فهرست مطالب

نشریه سلامت معنوی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 6، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین سلامی* صفحات 139-140
  • مینو اسدزندی* صفحات 141-152
    زمینه و هدف

    تحقق رویکرد سلامت همه جانبه، رشد معنویت و اخلاق اسلامی در جامعه، نیازمند خدمات سلامت معنوی مبتنی بر نظریه های علمی است. نظام سلامت نیازمند ارایه مراقبت های سلامت معنوی در طیف سلامت و بیماری، درتمام سطوح پیشگیری و در طول عمر است. این مطالعه با هدف آسیب شناسی خدمات سلامت معنوی ایران به منظور طراحی اقدامات هدفمند برای شکل دادن به آینده ای مطلوب انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه آینده پژوهی اسلامی طی 18 ماه بر مبنای مدل منطقی و همکاران در سه مرحله اجرا شد: 1) مرحله  تحلیلی: مرور غیر سیستماتیک شواهد با پروتکل PRISMA و جستجوی شواهد دینی و علمی در سه دهه اخیر در پایگاه های علمی. تحلیل 32 مقاله بر مبنای مدل آنالیز مفهومی واکر و آوانت؛ 2) مرحله تفسیری: مبتنی بر نظریه شخصیت و نظریه آسیب شناسی مدل قلب سلیم؛ 3) مرحله شهودی: به وسیله تحلیل محتوایی داده های حاصل از مصاحبه با 25 نفر از خبرگان ملی. جهت بررسی استحکام، دقت، کامل بودن، امکان درک منطقی یافته ها علاوه بر پیشنهادات مورس و همکاران، از دو پنل تخصصی در گروه سلامت معنوی فرهنگستان علوم پزشکی استفاده شد.

    یافته ها

    چالش ها درسه بخش احصا شدند: 1) حوزه تحقیقاتی: عدم نظارت فقهی برتحقیقات، عدم استفاده دانشگاهیان از شواهد دینی، تهیه پرسشنامه های سنجش دینداری، کمبود نظریه پردازی؛ 2) بخش آموزشی: عدم آموزش سلامت معنوی در دانشگاه ها، عدم تربیت اساتید منتور معنوی، کمبود درسنامه سلامت معنوی؛ 3) حوزه خدمات بالینی: فقدان استاندارهای خدمات سلامت معنوی، عدم سنجش شایستگی مراقبان معنوی، بی توجهی به نیازهای معنوی مردم، مغفول ماندن خود مراقبتی معنوی، عدم اجرای مراقبت معنوی مبتنی بر نظریه های علمی.

    نتیجه گیری

    برای طراحی آینده مطلوب سلامت معنوی، تهیه استانداردهای بالینی، تربیت اساتید منتور، آموزش طولی مبتنی بر شایستگی، ارایه خدمات سلامت معنوی مبتنی بر نظریه های علمی توسط تیم درمانی واجد شایستگی و مجوز توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اسلام، آینده پژوهی، آسیب شناسی، خدمات سلامت، معنویت
  • مهرنوش پرتوی راد، امین حسینی، شایان علیجان پور، اکرم سادات حسینی* صفحات 153-162
    زمینه و هدف

    مفهوم معنویت در بیماران قلبی نیازمند تحلیل و بررسی بیشتر است؛ لذا هدف مقاله حاضر تحلیل مفهوم معنویت در بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد است.

    روش ها

    در این مطالعه از رویکرد تکاملی تحلیل مفهوم راجرز استفاده شد. در این روش وامدار، رویکرد استقرایی و تحلیل دقیق بوده و تمرکز مطالعه بر جمع آوری و تحلیل داده های خام استوار بوده و هدف، شفاف کردن مفهوم، موارد استعمال رایج آن و آشکارسازی ویژگی های آن جهت توسعه و تکامل بیشتر مفهوم است.

    یافته ها

    ارتباط با خدا، زندگی پس از مرگ، تقویت ایمان و تحول معنایی در بعد ویژگی های مفهوم معنویت در بیماران استخراج شد. همچنین پیشایندها و پیامدهای مفهوم معنویت مطرح گردیده و سپس مفاهیم مرتبط و مثال نمونه ذکر گردید.

    نتیجه گیری

    معنویت در بیماران سکته قلبی، تحت عناوین ارتباط با خدا، زندگی پس از مرگ، تقویت ایمان و تحول معنایی تعیین گردید. پیشایندها تحت دو عنوان کلی عوامل با تاثیر مثبت و عوامل با تاثیر منفی بر مفهوم معنویت در نظر گرفته شد و در نهایت، مشخص شد که مفهوم معنویت در بیماران سکته قلبی با پیامدهای بسیار مهمی نظیر ایجاد امید، آرامش و آسایش همراه است. این موارد همراه یکدیگر می تواند بیش از پیش سبب ارتقای سلامت این بیماران شود. بررسی موارد یادشده در مطالعه می تواند نقش مهمی در تحلیل مفهوم معنویت در بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد داشته باشد.

    کلیدواژگان: معنویت، سکته قلبی، تحلیل مفهوم، راجرز
  • زینب احمدپور، ابراهیم نعیمی*، عماد یوسفی صفحات 163-169
    زمینه و هدف

    افزایش تنظیم هیجانات موجب پیشرفت و رشد افراد می شود. درمان هستی شناسی اسلامی نقش مهمی در سلامت روانی و جسمی آن ها دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر بخشی درمان هستی شناسی اسلامی بر دشواری تنظیم هیجانات در نوجوانان (12 تا 17 سال) دختر شهرستان شهر بابک بود.

    روش ها

    روش پژوهش از نوع نیمه تجربی و پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه نوجوانان دختر (17-12 سال) مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر بابک در سال 1400-1399 با مشکل دشواری در تنظیم هیجانات بودند که 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه دشواری تنظیم هیجان گرتز و روم (2004) بود. مداخله درمان هستی شناسی اسلامی طی 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای دوبار در گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد. سطح معنا داری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد، درمان هستی شناسی اسلامی بر دشواری تنظیم هیجانات نوجوانان دختر شهرستان شهر بابک در سطح معناداری 0/001<p موثر است. میانگین و انحراف استاندار متغیر دشواری تنظیم هیجانات از 15/43 ± 106/21 در مرحله پیش آزمون به 22/09 ± 79/41 کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    هستی شناسی اسلامی با گسترش دید هستی شناسانه افراد نسبت به اعمال، اهداف و رفتارهای خود به تنظیم هیجانی آن ها کمک می کند. با توجه به اثربخشی درمان هستی شناسی اسلامی بر دشواری تنظیم هیجانات، می توان از این درمان برای کاهش مشکلات روانشناختی نوجوانان دختر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: هستی شناسی اسلامی، دشواری تنظیم هیجانات، نوجوانان دختر
  • سید روح الله موسوی زاده، محمد ترکان* صفحات 170-176
    زمینه و هدف

    ضرورت و نیاز جامعه پزشکی به جنبه های معنوی در نظام آموزش پزشکی کشور و آموزش نحوه پرداختن به آن، در حال ایجاد می باشد. در این مطالعه با هدف تدوین سرفصل های آموزشی ویژه جامعه پزشکی دانشگاه علوم پزشکی، برنامه آموزش سلامت معنوی مبتنی بر رویکرد اسلامی، طراحی شده است.

    روش ها

    در این مطالعه در طی سال های 1399 تا 1401 با مروری بر منابع و پژوهش های مربوط به مهارت های معنوی و معنویت در سلامت، رویکردهای کل نگر و نظام مند به انسان، گام های تدوین سرفصل های آموزشی متناسب با نیازسنجی صورت گرفته، برداشته شد و اهداف و راهبردهای آموزشی بر اساس سرفصل ها تدوین شد. روش تایید محتوای آموزشی در 5 پنل اختصاصی با حضور 13 کارشناس متخصص در حوزه سلامت معنوی، آموزشی و برنامه ریزی مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    راهبرد آموزشی سلامت و مراقبت معنوی در قالب 5 محور تعیین شد. آشنایی با اهمیت، چرایی و ضرورت سلامت و مراقبت معنوی در کار بالینی، مفهوم شناسی و مبانی سلامت معنوی با رویکرد اسلامی، راهنمای بالینی در سلامت و مراقبت معنوی، مهارت های لازم در سلامت معنوی، آشنایی با انواع مراقبت های معنوی، از جمله این محورها می باشد.

    نتیجه گیری

    آموزش پزشکی در ایران در عین برخورداری از ویژگی های ممتاز، ضعف ها و کاستی های مهمی دارد. از جمله آموزش سلامت و مراقبت معنوی در دوران آموزش در دانشگاه های علوم پزشکی است. نوشتار حاضر که مبتنی بر کنکاش علمی و تجارب بالینی اساتید متخصص با رویکرد اسلامی در راستای دانش افزایی آموزشی و کسب مهارت های لازم متناسب بانیازهای معنوی جامعه پزشکی می باشد، گامی در رفع این کاستی است.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی اسلامی، درس سلامت معنوی، آموزش پزشکی، نیازهای معنوی
  • فریده انصافداران*، محمود نجابت، میترا امینی صفحات 177-186
    زمینه و هدف

    سلامت معنوی در ادبیات آموزش پزشکی، به عنوان جوهر ذاتی و عنصری فرهنگ محور تلقی می شود که در هر جامعه ای به صورت منحصربه فرد بروز پیدا می کند. پرداختن به سلامت معنوی در سیستم های آموزشی و درمانی منوط به برنامه ریزی درست در این زمینه است. بنابراین هدف از این مطالعه، تبیین زیرساخت های موردنیاز برای ورود مباحث سلامت معنوی به آموزش پزشکی از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود.

    روش ها

    این مطالعه کیفی با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شد. داده های مطالعه از طریق مصاحبه حضوری و نیمه ساختاری با 15 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، گردآوری و با استفاده از روش کدگذاری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از تحلیل مصاحبه های پژوهش، منجربه شناسایی 4 مقوله اصلی برنامه ریزی، اجرا، محتوا و اساتید شد. مقوله برنامه ریزی شامل 5 مفهوم بسترسازی، زمان بندی مناسب، برگزاری کارگاه، قرار گرفتن در چارت دروس انتخابی و برگزاری به صورت دوره فلوشیپ بود. مقوله اجرا شامل 4 مفهوم حضوری بودن آموزش ها، عدم تکلیف محوری، تعاملی بودن آموزش ها و کلاس ها و آموزش بر مبنای استدلال بود. مقوله محتوا شامل 4 مفهوم عملیاتی و کاربردی بودن محتوای ارایه شده، مبتنی بر رفرنس های علمی موجود، محتواهای دارای پشتوانه پژوهشی، ترکیبی از مباحث روز دنیا در حوزه سلامت معنوی و مطالعات بومی شده مبتنی بر بافت فرهنگی-مذهبی کشور بود. مقوله اساتید شامل 4 مفهوم ویژگی های رفتاری اساتید، تنوع جنسیتی، بین رشته ای بودن اساتید، دارای تخصص در حوزه های مختلف پزشکی بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این مطالعه برای ورود مباحث سلامت معنوی به صورت کاربردی در سیستم آموزش پزشکی، لازم است تدابیر لازم در جهت برنامه ریزی، زمان بندی مناسب، شیوه اجرا و اساتید آموزش دهنده، اندیشیده تا با توجه به ارزش های مذهبی کشور و در نظر گرفتن متغیرهای فرهنگی و اجتماعی تبدیل به یک آموزش حرفه ای و نظام مند گردد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، آموزش پزشکی، پژوهش کیفی، دانشجویان علوم پزشکی
  • عاطفه حیرت، مریم صف آرا، محبوبه عبدالرحیمی* صفحات 187-196
    زمینه و هدف

    سلامت معنوی اسلامی وضعیتی است که فرد در سایه بینش و تعقل، وحی و رسل، با انجام رفتارهای اختیاری شایسته، در ساحت های فردی و اجتماعی رو به تعالی الهی پیش می رود. سلامت معنوی زوجین، بنیان گذاران جوامع، بر کارایی آن ها موثر است. لذا، در این مطالعه توصیفی-کتابخانه ای پیشایندهای سلامت معنوی در زوجین مسلمان بررسی می شود.

    روش ها

    جهت جمع آوری داده ها در پایگاه های گوگل اسکولار، نورمگز، مگیران و SID، کلیدواژه های «سلامت معنوی»، «معنویت»، «زوجین»، «همسران» و معادل انگلیسی آن ها در بازه زمانی 1400-1360 جستجو شد. پس از بررسی 36 مستند، پیشایندهای سلامتی معنوی زوجین در متون اسلامی با روش تحلیل محتوای قراردادی استخراج شد.

    یافته ها

    139 کد حاصله در شش زیرطبقه (موثر بر مدیریت خانواده، موثر بر روابط جنسی، معنوی، رفتاری، عاطفی و شناختی) طبقه بندی شدند. در این مقاله داده های مرتبط با پیشایندهای سلامتی معنوی موثر بر دو زیرطبقه «روابط عاطفی» و «شناختی» زوجین ارایه شد. زیرطبقه اول شامل هفت مورد ابراز محبت، بخشودگی و عذرخواهی، احترام و قدرشناسی، صداقت، شادی، آرامش و تسکین و رعایت حدود تعلق عاطفی است. زیرطبقه دوم شامل پنج مورد حل تعارض، درک متقابل و تفاهم، خوش بینی و اعتماد، قناعت و تعدیل انتظارات، رعایت انصاف و عدالت است.

    نتیجه گیری

    ارتقای مهارت های ارتباط بین فردی و ویژگی های نگرشی-احساسی با ایجاد رابطه عاطفی زوجین؛ همچنین صرف زمان کافی جهت انتخاب همسر هم کفو و شناخت وی، صراحت در بیان انتظارات و پرورش ویژگی های شخصیتی با ایجاد رابطه شناختی زوجین بر سلامتی معنوی آن ها تاثیر مثبت می گذارند.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، معنویت، اسلام، قرآن، زوجین
  • زهره آقامیری، محسن صابری اسفیدواجانی، مژگان سپاه منصور* صفحات 197-207
    زمینه و هدف

    پرستاران که بخش عمده ای از نظام سلامت را تشکیل می دهند، بیشتر از سایر افراد شاغل در نظام سلامت تحت تاثیر بحران کرونا قرار گرفته اند. جهت آمادگی برای مقابله با بحران ها و بهبود وضعیت نظام سلامت لازم است تا پرستاران از سطح سلامت جسمی و روانی و خودکارآمدی شغلی مناسب برخوردار باشند. هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و بهزیستی معنوی با خودکارآمدی شغلی پرستاران بخش های کرونا است.

    روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه پرستاران شاغل در بخش های کرونای بیمارستان بقیه الله (عج) در سال 1400 بودند. نمونه آماری 82 نفر از پرستاران بخش های کرونا بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از سه پرسشنامه سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت Walker (1987)، پرسشنامه بهزیستی معنوی دهشیری و همکاران (1392) و پرسشنامه استاندارد خودکارآمدی شغلی Bandura (1977) جمع آوری و با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی (همبستگی و رگرسیون) تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد بین متغیرهای سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و بهزیستی معنوی با خودکارآمدی شغلی پرستاران بخش های کرونا رابطه وجود دارد. همچنین مولفه های سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و بهزیستی معنوی روی هم رفته به مقدار 43/5 درصد از خودکارآمدی شغلی پرستاران بخش کرونا را تبیین می کند. مولفه رشد معنوی با 0/544β =  و مولفه رابطه با خود با 0/545β =  رابطه معناداری با خودکارآمدی شغلی پرستاران دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد خودکارآمدی شغلی پرستاران بر اساس سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و بهزیستی آنان قابل پیش بینی است. بنابراین لازم است برنامه های آموزشی مناسب جهت ارتقای سبک زندگی و بهزیستی معنوی پرستاران در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، سلامت، بهزیستی معنوی، خودکارآمدی شغلی، پرستار
|
  • Hossein Salami* Pages 139-140
  • Minoo Asadzandi* Pages 141-152
    Background and Aim

    Implementing holistic health, the development of spirituality, and Islamic morality in society requires theory-based spiritual health services. The health system needs to provide spiritual health care in the spectrum of health and disease, at all levels of prevention and throughout life. This study aimed to explain the pathology of Iranian spiritual health services to design targeted measures to shape a desirable future.

    Methods

    This Islamic futurology was conducted in 18 months based on the Manteghi et al. model in three stages: 1) Analytical phase:non-systematic review of evidence with PRISMA protocol by searching for religious and scientific evidences during the last three decades in scientific databases and analysis of 32 articles based on Walker and Avant conceptual analysis model; 2) Interpretive stage: based on the personality theory and pathology theory of the Sound Heart model; 3) Intuitive phase: by content analysis of data obtained from interviews with 25 national experts. To check the strength, accuracy, completeness, and possibility of logical understanding of the findings, in addition to Morse et al.'s suggestions, two specialized panels were conducted in the Spiritual Health Department of the Academy of Medical Sciences.

    Results

    The challenges were listed in three sections: 1) Research field: lack of jurisprudential supervision of research, lack of use of religious evidence by academics, preparation of religiosity assessment questionnaires, lack of theorizing; 2) Educational field: lack of spiritual health education in the university, lack of training of spiritual mentor professors, lack of spiritual health textbooks; 3) Clinical services field: lack of standards for spiritual health services, lack of assessment of competence of spiritual caregivers, neglect of spiritual needs of people, neglect of spiritual self-care, lack of implementation of theory-based spiritual care.

    Conclusion

    To design the ideal future of spiritual health, it is recommended to prepare clinical standards, -to train mentor professors, to implement competency-based longitudinal training, and provide theory-based spiritual health services by a qualified and licensed treatment team.

    Keywords: Islam, Futurology, Pathology, Health Services, Spirituality
  • Mehrnoosh Partovirad, Amin Hosseini, Shayan Alijanpour, Akram Sadat Hosseini* Pages 153-162
    Background and Aim

    The concept of spirituality in heart attack patients needs more clarification and indexing. This study was conducted to analyze the concept of spirituality in patients with myocardial infarction.

    Methods

    In this study, the evolutionary approach of Rogers concept analysis was used. In this borrowed method, the approach is inductive and detailed analysis, and the focus of the study is based on the collection and analysis of raw data, and the goal is to clarify the concept, its common uses, and to reveal its characteristics for further development and evolution of the concept.

    Results

    Communication with God, life after death, strengthening of faith, and meaningful transformation were extracted in the dimensions of characteristics of the concept of spirituality in patients. Also, the antecedents and consequences of the concept of spirituality were discussed, and then related concepts and examples were mentioned.

    Conclusion

    Spirituality in heart attack patients was determined under the headings of communication with God, life after death, strengthening of faith, and meaningful transformation. The antecedents were considered under the two general headings of factors with a positive effect and factors with a negative effect on the concept of spirituality, and finally, it was found that the concept of spirituality in heart attack patients is associated with very important consequences such as creating hope, peace, and comfort. These things together can improve the health of these patients even more, and the familiarity and understanding of it can play an important role in creating the correct attitude of nurses towards these patients.

    Keywords: Spirituality, Heart Attack, Concept Analysis, Rogers
  • Zainab Ahmadpour, Ebrahim Naimi*, Emad Yousefi Pages 163-169
    Background and Aim

    increasing the regulation of emotions leads to the progress and growth of people. Islamic ontology therapy plays an important role in their mental and physical health. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of life review therapy based on Islamic ontology on the difficulty of regulating emotions in adolescent girls (12-17 years old) in Shahrbabak city.

    Methods

    The research method was semi-experimental and pre-test, post-test with a control group. The statistical population of this research included all adolescent girls (12-17 years old) who referred to counseling centers in Shahrbabak in 2020 with difficulty in regulating emotions, 30 of them (15 in the experimental group and 15 in the control group) Available options were selected. Data collection tool was Gertz and Rome (2004) emotion regulation difficulty questionnaire. The intervention of life review therapy based on Islamic ontology was implemented during 8 sessions of 90 minutes twice a week in the experimental group and the control group did not receive any training. Data analysis was done with descriptive tests (mean and standard deviation) and covariance analysis using SPSS version 24 software. A P-value less than 0.05 was considered significant.

    Results

    The results of the multivariate covariance analysis test showed that Islamic ontology therapy is effective on the difficulty of regulating the emotions of adolescents (12-17 years old) in Shahrbabak city at a significance level of P<0.001. The mean and standard deviation of the emotion regulation difficulty variable decreased from 106.21 ± 15.43 in the pre-test phase to 79.41 ± 22.09.

    Conclusion

    Islamic ontology helps to regulate people's emotions by expanding their ontological view of their actions, goals, and behaviors. Considering the effectiveness of Islamic ontology therapy on the difficulty of regulating emotions, this treatment can be used to reduce the psychological problems of adolescent girls.

    Keywords: Islamic Ontology, Difficulty in Regulating Emotions, Adolescent Girls
  • Seyed Rohollah Mosavizadeh, Mohammad Torkan* Pages 170-176
    Background and Aim

    The necessity and need of the medical community for spiritual aspects in the country's medical education system and how to deal with it is being created. In this study, a spiritual health education program based on the Islamic approach has been designed to compile educational topics for the medical community of the University of Medical Sciences.

    Methods

    In this study, from 2020 to 2022, with a review of sources and research related to spiritual skills and spirituality in health, holistic and systematic approaches to human beings, steps were taken to develop educational topics according to needs assessment, and the aims and educational strategies were developed based on the headings. The method of approving educational content was approved in 5 dedicated panels with the presence of 13 experts in the field of spiritual health, education, and planning.

    Results

    The educational strategy of health and spiritual care was determined in the form of 5 axes. Familiarity with the importance, why and necessity of health and spiritual care in clinical work, conceptualization and basics of spiritual health with Islamic approach, clinical guide in health and spiritual care, necessary skills in spiritual health, familiarity with types of spiritual care, from It is the sentence of these axes.

    Conclusion

    Medical education in Iran, while having excellent features, has important weaknesses and shortcomings. It includes health education and spiritual care during training in medical universities. The present article, which is based on the scientific research and clinical experiences of expert professors with an Islamic approach in the direction of increasing educational knowledge and acquiring the necessary skills following the spiritual needs of the medical community, is a step in solving this deficiency.

    Keywords: Islamic Spiritual Health, Spiritual Health Lesson, Medical Education, Spiritual Needs
  • Faride Ensafdaran*, Mahmoud Nejabat, Mitra Amini Pages 177-186
    Background and Aim

    In the medical education literature, spiritual health is considered an intrinsic essence and an essential element of culture, and it appears uniquely in every society. Dealing with spiritual health in educational and therapeutic systems depends on proper planning. Therefore, this study aims to explain the necessary infrastructure for the introduction of spiritual health issues into medical education from the perspective of Shiraz University of Medical Sciences students.

    Methods

    This qualitative study was conducted using the content analysis method. The data were collected via face-to-face and semi-structured interviews with 15 students of Shiraz University of Medical Sciences who were selected by purposive sampling and analyzed using the coding method.

    Results

    The results obtained from the analysis of research interviews led to the identification of 4 main categories of planning, implementation, content, and professors. The planning category included 5 concepts of foundation, proper timing, holding a workshop, being included in the chart of elective courses, and holding a fellowship course. The implementation category included 4 concepts face-to-face training, non-assignment-oriented, interactive training and classes, and reasoning-based training. The content category included 4 operational and practical concepts of the presented content, based on existing scientific references, content with research support, a combination of current topics in the field of spiritual health, and localized studies based on the cultural-religious context of the country. The category of professors included 4 concepts: behavioral characteristics of professors, gender diversity, interdisciplinary nature of professors, and having expertise in different fields of medicine.

    Conclusion

    According to the findings, for the inclusion of spiritual health issues in a practical way in the medical education system, it is necessary to think about the necessary measures in terms of planning, proper timing, implementation method, and teaching professors so that it becomes a professional and systematic education considering the religious values of the country and the cultural and social variables.

    Keywords: Spiritual Health, Medical Education, Qualitative Research, Medical Students
  • Atefeh Heyrat, Maryam Safara, Mahbobeh Abdolrahimi* Pages 187-196
    Background and Aim

    Islamic spiritual health is a state in which a person leads to divine, excellence, in the shadow of insight and reasoning, revelation and mission, by making proper optional behaviors in personal and social fields. The spiritual health of couples, founders of societies, affects their efficiency. Therefore, in this descriptive-library study, the antecedents of the spiritual health of Muslim couples are investigated.

    Methods

    To collect data, Google Scholar, Normags, Magiran, and SID databases were searched with the keywords of "spiritual health", "spirituality", "couples", and "spouses", and their English equivalents in 1980-2020. After reviewing 36 documents, the antecedents of the spiritual health of couples in Islamic texts were extracted by the conventional content analysis method.

    Results

    The resulting 139 codes were classified into six subcategories (affecting family management, sexual, spiritual, behavioral, emotional, and cognitive relationships). In this article, the data related to the antecedents of spiritual health affecting the two subclasses of "emotional relations" and "cognitive" of couples were presented. The first subcategory includes seven items expressing love, forgiveness and apology, respect and appreciation, honesty, happiness, peace and relief, and observing the limits of emotional belonging. The second subcategory includes five items conflict resolution, mutual understanding and rapport, optimism and trust, contentment and expectation adjustment, fairness and justice.

    Conclusion

    Improving interpersonal communication skills and attitudinal-emotional characteristics by creating an emotional relationship; spending enough time to choose a partner and getting to know him/her, being frank in expressing expectations, and developing personality traits by creating a cognitive relationship has a positive effect on couples’ spiritual health.

    Keywords: Spiritual Health, Spirituality, Islam, Qur’an, Couple
  • Zohreh Aghamiri, Mohsen Saberi Isfeedvajani, Mojgan Sepahmansour* Pages 197-207
    Background and Aim

    Nurses, a major part of the health system, have been affected by the corona crisis more than other people working in the health system. To prepare to deal with crises and improve the state of the health system, nurses must have a level of physical and mental health and proper job self-efficacy. The purpose of this study is to determine the relationship between the lifestyle that promotes health and spiritual well-being with the job self-efficacy of nurses in Corona wards.

    Methods

    The current research method was a correlational description. The statistical population was all the nurses working in the corona wards of Baqiyatallah Hospital in 2021. The statistical sample consisted of 82 nurses of wards admitting COVID-19 patients, who were selected by the available sampling method. The data were collected using three health-enhancing lifestyle questionnaires by Walker (1987), the spiritual well-being questionnaire by Dehshiri et al. (2013), and the standard Job self-efficacy questionnaire by Bandura (1977) and using descriptive and inferential statistical methods (correlation and regression) was analyzed.

    Results

    The findings of the research showed that there is a relationship between the health-promoting lifestyle variables and spiritual well-being with the Job self-efficacy of nurses in Corona wards. Overall, the components of the health-promoting lifestyle and spiritual well-being explain 43.5% of nurses' Job self-efficacy. Spiritual growth component (β=0.544) and self-relation component (β=0.545) have a significant relationship with nurses' Job self-efficacy.

    Conclusion

    The results of the research show that the nurses' Job self-efficacy can be predicted based on the lifestyle that promotes their health and well-being. Therefore, it is necessary to consider appropriate educational programs to improve the lifestyle and spiritual well-being of nurses.

    Keywords: Lifestyle, Health, Spiritual Well-being, Job Self-efficacy, Nurse