فهرست مطالب

پژوهشنامه حمل و نقل
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 77، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 29
|
  • حامین چوبدار، امین فرج اللهی، علیرضا عاملی* صفحات 1-18
    در این مقاله، برای تهیه قیرهای اصلاح شده، قیر با 0٪، 4٪، 6٪ و 8٪ پلی الفا اولفین آمورف 1(APAO)، مخلوط شد. بر اساس آزمایش های درجه نفوذ، انعطاف پذیری، نقطه نرمی و تست ریومتر برش دینامیکی (DSR)2، میزان 6٪ APAO به عنوان درصد بهینه از نظر عملکرد قیر تعیین شد. مصالح سنگی با دانه بندی پیوسته با APAO به منظور تهیه مخلوط های اصلاح شده با APAO مخلوط شد. پارامترهای حجمی مخلوط آسفالت با قیر اصلاح شده با APAO آزمایش شدند. آزمایش استحکام مارشال استاندارد، آزمایش مارشال اشباع، آزمایش ترک خوردگی پس از یخبندان و آزمایش استحکام مارشال مخلوط های آسفالت بعد از پیری بر روی مخلوط های آسفالت با قیر اصلاح شده با APAO انجام شد. بر اساس آزمایش استحکام مارشال، آزمون مارشال اشباع و آزمون ترک خوردگی پس از یخبندان، مخلوط آسفالت با 6٪ APAO عملکرد بهتر در دماهای بالا، مقاومت بیشتر در برابر آسیب رطوبتی و کاهش حداقل استحکام کششی پس از شرایط یخبندان را داشت. استحکام کششی پس از افزودن APAO کاهش یافت. تفاوت استحکام کششی بین مخلوط آسفالت با 4٪ APAO و 6٪ APAO تنها قابل چشم پوشی بود. بر اساس استحکام مارشال و نسبت استحکام مارشال (RMSR)3 مخلوط های آسفالت پس از پیری، میزان بهینه APAO 6٪ بود. بنابراین، 6٪ APAO به عنوان میزان بهینه برای هر دو قیر اصلاح شده و مخلوط آسفالتی باAPAO تعیین شد.
    کلیدواژگان: APAO، مخلوط آسفالتی، عملکرد روسازی، درصد بهینه
  • شهریار افندی زاده*، میلاد ساشاپور، شاهین حسنی، حمید میرزاحسین صفحات 19-34
    بیش از یک پنجم افرادی که در سراسر دنیا جان خود را در اثر تصادفات رانندگی از دست می دهند، عابرین پیاده هستند. مرگ و میر و جراحات عابرین پیاده اغلب قابل اجتناب است و می توان با اقدامات مختلف ایمنی و پیش بینی برخی عوامل اصلی تاثیرگذار در رفتار عابران هنگام مواجه آن ها با موقعیت های خطرساز تصمیمات واکنشی شان را بهبود بخشید. در این مقاله به منظور پیش بینی رفتار عابرین پیاده شهر تهران در هنگام مواجه با تقاطعات چراغدار و تعیین متغیرهای اصلی و تاثیرگذار بر فرآیند تصمیم گیری آن ها حرکت عبوری عابران به کمک دوربین های نظارت تصویری برداشت شد و سپس ویژگی های رفتاری همان عابران با پرسشنامه ای برداشت شد. . به منظور تعیین اهمیت و تاثیرگذاری هر یک از متغیرهای برداشت شده در فرآیند تصمیم گیری عابر، ساخت و پرداخت یک مدل لوجیت دوگانه در دستور کار قرار گرفت. همچنین در ادامه، جهت تعیین تاثیر متقابل متغیرهای آشکار و پنهان برهم و تفصیل نحوه تاثیرگذاری آنها در رفتار عابرپیاده اقدام به مدل سازی معادلات ساختاری گردید. نتایج مقایسه تطبیقی دو مدل نشان داد که تاثیر متغیرهای روانشاختی در مدل معادلات ساختاری خود را نشان می دهد و متغیرهای محیطی و ترافیکی به کمک مدل لوجیت قابل توصیف اند. همچنین مشخص شدکه تاثیر رفتار سایر عابرین بر رفتار عابر مورد نظر در هر دو مدل بسیار با اهمیت و معنادار است.
    کلیدواژگان: عابرپیاده، تقاطع چراغدار، مدل انتخاب گسسته، مدل معادلات ساختاری
  • آذین چیت سازان* صفحات 35-48
    با توجه به افزایش چشمگیر حجم ترافیک، روسازی های آسفالتی به تدریج دچار خرابی می شوند و دو حالت خرابی اصلی آن ها عبارتند از شیاشدگی در دمای بالا و ترک خوردگی حرارتی در دمای پایین. این مقاله بر اصلاح قیر و مخلوط های آسفالتی با هدف بهبود عملکرد روسازی آسفالت به صورت همزمان در دماهای خدمت بالا و پایین تمرکز دارد. برای اصلاح خواص قیر، لاستیک خرد شده بازیافتی (CR1) و پلی اتیلن (PE)2 به عنوان عامل های پلیمری انتخاب شدند. تحلیل عملکرد خصوصیات ریولوژیکی قیر اصلاح شده نشان داد که افزودن CR سفتی خزشی قیر در دمای پایین را کاهش داد که در نتیجه شکست و خطر ترک خوردگی را کاهش داد. در همین حال، افزودن PE سفتی بیتومن در دمای بالا را افزایش داد که منجر به بهبود مقاومت در برابر زبری شد. در مورد بیتومن یکپارچه اصلاح شده، افزودن CR و PE به طور همزمان خواص قیر را در دو دمای بالا و پایین بهبود می بخشد. از نظر مخلوط آسفالتی، PE مقاومت در برابر تغییر شکل دایمی در دمای خدمت بالا را افزایش می دهد در حالی که CR انعطاف پذیری در دمای خدمت پایین را افزایش می دهد. مخلوط یکپارچه اصلاح شده با CR و PE عملکرد بهبود یافته قابل توجهی در دو دمای خدمت بالا و پایین داشت. بنابراین، استفاده از این دو ماده بازیافتی قادر است خواص روسازی را به حد یا حتی بهتر از آن هایی که با استفاده از قیر اصلاح شده با استایرن-بوتادی- استایرن تهیه می شود، بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: قیر اصلاح شده، پودرلاستیک، خواص عملکردی، پلی اتیلن، تغییرشکل دائمی، مخلوط آسفالتی
  • سید امیرعلی سیدنژاد، امیرمسعود رحیمی صفحات 49-62

    توسعه حمل و نقل تاثیر بسزایی در سیستم های اقتصادی اعم از تولیدی و خدماتی دارد که باعث ویژه شدن جایگاه مسیله مسیریابی وسیله نقلیه می شود. از مهم ترین تصمیمات در بخش های اجرایی توجه ویژه به یافتن مسیر های بهینه، حذف مسیرهای غیرضروری، بهبود در میزان مسافت مسیر طی شده، و کاهش تعداد ناوگان است. در همین راستا یکی از مسایل پیچیده و در عین حال بسیار با اهمیت در شبکه حمل و نقل است که این مسیله پتانسیل بالایی در تعیین مجموعه بهینه از ناوگان وسایل نقلیه با هدف خدمت رسانی به مجموعه ای از مشتریان را دارد و تلاش های بسیاری برای حل آن صورت گرفته است. الگوریتم های فرا ابتکاری گوناگونی طی سال های اخیر توسعه پیدا کرده اند، یکی از آنها الگوریتم جستجوی ممنوعه است زیرا قدرت و توانایی مناسبی در حل مسایل پیچیده دارد. در این تحقیق از الگوریتم Tabu Search برای حل مسیله مسیریابی وسیله نقلیه با دریافت و تحویل همزمان کالا استفاده شد. با اعمال برخی تغییرات در کدنویسی آن در نرم افزار متلب و تعیین کردن مولفه های مقدار تکرار اجرای الگوریتم، مشخص کردن تعداد همسایگان و مقدار لیست ممنوعه باعث بهبود نتایج حاصل در مسافت های طی شده توسط وسایل نقلیه و بهینه کردن تعداد ناوگان گردید. نهایتا الگوریتم پیشنهادی جدید روی 14 مسیله نمونه استاندارد از سری مسایل سلهی و نگی اجرا شد و مقادیر به دست آمده با بهترین نتایج موجود از سایر الگوریتم ها مقایسه شد که نتایج رضایتبخشی در مسایل کوچک مقیاس داشت.

    کلیدواژگان: الگوریتم فرا اکتشافی، الگوریتم جستجوی ممنوعه، مسئله مسیریابی وسایل نقلیه با تحویل و جمع آوری همزمان کالا
  • سید محمد منصورزاده، احمدرضا محبوبی اردکانی*، عطا آقایی آرایی صفحات 63-84

    در این تحقیق، مقاومت فشاری لایه اساس تثبیت شده سیمانی (CTB) حاوی 100% مصالح خرده آسفالت (RAP) با استفاده از نمونه های با سنین مختلف بلوغ مورد ارزیابی قرار گرفته است. بدین منظور، بر اساس نتایج آزمایش تراکم، نمونه های CTB در سه درصد مختلف سیمان (4، 5 و 6%) و سه درصد آب (5.5، 6.5 و 7.5%) با بکارگیری دو روش تراکم براساس استانداردهای ASTM 558 و ASTM D1557 ساخته شد. مجموعا تعداد 270 نمونه فشاری در سنین عمل آوری 3، 7، 28، 56 و 90 روزه مورد آزمایش مقاومت فشاری محدود نشده (UCS) قرار گرفت. آزمایش مقاومت فشاری محدود نشده به روش کرنش کنترل و با سرعت 1.3 میلیمتر بر دقیقه انجام گردید. به منظور بررسی تاثیر رطوبت ساخت، علاوه بر رطوبت بهینه، رطوبت های کمتر و بیشتر از بهینه نیز مورد ارزیابی قرار گرفته است. در ادامه آزمایش مقاومت کششی غیر مستقیم (ITS) بر روی نمونه های منتخب (45 نمونه) با تراکم اصلاح شده (ASTM D1557) و در رطوبت بهینه و با سنین عمل آوری 3، 7، 28، 56 و 90  انجام گردید. مشخص شد که در هر طرح اختلاط، برحسب میزان انرژی تراکم و درصد سیمان مصرفی، مقاومت فشاری و کششی ماکزیمم ممکن است در رطوبت بهینه یا کمتر از بهینه رخ دهد. چنین می توان گفت که از بین سایر عوامل تاثیرگذار، زمان عمل آوری و انرژی تراکم به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر میزان مقاومت اکتسابی دارند. بر اساس نتایج بدست آمده، به نظر می رسد که بکارگیری مخلوط های CTB حاوی 100% مصالح RAP به عنوان لایه اساس امکان پذیر می باشد.در این تحقیق، مقاومت فشاری لایه اساس تثبیت شده سیمانی (CTB) حاوی 100% مصالح خرده آسفالت (RAP) با استفاده از نمونه های با سنین مختلف بلوغ مورد ارزیابی قرار گرفته است. بدین منظور، بر اساس نتایج آزمایش تراکم، نمونه های CTB در سه درصد مختلف سیمان (4، 5 و 6%) و سه درصد آب (5.5، 6.5 و 7.5%) با بکارگیری دو روش تراکم براساس استانداردهای ASTM 558 و ASTM D1557 ساخته شد. مجموعا تعداد 270 نمونه فشاری در سنین عمل آوری 3، 7، 28، 56 و 90 روزه مورد آزمایش مقاومت فشاری محدود نشده (UCS) قرار گرفت. آزمایش مقاومت فشاری محدود نشده به روش کرنش کنترل و با سرعت 1.3 میلیمتر بر دقیقه انجام گردید. به منظور بررسی تاثیر رطوبت ساخت، علاوه بر رطوبت بهینه، رطوبت های کمتر و بیشتر از بهینه نیز مورد ارزیابی قرار گرفته است. در ادامه آزمایش مقاومت کششی غیر مستقیم (ITS) بر روی نمونه های منتخب (45 نمونه) با تراکم اصلاح شده (ASTM D1557) و در رطوبت بهینه و با سنین عمل آوری 3، 7، 28، 56 و 90  انجام گردید. مشخص شد که در هر طرح اختلاط، برحسب میزان انرژی تراکم و درصد سیمان مصرفی، مقاومت فشاری و کششی ماکزیمم ممکن است در رطوبت بهینه یا کمتر از بهینه رخ دهد. چنین می توان گفت که از بین سایر عوامل تاثیرگذار، زمان عمل آوری و انرژی تراکم به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر میزان مقاومت اکتسابی دارند. بر اساس نتایج بدست آمده، به نظر می رسد که بکارگیری مخلوط های CTB حاوی 100% مصالح RAP به عنوان لایه اساس امکان پذیر می باشد.

    کلیدواژگان: خرده مصالح آسفالتی، مخلوط اساس حاوی تراشه آسفالت، مقاومت فشاری محدود نشده، مقاومت کششی غیرمستقیم، اساس تثبیت شده سیمانی
  • وحید خلیفه، علیرضا غنی زاده، نوید ندیمی* صفحات 85-98
    مدول برجهندگی خاک یکی از شاخص‎های مهم در طراحی روسازی راه‎هاست که نقش بسیار مهمی در تعیین ضخامت روسازی دارد. تعیین مدول برجهندگی خاک‎ها به روش مستقیم و بر اساس نتایج آزمایشگاهی به دلیل هزینه‎های بالای آن از جهت تجهیزات و نیروی انسانی معمولا مقرون به صرفه نیست. لذا بر پایه اطلاعات میدانی گذشته می‎توان بر اساس روش‎های هوش مصنوعی اقدام به پیش‎بینی و تعیین این شاخص بر اساس داده‎های ورودی نمود. هدف از این مقاله توسعه مدلی جهت پیش‎بینی مدول برجهندگی خاک‎های رسی تثبیت شده با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی است. بدین منظور 4 نمونه خاک مختلف تثبیت شده با افزودنی‎هایی نظیر آهک، خاکستر بادی و غبار کوره سیمان مورد بررسی قرار گرفتند. در این مقاله از داده‎های گزارش شده در پیوست طراحی روسازی به روش آشتو 2002 استفاده شد. با مقایسه خروجی‎های بدست آمده با داده‎های واقعی بر اساس شاخص‎های آماری همچون ضریب رگرسیون و جذر میانگین مربعات خطا مشخص شد که در همه موارد نتایج مطلوبی بدست آمد. مقدار ضریب رگرسیون 99/0 و جذر میانگین مربعات خطا کمتر از 6 درصد نشان از دقت بالای مدل توسعه داده شده در پیش‎بینی مدول برجهندگی خاک‎های تثبیت شده دارد.
    کلیدواژگان: مدول برجهندگی، شبکه عصبی مصنوعی، پیش بینی، روسازی
  • علی اسدی مشیزی، محمدمهدی خبیری* صفحات 99-110

    رزین آکر یلیک پایه آبی بعنوان یکی از مواد اولیه با سیمان، آب و دیگر مواد در تهیه مخلوط بتنی مورد استفاده قرار می گیرد. رزین آکریلیک قابلیت ترکیب در هر نوع ملاتی را دارا بوده و با انواع رنگ های اکریلیک نیز سازگار است. همچنین در مقابل مواد شیمیایی واملاح ونمک ها به شدت مقاوم است و اجازه رشد و تجمع میکروارگانیک ها را در سطح نمی دهد. این ماده اجازه تنفس سازه ای را فراهم و تنشهای منفی و مثبت آب را به راحتی تحمل می نماید و به عنوان ماده ای پرکاربرد در صنعت ایزولاسیون شناخته می شود. طبق خواص شیمیایی بیان شده، نوآوری تحقیق حاضر، بدست آوردن درصد بهینه از رزین آکر یلیک در مخلوط بتنی خواهد بود. در این تحقیق، ابتدا نمونه های بتنی با درصدهای وزنی (5 و 10 و 15 درصد) رزین آکر یلیک ساخته شده و تعداد نمونه های ساخته شده متناسب با تعداد آزمایش های قابل انجام بر روی نمونه ها بوده است؛ به گونه ای که برای هر آزمایش 3 نمونه ساخته شده است. پس از ساخت نمونه ها، آزمایش های: مقاومت فشاری، خمشی، آزمایش جذب آب، آزمایش سایش و اصطکاک سطحی بر روی نمونه ها بصورت جداگانه انجام شده است. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که استفاده از رزین آکر یلیک بطور قابل ملاحظه ای میزان مقاومت خمشی و مقاومت سایشی نمونه های بتن روسازی بتن غلتکی را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: بتن غلتکی، رزین آکریلیک، مقاومت خمشی و فشاری، اصطکاک، مقاومت سایشی
  • علی عبدی کردانی*، محمدامین ابراهیم زاده، ناهید امینی صفحات 111-128

    از نیازهای مهم برای کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه ایجاد سیستم حمل و نقل کامل، منظم، گسترده و کارآمد است. ولی همان طور که روند هر توسعه ای به خصوص توسعه در صنعت حمل و نقل دارای یک سری خصوصیات و ویژیگی های مهم را باید دارا باشد. که در کنار آن ویژیگی های منفی اینگونه توسعه را نیز باید در نظر گرفت تا توسعه ی ما حالتی پایدار پیدا کند. رعایت اصول ارزیابی محیط زیستی پروژه های عمرانی قبل از اجرای پروژه و در مطالعات اولیه و فاز یک آن پروژه دارا است و هدف تحقیق، ارایه ی الگو ارزیابی پایدارمحیط زیستی فرودگاه ها است. برای دستیابی به هدف مذکور، شاخص ها در چارچوب مدل وزنی AHP ، وزن دهی گردیدند و برای تحلیل داده ها، از نرم افزار اکسل استفاده شده است. شاخص های این تحقیق برای ارزیابی پایداری محیط زیستی فرودگاه ها براساس پرسشنامه خبرگان در نمره دهی معیارها عبارتند از ،آلودگی هوا با وزن 0.43، آلودگی صوتی با وزن 0.28، کاربری زمین0.12، عوامل بیلوژیکی با وزن 0.11، عوامل هیدرولوژیکی با وزن 0.07 می باشد. همچنین در این تحلیل، کارشناسان در بازدید میدانی به این نتیجه رسیدند فرودگاه رشت با وزن0.206رتبه اول، فرودگاه مهراباد با وزن 0.195 رتبه دوم و فرودگاه آبادان با وزن 484/0 رتبه سوم را کسب کرده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی پایداری مدل AHP، فرودگاه، محیط زیستی، آلودگی
  • کسری پورکرمانی* صفحات 129-142

    پژوهش حاضر، بر تجزیه وتحلیل اثرات کووید-19 بر حمل ونقل مسافر در خلیج فارس متمرکز است و هدف آن، بررسی تفاوت ها در فعالیت ها و آلاینده های کشتی های مسافربری در بنادر کشورهای حوزه ی خلیج فارس، قبل و بعد از شیوع کووید-19 است. اطلاعات این تحقیق، از داده های سیستم شناسایی خودکار بین المللی برای کشتی های مسافربری اخذ شده و ارزیابی جامع فعالیت های حمل ونقل، با استفاده از تجزیه وتحلیل واریانس و مدل های انتشار آلاینده ها انجام شده است. مقایسه ی این نتایج بر اساس دو مجموعه داده، نشان می دهد که همه گیری کووید-19 با کاهش قابل توجه تعداد کشتی ها، سرعت متوسط و متوسط عمق دریانوردی، تاثیر عمده ای بر کشتی های کروز مسافربری داشته است. در مقابل، این بیماری، تاثیر کمتری بر کشتی های فری-رو پکس داشته است. پس از شیوع کووید-19، انتشار گازهای گلخانه ای از کشتی های کروز و کشتی های فری-رو پکس، به ترتیب 54% و 1% کاهش داشته است. تاثیرات همه گیر کووید-19، بر کشتی های کروز، طولانی مدت و گسترده بوده؛ اما به دلیل مداخله ی دولت، تاثیرات کووید-19 بر کشتی های فری-رو پکس، بسیار کمتر بوده است.

    کلیدواژگان: کووید 19، کشتی مسافربری، حمل ونقل دریایی، فری-رو پکس، آلاینده ی کشتی
  • پیمان رشیدیان، محمودرضا کی منش*، جلال ایوبی نژاد صفحات 143-154
    مقاومت کششی لایه آسفالتی از عوامل تاثیر گذار در خرابی های بوجود آمده در لایه آسفالتی است ، از این جهت معیاری برای سنجش کیفیت لایه آسفالتی اجرا شده در پروژه های راهسازی می باشد . روش معمول برای اندازه گیری آن مغزه گیری است که این  روش هزینه بر و وقت گیر است و هچنین  خصوصیات کیفی لایه آسفالتی را در یک نقطه مشخص می کند. در این مقاله تعیین مقاومت کششی  لایه آسفالتی  اجرا شده  با استفاده از دستگاه رادار نفوذی به زمین  (Ground  penetrating  Radar) بررسی شده است . در این پژو هش  ابتدا بخشی  از یک راه اجرا شده در استان کرمان به عنوان قطعه آزمایشی انتخاب سپس اقدام به ارزیابی مکانیزه  به کمک دستگاه  (GPR) گردیده و در ادامه از محل هایی  به طور تصادفی نمونه های  مغزه گرفته  شده  و تحت آزمایش تعین مقاومت کششی غیر مستقیم  قرار داده شده اند . در مقایسه نتایج و تجزیه و تحلیل آزمایشات مخرب با  پیمایش مکانیزه حاصل از دستگاه (GPR) مشخص گردید با کم شدن مقاومت کششی مغزه ها مقدارعددی دی الکتریک خروجی از دستگاه (GPR) کاهش و هچنین درصورت افزایش مقاومت کششی مغزه ها دی الکتریک افزایش  می یابد. به طوری که با کاهش مقاومت کششی  کمتر و مساوی870کیلو پاسکال کاهش مقدار ثابت دی الکتریک ازعدد 5 ناشی از ارزیابی غیر مخرب مشاهده شد. بنابراین با استفاده از نتایج خروجی رادار می توان پروفیل پیوسته ای از وضعیت  مقاومت کششی  محور مورد مطالعه به دست آورد.
    کلیدواژگان: مقاومت کششی، رادار نفوذی زمین، طول موج، فرکانس، مغزه گیری
  • امید توسلی*، عادل عساکره، نوید توسلی صفحات 155-166
    تجربه زلزله های اخیر و خسارت های ناشی از آن در انواع سازه ها از جمله شریان های حیاتی و زیرساخت های حمل و نقل، محققین را بر آن می دارد که نسبت به بررسی و بازنگری مجدد پارامترهای لرزه خیزی موثر در مناطق مختلف در مقایسه با شتاب طرح ارایه شده در آیین نامه های مربوطه، اقدام نمایند. در این پژوهش، به بررسی و تحلیل خطر لرزه ای و تهیه طیف خطر یکسان شهر مشهد با استفاده از روش احتمالاتی و تعیینی پرداخته شده است. بدین صورت که منحنی خطر لرزه ای و طرح طیف شهر مشهد در منطقه ای به مساحت 100 کیلومترمربع در شبکه های 1×1 کیلومترمربعی و در نظر گرفتن پارامترهای موثر بر آن از جمله تعیین گسل های فعال منطقه، طول موثر گسل ها، حداکثر رخداد زلزله و فاصله موثر از گسل ها، با فرض خطی بودن چشمه های لرزه ای و استفاده از روابط کاهندگی متفاوت، محاسبه و مقایسه گردیده است. نتایج نشان می دهند که حداکثر شتاب افقی سنگ بستر در منطقه مورد مطالعه با روش تعیینی g49/1 و همچنین با استفاده از روش احتمالاتی، مقادیر آن برای دوره بازگشت های مختلف در طول عمر مفید 50 سال با احتمال 2 درصد، 5 درصد و 10 درصد به ترتیب g61/0، g43/0 و g34/0 بدست آمده و طیف خطر یکنواخت شهر مشهد به کمک روش های مختلف و رابطه کاهندگی طیفی قدرتی و همکاران ارایه شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل خطر لرزه ای، شهر مشهد، طیف خطر، روش احتمالاتی، روش تعیینی
  • میثم حسینی*، ارسلان رحمانی صفحات 167-190
    تحت رقابت شدید بازار برای کاهش انتشار آلوگی محیط زیست، شرکت های لجستیک زنجیره سرد برای توسعه بهتر علاوه بر برآورد تقاضای مشتری، انتشار گازهای مخرب را نیز مورد توجه قرارمی دهند. زنجیره تامین سرد به تهیه و توزیع کالاهایی می پردازد که در گذر زمان دچار فسادپذیری و تخریب می شوند. بنابراین، برای تازه نگهداشتن کالاها در این زنجیره باید دما به طور بی وقفه و پیوسته کنترل شود که منجر به مصرف سوخت بیشتری می شود. همچنین در مسایل مسیریابی خودروها زمان پیمودن یک مسیر و مصرف سوخت تنها به مسافت پیموده شده بستگی ندارد، بلکه به سرعت و زمانی از روز که آن مسیر پیموده می شود نیز بستگی دارد. این مقاله یک مدل بهینه سازی عددصحیح مختلط جدید از مسیله مسیریابی خودروها یخچال دار با توجه به ترافیک موجود در شبکه، با هدف به حداقل رساندن انتشار آلوگی ارایه می دهد. در این مدل علاوه بر هزینه انتشار آلودگی هزینه هایی دیگر شامل هزینه ثابت خودرو، حمل ونقل، از دست دادن کیفیت، تازه نگهداشتن مواد و جریمه رسیدن خارج از پنجره زمانی مربوط به مشتری درنظر گرفته شده است. برای حل مسایل بزرگ یک الگوریتم حل مبتنی بر روش تجزیه بندرز ارایه شده است. نتایج محاسباتی نشان دادند که مدل ارایه شده به خوبی مسیر بهینه و زمان سفر خودرو را با درنظر گرفتن کاهش آلودگی و سرعت مناسب را ارایه می دهد. همچنین اجرای الگوریتم حل بر روی مثالهای متفاوت کارایی الگوریتم را در کاهش زمان حل و به دست آوردن جوابهای با دقت خوب را نشان داد.
    کلیدواژگان: الگوریتم تجزیه بندرز، آلودگی محیط زیست، برنامه ریزی عدد صحیح مختلط، زنجیره تامین سرد، مسئله مسیریابی خودرو
  • احسان بنی اسدی، مهدی محمدی نسب* صفحات 191-204

    استفاده از بازارگاه های الکترونیکی در بخش حمل ونقل جاده ای کالا سبب حذف واسطه برای توزیع بار در بین رانندگان، کاهش مدت فرایند توزیع بار بین رانندگان و کاهش میزان کمیسیون دریافتی از رانندگان می شود، با این وجود، رانندگان تمایل کمی به استفاده از آن دارند، هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی عواملی است که باعث شده است علی الرغم فواید بازارگاه های الکترونیکی، رانندگان کمتر تمایل به استفاده از این روش اخذ بار برای حمل و نقل کالا داشته باشند. پژوهش حاضر، پژوهشی اکتشافی از نوع کاربردی است که از روش جمع آوری داده آمیخته (کیفی-کمی) استفاده می کند. برای شناسایی عوامل عدم پذیرش بازارگاه های الکترونیکی در حمل و نقل جاده ای کالا، مصاحبه های نیمه ساختار یافته با متصدیان حمل ونقل جاده ای کالا یعنی رانندگان انجام شد و عوامل با تکنیک تحلیل مضمون، شناسایی و طبقه بندی شد سپس با استفاده از تکنیک تاپسیس عوامل شناسایی شده اولویت بندی شدند. نتایج نشان داد که سختی تغییر شیوه حمل از  روش سنتی به الکترونیکی در بعد فرهنگی دارای بیشترین اثر در عدم استفاده از بازارگاه ها در میان رانندگان است و همچنین عوامل عدم اطلاع رسانی، عدم ارایه ارزش افزوده خدمات (یکسان بودن خدمات کل شرکت های بازارگاهی و نبود مزیت متفاوت) که هر دو در بعد شاخص مدیریتی هستند به ترتیب اولویت دوم و سوم مهمترین عواملی هستند که سبب شده اند بازارگاه های الکترونیکی در میان رانندگان وسایط باری جایگاه مقبولی نداشته باشد.

    کلیدواژگان: بازارگاه الکترونیک، حمل و نقل، بار، عدم پذیرش، راننده، اولویت بندی
  • پیمان عظیمی، مهدی یزدانی* صفحات 205-220
    یکی از مهمترین پارامترهایی که می تواند رفتار دینامیکی پل را تحت اثر عبور قطار بیان نماید ضریب ضربه و یا بار دینامیکی مجاز است. این پارامتر در آیین نامه های طراحی پل ها در برابر عبور قطار به جای تحلیل های طاقت فرسای دینامیکی مورد استفاده قرار می گیرند. با وجود اینکه استفاده از ضریب ضربه در برخی موارد پاسخ های محافظه کارانه ای ارایه می دهد، اما استفاده از این ضرایب و روابط احتمالی مستخرج از آنها به دلیل صرفه جویی در هزینه های محاسباتی، تنها جایگزین مناسب تحلیل های دینامیکی است. پل های قوسی بنایی از لحاظ هندسی و رفتاری سازه های پیچیده ای هستند و تهیه مدل عددی و انجام تحلیل دینامیکی باتوجه به تعدد آنها امکان پذیر نیست؛ بنابراین محاسبه ضریب ضربه ناشی از عبور قطارهای پرسرعت می تواند رفتار اولیه پل های قوسی بنایی را مشخص نماید و بستر استفاده از این زیرساخت های مهم ریلی را فراهم نماید. برای این منظور در مطالعه حاضر ابتدا مدل اجزای محدود دو پل قوسی بنایی که از لحاظ مشخصات هندسی و مکانیکی کاملا متفاوت هستند تهیه شد و در ادامه با انجام 52 تحلیل دینامیکی تاریخچه زمانی ضریب ضربه و بار دینامیکی مجاز محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که رفتار پل های قوسی بنایی در شرایط مختلف در برابر قطار پرسرعت پردیس مناسب است و همه ضرایب ضربه محاسبه شده در محدوده مناسبی قرار دارند.
    کلیدواژگان: پل های قوسی بنایی، تحلیل دینامیکی، قطار پرسرعت پردیس، ضریب ضربه، ضریب بار دینامیکی مجاز
  • الهام صمدپور، روزبه قوسی*، احمد ماکوئی، مهدی حیدری صفحات 221-230

    مسیله مسیریابی وسایل نقلیه یکی از معروف ترین مسایل بهینه سازی در حوزه برنامه ریزی سیستم های حمل ونقل است که در دهه های اخیر موردتوجه محققان قرار گرفته است. در واقع یکی از معیارهای سنجش اثربخشی مدیریت حمل ونقل، مسیریابی مناسب وسایل نقلیه می باشد. این تحقیق به ارایه یک مدل ریاضی جدید جهت مسیریابی وسایل نقلیه برای توزیع اقلام دارویی از داروخانه طرف قرارداد با مرکز مراقبت در منزل به بیماران می پردازد. اغلب بیماران حساس به زمان تحویل دارو هستند، لذا در مدل ارایه شده کلیه اقلام دارویی بایستی قبل از زمان مشخصی به دست بیماران برسد. از سوی دیگر، تعادل حجم کاری رانندگان وسایل نقلیه نیز در مدل پیشنهادی لحاظ گردیده است. مدل پیشنهادی جهت تعیین تصمیمات مسیرهای وسایل نقلیه، تعداد وسایل نقلیه بکار گرفته شده و نیز زمان تحویل اقلام دارویی درب منازل بیماران با هدف حداقل نمودن کل هزینه های سیستم می پردازد. برای نشان دادن کارایی مدل پیشنهادی مثال های عددی با ابعاد مختلف ایجاد شده و با نرم افزار بهینه سازی گمزو الگوریتم ژنتیک حل شده است. نتایج محاسباتی نشان می دهد مدل و رویکرد حل پیشنهادی می تواند منجر به کاهش قابل توجهی در هزینه های سیستم برای توزیع اقلام دارویی درب منازل بیماران گردد.

    کلیدواژگان: اقلام دارویی، الگوریتم ژنتیک، مراقبت در منزل، مسیریابی وسایل نقلیه
  • امیر عصری، مهرداد حسینی شکیب*، عباس خمسه صفحات 231-248
    قیمت گذاری صحیح برای محصولات و خدمات یکی از مهم ترین اقدامات هر کسب و کاری است که این امر در شرکت های حمل و نقل چند وجهی به دلیل ماهیت خاص آنها ، پیچیدگی بیشتری دارد در مواجهه با پیچیدگی های موضوع قیمت گذاری، تصمیمات مدیران، اغلب تحت تاثیر احساسات درونی قرار دارند، زیرا برای تصمیم گیری اطلاعات دقیقی وجود نداشته یا این اطلاعات در اختیار مدیران ارشد نیستند. بنابراین هدف اصلی این پژوهش شناسایی دقیق مولفه های موثر قیمت گذاری خدمات حمل کالا به عنوان مهمترین مولفه بازار حمل و نقل چندوجهی است ، درنتیجه پژوهشی کیفی و کاربردی تعریف شد تا این مولفه ها و شاخصها شناسایی شوند. با مطالعه پژوهشهای پیشین ، پرسشنامه متشکل از 8 عامل و 64 شاخص تهیه شده و برای 15 نفر از مدیران ارشد شرکت های حمل و نقل چندوجهی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا ارسال شد و پاسخها در 3 دور روش دلفی جهت دستیابی به اجماع بین خبرگان گردآوری شد. تحلیل یافته ها و نتایج با استفاده از پاسخهای گردآوری شده و با اتخاذ چارچوب نظری نشان داد که ، در سطح شرکت و سطح کلان تمامی مولفه های شناسایی شده برقیمت موثر بوده اما تعداد 10 عدد از شاخصهای شناسایی شده حذف شده و 5 شاخص جدید توسط پانل خبرگان به شاخصها اضافه شد. در نتیجه اجماع نظر خبرگان ، مدل مفهومی برای قیمت گذاری خدمات حمل بار چندوجهی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا ارایه شد.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری خدمات حمل و نقل، بخش بندی بازار، مدیریت بازاریابی، منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا
  • مهدی دزفولی نژاد*، محسن آخوند صفحات 249-268
    پروژه های راهسازی اغلب پروژه هایی با مدت زمان چند ساله بوده و اجرای آسفالت جزء آخرین مراحل اجرای پروژه می باشد. در حال حاضر اکثر شرکت های راهسازی، قیر مورد نیاز خود را بدون استفاده از ابزارهای برنامه ریزی و عمدتا به روش خرید مستقیم در انتهای پروژه تامین می نمایند. با توجه به نوسانات قیمت قیر در ایران و عدم رشد متناسب شاخص های تعدیل، این شیوه تامین قیر یک روش بهینه محسوب نشده و موجب زیان پیمانکار می شود. در این مقاله با هدف کاهش زیان ناشی از نوسانات قیمت قیر، مسیله تامین قیر به روش ذخیره سازی مطرح شده که در حال حاضر در شرکت های پیمانکاری راهسازی رایج نمی باشد. تامین قیر به روش ذخیره سازی در انبار یک اقدام پیشگیرانه در برابر زیان ناشی از افزایش قیمت محسوب شده اما هزینه های انبارداری و حمل مجدد را به شرکت های پیمانکاری تحمیل خواهد کرد. بنابراین این چالش مطرح می شود که چه درصدی از قیر مورد نیاز به روش خرید مستتقیم تامین شده و چه میزان آن از طریق ذخیره سازی تامین شود. پاسخ به این سوال نیازمند استفاده از یک مدل تصمیم گیری مبتنی بر بهنیه سازی است. در این مقاله یک مدل تصمیم گیری جهت تعیین برنامه بهینه تامین قیر در شرکت های پیمانکاری راهسازی ارایه شده است. جهت بیان اهمیت استفاده از این مدل یک مثال کاربردی مورد بررسی قرار گرفت . در این مثال 9 شرایط مختلف برای تامین قیر مورد نیاز در یک شرکت پیمانکاری تعریف و سپس برنامه بهنیه به دست آمده برای این 9 حالت با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج حاصل نشان داد که کاهش زیان حاصل از بهره گیری از مدل تصمیم گیری، حداقل %18 درصد و حداکثر %93 امکان پذیر است. این موضوع اهمیت بکارگیری این مدل در کاهش زیان شرکت را نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: قیر، راهسازی، آسفالت، مدیریت، برنامه ریزی، بهینه سازی
  • الهام ذره پرور شجاع، سید سپهر قاضی نوری*، سید سروش قاضی نوری صفحات 269-288

    حمل و نقل عمومی به عنوان یکی از معیارهای سنجش توسعه یافتگی کشورها قلمداد می شود. حمل و نقل ریلی درون شهری (مترو) -یکی از زیرشاخه های حمل و نقل عمومی- نقش قابل ملاحظه ای در این سنجش ایفا می کند. باتوجه به نیاز کشور در حرکت به سمت توسعه یافتگی، یکی از مواردی که باید بر آن تمرکز کرد، توسعه قابلیت بومی برای طراحی و تولید محصولات مرتبط با صنعت مترو بعنوان محصول پیچیده است. محصولات پیچیده از لحاظ فنی در شرکت های پیشرفته تولید می شود، کالاهای سرمایه ای با فناوری های پیشرفته که سرمایه گذاری در آن، یکی از نشانه های مهم قدرت اقتصاد ملی است. از آنجاییکه این محصولات بطور قابل ملاحظه ای سرمایه بر و زمان بر و دارای عمر بلندمدت هستند، بومی سازی از طریق یادگیری فناوری باید بصورت مدیریت شده انجام شود. در این مقاله، مسیر یادگیری فناوری و اقدامات انجام شده در پروژه قطار ملی مترو براساس استراتژی پدیدارشناسی مورد بررسی قرار گرفت. پس از بررسی شواهد، مطالعات میدانی، کتابخانه ای و اطلاعات از جنس الزامات مدیریت پروژه و یادگیری فناوری، داده ها از طریق انجام مصاحبه های باز با مدیران سطح بالا در شرکت های ذینفع پروژه مترو گردآوری و تحلیل داده ها با نگاهی انتقادی و در قالب نقشه راه نظریه داده بنیاد از طریق کدگذاری (کدگذاری باز شامل (مقدماتی، اولیه، مقوله بندی) و در نهایت بلوک بندی و کدگذاری محوری) با استفاده از نرم افزار تحلیل کیفی مکس کیو دی ای2020 انجام شد. با توجه به اینکه هریک از تامین کنندگان اصلی، روشی برای یادگیری و استفاده فناوری کسب شده دارند، نیاز است مدیریت یکپارچه سازی نیز نظیر علوم مهندسی آموزش و توسعه داده شود. مالکیت فناوری یکی از خلاهای قراردادی در روند اجرای پروژه است و درعین حال اجرای پروژه قطار ملی مترو منجر به تحقق بومی سازی و اهدافی نظیر توسعه ملی، افزایش اشتغال، کاهش هزینه های ساخت، افزایش سهم داخلی سازی با استفاده از توانمندی دانش و فناوری سازندگان بومی، شد.

    کلیدواژگان: سامانه ها و محصولات پیچیده (CoPS)، قطار ملی مترو، یادگیری فناوری
  • قدیر صیامی*، کوروش انصاری، سینا رستگار صفحات 289-306
    توسعه استفاده از وسایل نقلیه موتوری علی رغم کاهش چشمگیر زمان های سفر بخصوص در مسافت های طولانی، موجب هدر رفتن سوخت های غیرقابل بازگشت فسیلی، آلودگی های زیست محیطی و تحرک بدنی کمتر شده است. از طرفی این صرفه جویی در زمان ساعات اوج ترافیک خصوصا در مسافت های سفر کوتاه حاصل نمی شود. یکی از راه های حل این مشکل بویژه در کلانشهرها که با چالشهای زیست محیطی بیشتری مواجهند، توسعه حمل و نقل درون شهری برای مسافت های کوتاه توسط دوچرخه است. انتخاب مسیر بهینه ایمن دوچرخه در منطقه 10 شهرداری کلانشهر مشهد با توجه به نوساز بودن منطقه، بار ترافیکی بالا، و در عین حال برخورداری از ظرفیتهای توسعه حمل و نقل مبتنی بر دوچرخه، به عنوان هدف این پژوهش منظور شده است. روش پژوهش در این مقاله، توصیفی تحلیلی و مبتنی بر تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP) است. روش جمع آوری اطلاعات اسنادی و میدانی است. تحلیل چند معیاره شاخص ها در این پژوهش توسط نرم افزار expert choice در لایه های نقشه های رقومی شده و در محیط GIS شبیه سازی شده است. ورودی این مدل اطلاعات و مستندات بررسی شده محیط موردنظر خواهد بود و خروجی آن نقشه هایی است که پتانسیل معابر منطقه جهت استفاده به عنوان مسیر ایمن دوچرخه را نشان می دهد. یافته های این پژوهش نشان داد شاخص ایمنی تقاطع ها و نوع معابر با 27% دارای بیشترین ضریب تاثیر و شاخص فاصله تا ایستگاه های اتوبوس با ضریب تاثیری معادل 2% مشمول کمترین ضریب اهمیت شدند. از این رو می توان نتیجه گرفت خیابان شهید راستی و بلوار اندیشه بعد از چهارراه شاهد و بلوار شاهد به ترتیب دارای بیشترین پتانسیل برای مسیر ایمن دوچرخه می باشند.
    کلیدواژگان: دوچرخه، انتخاب مسیر بهینه، AHP، GIS، قاسم آباد مشهد
  • محمدحسین منصورقناعی، مرتضی بیک لریان*، علیرضا مردوخ پور صفحات 307-320
    مصرف بتن معمولی به دلیل آلودگی های محیط زیستی و دوام پایین در برابر محیط های شیمیایی خورنده همواره با چالش هایی مواجه بوده است. در این راستا بتن قلیافعال با خواص بالا و حداقل مضرات محیط زیستی نظر محققان را به خود جلب نموده است. در تحقیق آزمایشگاهی پیش رو، یک طرح اختلاط از بتن کنترل و سه طرح اختلاط از بتن قلیافعال سرباره ای حاوی 0، 4 و 8 درصد نانوسیلیس ساخته شد، طرح بهینه پس از انجام آزمون های مقاومت فشاری، مقاومت کششی و مدول الاستیسیته، از بین سه طرح از بتن قلیافعال انتخاب و با افزودن 1 و 2 درصد الیاف پلی الفین به آن، دو طرح دیگر (طرح 5 و6) ساخته شد. نمونه های بتنی در سن عمل آوری90 روزه در دمای اتاق و تحت حرارت بالا، مورد آزمون قرار گرفتند. اعمال حرارت موجب افت نتایج گردید بطوریکه، در طرح های بتن قلیافعال، بیشترین افت تحت آزمون مقاومت فشاری، مقاومت کششی و مدول الاستیسیته به ترتیب به میزان 16، 21 و 42 درصد در طرح2 بدست آمد. تصاویر الکترونی روبشی (SEM) از ریزساختار بتن در تفسیر نتایج حاصله از تمام آزمون ها در همپوشانی و هماهنگی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: بتن قلیافعال، مقاومت فشاری، مقاومت کششی، مدول الاستیسیته، حرارت بالا
  • محسن عموزاده عمرانی*، رضوان باباگلی، عبدالله داودی کیا، مجتبی صادقی سیاهکلایی صفحات 321-342

    در این تحقیق، به بررسی خواص مکانیکی بتن در شرایط استفاده از سنگدانه های طبیعی و مقایسه نتایج آن با جایگزینی سنگدانه بازیافتی با مقادیر 10، 20، 30 و 40 درصد پرداخته شده است. در بخش اول تحقیق، نتایج حاکی از کاهش وزن مخصوص بتن در حضور 40% ماسه و شن بازیافتی، به ترتیب به مقدار 1.02 و 2.38 درصد بوده است. همچنین در خصوص مقاوت فشاری، کمترین کاهش مقاومت فشاری در 10% ماسه و شن بازیافتی و بیشترین کاهش مقاومت فشاری در 40% ماسه و شن بازیافتی رخ داده است. در ادامه خواص مکانیکی بتن معمولی با بتن حاوی خرده پلاستیک ضایعاتی (PET)1،  با 2، 4، 6، 8 و 10 درصد حجم بتن مقایسه شد. در همین خصوص نتایج تحقیق حاکی از کاهش مقاومت فشاری بتن نسبت به بتن شاهد بوده است. در همین راستا کمترین کاهش مقاومت فشاری به میزان 2.01% و در شرایط حضور 2% خرده پلاستیک ضایعاتی و بیشترین کاهش مقاومت فشاری به میزان 16.39% و در شرایط حضور 10%  خرده پلاستیک ضایعاتی بوده است. در خصوص مقاومت خمشی، نتایج افزایش مقاومت خمشی را نشان داد؛ به نحوی که کمترین افزایش مقاومت خمشی به میزان 6.27% در حضور 2% خرده پلاستیک ضایعاتی و بیشترین افزایش مقاومت خمشی به میزان 39.49% و در حضور 10% خرده پلاستیک ضایعاتی رخ داده است. در پایان نتایج تحقیق نشان داد که افزایش حضور خرده پلاستیک ضایعاتی منجر به کاهش جذب آب نمونه ها شده است. در همین خصوص کمترین کاهش جذب آب به میزان 5.26% و بیشترین کاهش جذب آب به میزان 23.08% ، به ترتیب در حضور 2 و 10 درصد خرده پلاستیک ضایعاتی رخ داده است.

    کلیدواژگان: بتن، بازیافتی، خرده پلاستیک، جذب آب
  • میلاد عقیلی لطف، مسعود پلاسی*، امیرمحمد رمضانیانپور صفحات 343-352

    بازیافت نخاله‏های ساختمانی و تولید مصالح سنگدانه‏ای بازیافتی در حال حاضر به عنوان رویکردی نوین به حل معضلات زیست‏محیطی مانند کمبود منابع سنگدانه‏ای طبیعی، تخریب معادن و زیست بوم‏ها و کمبود مراکز دفن نخاله کمک شایانی نموده است. به‏طورکلی سنگدانه‏های بازیافتی بتنی به مراتب کیفیت و مقاومت مکانیکی کمتری نسبت به سنگدانه ‏ای طبیعی دارند. با این حال باتوجه به محدودیت‏های موجود استفاده از این نوع مصالح بازیافتی در عملیات‏های عمرانی مانند راه‏سازی الزامی می‏نماید. در این مقاله مجموعا 9 نمونه شن (3 نمونه شن بازیافتی بتنی و 6 نمونه شن طبیعی) به‏منظور ارزیابی عملکرد فیزیکی و مکانیکی سنگدانه درنظر گرفته شد. شن‏های طبیعی از مناطق مختلف شهر تهران جمع آوری شد و شن‏های بازیافتی بتنی نیز از خردایش بتن های معمولی، خودتراکم و بتن مخلوط تولید شد. دلیل این موضوع امکان بررسی کیفیت و نوع بتن اولیه برروی رفتار عملکردی شن‏های بازیافتی بتنی بود. آزمایش‏های جذب آب، چگالی، سایش در دستگاه لوس آنجلس، خردشدگی و ضربه بر روی نمونه ها اعمال شد. سپس با استفاده از الزامات آیین‏نامه‏ای مصالح سنگدانه‏ای مصرفی در راه‏سازی امکان‏سنجی کاربرد سنگدانه‏های مورد آزمون بحث و بررسی شد. نتایج نشان داد که مجموعا شن‏های بازیافتی بتنی امکان استفاده در لایه‏های روسازی آسفالتی مانند رویه، آستر و آسفالت ماستیک را ندارند اما در سایر لایه‏های راهسازی مانند زیر اساس، اساس، رویه بتنی و شانه راه باتوجه به معیارهای مکانیکی مندرج در آیین‏نامه‏های راه‏سازی می‏توانند استفاده شوند. بررسی نوع بتن اولیه شن‏های بازیافتی بتنی نیز نشان داد که بتن اولیه برروی عملکرد مکانیکی شن‏های بازیافتی بتنی فاقد تاثیر است.

    کلیدواژگان: شن بازیافتی بتنی، شن طبیعی، سایش در دستگاه لوس آنجلس، آزمایش ضربه، آزمایش خردشدگی
  • محسن سنگین آبادی، محسن فلاح زواره*، هادی صبوری صفحات 353-366
    افزایش روزافزون سوانح ترافیکی و خسارات و متوفیان آن، ایمنی ترافیک را تبدیل به یک چالش جهانی کرده است. هرکدام از شاخص های موجود بررسی کننده شدت تصادفات دارای فرضیاتی هستند که آن ها را از تداخلات واقعی دور می کند. در این پژوهش با بررسی تصادفات شبیه سازی شده و تحلیل نتایج آن، ایمنی موردبررسی قرار می گیرد. برای بررسی دقیق تر تصادفات و موشکافی فرآیند تصادف از روش های عددی المان محدود استفاده است. با استفاده از مدل های المان محدود و اجرای مدل های المان محدود تصادفات در نرم افزار Ls-Dyna باتوجه به زوایا و سرعت های نسبی در حالت های مختلف (محل برخورد دو خودرو) شبیه سازی شده-اند. به عبارتی، تحلیل اجزاء محدود دینامیکی الاستیک-پلاستیک چند جسمی مورد شبیه سازی قرار گرفته است. با تحلیل نتایج و بررسی شرایط خودروها بعد از برخورد و با توجه به قانون پایستگی انرژی جنبشی، با بررسی انرژی جنبشی قبل از برخورد و بعد از برخورد، انرژی تلف شده در فرآیند برخورد محاسبه شده است. انرژی تلف شده در برخورد به صورت تغییر شکل در نواحی برخورد-خودرو- نمایان می شود. به این ترتیب برای هر حالت از برخورد با توجه به شرایط آن مقدار انرژی تلف شده قابل محاسبه است و به صورت گراف هایی برای هر حالت ارایه شده است. در شبیه سازی های انجام شده حالت های (مودهای) مختلف تغییر شکل (جهندگی، پارگی، کشیدگی و...) در قطعات خودروها مشاهده شده است و در بررسی آثار تصادف مدنظر قرار گرفته است؛ بنابراین با توجه به انرژی جذب شده در طول فرآیند برخورد، شدت برخورد قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: ایمنی، تداخل ترافیکی، شبیه سازی تصادف، المان محدود، LS-DYNA
  • محسن آقایاری هیر*، محمد ظاهری، ناهید رحیم زاده صفحات 367-386

    فرآیند پیش بینی تقاضای سفر یک گام کلیدی در برنامه ریزی حمل ونقل است و شامل مجموعه ای از مدل های ریاضی می باشد که سعی در شبیه سازی رفتار انسان در سفرها دارند. این فرآیند برای تخمین تعداد سفرهایی که در آینده در سیستم حمل ونقل انجام می گیرد، استفاده می شود. هدف این مقاله، برآورد تقاضای سفر با روش های آمار فضایی و شبکه عصبی مصنوعی، سپس مقایسه نتایج حاصل از این روش ها جهت تعیین دقت هر یک برای تخمین تقاضای سفر است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق، تمام خانوارهای روستاهای شهرستان تبریز است که 40714 خانوار می باشد و با استفاده از فرمول کوکران، 380 خانوار به-عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با ابزار پرسشنامه محقق ساخته و بر اساس شاخص های تحقیق انجام گرفت و در نتیجه تقاضای واقعی سفر افراد تخمین زده شد. بعد از تخمین تقاضای واقعی سفر، برآورد سفر با استفاده از روش های حداقل مربعات معمولی، رگرسیون وزنی جغرافیایی و شبکه عصبی پرسپترون چندلایه انجام گرفت و نتیجه حاصل از آنها با تخمین واقعی سفر مقایسه شد. نتایج مطالعه نشان داد که رگرسیون وزنی جغرافیایی (GWR)، شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و حداقل مربعات معمولی (OLS) به ترتیب بیشترین تا کمترین دقت را در برآورد تقاضای سفر دارند.

    کلیدواژگان: پیش بینی تقاضای سفر، شبکه عصبی مصنوعی، رگرسیون وزنی جغرافیایی، روستایی، شهرستان تبریز
  • رضوان باباگلی*، محمدرضا خمده صفحات 387-404
    در این پژوهش با مرور بر تحقیقات و مقالات انجام شده، تاثیر پودر ضایعاتی شیشه بر عملکرد مخلوط آسفالتی موردبررسی قرار می گیرد. در دهه اخیر، پژوهش گران برای جلوگیری از رفتن شیشه ضایعاتی به مکمل های زباله و کاهش تاثیر محیطی در بخش ساخت وساز، از شیشه خردشده در برنامه های ساخت استفاده کردند. شیشه خرد شده برای استفاده به عنوان مصالح در لایه های روسازی اساس و زیراساس ، و همچنین بتن مورد مطالعه قرار گرفته است. شیشه تنها ماده ای است که می توان آن را چندین بار به طور کامل بازیافت کرد. این ماده از طریق ذوب شن کوارتز، سودا و آهک تهیه می شود و به علاوه تکه های شیشه نیز استفاده می شود. شیشه بازیافتی به عنوان یکی از مهمترین اجزای مواد بازیافتی جمع آوری شده، محسوب می شود. این ماده غیرفلزی است و نه می تواند سوخته شود و نه تجزیه می شود، بنابراین بازیابی آن ممکن است دشوار باشد. از این رو، در ساخت جاده ها به عنوان جانشین مواد سنگی در روسازی آسفالتی با مخلوط آسفالتی گرم استفاده شده است. نتایج نشان داد اضافه نمودن پودر شیشه سبب پایداری مخلوط می گردد، زیرا استفاده از فیلر پودر شیشه مقادیر پایداری مارشال برای تمام مخلوط ها را نسبت به پرکننده های سیمان پرتلند یا پودر سنگ آهک بهبود می بخشد. نتایج نشان داد پودر شیشه از مقاومت مخلوط در برابر رطوبت میکاهد. همچنین، نتایج به دست آمده، مناسب بودن پودر شیشه به عنوان فیلر را تایید کرد.
    کلیدواژگان: پودر شیشه، مخلوط آسفالتی، شیارشدگی، خستگی، مدول برجهندگی
  • یوسف شهبازی رازلیقی*، محمد حسین صبحیه صفحات 405-422

    موفقیت پروژه هایی که با مشارکت بخش عمومی - خصوصی انجام می شود به عوامل مختلفی بستگی دارد. تشریک مساعی مطلوب بخش عمومی و خصوصی در این پروژه ها، به عنوان یکی از عوامل موفقیت پروژه شناسایی شده است. دغدغه ی اصلی این پژوهش ارایه ی مدل نظری تشریک مساعی مطلوب در پروژه های آزادراهی ایران است که با مشارکت در سرمایه گذاری توسط بخش غیردولتی انجام می شود. در این پژوهش ضمن تلاش جهت توضیح مفهوم تشریک مساعی و ویژگی های آن در این گونه از پروژه ها، پیش آیندهای تشریک مساعی و نیز پس آیندهای این پدیده استخراج شده است. به منظور انجام پژوهش، از روش مطالعه ی چندموردی برای گردآوری داده ها و از نظریه پردازی داده بنیاد جهت تجزیه و تحلیل داده ها بهره گرفته شده است. در ادامه، مدل نظری تشریک مساعی مشارکت بخش دولتی و بخش غیردولتی ارایه شده است. بر اساس نتایج پژوهش، پدیده ی تشریک مساعی در این نوع از مشارکت ها با مقوله های تشریک مساعی در تامین منابع، تعریف پروژه، تسهیل فرآیندهای دیوان سالاری، تقنینی / حقوقی، تسهیم ریسک، تامین منافع، مدیریت ذینفعان، ارتقاء روش های نوین ساخت، و تسهیم اطلاعات تعریف می شود. پیش آیندهای علی تشریک مساعی نیز عبارتند از: ویژگی های بخش دولتی و غیردولتی، اعتماد، تعهد، باور اعضا به منافع همکاری، و فرآیند/ساختار پروژه. مقوله های نظام تامین مالی، اقتصاد کلان، نظام اداری، تعامل انجمن صنفی، تحریم، بلوغ قوانین، و شایسته سالاری دولتی، نیز به عنوان پیش آیندهای زمینه ای موثر بر پدیده ی تشریک مساعی شناسایی شدند. در نهایت، پس آیندهای تشریک مساعی مشتمل بر کارایی، نوآوری، رضایت طرفین، تامین منافع، و تمایل به سرمایه گذاری آتی شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: مشارکت بخش دولتی و غیردولتی، مدل نظری، تشریک مساعی، ساخت، بهره برداری، انتقال، صنعت آزاد راهی ایران
  • علیرضا اسلامی، محمدرضا سلطانی، افشین شریعت مهیمنی* صفحات 423-442
    امروزه از سیستم های کنترل ترافیک تطبیقی با ویژگی زمان بندی لحظه ای وتطبیقی جهت بهینه سازی زمان بندی چراغ های راهنمایی استفاده می شود. از معروف ترین سیستم های کنترل ترافیک تطبیقی، اسکتس نام داشته که براساس شرایط ترافیکی خط مبنا طراحی شده است. در اسکتس جریان ترافیکی تقاطعات با جانمایی حلقه های القایی در هرخط از خیابان شناسایی شده و داده های ترافیکی از هرخط خیابان برداشت می شود. باتوجه به اینکه در معابرشهری کشورهای درحال توسعه نظیر ایران، ترافیک در اغلب مواقع به صورت ناهمگن جریان داشته و خودروها، بدون توجه به خطوط خیابان حرکت می کنند، در این پژوهش، عملکرد اسکتس درحالتی که جریان ترافیک را به صورت خط مبنا شناسایی می کند باحالتی که بتواند جریان ترافیک را به صورت غیرخط مبنا شناسایی کند، مقایسه شد. مطابق با نتایج به دست آمده، با اجرای سناریوی"زمان بندی اسکتس مبتنی برشناسایی ترافیک غیرخط مبنا"میزان تاخیر، متوسط طول صف و زمان توقف تقاطع به طورمتوسط 33%، 35% و 34% کمتر از وضع موجود تقاطع تحت کنترل اسکتس مبتنی برشناسایی خط مبنا شده است. درنتیجه، وضعیت ترافیکی تقاطع تحت کنترل اسکتس مبتنی برشناسایی ترافیک غیرخط مبنا بهبود داشته و اسکتس درصورتی که قابلیت شناسایی ترافیک غیرخط مبنا را داشته باشد، عملکردبهتری خواهد داشت. برهمین اساس، درصورت تجهیز اسکتس به شناساگرهای دقیق تر نظیر دوربین هایی که قابلیت شناسایی ترافیک را به صورت غیرخط مبنا دارند، وضعیت ترافیکی تقاطعات تحت کنترل اسکتس می تواند بهبود قابل توجهی پیدا کند. درنهایت، با هدف اصلاح اسکتس، از داده های برداشت شده با شناسایی غیرخط مبنا استفاده شد و برای هرشناساگر تقاطع، یک ضریب جهت اصلاح درجه اشباع به عنوان مهم ترین پارامتر الگوریتم اسکتس تعیین گردیدتا با اعمال آن، مقادیر درجه اشباع به واقعیت نزدیک شده و زمان بندی اسکتس به طور مناسبتری انجام شود. براساس نتایج، با اعمال ضریب اصلاحی مبتنی برشناسایی غیرخط مبنا به هرشناساگر، میزان تاخیر، متوسط طول صف و زمان توقف تقاطع 38%، 40% و 42% در تقاطع مورد بررسی کاهش داشته است.
    کلیدواژگان: سیستم کنترل تطبیقی، اسکتس، شرایط ترافیک ناهمگن، بهینه سازی زمان بندی تقاطعات چراغ دار
  • حسن امامی*، امیر رفعتی صفحات 443-462

    هدف این تحقیق، مقایسه روش های مختلف برای پیش بینی کوتاه مدت پارامترهای ترافیک شهری و همچنین شبیه سازی پارامترهای ترافیکی در محیط متلب و انتخاب بهینه پارامترهای موثر آن با سیستم اطلاعات مکانی، به عنوان مکمل سیستم اطلاعات حمل ونقل است. برای این منظور از سه روش مختلف پیش بینی کوتاه مدت پارامترهای ترافیکی، روش چندجمله ای کلاسیک، الگوریتم شبکه های عصبی و چندجمله ای مبتنی بر ژنتیک به همراه دو روش کاهش خطا استفاده شد. همچنین، پارامترهای ترافیک شهری جریان و سرعت برای کنترل ترافیک آینده شبیه سازی شدند. به دلیل عدم دسترسی به داده های ترافیکی منظم در ایران، داده های تحقیق برای این مطالعه از داده های سال 2012 تا 2014 در لندن با رفتار ترافیکی مشابه در طول هفته انتخاب گردید. مسیرهای مورد مطالعه در این پژوهش، جمعا بطول 84/15 کیلومتر، تحت نام های LM561-LM563-LM557-LM555 مورد بررسی قرار گرفت. داده های سال های 2012، 2013 و 2014 به عنوان داده های آموزشی، داده های اعتبارسنجی و داده های مرجع برای اعتبارسنجی، به ترتیب مورد استفاده قرار گرفتند. به طور کلی، نتایج نشان داد که مدل چندجمله ای کلاسیک در پیش بینی پارامترهای ترافیکی جریان و سرعت خیلی موفق و کارآمد نیست، اما مدل چند جمله ای مبتنی بر ژنتیک و شبکه های عصبی موفق عمل کردند. علاوه بر این، یافته های کمی چهار مسیر مطالعاتی بر حسب خطای جذر میانگین مربعات نشان داد که سه روش چندجمله ای کلاسیک، چندجمله ای بر مبنای ژنتیک و شبکه-های عصبی برای پارامتر ترافیکی جریان به ترتیب برابر با 91/13، 78/0و 22/0 و برای پارامتر سرعت به ترتیب برابر با 20/5، 78/0و 19/0 می باشند. به عبارت دیگر، دقت پیش بینی پارامتر جریان ترافیک در روش های چندجمله ای مبتنی بر ژنتیک و شبکه های عصبی به ترتیب تقریبا 18 و 63 برابر بهتر از روش چند جمله ای کلاسیک و دقت پیش بینی پارامتر سرعت تقریبا 7 و 27 برابر بهتر بود.

    کلیدواژگان: پیش بینی کوتاه مدت پارامترهای ترافیک، حمل و نقل، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شبکه های عصبی، شبیه سازی
  • احسان شرافتی مقدم، احمد خلیلی*، مجید مفیدی شمیرانی صفحات 463-478

    توسعه حمل ونقل محور در مقیاس منطقه ای، یکی از رویکردهای مدرن در برنامه ریزی توسعه مناطق مختلف جهان می باشد. این رویکرد در مقابله با افزایش وابستگی به اتومبیل های شخصی، افزایش آلایندگی های محیطی ، معضلات ترافیکی و همچنین وابستگی مناطق به شهر مادر در ارایه خدمات مطرح شده است و توسعه در اطراف ایستگاه های حمل ونقلی پاسخی در جهت بهبود شرایط موجود بوده است. این مدل توسعه در سطح منطقه ابتدا در پاسخ به ازهم گسیختگی شبکه های حمل ونقل و جریانات و پیوندهای عبور و مرور ارایه شده است و رفته رفته با برنامه ریزی منحصربه فرد برای ایستگاه های موجود در یک شبکه منطقه ای و ایجاد انسجام در شبکه های حمل ونقلی سعی در افزایش گرایش به سمت حمل ونقل عمومی و خودکفایی مناطق در جهت کاهش سفرهای غیرضروری به داخل مادر شهر را به دنبال دارد. در این پژوهش سعی شده است تا طی انجام یک تحقیق اکتشافی و از طریق مطالعه اسنادی و کتابخانه ای، ابتدا الزامات کلی توسعه مبتنی بر حمل ونقل عمومی به صورت عام معرفی گردد و بدین منظور از نمونه های موفق جهانی و نظریات کارشناسان استفاده و بهره برداری شده است. سپس از طریق تحلیل کیفی محتوای اطلاعات موجود با کمک نظر متخصصان و کارشناسان این حیطه امکان سنجی پیاده سازی این الزامات در بستر منطقه کلان شهری تهران موردبررسی قرار گیرد و چارچوبی از الزامات در دسته بندی های زیرساخت ها، قوانین و مقررات، جریانات و پیوندها و نظام سکونتگاهی ارایه شود. پس ازآن جهت سنجش اثرات الزامات معرفی شده بر روی مولفه های اسکان و اشتغال از طریق مدل های مفهومی ارایه شده توسط نظریه پردازان مختلف، مولفه های موثر بر اسکان و اشتغال شناسایی شده و در ادامه با استفاده از نرم افزار Maxqda اثرات الزامات توسعه مبتنی بر حمل ونقل عمومی بر روی نظام اسکان و اشتغال تحلیل و ارایه شد. در انتهای تحقیق مدل مفهومی به دست آمده از تحلیل های صورت گرفته در منطقه کلان شهری تهران موردسنجش قرارگرفته و این مدل مفهومی بر اساس شرایط خاص نمونه موردی تدقیق شده است.

    کلیدواژگان: توسعه حمل و نقل محور، نظام اسکان و اشتغال، منطقه کلان شهری تهران
|
  • Hamin Chobdar, Amin Farajollahi, Alireza Ameli * Pages 1-18
    In this paper, to prepare modified bitumen, bitumen was mixed with 0%, 4%, 6% and 8% amorphous poly alpha olefin (APAO). Based on the tests of penetration degree, flexibility, softening point and dynamic shear rheometer test (DSR), the amount of 6% APAO was determined as the optimal percentage in terms of bitumen performance. Continuously graded stone materials were mixed with APAO in order to prepare mixtures modified with APAO. The volumetric parameters of asphalt mixture with bitumen modified with APAO were tested. Standard Marshall Strength test, saturated Marshall Test, post-frost cracking test and Marshall Strength test of asphalt mixtures after aging were performed on asphalt mixtures with bitumen modified with APAO. Based on the Marshall Strength test, saturated Marshall Test and post-frost cracking test, the asphalt mixture with 6% APAO had better performance at high temperatures, more resistance to moisture damage and reduced minimum tensile strength after frost conditions. Tensile strength decreased after adding APAO. The difference in tensile strength between asphalt mixture with 4% APAO and 6% APAO was only negligible. Based on the Marshall Strength and Marshall Strength ratio (RMSR) 3 of the asphalt mixtures after aging, the optimal amount of APAO was 6%. Therefore, 6% APAO was determined as the optimum amount for both modified bitumen and asphalt mixture with APAO.
    Keywords: Mixture, APAO, Rutting, Bitumen, Modified Binder
  • Shahriar Afandizadeh *, Milad Sashourpour, Shahin Hassani, Hamid Mirzahossein Pages 19-34
    This paper outlines the behavior of pedestrians in crossing signalized intersections and finds the main and effective variables that influence violation behavior in Tehran. For that purpose, required data was collected by recording pedestrian behavior then asking them to complete questionnaires. A binary logit (BL) model was developed to determine the influence and significance of each collected variable in the decision-making process. A structural equation model (SEM) was used to determine the interaction between observed and hidden variables and describe how they influence behavioral intention. After collecting the questionnaires and removing the false ones, 304 valid questionnaires remained. The structural model results showed that attitude, perceived behavior control, and the presence of other pedestrians directly influence behavior intention. As a result, when a pedestrian believes that breaking the law will save time or be a convenient way out, the chance of breaking the law increases. It also increases when they perceive more control over the behavior. Subjective norms and sex, on the other hand, have an indirect influence on intention. Since men feel more control over their behavior, they are more likely to violate it. The binary logit model results showed that the violation probability is higher among men than women. It is also more probable that pedestrians aged 25 to 29 violate the law more often at intersections. The existence of other pedestrians waiting for the green light can reduce the violation probability, and the presence of other violators can increase it. Increasing the speed of the approaching vehicle will decrease the violation probability. A comparison between the two models showed that SEM could describe the impact of psychological variables better, and BL could better define traffic and condition-related variables. On the other hand, the effect of other pedestrians on behavior is significant in both models.
    .
    Keywords: pedestrian, Signalized Intersection, Binary Logit (BL) Model, Structural Equation Modeling (SEM)
  • Azin Chitsazan * Pages 35-48
    Due to the significant increase in traffic volume, asphalt pavements gradually deteriorate and their two main failure modes are delamination at high temperature and thermal cracking at low temperature. This paper focuses on the modification of bitumen and asphalt mixtures with the aim of improving the performance of asphalt pavement simultaneously at high and low service temperatures. To modify the properties of bitumen, shredded recycled rubber (CR1) and polyethylene (PE) 2 were selected as polymer agents. The performance analysis of the rheological properties of the modified bitumen showed that the addition of CR reduced the creep stiffness of the bitumen at low temperature, thereby reducing the risk of failure and cracking. Meanwhile, the addition of PE increased the high temperature stiffness of bitumen, which resulted in improved roughness resistance. In the case of modified integrated bitumen, the addition of CR and PE simultaneously improves bitumen properties at both high and low temperatures. In terms of asphalt mixture, PE increases the resistance to permanent deformation at high service temperature while CR increases ductility at low service temperature. The integrated mixture modified with CR and PE had significantly improved performance at both high and low service temperatures. Therefore, the use of these two recycled materials is able to improve the pavement properties to the extent or even better than those obtained by using bitumen modified with styrene-butadiene-styrene.
    Keywords: modified Asphalt binder, crumb rubber, Performance characteristics, polyethylene, Mechanical properties, Asphalt Mixture
  • Seyed Amirali Seyednezhad, Amir Masoud Rahimi Pages 49-62

    The development of transportation has a significant impact on economic systems, both production and service, which makes the vehicle routing problem a special issue, one of the most important decisions in executive departments is to pay special attention to finding optimal routes, eliminating unnecessary routes, improving the distance traveled and reducing the number of fleets. In this regard, it is one of the complex and very important problem in the transportation network, this problem has a high potential in determining the optimal set of vehicle fleets with the aim of serving a set of customers, which many efforts have been made to solve it. Various meta-heuristic algorithms have been developed in recent years, one of them is the tabu search algorithm because it has good performance and ability to solve NP-Hard problems, and now in this article, the tabu search algorithm is used to solve the vehicle routing problem with simultaneous pick-up and delivery of goods which by applying some changes in its coding in MATLAB software. Determining the parameters of the repetition value of the algorithm, specifying the number of neighborhoods and the amount of the tabu list improved the results obtained in the distances traveled by vehicles and optimized the number of fleets. Finally, the new proposed algorithm was implemented on 14 standard sample problems from the Salhi and Nagi series of problems, and the obtained values were compared with the best available results from other algorithms, which had satisfactory results in small-scale problems..

    Keywords: Optimization algorithm, VRPSPD, vehicle routing problem
  • Seyed Mohamad Mansoorzadeh, Ahmad Reza Mahboubi Ardakani *, Ata Aghaei Araei Pages 63-84

    This study has evaluated the unconfined compressive strength (UCS) of the cement-treated base (CTB) containing 100% reclaimed asphalt pavement (RAP) aggregates using different-age samples. The samples were prepared with standard and modified compaction energy based on ASTM D558 and ASTM D1557. Three cement contents of 4, 5, and 6 percent were added and the samples were cured for 3, 7, 28, 56, and 90 days after compaction. The unconfined compressive test has been carried out using the strain control method. In order to investigate the effect of moisture, in addition to the optimum moisture, moisture levels below and above the optimum have also been evaluated. Based on the results of this laboratory study, with the increase of cement percentage and curing period, unconfined compressive strength increase visibly. Next, indirect tensile strength (ITS) test was performed on the selected samples (mentioned ages) and the results showed that the curing period and cement directly affected and increased the tensile strength. Results indicated that the curing period and the compaction method had the greatest and least effect on the UCS, respectively. Finally, the UCS and ITS results showed that it is possible to use 100% RAP aggregates in the CTB layer.

    Keywords: Reclaimed Asphalt Pavement, cement treated Base, Cement Treated RAP Base Mix, Unconfined compressive strength, Indirect Tensile Strength
  • Vahid Khalifeh, Ali Reza Ghanizadeh, Navid Nadimi * Pages 85-98
    In road pavement design, soil resilient modulus is one of the factors that play a very important role in determining pavement thickness. In the past, determining the Resilient Modulus of soil directly from laboratory results has not always been practical due to its high costs, both in terms of equipment and labor. Therefore, it is possible to predict and determine this parameter based on past field data using artificial intelligence. Our goal in this paper is to develop a model for predicting the resilient modulus of stabilized clay soils using artificial neural networks. In this study, four different soil samples stabilized with additives, such as lime, fly ash, and cement kiln dust, were examined using the pavement design appendix of the AASHTO 2002 specification. By comparing the results to the laboratory data based on the statistical indicators such as regression coefficient (0.99), root mean square error (less than 6 percent), we found that the artificial neural network was highly accurate in predicting the resilient modulus..
    Keywords: Resilience Modulus, Artificial Neural Network, prediction, Pavement
  • Ali Asadi Mashizi, Mohammad Mehdi Khabiri * Pages 99-110

    Water-based acrylic resin is used as one of the raw materials with cement, water, and other materials in the preparation of concrete mix. Acrylic resin has the ability to be mixed in any type of mortar and is compatible with all types of acrylic colors. It is also highly resistant to detergents, UV rays, and CO2 gas. It is anti-moss, algae, and bacteria and does not allow the growth and accumulation of these substances on the surface. This material allows structural breathing and easily tolerates negative and positive water pressures and is known as a versatile material in the insulation industry. According to the mentioned chemical properties, the innovation of the present research will be to obtain the most optimal percentage of acrylic resin in the concrete mixture. In this research, first, concrete samples were made with weight percentages (5, 10, and 15%) of acrylic resin and the number of samples was proportional to the number of tests that could be performed; therefore 3 samples were made for each test. After making the samples, the tests: compressive strength, Flexural strength, water absorption test, abrasion test, and surface friction test were done separately on the samples. The results of this research indicate that the use of acrylic resin significantly increases the Flexural strength and abrasion resistance of roller concrete pavement samples.

    Keywords: Roller Concrete Pavement, acrylic resin, Compressive, Flexural Strength, Skid, Abrasion resistance
  • Ali Abdi Kordani *, Mohamad Amin Ebrahimzadeh, Nahid Amini Pages 111-128

    One of the important needs for developed and developing countries is to create a complete, regular, extensive and efficient transportation system. But as we know, every development, especially development in the transportation industry, has a series of important features and characteristics, in addition to which the negative characteristics of such development must be considered in order for our development to be sustainable. Observance of the principles of environmental evaluation of construction projects before the implementation of the project and in the initial studies and phase one of the project is the aim of the research is to provide a model for assessing the environmental sustainability of airports. To achieve this goal, the indicators were weighted within the framework of the AHP weight model and Excel software was used to analyze the data. The indicators of this research to evaluate the environmental sustainability of airports based on the questionnaire of experts in scoring the criteria are: air pollution weighing 0.43, noise pollution weighing 0.28, land use 0.12, biological factors weighing 0.11, hirological factors weighing 0.07. Also in this analysis, experts in the field visit concluded that Rasht Airport with a weight of 0.206 has the first rank, Mehrabad Airport with a weight of 0.195 has the second rank and Abadan Airport with a weight of 0.484 has gained the third rank.

    Keywords: Sustainability Assessment, AHP Model, Airport, Environment, Pollution
  • Kasra Pourkermani * Pages 129-142

    This research investigates the effects of covid-19 on passenger transport in Persian Gulf region; to do this it analyzes the differences in commercial activities and pollution before and after the epidemic wave of covid-19. The raw data was obtained from the international automatic identification system for passenger ships. A comprehensive evaluation of transportation activities was carried out using variance analysis and pollutant emission models. Comparison of these results based on two data sets shows that the Covid-19 pandemic has had a major impact on passenger cruise ships by significantly reducing the number of ships, average speed and average depth of navigation. In contrast, it has lower effect on Ro-Pax ferry vessels. After the outbreak of Covid-19, greenhouse gas emissions from cruise ships and Fery Ropax ships have decreased by 54% and 1%, respectively. The effects of the covid-19 pandemic on cruise ships have been long-lasting and extensive, but due to government intervention, the effects of covid-19 on Ro-Pax ferry ships were minimal.

    Keywords: Covid-19, ferry, Ro-Pax ferry, Maritime Transportation, Ship pollutant
  • Peyman Rashydian, Mahmoudreza Keymanesh *, Jalal Ayoubinejad Pages 143-154
    One of the influencing factors in failure asphalt layer tensile strength. For that reason validate benchmark for assessing and evaluating the quality of asphalt in road projects. Coring is the usual method for measuring quality of asphalt layer in the implemented road projects. But  the mentioned  method is costly  and    time-consuming  and also show the quality of  asphalt  layer in  a  specific  point . In the   present  article determine  tensile  strength  and  also detection  potential  failure of  the  implemented  asphalt  layer with using the  device    GPR Ground   Penetrating   Radar )   reviewed. In the  research  firstly a  part of  kerman  network  roads selected as  a sample for study  then evaluated  mechanized with  the help device  GPR  done . In  the  following  taken core  samples from locations rand only  and  then experiments determine  percentage  empty space  and  density done  on   them. In comparison results destructive experiments with mechanized scrolling transpire by increase tensile strength in the asphalt layer increase dielectric.so that by reducing the tensile strength less and equal to 870 (kpa) decreases in dielectric constant value from 5 was observed due to nondestructive evaluation . So the using output results radar can be obtained continuous profile from state tensile strength of the project study can be obtained.
    Keywords: tensile strength, Ground Penetrating Radar, Wave Length, Frequency, Coring
  • Omid Tavasoli *, Adel Asakereh, Navid Tavasoli Pages 155-166
    The experience of recent earthquakes and the damage caused by it in various types of structures including vital arteries and transportation infrastructure suggests that researchers are more concerned with investigating and revising the effective seismic parameters in different regions compared with the proposed acceleration of codes. In this research, the study of seismic risk analysis and design hazard spectrum in Mashhad city located in Khorasan Razavi province have been conducted using probabilistic and deterministic methods. Thus, the seismic hazard curve and the spectrum design have been calculated and compared in an area of 100 km2 in 1 × 1 km2 networks and considering the effective parameters on it, including determining the active faults as a linear seismic sources and their effective length and distance, the maximum earthquake occurrence with applying of different attenuation relations. The obtained results indicate that the maximum ground acceleration in Mashhad city was determined 1.49g by the deterministic method and also its values for the return period of 50 years, including the probability of 2, 5, and 10 percent were respectively calculated and estimated 0.34g, 0.43g, and 0.61g by probabilistic method and the uniform risk spectrum was prepared using various methods by considering Ghodrati Amiri et al. attenuation relation.
    Keywords: Seismic Hazard Analysis, Mashahad, Uniform Hazard Spectrum, probabilistic method, deterministic method
  • Meysam Hosseini *, Arsalan Rahmani Pages 167-190
    To reduce the environmental Pollution emissions caused by market activities, cold chain logistics companies also considered the emission of harmful gases for better service in satisfying customers’ demands. In the cold supply chain, goods are supplied and distributed that become corrupt and degraded over time. Therefore, to keep such goods fresh, the temperature must be constantly and continuously controlled, which in turn requires more fuel consumption. Also, in vehicle routing problem, the travel time of a route and fuel consumption does not only depend on the distance traveled, but also on the speed and time of day when that route is traveled. In this study, a new mixed-integer optimization model of the vehicle routing problem in a cold supply chain concerning congestion is presented with the aim is to minimize costs of Pollution emissions. In this model, in addition to the cost of the environmental Pollution emissions, other costs are considered, including the vehicle operating cost, transportation, loss of quality, product freshness, and penalty cost for arriving outside the customer's time window. In continuing, a solution method based on Benders decomposition is applied to solve the proposed model for large size networks. The computational results showed that the presented model provides the optimal route and travel time of the vehicle by considering the reduction of pollution and the appropriate speed. Also, the implementation of the solution algorithm on several test instances with different sizes showed the efficiency of the algorithm in reducing the solution time and obtaining a good solution.
    Keywords: mixed integer programming, Benders decomposition algorithm, Cold supply chain, Environmental pollution, vehicle routing problem
  • Ehsan Baniasdi, Mahdi Mohammadi Nasab * Pages 191-204

    The use of electronic marketplaces in the road transportation of goods causes the removal of intermediaries for the distribution of cargo among drivers, the reduction of the duration of the cargo distribution process among drivers and the reduction of the amount of commission received from drivers. However, drivers tend to use it less. The purpose of this research is to identify and prioritize the factors that despite the benefits of using electronic marketplaces, less drivers will want to use this method to transport goods.The current research is an applied exploratory research that uses mixed data collection method (qualitative-quantitative). In order to identify the factors of non-acceptance of electronic marketplaces in the road transport of goods, a semi-structured interview was conducted with the operators of the road transport of goods, i.e. the drivers And the factors were identified and classified with thematic analysis technique, then the identified factors were prioritized using TOPSIS technique.The results showed that the difficulty of changing the transportation method from the traditional method to the electronic method in the cultural dimension has the greatest effect on the non-use of marketplaces among drivers, as well as the factors of lack of information, failure to provide added value of services (uniformity of total services Marketplace companies and the lack of different advantages) which are both in the dimension of management index are the second and third priorities respectively, are the most important factors that have caused electronic marketplaces to not have an acceptable place among truck drivers.
    .

    Keywords: Electronic Marketplace, Cargo, Transportation, Non-Acceptance, Driver, Prioritization
  • Peyman Azimi, Mahdi Yazdani * Pages 205-220
    Currently, the Pardis high-speed train with a speed of 150 (km/h) is known as the only high-speed train in service in Iran. Impact factor or dynamic load allowance are the most important parameters that can express the dynamic behavior of the bridge under a train. These parameters are used in bridge design codes instead of exhaustive dynamic analyses. Although the use of impact coefficients in some cases provides conservative answers, the use of these coefficients and the possible relationships derived from them can be a good alternative to dynamic analyses due to time and computational cost savings. Masonry arch bridges are geometrically and behaviorally complex structures and it is impossible to prepare an accurate numerical model and to conduct dynamic analyses due to their multiplicity; Therefore, calculating the impact factor due to the passage of high-speed trains can determine the initial behavior of masonry arch bridges. For this purpose, in the present study, first the finite element model of two masonry arch bridges was prepared which are completely different in terms of geometric and mechanical characteristics, and then by performing 52 dynamic analyzes, the time history of impact factor and dynamic load allowance has been calculated. The results show that the behavior of masonry arch bridges is appropriate in different conditions under the Pardis high-speed train and all the calculated impact coefficients are in the rational range.
    Keywords: Masonry arch bridge, Dynamic analysis, High-Speed Trains, Impact factor, Dynamic load allowance
  • Elham Samadpour, Rouzbeh Ghousi *, Ahmad Makoui, Mehdi Heydari Pages 221-230

    The vehicle routing problem (VRP) is one of the most well-known optimization problems. It has been the focus of extensive research on transportation systems planning in recent decades. The present aims to investigate the problem of routing vehicles from the pharmacy for the delivery of drugs at patients' homes. The problem of delivery of drugs required by patients is accompanied by a series of operational limitations. It is assumed that each patient receives drugs through a vehicle, and also drugs must reach the patients’ homes before a certain time. To balance the workload of drivers, the maximum number of homes that each vehicle can go to deliver medicines is predetermined. The presented model determines the number of vehicles, the routes of the vehicles and also the time at which drugs are delivered at each patient’ home. To solve the proposed model, in addition to GAMS optimization software, a genetic algorithm is proposed for large-scale instances. The computational results demonstrate that the proposed model can be used to make optimal decisions on the distribution of drugs from pharmacies to patients' homes.

    Keywords: medication distribution, Home healthcare, vehicle routing problem, Genetic Algorithm
  • Amir Asri, Mehrdad Hosseini Shakib *, Abbas Khamseh Pages 231-248
    Proper pricing of products and services is one of the most important initiatives of any business, which is more complicated in multimodal transport companies due to their special nature. Faced with the complexities of pricing issues, most of the time managers' decisions are influenced by emotions because there is no accurate information to make a decision or this information is not available to senior managers. Therefore, the main purpose of this study is to identify the effective components of pricing of freight transportation services, as the most important part of the multidimensional transportation marketing mix. As a result, qualitative and applied research was defined to identify these components and indexes. By studying previous research, a qualitative Delphi questionnaire consisting of 8 factors and 64 indexes was prepared and sent to 15 senior managers of multimodal transport companies in the Middle East and North Africa region. After 3 rounds of the Delphi questionnaire consensus between expert panel members has been achieved. Adopting a theoretical framework according to result analysis showed that, at the both firm levels and at the macro level, all identified components were effective, but 10 of the identified indexes were removed and 5 new indexes were added by the panel members. As a result of the expert panel consensus, a conceptual model for the pricing of multimodal freight services in the Middle East and North Africa region was proposed.
    Keywords: Transportation Pricing, Market Segmentation, Marketing Management, Middle East, North Africa
  • Mehdi Dezfuli Nezhad *, Mohsen Akhond Pages 249-268
    Road construction projects are often projects with a duration of several years, and the implementation of asphalt is one of the last stages of these projects. Until now, most road construction companies supply the needed bitumen at the end of the project mainly by the direct purchase method without using planning tools. Considering the fluctuations in the price of bitumen in Iran and the lack of proportional growth of adjustment indices, this method of supplying bitumen is not considered an optimal method and causes losses to the contractor. In this article, to reduce losses caused by bitumen price fluctuations, the issue of bitumen supply by storage method is raised, which is currently not common in road construction contracting companies. Supplying bitumen by storing it in the warehouse is considered a preventive measure against the loss caused by the price increase, but it will impose storage and re-transportation costs on the contracting companies. Therefore, the challenge arises as to what percentage of the required bitumen is provided by the direct purchase method and how much is provided through storage. The answer to this question involves using a decision-making model based on optimization. In this article, a decision-making model is presented to determine the optimal bitumen supply schedule in road construction contracting companies. To express the importance of using this model, a practical example was examined. In this example, 9 different conditions for bitumen supply required in a contracting company were defined and then the optimal program obtained for these 9 conditions was compared with each other. The results showed that it is possible to reduce losses by using the decision-making model, at least 18% and at most 93%. This shows the importance of using this model in reducing the company's losses.
    Keywords: Bitumen, Road Construction, Asphalt, planning, optimization
  • Elham Zarrehparvar Shoja, Seyed Sepehr Ghazinoory *, Seyed Soroush Ghazinoori Pages 269-288

    Public transport is considered as one of the criteria of development assessments of a country. Intracity rail transport (subway), one of public transport subcategories, plays a significant role in this assessment. According to the country’s needs and moving toward development, developing local capability for designing and creating products related to subway industry as a complex product is an issue that we must focus on. Complex products are of advanced technology and manufactured in advanced companies. Investment in production of such capital goods is considered as one of the significant indications of the strength of national economy. As these products considerably require capital and time, well-managed localization through technology learning must occur. In this paper, technology learning path and carried out attempts in national subway train were investigated based on phenomenological strategy. After reviewing evidence, field and literature studies and information of project management necessities and technology learning, the data was gathered through open interviews with high level managers of stockholder companies in subway projects and was analyzed with a critical view in form of a grounded theory roadmap through coding – open coding including basic, primary and categorization, and finally blocking and axial coding) by MAXQDA 2020 software. As each main supplier has a different way of learning and using the acquired technology, integration management is required to be taught and developed like engineering sciences. Technology ownership is one of the contractual voids in project implementation and implementing national subway train project led to localization and realization of goals such as national development, an increase in employment, a decrease in building costs, and an increase in localization share using abilities of local manufacturers’ knowledge and abilities.

    Keywords: Complex Product, Systems (CoPS), National Metro Train, Technology Learning
  • Qadir Siaami *, Kurush Ansari, Sina Rastegar Pages 289-306
    The development of motor vehicle use has reduced irreversible fossil fuels, environmental pollution, and reduced physical mobility, despite significant reductions in travel times, especially over long distances. On the other hand, this saving is not achieved during peak hours, especially at short travel distances. One way to solve this problem, especially in metropolises that face more environmental challenges, is to develop intercity transportation for short distances by bicycle. The purpose of this research is to select the optimal safe bicycle route in District 10 of Mashhad Metropolitan Municipality due to the modernity of the area, high traffic load, and at the same time having the capacity to develop bicycle-based transportation. The research method in this paper is descriptive-analytical and based on Analytic Hierarchy Process (AHP). The method is to collect documentary and field information. Multi-criteria analysis of indicators in this research has been done by expert choice software in digital mapping layers and simulated in GIS environment. The input of this model will be the information and documents examined by the target environment and its output will be maps that show the potential of the area's roads to be used as a safe bicycle route. The findings of this study showed that the safety index of intersections and the type of passages with 27% had the highest impact factor and the index of distance to bus stations with an impact factor of 2% had the lowest coefficient of importance. Therefore, it can be concluded that Shahid Rasti Street and Andisheh Boulevard, after Shahed and Shahed Boulevards intersections, have the greatest potential for safe cycling, respectively.
    Keywords: Bicycle, Definition Optimal Safe Bike Route, Analytical Hierarchy Process, AHP, GIS, Mashhad Qasim Abad
  • Mohammadhossein Mansourghanaei, Morteza Biklaryan *, Alireza Mardookhpour Pages 307-320
    The use of conventional concrete has always faced challenges due to environmental pollution and low durability against corrosive chemical environments. In this regard, alkaline concrete with high properties and minimal environmental damage has attracted the attention of researchers. In the present laboratory research, a mixing design of control concrete and three mixing designs of reinforced slag concrete containing 0, 4 and 8% nanosilica were constructed. Three designs were selected from reinforced concrete and by adding 1 and 2% of polyolefin fibers to it, two more designs were made (designs 5 and 6). Concrete specimens were tested at 90 days of curing at room temperature and high temperature. The application of heat caused a decrease in the results so that, in high-strength concrete designs, the highest drop under the test of compressive strength, tensile strength and modulus of elasticity was 16, 21 and 42%, respectively, in Figure 2. Scanning electron images (SEM) of concrete microstructure were interpreted in overlap and coordination in interpreting the results of all tests.
    Keywords: Active alkali concrete, Compressive strength, tensile strength, modulus of elasticity, high heat
  • Mohsen Amouzadeh Omrani *, Rezvan Babagoli, Abdollah Davoodikia, Mojtaba Sadeghi Siyahkalayi Pages 321-342

    In this research, the mechanical properties of concrete in the conditions of using natural aggregates and comparing the results with the replacement of recycled aggregates with values of 10, 20, 30 and 40% have been investigated. In the first part of the study, the results showed that the specific gravity of concrete in the presence of 40% of recycled sand and gravel was 1.02% and 2.38%, respectively. Also, in terms of compressive strength, the lowest decrease in compressive strength occurred in 10% of recycled sand and the highest decrease in compressive strength occurred in 40% of recycled sand. Then, the mechanical properties of ordinary concrete with concrete containing waste plastic (PET) were compared with 2, 4, 6, 8 and 10% of concrete volume. In this regard, the results of the study indicate a decrease in compressive strength of concrete compared to control concrete. In this regard, the lowest reduction in compressive strength was 2.01% in the presence of 2% waste plastic (PET) and the highest reduction in compressive strength was 16.39% in the presence of 10% waste plastic (PET). Regarding flexural strength, the results showed an increase in flexural strength; So that the lowest increase in flexural strength of 6.27% occurred in the presence of 2% waste plastic (PET) and the highest increase in flexural strength of 39.49% occurred in the presence of 10% waste plastic (PET). In the end, the results showed that increasing the presence of waste plastic (PET) has led to a decrease in water absorption of samples. In this regard, the lowest decrease in water absorption by 5.26% and the highest decrease in water absorption by 23.08% occurred in the presence of 2 and 10% waste plastic (PET), respectively.

    Keywords: Filler, Rice Husk Ash, Fly ash, Marshall Mix Design, Tensile Strength Ratio, Optical microscopy
  • Milad Aghili Lotf, Massoud Palassi *, Amir Mohammad Ramezanianpour Pages 343-352

    Recently, reusing or recycling crushed concrete pieces and producing recycled concrete aggregate (RCA) has emerged as an effective way for controlling and managing construction and demolition waste, reducing the need for natural aggregates, protecting the environment, and saving landfill space. The purpose of this study was to investigate the feasibility of utilizing RCAs as an unconfined aggregate in road structure courses. Six types of natural aggregates (NAs) and three different types of RCAs were selected. All natural aggregates were located in suburb of Tehran. Four samples comprised of crushed aggregates used locally in building construction and two of them were river run gravel based. Also, three different types of RCAs were considered, denoted as RCA-1, RCA-2 and RCA-3. RCA-1 was chosen from a self-consolidating concrete and RCA-1 was selected from a conventional concrete and finally, RCA-3 was chosen from a landfill that consisted of several unknown concrete resources, crushed concrete and impurities. Various physical and mechanical tests including water absorption, specific weight, impact test, crushing test and Los Angles abrasion test were performed on these aggregates. The results indicated that all RCAs were accepted for general applications in road construction, expect for asphaltic layers such as surface course, binder course and mastic asphalt course. As well results illustrated that the parent concrete quality of RCAs had no considerable impact on the mechanical performance of RCAs.

    Keywords: Recycled Concrete Aggregate, natural aggregate, Los Angles abrasion test, impact test, Crushing test
  • Mohsen Sanginabadi, Mohsen Fallah Zavareh *, Hadi Sabouri Pages 353-366
    Large number of road crashes and their consequences has made road safety a worldwide challenge. Behind any traffic conflict indicators are assumptions which takes them away from statistical analysis of real road crashes. We conducted road crash simulation using finite element methods and analysis them to asses safety. To high accurate scrutiny crashes, finite element is used. By running crash finite element models in Ls-Dyna simulation is ran based on angles and relative velocities in different states (area stucked in crash). In other words multy body elasto-plastic dynamic finite element model is simulated. By analyzing vehicle sets before and after crash and by means of kinetic energy law, dissipated energy is calculated. Dissipated energy reveals as transformation in area stucked in crash. Therefore for each crash scenario dissipated crash energy is calculated and graph for each one is derived. Different mode of material is assessed and reflected in crash analysis. So by energy absorbtion crash severity is predicted.
    Keywords: traffic safety, traffic conflict, Crash Simulation, Finite Element, LS-DYNA
  • Mohsen Aghayari Hir *, Mohammad Zaheri, Nahid Rahimzadeh Pages 367-386

    Understanding of the current travel pattern is necessary for identifying and analyzing traffic problems, the movement of people and for developing travel forecasting and prediction models. The prediction of travel demand is the main goal of the long-term transportation planning process for determining strategies about accommodating future travel needs, which may include land use policies or the development of transportation, road construction services and so on. This paper aims to estimate travel demand based on spatial statistics and artificial neural network methods as capable approaches, then compare the results of these methods to determine the accuracy of each to forecaste travel demand. The present research is of applied type and the method of doing it is descriptive-analytical. The statistical population of the study is all rural households in Tabriz County, which is 40,714 households, and using the Cochran's formula, 380 households were selected as the sample population. Data collection was done using a researcher-made questionnaire and based on research indicators, and as a result, the actual travel demand of individuals was estimated. After estimating the actual travel demand, travel estimation was performed using conventional least squares method, geographical weight regression and multilayer perceptron neural network. The result was compared with the actual travel estimates. The results indicate that geographic weight regression (GWR), artificial neural network (ANN) and ordinary least squares (OLS) have the highest to the lowest accuracy in estimating travel demand respectively.

    Keywords: Travel Demand Prediction, Artificial neural network (ANN), Geographically Weighted Regression (GWR), Rural, Tabriz County
  • Rezvan Babagoli *, Mohammadreza Khomade Pages 387-404
    In this research, by reviewing the researches and articles, waste glass powder is investigated on the performance of asphalt mixture. In the last decade, these researchers have been using crushed glass in construction programs to prevent waste glass from being used as protective supplements and reducing the environment in construction. Crushed glass has been studied for use as materials in base and sub-base pavement layers, as well as concrete. Glass is the only material that can be completely recycled. This material is prepared by melting quartz sand, soda and lime, and also glass pieces. The glass game is collected as one of the recycled components. It is non-metallic and neither can nor does it burn, so its recovery is possible. Therefore, it is used in road construction as a substitute for stone materials in asphalt pavement with warm asphalt mixture. It showed that the addition of glass powder increases the stability of the mixture, because the glass powder filler improves the Marshall Stability results for all mixtures compared to Portland cement or limestone powder fillers. The results showed that the powder from the mixture decreases against the glass. Also, the obtained results investigated the suitability of glass as filler.
    Keywords: glass powder, Asphalt Mixture, Rutting, fatigue, modulus of elasticity
  • Yousef Shahbazi Razlighi *, Mohammadhossein Sobhiyah Pages 405-422

    The success of PPP projects depends on various factors. The main concern is to develop an underlying theoretical model of desirable collaboration in freeway projects in Iran. In this research, antecedents and consequences of collaboration have been extracted. In order to conduct the research, the multi-case study method has been used to collect data and the Grounded Theory has been applied to analyze them. Then, the theoretical model of collaboration between the public sector and the private sector has been presented. According to the research findings, the collaboration phenomenon in this type of partnership is defined by collaboration categories, such as providing resources, project definition, facilitating bureaucratic processes, legal, risk sharing, meeting benefits, stakeholder management, upgrading new construction methods, and information sharing. The causal antecedents for collaboration include: characteristics of the public and private sectors, joint decision making, trust, commitment, members’ believe in the benefits of collaboration, and process/structure. The categories of financing system, macro-economy, administrative system, trade union interaction, sanctions, maturity of rules, and government meritocracy were also identified as the contextual factors for collaboration. Finally, the consequences of collaboration were identified as efficiency, innovation, satisfaction, benefits of parties, and willingness to invest in the future.

    Keywords: PPP, model, collaboration, BOT, the freeway industry of Iran
  • Alireza Eslami, Mohammadreza Soltani, Afshin Shariat Mohaymany * Pages 423-442
  • Hassan Emami *, Amir Rafati Pages 443-462

    The main objective of this research is to compare different methods for short-term forecasting of urban traffic parameters, as well as simulation of traffic parameters in the MATLAB environment and optimal selection of their effective parameters with a Geographic Information System (GIS) as a supplement to a transportation information system. To that end, three distinct short-term traffic parameter forecasting algorithms, traditional polynomials (TP), genetic basis traditional polynomials (GBT), and neural networks (NN), were used to predict traffic parameters using two error reduction strategies. In addition, to control future traffic, urban traffic flow and velocity parameters were simulated. Due to a lack of regular traffic data in Iran, the research data for this study was drawn from data from 2012 to 2014 in London, with similar traffic patterns during the week. The routes investigated total 15.84 km and are known as LM561-LM563-LM557-LM555. Training, validation, and reference data were obtained in 2012, 2013, and 2014, respectively. Overall, the findings revealed that the TP approach failed to forecast traffic flow and speed characteristics, but the GBT and NN methods were effective. Furthermore, the quantitative findings of the study routes in terms of root mean square error revealed that the three techniques of TP, GBT, and NN for traffic flow parameters were 13.91, 0.78, and 0.22, respectively, and for the speed parameter, 5.20, 0.78, and 0.19. In other words, the accuracy of the traffic flow parameter in GBT and NN is about 18 and 63 times better than the TP technique, while the accuracy of the speed parameter is approximately 7 and 27 times better than the TP method, respectively.

    Keywords: Short-term prediction of Urban Traffic parameters, Neural Networks, Simulation, Geographic information system
  • Ehsan Sherafati Moghaddam, Ahmad Khalili *, Majid Mofidi Shemirani Pages 463-478

    Regional Transit-Oriented Development (RTOD) is one of the modern approaches to developing different regions around the world. This approach has been raised against the increasing dependence on personal cars, increasing environmental pollution, traffic problems, as well as the dependence of areas to metropolitan cities in providing services and the development around transit stations has been a response to improving these conditions. This regional-level development model is first presented in response to the disruption of transport networks and the flow and traffic links. And then with unique planning for stations in a regional network and continuity integrating transport networks, it seeks to increase the trend towards public transport and self-sufficiency of areas to reduce unnecessary trips into the Metropolitan city. In this research, it has been attempted to introduce the general requirements of Transit-Oriented development through a library research and documentary study and with exploratory methods and to this end, successful global examples and expert theories have been exploited. Then, through the qualitative content analysis of the existing information with the help of experts in the field of research, the feasibility of implementing these requirements in the context of Tehran metropolitan area was investigated and a framework of requirements was presented in the categories of infrastructure, laws and regulations, flows and links, and the housing system. Then, to evaluate the effects of the introduced requirements on the factors of resettlement and employment, through the conceptual models presented by different theorists, the effective factors on resettlement and employment have been identified. Then, the effects of public Transit-Oriented Development (TOD) requirements on housing and employment were analyzed and presented with using Maxqda software. At the end of the research, the conceptual model obtained from analyzes, is evaluated in Tehran metropolitan area and this conceptual model is reviewed by the specific circumstances of the sample.

    Keywords: Transit-Oriented Development, Housing, employment system, Tehran Metropolitan Region