فهرست مطالب

دانش انتظامی خراسان شمالی - پیاپی 29 (بهار 1400)

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 29 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ملاحت امانی*، هما صائمیان، علی رضا مرادی صفحات 1-18
    با توجه به شرایط شغلی خاص نیروهای نظامی و مسیولیت آنها در حفظ امنیت مردم، توجه به رضایت شغلی و عوامل موثر بر آن اهمیت ویژه ای دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش همزمان عدالت سازمانی، حمایت سازمانی و استرس شغلی در پیش بینی رضایت شغلی در میان کارکنان انتظامی شهر بجنورد انجام شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر، شامل همه کارکنان انتظامی شهر بجنورد در سال 1399 می باشد. با توجه به حجم جامعه و با استفاده از روش نمونه گیری سهمی 160 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های حمایت سازمانی ادراک شده فرم کوتاه، استرس شغلی، عدالت سازمانی و رضایت شغلی مینه سوتا را تکمیل کردند. داده های جمع آوری شده توسط آزمون های همبستگی و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که استرس شغلی بصورت منفی، حمایت سازمانی و عدالت سازمانی بطور مثبت و معناداری با رضایت شغلی کارکنان انتظامی همبستگی داشت. تحلیل رگرسیون نشان داد که عدالت سازمانی استرس شغلی 60 درصد از واریانس مربوط به رضایت شغلی را تبیین می کند. با توجه به نقش مهم عدالت رویه ای در رضایت شغلی، لازم است دستورالعمل ها و رویه های سازمانی واضح و شفاف باشد و اعطای امتیازات به کارکنان، بر این مبنا باشد که افراد بدون ابهام و بطور شفاف بدانند، چگونه این تصمیمات سازمانی اتخاذ می شود.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، عدالت سازمانی، حمایت سازمانی، استرس شغلی
  • سید خلیل سیدعلیپور*، علی سلطانی صفحات 19-36

    اهمیت توجه به تعالی و مدیریت کیفیت بر کسی پوشیده نیست و این موضوع برای نیروی انتظامی اهمیت دوچندان دارد. طرح مکنا با هدف ایجاد کیفیت، ترقی و تعالی سازمانی در ناجا آغاز به کار کرد و اصول آن مدیریت کیفیت بومی است. این طرح که نیازهای خاص ناجا در آن گنجانده شده و مبتنی بر اهداف سازمانی است، می تواند دستیابی به اهداف سازمان را به دنبال داشته باشد. هدف مکنا ارتقای کیفیت و رضایت مندی مردم از پلیس است که این کار به نظارت، اندازه گیری و تجزیه و تحلیل نیاز دارد. با توجه به آثار مثبت طرح مدیریت کیفیت ناجا (مکنا) به نظر می رسد که اجرای آن می تواند برای پلیس تحول آفرین و موثر واقع شود. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی است و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی تحلیلی و پیمایشی است. وحجم نمونه با استفاده از جدول مورگان برای جمعیت مراجعه کننده شهر بجنورد حدود1000 نفر پیش بینی شده است. ولیکن برای بالا بردن دقت پژوهش در حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 278 نفر در نظر گرفته و اعضای نمونه را از میان مراجعین به روش تصادفی ساده انتخاب و پرسشنامه تکمیل شده است. با توجه به نتایج به دست آمده از تحلیل رگرسیون و با توجه به سطح معناداری (0.000) و به این علت که میزان آن از 0.05 کمتر است می توان به طور کلی بیان کرد که مدل رگرسیونی معنادار است و بین متغیر مستقل (بهسازی و خوشایندسازی محیط، اصلاح فرایندها، الگوسازی رفتاری پلیس و خلاقیت و نوآوری) با متغیر وابسته (بهبود عملکرد و خدمات رسانی مطلوب) رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: طرح مکنا، بهبود عملکرد، خدمات رسانی مطلوب، کلانتری ها، بجنورد
  • محمد جمالی*، جواد منظمی تبار، تقی بختیاری صفحات 37-68
    معمولا اهمیت مرز و نقش تعیین کننده آن در تامین امنیت ملی در همه نظام های سیاسی و حکومت ها باعث شده به آن به عنوان مقوله و موضوع ملی نگریسته و هر کشور به منظور کنترل سرحدات و مناطق مرزی خود نسبت به وضع قوانین و مقررات خاص و یا اجرای طرح هایی به همین منظور اقدام نماید. هدف پژوهش حاضر بررسی پیامدهای اجرای طرح حریم امنیتی مرز از دیدگاه فرماندهان و مسیولان حوزه مرزبانی است. پژوهش کیفی حاضر، پژوهشی توسعه ای -کاربردی است که با روش تحلیل مضمون انجام شد. جامعه مشارکت کننده شامل 45 نفر از افراد خبره و صاحب نظر و مسیول در مناطق مرزی مرتبط با موضوع بودند که به صورت هدفمند انتخاب و با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته انفرادی، اطلاعات مورد نظر از آنها دریافت شد و با استفاده از نرم افزار spss وexcel  وmaxqda  دسته بندی و کدگذاری شدند. نتایج حاصل نشان دهنده 50 مضمون کانونی حاصل از مصاحبه ها که در بخش فرصت های امنیتی بیانگر 15 مضمون، مضامین حاصل از مصاحبه ها در بخش فرصت های حقوقی بیانگر 5 مضمون کانونی، مصاحبه ها در بخش تهدیدات حقوقی ناشی از اجرای طرح حریم امنیتی مرز خراسان شمالی بیانگر 5 مضمون، مضامین حاصل از مصاحبه ها در بعد فرصت های اقتصادی ناشی از اجرای طرح حریم امنیتی مرز خراسان شمالی بیانگر 6 مضمون و مضامین بدست آمده از مصاحبه ها  در بخش تهدیدات سیاسی ناشی از اجرای طرح حریم امنیتی مرز خراسان شمالی بیانگر 2 مضمون کانونی.
    کلیدواژگان: امنیت، طرح حریم امنیتی مرز خراسان شمالی، تهدیدات و فرصت های امنیت در مرز
  • سجاد نامور* صفحات 69-92
    همواره امنیت بسترساز و پیش نیاز رشد و توسعه جوامع در تمامی ابعاد اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی بوده و تامین امنیت به عنوان یک دغدغه و چالش برای بشر مطرح بوده است. امنیت یک مفهوم چند وجهی است و به همین جهت درباره معنای آن اختلاف نظر زیادی وجود دارد. داشتن شناخت و درک درست از مفهوم امنیت اولین گام در جهت تامین امنیت برای اعضای جامعه است. ازاین رو در این تحقیق به طراحی مدل مفهومی امنیت پرداخته شده است. این تحقیق از نظر ماهیت، از نوع مطالعات بنیادی و از نظر روش اجرا، تحقیقی کیفی است که با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا انجام شده است. اطلاعات به روش کتابخانه ای، آرشیوی و مصاحبه های اکتشافی با خبرگان به دست آمد و سپس داده های حاصل از مصاحبه با استفاده از تکنیک کدگذاری با رعایت مراحل کدگذاری باز، محوری و گزینشی تحلیل شد. جامعه آماری این تحقیق شامل 48 نفر از کارشناسان و خبرگان انتظامی و اجتماعی مرتبط بوده و نمونه گیری این تحقیق از نوع غیر احتمالی هدفمند است. گردآوری داده ها همراه با تحلیل تا جایی ادامه یافت که اشباع نظری برای محققین حاصل شد. بر اساس نتایج، دو بعد اصلی امنیت شامل: امنیت واقعی و احساس امنیت حاصل شد و در بعد اول 14 مولفه، در بعد دوم 10 مولفه مورد شناسایی قرار گرفت و در انتها مدل مفهومی امنیت ارایه شد.
    کلیدواژگان: امنیت، مدل مفهومی، ابعاد امنیت، مولفه های امنیت
  • مهنوش جهانشاهی* صفحات 93-112
    دانش ضمنی یا دانش تلویحی به دانشی اشاره دارد که در پی تجربه ها، مهارت ها، و دانایی های شخصی، در اذهان مردم جوامع پدید می آید، و به آسانی تن به نمایش و بیان صریح نمی دهد. لذا پژوهشی با هدف بررسی رابطه بین انتقال دانش ضمنی با خودگشودگی جوانان 20-24 ساله و امنیت پایدار مردمی در استان خراسان شمالی انجام پذیرفته است، روش تحقیق پیمایشی بوده، ابزار پژوهش شامل پرسشنامه استاندارد انتقال دانش ضمنی (مدل برمبنای نظر پولانی) ، پرسشنامه خودگشودگی جوانان و  امنیت پایدار مردمی شامل دو پرسشنامه مجزا (مدل محقق ساخته) است. روایی آن ها تایید و پایایی آنها با استفاده از آزمون کرونباخ به ترتیب %68 و %90 و 85% بدست آمده است.  جامعه مورد مطالعه تعداد 74376 نفر  از کلیه جوانان  20-24 ساله استان خراسان شمالی در سال98، در وضعیت فعال، است. نمونه آماری شامل382 نفر (بر طبق جدول مورگان) از جوانان 20-24 ساله استان خراسان شمالی، به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی است. با انجام آزمون های همبستگی فرضیه اصلی این پژوهش در سطح اطمینان 99% مورد تایید قرار گرفت، همچنین بین مولفه های فرعی پژوهش (انتقال دانش ضمنی از طریق ارتباطات اجتماعی، انتقال دانش ضمنی از طریق روابط نزدیک) با خودگشودگی و امنیت پایدار مردمی سطح اطمینان 99 %، رابطه معناداری وجود دارد. بعلاوه بین مولفه انتقال دانش ضمنی از طریق تعامل  با خودگشودگی جوانان و امنیت پایدار مردمی سطح اطمینان 95 % نیز رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: انتقال دانش ضمنی، خودگشودگی، امنیت پایدار مردمی، استان خراسان شمالی
  • حسین کریمی*، زهرا نیکخواه فرخانی، حسین جعفری صفحات 113-132
    هدف از پژوهش حاضر آسیب شناسی عملکرد مرکز فوریت های پلیس 110 استان خراسان شمالی بوده است. برای بررسی این هدف از رویکرد کارت امتیازی متوازن که عملکرد سازمان را با توجه به چهار منظر مشتریان،کارکنان، مالی و جامعه و محیط مورد سنجش قرار می دهد بهره گرفته شد. با توجه به ماهیت سازمان و بانظر کارفرما، منظر مالی در این تحقیق حذف شده و عملکرد مرکز فوریت های پلیس 110 استان خراسان شمالی از سه منظر دیگر مورد بررسی قرار گرفت. برای جمع آوری اطلاعات از تلفیقی از روش های مصاحبه و اسناد و مدارک بهره گرفته شده و پس از طراحی پرسشنامه اولیه، پایایی و روایی آن مورد سنجش قرار گرفته و پس از تایید اعتبار آن، پرسشنامه میان مردم، کارکنان و جامعه توزیع گردید. جهت برآورد حجم نمونه در منظر مردم، از روش نمونه گیری طبقه ای دومرحله ای و در منظر کارکنان و جامعه از تمام شماری بهره گرفته شد. برای توزیع پرسشنامه ها در منظر مردم از پرسشنامه الکترونیکی و در منظر کارکنان و جامعه از پرسشنامه فیزیکی بهره گرفته شد. داده ها با بهره گیری از نرم افزار SPSS و PLS تحلیل شد. نتایج بیانگر آن بود که جهت گیری نهایی مردم نسبت به عملکرد مرکز، بی تفاوتی؛ جهت گیری کارکنان، رضایتمندی و جهت گیری جامعه، رضایت نسبی بوده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، ارزیابی عملکرد، کارت امتیازی متوازن(BSC)، مرکز فوریت های پلیس 110
|
  • Malahat Amani *, Homa Saemian, Alireza Mordi Pages 1-18
    Considering the special working conditions of the military forces and their responsibility in maintaining the security of the people, it is critical to pay close attention to job satisfaction and the factors that influence it. The aim of this study was to investigate the simultaneous role of organizational justice, organizational support, and job stress in predicting job satisfaction among employees of the Bojnourd police. The statistical population of the present study includes all employees of the Bojnourd police in the year 2020. According to the population size and using proportion sampling method, 160 people were selected as the sample. Participants completed the Perceived Organizational Support Questionnaire Short Form, Job Stress, Organizational Justice, and Minnesota Job Satisfaction. The collected data were analyzed by correlation and regression tests. The results showed that job stress negatively, organizational support, and organizational justice were positively and significantly correlated with officers’ job satisfaction. Regression analysis showed that organizational justice and job stress explain 61% of variance related to job satisfaction. Given the important role of procedural justice in job satisfaction, it is necessary that organizational guidelines and procedures be clear and transparent, and that the granting of privileges to employees be based on people knowing unambiguously and clearly how these organizational decisions are made.
    Keywords: Job satisfaction, Organizational Justice, organizational support, Job Stress
  • Seyed Khali Seyed Ali Pour *, Ali Soltane Pages 19-36

    The importance of paying attention to excellence and quality management is not hidden from anyone, and this is so important for the police force. The Makna project was launched with the aim of creating quality, development, and organizational excellence in the NAJA, and its principles are local quality management. This plan, which includes the specific needs of NAJA and is based on organizational goals, can achieve the targets of the organization. Makna aims to improve the quality and satisfaction of the people with the police, which requires monitoring, measurement, and analysis. Considering the positive effects of the NAJA (Makna) quality management plan, it seems that its implementation can be transformative and effective for the police. The present research is applied in terms of purpose and analytical and survey in terms of nature and descriptive method. The sample size using the Morgan table for the population of Bojnourd is estimated to be about 1000 people. However, in order to increase the accuracy of the research in the sample size, 278 people were considered based on the Morgan table and the sample members were selected from the clients by simple random method and a questionnaire was completed. According to the results obtained from regression analysis and considering the level of significance (0.000) and because its value is less than 0.05, it can be generally stated that the regression model is significant and between the independent variables (improvement and There is a significant relationship between pleasant environment, process improvement, police behavioral modeling, and creativity and innovation) with the dependent variable (performance improvement and optimal service)

    Keywords: MAKNA plan, performance improvement, optimal service, Police Stations, Bojnourd
  • Mohammad Jamali *, Javad Monazamitabar, Taghi Bakhtiari Pages 37-68
    Usually, the importance of the border and its determining role in ensuring national security in all political systems and governments has caused it to be seen as a national issue, and each country in order to control its borders and border areas to enact laws and regulations. Special or implement plans for this purpose. The purpose of this study is to investigate the consequences of the implementation of the border security plan from the perspective of commanders and officials in the border area. The present qualitative research is a development-applied research that was done by the content analysis method. The participating population consisted of 45 experts and experts in the border areas related to the subject who were purposefully selected and the information was obtained from them using semi-structured individual interview tools and using soft software. SPSS, Microsoft Excel, and Maxqda software were categorized and coded. The results show 50 focus topics from the interviews, which in the Security Opportunities section represent 15 topics, the topics from the interviews in the Legal Opportunities section, represent 5 focus topics, interviews in the Legal Threats section, due to implementation. North Khorasan border security zone plan represents 5 themes, themes from interviews in the dimension of economic opportunities resulting from the implementation of the North Khorasan border security plan represents 6 themes and themes obtained from interviews in the section of political threats resulting from the implementation of the plan The security boundaries of the North Khorasan border represent two central themes.
    Keywords: Security, North Khorasan Border Security Zone Plan, Threats, and Security Opportunities at the Border
  • Sajad Namvar * Pages 69-92
    Security has always been the bedrock and prerequisite for the growth and development of societies in all economic, political, cultural, and social dimensions, and providing security has been a concern and challenge for human beings. Security is a multifaceted concept and therefore there is a lot of disagreement about its meaning. Having a correct understanding of the concept of security is the first step in providing security for members of society. Therefore, in this research, a conceptual model of security has been designed. This research is a kind of basic studies and qualitative research in terms of nature and implementation method respectively, which has been done using content analysis technique. The information was obtained through the library, archival and exploratory interviews with experts, and then the data obtained from the interview were analyzed using a coding technique via open, axial, and selective coding steps. The statistical population of this research includes 48 experts and related law enforcement and social experts, and the sampling of this research is non-probability purposeful. Data collection continued with analysis until theoretical saturation was achieved for the researchers. Based on the results, two main dimensions of security were achieved: real security and feeling of security, and in the first dimension, 14 components, in the second dimension, 10 components were identified, and finally, a conceptual model of security was presented.
    Keywords: Security, Conceptual Model, security dimensions, security components
  • Mahnoosh Jahanshahi * Pages 93-112
    Tacit knowledge refers to knowledge that arises in the minds of people in societies following personal experiences, skills, and knowledge, and does not readily express and express explicitly. Therefore, a study was conducted to investigate the relationship between tacit knowledge transfer and self-openness of youth aged 20-24 years and sustainable public security in North Khorasan province. The research method was a survey. Youth openness and sustainable public security include two separate questionnaires (researcher-made model). Their validity was confirmed, and their reliability was obtained using Cronbach's test of 68%, 90%, and 85%, respectively. The study population is 74376 people of all youth aged 20-24 years in North Khorasan province in 1998, during the active condition. The statistical sample includes 382 people (according to Morgan table) of youth community aged 20-24 years in North Khorasan province, by relative stratified random sampling method. By performing correlation tests, the main hypothesis of this research was confirmed at a 99% confidence level. Also, between the sub-components of the research (implicit knowledge transfer through social communication, implicit knowledge transfer through close relationships) with self-openness and sustainable public security 99% confidence level, there is a significant relationship. In addition, there is a significant relationship between the component of tacit knowledge transfer through interaction with youth self-openness and sustainable public security with a 95% confidence level.
    Keywords: Tacit Knowledge Transfer, Openness, sustainable public security, North Khorasan Province
  • Karimi Hossein *, Zahra Nikkhah-Farkhani, Hosein Jafari Pages 113-132
    The purpose of this study was to diagnose the pathology of the performance of the Police 110 Emergency Center in North Khorasan province. To investigate this goal, the balanced scorecard approach was used, which measures the performance of the organization from four perspectives: customers, employees, finance, community, and environment. Due to the nature of the organization and the employer, the financial perspective was eliminated in this study and the performance of the Police 110 Emergency Center in North Khorasan Province was examined from three other perspectives. To collect information, a combination of interview methods and documents were used and after designing the initial questionnaire, its reliability and validity were assessed; after confirming its validity, the questionnaire was distributed among people, staff, and society. In order to estimate the sample size in the eyes of the people, the two-stage stratified sampling method was used and in the perspective of the employees and the community, all counts were used. An electronic questionnaire was used to distribute the questionnaires in the eyes of the people and a physical questionnaire was used in the eyes of the staff and the community. Data were analyzed using SPSS and PLS software. The results showed that in some landscapes, some dimensions need more attention in order to improve performance. The results also showed that the final orientation of the people towards the performance of the Police 110 Emergency Center in North Khorasan province was indifferent; Employee orientation, satisfaction, and community orientation have been relative satisfaction.
    Keywords: Pathology, Performance Assessment, Balanced Scorecard (BSC), Police 110 Emergency Center