فهرست مطالب

علوم باغبانی ایران - سال پنجاه و چهارم شماره 2 (تابستان 1402)

مجله علوم باغبانی ایران
سال پنجاه و چهارم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • غزاله قادری چرمهینی، مصطفی شیرمردی*، اعظم جعفری، حیدر مفتاحی زاده صفحات 175-194
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اصلاح کننده های آلی، اشکال مختلف فسفر و محلول پاشی اسیدآمینه به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار بر شاخص های رشدی و عملکردی پسته رقم اکبری انجام شد. تیمارها شش سطح از کودهای آلی و شیمیایی شامل: عدم کاربرد کود (F1)، 20 تن در هکتار کود گاوی (F2)، 15 تن در هکتار کود گاوی + 5 تن در هکتار کود مرغی (F3)، 10 تن در هکتار کود گاوی + 4 تن در هکتار کود مرغی + 6 تن در هکتار بیوچار ضایعات پسته (F4)، 20 تن در هکتار کود گاوی و 300 کیلوگرم در هکتار دی آمونیوم فسفات (F5)  و 20 تن در هکتار کود گاوی و 300 کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل (F6)  و سه سطح محلول پاشی اسید آمینه شامل: صفر (AA0)، 60 (AA60) و 120پی پی ام (AA120)  بود. نتایج نشان داد که تیمار کاربرد همزمان F6 و AA120 منجر به افزایش معنی دار کلروفیل، تعداد خوشه، وزن تر و خشک پسته، تعداد دانه در خوشه، غلظت فسفر و پتاسیم برگ و نیز کاهش معنی دار Na/K نسبت به تیمار شاهد و کاربرد مجزای آن ها شد. تیمار F6 منجر به افزایش معنی دار طول و قطر شاخه، سطح برگ، وزن صد دانه، درصد خندانی و محتوای نسبی آب (به ترتیب 6/17، 9/41، 8/52، 7/21، 1/38 و 9/51 درصد) و کاهش معنی دار تعداد پسته در یک اونس و درصد پوکی نسبت به شاهد (به ترتیب 9/10 و 8/42 درصد) شد. کاربرد AA120 سطح برگ را به طور معنی داری نسبت به شاهد افزایش داد. اختلاط کود گاوی، مرغی و بیوچار ضایعات پسته (F4)  به همراه AA60 و AA120، تاثیر مثبتی بر شاخص های تعداد خوشه، وزن تر و خشک پسته داشت. به نظر می رسد کاربرد همزمان کود گاوی، سوپرفسفات تریپل و محلول پاشی 120 پی پی ام اسید آمینه اثر مثبتی بر عملکرد پسته داشته باشد.
    کلیدواژگان: اصلاح کننده، بیوچار، تغذیه، شوری، ضایعات کشاورز
  • حمید زرگری* صفحات 195-211
    گرده و گرده افشانی فرآیندی حیاتی در تولید میوه خرما است که ممکن است بر کیفیت، کمیت و عملکرد میوه تاثیر بگذارد. استفاده از گرده سازگار می تواند باعث ایجاد سطح قابل قبولی از تشکیل میوه شود. پنج ژنوتیپ گرده دهنده با کدهای 7001 (به عنوان شاهد)، 7004، 7013 ، 7030 و بویر11 (حاصل از کشت بافت) برای بررسی اثر گرده ها بر تولید تجاری میوه خرمای کشت بافتی رقم مجول انتخاب شدند. این پژوهش در طی سال های 1398 و 1399 در ایستگاه تحقیقاتی جهرم روی 15 اصله درخت 12 ساله خرمای کشت بافتی مجول در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. گرده بر درصد تشکیل و ویژگی های میوه تاثیر معنی داری نشان داد. خوشه های گرده افشانی شده با گرده های 7030 و 7013 به ترتیب با 80/56 و 10/56 درصد بیش ترین درصد تشکیل میوه و خوشه های گرده افشانی شده با گرده 7004 با 38/49 کم ترین درصد تشکیل میوه را داشتند. نتایج نشان داد که خوشه های گرده افشانی شده با گرده 7013 بیش ترین طول میوه و هسته، وزن و گوشت میوه، حجم میوه، وزن خوشه و عملکرد را داشتند. بهترین گرده برای رقم مجول از نظر تشکیل میوه و خصوصیات کمی، ژنوتیپ گرده زای 7013 بود. این پژوهش امکان شناسایی ویژگی های میوه را با توجه به گرده مورد استفاده فراهم کرد. از این نتایج می توان برای دستیابی به عملکرد بالا در خرمای مجول استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اثرات گرده، تشکیل میوه، کمیت میوه، گردهافشانی
  • مجتبی جعفری حقیقی، شجاع قربانی دشتکی*، حمید کلیشادی، محمدرضا مصدقی صفحات 213-233
    یکی از نهاده های مهم در تولید قارچ تکمهای، خاک پوششی است که معمولا از منابع آلی تجدیدناپذیر (مانند پیت) استخراج میشود. به منظور معرفی یک جایگزین مناسب برای پیت و بررسی اثر انواع خاک پوششی برروی ویژگی های کمی و کیفی قارچ تکمهای، این پژوهش اجرا گردید.این پژوهش در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 20 تیمار و سه تکرار در مقیاس صنعتی در شرکت کشت و صنعت نگین فصل اجرا شد. بر این اساس، با استفاده از مواد جایگزین مختلفی مانند ترکیب کود گاوی، کمپوست قارچ تکمهای مصرف شده SMC))، ورمیکمپوست کود گاوی و ورمیکمپوست SMC در نسبتهای مختلف حجمی با پیت شمال، تیمارهای مختلفی از خاک پوششی تولید شد که در تولید قارچ تکمهای مورد استفاده قرار گرفتند. صفات عملکرد تجاری، عملکرد کل، کارایی بیولوژیک، میانگین وزنی، درصد ماده خشک و زودرسی قارچ تحت تیمارهای اعمال شده تعیین شد.نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری از نظر عملکرد، کارایی بیولوژیک، درصد ماده خشک و زودرسی بین تیمارها وجود داشت. بیشترین عملکرد کل (16کیلوگرم بر مترمربع) و کارایی بیولوژیک مربوط به تیمارهای مخلوط پیت شمال و ورمیکمپوست کود گاوی (50 درصد و 50 درصد)، و مخلوط پیت شمال و ورمی-کمپوست SMC (50 درصد و 50 درصد) بود. در تیمارهای کود گاوی (100 درصد)، و مخلوط پیت شمال و کود گاوی (25 درصد و 75 درصد) ریسهدوانی مشاهده نشد. تیمار پیت شمال (100 درصد) با 8/9 کیلوگرم بر مترمربع کمترین عملکرد را داشت.در مجموع، نتایج نشان داد که جایگزینی ورمیکمپوست کود گاوی و ورمیکمپوست SMC به جای پیت و تیمارهای معمول خاک پوششی منجر به صرفهجویی در هزینه ها و حفظ منابع طبیعی میگردد..
    کلیدواژگان: خاک پوششی، کارایی بیولوژیک، کمپوست برگشتی، گنجایش مزرعه نسبی، ورمیکمپوست
  • ناصر عسکری*، مونا دشتیاری، عبدالله حاتم زاده، محمود قاسم نژاد، رضا قهرمانی صفحات 235-248

    گیاه آنتوریوم به دلیل نیاز دمایی و غذایی ویژه، به روش بدون خاک در گلخانه پرورش داده می شود. با توجه به هزینه های بالای بسترهای متداول، استفاده از بسترهای کشت بومی ارزان قیمت و در دسترس، امری ضروری می باشد. به همین منظور، در این پژوهش از بستر پوکه صنعتی (لیکا) و ترکیب آن با مواد آلی در دسترس (پوسته برنج، ضایعات چای و ذغال چوب) استفاده شد. طول ساقه گل، طول و عرض برگه گل، تعداد برگ، طول و عرض برگ، طول و قطر اسپادیکس و ارتفاع گیاه و همچنین برخی خصوصیات فیزیکی (وزن مخصوص ظاهری و حقیقی، درصد رطوبت، ظرفیت حفظ آب و تخلخل) و بیوشیمیایی (pH، EC، نیتروژن، پتاسیم، منیزیم و کلسیم) بسترهای کشت پس از گذشت 4 ماه از زمان کشت اندازه گیری شد. بر اساس نتایج، بیش ترین ارتفاع گیاه (5/35 سانتی متر)، طول ساقه گل (22 سانتی متر)، تعداد گل (9/3) و تعداد برگ (15) متعلق به بستر حاوی مخلوط پوکه صنعتی و ضایعات چای بود. همچنین، این بستر دارای مناسب ترین خصوصیات فیزیکی بود به طوری که از نظر وزن مخصوص ظاهری (81/0 گرم بر سانتیمتر مکعب) و حقیقی (54/1 گرم بر سانتیمتر مکعب) و همچنین رطوبت (66 درصد) بیش ترین میزان را به خود اختصاص داد. در حالیکه بیشترین مقادیر هدایت الکتریکی (2/9 میکرو زیمنس بر سانتی متر) و عناصر نیتروژن (1/1 درصد) و پتاسیم (21/0 درصد) در بستر مخلوط پوکه صنعتی و پوسته برنج بود. بطور کلی استفاده از ضایعات چای علاوه بر کاهش هزینه های کشت بدون خاک گلخانه ای، نقش مهمی در بهبود کیفیت گل بریده و همچنین شاخص های رشدی داشته باشد.

    کلیدواژگان: آنتوریوم، بستر کشت، گل شاخه بریده، هیدروپونیک
  • سودابه مفاخری*، بهور اصغری صفحات 249-267
    کمبود آب یکی از اساسی ترین مشکلات سیستم های کشاورزی در سراسر جهان است که بر عملکرد و کیفیت محصول تاثیر می گذارد. استفاده از ترکیباتی مانند اسید سالیسیلیک می تواند مقاومت گیاه را در برابر تنش های محیطی بهبود بخشد. آزمایش حاضر به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف آبیاری و کاربرد اسید سالیسیلیک بر صفات کمی و کیفی ریحان مقدس (Ocimm sanctum) ، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل تنش خشکی در سه سطح (100، 70 و 50 درصد ظرفیت زراعی) و محلول پاشی با اسید سالیسیلیک در سه سطح (0، 75/0 و 5/1 میلی مولار) بود. نتایج نشان داد که کمبود آب سبب کاهش معنی دار شاخص های رشدی گیاه، محتوای نسبی آب برگ و مقدار رنگدانه های فتوسنتزی گردید، در حالی که محلول پاشی با اسید سالیسیلیک باعث افزایش پارامترهای مذکور شد. تنش خشکی و محلول پاشی با اسید سالیسیلیک، باعث افزایش محتوای پرولین، محتوای تام ترکیبات فنولی و فلاونوییدی، و مهار رادیکالهای آزاد DPPH شد. علاوه بر این، درصد اسانس تحت تنش خشکی افزایش یافت. همچنین، در گیاهانی که با اسید سالیسیلیک محلول پاشی شده بودند ، درصد اسانس افزایش معنی داری را نسبت به تیمار شاهد نشان داد. با کاهش آب آبیاری، از درصد اوژنول اسانس کاسته شد، اما محلول پاشی با غلظت بالای اسید سالیسیلیک سبب افزایش این ترکیب گردید. تیمارهای آزمایشی بر درصد 1و 8-سینیول و استراگول نیز تاثیر داشتند. بنابراین، استفاده از مقدار مناسب اسید سالیسیلیک را می توان به عنوان یک راهکار عملی و ساده برای افزایش کیفیت و کمیت پیکر رویشی ریحان مقدس، در مناطق خشک و نیمه خشک در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: اسانس، تنش خشکی، گیاه دارویی، هورمون گیاهی
  • حلیمه جعفری، محمد مقدم* صفحات 269-284
    سلنیوم یکی از عناصر مفید برای گیاهان است که علاوه بر تاثیرگذاری بر رشد گیاهان به عنوان یک ماده اساسی برای سلامت انسان و حیوان نیز شناخته شده است. این تحقیق در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار به صورت کشت بدون خاک در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تیمارها شامل سطوح مختلف سلنات سدیم (4، 8، 12 میلی گرم بر لیتر) و سلنیت سدیم (4، 8، 12 میلی گرم بر لیتر)، به ترتیب معادل 02/0، 04/0، 06/0 مولار سلنات و سلنیت سدیم در محلول هوگلند، و تیمار شاهد (بدون کاربرد سلنیوم) بودند. براساس نتایج جدول تجزیه واریانس، اثر سلنات و سلنیت سدیم بر تمامی صفات مورد اندازه گیری معنی دار شد. نتایج نشان داد بیش ترین وزن خشک اندام های هوایی و ریشه به ترتیب در تیمار 4 میلی گرم در لیتر سلنات و سلنیت سدیم مشاهده شد. محتوای نسبی آب برگ (6/6 درصد) و فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز (02/29 درصد) در تیمار 4 میلی گرم در لیتر سلنات سدیم نسبت به شاهد افزایش یافت. تیمار 12 میلی گرم در لیتر سلنیت و سلنات سدیم باعث افزایش درصد نشت یونی، غلظت مالون دی آلدیید و پراکسید هیدروژن گردید. با توجه به نتایج بدست آمده، تیمار 4 میلی گرم در لیتر سلنات و سلنیت سدیم جهت افزایش رشد و بهبود برخی ویژگی های فیزیولوژیکی در گیاه نعناع فلفلی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پراکسید هیدروژن، پروتئین محلول، درصد نشت یونی، سلنیوم، وزن خشک اندام هوایی
  • یونس پوربیرامی هیر*، وجیهه عباسی قادی صفحات 285-299
    تنش های محیطی سبب ایجاد تغییراتی در رشد و نمو گیاهان می شود و تنش خشکی متداول ترین تنشی است که بخش زیادی از اراضی جهان را تهدید می کند. گز یکی از گیاهان بومی ایران بوده که تنش های محیطی مختلفی را تحمل می کند و گزینه مناسبی برای استفاده در منظر است. این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل برای بررسی تاثیر اکوتیپ و نوع هورمون بر ریشه زایی قلمه خشبی گیاه گز بومی استان اردبیل با ده تکرار انجام شد. شاخص های اندازه گیری شده در این پژوهش شامل: تعداد شاخه، میانگین طول شاخه، تعداد ریشه اولیه، میانگین طول ریشه اولیه، بلندترین طول ریشه اولیه، ارتفاع بوته، درصد ریشه دهی، وزن تر شاخه، وزن خشک شاخه، وزن تر ریشه و وزن خشک ریشه بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اکوتیپ به طور معنی داری (سطح احتمال یک درصد) تمام شاخص های رویشی بجز وزن خشک ریشه و وزن تر شاخه را تحت تاثیر قرار داد. نتایج همچنین نشان داد که اثر متقابل هورمون در اکوتیپ نیز برای درصد ریشه زایی، تعداد شاخه و ارتفاع گیاه در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. مقایسه میانگین داده ها نشان داد که بیشترین و کمترین درصد ریشه زایی به ترتیب از اکوتیپ 6 و اکوتیپ 7 بدست آمد. هورمون ایندول بوتریک اسید همه شاخص های مورد بررسی را بهتر از هورمون ایندول استیک اسید تحت تاثیر قرار داد. به طور کلی، بررسی ها نشان داد که اکوتیپ های 4، 5 و6 در مورد بیشتر صفات بررسی شده قوی ترین و اکوتیپ 8 ضعیف ترین بود که می توانند به عنوان موفق ترین اکوتیپ ها برای انجام مطالعات سازگاری در فضای سبز بررسی شوند.
    کلیدواژگان: بومی، ریشه زایی، سدر نمکی، قلمه، منظرخشک
  • صفدر پورممبینی، محمود لطفی، حسین رامشینی* صفحات 301-320
    طالبی یکی از مهمترین محصولات جالیزی ایران است .در سال های اخیر به دلیل برخی مشکلات از جمله پایین بودن شیرینی و عملکرد میوه، بیماری های بوتهمیری و ورود بی رویه ارقام هیبرید تجاری خارجی، ذخایر ژنتیکی این محصول دچار فرسایش شدید شده است. بنابراین در این پژوهش تلاقی ارقام مهم بومی ساوه و نیاگارا (با نام محلی سمسوری) با رقم F1 تجاری و منتخب گالیا جهت ترکیب بهترین صفات و گزینش بهترین ژنوتیپ های نسل F2 به روش شجره ای و تداوم نسل ها انجام گرفت. گزینش برترین ژنوتیپ ها در سه مرحله  (غربالگری طبیعی در مزرعه برای مقاومت به بیماری، ویروس و کنه، ارزیابی بر اساس صفات کیفی در آزمایشگاه و گزینش نهایی ژنوتیپ ها بر اساس نتایج آنالیز چندمتغیره صفات کمی) صورت پذیرفت. نتایج نشان داد در جمعیت نیاگارا × گالیا (NGF2) وراثت پذیری عمومی برای همه صفات مورد ارزیابی به جز شاخص شکل میوه بالا بود. در جمعیت ساوه×گالیا (SGF2)، ضخامت گوشت، مواد جامد محلول و تاریخ برداشت میوه دارای بالاترین وراثت پذیری بودند. همچنین صفات وارد شده به مدل رگرسیونی گام به گام  به ترتیب 3/90 و 3/80 درصد از کل تغییرات مربوط به وزن میوه را به ترتیب در دو جمعیت NGF2 و SGF2 توجیه کردند. بر اساس نتایج تجزیه به مولفه های اصلی، در جمعیت NGF2 وSGF2  دو مولفه اصلی به ترتیب 9/71 و 3/71 درصد از واریانس داده ها را توجیه نمودند. بر اساس نتایج تجزیه بای پلات 30 ژنوتیپ برتر NGF2 و 53 ژنوتیپ برتر SGF2 گزینش شد که جهت تداوم نسل ها و رسیدن به لاین های خالص برتر در نسل F3 کشت شدند.
    کلیدواژگان: نمودار دوبعدی، بازده ژنتیکی، تجزیه مسیر، ضریب تنوع، تجزیه به مولفه های اصلی، رگرسیون گام به گام
  • سید فاضل میراحمدی، محمدرضا حسندخت*، محمدرضا فتاحی مقدم، محمدرضا نقوی، کرامت الله رضایی صفحات 321-339

    اسفناج سبزی برگی فصل خنک و یکی از مهمترین سبزی های مورد مصرف در دنیاست. علی رغم ارزش غذایی بالایی که این گیاه دارد انباشت ترکیب غیرمغذی اکسالات به عنوان یکی از چالش های اساسی در تولید این گیاه به حساب می آید. حرکت به سوی تولید ارقامی از این گیاه که انباشت اکسالات کمتر و یا الگوی تجمعی اکسالات غیر مضر دارند به عنوان یکی از اهداف به نژادی نوین مورد توجه می باشد. پژوهش حاضر با هدف معرفی و توضیح عمل ژن های دخیل در ایجاد صفت انباشت اکسالات کل در قالب آزمایش دای آلل کامل 7×7 انجام گردید. وراثت پذیری اکسالات کل، محلول و غیر محلول، و اسکوربیک اسید به عنوان اجزای اصلی در انباشت اکسالات با استفاده از روش اول مدل نخست گریفینگ مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج به دست آمده، علاوه بر تایید امکان تلاقی های بین گونه ای موفق در گیاه اسفناج نشان دادند که اکسالات کل به مقدار بیش از 50 درصد توسط عوامل وراثتی کنترل شده، و به نژادی آن در طی نسل های آتی پس از اعمال روش های اصلاحی قطعی است. در نهایت بر اساس ضریب بیکر به دست آمده (43/0) برای این صفت، هر دو عمل افزایش و غالبیت در ایجاد این صفت تقریبا به یک میزان موثر هستند، هرچند تمایل به سمت غالبیت بیشتر می باشد. بدین ترتیب، می توان نتیجه گرفت که رویکرد به سمت به نژادی از طریق دورگ گیری به منظور تولید ارقام جدید بر به نژادی مبتنی بر گزینش ارجح می باشد.

    کلیدواژگان: اثرات برگشتی، ترکیب پذیری عمومی و خصوصی، وراثت پذیری عمومی و خصوصی
  • تهمینه اسفندیاری، مریم تاتاری*، سوسن خسرویار، فرشته قراط، معصومه صالحی صفحات 341-352
    تنش شوری یکی از مهم ترین عواملی است که کیفیت محصولات زراعی را تحت تاثیر قرار می دهد. به منظور مطالعه اثر شوری بر خصوصیات بیوشیمیایی برخی از واریته های کینوا، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان یزد و سال زراعی 97-1396 در شرایط مزرعه انجام گردید. آبیاری با آب شور در سه سطح (شاهد، 10 و 17 دسی زیمنس بر متر) به عنوان کرت اصلی و واریته در سه سطح (Nsrcqe، Nsrcqb و (Titcaca  به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد آبیاری با آب شور 17 دسی زیمنس بر متر در مقایسه با شاهد سبب افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی DPPH (0/19) درصد)، فعالیت آنتی اکسیدانی دانه به روش احیای یون مس (0/25 درصد) فعالیت آنتی اکسیدانی به روش قدرت کاهندگی آهن (6/50 درصد) و پروتیین دانه (5/30 درصد)، فعالیت ضد التهابی (5/30 درصد) شد، در حالیکه محتوی ساپونین دانه (15 درصد) و نسبت سدیم به پتاسیم  (6/73 درصدی) را کاهش داد. شوری منجر به افزایش محتوی کلروژنیک اسید، پاراکوماریک اسید، کویرستین اسید و کامفر اسید در دانه گردید. واریته Nsrcqb بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی را در بین واریته های مورد بررسی داشت که در اکثر صفات مورد مطالعه اختلاف آماری معنی داری با واریته Titcaca نشان داد. بر اساس نتایج به دست آمده، کشت واریته Nsrcqb و آبیاری با شوری 17 دسی زمینس بر متر می تواند سبب افزایش خصوصیات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی کینوا شود.
    کلیدواژگان: ترکیب فنلی، واریته، ساپونین، فعالیت آنتی اکسیدان
|
  • Ghazaleh Ghaderi Chermahini, Mostafa Shirmardi *, Azam Jafari, Heidar Meftahizade Pages 175-194
    The aim of this study was to investigate the effect of organic amendments, phosphorus and amino acid as a factorial experiment in a randomized complete block design with three replications on Akbari cultivar of pistachio. Treatments include six levels of organic and chemical fertilizers (no application (F1), 20ton/ha cow manure (F2), 15ton/ha cow manure+5ton/ha poultry manure (F3), 10ton/ha cow manure+4ton/ha poultry manure+6ton/ha pistachio waste biochar (F4), 20ton/ha cow manure+300kg/ha of diammonium phosphate (F5), 20ton/ha cow manure+300kg/ha of triple superphosphate (F6)) and three levels of amino acid foliar application (0 (AA0), 60 (AA60) and 120ppm (AA120)). The results showed that the simultaneous application of F6 and AA120 led to a significant increase in chlorophyll, number of spikes, fresh and dry weight of pistachios, number of seeds per spike, concentration of phosphorus and potassium and decrease in Na/K compared to control and their separate application. F6 treatment led to a significant increase in branch length and diameter, leaf area, weight of hundred seeds, laughing percentage and relative water content (17.6, 41.9, 52.8, 21.7, 38.1 and 51.9%, respectively) significantly decreased number of pistachio in one ounce and percentage of emptiness (10.9% and 42.8%, respectively). Application of AA120 significantly increased leaf area compared to the control. Mixing cattle, poultry and biochar fertilizers of pistachio wastes (F4) along with AA60 and AA120 had a positive effect on number of cluster, fresh and dry weight of pistachios. Simultaneous application of cow manure, superphosphate triple and amino acid seems to have a positive effect on pistachio yield.
    Keywords: Amendment, Agricultural waste, Biochar, salinity, Nutrition
  • HAMID ZARGARI * Pages 195-211
    Pollen and Pollination is a critical process in date fruit production that may affect the quality, quantity and yield of the fruit. Application of compatible pollen can lead to an acceptable level of fruit set. Five pollinator genotypes including 7001 (as control), 7004, 7013, 7030 and Boyer 11 (derived from tissue culture) were selected to investigate the effect of pollen source on the commercial production of tissue culture-derived Medjool cultivar. This research was performed on 15 twelve- year- old trees of Medjool cultivar derived from tissue culture in a randomized complete block design with three replications. The experiment was carried out in Jahrom Research Station during 2019 and 2020. Pollen source had a significant effect on the percentage of fruit set and characteristics of the fruit. Bunches pollinated with pollens from genotypes 7030 and 7013 showed the highest percentage of the fruit set (56.80 and 56.10%, respectively), while bunches pollinated with pollen from genotype 7004 showed the lowest percentage of the fruit set (about 49.38%).The results indicated that the bunches pollinated with pollens obtained from genotype 7013 showed the highest fruit and seed length, fruit weight, fruit flesh, fruit volume, bunch weight and yield. Based on the results, the best pollen for Medjool cultivar in terms of fruit set and quantitative characteristics is pollen from genotype 7013. This study made it possible to identify the fruit characteristics, according to the pollen used. These results can be used to achieve high yield in Medjool dates.
    Keywords: Fruit Quantity, fruit set, pollen effects, pollination
  • Mojtaba Jafari Haghighi, Shoja Ghorbani Dashtaki *, Hamid Kelishadi, Mohammad Reza Mosaddeghi Pages 213-233
    Casing soil is an important input in the production of the button mushroom, which is usually prepared from non-renewable organic sources (e.g., peat). In order to introduce a suitable alternative to peat, and also the effect of different casing soils on quantitative and qualitative characteristics of button mushroom this study was carried out.The reaserch was conducted in a completely randomized design with 20 treatments and three replications on an industrial scale in Negin Fasl Agro-industry Company. In this respect, different alternative materials, such as mixed cow manure, spent mushroom compost (SMC), cow manure vermicompost, and SMC vermicompost in different volume ratios with peat )preaperd from north of Iran, north peat) were utilized to produce different casing soil, which used in the process of button mushroom production. Commercial and total yield traits, biological efficiency, piece weight, dry matter percentage, and mushroom earliness were determined in the applied treatments.The results showed that there was a significant difference in yield, biological efficiency, dry matter percentage, and earliness traits among the treatments. The highest total yield and biological efficiency were related to the mixture of north peat and cow manure vermicompost (50% and 50%v/v), and the mixture of north peat and SMC vermicompost (50% and 50%v/v), with 16 kg/m2 yield., In cow manure (100%), and the mixture of north peat and cow manure (25% and 75%v/v) treatments no growing mycelial occured. The lowest total yield was achieved from north peat (100%), with 9.8 kg/m2.Overall, the results showed that replacement of cow manure vermicompost, and SMC vermicompost with peat and conventional casing soil treatments could lead to save the costs, and preservation of natural resources.
    Keywords: Biological efficiency, casing soil, Relative field capacity, Spent Mushroom Compost, vermicompost
  • Naser Askari *, Mona Dashtyari, Abdullah Hatamzadeh, Mahmood Ghasem-Nezhad, Reza Ghahramani Pages 235-248

    Anthurium is commonly cultivated through soilless culture in greenhouses, owing to its specific thermal and nutritional requirements. However, the high costs associated with conventional substrates necessitate the use of available, domestic, and inexpensive alternatives. In this study, light expanded clay aggregates (LECA) and its mixture with locally available materials such as rice husk, tea waste, and charcoal were utilized as substrates. The experiment was conducted using a completely randomized design with three replications. After four months of cultivation, various morphological traits, including plant height, flower stem length and number, flowering time, flower stem fresh weight, leaf length and number, spadix length and diameter, spathe length and diameter, as well as physical traits such as bulk and particle density, humidity, water retention capacity, and porosity, were evaluated. Additionally, biochemical properties such as pH, EC, nitrogen, potassium, magnesium, and calcium of the substrates were assessed. The results indicated that the substrate containing a mixture of tea waste and LECA yielded the maximum plant height (35.5 cm), flower stem length (22 cm), number of flower stems (3.9), and number of leaves (15). Furthermore, this substrate exhibited the most appropriate physical properties, including the highest bulk (0.81 g/cm3), particle density (1.54 g/cm3), and humidity (66%). Conversely, the mixed substrate of LECA with rice husk demonstrated the maximum values of electrical conductivity (9.2 μS/cm), nitrogen (1.1%), and potassium (0.21%). Overall, the substrate composed of a mixture of tea waste and LECA not only reduces the costs associated with soilless systems but also enhances the quality and quantity of Anthurium cut flowers in greenhouses.

    Keywords: Anthurium, substrate, cut flower, hydroponic
  • Sudabeh Mafakheri *, Behvar Asghari Pages 249-267
    Water deficit is one of the most fundamental problems of agricultural systems throughout the world, which influences both yield and quality of the products. Applying compounds such as salicylic acid (SA) can improve plant resistance against environmental stresses. The present study was conducted to evaluate the impact of drought stress and SA application on quantitative and qualitative traits of holy basil (Ocimum sanctum), based on a factorial experiment in the form of a completely randomized design in three replications. The experimental treatments included drought stress at three levels (100, 70, and 50% FC) and foliar application of salicylic acid at three levels (0, 0.75, and 1.5 mM). Obtained results showed that water deficit caused a decrease in plant growth factors, RWC, and the amount of photosynthetic pigments, while foliar application of salicylic acid increased the above-mentioned parameters. Drought stress and foliar application of salicylic acid increased proline content, total content of phenolic compounds, flavonoid compounds and DPPH free radicals inhibition. In addition, the percentage of essential oils increased under drought stress. Also, plants that were sprayed with salicylic acid, showed a significant increase in essential oil percentage compared to the control. By reducing irrigation water, the percentage of eugenol in essential oil was decreased, but foliar spraying with a high concentration of salicylic acid increased the percentage of this compound. The experimental treatments also had a significant effect on the percentage of 1, 8-cineole and estragole compounds. Therefore, the application of a proper amount of SA can be considered a practical and simple strategy for increasing the quality and quantity of holy basil in arid and semi-arid areas.
    Keywords: Drought stress, Essential oil, Medicinal plant, Phytohormone
  • Halime Jafari, Mohhammad Moghaddam * Pages 269-284
    Selenium is one of the useful chemical elements for plants growth which, in addition to its beneficial effects on plant growth, is known as an essential substance for human and animal health. This research was carried out to investigate the effect of different levels of sodium selenate and selenite on some growth and physiological traits of peppermint in a completely randomized design with 4 replications. Plants were grown in a soilless culture system in the research greenhouse of the faculty of agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, The treatments included different levels of sodium selenate (4, 8 and 12 mg/L) and sodium selenite (4, 8 and 12 mg/L), equal to 0.02, 0.04 and 0.06 M of selenate and selenite sodium, respectively in Hoagland solution. The control treatment was a Hoagland solution without selenium application. Based on the results of the analysis of variance, the effect of sodium selenate and sodium selenite on all measured traits was significant. The results showed that the highest dry weight of aerial parts was observed in the treatment with 4 mg/L of sodium selenate. The relative water content of the leaf (6.6%) and guaiacol peroxidase activity (29.02%) were increased with the treatment of 4 mg/L of sodium selenate, compared to the control. The treatment with 12 mg/L of selenite and selenate sodium increased the ion leakage percentage, malondialdehyde and hydrogen peroxide concentrations. According to the obtained results, the treatment of 4 mg/L of selenate and selenite sodium is recommended to increase growth and improve some physiological characteristics in peppermint plant.
    Keywords: Aerial dry weight, hydrogen peroxide, Ion leakage percentage, Selenium, soluble protein
  • Younes Pourbeyrami Hir *, Vajihe Abbasi Ghadi Pages 285-299
    Environmental stresses could cause changing in plants growth and development. Drought stress is one of the most common stresses that threaten a large part of the world’s lands. Tamarix is a native plant to Iran which could tolerate different environmental stresses. This plant is very suitable for use in the landscape. This study was performed as a factorial experiment in a completely randomized design to investigate the effects of ecotype and hormone type on the rooting of tamarix cuttings native to Ardabil province, with 10 replications. In this research, the measured traits included branch number, branch length, primary root number, primary root length, longest root length, plant height, rooting percentage, branch fresh weight, branch dry weight, and root fresh and dry weight. The results of the analysis of variance showed that ecotype significantly (P≤0.01) affected all measured indices except root dry weight and branch fresh weight. The results of the also revealed that the interaction effects of ecotype and hormone on rooting percentage, branch number and plant height were significant at the 1% probability level. Means comparison showed that the highest and lowest rooting percentage were obtained from ecotypes 6 and 7, respectively. Although, the Indole Botyric Acid hormone affected all measured indices better than the Indole Acetic Acid, there were no significant differences between them. In general, this study showed that, in most investigated traits, ecotypes 4, 5 and 6 were the strongest ecotypes, which could be introduced as the most successful ecotypes for future adaptation studies.
    Keywords: Cuttings, Dry landscape, native, rooting, Saltcedar
  • Safdar Pour Mombeini, Mahmoud Lotfi, Hossein Ramshini * Pages 301-320
    Cantaloupe is one of the most important vegetable crops in Iran. In recent years, due to some problems, such as low sweetness and fruit yield, plant death diseases, and the indiscriminate introduction of foreign commercial hybrid cultivars, the genetic resources of this product have been severely eroded. Therefore, in this research the crossing of important local cultivars such as Saveh and Niagara with the commercial and selected F1 cultivar Galia was considered to combine the best traits and select the best genotypes of the F2 generation by pedigree selection method and continuity of generations. This experiment was carried out in the Faculty of Agricultural Technology (Aboureyhan Campus) University of Tehran research farm. The selection of the best genotypes was done in three stages (natural screening in the field for disease, virus, and mite resistance, evaluation based on qualitative traits in the laboratory, and final selection of genotypes based on the results obtained from multivariate analysis of quantitative traits). The results showed that in Niagara × Gallia (NGF2) population, general heritability was high for all the evaluated traits except the fruit shape index. In the Saveh × Gallia (SGF2) population flesh thickness, soluble solids and fruit harvest date had the highest heritability. The results showed that the traits included in the stepwise regression model accounted for 90.3 and 80.3 percent of the total changes related to fruit weight in NGF2 and SGF2 populations, respectively. Based on the principal component analysis, in NGF2 and SGF2 populations, two principal components explained 71.88 and 71.31% of the data variance, respectively. Based on the results of the bi-plot analysis, 30 NGF2 and 53 SGF2 genotypes were selected, and cultivated in order to continue generations and reach pure parental lines in the F3 generation.
    Keywords: Bi-plot, Genetic efficiency, Path analysis, Diversity coefficien, PCA. Stepwise regression
  • Seyed Fazel Mirahmadi, Mohammadreza Hassandokht *, Mohammad Reza Fattahi Moghaddam, Mohammadreza Naghavi, Karamatollah Rezaee Pages 321-339

    Spinach is one of the most important vegetables consumed in the world. Despite spinach high nutritional value, the accumulation of non-nutritive compound oxalate is considered one of the main challenges in the production of this plant. Moving towards the production of cultivars of this plant that have less oxalate accumulation, or a neuter form of oxalate accumulation in terms of nutritional hygiene, is considered one of the modern breeding goals. The present study was conducted with the aim of introducing and explaining the action of genes involved in creating the total oxalate accumulation trait in the form of a 7x7 complete diallel cross. Heritability of total, soluble and insoluble oxalate, and ascorbic acid as the main components in oxalate accumulation were evaluated using the first method of model I of Griffing's. In addition to confirming the possibility of successful interspecific crosses in spinach, the obtained results showed that total oxalate was controlled by genetic factors by more than 50%, and the possibility of its improvement in the next first generations after applying breeding methods is certain. Ultimately, based on the obtained Baker's coefficient results (0.43), both of the gene actions, additional and dominance, are almost equally effective in creating this trait, although the tendency towards dominance is more. Hence, it can be concluded that the approach towards modification through hybridization, in order to produce new cultivars, is preferred to modification by selection methods.

    Keywords: GCA, SCA, narrow, broad sense heritability, reciprocal effects
  • Tahmine Esfandyari, Maryam Tatari *, Susan Khosroyar, Fereshte Ghorat, Masoume Salehi Pages 341-352
    Salinity stress is one of the most important factors that affects the quality of crops. In order to investigate the influence of salinity stress on physiological and biochemical characteristics of different quinoa varieties, an experiment was conducted as split plots based on a randomized complete block design with three replications, in Yazd city in the agricultural year 2017-2018, under field conditions. Irrigation with saline water (0, 10 and 17 dS/m) was considered as the main plot and varieties (Nsrcqe, Nsrcqb and Titcaca) as the sub-plot. The results showed that salinity and varieties significantly affected DPPH radical scavenging activity, phenol, flavonoid, anti-inflammatory and Na+/K+ ratio, as well as seed protein and saponin contents. Irrigation with saline water at 17 dS/m level increased the antioxidant activity of DPPH (19%), the antioxidant activity of grain measured using the copper ion reduction method (25%), the antioxidant activity measured by the iron reducing power method (50 %), grain protein (30.5 %), and the anti-inflammatory activity (30.5 %), whereas it reduced the grain saponin content (15%), and the sodium to potassium ratio (73.6 %) compared to the control. Results indicated that the salinity also elevated the content of collagenic acid, paracoumaric acid, quercetin acid and camphor acid in quinoa grains. Among the studies varieties Nsrcqb showed the highest amount of antioxidant and anti-inflammatory activity but had no significant difference with the Titcaca in most examined traits. The results of this experiment showed that cultivation of Nsrcqb variety and irrigation with saline water at 17 dS/m can increase the antioxidant and anti-inflammatory properties of quinoa.
    Keywords: Antioxidant activity, Phenol compound, Saponin, Variety