فهرست مطالب

فصلنامه زبان شناسی اجتماعی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد هاتفی* صفحات 1-13
    پژوهش های موجود به مولفه های ساختارگرا، زیباشناختی و رمانتیک گرای شعر بت تراش، اثر نادرپور، اشاره کرده اند. جایگاه مهم این شعر در رمانتیک گرایی ایرانی، نیازمند بررسی این شعر از منظر تحلیل گفتمانی است. مسیله اصلی تحقیق حاضر این است که رمانتیک گرایی چگونه در متن شعر تجلی یافته است. با رویکرد توصیفی-تحلیلی نشانه معناشناختی، فرضیه پژوهش این است که رمانتیک گرایی از رهگذر تجربه زیسته گفته پرداز و بر مبنای یک تقابل بنیادین پیشاگفتمانی در متن، جلوه گفتمانی و زبانی یافته است. نتایج تحقیق نشان داد تحولات نشانه معناشناختی در این متن، از ایده پیشینی گفته پرداز در خصوص تقابل امر ایده آل و واقعی (تقابل زیبای آرمانی و زیبایی واقعی) نشات گرفته است. گفته پرداز طرحی نظری در خصوص نابسندگی زیبایی آرمانی در دنیای واقعی در نظر دارد. گفته پرداز از این که برآورده شدن خواهش او با میانجی گری جادوگرانه امر اسطوره ای در دنیای واقعیت ممکن نیست تحت فشار عاطفی منفی، ابژه زیبا و مخلوق آرمانی اش را نابود می کند. او می خواهد بگوید سوژه زیباگرا به آن میزانی از زیبایی های متکثر بیشتری برخوردار خواهد شد که زیبایی های متکثر و خرد بیشتری را تجربه کند (اباحه زیباشناختی) اما سرخوشی اسطوره ای برای همیشه از دسترس خارج شده و  هیچگاه شکاف میان امر آرمانی و واقعی از میان برداشته نخواهد شد.
    کلیدواژگان: نادرپور، شعر، بت تراش، نشانه معناشناسی، اسطوره، واقعیت
  • صدیقه سادات مقداری* صفحات 15-28

    تکدی گری آسیبی اجتماعی است که عوامل مختلفی مانند بیکاری، فقر مادی، پیری و ازکارافتادگی، تنبلی، اعتیاد، معلولیت و بیماری، مسایل خانوادگی در پیدایش آن دخالت دارند. در این تحقیق، تلاش شده است تا نحوه ی بازنمایی و کاربرد فنون اقناع در درخواست های متکدیان از منظر تحلیل گفتمان انتقادی تحلیل گردد. بخشی از داده های تحقیق  مستخرج از سلیمی (1398) است که گفتمان 20 متکدی در شهر بیرجند را جمع آوری نموده و بدون تحلیل زبانی درخوری ارایه داده است. بخش دیگر نیز برگرفته از گفتار 15 متکدی دیگر در شهر قاین است که توسط نگارنده مشاهده و ضبط گردیده است. لازم به ذکر است که شهرهای بیرجند و قاین مجاور بوده و مشابهت های فرهنگی زیادی دارند. درخواست های موجود در داده ها و شگردهای اقناع در گفتمان متکدیان در ارتباط بینامتنی با دو گفتمان مرتبط دیگر یعنی گفتمان صدقه و گفتمان کار در جامعه ی تحقیق بررسی شد. نتایج نشان داد که متکدیان با آگاهی از اعتقادات مذهبی افراد مخصوصا اهمیت صدقه در دفع بلایا و مریضی ها و نیز از طرفی با آگاهی از اهمیت کار و ارزش آن نزد مردم، از انواع و اقسام شگردهای اقناع مخاطب برای تحریک احساسات و ترحم انگیزی استفاده می کنند. این شیوه ها که صادقانه یا مکارانه به کار می روند، یا زبانی هستند مثل کاربرد دعا، شعر، قسم، نفرین و داستان سرایی که به صورت موزون خوانی با لحن غمگین و موثر بیان می شوند و یا غیر زبانی هستند مانند صحنه سازی، ظاهرسازی، موقعیت مداری (زمانی و مکانی) و کاربرد موثر زبان بدن برای ایجاد ترحم در مخاطب. در پایان نیز انگاره ی پیشنهادی تحقیق حاضر مرتبط با شیوه های اقناع در گفتمان متکدیان ارایه می شود.

    کلیدواژگان: تکدی گری، گدایی، اقناع، درخواست، گفتمان شناسی انتقادی، زبانشناسی اجتماعی
  • حمید افتخاری، فروغ کاظمی* صفحات 29-46
    اصطلاحات خویشاوندی از ویژگی های جهانی زبان ها هستند و علاوه بر اینکه شاخص مناسبی درمطالعات جامعه شناختی اند، به لحاظ معنایی و ساختار واژگانی موردتوجه زبانشناسان هستند. شناخت ویژگی های زیست محیطی و رده شناختی روابط خویشاوندی زبان ها می تواند ما را با ساختار اجتماعی آن ها از گذشته تاکنون آشنا سازد. در این پژوهش، اصطلاحات خویشاوندی دوگونه فارسی تهرانی و انگلیسی سالت لیک سیتی براساس زبان شناسی زیست محیطی و رده شناسی موردبررسی قرارگرفت. زبان شناسی زیست محیطی رویکردی کاربردی است که به رابطه میان زبان و محیط زیست می پردازد. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی است و داده ها به دو شیوه کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. داده های کتابخانه ای از سایت آکادمیا و واژه نامه اصطلاحات عامیانه تهران و داده های میدانی از طریق مصاحبه با آزمودنی ها (برای هر گونه زبانی9 نفر) جمع آوری شد. یافته ها نشان می دهد که اصطلاحات خویشاوندی در این دو گونه زبانی، از منظر صرف زیست محیطی تحت تاثیر محیط زیست وعوامل پیرامونی از جمله عوامل جغرافیایی، فرهنگی و عوامل جامعه شناختی محیط (اعم از جنسیت و سوی خویشاوندی) است. نتایج نشان می دهد که بود و نبود و یا تنوع در اصطلاحات خویشاوندی به عوامل فوق وابسته است و وقتی اهل زبان زیست بوم های مختلف، این اصطلاحات را از منظرهای جنستی، قومیتی و غیره متمایز می کنند، تنوع ایجاد می شود. یافته ها از نظر رده شناسی حاکی از آن است که  این اصطلاحات در کل پیکره، عمدتا دارای استراتژی صرفی چینشی اعم از وندافزایی و ترکیب اند به شکلی که در هر دو گونه زبانی، ساختار صرفی ترکیب بیشتر از ساده و ساده نیز بیشتر از وندافزایی است. ازنظر ساخت اضافی، هم نهی قابل مشاهده است، اما امتزاج دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: اصطلاحات خویشاوندی، زبانشناسی زیست محیطی، صرف زیست محیطی، رده شناسی، فارسی تهرانی، انگلیسی سالتلیک سیتی، زبانشناسی اجتماعی
  • نسترن کیانپور، محمدرضا اروجی*، بهزاد رهبر، مهدی بازیار صفحات 47-57

    ارزیابی سخنرانی های سیاسی و تحلیل محتوای آن ها از اهمیت بسیاری برخوردار است. هدف این پژوهش تحلیل زبان شناختی متن سخنرانی ترامپ از منظر انواع فرایند (فعل) بر اساس چهارچوب فرانقش تجربی دستور نقش گرای نظام مند هلیدی و متیسن (2004) است.پژوهش حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی است.به این ترتیب که متن سخنرانی ترامپ در قالب شش فرایند مادی،ذهنی،رابطه ای،بیانیو وجودی طبقه بندی و الگوی فرایندها ارایه می شود.نتایج به دست آمده نشان می دهد از مجموع 212 فرایند مشاهده شده،فرایند مادی با (7/62%) رخداد بیشترین بسامد را به خود اختصاص داده است که این بسامد با محتوای سخنرانی و صحبت های کوبنده ترامپ کاملاهماهنگ است.چرا که وی از ابتدای سخنرانی به اعمال و فعالیت های مخرب ایران در منطقه اشاره داردو تلاش ایران برای توسعه موشک های بالستیک را برجسته می سازد.همچنین، با استفاده از فرایند مادی به تحریم ها و اقداماتی که علیه ایران انجام خواهد داد، اشاره می کند.درصد رخداد سایر فرایندها به ترتیب عبارتند از: فرایند رابطه ای (3/13%)، بیانی (3/10%) ، ذهنی (7%)، وجودی (7/5%) و رفتاری (1%).

    کلیدواژگان: فرانقش تجربی، فرایند مادی، فرایند رابطه ای، فرایند رفتاری، فرایند بیانی، فرایند وجودی، فرایند ذهنی، زبانشناسی اجتماعی
  • طیبه فتحی ایرانشاهی، سید محمود میرزایی الحسینی، شیرین پورابراهیم* صفحات 59-71

    پژوهش حاضر به بررسی چند ضرب المثل عربی در حوزه حیوانات بر اساس نظریه آمیختگی مفهومی فوکونیه و ترنر (2020) در چهارچوب معناشناسی شناختی می پردازد. آندرسون (2013) با ارایه انگاره آمیختگی مفهومی ویژه مثل ها معتقد است ضرب المثل حاصل ادغام های مفهومی است که ابتدا معنای پایه و سپس معنای موقعیتی و کنشی مثل را می سازند. انگاره آندرسون می تواند حضور عناصر زبانی، فرهنگی-اجتماعی و موقعیتی در معنی را توجیه کند. شش ضرب المثل عربی در حوزه حیوانات انتخاب و بر اساس آندرسون (2013) توصیف و تحلیل شد. نتایج نشان می دهد که معانی تربیتی، وعظ، حکم و غیره حاصل سه نوع آمیختگی است. در ابتدا، فضای حیوان-انسان با هم تلفیق می شوند و از طریق رابطه استعاری «انسان به مثابه حیوان»، فضای آمیخته اول حاوی معنای پایه شکل می گیرد. این معنای زبانی با تلفیق با موقعیت کاربردی، آمیخته دوم حاوی معنای موقعیتی را می سازد. در نهایت معنای کامل ضرب المثل به صورت یک کنش در موقعیت های کاربردی مربوطه ایجاد می شود.

    کلیدواژگان: معنی شناسی شناختی، نظریه آمیختگی مفهومی، انگاره شناختی ضرب المثل آندرسون (2013)، زبان عربی، ضرب المثل، حیوانات، زبانشناسی اجتماعی
  • صدیقه جوانمرد*، نیر طهوری، حمیدرضا شعیری، حبیب الله جوانمرد صفحات 73-85

    مد یک صنعت جهانی است که با بهره گیری از منابع طبیعی، باعث آلودگی محیط زیست می شود. مد پایدار راهکار مقابله با خطرات زیست محیطی صنعت مد، با هدف جلوگیری از اتلاف منابع در بخش تولید و مصرف است. پژوهش حاضر با هدف کاربردی و روش توصیفی-تحلیلی، به شیوه ی کتابخانه ای گردآوری شده و با رویکرد نشانه معناشناسی گفتمان، اقدامات فعالان حوزه ی مد را در چارچوب نظر یه ی شفافیت سازی و پروتزسازی ژاک فونتنی و نظام تطبیق لاندوفسکی مورد مطالعه قرار داده است. مساله ی اصلی این است که ببینیم چگونه مد می تواند شرایط گفتمانی را ایجاد کند که امکان عبور از نظام تخریب به نظام ایده آل زیست محیطی فراهم گردد. براین اساس، هفت نمونه از فعالیت های برندها به صورت هدفمند انتخاب و از نظر رعایت اصول پایداری در محیط زیست و شفافیت سازی بررسی شده اند. نتایج نشان می دهد که محرک هایی همچون سلبریتی ها و حامیان محیط زیست قادر هستند با اقدامات خویش نظام گفتمانی مطلوب ایجاد نمایند. پیشنهاد می شود دولت ها و بخش خصوصی با بهره جویی از نظریه ی شفافیت سازی، و تطبیق و تبیین پروتزسازی مد و پیوند آنها در صنعت مد پایدار علاوه بر فرهنگ سازی، به تاسیس شرکت های جمع آوری منسوجات قدیمی پرداخته و با بازیافت، علاوه بر حمایت از محیط زیست، در امر اشتغال زایی نیز سهیم باشند.

    کلیدواژگان: صنعت مد، محیط زیست، نشانه معناشناسی گفتمانی، مد پایدار، شفافیت سازی، پروتز، زبانشناسی اجتماعی
  • آرزو نجفیان*، معصومه حقی، فاطمه یوسفی راد، رضامراد صحرایی صفحات 87-99

    با فراگیرشدن ویروس کرونا و اجبار به آموزش مجازی و برخط، تدریس زبان فارسی به غیرفارسی زبانان نیز از این قاعده مستثنی نماند و مدرسان را با چالش های جدیدی در آموزش وجوه مختلف زبان فارسی مواجه ساخت . یکی از این وجوه، آموزش حروف اضافه به عنوان مقوله هایی چندمعنا بود. در کتاب های آموزش زبان، غالبا معانی این حروف به صورت فهرست وار ارایه می شود. این مسیله یادگیری آنها را به ویژه در آموزش مجازی دشوار می سازد. درمقابل دستور شناختی به وجود شبکه ی معنایی حروف اضافه حول معنی سرنمونی باور دارد. پژوهشگران نخست با استفاده از شبکه ی معنایی حروف اضافه ی «از، با، به، تا و در»، محتوای درسی برای آموزش برخط این حروف طراحی و سپس براساس نظریه ی شناختی چندرسانه ای از ابزار ترکیبی چندرسانه ای کلامی-تصویری (پویانمایی) استفاده کردند. محتوای تهیه شده با 52 نمونه مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج بررسی آماری نشان داد پیشرفت زبان آموزان معنی دار بوده است و می توان نتیجه گرفت آموزش حروف اضافه با ابزار پژوهش موثر واقع شده است. در پژوهش علاوه بر متغیر سطح زبانی، متغیرهای مداخله گر اجتماعی سن، جنسیت، ملیت، رشته ی تحصیلی و وضعیت زبان آموز نیز مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد متغیرهای جنسیت، ملیت، رشته و سن دارای تاثیر معنادار بوده اند. در خصوص سایر متغیرها، تاثیر معناداری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: آموزش فارسی، حروف اضافه، پویانمایی، دستورشناختی، متغیرهای اجتماعی، یادگیری چندرسانه ای
|
  • Mohammad Hatefi * Pages 1-13
    The poem Bot-Tarash (Idol Maker) by Naderpour has an important place in Iranian romanticism and needs to be studied from a discursive analysis point of view. The main question is what sensory-perceptual components articulate the discursive aspects of the romanticist approach in the text. The hypothesis is that this discursive articulation is in relationship with pre-discursive orientation of the enunciator and the tensive inter-subjective conditions. The results showed that the changes in the subjective relationships, comes from the semiotic orientation of the enunciator and his previous idea regarding the opposition between the ideal and the real beauty. The enunciator in the text has a theoretical plan for the insufficiency of ideal beauty in the real world. The inability of reality to actualize his imaginative and proverbial dreams causes the formation of despair, pain and anger. Enunciator wants to say that because it is not possible to fulfill his request digitally and through the magical mediation of a myth in the real world, he destroys his beautiful idealistic creature (idol). This is so because the mythical euphoria is forever out of reach and the gap between the ideal and the real will never be removed.
    Keywords: Nader pour, Romanticism, Poem, Bot Trash, semiotics, Myth, reality
  • Sedigheh sadat Maghdari* Pages 15-28

    Begging is a social trauma brought about by various factors such as unemployment, poverty, aging and disability, laziness, addiction, disease, and family issues. This research aims to analyze the representation and application of persuasion techniques in the requests of beggars on a critical discourse analysis. The data of the study consist of Salimi's (2018) corpus of dissertation based on 20 beggars in Birjand as well as the discourse of 15 other beggars observed and recorded in the city of Qaen by the reseacher. Then the corpus was analyzed for the use of requests and persuasion techniques in the discourse of beggars in intertextual relation with two other related discourses, namely the discourse of charity and the discourse of work in the research community. The results showed that knowing the pepole's religious belives, especially the importance of alms in preventing disasters and diseases as well as the cultural importance of work value, beggars use all kinds of persuasion techniques to provoke emotions and compassion in pepole. They use a verity of methods, honestly or dishonestly such as verbal techniques including prayer, poetry, oaths, curses, and storytelling that are rhythmically expressed in a sad and effective tone, or non-verbal techniques such as staging, miserable appearance, positioning (temporal and spatial) and effective use of body language to create sympathy in the audience.

    Keywords: begging, Critical Discourse Analysis, beggar, persuasion, request, sociolinguistics
  • Hamid Eftekhari, Foroogh Kazemi * Pages 29-46
    Kinship terms are one of the universal features of languages, and in addition to being a suitable indicator in sociological studies, they are of interest to linguists in terms of semantics and lexical structure. Koweldge of the ecological and taxonomic characteristics of language kinship relations can introduce us to their social structure from the past to the present time. In this research, the kinship terms of the Tehran Persian variety and Salt Lake English variety were investigated based on typological and ecological approaches. Ecological linguistics is a practical approach which explores the relation between language and the environment. The research method is descriptive-analytical. The data were collected through library research and field study. Library data were collected from the Academia website and the Dictionary of Slang Terms of Tehran and field data were collected through interviews with 9 informants in each variety. Findings show that from an ecological approach, the kinship terminology in these varieties are influenced by the environment and its surrounding factors such as geographical, cultural and sociological variables (including gender and kinship). The results show the presence, absence or diversity of kinship terms depend on the above factors, and when the language users differentiate these terms from a sexuality or ethnic viewpoint, the diversity is created. From a typological viewpoint, the findings suggest that the terms in the entire corpus mainly have a morphological concatenation strategy, including affixation and compounding. So in both language varieties, the morphological structure of the compound is more than simple and simple is more than affixation. In terms of compounding construction, juxtaposition is visible, but fusion is not seen.
    Keywords: kinship terms, ecological linguistics, ecological morphology, Typology, Tehran Persian variety, Salt Lake English variety, sociolinguistics
  • Nastaran Kiyanpour, MohammadReza Oroji *, Behzad Rahbar, Mehdi Bazyar Pages 47-57

    Evaluating political speeches and analyzing their content is very important. The aim of this research is the linguistic analysis of the text of Trump's speech from the point of view of the types of process (verb) based on the experiential metafunction framework of the systematic functional grammar instruction of Halliday and Matthiessen(2004). The present is of descriptive-analytical type. In this way, the text of Trump's speech is presented in the form of six material, mental, relational, verbal,and existential processes, classification and model of the processes. The obtained results show that out of a total of 212 observation processes material process has the highest frequency with (62.7%) of the incidents, which is completely in line with the content of Trump's speech and his harsh words. It highlights Iran's efforts to develop ballistic missiles. It also refers to the sanctions and actions it will take against Iran by using the material process. , relational (13/3%), verbal (10.3%), mental (7%), existential (7.5%) and behavioral (1%).

    Keywords: Behavioral metafunction, existential process, Experiential Metafunction, material process, mental process, relational process, verbal process, sociolinguistics
  • Tayyebe Fathi Iranshahi, Seyyed Mahmoud Mirzaee Al-Hoseini, Shirin Pourebrahim * Pages 59-71

    The present study examines some Arabic Animal proverbs based on the Conceptual Blending Theory of Fauconnier and Turner (2002) in the framework of cognitive semantics. Anderson's (2013) Cognitive Proverb Model claims that proverb meaning is the result of a number of conceptual blending through which base meaning and then situational and performance meanings are constructed. Anderson's model can justify the presence of linguistic, cultural, social and situational elements in proverbs. In this research, six Arabic Animal proverbs have been selected and analyzed according to Anderson (2013) Model through a descriptive-analytic research method. The results show that the meanings of education, sermon, decree, etc. are the result of three blending processes. In the beginning, ANIMAL-HUMAN spaces are combined and through the metaphorical relationship of HUMAN AS ANIMAL, the first blended space, containing basic meaning is formed. This output is combined with the external situation space and makes the second blend involving situational meaning. Finally, the complete meaning of the proverb is created as an action in the relevant situations.

    Keywords: Cognitive Semantics, conceptual blending theory, Anderson (2013) Cognitive Proverb Model, Arabic Language, proverbs, animals, sociolinguistics
  • Sedighe Javanmard *, Nayer Tahoori, Hamidreza Shairi, Habibollah Javanmard Pages 73-85

    Fashion is a global industry that pollutes the environment by using natural resources. Sustainable fashion is a solution to deal with the environmental risks of the fashion industry, with the aim of preventing the waste of resources in the production and consumption sectors. The data of applied and descriptive-analytical study are collected through library research, are analyzed based on semantic semiotic approach of discourse in light of Jacques Fontaine's theory of transparency and prosthesis and Landowski’s adaptation system. The main issue is to see how fashion can create the conditions for a discourse that allows the transition from a system of destruction to an ideal system of the environment. Based on this, seven examples of brand activities have been purposefully selected and examined in terms of environmental sustainability and transparency. The results show that stimuli such as celebrities and environmentalists with their actions are able to create a desirable discourse system. It is suggested that governments and the private sectors establish companies to collect old textiles using the theory of transparency and adaptation and explanation of fashion prostheses and their relationship in the sustainable fashion industry, and  protect the environment as well as contribute to job creation.

    Keywords: Fashion industry, Environment, semantic discourse sign, sustainable fashion, Transparency, prosthesis, sociolinguistics
  • Arezoo Najafian *, Masoomeh Haghi, Fatemeh Yousefi Rad, Rezamorad Sahraei Pages 87-99

    With the spread of the corona virus, teaching Persian to non-Persian speakers, like other disciplines, turned to virtual and online education, and teachers faced new challenges in teaching Persian different aspects. One of these aspects was the prepositions teaching as polysemous categories. In language books, meanings of prepositions are usually presented in a list, and this problem makes learning them difficult. On the other hand, the cognitive grammar confirms the semantic network of prepositions around the prototype meaning. In this research, at first, using the semantic network of simple prepositions "از، با، به، تا، در", curriculum content was designed. Then, based on the cognitive theory of multimedia learning, a combined verbal-visual multimedia tool (animation) was used and the content was tested with 52 samples. The results of statistical analysis showed that the progress of language learners was significant. It can be concluded that the teaching of prepositions with research tools has been effective. In addition to the language level variable, social intervening variables of age, gender, nationality, field of study and status were also measured. The findings indicate that gender, nationality, field of study and age has had a significant effect. But other variables didn’t have a significant effect.

    Keywords: Persian teaching, prepositions, Animation, cognitive grammar, Social variables, Multimedia Learning