فهرست مطالب

مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 67، صیف 2023)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اعظم صادقیان نژاد*، سید فضل الله میرقادری صفحات 1-22

    حین قراءتنا النصوص الشعریه القدیمه نشعر باننا نقرا قصه او حکایه لها بدایه ونهایه وقعت حوادثها فی مکان وزمان معین. لقد اتت دراسه السرد وعناصره المتعدده منذ قرن لتعالج الإنتاجات الادبیه من منظار النقد السردی، هذا النوع من النقد له اهمیه ملفته، لانه یفتح آفاقا جدیده بالنسبه إلی ما نقرا من القصاید فی العصور الماضیه. تعد الدراسه السردیه لونا من الوان النقد الادبی فی البنیه النثریه والشعریه کاداه اساسیه لمعرفه بناء تلک النصوص بشکل افضل. تهدف هذه الدراسه إلی کشف البنیه السردیه فی الاشعار العربیه لسعدی الشیرازی معتمده علی المنهج الوصفی- التحلیلی. قامت الدراسه بالوصف والتحلیل لقصاید الشاعر العربیه، وذلک بعد ذکر مباحث نظریه وتطرقت إلی اهم عناصر السرد فی اشعار السعدی العربیه کالسارد، والشخصیات، والمکان، والزمان. قد وصلت هذه الدراسه إلی ان الشاعر یملک القدره الکامله علی السرد القصصی فی اشعاره وهذه التقنیات المستخدمه رفعت شعره العربی بطاقات دلالیه وانفعالات شعوریه لترسیخ افکار واقوال الشاعر فی ذهن المتلقی باحسن شکل ونحو.

    کلیدواژگان: الشعر العربی، السرد، البنیه السردیه، سعدی الشیرازی
  • محمدحسن امرائی* صفحات 23-52

    إن الدراسه الاسلوبیه منهج من المناهج اللغویه الحدیثه التی ظهرت جراء التطورات اللسانیه التی عرفتها القرون الاخیره. وهی استراتیجیه لاکتساب القوه علی إنتاج المعنی الذی یفجر طاقه اللغه ویضع عناصرها فی مواقع جمالیه منزاحه عن المعیار اللغوی تخلق سمات اسلوبیه ودلالیه قیمه للنص. فالاسلوبیه هی فی الاصل دراسه لغویه تعتمد علی تحلیل الظواهر اللغویه وبنیه النص وفقا لمستویات مالوفه. فی السیاق ذاته، هناک نصوص ادبیه ملتزمه انشدت فی حب اهل البیت ولا سیما الإمام علی (ع) ومنها غدیریه ابی تمام الطایی فی مدح الإمام علی (ع) وتفضیله فی الخلافه والولایه؛ فمن هذا المنطلق، تناولنا هذه القصیده الغدیریه بکلیتها معتمدین علی المنهج الاسلوبی، بما فیه من المستویات الفکریه والصوتیه والنحویه والبلاغیه، بغیه الکشف عن جمال اسلوب الشاعر فی التعبیر عن افکاره تجاه الإمام علی (ع) وتفضیله علی الآخرین فی واقعه الغدیر. تشیر نتایج البحث إلی هیمنه الاصوات المجهوره علی المهموسه، وذلک بسبب رغبه الشاعر فی الإجهار بغضبه وتفجیر آلامه ومعاناته؛ بحیث اصطبغت موسیقاه بصبغه صوتیه جهوریه عمیقه. وقادت عاطفه الشاعر الجیاشه إلی استخدام الجملات الفعلیه اکثر من الجملات الاسمیه بشکل عام، حیث اضفت علیها لونا من الحرکیه والدینامیکیه. والقت الاسالیب الخبریه ظلالها علی القصیده؛ إذ إن الشاعر اراد ان یخبر عن قضیه هامه وهی إثبات الخلافه لعلی بن ابی طالب (ع) وما وقع باهل بیته فی الغدیر وکربلاء؛ إذن فمال الاکثر إلی الافعال الماضیه المرتبطه بسیاق الخطاب السردی فی الغدیریه.

    کلیدواژگان: الاسلوبیه، الشعر العربی، ابوتمام الطائی، الغدیریه، الإمام علی (ع)
  • سمیه پرماس*، فرشید ترکاشوند، علیرضا نظری، لیلا گل پور صفحات 53-72

    استعاره های مفهومی همواره به عنوان موضوعی مهم در معناشناسی شناختی مطرح بوده است؛ لیکاف و جانسون به عنوان دو نظریه پرداز اصلی این حوزه، برجنبه جسمانی و تجربه بدنی استعاره های مفهومی تاکید کردند. بعدها نظریه پردازانی-در راس آن ها- کووچش علاوه بر جنبه جسمانی، بر نقش بافت و به ویژه بافت فرهنگی نیز در پردازش و فهم استعاره های مفهومی تاکید داشتند. ادونیس، شاعر و منتقد عرب زبان، در اشعار خود بر فکر و فرهنگ تمرکز دارد و دفتر شعری اش «اغانی مهیار الدمشقی» دارای بنیادها و زیرساخت های فکری و فرهنگی است که از فلسفه، تصوف و سورریالیسم گرفته شده است. در این میان شباهت میان تجربه فرهنگی در ساخت و پرداخت استعاره های مفهومی و رابطه آن با بنیادهای فرهنگی در اندیشه و شعر ادونیس انگیزه اصلی انجام پژوهش حاضر است. نتایج پژوهش نشان می دهد که استعاره «پویایی، پیشرفت و نوآوری است» مهم ترین حوزه مفهومی اندیشه و شعر ادونیس در مجموعه شعری «اغانی مهیار الدمشقی» است؛ بر این اساس که ادونیس برای مفهوم سازی حوزه مقصد «پویایی» از مفاهیم متعدد و گاه متناقضی چون دویدن، جریان داشتن، متوقف شدن، سوختن و... که در عالم معنایی وی همگی در راستای مفهوم عینی «پیشرفت» می باشند، بهره جسته است.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، فرهنگ، پویایی، ادونیس، اغانی مهیار الدمشقی
  • علی سلیمی* صفحات 73-104

    کاربست نظریه های علمی حوزه زبان شناسی و روایت شناسی، در سالیان گذشته، جانی تازه به متون ادبی بخشیده و در این میان، نظریه زمان «ژرار ژنت» کاربردی گسترده تر داشته است. این پژوهش می کوشد با رویکردی انتقادی و روش تحلیل محتوا، «نتیجه گیری های» 18 مقاله ی منتشرشده در 6 مجله ی تخصصی زبان و ادبیات عربی کشور را از منظر کاربست این نظریه، بررسی نماید، زیرا به باور نگارنده «نتیجه گیری های» مقالات، حاصل اندیشه نویسندگان و بیان کوتاهی از محتوای کل مقاله است، به طوری که داوری درباره آن ها به منزله داوری درباره اصل مقاله شمرده خواهد شد. پرسش اصلی پژوهش آن است که این مقالات، شگردهای کاربرد زمان در نظریه ی روایت شناسی ژنت را چگونه و به چه میزان به مضمون رمان مرتبط ساخته اند؟ نتایج به دست آمده، نشان می دهد که بیشتر آن ها، نظریه زمان ژنت را به شکل ظاهری به کار گرفته اند، به گونه ای که برخی از آن ها صرفا به گزارش هایی از حضور صوری این نظریه و مولفه های آن: (ترتیب، تداوم، پرش زمانی، کانون شدگی، استرجاع و استباق) بسنده کرده اند، اما مسیله اصلی یعنی میزان معناداری کاربست این تکنیک های روایت شناسی در خلق و برجسته سازی درون مایه رمان که اهمیت بسیار دارد و جوهره اصلی این نظریه است، در بیشتر این مقالات مغفول مانده است.

    کلیدواژگان: ژرار ژنت، شگردهای زمان داستانی، تحلیل انتقادی، مجلات عربی
  • عبدالباسط عرب یوسف آبادی*، علی اکبر احمدی چناری، سحر دهقانی صفحات 105-126

    در جهانی که پیوسته در حال رشد و تحول است، مقوله کارآفرینی نقشی مهم در جریان توسعه جوامع دارد. این مقوله یکی از محورهای موردتاکید در فرهنگ عامیانه و ادبیات شفاهی به شمار می آید. ضرب المثل نمونه ای برجسته از فرهنگ عامیانه است که با ساختاری کوتاه و آهنگین و برگرفته از داستانی عامیانه به پدیده های مختلف جامعه اشاره دارد. در برخی از ضرب المثل های عربی به مهم ترین شاخص های کارآفرینی همچون سخت کوشی، خردمندی، مسیولیت پذیری، فردگرایی، فرصت طلبی و درآمدزایی اشاره می شود که این امر بر اهمیت پژوهش در این موضوع می افزاید. در پژوهش حاضر تلاش می شود با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی، مقوله کارآفرینی در 200 ضرب المثل منتخب عربی موردبررسی قرارگیرد و مهم ترین جهت گیری های بلاغی آن ها استخراج گردد. نتایج نشان می دهد فراوانی بالای شاخصه سخت کوشی (32%) و خردمندی (23%) در ضرب المثل های مورد بحث، بیانگر اهمیت کار و تلاش توام با خرد و عقل در میان عرب هاست. از منظر بلاغت نیز فراوانی بالای جهت گیری توصیفی (47%) و انگیزشی (34%) نشان دهنده توسعه جامعه عرب در توضیح و تبیین شرایط کاری برای مخاطب و ایجاد انگیزه در وی و تشویق به تلاش مداوم و پرهیز از تنبلی و سستی است.

    کلیدواژگان: ضرب المثل عربی، کارآفرینی، سخت کوشی، خردمندی، جهت گیری توصیفی، جهت گیری انگیزشی
  • مرتضی براری رئیسی*، ابوالحسن امین مقدسی، شهریار نیازی، سعد الله همایونی صفحات 127-156

    دغدغه ی اشغالگری در جهان اسلام، به ویژه فلسطین، یکی از موضوعات مهمی است که گفتمان های بسیاری برای حل آن شکل گرفته است. تا جایی که این موضوع در سینمای فلسطین که خود جلوه ای از هنر و ادبیات مقاومت است، نمود پیدا کرده است. مساله اصلی که این پژوهش به دنبال واکاوی ابعاد آن است، چگونگی بازتاب مسایل سیاسی و اجتماعی در فیلم فلسطینی «عمر» به کارگردانی هانی ابواسعد و نیز کشف دلالت های گفتمان حاکم بر فیلم است. این موضوع بسیار مهم است؛ زیرا با کشف گفتمان های حاکم بر جوامع از طریق متون هنری، از زاویه ای متفاوت به مسیله ی فلسطین می نگرد و نگاهی نو در خواننده ایجاد می کند. در همین راستا، این مقاله با تکیه بر روش تحلیل گفتمان انتقادی لاکلایو و موفه، به بررسی گفتمان های درگیر در فیلم «عمر»، از منظر نشانه شناسی می پردازد. از جمله مهم ترین یافته های پژوهش در فیلم «عمر» سه گفتمان اصلی: مقاومت، اشغال و خیانت است. هر یک از شخصیت های این فیلم، به نوعی نماینده یکی از این سه گفتمان بوده که در عاملیت سوژگی خود، هویت طبقاتی خاصشان را بیان می کنند. در پایان، گفتمان مقاومت با نگاهی انتقادی نسبت به وضعیت موجود با کاربست دال های خالی وضعیت آرمانی را بازنمایی می کند و با اسطوره سازی و ساختارشکنی، چرخه معیوب اشغالگری و خیانت را متوقف می کند و عرصه سیاسی را به نفع خویش تغییر می دهد.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، فلسطین، لاکلائو، موفه، فیلم عمر
  • یدالله ملایری*، معصومه صیامی صفحات 157-180

    الیاس خوری یکی از نویسندگان برجسته لبنانی و از چهره های سرآمد نگارش ادبیات شگرف در رمان عربی است. بازی هنرمندانه با زمان، نقشی بنیادین در آفرینش جهان داستانی شگرف رمان های الیاس خوری دارد. شگردهای دیرش در آفرینش و رازناکی جهان داستانی این نویسنده به ویژه در رمان کوتاه و فشرده و رازناک ابواب المدینه بسیار کارگر افتاده است. دیرش، از مفاهیم مهم نقد ساختارگرا و به ویژه در نظریه ژرار ژنت برای بررسی زمان رمان است. این پژوهش از رهگذر بررسی ساختارشناسانه شگردهای دیرش یا شتاب های چهارگانه روایت (چکیده، حذف، درنگ و صحنه نمایش) بر پایه کتاب گفتمان داستان ژنت، در پی کمک به شناخت جهان داستانی الیاس خوری و به ویژه یکی از مهم ترین شگردهایی است که در آفرینش این جهان رازناک و مه آلود نقش داشته است. فشردن هزار سال سرگذشت در 112 صفحه که جهانی رازناک و پر ابهام آفریده است، نشان از کاربست هنرمندانه زمان به ویژه شگردهای دیرش دارد که از سنجش مدت زمان گاهشماریک سرگذشت با مدت زمان تخیلی داستان به دست می آید. چهار شگرد دیرش شتاب داستان را افزایش یا کاهش داده و به رازناکی و رازگشایی داستان یاری رسانده. با چکیده و حذف، شتاب و رازناکی داستان افزایش و با درنگ و صحنه نمایش، شتاب و رازناکی داستان کم شده. در حذف های در پرده و در پندار نیز گاه کاهش شتاب و بست و گشاد راز دیده می شود. روی هم رفته، از آنجا که رمان از شگردهای دیرش به خوبی بهره برده است توانسته «هزار سال» سرگذشت یا تاریخ را در رمانی کوتاه و رازآلود بگنجاند.

    کلیدواژگان: دیرش، رازآفرینی، رازگشایی، ابواب المدینه، الیاس خوری
  • فاروق نعمتی*، عسگر بابازاده اقدم، فریدون رمضانی، ابراهیم نامداری صفحات 181-209

    رویکرد آموزش برخط، زمینه مناسبی برای ظهور و بروز استعدادها، قابلیت ها، خلاقیت و نوآوری ها فراهم نموده است. مهارت های خودتنظیمی در تنیدگی تحصیلی منجر اثرگذار است. راهبردها و مهارت های خودتنظیمی یادگیری، از موضوعات پرطرفداری است که به کانون مهم پژوهشی و یکی از محورهای اساسی تعلیم و تربیت تبدیل شده است. در پژوهش حاضر، نقش مهارت های خودتنظیمی در تنیدگی تحصیلی ناشی از آموزش برخط درس عربی دانش آموزان دوره متوسطه بررسی شده است.روش پژوهش مطالعه حاضر، پیمایشی و جامعه آماری پژوهش، شامل دانش آموزان دوره متوسطه شهر گرگان در سال تحصیلی 1400بودند. تعداد 429دانش آموز که پرسشنامه برخط را به صورت دقیق تکمیل کرده بودند به عنوان نمونه پژوهش موردبررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه های تنیدگی تحصیلی سان و همکاران  و خودتنظیمی تحصیلی بوفارد است. داده های حاصل از اجرای پرسشنامه ها، در بسته تحلیل آماری (spss) وارد و با روش های آماری تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد بین مهارت های خودتنظیمی و تنیدگی تحصیلی دانش آموزان در آموزش برخط زبان عربی، رابطه معناداری وجود دارد، همچنین از نظر تنیدگی تحصیلی و مهارت های خودتنظیمی بین دانش آموزان نیز تفاوت معنادار است. بر همین اساس، با توجه به رابطه معنادار مهارت های خودتنظیمی با تنیدگی تحصیلی و نقش مهارت های خودتنظیمی در تنیدگی تحصیلی دانش آموزان، طراحی و اجرای برنامه آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و مشاوره روانشناختی دانش آموزان در زمینه تنیدگی های تحصیلی می تواند با ارتقای انگیزه پیشرفت، به تقویت عملکرد تحصیلی و آموزشی دانش آموزان  به موفقیت آن ها در دروس زبان خارجی از جمله زبان عربی کمک نماید.

    کلیدواژگان: تنیدگی تحصیلی، خودتنظیمی، دانش آموزان دوره متوسطه، درس عربی، آموزش برخط
|
  • Aazam Sadeqian nejad*, Sayyed Fazlollah Mirqaderi Pages 1-22

    Reviwing the old poetry texts you feel you are dealing with a story or a narration that has a starting point and an ending, and as if its incidents happened in a specific time and place. Studying narration and its varied factors has started for about a century to deal with literary works from a narrative critical point of view. This kind of criticism has its own importance because it opens new visions to what we read from the classic poems of the past times. Narration study is one of the criticism type of studies done on the structure of poetry and prose and a main tool to know the foundation of those texts in a better way. This study tries to investigate the narrative structure in the Arabic poems of Saadi Al-Shirazi using the descriptive analytical approach. Mentioning the theoretical concepts, this study describes and analyses the Arabic poems of this poet and surveys the factors of narration such as narrator, characters, place, and time. It concludes that the poet was capable of narration in his poems and these techniques uplifted his Arabic poems and enriched them with denotatative powers and emotional affections to consolidate the poet's thoughts and sayings in the reader's mind in a perfect way.

    Keywords: Narration, narrative structure, Arabic narration, Arabic poetry, Saadi Shirazi
  • MohamadHassan amraei * Pages 23-52

    Stylistic study is one of the modern linguistic methods that emerged as a result of linguistic developments in recent centuries. It is a strategy to gain the power to produce meaning that explodes the energy of language and places its elements in aesthetic situations outside the standard form of language, leading to valuable stylistic and semantic features of the text. Stylistics is essentially a linguistic study based on the analysis of linguistic phenomena and the structure of the text, according to common linguistic levels. In this regard, there are committed literary poems that have been written in love with the Ahl al-Bayt, especially Imam Ali (AS), including Ghadiriyya Abi Tamam Ta'i in praise of Imam Ali (AS) and his elaboration in He mentioned the caliphate and the province; From this perspective, we have studied this Ghadiriyeh by relying on a stylistic approach, based on different levels of thought, phonetics, grammar and rhetoric, in order to express the beauty of the poet's style in expressing his thoughts towards Imam Ali (AS) and his preference over others. Be more apparent in the Ghadir incident. The results of the research indicate that loud voices dominate the whispers, due to the poet's tendency to express anger and explode his suffering So that the music of his words has taken on a long, deep and drawn tone. The poet's passionate enthusiasm led him to use current sentences more than noun sentences in general and to give them color and dynamism. Narrative and news methods have overshadowed the ode; Because the poet wants to inform about the important issues that are the confirmation of the caliphate for Ali ibn Abi Talib (AS); And to narrate what happened to his family in the incident of Ghadir and Karbala; Therefore, it has shown more tendency to past tenses in relation to the narrative context of discourse in Ghadiriyeh.

    Keywords: Stylistics, Arabic Poetry, Abu Tamam Al-Taie, Ghadiriyeh, ImamAli PBUH
  • Somayyeh Parmas*, Farshid Torkashvand, Alireza Nazari, Leila Golpour Pages 53-72

    Conceptual metaphors have always been a significant subject in cognitive semantics. As the two leading theoreticians of this field, Lakoff and Johnson emphasized the physical aspects and bodily experience of conceptual metaphors. In addition to the physical aspect, later, other theorists led by Kovecses emphasized the role of context, especially the cultural context in the processing and understanding of conceptual metaphors. Adunis, an Arabic poet and critic, focuses on thought and culture in his poems, and his poetry book, Aghani Mahyar al-Demashghi, has intellectual and cultural foundations and substructures that are taken from philosophy, Sufism and Surrealism. In the meantime, the similarity of cultural experience in the construction of conceptual metaphors and its relationship with cultural foundations in Adunis's thought and poetry is the main motivation for the present research. The results of the research demonstrate that the metaphor "dynamism is progress and innovation" is the most important conceptual domain of Adunis’s thought and poetry in the poetry collection "Aghani Mahyar alDemashghi". On this basis, Adunis conceptualizes the destination domain of "dynamics" using multiple and sometimes contradictory concepts such as running, flowing, stopping, burning, etc., which are all in line with the objective concept of "progress" in his semantic world.

    Keywords: Conceptual metaphor, Culture, dynamism, Adunis, Aghani Mahyaral-Demashghi
  • Ali Salimi* Pages 73-104

    The application of scientific theories in the field of linguistics and narratology has given a new life to literary texts in the past years, and in the meantime, the theory of time of "Gerard Genette" has had a wider application. Adopting a critical approach and content analysis method, this research tries to examine the "conclusions" of 18 articles published in 6 specialized magazines of Arabic language and literature in Iran. Since "conclusions" of the articles are the result of the authors' thoughts and a brief expression of the entire content of the article, judgments about them will be considered as the judgments about the essence of the article. The main question of this research is, how and to what extent have these articles related the techniques of using time in Genette's theory of narratology to the theme of the novel? The obtained results show that most of them have used Genette's theory of time in an apparent way, so that some of them only report on the formal presence of this theory and its components: (arrangement, continuity, time jump, focalization, retrieval and anticipation) have been enough, but the main issue is the meaningfulness of the use of these narratology techniques in creating and highlighting the theme of the novel, which is very important and the essence. The core of this theory is neglected in most of these articles.

    Keywords: Gerard Genette, narrative time tricks, critical analysis, Arabicmagazines
  • Abdulbasit Arab Yousefabadi *, AliAkbar Ahmadi Chenari, Sahar Dehghani Pages 105-126

    In a world that is constantly growing and evolving, entrepreneurship plays an important role in the development of societies. This category is one of the emphasized axes in folk culture and oral literature. A proverb is an outstanding example of folk culture that refers to various phenomena of society with a short and melodious structure derived from a folk story. In some Arabic proverbs, direct or indirect reference is made to the most important entrepreneurial indicators such as hard work, wisdom, responsibility, individualism, opportunism and income generation, which adds to the importance of research on this issue. In the present research, an attempt is made to examine the entrepreneurship category in 200 selected Arabic proverbs by relying on the descriptive-analytical method and to extract their most important directions by emphasizing the foundations of rhetoric. The results show that the high frequency of hard work (32%) and wisdom (23%) in the discussed proverbs indicates the importance of work and effort combined with wisdom and reason among Arabs. From the rhetorical point of view, the high frequency of descriptive orientation (47%) and motivational orientation (34%) shows the development of the Arab society in explaining the working conditions to the audience and motivating and encouraging them to make continuous efforts and avoid laziness.

    Keywords: Arabic proverb, entrepreneurship, hard work, wisdom, descriptive orientation, motivational orientation
  • Morteza Berari Raeesi, AbulHasan Aminmoghaddasi, Shahriar Niazi, Sadolah Homayooni Pages 127-156

    In the Islamic world, especially in Palestine, the concern of occupation is one of the most important issues. Many discourses have been formed to address this issue. It has also been reflected in the Palestinian cinema, which is itself a manifestation of the art and literature of resistance. The main purpose of this research is to investigate how political and social issues are reflected in the movie Omar [directed by Hani Abu-Assad] and to discover the implications of the prevalent discourse of the movie. This is highly significant because by discovering the discourses governing societies through artistic texts, the article looks at the Palestinian cause from a different angle and creates a new perspective in the reader. In this regard, the present article examines and analyzes the discourses involved in Omar from a semiotic point of view applying Laclau and Mouffe's method of critical discourse analysis. The findings of the research show that there are three main discourses in the Palestinian movie Omar: resistance, occupation and betrayal. Each character in this movie is a representative of one of the discourses; they express their class identity in the agency they carry as a subject. In the end, the discourse of resistance, by employing empty signifiers represents the ideal situation with a critical view of the existing situation and by mythologizing and deconstructing, stops the vicious cycle of occupation and betrayal and changes the political scene in its favor.

    Keywords: Critical discourse analysis, Palestine, Laclau, Mouffe, Omar[movie]
  • Yadollah Malayeri*, Massoumeh Siyami Pages 157-180

    Lebanese author Elias Khoury is one of the most famous Arab novelist in the field of fantastic literature. The artistic approach to tense has an active role in creating an intense and complex narrative world, and among the temporal concepts, the techniques of duration have an essential function in creating this world, especially in the novel Abwab al-Madinah (“The Gates of the City”), the short, intense, coded novel. Duration is one of the basic temporal concepts in structural criticism, especially in Gerard Gennet's narrative theory. This study attempts to shed light on the structure of the tense structure of Gates of The City through the use of the concept of duration with its four techniques (the summary the ellipsis, the Pause, and the scene) as theorized by Gennet. These techniques have an essential function in making the novel vague and encrypted. That this novel reduces thousand years of story tense in 112 pages is the best evidence of the skillful artistic employment of tense, especially for the tense duration, and it is the result of a comparison between the chronological tense of the story and the imagined tense of the narrative. Duration, with its four techniques, thereby contributing to the encoding of the novel or decoding this encryption.By summary and ellipsis, the tempo and mystiques of the narrative discourse, is increased, and with the Pause and scene, the speed and mystery of the story is reduced. Also in the implicit ellipses and hypothetical ellipses, sometimes we can see a decrease in tempo and the coding and decoding of the novel mystiques. All in all, since the novel has made good use of its duration techniques, it has been able to greatly increase the tempo of the novel and include the "thousand years" of story or history in a short and mysterious text.

    Keywords: duration, coding, decoding, Abwab al-madinah, Elias khoury
  • Faroogh Nemati*, Askar Babazadeh Aghdam, Fereydoun Ramezani, Ibrahim Namdari Pages 181-209

    Online training is provided in a suitable context for the emergence and expression of talents, capabilities, creativity and innovations. Self-regulation skills are effective in academic stress. Self-regulation strategies and skills are popular topics that have become an important focus of research and one of the basic axes of education. Arabic lesson is mandatory in the education system of the country; however, students do not have problems, progress and success in this lesson due to various reasons. In the present study, the role of self-regulation skills in the academic stress of the lesson caused by the online education of secondary school Arabic students has been investigated. The method of the present study was descriptive (correlation). The statistical population of the research included high school students in Gorgan in the academic year of 1400. The number of 429 students who have completed the online questionnaire accurately has been investigated as a research sample. The data collection tools were Sun et al.'s academic stress questionnaires and Bouffard's academic self-regulation questionnaires. The data obtained from the implementation of the questionnaires were entered into the statistical analysis package (SPSS) and analyzed with statistical methods. The results showed that there is a significant relationship between students' self-regulation skills and stress in online Arabic language education, and there was a significant difference between male and female students in terms of academic stress and self-regulation skills. Considering the significant relationship between self-regulation skills and academic stress and the role of self-regulation skills in academic students, the design and implementation of a program to teach self-regulation strategies and counseling psychological students in the field of academic stress can improve academic progress. Strengthening the academic and educational performance of students will help them succeed in foreign language courses, including Arabic.

    Keywords: academic stress, self-regulation, students, secondary school, Arabiclesson, online education