فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 59، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/11
  • تعداد عناوین: 25
|
  • نیلوفر نصر اصفهانی، حسین ابوالحسن تنهایی*، عبدالرضا ادهمی، محمد همایون سپهر صفحات 1-9
    زمینه

    اصفهان، با قدمت تاریخی چند هزارساله گنجینه ی بی همتایی از اخلاق و فرهنگ عامیانه است و قصه های شفاهی در بین مردمان آن، از کهن ترین نمونه های تفکر و تخیل مردم این استان است که کیفیت و مباحث ذهنی و غم و اندوه آن ها را نشان می دهد و به منزله ی سند معتبر و سودمندی از تاریخ اجتماعی این مردم است. این تحقیق با هدف بررسی نقش اخلاق درشناخت و تحلیل جامعه شناسی قصه های شفاهی سنتی (قصه های فولکلور) فرهنگ عامه استان اصفهان انجام پذیرفته است.

    نتیجه گیری

    قصه های شفاهی سنتی در فرهنگ عامه استان اصفهان، بازتاب ماهیت زندگی، جهان بینی راویان قصه و برداشت ها و تعبیرات آن ها را از مفهوم زندگی با محوریت خانواده و بازنمود اخلاق اجتماعی و رنگ و صبغه دنیای کوچک زنان، نقشی که حیوانات و گیاهان بومی در زندگی مردم دارند و بازتاب آن در قصه ها، شیوه های عمل خداوند در زندگی مردم و راه های تقرب و توسل مردم به خدا و راه های ارتباط با او، نقش نیروهای فراطبیعی در زندگی مردم می باشد. همچنین قصه های شفاهی در فرهنگ عامه استان اصفهان نشان دهنده نوع جهان بینی و اخلاق اجتماعی درباورهای روزمره مردم اصفهان می باشند و نمایانگر سازمان اجتماعی و خویشاوندی، نقش و منزلت فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و نظام اعتقادی-دینی ، آداب و ادب عامه استان اصفهان می باشند.

    کلیدواژگان: اخلاق، قصه های سنتی شفاهی، فولکلور
  • علیرضا حیدری زاد، سید مهدی صالحی*، رضا نیکخواه سرنقی صفحات 10-16
    زمینه

    امروزه متاسفانه شاهد گسترش رقابت کشورهای جهان بر دستیابی به سلاح های کشتار جمعی هستیم. سلاح کشتار جمعی بمجموعه سلاح هایی است که کاربست آن موجب نابودی وتخریب گسترده محیط زیست و کشتار وسیع و تلفات گسترده انسانی می شود و بین نظامیان وغیر نظامیان تفکیک قایل نشده و صدمات و آثار جبران ناپذیری به جای می گذارد . با توجه به اهمیت موضوع پزوهش حاضر با هدف ممنوعیت تولید وبکارگیری سلاح های کشتار جمعی در اخلاق اسلامی شکل گرفت.

    نتیجه گیری

    با نگاهی به تعالیم اخلاق اسلامی رویکرد اسلام به جنگ رویگردی اخلاقی است و اصول متعددی وجود دارد که دال بر منع کاربرد سلاح های کشتار جمعی است. اصولی چون:  اصل ضرورت  رعایت رفتار انسانی نسبت به همنوع ومحیط  ، ارزش حیات انسان در اندیشه توحیدی، اصل اصالت صلح در اسلام ، اصل همزیستی مسالمت آمیز و... همچنین در جنگ می بایست بر مواردی چون ضرورت تفکیک بین نظامیان وغیر نظامیان، اصل حفظ محیط زیست (ضرورت های اکولوژیکی)، اصل ضرورت پرهیز از تحمیل درد ورنج زاید بر دشمنو احترام به قربانیان جنگ توجه کرد که بی شک نشانگر نفی استفاده از سلاح های کشتار جمعی در اسلام است. بنابراین، انچه از اخلاق اسلامی می توان استنباط نمود این است که بر اساس تعالیم اسلام از کتاب آسمانی گرفته  تا روایات ، مستنداتی در زمینه سلاح های کشتار جمعی یافت می شود که همگی بر منع کاربرد سلاح های کشتار جمعی تاکید دارند .

    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، سلاح کشتار جمعی، اصل اصالت صلح
  • خلیل خدری، خیرالله رمضانی*، منصور عطاشنه صفحات 17-22
    زمینه

    معاملات الکترونیک شکلی از معاملات است که با ابزار الکترونیکی از جمله تلفن همراه، رایانه و تبلت صورت می گیرد. با توجه به همگامی نظام اقتصاد ایران با جهان و تامین نیازهای روز، تضمین انعقاد صحیح معاملات الکترونیکی با استفاده اخلاقی از خیارات مورد کاوش قرار می‏ گیرد. پژوهش حاضر با هدف پرده برداشتن از معضلات و مشکلات معاملات الکترونیکی و انعقاد صحیح آنها، به بررسی ماهیت و آثار اخلاقی خیارات در معاملات الکترونیکی پرداخته است و با تنقیح ادله و گسترش قلمرو آنان خیارات را در معاملات الکترونیکی همچون معاملات سنتی، بررسی نموده است.

    نتیجه گیری

    برخی از خیارات مختص بیع است و بیع و عقد در آن موضوعیت دارد و تنها در خصوص بیع الکترونیک صادق است. برخی از خیارات که بر اساس توجه به اصول اخلاقی در فقه اسلامی مورد تاکید است مانند خیار عیب و غبن مورد پذیرش در دادگاه های مختلف بوده و حتی در صورت نبود قانون خیارات در یک کشور م ی توان با استناد به حق فسخ درخواست ارجاع اموال کرد. خیارات دارای مدت و امد است و این امد می تواند به وسیله اسقاط، سقط، اتمام مهلت پایان یابد. باید گفت خیار در معاملات الکترونیک ثابت بوده و با توجه به اطلاقی که قانونگذار در موادی که تقنین خیار در معاملات نموده است و عدم تعیین و تحدید آن در خصوص معاملا ت سنتی سخنی به جا می باشد. همچنین خیار از آن جهت که برای دفع ضرر من له الخیار تاسیس شده است در این نوع از معاملات با توجه به وحدت ملاک ثابت است. البته خیارات خاص مثل خیار مجلس در این نوع از معاملات وجود ندارد و این به دلیل توقیف بودن خیار در وجود مجلس واحد و عدم شکل گیری آن در این معاملات است.

    کلیدواژگان: اخلاق، معاملات الکترونیکی، بیع، خیارات
  • احسان عبدلی نسب گروهی، امیرحسن نیاز پور*، علیرضا سایبانی صفحات 23-29
    زمینه

    ارتباط اخلاق و سیاست موضوعی است که از یک سو با فلسفه سیاست و از سویی با جامعه شناسی در پیوندی تنگاتنگ قرار دارد. اما بسی دشوار است که این دو را در کنارهم قرارداد چرا که سیاست به حوزه قدرت و سلطه گری تعلق دارد و سیاستمدار برای دست یابی به قدرت چندان خود را درگیر مفاهیم اخلاقی که برای اهداف او دست پا گیر است نمی کند. در شرایطی که حقوق دانان و جرم شناسان با حرارت ابعاد سیاست جنایی کشور را در پاسخدهی به جرایم و کجروی ها مورد بررسی و تحلیل قرار می دهند و ابعاد مختلف آن را تحسین م ی نمایند بعضا از سیاست اخلاقی غافل اند. اما این پژوهش ضمن تبیین عقلانی و منطقی جواز و الزام تحلیل سیاست اخلاقی سازمان تعزیرات حکومتی در کنار سیاست کیفری آن در دل سیاستگذاری های مرتبط با این سازمان در پاسخدهی به تخلفات اقتصادی را مورد بررسی قرار داد.

    نتیجه گیری

    سازمان تعزیرات حکومتی به عنوان یکی از مهمترین مراجع شبه قضایی کشور عمدتا در خصوص اعمالی جرم گونه، پاسخ هایی کیفرگونه را در مسیری قضاگونه ارایه می کند. در تحلیل وضعیت سیاست کیفری و اخلاقی داخلی سازمان تعزیرات حکومتی در قبال تخلفات اقتصادی مشخص شد که عمده سیاست گذاری های معطوف به کنترل و مقابله با تخلفات اقتصادی از سوی سازمان تعزیرات حکومتی در دو بخش خلاصه می گردد. اول عرصه ی پاسخ گذاری کیفری و اقدامات واکنشی و دوم عرصه ی پاسخ دهی کنشی یا سیاست پیشگیرانه ی سازمان تعزیرات حکومتی بود که هر چند در ابتدای این مسیر است اما مطابق با این سیاست گذاری ها سازمان با ایجاد بسترهای مناسب در ابعاد مختلف پیشگیری گامهای عملیاتی خود را آغاز نموده است و در این بخش بیشتر باید اهداف سیاست اخلاقی را مورد توجه قرار دهد.

    کلیدواژگان: سیاست اخلاقی، سیاست کیفری، مراجع شبه قضایی، سازمان تعزیرات حکومتی
  • مرتضی یزدانی نصرآبادعلیا، مصطفی فروتن*، امیر پاک نهاد صفحات 30-34
    زمینه

    از اواسط قرن هیجدهم راه حل های رضایت بخشی پیش روی افراد قرار داده شد که با بکارگیری و اثبات آنها و وجود شرایط شخصی و عینی زمینه تناسب سازی در مسولیت کیفری فراهم می گردید؛ در این میان قانونگذار نیز با همین رویکرد در دوره های تقنینی سعی بر تناسب سازی موانع مسیولیت کیفری داشته است. در پژوهش حاضر با تاکید بر ماده 307 قانون مجازات اسلامی سعی شده است تناسب گرایی یا اشتباه مقنن از منظر اخلاق قضایی مورد بررسی قرار گیرد.

    نتیجه گیری

    یکی از این موانع مسیولیت و موضوع این پژوهش"مانع مستی"می باشد که مقنن در یک ابداع رو به جلو حالات مختلفی از تناسب ذهنی گرا در مانع مستی در جرایم مشمول قصاص (در کنار دیگرجرایم حدی وتعزیر) را تصویب نموده است، بدین نحو که در ماده 307  ق.م.ا به ظاهر سنجه هایی از راه های رفع موانع مسولیت کیفری که به تناسب واقعی تصمیم قضایی منجر شود، مورد پیش بینی قرار گرفته است، اما واررسی حالات مورد تصویب در این نص قانونی، در نگاه اول لایحه های بی اخلاقی به چشم می آید و بعضا مغایر با دیگرمواد قانون مجازات اخلاقی از جمله ماده 154 می باشد. بنابراین در این مقاله به روش تحلیلی و توصیفی به این دو پرسش پاسخ داده خواهد شد؛ آیا رویکرد مقنن تناسب سازی در ماده 307 بوده ؟ آیا ماده 307 استثناء در مانع مستی در قتل عمد در موانع رفع مسولیت کیفری است، یا اشتباه مقنن می باشد؟ بررسی این پژوهش حاکی از رویکرد تناسب گرایانه مقنن در جنایات مشمول قصاص در حالت مستی می باشد، که نشان از موقعیت سنجی تقنینی و عدم مغایرت قانونی دارد.

    کلیدواژگان: مستی، تناسب گرایی، اشتباه مقنن، اخلاق قضا
  • فرهاد رنجبر، محمدحسین حیدری*، سید حسین واعظی صفحات 35-43
    زمینه

    در زمینه تربیت اخلاقی ،نظریه ای می تواند کامل وبی نقص باشد که آگاه به خصایص و ویژگی های انسان وجهان باشد. اصول و روش های تربیت اخلاقی از منظر علامه جعفری برپایه قرآن ومکتب اهل بیت می باشد که هدف پژوهش حاضر نیز بر مفهوم و مولفه های تربیت اخلاقی از دیدگاه علامه جعفری به منظور ارایه الگوی تربیت اخلاقی است.

    نتیجه گیری

     نتایج حاصله حاکی از آنست  که اصول وروش های تربیت اخلاقی شامل حیات معقول، اندیشه ورزی وتعقل، تقویت اعتقادات در تربیت اخلاقی، تقویت اعتقادات در تربیت اخلاقی، جایگاه تشویق و تنبیه در تربیت اخلاقی، بهره مندی از اندیشه های والا ، مسیولیت پذیری در تربیت اخلاقی ، خلاقیت یابی و پرورش آن و توجه به ارزشها و فرهنگ جامعه  می باشد. در مکتب اخلاقی می بایست اصلی ترین هدف تربیت انسان های متفکر، محقق، پیشرو، عالم، متدین، متخلق و آراسته به فضایل اخلاقی برای رسیدن به بصیرت، سعادت و جامعه صالح در شیون فردی و اجتماعی باشد که دستیابی به غایت اصیل زندگی انسانی یعنی قرب الی الله و تخلق به اخلاق الله را دربر خواهد داشت.

    کلیدواژگان: تربیت، اخلاق، فضایل اخلاقی
  • فرهاد گودرزی، کامبیز حمیدی*، علیرضا اسلامبولچی صفحات 44-52
    زمینه

    بر اساس مدل بانکداری جامع، بانک ها مشتریان خود را بر اساس معیارهایی طبقه بندی کرده و خدمات خود را متناسب با مشتریان ارایه می نمایند. از این رو پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی خط مشی های بانکداری جامع با رویکرد اخلاقی-اسلامی در بانک رفاه شکل گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر با رویکردی آمیخته اجرا شد. در فاز کیفی جامعه آماری شامل اساتید و اعضای هییت علمی حوزه بانکداری بودند که علاوه بر تحصیلات دانشگاهی در این زمینه، سابقه همکاری با بانک رفاه را داشتند. از میان جامعه خبرگان 8 نفر به شیوه هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه بود و داده ها با تکنیک دلفی تحلیل شدند. در فاز کمی پژوهش جامعه آماری مدیران ارشد و میانی بانک رفاه، در سازمان مرکزی واقع در شهر تهران بودند که از کل آنها (125 نفر) به شکل تمام شمار به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پرسشنامه پژوهشگر ساخته بخش کیفی بود و در نهایت داده با روش تحلیل عاملی و نرم افزار لیزررل تحلیل شدند.

    یافته ها

    بر اساس یافته های بخش کیفی 40 شاخص به عنوان پیش نیازهای الگوی خط مشی های بانکداری جامع با رویکرد اخلاقی-اسلامی شناسایی شد و در تحلیل عاملی تنها 17 عامل از موارد ذکر شده مورد تایید قرار گرفتند و در نهایت مدل پژوهش ترسیم شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از استخراج مدل بانکداری جامع اخلاقی-اسلامی در بانک رفاه است. بر اساس نتایج پژوهش، خط مشی گذاران در هنگام تدوین این خط مشی ها، تمام اصول اخلاقی-اسلامی را در ساختار و فعالیت های خود رعایت کنند تا عدالت اجتماعی و اقتصادی برقرار شود، درآمد بصورت عادلانه توزیع شوند و با ایجاد تعادل در موازنه پرداخت ها و تسهیل مبادلا ت ارزش به حفظ ارزش پول کمک کنند.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، بانکداری جامع، بانکداری اخلاقی- اسلامی
  • سعید اسحقی، احسان ساده*، زین العابدین امینی سابق، حسین حبیبی تبار صفحات 53-61
    زمینه

    مسیولیت پذیری اجتماعی و اخلاق مداری متغیرهای مهمی در جهت تقویت تولید می باشند. تحقیق حاضر با هدف ارایه الگوی نقش آفرینی مسیولیت های اجتماعی-اخلاقی در تقویت تولید پایدار صنعت تایرسازی ایران به انجام رسیده است.

    روش

    این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی، و از لحاظ رویکرد پیمایشی-اکتشافی و با روش داده بنیاد بود. جامعه آماری این تحقیق گروهی از خبرگان حوزه اخلاق سازمانی، مسیولیت اجتماعی سازمانی، توسعه و تولید پایدار، و صنعت تایرسازی شامل مشاورین و مدیران ارشد صنعت تایرسازی و اساتید دانشگاهی بودند نمونه تحقیق شامل 9 نفر خبره بود که با روش نمونه گیری گلوله برفی و تا فرایند رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. ابزار اصلی جمع آوری داده ها، مصاحبه عمیق و غیرساختار یافته با خبرگان بود. سرانجام داده ها با کدگذاری های سه گانه باز، محوری و انتخابی، مورد تحلیل قرار گرفتند

    یافته ها

    در مجموع 123 مفهوم اولیه استخراج گردید که بعد از کنار هم قرار دادن آنها و حذف مفاهیم تکراری، 39 مفهوم، 13 مقوله اصلی، شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    شرکت های فعال در صنعت تایرسازی کشور در جهت تقویت تولید پایدار و دستیابی به پیامد رضایت ذینفعان، باید سعی کنند تعهد مدیران عالی به اصول اخلاقی و اسلامی، توان مالی شرکت، تعهد مدیران عالی به توسعه و تولید پایدار، آگاهی کارکنان نسبت به توسعه و تولید پایدار و همچنین تمایل شرکت به تقویت برند را بهبود ببخشند. در این مسیر عوامل مختلف زمینه ای و میطی نیز نقش خواهند داشت.

    کلیدواژگان: اخلاق مداری، مسئولیت پذیری اجتماعی، تولید پایدار
  • محمد طهوری، علی اکبر احمدی*، کامبیز حمیدی صفحات 62-69
    زمینه

    الگوی اقتصاد مقاومتی که با راهنمایی رهبر معظم انقلاب و جمعی از اقتصاددانان کشور تهیه و ارایه شده دارای دو گونه کلی مسیولیت است. یک نوع مسیولیت حالت عمومی دارد و عموم مردم دارای وظایف و مسیولیتهایی در قبال بهبود وضعیت اقتصادی کشور هستند و نوع دوم مسیولیت هایی هستند که بطور مشخص و صریح به سازمانهای خاص محول شده است. هدف از تحقیق حاضر آسیب شناسی اخلاقی اجرای خط مشی های عمومی بازرگانی کشور با رویکرد اقتصاد مقاومتی بود.

    روش

    پژوهش حاضر در زمره تحقبقات توصیفی-همبستگی بود که به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری شامل کارکنان و مدیران اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و اتاق اصناف، وزارت صنعت، معدن و تجارت کشور بودند که 300 نفر از آنها به عنوان نمونه آماری به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری برای جمع آوری داده های، پرسشنامه محقق ساخته آسیب شناسی اخلاقی اجرای خط مشی های عمومی بازرگانی کشور با رویکرد اقتصاد مقاومتی بود. داده ها با استفاده با استفاده از روش مدل معادلات ساختاری از طریق نرم افزار PlS تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تمامی سوالات دارای اثر معناداری (01/0>P) در مدل می باشند. شاخص های برازش مدل ساختاری از برازندگی مناسبی برخوردار است، و همچنین نتایج نشان می دهد که مقدار واریانس استخراج شده و میزان  اشتراکی برای آسیب شناسی اخلاقی اجرای خط مشی های عمومی بازرگانی کشور با رویکرد اقتصاد مقاومتی برابر 416/0 می باشد.

    نتیجه گیری

    اجرای ناقص، غیرعلمی و بی توجهی به اخلاق کسب و کار (همچون شایسته سالاری ، شفاف بودن، مبارزه با فساد و رانت وغیره)، سبب شده است که با وجود تلاش‎های بسیار، همچنان خط مشی های بازرگانی بر اساس رویکرد اقتصاد مقاومتی در اجرا موفقیت چشمگیری به دست نیاورده باشند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی اخلاقی، خط مشی عمومی، اقتصاد مقاومتی
  • رمضان قنبری، علی خوزین*، آرش نادریان، مریم بخارائیان صفحات 70-78
    زمینه

    گزارشگری پایداری یکی از مسایل چالش برانگیزی است که شرکت ها  را با  عنوان نهادهای چندمنظوره علاوه بر عملکرد صرفا اقتصادی بر جنبه های اجتماعی و زیست محیطی متمرکز می نماید. از این رو هدف پژوهش، بررسی اثر ارتباطات سیاسی  و نقش فشار ذی نفعان و سازوکارهای حاکمیت شرکتی بر تعهد اخلاقی نسبت به گزارشگری  پایداری می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی همبستگی و در زمره پژوهش های کاربردی بود. جامعه پژوهش شامل شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1397 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری غربالگری و حذف سیستماتیک 117 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها کارت امتیازدهی دلویتی  بود. تحلیل داده ها با بهره گیری از روش معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد ارتباطات سیاسی برتعهد اخلاقی نسبت به گزارشگری پایداری تاثیر منفی معناداری دارد. هم چنین نتایج پژوهش بیانگر آن است که ارتباطات سیاسی بر فشار ذی نفعان و سازوکارهای حاکمیت شرکتی تاثیر مثبت معناداری دارد. از طرفی فشار ذی نفعان و سازوکارهای حاکمیت شرکتی نیز برتعهد اخلاقی نسبت به گزارشگری پایداری تاثیر مثبت معناداری دارد. سازوکارهای حاکمیت شرکتی رابطه منفی بین ارتباطات سیاسی و تعهد اخلاقی نسبت به گزارشگری پایداری را شدت می بخشد.

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر آن است که وجود ارتباطات سیاسی در شرکت ها تعهد اخلاقی نسبت به گزارشگری پایداری را کاهش می دهد، ولی فشار ذی نفعان و سازوکارهای حاکمیت شرکتی باعث بهبود تعهد اخلاقی نسبت به گزارشگری پایداری می شود.

    کلیدواژگان: تعهد اخلاقی، گزارشگری پایداری، حاکمیت شرکتی، فشار ذی نفعان، ارتباطات سیاسی
  • یدالله رحیمی، حسن رگریز*، عادل فاطمی صفحات 79-86
    زمینه

    یکی از نقش هایی که امروزه به مدیران واگذار گردیده است،ساماندهی منابع انسانی می باشد و برای دستیابی به این امر مدیران رویکردهای گوناگونی را مد نظر قرار می دهند. از این رو، این پژوهش با هدف طراحی مدل ساماندهی منابع انسانی با رویکرد اخلاق زیست محیطی (سبز) در سازمان های دولتی شکل گرفت.

    روش

    روش پژوهش آمیخته بود. در بخش کیفی رویکرد نظریه داده بنیاد استفاده شد. جامعه آماری شامل نخبگان دانشگاهی و خبرگان نظام مالیاتی استان ایلام بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی 25 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختار یافته بوده و تحلیل و پردازش داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام گرفت. در بخش کمی روش توصیفی - همبستگی اتخاذ شد. جامعه آماری مدیران در سطوح عالی، میانی و عملیاتی و کارکنان اداره کل امور مالیاتی استان ایلام بودند که از میان آنها با روش نمونه گیری تصادفی 145 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.  ابزار استفاده شده در این بخش، پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تحلیل دادها  از معادلات ساختاری و نرم افزارSmart-pls استفاده شده است.

    یافته ها

    در بخش کیفی یافته ها حاکی از دستیابی به  64 کد باز بود که 58 کد به صورت نهایی شناسایی شد و از میان آنها 21 کد محوری مشخص و با کد گذاری انتخابی مدل تحقیق شکل گرفت. در بخش کمی مشخص شد مدل تحقیق از برازش مناسب برخوردار است.

    نتیجه گیری

      نتایج نشان داد که در مقوله محوری استعدادیابی داوطلبان استخدام، جذب منابع انسانی آگاه نسبت به اخلاق زیست محیطی و بکارگیری، اجتماعی شدن ، نگهداشت و کاربرد انها و همچنین ریسک منابع انسانی مورد توجه بود.

    کلیدواژگان: ساماندهی منابع انسانی، اخلاق زیست محیطی، سازمان سبز
  • کمال قلندری*، علیرضا کیا صفحات 87-95
    زمینه

    یکی از مهمترین متغیر ها در تعاملات تجاری، بررسی رابطه ویژگی های اخلاقی و شخصیتی مصرف کننده با نیت خرید می باشد. هدف این مطالعه آن است که با تحلیل اینکه ویژگی اخلاقی (آگاهی از ارزشها) و ویژگی شخصیتی (لذت خرید) چه موقع و چگونه از طریق ادراک فایده و سهولت استفاده بر نیت خرید اثر می گذارند، درکمان از عوامل محرک خرید را افزایش دهد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل افرادی بود که دستگاه های همراه با دسترسی به اینترنت داشتند از میان جامعه مورد نظر نمونه ای به حجم 384 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار تحلیل پرسشنامه محقق ساخته بود و در نهایت برای آزمودن تاثیرات شرطی غیر مستقیم، از تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهند که هم آگاهی از ارزشها در مصرف کنندگان و هم لذت خرید آنها اثر غیر مستقیم مثبت بر نیت خرید دارند. همچنین نتایج نشان می دهند که در هنگام بررسی اثر ویژگی های اخلاقی و شخصیتی لازم است شروط مرزی مورد توجه قرار بگیرند.

    نتیجه گیری

    لازم است خرده فروشان در هنگام تلاش برای افزایش پایگاه خودشان و دستیابی به اهداف فروش، به ارزش های اجتماعی و فرهنگی جامعه توجه کرده و ویژگی های اخلاقی و شخصیتی کاربران را مد نظر قرار دهند

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، ویژگی های اخلاقی، آگاهی از ارزشها، لذت خرید
  • مقداد فرج پور پیربستی، عباس صالح اردستانی* صفحات 96-102
    زمینه

    بازارگرایی به واسطه کارکردی که در مسیولیت اجتماعی دارد غالبا کلید توسعه قابلیت های مختلف سازمانی مبتنی بر بازار است. هدف این پژوهش، تدوین الگوی مناسب بازارگرایی با رویکرد تکنولوژی های نوین و مسیولیت اجتماعی در صنعت بیمه بوده است.

    روش

    روش تحقیق حاضر توصیفی - پیمایشی- همبستگی بود . جامعه آماری ، شامل مدیران عالی، میانی و اجرایی در صنعت بیمه بود. نمونه گیری به روش تصادفی خوشه ای انجام و 345 نفر برآورد شد. در راستای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه محقق ساخته بهره گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های توصیفی، آزمون تی تک نمونه ای و مدل یابی معادلات ساختاری از طریق دو نرم افزارSPSS و Lisrel  استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد ابعاد مدیریت، ویژگی های شخصیتی مشتریان، پشتیبانی مالی، دانش و فناوری و تحلیل شرایط بازار  بر بازارگرایی با رویکرد تکنولوژی های نوین اثر گذاشته و این امر بی شک بر مسیولیت اجتماعی و عملکرد شرکت های بیمه تاثیر مثبت و معنی دار دارد. همچنین پس از بررسی نتایج حاصل از مدل ساختاری بعد دانش و فناوری بازارگرایی با رویکرد تکنولوژی های نوین بالاترین اثر مستقیم و بعد تحلیل شرایط بازار بازارگرایی با رویکرد تکنولوژی های نوین دارای کمترین اثر بر مسیولیت اجتماعی شرکت های بیمه را داشت.

    نتیجه گیری

    تحقیق حاضر نشان داد که بی شک یک ارتباط تیوریکی و نظری میان رویکرد بازارگرایی و مسیولیت اجتماعی و عملکرد شرکت وجود دارد.

    کلیدواژگان: بازارگرایی، تکنولوژی های نوین، اخلاق، مسئولیت اجتماعی
  • ناصر کمالی، اسماعیل حسن پور قروقچی*، سراج الدین محبی صفحات 103-112
    زمینه

    این پژوهش با هدف طراحی و تبیین مدل فرایندی بازاریابی اخلاقی در صنعت شبکه نمایش خانگی به انجام رسید.

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ رویکرد اکتشافی، و از لحاظ نحوه تجزیه و تحلیل داده ها، آمیخته (کیفی-کمی) می باشد. در فاز کیفی تحقیق و به منظور طراحی مدل براساس متدولوژی تیوری داده بنیاد، گروهی از خبرگان حوزه بازاریابی شامل اساتید دانشگاهی، مدیران ارشد بازاریابی، و مشاورین بازاریابی صنعت فیلم و سریال انتخاب شدند از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد و این فرایند تا رسیدن به اشباع نظری محقق ادامه یافت و مجموعا 9 مصاحبه صورت گرفت. ابزار اصلی جمع آوری داده ها مصاحبه های عمیق و غیرساختار یافته با خبرگان بود. داده ها با روش کدگذاری تحلیل شدند. در فاز کمی نیز، مشتریان صنعت شبکه نمایش خانگی در شهر شیراز به عنوان جامعه در نظر گرفته شدند. از میان آنها، 400 نفر بر اساس روش نمونه برداری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. در فاز کمی تحقیق نیز، ابزار اصلی جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای بسته و محقق ساز بود و جهت انجام تجزیه و تحلیل های توصیفی و استنباطی، از نرم افزارهای SPSS، LISREL و smart-PLS استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج فاز کیفی، 123 مفهوم اولیه استخراج گردید که بعد از بررسی و کنار هم قرار دادن آنها و حذف مفاهیم تکراری، 39 مفهوم نهایی و 13 مقوله شناسایی شد. بر اساس نتایج فاز کمی تمامی 20 فرض تحقیق مورد تایید قرار گرفت و مدل نهایی پژوهش ترسیم شد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق منجر به طراحی مدل فرایندی بازاریابی اخلاقی در صنعت شبکه نمایش خانگی (بر اساس ساختار مدل پارادایمی) شد و روابط فرضی مدل در یک جامعه وسیع مورد آزمون و تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: بازاریابی اخلاقی، فیلم سازی، صنعت شبکه نمایش خانگی
  • مهناز کارگر، کیومرث نیاز آذری*، ترانه عنایتی صفحات 113-122
    زمینه

    شرکت های دانش بنیان، موسسات خصوصی هستند که به منظور تحقق اهداف علمی و اقتصادی تشکیل می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های رفتاری-اخلاقی مدیران و تاثیر آن بر تاسیس شرکت های دانش بنیان در دانشگاه ها انجام گرفته است.

    روش

    روش تحقیق آمیخته اکتشافی بود. در بخش کیفی جامعه آماری شامل روسا و معاونین دانشکده ها، مدیران مرکز رشد دانشگاه ها و مدیران گروه بود که با روش نمونه گیری هدفمند 13 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مصاحبه عمیق بود و داده ها با تکنیک دلفی تحلیل شدند. در بخش کمی جامعه آماری شامل کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان بود که تعداد 267 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. داده ها با روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی با استفاده از نرم افزار SPSS22 و Lisrel تحلیل شدند.

    یافته ها

    در بخش کیفی،30 مولفه شناسایی گردید، که طبق نتایج مصاحبه ها بیشترین فراوانی مربوط به مولفه مهارت های مدیریتی مدیران دانشگاه ها(846/0) و کمترین فراوانی مربوط به مولفه توان تشکیل تیم منسجم و هماهنگ(676/0) می باشد. در بخش کمی، یافته ها نشان داد که بیشترین ضریب تاثیر مربوط به مولفه حمایت مدیران دانشگاه از افراد موسس شرکت ها (81/0) و کمترین ضریب تاثیر گذاری مربوط به مولفه ایجاد جو تشویقی مناسب و تشویق طرح های موفق (58/0) بود. همچنین مدل نهایی پژوهش، با شاخص های برازش و ضرایب استاندارد مورد تایید قرار گرفت.  

    نتیجه گیری

    با توجه بیشتری که بر پیوند بین علم، فناوری و شرکت های دانشگاهی تمرکز دارد، دانشگاه ها در حال عبور از نقش های سنتی خود از تحقیق، تدریس و انتشار دانش به سمت یک نقش پیشرفته تر برای خلق شرکت ها و ارتقای کار آفرینی آکادمیک هستند و بی شک در این راستا ویژگی های اخلاقی و رفتاری مدیران نقش پر رنگی در توسعه دانش ایفا خواهد کرد.

    کلیدواژگان: ویژگی های رفتاری - اخلاقی، مدیران، شرکت های دانش بنیان
  • عبدالعزیز شورانگیز، حسن بیابانی*، محمدحسین رتجبر صفحات 123-129
    زمینه

    هدف از این پژوهش ارایه ی مدل کاربردی تبلیغات اخلاقی محصولات مصرفی در ایران است.

    روش

    پژوهش حاضر کیفی و مبتنی بر روش تیوری داده بنیاد بود. جامعه پژوهشگران و متخصصان بازاریابی و تبلیغات و خبرگان این علم بودند که 20 نفر از آنها به روش گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه بود. به منظور تحلیل داده ها، از روش کدگذاری سیستماتیک سه مرحله ای (کدگذاری باز، محوری و انتخابی) استفاده شد.  

    یافته ها

    در این مدل شرایط علی شامل (کاهش راندمان فروش، معرفی محصول و گسترش بازار)، شرایط مداخله گر شامل (محیط و فضای تبلیغ، قوانین تبلیغاتی و فرهنگ) و راهبردها شامل (محتوایی، ارتباطی و اخلاقی) می باشند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که تبلیغات اخلاقی کاربردی می بایست به وفاداری مشتری، افزایش اعتبار، اعتماد مشتری، تصمیم گیری خرید و افزایش فروش، منجر گردد.

    نتیجه گیری

    سازمانی که تبلیغات خود را بر معیار اخلاق بنا می نهد بیشتر احتمال دارد در طولانی مدت به اهدافی چون وفاداری و اعتماد مشتری اعتبار برند دست یابد و بدین سان به هدف اصلی خود که همانا تاثیر بر تصمیم گیری خرید و افزایش فروش است دست یابد.

    کلیدواژگان: تبلیغات اخلاقی، محصولات مصرفی، گرندد تئوری
  • جمال روشن زاده، حسین عماری*، حسین قره بیگلو، علی شاهین پور صفحات 130-135
    زمینه

    یکی از ارکان اصلی حقوق شهروندی جلوگیری از اتلاف وقت و صرفه جویی در زمان شهروندان است. از این رو پژوهش حاضر با هدف  مفهوم سازی و عملی کردن برنامه ریزی زمان مصرف کننده به عنوان یک مقوله مهم اخلاق حرفه ای و حقوق شهروندی شکل گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر بنیادی و در زمره پژوهش های آمیخته بود. در بخش کیفی از روش داده بنیاد استفاده شد. جامعه آماری خبرگان مبحث برنامه ریزی زمان در سیستم بانکی (معاونین، روسای بانک ها و اساتید رشته مدیریت بازگانی) بودند که با استفاده از نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری 15 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار تحلیل مصاحبه عمیق و جدلی بود و داده ها با روش کدگذاری با نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند. در بخش کمی روش توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری مشتریان بانک های دولتی در تهران بودند که از میان آنها 245 نفر با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پرسشنامه محقق ساخته بخش کیفی بود و داده ها با روش معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    در کل با بررسی نتایج حاصل از پژوهش، 24کد اولیه، در قالب 6 کد محوری (کاهش زمان، پرکردن زمان انتظار درک شده از دید کارکنان، پرکردن زمان انتظار درک شده از دید مشتری، همپوشانی خدمات در محور زمان، استاندارهای داخل سازمانی و جابه جایی زمان) با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی باقی مانده اند. نمرات روایی و پایایی استخراج شده، از مقیاس آماری پشتیبانی شد.

    نتیجه گیری

    سازمان ها سعی دارند با برنامه ریزی مناسب از تلف شدن زمان شهروندان جلوگیری کنند. برنامه ریزی زمان مصرف کننده در پروسه های بانکی یکی از نمودهای رعایت حقوق شهرندی است و بانک ها می توانند این کار علاوه بر احترام به حقوق شهروندی منجر به رضایت مشتری  و بقای سازمان در طولانی مدت شوند.

    کلیدواژگان: اخلاق، حقوق شهروندی، برنامه ریزی زمان مصرف کننده، صرفه جویی در زمان
  • مریم حسینی محمودی، کامبیز حیدرزاده هنزایی*، یزدان منصوریان صفحات 136-142
    زمینه

    گناه حسی است که از تاکید بر اخلاقیات ایجاد می شود. ازمنظر بازاریابی ، گناه به منزله احساس خودآگاه منفی درون فردی  و فردی است،که می تواند زمینه ساز بروز تصمیمات مصرف کننده در آینده شود و این احساس گناه با پیامد  پشیمانی ، از چالش های اصلی مدیران بازاریابی در حفظ وفاداری و رضایتمندی مشتریان  می باشد. از این رو، هدف این پژوهش، شناخت پیشایندها و پیامدهای احساس گناه و پشیمانی مصرف کننده در تصمیم گیری خرید است.  

    روش

    پژوهش حاضر کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. جامعه تحقیق خریداران کالاهای با درگیری ذهنی بالا نظیر خانه، اتومبیل، سفر توریستی، تلفن همراه، لوازم خانگی که تجربه زیسته پشیمانی را با آنها داشته اند بود. از میان آنها 21 نفر بر اساس روش نمونه گیری هدفمند چندگانه(شدت و گلوله برفی) به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از روش مصاحبه عمقی جمع آوری شده ند. در مرحله تحلیل از طریق فرایند مقایسه مستمر داده ها و کدگذاری باز، محوری و انتخابی و همچنین تحلیل نقشه ریزی شناختی، مفاهیم، مقوله ها و مضمون ها داده ها مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     یافته ها نشان دهنده استخراج تعداد 338 مفهوم بر اثر کدگذاری باز است. با در نظر گرفتن ارتباط بین مفاهیم در سطح کدگذاری محوری،23 مقوله شناسایی شده است. در مرحله کدگذاری انتخابی تعداد 9 مضمون شناسایی شد و در نهایت، بر اساس رویکرد نقشه ریزی شناختی ، تعداد 4 مضمون رابطه ای ، استخراج شد.

    نتیجه گیری

    عوامل موثر فردی و خطر درک شده در بستر اجتماعی- اقتصادی و فرهنگی باعث بروز احساس گناه و پشیمانی در مصرف کننده می شوند که به واکنش های عاطفی مصرف کننده  و ترک خرید می انجامد.  تعارض و بازگشت ناپذیری تصمیم نیز بعنوان شرایط مداخله ای شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: اخلاق مصرف، احساس گناه، پشیمانی مصرف کننده
  • حجت الله باقری، ابوتراب علیرضایی*، محمدرضا کاباران زاده قدیم صفحات 143-153
    زمینه

    اخلاق موضوع مورد نیاز تمام حرفه ها و سازمانها است، حفظ یک مزیت رقابتی پایدار در یک صنعت نیز موضوعی است که نیازمند به روز شدن مداوم تکنولوژی های موجود و توسعه تکنولوژی های جدید است، در این پژوهش به رابطه شاخص های انتخاب تکنولوژی مبتنی بر مزیت رقابتی با اخلاق حرفه ای پرداخته شد.

    روش

    مطالعه پیش رو از نوع پیمایشی-کاربردی است . جامعه آماری  کارکنان و خبرگان در واحدهای صنعتی پایین دستی پتروشیمی در سال 1398بودند که از میان آنها به صورت تصادفی ساده، 104 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار بررسی موضوع از طریق پرسشنامه محقق ساخته برای سنجش شاخص های انتخاب تکنولوژی و اخلاق حرفه ای بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Amos 21 و به روش الگوسازی معادلات ساختاری انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از وجود اثر مثبت و منفی معنی دار شاخص های انتخاب تکنولوژی (عوامل تکنولوژیکی، عوامل فنی، عوامل مالی، عوامل تجاری، عوامل سازمانی و عوامل زیست محیطی)  بر عناصر اخلاق حرفه ای، سطح پیشرفت اخلاقی، محیط سازمانی، مرکز کنترل درونی و بیرونی و رعایت قوانین و استانداردهای علمی بود.

    نتیجه گیری

    نکته ای که در اینجا حایز اهمیت است انتخاب تکنولوژی براساس مدل در واحدهای صنعتی پایین دستی پتروشیمی است اما مهم بکارگیری روشی که مبتنی بر خرد جمعی و لحاظ کردن تمام نظرات کارشناسان اخلاق فناوری با پرهیز از انجام سعی و خطا یا اتلاف منابع انسانی است.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، انتخاب تکنولوژی، انتقال تکنولوژی
  • عبدالرضا دانشی، حسین دامغانیان*، حسن دانایی فرد، عباسعلی رستگار صفحات 154-161
    زمینه

    هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر  مدیریت منابع انسانی  اثربخش بر مبنای شاخص های مسیولیت اجتماعی در سازمان ثبت املاک و اسناد تهران  می باشد.

    روش

    این تحقیق بر مبنای هدف، کاربردی -توسعه ای است. در فاز اول پژوهش جامعه آماری مورد نظر 1789نفر از کارکنان اداره کل ثبت اسناد و املاک استان تهران در محدوده 14 اداره شهر تهران در سال 1399  بود که با نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از فرمول کوکران 317 نفر به عنوان نمونه تعیین شد. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه و تحلیل داده با استفاده از نرم افزار SPSS  و و آزمون تحلیل عاملی بود.  در فاز دوم پژوهش از میان متخصصین دانشگاهی حوزه مدیریت منابع انسانی 15 نفر با استفاده از نمونه گیری هدفمند تعیین شدند و با استفاده از روش AHP اهمیت  هر کدام از معیارها و شاخص ها را مشخص کردند.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل عاملی شاخص ها نیز  منجر به خلاصه بندی شاخص ها در چهار گروه کلی ارزیابی منصفانه عملکرد کارکنان، استخدام مبتنی بر عدالت، ارایه مشوق های مادی و معنوی کارکنان و آموزش مستمر کارکنان شد.  شاخص های توجه به رفتار برابر(غیرتبعیض آمیز) در فرایند استخدام، رعایت برابری جنسیتی در استخدام کارکنان، جذب کارکنان با کیفیت، پاداش منصفانه و -منافع اجتماعی با هدف تضمین سود مشارکت برای کارمندان، بی تفاوت  نبودن نسبت به آموزش کارکنان نیز به عنوان مهم ترین شاخص ها با استفاده از روش  AHP تعیین شدند.

    نتیجه گیری

      مدیریت منابع انسانی مبتنی بر مسیولیت اجتماعی تفکر و ادراک یک سازمان را تغییر می دهد و اجازه می دهد تا این سازمان سطح جدیدی از فعالیت و اقدامات خود را به کار گیرد.  در این میان نیروی انسانی در تمام سطوح سازمان نقش برجسته تر از سایر عوامل دارد  و عوامل متعددی در  کارآیی آن نقش دارند.

    کلیدواژگان: اخلاق، مسئولیت اجتماعی، مدیریت منابع انسانی
  • پژمان پژوهش فر، حسن بیابانی*، محمدرضا بهبودی صفحات 162-168
    زمینه

    امروزه تجارت سیار با نرخ بالایی رو به رشد است. با توجه به قابلیت های تجارت سیار، بررسی عوامل اخلاقی و اجتماعی موثر بر کاربران مبنی بر پذیرش تجارت سیار بطور قابل ملاحظه ای مورد توجه محققان و جامعه کسب و کار قرار گرفته است. هدف از این پژوهش تحلیل عوامل اخلاقی و اجتماعی موثر بر بازاریابی دیجیتال در حوزه استارتاپ های خدماتی آنلاین می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر کیفی، اکتشافی و پیمایشی بود. جامعه آماری ، خبرگان حوزه تجارت الکترونیک و آگاه از مسایل بازاریابی دیجیتال بودند که 10 نفر از آنها تا اشباع نظری با روش گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه عمیق ساختاریافته بود و در نهایت داده ها با روش کدگذاری مورد تحلیل قرار گرفتند. 

    یافته ها

    بر اساس تحلیل نظر خبرگان 27 مفهوم شناسایی که از میان آنها 8 کد ثانویه و در نهایت در 2 کد محوری جایابی شد.

    نتیجه گیری

    مطابق با نتایج عوامل اخلاقی و اجتماعی موثر بر بازاریابی مدل بازاریابی دیجیتال در حوزه استارتاپ های خدماتی آنلاین عبارتند از:  عادات اجتماعی، تاثیر اجتماعی و مشارکت (عوامل اجتماعی)، سودمندی، ، عدالت، امنیت، پذیرش، توجه به دیدگاه مشتری (عوامل اخلاقی).

    کلیدواژگان: اخلاق، اجتماع، بازاریابی دیجیتال، استارتاپ های خدماتی آنلاین
  • محمدرضا رحیمی، رضا شافعی*، رویا شاکری صفحات 169-175
    زمینه

    هدف اصلی این پژوهش ارایه مدل پیشایندهای اخلاقی رفتار خرید مشتریان با تاکید بر خدمات مطالعه موردی (فروشگاه های افق کوروش) بود.

    روش

    پژوهش حاضر توسعه ای است که با رویکرد کیفی صورت گرفت. در این پژوهش از روش گرانددتیوری استفاده شد. جامعه آماری شامل خبرگان بازاریابی فروشگاه های افق کوروش و همچنین خبرگان آکادمیک شامل پژوهشگران و اساتید دانشگاهی بودند، که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی تعداد 25 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته بود. حجم نمونه مورد مطالعه بعد از انجام مصاحبه و تجزیه و تحلیل اطلاعات تا اشباع کامل ادامه یافت. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش کدگذاری موضوعی استفاده گردید.

    یافته ها

    تعیین اعتبار یافته ها با بکارگیری روش بازسازی واقعیت و افراد خارج از محدوده پژوهش انجام گرفت. با توجه به  نتایج به دست آمده از ارایه چارپوب پیشنهادی 8 مقوله اصلی (خصوصیات اخلاقی، عوامل جمعیت شناختی،، عوامل روانشناختی، عوامل موقعیتی و محیطی، عوامل فرهنگی،عوامل آمیخته بازاریابی، کیفیت خدمات، ویژگی های مرتبط با محصول) استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت مجموعه ای عوامل در رفتار خرید ناگهانی نقش دارند و در کنار عوامل جمعیتی، محیطی و... می توان بر نقش عوامل اخلاقی فرهنگی و روانشناختی تاکید ویژه داشت.

    کلیدواژگان: پیشایندها، رفتار خرید ناگهانی، خصوصیات روانشناختی، عوامل اخلاقی، عوامل فرهنگی
  • محمد نیکبخت، فریده حق شناس کاشانی*، ماندان مومنی صفحات 176-186
    زمینه

    جامعه امروز شاهد توجه روزافزون افراد و موسسات به بازاریابی اخلاقی است. با توجه به اهمیت صنعت بانکداری هدف پژوهش حاضر طراح ی الگوی بازاریابی اخلاقی در صنعت بانکداری بود.

    روش

      پژوهش حاضر کیفی و مبتنی بر نظریه داده بنیاد بود و به طور خاص طرح نظا م مند اشتراس و کوربن در آن استفاده شد. جامعه آماری شامل مدیران بانک ها، سیاست گذاران و متخصصین حوزه بازاریابی و مدیریت منابع انسانی بود که از میان 21 نفر با روش نمونه گیری نظری تا رسیدن مقوله ها به اشباع نظری به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه عمیق ساختار نیافته بود. داده های کیفی با استفاده از، کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در مرحله کدگذاری باز 87 مقوله به دست آمد که در گام بعدی این مقولات در قالب 30 مقوله کلی تر طبقه بندی شد و درنهایت در مرحله کدگذاری انتخابی 29 مقوله فرعی در قالب 8 مقوله اصلی بیان شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحقیق مشخص شد 8 مقوله اصلی شامل عوامل فردی (نگرش مدیران به بازاریابی اخلاقی، شایسته سالاری و توجه به توانمندی‏ها و مهارت‏های مدیران)؛ عوامل سازمانی (فرهنگ سازمانی، قوانین و مقررات، ساختار سازمانی و منابع مالی و کالبدی)؛ عوامل زمینه ای (سیاست گذاری کلان و کنشگری اخلاق ی کارکنان)؛ عوامل محیطی (نقش دولت، عوامل اجتماعی-فرهنگی و عوامل اقتصادی)؛ راهبردهای سطح خرد (توجه به شایسته سالاری در مدیریت بانک ها، آموزش اخلاقی مدیران بانک ها و تفویض اختیار به کارکنان)؛ راهبردهای سطح کلان (تسهیم تجارب مدیران بانک ها، استقلال سازمانی و بازنگری و پالایش قوانین و مقررات)؛ و پیامدهای فردی (رضایت مندی مشتری و بالا رفتن وفاداری مشتری) وپیامدهای سازمانی (بهبود کارایی و اثربخشی، پاسخگویی و اعتبار و شهرت سازمانی) در مدل فرآیندی بازاریابی اخلاقی صنعت بانکداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: بازاریابی اخلاقی، صنعت بانکداری، نظریه داده بنیاد
  • ساناز نوده فراهانی، حسین جباری*، حسین پناهیان صفحات 187-194
    زمینه

    هدف اصلی این مطالعه بررسی مولفه ها و شاخص های مدل گزارشگری سرمایه انسانی در سازمان ها با تاکید بر مولفه های اخلاقی است .

    روش

    این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش340 نفر از خبرگان نظری و تجربی حوزه مدیریت منابع انسانی و مالی سازمان های دولتی با تاکید بر شهر تهران هستند تعداد181نفر نمونه پژوهش را تشکیل داده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند جهت گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه و بررسی اسناد ومدارک علمی وتجربی استفاده شده و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های تحلیل چندمعیاره دیمیتل فازی ، آزمون کولموگروف- اسمیرنوف ، تحلیل عاملی اکتشافی و معادلات ساختاری ، آزمون آلفای کرونباخ در نرم افزار Smart PLS استفاده شد.

    یافته ها

    شاخص های سرمایه انسانی، موجب شناسایی شش عامل استعداد، آموزش،سلامت و تندرستی، جایگاه شغلی، عملکرد کارکنان و اخلاق حرفه ای گردید. نتایج حاصل از بررسی ساختار عاملی و تحلیل عاملی تاییدی سرمایه انسانی نشان داد مدل پژوهش دارای برازش مطلوبی بوده و ساختار عاملی در نظر گرفته شده برای آن قابل قبول می باشد .(0.408 GOF=)

    نتیجه گیری

    مزیت رقابتی آینده سازمان ها در گرو استفاده موثر و مناسب از دارایی های نامشهودی چون سرمایه انسانی است. پژوهش حاضر نشان داد که مولفه های گوناگونی در گزارشگری سرمایه انسانی اهمیت دارند اما بی شک مهم ترین آنها توجه به استعداد ، آموزش و اخلاق حرفه ای در نیروی انسانی است. و مولفه های دیگری چون عملکرد کارکنان، سلامت و تندرستی و جایگاه شغلی در درجات بعدی اهمیت قرار دارند.

    کلیدواژگان: اخلاق، گزارشگری، سرمایه انسانی
  • بنت الهدی کهن زاهدانی، اسماعیل حسن پور قروقچی*، وحیدرضا میرابی صفحات 195-202
    زمینه

    برندسازی رویکردی است که به مشتریان کمک میکند محصول یک شرکت را از بین محصولات شرکت های رقیب انتخاب کنند. هدف این تحقیق شناسایی عوامل اخلاقی برند سازی محصولات ارگانیک بوده است.

    روش

    پژوهش حاضر کیفی و مبتنی بر رویکرد داده بنیاد بود. جامعه آماری متخصصین صاحب تجربه و خبرگان حوزه بازاریابی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند  20 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. در نهایت داده ها با روش های کدگذاری و با استفاده از نرم افزار maxqda، مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    تعداد 86 کد باز از میان 331 مفهوم شناسایی شده است. در نهایت 86 کد اولیه در قالب 18 مقوله شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

      بر اساس نتایج تحقیق مشخص شد برای ارایه یک برند اخلاقی برای محصولات ارگانیک مواردی چون  دانش و بینش تولید و توسعه، روش های بازاریابی ، ویژگی محصول، مسولیت اجتماعی زیست محیطی، در  بسترهایی چون نیاز مشتری، مزیت رقابتی می بایست مورد توجه قرار گیرند . در این راه باید به عوامل فرهنگی و اخلاقی مصرف و سطح ریسک توجه کرد تا  به نتایجی مانند ارزش، آگاهی، تصویر و هویت برند و وفاداری مشتری دست یافت.

    کلیدواژگان: اخلاق، برند سازی، محصولات ارگانیک
|
  • Pages 1-9
    Background

    Isfahan, with a history of several thousand years, is a unique treasure of folklore and culture, and oral stories among its people are one of the oldest examples of thinking and imagination of the people of this province, which shows their quality and mental issues and sorrow. It is a valid and useful document of the social history of these people. This study aims to investigate the role of ethics in the cognition and sociological analysis of traditional oral stories (folk tales) of popular culture in Isfahan province.
     

    Conclusion

    Traditional oral stories in the popular culture of Isfahan province, reflecting the nature of life, worldview of storytellers and their perceptions and interpretations of the concept of family-centered life and representing social ethics and the color and character of the small world of women, The role of native animals and plants in people's lives and its reflection in stories, God's ways of acting in people's lives and ways of approaching and appealing to God and ways of communicating with him, the role of supernatural forces in people's lives. Also, oral stories in the popular culture of Isfahan province show the type of worldview and social ethics in the daily beliefs of the people of Isfahan and represent the social and kinship organization, the role and status of culture, economy, society and belief system, public customs and literature. They are in Isfahan province.

    Keywords: Ethics, Traditional oral stories, Folklore
  • Pages 10-16
    Background

    Today, unfortunately, we are witnessing the expansion of competition in the world over the acquisition of weapons of mass destruction. Weapons of mass destruction are a set of weapons whose use causes widespread destruction and destruction of the environment and large-scale killing and massive human casualties, leaving no distinction between military and civilian and leaving irreparable damage and effects. Due to the importance of the subject of the present study, it was formed with the aim of banning the production and use of weapons of mass destruction in Islamic ethics.

    Conclusion

    Looking at the teachings of Islamic ethics, Islam's approach to war is a moral one and there are several principles that prohibit the use of weapons of mass destruction. Principles such as: the principle of the need to observe human behavior towards fellow human beings and the environment, the value of human life in monotheistic thought, the principle of the originality of peace in Islam, the principle of peaceful coexistence, etc. Also in war, the need for separation between military and civilian Preservation of the environment (ecological necessities), the principle of necessity of avoiding the imposition of unnecessary pain and suffering on the enemy and respect for the victims of war, which undoubtedly indicates the denial of the use of weapons of mass destruction in Islam. Therefore, what can be inferred from Islamic ethics is that according to the teachings of Islam, from the Holy Book to the hadiths, there are documents in the field of weapons of mass destruction that all emphasize the prohibition of the use of weapons of mass destruction.

    Keywords: Islamic ethics, Weapons of mass destruction, Principle of the originality of peace
  • Pages 17-22
    Background

    Electronic transactions are another form of transactions that are done through electronic tools such as mobile phones, computers, tablets, etc. Considering the synchronization of Iran's economic system with the world and meeting the needs of the day, ensuring the correct conclusion of electronic transactions with the correct and ethical use of options is explored. The present study aims to reveal the problems of electronic transactions and their correct conclusion, has examined the nature and moral effects of options in electronic transactions and by refining the arguments and expanding their scope, has examined options in electronic transactions such as traditional transactions.
     

    Conclusion

    Some of the options that are specific to the sale and in which the sale and contract are relevant, are valid only for electronic sales and are incapable of flowing for the rest of them. Some options that are based on the ethical principles emphasized in Islamic jurisprudence, such as the option of deception and fraud, are accepted in various courts, and even in the absence of the law of options in a country, you can request the referral of property by invoking the right of termination. Options are not eternal and have a duration and a return, and this return can be terminated by abortion, abortion, expiration of the deadline. In general, it should be said that cucumber is fixed in electronic transactions, and according to the application of the legislator in the articles that have legislated cucumber in transactions and its non-determination and restriction regarding traditional transactions, it is appropriate. Also, cucumber has been established and current in this type of transactions due to the unity of the criterion, because it has been legislated or established to ward off my losses. Of course, there are no special options such as parliamentary option in this type of transaction, and this is due to the fact that the option is confiscated in the presence of a single parliament and it is not formed in this type of transaction

    Keywords: Ethics, Electronic transactions, Sale, Options
  • Pages 23-29
    Background

    The relationship between ethics and politics is a subject that is closely related to the philosophy of politics on the one hand and sociology on the other. But it is very difficult to put the two together because politics belongs to the realm of power and domination, and the politician does not involve himself too much in moral concepts that are cumbersome for his purposes in order to gain power. In a situation where lawyers and criminologists are passionately examining and analyzing the dimensions of the country's moral policy in response to crimes and perversions, and praising or criticizing its various dimensions, in relation to pseudo-authorities. However, this study, while rationally and logically explaining the permissibility and necessity of analyzing the moral policy of the Government Penitentiary Organization, examined the policies related to this organization in responding to economic violations in the framework of the moral policy of the Government Penitentiary Organization.
     

    Conclusion

    The State Penitentiary Organization, as one of the most important quasi-judicial authorities in the country, mainly provides criminal answers in a judicial manner, mainly regarding criminal acts. In the analysis of the internal moral policy of the State Penitentiary Organization in relation to economic violations, it was found that the main policies aimed at controlling and combating economic violations by the State Penitentiary Organization can be summarized in two parts. The first was the field of criminal response and response measures, and the second was the field of active response or preventive policy of the Government Penitentiary Organization, which, although at the beginning of this path, but in accordance with these policies, the organization creates appropriate conditions in various dimensions of prevention. It has started its operational steps and in this section it should pay more attention to the goals of ethical policy

    Keywords: Ethical policy, Criminal policy, Quasi-judicial authorities, Government penitentiary organization
  • Pages 30-34
    Background

    From the middle of the eighteenth century, satisfactory solutions were presented to individuals, which, by applying and proving them and the existence of personal and objective conditions, provided the ground for proportionality in criminal responsibility; Meanwhile, the legislator has tried to adapt the barriers to criminal responsibility with the same approach in legislative periods. In the present study, with emphasis on Article 307 of the Islamic Penal Code, an attempt has been made to examine proportionality or legislative error from the perspective of judicial ethics.
     

    Conclusion

    One of these barriers is the responsibility and subject of this study is "drunkenness barrier" which the legislator in a forward-looking invention has approved various states of subjective fit in drunkenness barrier in crimes subject to retribution (along with other limited crimes and Ta'zir) Thus, Article 307 of the Penal Code provides for measures to remove obstacles to criminal responsibility that lead to the actual appropriateness of the judicial decision, but the examination of the cases approved in this legal text, in view Immoral bills appear first, and are sometimes inconsistent with other articles of the Code of Ethical Punishment, including Article 154. Therefore, in this article, these two questions will be answered analytically and descriptively; Is the legislative approach to proportionality in Article 307? Is Article 307 the exception to the barrier of drunkenness in premeditated murder in the barriers to criminal liability, or is it the legislator wrong? This study indicates the legislator's proportionate approach to retaliatory crimes in the state of drunkenness. Which indicates legislative positioning and no legal inconsistencies.

    Keywords: Drunkenness, Proportionality, Legislative error, Judicial ethics
  • Pages 35-43
    Background

    In the field of moral education, a theory can be complete and flawless that is aware of the characteristics and features of man and the world. The principles and methods of moral education from the perspective of Allameh Jafari are based on the Qur'an and the Ahl al-Bayt school.
     

    Conclusion

    The results indicate that the principles and methods of moral education include rational life, thinking and reasoning, strengthening beliefs in moral education, strengthening beliefs in moral education, the place of encouragement and punishment in moral education, benefiting from high ideas, responsibility Acceptability in moral education is to find creativity and nurture it and pay attention to the values ​​and culture of society. In the moral school, the main goal should be to train thinking, researching, progressive, worldly, religious, creative and adorned human beings with moral virtues in order to achieve insight, happiness and a righteous society in individual and social affairs, which is to achieve the ultimate goal of life. It will include closeness to God and creation in the morality of God.

    Keywords: Education, Ethics, Moral virtues
  • Pages 44-52
    Background

    According to comprehensive banking model, banks classify their customers according to criteria and provide their services according to customers. Therefore, the present study was formed with the aim of developing a model of comprehensive banking policies with an ethical-Islamic approach in the Refah Bank.

    Method

    The present study was conducted with a mixed approach. In the qualitative phase, the statistical population included professors and faculty members in the field of banking who, in addition to having a university education in this field, had a history of cooperation with the Refah Bank. From the community of experts, 8 people were purposefully selected as a sample. The research tool was a questionnaire and the data were analyzed by Delphi technique. In a small phase of the research, the statistical population of the senior and middle managers of the Refah Bank were in the central organization located in Tehran, from which a total of (125 people) were selected as a sample. The instrument of the researcher was a qualitative questionnaire and finally the data were analyzed by factor analysis and LISREL software.

    Results

    Based on the findings of the qualitative section, 40 indicators were identified as prerequisites for the comprehensive banking policy model with an ethical-Islamic approach. In factor analysis, only 17 of the mentioned factors were approved and finally the research model.

    Conclusion

    The results of the study indicate the extraction of a comprehensive ethical-Islamic banking model in the Refah Bank. According to the results of the research, when formulating these policies, policy makers should observe all ethical-Islamic principles in their structure and activities in order to establish social and economic justice, distribute income and wealth fairly, and Balance payments and facilitate value exchanges to help maintain the value of money.

    Keywords: Policy making, Comprehensive banking, Ethical-Islamic banking
  • Pages 53-61
    Background

    Social responsibility and ethics are important variables to strengthen production. The present study was conducted with the aim of presenting a model for creating socio-ethical responsibilities in strengthening the sustainable production of Iran's tire industry.

    Method

    This research was applied in terms of purpose, and in terms of survey-exploratory approach and based on the data method. The statistical population of this study was a group of experts in the field of organizational ethics, organizational social responsibility, sustainable development and production, and the tire industry, including consultants and senior managers of the tire industry and university professors. The research sample consisted of 9 experts who used snowball sampling and process Achieving theoretical saturation continued. The main tools of data collection were in-depth and unstructured interviews with experts. Finally, the data were analyzed by open, axial and selective triple coding.

    Results

    A total of 123 initial concepts were extracted and after putting them together and removing duplicate concepts, 39 concepts and 13 main categories were identified.

    Conclusion

    Companies active in the country's tire industry in order to strengthen sustainable production and achieve the result of stakeholder satisfaction, should try the commitment of top managers to ethical and Islamic principles, financial strength of the company, commitment of top managers to sustainable development and production, staff awareness Improve sustainable development and production as well as the company's desire to strengthen the brand. Various contextual factors will also play a role in this.

    Keywords: Ethics, Social responsibility, Sustainable production
  • Pages 62-69
    Background

    The model of resistance economy, which was prepared and presented with the guidance of the Supreme Leader of the Revolution and a group of economists, has two general types of responsibilities. One type of responsibility has a general status and the general public and organizations have duties and responsibilities to improve the economic situation of the country, and the second type are responsibilities that are clearly and explicitly assigned to specific institutions and organizations. The aim of the present study was the ethical pathology of implementing the general commercial policies of the country with the approach of resistance economy.

    Method

    The present study was a descriptive-correlational study that was conducted by survey method. The statistical population included the staff and managers of the Chamber of Commerce, Industries, Mines and Agriculture and the Chamber of Guilds, the Ministry of Industry, Mines and Trade, 300 of whom were selected as a statistical sample by simple random sampling. The measurement tool for data collection was a researcher-made questionnaire on ethical pathology of the implementation of the general commercial policies of the country with the approach of resistance economics. Data were analyzed using structural equation modeling method using PlS software.

    Results

    The results showed that all questions have a significant effect (P <0.01) in the model. The fit indices of the structural model have a good fit, and also the results show that the amount of variance extracted

    Background

    The model of resistance economy, which was prepared and presented with the guidance of the Supreme Leader of the Revolution and a group of economists, has two general types of responsibilities. One type of responsibility has a general status and the general public and organizations have duties and responsibilities to improve the economic situation of the country, and the second type are responsibilities that are clearly and explicitly assigned to specific institutions and organizations. The aim of the present study was the ethical pathology of implementing the general commercial policies of the country with the approach of resistance economy.

    Method

    The present study was a descriptive-correlational study that was conducted by survey method. The statistical population included the staff and managers of the Chamber of Commerce, Industries, Mines and Agriculture and the Chamber of Guilds, the Ministry of Industry, Mines and Trade, 300 of whom were selected as a statistical sample by simple random sampling. The measurement tool for data collection was a researcher-made questionnaire on ethical pathology of the implementation of the general commercial policies of the country with the approach of resistance economics. Data were analyzed using structural equation modeling method using PlS software.

    Results

    The results showed that all questions have a significant effect (P <0.01) in the model. The fit indices of the structural model have a good fit, and also the results show that the amount of variance extracted and the common denominator for the ethical pathology of the implementation of the general commercial policies of the country with the approach of resistance economy is 0.416.

    Conclusion

    Incomplete, unscientific implementation and disregard for business ethics (such as meritocracy, transparency, fight against corruption and rent, etc.), has caused that despite many efforts, commercial policies continue to the basis of the approach of resistance economics in the implementation of have not achieved significant success. and the common denominator for the ethical pathology of the implementation of the general commercial policies of the country with the approach of resistance economy is 0.416.

    Conclusion

    Incomplete, unscientific implementation and disregard for business ethics (such as meritocracy, transparency, fight against corruption and rent, etc.), has caused that despite many efforts, commercial policies continue to the basis of the approach of resistance economics in the implementation of have not achieved significant success.

    Keywords: Ethical pathology, Public policy, Resistance economics
  • Pages 70-78
    Background

    Sustainability reporting is one of the challenging issues that focuses on social and environmental aspects of companies as multi-purpose entities in addition to purely economic performance. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of political communication and the role of stakeholder pressure and corporate governance mechanisms on ethical commitment to sustainability reporting.

    Method

    The present study was a descriptive correlational study and applied research. The study population included companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2009 to 2018, which were selected as a sample using screening sampling and systematic removal of 117 companies. The data collection tool was the Deloitte scoring card. Data analysis was performed using structural equation method.

    Results

    The findings showed that political communication has a significant negative effect on moral commitment to sustainability reporting. The results also indicate that political communication has a significant positive effect on stakeholder pressure and corporate governance mechanisms. On the other hand, the pressure of stakeholders and corporate governance mechanisms also have a significant positive effect on ethical commitment to sustainability reporting. Corporate governance mechanisms exacerbate the negative relationship between political communication and the ethical commitment to sustainability reporting.

    Conclusion

    The results indicate that the presence of political connections in companies reduces the ethical commitment to sustainability reporting, but the pressure of stakeholders and corporate governance mechanisms improves the ethical commitment to sustainability reporting.

    Keywords: Ethical commitment, Sustainability reporting, Corporate governance, Stakeholder pressure, Political communication
  • Pages 79-86
    Background

    One of the roles assigned to managers today is "organizing human resources" and to achieve this, managers are considering various approaches. Therefore, this study was formed with the aim of designing a model for organizing human resources with the approach of environmental ethics (green) in government organizations.

    Method

    The research method was mixed. In the qualitative part, the foundation data theory approach was used. The statistical population included academic elites and experts of the tax system of Ilam province who were selected as a sample using purposive sampling and snowball sampling. Data collection tools were semi-structured interviews and data analysis and processing was performed in three stages of open coding, axial coding and selective coding. In the quantitative part, a descriptive-correlation method was adopted. The statistical population was managers at senior, middle and operational levels and employees of the General Department of Taxation of Ilam Province, from which 145 people were selected as a sample by random sampling. The instrument used in this section was a researcher-made questionnaire of the qualitative section. Structural equations and Smart-pls software were used to analyze the data.

    Results

    In the qualitative part of the findings, 64 open codes were obtained, of which 58 codes were finally identified, and among them, 21 central codes were identified and the research model was formed by selective coding. In a small part, it was found that the research model has a good fit.

    Conclusion

    The results of the present study showed that in the central dimension of talent identification of recruitment candidates, attracting human resources aware of environmental ethics and their use, socialization, maintenance and use, as well as human resource risk was considered.

    Keywords: Human resource organization, Environmental ethics, Green organization
  • Pages 87-95
    Background

    One of the most important variables in business interactions is examining the relationship between consumer moral characteristics and personality with the intention to buy. The purpose of this study is to increase our understanding of purchasing motivation by analyzing when and how ethical traits (awareness of values) and personality traits (purchasing pleasure) affect purchasing intent through perception of benefit and ease of use.

    Method

    The present study was descriptive-correlational. The statistical population included people who had devices with Internet access. From the target population, a sample of 384 people was selected as available. The analysis tool was a researcher-made questionnaire and finally path analysis was used to test the indirect conditional effects.

    Results

    The results show that both awareness of values ​​in consumers and their purchase pleasure have an indirect positive effect on purchase intention. The results also show that borderline conditions need to be considered when examining the effect of moral and personality traits.

    Conclusion

    When trying to increase their base and achieve sales goals, retailers need to pay attention to the social and cultural values ​​of society and consider the moral and personality traits of users.

    Keywords: Personality traits, Moral traits, Awareness of values, Shopping pleasure
  • Pages 96-102
    Background

    Market orientation due to its function in social responsibility is often the key to developing various market-based organizational capabilities. The purpose of this study was to develop an appropriate model of market orientation with the approach of new technologies and social responsibility in the insurance industry.

    Method

    The method of the present study was descriptive-survey-correlation. The statistical population included top, middle and executive managers in the insurance industry. Sampling was done by cluster random sampling and 345 people were estimated. In order to collect data, a researcher-made questionnaire was used. Descriptive tests, one-sample t-test and structural equation modeling using SPSS and Lisrel software were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the dimensions of management, customer personality traits, financial support, knowledge and technology and analysis of market conditions have affected market orientation with the approach of new technologies and this undoubtedly has an impact on social responsibility and performance of insurance companies. It is positive and meaningful. Also, after examining the results of the structural model, the knowledge and technology dimension of market orientation with the approach of new technologies had the highest direct effect and the analysis of market conditions with the approach of new technologies had the least effect on the social responsibility of insurance companies.

    Conclusion

    The present study showed that there is undoubtedly a theoretical and theoretical relationship between the market orientation approach and social responsibility and firm performance.

    Keywords: Market orientation, Modern technologies, Ethics, Social responsibility
  • Pages 103-112
    Background

    This study was conducted to design and explain the ethical marketing process model in the home theater network industry.

    Method

    This research is mixed in terms of practical purpose, exploratory in terms of approach, and qualitative-quantitative in terms of data analysis. In the qualitative phase of the research, in order to design a model based on the data theory methodology of the foundation, a group of marketing experts including university professors, senior marketing managers, and marketing consultants in the film and serial industry were selected. The researcher's theoretical saturation continued and a total of 9 interviews were conducted. The main tools for data collection were in-depth and unstructured interviews with experts. Data were analyzed by coding method. In the quantitative phase, customers (contacts) of the home theater network industry in Shiraz were considered as a community and among them, 400 people were selected as a statistical sample based on simple random sampling method. In the quantitative phase of the research, the main tool for data collection was a closed and researcher-made questionnaire and SPSS, LISREL and smart-PLS software were used for descriptive and inferential analysis.

    Results

    Based on the results of the qualitative phase, 123 initial concepts were extracted, which after reviewing and putting them together and eliminating duplicate concepts, 39 final concepts and 13 categories were identified. Based on the quantitative phase results, all 20 research hypotheses were confirmed and the final research model was drawn.

    Conclusion

    The results of the research led to the design of an ethical marketing process model in the home theater network industry (based on the paradigm model structure) and the hypothetical relationships of the model in a large community were tested and confirmed.

    Keywords: Ethical marketing, Film making, Home show network industry
  • Pages 113-122
    Background

    Knowledge-based companies are private or cooperative institutions that are formed to achieve scientific and economic goals. The aim of this study was to investigate the behavioral-ethical characteristics of managers and its impact on the establishment of knowledge-based companies in universities.

    Method

    The research method was exploratory. In the qualitative part of the statistical population, including the heads and deputies of the faculties, the directors of the University Growth Center and the group managers, 13 people were selected as the sample by purposive sampling method. The interview tool was in-depth and the data were analyzed using the Delphi technique. In a small part of the statistical population included all faculty members of the Islamic Azad University of Guilan province that 267 people were selected as a statistical sample using stratified random sampling. A researcher-made questionnaire of qualitative section was used to collect data. Data were analyzed by exploratory and confirmatory factor analysis using SPSS22 and Lisrel software.

    Results

    In the qualitative section, 30 components were identified, which according to the results of interviews, the highest frequency is related to the component of managerial skills of university administrators (0.846) and the lowest frequency is related to the component of ability to form a cohesive team (0.676). In the quantitative part, the findings showed that the highest impact factor was related to the component of support of university managers to the founders of companies with (0.81) and the lowest impact factor was related to the component of creating a suitable incentive atmosphere and encouraging successful projects with (58/5). 0) was. Also, the final model of the research was approved with fitting indices and standard coefficients.

    Conclusion

    With more focus on the link between science, technology, and academic corporations, universities are moving beyond their traditional roles of researching, teaching, and disseminating knowledge to a more advanced role in creating corporations and promoting academic entrepreneurship. Undoubtedly, in this regard, the moral and behavioral characteristics of managers will play a significant role in the development of knowledge.

    Keywords: Behavioral-ethical characteristics, Managers, Knowledge-based companies
  • Pages 123-129
    Background

    The purpose of this study is to present a practical model of ethical advertising of consumer products in Iran.

    Method

    The present study was qualitative and based on the grounded theory. There was a community of researchers and marketing and advertising specialists and experts in this science, 20 of whom were selected as a sample by snowball method. The data collection tool was an interview. In order to analyze the data, a three-step systematic coding method (open, axial and selective coding) was used.

    Results

    In this model, causal conditions include (reducing sales efficiency, product introduction and market expansion), intervening conditions include (advertising environment and space, advertising laws and culture) and strategies include (content, communication and ethics). The results also showed that practical ethical advertising should lead to customer loyalty, increase credibility, customer trust, purchase decisions and increase sales.

    Conclusion

    An organization that bases its advertising on ethics is more likely to achieve goals such as customer loyalty and brand credibility in the long run, and thus achieve its main goal, which is to influence the decision to buy and increase sales.

    Keywords: Ethical advertising, Consumer products, Grounded theory
  • Pages 130-135
    Background

    One of the main pillars of citizenship rights is to prevent wastage of time and save citizen's time. Therefore, the present study was formed with the aim of conceptualizing and implementing consumer time planning as an important category of professional ethics and citizenship rights.

    Method

    The present study was fundamental and among mixed researches. In the qualitative part, the data method of the foundation was used. The statistical population was experts in the field of time planning in the banking system (deputies, heads of banks and professors of business management) who were selected as a sample using purposive sampling to achieve theoretical saturation of 15 people. The analysis tool was in-depth and controversial and the data were analyzed by coding method with MAXQDA software. In the quantitative part it was a descriptive-correlation method. The statistical population was customers of state-owned banks in Tehran, from which 245 people were selected using available sampling. The instrument of the questionnaire was a researcher-made qualitative section and the data were analyzed by structural equation method using PLS software.

    Results

    In total, by reviewing the research results, 24 initial codes, in the form of 6 central codes (reducing time (reducing the risk of customer expectation), filling the perceived waiting time from the employees' point of view, filling the perceived waiting time from the customer's point of view Time-based service overlap, intra-organizational standards, and time shift) remain exploratory factor analysis. The validity and reliability scores were supported by statistical scale.

    Conclusion

    Organizations try to prevent citizens from wasting their time with proper planning. Consumer time planning in banking processes is one of the manifestations of citizenship rights, and banks can do this in addition to respecting citizenship rights, leading to customer satisfaction and long-term survival of the organization

    Keywords: Ethics, Citizenship rights, Consumer time planning, Time saving
  • Pages 136-142
    Background

    Sin is a feeling that arises from the emphasis on morality. From a marketing perspective, guilt is a negative self-awareness within the individual and the individual, which can lead to future consumer decisions, and this guilt with regrets, is one of the main challenges for marketing managers in maintaining customer loyalty and satisfaction. Therefore, the purpose of this study is to identify the antecedents and consequences of consumer guilt and regret in purchasing decisions.

    Method

    The present study was qualitative and phenomenological. The study population consisted of buyers of highly mentally challenged goods such as homes, cars, travel, cell phones, and home appliances with whom they had lived a life of regret. Among them, 21 people were selected as a sample based on multiple targeted sampling method (intensity and snowball). Data were collected using in-depth interviews. In the analysis stage, the data were analyzed through the process of continuous data comparison and open, axial and selective coding, as well as cognitive mapping analysis, concepts, categories and themes.

    Results

    The findings show the extraction of 338 concepts by open coding. Considering the relationship between concepts at the axial coding level, 23 categories have been identified. In the selective coding stage, 9 themes were identified and finally, based on the cognitive mapping approach, 4 relational themes were extracted.

    Conclusion

    Individual effective factors and perceived risk in the socio-economic and cultural context cause feelings of guilt and remorse in the consumer, which leads to consumer emotional reactions and abandonment of shopping. Conflict and irreversibility of the decision were also identified as intervention conditions.

    Keywords: Consumption ethics, Guilt, Consumer regret
  • Pages 143-153
    Background

    Ethics is a requirement of all professions and organizations, maintaining a sustainable competitive advantage in an industry is also an issue that requires constant updating of existing technologies and the development of new technologies, in this study based on the relationship between technology selection indicators Competitive advantage was discussed with professional ethics.

    Method

    The present study is a survey-applied type. The statistical population was employees and experts in downstream petrochemical industrial units in 2019, from which 104 people were randomly selected as a sample. The subject was a researcher-made questionnaire to assess the indicators of technology selection and professional ethics. Data analysis was performed using Amos 21 software and structural equation modeling.

    Results

    The results indicate a significant positive and negative effect of technology selection indicators (technological factors, technical factors, financial factors, business factors, organizational factors and environmental factors) on the elements of professional ethics, level of ethical progress, organizational environment, was the center of internal and external control and observance of scientific laws and standards.

    Conclusion

    The important point here is the choice of technology based on the model in downstream petrochemical industrial units, but it is important to use a method based on collective wisdom and taking into account all the opinions of technology ethics experts by avoiding trial and error or waste of human resources.

    Keywords: Professional ethics, Technology selection, Technology transfer
  • Pages 154-161
    Background

    The purpose of this study is to investigate the factors affecting effective human resource management based on social responsibility indicators in the Tehran Real Estate and Documents Registration Organization.

    Method

    This purpose-based research is applied-developmental. In the first phase of the study, the statistical population of the study was 1789 employees of the General Office of Deeds and Real Estate of Tehran Province in the area of ​​14 offices of Tehran in 1399, which was determined by simple random sampling using Cochran's formula 317 people as a sample. Data were collected through a questionnaire and data analysis using SPSS software and factor analysis test. In the second phase of the research, 15 people from academic experts in the field of human resource management were identified using purposive sampling and using AHP method, the importance of each of the criteria and indicators was determined.

    Results

    Factor analysis of indicators also led to the summary of indicators in four general groups: fair evaluation of employee performance, fair employment, providing material and spiritual incentives for employees and continuous training of employees. Indicators of paying attention to equal (non-discriminatory) behavior in the recruitment process, observing gender equality in hiring employees, attracting quality employees, fair rewards and social benefits in order to guarantee participation benefits for employees, not being indifferent to staff training as well. The most important indicators were determined using AHP method.

    Conclusion

    Human resource management based on social responsibility changes the thinking and perception of an organization and allows this organization to apply a new level of its activities and actions. In this regard, human resources at all levels of the organization has a more prominent role than other factors and several factors play a role in its efficiency.

    Keywords: Ethics, Social responsibility, Human resource management
  • Pages 162-168
    Background

    Today, mobile commerce is growing at a high rate. Considering the capabilities of mobile commerce, the study of ethical and social factors affecting users based on the acceptance of mobile commerce has been significantly considered by researchers and the business community. The purpose of this study is to analyze the ethical and social factors affecting digital marketing in the field of online service startups.

    Method

    The present study was qualitative, exploratory and survey. The statistical population was experts in the field of e-commerce and aware of digital marketing issues, 10 of whom were selected as the sample until the theoretical saturation by snowball method. The data collection tool was an in-depth structured interview and finally the data were analyzed by coding method.

    Results

    Based on the analysis of experts, 27 identification concepts, of which 8 were secondary codes and finally were located in 2 axial codes.

    Conclusion

    According to the results of ethical and social factors affecting the marketing of digital marketing model in the field of online service startups are: social habits, social impact and participation (social factors), usefulness, justice, security, acceptance, attention to customer perspective (Ethical factors).

    Keywords: Ethics, Community, Digital marketing, Online service startups
  • Pages 169-175
    Background

    The main purpose of this study was to present a model of ethical antecedents of customers' shopping behavior with emphasis on case study services (Ofogh Kourosh stores).

    Method

    The present study is a development that was done with a qualitative approach. In this study, the grounded theory method was used. The statistical population included the marketing experts of Ofogh Kourosh stores as well as academic experts including researchers and university professors, who were selected using a snowball sampling method of 25 people. The data collection tool was a semi-structured in-depth interview. The sample size continued until full saturation after the interview and data analysis. Thematic coding method was used to analyze the information.

    Results

    The validity of the findings was done by using the method of reconstructing reality and people outside the scope of research. According to the results obtained from the proposed framework, 8 main categories (ethical characteristics, demographic factors, psychological factors, situational and environmental factors, cultural factors, marketing mix factors, service quality, and product-related characteristics) were extracted.

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be said that a set of factors play a role in sudden buying behavior and along with demographic, environmental and ... factors, we can emphasize the role of cultural, cultural and psychological ethical factors.
     
    Keywords: Antecedents, Sudden purchasing behavior, Psychological

    Keywords: Antecedents, Sudden purchasing behavior, Psychological
  • Pages 176-186
    Background

    In today's society, we are witnessing the increasing attention of individuals and institutions to ethical marketing. Given the importance of the banking industry, the purpose of this study was to design an ethical marketing model in the banking industry.

    Method

    The present study was qualitative and based on the data theory of the foundation and in particular the systematic design of Strauss and Corben was used in it. The statistical population included bank managers, policy makers and experts in the field of marketing and human resource management who were selected from 21 people by theoretical sampling method until the categories reached theoretical saturation. The research tool was an unstructured in-depth interview. Qualitative data were analyzed using open, centralized and selective coding.

    Results

    In the open coding stage, 87 categories were obtained, which in the next step, these categories were classified into 30 general categories, and finally, in the selective coding stage, 29 sub-categories were expressed in the form of 8 main categories.

    Conclusion

    Based on the research results, 8 main categories were identified, including individual factors (managers 'attitudes toward ethical marketing, meritocracy, and attention to managers' abilities and skills); Organizational factors (organizational culture, laws and regulations, organizational structure and financial and physical resources); Underlying factors (management and macro-policy-making and employee ethics); Environmental factors (role of government, socio-cultural factors and economic factors); Micro-level strategies (paying attention to meritocracy in bank management, ethical training of bank managers and delegating authority to employees); Macro-level strategies (sharing the experiences of bank managers, organizational independence, and reviewing and refining laws and regulations); And there are individual consequences (customer satisfaction and increasing customer loyalty) and organizational consequences (improving efficiency and effectiveness, accountability and organizational reputation) in the ethical marketing process model of the banking industry.

    Keywords: Ethical marketing, Banking industry, Grounded theory
  • Pages 187-194
    Background

    The main purpose of this study is to investigate the components and indicators of the human capital reporting model in organizations with emphasis on ethical components.

    Method

    This research is an applied research. The statistical population of this study is 340 theoretical and experimental experts in the field of human and financial resource management of government organizations with emphasis on the city of Tehran. Scientific and experimental documents were used and for data analysis, fuzzy Dimitrel multivariate analysis methods, Kolmogorov-Smirnov test, heuristic factor analysis and structural equations, Cronbach's alpha test in Smart PLS software were used.

    Results

    Human capital indicators identified six factors of talent, education, health and well-being, job position, employee performance and professional ethics. The results of factor analysis and confirmatory factor analysis of human capital showed that the research model has a good fit and the factor structure considered for it is acceptable (GOF = 0.408).

    Conclusion

    The future competitive advantage of organizations depends on the effective and appropriate use of intangible offices such as human capital. The present study showed that various components are important in human capital reporting, but undoubtedly the most important of them is paying attention to talent, training and professional ethics in human resources. And other components such as employee performance, health and job status are of secondary importance.

    Keywords: Ethics, Reporting, Human capital
  • Pages 195-202
    Background

    Branding is an approach that helps customers choose a company's product from the products of competing companies. The purpose of this study was to identify the ethical factors of branding organic products.

    Method

    The present study was qualitative and based on the data foundation approach. The statistical population was experienced professionals and experts in the field of marketing who were selected as a sample by purposive sampling method. The research tool was a semi-structured interview. Finally, the data were analyzed by coding methods using maxqda software.

    Results

    86 open codes were identified out of 331 concepts. Finally, 86 initial codes were identified in the form of 18 categories.

    Conclusion

    Based on the research results, it was found that in order to present an ethical brand for organic products, items such as knowledge and insight of production and development, marketing methods, product characteristics, environmental social responsibility, in contexts such as customer needs, competitive advantage should be considered. To be placed. In this way, we must pay attention to the cultural and ethical factors of consumption and the level of risk in order to achieve results such as value, awareness, image and brand identity and customer loyalty.

    Keywords: Ethics, Branding, Organic products