فهرست مطالب

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و ششم شماره 8 (آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نیره قمیان، سیده سپیده حسینی، مصطفی زمرشیدی، مجید خادم رضائیان* صفحات 1-9
    مقدمه

    زایمان طولانی مدت باعث افزایش پیامدهای نامطلوب مادری و نوزادی می شود. تعداد بسیار کمی از مداخلاتی که باعث کاهش طول مدت زایمان شده اند، شناخته شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تجویز محلول دکستروز سالین در مقایسه با نرمال سالین بر مدت فاز فعال زایمان در زنان نولی پار صورت گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسوکور (کورسازی بیمار و تحلیلگر داده ها) که در سال 1400-1399 انجام شد، 60 زن نولی پار در فاز فعال زایمان که به بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد مراجعه کرده بودند، با روش بلوک بندی تصادفی به دو گروه دریافت کننده سرم نرمال سالین با سرعت 150 سی سی در ساعت و دکستروز سالین 5% با سرعت مشابه تقسیم شدند. پیامد اولیه، بررسی طول مدت فاز فعال زایمان و پیامدهای ثانویه شامل: طول مدت مرحله دوم زایمان و میزان سزارین، پیامدهای مادری و نوزادی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 25) و آزمون های کای دو و آزمون دقیق فیشر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    متغیرهای پایه در دو گروه همگن بودند. مدت زمان مرحله دوم و نیز فاز فعال زایمان در گروه دکستروز سالین به طور معنی داری کمتر از گروه نرمال سالین بود (001/0<p). تفاوت معنی داری بین دو گروه از نظر میزان سزارین، نیاز به اکسی توسین، عوارض مادری، نمره آپگار دقیقه اول و دقیقه پنجم، عوارض نوزادی و نیاز به NICU مشاهده نشد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مصرف محلول های حاوی دکستروز در زنان نولی پار در حین زایمان در مقایسه با مصرف نرمال سالین، موجب کوتاه شدن مدت زایمان می شود.

    کلیدواژگان: دکستروز سالین، فاز فعال زایمان، نرمال سالین، نولی پار
  • محمد پوراحمدی، سارا باقری، مرضیه رحیمی پور، حسین کارگر جهرمی* صفحات 10-18
    مقدمه

    مصرف بسیاری از داروهای ضدصرع مانند والپروات سدیم در دوران بارداری، دارای اثرات مخرب و تراتوژنیک می باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر سدیم والپروات و داروی کم خطرتر سیترونلول بر سطح متغیرهای سه گانه تشخیص ناهنجاری های سیستم عصبی در مادر و جنین انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی که در سال 1398 انجام شد، 18 سر موش صحرایی ماده بالغ از نژاد ویستار (200-220 گرم، 12-10 هفته) به 3 گروه 6تایی شامل کنترل، تجربی 1 (دریافت کننده والپروات سدیم/ 400 میلی گرم بر کیلوگرم) و تجربی 2 (دریافت کننده سیترونلول/ 400 میلی گرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند و پس از قرار گرفتن در کنار موش نر و تایید حاملگی (پلاک واژنی و واژینال اسمیر)، والپروات سدیم و سیترونلول را در روزهای 7، 8، 9 و 10 بارداری به صورت داخل صفاقی دریافت نمودند. در روز 18 بارداری، نمونه برداری از سرم مادر، سرم جنین و مایع آمنیوتیک انجام گرفت و میزان استریول آزاد، هورمون گنادوتروپین جفتی و آلفافیتوپروتیین با روش الایزا سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون آماری آنووا و تست دانکن انجام گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین غلظت استریول، گنادوتروپین جفتی و آلفافیتوپروتیین در سرم مادر، سرم جنین و مایع آمنیوتیک در گروه سیترونلول تفاوت معنی داری با گروه کنترل نشان نداد (05/0>p)، اما در گروه والپروات سدیم کاهش معنی دار سطح استریول و گنادوتروپین جفتی و افزایش معنی دار آلفافیتوپروتیین در سرم مادر، سرم جنین و مایع آمنیوتیک نسبت به گروه های کنترل و تجربی 2 مشاهده شد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    سیترونلول به عنوان یک داروی ضدصرع با عوارض جانبی کمتر و ایمنی بیشتر می تواند در دوران بارداری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استریول، آلفافیتوپروتئین، سیترونلول، گنادوتروپین جفتی، موش صحرایی
  • حکیمه واحدپرست، شرافت اکابریان، فاطمه حاجی نژاد، فرنوش توللی، راضیه باقرزاده* صفحات 19-32
    مقدمه

    علی رغم عوارض نامطلوب داروهای کاهنده درد سزارین، مطالعات کمتر به مقایسه روش های غیردارویی کنترل درد پرداخته اند، لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر ماساژ بازتابی پا و آرام سازی بنسون بر میزان درد زنان کاندید سزارین انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی در سال 99-1398 بر روی 135 زن کاندید سزارین در بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر انجام شد. نمونه ها به طور دردسترس انتخاب و با تصادفی سازی از نوع بلوک به سه گروه ماساژ بازتابی، آرام سازی بنسون و کنترل تخصیص داده شدند. در گروه ماساژ بازتابی و آرام سازی بنسون، مداخله، 2 ساعت پس از سزارین و 6 ساعت پس از نوبت اول انجام شد. میزان درد توسط مقیاس دیداری درد، بلافاصله، 30 و 60 دقیقه پس از مداخله سنجیده شد و ضد دردهای مصرفی ثبت گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 19) و آزمون های کای دو، دقیق فیشر، آنالیز واریانس یک طرفه، کروسکال والیس، من ویتنی، فریدمن و ویلکاکسون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    قبل از مداخله، میانگین رتبه درد در سه گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت (05/0<p). بلافاصله، 30 و 60 دقیقه پس از نوبت اول و دوم مداخله، میانگین رتبه درد در دو گروه مداخله به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (05/0>p). بین سه گروه از نظر دریافت پتدین تفاوت معنی داری وجود نداشت (193/0=p)، میزان دریافت کتورولاک و دیکلوفناک در گروه کنترل به طور معنی داری بیشتر از دو گروه مداخله بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    ماساژ بازتابی پا و آرام سازی بنسون می توانند باعث کاهش درد پس از سزارین و مسکن مصرفی شوند، لذا می توانند به عنوان روش های غیردارویی کنترل درد توسط پرستاران استفاده شوند.

    کلیدواژگان: آرام سازی، درد، سزارین، ماساژ بازتابی
  • نوید کلانی، علی صداقت، فاطمه افتخاریان، نازنین زهرا ولی زاده، مرضیه حق بین* صفحات 33-43
    مقدمه

    سرطان پستان، شایع ترین سرطان و یکی از عوامل عمده مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط میان سرطان پستان با الگوهای غذایی در زنان مبتلا به سرطان پستان در شهرستان جهرم انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی- تحلیلی در سال 1400 بر روی 107 زن مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز خاتم الانبیاء شهرستان جهرم انجام شد. اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه بسامد خوراک جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 21) و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    همبستگی معنی دار معکوسی بین مدت زمان دریافت شیمی درمانی و بسامد مصرف فست فود (046/0=p، 201/0- =r) مشاهده شد. هیچ تفاوت معنی داری از نظر پاتولوژی بیماری، مرحله بیماری، درگیری لنفاوی و درگیری عروقی سرطان در بسامد خوراک در هیچ کدام از خوراک ها وجود نداشت (05/0<p)، اما افراد دچار عود سرطان پستان، میانگین بسامد مصرف شکلات کمتری از افراد بدون عود داشتند (025/0=p). افراد دچار متاستاز سرطان پستان، میانگین بسامد مصرف قهوه کمتری (009/0=p) و مصرف فست فود (024/0=p) بیشتری از افراد بدون متاستاز سرطان داشتند. بسامد مصرف شکلات و سرخ کردنی ها در افراد فوت شده به صورت معنی داری بیشتر از افراد زنده مانده بود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه ارتباط معنی داری بین شدت سرطان پستان و الگوهای غذایی، از جمله همبستگی مثبت با مصرف چای و نوشابه، همبستگی منفی با مصرف فست فود و تفاوت در مصرف شکلات و قهوه در افراد مبتلا به سرطان از نظر عود و متاستاز وجود داشت. مطالعات بیشتر برای مقایسه الگوی غذایی این افراد با افراد سالم شهرستان جهرم برای علت یابی بین اختلالات تغذیه ای و سرطان پستان موردنیاز است.

    کلیدواژگان: بسامد خوراک، سرطان پستان، فست فود
  • رویا طبسی، مریم مرادی*، روشنک سالاری، وحید قوامی، نگار اصغری پور، فریده اخلاقی صفحات 44-54
    مقدمه

    اندوه پس از زایمان، دوره ای گذرا از افزایش واکنش دهی احساسی است که تقریبا در نیمی از زنان در هفته اول بعد از زایمان رخ می دهد. با توجه به شیوع بالای اندوه پس از زایمان و تاثیرات سوء آن بر مادر، نوزاد و خانواده و هم چنین با توجه به استقبال از طب مکمل و رایحه درمانی به ویژه در زنان و اثرات آرام بخشی اسانس گل محمدی، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر رایحه درمانی با اسانس گل محمدی بر اندوه پس از زایمان در زنان نخست زا انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی با گروه دارونما در سال 1401 بر روی 65 زن نخست زای بستری در بیمارستان ام البنین (س) مشهد انجام شد. داده ها از طریق فرم اطلاعات دموگرافیک- مامایی، پرسشنامه اندوه پس از زایمان استین و حمایت اجتماعی و عزت نفس روزنبرگ، مقیاس بویایی پاسوالد و مقیاس شدت خستگی روتن جمع آوری گردید. در گروه مداخله از اسانس گل محمدی و در گروه دارونما به روش مشابه از روغن بادام شیرین استفاده گردید. نمرات اندوه پس از زایمان در روزهای 4، 10 و 14 اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه22) و آزمون های تی مستقل، من ویتنی، کای اسکویر و دقیق فیشر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    دو گروه از نظر نمره اندوه پس از زایمان قبل از مداخله اختلاف آماری معنی داری نداشتند (246/0=p)، اما بعد از مداخله، نمره اندوه پس از زایمان در روزهای 4، 10 و 14 در گروه مداخله به طور معنی داری کمتر از گروه دارونما بود (001/0>p).

    نتیجه گیری

    رایحه درمانی با اسانس گل محمدی در کاهش اندوه پس از زایمان در زنان نخست زا موثر و ایمن است.

    کلیدواژگان: اسانس گل محمدی، اندوه پس از زایمان، رایحه درمانی، غم مادری، نخست زا
  • مرضیه نادری بلداجی، کامبیز احمدی، سمیه رئیسی* صفحات 55-68
    مقدمه

    سرطان سرویکس، چهارمین سرطان شایع در میان زنان در سرتاسر جهان و یک بیماری هتروژن می باشد. miRNAهای اگزوزومی می توانند به عنوان بیومارکرهای تشخیصی و یا اهداف درمانی در سرطان سرویکس در نظر گرفته شوند. مطالعه حاضر با هدف استفاده از آنالیزهای بیوانفورماتیکی برای شناسایی miRNA ها، ژن ها و مسیرهای مربوط به آنها در اگزوزوم های مشتق شده از سلول سرطانی سرویکس انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه، بیان miRNAها و mRNAهای اگزوزومی در سلول های هلا و سالم با آنالیز داده های به دست آمده از پایگاه GEO برای miR-seq و RNA-seq در نرم افزار  R(نسخه 4.2.1) بررسی شد. پس از آن ژن های مشترک میان هدف های miRNA و mRNA با بیان کاهشی یا افزایشی، از اگززوم ها انتخاب شدند و سپس آنالیزهای GO و مسیرهای KEGG انجام شد. در پایان، ژن های مشترک برای ایجاد شبکه میانکنش پروتیین-پروتیین و انتخاب ژن های کلیدی مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر، 31 miRNA با افزایش بیان و 16 miRNA با کاهش بیان در اگزوزوم ها مشاهده شد. همچنین 341 ژن مشترک از هدف های miRNA و RNA-seq برای آنالیزهای بعدی انتخاب شدند. آنالیز GO نشان داد که ژن های مشترک به طور معناداری در انتقال لوسین، فعالیت فسفاتازی MAP کیناز و انتقال گلوتامین نقش دارند. آنالیز KEGG نیز پیش بینی کرد که ژن ها در پیری سلولی، مسیر پیام رسانی p53 و سیکل سلولی به صورت معناداری نقش دارند. 10 ژن کلیدی شامل CCNB1، BUB1، KIF20A،MKI67، FOXM1، BIRC5، NCAPH، ZWINT، GINS2 و ASF1B از شبکه میانکنش پروتیین-پروتیین شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج شامل شناسایی miRNAهای با تغییر بیان و مشخص کردن ژن های کلیدی در اگزوزوم های مشتق شده از سلول های سرطانی سرویکس بود. این مطالعه می تواند دیدگاه جدیدی را برای تعیین مکانیسم های بالقوه همراه با اگزوزوم های مشتق شده از سلول های سرطانی در پیشرفت سرطان سرویکس ارایه کند.

    کلیدواژگان: اگزوزوم، بیومارکر، سرطان سرویکس، مسیرهای پیام رسانی، miRNA، mRNA
  • پوریا ادیبی، رضا صحرایی، مجید وطن خواه، بی بی منا رضوی، طیبه زارعی، سمیرا زنبق، الهه رحمانیان، سمیه مهرپور* صفحات 69-77
    مقدمه

    سردرد پس از بی حسی نخاعی، یک مشکل شایع در زنان باردار تحت سزارین با بی حسی نخاعی می باشد. از بین روش های بی حسی ناحیه ای، بی حسی نخاعی یکی از رایج ترین روش ها جهت اعمال سزارین می باشد که عمدتا با دو تکنیک مدین و پارامدین انجام می شود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف مقایسه دو روش مدین و پارامدین بر میزان بروز سردرد پس از بی حسی نخاعی در زنان تحت بی حسی اسپاینال به صورت یک مطالعه مرور نظامند انجام گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه مرور نظامند جهت یافتن مقالات مرتبط، پایگاه های اطلاعاتی Scopus، PubMed، Magiran، SID، Medlib، Cochrane، Science Direct و موتور جستجوگر Google Scholar با کلید واژه های فارسی مدین، پارامدین، سردرد پس از بی حسی نخاعی، سزارین، بی حسی اسپاینال و کلید واژه های انگلیسی Median، Paramedian، PDPH، Cesarean Section، Spinal Anesthesia به دو زبان فارسی و انگلیسی، بدون محدودیت زمانی تا تاریخ 20 اردیبهشت 1402 جستجو شدند. جهت ارزیابی کیفی مقالات از چک لیست جداد استفاده شد.

    یافته ها

    مطالعات وارد شده در مرور سیستماتیک شامل 11 مطالعه و محدوده انجام مطالعات بین سال های 2021-2009 بود. در مجموع 1195 بیمار با کلاس بیهوشی 1 و 2 وارد مطالعه شدند. در 4 مطالعه بین دو رویکرد مدین و پارامدین هیچ تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه وجود نداشت. در 6 مطالعه روش پارامدین باعث بروز سردرد کمتر نسبت به مدین و در 1 مطالعه روش مدین باعث بروز سردرد کمتر نسبت به پارامدین شده بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از روش پارامدین نسبت به تکنیک مدین می تواند باعث بروز کمتر سردرد پس از بی حسی نخاعی بعد از عمل جراحی سزارین شود. پیشنهاد می شود متخصصین بیهوشی در صورت امکان از تکنیک پارامدین جهت بی حسی اسپاینال برای زنان تحت عمل جراحی سزارین استفاده کنند تا از بروز سردرد پس از بی حسی نخاعی بعد از عمل جراحی در این بیماران جلوگیری یا کاهش دهند.

    کلیدواژگان: بی حسی اسپاینال، پارامدین، سردرد، مدین
  • فرزانه صفاجو، فاطمه ناهیدی*، فضل الله احمدی صفحات 78-89
    مقدمه

    بلایای طبیعی، یکی از بحران های رو به افزایش در جهان می باشند. تاثیر این بحران ها بر روی زنان و دختران بالغ، بیشتر از سایر گروه های جامعه می باشد. نیازهای سلامت باروری زنان و دختران بالغ، یکی از مسایل مهم در زمان وقوع بحران های طبیعی است که نیازمند توجه ویژه می باشد. اگرچه میزان توجه به این موضوع، افزایش یافته است؛ همچنان، نیازهای سلامت باروری مورد غفلت قرار گرفته است. مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی تاثیر بلایای طبیعی بر نیازهای بهداشت باروری زنان و دختران سنین باروری انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مرور نظامند، بانک های اطلاعاتی Web of Science، PubMed، Scopus و Cochrane Library در بازه سال های 2023-2011 با استفاده از کلیدواژه های MESH شامل Natural disaster،Reproductive Health ، Women و Girl مورد جستجو قرار گرفتند. کیفیت مطالعات با توجه به چک لیست های STROBE و انستیتو جوآنا بریگز (JBI) ارزیابی شد و سپس 10 مطالعه واجد شرایط، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    زنان و دختران در طی بلایای طبیعی با مشکلات متعددی در رابطه با بهداشت باروری مواجه می شوند. نیازهای بهداشت باروری زنان و دختران در حین بلایای طبیعی شامل نیازهای مرتبط با سلامت مادر و کودک، بهداشت قاعدگی و تناسلی، بلوغ زودرس و دسترسی به خدمات سلامت باروری می باشد.

    نتیجه گیری

    وقوع بلایای طبیعی مانند سیل، سیل برق آسا و زلزله، باعث می شود نیازهای بهداشت باروری در زنان و دختران به خوبی تامین نگردد، بنابراین، زنان و دختران پس از آن دچار مشکلات عدیده ای می گردند. از این رو توصیه می گردد تا زیرساخت ها و آموزش های لازم جهت آمادگی در برابر وقوع بلایای طبیعی احتمالی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: بلایای طبیعی، دختران، زنان، سلامت باروری
  • مینا زینال زاده، مهدی نظری، منصور رضایی* صفحات 90-103
    مقدمه

    زنان مبتلا به اختلال سوء مصرف مواد مخدر احتمالا حین و پس از زایمان به مقادیر بیشتری از مواد مخدر برای بی دردی نیاز دارند؛ با این حال به دلیل محدود بودن تعداد مطالعات در این زمینه، مطالعه حاضر با هدف اختلال سوء مصرف مواد مخدر و نحوه مدیریت آن در زنان با سابقه سزارین انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مرور سیستماتیک که در طی بازه زمانی سال 2000 تا شش ماهه ابتدایی سال 2022 انجام شد، جهت یافتن مقالات مرتبط (منتشر شده به دو زبان فارسی و انگلیسی) پایگاه های اطلاعاتی PubMed،EMBASE ، Cochrane Library، Web Of science، Scopus، Mag-Iran و SID با کلیدواژه های درد، شدت درد، درد حاد، درد مزمن اوپیویید، سزارین، زایمان سزارین، اختلال سوء مصرف مواد مخدر، مدیریت درد، پیشگیری و بی دردی مورد جستجو قرار گرفتند.

    یافته ها

    زنان با سابقه سزارین که دارای اختلالات مصرف مواد مخدر هستند، با چالش های منحصر به فردی در دسترسی به درمان و حمایت مناسب مواجه می باشند. نتایج بر اهمیت مدل های مراقبت تلفیقی را که هم جنبه های فیزیکی و هم جنبه های روانی مدیریت اختلال مصرف مواد را مورد توجه قرار می دهند، تمرکز دارند. علاوه بر این، مداخلات تخصصی متناسب با نیازهای این جمعیت، مانند مراقبت های آگاهانه از تروما و برنامه های مصرف مواد پری ناتال، در بهبود نتایج موثر می باشند.

    نتیجه گیری

    کنترل بهینه درد پس از سزارین در زنان با اختلال سوء مصرف مواد مخدر شامل یک استراتژی چندوجهی با استفاده از مواد مخدر داخل نخاعی یا اپیدورال، استامینوفن و عوامل ضدالتهاب غیراستروییدی به عنوان خط اول است.

    کلیدواژگان: اختلال سوء مصرف مواد مخدر، درد، سزارین، مدیریت
  • میترا افتخاری یزدی، مرضیه ترکمن نژاد سبزواری، مهری سخدری* صفحات 104-108
    مقدمه

    حاملگی هتروتوپیک به معنای وجود همزمان حاملگی داخل رحمی و یک حاملگی خارج رحمی است. میزان بروز آن 1 در هر 30000 بارداری است. در این مطالعه یک مورد حاملگی هتروتوپیک با مورد اکتوپیک دارای ضربان قلب در ناحیه ایسم لوله فالوپ گزارش می شود.

    معرفی بیمار:

     بیمار خانم 31 ساله که در تاریخ 14/1/1399 با تاخیر قاعدگی به مدت 2 هفته و درد شکمی در ناحیه هیپوگاستر با ماهیت ثابت و پیشرونده که از حدود 3 روز قبل مراجعه شروع شده بود؛ به بیمارستان زنان شهیدان مبینی شهرستان سبزوار مراجعه کرده بود. LMP بیمار 6 هفته و 3 روز قبل بود. سابقه بیماری زمینه ای و مصرف داروی خاصی نداشت و علایم حیاتی پایدار بود. تهوع از قبل مراجعه و 2 نوبت استفراغ در اورژانس بیمارستان داشت. در معاینه شکم گاردینگ اختیاری، حساسیت و حساسیت برگشتی در ناحیه فوق عانه ای وجود داشت. سونوگرافی ترانس واژینال انجام و تیتراژ بتا درخواست شد. در سونوگرافی، تصویر کانون اکوفری به دیامتر تقریبی 7 میلی متر معادل 5 هفته و 2 روز در آدنکس سمت چپ به طور مجزا از تخمدان همراه با هماتوم 25*35 در اطراف آن مشاهده شد؛ که حاوی ضربان قلب جنین بود. تصویر یک ساک باداری به قطر تقریبی 15 میلی متر حاوی کیسه زرده و ضربان قلب در حفره آندومتر دیده شد. بیمار با تشخیص بارداری هتروتوپیک منتقل اتاق عمل شد. لوله سمت چپ در ناحیه ایسم حاوی توده 4*2 سانتی متر بود که کاملا آسیب دیده بود و در حال خونریزی فعال بود. سالپنژکتومی سمت چپ انجام شد. حاملگی داخل رحمی حفظ شد. بیمار در تاریخ 31/6/1399 با دردهای زایمانی مراجعه کرد؛ و تحت زایمان طبیعی بدون عارضه قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    حاملگی هتروتوپیک اکثرا در موارد استفاده از روش های کمک باروری اتفاق می افتد. موارد خودبه خودی حاملگی هتروتوپیک نادر است. تشخیص سریع و به موقع نقش اساسی در رویکرد درمانی دارد.

    کلیدواژگان: حاملگی، حاملگی خارج رحمی، حاملگی هتروتوپیک
|
  • Nayereh Ghomian, Seyedeh Sepideh Hoseini, Mostafa Zemorshidi, Majid Khadem-Rezaiyan * Pages 1-9
    Introduction

    Prolonged labor increases adverse maternal and neonatal outcomes. Very few interventions are known to shorten labor duration. The present study was performed with aim to evaluate the effect of intravenous dextrose-saline infusion compared with intravenous normal saline infusion on the duration of the active phase of labor in nulliparous women.

    Methods

    In this double-blind randomized clinical trial (blinding of patients and data analyst), which was performed in 2020-2021, 60 nulliparous women in the active phase of labor who had referred to the teaching hospitals of Mashhad University of Medical Sciences were randomized by block randomization method and allocated to two groups of receiving normal saline at a rate of 150cc per hour and dextrose at 5% saline at the same rate. The primary outcome was evaluating the duration of the active phase of the labor. Secondary outcomes included the duration of second phase of labor and the rate of cesarean section, maternal and neonatal outcomes. Data analysis was performed using SPSS statistical software (version 25) and Chi-square tests and Fisher's exact test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The basic variables were similar in the two groups. The active phase of labor and the second stage of labor was statistically lower in saline dextrose compared to the normal saline group (P<0.001). There was no significant difference between the two groups in the rate of cesarean section, the need for oxytocin, maternal complications, first and fifth minutes Apgar score, neonatal complications and the need for NICU (P> 0.05).

    Conclusion

    It seems that the use of dextrose-containing solutions in nulliparous women during labor shortens the duration of labor compared to normal saline.

    Keywords: Active phase of labor, Dextrose saline, Normal Saline, Nulliparous
  • Mohammad Pourahmadi, Sara Bagheri, Marzieh Rahimipour, Hossein Kargar Jahromi * Pages 10-18
    Introduction

    Taking many antiepileptic drugs such as sodium valproate during pregnancy has harmful and teratogenic effects. Therefore, the present study was performed with aim to compare the effect of sodium valproate and the less dangerous drug citronellol on the level of three variables for the diagnosis of nervous system abnormalities in mother and fetus.

    Methods

    In this experimental study, which was performed in 2019, eighteen adult female Wistar rats (200-220 g, 10 to 12 weeks) were divided into 3 groups of 6 including control, experimental 1 (receiving sodium valproate, 400 mg/kg) and experimental 2 (receiving citronellol, 400 mg/kg). Female rats were mated with male rats. After confirming pregnancy (vaginal plaque and vaginal smear), they intraperitoneally received sodium valproate and citronellol intraperitoneally on days 7, 8, 9 and 10 of pregnancy. On the 18th day of pregnancy, maternal serum, fetal serum, and amniotic fluid were sampled and free estriol, chorionic gonadotropin, and alpha phytoprotein were measured by ELISA method. Data analysis was done using SPSS statistical software (version 21) and ANOVA and Duncan's test. A p value of less than 0.05 was considered significant.

    Results

    The mean concentration of estriol, chorionic gonadotropin and alpha phytoprotein in maternal serum, fetal serum and amniotic fluid in citronellol group did not show any significant difference compared to the control group (p>0.05). However, in sodium valproate group, a significant decrease in the level of estriol and placental gonadotropin and a significant increase in alpha phytoprotein in maternal serum, fetal serum, and amniotic fluid were observed compared to the control and experimental groups 2 (p<0.05).

    Conclusion

    Citronellol as an antiepileptic drug with less side effects and greater safety can be used during pregnancy.

    Keywords: Alpha phytoprotein, Citronellol, estriol, placental gonadotropin, Rat
  • Hakimeh Vahedparast, Sherafat Akaberian, Fatemeh Hajinejad, Farnoosh Tavallali, Razieh Bagherzadeh * Pages 19-32
    Introduction

    Despite the adverse effects of post-caesarean pain relievers, few studies have compared non-pharmacological methods of pain control. The present study was conducted with aim to compare the effects of foot reflexology and Benson's relaxation on pain levels in women candidates for caesarean section.

    Methods

    This randomized controlled clinical trial study was conducted in 2019-2020 on 135 women candidates for caesarean section in Persian Gulf Martyrs hospital, Bushehr. The participants were selected via convenience sampling and divided into three groups using block randomization: reflexology, Benson's relaxation, and control. In the reflexology and Benson's relaxation groups, the intervention was performed two hours post-operation and six hours after the first time. Pain levels were measured using a visual pain scale immediately, 30 and 60 minutes after the procedure. The amount of pain medication was also recorded. Data were analyzed using SPSS (version 19) and chi-square, Fisher's exact, One-way ANOVA, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney, Friedman, and Wilcoxon tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Before the intervention, the mean pain ranks were not significantly different among the three groups (P>0.05). Immediately, 30 and 60 min after the intervention, the mean pain ranks were significantly lower in the two intervention groups than the control group (P<0.05). There were no significant differences among the three groups in pethidine intake (P=0.193). However, the control group received significantly higher amounts of ketorolac and diclofenac when compared to the two intervention groups (P<0.05).

    Conclusion

    Reflexology and Benson's relaxation techniques can reduce post-cesarean pain and analgesics. Therefore, nurses can use these two non- pharmacological pain control methods.

    Keywords: Cesarean section, Pain, Reflexology, Relaxation
  • Navid Kalani, Ali Sedaghat, Fatemeh Eftekharian, Nazanin Zahra Valizadeh, Marzieh Haghbeen * Pages 33-43
    Introduction

    Breast cancer is the most common cancer and one of the major causes of cancer deaths in women. The present study was conducted with aim to investigate the relationship between breast cancer and dietary patterns in women with breast cancer in Jahrom city.

    Methods

    This cross-sectional and analytical study was performed in 2021 on 107 women with breast cancer who referred to the Khatam Al-Anbia center in Jahrom city. The required information was collected through interviews and completing the food frequency questionnaire. Data analysis was done using SPSS software (version 21) and descriptive and inferential statistical tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    A significant inverse correlation was seen between the duration of receiving chemotherapy and the frequency of fast food consumption (r=-0.201, P=0.046). There was no significant difference in terms of disease pathology, disease stage, lymphatic involvement and cancer vascular involvement in food frequency in any of the foods (P>0.05), but people with breast cancer recurrence had a lower mean frequency of chocolate consumption than those who had no recurrence (P=0.025). People with breast cancer metastasis had a lower mean frequency of coffee consumption (P=0.009) and more fast food consumption (P=0.024) than those without cancer metastasis. The frequency of consumption of chocolate and fried foods was significantly higher in deceased people than in surviving persons (P<0.05).

    Conclusion

    In this study, there was a significant relationship between breast cancer and food patterns, including a positive correlation with tea and soda consumption, a negative correlation with fast food consumption, and a difference in chocolate and coffee consumption in people with cancer in terms of recurrence and metastasis. More studies are needed to compare the dietary patterns of these people with healthy ones in Jahrom city to find the causes between nutritional disorders and breast cancer.

    Keywords: Breast Cancer, fast food, Food Frequency
  • Roya Tabasi, Maryam Moradi *, Roshanak Salari, Vahid Ghavami, Negar Asgharipour, Farideh Akhlaghi Pages 44-54
    Introduction

     Postpartum blues is a transient period of increased emotional reactivity that occurs in approximately half of women in the first week after delivery. Due to the high prevalence of postpartum blues and its adverse effects on the mother, baby, and the family, as well as the acceptance of complementary medicine and aromatherapy, especially in women, and the sedative effects of rose essential oil, the present study was performed with aim to determine the effect of aromatherapy with the rose essential oil on postpartum blues in primiparous women.

    Methods

    This randomized clinical trial study with a placebo group was conducted in 2022 on 65 primiparous women admitted to Omolbanin Hospital in Mashhad. The data was completed through demographic-obstetrical information form, Stein postpartum blues questionnaire and Rosenberg's social support and self-esteem scale, Paswald scale, and Rothen fatigue intensity scale. Rose essential oil was used in the intervention group, and in the placebo group, sweet almond oil was used in the same way. The postpartum blues scores were measured on the 4th, 10th, and 14th days. Data analysis was done using SPSS statistical software (version 22) and Independent t-test, Man-Whitney, Chi-square and Fisher's exact tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There was no statistically significant difference between the two groups in terms of the postpartum blues score before the intervention (P=0.246). But after intervention, the postpartum blues score in the intervention group was significantly lower than the placebo group on the 4th, 10th, and 14th days after delivery (P<0.001).

    Conclusion

    Aromatherapy with rose essential oil was effective and safe in reducing postpartum blues in primiparous women.

    Keywords: Aromatherapy, Maternal grief, Postpartum Blues, Primiparous, Rose essential oil
  • Marzieh Naderi Boldaji, Kambiz Ahmadi, Somayeh Reiisi * Pages 55-68
    Introduction

    Cervical cancer is the fourth most common cancer among women worldwide and is a heterogeneous disease. The exosomal miRNAs could be applied as diagnostic biomarkers and therapeutic targets in cervical cancer. The present study was performed with aim to use a bioinformatics analysis to identify key miRNAs and related genes and pathways in exosomes derived from cervical cancer cells.

    Methods

    In this study, the differential expression of exosomal miRNA and RNAs in healthy and HeLa cells was investigated by analyzing the GEO database for miR-seq and RNA-seq in R software. Subsequently, overlapped miRNA target genes and differentially mRNA from exosome were selected and then, GO and KEGG pathway analysis was performed. The overlapped genes were integrated to construct a PPI network and hub genes selection.

    Results

    In the present study, it was observed that 31 miRNAs were upregulated and 16 miRNAs were downregulated in exosomes. Also, 341 overlapped genes from miRNAs targets and mRNA-seq were selected for future analysis. GO analysis indicated that overlapped genes were significantly enriched in the leucine transport, MAP kinase phosphatase activity, and glutamine transport. KEGG analysis suggested that the genes were enriched in cellular senescence, p53 signaling pathway and cell cycle. The top ten genes including CCNB1, BUB1, KIF20A, MKI67, FOXM1, BIRC5, NCAPH, ZWINT, GINS2, and ASF1B were identified from the PPI network.

    Conclusion

    The results identified key miRNAs with altered expression and characterizing key genes in exosomes derived cervical cancer cells. This study will provide novel insights to determine the potential mechanisms associated exosomes derived from cancer cells in cervical cancer progression.

    Keywords: Biomarker, Cervical Cancer, Exosome, miRNA, mRNA, Signaling pathway
  • Pourya Adibi, Reza Sahraei, Majid Vatankhah, Bibi Mona Razavi, Tayyebeh Zarei, Samira Zanbagh, Elahe Rahmanian, Somayeh Mehrpour * Pages 69-77
    Introduction

    Headache after spinal anesthesia is a common problem in pregnant women undergoing cesarean section with spinal anesthesia. Among the regional anesthesia methods, spinal anesthesia is one of the most common methods for cesarean section, which is mainly performed with median and paramedian techniques. Therefore, this systematic review study was conducted with aim to compare two methods of median and paramedian on the incidence of postdural puncture headache (PDPH ) in women under spinal anesthesia.

    Methods

    In this systematic review study, to find the related articles, Scopus, PubMed, Magiran, SID, Medlib, Cochrane, Science Direct databases and Google Scholar search engine were searched using the keywords of median, paramedian, postdural puncture headache, caesarean section, and spinal anesthesia in both Persian and English languages without time limit until 20 May 2023. Jadad checklist was used to evaluate the quality of the articles.

    Results

    The studies entered in the systematic review included 11 studies and the studies were conducted in 2009-2021. A total of 1195 patients with anesthesia class 1 and 2 were included in the study. In 4 studies, there was no statistically significant difference between the two groups of median and paramedian approaches. In 6 studies, the paramedian method caused fewer headaches than median method. In one study, median method caused fewer headaches than paramedian method.

    Conclusion

    The use of the paramedian method compared to the median technique can cause a lower incidence of PDPH after cesarean surgery. It is suggested that anesthesiologists use the paramedian technique for spinal anesthesia for women undergoing cesarean surgery, if possible, in order to prevent or reduce the occurrence of PDPH after surgery in these patients.

    Keywords: Headache, Median, Paramedian, Spinal anesthesia
  • Farzaneh Safajou, Fatemeh Nahidi *, Fazlollah Ahmadi Pages 78-89
    Introduction

    Natural disasters are one of the crises which are increasing all around the world. The effect of these disasters is more intense on adult girls and women than other groups of the society. Reproductive health needs of women and adult girls are one of the important issues at the time of natural disasters, which needs special attention. Although more attention has been paid to this issue, the reproductive health needs of this group are still neglected. The present review study was performed with aim to evaluate the effect of natural disasters on the reproductive health needs of women and girls of reproductive age.

    Methods

    In this systematic review, Web of Science, PubMed, Scopus and Cochrane Library databases were searched between 2011 and 2023 using MESH keywords including Natural disaster, Reproductive Health, Women and Girl. The quality of the studies was assessed by the checklists of STROBE and Joanna Briggs Institute (JBI), and finally, ten eligible studies were used for analysis.

    Results

    Women and girls face many problems related to reproductive health during natural disasters. Reproductive health needs of women and girls during natural disasters include needs related to mother and child health, menstrual and genital health, early puberty and access to reproductive health services.

    Conclusion

    The occurrence of natural disasters such as floods, flash floods and earthquakes leads to ignorance of reproductive health requirements of women and girls. Therefore, they may face many problems in these conditions. Hence, it is recommended to provide necessary infrastructures and trainings in order to prepare for possible natural disasters.

    Keywords: Girls, Natural Disasters, Reproductive health, Women
  • Mina Zeynalzade, Mehdi Nazari, Mansour Rezaei * Pages 90-103
    Introduction

    Women with drug use disorder probably need larger amounts of drugs for analgesia during and after childbirth; however, due to the limited number of studies in this field, the present study was conducted with aim to evaluate drug use disorder and how to manage it in women with history of caesarean section.

    Methods

    In this systematic review study which was conducted during 2000 until the first six months of 2022, in order to find related articles (published in both Persian and English), databases of PubMed, EMBASE, Cochrane Library, Web Of Science, Scopus, Mag-Iran and SID were searched using the keywords of pain, pain intensity, acute pain, chronic opioid pain, cesarean section, cesarean delivery, drug abuse disorder, pain management, prevention and analgesia.

    Results

    Women with a history of caesarean who had drug use disorders faced unique challenges in accessing appropriate treatment and support. The results focused on the importance of integrated care models that addressed both the physical and psychological aspects of drug use disorder management. Additionally, specialized interventions tailored to the needs of this population, such as trauma-informed care and perinatal substance use programs, were found to be effective in improving outcomes.

    Conclusion

    Optimal control of post-cesarean pain in women with drug abuse disorder includes a multifaceted strategy using intrathecal or epidural drugs, acetaminophen and non-steroidal anti-inflammatory agents as the first line.

    Keywords: Cesarean section, drug use disorder, management, Pain
  • Mitra Eftekhari Yazdi, Marzie Torkmannejad Sabzevari, Mehri Sakhdari * Pages 104-108
    Introduction

    Heterotopic pregnancy means the coexistence of an intrauterine pregnancy and an ectopic pregnancy. Its incidence is 1 in 30,000 pregnancies. In this study, we report a heterotopic pregnancy with ectopic pregnancy and having heart rate in isthmus region of fallopian tube.

    Case presentation

    The patient was a 31-years-old woman who had referred to Mobini hospital of Sabzevar city in 2/4/2020 with menstruation delay for 2 weeks and abdominal pain in the hypogastric area with a constant and progressive nature that started about 3 days before the visit. Last menstruation period was 6 weeks and 3 days ago. She had no history of underlying disease or special drug use, and vital signs were stable. She had nausea before visiting and 2 episodes of vomiting in the emergency room of the hospital. In abdominal examination, there was optional guarding and suprapubic tenderness and rebound tenderness. Transvaginal ultrasound and beta titration was performed. In the ultrasound, an echo free focus was seen in the left adnexa with a diameter of 7 mm equivalent to 5 weeks and two days, separately from the ovary, along with a 25×35 mm hematoma around it; which contained the heartbeat of the fetus. A gestational sac with a diameter of 15 mm containing the yolk sac and heartbeat was seen in the endometrial cavity. The patient was transferred to the operating room with the diagnosis of heterotopic pregnancy. The left tube contained a mass of 2×4 cm in the isthmus area, which was completely damaged and was actively bleeding. A left salpingectomy was performed. The intrauterine pregnancy was preserved. The patient referred with labor pain on 6/31/2019 and underwent NVD.

    Conclusion

    Heterotopic pregnancy mostly occurs in the cases of using assisted reproductive methods. Spontaneous cases of heterotopic pregnancy are rare. Rapid and timely diagnosis plays an essential role in the treatment approach.

    Keywords: ectopic pregnancy, Heterotopic pregnancy, pregnancy