فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی - پیاپی 22 (تابستان 1402)

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 22 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عطیه اعرابی* صفحات 7-26
    تحلیل ساختاری-زبان شناختی، یکی از نخستین رویکردهای نقد نو، با بکارگیری داده های علم زبان شناسی و بدون درنظرگرفتن عناصر فرامتن، به مطالعه متن می پردازد. چنین رویکردی در ابتدا در تحلیل های صورتگرایان روس به خصوص یاکوبسن و پس از آن درمطالعات ساختارگرایان بکارگرفته شد. به زعم پیروان نقد ادبی ساختارگرا، متن ادبی قبل از هر چیز، مجموعه ای از پدیده های ویژه ی زبانی است که آن را از دیگر متون باز می شناساند. این تمایز در همه ی سطوح ساختاری متن قابل رویت است. جستار حاضر بر آنست تا با استناد به نظریه های یاکوبسن، به بررسی شعر «دود می خیزد» سروده ی سهراب سپهری، شاعر پارسی که اشعار او بازتابی از مولفه های مکتب رمانتیسم است، بپردازد. بر اساس روش یاکوبسن در نقد ساختارگرایی، توصیف عناصر ساختاری شعر در سه سطح آوایی، واژگانی و نحوی صورت می گیرد. این خوانش موشکافانه ما را به دریافت شبکه معنایی پنهان شعر رهنمون می کند. در واقع، هدف از این بررسی پاسخ به سوالاتی است نظیر اینکه چگونه کار کردهای زبانی در قالب هندسی شعر در انتقال مفاهیم تاثیرگذار هستند و چگونه نظام کلمات حاکم بر ساختارهای ظاهری شعر حاوی مفاهیم عمیق مرتبط با فضا و درونمایه اصلی شعر هستند. مطالعه ی عناصر آوایی، دستوری و واژگانی-معنایی نشان میدهد که لایه های پنهانی معنایی در ارتباط تنگاتنگ با صورت شعر هستند که در زیبایی آفرینی نیز نقش آفرین می باشند.
    کلیدواژگان: ساختار، آوا، دستورزبان، ویژگی زبانی، تحلیل ساختاری-زبانشناختی
  • خدیجه صفری کندسری*، فاطمه ملکی، مهدی محمدی صفحات 27-56

    مهدی اخوان ثالث با توجه به تسلط بی نظیرش بر ادبیات کلاسیک فارسی یکی از معماران بزرگ شعر معاصر فارسی است. با نگاهی به کارنامه آثارش می توان دریافت که او سه چهره متمایز دارد:شاعر و پژوهشگر، منتقد و تیوریسین شعر نو نیمایی ،داستان نویس. لذا انواع روابط بینامتنی نظیر میان مولفی(پیوند با آثار گذشتگان و معاصران)، درون مولفی (پیوند کل آثار منظوم و منثور با یکدیگر)، میان متنی (پیوند کل آثار منظوم با یکدیگر)، درون متنی (پیوند و روابط یک اثر مستقل) و نیز انواع ترامتنیت مورد نظر ژنت از جمله بینامتنیت، بیش متنیت، سرمتنیت، پیرامتنیت در آثار او قابل شناسایی است. این پژوهش به بررسی ارجاعات و روابط میان متنی در ده متن کامل اشعار او با تکیه بر مکتب فرانسوی ادبیات تطبیقی و رویکرد بینامتنی مورد نظر ژنت می پردازد. روش کار توصیفی- تحلیلی است و هدف، آن است که آثار منظوم اخوان ثالث در گفتگو با یکدیگر خوانده شود و در نهایت به این نتیجه می رسد که خوانش کل آثار منظوم با یکدیگر، در موارد زیادی به رفع ابهام ها و شناخت ساز و کار ذهن و زبان اخوان ثالث کمک شایانی می کند.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، مکتب فرانسوی، بینامتنیت، آثار منظوم اخوان ثالث، ژنت
  • آزاده طیبی، کبری نودهی*، تقی امینی مفرد صفحات 57-84

    یکی از تاثیرات مهم مکتب رمانتیسم بر شاعران ایران، توسعه ی جهان بینی و در ادامه، افزایش دامنه ی میزان اعتراضات و شکواییه های آنان در قبال مسایل مختلف اجتماعی بوده است. این مساله به ویژه زمانی که بی عدالتی ها، چالش ها، نابسامانی های اجتماعی و فردی در جامعه تشدید گردد، اثرات خود را به طرز کاملا ملموس تری نشان می دهد. سیمین بهبهانی یکی از شاعران معاصر است که دوران پهلوی،  انقلاب و پس از آن را درک کرده است. در دوره پهلوی بسیاری از تبعیض ها و بی عدالتی ها، مرگ ها، نادیده گرفته شدن ها، اعتراضات مردم به وضع موجود در جامعه و پس از انقلاب نیز جنگ تحمیلی را شاهد بوده. در این مقاله، نگارندگان سعی دارند تا به روش توصیفی - تحلیلی، گفتمان رمانتیستی شکواییه را در آثار سیمین بهبهانی تجزیه و تحلیل نمایند. یافته های پژوهش نشان می دهد که شکواییه های شخصی در مجموعه شعر یادشده برجسته تر می نماید که این مطلب علاوه بر آنکه شناخت دقیق و بهتری از زمانه، روحیات و اندیشه های شاعر را فراهم ساخته، بیانگر روح حساس و زنانگی وی است که در برهه ای از زندگی خود، حوادث تلخ و ناگواری را تجربه کرده و با صراحت و بی پرده از دردها و ناکامی ها در شعرش سخن رانده است. او با این شیوه توانسته مخاطب را با خود همراه سازد و به تفکر وا دارد که بی تردید این سطح از توجه به تغییر نگرش مخاطب، دارای ارزش والایی است.

    کلیدواژگان: کلیدواژ ها: مکتب رمانتیسم، شکواییه، سیمین بهبهانی، خطی ز سرعت و از آتش
  • امیر اسدیان، مرتضی رزاق پور* صفحات 85-125

    صورت و ظاهر هر اثر ادبی، معماری واژه ها با استفاده از صنایع ادبی و هنرسازه هاست. معنا نیز، پیام یا جریان فکری است که شاعر یا نویسنده قصد دارد با استفاده از آشنایی زدایی و هنجارگریزی آن را برای مخاطب، تازه جلوه دهد. درک ادبی، ابتدا در چینش واژگانی است، ولی پیام به این دلیل که مدت طولانی تری در ذهن می ماند و زودتر از صورت شعر، در حافظه مخاطب تداعی می شود، می تواند به اصالت ادبی و ماندن آن در ذهن و زبان کمک کند. در متون ادبی، گاه چینش الفاظ آن ها مد نظر و گاه پیام آن ها مورد توجه است، چینش الفاظ و تنظیم آن ها در ساختار شعر، جنبه زیبایی شناختی دارد و شکل صوری آن در نظر است. به علاوه هر اثر ادبی جدا از هنرمندی های زبان، دارای مفاهیم ضمنی یا همان معنا است. برای برخی از شاعران صورتگرای معاصر که تحت تاثیر مکتب فرمالیسم هستند، صورت و چینش الفاظ، را مهمتر از پیام شعر می دانند و در مقابل آنان، شاعران دیگری هستند که معنا یا پیام شعر را، در نظر دارند . مقاله که به روش کتابخانه ای نگاشته شده است با بررسی انواع هنجارگریزی در اشعار احمد شاملو به عنوان نمونه ای از گروه شاعران معناگرا و اشعار یدالله رویایی از زمره گروه شاعران صورتگرا و ذکر شاهد مثال های فراوان، قصد دارد به این پرسش پاسخ دهد که آیا معناگرایان نیز از شگردهای صورتگرایان و هنجارگریزی و آشنایی زدایی و در کدام شکل آن استفاده می کنند؟

    کلیدواژگان: هنجارگریزی، آشنایی زدایی، فرمالیسم معناگر، رویایی، شاملو
  • فاطمه کولیوند، غلامرضا سالمیان*، فاطمه کلاهچیان صفحات 126-149
    سورریالیسم دارای اصولی است که مهم ترین آن ها عبارتند از تخیل، نگارش خودکار، تصادف عینی، امر شگفت و جادو، خواب و رویا و... . هرچند این مکتب در اروپا مطرح شد و رسمیت یافت، اما پیش از آن نمودهایش در عرصه های مختلف هنری و از جمله ادبیات جهان دیده می شود. یکی از این عرصه ها، متون صوفیه زبان فارسی است که از مدت ها پیش، جلوه گاه نشانه های سورریالیسم بوده است؛ رساله قشیریه نیز یکی از این متون است. در اهمیت ویژگی سورریالیستی این کتاب باید گفت که هرچند رساله قشیریه جزو اولین متون تعلیمی عرفان است و نویسنده آن بسیار محتاط است که اثرش از امور شبهه ناک مانند خیال، شطح و نگارش خودکار- آن گونه که مدنظر سورریالیسم است- خالی باشد؛ اما با وجود این، ویژگی های سورریالیستی چون خواب و رویا، امر شگفت، دیوانگی و جنون، ناتوانی عقل، وحدت و نقطه علیا، نکوهش و رد دنیا، آزادی و... در آن برجسته است؛ در این میان مفاهیمی چون خواب و گشایش حقیقت، امر شگفت و کرامت، دیوانگی و رد دنیا از بسامد بیشتری برخوردار هستند. همچنین باید گفت تقریبا تمام مولفه های سورریالیستی این کتاب- مخصوصا نگارش خودکارو آزادی- تفاوت هایی اساسی با مفاهیم مشابه در اندیشه سورریالیست ها دارند؛ این وجوه تمایز و دقت و وسواس قشیری در طرح شرایط و مراحل سلوک، از تعالی اندیشه قشیری در مقابل مکتب سورریالیسم حکایت می کند.
    کلیدواژگان: سوررئالیسم، رساله قشیریه، عرفان، خواب، کرامت
  • مریم رفیع، عادل سواعدی*، محمدرضا صالحی مازندرانی صفحات 150-174
    «شعر حجم» یکی از جریان های شعری معاصر است که در زمستان 1348 با انتشار بیانیه «حجم گرایی» حرکت گروهی خود را تثبیت کرد. یدالله رویایی نیز، شاعر برجسته این جریان، در طول زمان تلاش کرد تا مبانی فکری و ویژگی های این جریان شعری را شرح داده و به روز نگه دارد. در آثار او که نمود کمال یافته ای از شعر حجم است، وجوه متفاوتی از ظرفیت های زبانی، فلسفی و زیبایی شناسانه وجود دارد. ما در طول زمان در توضیح زیربنای اندیشگانی آثار او و شعر حجم، با تاثیرات پدیدارشناسی هوسرلی و برخی دیگر نحله های فلسفی و هستی شناسانه آگاه شده ایم. اما به نظر می رسد که بتوان با مرور انگاره های زیبایی شناسانه شوپنهاوری و نحوه مواجهه این فیلسوف با مساله هنر و آثار هنری، به نمودهایی از آن در «هفتاد سنگ قبر» که به نحو برجسته تری دغدغه های فلسفی و هستی شناسانه شاعر را ارایه داده، دست یابیم و به تجسم شهودی ای از آن چه هنرمند با «مرگ اندیشی» آفریده، نزدیک گردیم. یافته ها نیز حاکی از آن است که شاعر توانسته است با محوریت مرگ اندیشی و شکل بخشیدن به ساختار متن ها و خارج متن ها، بیش از دیگر آثار خویش، به این قطعات، محلی از حس و شهود ببخشد و مخاطب را در مواجهه با آن ها، در وجهی متاملانه، با تصویر عینی شده مرگ، در حالتی از شعور و آگاهی زیبایی شناسانه قرار دهد.
    کلیدواژگان: یدالله رویایی، شعر حجم، هفتاد سنگ قبر، زیبایی شناسی شوپنهاوری، مرگ
|
  • Atiyeh Arabi * Pages 7-26
    Structural linguistic analysis, one of the first approaches of new criticism, studies the text by using data from the science of linguistics, regardless of any hypertext elements. Such an approach was first used in the analyses of Russian formalists, in particular Jacobsen, and then in the studies of various structuralists. According to structuralists, a literary text is composed of, first and foremost, a set of special linguistic phenomena that distinguish it from other texts; this distinction can be seen at all structural levels of the text. This article aims to examine the poem "Smoke is Rising" by Sohrab Sepehri, a Persian poet whose poems are a reflection of the elements of the school of Romanticism, by making use of Jacobsen's theories. According to Jacobsen's method, structural elements of the poem are described on three levels: phonetic, lexical, and syntactic. A careful reading on this basis leads us to understand the hidden network of meaning in the poem. In fact, the purpose of this article is to answer questions such as how linguistic functions in the geometric form of poetry are effective in conveying meanings and how the system of words governing the external structures of the poem contain concepts related to the mood and the main theme of the poem. A study of phonetic, grammatical, and lexical-semantic elements shows that the hidden layers of meaning are closely related to the form of poetry, and play a role in the creation of beauty.
    Keywords: structure, Sound, Grammar, Linguistic features, Structural linguistic analysis
  • Khadijeh Safari Kandsari *, Fatemeh Maleki, Mehdi Mohamadi Pages 27-56

    Mehdi Akhavan Sales is one of the contemporary Persian poets whose unique mastery over Persian classical literature is remarkable. He is a poet, critic, and theoretician of Neo-Nimai poetry as well as a story writer. Therefore, there are various types of intertextual relationships such as inter-author (link with works of past and contemporary peers), intra-author (links between all verse and prose works), intertextual (links between all verse works), and intra-text (link and relationships of an independent work). Also, the types of transtextuality considered by Genette, such as intertextuality, hypertextuality, architextuality, and paratextuality can be identified in his works. In line with the intertextual approach proposed by Genette, the goal of this descriptive-analytical research is to read and examine the poems of Mehdi Akhavan Sales while focusing on the relationships between them. Findings suggest that reading all the poems together frequently helps to clear up the ambiguities and to facilitate understanding.

    Keywords: Comparative literature (French school), Intertextuality, Akhavan-Sales' poetry, Gerard Genette
  • Azadeh Tayyebi, Kobra Nodehi *, Taghi Amini Mofrad Pages 57-84

    The school of Romanticism is a European literary school which was born as a result of turning away from the logic and wisdom of the school of Classicism and was inspired by passion and excitement. This school has also had considerable influence on the development of various nations, including Iran. One of the important effects of the school of Romanticism on Iranian poets has been the development of their worldview, which has, in turn, broadened the scope of their protests and complaints regarding various social issues. This issue shows its effects in a more tangible way, especially when injustices, challenges, and social and individual disorders in a society are intensified. Simin Behbahani is one of the contemporary poets who has complained in her poems about injustices, deaths, and abandonment, and has protested against the existing situation of the society and her fellow human beings. In this article, authors have tried to use the descriptive-analytical research method to analyze the Romantic discourse of complaints in the works of Simin Behbahani. Findings of the research indicate that personal complaints are more prominent in the above-mentioned poetry collection, the reason for which should be found in her sensitive spirit and femininity; since she has experienced bitter and unfortunate events at some point in her life, her frank talk about pains and failures in her poetry attracts the sympathy of her audience.

    Keywords: School of Romanticism, Complaints, Simin Behbahani, A Line of Speed, Fire
  • Amir Asadian, Morteza Razaghpoor * Pages 85-125

    Formalism is one of the influential literary schools that rose to prominence in the beginning of the 20th century with Shklovsky's writings. It emphasized the necessity of scientific analysis of artistic and literary works through highlighting the disadvantages of traditional and symbolic criticisms that were prevalent. In this article, authors intend to examine the formalistic manifestations of Ahmad Shamlou's and Yadollah Royaee's poems and provide examples of symbols and signs of the poets' counter-readings in the poem. The findings of this descriptive-analytical research reveal that the artistic beauty of Ahmad Shamlou's and Yadollah Royaee's poetry owes a lot to deviations in their poems. By looking carefully at the poems of these two poets, we can conclude that he strongly believes in the element of beauty and uses all his artistic efforts to draw attention to the concept and meaning and deliver the message to his audience without ignoring the realm of aesthetics.

    Keywords: Semantic formalism, Meaning, Ahmad Shamlou, Counter-reading, Symbol
  • Fateme Kolivand, Gholamreza Salemian *, Fateme Kolahchian Pages 126-149
    The most important surreal principles are imagination, automatic writing, objective accident, wonder and magic, and dreams and visions. Although this school was introduced and recognized in Europe, it had already been featured in various artistic arenas of world literature. One of these arenas is Sufi texts of Persian language which have long served as hallmarks of surrealism. Al-Risala al-Qushayriyya is also one of these texts. Although al-Qushayriyya treatise is one of the first written teachings of mysticism whose author is so cautious to rid his work of all that is suspicious such as fantasy, rhythm and automatic writing - supposed to exist in surrealism - its surrealistic features (including dream, wonder, madness and dementia, inability to reason, unity, condemnation and denial of the world, freedom, etc.) are prominent. Meanwhile, concepts such as sleep and disclosure of truth, wonder and dignity, insanity and rejection of the world are more frequent. It should also be said that almost all of the surrealistic components of this book have fundamental differences with similar concepts in the surrealistic realm. In case of automatic writing and release, the difference is remarkable. Such distinctions convey excellence and superiority of Al-Qushayri’s thought against surrealism. In addition, Al-Qushayri’s accuracy and obsession in raising these issues resulted in considering terms, conditions and steps for any concept which cannot be seen in Surrealism.
    Keywords: Surrealism, Al-Risala al-Qushayriyya, mysticism, Sleep, Dignity
  • Maryam Rafy, Adel Sawaedi *, Mohamadreza Salehi Mazandarani Pages 150-174
    "Spacemental poetry" is one of the contemporary styles of poetry in Iran which rose to prominence after the publication of its manifesto in the winter of 1348. Yadollah Royaee, the famous poet of this movement has tried to explain the ideological basis and the characteristics of this type of poetry and to keep it up-to-date. His works, which are a perfect reflection of Spacementalism, contain various linguistic, philosophical and aesthetic aspects. By explaining the ideological basis of his works and the Spacemental poetry, we discover many instances of Husserl’s phenomenology as well as some other philosophical and ontological issues. It also seems possible to find some reflections of Schopenhauer's aesthetics and his encounter with art and art works in "Haftad Sange Ghabr" – Royaee's famous work which presents his philosophical and ontological concerns. We argue that the collection offers an intuitive visualization of what Yadollah Royaee has created by thinking about death.
    Keywords: Yadollah Royaee, Spacemental poetry, Haftad Sange Ghabr, Schopenhauer's aesthetics, Death