فهرست مطالب

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال دوازدهم شماره 6 (پیاپی 64، آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کوروش محمدی، محمدرضا فرشاد*، فرزاد شنبدی، طیبه رخشانی پور صفحات 1-12
    مقدمه

    در سال های اخیر، توجه پژوهشگران حوزه علوم رفتاری بیش از پیش به اهمیت سلامت روانی خانواده و اعضای آن و نقشی که در شکل گیری پویایی جامعه دارند، افزایش یافته است. لذا هدف پژوهش حاضر پیش بینی پرخاشگری بر اساس شرم درونی شده و مهارت های ارتباطی در مادران دارای فرزند دانش آموز ابتدایی می باشد.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی- همبستگی بوده و در سال 1402 در شهر بندرعباس با جامعه آماری تمامی مادران دارای فرزند دانش آموز ابتدایی انجام شده است. با استفاده از نمونه گیری در دسترس، 222 تن از مادران انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "پرسشنامه پرخاشگری" (Aggression Questionnaire)، "مقیاس شرم درونی شده" (Internalized Shame Scale) و "آزمون مهارت های ارتباطی تجدیدنظر شده" (Communication Skills Test-Revised) بود. روایی محتوا به روش کیفی ابزارها از طریق نظر خواهی از 4 تن از مدرسین گروه مشاوره و روانشناسی دانشگاه هرمزگان تایید شد. پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ بررسی و تایید شد. داده های پژوهش از طریق مراجعه حضوری به مدارس و پاسخگویی مادران واجد شرایط به ابزارها جمع آوری شد. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 26 تحلیل شد. 

    یافته ها

    شرم درونی شده، پرخاشگری مادران را به صورت مثبت پیش بینی کرد (001/0> , P56/0=β). همچنین از بین مولفه های مهارت های ارتباطی، فقط مولفه ارتباط توام با قاطعیت، پرخاشگری در مادران را به صورت مثبت پیش بینی کرد (001/0> , P29/0=β). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد 46/0 از کل واریانس پرخاشگری به وسیله شرم درونی شده و ارتباط توام با قاطعیت تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    شرم درونی شده و مولفه ارتباط توام با قاطعیت به عنوان پیش بینی کننده های مهمی برای پرخاشگری مادران دارای فرزند دانش آموز ابتدایی می باشد. لذا پیشنهاد می گردد که روش های آموزشی جهت کاهش شرم درونی شده و ارتقاء مهارت های ارتباطی، به خصوص مولفه ارتباط توام با قاطعیت برای مادران دارای فرزند دانش آموز ابتدایی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، شرم درونی شده، مهارت های ارتباطی
  • پریسا محمودپور، وجیهه جوانی*، یعقوب بدری آذرین صفحات 13-26
    مقدمه

    با ورود همه گیری کووید-19جهان با بحران تازه ای مواجه گردیده که امنیت، اجتماعی، اقتصادی جامعه انسانی ازجمله تجربه زیسته فعالیت های ورزشی با تهدید و آسیب پذیری مواجه نموده است. هدف از پژوهش حاضر تبیین تجربه زیسته انجام فعالیت های ورزشی شهروندان در همه گیری کووید-19 در یک مطالعه پدیدارشناسی در سال 1399  است.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر به صورت کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی تفسیری انجام شد. جامعه آماری شامل شهروندان دارای سابقه فعالیت ورزشی می باشند که با استفاده از نمونه گیری هدفمند 21 تن از استان آذربایجان شرقی شهرستان تبریز تا حد رسیدن به اشباع اطلاعاتی انتخاب شدند. داده ها توسط مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شد. برای بررسی پایایی و عینی بودن اطلاعات نیز از نظرات پژوهشگران خارج از پژوهش، بهره گرفته شد و مقبولیت داده-ها، با بازنگری همتا و تاییدپذیری استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل پدیدارشناسی Smith & Shinebourne استفاده گردید.

    یافته ها

     در مجموع 74 زیر درون مایه، 7 درون مایه فرعی و 3 درون مایه اصلی، استخراج و طبقه بندی شدند. درون-مایه های فرعی شامل عوامل روانی، عوامل جسمانی، عوامل اقتصادی_اجتماعی، تغییر در زندگی شخصی، محدودیت های محیطی، ورزش در خانه و فضای باز، ورزش با استفاده از فضای مجازی بود. درون مایه اصلی شامل تغییر در کیفیت زندگی، تغییر در سبک زندگی و تغییر در سبک انجام ورزش بود.

    نتیجه گیری

    تجربه زیسته فعالیت های ورزشی شهروندان در همه گیری کووید- 19 تغییر در کیفیت زندگی، تغییر در سبک زندگی و تغییر در سبک انجام ورزش بود. پیشنهاد می شود در صورت بروز بیماری های همه گیر، جهت جلوگیری از مشکلات ناشی از بیماری، از تجربه زیسته فعالیت های ورزشی شهروندان بهره گرفته شود.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، فعالیت ورزشی، شهروندان، پدیدار شناسی، همه گیری کووید-19
  • اصغر زمانی، سمیه نصیرزاده صفحات 27-38
    مقدمه

    از عوامل مهم و اساسی در تعیین اهداف و کیفیت مدیریت افراد، آگاهی فراشناختی است. هدف پژوهش حاضر تعیین الگوی ساختاری پیش بینی مدیریت کیفیت فراگیر براساس آگاهی فراشناختی با میانجیگری نگرانی های فردی در اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان بود. 

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه اعضای هیات علمی تمام وقت دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان بود. تعداد 140 نفر به عنوان نمونه آماری به شیوه تصادفی ساده به صورت قرعه کشی انتخاب شدند. ابزار شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "پرسشنامه مدیریت کیفیت فراگیر" (Pervasive Quality Management Questionnaire) "سیاهه آگاهی فراشناختی" (Metacognitive Awareness Inventory) و "سیاهه نگراتی های فردی" (Personal Concerns Inventory) بود. روایی ابزارها با استفاده از روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از الگوی معادلات ساختاری و نرم افزارهای اس پی اس اس 24 و آموس 24 استفاده شد.

    یافته ها

    ضرایب مسیر مستقیم بین آگاهی فراشناختی با مدیریت کیفیت فراگیر (001/0=P، 250/0=β)، ساختار انگیزشی انطباقی با مدیریت کیفیت فراگیر (001/0=P، 136/0=β)، ساختار انگیزشی غیرانطباقی با مدیریت کیفیت فراگیر (001/0=P، 167/0-=β)، آگاهی فراشناختی با ساختار انگیزشی انطباقی (001/0=P، 241/0=β) و آگاهی فراشناختی با ساختار انگیزشی غیرانطباقی (001/0=P، 215/0-=β) معنادار بود. همچنین، ضریب مسیر غیرمستقیم بین آگاهی فراشناختی با مدیریت کیفیت فراگیر با میانجیگری ساختار انگیزشی انطباقی (043/0=P، 032/0=β) و ساختار انگیزشی غیرانطباقی (040/0=P، 035/0=β) معنادار بود.

    نتیجه گیری

    مدیریت کیفیت فراگیر براساس آگاهی فراشناختی با میانجیگری ساختار انگیزشی انطباقی و غیرانطباقی در اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان، پیش بینی می شود. توجه نهادهای آموزشی در دانشگاه به تشریح اهمیت آگاهی فراشناختی برای اعضای هیات علمی و اجرای برنامه هایی در جهت آموزش پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر، آگاهی فراشناختی، نگرانی های فردی
  • شیوا جزینی، محسن گل پرور*، ایلناز سجادیان صفحات 39-52
    مقدمه

    سوگ در کودکان یک فرآیند پیچیده و دشواری است که باعث به وجود آمدن احساسات شدیدی در آن ها می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی "بسته ترکیبی" بر علایم سوگ و افسردگی کودکان 5 تا 10 ساله مبتلا به سوگ انجام شد. 

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل همراه با پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل همه کودکان مبتلا به سوگ مراجعه کننده به کلینیک های روانشناختی شهر اصفهان در سال 1400 بودند. تعداد 40 کودک دختر و پسر 5 تا 10 سال دارای علایم سوگ  بر اساس نمونه گیری هدفمند و در دسترس انتخاب شدند. سپس به صورت تصادفی از نوع قرعه کشی در گروه "بسته ترکیبی" (20 کودک) و گروه کنترل (20 کودک) گمارده شدند. جمع آوری داده های پژوهش با پرسشنامه جمعیت شناختی، "پرسشنامه علایم سوگ" (Grief Symptoms Questionnaire) و "سیاهه افسردگی کودکان" (Children's Depression Inventory) انجام گرفت. روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ انجام شد. سپس برای گروه مداخله، 10 جلسه 75 دقیقه ای "بسته ترکیبی" (هفته ای 1 جلسه) انجام شد. برای گروه کنترل مداخله ای انجام نگرفت. پس از اتمام مداخله، پس آزمون و به فاصله 3 ماه بعد پیگیری انجام شد. پرسشنامه های هر سه مرحله توسط والدین در قید حیات و یا قیم کودکان مبتلا به سوگ تکمیل شد. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 27 تحلیل شد. 

    یافته ها

    بین گروه مداخله و گروه کنترل در 2 متغیر علایم سوگ و افسردگی، در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری وجود داشت. بنابراین، مداخله در کاهش علایم سوگ و افسردگی در کودکان مبتلا به سوگ اثربخش بود (P<0/05). 

    نتیجه گیری

    "بسته ترکیبی" (بازی و قصه درمانی) باعث کاهش علایم سوگ و افسردگی در کودکان مبتلا به سوگ می شود. پیشنهاد می شود روش درمانی فوق برای کاهش مشکلات روانشناختی کودکان مبتلا به سوگ به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: علائم سوگ، افسردگی کودکان، کودکان مبتلا به سوگ، بازی درمانی، قصه درمانی
  • زینب حاجی تبار، سید جمال الدین طبیبی*، بایرام پاکروان، سید داود نصرالله پور شیروانی، لیلا نجفی صفحات 53-64
    مقدمه

    سنجش هزینه درمان از دغدغه های روز دنیای توسعه یافته است که در طراحی و ارزیابی نظام های سلامت نقش اساسی به عهده دارند. پژوهش حاضر با هدف طراحی و روانسنجی "مقیاس مدیریت هزینه درمان" کودکان مبتلا به سرطان انجام شد.

    روش‏ کار: 

    پژوهش حاضر، از نوع روش شناختی است. در بخش کیفی، مرور وسیعی بر متون مربوط به موضوع پژوهش شامل اسناد کتابخانه ای و مقالات علمی از سال 2003 تا 2021 انجام شد و با تحلیل آن ها در قالب فرم استخراج داده ها، "مقیاس مدیریت هزینه درمان" طراحی شد. در بخش کمی، نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوای مقیاس با نظرخواهی از 15 تن از کادر درمانی بیمارستان کودکان شفیع زاده در شهر بابل با روش نمونه گیری هدفمند به روش گلوله برفی انجام شد. روایی سازه به روش تحلیل عاملی اکتشافی و روایی همگرا و روایی واگرا با توزیع مقیاس طراحی شده بین 250 تن از کادر درمانی بیمارستان کودکان شفیع زاده در دسترس بررسی گردید. پایایی ترکیبی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ محاسبه شد. داده ها، در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 و نرم افزار آموس نسخه 24 تحلیل گردید.

    یافته ها

    در بخش کیفی، "مقیاس مدیریت هزینه درمان"با 24 عبارت طراحی شد. مقادیر نسبت روایی محتوا برای همه عبارت ها 49/0 و شاخص روایی محتوا 80/0 به دست آمد. روایی سازه به روش تحلیل عاملی اکتشافی 6 زیر مقیاس را نشان داد. روایی همگرا برابر با 58/0 به دست آمد. روایی واگرا برابر با 58/0 و پایایی ترکیبی برابر با 89/0 و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ برابر با 88/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    "مقیاس مدیریت هزینه درمان" با 24 عبارت و 6 زیر مقیاس، روا و پایا می باشد. پیشنهاد می گردد از مقیاس طراحی شده، در پژوهش های مرتبط با خدمات بهداشتی و درمانی برای مدیریت هزینه های کودکان مبتلا به سرطان استفاده شود.

    کلیدواژگان: هزینه درمان، مدیریت هزینه، روانسنجی، طراحی ابزار، مقیاس
  • طاهره گیلوری، نرگس ارسلانی، سهیلا زابلی پور، لیلا رفیعی، وردنجانی، مسعود فلاحی خشکناب* صفحات 65-79
    مقدمه

    هویت حرفه ای، فرآیند مهمی در ایجاد و گسترش حرفه پرستاری است که در طی زمان ایجاد می شود و شامل کسب بینش نسبت به عملکرد حرفه ای و ایجاد آرمان ها و ارزش های حرفه است. لذا این مطالعه با هدف تعیین     چالش های شکل گیری هویت حرفه ای و در دانشجویان پرستاری انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر به روش مروری نظام مند انجام شد. جستجوی مقالات با استفاده از کلیدواژه های Professional Identity, Challenges, Nursing Students, Nursing, و معادل فارسی آن هویت حرفه ای، چالش ها، دانشجویان پرستاری و پرستاری انجام شد. جست و جوی مقالات فارسی و انگلیسی در پایگاه های اطلاعاتی داخلی SID و IRANDOC و خارجی PubMed، ProQuest و Science Direct انجام گرفت. تعداد 21 مطالعه بر اساس معیارهای ورود و خروج، جهت استخراج داده ها ارزیابی و تحلیل شد.

    یافته ها

    چالش های مربوط به شکل گیری هویت حرفه ای در پرستاری را، در 4 طبقه: چالش های مرتبط با دانشجویان پرستاری، چالش های مرتبط با نظام آموزشی، چالش های مرتبط با پرستاران و چالش های مرتبط با محیط و فرهنگ اجتماعی می توان طبقه بندی کرد.

    نتیجه گیری

    چالش های مربوط به شکل گیری هویت حرفه ای در پرستاری شامل چالش های مرتبط با دانشجویان پرستاری، نظام آموزشی، پرستاران و محیط و فرهنگ اجتماعی می باشد. پیشنهاد می گردد مدیران پرستاری و مربیان عرصه های بالینی پرستاری خود به عنوان الگوی کاملی برای آینده داران پرستاری عمل کنند، برنامه های پرستاری در جهت کاهش فاصله آموزش نظری و بالینی باشد. همچنین حمایت اصحاب رسانه از حرفه پرستاری و اهتمام پرستاران در جهت نشان دادن توانمندی های حرفه ای در رسانه های اجتماعی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: شکل گیری هویت حرفه ای، دانشجویان پرستاری، مرور نظام مند.
  • عزت الله اصغری زاده، محمدرضا تقی زاده یزدی*، فرشاد اندام صفحات 80-97
    مقدمه

    تسهیل دسترسی افراد به خدمات درمانی یکی از اهداف اساسی سیاست گذاران در بخش بهداشت و درمان هر کشور است. در این راستا ارزشیابی عملکرد زنجیره تامین خدمات درمانی گامی ضروری در جهت نیل به این مهم می باشد. هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی ارزشیابی عملکرد زنجیره تامین خدمات درمانی در بیمارستان های دولتی، خصوصی و تامین اجتماعی شهر تهران با روش نظریه داده بنیاد می باشد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر از نوع کیفی است که با بکارگیری روش نظریه داده بنیاد انجام شد. روش گردآوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساخت یافته عمیق با 16 نفر از خبرگان بیمارستان های دولتی، خصوصی و تامین اجتماعی شهر تهران آشنا با مفاهیم ارزشیابی عملکرد بود. روش نمونه گیری هدفمند به روش گلوله برفی بود. برای سنجش روایی یافته ها از 4 معیار شامل اعتبارپذیری، تعمیم پذیری، اطمینان پذیری و تاییدپذیری استفاده شد. روش پایایی بازآزمون برای اندازه گیری ثبات شناسه گذاری پژوهشگر بکار گرفته شد.  از روش های کدگذاری باز، محوری و انتخابی برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    در این پژوهش 58 کد باز و 21 کد محوری در ارزشیابی عملکرد زنجیره تامین خدمات درمانی در بیمارستان های دولتی، خصوصی و تامین اجتماعی شهر تهران شناسایی شد، به نحوی که در قالب 6 کد انتخابی شرایط علی، زمینه، شرایط مداخله گر، پدیده، راهبردها و پیامدها دسته بندی شده اند.

    نتیجه گیری

    الگوی نهایی بیانگر این است که شرایط علی شامل 2 کد محوری، زمینه شامل 3 کد محوری، شرایط مداخله گر شامل 2 کد محوری، پدیده شامل6 کد محوری، راهبردها شامل 5 کد محوری و پیامدها شامل 3 کد محوری می باشند. پیشنهاد می گردد که از نتایج موجود در الگو ارایه شده جهت بهبود خدمات درمانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی عملکرد، زنجیره تامین خدمات درمانی، نظریه داده بنیاد
  • فروزان رستمی، آرمان خزائی*، فاطمه اصلاحی فرشمی صفحات 98-109
    مقدمه

    وابستگی به مواد، در جایگاه دومین اختلال روانپزشکی قرار دارد. "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد" یک درمان رفتاری است که در درمان معتادین تحت درمان با نگهدارنده متادون بهره گرفته می شود. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد" بر حس انسجام در بین معتادین تحت درمان با نگهدارنده متادون در سال 1400 بود.

    روش کار

    روش انجام پژوهش، نیمه تجربی از نوع پیش و پس آزمون به همراه گروه کنترل بوده است. جامعه آماری شامل معتادین تحت درمان با نگهدارنده متادون شهرستان چالوس در تابستان سال 1400 بود. نمونه آماری از مرکز ترک اعتیاد در شهرستان چالوس به صورت در دسترس به تعداد 30 تن از معتادین تحت درمان با نگهدارنده متادون انتخاب شد. سپس با استفاده از شیوه تصادفی ساده از نوع قرعه کشی در 2 گروه ، 15 تن در گروه مداخله و 15 تن در گروه کنترل گمارده شدند. ابزارهای گردآوری داده ها، شامل پرسشنامه جمعیت شناختی و"مقیاس حس انسجام" (Sense of Coherence Scale) بود. روایی مقیاس سنجیده نشد و به پژوهش های پیشین اکتفا شد. پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ سنجیده شد. "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد" (Acceptance and Commitment Therapy) طی 8 جلسه 90 دقیقه ای (هر هفته 2 جلسه)، برای گروه مداخله اجرا گردید. داده ها در نرم افزار آماری اس پس اس اس نسخه 22 تحلیل گردید.

    یافته ها

    "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد" بر بهبود حس انسجام و زیر مقیاس های قابل مدیریت بودن، قابل درک بودن، در بین معتادین تحت درمان با نگهدارنده متادون اثربخش بوده است (P<0/05).

    نتیجه گیری

    "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد" بر حس انسجام و 2 زیر مقیاس های آن تاثیر دارد. پیشنهاد می شود متخصصان سلامت روان در حوزه اعتیاد از درمان فوق بهره جسته و از این طریق در افزایش حس انسجام و سلامت روان معتادین تحت درمان با نگهدارنده متادون تلاش نمایند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، حس انسجام، معتاد، متادون
|
  • Kourosh Mohammadi, MohamadReza Farshad*, Farzad Shanbedi, Tayebeh Rakhshani Pour Pages 1-12
    Introduction

    In recent years, researchers in the field of behavioral sciences have paid more attention to the importance of the mental health of the family and its members and the role they play in shaping the dynamics of society. Therefore, the aim of the present study is to predict aggression based on internalized shame and communication skills in mothers with elementary school children.

    Methods

    This descriptive-correlational research was conducted in Bandar Abbas city in 2023 with the statistical population of all mothers with elementary school children. Using convenience sampling, 222 mothers were selected. The data collection instruments included a demographic questionnaire, "Aggression Questionnaire", "Internalized Shame Scale" and " Communication Skills Test-Revised ". The content validity of the instruments was confirmed by the qualitative method by asking the opinions of 4 lecturers of the Department of Counseling and Psychology of Hormozgan University. Reliability was checked and confirmed by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. The data of the research was collected through in-person visits to schools and qualified mothers responding to the instruments. The data was analyzed with SPSS.26.

    Results

    Internalized shame positively predicted mothers' aggression (P<0.001, β=0.56). Also, among the components of communication skills, only communication with assertiveness positively predicted aggression in mothers. (β>0.001, P=0.29). The results of the regression analysis also showed that 0.46 of the total variance of aggression is explained by internalized shame and communication with assertiveness.

    Conclusions

    Internalized shame and communication with assertiveness are important predictors of aggression in mothers with elementary school children. 
    Therefore, it is suggested that educational methods to reduce internalized shame and improve communication skills, especially the component of communication together with assertiveness, should be considered for mothers with primary school children.

    Keywords: Aggression, Internalized Shame, Communication Skills
  • Parisa Mahmudpour, Vajiheh Javani*, Yaghub Badrizarinn Pages 13-26
    Introduction

    With the advent of the Covid-19 pandemic, the world is facing a new crisis in which the security, social, and economic well-being of human society, including the lived experience of sports activities, is threatened and vulnerable. The purpose of this study was to explain the lived experience of citizens' sports activities during the Covid-19 pandemic in 2020. 

    Methods

    The method of the present study was qualitative and performed with an interpretive phenomenological approach. The statistical population includes citizens with a history of sports activity who were selected using purposive sampling of 21 citizens to the extent of information saturation. Data were collected through semi-structured interviews. To evaluate the reliability and objectivity of the information, the opinions of researchers outside the research were used and the credibility of the data was used with peer review and confirmability. Phenomenological analysis method of Smith & Shinebourne. was used to analyze the data. 

    Results

    A total of 74 themes, 7 sub-themes and 3 main themes were extracted and classified. Sub-themes included psychological factors, physical factors, socio-economic factors, changes in personal life, environmental constraints, indoor and outdoor sports, and sports through cyberspace. The main themes included changes in quality of life, changes in lifestyle and changes in sports style. 

    Conclusions

    The lived experience of citizens' sports activities during the Covid-19 pandemic was a change in quality of life, a change in lifestyle, and a change in lifestyle. It is suggested that in case of epidemics, in order to prevent the problems caused by the disease, the lived experience of the sports activities of the citizens should be used.

    Keywords: Lived Experience, Sports Activities, Citizens, Phenomenology, Covid-19 Pandemic
  • Asghar Zamani, Somaye Nasirzade Pages 27-38
    Introduction

    One of the important and basic factors in determining the goals and quality of people management is metacognitive awareness. The aim of the current research was to determine the total quality management prediction based on metacognitive awareness with the mediation of personal concerns in academic faculty members of Medical Sciences University of Lorestan province.

    Methods

    The research method was descriptive-correlation. The statistical population included all full-time faculty members of Medical Sciences University in Lorestan province. A number of 140 people were selected as a statistical sample by a simple random lottery. The instruments included demographic questionnaire, "Pervasive Quality Management Questionnaire", "Metacognitive Awareness Inventory" and "Personal Concerns Inventory". The validity of the instruments was measured using content validity using a qualitative method and reliability using the internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was done in SPSS .24 and Amos .24.

    Results

    Direct path coefficients between metacognitive awareness and total quality management (P=0.001, β=0.250), adaptive motivational structure with total quality management (P=0.001, β=0.136), non-adaptive motivational structure with total quality management (P=0.001, β=0.167), metacognitive awareness with adaptive motivational structure (P=0.001, β=0.241) and metacognitive awareness with non-adaptive motivational structure (P=0.001, β=0.215) was significant. Also, the indirect path coefficient between metacognitive awareness and total quality management with the mediation of adaptive motivational structure (P=0.043, β=0.032) and non-adaptive motivational structure (P=0.040, β=0.035) was significant.

    Conclusions

    Total quality management is predicted based on metacognitive awareness with the mediation of adaptive and non-adaptive motivational structure in faculty members of Medical Sciences University of Lorestan province. The attention of educational institutions in the university is suggested to explain the importance of metacognitive awareness for academic staff members and to implement programs for training and awareness of metacognitive awareness.

    Keywords: Total Quality Management, Metacognitive Awareness Personal Concerns.
  • Shiva Jazini, Mohsen Golparvar*, Elnaz Sajjadian Pages 39-52
    Introduction

    Bereavement in children is a complex and difficult process that causes strong emotions in them. The present study was conducted to investigate the effectiveness of the "Combined Package" on bereavement and depression symptoms of 5-10-year-old children suffering from bereavement.

    Methods

    The current research was of a semi-experimental type of pre-test, post-test with control and follow-up groups. The statistical population of the present study included all bereaved children referred to psychological clinics in Isfahan city in 2020. 40 boys and girls aged 5 to 10 years with bereavement symptoms were selected based on purposeful and convenience sampling methods. Then they were randomly assigned to the "Combined Package" group (20 children) and the control group (20 children) by lottery. Research data collection was done with demographic questionnaires, "Grief Symptoms Questionnaire" and "Children's Depression Inventory". Content validity was done by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. Then, for the intervention group, 10 sessions of a 75-minute "Combined Package" (1 session per week) were conducted. No intervention was done for the control group. After the completion of the intervention, a post-test and follow-up was conducted 3 months later. Questionnaires of all three stages were completed by living parents or guardians or nurses of bereaved children. Data were analyzed in SPSS. 27.

    Results

    There was a significant difference between the intervention group and the control group in the 2 variables of bereavement and depression symptoms in the post-test and follow-up stages. Therefore, the intervention was effective in reducing bereavement and depression symptoms in bereaved children (P < 0.05).

    Conclusions

    "Combined Package" (Play Therapy and Story Therapy) reduces bereavement and depression symptoms in bereaved children. It is suggested to use the above therapy method to reduce the psychological problems of bereaved children.

    Keywords: Bereavement Symptoms, Children's Depression, Bereaved Children, Play Therapy, Story Therapy
  • Zeynab Hajitabar, Seyed Jamaluddin Tabibi*, Bayram Pakravan, Seyed Davod Nasrolahpour Shirvani, Lyla Najafi Pages 53-64
    Introduction

    Measuring the cost of treatment is one of the daily concerns of the developed world, which play a fundamental role in the design and evaluation of health systems. The present study was conducted with the aim of development and psychometrics of "Treatment Cost Management Scale" for children with cancer.

    Methods

    The current research is of a methodological type. In the qualitative part, a wide review of the literature related to the research subject, including library documents and scientific articles from 2003 to 2021, was conducted and by analyzing them in the form of a data extraction form, "Treatment Cost Management Scale" was developed. In the quantitative part, the content validity ratio and the content validity index of the scale were conducted by asking the opinions of 15 people from the medical staff of Shafizadeh Children's Hospital in Babol city with the snowball method. Construct validity was investigated by exploratory factor analysis, convergent validity and divergent validity by distributing the designed scale among 250 available medical staff of Shafizadeh Children's Hospital. Composite reliability and internal consistency reliability were calculated by calculating Cronbach's alpha coefficient. The data were analyzed in SPSS. 22 and Amos. 24.

    Results

    In the qualitative part, "Treatment Cost Management Scale" was developed with 24 items. The values of the content validity ratio for all items were 0.49 and the content validity index was 0.80. Exploratory factor analysis showed the construct validity of 6 subscales. Divergent validity was equal to 0.58 and composite reliability was equal to 0.89 and reliability by internal consistency method was obtained by calculating Cronbach's alpha coefficient equal to 0.88.

    Conclusions

    "Treatment Cost Management Scale" is valid and reliable with 24 items and 6 subscales. It is suggested to use the designed scale in researches related to health and treatment services to manage the costs of children with cancer.

    Keywords: Cost of Treatment, Cost Management, Psychometrics, Development Instrument, Scale
  • Tahereh Gilvari, Narges Arsalani, Soheila Zabolypour, Leila Rafiee-Vardanjani, Masoud Fallahi-Khoshknab* Pages 65-79
    Introduction

    Professional identity is an important process in the creation and expansion of the nursing profession, which is created over time and includes gaining insight into professional performance and creating the ideals and values of the profession. Therefore, this study was conducted with the aim of determining the challenges of professional identity formation in nursing students.

    Methods

    The present study was conducted using a systematic review method. Articles were searched using the keywords Professional Identity, Challenges, Nursing Students, Nursing and its Persian equivalent Professional Identity, Challenges, Nursing Students and Nursing. The search for Persian and English articles was conducted in the internal databases of SID and IRANDOC and external databases of PubMed, ProQuest and Science Direct. A number of 21 studies were evaluated and analyzed based on the inclusion and exclusion criteria for data extraction.

    Results

    The challenges related to the formation of professional identity in nursing, in 4 categories: challenges related to nursing students, challenges related to the educational system, challenges related to nurses and challenges related to the environment and Social culture can be classified.

    Conclusions

    Challenges related to the formation of professional identity in nursing include challenges related to nursing students, educational system, nurses, environment and social culture. It is suggested that nursing managers and trainers in the clinical areas of nursing act as a perfect model for future nursing students, nursing programs should aim to reduce the gap between theoretical and clinical education. It is also suggested that media members support the nursing profession and nurses' effort to show their professional capabilities in social media.

    Keywords: Formation of Professional Identity, Nursing students, Systematic Review
  • Ezzatollah Asgharizadeh, Mohammadreza Taghizadeh- Yazdi*, Farshad Andam Pages 80-97
    Introduction

    Facilitating people's access to healthcare services is one of the main goals of policy makers in the healthcare sector of every country. In this regard, evaluating healthcare services supply chain performance is a necessary step towards achieving this crucial goal. This study was conducted with the aim of developing model for healthcare services supply chain performance evaluation in Tehran’s governmental, private and social security hospitals based on Grounded Theory.

    Methods

    The present study is a qualitative study that was performed by Grounded Theory method. The data collection method was in-depth semi-structured interviews with 16 experts from Tehran’s governmental, private and social security hospitals familiar with performance evaluation concepts. The purposeful sampling method was the snowball method. To measure the validity of the findings, four criteria including credibility, generalizability, reliability and verifiability were applied. The test-retest reliability method was used to evaluate the stability of the researcher's identification. Open, axial and selective coding methods were employed for data analysis.

    Results

    In this research, 58 open codes and 21 axial codes were identified for healthcare services supply chain performance evaluation in Tehran’s governmental, private and social security hospitals categorized in form of 6 selective codes consist of causal conditions, context, intervening conditions, phenomena, strategies and consequences.

    Conclusions

    The final pattern shows that the causal conditions include 2 axial codes, the context includes 3 axial codes, the intervening conditions include 2 axial codes, the phenomenon includes 6 axial codes, the strategies include 5 axial codes and the consequences include 3 axial codes. It is suggested to use the results of the provided model to improve healthcare services.

    Keywords: Performance Evaluation, Healthcare Services Supply Chain, Grounded Theory
  • Forouzan Rostami, Arman Khazaei*, Fatemeh Eslahi Farashmi Pages 98-109
    Introduction

    Substance dependence is the second most common psychiatric disorder. "Acceptance and Commitment Therapy" is a behavioral therapy that is used in the treatment of addicts undergoing treatment with methadone maintenance. The purpose of this research was to determine the effectiveness of "Acceptance and Commitment Therapy" on the sense of coherence among addicts undergoing treatment with methadone maintenance in 2022.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test and post-test with a control group. The statistical population included addicts treated with methadone maintenance in Chalus city in the summer of 2022. A statistical sample of 30 addicts treated with methadone maintenance was selected from the addiction treatment center in Chalus city. Then, using a simple random method of lottery type, 15 people were assigned to the intervention group and 15 people to the control group. Data collection instruments included demographic questionnaire and "Sense of Coherence Scale". The validity of the scale was not measured and previous researches were used. The reliability was measured by the internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. "Acceptance and Commitment Therapy" was implemented for the intervention group during 8 sessions of 90 minutes (2 sessions per week). The data were analyzed in SPSS. 22.

    Results

    "Acceptance and Commitment Therapy" has been effective in improving the sense of coherence and sub-scales of manageability and comprehensibility among addicts undergoing treatment with methadone maintenance (P<0.05).

    Conclusions

    "Acceptance and Commitment Therapy" has an effect on the sense of coherence and its 2 subscales. It is suggested that mental health specialists in the field of addiction should take advantage of the above therapy and in this way try to increase the sense of coherence and mental health of addicts undergoing treatment with methadone maintenance.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Sense of Cohesion, Methadone.