فهرست مطالب

سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب) - پیاپی 90 (آبان 1402)

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 90 (آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/06
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سمیه آقابابایی * صفحات 1-25
    زمینه و هدف

    یاکوبسن بر این باور است که با بررسی شش عنصر ارتباطی «پیام»، «مخاطب»، «موضوع»، «گوینده»، «مجرای ارتباطی» و «رمزگان» میتوان ویژگیهای سبکی متون را بررسی و تحلیل کرد. از دید او، در روند ایجاد ارتباط پیام میتواند به یکی از این عناصر ششگانه گرایش بیشتری داشته باشد و سبب ایجاد نقشهایی چون «نقش عاطفی»، «نقش ترغیبی»، «نقش ارجاعی»، «نقش فرازبانی»، «نقش همدلی» و «نقش ادبی» و کارکرد متفاوت جملات زبان و در نهایت تفاوت سبکی شود. در این پژوهش ویژگیهای سبکی و نوع آفرینش ادبی دو متن فیه مافیه و مقالات شمس در به کار بستن نقشهای زبانی و صناعات بلاغی بررسی شده؛ همچنین به تحلیل نقش زبانی غالب و غیرغالب در جملات و دلایل سبک شناسانه کاربرد هر نقش نیز پرداخته شده است.

    روش مطالعه

    این مقاله با روش تحلیل کیفی و کمی انجام شده است.

    یافته ها

    از جمله ویژگیهای سبکی مشترک این دو متن کاربرد نقش ارجاعی جملات در بسامد بالاست. عملکرد نقش ارجاعی در قالب جملات اخباری در مقالات شمس با 51درصد، بمثابه ابزاری برای بیان موضوعاتی چون زندگی شمس، محیط عرفانی آن زمان و غیره در کنار عملکرد تشبیهات حسی حسی سبب گرایش متن به گونه زبانی نثر مطلق شده است. در فیه مافیه نیز مولوی این نقش را با 49درصد، برای بیان عقاید خود به تاثیر از مقالات شمس به کار برده است. در کنار نقش ارجاعی نقش ترغیبی در قالب جملات امری در مقالات شمس با 21درصد و در فیه مافیه با 17درصد نیز به سبب تعلیمی بودن متن مورد توجه قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش بیانگر سبک مشابه این دو متن است. عملکرد بالای صناعات ادبی تشبیه با طرفین عقلی حسی از نوع تشبیه مرکب و تمثیلی در کنار صناعات کنایه و استعاره سبب حرکت متن فیه ما فیه به سمت نثر شاعرانه و ادبی شده است. از سوی دیگر بسامد کمتر ویژگی سبکی نقش عاطفی در مقالات شمس با 9درصد و در فیه مافیه با 5درصد، سبب درک صریح عبارات شده و ارجاعی و مخاطب محور بودن این دو متن را تقویت کرده است. باید توجه داشت عملکرد متفاوت صناعات بلاغی سبب تمایز سبکی این دو متن شده است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، نقشهای زبانی جملات، رومن یاکوبسن، مقالات شمس، فیه-مافیه
  • فاطمه زهرا اسحاقی *، علی آسمند جونقانی صفحات 27-37
    زمینه و هدف

    بخش عمده ای از رمان «دود» حسین سناپور، از طریق واگویه یا تک گفتار درونی روایت شده است. رمانهایی با این شیوه روایت، اغلب شرح نگرانیها و اضطرابهای شخصیتها یا بازتابی از ناکامی آنهاست. جریان سیال ذهن نیز بخش عمده ای از این تک گفتارها را به خود اختصاص میدهد. به عقیده پرلز –نظریه پرداز معاصر- همه افراد بواسطه کل گرایی و علاقه شان به تمام کردن هر موضوعی، از نقص آن موضوع در ذهن خود رنج میبرند و تا زمانی که به حل آن مسیله اقدام نکرده اند، ممکن است دچار آشفتگی ذهنی باشند. پیامد این وضعیت ناتمام میتواند باعث بروز رفتارهای نامناسب باشد. بررسی رمان «دود» از حسین سناپور بر اساس نظریه «گشتالت ناتمام» پرلز، محور اصلی این پژوهش است.

    روش مطالعه

    این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای صورت گرفته است.

    یافته

    یافته ها حاکی از آن است که «حسام» راوی و شخصیت اول این رمان، به دلیل گشتالتهای ناتمام، مدام در حال واگویه است. او از طریق جریان سیال ذهن در موقعیتهای ناتمام گذشته اش سیر میکند و آشفتگی ذهنی پیامد وضعیت روحی اوست.

    نتیجه گیری

    سکوت، واگویه، اعمال انفعالی، عدم قدرت در تصمیم گیریهای بموقع، بروز ندادن احساسات مناسب در موقعیتهای برانگیزاننده و مانند آنها از مواردی است که موجب القای مفاهیم تیره و تار در روابط انسانی جامعه امروز است. نویسنده با استفاده از واگویه و جریان سیال ذهن، گشتالتهای ناتمام راوی را روایت میکند.

    کلیدواژگان: واگویه، تک گفتار درونی، رمان دود، حسین سناپور، نظریه گشتالت پرلز
  • فاطمه بهار، وجیهه ترکمانی باراندوزی *، کوروس کریم پسندی، احمد کریمی صفحات 39-55
    زمینه و هدف

    بی تردید دغدغه هر انسانی در زندگی رسیدن به دنیای مطلوبی است که آن را در ذهن خود میپروراند و برای دستیابی به آن، در صدد رفع موانع برمی آید. از جمله موانعی که با برداشتن آن رسیدن به زندگی مطلوب میسر خواهد شد، نیازها هستند. لذا این انگیزه انسان را به سوی شناخت و ارضای نیازهایش راهبر خواهد شد. ویلیام گلسر از روانشناسانی است که نظریه ای مبتنی بر کنترل درونی، به نام نظریه انتخاب را ارایه داده و در آن پنج نیاز بنیادین انسان را که شامل بقا، عشق، قدرت، آزادی و تفریح است مطرح نموده و معتقد است هر رفتاری که از انسان سر میزند در جهت ارضای این پنج نیاز است. با توجه به رابطه عمیق ادبیات غنی فارسی و علم روانشناسی میتوان آثار ادب فارسی را بر اساس نظریه های مطرح دنیا مورد تحلیل و بررسی قرار داد. هدف از این تحقیق بررسی نیازهای بنیادین انسان در اشعار مهدی حمیدی شیرازی و فریدون مشیری با تکیه بر نظریه انتخاب گلسر میباشد.

    روش مطالعه

    پژوهش حاضر مطالعه ای نظری است که با ابزار فیش برداری و مراجعه به منابع کتابخانه ای، به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است. جامعه مورد مطالعه کتاب اشک معشوق، مجموعه اشعار حمیدی شیرازی از انتشارات صدای معاصر و بازتاب نفس صبحدمان، کلیات اشعار فریدون مشیری از نشر چشمه است.

    یافته ها

    مطالعه اشعار حمیدی شیرازی و مشیری نشان میدهد نیاز عشق بیش از سایر نیازها در اشعارشان نمود یافته است. همچنین شواهدی مبنی بر نیاز بقا، قدرت، آزادی و تفریح در اشعار دو شاعر قابل مشاهده است که بیانگر توجه آنها به ارضای این نیازها در انسان بوده است. در شعر حمیدی با توجه به صراحت گفتارش، و آنچه خود در باب دلدادگیش بیان داشته، این نتیجه حاصل میشود که پرداختن به هر یک از نیازها و ارضای آنها اغلب در گرو توفیق او در روابط عاشقانه اش بوده است؛ در مقابل مشیری در بیان احساسات و ابراز نیازهای درونی از دایره من شخصی شاعر فراتر رفته و ارضای هر نیاز را برای همگان بایسته و شایسته میداند.

    نتیجه گیری

    حمیدی شیرازی و مشیری در آفرینش آثار منظوم خود، تحت تاثیر عواملی بودند که ارتباط مستقیم با درونیات آنها داشته و همین امر سبب شده نیازهای بنیادین انسان در اشعارشان مجال بروز یابد.

    کلیدواژگان: نیازهای بنیادین، نظریه انتخاب، گلسر، حمیدی شیرازی، فریدون مشیری
  • الهام بهنام وظیفه، نرگس اصغری گوار *، علی رمضانی صفحات 57-77
    زمینه و هدف

    بعد از دوره رنسانس و ظهور پیشرفتهای صنعتی، انسان خود را در محوریت و مرکز کاینات دید و به قدرت خود غره شد. بعبارتی با پیشرفتهای صنعتی انسان احساس قدرت کرده و مسیله مرگ خدای نیچه رخ داده و اعتقاد به خدا در ضمیر او از بین میرود. پیامد چنین تفکری، کمرنگ شدن اعتقادات مذهبی و نابودی ارزشهای سنتی بود که منجر به پوچگرایی گردید. روشنفکران ایرانی در دهه های سی و چهل، ضمن آشنایی با چنین تفکراتی و به دلیل وجود نابسامانیهای شدید سیاسی-اجتماعی، درگیر افکار نیهیلیستی شدند. تحقیق حاضر با هدف بررسی ابعاد مختلف نیهیلیسم از جنبه های سیاسی، اجتماعی، فلسفی، وجودی، معرفتی، و اخلاقی در اشعار شاعران معاصر (مهدی اخوان ثالث، احمد شاملو، فروغ فرخزاد، منوچهر آتشی، نادر نادرپور، و محمد زهری) انجام شده است.

    روش مطالعه

    این پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی و مطالعه کتابخانه ای و فیش برداری و بر مبنای تحلیل محتواست.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش، ابعاد گوناگون نیهیلیسم به ترتیب بسامد نیهیلیسم اجتماعی، فلسفی، اخلاقی، وجودی، سیاسی، و معرفت شناسانه در اشعار شاعران موردبحث منعکس شده است. در این میان اشعار شاملو در نیهیلیسم سیاسی، فروغ فرخزاد در نیهیلیسم فلسفی، و محمد زهری در نیهیلیسم اخلاقی دارای بسامد بیشتری است. همچنین بسامدهای نیهیلیسم وجودی و اجتماعی تقریبا در شعر شاعران موردنظر، به یک اندازه است. گفتنی است طبق جست وجوی نگارندگان، در اشعار احمد شاملو، محمد زهری، و نادر نادرپور شواهدی مبنی بر نیهیلیسم معرفتی یافت نشد و در اشعار منوچهر آتشی نیز شواهدی مبنی بر نیهیلیسم سیاسی مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    به نظر میرسد اوضاع متشنج سیاسی دهه سی و چهل، زندانی شدن شاعران، گذار جامعه ایران از سنت به مدرنیته، جنگ جهانی دوم، بی سوادی و جهالت عوام و مواردی از این دست، نوعی ناامیدی، سرخوردگی، پوچگرایی و بی معنایی را در اشعار این دوره تزریق نمود. در این میان مسایل شخصی مانند روابط نافرجام عاشقانه، تنهایی، مهاجرت و غربت نیز شاعران را به سمت نوعی بی معنایی، پوچی و بی ارزشی دنیا و زندگی سوق داده است.

    کلیدواژگان: نیهیلیسم، پوچگرایی، اوضاع سیاسی-اجتماعی، شعر معاصر
  • اصغر خلیلی، آرش مشفقی *، عزیز حجاجی کهجوق صفحات 79-98
    زمینه و هدف

    در ادب فارسی، زندگی و شعر سرایندگان زن به دلیل شرایط فرهنگی و شایست و ناشایستهای عرفی، به بی مهری حافظه تاریخ دچار گشته و بتدریج محو و بیرنگ شده است. ژاله (عالمتاج) قایم مقامی از شاعران قرن سیزدهم هجری است که از نظر فکری دارای بنمایه های قابل اعتنایی در حوزه زنان است. هدف این پژوهش، بررسی سبک شناسانه اشعار او در سه سطح زبانی، فکری و ادبی است.

    روش مطالعه

    این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با ابزار مطالعه کتابخانه ای انجام شده است.

    یافته ها

    آنچه از اشعار او (قصاید و قطعات) برمی آید این است که زبان او ساده و به دور از پیچیدگی است، گرچه از نظر واژگانی و نحوی، به سبک خراسانی نزدیک شده است و کلمات عربی ثقیل و فارسی کهن در آن اندک نیست. از سویی دیگر تعبیرات و کنایات امروزی و کلماتی مانند سماور، چرخ زینگر، سیگار، تلگراف، لوله، و چشمک نیز در اشعار او دیده میشود. تشبیه بلیغ در میان صنایع بیانی و جناس در میان صنایع بدیعی در صدر فنون بلاغی شعر او قرار میگیرند. او شعر خویش را در خدمت بیان عقایدش قرار داده است و دغدغه اصلی او مشکلات زنان است. همچنین ژاله به موضوعاتی مانند کودک همسری، تعدد زوجات، فرزندآوری و حتی ازدواج، نگاه مثبتی ندارد و نظرات متفاوت خود را در این زمینه با بی پروایی بیان میکند.

    نتیجه گیری

    ژاله، که از شاعران دوران مشروطه به شمار می آید، بجریت اولین زنی است که درباره حقوق زنان با جسارت و استواری سخن رانده است. متاسفانه از اشعار او جز 917 بیت در دست نیست و او اقدام به شعرسوزی کرده است؛ بنابراین داوری درباره کلام او نمیتواند کامل و واقعی باشد. با وجود این زبانی استوار و کهن که گاه به محاوره نزدیک میشود؛ سطح بلاغی متوسط و دغدغه مندی او در باب مسایل زنان و زنانه بودن شعر او، چهار ویژگی اصلی شعر اوست.

    کلیدواژگان: ژاله قائم مقامی، شعر، سبک شناسی، زن
  • فریده داوودی مقدم * صفحات 99-113
    زمینه و هدف

    شادی از جمله هیجانات و عواطفی است که امروزه در روانشناسی مثبت گرا، مورد توجه بسیار است و از دیرباز نیز حکیمان و عارفان در شناخت و چگونگی ارایه و به کارگیری آن در سخنان و آثار خویش سعی وافری کرده اند. به همین دلیل واکاوی و ارایه درست این دیدگاه ها از طریق بررسی متون و معرفی گزاره های دقیق آنها به مخاطبان، میتواند مسیرهایی را برای مثبت اندیشی و شاد زیستن روشن کند و از طریق تامل، تمرکز، تلقین و تفکر در مورد آموزه های به دست آمده از متون ادبی و عرفانی، راه شناخت را ابتدا در ذهن هموار کند و در نهایت با تکرار باورهای این تعالیم، بتواند به راهکاری شایسته برای رسیدن به شادی بینجامد. این پژوهش با همین هدف به واکاوی منظر شادی و پیوند آن با خودآگاهی در اندیشه مولانا در غزلیات وی میپردازد.

    روش مطالعه

    شیوه پژوهش تحلیل محتوای کیفی مضمونی و جامعه آماری تمامی غزلیات مولانا موسوم به غزلیات شمس است.

    یافته ها

    غزلیات مولوی در محورهای گوناگونی پیوند میان شادی و خودآگاهی را نشان میدهد. از جمله شناخت طرح ازلی انسان که ناظر به دریافت نقاط قوت و تواناییهای اوست؛ دریافت نسبت انسان با خدا و این جهان؛ تجربه عشق (مولوی عشق به خدا و دیگر انسانها را سبب شادی میداند)؛ دوری از خصومت و دشمنی و در مرحله عالی فهم لطیفه عشق، انسان را شادکام میکند؛ فهم و درک و ارتباط با طبیعت که گاهی منجر به نوعی این همانی از مقوله رویش و شادابی با موضوع خودآگاهی میشود (مولوی ریشه بسیاری از شادیها را در درون خود انسان میداند). خودی که باید از مراحل سطحی شناخت عبور کند و به خودآگاهی و باورمندی برسد.

    نتیجه گیری

    مولوی از جمله عارفانی است که توانسته است با بازنمایی پیدا و پنهان تصاویر شناختی شادی از طریق غزلیات خویش، مخاطبانش را به شاد زیستن و رهایی از تعلقات اندوهبار هستی دعوت کند. این امر با ترسیم مسیرهایی از خودآگاهی و شناخت انسان در جهان در بافتی ماهرانه و سرشار از رموز زیبایی شناسانه و ابعاد متعالی موسیقایی کلام در غزلیات او پدیدار شده است.

    کلیدواژگان: شادی، خودآگاهی، غزلیات شمس، مولوی، مهارتهای زندگی
  • فاطمه زندی، سپیده سپهری *، آرزو شمالی اسکویی، الهه حاجیها صفحات 115-135
    زمینه و هدف

    نقد روانشناسی شخصیت از جمله حیطه های جدید در عرصه پژوهشهای ادبی است. یکی از نظریات نوین و تاثیرگذار در نقد ادبی بمنظور تبیین شخصیت، نظریه کارن هورنای است. کارن هورنای روانشناس برجسته آلمانی میباشد که برخلاف استادش فروید، ریشه رفتارهای انسان را نه در سایقه های فیزیولوژیک و مشکلات مادرزادی، بلکه حاصل و برآیند عوامل محیطی و اجتماعی میداند. هورنای با مطرح نمودن نظریه «تیپهای شخصیتی سه گانه»، به نقش موثر جامعه و محیط پیرامون بر رفتار آدمی تاکید ورزید. هدف پژوهش پیش رو تحلیل و واکاوی اشعار سیمین بهبهانی، شاعر برجسته معاصر، بر مبنای نظریه روانشناسی اجتماعی کارن هورنای میباشد.

    روش مطالعه

    روش مطالعه در پژوهش پیش رو توصیفی تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و شیوه سندکاوی است. جامعه آماری در این مقاله، مجموعه اشعار سیمین بهبهانی میباشد. مصادیق بصورت گزینشی و سامانمند انتخاب شده است و برای رسیدن به اهداف مقاله و به دست آوردن اطلاعات لازم، اشعاری را که از جهات مضمونی با محتوای پژوهش منطبق است، در حد گنجایش مقاله، مطرح نموده ایم.

    یافته ها

    طبق یافته های پژوهش به دلیل تجارب تلخ جهان پیرامون، اوضاع و شرایط اجتماعی، تبعیض و نابرابری، جهتگیریهای روحی و روانی روان رنجورانه ای را در اشعار سیمین میتوان مشاهده نمود که از دیدگاه هورنای، حاصل اضطراب در دنیای پیرامون شاعر است.

    نتیجه گیری

    اضطراب اساسی در اشعار سیمین بهبهانی سبب شکلگیری هر سه تیپ شخصیتی مهرطلب، عزلت طلب و برتری طلب شده است. مشکلات اجتماعی، اوضاع سیاسی و فرهنگی، فقر، ناکامیهای فردی، شکست عاطفی همگی از جمله علل و دلایل جهتگیریهای روحی و رفتاری شاعر در قالب سه تیپ شخصیتی یادشده از نظر کارن هورنای میباشد.

    کلیدواژگان: اضطراب اساسی، شعر معاصر، سیمین بهبهانی، کارن هورنای، نقد روانکاوی
  • سمیه سپهدار، احمد غنی پور ملکشاه *، مرتضی محسنی، حسین حسن پور آلاشتی صفحات 137-159
    زمینه و هدف

    هدف اصلی این پژوهش بررسی گزاره ها و عناصر هوش معنوی در داستان کودک و نوجوان طی دهه های 70 تا 90 و بحث و واکاوی مولفه هایی است که نویسندگان از طریق آثار خود به کودکان و نوجوانان منتقل مینمایند؛ از این رو تلاش شده است که مشخص شود مفاهیم و نگرشهای ایدیولوژیک موجود در کتب داستانی کودک و نوجوان در دهه های مورد بررسی کدام است؟

    روش مطالعه

    روش پژوهش در این جستار توصیفی تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و شیوه سندکاوی است. جامعه آماری پژوهش منتخبی از آثار برجسته ادبیات داستانی کودک و نوجوان در قالب نه داستان برگزیده از رده سنی «ب»، «ج»، «د»، «ه» منتشر شده توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در دهه هفتاد تا نود خورشیدی است. در این پژوهش از مولفه های هوش معنوی بر اساس نظریات دو تن از برجسته ترین نظریه پردازان هوش معنوی، ایمونز و مارشال، و مطالب مرتبط با این نظریه که در دیگر یافته ها و یافته های علمی مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته بهره برده شده است.

    یافته ها

    نویسندگان در کتابهای مورد بررسی جهت بیان و آموزش اندیشه ها و مفاهیم اخلاقی، معنوی و دینی، از آموزه های روانشناسی یعنی مولفه های و گزاره های هوش معنوی بهره گرفته اند.

    نتیجه گیری

    مولفه های روانشناسی معنوی از نظر ایمونز، زهر و مارشال شامل یافتن امر مقدس به کمک عقل قدسی، ظرفیت تعالی و فرارفتن از دنیای جسمانی و مادی و متعالی ساختن آن، داشتن تفکر انتقادی، احساس مسیولیت پذیری؛ وظیفه و رسالت اجتماعی، هویت و معنابخشی به خود و جهان، واگذاری امور به نیروی مقدس (توکل)، و ظرفیتهای اخلاقی (عشق، صلح و شفقت)، در داستانهای مورد بررسی وجود دارد.

    کلیدواژگان: دبیات کودک و نوجوان، ایدئولوژی، داستان معاصر کودک و نوجوان، مطالعات بینارشته ای، هوش معنوی
  • مریم صائمی، علی عشقی سردهی *، سید علی اکبر شریعتی فر صفحات 161-182
    زمینه و هدف

    روانشناس برجسته اتریشی، آلفرد آدلر، با به کارگیری شیوه ای در روانشناسی فردگرا مبتنی بر توجه به جنبه های درونی اعم از خشم و احساس حقارت برخلاف فروید که اعمال بشر را نتیجه و حاصل غریزه میدانست بیان کرد که اعمال و رفتار انسان، زاییده شرایط اجتماعی است؛ در میان شاعران معاصر اخوان ثالث از هنرمندانی است که میتوان سایق خشم را در اندیشه و اشعار او مشاهده کرد. هدف اصلی در این پژوهش بررسی نظریه فردگرای آلفرد آدلر و مولفه خشم از نظر وی در اشعار اخوان ثالث بعنوان یکی از شاعران برجسته ادبیات معاصر ایران است که اعتراض و خشم در اشعار وی نمود برجسته ای دارد.

    روش مطالعه

    در این پژوهش از شیوه توصیفی تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و روش سندکاوی بهره برده ایم. نمونه های مورد بررسی بصورت سامانمند و هدفمند از مجموعه اشعار مهدی اخوان ثالث به شیوه تصادفی انتخاب شده اند.

    یافته ها

    محیط اجتماعی، جهان پیرامون و روابط انسانی با اطرافیان میتواند طبق نظریه فردگرای آلفرد آدلر سبب بازخورد احساس منفی و ایجاد خشم در فرد شود؛ چشم انداز پژوهش بیانگر آن است که خشم یکی از ویژگیهای مهم رفتاری مهدی اخوان ثالث در سروده هایش میباشد که حاصل اعتراض وی به نابهنجاریها و اختناق موجود در جامعه است.

    نتیجه گیری

    عواملی چون روحیات درونگرای شاعر، شکست عاطفی در جوانی، زندان رفتن، کودتای 28 مرداد، محدود شدن آزادی بیان و اختناق سیاسی، پراکندگی جمع دوستان، بیکاری، و مرگ فرزند جزو عوامل دخیل و موثر در ابراز خشم، خشونت و پرخاشگری اخوان ثالث در میان سروده های وی میباشد.

    کلیدواژگان: آلفرد آدلر، خشم، مکانیسم جبران، مهدی اخوان ثالث، نقد روانشناسانه
  • برات محمدی *، علیرضا قربانپور صفحات 183-197
    زمینه و هدف

    آتشکده نیر تبریزی و گنجینه الاسرار عمان سامانی دو اثر فاخر ادبیات فارسی هستند که سرایندگانشان برای اولین بار با نگرشی عرفانی به شرح واقعه عاشورا پرداخته اند. بررسی و تبیین مسایل سبکی، نکات قوت و ضعف این دو اثر فاخر در حوزه ادبیات عاشورایی و تحلیل محتوای آنان جهت غنا بخشیدن به آموزه های عرفانی ناب اسلامی و فرهنگ دینی از اهمیت خاصی برخوردار است.

    روش مطالعه

    پژوهش پیش رو مطالعه ای توصیفی-تحلیلی است که داده های مورد نیاز آن به شیوه کتابخانه ای گردآوری شده است. آثار مورد مطالعه گنجینه الاسرار عمان سامانی و آتشکده نیر تبریزی میباشد.

    یافته ها

    سرایندگان این منظومه ها فراوان از امکانات زبانی و ابزارهای هنری و ادبی بهره گرفته اند تا علاوه بر توصیف وقایع عاشورا و نمودن فضایل و رذایل، بخشی از جهانبینی شیعه را با نگاه عاشقانه و عارفانه به تصویر بکشند. استفاده از تعبیرات و ترکیبات عرفانی، تمثیل گرایی، نمادپردازی، طبیعت گرایی، تلمیح به آیات و احادیث قدسی و به کارگیری اسلوب مناظره از ویژگیهای بارز ادبی و سبکی این دو منظومه است.

    نتیجه گیری

    با وجود همه این برجستگیهای ادبی و سبکی، در برخی مواقع مباحثی چون بیان شطحیات، ترک ادب شرعی در تصاویر مرتبط با اولیاء، خلط افسانه و تاریخ و استناد به روایات ضعیف در دو منظومه قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: عمان سامانی، نیر تبریزی، گنجینه الاسرار، آتشکده، شعر عاشورایی
  • سیما کیایی، آزیتا افراشی *، مصطفی عاصی صفحات 199-219
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت مفهوم سازی اندام واژه ها در قالب نظریه بدن مندی در زبان شناسی، مقاله حاضر به چندمعنایی اندام واژه های (سر، مو، گوش، لب، گلو، گردن، شکم، سینه، ناخن، پا، زبان، زانو، شانه، دهان، دنده، دندان، دماغ، چشم، خون، جگر، چانه، پیشانی، پوست، ریش، پستان، بغل، انگشت، دل، بازو، و دست) در اصطلاحات و ضرب المثلهای فارسی پرداخته است.

    روش مطالعه

    برای انجام این پژوهش 2010 اصطلاح و ضرب المثل از کتابهای کوچه شاملو، فرهنگ فارسی عامیانه ابوالحسن نجفی، فرهنگ سخن، فرهنگ معین، امثال و حکم دهخدا و فرهنگ کنایات منصور ثروت جمع آوری شد و بر مبنای این پیکره، معانی متفاوت اندام واژه ها استخراج و تحلیل شد.

    یافته ها

    مشخص گردید که اندام واژه «دل» با تعداد 269 از 2010 کاربرد در ضرب المثلها دارای بیشترین بسامد و اندام واژه های «بازو» و «شست» با تعداد یک و دو دارای کمترین بسامد از کل کاربرد اندام واژه ها در ضرب المثلها هستند.

    نتیجه گیری

    اندام واژه «دل» بعنوان جایگاه احساسات، عواطف و امیال گوناگون مانند عشق و علاقه، وابستگی و دلبستگی، محبت و مهربانی، شفقت، صداقت، حسرت، ناراحتی، رنجش، اضطراب و نگرانی، قساوت و سنگدلی، و ترس به کار رفته است. بعلاوه فرایند شناختی مانند استعاره و مجاز و دانش فرهنگی از عوامل مهم در زایایی معنا هستند.

    کلیدواژگان: معنی شناسی شناختی، استعاره مفهومی، مجاز مفهومی، بدن مندی، اصطلاح و ضرب المثل، اندام واژه
  • زهره لک، محمدحسین بیات *، محمود بشیری، غلامرضا مستعلی پارسا صفحات 221-247
    زمینه و هدف

    با توجه به رویکرد کل نگر، در بررسی محتوای متن باید به این اصل توجه داشت که فهم متن به معنای واقعی، زمانی حاصل میشود که واحد تحلیل متن بصورت کامل و کل در نظر گرفته شود. در غیر این صورت، متن برای پژوهش قابل استناد نیست. عدم توجه محقق به متن بعنوان یک کل، باعث به وجود آمدن مشکلاتی در درک متن میشود که گاهی این مشکلات حاد است و پیچیدگی متن را زیاد میکند. این مشکل در خوانش و فهم مثنوی مولوی نیز به وجود آمده است. خوانش جزء به جزء و تمرکز بر روی بیت، سبب شده است مثنوی معنوی بعنوان اثری پریشان و بدون نظم در میان مثنوی پژوهان مطرح شود. هدف این پژوهش آن است که با تغییر رویکرد یعنی تمرکز بر واحدهای معنایی بزرگتر از بیت، به نظم موجود در بیان مطالب مثنوی برسد.

    روش مطالعه

    روش تحقیق در این پژوهش توصیفی-تحلیلی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای-اسنادی است.

    یافته ها

    ارتباط مطالب مثنوی بصورت متناوب است. تناوب در مثنوی بصورت تناوب قسمت غیر روایی (تعلیمی) و قسمت روایی (تمثیلی) است.

    نتیجه گیری

    مطالب قسمتهای غیر روایی و روایی مانند حلقه های زنجیر به هم متصل شده اند؛ به این صورت که بعد از هر حلقه غیرروایی یک حلقه روایی آمده است که نقش تمثیل یا مکمل دارد. اگر حلقه های روایی را در نظر نگیریم، مطالب تعلیمی به هم مرتبط و تکمیل کننده هم هستند؛ بنابراین ارتباط مطالب تعلیمی در مثنوی، متوالی حلقه ای است.

    کلیدواژگان: مثنوی، روایی، غیرروایی، کل نگر، متناوب
  • مریم نافلی شهرستانی، حسین آقاحسینی * صفحات 249-269
    زمینه و هدف

    مثنوی معنوی اثری عظیم در حوزه عرفان اسلامی ایرانی است. مولوی در این اثر با زبانی ساده و استفاده از شگردهای مختلف بلاغی، مانند کاربرد تشبیهات و استعاره های متعدد، از تجربه ها و مفاهیم عرفانی سخن میگوید و آنها را برای خوانندگان محسوس میکند. در مثنوی درباره مفهوم «جان» بسیار سخن رفته است. مولوی به وحدت جانها، تقابل جسم و جان، جاودانگی و هدایتگری آن معتقد است و میکوشد مفاهیم منظور خود را به خواننده انتقال دهد. تصویرهای به کاررفته برای جان در مثنوی بگونه ای است که گویا در ورای تشبیه و استعاره های ظاهری، صورخیالهای گسترده تری در ذهن شاعر مطرح بوده است که از آن صورخیالها (کلان استعاره ها)، استعاره ها و تشبیهات دیگری (خرده استعاره ها) برخاسته است.

    روش مطالعه

    برای بررسی تحلیل بلاغی انواع استعاره های مفهومی و کلان استعاره های جان، به شیوه توصیفی - تحلیلی، شش دفتر مثنوی بررسی و شواهد لازم از آنها استخراج شد.

    یافته ها

    استفاده از کلان استعاره برای جان و شکلگیری استعاره های مفهومی خرد از آن کلان استعاره ها یکی از شگردهای مولوی در تبیین و توصیف جان است که میتوان آن را در ذیل سبک شناسی لایه بلاغی مثنوی مد نظر قرار داد. در واقع مولانا با درنظر گرفتن کلان استعاره هایی در ذهن و دیدگاه خود، استعاره هایی را نمود میدهد که سرچشمه آنها در این کلان استعاره هاست. گویا این استعاره های گسترده در عمق جهان بینی و نگرش مولوی بقیه تشبیهات و استعاره ها را تحت الشعاع قرار میدهد و زیربنای پنهان آنها به شمار میرود.

    نتیجه گیری

    در بررسی صور خیال مرتبط با جان در مثنوی، چهار کلان استعاره درباره جان به دست آمد: «جان موجودی زنده است»، «جان مکان است»، «جان شیء است»، «جان منبع روشنایی است». در بررسی آماری این کلان استعاره ها مشخص شد که کلان استعاره «جان موجودی زنده است» و «جان شیء است»، پرکاربردترین کلان استعاره درباره جان در مثنوی است. از چهار کلان استعاره نامبرده، 449 استعاره مفهومی خردتر نمود یافته است که در ذیل این استعاره های گسترده ساختار یافته اند.

    کلیدواژگان: مثنوی معنوی، سبک شناسی لایه بلاغی، جان، کلان استعاره، استعاره مفهومی
  • مراد نوشادی فرد، مهدی ملک ثابت *، محمدرضا نجاریان، محمد خدادادی صفحات 271-292
    زمینه و هدف

    قلندریات به اشعاری اطلاق میشود که درباره خصوصیات ظاهری و معنوی قلندران، از جمله باورها، آیینها و طرز زندگی آنهاست. مقصود این جستار واکاوی عناصر سازنده رباعیهای عطار نیشابوری در باب قلندریات و خمریات از مختارنامه اوست. این عناصر شامل شکل، زبان، موسیقی، زمینه های معنایی، عاطفه و صور خیال است. این واکاوی خصوصیات سبکی عطار را آنگونه که در این مجموعه نمایان شده، معرفی میکند.

    روش مطالعه

    داده های این مطالعه از واکاوی منابع کتابخانه ای به دست آمده و سپس داده های حاصله به روش توصیف، تحلیل و گاهی مقایسه بررسی شده است. مسیر تحقیق چنین است که پس از مبانی و مفاهیم اولیه پژوهش، عنصر شکل با تاکید بر قالب شعرها، عنصر زبان در سطوح واجی، ساختواژی و نحوی، عنصر موسیقی در سطوح بیرونی، کناری و میانی، زمینه های معنایی با تاکید بر مضامین اصلی اشعار، عنصر عاطفه از نظر انواع من شاعر و صور خیال با محوریت مجاز، تشبیه، استعاره و کنایه مطالعه شده است.

    یافته ها

    قالب مکانیکی در کنار وزن ثابت و ردیفهای طولانی و تکرار واژه محدودیتهایی را بر شعرها تحمیل کرده است. سطوح واجی و ساختواژی زبان در دایره کاربردهای مرسوم باقی مانده است. در سطح نحوی زبان، جملات و خصوصا افعال امری غلبه صریح دارند و جزو خصوصیات سبک شخصی عطارند. موسیقی بیرونی به وزن رباعی محدود است. موسیقی کناری به دلیل استفاده حداکثری از ردیف حاکی از اهمیت حس موسیقایی نزد شاعر دارد و موسیقی میانی بر پایه عنصر تکرار شکل گرفته است. از بابت عنصر معنا، می نوشی و طربجویی در کنار غنیمت دانستن وقت و مرگ اندیشی ظهور و فراوانی بیشتری دارند.

    نتیجه گیری

    استفاده از صورت امری جملات، عنصر تکرار، توجه به من اجتماعی و بهره گیری از کنایه و مجاز مهمترین ویژگیهای سبکی عطار نیشابوری در قلندریات و خمریات است. برخی رویکردهای شاعر مثل تاکید بر قالب مکانیکی، وزن ثابت و ردیفهای طولانی محدودیتهایی را به شعر او تحمیل کرده است.

    کلیدواژگان: رباعیات، سبک شناسی، عطار نیشابوری، عناصر شعری، قلندریات، خمریات
  • محمدابراهیم مالمیر *، سحر یوسفی صفحات 293-311
    زمینه و هدف

    سرالاسرار، کتاب عاشورایی ارزشمندی است که در تاریخ و ادبیات فارسی مغفول مانده است. سرالاسرار نام مقتلی تاریخی-ادبی به زبان فارسی است که بعد از مرگ مولف، با همت پسرش به اتمام رسیده است. نویسنده اول کتاب، شیخ عبدالرحیم جلیلی کرمانشاهی از نویسندگان عالم دوره ناصری است که تالیفات ارزشمند اما کمترشناخته شده ای دارد. فرزندش، آیت الله محمدهادی جلیلی، نیز از نویسندگان عالیقدر روزگار خود بود که مقتل الحسین پدر را به پایان رساند. از آنجا که هر یک از گونه های روایی، ویژگیهای سبکی خاص خود را دارند و بررسی سبک شناسانه آنها، موجب شناخت بهتر این آثار است، هدف از انجام این پژوهش ضمن معرفی این اثر تاریخی–ادبی، بررسی سه منظر زبانی، فکری و ادبی آن است.

    روش مطالعه

    این نوشتار بر اساس مطالعات کتابخانه ای به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    مقتل سرالاسرار با وجود داشتن دو نویسنده، سبک نوشتاری یکسانی دارد. با وجود عربیدانی نویسندگان، نوع روایت زبانی ساده میطلبد. از همین روی نویسنده ها ضمن نشان دادن عربیدانیشان، به ساده نویسی پایبند هستند و همین موضوع، ویژگیها و شاخصهای متفاوتی به اثر بخشیده است؛ بنابراین خوانش سبک شناسانه این اثر، شناخت روشنی از سطوح چندگانه آن را نیز نمایان میسازد.

    نتیجه گیری

    این اثر، روایتی تاریخی و واقعگراست که ضمن برجستگیهای زبانی و فکری، با آمیختن به شگردهای و شیوه های بلاغی، صبغه ادبی نیز یافته است. نثر این کتاب، بینابین است و ویژگیهای برجسته زبانی واحدی در هر دو نویسنده وجود دارد. از لحاظ اندیشه با وجود وحدت فکری هر دو نویسنده، مضامینی مطرح میشود که نشان از استقلال فکری آنها نیز دارد. از منظر ادبی هم به ضرورت با شگردهای بلاغی می آمیزد و بیش از آنکه هدف زیبایی شناسانه داشته باشد، در خدمت روشن سازی و ترسیم فضای حوادث، شخصیتهای روایی و احساس و افکار نویسندگان است.

    کلیدواژگان: سبک، سطح ادبی، سطح زبانی، سطح فکری، مقتل سرالاسرار
|
  • Somaye Aghababaei * Pages 1-25
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Jacobsen believes that by examining the six communication elements of "message", "addressee", "subject", "speaker", "communication channel" and "codes", the stylistic features of texts can be analyzed. From his point of view, in the process of creating communication, the message can be more oriented towards one of these six elements and cause the creation of roles such as "emotional role", "motivational role", "referential role", "metaphorical role", "empathic role" and "Literary role" and the different function of language sentences and finally stylistic difference. In this research, the stylistic features and the type of literary creation of the two texts of Fih-Ma-fih and Maqalat Shams are examined in the use of linguistic roles and rhetorical devices; Also, the analysis of the dominant and non-dominant linguistic role in the sentences and the stylistic reasons for the use of each role have also been discussed.

    METHODOLOGY

    This article is done with qualitative and quantitative analysis method.

    FINDINGS

    Among the common stylistic features of these two texts is the use of the referential role of sentences in high frequency. The performance of the referential role in the form of news sentences in Maqalat Shams with 51%, as a tool to express topics such as Shams" life, the mystical environment of that time, etc., along with the performance of sensory-sensual similes, has caused the text to tend to the linguistic form of absolute prose. In Fih-Ma-fih, Molavi has used this role with 49% to express his opinions under the influence of Maqalat Shams. In addition to the referential role, the persuasive role in the form of imperative sentences in Maqalat Shams with 21% and in Fih-Ma-fih with 17% is also taken into consideration due to the didactic nature of the text.

    CONCLUSION

    The results of the research show the similar style of these two texts. The high performance of literary similes with intellectual-sensual aspects of compound and allegorical similes, along with irony and metaphors, has led to the movement of the text of Fih-Ma-Fih towards poetic and literary prose. On the other hand, the lower frequency of the stylistic feature of the emotional role in Maqalat Shams with 9% and in Fih-Ma-fih with 5% has caused a clear understanding of the expressions and strengthened the referential and audience-oriented nature of these two texts. It should be noted that the different functions of rhetorical industries have caused the stylistic distinction of these two texts.

    Keywords: Stylistics, linguistic roles of sentences, Roman Jacobsen, Maqalat Shams, Fih-Ma-fih
  • Fatemeh Zahra Eshaghi *, Ali Asmand Junqani Pages 27-37
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    A major part of Hossein Sanapour"s novel "Dud" is narrated through monologue. Novels with this style of narration are often descriptions of the worries and anxieties of the characters or a reflection of their failure The fluid flow of the mind also accounts for a major part of these monologues. According to Perls - a contemporary theorist - all people suffer from the defect of that subject in their minds due to their totalism and their interest in finishing any subject, and until they have not solved that problem, they may be mentally disturbed. The result of this incomplete situation can cause inappropriate behavior. This research examines the novel "Dud" by Hossein Sanapour according Perl"s "unfinished Gestalt" theory.

    METHODOLOGY

    This research did with a descriptive-analytical approach and using library sources.

    FINDINGS

    The findings indicate that "Hessam", the narrator and the first character of this novel, is constantly speaking due to unfinished gestalts. He navigates through the fluid flow of his mind through the unfinished situations of his past. Mental confusion is the result of his mental state.

    CONCLUSION

    Silence; Vaguyeh; passive actions; lack of power in making timely decisions; Not showing appropriate emotions in stimulating situations and. It is one of the cases that induce dark concepts in the human relations of today"s society. The author narrates the unfinished gestalts of the narrator using language and the fluid flow of the mind.

    Keywords: Vocabulary, internal monologue, Dud novel, Hossein Sanapour, Perl's Gestalt theory
  • Fatemeh Bahar, Vajiheh Turkmani Barandozi *, Koros Karimpasandi, Ahmad Karimi Pages 39-55
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     Undoubtedly, the concern of every person in life is to reach the ideal world that he cultivates in his mind and to achieve it, he tries to remove its obstacles. Needs are among the obstacles that can be removed to achieve a desirable life. Therefore, this motivation will lead a person to know and satisfy his needs. William Glaser is one of the psychologists who presented a theory based on internal control, called the theory of choice, in which he proposed five basic human needs, which include: survival, love, power, freedom, and fun, and he believes that every behavior of humans Head is in the direction of satisfying these five needs. Considering the deep relationship between the rich Persian literature and psychology, it is possible to analyze and examine the authentic works of Persian literature based on the world"s popular theories. The purpose of this research is to examine the basic human needs in the poems of Mehdi Hamidi Shirazi and Fereydoun Moshiri, relying on Golsar"s selection theory.

    METHODOLOGY

     The current research is a theoretical study that was conducted with a descriptive-analytical method, using the tool of sampling and referring to library sources. The studied community was the book of Ashke Maashuq, the collection of Hamidi Shirazi"s poems from the contemporary voice publishing house, and the reflection of Sobhdaman"s soul, the summaries of Fereydon Moshiri"s poems published by the Cheshme publication.

    FINDINGS

     The study of the poems of Hamidi Shirazi and Moshiri shows that the need for love is expressed more than other needs in their poems. Evidence of the need for survival, power, freedom, and fun can also be seen in the poems of the two poets mentioned above, which shows their attention to satisfying these needs in humans. In Hamidi"s poem, according to the frankness of his speech, and what he himself has expressed about his love, it is concluded that addressing each of the needs and satisfying them often depended on his success in his romantic relationships; On the other hand, Moshiri goes beyond the poet"s personal ego in expressing his feelings and inner needs, and considers the satisfaction of every need necessary and appropriate for everyone.

    CONCLUSION

     Hamidi Shirazi and Moshiri were under the influence of factors that had a direct relationship with their inner selves in the creation of their poems, and this caused the basic human needs to appear in their poems.

    Keywords: basic needs, choice theory, Glaser, Hamidi Shirazi, fereydoun Moshiri
  • Elham Behnam Vazifeh, Narges Asghari Govar *, Ali Ramazani Pages 57-77
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     After the Renaissance period and the emergence of industrial developments, man saw himself at the center of the universe and admired his power. In other words, with the industrial progress, man feels powerful and the issue of the death of Nietzsche"s God has occurred and belief in God is lost in his mind. The consequence of such thinking was the weakening of religious beliefs and the destruction of traditional values, which led to nihilism. In the 1930s and 1940s, Iranian intellectuals became involved in nihilistic thoughts while being familiar with such thoughts and due to the existence of severe political-social disturbances. The purpose of this research is to investigate the various dimensions of nihilism from political, social, philosophical, existential, epistemological, and ethical aspects in the poems of contemporary poets (Mahdi Akhvan sales, Ahmad Shamlou, Forough Farrokhzad, Manouchehr Atashi, Nader Naderpour, and Mohammad Zohari) has been.

    METHODOLOGY

     This research is descriptive-analytical and library study and data collection based on content analysis.

    FINDINGS

     Based on the findings of the research, the various dimensions of nihilism are reflected in the poems of the poets in question, according to the frequency of social, philosophical, ethical, existential, political, and epistemological nihilism. Meanwhile, Shamlou"s poems in political nihilism, Forough Farrokhzad in philosophical nihilism, and Mohammad Zohari in moral nihilism have more frequency. Also, the frequencies of existential and social nihilism are almost the same in the poems of the poets in question. It should be mentioned that according to the search of the authors, no evidence of epistemological nihilism was found in the poems of Ahmad Shamlou, Mohammad Zohari, and Nader Naderpour, and no evidence of political nihilism was found in the poems of Manouchehr Atashi.

    CONCLUSION

     It seems that the tense political situation of the 30s and 40s, the imprisonment of poets, the transition of Iranian society from tradition to modernity, World War II, illiteracy and ignorance of the common people and things like that, are a kind of hopelessness, disillusionment, absurdity and He injected meaning into the poems of this period. Meanwhile, personal issues such as unfulfilled romantic relationships, loneliness, migration and sojourn have also pushed poets towards a kind of meaninglessness, emptiness and worthlessness of the world and life.

    Keywords: nihilism, political-social situation, contemporary poetry
  • Asghar Khalili, Arash Moshfeghi *, Aziz Hojaji kahjoq Pages 79-98
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    In Persian literature, the life and poetry of female poets has been affected by the history"s memory insurance and has gradually faded away due to cultural conditions and customary merits and demerits. Jaleh (Alamtaj) is one of the poets of the 13th century of the Hijri, who intellectually has considerable references in the field of women. The purpose of this research is to analyze his poems stylistically in three linguistic, intellectual and literary levels.

    METHODOLOGY

    This research was done with descriptive-analytical method and library study tool.

    FINDINGS

    What emerges from his poems (poems and fragments) is that his language is simple and far from complicated, although in terms of vocabulary and syntax, it is close to the Khorasani style, and there are not a few heavy Arabic and old Persian words in it. On the other hand, modern interpretations and allusions and words such as samovar, Zinger wheel, cigar, telegraph, tube, and flash are also seen in his poems. Baligh simile among expressive arts and pun among innovative arts are at the top of the rhetorical techniques of his poetry. He has used his poetry to express his opinions and his main concern is the problems of women. Also, Jaleh does not have a positive view on issues such as child marriage, polygamy, having children and even marriage, and expresses his progressive opinions in this field with carelessness.

    CONCLUSION

    Jaleh, who is considered one of the poets of the constitutional era, is the first woman who boldly spoke about women"s rights. Unfortunately, only 917 verses of his poems are available and he burned them. Therefore, judgment about his words cannot be complete and true. despite this strong and old language that sometimes comes close to colloquialism; medium rhetorical level; And his concern about women"s issues, and the femininity of his poetry, are the four main characteristics of his poetry.

    Keywords: Jaleh Qaem Maqami, poetry, stylistics, woman
  • Farideh Davoudy Moghaddam * Pages 99-113
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Happiness is one of the emotions that have received a lot of attention in positive psychology today, and sages and mystics have made great efforts in understanding and how to present and apply it in their words and works. For this reason, analyzing and properly presenting these views through examining the texts and introducing their precise characteristics to the audience can clarify the paths for positive thinking and happy living and through reflection, concentration, indoctrination and thinking in the teachings obtained from the texts. Literary and mystic, first clear the way of knowledge in the mind and finally by repeating the beliefs of these teachings, it can lead to a suitable solution to achieve happiness. With the same aim, this research examines the view of happiness and its connection with self-awareness in Rumi"s thoughts in his sonnets.

    METHODOLOGY

    The method of research is to analyze the qualitative content of the theme and the statistical community of all the sonnets of Rumi known as sonnets of Shams

    FINDINGS

    Molavi"s sonnets show the connection between happiness and self-awareness in various axes. Among them: knowing one"s original scheme, which leads to understanding human defections and abilities. Realizing one"s relationship with God and this world, the experience of love, according to Molavi, love for God and other people is the cause of happiness. Staying away from hostility and enmity and understanding the tenderness of love at a high level makes a person happy. Understanding and communication with nature, which sometimes leads to growth and freshness with self-awareness. Molavi sees the root of many joys within the human being. The self that must go through the superficial stages of cognition and reach self-awareness and belief.

    CONCLUSION

    Jalaluddin Mohammad Molavi is one of the mystics who have been able to invite his audience to live happily and get rid of the sad dependencies of existence by representing the visible and hidden cognitive images of happiness through his sonnets. This has emerged by drawing paths of self-awareness and knowledge of man in the world in a skillful texture and full of aesthetic symbols and sublime musical dimensions of speech in Rumi"s lyrics.

    Keywords: Happiness, Self-awareness, Sonnets Shams, Molavi, Life skills
  • Fatemeh Zandi, Sepideh Sepehri *, Arezo Shomali Oskoei, Elaheh Hajiha Pages 115-135
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Criticism of personality psychology is one of the new fields in the field of literary research. One of the new and influential theories in literary criticism in order to explain character is Karen Horne"s theory. Karen Horne is a prominent German psychologist who, unlike her teacher Freud, sees the root of human behavior not in physiological drives and congenital problems, but as a result of environmental and social factors. By proposing the theory of "triple personality types", Hornay emphasized the effective role of society and the surrounding environment on human behavior. The purpose of the present research is to analyze the poems of Simin Behbahani, a prominent contemporary poet, based on the social psychology theory of Karen Horne.

    METHODOLOGY

    The study method in the present research is descriptive-analytical based on library studies and document analysis. The statistical community in this article is Simin Behbahani"s collection of poems. The examples have been selected in a selective and systematic way, and in order to achieve the goals of the article and obtain the necessary information, we have presented the poems that are thematically consistent with the content of the research, to the extent of the article.

    FINDINGS

    According to the findings of the research, due to the bitter experiences of the surrounding world, social situations and conditions, discrimination and inequality, neurotic mental orientations can be observed in Simin"s poems, which, from Horne"s point of view, is the result of anxiety in the world around the poet.

    CONCLUSION

    The basic anxiety in Simin Behbahani"s poems has caused the formation of all three personality types: loving, solitary, and superior. Social problems, political and cultural situation, poverty, individual failures, emotional failure are all among the causes and reasons of the poet"s spiritual and behavioral orientations in the form of the three personality types mentioned by Karen Horne.

    Keywords: basic anxiety, contemporary poetry, Simin Behbahani, Karen Hornay, psychoanalytic criticism
  • Somayeh Sepahdar, Ahmad Ghanipour Malekshah *, Morteza Mohseni, Hossein Hasanpour Alashti Pages 137-159
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The main purpose of this research is to examine the propositions and elements of spiritual intelligence in the stories of children and teenagers during the 70s to 90s, in order to discuss and analyze the components that writers convey to children and teenagers through their works. Therefore, we have tried to find out what are the ideological concepts and attitudes in children"s and adolescent fiction books in the decades under review.

    METHODOLOGY

    The research method in this research is descriptive-analytical based on library studies and document analysis. The statistical community of research is a selection of outstanding works of fiction for children and adolescents in the form of 9 selected stories from age groups "B", "G", "D", "H" published by the Center for Intellectual Development of Children and Adolescents in the70s to 90s. In this research, we have used the components of spiritual intelligence based on the theories of two of the most prominent theorists of spiritual intelligence, Emmons and Marshall, and materials related to this theory that have been the focus of researchers in other scientific findings.

    FINDINGS

    Among the findings of this research is that the authors have used the teachings of psychology, that is, the components and propositions of spiritual intelligence, in order to express and teach moral, spiritual and religious ideas and concepts in the reviewed books.

    CONCLUSION

    Based on the results of the research, the components of spiritual psychology according to Emmons, Zohar, and Marshall include: finding the sacred with the help of the holy intellect, the capacity for transcendence and going beyond the physical and material world and making it transcendent, having critical thinking, a sense of responsibility; Social duty and mission, identity and giving meaning to oneself and the world, entrusting affairs to the holy force (trust), moral capacities (love, peace and compassion) are present in the investigated stories.

    Keywords: children's, adolescent literature. Ideology. Contemporary
  • Maryam Saemi, Ali Eshghi Sardehi *, Seyyed Ali Akbar Pages 161-182
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The prominent Austrian psychologist, Alfred Adler, by using a method in individualistic psychology based on paying attention to internal aspects such as anger and feelings of inferiority, contrary to Freud, who considered human actions to be the result of instinct, stated that human actions and behavior are the result of circumstances is social; Among the contemporary poets, Akhavan Sales is one of the artists whose anger can be seen in his thoughts and poems. The main goal of this research is to examine Alfred Adler"s individualistic theory and the component of anger in his opinion in the poems of the Akhavan Sales as one of the prominent poets of contemporary Iranian literature, whose protest and anger feature prominently in his poems.

    METHODOLOGY

    In this research, we have used the descriptive-analytical method based on library studies. The examined samples were systematically and purposefully selected randomly from the collection of Mahdi Akhavan Sales poems.

    FINDINGS

    The social environment, the surrounding world and human relationships with others can cause negative feedback and anger in a person according to Alfred Adler"s individualistic theory; The perspective of the research shows that anger is one of the important behavioral characteristics of Mahdi Akhavan Sales in his poems, which is the result of his protest against the anomalies and suffocation in the society.

    CONCLUSION

    Factors such as the poet"s introverted mood, emotional failure in his youth, going to prison, the coup d"état on August 28, restricting freedom of expression and political suppression, the dispersion of friends, unemployment, and the death of a child are among the factors involved and effective in expressing anger, violence, and aggression of the Akhavan Sales. It is among his compositions.

    Keywords: Alfred Adler, anger, compensation mechanism, Mehdi Akhavan Sales, psychological criticism
  • Barat Mohammadi *, Alireza Gorbanpour Pages 183-197

    BACKGROUND AND OBJECTIVES: 

    Two Theosophy _ Ashorein Atashkadeh Nayyer Tabrizi and Ganjineh Al-asrar Omman Samani are two costly works in Farsi literature which their singers for the first time with a “ Theosophy” mind(That contains a large number of purports and containing literature and Farsi poem) explained “Ashora” event(which it itself is a sea of Shiite،religious learnings) and It is presented to Iran،s culture and literature .So،scrutiny of these kind of works and making clear of points in weakness and strength in these two costly works in district of “Ashoraien” literature.

    METHODOLOGY: 

    This research is based on library studies and descriptive analytical method. The study version belongs to Atashkadeh Nayyer Tabrizi and Ganjeneh Al-asrar Omman Samani.

    FINDINGS: 

    And the explanation and analyzation of their containing for increasing to unique “Theosophy” “Islamic” learning in Farsi poem and literature and “Ashoraien” culture contain very specific importance. The singers of these epopee use highly from the language possibility and art and literary instruments. So that; In addition to description “Ashora” events and showing goodness and badness with using of element of image and fancy try to show the theory of “Shiite” with “lovely” and “theosophy” look.

    CONCLUSION: 

    In these two epopee some of particular sensible literary and styles are used such as: using of “Theosophy” comments and compounds ،Allegory ،symbolism،naturalism،Allusion to signs (miracles) and holy discourse and using of disputation method. Furthermore, all these literary egregious, sometimes, some discussions are seen which include the impression of the “Sufi sect، thought(mind) and to statement the river of life and neglect of literary master، rank and mixture of history and legend and refer to weak narrative and so on.

    Keywords: Omman Samani, Nayyer Tabrizi, Atashkadeh, Ganjeneh Al-asrar, Ashoraien poem
  • Sima Kiaei, Azita Afrashi *, Mostafa Assi Pages 199-219
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Considering the importance of conceptualizing the parts of words in the form of corporeality theory in linguistics, the present article discusses the multiple meanings of parts of words (head, hair, ears, lips, throat, neck, stomach, chest, nail, leg, tongue, knee, shoulder, mouth, rib, tooth, nose, eye, blood, liver, chin, forehead, skin, beard, breast, armpit, finger, heart, arm, hand) in idioms and proverbs Persian has been paid.

    METHODOLOGY

    To carry out this research in 2010, idioms and proverbs were collected from the books of Kuche Shamalu, Farhan Farhang Amianeh Abul Hasan Najafi, Farhang Sokhan, Farhang Moein, Proverbs and Rule of Dehkhoda, and Farhang Kenayat Mansour Servat, and based on this corpus, Different meanings of words were extracted and analyzed.

    FINDINGS

    It was found that the part of the word "heart" with the number of 269 out of 2010 uses in proverbs with the highest frequency and the parts of the word "arm" and "thumb" with the number of 1 and 2 with the lowest frequency of the whole use of the part of the word They have s in proverbs.

    CONCLUSION

    The organ of the word "heart" as the seat of various feelings, emotions and desires such as love and affection, dependence and attachment, affection and kindness, compassion, honesty, regret, discomfort, resentment, anxiety and worry, cruelty and callousness, fear of The work is done. In addition, cognitive processes such as metaphor and permission and cultural knowledge are important factors in the generation of meaning.

    Keywords: Cognitive semantics, conceptual metaphor, conceptual permission, corporeality, idiom, proverb, word organ
  • Zohreh Lak, Mohammad Hossein Bayat *, Mahmoud Bashiri, Gholamreza Mastali Parsa Pages 221-247
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     According to the holistic approach, in examining the content of a text, one should pay attention to the principle that the understanding of the text in the real sense is achieved when the unit of analysis of the text is considered as a whole. Otherwise, the text cannot be cited for research. The researcher"s lack of attention to the text as a whole causes problem in understanding the text; sometimes, these problems are acute and increase the complexity of the text. This problem has also arisen in reading and understanding Maulavi"s Mathnawi. Reading part by part and focusing on the verse has caused the spiritual Mathnawi to be presented as a confused and disorderly work among the massive scholars. This research aims to change the approach, i.e., focus on semantic units larger than verse, to reach the existing order in the expression of Mathnawis.

    METHODOLOGY

     The research method is based on the goal; Descriptive-analytical, and in terms of collecting information, it is a library documentary.

    FINDINGS

     According to the findings of this research, the connection of Mathnawi content is intermittent. Alternation in the Mathnawi is alternating the non-narrative (educational) part and the narrative (parable) part.

    CONCLUSION

     The topics presented in the non-narrative and narrative parts are connected like chain links in such a way that after each non-narrative link, there is a narrative link that has the role of an allegory or supplement. The educational materials are related and complementary if we do not consider the narrative circles. Therefore, the connection of academic content in the Mathnawi is a circular sequence.

    Keywords: Mathnawi, narrative, non-narrative, holistic, alternating
  • Maryam Nafeli Shahrashtani, Hossein Aghahosseini * Pages 249-269
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Masnavi Manavi is a great work in the field of Iranian Islamic mysticism. In this work, Molavi talks about mystical experiences and concepts with simple language and the use of various rhetorical techniques, such as the use of similes and metaphors, and makes them felt for the readers. There is a lot of talk about the concept of "soul" in Masnavi. Molavi believes in the unity of souls, the opposition of body and soul, its immortality and guidance, and tries to convey his meaning to the reader. The images used for John in the Masnavi are such that it seems that beyond the apparent similes and metaphors, broader images have been in the poet"s mind, from which other images (macro metaphors), metaphors and similes (micro metaphors) have arisen.

    METHODOLOGY

    In order to investigate the rhetorical analysis of various conceptual metaphors and macro metaphors of John, in a descriptive-analytical way, six Masnavi books were examined and the necessary evidence was extracted from them.

    FINDINGS

    The use of macro-metaphors for life and the formation of small conceptual metaphors from those macro-metaphors is one of Molvi"s tricks in explaining and describing life, which can be considered under the stylistics of Masnavi"s rhetorical layer. In fact, by considering macro metaphors in his mind and point of view, Rumi presents metaphors whose source is in these macro metaphors. It seems that these broad metaphors in the depth of Molavi"s worldview and attitude overshadow the rest of similes and metaphors and are considered their hidden foundations.

    CONCLUSION

    In the examination of images related to life in Masnavi, four metaphors about life were found: "Life is a living entity", "Life is a place", "Life is an object", "Life is a source of light". In the statistical analysis of these metaphors, it was found that the metaphors "the soul is a living being" and "the soul is an object" are the most widely used metaphors about life in Masnavi. From the four macro-metaphors mentioned, 449 smaller conceptual metaphors have appeared, which are structured under these broad metaphors.

    Keywords: Masnavi, spirit, rhetorical layer stylistics, John, macro metaphor, conceptual metaphor
  • Morad Noushadifard, Mehdi Malek Sabet *, Mohammad Reza Najjarian, Mohammad Khodadadi Pages 271-292
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Qalandriyat refers to poems on the outer and inner lineaments of Qalandars, such as their beliefs, ceremonies, and lifestyle. The essay analyzes the constituent elements of Attar Nishaburi’s Qalandriyat and Khamriyat. The elements include form, language, music, semantic contexts, emotions, and imagery. The central objective of the study is to determine the stylistic features of Attar"s poetry, as exhibited in the mentioned poems.

    METHODOLOGY

    This is a library study. It employs a descriptive-comparative analysis method. After reviewing the basic concepts, the research path is as follows: the form of the poems, the language element at the phonological, lexical, and syntactic levels, the musical element at the external, side, and middle levels, semantic contexts with an emphasis on the main themes of the poems, The element of affection through scrutinizing poet"s self, and finally, the imagery with the focus of figurative speech, simile, metaphor, and irony.

    FINDINGS

    Along with fixed rhythm, long rhymes, and lexical repetition, the mechanic form has imposed undesirable limitations on the poems. In the syntactic level of language, imperative verbs and sentences have dominance. They present the poetic style of Attar Neishaburi. The external music of his poems is limited to quatrain rhythm. The side music shows his intetion to maximizing the harmony in his poetry. The middle music bases on the element of lexical repetition. Due to the meaning, wine concepts, swinger, Carpe diem, and death significance are more mentioned and most frequent. The element of affection has emerged with the poet"s social self.

    CONCLUSION

    Implying the imperative form of sentences, lexical repetition, social self significance, irony, and figurative speech are the most noteworthy stylistic features of Attar Nishabouri in Qalandriyat and Khamriyat. Some approaches of the poet, such as emphasizing the mechanical form, fixed rhythm, and long rhymes, have imposed limitations on his poetry.

    Keywords: Quatrains, Stylistics, Attar Nishaburi, poetic elements, Qalandriat, Khamriat
  • Mohammad Ebrahim Malmir *, Sahar Yosefi Pages 293-311

    BACKGROUND AND OBJECTIVES: The book of Serr al-Asrar is a valuable Ashura book that has been neglected in Persian history and literature. The book of Serr al-Asrar is one of these precious works. Serr al Asrar is the name of a historical-literary book in Persian language, which was completed after the death of the author, with the efforts of his son. Sheikh Abdul Rahim Jalili-Kermanshahi is one of the famous writers of the Nasser period, who has valuable but less known works. His son, Sheikh Mohammad Hadi Jalili, was also one of the great writers of his time who finished his father"s Ashurai book. Each of the narrative types has its own stylistic features, and their stylistic analysis leads to a better understanding of these works. The purpose of conducting this research is to introduce this historical-literary work and examine its three aspects: linguistic, intellectual and literary.

    METHODOLOGY: This article is based on library studies in a descriptive-analytical way.

    FINDINGS: The findings show that the book of Serr al-Asrar has the same writing style despite having two authors. Despite the Arabic knowledge of the authors, the type of narration requires simple language. Therefore, while showing their knowledge of Arabic, the authors adhere to simple writing, and this issue has given the work different features and indicators. Therefore, the stylistic reading of this work shows a clear understanding of its multiple levels.

    CONCLUSION: This work is a historical and realistic narrative, which, in addition to its linguistic and intellectual highlights, has acquired a literary flavor by mixing with rhetorical tricks. The prose of this book is intermediate and there are prominent features of a single language in the language of both authors. In terms of thought, despite the intellectual unity of both authors, themes are raised that show their intellectual independence. From a literary point of view, it is necessarily mixed with rhetorical techniques and more than having an aesthetic purpose, it serves to clarify and depict the atmosphere of events, narrative characters, and the feelings and thoughts of the writers.

    Keywords: Style, literary level, Linguistic level, intellectual level, Maqtal Serr al-Asrar