فهرست مطالب

نشریه اختلال های عصبی تحولی
سال یکم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا جابر، محمد مظفری* صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    آسیب های دوران کودکی، ثبات. احساس کودک را از بین می برد. کودک ارزش خود را تضعیف می کند و این حس اغلب تا بزرگسالی با کودک می ماند و بر زندگی و سلامت روان فرد تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف مدل سازی ترومای اولیه زندگی و علایم روان شناختی با میانجی گری انعطاف پذیری روان شناختی مادران دارای کودکان با نقص هوشی صورت گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مدل سازی بود که به صورت مقطعی و توصیفی-تحلیلی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مادران دارای کودک با نقص هوشی بود که کودکان آنها در سال تحصیلی 1401-1400 در مدارس استثنایی شهر شیراز مشغول تحصیل بودند. نمونه این پژوهش شامل 300 نفر که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به سوالات پرسشنامه ترومای اولیه زندگی، انعطاف پذیری روان شناختی و افسردگی و استرس پس از رخداد پاسخ دادند. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS26 و AMOS24 و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون، مدل سازی معادلات ساختاری و محاسبه شاخص های برازش، تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از برازش مدل و تایید فرضیه تحقیق بود. بنابراین بین ترومای اولیه زندگی و علایم روانشناختی با میانجی گری انعطاف پذیری روانشناختی، رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    بنابر نتایج پژوهش به نظر می رسد تاثیر ترومای اولیه زندگی بر علایم روان شناختی می تواند تحت تاثیر انعطاف پذیری روان شناختی باشد.

    کلیدواژگان: ترومای اولیه زندگی، انعطاف پذیری روانشناختی، علائم روانشناختی، نقص هوشی
  • محمد حیاتی، حسین قاسمیان رضا محله* صفحات 12-19
    زمینه و هدف

    مادران دارای کودک با ناتوانی هوشی مشکلات متعددی را تجربه می نمایند. عدم توجه به این مشکلات می تواند نتایج نامطلوبی را درپی داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش باورهای فراشناختی در پیش بینی کیفیت زندگی مادران دارای کودک با ناتوانی هوشی انجام شد.

    روش

    جامعه آماری شامل کلیه مادران دارای کودک با ناتوانی هوشی تحت پوشش ادارات بهزیستی مراکز شهرستان های استان خوزستان بود که با استفاده از روش تصادفی ساده 200 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های باورهای فراشناختی ولز (1997) و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1996)، پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با استفاده از بسته نرم افزاری SPSS26 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین باورهای فراشناختی و کیفیت زندگی مادران دارای کودک با ناتوانی هوشی رابطه منفی معناداری وجود دارد (001/0>P). نتایج آزمون رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که باورهای فراشناختی در پیش بینی کیفیت زندگی مادران دارای کودک با ناتوانی هوشی نقش دارد (001/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که باورهای فراشناختی نقش مهمی در کیفیت زندگی مادران دارای کودک با ناتوانی هوشی دارد و لزوم توجه به آن وجود دارد.

    کلیدواژگان: راشناخت، کیفیت زندگی، مادران دارای کودک با ناتوانی هوشی
  • شهین امینی*، مهسا مظفری پور صفحات 20-28
    مقدمه و هدف

    حمایت اجتماعی دانش آموز حمایت اجتماعی است که کودکان و نوجوانان از والدین، معلمان، همکلاسی ها و دوستان نزدیک دریافت می کنند. در این پژوهش به بررسی ساختار عاملی مقیاس حمایت اجتماعی دانش آموزی بر روی دانش آموزان پایه دهم شهر شیراز پرداخته شده است.

    روش

    شرکت کنندگان در پژوهش 200 دانش آموز (146 دختر و 54 پسر) بودند که به روش نمونه گیری در دسترس از دانش آموزان پایه دهم شهر شیراز انتخاب شدند. شرکت کنندگان مقیاس حمایت اجتماعی دانش آموز (SSSS) نولتن (1994) را پس از ترجمه آن به فارسی و اطمینان از کفایت نسخه فارسی تکمیل کردند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل عاملی مقیاس حمایت اجتماعی دانش آموز مورد تایید است. ضریب آلفای کرونباخ (39) برای کل شاخص رضایت بخش بود و 4 مقیاس استخراج شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس پایایی و روایی به دست آمده از مقیاس حمایت اجتماعی دانش آموز، می توان از این ابزار برای ارزیابی حمایت اجتماعی دانش آموزان از والدین، معلمان، همکلاسی ها و دوستان نزدیک دانش آموزان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روایی، پایایی، حمایت اجتماعی تحصیلی
  • مریم موحدی فر* صفحات 29-37

    مقایسه کودکان بهنجار و مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی به دلیل شناسایی عوامل موثر بر ایجاد و تدوام این اختلال در کودکان حایز اهمیت است. براین اساس هدف پژوهش حاضر مقایسه راهبردهای خودمدیریتی، مسیولیت پذیری، و طرد شدن توسط همسالان در کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی و کودکان بهنجار است. طرح پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری شامل تمامی کودکان دختر دبستانی بهنجار و مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی شهرستان دامغان در سال تحصیلی 97-1396 بود که از بین آن ها نمونه ای به حجم 100 نفر (50 کودک بهنجار و 50 کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. دو گروه از نظر سن، پایه تحصیلی و جنسیت همتا شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه های خودمدیریتی (هامفری، 1982)، روابط با همسالان (والتر دبلیو هادسون، 1992)، پرسشنامه مسیولیت پذیری دانش آموزان (کردلو، 1393)، و مقیاس تشخیصی کوتاه اختلال نارسایی توجه/ فزون کشی کانزر (1999) بود. نتایج آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی در مقایسه با افراد بهنجار، خودمدیریتی کمتر و مسیولیت پذیری کمتری نشان می دهند اما در متغیر طرد شدن از سوی همسالان بین دو گروه افراد مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی و بهنجار تفاوت معناداری مشاهده نشد. نتایج پژوهش حاکی از تفاوت دو گروه افراد مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی و بهنجار در خودمدیریتی و مسیولیت پذیری بود. بنابراین توجه به این متغیرهای در بروز و تداوم اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی بسیار مهم است.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی، خودمدیریتی، مسئولیت پذیری، طرد شدن توسط همسالان
  • مرجان جعفری*، قاسم نوروزی، محمد عاشوری صفحات 38-46
    مقدمه و هدف

    مشارکت والدین به طور مثبت با درگیری رفتاری و شناختی مرتبط است که به نوبه خود به شایستگی و پیشرفت تحصیلی کودکان دارای ناتوانی های هوشی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزش مدیریت والدین بر مشارکت مادران دانش آموزان با ناتوانی هوشی و رشدی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر شیوه ی جمع آوری داده ها از نوع شبه آزمایشی بود. جامعه ی آماری شامل کلیه مادران دارای فرزند با ناتوانی هوشی و رشدی بود. از بین آنها 30 نفر با روش نمونه گیری دردسترس وارد مطالعه شدند و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه شامل 15 نفر) تقسیم شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه مشارکت والدین آنه کارگان  (2002) بود. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش مدیریت والدین قرار گرفتند و افراد گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. داده های پژوهش با آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری و با نرم افزار SPSS26  مورد تجزیه و تحلیل قرار گفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخله ی مورد نظر  بر مشارکت مادران با ناتوانی هوشی و رشدی تاثیر مثبت و معنادار داشت (05/0=α).

    نتیجه گیری

    بنابراین، نتایج پژوهش تاکید کرد که آموزش مدیریت والدین می تواند یک مداخله ی مناسب برای افزایش مشارکت مادران با ناتوانی هوشی و رشدی باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت والدین، مشارکت مادران، ناتوانی هوشی
  • سرور مدحی*، الهام نوری، زهرا صالحی، الهام عباس پور صفحات 47-55
    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی چالش ها و نیازهای والدین دارای کودک استثنایی در دوره فراگیری ویروس کرونا است.

    روش

    این مطالعه از نوع پدیدارشناسی و جامعه آماری پژوهش کلیه والدین دارای کودکان استثنایی که در مدارس عادی شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 مشغول تحصیل هستند نمونه شامل 20 نفر والدین دارای کودکان استثنایی که به صورت نمونه گیری انتخاب شدند. داده های تحقیق از طریق مصاحبه های نیمه ساختاری جمع آوری و با روش استقرایی تحلیل شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که این کودکان تحصیلات خود را از طریق آموزش از راه دور از طریق تلویزیون و نرم افزار شاد و WhatsApp ارایه می شود، ادامه دادند. با این حال، چند موضوع نگران کننده نیز به شرح زیر ذکر شده است: دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی نمی توانند به طور منظم از طریق تلویزیون دروس را دنبال کنند، بسیاری از آنها در دوره های آنلاین شرکت نمی کنند و معلمان آنها در مورد فعالیت های خود بازخورد نمی دهند. علاوه بر این، هیچ یک از دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی خدمات حمایتی دریافت نکردند و ارتباط و همکاری کمی بین معلمان، خانواده ها و دانش آموزان وجود داشت. علاوه بر این، یافته ها نشان داد که کودکان تمایلی ندارند و نمی توانند با آموزش از راه دور سازگار شوند.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش از راه دور تاثیر منفی بر آموزش کودکان استثنایی که در مدارس عادی مشغول به تحصیل هستند گذاشته است و نیازمند اجرایی سیاست هایی جهت از بهبود آموزش این کودکان است.

    کلیدواژگان: آموزش از راه دور، کوید-19، کودکان استثنایی
  • حسین حسین نژاد*، سید جلال رحمانی رسا، محمدسعید خانجانی، پوریا رضا سلطانی، تینا اکبری صفحات 56-65
    زمینه و هدف

    با توجه به وجود مشکلات فراوانی که در بین والدینی که کودکان مبتلا به اتیسم هستند وجود دارد این پژوهش با هدف بخشی آموزش گروهی مفاهیم نظریه انتخاب بر رضایتمندی زناشویی والدین دارای کودکان مبتلا به اتیسم مراجعه کننده به مراکز توانبخشی شهر تهران انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش به روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل والدینی دارای کودکان اتیسم شهر تهران که به مراکز توانبخشی شهر تهران مراجعه کرده بودند. حجم نمونه شامل 24 زوج دارای کودک مبتلا به اتیسم بود که برای اقدامات درمانی به مراکز توانبخشی (کلینیک های حس خوب، ظفر، مهر و همچنین مدرسه اتیسم ذهن زیبا) مراجعه کرده بودند و به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه (هر گروه 12 نفر شامل 6 زوج) قرار گرفتند. برای تعیین میزان رضایتمندی زناشویی آنها مقیاس زوجی انریچ به عنوان پیش آزمون و پس آزمون برای هر دو گروه به کار گرفته شد. برای گروه آزمایش 8 جلسه آموزش مفاهیم نظریه انتخاب انجام گردید و این در حالی بود که گروه کنترل تحت هیچ گونه آموزشی قرار نگرفتند.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری  SPSS21و آزمون کوواریانس جهت بررسی تفاوت های بین دو گروه انجام شد. یافته های این مطالعه نشان داد که آموزش مفاهیم نظریه انتخاب در بهبود رضایتمندی زناشویی و ارتباطات و همچنین کاهش تعارضات و تحریف های آرمانی زوجین گروه آزمایش به طور معناداری موثر بوده است (01/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، می توان گفت که آموزش مفاهیم نظریه انتخاب موجب افزایش رضایتمندی زناشویی والدین دارای کودکان مبتلا به اتیسم می شود بنابراین می توان روش به کار گرفته شده در پژوهش حاضر را روش مناسبی برای مداخلات روانی-تربیتی، مشاوره ای و درمانی زوجینی دانست که دارای مشکلات زناشویی هستند.

    کلیدواژگان: آموزش گروهی مفاهیم نظریه انتخاب، رضایتمندی زناشویی، کودکان اتیسم
  • منصوره شهریاری احمدی*، غزال اسکندر نژاد، خدیجه میرزازاده صفحات 66-74

    مشکلات شنوایی اغلب زندگی اجتماعی کودکان سخت شنوا را با مشکل روبرو می کند. از اینرو پرداختن به راهکارهایی که به این افراد کمک کند از اهمیت برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان اثر بخشی دو روش قصه گویی از طریق تصویر سازی و پانتومیم بر اختلالات عاطفی  رفتاری دانش آموزان دارای مشکلات شنوایی شکل گرفت. بدین منظور از جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر  ناشنوا 17-14ساله منطقه 20 شهر تهران که در سال 1400-1401 ، مشغول به تحصیل بودند به شیوه هدفمند و در دسترس  نمونه ای به حجم 24 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در  سه گروه  (8 نفر در گروه تحت آموزش قصه گویی از طریق تصویرسازی ، 8 نفر در گروه تحت آموزش قصه گویی با پانتومیم و 8 نفر در گروه کنترل) جایگزین شدند. در این پژوهش از فهرست عاطفی رفتاری کودک آخنباخ  استفاده شد. پرسشنامه ها توسط نرم افزار  SPSS22 و با آزمون آماری تحلیل کواریانس چند متغیری  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند قصه گویی از طریق پانتومیم بر کاهش رفتارهای قانون شکنی (05/0< P) و قصه گویی از طریق تصویرسازی و پانتومیم به یک میزان  بر کاهش رفتارهای پرخاشگرانه (05/0< P) موثر است. بنابراین استفاده از روش قصه گویی از طریق تصویر سازی و پانتومیم برای کاهش  رفتارهای قانون شکنی و پرخاشگرانه در دانش آموزان با مشکلات شنوایی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مشکلات شنوایی، قصه گویی از طریق تصویر سازی، قصه گویی از طریق پانتومیم، اختلالات عاطفی، رفتاری
|
  • Leila Jaber, Mohammad Mozaffari* Pages 1-11
    Background and purpose

    childhood injuries, stability. It destroys the child's feelings. The child weakens its value and this feeling often stays with the child until adulthood and affects the person's life and mental health. The present study was conducted with the aim of modeling early life trauma and psychological symptoms with the mediation of psychological flexibility of mothers with children with intellectual disabilities.

    Method

    The current research was of a modeling type, which was carried out in a cross-sectional and descriptive-analytical manner. The statistical population of this research included all mothers with children with intellectual disabilities, whose children were studying in exceptional schools in Shiraz in the academic year of 2001-2001. The sample of this research includes 300 people who were selected through available sampling and answered the questions of early life trauma, psychological flexibility and depression and post-event stress questionnaire. The collected data were analyzed using SPSS26 and AMOS24 software and Pearson's correlation coefficient tests, regression, structural equation modeling and calculation of fit indices.

    Findings

    The results of the research indicated the fit of the model and the confirmation of the research hypothesis. Therefore, there is a positive and significant relationship between early life trauma and psychological symptoms with the mediation of psychological flexibility (p<0.05).

    Conclusion

    According to the research results, it seems that the impact of early life trauma on psychological symptoms can be influenced by psychological flexibility.

    Keywords: early life trauma, psychological flexibility, psychological symptoms, intelligence defect
  • Mohammad Hayati, Hossein Ghasemiyan Reza Mahale* Pages 12-19
    Background and purpose

    mothers with children with intellectual disability experience many problems. Failure to pay attention to these problems can lead to undesirable results. The present study was conducted with the aim of investigating the role of metacognitive beliefs in predicting the quality of life of mothers with children with intellectual disabilities.

    Method

    The statistical population included all mothers with children with intellectual disabilities covered by the welfare departments of the city centers of Khuzestan province, and 200 people were selected as a sample using a simple random method. The participants answered the metacognitive beliefs questionnaires of Wells (1997) and the quality of life of the World Health Organization (1996). Data analysis was done using Pearson correlation and multiple regression and using SPSS26 software package.

    Findings

    The results showed that there is a significant negative relationship between metacognitive beliefs and the quality of life of mothers with children with intellectual disability (P<0.001). The results of the multiple regression test also showed that metacognitive beliefs play a role in predicting the quality of life of mothers with children with intellectual disabilities (P<0.001).

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be concluded that metacognitive beliefs play an important role in the quality of life of mothers with children with intellectual disabilities and there is a need to pay attention to it.

    Keywords: Metacognition, quality of life, mothers with mentally retarded children
  • Shahin Amini*, Mahsa Mozafaripoor Pages 20-28
    Background and Purpose

    Student social support is the social support that children and adolescents receive from parents, teachers, classmates, and close friends. In this research, the factor structure of the student social support scale has been investigated on the 10th grade students of Shiraz city.

    Methods

    The participants in the research were 200 students (146 girls and 54 boys) who were selected from the 10th grade students of Shiraz city by available sampling method. Participants completed Knowlton's (1994) Student Social Support Scale (SSSS) after translating it into Persian and ensuring the adequacy of the Persian version.

    Results

    The results of the confirmatory factor analysis showed that the factor model of the student social support scale is approved. Cronbach's alpha coefficient (39) was satisfactory for the whole index and 4 scales were extracted..

    Conclusion

     Based on the reliability and validity obtained from the student social support scale, this tool can be used to evaluate students' social support from their parents, teachers, classmates, and close friends

    Keywords: Validity, reliability, student social support
  • Maryam Movahedifar* Pages 29-37

    Comparison of normal children with attention deficit/ hyperactivity disorder is important due to the identification of factors affecting the development and sustainability of a disorder in children. Therefore, the purpose of this study was to compare self-management strategies, responsiveness and rejection by peers in children with attention deficit/ hypertensive disorders and normal children. The descriptive study design was causal-comparative. The statistical population of this study included all normal school children and children with attention deficit/ hyperactivity disorder in Damghan city in 2018-2019 academic years. Among them, a sample size of 100 (50 normal children and 50 children with attention deficit/ hyperactivity disorder) were selected using available sampling method. The two groups were matched in terms of age, education, and gender. The tools used included self-management questionnaire (Humphrey, 1982), relationships with peers (Walter W. Hudson, 1992), students' responsibility questionnaire (Kendlo, 1393), and the short-range diagnostic scale for attention deficit/ hyperactivity disorder (Connerss, 1999). The results of multivariate analysis of variance showed that people with attention deficit/ hyperactivity disorder are less self-management and less responsibility compared to normal people, but there was no significant difference between normal and attention deficit/ hyperactivity disorder groups in the peer's rejection. The results of the study indicated that there are difference between two groups in self-management and responsibility. Therefore, attention to these variables is very important in the emergence and continuation of attention deficit/ hyperactivity disorder.

    Keywords: Attention deficit, hyperactivity disorder, self-management, responsibility, rejection by peers
  • Marjan Jafari*, Ghasem Norouzi, Mohammad Ashouri Pages 38-46
    Introduction and purpose

    Parental involvement is positively related to behavioral and cognitive involvement, which in turn has an impact on the competence and academic progress of children with intellectual disabilities. The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of the parent management training program on the participation of mothers of students with intellectual and developmental disabilities.

    Method

    This research was quasi-experimental in terms of data collection method. The statistical population included all mothers with children with intellectual and developmental disabilities. Among them, 30 people were included in the study using the available sampling method and were randomly divided into two experimental and control groups (each group contains 15 people). The research tool included Anekargan's parent participation questionnaire (2002). The experimental group received parent management training for 10 90-minute sessions, and the control group did not receive any intervention. The research data was analyzed by univariate analysis of covariance and SPSS26 software.

    Findings

    The results showed that the intended intervention had a positive and significant effect on the participation of mothers with intellectual and developmental disabilities (α=0.05).

    Conclusion

    Therefore, the research results emphasized that parent management training can be a suitable intervention to increase the participation of mothers with intellectual and developmental disabilities.

    Keywords: parental management, participation of mothers, intellectual disability
  • Soror Madhi*, Elham Nore, Zahra Salehi, Elham Abbaspour Pages 47-55
    Aim

    The aim of this study was to investigate the challenges and needs of parents with Exceptional Children during the Corona virus learning period.

    Method

    This is a phenomenological study and the statistical population of the study is all parents with exceptional children who are studying in Normal schools in Tehran in the academic year 1401-1401. The sample includes 20 parents with Exceptional children who were selected by sampling. Research data were collected through semi-structured interviews and analyzed by inductive method.

    Results

    The results showed that these children continued their education through distance education through TV and Shad software and WhatsApp. However, a number of issues of concern are listed below: Exceptional Students are unable to attend classes regularly on television, many do not attend online courses, and their teachers give feedback on their activities. They do not. In addition, none of the Exceptional Students received support services, and there was little communication and cooperation between teachers, families, and students. In addition, the findings showed that children are reluctant and cannot adapt to distance education.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that distance education has a negative impact on the education of Exceptional Children attending regular schools and requires the implementation of policies to improve the education of these children.

    Keywords: Distance Education, COVID-19, Exceptional Students
  • Hosein Hoseinnejad*, Seyyed Jalal Rahmani Rasa, MohammadSaeed Khanjani, Pourya Reza Soltan, Tina Akbari Pages 56-65
    Background and purpose

    Considering the many problems that exist among parents of children with autism, this research was conducted with the aim of group education of the concepts of choice theory on the marital satisfaction of parents with children with autism who refer to rehabilitation centers in Tehran. Is.

    Research method

    This research was conducted using a quasi-experimental method with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population includes parents of autistic children in Tehran who visited rehabilitation centers in Tehran. The sample size included 24 couples with autistic children who had referred to rehabilitation centers (Hes Khoob, Zafar, Mehr Clinics, as well as Mehand Zaiba Autism School) for treatment and were selected by purposeful sampling and randomly divided into two groups ( Each group consisted of 12 people including 6 couples. To determine their marital satisfaction, Enrich couple scale was used as pre-test and post-test for both groups. For the experimental group, 8 training sessions were conducted on the concepts of choice theory, while the control group did not receive any training.

    Findings

    Data analysis was done using SPSS21 statistical software and covariance test to check the differences between the two groups. The findings of this study showed that teaching the concepts of choice theory was significantly effective in improving marital satisfaction and communication, as well as reducing conflicts and ideal distortions of couples in the experimental group (P<0.01).

    Conclusion

    According to the results of this research, it can be said that teaching the concepts of choice theory increases the marital satisfaction of parents with children with autism, so the method used in this research can be considered as a suitable method for psycho-educational, counseling and Treating couples who have marital problems.

    Keywords: Group training concepts of choice theory, marital satisfaction, autistic children
  • Mansure Shahriari Ahmadi*, Ghazal Eskandarnejad, Khadeje Mirzazade Pages 66-74

    Hearing problems often make the social life of hard of hearing children difficult. Therefore, it is important to deal with solutions that help these people.The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of two storytelling methods through visualization and pantomime on the emotional and behavioral disorders of students with hearing problems. For this purpose, from the statistical population of all deaf female students aged 14-17 years in the 20th district of Tehran in 1400-1401, a sample of 24 people was selected in an accessible and purposeful way and randomly divided into three groups (8 people in the group under Storytelling training through visualization, 8 people in the training group were replaced by pantomime and 8 people in the control group. In this research, Achenbach's Child Emotional Behavior Inventory were used. The data from the questionnaires were analyzed by SPSS22 software. The findings showed that storytelling through pantomime reduces law-breaking behaviors (one of the components of emotional and behavioral disorders) (P < 0.05) and storytelling through imagery and pantomime to the same extent reduces aggressive behaviors (one of the components of disorders emotional/behavioral) (P < 0.05). it is affect Therefore, the use of storytelling through visualization and pantomime is recommended to reduce the law-breaking behaviors, and aggressive behaviors in students with hearing problems.

    Keywords: hearing problems, storytelling through imagery, storytelling through pantomime, emotional, behavioral disorders