فهرست مطالب

آمایش جغرافیایی فضا - پیاپی 48 (تابستان 1402)

فصلنامه آمایش جغرافیایی فضا
پیاپی 48 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد ملکان*، سید علی حسینی، سید امیر فتاحیان، محمدامین خراسانی صفحات 1-16

    با توجه به روند روزافزون بلایای طبیعی، در صورت ترکیب رویکرد تاب آوری با چرخه مدیریت بلایا می توان به رویکرد جامعی برای مدیریت خشک سالی دست یافت. ازآنجایی که ظرفیت های موجود نقشی متفاوت در این فرایند ایفا می کنند، در این تحقیق به دنبال آن هستیم تا میزان تاثیر عوامل بر وضعیت تاب آوری بر اساس رویکرد سرمایه های اجتماعی موردبررسی قرار گیرد. این پژوهش با هدف کاربردی -توسعه ای، در قالب مطالعه اسنادی (کتابخانه ای) و پیمایشی از نوع همبستگی کانونی انجام گرفته است. با توجه به اینکه هدف از تحقیق بررسی وضعیت تاب آوری جامعه بر اساس متغیرهای مستقل «سرمایه های اجتماع» می باشد، از روش تحلیل همبستگی کانونی برای بررسی رابطه بین مجموعه یا ابعاد سرمایه های اجتماع با مجموعه یا ابعاد چرخه مدیریت بلایا با استفاده از نرم افزار spss22 استفاده گردید. حجم نمونه برآورد شده بر اساس فرمول کوکران، 494 و با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و تصادفی نفر برآورد گردید. داده های موردنظر با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید. بررسی پایایی داده های به دست آمده نشان از تایید پایایی در سطح عالی (91/0) بود. نتایج به دست آمده از تحلیل کانونی نشان داد کانون اول با مقدار ویژه 92/0 بیشترین توضیح را درباره مدل می دهد، مقدار ضریب تعیین 48/0 محاسبه شده کانون اول نشان می دهد که 48 درصد از واریانس کل جامعه توسط آن تبیین می شود. کانون های دوم و سوم نیز به ترتیب حدود 7 و 1 درصد از تغییرات مدل را توضیح می دهد. همچنین در مرحله آمادگی، سرمایه انسانی، بیشترین اثربخشی با ضریب کانونی 25/0 دارد، به ترتیب سرمایه مالی، سیاسی و فرهنگی و نهایتا سرمایه اجتماعی و طبیعی و فیزیکی که معنادار نمی باشند. همچنین در مرحله کاهش سرمایه مالی بیشترین تاثیرگذاری را در تاب آور سازی جامعه با ضریب کانونی 28/0 بر عهده دارد. در مرحله بازیابی نیز که ناظر بر دوره پس از خشک سالی می باشد، سرمایه فرهنگی بیشترین نقش را با ضریب کانونی 21/0 ایفا می کند.

    کلیدواژگان: سرمایه های اجتماع، تاب آوری، خشک سالی، تحلیل کانونی، روستاهای شهرستان کنگاور
  • باقر خوشنواز، میرسعید موسوی*، شبنم اکبری نامدار صفحات 17-35

    افزایش بی رویه جمعیت شهری در سال های اخیر موجب افزایش بیش ازپیش مصرف و درنتیجه تولید انواع پسماند در مناطق شهری گردیده است. در حال حاضر یکی از مهم ترین مسایل زیست محیطی در شهر تبریز مدیریت پسماند شهری است. آگاهی از نظرات و مشارکت شهروندان در مدیریت پسماند ضروری است. بنابراین هدف از تحقیق حاضر، شناسایی و تبیین پیشران های کلیدی موثر بر مشارکت شهروندان در مدیریت پسماند شهری می باشد. روش تحقیق حاضر، توصیفی تبیینی با اهداف کاربردی- توسعه ای است. داده های موردنیاز به دو شیوه اسنادی و میدانی جمع آوری شده است. جامعه آماری، کلیه شهروندان کلان شهر تبریز می باشد. نتایج نشان داد که امتیاز حاصله در طیف لیکرت برابر با 3.08 می باشد. بالاترین میانگین ها مربوط به مناطق 1 و 2 و 9 و 5 به ترتیب برابر با 3.15، 3.13، 3.12 و 3.11 و کمترین مربوط به منطقه 4 برابر با 3.03 می باشد. علی الرغم نتایج حاصله به دلیل پایین بودن میانگین های مکتسبه احتمال به وجود آمدن ناپایداری وجود دارد. با استخراج 44 عامل، با اعمال نظر 50 خبره نسبت به تعیین میزان اهمیت عوامل و با استفاده از روش تحلیل اثرات متقابل/ ساختاری در نرم افزار میک مک فازی به تبیین روابط بین آن ها پرداخته شد. نتایج نشان داد که تاثیرگذارترین عوامل مستقیم شامل، ظرفیت سازی اجتماعی، مشارکت فعال افراد ذی نفع، اعتماد اجتماعی، سرمایه اجتماعی، نهادها و سازمان های جامعه مدنی (CSO)، برقراری تعامل بین مشارکت کننده و مشارکت شونده، آموزش حقوق و تکالیف شهروندی و NGO و نقش آن می باشد. عوامل به دست آمده مبین نقش عوامل اجتماعی، زیرساخت های فرهنگی و در حالت کلی برنامه ریزی پایین به بالاست که در سال های اخیر با بازخوردهای مثبت و تجارب موفق در سراسر جهان همراه بوده اند.

    کلیدواژگان: مشارکت شهروندی، پیشران های کلیدی، پسماند شهری، کلان شهر تبریز
  • بهروز محسنی*، محمدجواد مهدوی، مهدی قربانی فرد صفحات 37-53

    در اکثر کشورهای درحال توسعه، داده های جامع مرجع مکانی دقیق خاک هنوز در دسترس نیست. FAO از طریق پایگاه داده هماهنگ شده جهانی خاک، نقشه جهانی را آماده سازی کرد. هدف این مطالعه ارزیابی جزییات موردنیاز نقشه منطقه ای در مقایسه با نقشه جهانی خاک حوزه آبخیز تالار با استفاده از مدل SWAT بود. در این مدل، داده های اقلیمی 2017-2004 برای شبیه سازی رواناب استفاده شد. دو سال اول به عنوان دوره گرم کردن مدل، سال های 2015-2005 جهت واسنجی و 2017-2016 برای صحت سنجی مدل بکار گرفته شد. تحلیل حساسیت و عدم قطعیت در نرم افزار SWAT-CUP با کمک الگوریتم SUFI-2 انجام شد. ارزیابی مدل با استفاده از آماره های ضرایب تبیین (R2) و نش- ساتکلیف (NSE) انجام شد. پارامتر ظرفیت آب قابل دسترس خاک، پارامتر حساس تعیین شد. بارش (جریان روزمینی) قبل از واسنجی، 7/32 درصد (جهانی) و 3/29 درصد (منطقه ای) شبیه سازی شد. پس از واسنجی بر اساس نقشه خاک منطقه ای (NSE=0.56 و R2= 0.74) و جهانی (NSE=0.56 و R2= 0.64) و در مرحله صحت سنجی نیز به ترتیب منطقه ای (NSE=0.59 و R2= 0.76) جهانی (NSE=0.62 و R2= 0.75) برآورد گردید. نتایج بیانگر عملکرد قابل قبول مدل در شبیه سازی جریان بود. زیر حوضه 9 (جنگل برگ ریز) و 14 (چراگاه تابستانه) به ترتیب کمترین و بیشترین سهم را در تولید رواناب داشتند. نقشه منطقه ای نتایج مطمین تری ارایه نمود. اگرچه اطلاعات اضافی ارایه شده نقشه منطقه ای ضمن تغییر پارامترهای بهینه شده در مدل، فاقد تاثیر بر جریان خروجی حوضه است، نتایج حاکی از عدم تاثیر قابل توجه نقشه خاک منطقه ای، بر پیش بینی جریان بود و می توان در صورت عدم دسترسی آن، از اطلاعات نقشه خاک جهانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: SWAT، پاسخ هیدرولوژیکی، نقشه خاک جهانی، واسنجی، بهینه
  • صدیقه لطفی*، مجتبی شهابی شهمیری، ساسان روشناس صفحات 55-70

    بسیاری از صاحب نظران و برنامه ریزان منطقه ای معتقدند، توسعه چندمرکزی، می توانند تعادلی میان رشد، پراکندگی و فشردگی ایجاد کنند و ضمن حفاظت از اراضی، با کاهش سفرهای وسایل نقلیه موتوری از انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از آن بکاهند. بر این اساس، مقاله حاضر در پی آن است تا با بررسی ارتباط میان چند مرکزیتی یا تک مرکزیتی 31 استان کشور، الگوی سفر و پراکنده رویی، درک تصمیم سازان را نسبت به کاربست آن تقویت کند. بدین ترتیب، منطق پژوهش حاضر قیاسی و مبتنی بر روش های توصیفی و همبستگی است. ابتدا با استفاده از دو معیار توزیع اندازه شهرها و پراکنش فضایی مراکز، میزان چند مرکزیتی استان های کشور تعیین شد. سپس با استفاده از همبستگی پیرسون، ارتباط میان شاخص های ساختار فضایی و متغیرهای پراکنده رویی و الگوهای سفر در سطح استان های کشور موردبررسی شد. نتایج نشان می دهد، استان های چند مرکزی تر، به ازای هر نفر (شخصی و عمومی) سفرهای بیشتری تولید می کنند. همچنین بین پراکنش فضایی شهرها، میزان چند مرکزیتی استان ها و مصرف انرژی ناشی از حمل ونقل، پیوندی مثبت و معنادار (825/0) وجود دارد. اگرچه، در نگاه اول، افزایش سهم سفرها با خودرو شخصی، می تواند تهدیدی در مناطق چندمرکزی به نظر آید اما با توجه به تقاضای سفر می تواند توجیهی اقتصادی برای تقویت حمل ونقل عمومی و فرصتی برای کاهش آلودگی ها به خصوص در مناطق کلان شهری چندمرکزی باشد. به علاوه، بین توزیع اندازه شهرها، تعداد و مساحت پروانه های ساختمانی پیوندی معکوس (به ترتیب، 37/0- و 36/0-) برقرار است که می تواند حاکی از تضعیف محرک های اقتصادی برای پراکنده رویی در شهرها باشد. در نهایت، به نظر می رسد الگوی چندمرکزی- فشرده می تواند ساختار مناسب تری برای توسعه پایدار باشد.

    کلیدواژگان: چند مرکزیتی، الگوی سفر، پراکنده رویی، ایران
  • کورش رضاپور گتاپی، بختیار عزت پناه*، بشیر بیگ بابایی صفحات 71-90

    ارزیابی بافت کالبدی شهر بابل با توجه به ویژگی های محلی و ساختار فضایی شهر و دلایل نیازمندی آن به بازساخت فضایی از منظر رویکرد شهر هوشمند ضروری است، چراکه مدیریت شهری می تواند حوزه های تعریف شده ای برای مناطق شهر در نظر بگیرد که باید همراه با استانداردهای تکنولوژیک و سیاست های متناسب باززنده سازی اقتصادی و اجتماعی روز در قالب توسعه فناورانه به مدد شهر هوشمند باشد. این پژوهش در زمره تحقیقات کاربردی است که با روش تحلیلی و رویکرد کمی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل دو بخش خبرگان، که تعداد 20 نفر بر اساس نمونه گیری در دسترس و ساکنان شهر بابل مبتنی بر فرمول کوکران و نمونه گیری تصادفی می باشد. برای داده ها از دو روش سوارا، تعیین میزان اهمیت شاخص ها، و واسپاس، رتبه بندی مناطق شهری بهره گرفته شد. همچنین از آزمون های تی، تحلیل واریانس (ANOVA)، همبستگی، رگرسیون و آزمون تعقیبی شفه در نرم افزار SPSS و معادلات ساختاری در نرم افزار Amos استفاده شده است. مطابق نتایج، شاخص های اقتصاد هوشمند، دولت هوشمند، زندگی هوشمند، شهروند هوشمند، محیط زیست هوشمند و جابه جایی هوشمند، به ترتیب، در تحقق شهر هوشمند دارای اهمیت هستند. همچنین بر اساس نتایج واسپاس، منطقه یک شهر بابل از وضعیت مطلوب تری برخوردار است. لذا ضروری است تا متولیان امر توجه ویژه و برنامه ای کاربردی برای منطقه 2 و به طورکلی بافت شهر بابل در راستای هوشمند سازی و تحقق توسعه پایدار داشته باشند

    کلیدواژگان: توسعه شهری، سیاست گذاری شهری، شهر هوشمند، معادلات ساختاری، شهر بابل
  • اعظم صالحی، مهدی محمد باقری*، سنجر سلاجقه صفحات 91-107

    امروزه برند سازی شهری نقش ضروری در فرآیند توسعه پایدار ایفا می کند که با توجه به رشد روزافزون توسعه شهری در ابعاد فرهنگی، اقتصادی، زیست محیطی و... نیاز به یک برنامه ریزی هدفمند و جامع برای همگام شدن با توسعه پایدار می باشد. این پژوهش به تحلیل شاخص های برند سازی شهری و تاثیر آن بر توسعه پایدار می پردازد تا بتوان با بررسی وضعیت موجود به بهبود توسعه و برند سازی شهری و به تبع رسیدن به توسعه پایدار در استان کمک نماید. روش های جمع آوری اطلاعات، مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه می باشد. جامعه آماری این پژوهش متشکل از دو گروه می باشد. گروه اول را خبرگان آگاه به موضوع که تعداد افراد موجود در این جامعه آماری نامشخص و حجم نمونه مورداستفاده 50 نفر و گروه دوم شامل سیاست گذاران و مدیران ارشد، کارکنان دارای تحصیلات عالی در استان بوشهر با تعداد 37751 نفر می باشند و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 382 نفر تعیین شده است. داده های مورداستفاده از طریق 4 پرسشنامه که روایی و پایایی آن ها مورد تایید قرارگرفته است، جمع آوری گردیدند و برای اندازه گیری سازه ها و روابط بین آن ها از روش معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی و نرم افزارSMART PLS   استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که 9/89 درصد از تغییرات متغیر وابسته توسط متغیر مستقل تحقیق پیش بینی می شود و در سطح اطمینان 95 درصد، متغیر برند سازی شهری با مقدار آماره تی 8/19 مدل توسعه رابطه مثبت و معناداری دارد. علاوه بر این نتایج نشان داد برند سازی شهری با ضریب مسیر 948/0 تاثیر مثبت و بسیار قوی  بر توسعه پایدار دارد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، تحلیل استراتژیک، برند سازی شهری، استان بوشهر
  • مهدی نیک سرشت، حسین فراهانی*، بهروز محمدی یگانه، شاه بختی رستمی صفحات 109-132

    حقیقت زیست پذیری با توجه به اینکه اشاره به درجه تامین ملزومات یک جامعه بر مبنای نیازها و ظرفیت افراد آن جامعه برای رشد و توسعه سکونتگاه های روستایی دارد یا به عبارتی زیست پذیری ترویج و توسعه مفاهیم کیفیت محیط زندگی مردم است تا بهترین شیوه های زیستی برای آن ها فراهم شود پژوهش حاضر باهدف شناسایی و تبیین عوامل موثر بر زیست پذیری سکونتگاه های روستایی با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و ضریب همبستگی، به صورت روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق 6543 نفر از سرپرستان خانوارهای روستایی شهرستان ایلام می باشند. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 363 نفر برآورد شده و نمونه ها به روش نمونه گیری سهمیه ای و به صورت تصادفی و با انتساب متناسب برای هر روستا انتخاب گردید. ابزار تحقیق پرسشنامه بوده که روایی محتوایی ابزار توسط کارشناسان خبره مورد تایید قرارگرفته و تعیین پایایی آن با آلفا کرونباخ با 846/0 درصد مورد تایید قرار گرفت. یافته های تحقق نشان می دهند که، بعد اجتماعی با ضریب همبستگی 780/. و ضریب تبیین 73/66 درصد، بعد اقتصادی با ضریب همبستگی 593/0 و ضریب تبیین 66/73 درصد، بعد کالبدی با ضریب همبستگی 587/. و ضریب تبیین 12/68 درصد و بعد زیست محیطی با ضریب همبستگی 585/0 و ضریب تبیین 23/23 درصد بر زیست پذیری سکونتگاه های روستایی شهرستان ایلام تاثیرگذار می باشند. نتایج نیز بیانگر مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر زیست پذیر در بعد اجتماعی، کارگروهی با 782/0، در بعد اقتصادی وجود پس انداز و مناسب بودن هزینه های زندگی در روستا با 897/0 و 854/0، در بعد کالبدی دسترسی به کاربری های خدماتی در سطح منطقه با 821/0 و در بعد زیست محیطی عدم قرارگیری منازل در مسیر سیلاب با 794/0 می باشند.

    کلیدواژگان: تبیین، تحلیل عاملی، توسعه پایدار، سرزندگی، استان ایلام
  • مهدی زارعی*، مهناز ناعمی تبار، رحمان زندی صفحات 133-150

    با توجه به تداوم خشک سالی و اثرات مخرب آن بر بخش های مختلف اقتصادی-اجتماعی استان خراسان رضوی این مطالعه به منظور بررسی تغییرات مکانی-زمانی خطر خشک سالی در استان و ارزیابی آسیب پذیری در برابر آن هدف گذاری شده است. بدین منظور از مجموعه داده های هواشناسی طی دوره 70 ساله (2020-1950) و شاخص های خشک سالی همچون شاخص بارش استاندارد (SPI)، شاخص بارندگی (RAI) و شاخص z (ZSI) به منظور ارزیابی وضعیت خشک سالی منطقه در چهار مقیاس زمانی 3، 6، 12 و 24 ماهه استفاده گردید. سپس خطر خشک سالی و آسیب پذیری با استفاده از چهار شاخص مخاطره خشک سالی (DHI)، شاخص مواجهه با خشک سالی (DEI ، شاخص آسیب پذیری خشک سالی (DVI) و شاخص خطر خشک سالی ترکیبی (DRI) مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج شاخص DHI خشک سالی های شدید و خیلی شدید منطبق بر قسمت های شرق، مرکز و جنوب می باشد که می تواند به دلیل افزایش مصرف آب ناشی از توسعه جمعیت، توسعه کشاورزی و صنایع و همچنین تغییرات آب و هوایی باشد. بر اساس نتایج شاخص های DVI و DRI مناطق منطبق بر خشک سالی های شدید و خیلی شدید در قسمت های جنوبی، غربی و مرکزی است. شاخص DEI نشان داد که در قسمت های مرکزی، شرقی و جنوبی استان بخش کشاورزی به دلیل وابستگی بیش ازحد به ذخیره رطوبتی خاک، نخستین بخشی است که تحت تاثیر اثرات مخرب خشک سالی قرار می گیرد. نقشه های خطر خشک سالی نشان دهنده احتمال مواجهه منطقه با شرایط بسیار خشک بوده و منابع آب منطقه را در کوتاه مدت و میان مدت تحت تاثیر قرار می دهد

    کلیدواژگان: خشک سالی، آسیب پذیری، شاخص خطر خشک سالی، استان خراسان رضوی
  • مهشید محمد ابراهیمی، امیر حسینیان راد* صفحات 151-165

    کیفیت محیط سکونتی یکی از موضوعات متداول در زمینه مباحث محیطی است که بر روابط بین افراد و محیط سکونتی شان در سطوح مختلف (مسکن و محله و شهر) متمرکز است. بنابراین در این مقاله، مولفه های کیفیت سکونتی در بافت فرسوده شهر جهرم ارزیابی شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی- تحلیلی است. گردآوری اطلاعات با روش های مطالعات کتابخانه ای و پیمایش میدانی و ابزار پرسشنامه انجام گرفته است. حجم نمونه برای پر کردن پرسشنامه توسط فرمول کوکران تعیین و به تعداد 321 نفر تعیین شده است. یافته های پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزار آموس و اس پی اس اس مورد تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها، وضعیت سکونتی در بافت فرسوده شهر جهرم در وضعیت نامناسب قرار دارد. همچنین، بر اساس نتایج به دست آمده مشخص گردید شاخص دسترسی به خدمات و امکانات بیشترین تاثیر در کیفیت سکونتی بافت فرسوده شهر جهرم دارد. در این زمینه، نقش و اثر دسترسی به مراکز درمانی، خرید، تفریحی، ورزشی، مذهبی، آموزشی و غیره از سایر شاخص های دسترسی بیشتر بود که میزان بار عاملی آن برابر 75/0 است. بنابراین وضعیت کیفی سکونتی در بافت فرسوده شهر جهرم در سطحی نامناسب قرار داشته و شاخص های کیفیت سکونتی در این زمینه دارای نقش شگرفی هستند که با بهبود وضعیت این شاخص ها نظیر سطح دسترسی ها، کاهش آسیب های اجتماعی و افزایش امنیت اجتماعی و سایر موارد در جهت بهینه تر شدن کیفیت سکونتی در بافت فرسوده شهر جهرم اقدام کرد.

    کلیدواژگان: کیفیت، کیفیت سکونتی، بافت فرسوده، شهر جهرم
  • محمدرضا رضایی*، منصوره یاراحمدی صفحات 167-186

    امروزه در جهان تغییرات اساسی و چشمگیری در نگرش به مخاطرات طبیعی دیده می شود، به طوری که دیدگاه غالب از تمرکز صرف بر کاهش آسیب پذیری به افزایش تاب آوری در مقابل سوانح تغییر پیداکرده است، این پارادایم با رویکرد چند رشته ای و برنامه ریزی، تاب آوری را جهت افزایش ظرفیت سیستم های اکولوژیکی به کار می برد. هدف از انجام این پژوهش، سنجش و ارزیابی وضعیت تاب آوری کالبدی - اجتماعی محلات شهر اسفراین در برابر سوانح طبیعی (زلزله) است. از لحاظ هدف توصیفی تحلیلی و از لحاظ کاربست نتایج  پژوهشی کاربردی است. برای جمع آوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای، پرسش نامه و داده های مرکز آمار ایران در سال 1395 بهره گرفته شده است. همچنین جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات از روش رتبه بندی ما باک و نرم افزارهای ARCMAP و EXCEL بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد بر اساس شاخص های تاب آوری کالبدی - اجتماعی کل، محلات 7، 8، 9، 10، 11، و 12 که محلات شمال غربی شهر را تشکیل می دهند دارای بیشترین میزان تاب آوری بوده و محلات 18، 19، 20 و 6 در نواحی شرقی و مرکزی دارای تاب آوری کمتری هستند. به طورکلی محلات شهری اسفراین از لحاظ شاخص های تاب آوری کالبدی - اجتماعی در وضعیت یکسانی قرار نداشته و شاهد نابرابری فضایی در این شهر هستیم. بر طبق نتایج نواحی شرق شهر دارای کمترین میزان تاب آوری هستند چراکه دارای بافت قدیمی مسکونی و تراکم جمعیتی بسیار بالاتری هستند که نیازمند توجه ویژه برای برون رفت از وضعیت موجود هستند.

    کلیدواژگان: تاب آوری کالبدی - اجتماعی، شهر اسفراین، مدیریت بحران
|
  • Ahmad Malekan *, Saed Ali Hosseini, Seyyed Amir Fatahian, Mohammad Amin Khorasani Pages 1-16

    It seems that by introducing the resilience approach to the activities of the disaster management cycle, a comprehensive approach to drought management can be achieved. In this regard, the intended research seeks to explain the process relationships of disaster management, emphasizing the resilience approach based on community capital. This research has been conducted in the form of a focal correlation survey. The focal correlation analysis method was used to investigate the relationship between the set or dimensions of community capital with the set or dimensions of the disaster management cycle using spss22 software. Based on Cochran's formula, the sample size was 494 rural residents randomly selected by the multi-stage cluster sampling method. The results obtained from the research showed that out of the 3 centers identified, the first one with an eigenvalue of 0.92 explains the most about the model; the value of the coefficient of determination calculated at 0.48 indicates that 48% of the total variance of the community is accounted for by the center. Human capital is the most effective factor in the preparation stage. In the stage of financial capital reduction, it has the most impact on the resilience of society. In the recovery phase, which refers to the post-drought period, the findings showed that cultural capital plays the most important role.

    Keywords: Community Capitals, Resilience, Drought, Focal analysis, Villages of Kangavar City
  • Bagher Khoshnavaz, Mir Saead Moosavi *, Shabnam Akbari Namdar Pages 17-35

    The excessive increase in the urban population in recent years has caused an increase in consumption and, as a result, the production of all kinds of waste in urban areas. Currently, one of the most important environmental issues in the city of Tabriz is urban waste management. Knowing the opinions and participation of citizens in waste management is essential. Therefore, the current research aims to identify and explain the key drivers affecting citizens' participation in urban waste management. The current research method is an explanatory description with practical-developmental goals. The required data has been collected in two documentary and field methods. The statistical population is all citizens of the Tabriz metropolis. The results showed that the score obtained on the Likert scale is equal to 3.08. The highest averages for regions 1, 2, 9, and 5 are 3.15, 3.13, 3.12, and 3.11, respectively, and the lowest for region 4 is 3.03. Despite the obtained results, there is a possibility of instability due to the low averages obtained. The relationships between them were explained by extracting 44 factors, applying the opinions of 50 experts to determine the importance of factors, and using the interaction/structural effects analysis method in Mic Micmac Fuzzy software. The results showed that the most effective direct factors include social capacity building, active participation of stakeholders, social trust, social capital, civil society institutions and organizations (CSO), establishing interaction between the participant and the participant, and training the rights and duties of citizenship and NGOs. The obtained factors show the role of social factors, cultural infrastructure, and bottom-up planning, which have been associated with positive feedback and successful experiences worldwide in recent years.

    Keywords: Citizen participation, Key drivers, Urban Waste, Tabriz Metropolis
  • Behrooz Mohseni *, Mohammad Javad Mahdavi, MAHDI GHORBANIFARD Pages 37-53

    In most developing countries soil georeferenced data is not yet available. The FAO prepared the global map through the Coordinated Global Soil Database. The aim of this study was to evaluate the required details of the regional map in comparison with the soil global map of Talar watershed using the SWAT model. In this model, climatic data of 2004-2017 were used to simulate runoff. The first two years were used as model warm-up period, 2005-2015 for calibration and 2016-2017 for model validation. Sensitivity and uncertainty analysis, was done in SWAT-CUP software with the help of SUFI-2 algorithm. The evaluation of the model was done using the coefficients of explanation (R2) and Nash-Sutcliffe (NSE) statistics. The available soil water capacity (SOL_AWC) parameter was determined as a sensitive parameter. Before calibration, 32.7% (global) and 29.3% (regional) precipitation was simulated as daily flow. After recalibration based on the regional soil map (NSE=0.56 and R2=0.74) and global (NSE=0.56 and R2=0.64) and in the verification stage according to the regional soil map (NSE=0.59 and R2=0.76) and global (NSE=0.62) and R2=0.75) was estimated. The results showed the acceptable performance of the model in flow simulation. Sub-basin 9 (deciduous forest) and 14 (summer pasture) had the lowest and highest share in runoff production, respectively. The regional map provided more reliable results. Although the additional information provided by the regional map, while changing the optimized parameters in the model, has no effect on the outflow of the basin, the results indicated that the regional soil map has no significant effect on the flow prediction, and if it is not available, the global soil map information can be used.

    Keywords: SWAT, Hydrological response, global soil map, Calibration, optimization
  • Sedigheh Lotfi *, Mojtaba Shahabi Shahmiri, Sasan Roushenas Pages 55-70

    Many experts and regional planners believe that multicenter development can create a balance between growth, dispersion, and compression, and while protecting land, reduce greenhouse gas emissions by reducing motor vehicle trips. Based on this, this article seeks to strengthen the decision makers' understanding of its application by examining the relationship between polycentricity or monocentricity in 31 country provinces, the travel pattern and scattered behaviour. Thus, the logic of the current research is comparative and based on descriptive and correlational methods. First, using two criteria of city size distribution and spatial distribution of centres, the degree of polycentricity of the country's provinces was determined. Then, using Pearson's correlation, the relationship between the spatial structure indicators and topographically dispersed variables and travel patterns at the level of the country's provinces was investigated. The results show that more polycentric provinces generate more trips per person (personal and public). Also, there is a positive and significant link (0.825) between the spatial distribution of cities, the degree of polycentricity of provinces and energy consumption caused by transportation. Although, at first glance, the increase in the share of trips by private car can appear as a threat in multi-centred areas, but according to the travel demand, it can be an economic justification for strengthening public transportation and an opportunity to reduce pollution, especially in multi-centred metropolitan areas. In addition, there is an inverse relationship between the size distribution of cities, and the number and area of building permits (respectively, -0.37 and -0.36), which can indicate the weakening of economic incentives for urban sprawl. Finally, it seems that the polycentric-intensive model can be a more suitable structure for sustainable development.

    Keywords: Polycentric City, Travel Pattern, Sprawl, Iran
  • Kourosh Rezapourgatabi, Bakhtyar Ezatpanah *, Bashir Beyghbabaei Pages 71-90

    It is necessary to evaluate the physical texture of Babol according to the local characteristics and the spatial structure of the city and the reasons for its need for spatial reconstruction from the perspective of the smart city approach because urban management can consider defined areas for the city areas that should be accompanied by With technological standards and appropriate policies, the economic and social revitalization of the day in the form of technological development will help the smart city. This research is applied research done with analytical methods and a quantitative approach. The statistical population of the current research includes two sections of experts, whose number is 20 based on available sampling and Babol city residents based on Cochran's formula and random sampling. Two methods of SWARA, determining the importance of indicators, and WASPAS, ranking urban areas, were used for the data. Also, t-tests, analysis of variance (ANOVA), correlation, regression and Scheffe's post hoc test were used in SPSS software and structural equations in Amos software. According to the results, the indicators of a smart economy, smart government, smart life, smart citizen, smart environment and smart mobility are important in realizing a smart city. Also, based on the results of WASPAS, one area of Babol has a more favorable situation. Therefore, it is necessary for those in charge to pay special attention and have an application program for Region 2 and the context of the city of Babol in general in order to make it smart and achieve sustainable development. 

    Keywords: Urban Development, Urban Policy, Smart city, Structural Equations, Babol city
  • Azam Salehi, Mahdi Mohammadbagheri *, Sanjar Salajegheh Pages 91-107

    Nowadays, urban branding plays a necessary role in the process of sustainable development, which, due to the growing growth of urban development in cultural, economic, environmental, etc. dimensions, requires a targeted and comprehensive planning to keep pace with sustainable development. This research deals with the strategic analysis of urban branding and its effect on sustainable development indicators, so that by examining the current situation, it can help to improve the development and branding of the city and consequently achieve sustainable development in the province. The methods of collecting information are library studies and questionnaires. The statistical population of this research consists of two groups. The first group is experts who are aware of the subject, the number of people in this population is unknown and the sample size used is 50 people, and the second group includes policy makers and senior managers, employees with higher education in Bushehr province with a number of 37751 people, and the sample size is using Cochran's formula, the number of people is determined to be 382. The data used were collected through 4 questionnaires whose validity and reliability have been confirmed, and structural equations method with partial least squares approach and SMART PLS software were used to measure the structures and relationships between them. The results indicate that 89.9% of the changes in the dependent variable of development are predicted by the independent variable of the research, and at the confidence level of 95%, the variable of strategic analysis of urban branding has a positive and significant relationship with the development model. Therefore, it is suggested that the urban policy makers, in addition to the strategic analysis of the external and future environment, pay attention to the influence of urban branding factors and compile an urban planning document along with sustainable development.

    Keywords: sustainable development, Strategic Analysis, urban branding, Bushehr Province
  • Mehdi Nikseresht, Hossein Farahani *, Behroz Mohamadi Yeghaneh, Shahbakhti Rostami Pages 109-132

    The truth of livability considering that it refers to the degree of providing the necessities of a society based on the needs and capacity of the people of that society for the growth and development of rural settlements, or in other words, livability promotes quality of life and development of the concepts of the quality of people's living environment so that it provided the best ways of life for them. The present study was conducted to identify and explain the factors affecting the livability of rural settlements using the method of exploratory and confirmatory factor analysis and correlation coefficient as a survey method. In this research, 6543 heads of rural households in the city of Ilam were surveyed to identify and explain factors contributing to rural settlements' livability. Using Cochran's formula, the sample size was estimated to be 363 people, and the sample was selected randomly and the quota sampling method. In this study, a questionnaire was exerted, experts confirmed content validity, and reliability was verified by a pre-test and Cronbach's alpha of 0.864 percent.The results show that the social dimension with a correlation coefficient of 780/. and the explanation coefficient of 66.73%, the economic dimension with a correlation coefficient of 0.593 and the explanation coefficient of 73.66%, the physical dimension with a correlation coefficient of 587. and the explanatory factor of 68.12% and the environmental dimension with a correlation coefficient of 0.585 and an explanatory factor of 23.23% affect the livability of rural settlements in Ilam Township. The results also show that the most important factors affecting livability in the social dimension are working groups with 0.782, in the economic dimension the existence of savings and the appropriateness of living expenses in the village with 0.897 and 0.854, in the physical dimension access to service uses at the regional level with 821. 0 and in the environmental aspect, the lack of houses in the flood path is 0.794.

    Keywords: explanation, Factor analysis, sustainable development, Vitality, Ilam province
  • Mahdi Zarei *, Mahnaz Naemi Tabar, Rahman Zandi Pages 133-150

    Considering the persistence of drought and its destructive effects on various socio-economic sectors of Khorasan-Razavi province, this study is aimed at investigating the spatial-temporal changes of drought risk in the province and assessing the vulnerability to it. For this purpose, from the set of meteorological data during the 70-year period (1950-2020) and drought indices such as Standard Precipitation Index (SPI), Rainfall Index (RAI) and Z-Index (ZSI) in order to evaluate the drought situation of the region in four-time scales. 3, 6, 12 and 24 months were used. Then, drought risk and vulnerability were evaluated using four drought risk indices (DHI), drought exposure index (DEI), drought vulnerability index (DVI) and combined drought risk index (DRI). According to the results of the DHI index, severe and very severe droughts correspond to the eastern, central and southern parts, which can be due to the increase in water consumption due to population development, agricultural and industrial development, as well as climate change. According to the results of DVI and DRI indicators, the regions correspond to severe and very severe droughts in the southern, western and central parts. The DEI index showed that in the central, eastern and southern parts of the province, the agricultural sector is the first sector to be affected by the destructive effects of drought due to excessive dependence on soil moisture reserves. Drought risk maps indicate the possibility of the region facing very dry conditions and affecting the water resources of the region in the short and medium term.

    Keywords: Drought, vulnerability, Drought risk index, Razavi Khorasan Province
  • Mahshid Mohammad Ebrahimi, Amir Hoseinianrad * Pages 151-165

    The quality of the residential environment is one of the common topics in environmental issues, which focuses on the relationship between people and their residential environment at different levels (home, neighborhood, and city). Therefore, this article evaluates the components of residential quality in the worn-out context of Jahrom city. The current research is applied and descriptive-analytical in terms of purpose and method, respectively. Data has been collected using library studies, field surveys, and questionnaire tools. The sample size for filling out the questionnaire was determined by Cochran's formula and was determined to be 321 people. The research findings were analyzed using AMOS and SPSS software structural equation modeling. Based on the experiment and data analysis results, the living situation in Jahrom city is not desirable. Also, it was found that the index of access to services and facilities has the greatest effect on the residential quality of the worn-out texture of Jahrom city. In this context, the role and effect of access to medical, shopping, recreational, sports, religious, educational, etc. centers were greater than other indicators of access, whose factor loading is equal to 0.75. Therefore, the state of residential quality in the worn-out texture of Jahrom city has been at an inappropriate level, and the residential quality indicators have a tremendous role in this field with the improvement of these indicators, such as the level of accessibility, reducing social damage and increasing social security, among other things. Actions can be taken to optimize the residential quality in the worn-out texture of Jahrom city.

    Keywords: Drought, vulnerability, Drought risk index, Razavi Khorasan Province
  • Mohammad Reza Rezaei *, Mansooreh Yarahmadi Pages 167-186

    There are fundamental and dramatic changes in the attitude towards natural hazards in the world today so that the prevailing view has changed from focusing solely on reducing vulnerability to increasing resilience. The purpose of this study is to assess and evaluate the physical and social resilience of the neighborhoods of Esfarayen against natural disasters (earthquakes). Research results are applied in terms of descriptive-analytical purpose and application. Library resources, questionnaires, and data from the Statistics Center of Iran in 2016 have been used to collect information in this research. Also, the Mabak ranking method and ARCMAP and EXCEL software have been used for data analysis. The results of the study showed that based on physical-social resilience indices, all 7, 8, 9, 10, 11, and 12 neighborhoods that form the northwestern neighborhoods of the city have the highest resilience, and neighborhoods 18, 19, 20 and 6 in the eastern and central regions are less resilient than other neighborhoods. The results showed that Esfarayen urban neighborhoods are not in the same situation regarding indicators affecting physical-social resilience. The neighborhoods of this city are in a different situation in terms of each of these indicators. In terms of physical-social resilience, mainly the eastern areas of the city have the lowest resilience rate because they have an old residential texture and a much higher population density, which indicates spatial inequality in the city.

    Keywords: Physio-social resilience, Esfarayen City, crisis management