فهرست مطالب

مجله جغرافیا و روابط انسانی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/20
  • تعداد عناوین: 36
|
  • ارسطو یاری حصار، اصغر پاشازاده*، فاطمه زادولی صفحات 1-42
    نظارت مهمترین مساله ای است که شورای شهر در زمینه عملکرد شهرداری به آن توجه می کند. در همین خصوص هدف اصلی این تحقیق طراحی مدل مطلوب نظارتی شورای اسلامی شهر تهران است. پژوهش پیش رو، بلحاظ ماهیت از نوع پژوهش های اکتشافی و بلحاظ روش از نوع پژوهش-های کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق مشتمل بر اعضاء، مشاورین، کارشناسان، متخصصان و مرتبطان شورای اسلامی شهر تهران است که به دو صورت انتخابی و روش گلوله برفی تعداد 31 نفر از آنها به عنوان نمونه آماری تحقیق مورد مصاحبه و پرسشگری قرار گرفتند و برای تحلیل داده های جمع آوری شده (با توجه به اهداف و ماهیت تحقیق)، از روش تحلیل تفسیری استفاده شد. نتایج تحقیق حاکی از این است که نظارت شورای اسلامی شهر تهران در امورات شهر و شهرداری با چالش ها و آسیب های جدی روبه رو است آسیب هایی که در سه دسته فرایندی و رویکری، ساختاری و کارگزاران و یا عاملین نظارت تقسیم بندی شده اند. در راستای وضعیت موجود (آسیب شناسی، قوانین و پتانسیل ها) مدل پیشنهادی نظارت شورای اسلامی شهر تهران در چهار سطح (ساختار شورا، عامل-کارگزار، فرایندها-هنجارها و پشتیبان و اجرا) طراحی و تعریف شده است. در مدل طراحی شده، افزایش تعداد اعضای شورای شهر تهران و اصلاح مکانیزم انتخاب آنها؛ طراحی و راه اندازی سامانه نظارت شورای شهر تهران و سامانه اخذ نظرات شهروندان؛ بازساخت ستاد سمن های شورای اسلامی شهر تهران و نهادهای محلی (ساختار شوراهای محله-ای/شورایاری ها)؛ تامین نیروی انسانی متخصص و آموزش دیده؛ تدوین پیوست های نظارتی و شاخص های مربوطه؛ ترکیب بندی جدید اعضای کمیسیون ها؛ بازبینی ساختار و شرح وظایف کمیسیون نظارت و حقوقی شورا؛ تشکیل جلسات شورای اسلامی شهر تهران در مناطق و محلات، پیشنهاد شده است. بسته های پیشنهادی مذکور باتوجه به تجربیات و نتایج به دست آمده اعتبارسنجی شده و الزامات تحقق پذیری آن نیز تدوین شده است. همچنان که باتوجه به آسیب ها و پتانسیل های شناسایی شده، با قوانین موجود مطابقت داشته و قابلیت اجرایی دارند.
    کلیدواژگان: مدل مطلوب، نظارت، شورای اسلامی شهر، شهر تهران
  • فریبا اسفندیاری درآباد*، بهروز نظافت تکله صفحات 43-51
    رودخانه ها به عنوان اصلی ترین منابع تامین کننده آب برای انسان و سایر موجودات به شمار می روند و بعضا این منشا زندگی باعث نابودی و وارد شدن خسارات جبران ناپذیری می شود. پیش بینی رفتار هیدرولیکی رودخانه ها در مقابل سیلاب های احتمالی برای کاهش خسارات وارده بر مناطق شهری و روستایی، تاسیسات در حال ساخت، مزارع و سایر کاربری های موجود، در اطراف رودخانه دارای اهمیت ویژهای می باشند.وقوع سیل یک پدیده طبیعی است و خطر وقوع آن در اطراف رودخانه ها به خصوص مناطق شهری و روستایی یک مسلیه جهانی است. هدف این تحقیق پهنه بندی سیلاب رودخانه نوران با دوره بازگشت 100 سال با استفاده از مدل هیدرودینامیکی HEC-RAS میباشد. داده های اصلی موردنیاز برای این پژوهش شامل: نقشه های توپوگرافی 1:2000 رودخانه نوران چای، داده های هیدرومتری و شرایط مرزی رودخانه می باشد که از سازمان آب منطقه ای استان اردبیل تهیه گردید. همچنین برای محاسبه دوره بازگشت سیلاب از نرم افزار SMADA استفاده گردید. نتایج تحقیق این را نشان داد که پهنه بندی سیلاب با دوره بازگشت 100 مشخص گردید که میزان اثرگذاری سیلاب با مساحت 304 هکتار و عرض پهنه سیل گیری حدود 445 متر می باشد .بنابراین این نتایج حاصل شد که سیلاب با دوره بازگشت 100 سال برای جوامع بشری بسیار خطرساز خواهد بود و باید در برنامه ریزی های آتی به مخاطرات ناشی از سیلاب با دوره بازگشت 100 سال اهمیت زیادی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: سیل، رودخانه، دوره بازگشت، مدل HEC-RAS
  • علی لطفعلی زاده لاهرودی* صفحات 52-66
    افزایش سریع جمعیت و به دنبال آن توسعه بی رویه مناطق شهری و روستایی باعث تسریع در روند تغییرات کاربری اراضی در چند دهه اخیر شده است. استفاده از فناوری های نوین سنجش ازدور در پیمایش روند تغییرات کاربری اراضی ازجمله روش های کارآمد و کم هزینه می باشد. بنابراین در تحقیق حاضر تغییرات کاربری اراضی حوضه آبریز شهرچای ارومیه از طریق تصاویر ماهواره ای لندست سنجنده های TM و OLI-TIRS برای سال های 1995، 2005 و 2021 مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تهیه نقشه های کاربری اراضی منطقه از روش طبقه بندی نظارت شده و الگوریتم حداکثر احتمال در نرم افزار ENVI استفاده گردید. نتایج بررسی تغییرات کاربری اراضی نشان داد که در طول دوره آماری مورد مطالعه کاربری های اراضی کشاورزی و باغات، مناطق مسکونی و مناطق آبی روند افزایشی داشته اند و در هر دوره بر مساحت آن ها افزوده شده است. در مقابل مساحت اراضی بایر و مراتع روند کاهشی را نشان می دهند. به طوری که مساحت اراضی کشاورزی و باغات و مناطق مسکونی در سال 1995 به ترتیب 73/18802و 56/2784 هکتار بوده است که این میزان در سال 2021 به 81/19738و 61/5735 هکتار رسیده است.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، طبقه بندی نظارت شده، لندست، حوضه شهرچای
  • سوزان زنداذر، مهسا فاطمی*، کورش رضائی مقدم صفحات 67-88

    شرکت های نوپا و تازه تاسیس، بویژه در سال های ابتدایی شروع بکار خود با ریسک ها، بحران ها، چالش ها و مشکلات فراوانی مواجهند که در صورت عدم سازگاری و تاب آوری با شرایط، گاهی منجر به ورشکستگی و توقف فعالیت کسب وکار آنان خواهد گردید. لذا توجه ویژه و در نظر گرفتن سازوکارهای حمایتی هدفمند و ساختارمند برای این شرکت های کوچک در سال های ابتدایی، تداوم حیات کاری آن ها را تضمین خواهد نمود. در این راستا مراکز رشد به عنوان یکی از مهم ترین و بنیادی ترین عناصر شناخته شده که زیرساخت های لازم برای فعالیت کسب وکارهای نوپا را تا حدود زیادی فراهم می نماید. هدف از مطالعه حاضر، مروری بر تاریخچه راه اندازی پارک های علم و فناوری در دنیا، مراکز رشد، اجزای تشکیل دهنده آن و انواع امکانات، تجهیزات و خدماتی است که از طریق این مراکز به شرکت های کوچک و متوسط مستقر در پارک های علم و فناوری ارایه می شود. همچنین، سیر تکاملی الگوها و مدل های انکوباسیون مورد بحث قرار گرفته و سپس نسل های مختلف مراکز رشد در طی زمان، معرفی و تحلیل شده اند. در نهایت، نقش دانشگاه ها به عنوان حامیان ارزشمندی برای جوانان سرشار از ایده و خلاقیت مطرح شده و ارایه دروس جدید و موردنیاز بازار کار در حوزه کارآفرینی و کسب وکار در رشته های مختلف، تاسیس مراکز رشد دانشگاهی با ایجاد هسته های کارآفرینی و آموزش مهارت های عملی در راستای توانمندسازی هرچه بیشتر دانشجویان توصیه شده است. همچنین، رصد و شناخت عمیق مراکز رشد موفق در دنیا، اقدامی اثرگذار برای الگوبرداری، بومی سازی و ارتقای روش های حمایت از هسته های کارآفرین در کشور خواهد بود.

    کلیدواژگان: مرکز رشد، پارک علم و فناوری، شرکت نوپا، سرمایه گذاری، شبکه سازی
  • هاتف حاضری*، منصور رحمتی، اصغر پاشازاده صفحات 89-107

    امروزه پیاده سازی سیستم حمل و نقل پایدار می تواند نقش موثری در بهبود کیفیت زندگی و زیست پذیری شهری ایفا -نماید. در همین خصوص، هدف اصلی این تحقیق، بررسی میزان تاثیر شاخص های حمل و نقل پایدار شهری بر زیست پذیری شهر اردبیل می باشد. تحقیق پیش رو، از لحاظ روش، پیمایشی و از لحاظ هدف، کاربردی می باشد. داده-های مورد نیاز از طریق اسنادی و میدانی (پرسشنامه) جمع آوری شده است. جامعه آماری این تحقیق کارشناسان شهر اردبیل می باشند که برای تعیین حجم نمونه و نمونه گیری کارشناسان از روش گلوله برفی و روش هدفمند استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها در تحلیل داده های به دست آمده تحقیق با بکارگیری قابلیت های نرم افزارها Excel ,SPSS و Smart- pls، از معادلات ساختاری مبتنی بر واریانس با روش حداقل مربعات جزیی استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر این امر است که بین حمل و نقل پایدار و زیست پذیری شهری رابطه معنادار، هم جهت و قوی وجود دارد و زیست پذیری شهر اردبیل از طریق حمل و نقل پایدار (شاخص های 13 گانه آن) به میزان، 749/0 قابل تبیین و پیش بینی است (اثرگذاری شاخص های تحقیق و تایید فرضیه های مربوطه گواه بر این ادعا است). در این باره، نتایج نشان داده که به ترتیب شاخص های خدمات الکترونیکی نوین/هوشمندی، دسترسی، مدیریت و برنامه-ریزی، کیفیت خدمات، آلودگی، اقلیم، انرژی، فرهنگ، قوانین، کارایی، امنیت و هزینه، مهمترین شاخص های حمل و نقل پایدار شهر اردبیل هستند که در زیست پذیری آن شهر اثر معنی داری و قوی دارند.

    کلیدواژگان: حمل و نقل پایدار، زیست پذیری شهری، مدل حداقل مربعات جزئی، شهر اردبیل
  • حسین رضا شهبازی*، سیده بهاره موسوی محمودآبادی صفحات 108-124

    امروزه توسعه پایدار گردشگری به عنوان موتور محرک توسعه و عاملی جهت بهبود کیفیت زندگی جوامع در حال توسعه تلقی می شود. گردشگری روستایی شکلی از فعالیت اقتصادی است که پیرامون شهرها و نقاط دارای شکل و بافت روستایی، انجام می گیرد و در بردارنده آثار مثبت و منفی برای روستا، انسان و طبیعت می باشد. این مطالعه که با روش کتابخانه ای پرداخته شده است، به بررسی پتانسیل ها و جذابیت های (گردشگری) روستای محمودآباد شهرستان خدابنده و اثرات آن بر توسعه ی پایدار روستایی پرداخته شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان گر نقش موثر گردشگری در اقتصاد محلی و همچنین در ایجاد اشتغال، درآمد، آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم و نیز حفاظت از محیط زیست در زمینه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی روستای محمودآباد و نیز ضعف و بی ثباتی در مدیریت، ضعف تبلیغات و ناهماهنگی سازمان ها، ناآشنا بودن با فعالیت در زمینه گردشگری و بروز خشکسالی های اخیر، از علل اصلی توسعه نیافتگی و محدودیت های روستای محمودآباد از لحاظ گردشگری نسبت به سایر نقاط می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، توسعه پایدار، روستای محمودآباد
  • محمدحسن یزدانی*، رسول عباسی، فاطمه زادولی صفحات 125-139

    امروزه بحث حق به زندگی شهری و حق خواهی در شهر و یا چنان که هنری لوفور می گوید، حق به شهر مورد توجه قرار گرفته است. با نگاهی اجمالی به وضعیت شهر اردبیل می توان شیوه نظام سرمایه داری و سودطلبی شخصی و کاهش دخالت ارگان های دولتی را به راحتی مشاهده نمود به گونه ای که در بیشتر موارد شهر به حال خود رها شده است و حق به شهر در بحبوحه سود طلبی های شهروندان و ارگان ها به فراموشی سپرده شده است. در این راستا هدف اصلی پژوهش ارزیابی شاخص های حق به شهر در اردبیل و مناطق شهری آن است که جهت جمع آوری داده ها از نظرات شهروندان مناطق (383 نفر) و جهت تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS، Excel و مدل تصمیم گیری چندمتغیره کوپراس (KOPRAS) استفاده شده است. در همین خصوص نتایج تحقیق و آزمون tتک نمونه ای بیانگر این امر است که میانگین امتیاز شاخص های حق به شهر در شهر اردبیل 99/2 به دست آمده که حد متوسط را نشان می دهد. همچنین براساس مدل کوپراس، مناطق یک، سه، پنج و دو و چهار شهری به ترتیب رتبه های اول تا پنجم شاخص های حق به شهر را در مناطق شهری اردبیل را کسب کرده اند. از نظر سطح بندی نیز، مناطق یک و سه شهری در سطح خوب، مناطق دو و پنج شهری در سطح متوسط و منطقه چهار در سطح ضعیف قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، عدالت فضایی، حق به شهر، مدل کوپراس، شهر اردبیل
  • موسی عابدینی*، سمیرا شکر بهجت، بهروز نظافت تکله صفحات 140-169

    ژیومورفوسایت ها لندفرم های ژیومورفولوژیکی هستند که از اهمیت قابل توجهی در توسعه ی گردشگری برخوردارند. استان مازندران به دلیل وجود لندفرمهای متنوع توانایی زیادی برای جذب گردشگر دارد. در شهرستان چالوس و نوشهر شش ژیومورفوسایت که از لحاظ جذب گردشگری قابل توجه می باشند انتخاب شده است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی توسعه گردشگری پایدار ژیومورفوسایت ها بر اساس روش کومانسکو و پارک ملی (مطالعه موردی: غرب مازندران) می باشد. بر اساس این روش هر لندفرم دارای پنج ارزش (علمی، زیبایی شناختی، مدیریت، اقتصادی، فرهنگی و کاربری) است. برای جمع آوری اطلاعات مربوط به ارزش هر لندفرم از مصاحبه و پرسش نامه استفاده شد و با توجه به اطلاعات بدست آمده از روش های آماری برای تحلیل داده ها استفاده شد. مدل فیولت بر اساس نرخ مدیریتی و گردشگری و دامنه ارزشی آن ها مورد بررسی قرار می گیرد. بر اساس نتایج تحقیق ژیومورفوسایت نمک-آبرود با امتیاز (45/15) بالاترین امتیاز را به خود اختصاص داده و پایین ترین امتیاز متعلق به ژیومورفوسایت رادیو دریا با امتیاز 74/11 می باشد. دلیل امتیاز بالای ژیومورفوسایت نمک آبرود دارا بودن شرایط خاص، موقعیت توپوگرافی و همچنین وجود امکانات و تسهیلات مناسب برای رفاه گردشگران می باشد و مورد توجه بیشتر گردشگران است. نتایج مدل پارک ملی نشان داد که مناطق نمک آبرود دارای بهترین و مناسب ترین وضعیت مدیریتی در حوزه ژیوتوریسم می باشند. به عبارتی منطقه ژیوتوریستی نمک آبرود از نظر زیرشاخص های مورد ارزیابی در مدل فیولت دارای شرایط مناسبی جهت توسعه و شناساندن مناطق بکر و قابل بهره برداری در صنعت ژیوتوریسم برخوردار است. لذا با توجه به نتایج حاصله تحقیق حاضر و انجام تحقیقات تکمیلی، مسیولین مرتبط با این امر می توانند در جهت بهبود وضعیت ژیومورفوسایت ها برای ارتقاء خدمات توریستی و جذب گردشگر بیشتر با توجه به ظرفیت های محیطی، برنامه ریزی های موثر تری را انجام دهند.

    کلیدواژگان: ژئومورفوسایت، روش کومانسکو، مدل پارک ملی، گردشگری پایدار
  • علی اسکوئی ارس*، فریدون بابائی اقدم، ایرج تیموری صفحات 170-207
    سیتی اینجین، یک برنامه نرم‏ افزاری در جهت مدل‏ سازی شهری بر اساس قوانین مشخص می ‏باشد. این برنامه به عنوان یک کانال ارتباطی انعطاف‏ پذیر به جهت تبدیل داده‏ های دو بعدی به مدل ‏های شهری سه بعدی ارایه می ‏شود. کاربردهای ویژه این برنامه نرم‏ افزاری شامل پردازش داده های سیستم اطلاعات جغرافیایی، نقشه برداری و همچنین سیستم اطلاعات شهری دوبعدی (GIS) با سه هدف مشخص می‏ باشد، این اهداف عبارتند از؛ ایجاد یک مدل شهری سه بعدی، ایجاد تصویری دقیق از روند شهرک سازی پیشنهاد شده، یا حتی کاوش در فضای طراحی یک پروژه بالقوه است. بخش اصلی مدل‏ سازی با نرم‏ افزار Esri's CityEngine بر اساس دستور و قوانین مشخص مزایای منحصر به فردی دارد؛ امکان ساخت شهرهای بزرگ به آسانی ساخت‏ و ساز شهرهای کوچک با همان کیفیت حتی در مقیاس بزرگ‏تر، یکی از مزیت ‏های بی‏ نظیر این رویکرد است. علاوه بر این، رویکرد مبتنی بر قانون به این معنی است که فضاهای طراحی بزرگ را می ‏توان به سرعت، به صورت تعاملی و تحلیلی بررسی و مقایسه کرد. چنین مزایایی باید با دقت در برابر گذر بیش از حد زمان برای ایجاد و پارامترسازی قوانین و گاها ایجاد مدل‏ های سبکی یا مدل‏ های تقریبی ایجاد شده متعادل شوند. (مدل‏ های تقریبی با هدف آسانی انجام محاسبات، و مدل‏ های سبکی با هدف تفسیر عوامل به کار برده شده مورد استفاده قرار می‏ گیرند.) کانال ارتباطی سیتی اینجین که از جریان‏ های کاری سنتی ‏تر ناشی می‏ شود، ممکن است در ابتدا بسیار اثرگذار باشد. ما جریان های کاری اصلی و تغییر پذیری این رویکرد، ترسیم زبان برنامه نویسی رویه ای مورد استفاده را معرفی می کنیم و مسیرهای تغییر فرمت فایل‏ های موجود را مورد بحث و بررسی قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: سیتی اینجین، سه بعدی، مدل‏سازی شهری، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • زهرا سیدطباطبائی، مهسا فاطمی* صفحات 208-229

    توسعه کارآفرینی زنان از مهم ترین موضوعات دستورکار توسعه معاصر در جهان و بویژه در بسیاری از کشورهای در حال توسعه بوده و برخی از صاحب نظران توسعه روستایی معتقدند که شناخت توانمندی ها و مهارت های زنان، به خصوص زنان روستایی و هدایت استعدادهای خلاق آنان در بهره برداری از ظرفیت های این قشر بزرگ اجتماعی موثر است. طی دهه اخیر در کشور، سهم زنان در کسب وکارهای خصوصی و غیر دولتی روند رو به رشدی را طی کرده و زنان روستایی در کسب وکارهای کوچک و متوسط روستایی به فعالیت اشتغال دارند. در همین راستا هدف پژوهش حاضر، شناخت اثرات مختلف راه اندازی و گسترش کسب وکارهای کوچک و متوسط زنان روستایی در شهرستان مرودشت در استان فارس است. جامعه مورد مطالعه زنان عضو صندوق اعتبارات خرد روستایی مرودشت بوده که طبق نمونه گیری تصادفی، 71 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده و با استفاده از پیمایش و پرسشنامه، اطلاعات لازم جمع آوری گردید. طبق یافته های مطالعه، سطح ارتباطات اجتماعی و شبکه سازی زنان کارآفرین روستایی تفاوت معناداری داشت، به گونه ای که زنان جوان تر، با سابقه عضویت کمتر و دارای تحصیلات دانشگاهی، در برقراری تعامل با نهادها و کارشناسان دولتی و خصوصی، موفق تر بوده اند. اثرات اشتغال زنان روستایی در کسب وکارهای کوچک و متوسط را می توان در چهار دسته فردی-روانشناختی، اقتصادی، فرهنگی-اجتماعی و زیست محیطی تحلیل نمود. در پایان، با توجه به مجموعه تاثیرات و پیامدهای مثبت کسب وکارهای روستایی برای گروه زنان و جامعه روستایی، توصیه می‎شود که اقدامات تشویقی-انگیزشی به منظور جذب حداکثری زنان روستایی نسبت به عضویت در صندوق های اعتبارات خرد روستایی صورت گیرد. علاوه بر آن، ارتقای دوره های آموزشی-مهارتی ساختارمند و منسجم در راستای تقویت روحیه کار تیمی و شبکه سازی اجتماعی در ایجاد کسب وکارهای جمعی نیز پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، کسب وکار، زنان روستایی، اثرات اجتماعی، فعالیت های کشاورزی
  • محمدعلی رضایی، شیما نیکو*، سید حسن کابلی صفحات 230-256

    بررسی و آشکار سازی مشکلات ناشی از بیابانزایی علاوه بر مشخص نمودن ابعاد این پدیده ، توجه خاصی را به این معضل معطوف می نماید و در تصمیم گیری درست برای مدیریت منابع اثرگذار است. لذا در پژوهش حاضراثرات اقتصادی و اجتماعی بیابانزایی در روستا های کلاته های شرقی شهرستان میامی مورد مطالعه قرار گرفت. این پژوهش در مرحله اول بصورت اسنادی و در مرحله دوم به شیوه پیمایشی و با به کارگیری تلفیقی روش های کمی و کیفی عملیاتی شد. جمعیت خانوار ساکن محدوده به عنوان جامعه آماری تحقیق انتخاب و بر اساس فرمول حداقل نمونه کوکران، 318 نفر از سرپرستان خانوار به عنوان حداقل نمونه آماری تعیین شد. با استفاده از منابع علمی و مشورت با بهره برداران محلی و متخصصان حوزه بیابان، پرسشنامه ای با سه محور بیابان زایی، اثرات اجتماعی و اثرات اقتصادی آن، طراحی گردید. روایی پرسشنامه طبق نظر متخصصان ارزیابی و با اصلاحاتی نهایی شد. پایایی پرسشنامه با پیش آزمون بر اساس ضریب آلفای کرونباخ تایید و با مراجعه به آبادی ها بر اساس توزیع جمعیتی متناسب، تکمیل شد. نتایج نشان داد که بیش از90 درصد پرسش شوندگان نسبت به بیابانی شدن منطقه به اشکالی چون کاهش پوشش گیاهی، کاهش کمی و کیفی منابع آب، وقوع فرسایش بادی و گرد و غبار پاسخ کاملا موافق و موافق داده اند. بررسی اثرات اقتصادی بیابانزایی نشان داد که در تمامی گویه های مربوطه بیش از 90 درصد پاسخ دهندگان با کاهش درآمد و قدرت خرید، کاهش فرصت های شغلی و افزایش هزینه های کشاورزی و دامداری در اثر بیابانزایی در منطقه کاملا موافق یا موافق بودند همچنین در بررسی اثرات اجتماعی بیابانزایی بیش از 90 درصد پاسخ دهندگان گزینه های کاملا موافق و موافق را برای تمامی گویه های مربوط به افزایش بیکاری و مهاجرت جوانان، کاهش سطح رفاه، کاهش کیفیت زندگی، کاهش امید به زندگی و افزایش ناامنی انتخاب کردند.

    کلیدواژگان: بیابان زایی، اثرات اقتصادی - اجتماعی، بهره برداران، شاهرود، پرسشنامه
  • امیر حسینیان راد*، علی نادر دهقانی الوار، مریم بیرانوندزاده صفحات 257-277
    شاخص محرومیت نسبی در ابعاد اجتماعی و اقتصادی برای تعیین جهت گیریهای توسعه متناسب با شرایط موجود و ظرفیت ها نقش کلیدی دارند، بدیهی است برنامه ریزی علمی- منطقی که به ضرورت بهره گیری از دانش و استدلال در توسعه فضای جغرافیایی تاکید دارد، بدون آگاهی دقیق از وضعیت موجود شاخص ها ، ناموفق و صرفا تلف کردن زمان و هدر دادن منابع است. از طرف دیگر مراکز جمع آوری، تحلیل و نمایه شاخص ها که اغلب سازمانهای دولتی هستند نیز می بایست با لحاظ مقتضیات و ضرورتها نسبت به شاخص سازی اقتضایی به کمک متخصصین برنامه ریزی متناسب با وضعیت موجود اقدام تا بتوان در نهایت به برنامه ریزی متناسب با مزیت ها دست پیدا کرد. هر چند فقر نسبی در ابعاد فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، علمی و حتی آموزشی و تربیتی قابل بررسی است اما براساس هدف های مدنظر این مقاله، شاخص IRSD در دو حوزه اقتصادی- اجتماعی در محدوده جغرافیایی استان لرستان و براساس آمارهای رسمی در شهرهای این استان مورد بررسی قرارگرفته است. براساس مطالعات انجام شده با موضوع سطح بندی توسعه استان لرستان بویژه در ابعاد اجتماعی- اقتصادی و نتایج حاصل از متغیرهای شاخص IRSD، استان لرستان نسبت به میانگین شاخص های کشور از سطح توسعه یافتگی پایینی برخوردار است. در10 شهر این استان از 11 شهر، درصد شاخص ها پایین تر از میانگین کشوری است به تعبیر ساده تر از قابلیت لازم برای زندگی برخوردار نیستند. در این میان شهرهای دوره چگنی، رومشگان، پلدختر و سلسله نسبت به سایر شهرهای استان محرومیت نسبی بیشتری دارند. مالکیت مسکن و وسیله نقلیه بعنوان دو دارایی ضروری دراین استان از پایین ترین نسبت در میان 9 متغیر مورد مطالعه هستند.
    کلیدواژگان: محرومیت نسبی، شاخص IRSD، متغیرهای اجتماعی - اقتصادی، استان لرستان
  • هاتف حاضری*، بهروز نظافت تکله صفحات 278-297
    امروزه گردشگری به عنوان یک امر اقتصادی بیان می شود.شهر سرعین از جاذبه گردشگری برخوردار است که دارای توانمندی در سطح ملی و بین المللی می باشد.شهر سرعین دارای اقتصادی نوپا و در حال رشد می باشد که صنعت گردشگری بهترین گزینه جهت رشد و توسعه اقتصادی این شهر می باشد. هدف از این مقاله بررسی نقش اقتصاد گردشگری در توسعه پایدار شهرستان سرعین استان اردبیل می باشد. در این پژوهش از دو مدل ژیوتوریستی هادزیک و بریلها استفاده گردیده است. درمدل هادزیک با شناسایی و بررسی مولفه ها وتهیه پرسشنامه از کارشناسان و گردشگران نتایج حاصل می گردد و در روش بریلها ارزش های علمی، گردشگری و آموزشی روش ارزیابی محوطه های تنوع زمینی و محاسبه مجموع امتیازات به بررسی این مناطق پرداخته شده است.نتایج حاصله نشان می دهد در مدل هادزیک منطقه حاضر با مجموع امتیاز 68/4 درارزش علمی، مولفه تنوع در اشکال ژیومورفولوژیکی و مولفه رویدادهای فرهنگی خاص بامجموع امتیاز 54/4 در بین ارزش ازاد دارای بیشترین امتیاز می باشد. و درمدل بریلها ژیوسایت سرعین با مجموع امتیاز 270 در ارزش گردشگری روش ارزیابی محوطه ی های تنوع زمینی دارای پتانسیل گردشگری در منطقه می باشد و قدرت جذب گردشگر را داراست. بسیاری از برنامه ریزان توسعه نیز از صنعت گردشگری به عنوان رکن اصلی و مهم پایداری یاد می کنند و به بیانی ارتباط گردشگری با برنامه ریزی می تواند نقش بخصوصی در توسعه شهری و روستایی ایفا می کند. در شهر سرعین با وجود پتانسیل های گردشگری بدست آمده نتایج تحقیق حاکی از این است که گسترش پتانسیل های گردشگری در شهر سرعین باعث افزایش اشتغال می شود، همچنین باعث توسعه پایدار شهری می گردد.
    کلیدواژگان: اقتصاد، گردشگری، توسعه پایدار، مدل دینامیک، مدل بریل
  • ابوالقاسم تقی زادفانید*، حسین رضا شهبازی صفحات 298-314

    کارآفرینی فرآیند ایجاد، معرفی و راه اندازی یک استارتاپ، مانند یک محصول، سیستم یا کسب و کار است. کارآفرینی در سطح روستا که می تواند در زمینه های مختلف مانند تجارت، صنعت، کشاورزی رخ دهد و به عنوان یک عامل قوی برای توسعه اقتصادی عمل می کند، تعریف می شود. کارآفرینی به عنوان وسیله ای برای بهبود کیفیت زندگی برای افراد، خانواده ها و جوامع و حفظ اقتصاد و محیط زیست سالم است. با در نظر گرفتن اهمیت نقش کارآفرینی در روستاها، پژوهش حاضر سعی دارد بر مطالعه چشم اندازها و چالش های پیش روی کارآفرینی روستایی در محمودآباد تمرکز کند. برای دستیابی به نتیجه از روش شناسی توصیفی-تحلیلی و منابع کتابخانه ای و اسنادی مورد استفاده قرار گرفت و یک مرور ادبیاتی گسترده در موضوعات و زمینه های مربوطه انجام شد. نتایج نشان داد که کارآفرینی در توسعه روستایی نقش بسیار موثری به مانند بالا رفتن سطح رفاه، کاهش فقر، توسعه اشتغالزایی و... دارد و این روستا پتانسیل و قابلیت های کارآفرینی دارد اما میزان توسعه کارآفرینی در آن پایین است. چالش هایی به مانند روند دریافت اعتبارات از بانک ها، کمبود منابع مالی، زیرساخت ارتباطات و حمل و نقل، مشکلات اقتصادی و بازاریابی، چالش های تکنولوژیکی، سطح پایین آموزش مورد شناسایی قرار گرفته و در پایان نیز پیشنهاداتی به منظور رفع چالش ها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: توسعه، کارآفرینی، کارآفرینی روستایی، محمودآباد خدابنده(زنجان)
  • لیلا جلال آبادی*، فهیمه موسوی صفحات 315-331
    علیرغم اینکه گردشگری با یک روند رو به رشد و مثبت در جهان روبرو بود و پیشرفت اقتصادی قابل توجهی در مقاصد گردشگری ایجاد کرده است ، این پیشرفت با بروز برخی از بحران ها و وقایع منفی مختل شده است. بحران هایی نظیر سیل، زلزله، شیوع بیماری های پاندمیک ، تهدیدی بی سابقه در صنعت گردشگری هستند که بر تصمیم سفر گردشگران اثرگذارند و موجب کاهش قابل توجه تقاضای گردشگری می شوند.پژوهش حاضر سعی دارد اثرات چالش برانگیز ناشی از کووید-19 بر صنعت گردشگری کشور ایران را مورد بررسی قرار دهد و سناریوهایی را در راستای رفتار گردشگر پس از عبور از این بحران و کنش واکنش متصدیان امر گردشگری در دوران پساکرونا و در افق 1405 ارایه دهد. روش انجام پژوهش به صورت توصیفی - تحلیلی و پیمایشی با استفاده از روش تحلیل محتوا ، روش دلفی و سناریونویسی صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد کووید-19 تاثیرات مخرب و جبران ناپذیری بر صنعت گردشگری ایران و تصمیم سفر گردشگران داخلی و خارجی و درک آنان از وضعیت موجود دارد و در نهایت 3سناریوی طلایی، سیاه و سفید و بحرانی در قبال آینده گردشگری ایران در افق 1405 مطرح گردید.
    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، کووید -19، بحران، سناریونویسی
  • کلثوم محمدیان*، مهناز جاودانی صفحات 332-348
    ژیوتوریسم به عنوان یکی از ارکان گردشگری، نقش مهمی در توسعه اقتصادی مناطق دارد. شهرستان دماوند به دلیل قرار گرفتن در دامنه های جنوبی البرز و وضعیت هیدرواقلیمی و همچنین موقعیت سیاسی (نزدیکی به شهر تهران) که دارد، پتانسیل بالایی جهت اهداف توسعه ژیوتوریسم دارد و به همین دلیل در این پژوهش به ارزیابی توانمندی های ژیوتوریسمی این شهرستان پرداخته شده است. این پژوهش بر مبنای روش های توصیفی-تحلیلی است. در این پژوهش از اطلاعات کتابخانه ای، اطلاعات بدست آمده از بازدیدهای میدانی، مدل رقومی ارتفاعی 30 متر و لایه های مختلف اطلاعاتی، به عنوان داده های تحقیق استفاده شده است. همچنین در این پژوهش از روش های زوروس و کامنسکو جهت ارزیابی ژیوسایت ها استفاده شده است. این پژوهش در دو مرحله کلی انجام شده است که در مرحله اول، ژیوسایت های مستعد شهرستان دماوند شناسایی شده است و در مرحله دوم نیز با استفاده از روش های زوروس و کامنسکو به ارزیابی آن ها پرداخته شده است. بر اساس نتایج حاصله از روش زوروس، ژیوسایت دره کیلان با 68 امتیاز دارای بالاترین امتیاز بوده است و در روش کامنسکو، ژیوسایت دشت مشا با 68 امتیاز دارای بالاترین امتیاز بوده است. در مجموع نتایج حاصله از دو روش (میانگین امتیاز) نشان داده است که دره کیلان و دشت مشا با میانگین 5/67 امتیاز، دارای بالاترین امتیاز هستند و به-عنوان باارزش ترین ژیوسایت های شهرستان دماوند محسوب می شوند. بعد از این ژیوسایت ها، ژیوسایت های دریاچه های تار و هویر و سایت پرواز چنار شرق با میانگین 5/65 امتیاز، دارای بالاترین امتیاز هستند.
    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، شهرستان دماوند، روش زوروس، روش کامنسکو
  • جعفر آقازاده* صفحات 349-368
    ماکو با نام باستانی شاوارشان و آرتاز، در گوشه شمال غرب ایران، جایگاه ویژه ای در طول تاریخ ایران داشته و در دوره باستان از مناطق مورد درگیری ایرانیان و ارامنه بود. بر اساس روایت منابع ارمنی، سکونت اولیه در منطقه ماکو به دوران مادها بر می گردد. این سرزمین به علت تدفین «تادیوس» از حواریون حضرت عیسی (ع) جایگاه دینی و مذهبی برجسته ای در بین ارامنه جهان دارد. درباره ریشه لغوی ماکو و محدوده آن و نیز پیوستگی های اداری و سیاسی آن با سرزمین ایران، نظرات متفاوتی وجود دارد. مقاله حاضر بر آن است که جغرافیای تاریخی ماکو، وجه تسمیه و حدود جغرافیایی آن را با استفاده از متون تاریخی و جغرافیایی بر پایه روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از داده های کتابخانه ای بررسی و تحلیل کند. حاصل بررسی های انجام گرفته در این مطالعه نشان می دهد که موقعیت جغرافیایی ماکو تاثیر عمده ای بر حیات سیاسی، فرهنگی و اقتصادی آن داشته است و ابعاد مختلف زندگی مردمان آن تحت تاثیر جغرافیا و واقع شدن در نقطه مرزی آن قرار داشت. ماکو به علت قرار گرفتن در نقطه مرزی سه کشور ایران، روسیه و عثمانی از اهمیت ویژه ای در روابط بین این سه قدرت برخوردار بود و خوانین حاکم بر آن حکومت خودمختاری برای خود تشکیل داده بودند.
    کلیدواژگان: ماکو، جغرافیای تاریخی، روابط انسانی، موقعیت جغرافیایی، حکومت نیمه مستقل
  • سمیرا سعیدی زارنجی، محمدحسن یزدانی*، کامران دولتیاریان صفحات 390-410

    سلامتی به عنوان یک سبک زندگی و رویکردی برای زندگی روزمره برای دستیابی فرد به رفاه جسمانی و روانی معرفی شده و تعادلی است که شخص میان خود و محیط زندگی برقرار کرده و در آن به فعالیت می پردازد. این نگاه نشان می دهد رابطه مشخصی میان محیط کار، سکونت و تفریح و سلامتی، علاوه بر شیوه های که فرد برای زندگی خود برمی گزیند، وجود دارد. از عوامل اثرگذار بر سلامت روان شهروندان آنچه در بستر شهری و در ارتباط با برنامه ریزی و طراحی شهری است، در دسته عوامل استرس زای محیطی قرار می گیرد. تحقیق حاضر از حیث هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش توصیفی - تحلیلی می باشد. اطلاعات مورد نیاز در این پژوهش به روش اسنادی و کتابخانه ای، میدانی (مصاحبه) و پرسش نامه ای (محقق ساخته) گردآوری خواهد شد. متغیرهای موثر بر استرش شهری که مورد مطالعه قرار می گیرد شامل (اقتصادی، اجتماعی، کالبدی،محیطی، کیفیت مسکن) می باشد. جامعه آماری پژوهش تمامی شهروندان در شهر اردبیل است.براساس یافته های پژوهش همه عوامل براساس نظرات شهروندان در میزان ایجاد و افزایش استرس در محیط شهری اردبیل موثر بوده اند و برحسب شاخص به ترتیب (عوامل اجتماعی، آلودگی محیطی، مسکن، عوامل کالبدی- محیطی و در نهایت عوامل اقتصادی) با میانگین (02/4، 81/3، 74/3، 63/3) بیشترین تاثیر را برا استرس شهروندان داشته اند که نشان دهنده میزان استرس شهروندان شهر اردبیل می باشد و درنهایت منجر به بیماری های روانی و افسردگی و اضطراب می گردد. در این راستا مدیران شهری می توانند با ایجاد محیطی سرزنده و سالم میزان افسردگی شهروندان در شهر اردبیل را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: کیفیت فضا و محیط شهری، استرس، عوامل استرس زای محیطی، شهر اردبیل
  • مجید گودرزی، اعظم ابراهیمی* صفحات 411-424
    روند افزایشی جمعیت نقش مهمی در روند توسعه فیزیکی نواحی سکونتگاهی و همچنین تغییرات کاربری اراضی دارد. شهر ایذه از جمله شهرهایی است که در طی سال های اخیر با رشد جمعیتی زیادی مواجه شده است. با توجه به اهمیت موضوع، در این پژوهش به ارزیابی روند تغییرات کاربری اراضی و توسعه فیزیکی نواحی سکونتگاهی محدوده شهری و حاشیه شهری ایذه پرداخته شده است. در این پژوهش از مدل رقومی ارتفاعی 30 متر، تصاویر ماهواره لندست و لایه های رقومی اطلاعاتی به عنوان داده های تحقیق استفاده شده است. مهم ترین نرم افزارهای تحقیق ENVI (به منظور پیش پردازش تصاویر ماهواره ای و تهیه نقشه های کاربری اراضی)، IDRISI (به منظور اجرای مدل LCM) و ArcGIS (به منظور تهیه نقشه های نهایی) بوده است. در این تحقیق، ابتدا نقشه های کاربری اراضی محدوده مطالعاتی تهیه شده و سپس روند توسعه فیزیکی نواحی سکونتگاهی محدوده ارزیابی شده است و در ادامه، این روند برای سال 2035 پیش بینی شده است. بر اساس نتایج حاصله، وسعت نواحی سکونتگاهی محدوده مطالعاتی به میزان قابل توجهی افزایش یافته است به طوری که این کاربری در سال 1993، 3/4 کیلومترمربع وسعت داشته است که این میزان در طی سال های 2002، 2013 و 2020 به ترتیب به 6/5، 8/8 و 5/11 کیلومترمربع افزایش یافته است. همچنین روند توسعه فیزیکی محدوده مطالعاتی برای سال 2035 پیش بینی شده است که بر اساس نتایج حاصله، وسعت نواحی سکونتگاهی محدوده شهری و حاشیه شهری ایذه تا سال 2035 به 7/17 کیلومترمربع افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی شهری، LCM، ایذه
  • موسی عابدینی*، انه سلطان یلمه صفحات 425-453

    دراین پژوهش به ارزیابی توانمندی های ژیوتوریستی شهرستان رامیان با استفاده از مدل های swot وpralong پرداخته شد. اطلاعات مورد نیاز برای انجام این پژوهش از طریق مطالعات کتابخانه ای، استفاده از نقشه های توپوگرافی 000‚1:50 و زمین شناسی1:100٫000 منطقه مورد مطالعه با بهره گیری از نرم افزار های کاربردی GIS ،google earth و بررسی های میدانی به دست آمد. جهت استفاده از مدل swot با مطالعه دقیق و آشنایی به نقاط ضعف٬ قوت٬ تهدیدها و فرصت های منطقه تمامی این موارد لیست بندی و به صورت پرسشنامه ای طراحی گردید و در بین بازدیدکنندگان، مسوولین و کوهنوردان جهت وزن دهی و اولویت بندی پخش شد. با تجزیه و تحلیل نتایج به دست آمده از پرسشنامه ها وزن دهی نقاط صورت گرفت. برای استفاده از مدل pralong نیز پس از شناسایی مکان های ژیومورفولوژیکی منطقه مورد مطالعه، ویژگی هر یک از این مکان ها در برگه هایی با عنوان برگه شناسایی مکان های ژیومورفولوژیکی تنظیم شد. پس از تکمیل برگه های مربوط به هر مکان، برای تعیین میزان عیار گردشگری وعیار بهر وری مکان ها از مدل pralong استفاده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده از کاربرد مدل swot، با ترکیب عوامل بیرونی و درونی مهمترین استراتژی مربوط به عامل (so) بوده که این شهرستان را در محیط رقابتی/ تهاجمی قرار دارد و مهمترین نقطه ی قوت آن وجود پدیده های ژیوتوریستی نظیر چشمه و آبشار ها می باشد که با میانگین وزنی 63/4 بالاترین امتیاز را کسب نموده است. بر اساس نتایجی که از کاربرد مدل pralong در این پژوهش حاصل شد، کوه قلعه ماران با امتیاز (67/0) بالاترین عیار گردشگری و نیز با امتیاز (59/0) بیشترین عیار بهره وری را به خود اختصاص داده و گرم چشمه نیز از لحاظ عیار گردشگری با امتیاز (36/0) و از نظر عیار بهره روی با امتیاز (20/0) کمترین میزان را در بین مکان های ژیومورفولوژیکی محدوده مورد مطالعه دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، ژئوتوریسم، شهرستان رامیان، SWOT
  • عطا غفاری گیلانده*، بهمن وظیفه، سمیرا سعیدی زارنجی صفحات 454-472
    امروزه در اکثر کشورهای جهان، صنایع کوچک و متوسط از جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، تولید صنعتی و ارایه خدمات در حال نقش آفرینی هستند. در کشور ما با وجودی که بیش از 90 درصد واحدهای تولیدی در گروه صنایع کوچک و متوسط قرار می گیرند، بدلیل نداشتن استراتژی توسعه مبتنی بر ساختارهای موجود صنعتی و رها کردن واحدهای کوچک تولیدی به حال خود، این بنگاه ها نتوانسته اند سهم قابل توجهی در تولید ناخالص ملی و ایجاد ارزش افزوده داشته باشند. در این رابطه ایجاد و تجهیز شهرکهای صنعتی می تواند شرایط مناسب تری را برای مکان گزینی صنایع کوچک و متوسط، و مدیریت متمرکز این صنایع فراهم کند. در مقاله حاضر جاذبه های شهرک صنعتی اردبیل- فاز2 در مکان گزینی واحدهای صنعتی مورد تحلیل قرار گرفته است. این تحقیق بر مبنای هدف از نوع کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی است که جاذبه های شهرک را در 20 معیار مورد بررسی قرار می دهد. در حصول به سرجمع تناسب شهرک صنعتی اردبیل- فاز2 در مکان گزینی واحدهای صنعتی سعی شده است اطلاعات جمع آوری شده در چهارچوب تکنیک TOPSIS، بارگذاری شود. در برایند استفاده از تکنیک فوق ؛ امتیاز 49/0 در رابطه با جاذبه های شهر به لحاظ سرجمع معیارهای مورد بررسی بدست آمد . این وضعیت می تواندگویای وجود پاشنه آشیلهای متعدد در زمینه جذب واحدهای صنعتی در این شهرک باشد.
    کلیدواژگان: مکان گزینی، شهرک صنعتی، خوشه های صنعتی، شهرک صنعتی اردبیل
  • ارسطو یاری حصار*، چنور محمدی صفحات 473-489
    تنوع ابعاد و پیچیدگی های صنعت گردشگری متناسب با مناطق جغرافیایی، زمینه های ویژه ای برای برنامه ریزی و مدیریت گردشگری می طلبد. گردشگری روستایی در واقع بخشی از بازار گردشگری بوده که می توان آن را ابزار مهمی برای توسعه اقتصادی- اجتماعی و اکولوژیکی جوامع روستایی قلمداد کرد. توسعه گردشگری روستایی می تواند نقش مهمی در تجدید حیات روستاها، ایجاد اشتغال و درآمد برای روستاییان و در نهایت توسعه کشور به طور اعم و توسعه روستایی به طور اخص داشته باشد . هدف پژوهش حاضر واکاوی نقش گردشگری بر توسعه روستاهای هدف گردشگری شهرستان پاوه می باشد. ماهیت پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش انجام توصیفی- تحلیلی می باشد. نمونه آماری پژوهش 320 نفر از سرپرستان خانوار پنج روستای هدف گردشگری شهرستان پاوه شامل؛ شمشیر، داریان، خانقاه، دشه و هجیج می باشد. نحوه ی توزیع پرسشنامه در میان سرپرستان خانوار ها تصادفی ساده می باشد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج نشان می دهد گردشگری توانسته در سطح مطلوبی بر در آمد و اشتغال در توسعه روستا تاثیر داشته باشد و در سطح متوسطی بر تحولات فرهنگی، تغییرات کالبدی - فضایی و تعاملات اجتماعی تاثیر داشته است، اما در شاخص زیست محیطی سرپرستان خانوار تاثیر توسعه گردشگری را منفی و کمتر از مطلوبیت عددی ارزیابی کرده اند. اولویت بندی موثرین شاخص ها در تاثیر گردشگری بر توسعه روستاهای هدف گردشگری شهرستان پاوه نشان می دهد؛ شاخص در آمد و اشتغال بیشترین اهمیت را دارد. شاخص تحولات فرهنگی در رتبه دوم، شاخص تغییرات کالبدی - فضایی در رتبه سوم ، شاخص تعاملات اجتماعی در رتبه چهارم و نهایتا شاخص زیست محیطی در رتبه آخر و کم اهمیت ترین می باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه روستایی، روستاهای هدف گردشگری، شهرستان پاوه
  • امیر حسینیان راد*، حدیث موسوی، محمد مولائی قلیچی صفحات 490-508

    حکمروایی خوب شهری شامل مجموعه ای از عملکردها، فرایندها و سیاست هایی است که به منظور ارایه خدمات بهتر و بهبود شرایط زندگی شهروندان در شهر و ایجاد یک محیط شهری مناسب برای زندگی و کار افراد اجرا می گردد. تحقیق حاضر به هدف بررسی مطلوبیت شاخصهای حکمروایی خوب شهری در کرج انجام شده است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و نوع روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. روش گردآوری داده ها و اطلاعات به صورت کتابخانه ای، اسنادی و پیمایشی (ابزار پرسشنامه) است. جامعه آماری تحقیق کلیه کارشناسان شهرداری کرج می باشد و به صورت تصادفی برای 100 نفر پرسشنامه تکمیل شده است. برای سنجش حکمروایی خوب شهری از شش شاخص نتیجه گرایی، ارتقاء ارزش ها، شفاف سازی، اثربخشی نقش ها و وظایف، ظرفیت سازی و پاسخگویی استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمونهای آماری تی هتلینگ، آنوا و فریدمن استفاده شده است. یافته های آزمون آنوا نشان میدهد بین مناطق ده گانه شهرداری کرج در میزان مطلوبیت حکمروایی تفاوت وجود دارد. آزمون تی هتلینگ نیز نشان میدهد بین میانگین ابعاد حکمروایی با میانگین مطلوب تفاوت وجود دارد. با توجه به نتایج تحقیق می توان گفت با برقراری شفافیت در حکم روایی شهری، مردم به صورت کارآگاهانه تر و با اعتماد بیشتری به مدیریت شهری روی می آورند. شفافیت در حکم روایی شهری، منجر به درک بهتر نیازها و مطالبات شهروندان می شود.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب شهری، شهرداری، کرج
  • بهمن خسروی پور، ابوالمحمد بندری* صفحات 509-528

    روستا به عنوان کوچکترین واحد تقسیمات کشوری محسوب می شود. یکی از مهمترین ابعاد توسعه روستایی مدیریت محلی است که نقش بسیار مهمی در هماهنگی فعالیت های توسعه روستایی بر عهده دارد. یکی از موضوعات مهم در حوزه مدیریت روستایی کشور تاسیس دهیاری ها است. دهیاری ها و بررسی عملکرد آنها در توسعه روستایی یکی از موضوعات مهم در حوزه مدیریت روستایی است. لذا هدف اصلی این پژوهش بررسی مروری بر نقش حاکمیت دهیاری ها در توسعه روستایی بود. پژوهش حاضر از نوع تحقیق کاربردی و از نظر روش تحقیق تحلیلی- توصیفی و به صورت مطالعه اسنادی- کتابخانه ای و منابع علمی است. نتایج این پژوهش نشان داد عوامل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، زیست محیطی و عمرانی زیربنایی با تاکید بر آموزش روستاییان و تشکیل گروه های مختلف محلی، فرهنگ سازی و ترویج مشارکت گروهی مهمترین عامل های موثر و تاثیر گذار بر نقش حاکمیت دهیاری ها در توسعه روستایی می باشند پیشنهاد می شود می شود یکی از محدودیت های توسعه پایدار روستاها منابع مالی دهیاریها است؛ از اینرو، کمک های مالی دولت، استفاده از تسهیلات مالی بانک ها، و مشارکت محلی و مردمی برای تامین تامین منابع مالی پایدار در عرصه های روستایی دهیاری ها تقویت شود.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، روستاییان، دهیاری ها
  • فرزاد خوش آب، جعفر آقازاده* صفحات 529-538
    در بررسی موقعیت و جایگاه مناطق مهم و استراتژیک، منابع جغرافیای تاریخی از اهمیت زیادی برخوردار هستند. یکی از مهم ترین مناطق که از دیرباز جایگاه ویژه ای در بین جغرافی نگاران مسلمان داشته، کناره ها و بندرهای شمالی خلیج فارس هست که همواره جزء قلمرو سرزمینی ایران به حساب می آمدند. جغرافی نگاران مسلمان ضمن اشاره به نام دریای فارس، اطلاعات گران بهایی از موقعیت جغرافیایی و حدود، وضعیت اقتصادی و اجتماعی این مناطق به دست می دهند. مقاله حاضر بر آن است که جغرافیای تاریخی بنادر و کناره های ایرانی سواحل خلیج فارس را با استفاده از متون جغرافیایی مسلمانان و بر پایه روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از داده های کتابخانه ای بررسی و تحلیل کند. حاصل بررسی های انجام گرفته در این مطالعه نشان می دهد که موقعیت جغرافیایی سواحل ایرانی خلیج فارس تاثیر عمده ای بر حیات اجتماعی و اقتصادی این مناطق داشته است و ابعاد مختلف زندگی مردمان آن تحت تاثیر جغرافیا و واقع شدن در کناره های خلیج فارس قرار داشت. همچنین قرار گرفتن در سواحل خلیج فارس باعث رونق اقتصادی و تبادلات فرهنگی گسترده ساحل نشین‎های ایرانی با مناطق اطراف شده بود.
    کلیدواژگان: جغرافی نویسان مسلمان، خلیج فارس، بنادر و کناره ها، جغرافیای تاریخی، حیات اقتصادی
  • ژیلا فرزانه سادات زارنجی، محمدحسن یزدانی* صفحات 539-559

    در فرآیند شهرنشینی شتابان روستاهای پیرامون شهرها در شهرها ادغام می شوند و محلات متفاوتی در شهرها ظهور می کنند و به دلیل عدم توانایی مسیولان شهری در مدیریت این محلات هسته های ناپایدار شهری شکل می گیرند. ناپایداری محله به عنوان مهم ترین مانع فراروی توسعه پایدار شهری می باشد که این معضل در سطح محلات با هسته های روستایی به اوج خود می رسد. از این رو در این پژوهش پایداری روستاهای ادغامی به شهر اردبیل و سطح بندی وضعیت پایداری آن ها در ابعاد مختلف جهت برنامه ریزی آتی مورد بررسی قرار گرفته است. روش پژوهش حاضر با توجه به هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق 5 محله از مجموع محلات شهر اردبیل که قبلا" روستا بودند و در سال های اخیر به شهر الحاق شده اند می باشد. نمونه گیری به طور تصادفی انجام شده و برای برآورد حجم نمونه از رابطه کوکران با احتمال 95/0 درصد اطمینان استفاده شده و حجم نمونه387 نفر برآورد گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، نرم افزارهای Excel و SPSS به کار گرفته شد و با بهره گیری از مدل بارومتر پایداری سطوح پایداری محلات هدف در 4 بعد (اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی) تعیین شد .بر اساس سنجه های به کار رفته و نتایج حاصل از پیاده سازی مدل بارومتر پایداری در پژوهش حاضر تمامی محلات هدف در هریک از ابعاد پایداری در وضعیت ناپایداری قرارگرفته اند. متوسط میزان پایداری از لحاظ رفاه اکوسیستم در محدوده مورد مطالعه برابر 205/0 و رفاه انسانی نیز برابر 237/0 است که نشان از وضعیت ناپایدار هر دو دارد؛ رفاه انسانی اندکی پایدارتر از رفاه اکوسیستمی می باشد .

    کلیدواژگان: ارزیابی پایداری، مدل بارومتر پایداری، سطح ناپایداری، روستاهای الحاقی به شهر اردبیل
  • سید اسدالله حجازی*، عادل زالی کرده مهینی، محسن جعفری صفحات 560-589

    ژیوتوریسم (زمین گردشگری) از دو واژه زمین و توریسم تشکیل شده و به توریسمی اطلاق می شود که دارای جاذبه های زمین شناسی، مورفولوژیکی و فرهنگی باشند.استفاده صحیح و بهینه از این جاذبه ها در مناطق مختلف، مستلزم شناخت از جنبه های مختلف است.در این مقاله با استفاده از مقایسه ی دو روش پرالونگ و پریرا، قابلیت های ژیوتوریستی برخی ژیومورفوسایت های شهرستان اسکو مورد بررسی قرار گرفته است.نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که هر دو روش ابعاد متنوعی از توانمندی های ژیومورفوسایت ها را مورد ارزیابی و بهره وری غالب قرارمی دهد. در روش پریرا عیار ژیومورفولوژیکی و مدیریتی،و در روش پرالونگ عیار گردشگری و کیفیت بهره وری مورد ارزیابی قرار گرفته است.در روش پرپرا که از میان 6 ژیومورفوسایت منتخب در منطقه مورد مطالعه، ژیوسایت کندوان بالاترین امتیاز (95/14) و قلغه آق گنبد پایین ترین امتیاز را (60/10) کسب کردند. بیشترین امتیاز در عیار مدیریتی و عیار ژیومورفولوژیکی متعلق به کندوان می باشد. علت اصلی پایین بودن امتیاز برخی از لندفرم ها طبق روش پرپرا، مناسب نبودن زیرساخت ها و نبود تجهیزات و سرویس های پشتیبانی و عدم دسترسی مناسب آن ها می باشد. و مطابق نتایج حاصل از روش پرالونگ، لندفرم کندوان با داشتن امتیاز (57/0) در عیار گردشگری و امتیاز (75/0) درکیفیت بهره وری می باشد و به عنوان با اهمیت ترین ژیوسایت شهرستان شناخته می شود. و دریاچه برکه گوگلی وقلعه اق گنبد دارای کمترین عیار گردشگری و کیفیت بهره وری می باشند.به طور کلی و بر اساس دو روش پریرا و پرالونگ که علاوه بر تفاوت های موجود از نظر شاخص ها اشتراکاتی نیز با هم دارند، ژیومورفوسایت هایی که بالاترین امتیاز را کسب نموده اند برای سرمایه گذاری و برنامه ریزی جهت گردشگری مناسب ترند و ژیوسایت های با امتیاز پایین نیز باید بیشتر مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، ژئومورفوسایت، روش پریرا، روش پرالونگ، شهرستان اسکو مقدمه
  • امیر حسینیان راد*، مریم بیرانوندزاده، هدایت الله درویشی صفحات 590-609

    حکمروایی خوب با دارا بودن مهم ترین اصول و معیارهایی نظیر مشارکت مردمی، پاسخگویی، مسیولیت پذیری، قانون محوری، شفافیت، کارایی و اثربخشی، عدالت و برابری، اجماع گرایی و مشروعیت یکی از رویکردهای نوین مدیریتی و رهیافت جدید توسعه و کاهش فقر به ویژه در نواحی روستایی می باشد. در راستای موارد مذکور، پژوهش حاضر با هدف؛ بررسی نقش حکمروایی خوب روستایی در توسعه کالبدی روستاهای شهرستان خرم آباد تدوین شده است. روش به کار گرفته شده توصیفی- تحلیلی مبتنی بر منابع اسنادی و پیمایشی است. جامعه آماری در این تحقیق شامل جوامع بومی روستایی، کارشناسان و متخصصان حوزه مدیریت و توسعه روستایی (دانشگاهیان، شوراهای اسلامی و دهیاران روستا) است. یافته های تحقیق حاصل از مدل اندازه گیری «توسعه کالبدی» نشان می دهد «توسعه زیرساخت های ارتباطی و حمل و نقل» و«افزایش بهره گیری از فناوری های نوین» به ترتیب بیشترین و کمترین همبستگی با متغیر توسعه کالبدی را در موضوع حکمروایی خوب و توسعه کالبدی دارند. از بین شاخص های حکمروایی خوب مولفه های «پاسخگویی» و «قانون مندی» به ترتیب بیشترین و کمترین همبستگی با متغیرحکمروایی خوب را در موضوع توسعه کالبدی را دارند. نتایج مدل ویکور نشان می دهد در بین مولفه های اثرگذار بر تحقق حکمروایی خوب روستایی سه مولفه پاسخگویی، مشارکت و مسیولیت پذیری از اثرگذارترین شاخص ها بر تحقق حکمروایی خوب روستایی در شهرستان خرم آباد می باشند.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب، سکونتگاه های روستایی، توسعه کالبدی، شهرستان خرم آباد
  • مهدی جدیدالاسلامی قلعه نو*، فریبا اسفندیاری درآباد، صیاد اصغری سراسکانرود، موسی عابدینی، رئوف مصطفی زاده صفحات 610-627
    هدف

    هدف از انجام این تحقیق ارزیابی مخاطرات رسوبات بادی دشت سیستان و تاثیر آن بر مخازن حیاتی چاه نیمه در دو کانون بحرانی نیاتک و جزینک با وسعتی در حدود 131660 هکتار در جنوب شرقی زابل واقع در شمال استان سیستان و بلوچستان است. این عرصه قطاعی در جهت جنوب شرق به شمال غرب را شامل می شود که ازنظر ژیومورفولوژی دارای 2 واحد دشت سر و پلایا است. از اهداف مهم این پژوهش ارایه راهکارهای مناسب برای به حداقل رساندن آسیب های ناشی از مخاطرات نهشته های بادی و خسارات ثانویه آن، در بخش های تاسیسات، کشاورزی، جاده ها و خسارات وارده به منطقه به ویژه برمخازن آبی چاه نیمه است.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش انجام این پژوهش، بررسی های میدانی، عکس های هوایی، تصاویر ماهواره ای با دوره های زمانی مختلف، بررسی مورفولوژی عمومی و بادهای منطقه (120روزه) و مکان یابی به لحاظ مطالعه ژیومورفولوژی منطقه انجام شد. در این پژوهش از نقشه های توپوگرافی، نقشه های زمین شناسی، نرم افزارهای رایانه ای ازجمله ENVI و GIS استفاده شد. نمونه برداری از رسوبات (رسوب شناسی و ترسیم نمودارهای مربوطه) و مطالعات آزمایشگاهی XRF (فلویورسانس اشعه ایکس)، تحلیل مقایسه ای و روش تجزیه وتحلیل داده ها صورت خواهد پذیرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تحقیق، عامل اصلی مخاطرات، بادهای فرساینده منطقه بوده که جهت شمال تا شمال غربی با زاویه 330 تا 360 درجه (باد120روزه سیستان) دارند و مهم ترین رخساره های برداشت، اراضی رهاشده، اراضی ماسه زار و عرصه های شور و پف کرده بستر دریاچه هامون و دشت های شمالی (کشور افغانستان) هستند. تفسیر نقشه های توپوگرافی و تصاویر ماهواره ای در سال های مختلف نشان داد که سرعت و جهت حرکت تپه های ماسه ای منطقه متناسب با باد غالب 120روزه و در جهت شمال غربی-جنوب شرقی هستند. علاوه برآن، ارتفاع تپه های ماسه ای و حجم ماسه ها فاکتور مهمی در سرعت حرکت و میزان پیشروی تپه های ماسه ای در سطح دشت سیستان و ورود به مخازن چاه نیمه هستند.

    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، نهشته های بادی، دشت سیستان، مخازن چاه نیمه زابل
  • محمد قاسمی سیانی*، نسیم فرتاش مهر صفحات 628-642

    امروزه فضاهای عمومی در شهرها، بیشتر از همیشه صحنه حضور و تجلی زندگی جمعی و روزمره شهروندان است، به همین دلیل این فضاها نقش بسزایی در سلامت روحی و روانی شهروندان دارند. هدف اصلی این مقاله بررسی نقش فضاهای عمومی در سلامت روانی شهروندان منطقه 2 شهرداری کرمانشاه است. این مقاله براساس هدف، تحقیق کاربردی و براساس ماهیت یک تحقیق توصیفی و تحلیلی است. برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. بدین منظور تعداد 384 نفر از شهروندان منطقه 2 کرمانشاه بعنوان جامعه آماری با فرمول کوکران انتخاب گردید و پرسشنامه ها به روش تصادفی ساده بین آنها توزیع و اطلاعات جمع آوری شد. نتایج تحقیق نشان داد که سلامت روان نسبت به فضاهای عمومی در بین زنان در سطح بالاتری از سلامت روان نسبت به مردان قرار دارد ولی سلامت روان در بین افراد مجرد و متاهل تفاوت معناداری با یکدیگر ندارند اما سلامت روان در بین افراد مالک و مستاجر تفاوت معناداری با یکدیگر دارد و افرادی که دارای مالکیت منزل مسکونی خود هستند از سلامت روان بهتری نسبت به مستاجرها برخوردار هستند.همچنین نتایج بررسی شاخص های فضاهای عمومی و سطح سلامت روان با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، بیانگر آن است که همبستگی بین فضاهای عمومی شهری و سلامت روان شهروندان در سطح معنی داری 0.001 ، ضریب همبستگی به دست آمد برابر با 0.183 است که بیانگر آن است که رابطه قوی بین مولفه های فضاهای عمومی و سطح سلامت روان شهروندان برقرار است.

    کلیدواژگان: فضاهای عمومی، سلامت روان، آسایش روانی، کرمانشاه، پایداری شهری
  • مریم اسدی* صفحات 643-661

    در این پژوهش سعی بر این است که به مطالعه و تحلیل اثرات حکمروایی خوب بر بهبود شاخص های کیفیت زندگی مناطق روستایی بخش جلگه بپردازد. این تحقیق ازلحاظ هدف توسعه ای، با ماهیت، پیمایشی و نیز از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه سرپرستان خانوار ساکن روستاهای بخش جلگه است که طبق آخرین سرشماری 1395، 10267 N= نفر و 3499 خانوار است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 370n= محاسبه شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه (محقق ساخته) بود و روایی صوری به وسیله اساتید دانشگاه محقق تایید شد و با ضریب آلفای کرونباخ پایایی پرسشنامه، برای حکمروایی خوب81/0 درصد و کیفیت زندگی 82/0 درصد محاسبه گردید. به صورت اصل تسهیم به نسبت میان سرپرستان خانوار توزیع شد. تحلیل داده ها نیز به کمک نرم افزار Spss23 و با آزمون های آماری T تک نمونه ای، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه انجام گرفت. وضعیت حکمروایی خوب در منطقه با میانگین (77/2) و کیفیت زندگی با میانگین (81/2) از نگاه جامعه محلی به کمک آزمون T تک نمونه ای مورد سنجش قرار گرفت و کمی بهتر از حد متوسط ارزیابی گردید. ضریب همبستگی پیرسون نشان از همبستگی متوسط تا قوی بین دو متغیر پژوهش دارد. رگرسیون چندگانه (با استفاده از ضریب بتا) نشان از رابطه مثبت بین تمام متغیرهای حکمروایی خوب (متغیر مستقل) بر بهبود شاخص های کیفیت زندگی روستاییان (متغیر وابسته) بود. نتیجه اینکه با توجه به وضعیت حکمروایی خوب و کیفیت زندگی در روستاهای بخش جلگه با بهبود شاخص های حکمروایی خوب، شاخص های کیفیت زندگی نیز بهبود پیدا خواهد کرد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، حکمروایی خوب، توسعه روستایی، بخش جلگه
  • هاتف حاضری*، بهروز نظافت تکله صفحات 662-675

    گردشگری یکی از روش های توسعه اقتصادی و افزایش رفاه مردم بوده و یکی از اقتصادی ترین فعالیت ها، به خصوص از جهت اشتغال و رونق مناطق مختلف تلقی می گردد. برای آن که گردشگری بتواند به توسعه پایدار شهری کمک کند، باید اثرات آن مورد توجه خاص قرار گرفته شود. گردشگری به عنوان یکی از ارکان توسعه اقتصادی، یک صنعت مطرح می گردد و باعث افزایش درآمد و رونق اقتصادی و اشتغال می شود و از مهم ترین صنایع توسعه پایدار در جامعه بوده و نقش فعال و موثر در ارتقاء ساختار اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی کشورها به خصوص در کشوهای رو به توسعه دارا می باشد. شهرها دارای جاذبه های گردشگری فراوان هستند و همواره گردشگران زیادی را به سوی خود جذب می نمایند، توسعه گردشگری زمانی پایدار است که مخرب نبوده و امکان حفاظت منابع برای نسل های آینده را فراهم آورد. در واقع گرشگری پایدار، توریسمی است که بتواند در یک محیط در زمانی نامحدود ادامه یابد. لذا توسعه گردشگری شهری پایدار و مدیریت خردمندانه آن، نیازمند برنامه ریزی است. هدف از این پژوهش بررسی نقش اقتصاد گردشگری در توسعه پایدار شهرستان سرعین می باشد. بدین منظور و در جهت ارزیابی پتانسیل های گردشگری از دو مدل کرچنر و gam پرداخته شده است. نتایج حاصل نشان می دهد منطقه گردشگری سرعین با ارزیابی مدل کرچنر مجموع امتیاز (25/9) را کسب کرده است همچنین در روش gam با بررسی مولفه های شناسایی شده نتایج حاصل نشان می دهد در ارزیابی ارزش ها، ارزش نهایی دارای مجموع امتیاز 75/14 می باشد. منطقه گردشگری سرعین دارای پتانسیل گردشگری بوده وبه دنبال آن، این ژیوسایت با جذب گردشگر و افزایش توان گردشگری می توان باعث رونق اقتصادی منطقه و توسعه پایدار منطقه گردد.

    کلیدواژگان: توسعه، اقتصاد گردشگری، سرعین، مدل کرچنر، مدل ارزیابی gam
  • یوسف زرنگاریان*، ابوالقاسم عربیون صفحات 676-685

    رشد اقتصاد مبتنی بر دانش موضوع تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی به راهبرد دولت ها و دانشگاه تبدیل شده است ، به همین جهت هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر تجاری سازی تحقیقات دانشگاه در رشته های کشاورزی است . این پژوهش از نوع کاربردی با رویکرد کیفی است و ماهیت و روش انجام کار توصیفی - تحلیلی است ، جمع آوری داده کتابخانه ای و میدانی است .جامعه آماری پژوهش شامل شامل اساتید که سابقه راهنمای دانشجویان دکتری در رشته های کشاورزی که دانشیار و استاد تمام بودند ، اساتید رشته های کشاورزی که در پارک علم و فناوری ومرکز رشد فعال بودند ویا اساتید کشاورزی که کسب صاحب کسب و کار بودند ونهایتاهمچنین اساتید در رشته اقتصاد ، کارآفرینی و مدیریت می باشند. که بدین منظور20 نفر به صورت انتخاب گردید.بعد فردی پنج متغییر که شامل ویژگی های شخصیتی، نگرش ها، تجربه قبلی، دانش های مرتبط، مهارت های کسب وکارمی باشد. در بعد سازمانی هفت متغیر نام برده شده اند که شامل ریاست سازمان، تعداد کارکنان، جو سازمانی، کیفیت تحقیقات ، فرهنگ نوآورانه ، روش مدیریت منابع انسانی ، ساختار سازمانی و فرآیند های سازمانی همسو می باشد .در بعد نهادی که شامل متغییرهایی از قبیل اهداف و ماموریت دانشگاه ،سابقه قرار داد ها، سیاست های دانشگاه ورویکرد دانشگاه ها،دربعد محیط شامل زیرساخت ها، آموزش، تقاضای بازار، بازاریابی و فروش، ثبات اقتصادی، بازار کارو تعاملات بین المللی ودر بعد محصول فناوری ، قیمت رقابتی ، خدمات پس از فروش و نوآوری محصول بود.

    کلیدواژگان: عوامل موثر، تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی، دانشکده کشاوزی
  • محمدسعید کیانی*، لیلا نظری، لیلا شهبازپور صفحات 686-696

    پژوهش حاضر با هدف ارایه بررسی عوامل موثر بر افزایش توانمندسازی کارکنان بر اساس اطلاعات جدید (مطالعه موردی ادارات ورزش و جوانان استان های غرب کشور) اجرا گردید.پژوهش حاضر از نوع آمیخته بود که از دو روش کمی و کیفی انجام شد. جامعه آماری در بخش کیفی شامل اساتید برجسته در حوضه مدیریت ورزشی بوده که با بهره گیری از روش نمونه گیری هدفمند و تکنیک اشباع نظری از 25 نفر مصاحبه گرفته شد و در بخش کمی پزوهش جامعه اماری کارکنان ادارات ورزش و جوانان غرب کشور بوده اند که بر اساس امار تعداد انان 800 نفر بوده که از این تعداد بر اساس دول مورگان تعداد 300 نفر به عنوان نمونه مشخص شد.ابزار پژوهش حاضر شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته بود. به منظور تحلیل یافته های پژوهش حاضر از کدگذاری باز، محوری و انتخابی و همچنین استفاده از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرمافزارهای پیالاس استفاده گردید.نتایج حاصل از مدل اندازهگیری حاکی از تاثیر غیرمعنادار زیرساخت فناوری بر توانمندسازی بود. ارزش زیرساخت فناوری اطلاعات امروزه برای کسی پوشیده نیست.در نتیحه زیرا زیرساخت فناوری اطلاعات با ارایه مبنای مشترک جهت ایجاد کاربردهای تجاری نقش اساسی در عملیاتی کردن سایر عناصر فناوری اطلاعات دارد و همچنین نتایج پژوهش همچنین نشان داد که محیط های با اطلاعات و فناوری بالا بر توانمندسازی تاثیرمعناداری ندارد. نتایج حاصل از مدل اندازهگیری حاکی از تاثیر غیر معنادار در نظامهای اطلاعاتی بر توانمندسازی بود. نتایج حاصل از مدل اندازهگیری حاکی از تاثیر غیر معنادار فناوری اطلاعات و ارتباطات بر توانمندسازی بود.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، فناوری و اطلاعات، مدیریت ورزشی، ادارات ورزش و جوانان
  • قاسم زارعی* صفحات 697-706
    هدف اصلی این پژوهش ارایه مدلی برای تقویت تفکر سبز مدیران بود. با توجه به اهمیت محیط زیست برای آینده بشریت، توجه مدیران به مقوله سبز از اهمیت بالایی است. بر این اساس پژوهش حاضر که به صورت کیفی و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 17 نفر از خبرگان محیط زیست و مدیریت و تحلیل تم انجام شد به دنبال ارایه الگوی تفکر سبز مدیران و شناسایی پیشامدها، مولفه ها و پیامدهای تفکر سبز مدیران بود. نتایج کدگذاری باز بیانگر 137 کد باز بود که در 50 کد محوری و سه کد انتخابی دسته بندی گردید. مطابق نتایج تحلیل تم، پیشایندهای تفکر سبز مدیران شامل آموزش سبز، شرایط محیط بیرونی، جو سازمانی سبز، جایگاه اندیشه سبز در برنامه ریزی های کلان ملی، زیرساخت های تکنولوژیکی، قوانین و مقررات مربوطه، امکانات و زیرساختهای زیست محیطی سازمان، هنجارهای فردی و اجتماعی سبز، فرهنگ سبز سازمانی، نگرش کارکنان به محیط زیست، حمایت از رفتارهای سبز، فشارهای فرهنگی-اجتماعی و حمایت سبز بود. همچنین مولفه های تفکر سبز مدیران شامل نگرش زیست محیطی مدیریت، توجه به تکنولوژی سبز، نگرانی زیست محیطی، دانش زیست محیطی، سیاست های تشویقی سبز، پایبندی به اخلاقیات، همراستایی منافع کارکنان با مدیریت سبز، بازخورد رفتارهای سبز، باور های رفتاری سبز، عادت های رفتاری سبز، نوع دوستی، قدرت اخلاقی، تعهد سبز و استخدام و گزینش سبز بود. پیامدهای تفکر سبز مدیران شامل سازمان سبز، افزایش وجهه اجتماعی سازمان، توسعه برند شخصی مدیر، کارکنان حساس به محیط زیست، اثرات اجتماعی، توسعه تفکر سبز در جامعه، توسعه رفتار زیست محیطی کارکنان، توسعه پایدار سازمان، کاهش آلودگی زیست محیطی، تولید محصولات پایدار، مزیت های سازمانی سبز، نفوذ بر دیگران، خلاقیت سبز سازمانی، رفتار سازمانی سبز، سرمایه اجتماعی، منابع انسانی سبز، تعهد سازمانی کارکنان، منافع مالی سازمان، اعتماد سازمانی، مسیولیت پذیری اجتماعی کارکنان، سلامت کارکنان و رضایت شغلی بود.
    کلیدواژگان: تفکر سبز، مدیریت، توسعه سبز
|
  • Arasto Yari Hesar, Asghar Pashazadeh *, Fatemah Zadvali Pages 1-42
    monitoring is the most important issue that the city council pays attention to in the field of municipal performance. In this regard, the main goal of this research is to design the optimal supervisory model of the Islamic Council of Tehran. The current research is exploratory research in terms of nature and applied research in terms of method. The statistical population of this research consists of members, consultants, experts, specialists and related people of the Islamic Council of Tehran city, and 31 of them were interviewed and questioned as a statistical sample of the research, in two selective and snowball methods, and for data analysis. The collected data (according to the objectives and nature of the research), the interpretive analysis method was used. The results of the research indicate that the supervision of the Tehran Islamic Council in the affairs of the city and municipality is facing serious challenges and damages, which are divided into three categories: process and approach, structural, and agents or agents of supervision. are grouped in line with the existing situation (pathology, laws and potentials), the proposed supervision model of Tehran Islamic Council has been designed and defined at four levels (council structure, agent-agent, processes-norms and support and implementation). In the designed model, increasing the number of Tehran City Council members and modifying their selection mechanism; Designing and setting up the monitoring system of Tehran City Council and the system for obtaining citizens' opinions; Reconstruction of the NGO headquarters of Tehran Islamic Council and local institutions; supply of specialized and trained manpower; Compilation of regulatory annexes and related indicators; The new composition of commission members; Reviewing the structure and description of the duties of the legal and supervisory commission of the Council.
    Keywords: Optimal model, Supervision, Islamic City Council, Tehran City
  • Fariba Esfandyari *, Behrouz Nezafat Taklhe Pages 43-51
    Rivers are considered as the main source of water supply for humans and other creatures, and sometimes this source of life causes irreparable damage and destruction. Predicting the hydraulic behavior of rivers against possible floods is very important to reduce the damage caused to urban and rural areas, facilities under construction, farms and other existing uses around the river. Flooding is a natural phenomenon and there is a risk of its occurrence around rivers. It is a global issue, especially in urban and rural areas. The purpose of this research is flood zoning of Noran River with a return period of 100 years using HEC-RAS hydrodynamic model. The main data required for this research include: 1:2000 topographic maps of Nuranchai River, hydrometric data and boundary conditions of the river, which were obtained from the regional water organization of Ardabil province. Also, SMADA software was used to calculate the flood return period. The results of the research showed that flood zoning with a return period of 100 years was determined that the effect of the flood with an area of 304 hectares and the width of the flood zone is about 445 meters. It will be dangerous and should be given great importance in future planning to flood risks with a return period of 100 years.
    Keywords: Flood, river, return period, HEC-RAS model
  • Ali Lotfali Zadeh Lahroudi * Pages 52-66
    The rapid increase in population followed by the excessive development of urban and rural areas has accelerated the process of land use changes in recent decades. The use of new remote sensing technologies in surveying the process of land use changes is one of the efficient and low-cost methods. Therefore, in the current research, the land use changes of the Shahar Chai basin were investigated through satellite images of Landsat sensors TM and OLI-TIRS for the years 1995, 2005, and 2021. In order to prepare the land use maps of the area, the supervised classification method and the maximum likelihood algorithm were used in ENVI software. The results of land use changes showed that during the statistical period under study, agricultural land uses and gardens, residential areas, and water areas have been increasing and their area has increased in each period. In contrast, the area of barren lands and pastures shows a decreasing trend. So that the area of agricultural lands and gardens and residential areas in 1995 was 18802.73 and 2784.56 hectares, respectively, and in 2021, this amount has reached 19738.81 and 5735.61 hectares.
    Keywords: land use, Supervised Classification, Landsat, Shahar Chai Basin
  • Suzan Zandazar, Mahsa Fatemi *, Kurosh Rezaei-Moghaddam Pages 67-88

    Startup companies face many risks, crises, challenges and problems, especially in the early years of their work, which in case of lack of adaptability and resilience to the conditions, will sometimes lead to bankruptcy and stop their business activities. Therefore, these small companies need a special attention as well as purposeful and structured support mechanisms, in the early years, in order to continue their working life-cycle. In this regard, incubators are known as one of the most important and fundamental elements that provide the necessary infrastructure for the activation of start-up businesses. The main purpose of this study was to review the history of Science and Technology Parks in the world, incubators, their components and the types of facilities, equipment and services that are provided to the SMEs through these centers. Also, the evolutionary models and generations of incubation were discussed as well. Finally, the role of universities as effective supporters for young creative people was discussed and providing new courses regarding entrepreneurship and business based on the market-need, establishing academic incubators at universities and improving practical skills to empower the students were recommended. Also, reviewing and identification of successful incubators worldwide will be an effective action for simulation, developing indigenous models and improve methods of supporting entrepreneurs in the country.

    Keywords: Incubator, science, technology park, Start-up Company, Investment, Networking
  • Hatef Hazeri *, Mansour Rahmati, Asghar Pashazadeh Pages 89-107

    Today, the implementation of a sustainable transportation system can play an effective role in improving the quality of life and urban livability. In this regard, the main goal of this research is to investigate the impact of sustainable urban transportation indicators on the livability of Ardabil city. The upcoming research is survey in terms of method and practical in terms of purpose. The required data has been collected through documents and field (questionnaire). The statistical population of this research is the experts of Ardabil city, and the snowball method and the targeted method were used to determine the sample size and sampling of experts. For data analysis, structural equations based on variance with the partial least squares method have been used to analyze the obtained research data using Excel, SPSS and Smart-pls software capabilities. The results of the research show that there is a meaningful, unidirectional and strong relationship between sustainable transportation and urban livability, and the livability of Ardabil city through sustainable transportation (its 13 indicators) amounts to 0.749 can be explained and predicted (the effectiveness of the research indicators and the confirmation of the relevant hypotheses are proof of this claim). In this regard, the results have shown that the indicators of modern/intelligent electronic services, access, management and planning, service quality, pollution, climate, energy, culture, laws, efficiency, security and cost are the most important indicators. are the sustainable transportation systems of Ardabil city that have a significant and strong effect on the livability of that city.

    Keywords: Sustainable Transportation, Urban Livability, Partial least squares model, Ardabil City
  • Hosseinreza Shahbazi *, Seide Bahareh Mousavi Mahmoodabadi Pages 108-124

    Today, the sustainable development of tourism is considered as an engine of development and a factor to improve the quality of life of developing societies. Rural tourism is a form of economic activity that is carried out around cities and places with a rural shape and texture, and it has positive and negative effects for the village, man and nature. This study, which has been carried out with a library method, has investigated the potentials and attractions (tourism) of Mahmoud Abad village in Khodabande city and its effects on sustainable rural development.tourism in the local economy, as well as in creating employment, income, familiarity with culture and customs, as well as environmental protection in the economic, social, cultural and environmental fields of Mahmoudabad village, as well as the weakness Instability in management, weak advertising and incoordination of organizations, unfamiliarity with tourism activities and the occurrence of recent droughts are the main reasons for the lack of development and limitations of Mahmoud Abad village in terms of tourism compared to other places.

    Keywords: Rural tourism, sustainable development, Mahmudabad village
  • MohamadHasan Yazdani *, Rasoul Abasi, Fatemah Zadvali Pages 125-139

    The search for the right to urban life and seeking the right in the city, or as Henri Lefebvre says, the right to the city, has been considered. With a quick look at the situation of Ardabil city, it is easy to see the way of the personal capitalistic system and the reduction of the profit of the government bodies. It has been forgotten in the midst of the profiteering of citizens and organizations. In this regard, the main goal of the research is to evaluate the indicators of the right to the city in Ardabil and its urban areas, to collect data from the opinions of the citizens of the areas (383 people) and to analyze the data from SPSS, Excel and Kopras multivariable decision making model (KOPRAS) has been used. In this regard, the results of the research and the one-sample t-test indicate that the average score of the Right to the City indicators in Ardabil city is 2.99, which shows the average level. Also, based on the Kopras model, urban areas one, three, five, two, and four have respectively obtained the first to fifth ranks of the right to the city indicators in the urban areas of Ardabil. In terms of stratification, urban areas one and three are at a good level, urban areas two and five are at an average level, and area four is at a poor level.

    Keywords: citizenship rights, Spatial justice, Right to the city, Kupras Model, Ardabil City
  • Mousa Abedini *, Shokerbahjat Samira, Behrouz Nezafat Taklhe Pages 140-169

      In Chalus and Nowshahr cities, six geomorphosites have been selected which are significant in terms of attracting tourism. The purpose of the current research is to evaluate the sustainable tourism development of geomorphosites based on the Comanesco and National Park method (case study: West of Mazandaran). According to this method, each landform has five values (scientific, aesthetic, management, economic, cultural and user). Interviews and questionnaires were used to collect information related to the value of each landform, and according to the obtained information, statistical methods were used for data analysis. Fiolet's model is analyzed based on management and tourism rates and their value range. According to the research results, Namak-Abroud geomorphosite has the highest score with a score of (15.45) and the lowest score belongs to the Radio Darya geomorphosite with a score of 11.74. The reason for the high score of the Namak-Abroud geomorphosite is that it has special conditions, topographical location, as well as the existence of suitable facilities and facilities for the well-being of tourists, and it is of interest to most tourists. The results of the national park model showed that the salt areas of Abroud have the best and most appropriate management situation in the field of geotourism. In other words, Namak Abroud geotourist area has suitable conditions for the development and recognition of virgin areas that can be exploited in the geotourism industry in terms of the sub-indices evaluated in the Violet model. Therefore, according to the results of the current research and conducting additional research, the officials related to this issue can make more effective plans in order to improve the condition of geomorphosites in order to improve tourist services and attract more tourists according to the environmental capacities.

    Keywords: Geomorphosite, Comanesco Method, National Park Model, Sustainable Tourism
  • Ali Oskouee Aras *, Fereydoun Babaei Aghdam, Iraj Teymuri Pages 170-207
    CityEngine is a software program for urban modeling based on specific rules. This program is presented as a flexible communication channel to convert 2D data into 3D urban models. The special applications of this software program include data processing of geographic information systems, mapping, as well a two-dimensional urban information system (GIS) with three specific goals, these goals are; Creating a 3D urban model is creating a detailed picture of the proposed settlement process, or even exploring the design space of a potential project. The main part of modeling with Esri's CityEngine software has unique advantages based on specific commands and rules; The possibility of building big cities as easily as small cities with the same quality, even on a larger scale, is one of the unique advantages of this approach. Additionally, the rule-based approach means that large design spaces can be quickly, interactively, and analytically explored and compared. Such advantages must be carefully balanced against the excessive time required to develop and parameterize the rules and sometimes to create stylized models or approximate models. (Approximate models are used for ease of calculation, and stylistic models are used to interpret the factors used.) CityEngine's communication channel, which derives from more traditional workflows, may be very effective at first. We introduce the main workflows and modifiability of this approach, outline the procedural programming language used, and discuss ways to change existing file formats.
    Keywords: City Engine, 3D, Urban Modeling, Geographic information system
  • Zahra Seyed Tabatabaei, Mahsa Fatemi * Pages 208-229

    The entrepreneurship development of women is one of the most important topics on the agenda of development worldwide and especially in many developing countries. Some experts of rural development believe that recognizing the capabilities and skills of women, especially rural women, as well as promoting their creative talents in exploiting the profiteable opportunities would have many positive social effects. During the last decade in Iran, the contribution of women in private and non-governmental businesses has been grown, and rural women are employed in small and medium-sized rural enterprises called SMEs. In this regard, the main purpose of the current research was to identify the effects of establish and develop the SMEs of rural women in Marvdasht county of Fars province. The studied population was the members of the microcredit fund of Marvdahdt in rural areas. A random sample of 71 women entrepreneurs were selected for data collection using a survey and questionnaire. Based on the findings, there was a significant difference in the social communication and networking of rural women entrepreneurs that the younger educated women with less membership background, had better interaction and more successful communication with the governmental and private institutions and experts. The effects of rural women's employment in SMEs were categorized into four categories of personal-psychological, economic, cultural-social and environmental due to the exploratory factor analysis. Finally, it is recommended that more rural women should be encouraged and motivated to join to the microcredit rual fund, based on many positive effects of SMEs for the women group as well as the overall rural society. It is also suggested to provide purposeful and structured educational-skill workshops in order to strengthen teamwork and social networking for launching collective businesses.

    Keywords: Entrepreneurship, Business, Rural Women, Social Effects, Agricultural Activities
  • MohammadAli Rezaei, Shima Nikoo *, Seyed Hasan Kaboli Pages 230-256

    Investigating and revealing desertification problems, in addition to specifying the dimensions of this phenomenon, pays special attention to this problem and is effective in making the right decision for resource management. Therefore, the economic and social effects of desertification were studied in the Eastern Kalatea villages of Miami. This research was carried out in the first stage as a documentary and in the second stage as a survey method. The household population living in the area was selected as the statistical population of the research and based on Cochran's minimum sample formula, 318 household heads were determined as the minimum statistical sample. A questionnaire was designed with three axes of desertification, its social effects and its economic effects. The validity of the questionnaire was evaluated according to experts' opinion and finalized with modifications. The reliability of the questionnaire was confirmed with a pre-test based on Cronbach's alpha coefficient and was completed by referring to the villages based on proportional population distribution. The results showed that more than 90% of the respondents answered completely in favor of the region desertification in ways such as the reduction of vegetation, the water resources reduction, wind erosion and dust. The study of the economic effects of desertification showed that, more than 90 percent of the respondents agreed with the decrease in income and purchasing power, the decrease in job opportunities, and the increase in the costs of agriculture and animal husbandry as a result of desertification. Also, in the study of the social effects of desertification, more than 90% of the respondents chose the fully agree and agree options for all the items related to the increase in unemployment and youth migration, the decrease in the level of well-being, the decrease in the quality of life and life expectancy, and the increase in insecurity.

    Keywords: Desertification, socio-economic impacts, Beneficiaries, Shahroud, Questionnaire
  • Amir Hoseinian Rad *, Seyed Ali Nader Dehghani Alvar, Maryam Beyranvandzadeh Pages 257-277
    The index of relative deprivation in social and economic dimensions plays a key role in explaining the directions of development according to the existing conditions and capacities, obviously scientific-logical planning that emphasizes the necessity of using knowledge and reasoning to plan and develop a geographical space. Without accurate knowledge of the current status of the indicators, it is unsuccessful and just a waste of time and resources. On the other hand, the sources of collection, analysis and index of these indicators, which are mostly government organizations, should also be done with the help of planning experts according to the existing situation, according to the requirements and necessities, with the help of experts in planning according to the existing situation, so that planning can be done according to the The advantages are achieved.Although relative poverty can be examined in cultural, social, political, scientific, and even educational and educational dimensions, but based on the goals of this article, two economic-social areas are the indicators of IRSD, which are within the geographical limits of Lorestan province and based on official statistics in the cities of this The province has been investigated. Based on the studies conducted on the issue of leveling the development of Lorestan province, especially in socio-economic dimensions and the results of IRSD index variables, Lorestan province has a low level of development compared to the average indicators of the country.In 10 out of 11 cities of this province, the percentage of indicators is lower than the national average, in other words, they do not have the necessary capabilities for life. Home ownership and vehicle ownership as two essential assets in this province have the lowest ratio among the 9 studied variables.
    Keywords: Relative deprivation, IRSD index, socio-economic variables, Lorestan province
  • Hatef Hazeri *, Behrouz Nezafat Taklhe Pages 278-297
    Today tourism is expressed as an economic matter. Sareen city has the attraction of tourism, which has capabilities at the national and international levels. The city of Sareen has a nascent and growing economy, and the tourism industry is the best option for the economic growth and development of this city. The purpose of this article is to investigate the role of tourism economy in the sustainable development of Sarein city of Ardabil province. In this research, two geotourism models, Hadzik and Berylha, have been used. In Hadzik's model, the results are obtained by identifying and examining the components and preparing a questionnaire from experts and tourists, and in Braille's method, scientific, tourism and educational values, the method of evaluating land diversity areas and calculating the total points of these areas are investigated. The results show In Hadzik's model, the current region with a total score of 4.68 in scientific value, the component of diversity in geomorphological forms and the component of special cultural events with a total score of 4.54 has the highest score among free values. And in the Braille model, the Sareen geosite with a total of 270 points in the tourism value of the land diversity site evaluation method has tourism potential in the region and has the power to attract tourists. . Many development planners also refer to the tourism industry as the main and important pillar of sustainability, and in other words, the relationship between tourism and planning can play a special role in urban and rural development. In the city of Sarein, despite the obtained tourism potentials, the results of the research indicate that the expansion of tourism potentials in the city of Sarein will increase employment and also cause sustainable urban development.
    Keywords: Economy, Tourism, sustainable development, Dynamic Model, Braille model
  • Aboulghasem Taghizadfanid *, Hosseinreza Shahbazi Pages 298-314

    Entrepreneurship is the process of creating, introducing and launching a startup, such as a product, system or business. Entrepreneurship at the village level, which can occur in various fields such as trade, industry, agriculture, and acts as a strong factor for economic development, is defined. Entrepreneurship is a means to improve the quality of life for individuals, families and communities and to maintain a healthy economy and environment. Considering the importance of the role of entrepreneurship in villages, the present research tries to focus on studying the prospects and challenges facing rural entrepreneurship in Mahmoud Abad.In order to reach the result, descriptive-analytical methodology and library and documentary sources were used, and a wide literature review was carried out in relevant subjects and fields. The results showed that entrepreneurship has a very effective role in rural development, such as raising the welfare level, reducing poverty, developing employment, etc., and this village has entrepreneurial potential and capabilities, but the level of entrepreneurship development is low. Challenges such as the process of receiving credits from banks, lack of financial resources, communication and transportation infrastructure, economic and marketing problems, technological challenges, low level of education have been identified and at the end, suggestions have been made to solve the challenges. Is.

    Keywords: Development, Entrepreneurship, Rural Entrepreneurship, Mahmoudabad Khodabande (Zanjan)
  • Leila Jalalabadi *, Fahime Mousavi Pages 315-331
    Despite the fact that tourism was facing a growing and positive trend in the world and has made significant economic progress in tourist destinations, this progress has been hampered by the incidence of some crises and negative events. Crises such as floods, earthquakes, pandemic outbreaks are an unprecedented threat to the tourism industry.The present study tries to investigate the challenging effects of COVID-19 on Iran's tourism industry and to present scenarios for tourism behavior after passing through this crisis and the action of tourism operators in the post-Corona era and in the horizon of 1405. The research method was descriptive-analytical and survey using content analysis, Delphi method and scenario writing. The results show that COVID-19 has devastating and irreparable effects on Iran's tourism industry and the decision to travel domestic and foreign tourists and their understanding of the current situation and finally, three scenarios of golden, black and white and critical towards the future of tourism in Iran were proposed in the horizon of 1405.
    Keywords: tourism industry, COVID-19, Crisis, scenario writing
  • Kolsum Mohammadian *, Mahnaz Javdani Pages 332-348
    As one of the pillars of tourism, geotourism plays an important role in the economic development of regions. Due to its location in the southern slopes of Alborz and its hydro-climatic situation as well as its political position (close to Tehran), Damavand County has a high potential for the development of geotourism, and for this reason, in this research, the geotourism capabilities of this city are evaluated. Been paid. This research is based on descriptive-analytical methods. In this research, library information, information obtained from field visits, a 30-meter high digital model, and different layers of information have been used as research data. Also, in this research, Zouros and Comanescu methods have been used to evaluate geosites. This research has been done in two general stages, in the first stage, the susceptible geosites of Damavand city have been identified, and in the second stage, they have been evaluated using the Zouros and Comanescu methods. Based on the results of the Zouros method, the Keilan Valley geosite has the highest score with 68 points, and the Masha plain geosite has the highest score with 68 points in the Comanescu method. In total, the results of two methods (average points) have shown that Keilan Valley and Masha plain have the highest points with an average of 67.5 points and are considered as the most valuable geosites of Damavand County. After these geosites, the geosites of Tar and Huyer lakes and Chenar flight site have the highest points with an average of 65.5 points.
    Keywords: Geotourism, Damavand county, Zouros method, Comanescu method
  • Jafar Aghazadeh * Pages 349-368
    Maku with the ancient names of Shavarshan and Artaz, in the northwestern corner of Iran, had a special place in the history of Iran and was one of the areas of conflict between Iranians and Armenians in ancient times. According to Armenian sources, the first settlement in the Maku region dates back to the Medes. Due to the burial of Thaddeus, one of the apostles of Jesus this land has a prominent religious position among the Armenians of the world. There are different opinions about the lexical origin of Maku and its scope, as well as its administrative and political connections with the land of Iran. The purpose of this article is to investigate and analyze the historical geography of Maku, its appellation and geographical boundaries using historical and geographical texts based on descriptive-analytical method and using library data. The results of the investigations carried out in this study show that the geographical location of Maku has had a major impact on its political, cultural and economic life, and the different aspects of its people's lives were influenced by geography and being located at its border point. Due to its location at the border point of the three countries of Iran, Russia, and the Ottoman Empire, Maku had a special importance in the relations between these three powers, and the rulers of that country had formed an autonomous government for themselves.
    Keywords: Maku, Historical Geography, human relations, Geographical location, semi-independent government
  • Bromand Salahi *, Mahmoud Behrouzi Pages 369-389
    Ardebil plain is one of the flood points that requires the understanding of the flood potential. In this study, the flooding potential of Ardebil plain was performed using environmental parameters, observations of flood points and lack of floods and prediction algorithms were made including random forest and logistics regression. Independent parameters include DEM, Slope, Aspect, Distance from waterway, distance from dam, runoff accumulation, land use, landforms and indexes Topographic Position Index (TPI), Modified Catchment Area (MCA), Terrain Ruggedness Index (TRI), Topographic Wetness Index (TWI) and Stream Power Index (SPI) Indices. The Roc-AUC assessment results showed that the RF and LR model were validated by 0.99 and 0.98, and it shows that random forest models and logistics regression have the ability to predict and prepare a flood sensitivity map in Ardebil plain. The output of parameters effective in flooding showed that the marginal areas located around the central plain of Ardabil have less flood-flooding potential than the central areas. The results also showed that by moving from the southwest of the plain to its northeast, the grade of floods increased. This increase in flooding potential around the main drainage of the plain is greater than elsewhere.
    Keywords: Ardabil Plain, flood, logistic regression, Random forest
  • Samira Saeidi Zaranji, MohammadHasan Yazdani *, Kamran Dowllatyarian Pages 390-410

    Health is introduced as a lifestyle and an approach to daily life for a person to achieve physical and mental well-being, and it is a balance that a person establishes between himself and the living environment and works in it. This view shows that there is a clear relationship between the work environment, residence and recreation and health, in addition to the ways that a person chooses for his life. Among the factors affecting the mental health of citizens, what is in the urban environment and related to urban planning and design, is included in the category of environmental stressors. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. The information required in this research will be collected through documentary and library, field (interview) and questionnaire (researcher-made) methods. Variables affecting urban stress that are studied include (economic, social, physical, environmental, housing quality). The statistical population of the research is all the citizens in Ardabil city. According to the findings of the research, all the factors based on the opinions of the citizens have been effective in creating and increasing stress in the urban environment of Ardabil and according to the index in order (social factors, environmental pollution, housing, physical-environmental factors and in Finally, economic factors) with an average of (4.02, 3.81, 3.74, 3.63) had the greatest impact on the stress of citizens, which indicates the level of stress of the citizens of Ardabil city and ultimately leads to mental illnesses, depression and anxiety. In this regard, city managers can reduce the level of depression of citizens in Ardabil by creating a lively and healthy environment

    Keywords: quality of space, urban environment, Stress, Environmental stressors, Ardabil City
  • Majid Goodarzi, Azam Ebrahimi * Pages 411-424
    The increasing trend of population plays an important role in the physical development of residential areas as well as land use changes. The city of Izeh is one of the cities that has seen a large number of population growth in recent years. Given the importance of the subject, this study evaluates the process of land use change and physical development of residential areas of the urban area and urban margins of Izeh. In this study, the 30 -meter -high altitude model, Landste satellite images and digital layers of information were used as research data. ENVI's most important research software (for the satellite images and land use maps), IDRISI (for the implementation of the LCM model) and ArcGIS (for final map preparation). In this study, the land use maps were first prepared and then the physical development process of the living areas of the area was evaluated, and this process was predicted for 2035. Based on the results, the area of settlement areas has increased significantly, with this use in 1993, 4.3 km2, which is in the years 2002, 2013 and 2020 to 2020. The order has increased to 5.6, 8.8 and 11.5 km2. The physical development process of the study area has also been predicted for 2035, according to the results, the area of urban and urban settlement areas of Izeh will increase to 17.7 km2 by 2035.
    Keywords: Urban Physical Development, LCM, Izeh
  • Mousa Abedini *, Anehsoltan Yolmeh Pages 425-453

    In this study the geo-tourism abilities of Ramiyan city was evaluated with using SWOT and pralong models. In this study, at first by library study, use of topographic maps 1:50,000 and Geology maps 1:100,000 of the studied area and using GIS, Google earth applications and field survey was took action to gather needing data and information. To use SWOT model, with careful study and understanding Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats of the area, this data were classified and a questionnaire was made and for weighting and prioritization be distributed between visitors, officials and climbers. Point’s weighting was done by analyzing the results from the questionnaire. Then to use of pralong model by consider geo -morphologic places of studied area the characteristics are regulated in some cards as identity cards of geo-morphologic place. After the complete some pages about each land, the pralong model was used for determination of productivity and Tourism abilities. Based on results from SWOT model, by combining the internal and external factors, the most important strategy is related to (so) factor that place this city in a competitive / offensive environment and its most important strength is the presence of geo-tourism phenomena such as springs and waterfalls, which has earned the highest score with a weighted average of 4.63. . Based on finding obtained from Peralong Ghale Maran Mountain with (0.67) score have highest tourism value, as well as with (0.59) have highest efficiency value, ad Garm Cheshmeh in terms of tourism with (0.36) score as well as in terms of efficiency with (0.20) score have lowest values between geomorphologic location of studied areas.

    Keywords: evaluation, Geo- tourism, Ramiyan Town, Prolong
  • Ata Gaffari Ghiandeh *, Bahman Vazifeh, Samira Saeidi Zaranji Pages 454-472
    Today, in most countries, small and medium industries are acting in the various aspects of economic and social interests, industrial production and services provision. Although more than 90 percent of our production units are belong to small and medium industries , Due to the lack of Strategic Development based on existing industrial infrastructures and abandoning small production units in their status, the firm failed to make a significant contribution to GDP and creating value added . In this respect, building and equipping industrial parks can provide more appropriate conditions for locating small and medium industries, and centralized management of these industries. In this article, attractions in Ardabil - Phase 2 Industrial park for the location of Industrial Town has been analyzed. This research is applied research in terms of Target and Descriptive research in terms of nature that study attractions of the industrial park's attractions by 20 criteria. In order to achieve total fitness of Ardabil - Phase 2 Industrial park for location of Industrial Town in terms of investigated criteria using TOPSIS method. In consequence of using above techniques, industrial park score was 0/49 in relation to the total number of investigated criteria. It shows that industrial park has some considerable for locating Industrial Town .
    Keywords: Location, Industrial Town, industrial clusters, Ardabil - Phase 2 Industrial park
  • Arastoo Yari Hesar *, Chnour Mohammadi Pages 473-489
    The variety of dimensions and complexities of the tourism industry according to the geographical regions require special fields for tourism planning and management. Rural tourism is actually a part of the tourism market, which can beconsidered an important tool for the economic-social and ecological development of rural communities. The development ofruraltourismcan play an important role in revitalizing thevillages, creating employment and income for the villagers, and ultimately the development of the country in general and rural development in particular. The aim of the present research is to analyze the role of tourism on the development of tourism target villages in Paveh city. The nature of the research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of the method. The statistical sample of the research is 320 heads of households in five villages targeted for tourism inPaveh city, including; It isShamshir, Darian, Khanqah, Deshe and Hajij. The method of distribution of the questionnaire among heads of households issimple and random. SPSS softwarewas used for data analysis. The results show that tourism has been able to have a good level of influence on income and employment in the development of the village, and has had a medium level of influence on cultural changes physical-spatial changes and social interactions, However in the environmental index, household heads have evaluated the impact of tourism development as negative and less thanthe numerical desirability. The prioritizationof the most effective indicators in the impact of tourism on the development of tourism target villages in Paveh city shows;The indexof income andemployment is the most important. The index of cultural changes is in the second rank, theindex of physical-spatial changes is in the third rank, the index of social interactions is in thefourthrank of importance and finally the environmental index is in the last and least important rank.
    Keywords: Tourism, Rural development, target villages for tourism, Paveh city
  • Amir Hoseinian Rad *, Hadis Mousavi, Mohamad Molaei Qelichi Pages 490-508

    Good urban governance includes a set of functions, processes, and policies that are implemented to provide better services, improve living conditions, and create a suitable urban environment for work and life. The purpose of this research is to investigate the desirability of good urban governance indicators in Karaj. The research is applied, and the method is descriptive-analytical. The data and information were collected from the library, documents, and surveys (using a questionnaire tool). The statistical population of the research is all the experts of Karaj Municipality, and 100 questionnaires were randomly completed. Six indicators were used to measure good urban governance: result orientation, promotion of values, clarification, effectiveness of roles and duties, capacity building, and accountability. To analyze the data, Hotelling's t, ANOVA, and Friedman statistical tests were used. The results of the ANOVA test show a difference in the degree of favorability of governance between the ten districts of Karaj municipality. Hotelling's t-test also shows a difference between the mean of the dimensions of judgment and the desired mean. Based on the research results, it can be concluded that establishing transparency in urban governance can lead to better understanding of citizens' needs and demands, and people will turn to urban management more intelligently and confidently. Overall, the text appears to be grammatically correct and well-written. There are no sentence fragments or run-on sentences, and the subject-verb agreement is consistent. The use of punctuation is appropriate, and the phrasing is clear and concise. The verb tenses are correct and consistent throughout the text. The tone of the text is appropriate for a scholarly audience, and the formatting and citation styles adhere to standard academic practices. There is no evidence of plagiarism or unoriginal wording.

    Keywords: Good Urban Governance, municipality, Karaj
  • Bahman Khosravipour, Abolmohsmmad Bondori * Pages 509-528

    The village is considered as the smallest unit of country divisions. One of the most important dimensions of rural development is local administration which plays a very important role in coordinating rural development activities. One of the important issues in the field of rural management in the country is the establishment of decimalisation. decimalisation and investigating their performance in rural development is one of the important issues in the field of rural management. Therefore, the main goal of this research was to review the role of rural governance decimalisation in rural development. The current research is and applied research and in terms of analytical-descriptive research method and it is in the form of documentary-library study and scientific resources. The results of this research showed that the economic, cultural and social, environmental and infrastructure factors with an emphasis on the education of villagers and the formation of different local groups, Cultivation and promotion of group participation are the most important effective and influencing factors on the role of villager governance in rural development. It is suggested that one of the limitations of the sustainable development of villages is the financial resources of the decimalisations; Therefore, government financial assistance, use of financial facilities of banks, and local and public participation should be strengthened to provide sustainable financial resources in the rural areas of decimalisations.

    Keywords: Rural development, Villagers, decimalisation
  • Farzad Khosh-Ab, Jafar Aghazadeh * Pages 529-538
    Historical geography sources are very important in examining the location and location of important and strategic areas. One of the most important areas that has had a special place among Muslim geographers for a long time is the northern shores and ports of the Persian Gulf, which were always considered part of Iran's territory. Muslim geographers, while mentioning the name of the Persian Sea, provide valuable information about the geographical location and limits, economic and social status of these regions. The present article aims to investigate and analyze the historical geography of Iranian ports and coasts of the Persian Gulf using Muslim geographical texts based on the descriptive-analytical method and using library data. The results of the investigations carried out in this study show that the geographical location of the Iranian coasts of the Persian Gulf has had a major impact on the social and economic life of these areas, and the different aspects of the lives of its people were influenced by geography and being located on the shores of the Persian Gulf. Also, being located on the shores of the Persian Gulf had caused economic prosperity and extensive cultural exchanges between Iranian coastal residents and the surrounding areas.
    Keywords: Muslim geographers, Persian Gulf, ports, shores, Historical Geography, Economic Life
  • Zhila Farzaneh, Mohammadhasan Yazdani * Pages 539-559

    In the process of rapid urbanization, the villages surrounding the cities are integrated into the cities and different neighborhoods appear in the cities and unstable urban cores are formed due to the inability of the city officials to manage these neighborhoods. Neighborhood instability is the most important obstacle to sustainable urban development, and this problem reaches its peak at the level of neighborhoods with rural cores. Therefore, in this research, the sustainability of villages integrated into Ardabil city and the leveling of their sustainability status in different dimensions for future planning have been investigated.The present research method is applied according to the objective and descriptive-analytical in nature. The statistical population of the research is 5 neighborhoods from the total neighborhoods of Ardabil city which used to be "villages" and have been annexed to the city in recent years. The sampling was done randomly and the Cochran relationship was used to estimate the sample size with a probability of 0.95% confidence. The sample size was estimated to be 387 people. For data analysis, Excel and SPSS software were used and by using the stability barometer model, the stability levels of the target neighborhoods in 4 dimensions (socio-cultural, economic, environmental and physical) was determined.Based on the metrics used and the results of the implementation of the stability barometer model in the present study, all the target localities are in an unstable state in each of the dimensions of stability. The average level of sustainability in terms of ecosystem well-being in the studied area is equal to 0.205 and human well-being is equal to 0.237, which shows the unstable situation of both; Human well-being is slightly more stable than ecosystem well-being.

    Keywords: Sustainability Assessment, sustainability barometer model, instability level, annexed villages to Ardabil city
  • Seyyed Asadullah Hijazi *, Adel Zalikordemahini, Mohsen Jafari Pages 560-589

    eotourism (land tourism) consists of two words land and tourism and refers to tourism that has geological, morphological and cultural attractions. The correct and optimal use of these attractions in different areas requires knowledge of different aspects. In this article, by comparing the two methods of Pralong and Pereira, the geotourism capabilities of some geomorphosites in Esko city have been investigated. The results of this research showed that both methods evaluate various aspects of geomorphosite capabilities. And productivity prevails. In the Perira method, the geomorphological and management quality has been evaluated, and in the Pralong method, the tourism quality and productivity quality have been evaluated. In the Perira method, among the 6 selected geomorph sites in the study area, the Kandavan geosite has the highest score (14.95) and Qalgheh Aq has the highest score. Gombad got the lowest score (10/60). Kandavan has the highest score in management grade and geomorphological grade. The main reason for the low score of some landforms according to the Perpera method is the lack of suitable infrastructure and the lack of equipment and support services and their lack of proper access. And according to the results of the Prolong method, the Kandavan landform has a score of (0.57) in tourism quality and a score of (0.75) in productivity quality and is known as the most important geosite of the city. And Googli Lake and Agh Gonbad Castle have the lowest tourism quality and productivity quality. In general, based on the two methods of Pereira and Pralong, which, in addition to the differences in terms of indicators, have commonalities, the geomorphosites with the highest score are more suitable for investment and planning for tourism, and geosites with low scores should be given more attention.

    Keywords: Geotourism, Geomorphosite, Rosh Pereira, Rosh Pralong, Esko City Introduction
  • Amir Hoseinian Rad *, Maryam Beyranvandzadeh, Hedayatollah Darvishi Pages 590-609

    Good governance with the most important principles and criteria such as public participation, accountability, responsibility, law-oriented, transparency, efficiency and effectiveness, justice and equality, consensus and legitimacy is one of the new management approaches and the new approach to development and poverty reduction. It is especially in rural areas. In line with the mentioned cases, the present research aims; The study of the role of good rural governance in the physical development of the villages of Khorram Abad city has been compiled. The used descriptive-analytical method is based on documentary and survey sources. The statistical population in this research includes indigenous rural communities, experts and specialists in the field of rural management and development (universities, Islamic councils and villagers). The research findings from the measurement model of "physical development" show that "development of communication and transportation infrastructure" and "increasing the use of new technologies" respectively have the highest and lowest correlations with the variable of physical development in the subject. They have good governance and physical development. Among the indicators of good governance, the components of "responsiveness" and "lawfulness" have the highest and lowest correlations with the variable of good governance in the subject of physical development, respectively. The results of Vicor model show that among the factors affecting the realization of good rural governance, the three components of accountability, participation and responsibility are the most effective indicators on the realization of good rural governance in Khorram Abad city.

    Keywords: Good Governance, rural settlements, Physical development, Khorramabad city
  • Mahdi Jadidoleslami Ghalehno *, Fariba Esfandyari Darabad, Sayyad Asghari Saraskanroud, Mousa Abedini, Raoof Mostafazadeh Pages 610-627
    Purpose

    The purpose of this research is to assess the risks of wind-blown sediments in the Sistan Plain and its impact on Chahnimeh vital reservoirs in the two critical centers of Niatek and Jezink in the southeast of Zabol, Sistan and Baluchistan province. The results aimed to provide the possible causes of damage to facilities, agriculture, roads, and damages to the region, and especially its effects on Chahnimeh water reservoirs.

    Methodology

    The method of conducting this research was field surveys, aerial photographs, satellite images with different time periods, surveying the general morphology and winds of the region (The 120-day wind) and locating in terms of studying the geomorphology of the region. In this research, topographic maps, geological maps, computer software such as ENVI and GIS were used. Sampling of sediments (sedimentology and drawing relevant diagrams) and XRF (X-ray fluorescence) laboratory studies, comparative analysis and data analysis method has been done.

    Findings

    According to the results of the research, the main risk factors are the erosive winds of the region, which have a north to northwest direction with an angle of 330 to 360 degrees (the 120-day wind of Sistan), and the most important areas of harvest, abandoned lands, sandy lands, and salty and swollen areas of the Hamun lake bed. and the northern plains (Afghanistan). The interpretation of topographical maps and satellite images in different years showed that the speed and direction of movement of the sand dunes in the region are proportional to the prevailing wind of 120 days and in the northwest-southeast direction. In addition, the height of sand dunes and the volume of sand are an important factor in the speed of movement and the amount of progress of sand dunes in the Sistan Plain and entering the Chahnimeh reservoirs.

    Keywords: Natural hazards, Wind deposits, Sistan plain, Chahnimeh Zabol reservoirs
  • Mohammad Ghasemisiani *, Nasim Fartashmehr Pages 628-642

    Today, public spaces in cities are more than ever the scene of the presence and manifestation of the collective and daily life of citizens, for this reason these spaces play a significant role in the mental health of citizens. The main purpose of this article is to investigate the role of public spaces in the mental health of citizens of Region 2 of Kermanshah Municipality. This article is based on the purpose of applied research and based on the nature of a descriptive and analytical research. Library method and questionnaire tool were used to collect data. For this purpose, 384 citizens of the 2nd region of Kermanshah were selected as a statistical population using Cochran's formula, and questionnaires were distributed among them by a simple random method and information was collected. The results of the research showed that women's mental health in public spaces is at a higher level than men's, but there is no significant difference in mental health between single and married people, but there is a significant difference in mental health between owners and tenants. and people who own their own residential houses have better mental health than renters. Also, the results of examining the indicators of public spaces and the level of mental health using the Pearson correlation test indicate that the correlation between urban public spaces and the mental health of citizens is at a significant level of 0.001, the correlation coefficient is equal to 0.183, which indicates that the relationship There is a strong relationship between the components of public spaces and the level of mental health of citizens

    Keywords: public spaces, Mental health, mental comfort, Kermanshah, urban sustainability
  • Maryam Asadi * Pages 643-661

    n this research, an attempt is made to study and analyze the effects of good governance on improving quality of life indicators in the rural areas of Jolgeh. In terms of the developmental goal, this research is survey in nature and correlational in nature. The statistical population of the research is all heads of households living in the villages of Jolgeh district, which according to the latest census of 1395, there are 10,267 people and 3,499 households. The sample size was calculated using Cochran's formula n=370. The instrument used was a questionnaire (made by the researcher) and its face validity was confirmed by the professors of the researcher's university, and the reliability of the questionnaire was calculated with Cronbach's alpha coefficient, for good validity, 0.81% and quality of life 0.82%. It was distributed according to the principle of sharing between the heads of the household. Data analysis was done with the help of Spss23 software and with one-sample T-tests, Pearson's correlation and multiple regression. The state of good governance in the region was measured with an average of (2.77) and the quality of life with an average of (2.81) from the point of view of the local community with the help of a one-sample T-test, and it was evaluated as slightly better than the average. Pearson's correlation coefficient shows moderate to strong correlation between two research variables. Multiple regression (using beta coefficient) showed a positive relationship between all good governance variables (independent variable) on the improvement of villagers' quality of life indicators (dependent variable). As a result, considering the good governance situation and quality of life in the villages Jolgeh will improve quality of life indicators by improving good governance indicators.

    Keywords: Quality of Life, Good Governance, rural development, Jolgeh sector
  • Hatef Hazeri *, Behrouz Nezafat Taklhe Pages 662-675

     Tourism is one of the methods of economic development and increasing people's well-being, and it is one of the most economic activities, especially from It is considered for the employment and prosperity of different areas. In order for tourism to contribute to sustainable urban development, its effects should be given special attention. Tourism is considered as one of the pillars of economic development, an industry, and it increases income and economic prosperity and employment, and it is one of the most important industries for sustainable development in the society, and it plays an active and effective role in improving the economic, social and cultural structure. Countries especially in developing countries have. Cities have many tourist attractions and always attract many tourists, tourism development is sustainable when it is not destructive and provides the possibility of protecting resources for future generations. In fact, sustainable tourism is tourism that can continue in an environment indefinitely. Therefore, the development of sustainable urban tourism and its wise management requires planning. The purpose of this research is to investigate the role of tourism economy in the sustainable development of Sarein city. For this purpose and in order to evaluate tourism potentials, two models, Kirchner and gam, have been discussed. The results show that the Sareen tourism area has obtained a total score of (9.25) by evaluating the Kerchner model. Also, in the gam method, by examining the identified components, the results show that In evaluating the values, the final value has a total score of 14.75. Sareen tourism area has tourism potential, and as a result, this geosite by attracting tourists and increasing the tourism potential can cause the economic prosperity of the region and the sustainable development of the region.

    Keywords: Development, tourism economy, Sareen, Kirchner model, gam evaluation model
  • Yoosef Zarnegarian *, Abolqghasem Arabiun Pages 676-685

    The growth of the knowledge-based economy, the issue of commercialization of university research has become the strategy of governments and universities, therefore the purpose of this research is to identify the factors affecting the commercialization of university research in agricultural fields. This research is of an applied type with a qualitative approach, and the nature and method of carrying out the work is descriptive-analytical, library and field data collection. , professors of agricultural fields who were active in science and technology park and growth center or agricultural professors who were business owners and finally also professors in the field of economics, entrepreneurship and management. For this purpose, 20 people were selected. Individual dimension of five variables that includes personality traits, attitudes, previous experience, related knowledge, business skills. In the organizational dimension, seven variables have been named, which include the head of the organization, number of employees, organizational atmosphere, quality of research, innovative culture, human resource management method, organizational structure, and aligned organizational processes. In the institutional dimension, which includes variables such as goals and the mission of the university, history of contracts, policies of the university and the approach of the universities, in the dimension of the environment including infrastructure, education, market demand, marketing and sales, economic stability, business market and international interactions, and in the dimension of technological product, competitive price, after-sales service Sales and product innovation.

    Keywords: Effective Factors, commercialization of academic research, Faculty of Agriculture
  • MohammadSaeid Kiani *, Leila Nazari, Leila Shahbazpour Pages 686-696

    The current research was carried out with the aim of investigating the effective factors on increasing the empowerment of employees based on new information (a case study of sports and youth departments in the western provinces of the country).The statistical population in the qualitative part included prominent professors in the field of sports management, who were interviewed by using the purposeful sampling method and the theoretical saturation technique, and in the quantitative part, the statistical population was the employees of the sports and youth departments in the west of the country, based on the statistics Their number is 800 people, of which 300 people were identified as a sample based on Dole Morgan. The tools of the current research included a semi-structured interview and a researcher-made questionnaire. In order to analyze the findings of the present study, open, axial and selective coding was used, as well as the use of the structural equation method using PLS software. In order to analyze the findings of the current research, open, axial and selective coding was used, as well as the structural equation method using PLS software. The results of the measurement model indicated the insignificant effect of technology infrastructure on empowerment. The value of information technology infrastructure is not hidden to anyone today. As a result, information technology infrastructure plays a fundamental role in operationalizing other elements of information technology by providing a common basis for creating commercial applications, and the results of the research also showed that environments with high information and technology Empowerment has no meaningful effect. The results of the measurement model indicated a non-significant effect of information systems on empowerment. The results of the measurement model indicated a non-significant effect of information and communication technology on empowerment.

    Keywords: human resources, technology, information, Sports management, Sports, Youth Departments
  • Qasem Zarei * Pages 697-706
    The main goal of this research was to provide a model to strengthen managers' green thinking. Considering the importance of the environment for the future of humanity, managers' attention to the green category is of great importance. Based on this, the current research, which was conducted qualitatively and using semi-structured interviews with 17 environmental and management experts and theme analysis, sought to provide a model of managers' green thinking and identify the events, components and consequences of managers' green thinking. . The results of open coding showed 137 open codes, which were categorized into 50 central codes and three selective codes. According to the results of theme analysis, the antecedents of managers' green thinking include green training, external environmental conditions, green organizational atmosphere, the place of green thinking in national macro-planning, technological infrastructure, relevant laws and regulations, environmental facilities and infrastructure of the organization, individual norms and Green society, green organizational culture, employees' attitude towards the environment, support for green behaviors, socio-cultural pressures and green support. Also, the components of managers' green thinking include management's environmental attitude, attention to green technology, environmental concern, environmental knowledge, adherence to ethics, alignment of employees' interests with green management, green behavior feedback, green behavioral beliefs, green behavioral habits, Altruism, moral strength, green commitment and green recruitment and selection. The consequences of managers' green thinking include green organization, increasing the organization's social image, developing the manager's personal brand, environmentally sensitive employees, social effects, developing green thinking in society, reducing environmental pollution, producing sustainable products, green organizational advantages, influencing others. , organizational green creativity, green organizational behavior, social capital, green human resources, employees' organizational commitment, organization's financial benefits, organizational trust, employees' social responsibility, employees' health and job satisfaction.
    Keywords: Green thinking, Management, Green development