فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 30 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طیبه رحیمی پردنجانی*، علی محمدزاده ابراهیمی، زهرا نیکخواه فرخانی صفحات 1-17
    مشاغل پلیسی از مشاغل دارای تنیدگی بالا هستند. استرس شغلی در این مشاغل، می تواند پیامدهای عمده در محیط خانواده ایجاد کند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه استرس شغلی با تعارض زناشویی با نقش تعدیل کنندگی تاب آوری در کارکنان است. در این پژوهش توصیفی-همبستگی، نمونه آماری شامل 150 نفر از کارکنان یگان های انتظامی مستقر در شهرستان بجنورد در سال 1400 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس استرس پلیس ایران، پرسشنامه تعارض زناشویی و پرسشنامه تاب آوری استفاده شد.  از روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه برای آزمودن فرضیه های پژوهش استفاده شد. یافته ها نشان داد بین استرسورهای ماموریتی (0001/0< P، 34/0 =r)، استرسورهای غیرماموریتی (0001/0< P، 18/0 =r) با تعارض زناشویی رابطه ای معنی دار وجود دارد. نتایج همچنین نشان داد تعامل استرسورهای ماموریتی (025/0=R2Δ، 16/1= FΔ، 02/0>P) و استرسورهای غیرماموریتی (026/0=R2Δ، 45/1= FΔ، 01/0>P) و تاب آوری، ورای اثرات متغیرهای اصلی، به ترتیب 5/2 و 6/2 درصد واریانس انحصاری افزوده را برای مدل ایجاد کرد که نشان می دهد این متغیرها در پیش بینی تعارض زناشویی، تعامل معنی داری با یکدیگر دارند. نتایج پژوهش حاضر اهمیت تاب آوری را به عنوان تعدیل کننده رابطه بین استرس شغلی و تعارض زناشویی نشان داد. بنابراین به سازمان های پلیسی توصیه می شود به منظور کاهش تاثیر استرس های شغلی بر اختلافات خانوادگی کارکنان خود، تاب آوری آنها را از طریق پروتکل های آموزشی - عملی تقویت نمایند.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، استرسورهای ماموریتی، استرسورهای غیرماموریتی، تعارض زناشویی، کارکنان فرماندهی انتظامی
  • سید مهدی احمدی بالادهی* صفحات 19-32

    امروزه تسهیم دانش به عنوان یکی از اجزای فرایند مدیریت دانش، در بالندگی سازمان های دولتی نقش تعیین کننده ای دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر سرمایه اجتماعی بر تسهیم دانش به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان ستاد فرماندهی انتظامی استان خراسان شمالی می باشد که از این تعداد  173 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه تسهیم دانش چانگ و همکاران (2013) با 10 گویه و پرسشنامه های سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال با 21 گویه بوده که روایی صوری و محتوایی آن با استفاده از نظرات چند نفر از پاسخگویان و متخصصان تایید شد و پایایی آنها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 84/0 و  88/0 محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از نرم افزار spss در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی (ضریب رگرسیون گام به گام و تحلیل واریانس و آزمون فریدمن) انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد سرمایه اجتماعی در تسهیم دانش دارای اثر معناداری است. همچنین مولفه های سرمایه اجتماعی در تسهیم دانش اثر معناداری دارد. فرضیه چهارم براساس آزمون فریدمن نشان می دهد که سرمایه ارتباطی با ضریب 04/2 در اولویت اول قرار دارد، در نتیجه بیش ترین اثر را در تسهیم دانش دارد و در ادامه سرمایه ساختاری با ضریب 03/2 در اولویت دوم و سرمایه شناختی با ضریب 93/1 در رتبه سوم و پایانی قرار دارد در نتیجه کم ترین اثر را در تسهیم دانش در ناجا دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تسهیم دانش، ستاد فرماندهی انتظامی استان خراسان شمالی
  • حمزه گریوانی*، حسن رودباری آملی، محمد انصاری فر صفحات 33-45
    امروزه گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات به گونه ای است که در همه جای زندگی انسان، جلوه های حضور فناوری اطلاعات و ارتباطات به چشم می خورد. اینترنت و سرویس های ارایه شده در قالب آن، درعین حال که ابراز مفیدی برای کسب و تبادل اطلاعات است اما می تواند مخرب نیز باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش کتابخانه ای و سایت های مجازی، حاصل استفاده از تجربیات، مقالات تالیف شده، مراجعه به آرشیو روزنامه ها صورت گرفته است. این مقاله به بررسی فضای مجازی و آسیب های آن بر خانواده ها پرداخته است. بررسی و گردآوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای و اینترنت نشانگر این بودند که اینترنت ابزار قدرتمندی است که هم می تواند باعث فساد گردد و هم ابزار آموزش و تعلیم و رشد علمی، فرهنگی و اجتماعی نوجوانان را فراهم آورد. با توجه به این که این پدیده نوظهور است، دارای تهدیداتی است، بنابراین پیش از آینده پژوهی فضای سایبر باید به شناخت بیشتر و عمیق تر از فضای سایبر پرداخته شود. پیامدهای فضای سایبر در حوزه های راهبردی، فرهنگی، اجتماعی با ذکر فرصت ها و تهدیدات، گاهی اثرگذار در شناخت سایبر به شمار می آید. پدیده هایی همچون بازیگری و تغییر هویت، گسترش و تولید ناهنجاری اخلاقی، انزواطلبی واقعی، رفتار اجتماعی شبکه ای، تغییر سبک زندگی، اعتیاد مجازی، زندگی دوم، تاثیر بر بنیان خانواده، ترویج بی دینی، نقص حریم خصوصی و. .. از پیامدهای فضای سایبر محسوب می شود. در این پژوهش نگارندگان به بررسی فضای مجازی و اثر آسیب آن در خانواده پرداخته می شود و در ادامه راهکارهایی جهت پیشگیری از تاثیرات مخرب آن ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: آسیب اجتماعی، فضای مجازی، فناوری، اینترنت، خانواده
  • زینب رمضانی مطلق* صفحات 47-74

    عفاف و حجاب پدیده مذهبی ارزشی مهمی در تعالیم اسلامی است و توجه به زمینه های فرهنگی و اجتماعی جهت اشاعه و تعمیق آن نیازمند آموزش های بنیادین و مداوم در خانواده، سطوح آموزشی، دانشگاه ها و اجتماع است. بدیهی است که در کنار شرایط مساعد اجتماعی، ارزشی تلقی کردن و الگوپذیری این فرهنگ، نیازمند درونی و نهادینه شدن آن در وجود افراد است. بدون شک رسیدن به این هدف نیازمند مشارکت و توجه جدی همه نهادها و دستگاه ها به صورت مستمر  و هدفمند است. فرهنگ پوشیدگی که سرچشمه در فطرت انسانی دارد، از مقوله عفاف و حجاب ریشه می گیرد. در این مقاله به مباحث و مفاهیم عفاف و حجاب و اهمیت و آثار آن از جنبه های مختلف در جامعه پرداخته شده و راهکارهایی متناسب با آن ارایه گردیده است. روش اصلی این تحقیق، توصیفی و مبتنی بر روش مروری کتابخانه ای می باشد و از کتاب ها و یافته های پژوهشی، مقالات تخصصی و سایت های مرتبط بهره گرفته شده و پس از مطالعه و فیش برداری به تحلیل اطلاعات پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: عفاف، حجاب، امنیت اجتماعی
  • میلاد اصولی* صفحات 75-92
    هدف از انجام این تحقیق بررسی اعتیاد زنان آسیب پذیر در شهر بجنورد می باشد. روش تحقیق حاضر پیمایشی است و از نظر هدف، کاربردی است و از نظر زمان، مقطعی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر زنان دارای اعتیادی هستند که در مناطق آسیب پذیر بجنورد از قبیل احمد آباد، تپه معصوم زاده، جوادیه، ناظرآباد و حلقه سنگ ساکن می باشند. ولی با توجه به عدم وجود آمار زنان معتاد در مناطق آسیب پذیر ذکر شده و همچنین محدودیت های ناشی از همه گیری ویروس کرونا جهت انجام مصاحبه ها و همچنین نظر استاد راهنما تعداد 165 نفر به عنوان نمونه انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفتند. از آنجایی که پرسشنامه ها محقق ساخته می باشد جهت روایی، پرسشنامه در بین اساتید راهنما و کارشناسان حوزه مواد مخدر توزیع شد و سپس پایایی پرسشنامه گرفته شد و ضریب آلفای کورنباخ عوامل موثر بر اعتیاد 0.769 و اعتیاد زنان 0.891 محاسبه گردیده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار spss انجام شد. طبق نتایج، اعتیاد اعضای خانواده، هم نشینی با افراد بزهکار، اعتقادات مذهبی،  ارتباط با دوستان معتاد و مجرم و پایگاه اقتصادی - اجتماعی با اعتیاد زنان ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، زنان، آسیب پذیر، بجنورد
  • امین روشندل حصاری*، علی یعقوبی صفحات 93-106

    ارتقای شاخص های سلامت بدنی و قلبی- عروقی نقش مهمی در بهبود عملکرد جسمانی و پیشگیری از بیماری های کارکنان فراجا دارد؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر هشت هفته تمرینات تناوبی با شدت بالا (HIT) و تمرینات صبحگاهی بر نیمرخ لیپیدی کارکنان نیروی انتظامی است. به این منظور50 نفر از کارکنان نیروی انتظامی شهرستان بجنورد، در دو گروه (تمرینات HIT (25 نفر) با میانگین و انحراف استاندارد سن آزمودنی ها 428/2±69/29 سال، قد 837/4±69/175سانتیمتر، وزن 258/1±78 کیلوگرم و BMI 772/3±262/25 کیلوگرم بر متر مربع) و (تمرینات صبحگاهی (25 نفر) با میانگین و انحراف استاندارد سن آزمودنی ها 101/5±25/31 سال، قد 316/4±92/172سانتیمتر، وزن 241/9±425/80 کیلوگرم و BMI 019/2±817/26 کیلوگرم بر متر مربع) به طور داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با روش آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفتند؛ برنامه تمرینات HIT، با شدت بالای 90 درصد ضربان قلب بیشینه به مدت هشت هفته و هر هفته سه جلسه اجرا شد. میزان سطوح سرمی شاخص های قلبی-عروقی کلاسیک، 12 ساعت قبل از اولین جلسه اجرای پروتکل تمرینی و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین در هفته هشتم اندازه گیری شدند؛ برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t وابسته و ویلکاکسون، برای بررسی تغییرات درون گروهی از آزمون t مستقل و یومان ویتنی برای بررسی تغییرات بین گروهی با سطح اطمینان 05/0≥ Pاستفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد، هشت هفته تمرینات HIT باعث کاهش معنی دار سطوح LDL، TC، TG شد اما بر سطح HDL تاثیر معنی داری نداشت و هشت هفته تمرینات صبحگاهی بر هیچ کدام از شاخص های پژوهش تاثیر معنی داری نداشت؛ به علاوه  بین هشت هفته تمرینات تناوبی با شدت بالا (HIT) و تمرینات صبحگاهی ناجا بر شاخص های LDL، TC، TG، کارکنان نیروی انتظامی تفاوت معنی داری یافت شد اما بر HDL تفاوت معنی داری مشاهده نشد. از یافته های این پژوهش مشخص شد تمرینات HIT تاثیر مثبتی بر روی شاخص های قلبی-عروقی کلاسیک کارکنان نیروی انتظامی دارد؛ بنابراین برای کاهش عوامل خطرزای قلبی-عروقی کارکنان نیروی انتظامی بهتر است تمرینات HIT به تمرینات صبحگاهی سازمان نیز افزوده شود.

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی با شدت بالا (HIT)، تمرینات صبحگاهی، نیمرخ لیپیدی، کارکنان نیروی انتظامی
|
  • Tayebe Rahimi Pordanjani *, Ali Mohammadzadeh Ebrahimi, Zahra Nikkhah Farkhani Pages 1-17
    Military jobs are with high stress and exceptional complexity. Job stress in these jobs can have major consequences in the family context. The aim of this study was to investigate the moderating role of resilience in the relationships between job stress and marital conflict. In this descriptive-correlational study, the statistical sample included 150 employees of Police Units at Bojnourd city in 2022 that were selected using the available sampling method. In order to collect data, the Iranian Police Stress Scale, Marital Conflict Questionnaire, and Resilience Questionnaire were used. Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis were used to test the research hypotheses. Findings showed that there is a significant relationship between mission stressors (r=0.34, p<0.0001) and non-mission stressors (r=0.18, p<0.0001) with marital conflict. Also, the results showed that the interaction of mission stressors (p<0.02, ΔF = 1.16, ΔR2 = 0.025) and non-mission stresses (p<0.02, Δ F = 1.45, ΔR2 = 0.026) with resilience, beyond the effects of the main variables, created 2.5% and 2.6% of the exclusive variance for the model, respectively, indicating that these variables interact significantly with each other in predicting marital conflict. The results of the present study showed the importance of resilience as a moderator of the relationship between job stress and marital conflict. Therefore, it is recommended that military agencies strengthen their resilience through appropriate educational interventions to reduce the impact of job stress on their employees' family conflicts.
    Keywords: Job Stress, mission stressors, non-mission stressors, Marital Conflict, police personnel
  • Seyed Mehdi Ahmadi Baladehi * Pages 19-32

    Today, knowledge sharing as one of the components of the knowledge management process plays a decisive role in the growth of government organizations. The aim of this study was to determine the role of social capital in knowledge sharing by descriptive correlational method. The statistical population of the study is all employees of the police headquarters of North Khorasan province, of which 173 were selected using Krejcie and Morgan table and available sampling method. Data collection tool was Chang et al. (2013) Knowledge Sharing Questionnaire with 10 items and Nahapit and Goshal Social Capital Questionnaires with 21 items based on 5-point Likert scale. Its face and content validity using the opinions of several respondents and experts Were confirmed and their reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient of 0.84 and 0.88, respectively. Data analysis was performed using SPSS software at two levels of descriptive and inferential statistics (coefficient stepwise regression and analysis of variance). Findings showed that social capital has a significant effect on knowledge sharing. There is also a significant effect of social capital components on knowledge sharing. The fourth hypothesis based on Friedman test shows that communication capital with a coefficient of 2.04 is in the first priority, therefore it has the greatest effect on knowledge sharing, followed by structural capital with a coefficient of 2.03 in the second priority and cognitive capital with a coefficient of 1.93 is in the third and final rank, therefore it has the least effect on knowledge sharing in NAJA.

    Keywords: social capital, Knowledge Sharing, North Khorasan Disciplinary Command. Headquarters
  • Hamzeh Gerivani *, Hasan Rodbari, Mohammad Ansari Far Pages 33-45
    Nowadays the development of information and communication technology is such that the effects of its presence can be seen in human life. The internet and the services provided in its format are a useful tool for acquiring and exchanging information, but they can also be destructive. The current research is of an applied type and has been carried out using library methods along virtual websites, experience, written articles and newspaper archives. This study analyses the virtual space and its damages on families. Examining and collecting information from library sources and the internet showed that the internet is a powerful tool that can have destructive effects and also can be a positive tool for education, scientific, cultural and social development of teenagers. Considering that this phenomenon is emerging, it has threats, therefore; before researching the future of cyberspace, more and deeper understanding of cyberspace should be done. The consequence of cyber space in strategic, cultural, social fields, mentioning opportunities and threats are sometimes considered effective in cyber knowledge. Phenomena such as acting and changing identity, spreading and producing moral abnormality, true isolationism, networked social behavior, lifestyle change, virtual addiction, second life, impact on family foundation, promotion of atheism, lack of privacy, etc. it is considered cyberspace. In this research, the authors investigated the virtual space and its harmful effects on the family, and then the solutions to prevent its destructive effects are presented.
    Keywords: social damage, Virtual Space, Technology, Internet, family
  • Zeynab Ramezani Motlagh * Pages 47-74

    Chastity and hijab is a valuable religious rder to spread and deepen it requires fundamental and continuous education in the family، education levels, universities and society. It is a debt that, along with favorable social conditions, valuing and imitating this cultural, requires its internalization and institutionalization in the existence of people. Undoubtedly, reaching this goal requires the participation and serious attention of all institutions and organizations in a continuous and purposeful manner. The culture of veiling, which originates in human nature, is rooted in the category of chastity and hijab. In this article, the concept of chastity and hijab and its importance and effects are discussed from different aspects in the society and corresponding solutions are presented. The method of this research is descriptive and based on the library review, books and research findings, specialized articles and related websites were used and hence information was analyzed.

    Keywords: Chastity, Hijab, Security, social
  • Milad Osuli * Pages 75-92
    The purpose of this study is to investigate the addiction of vulnerable women in Bojnourd city. The method of the present research is survey and is applied in terms of purpose and is cross-sectional in terms of time. The statistical population of the present study is women who are addicted to vulnerable areas of Bojnourd such as Ahmadabad, Masoumzadeh hill, Javadieh, Nazerabad. However, due to the lack of statistics on addicted women in vulnerable areas, as well as the restrictions caused by the coronavirus epidemic for interviews, as well as the opinion of the supervisor, 165 people were selected and interviewed as a sample. Due to the type of research for faster access to the respondents' opinions, the best method of data collection in this research was a questionnaire. Data analysis was performed using SPSS software. According to the results, addiction of family members, companionship with criminals, religious beliefs, communication with addicted and delinquent friends and socio-economic status are related to women's addiction.
    Keywords: Addiction, Women, vulnerable, Bojnourd City
  • Amin Roshandel Hesari *, Ali Yaghoubi Pages 93-106

    The aim of this study was compare the effect of eight weeks high intensity interval training (HIT) and morning training on lipid profile of Police force personnel. Methods For this purpose, 50 employees of Bojnourd Police force, randomly divided into two groups: 1. HIT training and 2. Morning training. HIIT Training subjects do HIT training 3 times per week for 8 weeks with 90% of maximum heart rate. Lipids profile levels, 12 hours before the first session and 48 hours after the last session, were measured. For data analysis from paired t test and Wilcoxon for within group change and independent t test and U-mann whitney for between group change in significant level of P<0.05, were used. results show that 8 weeks of HIT training an significantly reduces LDL, TG and TC level (P<0.05). Eight weeks of morning training had no significant effect on any of the research indicators. Between 8 weeks of HIT training and morning training in LDL, TC, TG, levels in polis force personnel, significant difference was observed. this results show that HIT training have positive effect on lipids profile of police force personnel; so it can be reduce classical cardiovascular risk factor in polis force personnel, HIT training be added to morning training.

    Keywords: High intensity interval training (HIT), morning training, lipid profile, polis force personnel