فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال سی و یکم شماره 9 (پیاپی 205، آذر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن محمدقلی، فاطمه پوربهمن* صفحات 6988-7003
    مقدمه

    پس از انتشار ویروس کرونا و همه گیری بیماری منسوب به آن در سراسر جهان، بسیاری از دانشمندان جهان برآن شدند تا تدابیر جدیدی به منظور شناسایی، پیشگیری و درمان بیماری ناشی از ویروس کرونا به کار گیرند. فن آوری نانو با طیف گسترده ای از کاربردها در علوم مختلف از جمله پزشکی کمک ارزنده ای به پیشرفت و حل بسیاری از مشکلات آن می نماید. سامانه های نانو با ویژگی های منحصر به فرد جایگاه ویژه ای در دارورسانی و حمل ملکول های زیستی دارند. آن ها توانایی انتقال داروهای ضدویروس و سایر داروهایی که با مکانیسم های دیگر به مواجه با ویروس کرونا می روند، را در پلاسمای خون و بین سلول ها دارند. هم چنین اجزای های ویروسی و پادتن های علیه آن ها توسط برخی از این سامانه ها بین مرزهای سلولی و زیرسلولی جا به جا می شوند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه به بررسی کاربرد سامانه های نانو در دارورسانی هدفمند، واکسیناسیون و تشخیص بیماری کرونا می پردازد.

    کلیدواژگان: کرونا، نانوپزشکی، واکسیناسیون، دارورسانی هدفمند، کووید-19، سامانه های نانو
  • محسن برزگر، سارا تجلی، عادله پویافرد* صفحات 7004-7012
    مقدمه

    درمان سرطان های سر و گردن می تواند اثرات نامطلوبی بر سلامت دهان بیماران به جا بگذارد. هدف از این مطالعه بررسی آگاهی و عملکرد دندانپزشکان عمومی پیرامون مراقبت دهان و دندان در بیماران تحت شیمی درمانی و رادیوتراپی می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، 140 نفر از دندانپزشکان به روش نمونه گیری سیستماتیک تصادفی انتخاب شدند و سطح آگاهی و عملکرد با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته روایی پایایی شده (0/81=r) ارزیابی شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS version 16 و آزمون های آماری T-test و ANOVA آنالیز شدند.

    نتایج

    میانگین نمره آگاهی 2/03 ± 11/44 از 18 و میانگین نمره عملکرد 3/41 ± 11/9 از20 بود. میانگین نمره آگاهی با سن، سابقه کار و نمره عملکرد با جنسیت، گروه سنی و سابقه کار اختلاف معناداری نداشت اما میانگین نمره آگاهی در زنان به طور معناداری بالاتر از مردان گزارش شد (0/01=P). هم چنین دندانپزشکان شاغل در کلینیک و مطب شخصی به طور معناداری میزان آگاهی بالاتری را نشان دادند (0/001=P). میانگین نمره عملکرد در دندانپزشکان شاغل در مطب شخصی، به طور معناداری نسبت به سایر گزینه ها بیشتر گزارش شد (0/03=P).

    نتیجه گیری

    دندانپزشکان شهر یزد دارای آگاهی و عملکرد متوسطی در زمینه مراقبت های دهانی و دندانی در بیماران تحت شیمی درمانی و رادیوتراپی بودند. به نظر می رسد لزوم برگزاری برنامه هایی با این مضمون در جلسات آموزش مداوم و برگزاری وبینارهای آموزشی جهت ارتقاء سطح آگاهی و عملکرد بالینی بهتر برای ارایه خدمات بهینه به این بیماران باید در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، دندانپزشکان، شیمی درمانی، رادیوتراپی، مراقبت دهانی
  • سید حسین رضوی، درسا پورضرابی*، محجوبه انتظار قائم، نسیم نمیرانیان، یاسر صافی، محمد پورمحمدی صفحات 7013-7021
    مقدمه

    Canalis Sinuosus (CS)  کانالی استخوانی در فک بالا است. این کانال دارای انشعاباتی به سمت قدام ریج ودندان ها می باشد که در پروسجرهای دندانپزشکی مانند ایمپلنت می تواند آسیب دیده و موجب پاراستزی شود. هدف این مطالعه تعیین فراوانی CS در ناحیه قدامی ماگزیلا توسط رادیوگرافی CBCT در بیماران یک مرکز رادیولوژی خصوصی در یزد در 2 سال اخیر، برای آشنایی دندانپزشکان و جلوگیری از عوارض می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی مقطعی تعداد 218 تصویر CBCT انتخاب شدند. تصاویر مربوط به بیماران در رنج سنی 80-24 سال هستند. مقاطع اگزیال، کرونال و ساژیتال توسط یک رادیولوژیست فک و صورت بازسازی می شوند. بررسی تصاویر توسط دو رادیولوژیست انجام شد. سپس سن، جنس، فراوانی، محل انتهای کانال، دو یا یک طرفه بودن و شاخه های فرعی و محل کانال در بعد ورتیکالی و بعد قدامی- خلفی بررسی و نتایج توسط نرم افزارversion 16  SPSS  با آزمون های آماری Chi squared و T-test بررسی شدند.

    نتایج

    تصاویر بررسی شده متعلق به 112 نفر (51/4%) زن و 106 نفر (48/6%) مرد بود. فراوانی CS 96/3% بود. بیشترین فراوانی در خانم های بازه سنی 44-24 (62/8%) یافت شد. 95/4% به صورت دو طرفه گزارش شد. در بررسیAccessory canals (AC)، آن ها در 141 نفر (64/7%) دیده نشدند. بیشترین فراوانی در AC بین دندان های سانترال و لترال گزارش شد. در این مطالعه با استفاده از تست chi-square ارتباط معنی داری بین حضور CS و سن (P=0.188) و جنس (P=0.162) دیده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به فراوانی بالای CS و شاخه های فرعی آن در ناحیه قدام ماگزیلا، برای جلوگیری از عواقب ناخواسته حین جراحی، ناحیه ی مورد نظر بهتر است مورد ارزیابی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تنوعات آناتومیکی، عصب ماگزیلاری، توموگرافی با اشعه ی مخروطی
  • نجمه جعفری*، سید حسین طباطبایی، فاطمه کردگاری صفحات 7022-7029
    مقدمه

     کیست دنتی ژروس و ادنتوژنیک کراتوسیست  (OKC) دو تا از شایع ترین کیست های رشدی تکاملی ادنتوژنیک می باشند. مکانیسم رشدی و رفتار بیولوژیکی متفاوت OKC به علت فاکتورهای ناشناخته ذاتی دراپیتلیوم یا فعالیت آنزیماتیک دیواره آن است P53.  در تنظیم مسیرهای ترمیم، DNA  آپوپتوز، آنژیوژنز و حفظ ثبات ژنومی نقش دارد و به صورت منفی به وسیله تقابل با (Murine double minute2) MDM2  تنظیم می گردد. هدف این مطالعه بررسی بروز MDM2 به عنوان نشانگر مهم تکثیر و تنظیم چرخه سلولی در OKC و کیست دنتی ژروس می باشد.

    روش بررسی

     در این مطالعه توصیفی - مقطعی، بروز پروتیین MDM2 در مناطق سوپرابازال و بازال اپیتلیوم 15 نمونه از هر یک از کیست های دنتی ژروس و OKC با استفاده از تکنیک ایمونوهیستوشیمی بررسی شد. در نهایت داده ها وارد نرم افزار SPSS version 16  شده و با استفاده از آزمون آماری t-test  آنالیز شد.

    نتایج

     بروز MDM2  در هر دو ناحیه بازال و سوپرابازال در OKC بالاتر از کیست دنتی ژروس بود؛ اما ارتباط معنی داری دیده نشد (P:0.551) ،(P: 0.825 ) .میزان بیان این مارکر در هر دو گروه مورد بررسی در ناحیه سوپرابازال به طور معنی داری بالاتر از ناحیه بازال بود (P: 0.005) ، (P: 0.004).

    نتیجه گیری

     بیان بالاتر MDM2 در OKC به خصوص در نواحی سوپرابازال می تواند نشان دهنده نقش ثانویه این پروتیین در پاتوژنز، رشد و گسترش این کیست باشد و فرآیندهای تکثیر، آپوپتوز و تمایز، تاییدکننده ماهیت نیوپلاستیک و رفتار بیولوژیک خاص این ضایعه می باشد.

    کلیدواژگان: MDM2، کیست دنتی ژروس، ادنتوژنیک کراتوسیست
  • فاطمه بندگانی، گلناز السادات افضل*، مهرنوش دیانت خواه، سید مجتبی سهروردی صفحات 7030-7037
    مقدمه

    استفاده منطقی از داروها Rational Use of Drugs (RUD)، یکی از ارکان های رسیدن به بهترین روش دارو درمانی بیماران می باشد. لینزولاید برای درمان عفونت های ناشی از باکتری های گرم مثبت از جمله استافیلوکوک های و انتروکوک های مقاوم به ونکومایسین کاربرد دارد ولی استفاده نابه جا دارو موجب پیدایش مقاومت به لینزولاید شده است (1). هدف از این مطالعه بررسی نحوه تجویز داروی لینزولاید در بیمارستان چمران اصفهان است.

    روش بررسی

    مطالعه به صورت مقطعی در مدت زمان نیمه دوم سال 1400 برروی 102 بیمار بستری در بیمارستان چمران اصفهان صورت پذیرفت. اطلاعات بیماران همچون اطلاعات دموگرافیک، اندیکاسیون و دوز های مصرفی دارو، اساس تجویز دارو، عوارض جانبی و تداخلات دارویی و... از پرونده پزشکی بیماران و سیستم های بیمارستان استخراج گردید و در فرم های طراحی شده ثبت شد. پس از مطابقت اطلاعات با گایدلاین های مربوطه، با استفاده از نرم افزار آماری version 16  SPSS تحلیل و بررسی انجام شد.

    نتایج

    از میان 102 بیمار دریافت کننده لینزولاید 75/1%  مرد و بقیه زن بودند 99% موارد تجویزی به صورت تجربی و 1% بر اساس کشت و درست می باشد. در 40/2% از بیماران دارو ازنظر اندیکاسیون تجویزی غیر منطقی تجویز شده بود. در 84/3% از کیس ها پس از دریافت جواب کشت تغییر رژیم درمانی مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    درصد زیادی از موارد تجویز داروی لینزولاید درست صورت نگرفته است. هم چنین به عوارض ناشی از دارو بالاخص ترومبوسیتوپنی توجه نشده است.

    کلیدواژگان: لینزولاید، استفاده منطقی از داروها، آنتی بیوتیک
  • نسرین نادری فر، بهمن اکبری*، عباس صادقی صفحات 7038-7050
    مقدمه

    طی چند دهه گذشته پدیده اعتیاد در سراسر جهان افزایش یافته است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی مدل سازی معادلات ساختاری رابطه بین سلامت معنوی با گرایش به اعتیاد در نوجوانان با نقش واسطه ای بهزیستی هیجانی بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر توصیفی همبستگی از نوع معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش حاضر، تمامی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم دبیرستان های دولتی شهر رشت در سال 1400 بود. از این تعداد 300 داوطلب واجد شرایط به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از سه پرسش نامه استاندارد پرسش نامه سلامت معنوی پالوتزین و الیسون (1982)، پرسش نامه بهزیستی هیجانی کی یزو ماگیارمو (2003)، و مقیاس گرایش به اعتیاد موسوی و همکاران (1387)، استفاده گردید. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار AMOS24 انجام گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بین سلامت معنوی و گرایش به اعتیاد، هم چنین بین بهزیستی هیجانی و گرایش به اعتیاد همبستگی منفی و معنادار وجود داشت (0/01<p). بین بهزیستی هیجانی و سلامت معنوی همبستگی مثبت و معنادار وجود داشت (0/01<p). هم چنین مسیر غیرمستقیم بهزیستی هیجانی در ارتباط بین سلامت معنوی و گرایش به اعتیاد معنادار بود (0/01<p). در انتها تمامی شاخص های مدل از برازش بهینه برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نقش واسطه ای بهزیستی هیجانی را در ارتباط بین سلامت معنوی و گرایش به اعتیاد تایید می کند. امید است از نتایج پژوهش حاضر، خانواده ها و سازمان های متولی بهره مند گردند.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، گرایش به اعتیاد، نوجوانان، بهزیستی هیجانی
  • زهرا محمدی، معصومه اصل روستا*، مهدی رهنما صفحات 7051-7061
    مقدمه

    در این تحقیق، اثر عصاره هیدرواتانلی زنیان و کارون (از ترکیبات موجود در زنیان) بر یادگیری و حافظه فضایی و اضطراب در رت های نر بالغ مواجه شده با استرس بی حرکتی مزمن بررسی شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه از 60 سر رت استفاده شد و حیوانات به 6 گروه (هر گروه 10 رت تقسیم شدند). رت ها برای مواجهه با استرس، هر روز 6 ساعت به مدت 21 روز متوالی در مقیدکننده قرار گرفتند و کارون (mg/kg 20) و عصاره زنیان (mg/kg 500) را به صورت گاواژ دریافت نمودند. یادگیری و حافظه فضایی با استفاده از ماز آبی موریس و اضطراب توسط ماز به علاوه مرتفع ارزیابی شد. مطالعات آماری با استفاده از SPSS version.16 و تجزیه و تحلیل اطلاعات از طریق One-way ANOVA و Tukey انجام گرفت.  

    نتایج

    بی حرکتی مزمن باعث شد رت ها در ماز آبی موریس در مقایسه با گروه کنترل، زمان (0/01 P <) و مسافت (0/05 <p) بیشتری را برای رسیدن به سکوی پنهان طی کنند و زمان و مسافت کمتری را در ربع دایره هدف شنا کنند (0/05  <p). درصد ورود به بازوی باز (0/001  <p) در ماز به علاوه مرتفع و درصد زمان ماندن در این بازو (0/01  <p) نیز در مقایسه با گروه کنترل کمتر بود. تیمار کارون موجب بهبود عملکرد رت های استرسی در ماز موریس شد اما عصاره زنیان اثری بر نقص حافظه حیوانات استرسی نداشت. تیمار عصاره زنیان و کارون موجب افزایش درصد ورود به بازوی باز و درصد زمان ماندن در بازوی باز در حیوانات مواجه شده با استرس شد.

    نتیجه گیری

    عصاره زنیان و کارون، رفتار اضطرابی را در رت های مواجه شده با استرس بی حرکتی مزمن کاهش می دهند و تیمار کارون از بروز نقص حافظه در این حیوانات جلوگیری می کند. احتمالا زنیان (تا حدی از طریق کارون) در کاهش آسیب های ناشی از استرس در سیستم عصبی موثر باشد.

    کلیدواژگان: کارون، زنیان، استرس بی حرکتی مزمن، اضطراب، اختلالات حافظه، رت
  • حبیب الله زارع، اکرم آستانی، مینا گلبان، محمود وکیلی، احمد مصدق* صفحات 7062-7069
    مقدمه

    باکتریوسین ها پپتیدهایی با خاصیت ضد میکروبی می باشند. آن‎ها به صورت ریبوزومال سنتز شده و توسط هر دو گروه از باکتری های گرم مثبت و گرم منفی تولید می شوند. باکتریوسین های تولید شده توسط Escherichia coli، کلیسین نام دارند. کلیسین‎ها در باکتری‎های کومنسال، مانع از رشد باکتری‎های پاتوژن می‎شوند و در سویه‎ های پاتوژن باعث افزایش ویرولانس باکتری می‎گردند. هدف از مطالعه حاضر تعیین فراوانی ژن های col V و col Ia در نمونه های Escherichia coli جدا شده از بیماران با عفونت ادراری در شهر یزد است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، تعداد 160 جدایه Escherichia coli از نمونه ادرار بیماران جدا شد و با آزمایشات بیوشیمیایی رایج شناسایی گردید. سپس واکنش PCR جهت بررسی فراوانی ژن های تولید کننده col V و col Ia با استفاده از پرایمر های اختصاصی انجام شد و پس از تعیین توالی، نتایج با استفاده از نرم افزار version 16   SPSS واکاوی گردید.

    نتایج

    در این مطالعه از میان 160 جدایه Escherichia coli مورد بررسی، ژن کلیسین در26/9 درصد از جدایه ها شناسایی شد. فراوانی ژن col Ia (4/24درصد) و فراوانی ژن col V (6/10درصد) به دست آمد. هم چنین در 8/12 درصد از جدایه ‎ها، هر دو ژن مورد بررسی با هم شناسایی گردید. فراوانی ایزوله هایی که فقط ژن col Ia را داشتند، 16/2درصد و ایزوله هایی که فقط ژن col V را داشتند، 2/5 درصد بود.

    نتیجه گیری

    در این بررسی، جدایه های دارای ژن col Ia فراوانی بالایی را نشان دادند. اغلب سویه های دارای ژن col V، دارای ژن col Ia نیز بودند. بنابراین ژن col V اغلب همراه ژن col Ia مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: اشرشیا کلی، باکتریوسین، کلیسین
|
  • Mohsen Mohammadgholi, Fatemeh Pourbahman* Pages 6988-7003
    Introduction

    After the outbreak of the Coronavirus and the epidemic of its attributed disease worldwide, many scientists decided to use new strategies to diagnose, prevent and treat the coronavirus-caused disease. Nanotechnology, with a wide range of applications in various sciences, including medicine, helps to progress and solve many of its problems. Nanosystems with unique features have a special place in drug delivery and biomolecule transport. They can transfer antiviral and other drugs that face the coronavirus through different mechanisms in the blood plasma and between cells. Likewise, viral components and antibodies against them are moved between cellular and subcellular boundaries by some of these systems.

    Conclusion

    This study investigated the application of nanosystems in targeted drug delivery, vaccination, and diagnosis of corona disease.

    Keywords: Corona, Nanomedicine, Vaccination, Targeted drug delivery, Covid-19, Nanosystems
  • Mohsen Barzegar, Sara Tajali, Adele Pouyafard* Pages 7004-7012
    Introduction

    Treatment of head and neck cancers, it can have adverse effects on patients' oral health status. The aim of this study was to assess the level of knowledge and practice of general dentists in Yazd City in the field of oral care in patients undergoing chemotherapy and radiotherapy.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 134 general dentists were selected by systematic random sampling and their awareness and practice level were assessed using by using a researcher-made questionnaire with valid and reliable questionnaire (r=0.81). Data were analyzed using SPSS software version 25, t-test and ANOVA tests.

    Results

    The mean score of knowledge score was 11.44 ±2.03 out of18 and mean of practice score was11.9 ±3.41 out OF 20. The mean score of knowledge was not significantly associated with age, work experience and practice score were not significantly associated with gender, age and work experience, but the mean score of knowledge in women was significantly higher than men (P=0.01). Moreover, dentists worked in both clinic and Personal office showed significantly higher awareness (P=0.001). The average practice score of dentists in personal office was significantly higher than other options (P=0.03).

    Conclusion

    Dentists of Yazd had moderate knowledge and performance level in the field of oral and dental care in patients undergoing chemotherapy and radiotherapy. It seems that the need to hold programs with this theme in the sessions of continuing education and holding training and educational webinar to improve the level of awareness and clinical practice to provide desirable services to these patients should be considered.

    Keywords: Knowledge, Practice, Dentists, Chemotherapy, Radiotherapy, Oral care
  • Seyed Hossein Razavi, Dorsa Pourzarabi*, Mahjube Entezar-E-Ghaem, Nasim Namiranian, Yaser Safi, Mohammad Pourmohammadi Pages 7013-7021
    Introduction

    Canalis Sinuosus (CS) is a bony canal in the upper jaw.  This canal has branches towards the anterior ridge and the teeth, which can be exposed to damage during dental procedures such as implants, resulting in paranesthesia. The purpose of this study was to determine the frequency of CS in the anterior region of the maxilla by CBCT radiography in a private radiology center in Yazd City in the last 2 years, to familiarize dentists with this anatomical variety and prevent complications.

    Methods

    In this cross-sectional study, 218 CBCT images were selected. Images are related to the patients in the age range of 24 to 80 years. Axial, coronal and sagittal sections are reconstructed by an oral and maxillofacial radiologist. The images reviewed by two radiologists. Then, age, sex, frequency, location of the canal ending, bilateral or unilateral, sub-branches and the location of the canal in the vertical and anteroposterior dimension were checked. The results were investigated by SPSS version 16 software with Chi squared and T-test statistical tests.

    Results

    The reviewed images belonged to 112 (51.4%) women and 106 (48.6%) men. The frequency of CS was 96.3%. The most frequency was found in women in the age of 24-44 years (62.8%). The 95.4% was reported bilaterally. In the examination of the Accessory canals, they were not seen in 141 people (64.7%). The accessory canal (AC) was reported more frequent between central and lateral incisor. In this study, using the Chi-Square test, there was no statistically significant relationship between the presence of CS and age (P=0.188) and gender (P=0.162).

    Conclusion

    Due to the high frequency of CS and its branches in the anterior region of the maxilla, in order to avoid unwanted consequences during surgery, the desired area should be examined.

    Keywords: Anatomic Variation, Maxillary nerve, Cone beam tomography
  • Najmeh Jafari*, Seyed Hoseein Tabatabaei, Fatemeh Kerdegari Pages 7022-7029
    Introduction

     Dentigerous cyst and odontogenic keratocyst (OKC) are two of the most common developmental odontogenic cysts. Different developmental mechanism and biological behavior of OKC is due to unknown factors inherent in the epithelium or enzymatic activity in the wall. P53 plays a role in determining the pathways for DNA repair، apoptosis، angiogenesis and genomic stability and is negatively confronted with the MDM2 oncoprotein. Aim of this study was to evaluate the expression of MDM2 as an important indicator of proliferation and cell cycle regulation in OKC and dentigerous cyst.

    Methods

     In this descriptive-cross-sectional study، MDM2 expression in the suprabasal and basal epithelium regions of 15 samples from each of the dentigerous cysts and OKC was assessed using immunohistochemistry. Finally، the data were entered into the SPSS16 software and analyzed using the t-test.

    Results

     MDM2 expression in the suprabasal and basal epithelium regions in OKC was higher than dentigerous cyst، but there was not seen a statically significant difference (P: 0.551)، (P: 0.825). The expression level of this marker in both groups in the suprabasal region was significantly higher than the basal region (P: 0.005)، (P: 0.004).

    Conclusion

     Higher expression of MDM2 in OKC، especially in the suprabasal areas، could indicate a secondary role of this protein in the pathogenesis، growth and spread of this cyst and the proliferation، apoptosis and differentiation processes confirm the neoplastic nature and specific biological behavior of this lesion.

    Keywords: MDM2, Dentigerous cyst, Odontogenic keratocyst
  • Fatemeh Bandegani, Golnaz Sadat Afzal*, Mehrnoush Dianatkhah, Seyed Mojtaba Sohrevardi Pages 7030-7037
    Introduction

    The rational use of drugs is one of the main elements of achieving the best pharmacotherapy method for patients. Linezolid is used for infections caused by gram-positive bacteria, including vancomycin-resistant staphylococci and vancomycin-resistant enterococci, but the inappropriate use of this drug has led to the emergence of linezolid-resistant strains. The purpose of this study was to investigate the manner of Linezolid prescription in Shahid Chamran Hospital of Isfahan City in 2021.

    Methods

    This cross sectional study was conducted during a period of 6 months (From September 1, 2021 to February 31, 2022) on 102 patients admitted to Shahid Chamran Hospital in Isfahan City. Patient information such as demographic information, indication and dosages of drugs, the basis of drug prescription, side effects and drug interactions, etc. were extracted from the medical records of patients and hospital systems and recorded in designed forms. After matching the information with the relevant guidelines, statistical analysis was performed using SPSS-16 software.

    Results

    Out of the 102 patients, who received linezolid, 75.1% were men and the rest were women. 99% of the cases were prescribed experimentally and 1% was based on culture. In 40.2% of the patients, drugs were prescribed irrationally in terms of prescription indications. In 84.3% of the cases, a change in treatment regimen was observed after receiving the culture results.

    Conclusion

    A large percentage of cases of linezolid drug prescription was not done correctly. Furthermore, it has not been attention to the side effects caused by the drug, especially thrombocytopenia.

    Keywords: Linezolid, Rational use of drugs, Antibiotics
  • Nasrin Naderifar, Bahman Akbari*, Abbas Sadeghi Pages 7038-7050
    Introduction

    Over the past few decades, the phenomenon of addiction has increased all over the world for various reasons. The aim of this study was to investigate structural modeling of the relationship between spiritual health with addiction tendency in adolescents with the mediating role of emotional well-being.

    Methods

    This research was descriptive-correlation based on the model of structural equations. The statistical population of this research included all the male students of the second secondary level of public high schools in Rasht City in the year of 2021. From this community, 300 qualified volunteers have been selected for the study by the multistage cluster sampling method. Three standard questionnaires, including Paloutzian and Ellison Spiritual Well-Being Scale (1982), Keyes and Magyar-Moe subjective well-being (2003), and Mousavi et al Addiction Tendency Scale (2008) were used for data collection. Evaluation of the proposed model was done through structural equations; amos24 software was utilized to analyze the findings.

    Results

    The results showed that the relationship between spiritual health and addiction tendency, also relationship between emotional well-being and addiction tendency were negative and significant (P<0.01). The relationship between emotional well-being and spiritual health was positive and significant (P<0.01). In the meantime, the indirect path of emotional well-being was significant in the relationship between spiritual health and addiction tendency (p<0.01). Finally, all the fit indexes were at an optimal level.

    Conclusion

    This research confirms the mediating role of emotional well-being in the relationship between spiritual health and addiction tendency. It is hoped that families and guardian organizations will benefit from the results of this research.

    Keywords: Spirituality, Addiction, Adolescents, Well-being
  • Zahra Mohammadi, Masoumeh Asle Rousta*, Mehdi Rahnema Pages 7051-7061
    Introduction

    In this study, we examined the impact of a hydroethanolic extract derived from ajwain and carvone (a compound present in ajwain), on learning, spatial memory, and anxiety levels in adult male rats that were chronically immobilized.

    Methods

    There were 60 rats used in this study, divided into six groups of 10 rats each. To expose stress, 30 rats (in 3 groups including Stress, Stress-Carvone, and Stress-Ajwain groups) were placed in a restrainer for 6 hours every day for 21 consecutive days. Stress-Carvone and Stress-Ajwain groups received carvone (20 mg/kg) and ajwain extract (500 mg/kg) by gavage respectively. Thirty rats were also used in three groups (Control, Carvone, and Ajwain groups). Spatial learning and memory were studied using the Morris water maze, and anxiety was assessed by the elevated-plus maze.

    Results

    Compared to the control group, chronic immobilization caused the rats to swim a longer time (P < 0.01) and distance (P < 0.05) to reach the hidden platform, and a shorter time and distance to swim in the target quarter (P < 0.05) in the Morris water maze. The percentage of entering the open arm in the elevated plus maze (P < 0.001) and the percentage of time staying in this arm (P < 0.01) were lower than the control group.  The carvone improved the performance of stressed animals in the Morris maze, but the ajwain extract had no effect on the memory deficit of stressed animals. Furthermore, treating ajwain extract and carvone increased the percentage of entry into the open arm and the percentage of time spent in the open arm in animals exposed to stress.

    Conclusion

    Ajwain extract and carvone reduce anxiety behavior in rats exposed to chronic immobility stress; carvone treatment prevents memory impairment in these animals. It is possible that the extract of ajwain (partially through carvone) is effective in reducing damage caused by stress in the nervous system.

    Keywords: Carvone, Ajwain, Chronic immobilization stress, Anxiety, Memory Disorders, Rat
  • Habibollah Zare, Akram Astani, Mina Golban, Mahmood Vakili, Ahmad Mosadegh* Pages 7062-7069
    Introduction

    Bacteriocins are peptides with antimicrobial properties. They are ribosomally synthesized and produced by both gram-positive and gram-negative bacteria. The bacteriocins produced by Escherichia coli are called colicins. Colicins in commensal bacteria inhibit the growth of pathogenic bacteria and in pathogen strains, they increase bacterial virulence. The aim of this study was to evaluate the frequency of col V and col Ia genes in Escherichia coli specimens isolated from patients with urinary tract infections in Yazd City, Iran.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 160 Escherichia coli samples were isolated from urine specimens and identified by common biochemical tests. The amplification of col V and col Ia genes was performed by PCR method using specific primers and after sequencing, the results were analyzed using SPSS version 16 software.

    Results

    In this study, out of 160 Escherichia coli isolates examined, calicin gene was detected in 26.9% of the isolates. The frequency of col Ia gene was 24.4% and the frequency of col V gene was 10.6%. Furthermore, in 8.12% of isolates, both genes were identified together. The frequency of isolates containing only col Ia gene was 16.2% and isolates containing only col V gene was 2.5%.

    Conclusion

    In this study, isolates with col Ia gene showed high frequency. Most strains with col V gene also had col Ia gene. Therefore, the col V gene is often observed together with the col Ia gene.

    Keywords: Escherichia coli, Bacteriocin, Colicin