فهرست مطالب

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال دهم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسامه العیدانی*، طهمورث حسنقلی پور، منوچهر انصاری صفحات 327-339
    یک اجتماع برند آنلاین شبکه ای از افراد علاقه مند وفادار به یک برند است که گرد هم می آیند. هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد سرمایه اجتماعی اجتماعات برندی آنلاین با تاکید بر ارزش ویژه برند در شرکت های مخابراتی کشور عراق بود. تحقیق از نوع کیفی است که با تکنیک تحلیل تم اجرا شد. 25 خبره در زمینه بازاریابی الکترونیک و بازاریابی اجتماعی با تاکید بر شبکه های اجتماعی و بخش مخابرات به روش نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند انتخاب شدند. مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با رسیدن به معیار اشباع نظری به اتمام رسید. داده ها با الگوی پنج مرحله ای کسلبری و نولن (2018) تجزیه وتحلیل شد. مطابق نتایج 45 کد نهایی ظاهر شد که در دو طبقه ویژگی های کارکردی اجتماع برندی آنلاین و سرمایه اجتماعی اجتماع برندی آنلاین دسته بندی شدند. ویژگی های کارکردی شامل کارکرد اطلاعاتی، تسهیلگر کنشگری اعضا، تسهیل امورات برند، و تجارب لذت بخش بود. سرمایه اجتماعی اجتماع برندی آنلاین نیز شامل پنج مولفه تعاملات درون اجتماع، اعتماد، هویت مشترک، ارزشمندی، و نمایش جلوه انسانی از برند بود. مطابق یافته ها ویژگی های کارکردی و سرمایه اجتماعی رابطه دوطرفه متقابل با هم دارند که می توانند توسعه دهنده هم باشند. به طورکلی اجتماع برندی آنلاین می تواند آثار مثبتی بر برند داشته باشد و تصویر مثبتی از آن در اذهان مشتریان ایجاد کند.
    کلیدواژگان: اجتماع برندی آنلاین، اعتماد به برند، تعامل اجتماعی، هویت مشترک
  • فرشید رستم زاده*، جواد کیهان، فریبا گل محمدیان صفحات 341-352
    هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش سایش اجتماعی در اینرسی سازمانی با نقش میانجیگری چابکی سازمانی در مدیران مدارس استان آذربایجان غربی بود که از نظر فلسفه پژوهش از نوع کمی، از نظر هدف از نوع کاربردی، و از نظر جمع آوری داده ها و تحلیل آن ها به روش توصیفی از نوع همبستگی و مدل یابی ساختاری است. جامعه آماری شامل همه مدیران مدارس استان آذربایجان غربی به تعداد 3364 نفر بود که به صورت نمونه گیری تصادفی ساده بر اساس جدول مورگان 386 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد بود و پایایی آن بر اساس ضریب آلفای کرونباخ تابید شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SSPS22 و LISREL در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام شد. یافته های مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد پیش فرض مدل یابی علی، یعنی نرمال بودن تک متغیری، برقرار است. رابطه همه متغیرها در سطح 01/0 معنادار بود. مقایسه نتایج نشان داد بیشترین همبستگی بین سایش اجتماعی و اینرسی سازمانی و کمترین همبستگی بین چابکی سازمانی و سایش اجتماعی برقرار است. همچنین چابکی سازمانی به منزله متغیر میانجی با سایش اجتماعی و اینرسی سازمانی رابطه معنادار دارد. می توان استنتاج کرد که نتایج حاصل از تحقیق  می تواند ریشه در نوع نگرش مدیران در محیط سازمانی بوروکراتیک داشته باشد. پس انتظار می رود با روحیه گروهی و روابط انسانی کارآمد بتوان بر این نوع نگرش منفی در کارکنان غلبه کرد و سایش عملکرد را به حداقل رساند و به سمت سازمان چابک قدم برداشت.
    کلیدواژگان: سایش اجتماعی، اینرسی سازمانی، چابکی سازمانی
  • خالد یادگاری*، شهرزاد احمدی، عیسی ناصر صفحات 353-368
    هدف از این پژوهش ارایه مدلی برای سرمایه اجتماعی حسابرسان با تاکید بر پنج عامل بزرگ شخصیتی بود. بدین منظور در سال 1402 با استفاده از رویکرد نمونه گیری گلوله برفی با دوازده نفر از اعضای هییت علمی متخصص و موسسات حسابرسی که در زمینه حسابرسی صاحب نظر و دارای تجربه بودند مصاحبه های عمیق صورت گرفت. داده های پژوهش از طریق روش داده بنیاد تجزیه وتحلیل شد و نتایج حاصل از کدگذاری‏ها نشان داد در شرایط علی عواملی چون ارتباطات، توسعه فردی، توسعه سازمانی، و شرایط مداخله گر شامل استراتژی های حسابرسی، ساختار موسسات حسابرسی، فرهنگ سازمانی؛ بستر حاکم شامل مشکلات حسابرسان، جو محیطی موسسات حسابرسی، شخصیت اجتماعی حسابرسان؛ راهبرد ها نیز عملکردهای حسابرسیو عملکردهای رفتاری هستند  و در انتها پیامد اصلی این مدل شامل پیامدهای مثبت فردی و پیامدهای مثبت سازمان حسابرسی است؛ بدین معنا که حسابرسان به مثابه یک سرمایه اجتماعی خود را موظف به سودمند بودن برای اجتماع و اقتصاد، عامل جلوگیری از اتلاف منابع، و تامین کننده منافع عموم جامعه می دانند که این امر مقدمه ای در جهت پیامدهای مثبت فردی حسابرسان و موسسات است و باعث افزایش کارآیی حسابرسان، بهبود کیفیت حسابرسی، و افزایش اعتماد جامعه به گزارش حسابرسان می شود.
    کلیدواژگان: پنج عامل بزرگ شخصیتی، حسابرسان، سرمایه اجتماعی، نظریه داده بنیاد
  • الهام حیدری*، مریم طهرانی، علی مهیمنی صفحات 369-382
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری سازمان مبتنی بر علوم اعصاب بر آموزش منابع انسانی با نقش میانجی سرمایه اجتماعی در شرکت های دانش بنیان بود. نوع پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی از نوع پیمایشی و مدل‏ معادلات ساختاری است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش شرکت های دانش بنیان پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در سال 1401 بود. از 256 نفر حجم جامعه، 152 نفر از 17 شرکت به عنوان حجم نمونه تعیین شدند. ابزار جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه استاندارد بود. نتایج پژوهش نشان داد سرمایه اجتماعی در زمینه رهبری سازمان مبتنی بر علوم اعصاب و اثربخشی آموزش کارکنان نقش میانجی دارد. رهبری مبتنی بر علوم اعصاب بر اثربخشی آموزش کارکنان و سرمایه اجتماعی تاثیر مثبت و مستقیم دارد. همچنین تاثیر سرمایه اجتماعی بر اثربخشی آموزش کارکنان نیز تایید شد. با توجه به نتایج تحقیق، پیشنهاد می شود سازمان ها با توجه به ابعاد رهبری سازمان مبتنی بر علوم اعصاب به منظور کاهش سطح تنش و نگرانی، ایجاد احساس همدلی و حمایت سازمان، ایجاد ثبات و امنیت کاری، و خلق امید و اشتیاق به آینده تلاش کنند. مدیران می توانند با توجه به ابعاد سرمایه اجتماعی کارکنان را در فعالیت های سازمانی مشارکت دهند و با تقویت این تفکر که کارکنان در آینده سازمان سهم دارند میزان اثربخشی آموزش کارکنان را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: آموزش منابع انسانی، رهبری مبتنی بر علوم اعصاب، سرمایه اجتماعی
  • حسن جرفی* صفحات 383-395
    یکی از فرایندهای مهم مدیریت منابع انسانی در سازمان ها توسعه میزان سرمایه اجتماعی از طریق هوش سیاسی کارکنان است. امروزه سرمایه اجتماعی نقش کلیدی در توسعه و رسیدن سازمان ها به بهره وری ایفا می کند. سرمایه اجتماعی می تواند به کارکنان در دستیابی به اهداف و اثربخشی سازمان کمک کند. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر نقش هوش سیاسی و سرمایه اجتماعی بر مدیریت تغییر اثربخشبین کارکنان سازمان آب و برق استان خوزستان بود. این تحقیق از ر هدف کاربردی و از نظر اجرا توصیفی است. جامعه آماری کارشناسان و مدیران و مسیولان ستادی سازمان آب و برق استان خوزستان بود. تعداد افراد جامعه آماری این پژوهش شامل 3000 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 340 نفر به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد مدیریت تغییر اثربخش، هوش سیاسی مدیران، و سرمایه اجتماعی استفاده شدجهت آزمون فرضیه های تحقیق از روش مدل سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار لیزرل استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از تایید تاثیر هوش سیاسی و سرمایه اجتماعی بر مدیریت تغییر اثربخش در سازمان آب و برق استان خوزستان بود. همچنین نتایج نقش میانجیگری سرمایه اجتماعی را تایید کرد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مدیریت تغییر اثربخش، هوش سیاسی
  • فاطمه اسدالله پور، امیرهوشنگ میرکوشش*، احسان رازانی صفحات 397-409

    امروزه، یکی از دغدغه های اصلی دولت‏ها تامین امنیت ملی و رسیدن به توسعه پایدار با تاکید بر حفظ سرمایه اجتماعی است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مولفه‏ های سرمایه اجتماعی بر ارتقای امنیت ملی پس از انقلاب اسلامی انجام شد. روش تحقیق حاضر کمی از نوع همبستگی و بر مبنای هدف از نوع کاربردی است. جامعه آماری شامل همه مدیران میانی و ارشد استان گلستان به تعداد 187 نفر بود. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و حجم نمونه 126 نفر انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه تاثیر سرمایه اجتماعی با 75 گویه و پرسشنامه امنیت ملی با 65 گویه بود. برای تحلیل داده ‏ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSS24 استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در بعد امنیت منابع سرمایه اجتماعی اشتراکات زیادی با مولفه های امنیت ملی کشور دارد که زمینه را برای گام های بعدی در مسیر پیشرفت و توسعه امکان پذیر می سازد . بنابراین می توان چنین استنباط کرد که داشتن سرمایه اجتماعی مناسب موجبات امنیت در همه ابعاد و نهایتا توسعه و پیشرفت را در سطح جامعه فراهم خواهد کرد و برعکس فقدان سرمایه اجتماعی فقدان سایر سرمایه ها، اعم از اقتصادی و سیاسی و فرهنگی و...، را در پی خواهد داشت و این موضوع مانعی در مسیر توسعه و پیشرفت خواهد بود.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت ملی، جمهوری اسلامی ایران، سرمایه اجتماعی
  • مهدی دیهیم پور* صفحات 411-425
    یکی از بحران های اساسی سازمان ها در عصر حاضر حضور کم رنگ و کم کاری کارکنان تحت عنوان کارکنان نامریی است که سرایت این پدیده در کنار کم وکاستی های ذاتی سازمان های دولتی منجر به ایجاد جوی متشنج و مسموم در سازمان می شود. سازمان ها برای مواجهه با این پدیده می توانند از مفهوم سرمایه اجتماعی استفاده کنند. پژوهش حاضر با هدف تعدیل رابطه کارکنان نامریی در ایجاد مسمومیت سازمانی، با تاکید بر متغیر سرمایه اجتماعی، تحقیقی کاربردی است که با روش توصیفی همبستگی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش کارکنان سازمان های دولتی استان مازندران بودند که تعداد 230 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. داده ها به وسیله پرسشنامه جمع آوری شد و پایایی (با محاسبه آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی) و روایی به صورت صوری و همگرا تایید شد. برای تحلیل داده ها از اطلاعات جمعیت شناختی (آمار توصیفی) و در بخش استنباطی نیز برای تحلیل داده ها از نرم افزار spss و pls3 استفاده شد. نتایج تحقیق حاکی از آن بود که رفتارهای کارکنان نامریی بر ایجاد مسمومیت سازمانی تاثیر می گذارد و متغیر سرمایه اجتماعی این رابطه را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: کارکنان نامرئی، مسمومیت سازمانی، سرمایه اجتماعی
|
  • Osama Aliedani *, Tahmorath Hasangholipour Yasori, Manouchehr Ansari Pages 327-339
    An online brand community is a network of people who are interested in and loyal to a brand that comes together. The aim of the current research was to identify the dimensions of social capital in online brand communities with an emphasis on customer-based brand equity in Iraqi telecommunication companies. The research was of a qualitative nature and was carried out using the technique of theme analysis. Twenty-five experts in the fields of e-marketing and social marketing, with an emphasis on social networks and the telecommunications sector, were selected by the targeted non-probability sampling method. Semi-structured, in-depth interviews were completed when the criterion of theoretical saturation was reached. The data were analyzed with the five-stage model of Castleberry and Nolen (2018). According to the results, 45 final codes appeared, which were categorized into two categories: functional characteristics of the online brand community and social capital of it. The functional features included information functions, facilitating members' activism, facilitating brand affairs, and creating enjoyable experiences. The social capital of the online brand community also included five components of intra-community interactions: trust, common identity, value, and showing the human aspect of the brand. According to the findings, functional characteristics and social capital have a two-way relationship that can develop. Online brand communities can boost brand image and customer satisfaction.
    Keywords: social interaction, Brand trust, shared identity, online brand community
  • Farshid Rostamzadeh *, Javad Keyhan, Fariba Gol Mohamadian Pages 341-352
    The purpose of this study is to investigate the role of social wear in organizational inertia, with the role of mediating organizational agility in school principals of West Azerbaijan province, which is in terms of the philosophy of research, quantitative in terms of purpose, is applied and in terms of data collection and analysis of them is descriptive correlational method and structural modeling. The statistical society includes all school principals of West Azerbaijan province with 386 people. As simple random sampling based on Morgan's table, 386 people were selected as samples. The data collection tool is a standard questionnaire, and the reliability of the questionnaires was confirmed based on Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was performed using SSPS22 and LISREL software in two descriptive and inferential levels. Findings of structural equation modeling showed that the default of causal modeling is that is, univariate normality. The relationship between all variables was significant at the level of 0.01. A comparison of results showed that there is the highest correlation between social attrition and organizational inertia and the lowest correlation between organizational agility and social attrition. Also, organizational agility as a mediator variable has a significant relationship with social attrition and organizational inertia It can be concluded that the results of the research are rooted in the attitude of managers in the bureaucratic organizational environment. Therefore, it is expected that with group spirit and efficient human relationships, this type of negative attitude can be overcome in employees and minimize performance wear and move towards the agile organization.
    Keywords: Social wear, Organizational Inertia, Organizational agility
  • Khaled Yadegari *, Shahrzad Ahmadi, Eisa Naser Pages 353-368
    The purpose of this research was to provide a model for auditors' social capital with emphasis on the five big personality factors. For this purpose, in 2023, using the snowball sampling approach, in-depth interviews were conducted with twelve expert faculty members and auditing institutions who were experts and experienced in the field of auditing. The research data was analyzed through the foundation data method, and the results of the coding showed that in the causal conditions, factors such as communication, individual development, organizational development, and intervening conditions include audit strategies, the structure of audit institutions, organizational culture; The ruling base includes the problems of auditors, the environment of auditing institutions, the social personality of auditors; Strategies are audit functions, behavioral functions, and at the end, the main result of this model was identified as individual positive consequences, positive consequences of the auditing organization. It means that auditors, as a social asset, consider themselves to be beneficial to society and the economy, preventing the wastage of resources and providing the interests of the general society as a duty, which has led to the positive consequences of individual auditors and institutions and increased the efficiency of auditors improving audit quality and advancing society's trust in auditors' reports.
    Keywords: Social capital, Auditors, Big Five Personality Traits, Grounded theory
  • Elham Heydari *, Maryam Tehrani, Ali Mohaimeni Pages 369-382
    The purpose of this study is to investigate the effect of neuroleadership on the effectiveness of staff training with the mediating role of social capital in knowledge-based companies. This research is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in nature. In this study, the statistical population consists of the employees of the Science and Technology Park of the University of Tehran. Also, the sample of this research is consisting of 17 companies with a number of 152 full-time male and female employees, which were selected by simple random sampling method. The data collection tool was a standard questionnaire that was selected from previous studies. Data analysis was performed using a structural equation modeling approach and partial least squares method using SPSS and PLS software. It is suggested that knowledge-based companies should improve the effectiveness of employee training, regarding the organizational neuroleadership dimensions including trust, sympathy, stability, and hope, and act in stable and transparent ways to reduce the level of tension and worry. Managers can also involve employees in organizational activities, considering the dimensions of social capital and proper foundation, and strengthening the thinking that employees have an essential role in the future of the organization and it clearly increases the effectiveness of employee training.
    Keywords: Neuroleadership, Organization on effectiveness of staff training, Social capital
  • Hassan Jorfi * Pages 383-395
    One of the important processes of human resource management in organizations is the development of social capital through the political intelligence of employees. Today, social capital plays a key role in the development and productivity of organizations. Social capital can help employees achieve the organization's goals and effectiveness. The purpose of this research is to investigate the effect of political intelligence and social capital on effective change management among the employees of Khuzestan Water and Electricity organization. This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of execution. The statistical population of experts, managers, and staff officials of Khuzestan Water and Electricity organization was considered, the number of this statistical population included 3000 people. Using Cochran's formula, 340 people were considered as a statistical sample. Standard questionnaires of effective change management, managers' political intelligence, and social capital have been used to collect data. In order to test the research hypotheses, the structural equation modeling method was used with the help of Lisrel software. The findings of the research indicated the confirmation of the effect of political intelligence and social capital on effective change management in the water and electricity organization of Khuzestan province. Also, the results confirmed the mediating role of social capital.
    Keywords: Social capital, Effective Change Management, political intelligence
  • Fatemeh Asadullahpour, AmirHoushangh Mirkoshesh *, Ehsan Razani Pages 397-409

    Today, one of the main concerns of governments is to ensure national security and achieve sustainable development with an emphasis on maintaining social capital. Therefore, the current research was conducted with the aim of investigating the impact of social capital components on the promotion of national security after the Islamic Revolution. The current research method is a bit of correlational type and based on the purpose of applied type. The statistical population included all middle and senior managers of Golestan province, numbering 187 people. To determine the sample size, Cochran's formula was used and the sample size was 126 people. The data collection tool was a social capital impact questionnaire with 75 items and a national security questionnaire with 65 items. For data analysis, Pearson's correlation coefficient and multiple regression were used using SPSS24 software. The research findings indicate that in terms of security, social capital resources have a lot in common with the country's national security components, which makes possible the next steps in the path of progress and development. Therefore, it can be concluded that having suitable social capital will provide security in all dimensions and ultimately development and progress at the level of the society, on the contrary, the lack of social capital, the lack of other capitals, including economic, political, cultural, etc. will follow and this issue will be an obstacle in the path of development and progress.

    Keywords: Social capital, Security, National security, Islamic Republic of Iran
  • Mehdi Deyhimpour * Pages 411-425
    One of the basic crises of organizations in today's era is the low presence and lack of work of employees under the name of invisible employees, the spread of this phenomenon along with the inherent weaknesses of government organizations leads to the creation of a tense and toxic atmosphere in the organization. Organizations can use the concept of social capital to face this phenomenon. The present research aims to adjust the relationship of invisible employees in creating organizational poisoning with an emphasis on the variable of social capital, which is applied research with a descriptive-correlational method. The statistical population of the research was the employees of government organizations in Mazandaran province, 230 people were selected by random cluster sampling method. Data was collected by questionnaire and reliability (by calculating Cronbach's alpha and combined reliability) and face validity were confirmed. Demographic information (descriptive statistics) was used for data analysis, and SPSS and PLS3 software were used for data analysis in the inferential part. The results of the research indicated that the behaviors of invisible employees affect the creation of organizational poisoning and the variable of social capital moderates this relationship.
    Keywords: Invisible employees, Organizational Poisoning, Social capital