فهرست مطالب

پژوهشهای راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی - سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1402)

مجله پژوهشهای راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی
سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالستار دارابی*، حامد حسن زاده خانکهدانی صفحات 107-124
    پیاز  تولید شده در منطقه های مرکزی و شمال کشور در پاییز و میانه زمستان به مصرف می رسد و بعد از این، کمبود این محصول در بازار وجود دارد. با تولید زمستانه پیاز در منطقه های جنوب کشور می توان به رفع این کمبود اقدام نمود. رقم های پیاز برای کاشت در منطقه های یاد شده باید روز کوتاه، زودرس، متحمل به تنش های محیطی و پرمحصول باشند. اگرچه توده های بومی زیادی در جنوب کشور وجود دارند، ولی در قسمت زیادی از منطقه های جنوب کشور رقم های وارداتی همانند ’تگزاس ارلی گرانو‘4، ’تگزاس ارلی وایت‘5، ’پریماورا‘6 و ’صبا‘7 به دلیل عملکرد زیاد کشت می شوند. تاریخ توصیه شده برای کاشت بذر، انتقال نشا و سوخک بسته به شرایط اقلیمی، سیستم کاشت، فصل تولید و نژادگان8 از 10 شهریور تا روزهای پایانی مهر ماه متغیر می باشد. استفاده از آمینو کلات های روی (به ویژه لیزین روی) عملکرد، تندی و خاصیت انبارمانی جمعیت بهبود یافته پیاز بهبهان و رقم ’پریماورا‘ را افزایش و تجمع نیترات را کاهش داد. در کشت توام پیاز با کاهو و شنبلیله عملکرد، نسبت برابری زمین و نسبت برابری درآمد، افزایش یافت. توده محلی رامهرمز به طور نسبی در مقابل تریپس پیاز مقاوم است. انگیزاننده های مقاومت را می توان به عنوان جایگزینی برای قارچ کش به منظور کنترل سفیدک کرکی به کار گرفت. سم های پندی متالین9، فوکوس10، سلکت11، سوپر گالانت12 و اکسی فلوروفن13 علف های ناخواسته (هرز) را در مزرعه های پیاز کنترل می کنند. نژادگان های جمعیت بهبود یافته پیاز بهبهان و رقم های ’تگزاس ارلی گرانو‘ و ’صبا‘ ویژگی انبارمانی مناسبی دارند.
    کلیدواژگان: انبارمانی، تشکیل سوخ، سوخک، نژادگان، نشا
  • مجید نامداری*، سید سعید محتسبی صفحات 125-140
    تامین امنیت غذایی یکی از مهمترین نگرانی های جهانی و از محورهای اصلی سیاست گذاری ها در مقیاس ملی و جهانی است. امنیت غذایی و تغذیه سالم به عنوان مهمترین نیاز انسان و عاملی برای رشد و توسعه اقتصادی جامعه های انسانی بشمار می رود. بخش کشاورزی بواسطه تامین مواد غذایی مورد نیاز کشور از اهمیت راهبردی برخوردار است و برای تامین امنیت پایدار این بخش باید اقدام های توسعه ای متناسب انجام شود. از سوی دیگر، تولیدهای کشاورزی تاثیرهای چشمگیری بر محیط زیست دارد. بنابراین، لازم است تامین سبد غذایی افراد ضمن حفظ اصول پایداری دارای کمینه تاثیرهای محیط زیستی باشد. در پژوهش حاضر، از روش ارزیابی چرخه زندگی برای ارزیابی تاثیرهای محیط زیستی سبد غذایی ایرانیان استفاده شد. محصول های مورد بررسی در این سبد دربرگیرنده گوشت قرمز، گوشت سفید، برنج، شیر، روغن نباتی، تخم مرغ، سیب زمینی، پیاز، گندم، شکر، لوبیا، پرتقال، سیب، چای، گوجه فرنگی و انواع سبزی بود. نتایج نشان داد که بیشترین بار محیط زیستی مربوط به فراورده های دامی (به ترتیب گوشت مرغ و گوشت گوساله) می باشند. پس از آن، تولید گندم (نان و ماکارونی) بیشترین بار محیط زیستی را داشته است و روغن نباتی نیز در جایگاه بعدی قرار دارد. پس از شناسایی محصول های با بار محیط زیستی، دو طرح برای کاهش تاثیرهای آن ها ارایه شده است، یکی تغییر سبد غذایی و تشکیل سبد غذایی مطلوب با در نظر گرفتن مبحث های محیط زیستی و دیگری افزایش کارایی سیستم های تولیدی و کاهش هدررفت ها در مرحله های مختلف زنجیره تولید تا مصرف، که سیاست گذاران باید اقدام های عملی آن را پایه ریزی کنند.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، تولید پایدار، گرمایش جهانی، محیط زیست
  • مرتضی زنگنه*، خیزران حسن پور صفحات 141-156
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مقدار توسعه یافتگی صنعت جوجه کشی در ایران در دو مقطع زمانی در سال های 1395 و 1399 انجام شد. معیارهای موثر بر توسعه صنعت جوجه کشی بررسی و سپس وزن معیارها با بهره گیری از دو روش آنتروپی شانون و مقایسه های زوجی براورد شد. معیارهای انتخاب شده عبارتند از شمار موسسه های جوجه کشی (461/0)، ظرفیت ماشین های جوجه کشی (243/0)، شمار انواع جوجه یک روزه تولیدشده (148/0)، شمار انواع تخم نطفه دار مصرف شده (094/0) و شمار شاغلان صنعت جوجه کشی (052/0). در پایان از روش تاپسیس4 برای رتبه بندی 11 استان برتر در صنعت جوجه کشی بهره گیری شد. نتایج نشان داد که در سال 1395، به ترتیب استان های مازندران، گیلان و آذربایجان شرقی و در سال 1399، استان های گیلان، مازندران و گلستان بیشترین مقدار توسعه یافتگی در این صنعت را داشته اند. نتایج نشان داد که همبستگی معنی داری بین وضعیت صنعت پرورش مرغ مادر به عنوان صنایع بالادست و صنعت پرورش مرغ گوشتی به عنوان صنایع پایین دست، با مقدار توسعه یافتگی صنعت جوجه کشی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تخم نطفه دار، جوجه یک روزه، ماشین های جوجه کشی، موسسه های جوجه کشی
  • الهام قهساره اردستانی، شهرام منصوری*، حجت الله خدری غریوند صفحات 157-170

    پدیده گسترش و چیرگی (غالبیت) گیاهان چوبی به عنوان نمونه جهانی از گذر و تغییر ترکیب پوشش گیاهی به رسمیت شناخته شده است که در علفزارها و بوم نظام های مرتعی سراسر جهان روی می دهد. با توجه به دامنه وقوع این پدیده و تاثیر آن بر خدمت های بوم نظامی و معیشت میلیون ها نفر از مردم محلی، ضروری است عامل ها و زمینه های ظهور این پدیده مورد بررسی قرارگیرند. این مقاله با مروری بر بررسی های مرتبط، به بررسی و شناخت عامل ها و زمینه های موثر این پدیده در بوم نظام های طبیعی می پردازد. جمع بندی پژوهش ها نشان داد عامل های بلندمدت (اقلیم، خاک و مدیریت انسانی) و کوتاه مدت (نوسان اقلیمی و فعالیت های انسانی) بر چیرگی گیاهان چوبی، پویایی پوشش گیاهان چوبی و ترکیب گونه ای هر منطقه تاثیر می گذارند. افزون براین، در سطح محلی، تغییر در میزان و نوع بارش، گیاه خواری، انواع آتش سوزی و ویژگی های خاک بر احتمال فراوانی پوشش گیاهان چوبی و دامنه گسترش آن ها تاثیرگذار است. این مقاله پیشنهاد می کند پژوهش های آینده ترکیبی از ویژگی های گیاهان چوبی برای عبور از همه مانع ها و مرحله های گسترش آن ها را مورد بررسی قرار دهند. این موضوع، به چیرگی گیاهان چوبی در گذشته و پیش بینی آن در آینده کمک می کند.

    کلیدواژگان: بوم نظام بلندمدت و کوتاه مدت، بوم نظام علفزارها، گسترش و غالبیت گیاهان چوبی، گیاهان چوبی، ویژگی گیاهان چوبی
  • جبار ولی پور، محسن جوانمیری پور*، عباسعلی زمانی صفحات 171-186
    خشکیدگی گونه های جنگلی، به ویژه در منطقه های خشک و نیمه خشک، به عنوان  یکی از چالش های اساسی بوم نظام های مختلف  مطرح  است. هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت خشکیدگی گونه های درختی در جنگل های زاگرس می باشد. برای انجام این پژوهش جنگل های شهرستان گیلانغرب بررسی شد. در این بررسی از الگوی نمونه برداری تصادفی-منظم استفاده شد و تمام سطح زیر پوشش شبکه آماربرداری (3000×3000 متر) با 92 قطعه نمونه با مساحت 25/0 هکتار در محل تقاطع خط ها در جنگل ها پایش شد. از همه درختان در هر قطعه نمونه، به صورت 100% نمونه برداری انجام شد. برای تعیین درجه خشکیدگی، بر اساس مشاهده های دیداری از نسبت مقدار شاخه های خشکیده به کل شاخه های هر درخت استفاده شد. نتایج نشان داد که در بین درختان دارای خشکیدگی درجه 1 فراوانی آن در بلوط ایرانی4  4/83% است. دیگر گونه های موجود در منطقه مانند تنگرس5، بنه6، کیکم7 و زالزالک8 به ترتیب دارای 1/5، 4/4، 2/3 و 2% خشکیدگی درجه 1 بودند. فراوانی خشکیدگی درجه 2 در بلوط ایرانی 4/84% و در دیگر گونه های موجود در منطقه مانند بنه، زالزالک و تنگرس به ترتیب 8/9، 25/2 و 2% بود. همچنین، بیشترین فراوانی درختان با خشکیدگی درجه 5 مربوط به گونه های بلوط ایرانی، بنه و تنگرس به ترتیب با 2/94، 8/2 و 6/2%  بود. از کل موجودی بلوط ایرانی، 28% آن ها سالم و 72% آن ها در درجه های مختلف دچار خشکیدگی هستند. در گونه آلوی وحشی9 از کل درختان، 83% آن ها سالم و 17% خشکیده بود. همچنین، در مورد گونه بنه از کل درختان، 23% آن ها زنده و سالم و 77% دارای خشکیدگی بودند. بر اساس نتایج، اقدام های حمایتی دربرگیرنده بازرویی ساختار توده ها برای حفاظت بهتر جنگل ها، حفظ آمیختگی توده ها و تحریک پیچیدگی و ناهمگنی ساختاری، ابزارهای مفیدی برای کاهش خطرهای مرتبط با افزایش خشکیدگی درختان و سایر رژیم های جدید آشفتگی در راستای راهبرد تاب آوری در جنگل های منطقه خواهند بود.
    کلیدواژگان: بادام، بلوط، بنه، خشکیدگی، زاگرس
  • ناصر خانی، جمشید ابراهیم پور سامانی* صفحات 187-202
    در حال حاضر زنجیره تامین مواد غذایی کشاورزی با چالش های زیادی از جمله افزایش تنوع تقاضای مصرف کنندگان، کیفیت، ایمنی فراورده ها و رشد ناپایدار رو به رو است. همچنین، چالش های چندی از جمله نگرانی های زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی مطرح هستند. با وجود اهمیت آن، شوربختانه تاکنون پژوهش های منسجم و هماهنگ پیرامون  شناسایی و رفع چالش های موجود در این موضوع بسیار کم انجام شده است. از سوی دیگر، دامنه گسترده ای از شاخص ها برای نظارت و ارزیابی مسیله های پایداری در موضوع مواد غذایی کشاورزی به طور پراکنده وجوددارد، اما شمار کمی از آن ها به طور ویژه مربوط به این موضوع می باشند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل و شاخص های موثر بر زنجیره تامین پایدار مواد غذایی کشاورزی با بهره گیری از نتایج پژوهش های انجام شده، با استفاده از رویکرد بررسی مرور نظامند است. به منظور شناسایی دقیق تر شاخص ها از راه جستجو در پایگاه داده ها، 74 مقاله در زمینه زنجیره تامین پایدار مواد غذایی و کشاورزی به صورت جداگانه بررسی شد و در پایان 40 مقاله تا نخستین روزهای سال 2023 گزینش و برای آشکار کردن چشم اندازها و شکاف های پژوهشی در این پژوهش واکاوی شد. بررسی های  پیشین به صورت انفرادی بر جنبه های قابلیت شناسایی، ایمنی و سلامت مواد غذایی و ارزیابی عملکرد متمرکز شده اند، اما بررسی همزمان موضوع زنجیره تامین پایداری مواد غذایی کشاورزی با سایر شاخص های درگیر در این موضوع به ندرت بررسی شده است. دسته اصلی از معیار و شاخص های کلیدی  عملکرد (یعنی کارایی، انعطاف پذیری، پاسخگویی و کیفیت محصول و قابلیت اطمینان) به عنوان  شاخص های موثر در این موضوع شناسایی شده است. پژوهش حاضر مفهوم جدیدی را برای ارزیابی و شناسایی شاخص ها، چالش های زنجیره های تامین غذایی- کشاورزی که دربرگیرنده  شاخص های پایداری و دیگر شاخص های درگیر همراه با شاخص های ویژه می باشد، ارایه می دهد.
    ا.
    کلیدواژگان: مواد غذایی کشاورزی، شاخص ها، زنجیره تامین، پایداری، مدل نظام مند
  • حسن صالحی * صفحات 203-205

    جلسه سخنرانی «راهکارهای کاهش مصرف آب در پردیسه سازی شهری» در تاریخ 16 شهریورماه 1401 توسط شاخه علوم باغبانی گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم در فضای مجازی اسکای روم و با حضور بیش از 80 نفر از اعضای گروه، استادان و پژوهشگران از دانشگاه ها و مراکز پژوهشی و نیز متخصصان فضای سبز کشور، به صورت مجازی در فرهنگستان علوم برگزار شد.

|
  • Abdulsattar Darabi *, Hamed Hassanzadeh Khankahdani Pages 107-124
    The onions produced in centeral and northern regions of Iran are consumed in autumn and mid winter, and after that, there is a shortage of onions in the market. This shortage can be eliminated by onion production in mid winter in the southern regions of Iran. Short day, early maturity, tolerance to environmental stresses and high yielding are characters of cultivars, that are recommended for onion production in southern regions of Iran. Although many onion landraces are observed in southern region of Iran, however due to low yielding of these landraces, foreign cultivars such as Texas early grano, Texas early white, Primavera and Saba are cultivated in the most part of these regions. Recommended sowing seed and transplants as well as sets transplanting dates varied from early October to mid September depended on climatic conditions, planting methods, season production and genotypes. Application of Zn-Amino celates (specially methionine-Zn) increased yield, pungency, storability and decreased nitrate accumulation in improved population of Behbahan onion and Primavera cultivar. In intercropping of onion and lettuce as well as fenugreek yield, land equivalent ratio and income equivalent ratio were higher than sole crop. Ramhormoz genotype is relative resistance to thrips. Pendimetalin, Focus, Select, Gallent-Super and Oxyfluorofen herbicides control weeds in onion farms. Resistance inducers can be used as a substitute for fungicide application to control downy mildew in onion. The storability of improved population of Behbahan onion , Texas early grano as well as Seba cultivars are high.
    Keywords: Bulbing, Genotype, SET, Storability, Transplant
  • Majid Namdari *, Seyed Saeid Mohtasebi Pages 125-140
    Ensuring food security is one of the most important global concerns of national and global policies. The agriculture is important sector in the country economy due to the supply of food for society, and appropriate developmental measures must be taken to ensure the sustainable security of this sector. On the other hand, agricultural production has a significant impact on the environment. Therefore, it is necessary to provide people's food basket while maintaining the principles of sustainability with minimal environmental effects. In this study, the life cycle assessment method was used to evaluate the environmental effects of the Iranian food basket. The investigated products in this basket included: red meat, white meat, rice, milk, vegetable oil, eggs, potatoes, onions, wheat, sugar, beans, oranges, apples, tea, tomatoes and vegetables. The results showed that the biggest environmental burden is related to animal products (chicken and beef, respectively), followed by the production of wheat, which is consumed in the form of bread and pasta in the food basket. Edible oil is also in the next place. After identifying the products with high environmental load, two strategies have been presented to reduce the environmental effects. First, changing the food basket and forming an optimal food basket by considering environmental issues, and the second, increasing the efficiency of production systems and reducing the waste at different stages of the supply chain it is then up to policymakers to provide the bases for practical measures.
    Keywords: Environment, Food Security, Global warming, Sustainable Production
  • Morteza Zangeneh *, Kheyzaran Hassanpour Pages 141-156
    This research was conducted with the aim of evaluating the development level of the hatchery industry in Iran at two points in 2016 and 2021. The effective criteria in the development of the hatchery industry were investigated, then the weights of the criteria were estimated using Shannon entropy and pairwise comparisons methods as follows. The number of hatchery institutions (0.461), the capacity of hatchery machines (0.243), the number of day-old chicks produced (0.148), the number of fertilized eggs consumed (0.094) and the number of workers in the hatchery industry (0.052). These criteria were used in the TOPSIS method to rank the top 11 provinces. The results showed that in 2016, Mazandaran, Guilan and East Azarbaijan provinces and in 2021, Guilan, Mazandaran and Golestan provinces had the highest development level in this industry. Developmental level of hatchery industry did not show a significan correlation with the state of broiler breeding and production industries as upstream and downstream industries.
    Keywords: Day-old chicks, Fertilized eggs, Hatchery institutions, Hatchery machines
  • Elham Ghehsareh Ardestani, Shahram Mansoori *, Hojatollah Khedrigharibvand Pages 157-170

    The phenomenon of woody plant encroachment (WPE) has been recognized as a global example of the transition and change in vegetation composition, which occurs in grasslands and rangeland ecosystems around the world. Considering the scope of this phenomenon and its impacts on the ecological services and the livelihood of millions of local people, it is necessary to investigate the factors and contexts of the phenomenon emergence. By reviewing related studies of the phenomenon in natural ecosystems, this paper examines and recognizes the factors and effective areas and contexts of its emergence. In general, the summary of the research showed that long-term factors such as climate, soil and human management and short-term factors including climate fluctuations and human activities affect WPE, the dynamics of woody plants and the species composition of each region. In addition, at the local level, changes in the amount and type of precipitation, herbivory, types of fires, and soil characteristics affect the probability of the abundance of woody plants and the WPE phenomenon. This research suggests that future research should examine and identify a combination of traits of woody plants needed to cross all obstacles and stages of WPE, this will help to explain the WPE phenomenon in the past and its prediction in the future.

    Materials and methods

    This study, by reviewing the findings related to this phenomenon in natural ecosystems, investigates and recognizes the effective factors and contexts of emergence, has dealt with this phenomenon.

    Results and discussions

    The causes and factors of the WPE are still something like a puzzle, and several stimuli may interact and intensify the occurrence of this phenomenon. Therefore, understanding the phenomenon of WPE requires considering multiple interactions between stimulating and limiting factors and their changes over time in a specific location. There is uncertainty in quantifying the importance of these stimuli and understanding their interaction with each other. In general, the WPE is affected by long-term (such as climate and carbon dioxide concentration) and short-term (such as fire and herbivory) driving factors that affect the dynamics of woody plant cover and the

    Keywords: Characteristics of woody plants, Grasslands, Long-term, short-term factors, Rangeland ecosystems, woody plant encroachment
  • Jabar Valipour, Mohsen Javanmiri Pour *, Abbasali Zamani Pages 171-186
    The mortality of forest species, especially in arid and semi-arid regions, has been considered the main challenge of diverse ecosystems. The aim of this study was to compare the mortality status of Iranian oak and Mt. Atlas mastic tree in the Zagros forests in western Iran. To carry out this study, whole forests in the Gilan-e Gharb were considered. For this purpose, the entire surface was divided into equal parts with a sampling grid of 3000 x 3000 m2. Ninety two sample plots with an area of 0.25 ha considered for sampling at the intersection of the lines in the forests. Sampling of all the were trees in the plots was done 100%. Based on objective observations, the ratio of dried branches to the whole tree branches was used to determine the dryness ratio of the studied trees. The results showed that the frequency of 1st mortality in different species shows that its highest frequency is 83.4% in Iranian oak (Quercus brantii Lindl.). Other species in the region, such as Prunus lycioides C.K.Schneid., Pistacia atlantica mutica Desf., Acer monspessulanum L., and Crataegus sp. L., had 5.1%, 4.4%, 3.2%, and 2% of 1st mortality, respectively. The frequency of 2nd mortality in Persian oak was 84.4% and in other species in the region, such as P.atlantica, Crataegus sp, and P.lycioides C.K.Schneid., it was 9.8%, 2.25%, and 2%, respectively. Similarly, the highest frequency of trees with mortality grade 5 included Iranian oak,  P. atlantica mutica Desf., and P. lycioides C.K.Schneid. species with 94.2%, 2.8%, and 2.6%, respectively. From the total population of Persian oaks, 28% of them were healthy and 72% of them were dying in various degrees. In the wild plum species, 83% of the trees were healthy and 17% were dying. Furthermore, in the wild pistachio species, 23% of the trees were alive and healthy and 77% of them were dead. Based on the results, supporting measures will include monitoring the structure of stands for better protection of forests, maintaining the mix of stands and stimulating structural complexity and heterogeneity, that are valuable tools to reduce the risks associated with increasing tree dieback, and other new disturbance regimes in line with the resilience strategy.
    Keywords: Decline, Persian oak, Mt. Atlas mastic tree, Pronus, Zagros
  • Naser Khani, Jamshid Samani * Pages 187-202
    Currently, the agricultural food supply chain is facing many challenges including the increase in the diversity of consumer demand, quality, product safety, and unsustainable growth, as well as many challenges including environmental, economic, and social concerns. Despite its importance, unfortunately, until now, there has been very little coherent and coordinated research on identifying and solving the challenges in this field. On the other hand, a wide range of indicators for monitoring and evaluating sustainability issues in the field of agri-food are seen sporadically, but a few of them are specifically related to this field. Therefore, this research aimed to provide a model of effective indicators of the sustainable supply chain of agricultural food and to increase attention to the research results obtained using a systematic review approach. To identify accurately the indicators by searching in the databases, 74 articles in the field of the sustainable supply chain of food and agriculture were reviewed separately. Finally, 40 articles were selected until the beginning of 2023 and analyzed to reveal the prospects and research gaps in this field. Previous studies have focused individually on the aspects of identification, safety food safety, and performance evaluation, but the simultaneous examination of the supply chain of agricultural food sustainability with other indicators involved in this field has rarely been investigated. The main category of key performance criteria and indicators (i.e. efficiency, flexibility, responsiveness, product quality, and reliability) have been identified as effective indicators in this field. A new concept for evaluating and identifying indicators, chain challenges provide an agricultural food supply that includes sustainability indicators and other relevant indicators along with special indicators.
    Keywords: Agricultural food, Indicators, Supply chain, Sustainability, System model