فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال بیست و یکم شماره 6 (پیاپی 167، شهریور 1402)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال بیست و یکم شماره 6 (پیاپی 167، شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لعیا رضاپور، مولود رادفر*، ماه منیر حقیقی، وحید علی نژاد صفحات 424-435
    پیش زمینه و هدف

    افسردگی یکی از مشکلات روانی شایع در بیماران مبتلا به سرطان دستگاه گوارش است و می تواند بر کیفیت زندگی و روند بهبودی آن ها تاثیرگذار باشد. درمان های روان درمانی مختلفی برای کاهش افسردگی در این بیماران استفاده می شود. این مطالعه باهدف تعیین تاثیر معنادرمانی گروهی مبتنی بر مکتب فرانکل بر افسردگی بیماران مبتلا به سرطان دستگاه گوارش انجام شد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه پژوهش کلیه بیماران مبتلا به سرطان دستگاه گوارش مراجعه کننده به بیمارستان امید شهر ارومیه در سال 1401 بودند. از بیماران بستری و سرپایی 50 بیمار مبتلابه سرطان دستگاه گوارش را که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند به صورت در دسترس وارد مطالعه شدند. سپس بیماران انتخاب شده به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها در مطالعه حاضر پرسشنامه ی جمعیت شناختی و پرسشنامه ی افسردگی بک بود. تمامی جلسات به صورت آنلاین و با استفاده از نرم افزار قرار برگزار شد. گروه مداخله به طور تصادفی به دو گروه 12 و 13 نفره تقسیم شد. برای افراد هر دو گروه مداخله 10 جلسه و هر جلسه 90-60 دقیقه و به مدت دو هفته معنادرمانی گروهی مبتنی بر مکتب فرانکل برگزار شد. اعضای گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای از طرف محقق دریافت نکردند. پرسشنامه افسردگی بک قبل، 4 و 30 روز پس از پایان مداخله توسط شرکت کنندگان هر دو گروه تکمیل شدند. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 22 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره ی افسردگی در گروه مداخله در مقطع اول، دوم و سوم به ترتیب 24/7 ± 78/22، 832/3 ± 28/10 و 73/3 ± 17/11 و در گروه کنترل به ترتیب 485/7 ± 37/20، 543/6 ± 42/21 و 67/6 ± 47/20 بود. با توجه به نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس اندازه های تکراری اختلاف میانگین نمره افسردگی در سه مقطع اول، دوم و سوم اندازه گیری بین دو گروه مداخله و کنترل معنی دار بوده است که نشان دهنده تاثیر مداخله بر روی میانگین نمره افسردگی است (003/0=P).

    بحث و نتیجه گیری

    این نتایج نشان می دهد که معنادرمانی مبتنی بر مکتب فرانکل می تواند بهبودی در افسردگی بیماران مبتلا به سرطان دستگاه گوارش را تسهیل کند.

    کلیدواژگان: سرطان، افسردگی، مکتب فرانکل، معنادرمانی
  • یاسر مرادی، علی خضری*، مولود رادفر، وحید علی نژاد صفحات 436-445
    پیش زمینه و هدف

    تعبیه یک جسم خارجی در داخل قلب یک اتفاق بزرگ در زندگی فرد به حساب می آید و باعث تغییر در میزان کنترل فرد بر محیط و انتخاب هایش می شود. بنابراین مشخص نمودن صحیح کانون یا منبع کنترل می تواند نقش مهمی در تدوین راهبردهایی جهت مشارکت این بیماران در رفتارهای سلامتی مفید و اتخاذ راهبردهای مقابله ای فعال را داشته باشد. با توجه به اهمیت فهم مولفه های کانون سلامت و نبود مطالعه ای مشابه بر روی این بیماران، مطالعه حاضر باهدف تعیین کانون کنترل سلامت در بیماران با پیس میکر دایمی قلبی مراجعه کننده به درمانگاه دیس ریتمی مرکز سیدالشهدا شهرستان ارومیه در بین سال های 1401 و 1402 انجام شده است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی 350 نفر از بیماران دارای پیس میکر دایمی قلبی مراجعه کننده به درمانگاه دیس ریتمی مرکز آموزشی درمانی سیدالشهدا ارومیه به روش در دسترس انتخاب شده و به تکمیل پرسشنامه پرداختند. جهت گردآوری داده ها از فرم مشخصات جمعیت شناختی ونیز مقیاس چندوجهی کانون کنترل سلامت (MHLC) استفاده شد. این پژوهش در یک بازه زمانی 10 ماهه انجام گرفت و کلیه داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 22 و با استفاده از آمار توصیفی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد، بیشترین میانگین نمره از بین مولفه های کانون کنترل سلامت به ترتیب مربوط به مولفه های کنترل بیرونی (77/4 ± 90/28) و درونی (33/5 ± 03/26) بود. همچنین کمترین میانگین نمره مربوط به کانون کنترل بیرونی شانس (78/6 ± 76/17) بود.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت کانون کنترل سلامت بیماران دارای ضربان ساز داخلی قلب عمدتا از نوع کنترل بیرونی افراد قدرتمند است. به گمان این بیماران، سلامتی و برنامه مراقبتی و پیامدهای معین در سلامت فردی آنان در دست کادر درمان و پزشکان و متخصصین مربوطه است و نقش آن ها را در زمینه سلامتی خودشان پررنگ تر احساس می کنند.

    کلیدواژگان: کانون کنترل سلامت، بیمار، ضربان ساز داخل قلبی
  • مهدی پوراصغر*، میترا مصحلی جویباری، فاطمه مصحلی جویباری، میثم کرد صفحات 446-453
    پیش زمینه و هدف

    بیماری فتق زمانی بروز می کند که یک ناحیه از یک عضو یا بافت از طریق یک لایه عضله ضعیف بیرون می زند. رایج ترین درمان این بیماری، جراحی هرنی است که به دو روش باز و بسته با بیهوشی انجام می شود. انجام بیهوشی در افراد سالخورده با بیماری های زمینه ای پرخطر خواهد بود. در این مطالعه موردی، با توجه به سن بالای بیمار کاندید برای عمل جراحی فتق، بیهوشی بیمار از طریق هیپنوتیزم انجام شد.

    معرفی بیمار:

     نمونه موردبررسی زن 87 ساله بود که با تشخیص فتق اینگوینال در بیمارستانی در ساری بستری و یک روز پس از عمل جراحی به کمک بیهوشی توسط هیپنوتیزم، با حال مساعد از بیمارستان ترخیص گردید. هیپنوتیزم توسط روان پزشک و فلوشیپ روان درمانی که در انجمن هیپنوتیزم بالینی ایران دوره هیپنوتیزم درمانی را گذرانده بودند، انجام شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به اینکه، فتق درمان دارویی نداشته و درمان اصلی و قطعی آن جراحی است، لذا عوارض ناشی از بیهوشی دارویی در افراد سالمند بالا است. لذا استفاده از درمان بیهوشی به کمک هیپنوتیزم، راه مناسبی برای کاهش عوارض ناشی از بیهوشی است. استفاده از بیهوشی از طریق هیپنوتیزم برای سایر بیماران پرخطر کاندید عمل جراحی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بیهوشی، سالمند، هیپنوتیزم، بیهوشی به کمک هیپنوتیزم، فتق اینگوینال، ایران
  • ناصر پریزاد، آیسان جودی*، وحید علینژاد، یوسف محمدپور صفحات 454-462
    پیش زمینه و هدف

    استقلال یک فاکتور مهم و ضروری در حرفه پرستاری محسوب می شود. استقلال در محیط کاری می تواند بر عوامل مختلفی تاثیرگذار باشد که از آن جمله می توان به ابقای پرستاران در حرفه و تعهد کلی به حرفه اشاره کرد. مطالعه حاضر باهدف تعیین میزان استقلال حرفه ای و ارتباط آن با تعهد سازمانی پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های ارومیه انجام گردید.

    مواد و روش کار

    این مطالعه توصیفی و از نوع مقطعی-همبستگی بر روی 385 پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه در سال 1402-1401 انجام شد. نمونه گیری به روش سهمیه انجام شده و جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های دموگرافیک، پرسشنامه استقلال حرفه ای Varjus و تعهد سازمانی Porter انجام شد. ارتباط بین متغیرهای دموگرافیک و مولفه های این تحقیق از آزمون تی تست مستقل و آنوا؛ همچنین برای بررسی ارتباط بین استقلال حرفه ای و تعهد سازمانی پرستاران از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج مطالعه، با توجه به میانگین و انحراف معیار استقلال حرفه ای پرستاران (62/16±57/63) و تعهد سازمانی (34/12±12/61)؛ استقلال حرفه ای و تعهد سازمانی پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه در حد متوسط بود. بین استقلال حرفه ای و تعهد سازمانی رابطه مثبت معنی دار مشاهده شد.)05/0p<).

    بحث و نتیجه گیری

    با ارتقای استقلال حرفه ای پرستاران می توان تعهد سازمانی آن ها را بهبود داد، که این امر باعث افزایش کیفیت مراقبت ارایه شده توسط پرستاران می شود. لذا اتخاد استراتژی های مناسب و سیاست های لازم توسط مدیران جهت بهبود استقلال حرفه ای پرستاران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: استقلال حرفه ای، تعهد سازمانی، پرستاران، بخش مراقبت های ویژه
  • علی اصغر رحمانیان کوشککی، محسن فاصله جهرمی*، رسول اسلامی اکبر صفحات 463-474
    پیش زمینه و هدف

    بیماران تحت همودیالیز به یک برنامه پیگیرانه باهدف بهبود نگرش در تبعیت از محدودیت های رژیم غذایی و مایعات نیازمندند. مطالعه حاضر باهدف تعیین «تاثیر به کارگیری مدل مراقبت پیگیر بر نگرش مرتبط با تبعیت از رژیم غذایی و مایعات در بیماران همودیالیزی» انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی با گروه مداخله و کنترل بود که بر روی 64 بیمار همودیالیزی انجام شد. نمونه های این مطالعه ابتدا به شیوه در دسترس انتخاب و سپس به روش تصادفی ساده به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. ابتدا پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و نگرش مرتبط با تبعیت در بیماران کلیوی در مرحله پیش آزمون توسط بیماران هر دو گروه پر شد. سپس در گروه مداخله، بعد از در اختیار قرار دادن کتابچه آموزشی، مدل مراقبت پیگیر اجرا شد. در پایان هر ماه و تا پایان ماه سوم، پرسشنامه نگرش مرتبط با تبعیت در دو گروه تکمیل گردید. سپس اطلاعات جمع آوری شده توسط آزمون های آماری در نرم افزار SPSS نسخه 21 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تجزیه وتحلیل آماری نشان داد، میانگین نمره نگرش مرتبط با تبعیت از رژیم غذایی و مایعات بیماران بین گروه های مداخله و کنترل قبل از اجرای مداخله تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت (343/0= p)، ولی این نمره یک ماه بعد از شروع مداخله به صورت معنی داری افزایش یافته بود (005/0=p).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که با اجرای مدل مراقبت پیگیر یک ماه بعد از مداخله، بیماران پایبندی بیشتری به محدودیت های رژیم غذایی و مایعات داشته اند؛ لذا توصیه می شود پرستاران در مراقبت از بیماران از مدل های پرستاری مانند مدل مراقبت پیگیر استفاده کنند.

    کلیدواژگان: نگرش، مدل مراقبت پیگیر، رژیم غذایی، همودیالیز
  • شهربانو بهنوری*، امیر صادقی، زهرا پورفرزاد، لیلی تاپاک صفحات 475-487
    پیش زمینه و هدف

    پرستاران با استفاده از قابلیت خودکارآمدی شغلی می توانند در خنثی نمودن عواقب عوامل استرس زای محیط کار موفق تر باشند. افزایش خودکارآمدی همگام با ارتقای سطح عدالت سازمانی، می تواند بر فرسودگی شغلی پرستاران تاثیر داشته باشد. این مطالعه باهدف تعیین رابطه عدالت سازمانی با خودکارآمدی و فرسودگی شغلی پرستاران بخش های ویژه در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1401 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مفطعی-همبستگی حاضر با نمونه گیری طبقه ای نسبتی روی 220 پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه پنج مرکز آموزشی-درمانی شهر همدان در سال 1401 انجام شد. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه عدالت سازمانی نیهوف و مورمن، پرسشنامه خودکارآمدی شغلی ریگز و نایت و پرسشنامه فرسودگی شغلی پرستاران گاروسا و همکاران استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و از طریق نرم افزار SPSS نسخه 26 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، میانگین و انحراف معیار عدالت سازمانی در شرکت کنندگان در پژوهش برابر با 67/0 ± 01/3، که در سطح مطلوب بود. میانگین و انحراف معیار خودکارآمدی کل و فرسودگی شغلی نیز به ترتیب برابر با 93/10 ± 40/103 و 62/4 ± 26/28 و در سطح متوسط بود. مطابق یافته ها، عدالت سازمانی با خودکارآمدی کل پرستاران همبستگی معناداری داشت (001/0 > P، 393/0 = r). همچنین مطابق نتایج مدل رگرسیونی خطی چندگانه، تنها تاثیر مولفه عدالت توزیعی و مولفه باورهای خودکارآمدی فردی بر فرسودگی شغلی (با احتمال 99 درصد) معنادار بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    با افزایش ادراک پرستاران از عدالت سازمانی، خودکارآمدی شغلی آن-ها افزایش و فرسودگی شغلی کاهش یافت. با توجه به ارتباطات شناسایی شده، توجه مدیران و رهبران پرستاری به ارتقای سطح عدالت سازمانی، می تواند خودکارآمدی شغلی پرستاران را ارتقاء و فرایند فرسودگی شغلی پرستاران را آهسته تر کند.

    کلیدواژگان: بخش مراقبت های ویژه، فرسودگی شغلی، پرستاران، عدالت سازمانی، خودکارآمدی
  • الیاس حسین زاده یونسی، زینب ابراهیم پور موزیرجی* صفحات 488-490

    سردبیر محترم:اعضای هییت علمی از مهم ترین سرمایه های موسسات آموزش عالی محسوب می شوند و بررسی مسایل آن ها حایز اهمیت است (1). این افراد نقش مهمی در بهبود فرایند تدریس، یادگیری، رشد دانشجویان در زمینه های مختلف داشته و منجر به بهبود برون دادهای آموزشی، شغلی، پژوهشی می گردند (2).
    مطالعات بیانگر تنش و چالش فراوان در زندگی استادی و کیفیت کاری آن هاست. ازیک طرف راه به سمت تصدی موقعیت آکادمیک یک تجربه پیچیده برای اعضای هییت علمی جدید است و ایدیال تلقی می شود. از طرفی دیگر این تجربه شغلی اغلب مملو از احساس غرق شدن و همچنین عدم آمادگی برای برخی مسیولیت ها و پویایی های سازمانی، رویارویی با تعارض های مربوط به انتظارات و فرهنگ ها است. درواقع در چنین موقعیتی حفظ تعادل شخصی و مراقبت از خود کاری دشوار است (3).
    نخستین روزهای تجربه کاری برای هر فرد دلهره آور و همراه با فشارهای روانی است. فرد باید با شیوه ی کاری، محیط و همکاران جدید هماهنگ شود. افراد تازه وارد به محیط کاری نمی دانند چه چیزی را از چه کسی بپرسند. در نتیجه، ممکن است زمان زیادی سپری شود تا ساده ترین مسایل را یاد بگیرند(4). به عنوان هییت علمی جدید، افراد در حال تطبیق با موقعیت جدید هستند. مطالعات، تصویری از چالش های مهمی را ارایه می دهند که اساتید هنگام شروع به کار جدید خود با آن مواجه هستند. سازگاری با زندگی تحصیلی اغلب استرس زا است. نگرانی های رایج اساتید، مبارزه با کمبود زمان برای انجام همه چیز، عدم اطمینان در مورد آنچه دقیقا از آن ها انتظار می رود، چالش ها جهت رسیدن به تعادل بین مسیولیت های حرفه ای و شخصی ازجمله موارد است (5). عضو جدید به درک ماموریت، اهداف، فلسفه سازمان، ساختار، فرهنگ، ارزش، فعالیت های کارکنان، استانداردهای خدمات، قوانین بهداشت و سلامت همراه با روش ها، جداول زمانی، توقعات و انتظارات نیاز دارد تا موجب افزایش حس وفاداری و تعلق خاطر عضو جدید به سازمان گردد (4). معمولا 5 سال اول فعالیت های حرفه ای اعضای هییت علمی مرحله تبدیل وضعیت و تثبیت جایگاه حرفه ای است ک یکی از مهم ترین مراحلی است که اعضای هییت علمی دانشگاه های کشور در زندگی حرفه ای خود دارند (6). زیرا عضو جدید، تا مرحله  آشناسازی هیچ فعالیتی در رابطه با شغل جدید انجام نداده و تجربه ای نیز در این زمینه کسب نکرده است، لذا محتوا و شیوه آموزش در پایه ریزی فعالیت ها و مهارت های فردی لازم فوق العاده موثر خواهد بود (4).
    در یک مطالعه بر روی دانشگاهیان آمریکایی موضوعاتی را در زندگی جدید هییت علمی مانند استرس، زمان، اجتماعی شدن، و ارزیابی اعضای هییت علمی جدید، استرس قابل توجهی را در تطبیق با آن تجربه می کنند. بسیاری گزارش می دهند که زمان زیادی را صرف آماده سازی برای کلاس های خود می کنند، اما هنوز اغلب احساس آمادگی نمی کنند و زمان کمی برای پیگیری برنامه های تحقیقاتی مورد انتظار باقی می گذارند (5).
    در حرفه پرستاری نیز بعد از سپری شدن دوره دکتری، ایدیال ترین شرایط، راه تصدی سمت هییت علمی و شروع زندگی آکادمیک است. اما این راه علیرغم وجهه اجتماعی بالا، با چالش ها و فراز و نشیب های فراوانی همراه است. دست وپنجه نرم کردن با مشکلاتی همچون آشنا نبودن با قوانین و شرح وظایف، آشنا نبودن با افراد رده های مختلف سازمان و چارت سازمانی، ارایه دروس تیوری در ابتدای ورود به عرصه فعالیت، داشتن واحدهای بالینی، زمان بر بودن آمادگی جهت تدریس واحد تیوری، محول شدن واحدهای درسی فراوان (8/16 واحد)، کم بودن نسبت واحدهای درسی با حجم مطالب درسی، چالش های تقسیم و تخصیص واحدها، نداشتن زمان کافی برای فعالیت های تحقیقاتی، سردرگم بودن جهت انجام فعالیت های ارتقاء علمی، محول کردن وظایف فرعی در راستای آموزش مانند استاد مشاوری، آموزش مداوم، حضور در شوراها و جلسات مختلف بدون هیچ گونه سابقه حضور در چنین جلساتی، مقایسه شدن و ارزیابی توسط دانشجویان، همکاران، تبعیض های محیط کاری، عدم پذیرش عضو جدید و شیوه های کاری وی توسط دانشجویان و برخی همکاران ازجمله این موارد است. تلاش در راستای برآورده کردن انتظارات سازمان، همکاران و دانشجویان علاوه بر در نظر گرفتن تعارض زندگی شخصی با محیط کاری، خستگی و تنش روانی قابل ملاحظه ای به فرد وارد می کند. همه این موارد در صورتی است که عضو جدید هییت علمی هیچ گونه آموزشی در این راستا ندیده است و بایست اغلب موارد به صورت آزمون وخطا پیش برود. این موارد می تواند بر قابلیت های عضو هییت علمی و درنهایت کیفیت آموزش تاثیرگذار باشد.
    نویسنده ذکر نقل قولی را در اینجا لازم می داند"... نسل تغییر کرده، انتظارات دانشجوها بالاتر رفته، سازمان هم انتظاراتی داره، خب ما تمام روزهای هفته رو درگیرهستیم، صبح ها کارآموزی و عصرها هم کلاس و جلسات و غیره، در کنارش مشغله زندگی هم داریم، وقت استراحت نداریم، اوایل خیلی سخته تا روال کاردستمون به یاد و رو غلتک بیفته زمان میبره، از خیلی کارهامون جا میمونیم از کارهای تحقیقاتمون میمونیم واقعا وقت نمی کنیم...".
    با توجه به شرایط تنش زا در سال های نخست فعالیت حرفه ای اساتید و تثبیت جایگاه حرفه ای آن ها که دوران پایه محسوب می شود، انتظار می رود جهت ورود به عرصه دانشگاه، تمهیداتی در نظر گرفته شود. لذا پیشنهاد می شود قبل از ورود به مرحله تعهدات دوره دکتری مدت کوتاهی را به عنوان دوره آموزشی سپری نمایند. با نظر به وارد شدن ناگهانی بعد از فارغ التحصیلی به عرصه آموزش میزان واحدهای درسی به تدریج پایه افزوده شود تا با توجه به توانمندی های فرد به حدنصاب برسد. در نظر گرفتن یک روز کامل در هفته به فعالیت های تحقیقاتی جهت برآورده کردن انتظارات پژوهشی سازمان از دیگر راهکارها است. امید است با در نظر گرفتن این موارد جهت افزایش انگیزه اعضای هییت علمی جدید، بتوان گامی موثر در این زمینه برداشت و به بهبود این شرایط کمک شایانی نمود.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، هیات علمی، زندگی حرفه ای
  • سیمین گودرزی، سیمین دخت رضاخانی*، اعظم فتاحی اندبیل صفحات 491-502
    پیش زمینه و هدف

    سلامت جنسی یکی از مهم ترین ابعاد رضایت زناشویی به شمار می رود. احقاق جنسی و رضایت جنسی ازجمله مولفه های سلامت جنسی است که در افراد متاهل می تواند زمینه ساز مشکلات فراوانی باشد. پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر رویکرد اقتصاد زیست انرژی و درمان شناختی- رفتاری بر رضایت جنسی و احقاق جنسی زنان انجام شد.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری بود. جامعه پژوهش زنان 20 تا 40 ساله متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 7 تهران در نیمه اول سال 1401 بودند. 45 نفر به صورت در دسترس و داوطلبانه به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی به سه گروه 15 نفره (دو گروه مداخله و یک گروه کنترل) گمارده شدند. گروه های مداخله به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت یک بار در هفته، درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر اقتصاد زیست انرژی دریافت کردند. از پرسشنامه های رضایت جنسی لارسون (1998) و شاخص احقاق جنسی هالبرت (1992) به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. داده های پژوهش به کمک نرم افزار SPSS نسخه 25 و با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با در نظر گرفتن سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که هر دو روش درمان شناختی رفتاری و اقتصاد زیست انرژی منجر به بهبود معنادار احقاق جنسی و رضایت جنسی شدند (05/0> P). نتایج آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد که اثرات هر دو درمان در دوره پیگیری پایدار بوده (05/0< P) و همچنین بین دو درمان شناختی رفتاری و اقتصاد زیست انرژی در اثربخشی بر روی احقاق جنسی و رضایت جنسی زنان تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0< P).

    بحث و نتیجه گیری

    به منظور بهبود مولفه های سلامت و رضایت جنسی زنان می توان از درمان های شناختی رفتاری و اقتصاد زیست انرژی بهره برد.

    کلیدواژگان: اقتصاد زیست انرژی، درمان شناختی رفتاری، احقاق جنسی، رضایت جنسی
|
  • Laia Rezapour, Moloud Radfar*, Mah Mounir Haghighi, Vahid Alinejad Pages 424-435
    Background & Aims

    Depression is one of the common psychological problems in the patients with gastrointestinal cancer and can affect their quality of life and recovery process. Various psychotherapy treatments are used to reduce depression in these patients. This study aimed to determine the effect of group logotherapy based on the Frankel's logotherapy School on depression in the patients with gastrointestinal cancer.

    Materials & Methods

    This study was a semi-experimental research with a pre-test-post-test design. The research population was all the patients with gastrointestinal cancer referred to Omid Hospital in Urmia, Iran. Among the inpatients and outpatients, 50 patients with gastrointestinal cancer who met the inclusion criteria were selected using convenience sampling. Then the patients were allocated to control and intervention groups randomly. The data collection tool in the current study was a demographic questionnaire and Beck's depression questionnaire. All meetings were held online using the Ghara software. The intervention group was randomly divided into two groups of 12 and 13 people. Ten sessions, each lasting 60-90 minutes, were held for two weeks of group logotherapy based on the Frankel's School for the patients in the intervention groups. The control group members did not receive any intervention. Beck Depression Questionnaire was completed by the participants of both groups before and at 4th and 30th days after the end of the intervention. The results were analyzed using SPSS version 22 software.

    Results

    The mean score of depression in the intervention group in the first, second, and third stages were 22.78 ± 7.24, 10.28 ± 3.832, and 11.17 ± 3.73, respectively; however, in the control group, they were 20.37 ± 7.485, 21.42 ± 6.543, and 20.47 ± 6.67, respectively. According to the results of the repeated measures analysis of variance, the mean difference between depression scores in the first, second, and third phases were statistically significant, indicating the intervention's effect on the mean depression score (P=0.003).

    Conclusion

    These results show that logotherapy based on the Frankel School can facilitate recovery of depression in patients with gastrointestinal cancer.

    Keywords: Cancer, Depression, Frankel School, Logotherapyancer
  • Yaser Moradi, Ali Khezri*, Moloud Radfar, Vahid Alinejad Pages 436-445
    Background & Aim

    Embedding a foreign body inside the heart is considered a significant event in a person's life and causes a change in the level of control a person has over the environment and his choices. Therefore, correctly identifying the center or source of control can play an essential role in formulating strategies for the participation of these patients in useful health behaviors and adopting active coping strategies. Considering the importance of understanding the dimensions of the health locus of control and the lack of a similar study on these patients, the present study was conducted to determine the health locus of control in the patients with a permanent cardiac pacemaker who were referred to the dysrhythmia clinic of Seyed al-Shohadah Center in Urmia, Iran between 2022 and 2023.

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytical study, 350 patients with permanent cardiac pacemakers referred to the dysrhythmia clinic of Seyyed al-Shohada Teaching Hospital in Urmia were selected using convenience sampling, and they completed the questionnaire. Demographic questionnaire and Multidimensional Health Locus of Control (MHLC) were used to collect data. This research was conducted over ten months, and all data was analyzed by SPSS software version 22 using descriptive statistics.

    Results

    The results of this study showed that the highest mean scores among the dimensions of health locus of control belongs to external (28.90 ± 4.77) internal (26.03 ± 5.33) controls. Also, the lowest mean score was related to chance (17.76 ± 6.78).

    Conclusion

    It can be concluded that the center of health control of the patients with internal pacemakers is mainly from external control of powerful people. According to these patients, their health and care plan and definite consequences are controlled by medical staff, doctors, and specialists, and the patients feel that they have more prominent role in their health.

    Keywords: Health Locus of Control, Patient, Permanent Cardiac Pacemaker
  • Mehdi Pourasghar*, Mitra Moslehi Jouybari, Fateme Moslehi Jouybari, Maitham Kord Pages 446-453
    Background & Aims

    Hernia disease occurs when an area of an organ or tissue protrudes through a weak muscle layer. The most common treatment of this disease is hernia surgery, which is performed with anesthesia in two ways, open and closed. Anesthesia in older people with underlying diseases will be risky. In this case study, due to the high age of the patient candidate for hernia surgery, the patient was anesthetized through hypnosis.

    Case Report: 

    The case was an 87-year-old woman who was admitted to a hospital in Sari with the diagnosis of inguinal hernia and was discharged from the hospital one day after surgery with the help of hypnotic anesthesia. Hypnosis was performed by a psychiatrist and a psychotherapy fellowship who had completed a hypnotherapy course at the Iranian Clinical Hypnosis Association.

    Conclusion

    Since there is no medical treatment for hernia and its definitive treatment is surgery, the complications caused by anesthesia medications are high in the elderly. So, using hypnotic anesthesia is a suitable way to reduce the complications caused by anesthesia. Using hypnotic anesthesia is recommended for other high-risk patients who are candidate for surgery.

    Keywords: Anesthesia, Elderly, Hypnosis, Hypnotic Anesthesia, Inguinal Hernia, Iran
  • Naser Parizad, Aysan Judi*, Vahid Alinejad, Yousef Mohammadpour Pages 454-462
    Background & Aim

    Autonomy is an important and necessary factor in nursing. Autonomy in the work environment can affect various factors, including nurses' retention and commitment to the job. The present study aimed to determine the professional autonomy and its relationship with the organizational commitment of nurses working in the critical care units of Urmia educational hospitals.

    Materials & Methods

    This descriptive and cross-sectional correlational study was conducted on 385 nurses working in intensive care units in 2022-2023. Sampling was done by quota method, and data collection was done using demographic questionnaires, Varjus professional autonomy scale, and Porter's organizational commitment questionnaire. Independent t-test and ANOVA were used to examine the relationship between demographic variables and the components of this research, and Pearson's correlation coefficient was used to investigate the relationship between professional autonomy and organizational commitment.

    Results

    Based on the mean and standard deviation of nurses' professional autonomy (63.57±16.62) and organizational commitment (61.12±12.34), the nurses' professional autonomy and organizational commitment in the intensive care unit were moderate. A significant positive relationship was observed between professional autonomy and organizational commitment (p < 0.05).

    Conclusion

    By promoting nurses' professional autonomy, their organizational commitment can be improved, increasing the quality of care. Therefore, it is recommended to adopt appropriate strategies and necessary policies to improve nurses' professional autonomy.

    Keywords: Intensive Care Unit, Nurses, Organizational Commitment, Professional Autonomy
  • Ali Asghar Rahmanian Kushkaki, Mohsen Faseleh Jahromi*, Rasul Eslami Akbar Pages 463-474
    Background & Aim

    Patients undergoing hemodialysis require a proactive program aimed at improving compliance with dietary and fluid restrictions. The current study was conducted with the aim of investigating the effect of implementing the continuous care model on the attitude related to adherence to diet and fluids in hemodialysis patients.

    Materials & Methods

    This semi-experimental research with intervention and control groups was conducted on 64 hemodialysis patients. The samples in this study were initially selected through convenience sampling and then randomly divided into two groups of the intervention group and the control group. Initially, demographic information and compliance-related attitude questionnaires were completed by the patients in both groups during the pre-test phase. Then, after providing an educational booklet, the follow-up care model was implemented in the intervention group. At the end of each month and until the end of the third month, the compliance-related attitude questionnaire was completed in both groups. Subsequently, the collected data were analyzed using statistical tests in SPSS software version 21.

    Results

    The results of statistical analysis showed that there was no statistically significant difference in the mean score of compliance-related attitude toward dietary and fluid restrictions between the intervention and control groups before the intervention (p = 0.343); however, this score had significantly increased one month after the intervention (p = 0.005).

    Conclusion

    The results showed that by implementing the continuous care model one month after the intervention, patients exhibited greater adherence to diet and fluid restrictions; therefore, it is recommended that nurses use care models such as continuous care model in caring for patients.

    Keywords: Attitude, Continuous Care Model, Diet, Hemodialysis
  • Shahrbano Behnoori*, Amir Sadeghi, Zahra Pourfarzad, Laili Tapak Pages 475-487
    Background & Aim

    Nurses can be more successful in neutralizing the consequences of stressful factors in the work environment by using the job self-efficacy capability. Also, increasing self-efficacy and improving organizational justice could affect nurses' job burnout. This study aimed to determine the relationship between organizational justice and self-efficacy and job burnout of critical care departments nurses in 2022.

    Materials & Methods

    This descriptive analytical study of cross-sectional-correlation type was conducted on 220 nurses working in the critical care units of five teaching hospitals in Hamadan city in 2022. Niehoff and Moorman's organizational justice questionnaire, Riggs and Knight's job self-efficacy questionnaire, and Garosa et al.'s job burnout questionnaire were used to collect data. Data was analyzed using descriptive and inferential statistics in SPSS version 26 software.

    Results

    The results showed that the mean and standard deviation (SD) of organizational justice in the participants was equal to 3.01 ± 0.67 which is at an optimal level. The mean and standard deviation of total self-efficacy and job burnout were 103.40 ± 10.93 and 28.26 ± 4.62, respectively, and at the average level. According to the findings, nurses' organizational justice significantly correlated with their self-efficacy (P < 0.001, r = 0.393). Also, the multiple linear regression model indicated that only the effect of distributive justice and individual self-efficacy beliefs were significant on job burnout (with 99% probability).

    Conclusion

    By increasing nurses' perception of organizational justice, there will be an increase and decrease in their job's self-efficacy and burnout, respectively. According to the identified relations, the attention of nursing managers and leaders to enhancing the level of organizational justice can improve nurses' job self-efficacy and slow down the process of nurse job burnout.

    Keywords: Critical Care Unit, Job Burnout, Nurses, Organizational Justice, Self-Efficacy
  • Elyas Hosseinzadeh Younesi, Zeinab Ebrahimpour Mouziraji* Pages 488-490

    Dear Editor,
    Faculty members are regarded as the most important assets of higher education institutions, and assessing their issues is very important (1). These individuals play an essential role in improving students’ teaching, learning, and progress in various fields and lead to improving educational, professional, and research outputs (2).
    Studies have indicated numerous tensions and challenges in the professors’ lives and their work quality. On the one hand, achieving an academic position is a complex experience for newcomer faculty members and is considered ideal. In addition, this professional experience is often laden with feeling overwhelmed and unprepared for some responsibilities and organizational dynamics, dealing with conflicts concerning expectations and cultures. In such a situation, it is indeed difficult to maintain personal balance and self-care (3).
    The first days of professional experience are horrific and associated with mental pressures. The individual must conform to the new occupational procedure, environment, and co-workers. As newcomers in a professional environment, individuals do not know what to ask from whom. Therefore, they may take a long time to learn the simplest things (4). As a newcomer faculty member, an individual is conforming to the new situation. Studies present an image of professors' challenges when starting their new occupations. Adapting to academic life is often stressful. Professors have common worries, such as combating the shortage of time to do all affairs, uncertainty about the exact expectations others have from them, and challenges to achieve a balance between professional and personal responsibilities (5). The new member requires an understanding of the organization’s mission, goals, philosophy, structure, culture, value, employees’ activities, service standards, health and safety rules along with methods, timetables, and expectations so that the new member’s increased sense of loyalty and belonging to the organization is finally achieved (4). The first five years of the faculty member’s professional activities are usually the phase of status transformation and professional status stabilization, which is one of the most significant stages of the academic faculty members of universities across the country in their professional lives (6) because the new member has performed no activity concerning the new profession and has gained no experience in this regard until the familiarization stage; therefore, the training content and method will be extraordinarily influential in establishing the required individual activities and skills (4).
    A study on American academics demonstrated that newcomer faculty members experience considerable stress regarding issues in their new life, such as stress, time, socialization, and evaluation, and also experience a high level of stress in conforming to such an experience. Many of these individuals report that they spend much time preparing for their classes, but still, they often do not feel prepared, leaving little time to consider the expected research programs (5). After completing the doctoral course, the ideal condition in nursing is the path toward achieving a faculty member position and starting an academic life. However, despite its high social prestige, this path is associated with many challenges and ups and downs, including struggling with problems such as not being familiar with the rules and job description, not being familiar with individuals at different levels in the organization and the organizational chart, providing theoretical lessons at the onset of entering the activity field, having clinical credits, the time-consuming preparation for teaching theoretical credits, assignment of numerous course credits (16/8 credits), low ratio of course credits to the amount of course materials, challenges of dividing and allocating credits, the lack of enough time for research activities, being confused to perform scientific promotion activities, assigning secondary tasks for education, such as consulting professor, continuous training, attending various councils and meetings without having a history of attending such meetings, being compared and evaluated by students and colleagues, the professional environment’s discriminations, and non-acceptance of new members and their working methods by students and some colleagues. Making efforts to satisfy the expectations of the organization, colleagues, and students, in addition to the conflict of personal life with the professional environment, imposes extreme fatigue and mental stress on the individual. All these cases would be true if the newcomer faculty member received no training in this regard, and most of the cases should go ahead by trial and error. These cases can influence faculty members’ capabilities and, finally, the educational quality.
    The author considers it necessary to note a quote here, “…The generation has changed; the students’ expectations have heightened; the organization has expectations too. Well, we are busy all weekdays; we have internships in the mornings, classes and meetings in the evenings, etc. In addition, we have our life problems, too; we have no time to rest. It is challenging at first; it takes time to get into stride. We miss a lot of our work; we have no time to conduct our research; we do not really have time....”
    Given the stressful conditions in the first years of professors’ professional activities and the stabilization of their professional position, which is regarded as the basic course, strategies are expected to be considered for entering the university arena. Therefore, it is suggested that they spend a short time on a training course before entering the doctoral commitment course and considering their sudden entrance to the educational field after graduation. Given their capabilities, the course credits need to be gradually increased to reach the quorum. Another strategy is allocating one full day per week to research activities to satisfy the organization’s research expectations. We hope that by considering these cases, we can take an effective step toward promoting the motivation of newcomer faculty members and greatly help improve these conditions

    Keywords: Lived experience, faculty member, professional life
  • Simin Goodarzi, Simindokht Rezakhani*, Azam Fattahi Andabil Pages 491-502
    Background & Aims

    Sexual health is one of the most important aspects of marital satisfaction. Sexual satisfaction and sexual assertiveness are among the components of sexual health that can cause many problems in married people. The present study was conducted to compare bioenergy economy-based program and cognitive-behavioral therapy on sexual satisfaction and sexual assertiveness of women.

    Materials & Methods

    This semi-experimental study had a pre-test, post-test design with control group and follow-up period. The research population was married women aged 20 to 40 referred to counseling centers in Tehran's 7th district in 2021. Forty-five people were selected using convenience sampling, and randomly assigned to three groups of 15 each (two intervention groups and one control group). The intervention groups received cognitive behavioral therapy and treatment based on bioenergy economy for eight sessions of 90 minutes (once a week). Larson's sexual satisfaction questionnaires (1998) and Hurlbert's sexual satisfaction index (1992) were used as research tools. Data was analyzed in SPSS version 25 software using repeated measures ANOVA, considering the significance level 0.05.

    Results

    The results showed that cognitive behavioral therapy and bioenergy economy- based program significantly improved sexual satisfaction and sexual assertiveness (P<0.05). The results of Ben Feroni's post hoc test showed that the effects of both treatments were stable in the follow-up period (P > 0.05), and there was no significant difference between the two approaches, regarding their effectiveness on women's sexual assertiveness and sexual satisfaction (P > 0.05).

    Conclusion

    To improve women's health and sexual satisfaction, cognitive behavioral therapy and bioenergy economy program can be used.

    Keywords: Bioenergy Economy, Cognitive Behavioral Therapy, Sexual Assertiveness, Sexual Satisfaction