فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی جیرفت
سال دهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مژگان تائبی، فاطمه محمدی واحد، جمشید اسلامی، مهشید ناظم زاده، فرزاد عباس زاده*، عظیمه افشارزرندی صفحات 1238-1346
    مقدمه و هدف

    بیمارستان یکی از شایع ترین سازمان هایی هستند که تحت تاثیر خطر انتقال عفونت های مختلف و آسیب شغلی قرار دارد. کارکنان اتاق عمل به عنوان افرادی که عهده دار مراقبت از بیماران هستند، ازنظر ابتلا به بیماری های منتقله از راه خون جزو گروه های پرخطر به شمار می آیند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی شرکت در دوره های آموزشی ضمن خدمت عفونت های منتقله از راه خون، بر میزان مواجه شغلی و آگاهی پرسنل اتاق عمل در بیمارستان ها انجام گردید.

    روش کار

    پژوهش حاضر بر روی 198 نفر از پرسنل اتاق عمل به صورت مقطعی در سال 1397 انجام شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه سنجش میزان آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان در مواجهه شغلی استفاده شد. پرسشنامه به شیوه نمونه گیری در دسترس به افراد داده شد و پس از جمع آوری در نرم افزار SPSS  نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره آگاهی 38/1±63/6 از 10 بود که نشان دهنده آگاهی نامطلوب پرسنل بود و 129 نفر (2/65%) از افراد شرکت کننده سابقه مواجهه شغلی با عفونت های منتقله از راه خون را داشتند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه اکثر افراد آموزش های مربوطه را دیده بودند اما آگاهی افراد در حد مطلوب نبود و میزان مواجهه نیز در پرسنل، بالا گزارش گردید. بنابراین لازم است با آموزش موثرتر و نظارت منظم می توان به بهبود سیستم مواجهه شغلی و در نهایت کاهش خطر انتقال عفونت های منتقله از طریق خون کمک کرد.

    کلیدواژگان: آگاهی، پرسنل اتاق عمل، عفونت های منتقله از راه خون، مواجهه شغلی
  • علی اصغر خیرخواه وکیل آباد، احسان موحد*، اطهره شهدادی، ساره فیروزی، هاجر گیلانی، اطهره سالاری صفحات 1247-1256
    مقدمه و هدف

    امروزه به دلیل سبک زندگی ناسالم با افزایش بیماری های غیرواگیر از جمله سرطان ها مواجه هستیم. مطالعه حاضر با هدف تعیین بروز خام و استاندارد شده سنی 5 سرطان شایع در دانشگاه علوم پزشکی جیرفت انجام گرفت.

    روش کار

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی کلیه ی موارد تشخیص داده شده سرطان در شهرستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی جیرفت در سال 1396 انجام شد. پس از استخراج داده ها از نرم افزار داده های ثبت سرطان و حذف موارد تکراری، میزان بروز خام و استاندارد شده سنی 5 سرطان شایع محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 601 بیمار سرطانی در سال 1396 با میانگین سنی 82/21 ±53/55 سال مورد بررسی قرار گرفتند. از این تعداد 347 مورد (57%) از سرطان ها در مردان بود. بیشترین میزان بروز سرطان در گروه سنی 60- 64 با فراوانی 76 (6/12%) بود. میزان بروز خام و بروز استاندارد شده سنی کل سرطان ها در جمعیت تحت پوشش دانشگاه، به ترتیب 21/88 نفر و 89/110 نفر در 100000 نفر بودند و شایع ترین سرطان ها در کل جمعیت شامل پستان، پوست، ریه، کبد، مغز و سیستم عصبی بودند.

    نتیجه گیری

    کاهش سن سرطان در جمعیت مورد مطالعه و بروز بالا در مردان و همچنین متفاوت بودن 5 سرطان شایع در هر منطقه، نشان دهنده آن است که عوامل خطر در مناطق مختلف متفاوت است. لذا انجام تحقیقات کیفی، اجرای صحیح برنامه های غربالگری و تشخیص زودرس و آموزش همه گروه های جامعه جهت شناسایی عوامل خطر و تعدیل و کنترل آنها ضروری است.

    کلیدواژگان: سرطان، بروز خام، بروز استاندارد شده، جیرفت
  • علیرضا رحیم نیا، یونس پناهی، سید مرتضی حسینی، سید جابر موسوی*، محمدمهدی شاطر صفحات 1257-1263
    مقدمه و هدف

    یکی از عوامل مهم درد و ناتوانی در افراد جامعه، استیوآرتریت زانو به شمار می آید. هدف از این مطالعه بررسی میزان درد و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به استیوآرتریت زانو تحت درمان با کپسول ژلاتینی سیاهدانه و درمان دارویی بود.

    روش کار

    این مطالعه مورد شاهدی بر روی بیماران مراجعه کننده با شکایت استیوآرتریت زانو به درمانگاه بقیه اله اعظم (عج) در سال 1400 انجام شد. در مجموع 120 بیمار به روش تصادفی در دو گروه درمان استاندارد (فیزیوتراپی، ورزش جهت تقویت عضلات و توصیه های تغذیه) و گروه دریافت کننده کپسول ژلاتینی سیاهدانه (650 میلی گرم، خوراکی و روزی دو عدد) مورد بررسی قرار گرفتند. سپس پرسشنامه کیفیت زندگی 36 سوالی، پرسشنامه عملکردی (WOMAC) و مقیاس میزان درد بصری (VAS) برای بیماران در دو گروه مورد و شاهد تکمیل شد. همگی اطلاعات جمع آوری شده وارد نرم افزار SPSS شد و با استفاده از تست آماری Chi Squared و Student’s t-test آنالیز شدند. در تمامی آنالیزها حد معناداری نتایج 0/05 بود.

    یافته ها

    بین نمره کیفیت زندگی بیماران بین دو گروه مورد و شاهد تفاوت معناداری یافت نشد (0/05<p). اما بین نمره شدت درد بصری بین دو گروه مورد و شاهد تفاوت معناداری مشاهده شد (0/05p) در زیر مقیاس های پرسشنامه WOMAC، نیز بین نمره درد، خشکی مفاصل بین دو گروه مورد و شاهد تفاوت معناداری مشاهده شد (0/05>p)، اما بین نمره فعالیت فیزیکی در بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/05>p).

    نتیجه گیری

    نتیجه مطالعه ما نشان داد که در مقایسه با درمان دارویی، روغن سیاهدانه باعث کاهش درد، بهبودی خشکی مفاصل، کاهش درد بصری می شود اما بر کیفیت زندگی تاثیر آماری معنی داری نداشت.

    کلیدواژگان: سیاهدانه، استئوآرتریت، کیفیت زندگی، درد
  • شیرین تفت آشیان، آتوسا قاسمی نژاد دهکردی* صفحات 1264-1271
    مقدمه و هدف

    نقش تغذیه و اختلالات خوردن در سلامت جسمانی و تصویر بدنی در سلامت روان بسیار مهم است. از این رو هدف این پژوهش رابطه دانش تغذیه ای و اختلالات غذا خوردن با تصویر بدنی در دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار دانشگاه آزاد اسلامی شهر اهواز بود.

    روش کار

    این پژوهش کاربردی و از نظر روش توصیفی-همبستگی بود که در سال 1401 و در شهر اهواز انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات دو پرسشنامه اختلالات خوردن و تصویر بدنی استیک و همکاران و پرسشنامه دانش تغذیه ای پارمنتر و واردل بود. جامعه ی ورزشکار حدود 300 نفر و تعداد جامعه ی غیرورزشکار حدود 18 هزار نفر بود. با توجه به جدول مورگان دانشجویان غیر ورزشکار 377 نفر به صورت تصادفی و در دانشجویان ورزشکار 169 نفر به صورت در دسترس در نظر گرفته شد. آزمون های مورد استفاده در این پژوهش ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون من ویتنی بود که با نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین دانش تغذیه ای با تصویر بدنی در هر دو گروه دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار رابطه ای منفی و معنی دار برقرار و بین اختلالات خوردن با تصویر بدنی رابطه ای مثبت و معنی دار برقرار است (0/05>p).

    نتیجه گیری

    ورزش می تواند در اختلالات خوردن و دانش تغذیه ای موثر باشد. لذا با بهبود امکانات ورزشی و یا ایجاد انگیزه در دانشجویان برای پرداختن به فعالیت ورزشی می توان زمینه را برای بهبود دانش تغذیه ای و اختلالات خوردن دانشجویان فراهم نمود.

    کلیدواژگان: دانش تغذیه ای، اختلال خوردن، تصویر بدنی، دانشجو
  • عباس بیات اصغری*، زینب بهشتی، احمد آرامون، جواد جواهری، سحر موسی نژاد صفحات 1272-1282
    مقدمه و هدف

    طلاق، به عنوان یکی از مهمترین پدیده های اجتماعی، عوارض روانی متعددی به دنبال دارد. از جمله این عوارض افسردگی می باشد. تداوم افسردگی می تواند کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، ضروری است به وسیله روان درمانی های متعدد این عوارض درمانی تعدیل و درمان شود. لذا، هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری و مصاحبه انگیزشی بر افسردگی زنان مطلقه بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک طرح مداخله ای از نوع نیمه تجربی بود. جامعه آماری 260 نفر از زنان مطلقه 20 تا 50 سال بودند. 60 نفر از زنان مذکور بر اساس معیارهای ورود انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه درمان شناختی- رفتاری، درمان مصاحبه انگیزشی و گروه شاهد تقسیم شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه مقیاس افسردگی آرون بک، بکوارد، مندلسون، مارک و ارباف (1986) بود. برای گروه های آزمایش، جلسات درمان به تعداد 12جلسه 75 دقیقه ای برگزار شد. قبل از انجام مداخلات و در پایان مطالعه افراد در تمام گروه ها، پرسشنامه مقیاس افسردگی را پر کردند. داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 25 شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در مقایسه میانگین نمره متغیرهای افسردگی بین سه گروه درمان شناختی-رفتاری، مصاحبه انگیزشی و گروه کنترل تفاوت معنی داری وجود داشت (0/05>p). همچنین در مقایسه تک به تک گروه های درمان شناختی-رفتاری و درمان مصاحبه انگیزشی با گروه کنترل در مرحله پس آزمون اختلاف معنی داری وجود داشت (0/05>p).

    نتیجه گیری

    یافته ها حاکی از آن است که روش های درمان شناختی- رفتاری و مصاحبه انگیزشی بر کاهش میزان افسردگی در زنان مطلقه موثر می باشد. پیشنهاد می شود در کنار سایر مداخلات روانشناختی و دارویی، از این دو روش به منظور کاهش افسردگی در زنان مطلقه به عنوان یک مداخله بالینی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، مصاحبه انگیزشی، افسردگی، زنان مطلقه
  • آمنه مرزبان*، نگار فانی، عبدالرزاق مرزبان، فرخ لقا ثروت صفحات 1283-1291
    مقدمه و هدف

    خوددرمانی در کودکان به مشکل مهمی برای سلامت جامعه ایران تبدیل شده است. چرا که کودکان به علت فیزیولوژی نابالغ، نسبت به اثرات مضر داروها حساس ترند. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت خوددرمانی مادران در مورد بیماری های کودکان زیر پنج سال در روستاهای شهرستان اردکان انجام گردید.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی-مقطعی بر روی 350 مادر دارای کودک زیر 5 سال در روستاهای شهرستان اردکان در سال 1398 انجام شد. نمونه گیری بصورت سرشماری انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه 5 قسمتی استاندارد خوددرمانی، جمع آوری گردید. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS24 و با استفاده از آماره های توصیفی و کای دو تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد 57/28% از مادران بصورت خودسرانه به فرزند خود دارو داده بودند. مهم ترین علل مصرف خودسرانه دارو، نداشتن وسیله ای برای رفت و آمد به شهر با 38/92%، باز نبودن جاده رفت و آمد به شهر در تمام طول سال با 89/27% بود. همچنین داروهای سرماخوردگی با 88/96% و تب برها با 77/93% از عمده ترین داروی مصرفی بودند. بین وضعیت پوشش بیمه درمانی با خوددرمانی رابطه معناداری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه حدود 80% از مادران اقدام به خوددرمانی می کنند و علل بسیاری از آنها نبود امکانات رفت و آمد به مراکز درمانی می باشد، ارتقاء و توسعه راه ها و جاده ها و همچنین توزیع عادلانه پزشک و خدمات درمانی در جوامع روستایی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کودکان، مادران، خوددرمانی، اردکان
  • مصطفی عبداللهی، ایوب ایار، سیده فاطمه حسینی*، علی محمد ایزدپناه، غلامرضا شریف زاده، حسین ناظمی صفحات 1292-1299
    مقدمه و هدف

    آموزش احیای قلبی_ریوی توسط ابزارهای نوین آموزشی برای نجات جان افراد نیازمند به احیای قلبی_ریوی در گروه سنی نوجوان از اهمیت بسزایی برخوردار است. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر آموزش احیای قلبی-ریوی (CPR) Cardio Pulmonary Resuscitation  به روش حضوری و الکترونیک بر مهارت دانش آموزان متوسطه انجام شد.

    روش کار

    جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان رشته پرستاری دانشکده پرستاری طبس در سال تحصیلی 1398 بود و 62 نمونه با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آموزش الکترونیکی (31 نفر) و آموزش حضوری (31 نفر) قرار گرفتند و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مشتمل بر دو بخش مشخصات دموگرافیک و چک لیست مهارت های CPR و (AED) Automated external defibrillator در رابطه با انجام احیاء قلبی_ریوی بود. سپس هر دو گروه قبل، یک هفته و 2 ماه بعد از مداخله پرسشنامه ها را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد و پس از اطمینان از نرمال بودن از آزمون تی تست مستقل استفاده شد. سطح معنی داری 05/0>p در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره مهارت CPR قبل از مداخله و یک هفته بعد از مداخله در هر دو گروه آموزش الکترونیکی و حضوری تفاوت آماری معناداری نداشت (0/05>p). در هر دو روش آموزش الکترونیکی و حضوری میانگین نمره مهارت CPR در قبل و 2 ماه بعد از مداخله افزایش معنی داری داشت و میانگین نمره گروه آموزش حضوری بالاتر بود (0/05<p)).

    نتیجه گیری

    با توجه به بالاتر بودن میانگین نمرات مداخله پس از دو ماه در هر دو روش آموزش الکترونیکی و حضوری، به نظر می رسد مداخله آموزشی باعث ارتقای سطح دانش و مهارت دانش آموزان در زمینه CPR شده است.

    کلیدواژگان: احیای قلبی-ریوی، آموزش الکترونیکی، آموزش حضوری
  • ندا طاهری زاده، فرشاد غزالیان*، حسین شیروانی، ماندانا غلامی، حسین عابدنطنزی صفحات 1300-1309
    مقدمه و هدف

    تمرین ورزشی یکی از عوامل پیشنهادی برای کاهش مرگ و میر ناشی از انواع سرطان به ویژه سرطان مغز است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تغییرات بیان ژن های Paxillin و PTK2 در بافت مغز موش های صحرایی مبتلا به گلیوبلاستومای مولتی فرم بدنبال تمرین ورزشی هوازی می باشد.

    روش کار

    24 موش صحرایی نر ویستار به 3 گروه (8=n) کنترل سالم، تومور مغزی و تومور+ورزش هوازی (Aerobic training; AT) تقسیم شدند. گلیوبلاستوما در قشر فرونتال موش ها تزریق شد. گروه تمرینی به مدت 4 هفته و 3 روز در هفته با سرعت 18 متر در دقیقه به مدت 25 تا 40 دقیقه تمرینات هوازی را روی نوارگردان انجام دادند. در پایان، موش ها قربانی شدند و ژن های Paxillin و PTK2 بافت مغز به روش Real-time PCR آنالیز شدند. برای تایید تومور نیز از تصاویر هیستولوژی با روش H&E استفاده شد.

    یافته ها

    گروه تومور افزایش نکروز و آسیب بافتی مغز را نسبت به گروه کنترل سالم نشان داد. همچنین گروه تومور افزایش معنی دار در بیان ژن های Paxillin وPTK2  را نسبت به گروه کنترل سالم نشان داد (0/001>p). این در حالی بود که انجام تمرین هوازی در حیوانات دارای تومور مغزی سبب کاهش معنی دار در Paxillin و PTK2 ، نسبت به گروه تومور شد (0/001>p).

    نتیجه گیری

    انجام تمرین هوازی در حیوانات دارای تومور مغزی می تواند استحکام سلولی تومور را با کاهش بیان ژن های Paxillin و PTK2  (موثر در ماتریکس خارج سلولی) کاهش دهد. با این وجود در این زمینه نیاز به مطالعات بیشتر است.

    کلیدواژگان: گلیوبلاستومای مولتی فرم، تمرین هوازی، Paxillin، PTK2
|
  • Mozhgan Taibi, Fateme Mohammadi Vahed, Jamshid Eslami, Mahshid Nazimzadeh, Farzad Abbaszadeh*, Azima Afshar Zarandi Pages 1238-1346
    Introduction

    Hospitals are one of the most common organizations that are affected by the risk of transmission of various infections and occupational injury. As people who are in charge of taking care of patients, operating room staff are among the high-risk groups in terms of contracting blood-borne diseases. The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of participating in blood-borne infections training courses on the level of occupational exposure and knowledge of operating room personnel in hospitals.

    Materials and Methods

    The current research was conducted on 198 operating room personnel in a cross-sectional manner in 2017. To collect data, a questionnaire was used to measure the level of awareness, attitude and performance of employees in the workplace. The questionnaire was given to the participants by available sampling method. after collecting it, it was analyzed in SPSS version 24 software.

    Results

    The mean and standard deviation of the knowledge score was 6.63±1.38 out of 10, which indicated the unfavorable knowledge of the personnel. In addition, 129 people (65.2%) of the participants had a history of occupational exposure to blood-borne infections.

    Conclusion

    In this study, most of the people had received the relevant trainings, but the knowledge of the people was not at an optimal level and the level of exposure among the personnel was also reported to be high. Therefore, it is necessary to improve the occupational exposure system and ultimately reduce the risk of transmission of blood-borne infections with more effective training and regular monitoring.

    Keywords: Occupational exposure, Operating room personnel, Blood-borne infections, Awareness, Education
  • AliAsghar Kheirkhah Vakilabad, Ehsan Movahed*, Athare Shahdadi, Sare Firouzi, Hajar Gilani, Athare Salari Pages 1247-1256
    Introduction

    Today, due to unhealthy lifestyle, we are facing an increase in non-communicable diseases, including cancers. The aim of this study was to determine the age-standardized and crud incidence rate of 5 common cancers in Jiroft University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on all diagnosed cases of cancer in the cities covered by Jiroft University of Medical Sciences in 2017. After eliminating duplicates, the crude and standardized age of 5 common cancers was calculated. SPSS software version 22 was used for data analysis.

    Results

    In this study, 601 cancer patients in 2017 with a mean age of 55.53 ± 21.82 years were studied. Of these, 347 (57%) cases included cancers in males. The highest incidence of cancer was in the age group of 64-60 with a frequency of 76 (12.6%). The crude incidence and standardized age incidence of total cancers in the university-covered population were 88.21 and 110.89 per 100,000, respectively, and the most common cancers in the total population included breast, skin, lung, liver, brain and nervous system.

    Conclusion

    Decreasing the age of cancer in population of study and high incidence in men as well as the difference of 5 common cancers in each region indicate that the risk factors are different in different regions. Therefore, it is necessary to conduct qualitative research, correct implementation of screening programs and early diagnosis and education of all groups in the community to identify risk factors and adjust and control them.

    Keywords: Cancer, Crud incidence, Standardized incidence, Jiroft
  • Alireza Rahimnia, Younes Panahi, Seyed Morteza Hosseini, Seyed Jaber Mosavi*, MohammadMahdi Shater Pages 1257-1263
    Introduction

    knee osteoarthritis is one of the most important causes of pain and disability in society. The aim of this study was to investigate the level of pain and the quality of life in patients with knee osteoarthritis treated with Nigella Sativa capsules and drug therapy.

    Materials and Methods

    This case-control study was conducted on patients who referred to the Baqiyatallah clinic with complaints of knee osteoarthritis in 2022. A total of 120 patients were randomly divided into two groups, namely, standard treatment (physiotherapy, exercise to strengthen muscles and nutritional recommendations), and the group receiving Nigella Sativa capsules (650 mg, orally and twice a day). Then 36-item Quality of Life Questionnaire, Functional Questionnaire, Western Ontario and Mcmaster Universities Index (WOMAC), and Visual Pain Scale (VAS) were completed for patients in both case and control groups. All the collected data were entered into SPSS software and analyzed using Chi Squared and Student's t-test. In all analyses, the significance limit of the results was p value=0.05.

    Results

    No significant difference was found between the quality of life score of the patients in the case and control groups (p>0.05). However, a significant difference was observed in the visual pain intensity score between the case and control groups (p<0.05). In the sub-scales of the WOMAC questionnaire, there was also a significant difference between the pain score and joint stiffness in the case and control groups (p<0.05). However, there was no significant difference between the physical activity scores of the two groups (p>0.05).

    Conclusion

    The result of our study showed that Nigella Sativa capsules reduces pain, improves dry joints, and reduces visual pain, however it did not have any significant effect on the quality of life.

    Keywords: Nigella Sativa, Osteoarthritis, Quality of life
  • Shirin Taft Ashian, Atusa Ghasemi Nejad Dhkordi* Pages 1264-1271
    Introduction

    The role of nutrition and eating disorders in physical health, and body image in mental health is very important. Therefore, the purpose of this research was investigating the relationship between nutritional knowledge and eating disorders with body image in athletic and non-athletic students of the Islamic Azad University of Ahvaz.

    Materials and Methods

    This study was applied research and employed a descriptive-correlation design, which was carried out in Ahvaz city in 2022. Data collection tool included two questionnaires namely eating disorders and body image designed by Stick et al. and Parmenter and Wardell's nutritional knowledge questionnaire. The athlete community was around 300 people and the number of non-athlete community was around 18000 people. According to Morgan's table, 377 non-athlete students and 169 athletes were selected randomly and by available sampling, respectively. The tests used in this research were Spearman's correlation coefficient and May-Whitney's test, which were performed through SPSS 22 software.

    Results

    The results showed that there was a negative and significant relationship between nutritional knowledge and body image in athletic and non-athletic students, and there was a positive and significant relationship between eating disorders and body image (p<0.05).

    Conclusion

    The result showed that exercise can be effective in eating disorders and nutritional knowledge. Therefore, by improving sports facilities or motivating students to engage in sports activities, it would be possible to provide the basis for improving students’ nutritional knowledge as well as eating disorders.

    Keywords: Nutrition knowledge, Eating disorder, Body image, Student
  • Abbas Bayat Asghari*, Zeynab Beheshti, Ahmad Aramon, Javad Javaheri, Sahar Mousanejad Pages 1272-1282
    Introduction

    Divorce, as one of the most important social phenomena, has many psychological  complications, among which is depression. Continuity of depression can affect a person's quality of life. Hence, it is necessary to adjust and treat these complications through various psychotherapies. As such, the aim of this research was to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and interviewing on divorced women’s depression.

    Materials and Methods

    The current study used a semi-experimental pre-test and post-test design. The statistical population consisted of 260 divorced women aged between 20 to 50. Sixty of the aforementioned women were selected based on the inclusion criteria and then randomly assigned to three groups of cognitive-behavioral therapy, motivational interview therapy, and control group. The instrument for data collection was Reyes and Patterson's Anxiety Sensitivity Questionnaire. For the experimental groups, 12 treatment sessions of 75 minutes were held. Before the interventions and at the end of the study, people in all groups filled out the depression questionnaire. Data were entered into the SPSS software version 25 and then were analyzed.

    Results

    There was a significant difference between the three groups of cognitive-behavioral therapy, motivational interview, and the control group in the comparison of the mean score of depression variables (p<0.05). Also, there was a significant difference in the post-test stage (p<0.05) in the one-by-one comparison of the cognitive-behavioral therapy and motivational interview therapy groups with the control group.

    Conclusion

    The findings indicate that cognitive-behavioral therapy and motivational interviewing are effective in reducing depression in divorced women. It is suggested to use this method along with other psychological and pharmaceutical interventions in order to reduce depression in divorced women as a clinical intervention.

    Keywords: Motivational Interviewing, Cognitive Behavioral Therapy, depression, Divorced women
  • Ameneh Marzban*, Negar Fani, Abdolrazagh Marzban, Farokhlegha Servat Pages 1283-1291
    Introduction

    Self-medication in children has turned into an important problem for the health of Iranian society. Because children are more sensitive to the harmful effects of drugs due to their immature physiology. This study was conducted in order to investigate the self-medication status of mothers regarding the diseases of children under five years old in the villages of Ardakan.

    Materials and Methods

    This descriptive-cross-sectional study was conducted on 350 mothers with children under five years old in the villages of Ardakan in 2019. Sampling was done by census. The data was collected by a standard five-part self- medication questionnaire. The data was analyzed with spss24and using descriptive statistics and chi-square.

    Results

    The results showed that 57.82% of the mothers had arbitrarily given medicine to their children. The most important causes of self-inflicted drug use were not having a means of commuting to the city with 92.38%, the road not being open for commuting to the city all year round with 27.89%. Also, cold medicines with 96.88% and antipyretics with 93.77% were the most used medicines. A significant relationship was observed between the status of health insurance coverage and self- medication.

    Conclusion

    Considering that about 80% of mothers self- medicate and the reasons for many of them are the lack of transportation facilities to medical centers,the improvement and development of routes and roads as well as the fair distribution of doctors and medical services in rural communities seem necessary.

    Keywords: Children, Mother, Self-treatment, Ardakan
  • Mostafa Abdollahi, Ayub Ayar, Seyede Fatemeh Hosseini*, Alimohammad Izadpanah, Gholamreza Sharifzadeh, Hossein Nazemi Pages 1292-1299
    Introduction

    Cardio-pulmonary resuscitation (CPR) training with modern educational tools is very important to save the lives of people who need CPR in the adolescent age group. This study was conducted with the aim of comparing the effect of CPR training by face-to-face and electronic methods on the skills of secondary school students.

    Materials and Methods

    The statistical population included all nursing students of Tabas School of Nursing in 2018.  Sixty-two samples were selected by simple random sampling method and were assigned to  two groups of electronic education (31 people) and face-to-face education (31 people). The data collection tool was a questionnaire which included a demographic section and a checklist of CPR and Automated external defibrillator (AED) skills related to CPR. Then, both groups completed the questionnaires before, one week after, and two months after the intervention. Data analysis was done using SPSS software and independent t-test was used after ensuring normality. A significance level of P> 0.05 was considered.

    Results

    The average score of CPR skill before the intervention and one week after the intervention in both electronic and face-to-face training groups had no statistically significant difference (P=0.412). In both electronic and face-to-face training methods, the average CPR skill score increased significantly before and two months after the intervention, and the average score of the face-to-face training group was higher (P=0.05).

    Conclusion

    Considering the higher mean intervention scores in both electronic and face-to-face education methods, it seems that the educational intervention after two months has improved the level of students' knowledge and skills in the field of CPR.

    Keywords: Cardiopulmonary resuscitation, skills, e-learning, face-to-face training
  • Neda Taherizadeh, Farshad Ghazakian*, Hossein Shirvani, Mandana Gholami, Hossein Abednatanzi Pages 1300-1309
    Introduction

    Exercise is one of the recommended factors to reduce mortality from all types of cancer, especially brain cancer. The purpose of this study was to investigate the changes in the expression of Paxillin and PTK2 genes in the brain tissue of rats with glioblastoma multiforme after aerobic exercise training.

    Materials and Methods

    Twenty-four male Wistar rats were divided into three groups (n=8): Healthy control, brain tumor, and tumor + aerobic training (AT). Glioblastoma was injected into frontal cortex of rats' brain. The exercise group performed aerobic exercises on the treadmill for four weeks and three days per week at a speed of 18 meters per minute for 25 to 40 minutes. At the end, the rats were sacrificed and Paxillin and PTK2 genes of their brain tissue were analyzed by Real-time PCR method. Histological images with H&E method were also used to confirm the tumor.

    Results

    The tumor group showed increased necrosis and brain tissue damage compared to the healthy control group. In addition, the tumor group showed a significant increase in the expression of Paxillin and PTK2 genes compared to the healthy control group (p<0.001). This was while doing aerobic exercise in animals with brain tumor caused a significant decrease in Paxillin and PTK2 compared to the tumor group (p<0.001).

    Conclusion

    Performing aerobic exercise in animals with brain tumors can reduce tumor cell strength by reducing the expression of Paxillin and PTK2 genes (effective in the extracellular matrix). However, more studies are needed in this field.

    Keywords: Glioblastoma Multiforme, Aerobic Exercise, Paxillin, PTK2