فهرست مطالب

فصلنامه دامپزشکی ایران
سال نوزدهم شماره 79 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • بهنام آریان، جواد قاسم زاده، سراج بیتا* صفحات 5-12
    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات غلظت های تحت کشنده نیترات نقره بر تغییرات نشان گرهای زیستی استرس اکسیداتیو (سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل و مالون دی آلدیید) هپاتوپانکراس میگوی پا سفید غربی (Litopenaeus vannamei) انجام شد.  ابتدا غلظت کشندگی میانی نیترات نقره  طی 96 محاسبه شد و میزان آن 084/0 میلی گرم در لیتر به دست آمد.  سپس پست لارو های میگوی پا سفید غربی طی 21 روز با غلظت های تحت کشنده نیترات نقره در 4 تیمار شامل تیمار 1:  (LC5010% (mg/L0084/0)، تیمار 2: (LC5025% (mg/L021/0)، تیمار 3: (LC5050% (mg/L042/0) و تیمار 4: (LC5075% (mg/L063/0) و یک تیمار نیز به عنوان تیمار شاهد مواجهه شدند.  طبق نتایج، در بافت هپاتوپانکراس فعالیت سوپر اکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در تیمار 3 و 4 در مقایسه تیمار شاهد کاهش معنی دار و مالون دی آلدیید افزایش معنی داری داشته است.  نتایج این مطالعه نشان داد که مواجهه با غلظت های mg/L042/0 و mg/L063/0 نیترات نقره سبب آسیب اکسیداتیو بافت هپاتوپانکراس میگوی پاسفید غربی (Litopenaeus vannamei) شده است.
    کلیدواژگان: سمیت، نیترات نقره، استرس اکسیداتیو، میگوی پا سفید غربی (Litopenaeus vannamei)
  • آیسان بیرامی، عبدالله عبدالله پور، رامین کفاش الهی*، داریوش مهاجری صفحات 13-20

    امروزه بیماری های تنفسی یکی از مشکلات شایع در حیوانات و همین طور انسان می باشند.  یکی از راه های مقابله و کنترل بیماری های تنفسی استفاده از دارو های برونکودیلاتور مانند سالبوتامول و فورمترول می باشد.  هدف از انجام مطالعه حاضر مقایسه تاثیر سالبوتامول و فورمترول بر تغییرات الکتروکاردیوگرام، فشارخون و میزان پتاسیم و گلوکز سرم در سگ بود.  بدین منظور از 15 قلاده سگ بومی نر بالغ استفاده شد.  پس از بررسی وضع سلامت، حیوانات به سه گروه شاهد، تیمار با سالبوتامول و فورمترول تقسیم؛ و در گروه های تیمار داروهای سالبوتامول و فورمترول روزانه با دوز یک پاف در دو نوبت صبح و شب به مدت 7 روز پشت سر هم به صورت استنشاقی تجویز گردید.  پس از اتمام دوره و گذشت 4 ساعت از آخرین تجویز، الکتروکاردیوگرام، فشارخون و میزان اشباع اکسیژن خون شریانی سنجیده شد.  جهت سنجش میزان پتاسیم و گلوکز خون، از ورید سفالیک به میزان 5 میلی لیتر خون گیری به عمل آمد.  تجویز سالبوتامول موجب کاهش معنی دار فشارخون سیستولی و دیاستولی شده، در حالی که فورمترول باعث افزایش غیرمعنی دار فشارخون گردید.  سالبوتامول و فورمترول باعث افزایش معنی دار در تعداد ضربان قلب گردید.  میزان پتاسیم خون و همچنین فاصله RR در نوار الکتروکاردیوگرام در گروه های تیمار با هر دو دارو در مقایسه با گروه شاهد کاهش معنی داری داشت.  اما میزان گلوکز خون، تنها در گروه تیمار با سالبوتامول نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری را نشان داد.  با توجه به نتایج به دست آمده تجویز سالبوتامول و فورمترول موجب کاهش پتاسیم و افزایش گلوکز خون در سگ می گردد.  همچنین مصرف سالبوتامول عوارض قلبی و توان آریتمی زایی بیشتری نسبت به فورمترول از خود نشان داد.  به همین جهت تجویز داروی سالبوتامول و فورمترول باید با احتیاط و کنترل بیشتری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: سالبوتامول، فورمترول، الکتروکاردیوگرام، فشارخون، سگ
  • فاطمه پژوم*، حسین حمیدی نجات، محمدرحیم حاجی حاجیکلایی، عباس جلودار صفحات 21-31

    کنه ها بندپایانی انگلی و خون خوارند.  گونه های مختلف کنه به عنوان ناقلین مهم پاتوژن های دامی و انسانی مطرح می باشند.  شناسایی و تشخیص دقیق و همچنین پایش مداوم آن ها می تواند در کاهش بیماری های دامی به خصوص در انتقال  برخی تک یاخته ها موثر باشد.  میکروسکوپ الکترونی به عنوان ابزاری کارآمد در بررسی های مورفولوژیک و شناسایی دقیق کنه ها بسیار سودمند است.  در مطالعه حاضر با بهره گیری از این ابزار به شناسایی دقیق کنه های جمع آوری شده از دو منطقه خوزستان و مازندران در 4 فصل متوالی پرداخته شده است.  از مجموع 6954 کنه جمع آوری شده از سطح بدن گاو، گوسفند و بز در دو استان ذکر شده 13 گونه شامل:  ریپی سفالوس تورانیکوس، ریپی سفالوس بورسا، ریپی سفالوس سنگویینوس، ریپی سفالوس (بوفیلوس) آنولاتوس، هیالوما آناتولیکوم آناتولیکوم، هیالوما آناتولیکوم اکسکاواتوم، هیالوما آسیاتیکوم آسیاتیکوم، هیالوما مارژیناتوم، درماسنتور مارژیناتوس، همافیزالیس پاروا، همافیزالیس پونکتاتا، همافیزالیس اینرمیس و ایکسودس رسینوس تشخیص داده شدند.  بر اساس نتایج عواملی از قبیل دمای هوا و فصل نمونه برداری ارتباط مستقیمی با جنس کنه جدا شده دارد.  نتایج مطالعه حاضر ثابت کرد نسبت فراوانی کنه ریپی سفالوس در فصول مختلف سال در استان خوزستان و مازندران از الگوی نسبتا مشابهی پیروی کرده است.

    کلیدواژگان: کنه، میکروسکوپ الکترونی، ریپی سفالوس، خوزستان، مازندران
  • رحیم پیغان*، حسین مومنی، معصومه بشیری، زهرا بصیر صفحات 32-38
    خانواده سیچلیده شامل بیش از 1300 گونه ماهی هستند که با توجه به تنوع زیاد گونه ای، تفاوت های فنوتیپی زیادی نیز با یکدیگر دارند.  این مطالعه با هدف مقایسه بافت شناسی کبد، طحال و پانکراس چهار گونه از خانواده سیچلیده شامل ماهی اسکار، سیچلید تگزاسی، سیچلید زرافه ای و گرین ترور انجام شده است.  بدین منظور از هر گونه ماهی، تعداد 4 قطعه ماهی به ظاهر طبیعی انتخاب شده و پس از کشتن، نمونه های بافتی از هر گونه تهیه گردید.  نمونه های بافتی پس از طی مراحل آماده سازی، به دو روش هماتوکسیلین-ایوزین (H&E) و پریودیک اسید شیف (PAS) رنگ آمیزی شدند.  نتایج نشان داد بافت کبد همه ماهی ها دارای بافت پانکراسی در اطراف عروق بزرگ بوده و از نظر ظاهری تقریبا مشابه بودند.  سلول های کبدی در دو گونه سیچلید گرین ترور و زرافه ای نسبت به دو گونه دیگر به طور معنی داری بزرگ تر بودند.  در نسبت بین سلول های کبدی به پانکراسی نیز این تفاوت معنی دار بوده است.  سلول های کبدی ماهی سیچلید زرافه ای از نظر اندازه از ماهی گرین ترور به طور معنی داری بزرگ تر بودند.  در حالی که سلول های پانکراسی اگزوکرین تفاوت معنی داری بین 4 گونه ماهی نشان ندادند.  طحال در چهارگونه ماهی مورد بررسی از نظر پراکنش و میزان مراکز ملانوماکروفاژ، بسیار متفاوت بود.  سلول های پانکراس در رنگ آمیزی PAS، به دلیل وجود گلیکوژن به رنگ قرمزتر مشاهده شدند ولی سلول های کبدی واکنش ضعیف تری را نشان دادند.  افزایش اندازه سلول های کبدی ممکن است در اثر هیپرتروفی این سلول ها در اثر نوع غذای مصرفی یا تفاوت گونه ای باشد که نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: سیچلاید، اسکار، بافت شناسی، طحال، کبد
  • سید مصطفی پیغمبری*، منصور بنانی، محمد یوسفی، کیوان تدین، محسن بشاشتی صفحات 39-53

    اورنیتوباکتریوم رینوتراکیال (ORT)، باکتری نوظهور بیماری زای تنفسی است که خسارات اقتصادی مهمی را در صنعت طیور ایجاد می کند.  مطالعات قبلی در ایران شباهت های مولکولی و ژنتیکی بالایی را بین جدایه های ORT طی سال های 1999-2009، براساس SDS-PAGE، ERIC-PCR و تعیین توالی ژن 16S rRNA نشان داد.  هدف از مطالعه حاضر تعیین ژنوتیپ جدایه های ORT به دست آمده از ماکیان صنعتی با استفاده از روش های تکثیر تصادفی پلی مورفیسم DNA (RAPD) و تعیین تیپ توالی یابی چندجایگاهی (MLST) بود.  در این مطالعه، از 30 باکتری ORT جدا شده از ماکیان صنعت طیور ایران در سال های 1379 تا 1395 تایید شده به روش بیوشیمیایی و مولکولی استفاده شد.  آزمایش RAPD با استفاده از پرایمر OPG11 بر روی تمام نمونه های ORT مورد مطالعه انجام شد.  با توجه به نتایج آزمون RAPD از بین 30 جدایه ORT تنها 5 جدایه برای آزمون MLST انتخاب شدند که برای انجام آن، هفت جفت پرایمر برای تکثیر و توالی یابی ژن های خانه دار adk، aroE، fumC، gdhA، mdh،pgi  و pmi طراحی گردید.  در آزمون RAPD با استفاده از پرایمرOPG11 ، تعداد 9 ژنوتیپ متفاوت مشاهده شد.  توالی DNA الل های این هفت لوکوس، در خصوص هر 5 سویه ORT، با توالی آلل های موجود در بانک اطلاعاتی MLST مقایسه شدند.  چهار ORT از پنج جدایه مورد مطالعه متعلق به تیپ سکانسی 9 (ST9) بودند و یک سویه هم تیپ سکانسی جدیدی بود.  بر اساس یافته های این مطالعه، یک تیپ سکانسی جدید از ORT های طیور صنعتی در ایران گزارش گردید که پیش از این از سایر نقاط جهان گزارش نشده است.  مطالعات بعدی جهت بررسی تعداد بیش تری از جدایه های ORT، می تواند در تشخیص تیپ های مختلف سکانسی و تیپ سکانسی غالب در کشور کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال، ژنوتایپینگ، طیور، MLST، RAPD-PCR
  • محمد حسن زاده، محمد عبدالشاه*، علیرضا یوسفی، آیدین ملوکی، فرهاد حق شناس صفحات 54-63

    بیماری نیوکاسل از بیماری های مهم ویروسی طیور است که خسارت اقتصادی قابل توجهی را به واحدهای پرورشی وارد می سازد.  برای کنترل همه گیری این بیماری، ارزیابی مداوم پاتوتیپ و ژنوتیپ ویروس های در گردش ضروری است.  پژوهش کنونی با هدف مطالعه فیلوژنی و تعیین شاخص های بیماری زایی ویروس نیوکاسل در گردش مرغداری های استان مازندران طی همه گیری سال 1397 انجام شد.  پس از جداسازی ویروس از مغز جوجه های تلف شده متعلق به پنج مرغداری مختلف، شاخص های بیماری زایی داخل مغزی و متوسط زمان القای مرگ جنینی آن ها تعیین شد.  برای انجام آنالیز فیلوژنی، به دنبال استخراج RNA و انجام RT-PCR، توالی ژن F تعیین و با ویروس های موجود در بانک ژن مورد مقایسه قرار گرفت.  نتایج نشان داد که ویروس های عامل همه گیری با شاخص بیماری زایی داخل مغزی 97/1 و متوسط زمان مرگ جنینی 56 ساعت، متعلق به پاتوتیپ ولوژن، و از نظر حدت نزدیک به سویه های استاندارد چالش بودند.  همچنین بر اساس نتایج آنالیز فیلوژنی، این ویروس ها در دسته ی ژنوتیپ VII قرار گرفتند.  با تعیین هویت فنوتیپی و ژنوتیپی ویروس های جدا شده، شواهد بالینی و کالبدگشایی منبی بر ولوژنیک و احشایی بودن شکل بیماری به تایید رسید.  این مطالعه نشان داد ویروس عامل تلفات در گله های طیور صنعتی استان مازنداران در سال 1397، حدتی نزدیک به سویه های استاندارد چالش و در دسته ی ویروس های نیوکاسل با ژنوتیپ VII و ساب ژنوتیپ VII.1.1 قرار دارد؛ لذا می توان از این جدایه به عنوان یک سویه بومی حاد، برای انجام آزمایش های چالش و ارزیابی عملکرد برنامه های واکسیناسیون پیش گیرانه، استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آنالیز فیلوژنیک، حدت، ژنوتیب، شاخص بیماری زایی، گوشتی، ویروس بیماری نیوکاسل
  • حسین حمیدی نجات*، اتوسا حمدباغستانی، سارا لرکی، بهمن مصلی نژاد صفحات 64-74
    تریکومونیازیس در گربه ها توسط انگل اجباری تری تریکوموناس فتوس ایجاد می گردد.  این تک یاخته سبب التهاب روده بزرگ، اسهال آبکی و گاهی نیمه شل و خونی، نفخ، زورپیچ و بی اختیاری در دفع مدفوع گربه های مبتلا می شود.  هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی آلودگی گربه های خانگی شهرستان اهواز به این انگل از طریق روش گسترش مستقیم و کشت در محیط دورسه و روش مولکولی PCR بوده است. بدین منظور از 100 قلاده گربه خانگی مورد مطالعه، نمونه گیری از مدفوع به طور روزانه انجام گرفت و سن و جنسیت حیوانات ثبت گردید. نمونه گیری از مدفوع گربه ها با استفاده از سوآپ به صورت مستقیم انجام شد و لام مرطوب تهیه گردید. از لام های تهیه شده یک درصد آلوده به انگل تری ترکوموناس فتوس بودند.  کشت در محیط کشت دورسه جهت بازیابی و تکثیر انگل صورت گرفت و پس از استخراج DNA با استفاده از کیت استخراج از مدفوع، PCR اولیه و سپس ثانویه بر روی نمونه ها انجام گرفت.  نتایج به دست آمده نشان داد که 18 درصد (18 از 100) از گربه ها به انگل تری تریکوموناس آلوده بودند. بیشترین میزان آلودگی در گربه های اسهالی و دارای سابقه اسهال به میزان 3/83 درصد (15 از 18) بود و بعد از آن گربه های دارای سابقه اسهال 66/66 درصد (8 از 12) بود.  همچنین میزان آلودگی در گربه های زیر یک سال 14 درصد (14 از 100) بود که به صورت معنی داری بیشتر از گربه های با سن بالای یک سال، 4 درصد (4 از 100)، بود.  لازم به ذکر است که جنس گربه ها در میزان آلودگی نقشی نداشت.  نتایج مطالعه حاضر نشان داد که درصد قابل توجهی از گربه های خانگی شهرستان اهواز در معرض آلودگی به این انگل قرار داشتند.
    کلیدواژگان: تری تریکوموناس فتوس، محیط کشت، تریکومونیازیس، واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR)، گربه
  • مهدی دانایی فر، سید امیرمحمد حسینی، جمشید کبیری، فرزانه حسینی، مرتضی حسینی نژاد* صفحات 75-82

    هدف از انجام این مطالعه، بررسی مقایسه ای اثرات قلبی عروقی دو ترکیب دارویی تورسماید - انالاپریل - دیگوکسین و فروزماید - انالاپریل - دیگوکسین در سگ های تحت درمان می باشد.   بدین منظور 5 قلاده سگ نژاد مخلوط 5/1 ساله انتخاب شدند تا در سه نوبت (نوبت اول به عنوان گروه کنترل، نوبت دوم به عنوان گروه یک و نوبت سوم به عنوان گروه دو) اکوکاردیوگرافی شوند.  در گروه کنترل هیچ دارویی استفاده نشد.  در گروه اول داروی فروزماید با دوز 5/2 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم، داروی انالاپریل با دوز 5/0 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم و داروی دیگوکسین با دوز 3 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم و در گروه دوم داروی تورسماید با دوز 3/0 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم، داروی انالاپریل با دوز 5/0 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم و داروی دیگوکسین با دوز 3 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم و همگی به صورت خوراکی تجویز گردید و یک ساعت بعد اکوکاردیوگرافی از سگ مورد نظر گرفته شد.  پارامترهای اکوکاردیوگرافی اندازه گیری شده شامل:  اندازه بطن چپ در زمان سیستول، اندازه بطن چپ در زمان دیاستول، ضربان قلب و کوتاهی نسبی بود.  نتایج به دست آمده از هر گروه، با استفاده از روش آنالیز آنووای یک طرفه مورد ارزیابی قرار گرفت.  نتایج این مطالعه نشان دهنده این بود که تغییرات ضربان قلب و تغییرات اندازه بطن چپ در زمان دیاستول بین گروه های کنترل و سایر گروه ها معنی دار نبود، در حالی که اندازه بطن چپ در زمان سیستول به طور معنی داری در گروه دریافت کننده تورسماید-انالاپریل-دیگوکسین کم تر از سایر گروه ها بوده است، همچنین در این مطالعه دیده شد که تغییرات کوتاهی نسبی در گروه دریافت کننده تورسماید-انالاپریل-دیگوکسین، به طور معنی داری بیش تر از دو گروه دیگر بوده است.  نتایج این مطالعه نشان دهنده تاثیرات بهتر داروی تورسماید نسبت به فروزماید در بهبود عملکرد قلبی و افزایش کوتاهی نسبی می باشد اما هر دو دارو دارای تاثیرات مشابهی بر دیگر شاخص های قلبی هستند.

    کلیدواژگان: سگ، اکوکاردیوگرافی، فروزماید، انالاپریل، دیگوکسین، تورسماید
  • علیقلی رامین*، غلامرضا عبدالله پور، آزاده حسین زاده، فرید عزیززاده، سینا رامین، یوسف خلیلی، داوود ثناجو، پریا قهرمانی، ساسان ایران نژاد صفحات 83-94
    لپتوسپیروز  بیماری مشترک انسان و دام است که با تب، یرقان، سقط جنین و هموگلوبینوری مشخص می شود.  بیماری گسترش وسیع داشته و تعیین سروتیپ های غالب، برنامه کنترل و پیش گیری را تسریع می کند. 862 نمونه خون از نشخوارکنندگان شامل گاو (نژاد هلشتاین و سیمنتال)، گاومیش، گوسفند، بز، اسب و قاطر تهیه شدند.  سرم ها با استفاده از روش آگلوتیناسیون میکروسکوپی به منظور جستجوی پادتن ضد 6 سروتیپ زنده لپتوسپیرا اینتروگانس آزمایش شدند. میزان شیوع آلودگی دام ها 54/19% بود که بالاترین آن در هلشتاین (36%) و پایین ترین در قاطر (9/6%) بود. همچنین 4/25% گاومیش ها، 3/19% گوسفندها، 7/13% سیمنتال، 2/19% بزها، 3/16% اسبان مثبت بودند. در همه گونه ها آلودگی نرها بیشتر از ماده ها بوده که تفاوت معنی دار نبود.  بیش ترین فراوانی مربوط به سروتیپ پومونا و کم ترین آنها کانیکولا بود.  در نشخوارکنندگان با افزایش سن میزان آلودگی نیز افزایش داشت.  از آنجایی که در بین دام های تحت مطالعه، فراوانی آلودگی در نشخوارکنندگان بیشتر از تک سمی ها بوده است و در بین نشخوارکنندگان نیز فراوانی آلودگی گاو نژاد هلشتاین از بقیه بیشتر بوده است، از واکسیناسیون در این نوع دام می توان برای پیشگیری از ابتلای بیشتر و همچنین آلودگی در انسان بهره جست.
    کلیدواژگان: نشخوارکننده، تک سمی، سروتیپ، لپتوسپیرا، جنس، سن
  • سمکو زارعیان، وحید نجارنژاد*، فرناز ملکی فرد صفحات 95-103
    کوکسیدیوزیس یک بیماری مهم است که توسط گونه های مختلف آیمریا ایجاد می شود.  در این مطالعه فراوانی انواع گونه های آیمریا در گوسفندان و بزهای شهرستان ارومیه در فصول مختلف سال مورد بررسی قرار گرفت.  برای این منظور از بهمن 1398 تا بهمن 1399، تعداد 280 راس گوسفند و بز مورد بررسی قرار گرفت.  شناسایی انواع آیمریا به روش کشت مدفوع توسط بیکرومات پتاسیم (2 درصد) انجام شد.  از 280 راس نشخوارکننده کوچک تحت مطالعه، 48 راس (14/17 درصد) به انواع گونه های آیمریا آلوده بودند.  از گوسفندان تحت مطالعه، 6 گونه ی آیمریا انترکاتا (54/40 درصد)، آیمریا پاروا (91/18 درصد)، آیمریا فوره ای (21/16 درصد)، آیمریا اوینا (81/10 درصد)، آیمریا آهساتا (10/8 درصد) و آیمریا پالیدا (4/5 درصد) شناسایی شد.  همچنین در بزهای مورد بررسی سه گونه ی آیمریا ارلوینگی (54/54 درصد)، آیمریا کریستنسنی (27/27) و آیمریا پالیدا (18/18) شناسایی شد.  نتایج این مطالعه نشان داد آیمریا های آسیب رسان در گوسفندان و بزهای شهرستان ارومیه وجود دارد.  با توجه به اهمیت صنعت پرورش گوسفند و بز در شمال غرب کشور، درمان های پیش گیرانه و دوره ای می تواند تا حد زیادی از عوارض این بیماری یعنی کاهش تولید و کاهش رشد به ویژه در جوان ترها جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: کوکسیدیوزیس، ایمریا، گوسفند، بز، ارومیه
  • زهرا شمشیری، علی گودرزتله جردی*، سید مسعود ذوالحواریه، محمد کمال پور، علیرضا سازمند صفحات 104-116
    بارتونلا‏ها باکتری‏های بیماری‏زای کم تر شناخته شده ای هستند که طیف وسیعی از حیوانات اهلی، وحشی و همچنین انسان‏ها را آلوده می‏کنند.  در حالی که این باکتری ها یک عامل بیماری‏زای مهم مشترک بین انسان و دام محسوب می‏شوند، اطلاعات محدودی در مورد میزان فراوانی و انواع گونه های آلوده کننده سگ ها در ایران وجود دارد.  این مطالعه با هدف شناسایی مولکولی گونه های مختلف بارتونلا در سگ ها و ناقل‏های بندپای آن ها در شهرستان‏های همدان و کرمانشاه انجام گرفت.  DNA ژنومیک خون 100 قلاده سگ شامل سگ های خانگی، خیابانی و پناهگاهی شهرستان‏های همدان (45= n) و کرمانشاه (55= n) و همچنین DNA ژنومیک 25 کک کتنوسفالیدس کنیس، شش کک پولکس ایریتانس و 12 کنه ریپیسفالوس سنگویینیوس که از 9 سگ آلوده جمع آوری شده بود استخراج شد.  نمونه ها با استفاده از دو روش PCR معمولی مجزا جهت شناسایی ژن های ITS و rpoB اختصاصی جنس بارتونلا، بررسی شدند.  در نهایت توالی نوکلیوتیدی نمونه‏های مثبت مورد آنالیز فیلوژنتیکی قرار گرفتند.  از 100 قلاده سگ بررسی شده تعداد 14 قلاده سگ (10 قلاده از همدان برابر 2/22 درصد و 4 قلاده از کرمانشاه برابر  2/7 درصد) آلودگی به گونه های بارتونلا را نشان دادند.  نتایج توالی‏یابی و آنالیز فیلوژنتیکی نشان داد که آلودگی به بارتونلا وینسونیای تحت گونه برخوفیای و کاندیدیاتوس بارتونلا مروکسیای در سگ های این دو منطقه وجود دارد.  همه‏ سگ های آلوده در پناهگاه ها نگهداری می شدند.  DNA بارتونلا در هیچ یک از نمونه‏های کک جمع‏آوری شده از روی سگ‏ها جداسازی نشد، اما یک کنه ریپیسفالوس سنگویینیوس از یک سگ که فاقد آلودگی در خون خود بود واجد DNA بارتونلا تشخیص داده شد.  فراوانی قابل توجه آلودگی به گونه های مختلف زیونوتیک بارتونلا در سگ های شهرستان‏ کرمانشاه اهمیت این بیماری منتقله از ناقلین و همچنین اهمیت سگ‏های آلوده در انتشار عامل این بیماری در منطقه و متعاقبا انتقال آلودگی به انسان را مشخص می‏کند.
    کلیدواژگان: بارتونلا، زئونوز، سگ، بندپا، کرمانشاه، همدان، PCR
  • حسن صیدی سامانی، امیر نیاسری نسلجی*، علی شجاعی، مهدی گنج خانلو، محمد بنی نجار صفحات 117-126
    هدف مطالعه حاضر مقایسه دو روش القای فحلی در خارج از فصل تولیدمثل با استفاده از پروژسترون تزریقی و یا اسفنج در میش های نژاد شال بود.  تعداد 108 راس میش غیرآبستن نژاد شال بر اساس سن و نمره بدنی به دو گروه آزمایشی شامل: گروه تزریق (تعداد: 54، سن: 21/3±0/33 ماه، نمره بدنی: 11/0±5/2) و گروه اسفنج (تعداد: 54 راس، سن: 58/3±5/37 ماه، نمره بدنی: 11/0±6/2) تقسیم شدند.  میش های گروه تزریق 4 تزریق متوالی پروژسترون (50 میلی گرم، زیرجلدی) به فاصله 72 ساعت دریافت داشتند.  میش های گروه اسفنج، اسفنج داخل مهبلی آغشته به پروژسترون (40 میلی گرم فلوجستون استات) به مدت 14 روز دریافت داشتند.  هورمون eCG (300 واحد بین المللی، عضلانی) همزمان با خروج اسفنج و 48 ساعت پس از آخرین تزریق پروژسترون تزریق گردید.  دوازده ساعت پس از تزریق eCG، فحل یابی با استفاده از قوچ های مجهز به پیشبند انجام شد.  در فاصله 56-50 ساعت پس از تزریق eCG، تلقیح مصنوعی به روش لاپاروسکوپی با استفاده از اسپرم تازه (یکصد میلیون در 2/0 میلی لیتر در هر شاخ رحم) انجام شد.  تشخیص آبستنی با استفاده از دستگاه سونوگرافی، 35 روز پس از تلقیح مصنوعی صورت پذیرفت.  فراوانی بروز فحلی در گروه اسفنج (1/74 درصد) بیش تر از گروه تزریق (9/38 درصد) بود.  فاصله بین فحلی ایستا تا تلقیح مصنوعی، نرخ باروری، نرخ چندقلوزایی و میزان تزاید گله در دو گروه مشابه بود.  میزان آبستنی در میش هایی که در فاصله 24 ساعت بعد از فحلی ایستا تلقیح شدند در گروه تزریق (2/76 درصد) بیشتر از گروه اسفنج (5/42درصد) بود.  به طور خلاصه، با توجه به مشابه بودن تزاید گله، به عنوان شاخص نهایی در عملکرد تولید مثل گله، هزینه کمتر، دسترسی آسان و عدم دخالت در دستگاه تولیدمثل در روش تزریق، می توان استفاده از روش تزریق در القای فحلی در خارج از فصل تولید مثل میش را توصیه نمود.
    کلیدواژگان: القای فحلی، پروژسترون تزریقی، اسفنج داخل مهبلی، فصل غیر تولیدمثل، میش شال
  • نسرین طهماسبی، مصطفی محقق دولت آبادی*، محمدرضا بحرینی بهزادی صفحات 127-134
    امروزه اهمیت میوه بلوط به عنوان یک ماده غذایی به عنوان جایگزین ذرت در صنعت طیور شناخته شده است.  این میوه حاوی مقادیر قابل توجهی از ترکیبات فنلی مانند تانن است که استفاده از آن را در رژیم های غذایی طیور محدود می کند.  به طور کلی، مواد غذایی حاوی ترکیبات فنلی می توانند بر بیان ژن ها در سیستم ایمنی بدن تاثیر بگذارند.  بنابراین، هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر سطوح مختلف آرد میوه بلوط بر بیان ژن های اینترلوکین -5 و  اینترلوکین -6 در بافت بورس فابریسیوس جوجه های گوشتی بود.  بدین منظور، از سه جیره آزمایشی حاوی صفر، 15 درصد و 20 درصد آرد میوه بلوط برای تغذیه جوجه های گوشتی در یک دوره پرورشی 42 روزه استفاده شد.  در پایان دوره، از 6 قطعه از جوجه های مربوط به هر تیمار (تعداد تکرار برای هر تیمار) پس از کشتار نمونه بافت بورس فابریسیوس جدا سازی و RNA کل از هر کدام استخراج گردید.  بیان ژن ها بررسی و با ژن بتا اکتین نرمال سازی شد.  داده های حاصل از بیان ژن های هدف و مرجع با استفاده از نرم افزار Rest 2009 V2.0.13 ارزیابی آماری گردید.  نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد بیان ژن IL-6 در بافت بورس فابریسیوس در بین تیمارهای مختلف نسبت به گروه شاهد اختلاف معنی داری نداشت اگر چه بیان آن در تیمار 20 درصد آرد میوه بلوط روند کاهشی نشان داد، اما در هر دو تیمار 15 و 20 درصد آرد میوه بلوط نسبت به تیمار شاهد بیان ژن اینترلوکین IL-5 در بافت بورس فابریسیوس به طور معنی داری کاهش یافت.  به طور کلی جایگزینی 15 تا 20 درصد ذرت جیره با آرد میوه بلوط به علت افزایش ترکیبات فنولی جیره می تواند منجر به کاهش بیان ژن های سیستم ایمنی در بافت بورس فابریسیوس در جوجه های گوشتی گردد.  از این رو، پیشنهاد می گردد از سطوح کم ترآرد میوه بلوط در جیره جوجه های گوشتی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: اینترلوکین، بیان ژن، سیستم ایمنی، جوجه گوشتی، میوه بلوط
  • سجاد فاریابی، منصور میاحی*، زهرا برومند، هادی حق بین نظرپاک صفحات 135-144
    بیماری نیوکاسل باعث ایجاد عفونت در طیف گسترده ای از پرندگان می شود و به عنوان تهدیدی جهانی برای صنعت طیور به شمار می آید.  به منظور جداسازی و تعیین هویت مولکولی ویروس نیوکاسل، از پرندگان تلف شده مشکوک به بیماری نیوکاسل 15 گله مادر گوشتی واکسینه شده استان مازندران طی سال های 1399 تا 1400 نمونه های بافتی نای و لوزه های سکومی جمع آوری شد.  نمونه ها به تخم مرغ جنین دار ماکیان 9 روزه تلقیح شدند و مایع آلانتوییک جمع آوری شد.  آزمون RT-PCR جهت ردیابی ژن F ویروس نیوکاسل در مایع آلانتوییک انجام گرفت و محصول PCR سه نمونه تعیین توالی شد و درخت فیلوژنی رسم گردید.  مقایسه نتایج توالی اسیدهای آمینه و نوکلیوتیدی، جدایه های به دست آمده از 3 گله مادر گوشتی نشان می دهد ژنوتیپ VIId در مزارع مادر گوشتی استان مازندران در گردش است که شباهت بین 99 تا 96 درصدی با سویه های قبلی کشور دارد.  این مطالعه نشان داد، جداسازی ویروس نیوکاسل با ژنوتیپ VIId از مزارع مادر گوشتی واکسینه شده در طی دوره تولید بیان گر عدم موفقیت کامل واکسیناسیون در پیش گیری از بیماری نیوکاسل است و لازم است برنامه واکسیناسیون و نوع واکسن ها تغییر یابند.
    کلیدواژگان: بیماری نیوکاسل، مادر گوشتی، ژنوتیپ VIId، RT-PCR
  • علیرضا قدردان مشهدی*، رضا مکوندی، مسعودرضا صیفی آبادشاپوری، مهدی پورمهدی بروجنی صفحات 145-154

    هرپس ویروس اسبی نوع 1، یک ویروس DNA دار است که توزیع جهانی داشته و می تواند با خسارات اقتصادی قابل توجهی همراه باشد.  اگرچه این ویروس واجد واگیری متوسطی است اما به واسطه توانایی در ایجاد آلودگی مخفی در بدن میزبان، می تواند به دنبال فعال شدن، یک خطر بالقوه برای اسبان گله به حساب آید.  مهم ترین سندرم های بالینی ایجاد شده توسط این ویروس، درگیری تنفسی، سقط، میلوآنسفالوپاتی و ایجاد بیماری در نوزادان می باشد.  در مطالعه حاضر که با استفاده از آزمایش PCR روی 150 راس اسب نگهداری شده در 5 شهرستان استان خوزستان (شامل اهواز، شوشتر، شوش، رامهرمز و ماهشهر) صورت گرفت، هیچ مورد مثبتی از حضور DNA این ویروس در خون دام های مورد بررسی به ثبت نرسید.  این یافته نشان دهنده وضعیت قابل قبول اسبان منطقه از نظر حضور این ویروس در زمان انجام تحقیق است.  از مقایسه نتایج تحقیق حاضر با سایر تحقیقات مشخص می شود که میزان حضور EHV-1 در اسبان مطالعات مختلف بسیار متفاوت است.  به نظر می رسد که علت این امر صرف نظر از تفاوت در میزان واقعی آلودگی در مناطق و گله های مختلف، به نوع نمونه، وجود یا عدم وجود نشانه های بالینی (مرتبط با این ویروس) در دام نمونه گیری شده و روش آزمایشگاهی به کار رفته نیز مرتبط باشد.

    کلیدواژگان: اسب، خوزستان، هرپس ویروس اسبی نوع 1، PCR
  • بابک محمدیان*، زهرا امیرخانی دهکردی، حسین نجف زاده ورزی، علی شهریاری صفحات 155-165
    داروی آرسنیک تری اکساید برای درمان لوسمی پرومیلوسیتیک حاد مورد استفاده قرار می گیرد.  سمیت کبدی یکی از عوارض شایع استفاده از این دارو می باشد.  در مطالعات مختلف دوزهای متفاوتی از این دارو مورد استفاده قرار گرفته است.  بر اساس پروتکل درمانی ATO در بیماران APL(mg/day15/0) و فرمول تبدیل دوز بین انسان و حیوان آزمایشگاهی که توسط FDA معرفی شده، دوز mg/kg1 انتخاب گردید.  ژل سلطنتی از جمله موادی است که به دلیل ظرفیت آنتی اکسیدانتی بالا اخیرا مورد توجه قرار گرفته است.  هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ژل سلطنتی بر تغییرات هیستوپاتولوژیک و بیوشیمیایی در کبد بر اساس ایجاد سمیت کبدی ناشی از داروی تری اکساید آرسنیک می باشد.  در این مطالعه 8 گروه 5 تایی از موش صحرایی انتخاب گردید.  در گروه های یک، دو و سه به ترتیب نرمال سالین، ژل سلطنتی و تری اکساید آرسنیک در گروه های چهارم، پنجم و ششم تری اکساید آرسنیک به همراه ژل سلطنتی با دوزهای مختلف؛ در گروه های هفتم تری اکساید آرسنیک به همراه ویتامین E ؛ در گروه هشتم علاوه بر تری اکساید آرسنیک، ویتامین E و ژل سلطنتی به مدت 30 روز به صورت خوراکی داده شد.  نتایج نشان داد که بافت کبد در گروه نرمال سالین و گروه دریافت کننده ژل سلطنتی طبیعی می باشد و در دیگر گروه ها تغییر بافت به صورت تورم سلولی و پرخونی که شامل ضایعات برگشت پذیر می باشند.  مشاهده گردید که میزان این آسیب ها در گروه های دریافت کننده ژل سلطنتی کاهش یافته است.  در تمامی گروه ها تغییرات معنی دار در میزان آنزیم های کبدی مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: آرسنیک تری اکسید، کبد، ژل سلطنتی، هیستوپاتولوژیک، موش صحرایی
  • بهمن مصلی نژاد*، داریوش غریبی، رضا آویزه، محب نریمی زاده صفحات 166-178
    انتروکوکوس ها، بخشی از پاتوژن های فرصت طلب بوده که در پزشکی، بسیار حایز اهمیت می باشند.  این باکتری ها می توانند موجب بیماری های مختلف در انسان و سگ ها شوند.  هدف از انجام مطالعه حاضر، تعیین فراوانی انتروکوکوس فکالیس و انتروکوکوس فاسیوم، در سگ های خانگی شهرستان اهواز و بررسی فاکتورهای خطر نظیر سن، جنس، نژاد و وضعیت اسهالی بودن حیوانات بود.  همچنین شیوع ژن های حدت شامل ژلاتیناز (gelE) و  ccf و سنجش حساسیت آنتی بیوتیکی در جدایه های به دست آمده، بررسی شدند.  نمونه گیری از رکتوم 150 قلاده سگ (36 قلاده اسهالی و 114 مورد غیر اسهالی) صورت گرفت.  نمونه ها به دو روش کشت باکتریایی و PCR ارزیابی شدند.  در کشت باکتریایی، 122 جدایه مشکوک به انتروکوکوس، جداسازی و متعاقبا توسط PCR، ژن SodA اختصاصی باکتری های انتروکوکوس فکالیس و انتروکوکوس فاسیوم، مورد بررسی قرار گرفت.  در مجموع، 45 جدایه مثبت تشخیص داده شدند که از این تعداد، 34 جدایه انتروکوکوس فکالیس (5/75 درصد) و 11 جدایه انتروکوکوس فاسیوم (5/24 درصد) بودند.  جهت شناسایی ژن های حدت (gelE و ccf)، از 45 جدایه، 36 مورد، از نظر وجود ژن های حدت، مثبت بودند.  26 جدایه (77/57 درصد) دارای هر دو ژن حدت، 5 جدایه (11/11 درصد) دارای ژن ccf و 5 جدایه (11/11 درصد) نیز دارای ژن gelE بودند.  در مجموع، 9 جدایه (20 درصد) نیز فاقد ژن حدت بودند.  به منظور تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی جدایه ها، از 14 آنتی بیوتیک استفاده گردید که تمام جدایه ها به آزیترومایسین، استرپتومایسین، آمپی سیلین و ایمی پنم مقاوم بودند.  بعد از آن، بیشترین مقاومت مربوط به اریترومایسین و سفالکسین (5/95 درصد)، تری متوپریم سولفامتوکسازول (4/84 درصد) و جنتامایسین (80 درصد) بود.  همچنین بیشترین حساسیت به ترتیب مربوط به نیتروفورانتویین (2/62 درصد)، پنی سیلین G (60 درصد) و انروفلوکساسین (5/55 درصد) بود.  ارتباط معنی داری بین فاکتورهای خطر نظیر سن، جنس، نژاد و وضعیت اسهالی، با حضور باکتری انتروکوکوس، در سگ های مورد مطالعه وجود نداشت.  نتایج نشان داد که درصد شیوع انتروکوکوس، از شیوع نسبتا قابل توجهی (30 درصد) در سگ های منطقه اهواز برخوردار است. مقاومت آنتی بیوتیکی در دو گونه انتروکوکوس، قابل توجه بودند.  با توجه به اهمیت بسیار بالای مقاومت آنتی بیوتیکی، تجویز مناسب آنتی بیوتیک ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: انتروکوکوس، فکالیس، فاسیوم، ژن حدت، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • محمدرضا ناظم، مهران فروهودی مقدم*، قاسم اکبری، محمدامین اسلامپور صفحات 179-188

    بسیاری از تغییرات سلولی در روند پیری تخمک ها بیان شده است، ولی بررسی های کمی برای زمان و دمای مناسب نگهداری آن ها انجام گرفته است.  اساسی ترین مشکل، مسافت و زمانی است که برای انتقال تخمک به آزمایشگاه وجود دارد و حفاظت از تخمک های نابالغ بدون کاهش توانایی آن ها برای لقاح داخل آزمایشگاهی بسیار سودمند است.  هدف از مطالعه حاضر استفاده از محیط Embryo Holding Medium (EH-Syngro) و محیط HTCM-199 و مقایسه آن ها برای نگهداری تخمک های نابالغ در دمای اتاق و بدون انکوباتور می باشد.  در مجموع تعداد 5268 عدد تخمک آزمایش شدند.  تخمک ها در گروهای مختلف در دماهای 4، 22 و 38 درجه سانتی گراد در مدت زمان 6، 12، 18 و  24 ساعت نگهداری شدند.  پس از سپری شدن این زمان ها، وارد محیط بلوغ استاندارد شدند و در نهایت عملیات IVF انجام شد.  در زمان نگهداری 6 ساعته، میزان بلوغ تخمک و تولید بلاستوسیت در گروه های آزمایشی و کنترل اختلاف آماری معنی داری نداشتند.  در زمان 12 ساعت تعداد بلوغ تخمک ها و تعداد تولید بلاستوسیت در تمامی گروه ها نسبت به گروه استاندارد به طور معنی داری کم تر بود.  کم ترین میزان بلوغ و تولید بلاستوسیت در دمای 4 درجه سانتی گراد می باشد.  محیط EHT و HTCM-199 در تحقیق حاضر نشان دادند که می توانند برای نگهداری تخمک نابالغ تا زمان 6 ساعت در دمای اتاق مفید باشند و تاثیر سویی در بلوغ تخمک ها و تولید بلاستوسیت نداشته باشد و از همه مهم تر عدم نیاز به انکوباتور جهت حمل و نقل تخمک ها به آزمایشگاه است.

    کلیدواژگان: تخمک، بلاستوسیت، انکوباتور، HTCM-199، Embryo Holding Medium
  • رضا نبوی*، عاطفه فتحی، وحید نعمان صفحات 189-198
    با وجود این که تا کنون هیچ گونه گزارشی از شیوع بابزیا بایژمینا در مناطق مرکزی، جنوبی و جنوب شرقی ایران وجود نداشته است، به دنبال توصیفات بالینی تعدادی از دامپزشکان سیستان در جنوب شرق ایران مبنی بر مشاهده علایم تب تگزاس در تعدادی از گاوهای منطقه، ظن وجود این بیماری در این ناحیه از کشور شکل گرفت.  هدف از انجام مطالعه حاضر ردیابی دقیق بیماری، توصیف علایم بالینی، اثبات حضور انگل و معرفی ناقل آن با استفاده از روش های کلاسیک انگل شناسی و مولکولی می باشد.  در فصل بهار سال 1397 تعداد 17 راس گاو مبتلا به تب بالا و هموگلوبینوری در شهرستان های مختلف منطقه سیستان شناسایی شد.  در ابتدا گسترش خون محیطی از همه آن ها اخذ شده و پس از رنگ آمیزی گیمسا مورد مطالعه میکروسکوپیک واقع شدند.  کنه های یافت شده بر سطح بدن دام های مبتلا مورد شناسایی مورفولوژیک قرار گرفتند.  علایم بالینی دام های مبتلا به دقت ثبت و روند درمان آن ها پیگیری شد.  همچنین با انجام واکنش PCR بر نمونه های خون حاوی پیروپلاسم بابزیا بایژمینا و غدد بزاقی کنه های موجود، قطعه ای اختصاصی به اندازه 495 جفت باز در محدوده ITS1-5.8S-ribosomal DNA مورد تکثیر واقع شد.  با استفاده از مطالعات میکروسکوپیک و مولکولی، حضور پیروپلاسم بابزیا بایژمینا در گسترش خون 8 راس گاو مبتلا به علایم بالینی تب تگزاس به اثبات رسید.  همچنین حضور انگل در غدد بزاقی 4 عدد کنه ریپی سفالوس آنولاتوس ماده ردیابی شد.  با وجود یک مورد دام تلف شده، علایم بالینی دام های مبتلا که بر پایه تب بالا، آنمی گسترده و هموگلوبینوری بود پس از درمان با ایمیدیوکارب دیپروپیونات بهبود پیدا کرد.  مطالعه حاضر توصیف کننده کانون جدید بیماری تب تگزاس گاوان و معرفی ناقل آن در منطقه سیستان در جنوب شرق ایران می باشد.
    کلیدواژگان: تب تگزاس گاوان، بابزیا بایژمینا، ریپی سفالوس آنولاتوس، هموگلوبینوری، PCR
  • رهام والی*، بهنام رجائی صفحات 199-208

    التهاب تاندون ها و لیگامان های اندام حرکتی یکی از دلایل اصلی لنگش در اسب است.  بیش ترین میزان آسیب به تاندون ها و لیگامان های اندام حرکتی خلفی اسب در ناحیه کف پایی (متاتارس) گزارش شده است.  اولتراسونوگرافی یکی از روش های ارزشمند و آسان به منظور تشخیص آسیب های وارد شده به ساختارهای تاندونی است.  تغییرات اندازه، اکوژنیسیته، شکل ساختارها و نیز بررسی وضعیت ترمیم با روش اولتراسونوگرافی قابل انجام است.  این مطالعه روی 5 راس اسب دره شوری سالم با میانگین سن 38/5±8/13 سال و ارتفاع 15/13±8/128 سانتی متر انجام گرفت.  هیچ کدام از اسب های مطالعه شده، مشکل اندام حرکتی به صورت بالینی نداشتند.  پس از کوتاه کردن و تراشیدن موها، کف پا (از پایین تارس تا بالای فتلاک) به 6 ناحیه و 4 سطح (1، 2، 3 و 4) در نمای عرضی و 2 سطح (1 و 2) در نمای طولی تقسیم شدند.  سونوگرافی در حالت وزن گیری کامل در اندام های حرکتی خلفی چپ و راست و با پروب خطی و فرکانس 12 مگا هرتز انجام گرفت و شکل، جهت، ارتباط و اندازه گیری ساختار های تاندونی و لیگامان های ناحیه متاتارس شامل تاندون خم کننده سطحی بند انگشتی، تاندون عمقی بند انگشتی، لیگامان فرعی تاندون خم کننده عمقی، لیگامان معلقه، در 6 ناحیه در نماهای عرضی و طولی انجام گرفت که کلیه اندازه های به دست آمده از شاخص های مورد نظر در این مطالعه تفاوت معنی داری را در اندام های حرکتی خلفی چپ و راست نشان نداد.

    کلیدواژگان: اولتراسونوگرافی، تاندون ها و لیگامان ها، اندام حرکتی خلفی، اسب دره شوری، کف پایی
|
  • Behnam Ariyaan, Javad Ghasemzadeh, Seraj Bita * Pages 5-12
    The aim of this study was to investigate the effects of sublethal concentrations of silver nitrate on changes in biomarkers of oxidative stress (superoxide dismutase, catalase, glutathione, total antioxidant capacity and malondialdehyde), in the hepatopancreas of white leg shrimp (Litopenaeus vannamei). For this purpose, whiteleg shrimp (Litopenaeus vannamei) post larvae shrimp were exposed to sublethal silver nitrate concentrations (equivalent to 10 % (treatment 1), 25 % (treatment 2), 50 % (treatment 3) and 75 % (treatment 4) LC50 AgNO3) for 21 days. Catalase, glutathione and total antioxidant capacity in treatments 3 and 4 compared to control treatment had a significant decrease while malondialdehyde increased significantly. Also, superoxide dismutase activity in both treatments 3 and 4, total antioxidant capacity decreased significantly only in treatment 4 compared to the control group, but malondialdehyde activity in treatment 4 increased significantly. The results of this study showed that exposure to concentrations of 0.042 and 0.063 mg/L of silver nitrate caused oxidative damage to hepatopancreas tissue of white leg shrimp (Litopenaeus vannamei).
    Keywords: Toxicity, Silver nitrate, oxidative stress, Whiteleg shrimp (Litopenaeus vannamei)
  • Aysan Beyrami, Abdollah Abdollahpour, Ramin Kaffash Elahi *, Daryosh Mohajeri Pages 13-20

    Today, respiratory diseases are one of the most common problems in animals and humans. One of the methods to control respiratory diseases is the use of bronchodilator drugs such as salbutamol and formoterol. The aim of the present study was to compare the effect of salbutamol and formoterol on electrocardiogram, blood pressure, potassium and glucose changes in dogs. For this purpose, fifteen male adult dogs were used. After a health check, animals were divided into three groups: control, salbutamol and formoterol. Treatment groups were inhaled daily with a single dose of one puff twice daily (morning and night) for 7 days. Finally, 4 hours after the last administration, electrocardiogram, blood pressure and arterial oxygen saturation were measured. Then, blood samples were taken from cephalic vein (5 ml) to measure blood potassium and glucose levels. Results showed that Administration of salbutamol caused a significant decrease in systolic and diastolic blood pressure, while formoterol caused a significant increase in blood pressure. Salbutamol and formoterol significantly increased heart rate. Blood potassium level as well as RR interval in electrocardiogram were significantly reduced in the groups treated with both drugs compared with the control group. The group treated with salbutamol showed a significant increase in blood glucose compared with the control group. According to the results, administration of salbutamol and formoterol reduced potassium unlike glucose. Salbutamol also was more effective than formotrol on cardiac effects and arrhythmogenic potential. Therefore, the administration of salbutamol and formoterol in cardiac or diabetic patients should be treated with caution and control.

    Keywords: Salbutamol, Formoterol, Electrocardiogram, blood pressure, Dog
  • Fateme Pazhoom *, Hossein Hamidinejat, MohammadRahim Haji Hajikolaei, Abbass Jolodar Pages 21-31

    Ticks are parasitic and bloodthirsty arthropods. Different species of ticks are important carriers of animal and human pathogens. Accurate identification and diagnosis as well as their continuous monitoring can be effective in reducing animal diseases, especially in the transmission of some protozoa. As an efficient tool in morphological studies and accurate identification of ticks electron microscopy is very useful. In the present study, using this tool, accurate identification of ticks collected from Khuzestan and Mazandaran regions in 4 consecutive seasons has been done. From a total of 6954 ticks collected from the body surface of cattle, sheep and goats in the two mentioned provinces, 13 species were detected. They include: Rhipicephalus turanicus, Rhipicephalus sanguineus, Rhipicephalus (boophilus) annulatus, Rhipicephalus bursa. Hyalomma anatolicum anatolicum, Hyalomma asiaticum asiaticum Hyalomma excavatum, Hyalomma marginatum, Dermacentor marginatus, Haemaphysalis parva, Haemaphysalis punctate, Haemaphysalis inermis and ixodes ricinus. Based on the results, Factors such as temperature and sampling season are directly related to the isolated ticks. The results of the present study showed that the frequency ratio of Rhipicephalus ticks in different seasons in Khuzestan and Mazandaran provinces has followed a relatively similar pattern.

    Keywords: Ticks, Electron microscope, Rhipicephalus, Khuzestan, Mazandaran
  • Rahim Peyghan *, Hossein Momeni, Masomeh Bashiri, Zahra Basir Pages 32-38
    The cichlidae family has more than 1300 species which in turn have great species morphologic differences. In this study, histology of liver, spleen and pancreas of four cichlid species (green terror cichlid, Oscar, giraffe cichlid and Texas cichlid) were compared. For this purpose, four apparently normal fish specimens from each species were selected after killing of which, tissue samples were taken. The sections stained with two methods (Haematoxillin- Eosin and Periodic acid Schiff). The results showed that all liver sections contained pancreas tissues around the liver blood vessels. Liver cells size in two species (green terror cichlid and giraffe cichlid) was significantly bigger than the two other species. The liver cell to pancreatic cell ratios also was significantly higher in two species. The liver size in giraffe cichlid, was even significantly bigger than the green terror cichlid. Exocrine pancreatic cell size in all 4 species showed no significant difference. The spleen in four fish species showed different degrees of amount and intensity in melanomacrophage centers. In PAS stained sections, only the pancreatic tissues showed more PAS positive reaction that may be due to the more glycogen content. The liver showed a weak PAS reaction. The bigger size formation of liver cells in two species can be due to feeding regime or simply a species specific trait. Yet more investigation is still needed to determine the importance of these findings.
    Keywords: Cichlid, Oscar, histology, Liver, spleen
  • Seyed Mostafa Peighambari *, Mansour Banani, Mohammad Yoosefi, Keivan Tadayon, Mohsen Bashashati Pages 39-53

    Ornithobacterium rhinotracheale (ORT) is a newly emerging respiratory bacterial pathogen that causes significant economic losses to the poultry industry. Previous studies in Iran have shown high molecular and genetic similarity among ORT isolates by SDS-PAGE, ERIC-PCR and 16SrRNA gene sequencing during 1999-2009. The aim of this study was the genotyping of ORT isolates recovered from commercial chickens by using RAPD-PCR with OPG11 primer and multilocus sequence typing (MLST). In total, 30 ORT isolates recovered from commercial chickens of Iran during 2000-2017 and confirmed by bacteriological, biochemical and PCR tests were used in this study. All 30 ORT isolates were subjected to RAPD-PCR with OPG11 primer. For MLST, 5 isolates were selected based on their RAPD patterns. Seven primer pairs were synthesized for amplification and sequenceing of seven housekeeping genes of adk, aroE, fumC, gdhA, mdh, pgi and pmi in MLST assay. In RAPD-PCR with OPG11 primer, 9 different genotypes were found. The DNA sequences of the distinct alleles of these seven loci of 5 ORT strains were compared with other alleles deposited in GenBank. Four out of 5 strains belonged to sequence type 9 (ST9) and one strain was found to be a new ST.  Based on the results of the present study, a new sequence type among ORT isolates of Iran was found that has not been previously reported from elsewhere in the world. Further studies on more ORT isolates may help in identification of different sequence types and dominat ST in the country.

    Keywords: Genotyping, MLST, Ornithobacterium Rhinotracheale, poultry, RAPD-PCR
  • Mohammad Hasanzadeh, Mohammad Abdoshah *, AliReza Yousefi, Aidin Moluki, Farhad Haghshenas Pages 54-63

    Newcastle disease (ND) is one of the important viral diseases of poultry that causes considerable economic loss to breeding farms. Continuous evaluation of circulating virus genotypes and pathotypes is the crucial step to control the disease prevalence. The present study aimed to study the phylogenetic and pathogenicity indices of circulating ND virus (NDV) in poultry farms located in Mazandaran province during 2018. Following the isolation of the virus from the brains of the dead chickens in five different farms, intracerebral pathogenicity index (ICPI) and the mean death time (MDT) were determined. For phylogenetic analysis, virus RNA was extracted and following RT-PCR, the sequence of the F gene was determined and compared with those presented in the gene bank. Results showed that the isolated viruses had ICPT of 1.97 and MDT of 56 hours, related to the velogenic pathotype and their virulence was close to the standard strains of challenge viruses. Also, based on the results of phylogenetic analysis, the isolated viruses were classified as genotype VII. By determination of phenotypic and genothipic identity of the isolated viruses, the clinical evidence showing the velogenic and visceral form of ND was confirmed. The present study showed that the NDV causing mortality in commercial poultry farms during 2018 had virulence near to standard challenge strains and belonged to VII genotype and VII.1.1 subgenotype of NDV. Therefore, the isolated virus, as a local virulent strain, could be used in challenge tests and evaluation of the preventive vaccination programs.

    Keywords: broiler, Genotype, Newcastle disease virus, Pathogenicity index, phylogenetic analysis, virulence
  • Hossein Hamidinejat *, Atousa Hamd Baghestani, Sara Larki, Bahman Mosallanejad Pages 64-74
    Trichomoniosis is caused by the obligatory parasite, Tritrichomonas foetus in cats. This protozoan causes some gastrointestinal symptoms such as colitis, semi-formed to liquid diarrhea, and sometimes fresh bloody or mucoid feces, bloating, and bowel incontinence in the infected cats. The present study aimed to diagnose the Tritrichomonas foetus in cats in Ahvaz city by direct smear and culture methods in the Dorset medium. After observation of motile trichomonads, polymerase chain reaction (PCR) is a diagnostic technique carried out to confirm the organism. In the present study, fecal sampling was taken from 100 cats directly using swap. In wet smear, the motile flagellates that were similar in size to T. foetus by rolling motion’ were identified. Positive samples were cultured in the Dorset medium. A portion of the culture medium was used for extracting genomic DNA followed by nested-PCR assay with two pair primers. The molecular findings showed that 18% of the cats (positive cases) were infected with Tritrichomonas foetus. The cats with diarrhetic history had the most infection rate with 83/3% and 66/66%, respectively. Also, the rate of infection in cats less than one year was 14% and more than the cats of more than one year (4%) significantly. PCR assay was useful in differentiating between T. foetus and another trichomonad observed in fecal samples of the cats.
    Keywords: Tritrichomonas foetus, Culture medium, Trichomonosis, Polymerase Chain Reaction, Cat
  • Mahdi Danaee Far, AmirMohammad Hosseini, Jamshid Kabiri, Farzaneh Hosseini, Morteza Hosseininejad * Pages 75-82

    The aim of this study was to compare the effects of Two drug combinations of Torsemide-Enalapril-Digoxin and Furosemide-Enalapril-Digoxin on the cardiovascular system in the treated dogs. For this purpose, five 1.5-year-old mixed breed dogs were selected to undergo echocardiography at three times (The first time as the control group, the second time as the first group and the third time as the second group). No drugs were used in the control group. In the first group, 2.5 mg/kg of furosemide, 0.5 mg/kg of enalapril and 3 µg/kg of digoxin and in the second group, 0.3 mg/kg of Torsemide, 0.5 mg/kg of enalapril and 3 µg/kg of digoxin were administered orally. Echocardiography of the dogs was done after one hour of drug administration. Measured echocardiographic parameters included: Left ventricular size during systole, left ventricular size during diastole, heart rate and fractional shortening. The results of each group were evaluated using chi square analysis method. The results of this study showed that changes in heart rate and left the ventricular size changes during diastole were not significant between the control and other groups. Although left ventricular size during systole was significantly lower in the torsemide-enalapril-digoxin group than the other groups, in this study, it was found that the fractional shortening changes in the group receiving torsemide-enalapril-digoxin were significantly higher than the other two groups. The results of this study indicate better effects of torsemide than furosemide in improving heart function and increasing short fractional shortening, but both drugs have similar effects on other cardiac parameters.

    Keywords: dogs, Digoxin, echocardiography, Enalapril, Furosemide, Torsemide
  • Aligholi Ramin *, Gholamreza Abdollahpour, Azadeh Hosseinzadeh, Farid Azizzadeh, Sina Ramin, Yousef Khalili, Davood Sanajou, Parya Gharamani, Sasan Iran Nejhad Pages 83-94
    Leptospirosis as a zoonotic disease, is characterized by fever, jaundice, abortion and hemoglobinuria. It is widespread and the determination of the dominant serotype in the animal species of each region accelerates the control and prevention program. The 862 blood samples were colected from cows (Holstein and Simmentals), buffaloes, sheep, goats, horses and mules.  Sera were examined by microscopic agglutination test (MAT) with six live serotypes. The overall prevalence was 19.54%, with the highest (37%) and the lowest (6.6%) in Holsteins and mules, respectively. Meanwhile, 25.4% of buffaloes, 19.3% of sheep, 13.7% of Simmental, 19.2% of goats, and 12.3% of horses were positive. The highest and lowest frequency was for pomona and canicula, respectively. In all studied species prevalence of infection in male was higher that in female but not significant. In ruminants, the prevalence of infection increased with age. In conclusion, leptosiral infection in ruminants was higher than in equidae and in ruminants, Holstein cattle was higher than the others, therefore vaccination in Holstein cattle is necessary to prevent the more infection in animals and also in human heings.
    Keywords: Ruminants, Equines, Leptospira, Pomona, Gender, age
  • Semco Zareian, Vahid Najarnezhad *, Farnaz Malekifard Pages 95-103
    Coccidiosis is an economically important disease caused by a variety of Eimeria spp. In this study, the frequency of Eimeria species in sheep and goats of Urmia city in different seasons of the year was investigated. For this purpose, 280 sheep and goats were studied from Februry 2020 to Februry 2021. Fecal culture method with potassium bicromate (2%) was performed for Identification of Eimeria spp. Out of 280 small ruminants studied, 48 (17.14%) were infected with Eimeria spp. From the studied sheeps, six Eimeria species including E. intricata (40.54%), E. parva (18.91%), E. faurei (16.21%), E. ovina (10.81%), E. ahsata (8.10%), and E. pallida (5.4%) were identified. From the studied goats, three Eimeria species including E. arloingi (54.54%), E. christenseni (27.27%) and E. palida (18.18%) were also identified. The results of this study showed that there are different types of Eimeria spp., including pathogenic Eimeria in sheep and goats in Urmia. According to the importance of sheep and goat breeding industry in the northwest of Iran, preventive and periodic treatments against coccidiosis can prevent the effects of this parasite, including reduced production and growth rate especially in younger species and thus help the economics of the region.
    Keywords: Coccidiosis, Eimeria, Sheep, Goat, Urmia
  • Zahra Shamshiri, Ali Goudarztalejerdi *, Seyed Massoud Zolhavarieh, Mohammad Kamalpour, Alireza Sazmand Pages 104-116
    Bartonella species are lesser-known pathogenic bacteria that infect a wide range of domestic and wild animals as well as humans. Currently, out of 40 Bartonella species/subspecies, at least 17 are associated with clinical signs in humans and animals. However, despite the zoonotic importance of bartonellosis, there is limited information about prevalence and species infecting dogs and cats in Iran. The aim of this study was molecular identification of Bartonella species in dogs and arthropods infesting them in Hamedan and Kermanshah cities in the west of Iran. Blood genomic DNA (gDNA) was extracted from 100 dogs (45 from Hamedan and 55 from Kermanshah) and, of 25 Ctenocphalides canis fleas, six Pulex irritans fleas and 12 Rhipecephalus sanguineus ticks collected from nine infested dogs were examined for the presence of Bartonella species. Conventional PCR targeting fragments of ITS and rpoB genes was performed, and PCR-positive samples were sequenced bidirectionally and analyzed phylogenetically. Out of 100 dogs, 14 dogs (14%, ten from Hamedan and four from Kermanshah) were found infected with Bartonella species. Nucleotide sequencing confirmed the presence of four Bartonella species in the examined population i.e. Bartonella vinsonii subsp. berkhoffii and Candidatus B. merieuxii in dogs. None of the examined fleas scored positive but one Rh. sanguineus tick from a blood-negative dog was infected with Bartonella DNA. Results of the present study showed the presence of different zoonotic Bartonella species in dogs of Hamedan and Kermanshah cities highlighting the importance of this vector-borne infection. Effective ectoparasite control strategies, regular examination of pet and urban dogs and cats and successful chemoprophylaxis are suggested.
    Keywords: Arthropods, Bartonella, dogs, Hamedan, Kermanshah, PCR, Zoonotic
  • Hassan Seidi Samani, Amir Niasari-Naslaji *, Ali Shojaei, Mahdi Ganjkhanlou, Mohammad Baninajar Pages 117-126
    The objective of this study was to compare two estrus induction protocols in Shal ewes (Iranian native breed) during the non-breeding season using progesterone injections and an intravaginal sponge. Non pregnant ewes (n=180), considering their age and BCS were stratified randomly into two groups: progesterone injection (n=54; age: 33.0±3.21 months; BCS, 2.5±0.11) and vaginal sponge (n: 54; age: 37.5±3.58; BCS: 2.6±0.11). The progesterone injection group received four consecutive injections of progesterone (50 mg, SC), 3 days apart. Ewes in the sponge group received an intravaginal sponge (40 mg Flugestone acetate) for 14 days. An intramuscular injection of eCG (300 IU) was given concurrent with sponge withdrawal or 48 hrs after the last progesterone injection. Twelve hours after eCG, estrus was detected by rams equipped with harnesses. Laparoscopic AI was performed 50-56 hrs after eCG injection by fresh semen (100×106 sperm in 0.2 ml per uterine horn). Pregnancy was diagnosed by rectal ultrasonography, 35 days after insemination. The incidence of estrus (74.1%) was greater in the sponge group than injection group (38.9%). There were no differences between the two groups in terms of time to estrus and time to AI after eCG injection. There was no differences between the two groups in the interval from estrus to AI, fertility, prolificacy, and fecundity. Fertility was greater in ewes that were inseminated within 24 hrs after estrous detection in the progesterone injected group (76.2%) compared to the sponge group (42.5%). In summary, due to the similarity in fecundity, as the final indicator of reproductive performance, and less cost, availability and no intervention of reproductive tract, progesterone injection method could be advised for inducing estrus in ewes during the non-breeding season.
    Keywords: Estrus induction, progesterone injection, sponge, non-breeding season, Shal ewes
  • Nasrin Tahmasebi, Mustafa Muhaghegh Dolatabady *, Mohammadreza Bahreini Behzadi Pages 127-134
    Today, oak fruit as a food ingredient is identified as a substitute for corn in the poultry industry. However, this fruit contains significant amounts of phenolic compounds, such as tannins, which limits its use in poultry diets. Generally, food ingredients containing phenolic compounds can affect the expression of genes in the immune system. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of different levels of oak acorn on the expression of interleukin-5 (IL-5) and interleukin-6 (IL-6) genes in the bursa Fabricius tissue of broiler chickens. In this study, three diets containing zero, 15% and 20% oak fruits were used to feed broiler chicks in a 42-day period. Total RNA were extracted from bursa Fabricius tissue of 6 chickens for each treatment (18 broiler chickens) on day 42. The expression levels of IL-5 and IL-6 genes were normalized with β-actin gene as a reference gene. To analyze the gene expression data, REST, 2009, V2.0.13 software was used.  The results of this study showed that expression of IL-6 gene in bursa Fabricius was not significantly different between treatments at day 42 although its expression in the treatment of 20% of oak acorn was decreasing. The expression of IL-5 gene in bursa Fabricius was significantly decreased in 15% and 20% oak acorn treatments compared to control group.  Generally, replacing 15 to 20% of dietary corn with oak acorn can reduce the expression of immune system genes in the tissue of the Bursa Fabricius in broilers due to increased phenolic compounds in the diet. Therefore, it is recommended that lower levels of oak acorn be used in diet of broiler chickens.
    Keywords: immune system, interleukin, Gene expression, Oak acorn, Broiler chicken
  • Sajad Fariaby, Mansour Mayahi *, Zahra Boroomand, Hadi Haghbin Nazarpak Pages 135-144
    The Newcastle disease virus (NDV) causes infection in a wide range of birds and is considered a global threat to the poultry industry worldwide. To isolate and identify the molecular NDV, trachea and caecal tonsil samples were collected from dead birds suspected to Newcastle disease from 15 vaccinated broiler breeder flocks in Mazandaran province during 2020 to 2021.The tissue samples after preparation were inoculated into 9-day-old embryonated chicken eggs. The RT-PCR reaction was performed to detect the F gene of NDV on allantoic fluids. The PCR products of 3 isolates were sequenced, and a phylogenetic tree was drawn. The results of comparing the amino and nucleotide sequences of partial F gene isolates obtained from Mazandaran province showed that genotype VIId   is circulating in broiler breeder farms and is 99 to 96% similar to previous reported isolates in Iran. It was concluded that the isolation of VIId genotype from vaccinated broiler breeder flocks during the production period means that the present vaccination program could not successfully prevent Newcastle diseases in breeder farm and it is a necessary type of vaccine and changed vaccination program.
    Keywords: Newcastle disease, Broiler breeder, Genotype VIId, RT-PCR
  • AliReza Ghadrdan Mashhadi *, Reza Makvandi, Masoud Reza Seyfi Abad Shapouri, Mahdi Pourmahdi Borujeni Pages 145-154

    Equine Herpesvirus type 1 is a DNA virus with worldwide distribution which can cause noticeable economic loss. Although this virus is moderately contagious, after shedding, latent infection in the host can be considered as a potential risk for the other horses in the herd. The most important clinical syndromes caused by this virus are respiratory involvment, abortion, myeloencephalopathy and neonatal disease. The current study, using a PCR test on 150 horses in five cities in Khuzestan province (Ahvaz, Shooshtar, Shoosh, Ramhormoz and Mahshahr), reported no positive case about the presence of a DNA virus in the blood of the studied horses. This finding has shown that the presence of this virus in the horses from this region, at the time of performing the test, is justifiable. The results of this study vis-à-vis those of other studies show that the presence of EHV-1 among horses in different studies is very dissimilar. Regardless of the difference between the actual infection rate in different regions and herds, the reason for this disparity is possibly related to the sample type, presence or absence of clinical signs (related to the virus) in the sampled horse, and the laboratory method used.

    Keywords: Horses, Khuzestan, Equine Herpesvirus type 1, PCR
  • Babak Mohammadian *, Zahra Amirkhani Dehkordi, Hossein Najafzadehvarzi, Ali Shahriari Pages 155-165
    Arsenic trioxide (ATO) is used in treatment of acute promyelocytic leukemia (APL). One of the major side effects of this drug is liver toxicity. Different doses of this drug have been used in different studies. Based on the ATO treatment protocol in APL patients (0.15 mg / kg) and the dose conversion formula between humans and laboratory animals introduced by the FDA, a dose of 1 mg / kg was selected. Royal jelly has attracted increasing attention in recent years given its high antioxidants capacity. This study aimed to evaluate the effect of royal jelly on histopathologic and biochemical changes of liver based on arsenic trioxide-induced hepatotoxicity in 8 groups of 5 rats. In groups one, two and three respectively, normal saline, royal jelly and arsenic trioxide; in groups four, five and six, different doses of royal jelly along with fixed dose of arsenic trioxide; in group seven arsenic trioxide along with vitamin E; in group eight arsenic trioxide alonge with vitamin E and royal jelly were given orally for 30 days. According to the results, the liver was normal in the normal salin group and royal jelly receiving groups, while it had pathological changes as hyperemia and cellular swelling (reversible changes) in other groups. The severity of these changes was reduced in royal jelly receiving groups. There was no significant change in the liver enzymes activity in all study groups.
    Keywords: trioxide, Liver, Royal Jelly, Histopathological, Rat
  • Bahman Mosallanejad *, Darioush Gharibi, Reza Avizeh, Moheb Narimizadeh Pages 166-178
    Enterococci are a part of the opportunistic pathogens, which are very important in medicine. These bacteria can cause a variety of diseases in both dogs and human. The aim of the present study was to investigate the frequency detection of Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium in companion dogs in Ahvaz and review of risk factors including age, gender, breed and diarrheic status in animals. Also, the prevalence of virulence genes was evaluated including gelatinase (gelE) and (ccf) and antibiotic susceptibility measured in obtained samples. Sampling was performed from the rectum of the 150 dogs (36 cases diarrheic and 114 non-diarrheic). The samples were evaluated by two methods of bacterial culture and PCR. In bacterial culture, 122 isolates, suspected to Enterococcus species, were isolated and subsequently the detection of SodA gene specific to Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium was performed by PCR. Overall forty-five positive isolates were identified, which thirty four of which were Enterococcus faecalis (75.5%) and 11 were Enterococcus faecium (24.5 %). In regard to identify virulence genes (gelE and ccf), 36 out of 45 isolates were positive for virulence genes. Twenty six isolates (57.77%) had virulence genes, 5 isolates (11.11%) ccf gene and 5 other isolates (11.11%) gelE gene. In all, nine isolates (20%) had no virulence gene. Fourteen different antibiotics were used to determine antibiotic susceptibility that indicated all isolates were resistant to azithromycin, streptomycin, ampicillin and imipenem. Thereafter, the highest resistance was related to erythromycin and cephalexin (95.5%), trimethoprim sulfamethoxazole (84.4%) and gentamicin (80%), respectively. Also, the highest sensitivity was related to nitrofurantoin (62.2%), penicillin G (60%) and enrofloxacin (55.5%), respectively. There was no significant relationship between risk factors such as age, gender, breed and diarrheic condition with the presence of Enterococcus in the studied dogs (P>0.05). The results showed that the prevalence of Enterococci was relatively significant (30%) in dogs of Ahvaz district. Antibiotic resistance was significant in the two species of Enterococci. Finally, because of the very high importance of antibiotic resistance, appropriate administration of antibiotics is recommended.
    Keywords: Enterococcus, Faecalis, Faecium, Virulence gene, Antibiotic Resistance
  • Mohamadreza Nazem, Mehran Farhoodi Moghaddam *, Ghasem Akbari, MohammadAmin Eslampour Pages 179-188

    Many cellular changes have been reported to play a role in the aging process of oocyte; however, few studies have been performed on the appropriate time and temperature for the storage. The main problem is the distance and time available for the transfer of oocytes to the laboratory, and protection of immature oocytes without reducing their ability to fertilize in vitro is very critical. The aim of this study was to compare the Embryo Holding (EH-Syngro) and HTCM-199 medium to store immature oocytes at room temperature without incubation. A total of 5268 oocytes were tested. The oocytes were stored at three temperature degrees including 4, 22 and 38 ° C for 6, 12, 18, and 24 hours.  After spending the storage time, they were entered to the standard maturation environment and finally IVF was performed.There was no statistically significant difference between the experimental and control groups  in terms of blastocyst production  at storage of 6h. At 12 hours, oocyte maturation and blastocyst production in all groups were significantly lower than that of the standard group. EHT and HTCM-199 medium in our experiment showed that they can be useful for storing immature oocyte for up to 6 hours at room temperature and have no adverse effect on maturation of oocyte and blastocyst production, and most importantly do not need an incubator to transport the oocytes to the laboratory.

    Keywords: oocyte, Blastocyst, Incubator, Embryo Holding, HTCM-199
  • Reza Nabavi *, Atefeh Fathi, Vahid Noaman Pages 189-198
    Although there is not any report of the outbreak of Babesia bigemina in south, southeast and central regions of Iran, some clinical evidences of Texas Cattle Fever were observed in some native cattle in Sistan region, southeast of Iran. We conducted the present study to morpho-molecular identification of Babesia bigemina, to find the tick-vector and evaluation of clinical symptoms in the affected cattle. In spring 2018, the presence of Babesia bigemina piroplasm was evaluated in the blood specimens of 17 cattle that have been diagnosed with high fever, hemoglobinuria and severe anemia with Giemsa staining method. The collected ticks from affected cattle have been identified morphologically. The clinical symptoms were analyzed and treatment was performed with imidocarb dipropionate. The PCR procedure amplified the Babesia bigemina specific fragment of ITS1-5.8S-ribosomal DNA in blood specimens and tick salivary glands. The morpho-molecular investigations showed Babesia bigemina piroplasm in the blood of 8 numbers of investigated cattle. Also, the ITS1-5.8S-ribosomal DNA of Babesia bigemina was detected in the salivary glands of Rhipicephalus annulatus collected ticks. The clinical disorders of the disease have been treated after administration of Imidocarb dipropionate. The findings of the present study illustrate a new focus of Texas Cattle Fever and its vector in Sistan region, southeast of Iran.
    Keywords: Texas Cattle Fever, Babesia bigemina, Rhipicephalus annulatus, Hemoglobinuria, PCR
  • Roham Vali *, Behnam Rajaie Pages 199-208

    The aim of this study was to investigate the effects of sublethal concentrations of silver nitrate on changes in biomarkers of oxidative stress (superoxide dismutase, catalase, glutathione, total antioxidant capacity and malondialdehyde), in the hepatopancreas of white leg shrimp (Litopenaeus vannamei). For this purpose, whiteleg shrimp (Litopenaeus vannamei) post larvae shrimp were exposed to sublethal silver nitrate concentrations (equivalent to 10 % (treatment 1), 25 % (treatment 2), 50 % (treatment 3) and 75 % (treatment 4) LC50 AgNO3) for 21 days. Catalase, glutathione and total antioxidant capacity in treatments 3 and 4 compared to control treatment had a significant decrease while malondialdehyde increased significantly. Also, superoxide dismutase activity in both treatments 3 and 4, total antioxidant capacity decreased significantly only in treatment 4 compared to the control group, but malondialdehyde activity in treatment 4 increased significantly. The results of this study showed that exposure to concentrations of 0.042 and 0.063 mg/L of silver nitrate caused oxidative damage to hepatopancreas tissue of white leg shrimp (Litopenaeus vannamei).

    Keywords: Ultrasonography, Tendons, Ligaments, Hind feet, Dareh- Shori horses, Metatars