and epididymis testosterone levels in the Mycophenolatemofetil +testosterone group was less than the Mycophenolate mofetil group (P<0.05).
    Conclusion
    This study showed that Mycophenolatemofetil has adverse effects on sperm count, gonadotropins , testosterone and antioxidant pathway enzymes, and the use of testosterone cannot reduce the adverse effects of MMF. The adverse effects of Mycophenolate mofetil may be due to a decrease in the level of antioxidants.
    Keywords: Mycophenolate mofetil, testosterone, Gonadotropins, antioxidants
  • Masoumeh Zirak Javanmard, Negin Setareh, Neda Abedpour * Pages 247-257
    Background and Objectives The present study aimed to determine the effect of curcumin and chlorogenic acid (CGA) on the survival rate of bone marrow mesenchymal stem cells. Subjects and Methods Twenty-four male mice were randomly divided into four groups of six: Control, Curcumin, CGA, and Dimethyl sulfoxide (DMSO). Around 10 μmol/L Curcumin was added to the culture medium, and the cells were exposed to curcumin dissolved in DMSO for 48 h. In addition, in the CGA group, this substance was added to the culture medium with a dose of 10 mmol (for 24 h). After isolation, culture, and passage of bone marrow mesenchymal stem cells (BMSCs), the cells were trypsinized, and then centrifuged. For cell counting, after mixing 10 μl of culture medium with cells and 10 μl of toluidine blue, the number of live and dead cells was counted.Results Exposure of stem cells to curcumin for 48 h at a dose of 10 μmol resulted in a significant increase in cell viability compared to the control group. Furthermore, the presence of mesenchymal stem cells with 10 mmol of CGA for 24 h significantly increased cell survival. Statistical analysis revealed a significant difference between the groups of curcumin and CGA in cell survival, and the effect of curcumin was more significant than CGA. Conclusion Comparison of the protective effect of curcumin on mesenchymal stem cells based on statistical analysis showed that the effect of curcumin is much greater than CGA, and a significant difference between these two treatment groups indicates that curcumin is more effective in protecting against death and increasing the live/dead cell ratio.
    Keywords: Cell Viability, chlorogenic acid, curcumin, Mesenchymal stem cell
  • Sanaz Hosseini Nejhad *, Alireza Jahanshahi, Leila Yazdanpanah Pages 258-267
    Objective

    Diabetes mellitus is a common metabolic disorder, with worldwide increasing rates and many complications. Nervous system disorders are the most commonly encountered diabetes, so that about half of diabetic patients will ultimately develop neuropathy. Diabetic neuropathy leads to consequences like recurrent lower limb infections, diabetic foot ulcers and subsequent amputation. Considering the many problems caused by diabetic neuropathy and the need to know more about this complication and helping to improve prevention and control strategies, this study was conducted to determine the frequency of diabetic neuropathy in diabetic patients and its risk factors in patients referred to the Diabetes Clinic of the Hospital Golestan Ahwaz was conducted during the years 1393-95.Methods & Materials: This retrospective study carried out on 605 patients with type 2 diabetes who referred to Ahwaz Golestan Hospital from 1393 to 1395. The frequency of diabetic neuropathy was evaluated in these patients and the risk factors for the development of neuropathy were studied using data registration forms and analyzed by software ...

    Results

    Of the 605 patients studied in this study, 213 (35.2%) patients had diabetic neuropathy.Of these 213 people (51%) were women and (49%) were men. With the increase in HbA1c level or smoking, the prevalence of diabetic neuropathy also increased significantly.

    Conclusion

    Diabetic neuropathy is a common and prevalent complication of diabetes. With attention to the early diagnosis, treatment of complications and risk factors, efforts should be made to reduce this complication in order to reduce its many medical, social and financial problems.

    Keywords: Diabetes, Diabetic Neuropathy, smoking, monofilaman 10 grams