فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 50 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین سلطان زاده، رسا مرادی، غزاله میرهادی صفحات 1-18

    معماری و فرهنگ گذشته شهرهای جنوبی ایران بر فرهنگ و معماری کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس تاثیرگذار بوده، که یکی از نمونه های بارز آن، تاثیرگذاری بر معماری بافت تاریخی محله بستکیه در شهر دبی است، که بر اثر مهاجرت تاجران ایرانی از مناطق جنوبی ایران به محله بستکیه بود (سعیدی نیا و ملکی، 1391: 28). هدف پژوهش، بررسی علت شباهت معماری بستکیه دبی و شهرهای جنوبی ایران و تحلیل تاثیر معماری و فرهنگ بومی شهرهای جنوبی ایران بر معماری مسکونی محله بستکیه است. روش پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی و تطبیق و بررسی شش نمونه موردی از خانه های بافت قدیمی در بوشهر و محله بستکیه صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد، در گذشته دو عامل فرهنگ و محیط در شکل گیری خانه ها تاثیرگذار بود. در مناطق حاشیه خلیج فارس، با توجه به اقلیم منطقه، باید راهکارهایی در جهت بهبود شرایط اقلیمی در خانه ها ایجاد می شد. از طرف دیگر فرهنگ ساکنان نیز بر چیدمان فضایی و کالبد خانه ها تاثیرگذار بود، پس مهاجرت ایرانیان به محله بستکیه باعث شد، فرهنگ و شیوه زندگی مهاجران ایرانی، بر کالبد خانه ها تاثیرگذارد و الگوهای مشابهی بین طراحی معماری خانه های دو منطقه در مسایلی مانند عرصه بندی و همنشینی فضا، حریم بندی و محرمیت فضا، شیوه ساخت و سیرکولاسیون داخلی فضایی ایجاد شود. در هر دو منطقه، فضاهای مختلفی برای مردان و زنان به عنوان فضاهای خصوصی و مشترک تعریف شده است. همچنین، فضاهایی برای مهمان ها و مهمانان مرد خانه وجود دارد که جدا از فضای خصوصی خانه قرار دارد. حیاط مرکزی و پنجره ها و بادگیرها به عنوان ابزاری برای ایجاد کوران هوا و تهویه طبیعی در خانه ها وجود دارد. همچنین، فضاهای مختلفی مانند فضاهای عمومی، نیمه عمومی و خصوصی در هر خانه برای انجام فعالیت های مختلف تعریف شده است.

    کلیدواژگان: خانه های جنوبی ایران، خانه های بوشهر، حیاط مرکزی، بستکیه
  • سارا دانشمند، کاوه فتاحی صفحات 19-36

    در حوزه هنر و معماری، کیفیت زیبایی شناسی به عنوان یکی از انواع کیفیت ها، در تحقیقات قدیم و جدید مورد توجه بوده است. هرچند امروزه در مطالعات شهرسازی و معماری در مورد شناخت کیفیت زیبایی شناسی فضا و چگونگی ادراک آن با استفاده از عبارت اتمسفر، تلاش هایی انجام گرفته است اما در متون حکما و فلاسفه اسلامی رساله جداگانه ای در این باب نوشته نشده و محققین در متون قدیم و جدید از عبارات متعدد و گاه ناهمخوان بهره گرفته اند. همچنین در بیان فرآیند های ادراکی آن نیز اتفاق نظری صورت نگرفته است. از اینرو پژوهش با تکمیل مراحل و عبارات به کار رفته در علوم جدید با کمک حکمت متعالیه ملاصدرا، به معرفی چهارچوب فرآیند ادراکی متعالیه و بیان جزییات آن می پردازد. مطالعه به روش توصیفی- تحلیلی، در ابتدا به توصیف دیدگاه سه نسل از نظریه پردازان و در ادامه به تحلیل آنها و در نهایت به برهمگذاری دیدگاه محققین جدید و حکمت متعالیه ملاصدرا می پردازد تا چهارچوب ابتکاری جامعی که در برگیرنده تمامی دیدگاه هاست ارایه دهد. نتایج کار شامل شناسایی 5 عمق برای فرآیند ادراکی، ارایه یک الگوی سه گانه برای بیان کیفیت فرآیند ادراکی با عبارات به کار رفته محققین پیشین و نیز استخراج چهارچوب فرآیند ادراکی متعالیه است. این چهارچوب قابلیت تحقیق در زمینه بین رشته ای را افزایش می دهد و از آنجا که دامنه لغات برای ارتباط دهی علوم مختلف گسترده است، بستری برای هماهنگی فرآیندهای ادراکی از دیدگاه علوم مختلف ایجاد می کند

    کلیدواژگان: کیفیت زیبایی شناسی فضا، اتمسفر، الگوی زیبایی شناسی ادراک، حکمت متعالیه ملاصدرا، فرآیند ادراکی متعالیه
  • ابوالفضل بادآهنگ، حسین کلانتری خلیل آباد، کرامت الله زیاری صفحات 37-50

    بافت های تاریخی به عنوان شاهکارهای معماری و فرهنگی، بخشی ارزنده از هویت و تاریخ یک شهر و منطقه را تشکیل می دهند. حفظ و نگهداری این بافت ها و توجه به کیفیت منظر آنها امری بسیار حایز اهمیت است که متاسفانه امروزه به دلایل اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی، مورد غفلت واقع شده اند. هدف پژوهش حاضر، شناسایی و تبیین پیشران های کلیدی موثر بر منظر بافت تاریخی محله سنگ سیاه شهر شیراز است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است. جهت گردآوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز از مطالعات کتابخانه ای-اسنادی و میدانی توزیع پرسشنامه و جهت تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزار MicMac و تکنیک دلفی بهره گیری شده است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که از میان 22 عامل اصلی موثر بر منظر بافت های تاریخی محله سنگ سیاه شهر شیراز، در مجموع 7 عامل کلیدی در وضعیت منظر بافت های تاریخی محله سنگ سیاه شهر شیراز تاثیرگذارند بدین صورت که این عامل ها بیشترین تاثیر گذاری را بر دیگر عوامل و کمترین تاثیرپذیری را از دیگر مولفه های موثر بر کیفیت منظر بافت های تاریخی محله سنگ سیاه شهر شیراز دارند وشامل عوامل «وحدت فضایی (هماهنگی های عناصر) (V4)، رنگ و مصالح (V16)، فضای پیاده روها (V19)، احساس امنیت و ارامش (V14)، فضای سبز (V20)، مبلمان شهری (V12) و نورپردازی ها (V15)» می باشند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که منظر شهری مطلوب، تاثیرات بسیاری بر کیفیت زندگی شهروندان و افزایش میزان رضایتمندی آنان از عملکرد مدیریت شهری دارد که به دنبال آن سبب ارتقا مشارکت شهروندان در طرح های توسعه شهری خواهد شد. دستیابی به منظر شهری مطلوب، مستلزم، شناسایی عوامل موثر بر آن و برنامه ریزی برای بهبود وضعیت این عوامل می باشد. چرا که به واسطه ارتباط درونی عوامل تشکیل دهنده منظر، تغییر در هر عامل سبب تغییر در سایر عوامل می شود. در این میان مداخله در منظر بافت های تاریخی شهرها به سبب ارزشمندی این بافت ها، بسیار حساس است.

    کلیدواژگان: منظرشهری، بافت تاریخی، مبلمان شهری، محله سنگ سیاه
  • علی مشهدی، محمدرضا نامداری صفحات 51-63

    دگردیسی فرم در معماری در یک خط سیر تاریخی، معلول عوامل بیشماری بوده است که در برخی شرایط منجر به تغییر اصول و شاخص ها شده است. هدف از تحقیق حاضر بررسی عوامل و ابعاد دگردیسی های رخ داده در مساجد فاقد شبستان دوره صفوی و معاصر ایران از طریق تحلیل قیاسی فرم مسجد شیخ لطف الله اصفهان و مسجد الغدیر تهران است. فرضیه های مطرح در نیل به این هدف این است که مسجد الغدیر تهران و مسجد شیخ لطف الله اصفهان به لحاظ ساختار فرمی به یکدیگر شبیه هستند و دگردیسی فرمی رخ داده در قالب برخی شاخص های کالبدی و فضایی می باشد. پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل استدلال منطقی و قیاسی به بررسی عوامل دگردیسی که در لایه های آشکار و پنهان در شکل گیری این دو اثر نقش داشته اند، پرداخته است. نتایج پژوهش حاکی از این است که اصول دگردیسی در فرم مسجد شیخ لطف الله به واسطه شاخص هندسه فضایی از طریق چرخش و تغییر جهت و حرکت انتقالی توسط عناصر سازه ای و کالبدی، دیوارهای خارجی و اتصال دهنده فضاهای داخلی به وقوع پیوسته است، این در حالی است که در مسجد الغدیر تهران که در دوره معاصر بنا شده است، اصول دگردیسی نه تنها با چرخش فرمی بلکه با نادیده گرفتن و حذف عناصر و المان های شاخص مسجد از جمله گنبد و مناره صورت گرفته است. ضمن آنکه فرم مستطیل شکل فضای زیر گنبد و فرم هرمی گنبد نیز از دیگر عوامل دگردیسی است.

    کلیدواژگان: تحلیل تطبیقی، دگردیسی، فرم، مسجد شیخ لطف الله، مسجد الغدیر تهران
  • زهرا فرزانه، سحر طوفان، آرش ثقفی اصل صفحات 65-88

    معماری مدارس سنتی غالبا به صورت متقارن حول یک یا دو محور عمود برهم شکل گرفته اند. عناصر اصلی ساختمان مدرسه در دو سوی محور واقع شده و طرح حیاط به گونه ای است که مرکزیت حیاط و استخوان بندی کل را تقویت می نماید. در معماری مدارس سنتی، طراحی و ساخت فضا با توجه به قابلیت های ادراکی و نیازهای مادی و معنوی انسان انجام می شده است. هدف اصلی پژوهش شناخت سازمان فضایی، بررسی و مقایسه عناصر، و الگوهای ساختاری مدارس تبریز و ارومیه در دوره قاجار و پهلوی اول است. در این مقاله ابتدا از نظر کیفی به بررسی الگوهای ساختاری و سازمان فضایی و کیفیت مدارس پرداخته و سپس با مقایسه و ارزیابی یافته های پژوهش، به منظور تجزیه و تحلیل آماری، پردازش داده های کمی با استفاده از شاخص ها و آزمون های آماری انجام شده است. این پژوهش با برگزیدن دو دوره ی تاریخی متوالی (قاجار و پهلوی) به عنوان نقطه ی آغازی در تغییر و تحول ساختار مدارس می پردازد. پژوهش با رویکرد کاربردی و روش تحقیق توصیفی و تحلیلی، با استفاده از جمع آوری اطلاعات به صورت میدانی و کتابخانه ای به بررسی الگوهای مدارس در این دوره ها می پردازد. تکنیک جمع آوری اطلاعات به وسیله پرسشنامه بسته به پاسخ محققین و تحلیل داده های جمع آوری شده با SPSS روش آمار توصیفی چولگی و کشیدگی و نمودار هیستوگرام جهت مقایسه مدارس دوره قاجار و پهلوی، با استفاده از تحلیل های آماری و همبستگی و آزمون شاخص های دریافتی انجام، و در نهایت نتایج استخراج شده است. مقدار عددی ضریب آلفای کرونباخ با در نظر گرفتن 9 سوال پرسشنامه برابر با 707/0 بوده که نشان می دهد پایایی پرسشنامه متوسط می باشد. جهت بررسی تطبیقی مدارس، مدرسه دارالفنون تبریز، رشدیه تبریز، فردوسی تبریز، انوشیروان تبریز، چمران ارومیه، طب ارومیه، توحید تبریز (پروین اعتصامی) از مدارس دوره قاجار و پهلوی انتخاب شدند. سپس شاخص های موردنظر، جهت مقایسه، تعیین و بررسی ها انجام گرفت. بر این اساس مهم ترین نتیجه این پژوهش بهره مندی از الگوهای طراحی مناسب همچون محوریت، لایه لایه بودن، حیاط های متداخل، انعکاس و تنوع در معماری مدارس و کشیدگی پلان ها و ورودی در مرکز، اهمیت تنظیم شرایط محیطی، کشیدگی شرقی، غربی و آفتابگیر بودن از یک طرف مهم هست، و از طرف دیگر عصر، عصر نیوکلاسیک بوده، ساختمان ها اکثرا در اروپا متقارن بوده و تاثیرپذیری از غرب چه در آموزش های مدارس، چه در شکل و کالبد مدارس مهم بوده است. در نتیجه فضاهای آموزشی از مسجد مدرسه با الگوی حیاط مرکزی بعدها به مدارس با الگوی پلان کشیده تبدیل شده است و تحول آموزشی در دوره قاجار از مفهوم تداوم شکلی- کالبدی قالب معماری سنتی ایرانی تبعیت کرده و آیتم هایی مانند حیاط مرکزی و مدول و قاب بندی نماها و تقارن، درون گرایی و هندسه مناسب و... دیده می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی، مدل ساختاری، سازماندهی فضایی، مدارس تبریز، ارومیه، قاجار، پهلوی
  • ماهرخ موسوی نسب، ویدا تقوایی، محمدابراهیم مظهری صفحات 89-107

    خانه به عنوان تجلی گاه فرهنگ ساکنان آن، نظام فعالیتی، ارزش ها و الگو های رفتاری آنان را می نمایاند. پژوهش حاضر با هدف شناخت نقشه پنهان مسکن سنتی بهبهان و تبیین مولفه های موثر بر آن، به سنجش میزان تاثیر متغیر ها و وزن یابی آنها نسبت به هم خواهد پرداخت. روش پژوهش با تکنیکی آمیخته شامل روش های توصیفی و تحلیل محتوا در بخش نظری و تاریخی و همبستگی و علی مقایسه ای به صورت میدانی در بخش مطالعات موردی است. در گام اول، پرسشنامه هایی محقق ساخته با توجه به حجم نمونه در اختیار ساکنین 30 خانه در بافت مسکونی سنتی بهبهان جهت تحلیل آماره های توصیفی که به وسیله نرم افزار SPSS تحلیل می شوند؛ قرار می گیرد. در گام بعدی، مصاحبه هایی برگرفته از سوالات پژوهش از جامعه ای 10 نفره از کارشناسان که به روش گلوله برفی انتخاب شدند، تدوین و با تحلیل آنها آماره های استنباطی استخراج می گردد. سپس، به مقایسه امتیازات پرسشنامه ها و مستندات پل- چهارراه و بارانداز بودن بهبهان پرداخته می شود. نتایج تحقیق حاکی از آن است که اقتضایات معیشتی، فرهنگی و اجتماعی ناشی از جغرافیای منطقه و ارتباطات با تجار و اغیار، بر وزن مولفه های نظام فضایی خانه های سنتی بهبهان تاثیر گذارده است. این امر در جهت گیری خانه ها و شکل گیری اجزای نظام فضایی با مقاصد معیشتی، قابل رویت است.

    کلیدواژگان: نظام پنهان فضایی، نقشه پنهان، مسکن سنتی، بهبهان
|
  • hossein soltanzadeh, rasa moradi*, ghazaleh mirhadi Pages 1-18

    The architecture and culture of southern Iranian cities had a significant influence on the architecture and culture of Arab countries around the Persian Gulf. One notable example is the influence on the architecture of the Bastakiya neighborhood in Dubai, which was a result of the migration of Iranian merchants to the Bastakiya neighborhood. The aim of this research is to analyze the influence of the local architecture and culture of southern Iranian cities on the architecture of the Bastakiya neighborhood. The research method was descriptive-analytical and involved comparing and studying six case studies of old-fashioned houses in Bushehr and Bastakiya. The results show that, in addition to environmental issues, culture and lifestyle had an significant influence on the layout and structure of houses in both regions. The migration of Iranians to Bastakiya caused the culture and lifestyle of Iranian immigrants to influence the structure of houses, and similarities between the architectural design of houses in both regions were observed in issues such as spatial planning, integration, privacy, construction methods, and internal circulation of space. In both regions, different spaces were defined for men and women as private and common spaces, and there were also spaces for guests and male visitors that were separate from the private space of the house. The central courtyard and windows and windcatchers were used as tools to create natural ventilation and cooling. Additionally, different spaces such as public, semi-public, and private spaces were defined in each house for various activities.

    Keywords: Southern Iran Houses, Bushehr Houses, Central Yard, Bastakiya
  • sara daneshmand *, Kaveh Fattahi Pages 19-36

    In the field of art and architecture, aesthetic quality as one of the types of qualities has been considered in old and new researches. Although today, in the studies of urban planning and architecture, efforts have been made to understand the aesthetic quality of space and how to perceive it using the term atmosphere, but in the texts of Islamic sages and philosophers, no separate treatise has been written on this topic, and researchers in the old texts and the new ones have used many and sometimes inconsistent expressions. Also, no consensus has been reached in expressing its perceptual processes. Therefore, the research introduces the framework of transcendent perceptual process and its details, by correlating the expressions used in modern sciences and Islamic sciences with the help of Mullah Sadra's Transcendent Theosophy. The descriptive-analytical study first describes the viewpoints of three generations of theorists, then analyses them, and finally combines the viewpoints of new researchers and the Transcendent Theosophy to provide a comprehensive innovative framework. The results of the work include the identification of 5 depths for the perceptual process, providing a triple model to express the quality of the perceptual process with the terms used by previous scholars, and also extracting the framework of the transcendent perceptual process. This framework increases the ability of research in the interdisciplinary field, and where the range of words for communicating different sciences is wide, it creates a platform for the coordination of perceptual processes from the perspective of different sciences.

    Keywords: Aesthetic Quality of Space, Atmosphere, Aesthetic Model of Perception, Mulla Sadra's Transcendent Theosophy, Transcendent Perceptual Process
  • Abolfazl Badahang, hossein kalantari khalil abad, Keramatalah Zayyari Pages 37-50

    Historical fabric is an architectural and cultural masterpiece, forming a valuable part of urban identity and history. Preservation and maintenance of this fabric and the quality of its landscape are essential but currently neglected due to economic and socio-cultural reasons. This study aimed to identify and explain the key drivers affecting the landscape quality of the Sang-e-Siah neighborhood historical fabric in Shiraz. The research was applied concerning purpose and descriptive-analytical in nature and research methodology. Library-documentary and field studies were used, along with the distribution of questionnaires, to collect the required data, which were then analyzed using MicMac software and the Delphi technique. The results indicate that 7 out of 22 main influential factors affect the landscape of the historical fabric of the Sang-e-Siah neighborhood in Shiraz. These key factors have the most significant impact and are the least influenced by other factors affecting the landscape quality of the historical fabric of the Sang-e-Siah neighborhood in Shiraz and include spatial unity (coordination of elements) (V4), color and materials (V16), sidewalk space (V19), security and peace (V14), green space (V20), urban furniture (V12), and lighting (V15). The results of the research indicate that a desirable urban landscape has numerous impacts on the quality of life for citizens and increases their satisfaction with municipal management performance, which, in turn, will lead to greater citizen participation in urban development projects. Achieving a desirable urban landscape requires the identification of influential factors and planning for the improvement of their conditions because due to the internal relationships among these landscape elements, a change in one factor leads to changes in others. Intervening in the historical urban fabric is highly sensitive due to the value of these historical areas.

    Keywords: Historical Fabric, Sang-e-Siah Neighborhood, Urban Furniture, Urban Landsca
  • Ali Mashhadi, Mohammadreza Namdari Pages 51-63

    The transformation of form in architecture in a historical trajectory has been the result of countless factors that have led to the change of principles and indicators in some situations. The purpose of the present research is to investigate the factors and dimensions of the transformations that occurred in mosques without naves during the Safavid and contemporary periods of Iran through a comparative analysis of the form of Sheikh Lotfollah Mosque in Isfahan and Al-Ghadir Mosque in Tehran. The hypotheses proposed to achieve this goal are that the mosque of Al-Ghadir in Tehran and the mosque of Sheikh Lotfollah in Isfahan are similar to each other in terms of formal structure, and the metamorphosis of the form occurred in the form of some physical and spatial indicators. The current research has investigated the metamorphosis factors that have played a role in the formation of these two works in the visible and hidden layers using descriptive and inductive analysis method. The results of the research indicate that the principles of transformation in the form of Sheikh Lotfollah Mosque have taken place due to the index of spatial geometry through rotation and change of direction and translational movement by structural and physical elements, external walls and connecting internal spaces. that in the Al-Ghadir Mosque of Tehran, which was built in the contemporary period, the principles of transformation have taken place not only by changing the form, but also by ignoring and removing the prominent elements of the mosque, including the dome and the minaret. In addition, the rectangular shape of the space under the dome and the pyramid shape of the dome are also other factors of metamorphosis.

    Keywords: Comparative analysis, metamorphosis, form, Sheikh Lotfollah Mosque, Al-Ghadir Mosque
  • ZAHRA FARZANEH, SAHAR TOOFAN*, ARASH SAGHAFI ASL Pages 65-88

    The architecture of traditional schools is often symmetrically formed around one or two perpendicular axes. The main elements of the school building are located on both sides of the axis, and the design of the courtyard is such that it strengthens the centrality of the courtyard and the overall structure. In the architecture of traditional schools, the design and construction of the space is done according to the perceptive capabilities and material and spiritual needs of humans. The main purpose of the research is to know the spatial organization, to examine and compare the elements, and the structural patterns of schools in Tabriz and Urmia in the Qajar and Pahlavi period. In this article, first of all, qualitatively, it examines the structural patterns and spatial organization and the quality of schools, and then by comparing and evaluating the research findings, for the purpose of statistical analysis, processing quantitative data using indicators and tests. Statistics have been done. This research deals with choosing two consecutive historical periods (Qajar and Pahlavi) as a starting point in the change and evolution of the structure of schools. The research with applied approach and descriptive and analytical research method, using field and library information collection, examines the patterns of schools in these periods. The technique of collecting information by means of a questionnaire depending on the answers of the researchers and analyzing the data collected with SPSS descriptive statistics method of skewness and kurtosis and histogram chart to compare the schools of Qajar and Pahlavi period, using statistical analysis and correlation and The test of received indicators was done, and finally the results were extracted. The numerical value of Cronbach's alpha coefficient is equal to 0.707 considering the 9 questions of the questionnaire, which shows that the reliability of the questionnaire is average. For the comparative study of schools, Tabriz Dar al-Funun School, Rushdieh Tabriz, Ferdowsi Tabriz, Anoushirvan Tabriz, Chamran Urmia, Teb Urmia, Tawheed Tabriz (Parvin Etisami) were selected from Qajar and Pahlavi schools. Then, the desired indicators were determined and checked for comparison. Based on this, the most important result of this research is benefiting from suitable design patterns such as centrality, layering, overlapping courtyards, reflection and diversity in school architecture and stretching of plans and entrance in the center, the importance of setting environmental conditions, stretching east and west. And being sunny is important on the one hand, and on the other hand, the era was the neoclassical era, buildings were mostly symmetrical in Europe, and influence from the West was important both in school education and in the shape and body of schools. As a result, the educational spaces from the school mosque with a central courtyard pattern later changed to schools with an elongated plan pattern, and the educational evolution in the Qajar period followed the concept of physical-shape continuity of the traditional Iranian architectural format and items such as the central courtyard, module and frame The arrangement of views and symmetry, introversion and appropriate geometry, etc. can be seen.

    Keywords: evaluation, structural model, spatial organization, schools of Tabriz, Urmia, Qajar, Pahlavi
  • Mahrokh Moosavinasab, Vida Taghvaei, MOHAMMAD IBRAHIM MAZHARY Pages 89-107

    Home as a manifestation of its residents’ culture displays different life methods, activity systems, values, and behavioral patterns. The present study aims to express the criteria and impact rate and weighing of each of them concerning each other by the realization of the effective components on the hidden map of Behbahan traditional housing. The research method with a mixed technique consists of descriptive methods and content analysis in the theoretical part and correlational and causal comparison in the field research in the case studies part. In the first step, the questionnaires were given to the residents of 30 houses in the traditional residential context of Behbahan in order to analyze the descriptive statistics that were analyzed by SPSS software. In the next step, interviews based on research questions will be compiled from a population of 10 experts who were selected by the snowball method, and inferential statistics will be extracted by analyzing them. Then the scores of questionnaires, bridge-crossroads documents, and being a Behbahan quay are compared. The research results indicate that the subsistence, cultural and social requirements caused by the region's geography and communication with merchants and others have influenced the weight of the spatial order components of Behbahan's traditional houses. This case can be seen in the orientation of houses and the formation of spatial order components with subsistence purposes.

    Keywords: Hidden spatial order, Hidden map, Traditional housing, Architecture, Behbahan