فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال بیستم شماره 9 (پیاپی 142، آذر 1402)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال بیستم شماره 9 (پیاپی 142، آذر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • نسرین افشار، سید حسین سید قوامی، ناصر صداقت* صفحات 1-14

    با توجه به فسادپذیری بالا، کاهش کیفی و ارزش تغذیه ای ماهی طی مدت زمان نگهداری، این مطالعه با هدف بررسی پوشش خوراکی بر پایه ژلاتین پای مرغ/ عصاره پوست سبز گردو بر حفظ ویژگی های فیزیکی، خوصیات رنگی و بافتی فیله ماهی قزل آلا رنگین کمانی طی شرایط نگهداری در یخچال انجام شد. پس از استخراج ژلاتین و عصاره پوست سبز گردو، محلول های پوشش دهی تهیه و فیله ها به روش غوطه وری پوشش دهی شدند. خصوصیات فیزیکی (رطوبت)، شاخص های رنگی (L*، a* وb*) همچنین خصوصیات بافتی (سختی، کشسانی و انسجام) فیله ها طی 12 روز نگهداری (در روزهای 0، 4، 8 و 12) ارزیابی شد. آنالیز واریانس توسط نرم افزار مینی تب (نسخه 18) انجام گردید. مقایسه میانگین داده ها توسط آزمون توکی و در سطح اطمینان 95 درصد انجام شد. نتایج نشان دهنده حفظ رطوبت معنادار فیله های پوشش داده شده بود (p<0.05). کاهش شاخص روشنایی و قرمزی فیله ها طی 12 روز نگهداری گزارش شد. درحالیکه شاخص b* در تمامی نمونه ها افزایش یافت (p<0.05). پوشش دهی فیله ها در حفظ ویژگی های رنگی فیله ه ا بطور معناداری موثر بودند (p<0.05). ارزیابی بافت فیله ها کاهش سختی و انسجام همچنین افزایش کشسانی بافت را نشان داد (p<0.05). تیمارهای پوشش داده شده بطورمعناداری سختی، انسجام بالاتر و کشسانی کمتری نسبت به نمونه شاهد داشتند (p<0.05). افزایش غلظت عصاره پوست سبز گردو از 500 به 1000 ppm سبب افزایش حفظ بهتر کیفیت فیله ها شدند (p<0.05). بطورکلی می توان نتیجه گیری کرد استفاده از پوشش خوراکی بر پایه ژلاتین پای مرغ/ عصاره پوست سبز گردو به عنوان یک عامل افزایش ماندگاری در صنعت آبزی پروری می تواند بطور موثر واقع شوند.

    کلیدواژگان: پوشش خوراکی، ژلاتین پای مرغ، عصاره پوست سبز گردو، ماهی، نگهداری
  • شمشاد اکبری، محمدرضا پژوهی الموتی*، مصطفی کرمی صفحات 15-30

    امروزه تمایل برای استفاده از ازن به عنوان یک ترکیب ضدمیکروبی قوی مقرون به صرفه بودن و فناوری سازگار با محیط زیست، جهت افزایش ماندگاری محصولات غذایی افزایش یافته است. این مطالعه به منظور بررسی خصوصیات شیمیایی و میکروبی شیر بدون چربی پاستوریزه حرارتی تیمار شده با تزریق ازن تحت فشار در غلظت های صفر، 5/1، 5 و 10 ppm انجام شد. ویژگی های شیمیایی، میکروبی و حسی نمونه های شیر تیمار شده به همراه نمونه کنترل (4 تیمار) در روزهای صفر، 4، 7 و 15 نگهداری در یخچال، مورد ارزیابی قرار گرفت. جمعیت میکروبی کل در نمونه های تیمارشده با ازن نسبت به نمونه کنترل، در تمام روز های نگهداری کاهش محسوسی داشت. بیشترین تاثیر ضد میکروبی ازن در روز 15 نگهداری با غلظت 10 ppm و کمترین تاثیر آن در روز 4 با غلظت ppm 5/1 مشاهده گردید. با این حال، تفاوت معنی داری در میزان  pH (8/6-88/6) و اسیدیته (16/0-18/0 درجه درنیک) بین نمونه های تیمار شده و کنترل وجود نداشت. اگر چه عدد پراکسید در نمونه های تیمار شده و نمونه های کنترل از حد استاندارد بالاتر بود ولیکن کاهش میزان آن در نمونه های تیمار شده نسبت به نمونه های کنترل مشهود بود. همچنین با مقایسه ویژگی های حسی در بین نمونه ها، هیچ گونه تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. در مجموع تیمارهای  5 و 10 ppm  ازن بهترین کارایی را در افزایش ماندگاری شیر پاستوریزه داشتند. با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه، می توان از ازن به عنوان یک روش کمکی برای افزایش اثرگذاری فرآیند های حرارتی در پاستوریزاسیون و افزایش ماندگاری شیر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ازن، شیر، پاستوریزاسیون، ماندگاری
  • عاطفه مقصودلو*، علیرضا صادقی ماهونک، حسین محب الدینی صفحات 31-49

    در این مطالعه، اثر دما و زمان نگهداری بر فعالیت زیستی و پایداری فیزیکوشیمیایی نانووزیکول های (لیپوزومها و نیوزومها) حاوی پروتیین هیدرولیز شده ی گرده زنبور عسل حاصل از آنزیم آلکالاز و پپسین ارزیابی شد. از کیتوزان 2/0 درصد برای پوشش دهی نانولیپوزوم ها استفاده گردید.  قدرت مهار رادیکالDPPH، قدرت احیا کنندگی یون آهن ، قدرت مهار ACE ، اندازه ذرات، شاخص بس پاشیدگی، پتانسیل زتا، بازدهی ریزپوشانی و میزان رهایش پروتیین های هیدرولیز شده از نانووزیکول ها در مدت 28 روز نگهداری در دمای یخچال و محیط بررسی شد.  نتایج DLS نشان داد اندازه نانووزیکول ها با بارگیری با پروتیین هیدرولیز شده و پوشش دهی با کیتوزان افزایش معنی دار یافت (P<0.05). نانولیپوزوم های حاوی پوشش کیتوزان بیشترین مقدار PDI را داشتند. پتانسیل زتای نانووزیکول ها با پوشش دهی با کیتوزان، به بیشترین مقدار رسید. نانولیپوزوم های حاوی پوشش کیتوزان بیشترین بازدهی ریزپوشانی را داشتند. بعد از 28 روز اندازه نانووزیکول های با پوشش و بدون پوشش، 2 تا 26 برابر افزایش یافتند. میزان بازدهی ریزپوشانی نانونیوزوم ها و نانولیپوزوم های بدون پوشش به ترتیب کمترین و بیشترین کاهش را نشان دادند. مقادیر فاکتور های اندازه گیری شده در طول نگهداری در دمای یخچال، به طور معنی داری کمتر از دمای محیط بود (P<0.05). با بارگذاری پروتیین های هیدرولیز شده در نانووزیکول ها و پوشش دهی آنها با کیتوزان از کاهش فعالیت آنتی اکسیدانی شان در طول مدت 28 روز نگهداری جلوگیری شد. میزان فعالیت مهارACE در نانولیپوزوم ها به طور معنی داری کمتر از نانونیوزوم ها بود (P<0.05).  بعد از گذشت 28 روز در فعالیت مهار ACE هیدرولیز شده های بارگذاری شده در نانولیپوزوم های بدون پوشش کیتوزان کاهش جزیی مشاهده گردید. این یافته ها برای طراحی و توسعه غذاهای کاربردی حاوی پروتیین هیدرولیز شده از اهمیت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: نانووزیکول ها، پروتئین هیدرولیز شده، گرده زنبور عسل، فعالیت زیستی، پایداری فیزیکوشیمیایی
  • محمد حجتی*، محمد نوشاد، سید محمدعلی نوری، کوثر کاکایی صفحات 50-67

    اکثر مصرف کنندگان تمایل به استفاده از رژیم های سلامت بخش و فراسودمند در برنامه غذایی روزانه خود دارند. در بین محصولات غذایی، نوشیدنی ها گزینه مناسبی جهت غنی سازی با ترکیبات زیست فعال هستند. آب نیشکر یک نوشیدنی شیرین و انرژی زا بوده که در سال های اخیر به دلیل ارزش تغذیه ای مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر، به منظور بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی، حسی و در نهایت بهینه یابی فرمولاسیون نوشیدنی فراسودمند برپایه ی آب نیشکر انجام شد. بدین منظور فرمولاسیون این نوشیدنی شامل آبلیمو (0، 3 و 6) میلی لیتر، زردچوبه (0، 3/0 و 6/0) گرم و عصاره ی نعنا (0، 250 و 500) میکرولیتر در هر 100 میلی لیتر آب نیشکر به وسیله ی روش سطح پاسخ و در قالب طرح باکس بنکن بهینه سازی شد.  که مقادیر pH، اسیدیته، مواد جامد محلول، کدورت، شاخص های رنگ، فعالیت آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنولی و پذیرش کلی متغیرهای وابسته ی این پژوهش هستند. نتایج نشان دادند که با افزایش مقدار آبلیمو، مقادیر اسیدیته، کدورت، شاخص *L، شاخص *b، ترکیبات فنولی کل، فعالیت آنتی اکسیدانی و پذیرش کلی افزایش یافتند درحالی که pH، مواد جامد محلول و شاخص *a کاهش پیدا کردند. همچنین با افزایش مقدار زردچوبه، در میزان مواد جامد محلول، شاخص *b و ترکیبات فنولی کل افزایش ناچیزی مشاهده گردید اما فعالیت آنتی اکسیدانی و پذیرش کلی نمونه ها کاهش یافته بود. افزایش میزان عصاره ی نعنا باعث افزایش در کدورت، شاخص *a و *b، ترکیبات فنولی کل و پذیرش کلی نوشیدنی ها گردید درحالی که باعث کاهش مقادیر مواد جامد محلول و شاخص * L شد. در پایان نوشیدنی آب نیشکر حاوی 6 میلی لیتر آبلیمو، 2/0 گرم زردچوبه و 418 میکرولیتر عصاره ی نعنا دارای بهترین خواص فیزیکوشیمیایی و بالاترین پذیرش کلی بود که می تواند به عنوان یک نوشیدنی سلامت بخش در صنعت پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: نیشکر، عصاره نعنا، خواص عملگرا، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • محمدمنصور سمیع، آریو امامی فر*، فخرالدین صالحی صفحات 68-81

    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سطوح مختلف جایگزینی (0، 10، 20 و 30 درصد وزنی- وزنی) آرد برنج با پودر کدوحلوایی بر ویژگی های ریولوژیکی خمیر و بافت کیک اسفنجی بدون گلوتن بر پایه آرد برنج بود. تجزیه وتحلیل داده ها بر اساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام شد. استفاده از پودر کدوحلوایی در فرمولاسیون کیک های بدون گلوتن بر پایه آرد برنج ویژگی های ریولوژیکی خمیر و بافتی نمونه ها را به شکل معنی داری بهبود بخشید (05/0p<). با افزایش نسبت جایگزینی آرد برنج با پودر کدوحلوایی تا 30 درصد، ویسکوزیته (از 66/682 تا 44/3518 سانتی پواز)، سفتی (از 11/21 تا 97/53 گرم)، انسجام (از 83/0 تا 94/0) و کشش پذیری (از 74/9 تا 49/13 میلی متر) خمیر به صورت معنی داری بهبود یافت؛ اما چسبندگی خمیر (15/3 میلی ژول) در مقایسه با نمونه شاهد (08/1 میلی ژول) افزایش یافت (05/0p<). همچنین افزودن پودر کدوحلوایی تا 30 درصد در فرمولاسیون نمونه ها، سبب افزایش سفتی (از 17/456 تا 11/800 گرم)، انسجام (از 56/0 تا 67/0)، کشش پذیری (از 68/8 تا 43/11 میلی متر) و قابلیت جویدن (از 2231 تا 6148 گرم) کیک های تولیدی شد (05/0p<). افزایش اختلاط پودر کدوحلوایی در فرمولاسیون کیک (تا 30 درصد)، افزایش معنی داری در تغییرات کلی رنگ (EΔ)، شاخص قهوه ای شدن و اشباعیت رنگ (کروما) کیک های تولیدی در مقایسه با نمونه های شاهد ایجاد کرد و همچنین سبب افزایش زاویه هیو به سمت 90 درجه گردید که نشان دهنده افزایش شدت رنگ زرد در نمونه های حاوی مقادیر بیشتر پودر کدوحلوایی بود (05/0p<).

    کلیدواژگان: خمیر کیک، کدوحلوایی، رئولوژی، بافت
  • محمد ولیان، ماتیا سادات برهانی*، اسماعیل باباخانزاده سجیرانی، عیسی جرجانی، سهراب بوذر پور صفحات 82-103


    وجود استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) و ونکومایسین (VRSA) در مواد غذایی، یک نگرانی جدی برای سلامت عمومی ایجاد کرده است. هدف از این مطالعه، بررسی فعالیت ضدمیکروبی و ضدبیوفیلمی برخی از اسانس های خانواده نعناعیان شامل بادرنجبویه، مریم گلی و نعنا فلفلی، بر سویه های MRSA و برای اولین بار بر VRSA است. بدین منظور، تست های دیسک دیفیوژن، تست حداقل غلظت مهاری رشد (MIC)، حداقل غلظت باکتریسیدالی (MBC)، حداقل غلظت مهار تشکیل بیوفیلم (MBIC) و حداقل غلظت موردنیاز برای مهار باکتری های موجود در بیوفیلم (MBEC) تعیین شد. سپس ترکیبات موثره اسانس بادرنجبویه علیه پروتیین های PBP2a، agrA و Bap با استفاده از اتوداک وینا موردبررسی قرار گرفت و درنهایت، خصوصیات فارماکوکینتیک آن ها با استفاده از سرورهای ADMETsar و SwissADME بررسی شد. بر اساس نتایج به دست آمده، میزان MIC و MBC اسانس بادرنجبویه بر روی سویه MRSA به ترتیب برابر با 05/0 و 112/0 میلی گرم/میلی لیتر و بر روی سویه VRSA به ترتیب برابر با 8/1 و 5/2میلی گرم/میلی لیتر به دست آمد. میزان MBIC و MBEC اسانس بادرنجبویه در سویه MRSA به ترتیب برابر با 03/0میلی گرم/میلی لیتر و 112/0میلی گرم/میلی لیتر و در سویه VRSA به ترتیب برابر با 9/0میلی گرم/میلی لیتر و 2/3 میلی گرم/میلی لیتر شد. نتایج داکینگ مولکولی نشان داد که ترکیب بتاکاریوفیلن چه در جایگاه فعال و چه در جایگاه آلوستریک پروتیین PBP2a انرژی اتصالی بالاتری از بقیه ترکیبات موردبررسی نشان می دهد (6/6- کیلوکالری بر مول). از طرفی، ترکیبات موثره این اسانس، مخصوصا سیترونلال، تیمول و سیترال ازنظر خصوصیات فارماکوکینتیک قابل قبول بودند. از آنجایی که آنتی بیوتیک های طبیعی می توانند جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک های معمولی در درمان بیماری های ناشی از موادغذایی استافیلوکوکوس اوریوس باشند، نتایج این مطالعه نشان داد که اسانس بادرنجبویه بر رشد و بیوفیلم سویه های MRSA و VRSA موثر است و می تواند به عنوان یک کاندید دارویی در پیشگیری و درمان عفونت های ناشی از سویه های دارای مقاومت آنتی بیوتیکی این باکتری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس ارئوس، بادرنجبویه، بیوفیلم، داکینگ مولکولی، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • منا مرادی، محمد جوکی، مژگان امتیازجو*، نرگس مورکی، محمدجواد شکوری صفحات 104-118

    در این مطالعه، یک فیلم هوشمند بهینه حساس به pH بر پایه نشاسته در سطح 1% وزنی/حجمی حاوی 0/1%  نانوبلورنشاسته سیب زمینی و آنتوسیانین استخراج شده از گیاه رز هلندی (Rosa hybrida) در سطح 0/5% وزنی/حجمی طراحی و برای تعیین فساد فیله گوشت مرغ در دمای یخچال در طول 12 روز نگهداری مورد استفاده قرار گرفت. اندیس بازهای فرار نیتروژنی ¹و تیوباربیتوریک اسید² نمونه مرغ به طور معنی داری در طول 12 روز افزایش پیدا کرد. نتایج نشان داد که تلقیح عصاره در بیوفیلم، جمعیت کل باکتری ها و باکتری های سایکروفیل را در فیله های مرغ به ترتیب طی 8 و 12 روز به زیر سطوح قابل تشخیص تغییر داد .مطالعه حاضر نشان داد که تغییر رنگ فیلم هوشمند در پایان روز ذخیره سازی با الگوی رشد میکروبی و همچنین افزایشTBA ، TVB- N و pH  مطابقت دارد که ناشی از تولید مواد نیتروژنی و ترکیبات قلیایی توسط باکتری های مزوفیل و سایکروفیل است.
    بنابراین، فیلم نانوبلورهای نشاسته سیب زمینی/ نشاسته سیب زمینی حاوی عصاره گل رز هلندی می تواند به عنوان شاخص تازگی فیله گوشت استفاده شود.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، بسته بندی هوشمند، باکتری سایکروفیل، فیلم نشاسته ای، بازهای فرار نیتروژنی
  • حسین زنگانه، سید علی مرتضوی*، فخری شهیدی، بهروز علیزاده بهبهانی صفحات 119-136

    در این مطالعه، اثر پوشش خوراکی بر پایه موسیلاژ دانه بالنگوی شهری (Lallemantia iberica seed mucilage, LISM) حاوی غلظت های مختلف (0، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد حجمی/حجمی) نانوامولسیون (CPN) اسانس گریپ فروت (Citrus paradise essential oil) بر کیفیت های میکروبی، شیمیایی و حسی گوشت گوسفندی در طی نگهداری سرد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج ضدمیکروبی نشان داد که در انتهای دوره نگهداری، کمترین تعداد باکتری های زنده کل (log CFU/g 26/6)، باکتری های سرمادوست (log CFU/g 28/3)، Escherichia coli (log CFU/g 95/0)، Staphylococcus aureus (log CFU/g 87/0) و قارچ (log CFU/g 12/1) در نمونه LISM+2%CPN مشاهده شد. بیشترین و کمترین pH در پایان دوره نگهداری به ترتیب مربوط به نمونه های بدون پوشش (42/6) و LISM+2%CPN (65/5) بود. مقدار عدد پراکسید (و تیوباربیتوریک اسید) در نمونه شاهد و نمونه LISM+2%CPN به ترتیب meq O2/kg 60/11  و mg MDA/kg 20/1 و meq O2/kg 40/5  و mg MDA/kg 59/0 پس از 9 روز نگهداری در شرایط سرد بود. رنگ گوشت (L*، a*، b*) نیز توسط پوشش خوراکی حاوی نانوامولسیون اسانس گریپ فروت (LISM+CPN) حفظ گردید. افزایش محتوای نانو امولسیون در پوشش خوراکی، امتیاز پارامترهای حسی مانند بو، رنگ، بافت و پذیرش کلی گوشت گوسفند را به خصوص در آخرین روز نگهداری تحت شرایط سرد افزایش داد. نتایج به دست آمده، پوشش خوراکی LISM+CPN را به عنوان یک راهکار موثر برای به تاخیر انداختن زوال شیمیایی و میکروبی گوشت گوسفند پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: نانوامولسیون اسانس گریپ فروت، پوشش خوراکی زیست فعال، گوشت گوسفند، عمر نگهداری
  • نرگس نعمتی*، امیرحسین الهامی راد، اکرم شریفی صفحات 137-160

    توجه به بهینه سازی مصرف گیاهان دارویی از طریق تولید نوشابه های گازدار می تواند راهکار مناسبی در جهت ترغیب مصرف کنندگان به استفاده از مواد غذایی با منشا طبیعی باشد که دارای اثرات سلامت بخش نیز می باشد . هدف از این تحقیق بهینه سازی  فرایند عصاره گیری چای ترش و ارایه ی بهترین روش جهت حفظ مواد ارزشمند تغذیه ای این گیاه حین عصاره گیری  و به کارگیری این عصاره  در فرمولاسیون  نوشابه گازدار  رژیمی با استفاده از شیرین کننده طبیعی استویا و ارزیابی تغییرات فیزیکو شیمیایی آن طی دوره نگهداری بود. بدین ترتیب که عصاره گیری از چای ترش در سه دمای 60، 75 و 90 درجه سانتی گراد در رنج زمانی 10 تا 20 دقیقه انجام شد و جهت انتخاب بهترین دما و زمان عصاره گیری نمونه های چای ترش از لحاظ میزان فعالیت آنتی اکسیدانی ، آنتوسیانین و ترکیبات فنولی مورد بررسی قرار گرفتند سپس با استفاده از عصاره چای ترش چهار فرمولاسیون مختلف نوشابه  گازدار تهیه شد. برای بررسی ماندگاری نوشابه در مدت 90 روز نگهداری  هر 30 روز یکبار نمونه های نوشابه از لحاظ میزان pH،فعالیت آنتی اکسیدانی ، آنتوسیانین و ترکیبات فنولی مورد ارزیابی قرار گرفتند .  در نهایت مشخص گردید دمای 41/71 درجه سانتی گراد  به مدت  81/18 دقیقه بهترین دما و زمان جهت عصاره گیری از چای ترش می باشد؛ که در این شرایط بهینه میزان فعالیت آنتی اکسیدانی 40/62  درصد ، میزان آنتوسیانین 49/ 72میلی گرم در لیتر و میزان ترکیبات فنولی کل 25/65 میلی گرم اسید گالیک در 100 میلی لیتر تعیین شد. همچنین مشخص شد که میزان pH،فعالیت آنتی اکسیدانی، آنتوسیانین و ترکیبات فنولی در انتهای دوره نگهداری نسبت به روز اول تولید نوشابه کاهش داشتند.

    کلیدواژگان: عصاره گیری، چای ترش، نوشابه گازدار، فعالیت آنتی اکسیدانی، آنتوسیانین، ترکیبات فنولی
  • محمد نوشاد*، بهروز علیزاده بهبهانی صفحات 161-170

    تاتوره به عنوان یک داروی ارزشمند در بسیاری از بیماری ها از جمله التهاب، زخم ها، تب و دندان درد به خوبی شناخته شده است و عصاره آن دارای فعالیت ضدمیکروبی قابل توجهی می باشد؛ بنابراین، این مطالعه با هدف استخراج عصاره اتانولی برگ تاتوره و بررسی فعالیت ضدمیکروبی آن صورت گرفت. در این مطالعه، عصاره تاتوره با استفاده از روش ماسراسیون استخراج گردید. روش های ضدمیکروبی دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی جهت تعیین فعالیت ضد باکتریایی عصاره اتانولی برگ تاتوره در برابر باکتری های اشرشیا کلی، سالمونلا تیفی موریوم، استافیلوکوکوس اوریوس و باسیلوس سریوس استفاده گردید. فعالیت ضدمیکروبی عصاره وابسته به غلظت بود و بالاترین قطر هاله عدم رشد در غلظت 60 میلی گرم در میلی لیتر عصاره مشاهده گردید. مطابق آزمون های دیسک دیفیوژن آگار و چاهک آگار، باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس و سالمونلا تیفی موریوم به ترتیب بالاترین و کمترین قطر هاله عدم رشد را به خود اختصاص دادند. حداقل غلظت مهارکنندگی برای باکتری های اشرشیا کلی، سالمونلا تیفی موریوم، استافیلوکوکوس اوریوس و باسیلوس سریوس به ترتیب برابر با 16، 16، 8 و 8 میلی گرم در میلی لیتر بدست آمد و مقادیر حداقل غلظت کشندگی برای این باکتری ها به ترتیب 256، 256، 64 و 128 میلی گرم در میلی لیتر بود. بطور کلی، باکتری های گرم مثبت نسبت به انواع گرم منفی در برابر عصاره حساس تر بودند. عصاره اتانولی برگ تاتوره را می توان بعنوان عامل ضد میکروب طبیعی جهت جلوگیری از رشد باکتری های پاتوژن و درمان بیماری های مرتبط استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تاتوره، عصاره اتانولی، بیماری های ناشی از غذا، فعالیت ضدمیکروبی، نگهدارنده طبیعی
  • مصطفی رحمتی جنیدآباد*، فاطمه برنا، مختار حیدری صفحات 171-181

    در پژوهش حاضر، عصاره هیدروالکلی پنیرباد (Withania somnifera) استخراج گردید و سپس محتوای فنول کل (به روش معرف فولین-سیوکالتو)، فلاونویید کل (به روش رنگ سنجی کلرید آلومینیوم)، فعالیت آنتی اکسیدانی (بر پایه روش های مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS) و اثر ضدقارچی آن بر ریزوپوس استولونیفر، بوتریتیس سینرا، پنی سیلیوم اکسپانسوم و آلترناریا آلترناتا (قارچ های عامل فساد  پس از برداشت میوه سیب و توت فرنگی) بر اساس روش های دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی تعیین گردید. میزان فنول و فلاونویید کل عصاره پنیرباد به ترتیب برابر با mg GAE/g 16/53 و mg QE/g 20/28 بدست آمد. قدرت آنتی اکسیدانی عصاره هیدروالکلی بر حسب درصد مهار رادیکال های آزاد DPPH و ABTS به ترتیب برابر با μg/ml 80/69 و 15/57 بود. نتایج فعالیت ضدقارچی بر اساس روش های دیسک دیفیوژن آگار و چاهک آگار نشان داد که افزایش غلظت عصاره سبب افزایش معنی دار قطر هاله عدم رشد گردید. بوتریتیس سینرا و آلترناریا آلترناتا به ترتیب مقاوم ترین و حساس ترین سویه های قارچی در برابر عصاره بودند. بطور کلی پنی سیلیوم اکسپانسوم و آلترناریا آلترناتا نسبت به ریزوپوس استولونیفر و بوتریتیس سینرا حساس تر بودند، بطوریکه حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی برای این گروه به ترتیب mg/ml 16 و 128 مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: پنیرباد، فعالیت ضدقارچی، اثر آنتی اکسیدانی، عصاره زیست فعال
  • فروغ گیلانی، زینب رفتنی امیری*، رضا اسماعیل زاده کناری، نادر غفاری خلیق صفحات 182-195

    یکی از روش های مهم برای حفظ پایداری و خصوصیات عملکردی اسانس های گیاهی به عنوان یک منبع مفید ترکیبات زیست فعال در مقابل آسیب های محیطی، درون پوشانی آن ها در سیستم های نانوحامل مانند نانولیپوزوم است. در این مطالعه نانولیپوزوم حاوی اسانس پوست بالنگ بدون استفاده از حلال آلی سمی و با به کار بردن ترکیبات سلامتی بخش مانند روغن کنجد علاوه بر لسیتین برای اولین بار در فرمولاسیون تهیه شدند. میزان پایداری نمونه ها در طول 30 روز نگهداری در دماهای ºC4 و ºC18-، با بررسی مقدار ماندگاری ترکیبات فنولی، تغییرات pH، عملکرد آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی تعیین گردید. نمونه های نانولیپوزومی اسانس های تقطیر با آب و کربن دی اکسید فوق بحرانی پوست بالنگ تهیه شده با غلظت های مختلف لسیتین- روغن دارای مقدار متفاوت pH و درصد ماندگاری فنول بودند و میزان آن ها با افزایش مدت زمان نگهداری در هر دو دمای آزمون کاهش یافت. توانایی مهارکنندگی DPPH  و فعالیت ضد میکروبی هر دو نوع اسانس پوست بالنگ بعد از درون پوشانی در نانولیپوزوم بهبود یافت. اما مقدار آن ها در هر دو دمای نگهداری با گذشت زمان کاهش یافت. نانولیپوزوم اسانس سیال فوق بحرانی پوست بالنگ به ترتیب با فرمولاسیون حاوی بالاترین و پایین ترین مقدار لسیتین- روغن در دمای نگهداری ºC4، بهترین نتیجه را در این مطالعه نشان دادند. بنابراین اسانس پوست بالنگ می تواند با درون پوشانی در سیستم نانولیپوزوم تهیه شده از لیستین- روغن کنجد به دلیل بهبود فعالیت آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی و پایداری بالاتر آن در مقابل دمای نگهداری، به عنوان افزودنی عملگرای طبیعی موثر در صنایع غذایی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اسانس پوست بالنگ، فرمولاسیون نانولیپوزوم، فعالیت آنتی اکسیدانی، عملکرد ضدمیکروبی، دمای نگهداری
  • بهرام حسنی، فخری شهیدی*، سید علی مرتضوی، محبت محبی، رضا فرهوش صفحات 196-218

    امروزه استخراج و بکارگیری ترکیبات فعال زیستی از پسماندهای کشاورزی و غذایی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در تحقیق حاضر اثر تیمار آنزیمی، فراصوت و اثر توام تیمار آنزیمی و امواج فراصوت بر استخراج ترکیبات فنلی ضایعات غوره انجام شد به طوری که از 2 آنزیم پکتیناز (پکتینکس اولتراکالر و پکتینکس یلدمش) در سطوح10، 20 و 30 میلی گرم بر  کیلوگرم و امواج فراصوت (زمان های 10، 25 و 40 دقیقه) و (شدت صوت 30، 60 و 90 درصد) استفاده شد. اثر تیمار آنزیمی، فراصوت و اثر توام تیمار آنزیمی و امواج فراصوت بررسی شد. طبق نتایج به دست آمده، بالاترین بازده استخراج متعلق به آنزیم یلدمش بود و  با افزایش شدت صوت، بازده استخراج به طور معنی داری افزایش یافت. از طرفی افزایش زمان استخراج، منجر به افزایش بازده استخراج شد (p≤0.01). به طوری که بالاترین میزان بازده استخراج در نمونه استخراج شده توسط آنزیم یلدمش و تحت فراصوت در شدت صوت 90 درصد به مدت 40 دقیقه مشاهده شد (p≤0.01). طبق نتایج به دست آمده، بالاترین فلاونویید، فنل تام و فعالیت آنتی اکسیدانی (DPPH، FRAP، ABTS) متعلق به آنزیم یلدمش بود و با افزایش شدت صوت، فعالیت آنتی اکسیدانی به طور معنی داری افزایش یافت (p≤0.01). از طرفی افزایش زمان استخراج، منجر به افزایش معنی دار فعالیت آنتی اکسیدانی  شد (p≤0.01).  بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی  متعلق به نمونه استخراج شده توسط آنزیم یلدمش و تحت فراصوت در شدت صوت 90 درصد به مدت 40 دقیقه بود  و به عنوان تیمار برتر معرفی شد.

    کلیدواژگان: غوره، پکتیناز، فراصوت، پلی فنلی، ضایعات
  • پوران قادری*، محمدعلی نجفی، ناصر سلطانی تهرانی صفحات 219-238

    فیلم های خوراکی به دلیل سازگار بودن با محیط زیست می توانند جایگزین مناسبی برای بسته بندی های حاصل از مشتقات نفتی باشند. امروزه نگرانی مصرف کنندگان در مورد سمیت مواد نگهدارنده مصنوعی صنعت غذا را مجبور به یافتن منابع طبیعی آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی کرده است. غذاهای آماده مصرف مانند کباب به عنوان مستعدترین موادغذایی برای رشد میکروب ها و شایع ترین عامل مسمومیت های غذایی شناخته شده اند. هدف از این تحقیق، بررسی اثر فیلم خوراکی ضد باکتری سدیم کازیینات -نانوکریستال سلولز حاوی سلول و سوپرناتانت باکتری لاکتوباسیلوس ریوتری PTCC 1655 بر خصوصیات میکروبی و شیمیایی، کباب می باشد. بدین منظور، فیلم سدیم کازیینات-نانوکریستال سلولز با افزودنCfu/cm2  106 باکتری لاکتوباسیلوس ریوتری PTCC 1655 و سوپرناتانت فاقد میکروب تهیه و بر روی فیلم های تهیه شده آزمون های ارزیابی خصوصیات مکانیکی، نفوذپذیری بخار آب، حلالیت و رطوبت بررسی گردید. فیلم های تهیه شده، بر روی کباب پیچیده شدند و هر چهار روز نمونه برداری انجام و آزمون های میکروبی (شمارش کلی میکروارگانیسم های قابل رویت، باکتری های سرمادوست و شمارش کپک و مخمر)، شیمیایی (pH، اسیدیته، اسید تیوباربیتوریک و بازهای نیتروژنی فرار، شاخص پراکسید) انجام شد. در بین تیمارهای مورد آزمون فیلم سدیم کازیینات-نانوسلولز محتوی لاکتوباسیلوس ریوتری موثرترین تیمار در افزایش ماندگاری نمونه ی کباب تیمار شده بود. از این رو، پیشنهاد می شود از فیلم سدیم کازیینات-نانوسلولز حاوی لاکتوباسیلوس ریوتری برای افزایش ماندگاری کباب استفاده شود.

    کلیدواژگان: فیلم خوراکی، ضد باکتری، کباب، نانوکریستال سلولز، لاکتوباسیلوس رئوتری
  • ساناز خسروی بچه میر، محمد کاظمیان*، محمدحسین عزیزی صفحات 239-252

    با توجه به حساس بودن گوشت ماهی نسبت به فساد سریع، شرایط نگهداری و نوع بسته بندی از فاکتور های بسیار موثر بر حفظ کیفیت و ارزش تغذیه ای آن پس از صید می‎باشد. در این پژوهش، فیله ماهی قزل آلا بسته بندی شده با جنس های آلومینیومی و پلی استایرن به عنوان تیمار و کیسه پلی اتیلن به عنوان شاهد به مدت 12 روز در دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. فاکتورهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی فیله ها با ثبت تغییرات رطوبت، پروتیین تام، چربی، خاکستر کل، اسیدهای چرب آزاد، پراکسید (PV)، pH، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N) و همچنین بار میکروبی کل اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با گذشت زمان، رطوبت و چربی به طور معنی داری کاهش یافتند. پروتیین تام، خاکستر کل، اسیدهای چرب آزاد، TVBN ،TBA ،PV و بار میکروبی کل در مدت نگهداری به طور معنی داری افزایش یافتند. همچنین pH روند افزایشی داشت که این افزایش معنی دار نبود. بالاترین مقدار TVB-N در روز دوازدهم مربوط به بسته بندی شاهد با مقدار 24.52mg/g بود. کمترین مقدار بار میکروبی کل در روز دوازدهم مربوط به بسته بندی آلومینیومی با مقدار 6.86log cfu/g بود. با توجه به نتایج، اولویت استفاده از بسته بندی ها جهت افزایش ماندگاری و حفظ ارزش تغذیه ای فیله ها به ترتیب ابتدا با بسته بندی آلومینیومی سپس با پلی استایرن بود. کیسه پلی اتیلن به دلیل عدم حفظ ارزش تغذیه ای و کاهش کیفت محصول غیر قابل توصیه جهت مصرف اعلام شد. بسته بندی آلومینیومی به طور چشمگیری در حفظ خواص فیزیکوشیمیایی و میکروبی محصول عمل نمود و با توجه به حدود مجاز اعلام شده TVB-N و بارمیکروبی کل که از شاخص های مهم فساد می باشند، تنها فیله بسته بندی شده با ظرف آلومینیومی تا پایان دوره نگهداری قابل مصرف بود.

    کلیدواژگان: بسته بندی، پلی استایرن، آلومینیوم، ماهی قزل آلا، خواص فیزیکوشیمیایی
|
  • Nasrin Afshar, Syed Hussain Seyyed Qavami, Naser Sedaghat* Pages 1-14

    Considering the high perishability, quality reduction, and nutritional value of the fish during the storage period, the aim study is to investigate the edible coating based on chicken feet gelatin/green walnut skin extract to preserve the physical characteristics, color, and texture properties of Oncorhynchus mykiss fillet during storage in the refrigerator. After extracting gelatin and green walnut skin extract, the coating solution were prepared. The fillets were coated by immersion method. Physical characteristics (moisture), color indices (L*, a*, and b*) as well as textural properties (hardness, springiness, and Cohesiveness) of the fillets were evaluated during 12 days of storage (on days 0, 4, 8, and 12). Variance analysis was performed by Minitab software (version 18). The mean data comparison by Tukey's test is at a 95% confidence level. The results showed significant moisture retention of coated fillets (p<0.05). The L* and a* index of fillets decreased during 12 days of storage. While, the b* index was increased in all samples (p<0.05). The evaluation of the texture of the fillets showed a decrease in hardness and Cohesiveness, but springiness was increased (p<0.05). The coat had significantly higher hardness, Cohesiveness, and lower springiness than the control sample (p<0.05). Increasing the concentration of green walnut skin extract from 500 to 1000 ppm increased the quality of fillets (p<0.05). In general, It can be concluded that edible coating based on chicken leg gelatin/green walnut skin extract effective to increase shelf- life aquaculture industry.

    Keywords: edible coating, chicken foot gelatin, green walnut skin extract, fish, preservation
  • Shemshad Akbari, Mohamadreza Pajohi-Alamoti*, Mostafa Karami Pages 15-30

    Today, the desire to use ozone as a strong antimicrobial compound, cost-effective, and eco-friendly innovation, has increased to increase the shelf life of food products. This study was conducted in order to evaluate the chemical and microbial properties of thermally pasteurized skim milk treated with pressurized ozone injection at concentrations of zero, 1.5, 5, and 10 ppm. The chemical, microbial and sensory characteristics of the treated milk samples were evaluated on days 0, 4, 7 and 15 of storage in the refrigerator. The total viable count (TVC) in the treated samples with ozone compared to the control had a noticeable decrease in all storage days. The highest antimicrobial effect was observed on the 15th day of storage with 10 ppm ozone and the lowest effect was observed on the 4th day with 1.5 ppm ozone. However, there was no significant difference in pH (6.8-6.88) and acidity (0.16-0.18) between treated and control samples. Although the peroxide number (PV) in the treated samples and the control samples was higher than the standard, but its reduction was evident in the treated samples compared to the control samples. Also, by comparing the sensory characteristics among the samples, no significant differences were observed. In general, treatments with 5 and 10 ppm ozone had the best efficiency in increasing the shelf life of pasteurized milk. According to the results, ozone can be used as an auxiliary method to increase the effectiveness of thermal processes in pasteurization and increase the shelf life of milk.

    Keywords: ozone, milk, pasteurization, shelf life
  • Atefe Maqsoudlou*, Alireza Sadeghi Mahoonak, Hossein Mohebodini Pages 31-49

    In this study, the effect of temperature and storage time on biological activity and physicochemical stability of nanovesicles (liposomes and niosomes) containing bee pollen hydrolyzed protein obtained from alcalase and pepsin enzymatic hydrolysis was evaluated. 0.2% chitosan was used to coat nanoliposomes. DPPH radical scavenging power, ferric ion reducing power, ACE scavenging power, particle size, particle dispersion index, zeta potential, encapsulation efficiency and release rate of hydrolyzed proteins from nanovesicles during 28 days storage at refrigerator and ambient temperature were investigated. Results of DLS showed that the size of nanovesicles increased significantly by loading with hydrolyzed protein and coated with chitosan (P<0.05). Chitosan coated nanoliposomes had the highest amount of PDI. The zeta potential of nanovesicles reached the highest value by coating with chitosan. Chitosan coated nanoliposomes had the highest encapsulation efficiency. After 28 days, the size of coated and uncoated nanovesicles increased 2-26 times.The encapsulation efficiency of nanonisomes and uncoated nanoliposomes showed the lowest and highest decrease, respectively. The values of the measured factors during storage at the refrigerator were significantly lower than ambient temperature (P<0.05). The decline in the antioxidant activities of nanovesicles was significantly prevented by loading hydrolyzed proteins and coating the nanovesicles with chitosan. The ACE inhibition was lower in the nanoliposomes as compared with the nanoniosomes. After 28 days, the ACE inhibition activity of the loaded in nanoliposomes without coating chitosan decreased slightly. These findings are of great importance for designing and developing nutritious foods containing hydrolyzed protein.

    Keywords: : Nanovesicles, hydrolyzed protein, bee pollen, biological activity, physicochemical stability
  • Mohammad Hojjati*, Mohammad Noshad, Seyyed Mohammad Ali Noori, Kowsar Kakaei Pages 50-67

    The aim of this research was to optimize the formulation of a functional drink based on sugarcane juice using the response surface method (RSM) and in the form of Box Benken design. The ingredients used in the formulation were lemon juice (0.3, 6), turmeric (0.6, 0.3) and mint extract (0, 250, 500) in percentage and their physicochemical properties (pH, acidity, soluble solids, turbidity, color, total phenolic compounds, antioxidant activity) and sensory characteristics were investigated. The results showed that increasing the amount of lemon juice increased acidity, turbidity, L index, b index, phenolic compounds, antioxidant capacity and overall acceptance, but decreased pH, soluble solids and a index. The increase of turmeric caused a slight increase in the amount of soluble solids, b index and total phenolic compounds, while it decreased the antioxidant property and overall acceptance of the samples. With the increase in the amount of mint extract, turbidity, a and b indices, phenolic compounds and overall acceptance increased, but the amount of soluble solids and L index decreased. Finally, the optimization results showed that the sugarcane juice drink containing lemon juice (6%), turmeric (0.2%) and mint extract (418%) had the best physicochemical properties and the highest overall acceptance and can be recommended as a healthy drink in the industry.

    Keywords: mint extract, functional properties, antioxidant activity, sugar cane
  • Mohammad Mansour Samie, Aryou Emamifar*, Fakhreddin Salehi Pages 68-81

    The objective of this study was to investigate the effect of replacing of rice flour with different ratios (0, 10, 20, and 20% w/w) of pumpkin powder on the rheology of batter and textural characteristics of gluten free rice cake. A factorial experiment with a completely randomized design with three replications was used for data analysis. The use of pumpkin powder in rice cake formulations significantly improved rheology of batter and textural characteristics of the samples (p< 0.05). By increasing the replacement level of rice flour with pumpkin powder to 30%, viscosity (from 682.66 to 3518.44 cp), hardness (from 21.11 to 53.97 g), cohesiveness (from 0.83 to 0.94), and springiness (from 9.74 to 13.49 mm) of batter cake improved significantly, but the adhesiveness (3.15 mJ) of batter increased compared to control (1.08 mJ) (p <0.05). However, the incorporation of pumpkin powder in the sample formulations up to 30%, increased the hardness (from 456.17 to 800.11 g), cohesiveness (from 0.56 to 0.67), springiness (from 8.68 to 11.43 mm), and chewiness (from 2231 to 6148 g) of the final cakes. Addition of pumpkin powder (up to 30%) in gluten free rice cake formulation caused the significant increasing of the total color differences (ΔE), browning index, and saturation index (chroma) in the cakes compared to control and moreover, increased the hue angle to 90owhich indicated an increase in the yellowness of the samples containing higher the replacement level of rice flour with pumpkin powder.

    Keywords: Cake Batter, Pumpkin, Rheology, Texture
  • Mohammad Valian, Matia Sadat Borhani*, Esmail Babakhanzadeh Sajirani, Eisa Jorjani, Sohrab Boozarpour Pages 82-103

    The presence of methicillin-resistant (MRSA) and vancomycin-resistant (VRSA) Staphylococcus aureus in food raises a public health concern. This study aimed to investigate the antibacterial and anti-biofilm activity of some Lamiaceae essential oils including Melissa Officinalis, Salvia officinalis, and Mentha piperita against MRSA and for the first time on VRSA strains. For this purpose, the disk diffusion test, minimum inhibitory concentration (MIC), minimum bactericidal concentration (MBC), minimum biofilm inhibitory concentration (MBIC), and minimum biofilm eradication concentration (MBEC) were determined. Then, M. Officinalis essential oil compounds were investigated against PBP2a, agrA, and Bap proteins using AutoDocK Vina. Finally, pharmacokinetic properties were investigated using ADMETsar and SwissADME servers. Based on the obtained results, the MIC and MBC values of M. Officinalis essential oil against MRSA strain were equal to 0.05 and 0.112 mg/ml, and against VRSA strain were equal to 1.8 and 2.5 mg/ml, respectively. The MBIC and MBEC of M. Officinalis essential oil against MRSA strain were equal to 0.03 mg/ml and 0.112 mg/ml, and against VRSA strain were equal to 0.9 mg/ml and 3.2 mg/ml, respectively. The results of molecular docking showed that β-Caryophyllene had a greater binding affinity to PBP2a protein either in the active site or in the allosteric site (-6.6kcal/mol). On the other hand, the effective compounds of this essential oil, especially citronellol, thymol, and citral, were acceptable in terms of pharmacokinetic properties. Since natural antibiotics can be an alternative to conventional antibiotics in the treatment of Staphylococcus aureus food-borne diseases, the results of this study showed that Melissa Officinalis essential oil is effective on the growth and biofilm of MRSA and VRSA strains, and it can be used as a drug candidate in the prevention and treatment of infections caused by antibiotic-resistant strains of this bacterium.

    Keywords: Staphylococcus aureus, Melissa Officinalis, Biofilm, Molecular docking, Antibiotic resistance
  • Mona Moradi, Mohammad Jouki, Mozhgan Emtiazjoo*, Nargess Mooraki, Mohammad Javad Shakouri Pages 104-118

    In this study, an optimal pH-sensitive intelligent film based on starch at the level of 1% w/v containing 0.1% potato starch nanocrystals and anthocyanin extracted from the Dutch rose plant (Rosa hybrida) at the level of 0.5% w/v was designed and used to determine the spoilage of chicken fillet at refrigerator temperature during 12 days of storage. The index of volatile nitrogen bases ¹ and thiobarbituric acid ² of chicken samples increased significantly during 12 days.
    The results showed that the inoculation of the extract in the biofilm changed the total population of bacteria and psychrophilic bacteria in chicken fillets to below detectable levels within 8 and 12 days, respectively. The present study showed that the color change of the smart film at the end of the storage day corresponds to the microbial growth pattern and also the increase in TBA, TVB-N and pH, which is caused by the production of nitrogenous substances and alkaline compounds by mesophilic and psychrophilic bacteria.
    Therefore, the film of potato starch nanocrystals/potato starch containing Dutch rose extract can be used as an indicator of the freshness of meat fillet.

    Keywords: Anthocyanin, Intelligent packaging, Psychrophilic bacteria, Starch film, Total volatile basic nitrogen
  • Hossein Zanganeh, Seyed Ali Mortazavi*, Fakhri Shahidi, Behrooz Alizadeh Behbahani Pages 119-136

    In this study, the effect of edible coating based on Lallemantia iberica seed mucilage (LISM) with different contents (0, 0.5, 1, 1.5 and 2% vol/vol) of Citrus paradise essential oil nanoemulsion (CPN) was investigated on the microbial, chemical, and sensory qualities of lamb slices during cold storage. The antimicrobial results showed that at the end of the storage period, the lowest number of total viable bacteria (6.26 log CFU/g), psychrotrophic count (3.28 log CFU/g), Escherichia coli (0.95 log CFU/g), Staphylococcus aureus (0.87 log CFU/g) and fungi (1.12 log CFU/g) were observed in LISM+2% CPN sample. The highest and lowest pH at the end of the storage period were related to uncoated samples (6.42) and LISM+2%CPN (5.65). The amount of peroxide number and thiobarbituric acid in the control and LISM+2%CPN samples were 11.60 meq O2/kg and 1.20 mg MDA/kg and 5.40 meq O2/kg and 0.59 mg MDA/kg, respectively, after 9 days of cold storage. The meat color (L*, a*, b*) was also preserved by edible coating containing C. paradise essential oil nanoemulsion (LISM+CPN). The addition of nanoemulsion in edible coating increased sensory scores such as aroma, color, texture, and overall acceptance of lamb slices, especially on the last day of cold storage. The obtained results suggest the LISM+CPN edible coating as a solution for retarding the chemical and microbial spoilage of lamb slices.

    Keywords: Citrus paradise essential oil nanoemulsion, Bioactive edible coating, Lamb slices, Shelf-life
  • Narges Nemati*, Amir Hosein Elhami Rad, Akram Sharifi Pages 137-160

    Notice to optimizing the use of medicinal plants by producing soft drinks can be a suitable solution in order to encourage consumers to use food with natural source that have beneficial effects on the health. The purpose of this research is optimizing the extraction process of Hibiscus Tea and providing the best way to preserve the nutritional value of this plant during extraction and applying this extract in diet soft drinks formulation by using the natural sweetener Stevia and evaluation of physico-chemical changes during storage. Thus, extracts of Hibiscus Tea was done in three temperatures of 60, 75 and 90 ° C in the range of 10 to 20 minutes and to select the best extraction temperature and time in Hibiscus Tea samples, terms of PH, antioxidant activity, anthocyanins and phenolic compounds were studied. Then by using extraction of Hibiscus Tea, soda with four different formulations was prepared. To consider the durability of soda, in 90 days, every 30 days lasting soft drink samples in terms of antioxidant activity, anthocyanins and phenolic compounds were evaluated. Finally it was determined that temperature 41.71 ° C for 18.81 minutes is the best temperature and time for extracting Hibiscus Tea, that In this optimal conditions, the antioxidant activity 62.4062%, the amount of anthocyanins 72.394 mg/l and total phenolic compounds 65.2564 mg/100 ml was determined. Also it was detrmined that antioxidant activity, anthocyanins and phenolic compounds at the end of storage time than the first day of manufacturing soft drinks decreased.

    Keywords: extraction, sour tea, carbonated soft drink, antioxidant activity, anthocyanin, phenolic compounds
  • Mohammad Noshad*, Behrooz Alizadeh Behbahani Pages 161-170

    Datura stramonium is well known as a valuable drug in many diseases including inflammation, wounds, fever and toothache, and its extract has significant antimicrobial activity. Therefore, this study was performed to isolate the ethanolic extract of D. stramonium leaves and to investigate its antimicrobial activity. In this study, D. stramonium extract was obtained using the maceration method. Antimicrobial methods of disk diffusion agar, well diffusion agar, minimum inhibitory concentration, and minimum bactericidal concentration were used to determine the antibacterial activity of ethanolic extract of D. stramonium leaves against Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, and Bacillus cereus. The antimicrobial activity of the extract was concentration dependent and the highest diameter of growth inhibition zone was observed at a concentration of 60 mg/ml of the extract. According to disk diffusion agar and well diffusion agar tests, S. aureus and S. typhimurium had the highest and lowest diameter of growth inhibition zones, respectively. The minimum inhibitory concentrations for E. coli, S. typhimurium, S. aureus and B. cereus were 16, 16, 8 and 8 mg/ml, respectively, and the minimum bactericidal concentrations for these bacteria were 256, 256, 64, and 128 mg/ml, respectively. In general, Gram-positive bacteria were more sensitive to the extract than Gram-negative types. Ethanolic extract of D. stramonium leaves can be used as a natural antimicrobial agent to prevent the growth of pathogenic bacteria and treat related diseases.

    Keywords: Datura stramonium, Ethanolic extract, Foodborne diseases, Antimicrobial activity, Natural preservative
  • Mostafa Rahmati*, Fatemeh Borna, Mokhtar Heidari Pages 171-181

    In the present study, the hydroalcoholic extract of Withania somnifera was extracted and then the content of total phenol (by Folin-Ciocalteu reagent), total flavonoid (by aluminum chloride method), antioxidant activity (based on DPPH and ABTS free radical scavenging methods) and its antifungal effect against Rhizopu stolonifers, Botrytis cinerea, Penicillium expansum and Alternaria alternata (fungi cause spoilage postharvest apple and strawberry fruits) were determined based on disk diffusion agar, well diffusion agar, minimum inhibitory concentration, and minimum fungicidal concentration. The amount of phenol and flavonoids in the extract was 53.16 mg GAE/g and 28.20 mg QE/g, respectively. The antioxidant power of the hydroalcoholic extract was 69.80 and 57.15 μg/ml in terms of DPPH and ABTS free radical scavenging, respectively. The results of antimicrobial activity based on disk diffusion agar and well diffusion agar showed that increasing the concentration of the extract caused a significant increase in the diameter of the growth inhibition zone and Botrytis cinerea and Alternaria alternata were the most resistant and sensitive strains to the extract, respectively. In general, Penicillium expansum and Alternaria alternata were more sensitive than Rhizopus stolonifer and Botrytis cinerea with minimum inhibitory and fungicidal concentrations of 16 and 128 mg/ml, respectively.

    Keywords: Withania somnifera, Antifungal activity, Antioxidant effect, Bioactive extract
  • Forough Gilani, Zeynab Raftani Amiri*, Reza Esmaeilzadeh Kenari, Nader Ghaffari Khaligh Pages 182-195

    One of the critical methods to maintain the stability and functional properties of plant essential oils as a useful source of bioactive compounds against environmental damage is their encapsulation in nanocarrier systems such as nanoliposomes. In this study, nanoliposome containing the citron peel essential oils were prepared without the use of toxic organic solvent and by employing health-giving compounds such as sesame oil in addition to lecithin for the first time in the formulation. The stability of the samples during 30 days of storage at temperatures of 4ºC and -18ºC was determined by investigating the retention amount of phenolic compounds, pH changes, antioxidant and antimicrobial performance. The nanoliposomal samples of essential oils of hydrodistillation and supercritical CO2 of citron peel prepared with different concentrations of lecithin oil had different quantities of pH and phenol retention percentage, and their amount reduced with increasing storage time at both test temperatures. DPPH inhibitory ability and antimicrobial activity of both citron peel essential oils were improved after encapsulation in nanoliposome. But their amount in both storage temperatures decreased with the advancing of time. The nanoliposome of the supercritical fluid essential oil of citron peel respectively with the formulation containing the highest and lowest amount of lecithin oil at the storage temperature of 4ºC showed the best result in this study. Therefore, the citron peel essential oil with encapsulation in the nanoliposome system prepared from lecithin-sesame oil, due to improvement of antioxidant and antimicrobial activity and its higher stability against storage temperature, can be used as an effective natural functional additive in the food industry.

    Keywords: Citron peel essential oil, Nanoliposome formulation, Antioxidant activity, Antimicrobial performance, Storage temperature
  • Bahram Hasani, Fakhri Shahidi*, Seyyed Ali Mortazavi, Mohebat Mohebbi, Reza Farhoosh Pages 196-218

    Today, the extraction and use of biologically active compounds from agricultural and food wastes has received much attention. In the present research, the effect of enzyme treatment, ultrasound and the combined effect of enzyme treatment and ultrasound on the extraction of phenolic compounds of sour grape wastes was done so that 2 pectinase enzymes (Pectinex Ultracolor and Pectinex Yildamesh) at levels of 10, 20 and 30 mg/kg and ultrasound (times 10, 25 and 40 minutes) and (sound intensity 30, 60 and 90%) were used. The effect of enzyme treatment, ultrasound and the combined effect of enzyme treatment and ultrasound were investigated. According to the obtained results, the highest extraction efficiency belonged to Yaldemesh enzyme and with increasing sound intensity, the extraction efficiency increased significantly. On the other hand, increasing the extraction time led to an increase in extraction efficiency (p≤0.01). So that the highest extraction efficiency was observed in the sample extracted by Yaldemesh enzyme and under ultrasound at 90% sound intensity for 40 minutes (p≤0.01). According to the obtained results, the highest flavonoid, total phenol and antioxidant activity (DPPH, FRAP, ABTS) belonged to Yaldemesh enzyme, and with increasing sound intensity, antioxidant activity increased significantly (p≤0.01). On the other hand, increasing the extraction time led to a significant increase in antioxidant activity (p≤0.01). The highest antioxidant activity belonged to the sample extracted by Yaldemesh enzyme and subjected to ultrasound at a ultrasound intensity of 90% for 40 minutes and was introduced as the best treatment.

    Keywords: Sour grape, Pectinase, Ultrasound, Polyphenol, Waste
  • Pouran Ghaderi*, Mohammad Ali Najafi, Naser Soltani Tehrani Pages 219-238

    Eible films due to the environmental compability can be a good alternative to packaging made from oil materials. Today, consumers' concerns about the toxicity of artificial preservatives in the food industry have led to the search for natural antioxidants and antimicrobials sources. Ready-to-eat foods such as kebabs are known as the most susceptible foods for the growth of microbes and cause food poisoning.  The purpose of this study was to investigate the effect of an antimicrobial film of caseinates-cellulose nanocrystal containing supernatant and lactobacillus reuteri (PTCC 1655) on microbial and chemical properties of kebab. Therefore, a sodium caseinate-cellulose nanocrystal was prepared by adding 106 CFU/cm2 Lactobacillus reutri PTCC 1655 and germ-free supernatant, and mechanical properties evaluation tests, water vapor permeability, solubility and moisture were evaluated on the prepared films. The films were wrapped on kebab and each and every four days were monitored by microbial tests (total viable count, psychrophile bacteria and mold and yeast), chemical (pH, acidity, thiobarbituric acid and total volatile nitrogen, peroxide index). Among the treatments, the sodium caseinate -nanocellulose film containing Lactobacillus reuteri was the most effective treatment in increasing the shelf life of the kebab. As a result, it is suggested to use sodium caseinate-nanocellulose film containing Lactobacillus reuteri to increase the kebab shelflife.

    Keywords: Edible film, Antimircobial, Kebab, Nanocrystal cellulose, Lactobacillus reuteri
  • Sanaz Khosravi Bache Mir, Mohammad Kazemian*, Mohammad Hossein Azizi Pages 239-252

    Considering the sensitivity of fish meat to rapid spoilage, storage conditions and type of packaging are very effective factors in maintaining its quality and nutritional value after catching. In this research, rainbow trout fillets packed with aluminum and polystyrene as treatment and polyethylene bag as control were kept at 4°C for 12 days. Physical, chemical and microbial factors of fillets by recording changes in moisture, total protein, fat, total ash, free fatty acids, peroxide (PV), pH, Thiobarbituric acid (TBA), Total Volatile Basic Nitrogen (TVB-N) and also total microbial load It was measured. The results showed that with the passage of time, moisture and fat decreased significantly. Total protein, total ash, free fatty acids, PV, TBA, TVB-N and total microbial load increased significantly during storage. Also, pH had an increasing trend, but this increase was not significant. The highest amount of TVB-N on the twelfth day was related to the control package with a value of 24.52 mg/g. The lowest amount of total microbial load on the twelfth day was related to aluminum packaging with a log value of 6.86 cfu/g. According to the results, the priority of using packaging to increase shelf life and maintain the nutritional value of fillets was first with aluminum packaging and then with polystyrene. The polyethylene bag was declared unrecommended for consumption due to the lack of nutritional value and reduced product quality. Aluminum packaging worked significantly in maintaining the physicochemical and microbial properties of the product and according to the declared permissible limits of TVB-N and total microbial load, which are important indicators of spoilage, only fillets packed with aluminum containers could be consumed until the end of the storage period.

    Keywords: packaging, polystyrene, aluminum, rainbow trout fillet, physicochemical properties