فهرست مطالب

دانش انتظامی خراسان شمالی - پیاپی 24 (زمستان 1398)

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 24 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی قدوسی*، فاطمه رحیمی، هانی روستایی حسین آبادی صفحات 7-29
    امروزه تصادفات جاده ای از اهمیت بالایی برخوردار می باشد که خسارات جانی و مالی فراوانی را به بار می آورد. در همین راستا در تحقیق حاضر به شناسایی نقاط حادثه خیز محور اسفراین-بجنورد با استفاده از تحلیل مکانی و زمانی و تراکم کرنل فازی پرداخته شده است. در این راستا پس از شناسایی پارامترهای موثر بر تصادفات و تهیه پروفیل مسیر به تحلیل زمانی، تحلیل مکانی و تحلیل مکانی برحسب پارامترهای موثر بر تصادف با استفاده از تراکم کرنل فازی پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهند که نقش زمان می تواند به صورت پنهان، نقش تمامی عوامل موثر بر تصادفات مانند انسان، راه، وسیله نقلیه، تردد و وضعیت جوی را تحت تاثیر قرار دهد. الگوی مکانی تصادفات در ساعات مختلف روز متفاوت است. در اکثر ساعات روز بیشترین تصادفات در ابتدای شهر اسفراین و تا 15 کیلومتری از شهر، روستای محمودی و عراقی، گردنه پلمیس و پیچ گرمه (نیمه ی مسیر و در 33 کیلومتری از شهر) می باشد ولی در بعضی از ساعات روز تصادفات نیمه های مسیر در 20 تا 33 کیلومتری اسفراین الگوی متفاوتی دارند. آنچه از این تحقیق برمی آید این است که مجموعه ای از عوامل در وقوع تصادفات نقش دارند. این امکان وجود دارد که با شناخت عوامل موثر بر تصادفات و اقدامات ایمنی تعداد تصادفات را به میزان قابل توجهی کاهش داد.
    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، تحلیل مکانی و زمانی، تراکم کرنل فازی، الگوی مکانی
  • طلعت تازیکی*، محسن عربی، ام البنین کاملی صفحات 31-46

    جامعه امروزی برای برقراری احساس امنیت اجتماعی که حق مسلم هر انسانی است، چشم امید به سوی پلیس دوخته است، تفکرات و راهبردهای پلیس در حوزه فعالیت های اجتماعی در محلات یکی از مهم ترین عوامل برقراری این احساس در افراد است. هدف تحقیق حاضر نیز بررسی تاثیر فعالیت های اجتماعی پلیس بر احساس امنیت اجتماعی محله حاشیه نشین ملکش شهر بجنورد است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به لحاظ روش تحقیق، پیمایشی و توصیفی است و اطلاعات به وسیله پرسشنامه استاندارد جمع آوری شد. جامعه آماری تحقیق، کلیه افراد بالای 18 سال و ساکن در محله حاشیه نشین ملکش شهر بجنورد می باشند که بر اساس جدول مورگان 246 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای و تصادفی ساده انتخاب شده اند .نتایج حاصل از جدول توزیع فراوانی سنجش فعالیت های اجتماعی پلیس نشان داد که هریک از گویه های سنجش فعالیت های اجتماعی پلیس در سطح زیاد و خیلی زیاد ارزیابی شده اند و همچنین نمودار توزیع فراوانی داده ها نیز در یک ارزیابی آماری نشان داد که به طور کلی شاخص فعالیت های اجتماعی پلیس به میزان 52.2  درصد بر احساس امنیت شهروندان محله ملکش تاثیر دارد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که آموزش و رفتار فرهنگی و اجتماعی پلیس در سطح محلات در تعامل با مردم و ارتباط دوسویه با آنان، ارتقاء کیفیت عملکرد پلیس در سطح جامعه و افزایش احساس امنیت اجتماعی شهروندان آن محلات را در پی دارد.

    کلیدواژگان: رفتار اجتماعی پلیس، احساس امنیت اجتماعی، شهروندان بجنورد
  • محمد عزیزی*، علی حمیدی صفحات 47-62
    < p>پیشگی < p dir="RTL">همواره پیشگیری از جرم، از راهبردهای اصلی سیاست جنایی بوده که برای مهار پدیده های مجرمانه مورد توجه قرار گرفته است. اهمیت این راهبرد آنچنان است که پیشگیری از جرم در سطح مقررات فرا تقنینی یعنی در قانون اساسی پیش بینی و به رسمیت شناخته شده و از جمله برنامه ها و سیاست های کلان کشور قرار دارد. از اینرو در این تحقیق به بررسی میزان تاثیر طرح های پیشگیرانه نظام جامع بر کاهش وقوع جرایم و تخلفات در استان خراسان شمالی پرداخته می شود. این پژوهش از دیدگاه هدف، کاربردی و بر اساس روش گردآوری داده های توصیفی؛ از نوع پیمایشی است که تحلیل داده ها  از طریق ترسیم جدول، نمودار و توزیع فراوانی و شاخص های پراکندگی مانند انحراف استاندارد و محاسبه میانگین انجام شده است. در این تحقیق جهت تجزیه و تحلیل داده ها به دلیل فاصله ای بودن متغیر مستقل از آزمون t و آزمون فریدمن استفاده شده است. < p dir="RTL">برابر آزمون های آماری و همچنین آزمون معنی دار بودن نتایج حاکی از آن بود که تاثیر اجرای طرح های پیشگیرانه نظام جامع بر نرخ جرایم و تخلفات در سطح استان خراسان شمالی چشمگیر بوده و عموما باعث کاهش جرایم و تخلفات در شهرستان های مختلف استان شده است و شهرستان بجنورد دارای بیشترین میزان موفقیت طرح های پیشگیری از وقوع جرم و تخلفات در بازه زمانی مورد بررسی بوده است.
    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، نیروی انتظامی، استان خراسان شمالی
  • محمد روهنا*، ابراهیم صالح آبادی صفحات 63-82
    اعتیاد و سوءمصرف مواد مخدر که به عنوان یک مسیله اجتماعی مطرح می شود، پدیده ای است که همراه با آن توانایی جامعه در سازمان یابی و حفظ نظم موجود از بین می رود و باعث دگرگونی در نظام اقتصادی و اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، حتی امنیتی در یک جامعه می شود. به طوری که تعداد زیادی از مردم را تحت تاثیر قرار داده و باعث بروز آسیب های اجتماعی بعدی شده است و مبارزه با این پدیده مستلزم شناخت همه ابعاد آن شامل بعدهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... موثر بر آن است. از اینرو پژوهش حاضر با هدف شناسایی علل گرایش به مواد مخدر صنعتی در روستای سست از توابع شهرستان اسفراین انجام شده است و در این پژوهش عوامل اجتماعی، فرهنگی، فردی و دین گرایی مورد بررسی قرارگرفته اند. روش مورد استفاده در این تحقیق پیمایش می باشد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که اعتبار آن از طریق آزمون کرونباخ به میزان 70/0 احراز گردید. جامعه آماری ساکنین روستای سست می باشند که نمونه آماری به تعداد 154 نفر با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. تجزیه وتحلیل یافته های تحقیق با استفاده از نرم افزار spss و انجام آزمون T نشان داد که عواملی فرهنگی و اجتماعی نقش مهمی در گرایش مردم روستای سست به مواد مخدر صنعتی داشته و عواملی نظیر فردگرایی و دین داری رابطه معناداری با گرایش به مواد مخدر ندارد.
    کلیدواژگان: گرایش، مواد مخدر، مواد مخدر صنعتی، روستای سست
  • تقی توئی* صفحات 83-108
    از دیرباز قتل و آدم کشی بزرگترین جنایت بشر بوده است و در ساختار پلیس کشورهای جهان اداراتی مخصوص پی جویی این جرم بوجود آمده است. در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران کشف قتل یکی از وظایف اداره مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی می باشد. در سال های اجرای تحقیق برابر آمار و اذعان کارشناسان این اداره، آمار وقوع قتل های خانوادگی در استان خراسان شمالی افزایش یافته است. از اینرو در این تحقیق به بررسی عوامل اجتماعی موثر بر بروز قتل های خانوادگی در استان خراسان شمالی پرداخته شد. روش پژوهش در تحقیق حاضر از نوع آرشیوی و اسنادی است که از طریق مراجعه به پرونده های قتل تشکیل شده در پلیس آگاهی استان خراسان شمالی و شهرستان های تابعه، انجام پذیرفته است و روش تحقیق از نظر نوع تحقیق، علی پس رویدادی می باشد. جامعه آماری در این تحقیق شامل کلیه پرونده های مربوط به قتل های خانوادگی است که در بازه زمانی تحقیق در استان خراسان شمالی تشکیل شده اند که به صورت تمام شمار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاکی از آن است که اولین و مهم ترین عامل قتل های خانوادگی در استان خراسان شمالی، عامل ناموسی می باشد که در حدود 2/46 درصد قتل های واقع شده را به خود اختصاص داده است و پس از آن به ترتیب عوامل: اختلافات، درگیری ها و نزاع های خانوادگی و اختلافات مالی میان اعضای خانواده و فامیل قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: قتل، عوامل اجتماعی، قتل های خانوادگی، خانواده
  • سمیه خداوردیزاده*، حسین حیدرپور صفحات 109-126
    حجاب، از اصول مهم در تحقق امنیت اجتماعی است که برای نهادینه کردن آن در جامعه باید فرهنگ سازی شود. برنامه ریزی درست و ترویج فرهنگ عفاف و حجاب و رعایت آن توسط عموم مردم، می تواند ضامن امنیت اجتماعی در جامعه باشد؛ لذا انجام پژوهش هایی برای بررسی و دقت در این زمینه، جهت ارایه یک الگوی رفتاری و راهکارهای مناسب در برخورد با این پدیده مهم در جامعه ضرورت پیدا می کند. در این پژوهش، پس از واکاوی ادبیات تجربی و نظری پیرامون موضوع، سعی شده است با رویکرد نوینی به پدیده حجاب و بدحجابی توجه شود؛ بر همین اساس، برخلاف تحقیقات پیشین که در آن ها، حجاب یا پوشش اسلامی و امنیت به طور منفک بررسی شده بود، در این پژوهش، به بررسی تطبیقی نقش حجاب و بدحجابی بر شاخص های امنیتی در شهر بجنورد پرداخته شده است. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کمی است که به روش پیمایشی اجرا شده است. در این پژوهش ابتدا شهر بجنورد بر اساس مناطق جغرافیایی به 5 منطقه شمالی، جنوبی، شرقی، غربی و مرکزی تقسیم شد و از هر قسمت؛ دو منطقه به عنوان مناطق مورد نظر به صورت تصادفی انتخاب شدند. سپس پرسشنامه محقق ساخته تنظیم شده و اعتبار آن از طریق آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت و پرسشنامه در بین 384 نفر (با استفاده از فرمول کوکران) از شهروندان بجنوردی توزیع شد. نتایج پژوهش که به کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت، حاکی از آن بود که رابطه معناداری بین میزان رعایت حجاب و آسیب های اجتماعی وارده به فرد وجود دارد، هرچه حجاب نامناسب تر باشد، نوع تهدیدات شدیدتر می شود و به طورکلی هرچه حجاب با موازین شرعی مطابق باشد، امنیت احساس شده نیز بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: حجاب، بدحجابی، شاخص های امنیت، امنیت، تطبیق
|
  • Mustafa Ghodusi *, Fatemeh Rahimi, Hani Roustaei Hosseinabadi Pages 7-29
    Road accidents are of great importance today, causing a great deal of casualties and financial losses. In this regard, in the present study, the identification of the Esfarine-Bojnourd incident points has been investigated using spatial and temporal analysis and fuzzy kernel density. In this regard, after identifying the parameters affecting the crash and preparing the path profile, time analysis, spatial analysis and spatial analysis based on the parameters affecting the accident have been investigated using fuzzy kernel density. The results show that the role of time can covertly influence the role of all factors affecting accidents such as human, road, vehicle, traffic and climate. The pattern of accidents varies at different times of the day. Most of the daytime crashes are at the beginning of the city of Esfarain and up to 15 kilometers from the city, Mahmoudi and Iraqi villages, Plumis and Pyrmah Gorge (half way and 33 kilometers from the city), but at some times halfway traffic falls to 20 The 33 kilometers of Esfarain have a different pattern. What emerges from this research is that a number of factors are involved in the occurrence of accidents. It is possible that by recognizing the factors affecting accidents and safety measures, the number of accidents can be significantly reduced.
    Keywords: road accidents, Spatial, temporal analysis, Fuzzy kernel density, Spatial Pattern
  • Talat Taziki *, Mohsen Arabi, Amalbin Kameli Pages 31-46

    Today's community is about creating a sense of security that is more human, of hope in a two-way, wider sense of social activity in neighborhoods is one of the most important factors in establishing that feeling in individuals. The purpose of the present study is to investigate the impact of police social activities on the social security of Malekesh suburbs of Bojnourd. This study is an applied and descriptive survey. The data collection tool is a questionnaireThe statistical population of the study is all people over 18 years old and residing in Malekesh suburb of Bojnourd. Based on Morgan table, 246 people were selected by simple cluster random sampling. The results of the frequency distribution table of police social activity measurement showed that each of the items of police social activity measurement was evaluated at a high and very high level. Police social activity index significantly affects security of citizens in Maleksh neighborhood with 52.2% coefficient The results of the data analysis showed that the education and social and cultural behavior of the police at the neighborhood level interacted with the people and the mutual relationship with them improved the quality of police performance at the community level and increased the sense of social security of the citizens of those neighborhoods

    Keywords: Police social behavior, Sense of Social Security, citizens of Bojnourd
  • Mohamad Azizi *, Ali Hamidi Pages 47-62
    < p >Crime prevention is one of the main criminal policy strategies that is always used to contain criminal phenomena. The importance of this strategy is that crime prevention is envisaged and recognized at the level of the trans-disciplinary constitution, namely the constitution and is one of the major programs and policies of the country. Therefore, this study investigates the impact of comprehensive system prevention plans on reducing crime and offenses in North Khorasan province. This research is an applied research based on descriptive-survey method of data gathering. Data analysis was done through chart drawing, graphs and frequency distribution and scattering indices such as standard deviation and mean calculation. In this study, the independent variable t-test and Friedman test were used. Considering the obtained tests and also the significance of the results, it was concluded that the effect of implementing comprehensive preventive plans on crime rates and violations in North Khorasan province was significant and generally reduced crime and violations in different cities of the province and Bojnourd city. The highest rate of crime and violations was observed during the period under review.
    Keywords: Crime Prevention, police force, North Khorasan Province
  • Mohammad Rohana *, Ebrahim Salehabadi Pages 63-82
    Drug addiction and abuse, which is a social issue, is a phenomenon in which the ability of society to organize and maintain existing order is altered and transforms the economic, social, political, cultural, even security systems of a society. As it has affected a large number of people and has caused subsequent social damage, combating this phenomenon requires understanding all its dimensions, including economic, social, cultural, and so on. Therefore, the present study aimed to identify the causes of industrial drug tendency in the village of Sast in Esfarayen city. The survey method is used in this study. A researcher-made questionnaire was used for data collection and its reliability was confirmed by Cranach’s test at 0.70. The population of the study was the residents of Sast village. The sample size was 154 people who were determined based on Cochran formula and selected through simple random sampling method. Analysis of research findings using SPSS software and T-test showed that cultural and social factors had an important role in the tendency of Sast villagedwellers to industrial drugs and factors such as individualism and religiosity had no significant relationship with drug tendency.
    Keywords: Tendency, Drugs, industrial drugs, sast Village
  • Taghi Toi * Pages 83-108
    Murder and murder have long been humanity's biggest crimes, and police departments around the world have set up offices to investigate this crime. In the Islamic Republic of Iran's law enforcement, the discovery of a homicide is one of the duties of the Police Criminal Offenses Awareness Office. In recent years, according to experts in the department, the number of homicides has increased in North Khorasan province. Therefore, this study investigated the social factors affecting family homicide in North Khorasan province. The research method in this study is archival and documentary which was done by referring to the murder cases filed in the North Khorasan Provincial Police and its affiliated cities and the research method is causal. The statistical population of this study includes all the family murder cases that were formed during the investigation period in North Khorasan province. The results show that the first and most important cause of family homicide in North Khorasan province is honorific which accounts for about 46.2% of the homicides, followed by factors such as: conflicts, conflicts and family strife. And financial disputes between family and family members.
    Keywords: Social Factors, Homicide, family
  • Somaye Khodaverdizadeh *, Hosein Heidarpoor Pages 109-126
    Hijab is one of the most important principles in the realization of social security that proper planning and promotion of chastity and hijab culture and its observance by the general public can guarantee social security in the society. Appropriate in dealing with this important phenomenon in society is necessary. In this study, it is attempted to take a new approach to the phenomenon of hijab and hijab; therefore, in contrast to previous research in which hijab or Islamic clothing and security were individually examined, in this study, the comparative study of the role Hijab and veil on security indicators in Bojnourd have been discussed. The present study is a quantitative research that has been carried out by survey method. In this study, Bojnourd was first divided into five regions: North, South, East, West and Central, based on geographical areas and two areas were randomly selected from each region. Then a researcher-made questionnaire was designed and the validity of the instrument was confirmed through Cronbach's alpha and the questionnaire was distributed among 384 subjects (using Cochran formula). The results of the study, analyzed by SPSS software, indicated that there is a significant relationship between the amount of wearing the veil and the social harm inflicted on a person. Yes, the security felt is greater.
    Keywords: Veil, BadVeil, security indicators, Security, Matching