فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال سی‌ام شماره 3 (پیاپی 96، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فهیمه قاسمی، نفیسه عرفانیان، سمیرا کرباسی، علیرضا زمردی پور* صفحات 204-215

    بیماری هموفیلی یک بیماری خونریزی دهنده ارثی است که در اثر نقص عملکرد یا فقدان فاکتورهای انعقادی 8 (هموفیلی A) یا 9 (هموفیلی B) به وجود می آید. در حال حاضر درمان اصلی این بیماری ها جایگزین درمانی است که از طریق تزریق دوره ای و منظم فاکتورهای انعقادی مشتق شده از پلاسما و یا نوع نوترکیب آن ها امکان پذیر است. استفاده از فاکتورهای انعقادی نوترکیب به دلیل نیاز به تزریق دوره ای و منظم (2 الی 3 بار در هفته) به منظور پیشگیری از خونریزی، به خصوص در مورد بیماران مبتلا به نوع حاد هموفیلی، بار مالی زیادی را برای بیمار به دنبال دارد. از طرفی دیگر این روش درمانی در دسترس همه بیماران به ویژه بیماران ساکن در کشورهای درحال توسعه نیست. ازاین رو اخیرا ژن درمانی به عنوان گزینه درمانی مناسب و مقرون به صرفه برای درمان هموفیلی مطرح شده است، زیرا این روش می تواند به عنوان درمان دائمی مدنظر قرار گیرد. پیش بینی می شود این روش مشکلاتی را که در حال حاضر در درمان هموفیلی با آن مواجه هستیم، برطرف نماید. هموفیلی به دلیل آن که یک ژن فاقد عملکرد باعث بروز بیماری می شود گزینه مناسبی برای ژن درمانی محسوب می گردد. اخیرا ژن درمانی با استفاده از ناقل های مشتق شده از ویروس همراه آدنو (AAV) برای درمان هموفیلی B موفقیت آمیز بوده است. همچنین روش های جدید مبتنی بر ژن و سلول درمانی و همچنین روش های مبتنی بر ویرایش ژنومی نیز برای درمان بیماری های هموفیلی در دست بررسی است. در این مقاله مروری انواع روش های درمان هموفیلی از گذشته تاکنون به ویژه روش های ژن درمانی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: جایگزین درمانی، ژن درمانی، فاکتورهای انعقادی 8 و 9، هموفیلی A و B
  • مهلا مسعودی، حسین عزیزی* صفحات 216-230
    زمینه و هدف

    در سلول های بنیادی با اتصال برخی از فاکتورهای پرتوانی مانند OCT4، NANOG، KLF4 و SOX2 ضمن تنظیم رونویسی باعث القای پرتوانی در سلول های بنیادی اسپرم ساز و سرطانی می شوند. در مطالعه حاضر علاوه بر رسم شبکه پروتیین-پروتیین و نقش این فاکتورها در بروز و پیشرفت سرطان سلول های جنسی بیضه، به بررسی ایمونوهیستوشیمی ژن های نام برده شده در سلول های شبه جنینی ESC-like cells می پردازیم.

    روش تحقیق:

     در این مطالعه تجربی، برای بررسی قدرت اثر و ارتباط میان ژن های مذکور و رسم شبکه پروتیینی از پایگاه String و نرم افزارهای Cytoscape و Gephi استفاده شد، سپس سلول های بنیادی اسپرماتوگونیال موش جدا شد و پس از کشت، سلول های ESC-like به صورت دستی از آن ها استخراج شد. سپس بیان OCT4، NANOG، KLF4 و SOX2 در ESC-like cells با روش ایمونوهیستوشیمی  ICC بررسی شد.

    یافته ها

    طبق نتایج بیوانفورماتیک، ژن های هدف دارای تعامل بسیار قوی با یکدیگر می باشند که سبب پیشبرد عملکرد آن ها و غنی کردن مسیرهای پیام رسانی خصوصا در سرطان می شوند. هم چنین نتایج بیان دایمی ژن OCT4 و بیان ژن های NANOG، SOX2 و KLF4 در  ESC-like cells را نشان داد.

    نتیجه گیری

    این داده ها اطلاعات بیشتری در مورد پتانسیل پرتوانی ESC-like cells ارایه می دهد. با توجه به ارتباط شبکه ای بسیار قوی میان ژن های مذکور و نقش آن ها در غنی کردن مسیرهای سرطان و هم چنین نقش کلیدی در پیشبرد اسپرماتوژنز برای درمان ناباروری در مردان و تشخیص سرطان حایز اهمیت می باشند. این یافته ها به درک بهتر کاربردهای درمانی بالقوه این ژن ها کمک می کنند و راه هایی را برای تحقیقات بیشتر در این زمینه ها باز می کنند.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی شبه جنینی، شبکه ارتباط پروتئین-پروتئین، مسیرهای پیام رسانی، سرطان سلول های جنسی بیضه، فاکتورهای رونویسی
  • علیرضا امیر آبادی زاده، مریم خسروی، محسن فوادالدینی* صفحات 231-242
    زمینه و هدف

     کورکومین دارای اثرات شناخته شده ضد التهابی می باشد. هدف از این مطالعه اثر پیشگیری کننده کورکومین در برابر آسیب ایسکمی قلبی در موش های تحت رژیم غذایی پرچرب بود.

    روش تحقیق: 

    در این پژوهش تجربی، موش های صحرایی نر به چهار گروه کنترل (C)، هایپرلیپیدمی (H)، گروه هایپرلیپیدمی همراه مصرف کورکومین100 (HyperC100 mg/kg) و یا کورکومین 200 (HyperC200) که دو گروه آخر روزانه به مدت 3 هفته کورکومین خوراکی دریافت می کردند، تقسیم شدند.
    هیپرلپیدمی در سه گروه اخیر با استفاده از رژیم غذایی غنی از کلسترول طی 7 هفته ایجاد شد. تمامی گروه ها پس از بیهوشی، قلب حیوان در روی سیستم پرفیوژن لانگندورف نصب شده و شروع به ضربان داشتند. پس از 20 دقیقه تثبیت، پروتکل 35 دقیقه ایسکمی و متعاقبا 60 دقیقه جریان مجدد مایع مغذی اجرا شد. در این فاصله شاخص های عملکردی بطن (LV) شاملLVSP ، LVDP، LVEDP و +dp/dt ثبت شدند و در انتها رنگ آمیزی برش های بطن و محاسبه اندازه انفارکت صورت گرفت.

    یافته ها

     هیپرلیپیدمی باعث ایجاد اختلال در عملکرد با تغییرات در پارامترهای بطنی شد، اما کورکومین توانست برخی از پارامترهای انقباضی LV همچون فشار سیستولی و فشار افزایش یافته دیاستولی را بهبود بخشد (05/0≥P). کورکومین نتوانست باعث کاهش معنی دار اندازه انفارکت گردد.

    نتیجه گیری

     کورکومین ممکن است در پیشگیری از آسیب خون رسانی مجدد نه تنها در موارد سالم بلکه در موش های هیپرلیپیدمیک نیز موثر باشد.

    کلیدواژگان: کورکومین، ایسکمی قلب، هیپرلیپیدمی، فعالیت بطنی
  • مصطفی قاسمی*، مصطفی گواهی، هاجر رجایی لیتکوهی صفحات 243-256
    زمینه و هدف

    گیاهان به دلیل داشتن ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی مختلف، به عنوان منابع ارزشمندی شناخته می شوند. گیاه باریجه یکی از گونه های مهم خانواده چتریان است و در مناطق شرق و غرب ایران پراکنده است. هدف از این مطالعه، بررسی خصوصیات آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره های آبی و هیدروالکلی صمغ گیاه باریجه می باشد.

    روش تحقیق:

     در این مطالعه آزمایشگاهی، میزان ترکیبات فنلی و فلاونوییدی، ظرفیت آنتی اکسیدانی (به روش های قدرت احیاءکنندگی آهن و مهار رادیکال آزاد DPPH) تعیین شد. فعالیت ضدمیکروبی عصاره ها به روش انتشار دیسک، حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندکی (MBC) بر روی برخی باکتری ها مورد ارزیابی قرار گرفت. آنالیز داده ها با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد و برای مقایسه میانگین های از آزمون تعقیبی چند دامنه ای دانکن استفاده شد.

    یافته ها

    بیشترین محتوای فنل کل و ترکیبات فلاونوییدی مربوط به عصاره متانولی به ترتیب به میزان 43/2±21/53 میلی گرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک و 78/1±42/38 میلی گرم کویرستین بر گرم وزن خشک بود. بالاترین درصد مهار رادیکال های آزاد DPPH و قدرت احیاءکنندگی آهن مربوط به عصاره متانولی به ترتیب به میزان 56/3±43/96 درصد و 012/0±963/1 میکروگرم در میلی لیتر به دست آمد. در فعالیت ضدمیکروبی با استفاده از روش انتشار دیسک و حداقل غلظت بازدارندگی باکتری باسیلوس سوبتیلیس، در هر سه عصاره بیشترین حساسیت را نسبت به دیگر باکتری ها از خود نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره متانولی صمغ گیاه باریجه دارای فعالیت ضدمیکروبی، پتانسیل آنتی اکسیدانی و محتوای فنلی و فلاونوییدی بالاتری نسبت به عصاره های اتانولی و آبی بود.

    کلیدواژگان: فعالیت ضدمیکروبی، ظرفیت آنتی اکسیدانی، باریجه، عصاره هیدروالکلی، حداقل غلظت بازدارندگی
  • زهره حسینی، صادق چراغ بیرجندی* صفحات 257-267
    زمینه و هدف

    بیماری کبد چرب غیر الکلی تجمع تری گلیسیرید در کبد است. روش کنترل این بیماری اصلاح سبک زندگی به ویژه ورزش و تغذیه است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر یک دوره تمرینات تناوبی شدید (High-intensity interval training/ HIIT) و مصرف عصاره خرفه بر مقادیر بیان ژن سلنو پروتیین P و مقاومت به انسولین در موش های دارای کبد چرب غیر الکلی بود.

    روش تحقیق:

     مطالعه حاضر از نوع تجربی بود.  25 سر رت نر نژاد ویستار با دامنه وزنی 160 تا 185 گرم تهیه شد و به صورت تصادفی در 5 گروه 5 تایی (1- سالم، 2- کنترل کبد چرب، 3- تمرین، 4 - خرفه، 5- تمرین+ خرفه) تقسیم شدند. رت ها با مصرف رژیم غذایی پرچرب مبتلا به کبد چرب غیر الکلی شدند. پروتکل تمرینی شامل 8 هفته تمرین HIIT و مصرف عصاره خرفه بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS آنالیز واریانس یک طرفه با سطح معنا داری 05/0>P انجام شد و برای مقایسه تفاوت های بین گروهی از آزمون های تعقیبی توکی استفاده شد.

    یافته ها

    8 هفته تمرین و مصرف عصاره خرفه تاثیر معنا داری بر سطح سلنو پروتیین P و مقاومت به انسولین داشت؛ به طوری که سطح هر دو فاکتور سلنو پروتیین P و مقاومت به انسولین پس از تمرین و مصرف مکمل خرفه پایین تر از گروه کنترل کبد چرب بود (001/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از مطالعه نشان داد تمرینات تناوبی با شدت HIIT به تنهایی و همراه مصرف عصاره خرفه تاثیر مثبتی بر میزان سلنوپروتیین پی و مقاومت به انسولین در موش های دارای کبد چرب دارد این تمرینات به تنهایی و همراه با مصرف عصاره خرفه می تواند در جهت کاهش عوارض بیماری یاری رسان باشند.

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی شدید، مقاومت به انسولین، کبد چرب غیر الکلی، عصاره خرفه، سلنوپروتئین P
  • حسین پیرانی*، امیدرضا صالحی، کیوان خرمی پور، فرشته گلستانه صفحات 268-279
    زمینه و هدف

    چاقی در افراد از طریق اختلال در ترشح و بیان آدیپوکین ها باعث برهم خوردن اعمال بیولوژیک و بروز بیماری دیابت نوع 2 می شود. اگرچه نقش ورزش منظم بر پیشگیری از بیماری های متابولیکی گزارش شده است؛ اما مکانیسم ورزش با شدت های بالا هنوز به خوبی شناخته نشده است. لذا در مطالعه حاضر تاثیر هشت هفته تمرینات تناوبی با شدت زیاد (HIIT) بر تغییرات سطوح انسولین، لپتین و آدیپونکتین در موش های نر نژاد ویستار بررسی شد.

    روش تحقیق: 

    در این مطالعه تجربی 20 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار 10-8 هفته به طور تصادفی به چهار گروه (1) کنترل سالم، (2) کنترل دیابت نوع 2، (3) تمرین و (4) دیابت-تمرین تقسیم شدند. دیابت نوع 2 با رژیم غذایی پرچرب به همراه تک دوز دوزmg/kg 35 استرپتوزوتوسین (STZ) القا شد. موش های گروه های تمرین و دیابت-تمرین به مدت هشت هفته HIIT (دویدن با شدت 95-85 % سرعت بیشینه، فواصل 10-4) انجام دادند. سطوح انسولین، آدیپونکتین و لپتین در سرم اندازه گیری شد. ارزیابی مدل هومیوستاز برای مقاومت به انسولین (HOMA-IR)، ارزیابی مدل هومیوستاز برای مقاومت به انسولین بتا (HOMA-β) و شاخص بررسی کمی حساسیت به انسولین (QUICKI) برای ارزیابی مقاومت و حساسیت به انسولین محاسبه شد.

    یافته ها

    دیابت باعث کاهش سطح انسولین، آدیپونکتین و لپتین در سرم شد. HIIT اختلالات ناشی از دیابت را معکوس کرد. همچنین HOMA-IR، HOMA-β و QUICKI در گروه های دیابت-تمرین بهبود یافتند.

    نتیجه گیری

    در مجموع، نتایج ما تایید کرد که دیابت اثرات نامطلوبی بر شاخص های سرمی لپتین، آدیپونکتین و انسولین دارد و تمرین HIIT می تواند این اختلالات را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: آدیپونکتین، تمرین تناوبی با شدت بالا، دیابت ملیتوس، شاخص های قندی، لپتین
  • شاهین ورمزیار، مریم السادات رحیمی* صفحات 280-288

    سندرم تونل کارپال، شایع ترین نوروپاتی عصب محیطی بوده که مشکلات اجتماعی و شغلی فراوانی برای افراد ایجاد می نماید. بررسی از نظر اپیدمیولوژی بیماری در استان خراسان جنوبی انجام نشده است، هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی اپیدمیولوژیک و ارتباط علایم بالینی با یافته های عصب و عضله بیماران مبتلا به سندرم تونل کارپال مراجعه کننده به کلینیک طب فیزیکی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در سال 1401 بود. در مطالعه توصیفی تحلیلی 159 دست درگیر مبتلا به سندرم تونل کارپال مراجعه کننده به کلینیک طب فیزیکی بیمارستان امام رضا (ع) بیرجند در سال 1401 بررسی شدند. اطلاعات دموگرافیک، BMI و سابقه بیماری های قبلی، دست غالب، دست درگیر، مدت زمان درگیری، علایم بالینی شامل درد شبانه یا درد هنگام فعالیت، بی حسی و گزگز، آتروفی عضله ناحیه تنار بررسی و در چک لیست ثبت شد. شدت درگیری عصب مدین در سندرم CTS با استفاده از نوار عصب و عضله با استفاده از دستگاه الکترومیوگرافی نموس (EMG) کلینیک ثبت و بر اساس ویژگی های کتاب دومیترو دسته بندی شد (نسخه 2020). میانگین سنی بیماران 5/13±01/51 سال، در خانم ها شایع تر بود. در گروه سنی 60-50 سال شیوع بالاتری داشت. شایع ترین علامت بیماران بی حسی بود. توزیع فراوانی شدت CTS بر حسب گروه سنی، درد حین خواب، درد حین کار، پارستزی و آتروفی عضلات ارتباط معناداری داشت (05/0>P). پیشنهاد می گردد اطلاع رسانی لازم به مراکز بهداشتی و زنان خانه دار در این خصوص انجام گیرد تا بیماران مشکوک را به مراکز ارجاع دهند تا درمان سریع و به موقع انجام شده و از پیشرفت بیماری و تحمیل بار اضافه به سیستم سلامت جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: سندرم تونل کارپال، عصب مدین، نوروپاتی عصب مدین
  • طوبی کاظمی*، علی بیدختی، سید محمد ریاحی، زهرا پیرایش صفحات 289-294

    در این مقاله به بررسی تغییرات علل مرگ ومیر در استان خراسان جنوبی طی سال های 1382 تا 1401 می پردازیم. بر اساس داده های موجود در "ثبت داده های مرگ ومیر" در معاونت بهداشتی دانشگاه، طی این20 سال، بیماری های قلبی عروقی شایع ترین علت مرگ بوده و میزان آن از حدود 20% در سال 1382 به حدود 8/37% در سال 1401 افزایش یافته است. حتی در دوران پاندمی کوید هم علت اول مرگ کلی در استان بیماری های قلبی عروقی بوده است. در سال 1401 شایع ترین علل مرگ ومیر به ترتیب بیماری های قلبی عروقی (8/37%)، بیماری های دستگاه تنفسی (2/15%)، سرطان ها (14%) و حوادث غیر عمدی (2/9%) بوده است. یکی از عوامل بسیار موثر در پیشگیری از این بیماری ها، توجه به"8 فاکتور اصلی سلامت قلب و عروق" می باشد؛ یعنی داشتن قند خون، فشارخون، چربی خون طبیعی یا کنترل شده، نمایه توده بدنی در محدوده طبیعی، فعالیت فیزیکی کافی، رژیم غذایی سالم، میزان کافی خواب شبانه، عدم مصرف سیگار. لازم است علاوه بر توجه هر فرد به این فاکتورها، دست اندرکاران سیستم بهداشتی در زمینه افزایش آگاهی و نگرش مردم در مورد این 8 فاکتور، برنامه ریزی مدون و مداوم داشته باشند.

    کلیدواژگان: بیماری های قلبی عروقی، مرگ، کووید 19، هشت فاکتور اصلی سلامت قلب و عروق
|
  • Fahimeh Ghasemi, Nafiseh Erfanian, Samira Karbasi, Alireza Zomorodipour * Pages 204-215

    Hemophilia is an inherited bleeding disorder caused by malfunctioning or lacking blood coagulation factor VIII (hemophilia A) or IX (hemophilia B). Currently, the main treatments for these X-linked diseases are replacement therapy using periodic and regular injections of plasma-derived coagulation factors or their recombinant products. The use of recombinant coagulation factors is due to the need for periodic and regular injections to prevent bleeding in the acute type of hemophilia and in turn imposing a financial burden on patients. On the other hand, this treatment method is not available to all patients, especially those in developing countries. Recently, gene therapy has been proposed as a suitable, cost-effective, and permanent treatment option for hemophilia. This method is expected to solve the problems we currently face in treating hemophilia. Hemophilia is suitable for gene therapy since an abnormal gene is responsible for the disease. During the last two years, successful clinical trials for gene therapy using vectors derived from adeno-associated virus for both hemophilia A and hemophilia B have been conducted and approved for administration. Moreover, new methods based on gene-cell therapy and genome editing are under investigation for the treatment of hemophilia. This review article deals with different approaches for hemophilia treatments from the past to the present, particularly gene therapy methods.

    Keywords: Coagulation factors VIII, IX, Gene therapy, Hemophilia A, B, Replacement therapy
  • Mahla Masoudi, Hossein Azizi Pages 216-230
    Background and Aims

    In stem cells, the activation of specific powerful factors, such as OCT4, NANOG, KLF4, and SOX2, in conjunction with transcriptional control, triggers potency in both sperm-producing and cancerous stem cells. In the present study, we not only construct a protein-protein network and examine the roles of these factors in the development and advancement of testicular germ cell cancer but also explore the immunohistochemistry of the mentioned genes in pseudo-embryonic stem cells (ESC-like cells).

    Materials and Methods

    In this experimental study, the String database was used along with software tools, such as Cytoscape and Gephi, to examine the strength and interaction between these genes and construct functional networks. Following this, spermatogonial stem cells were isolated from mice, and after culture, ESC-like cells were manually generated from them. Subsequently, the expression of OCT4, NANOG, KLF4, and SOX2 in these ESC-like cells was investigated using immunocytochemistry (ICC).

    Results

    According to the bioinformatics results, the target genes exhibit very strong interactions with each other, leading to the enhancement of their functionality and the enrichment of signaling pathways, particularly in cancer. Furthermore, the permanent expression of the OCT4 gene and the expression of the NANOG, SOX2, and KLF4 genes were demonstrated in ESC-like cells.

    Conclusion

    These data provide further insights into the potential of ESC-like cells. Given the highly interconnected network among these mentioned genes, their roles in enriching cancer pathways, and their key role in advancing spermatogenesis for male infertility treatment and cancer diagnosis, they have significant importance. These findings contribute to a better understanding of the potential therapeutic applications of these genes and open avenues for further research in these areas.

    Keywords: Embryonic stem cell-like cells, Protein-protein interaction network, Signaling pathways, Testicular germ cells cancer, Transcription factors
  • Alireza AmirabadiZadeh, Maryam Khosravi, Foadoddini * Pages 231-242
    Background and Aims

     Curcumin has potential anti-inflammatory effects. The aim of this study was to investigate the protective effect of curcumin against cardiac ischemia -reperfusion injury in rats fed a high-fat diet.

    Materials and Methods

     In this experimental study, male Wistar rats were divided into four groups: control (C), high-fat diet (H), curcumin 100 (HyperC100, 100 mg/kg) and curcumin 200 (HyperC200), with the last two groups receiving oral curcumin daily for 3 weeks.
    The rats were fed a high-fat diet for 7 weeks to induce obesity. After anesthesia, hearts were removed and placed on the Langendorff perfusion system andbegan beating. After 20 minutes of stabilization, 35 minutes of ischemia and 60 minutes of nutrient fluid reflux were performed. During this interval, ventricular (LV) functional indices including LVSP, LVDP, LVEDP and +dp/dt were recorded. The relative size of the infarction was measured by using 2,3,5-triphenyltetrazolium chloride staining.

    Results

     Hyperlipidemia caused dysfunction with changes in ventricular parameters, but curcumin could to improve some LV contractile parameters such as systolic pressure and increase diastolic pressure (P≤0.05). Curcumin could not significantly reduce the infarct size.

    Conclusion

     Curcumin may have an cardio protection effects against ischemia/reperfusion injury in normal and hyperlipidemic rats.

    Keywords: Curcumin, Cardiac ischemia, Hyperlipidemia, Ventricular activity
  • Mostafa Ghasemi*, Mostafa Govahi, Hajar Rajaei Litkohi Pages 243-256
    Background and Aims

    Due to various antioxidant and antimicrobial compounds, plants are considered valuable sources. Ferula gummosa Boiss plant is one of the most important species of the Apiaceae family and is scattered in the eastern and western regions of Iran. This study aimed to investigate the antioxidant and antimicrobial properties of aqueous and hydroalcoholic extracts of Ferula gummosa Boiss plant gum.

    Materials and Methods

    The levels of phenolic and flavonoid compounds and the antioxidant capacity (by the iron reduction and 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging methods) were determined in this laboratory study. The antimicrobial activity of the extracts was evaluated using the disc diffusion method, the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration were determined for some bacteria. Data analysis was performed using a factorial experiment within a completely randomized design, and Duncan's multiple range test was used to compare the means.

    Results

    The highest content of phenolic compounds and flavonoids in methanol extract were (53.21±2.43 mg GAE/g dw) and (38.42±1.78 mg QE/g dw), respectively. The highest percentage of free radical scavenging and iron reduction power related to the methanolic extract was 96.43±3.56% and 1.963±0.012 µg/ml, respectively. Antimicrobial activity using the disk diffusion method and the MIC of Bacillus subtilis bacteria in all three extracts showed the most sensitivity compared to other bacteria.

    Conclusion

    The results of this study showed that the methanolic extract of the Ferula gummosa Boiss plant had antimicrobial activity, antioxidant potential, and higher phenolic and flavonoid content than the ethanolic and aqueous extracts.

    Keywords: Antimicrobial activity, Antioxidant activity, Ferula gummosa Boiss, Hydroalcoholic extract, Minimum inhibitory concentration
  • Zohre Hosseini, Sadegh Cheragh-Birjandi* Pages 257-267
    Background and Aims

    Non-alcoholic fatty liver disease is the accumulation of triglycerides in the liver. Modifying lifestyle, especially exercise and nutrition, are ways to control this disease. The present study aimed to investigate the effect of high-intensity interval training (HIIT) and consumption of Portulaca Oleracea extract on Selenoprotein P gene expression and insulin resistance in rats with non-alcoholic fatty liver disease.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 25 Wistar male rats with a weight range of 160-185 g were prepared and randomly divided into five groups of (n=5) (1. Control, 2. Control fatty liver, 3. HIIT, 4. Portulaca Oleracea extract, and 5. HIIT+Portulaca Oleracea extract). The non-alcoholic fatty liver model was induced in rats by following a high-fat diet for weeks. The training protocol consisted of 8 weeks of HIIT training and consumption of Portulaca Oleracea extract. Data analysis was performed using SPSS software (version 24) and one-way analysis of variance. Moreover, Tukey's post hoc tests were used to compare differences between groups.

    Results

    The obtained results showed that eight weeks of HIIT and consumption of Portulaca Oleracea extract significantly affected the level of Selenoprotein P and insulin resistance in a way that the level of both factors Selenoprotein P and insulin resistance after HIIT and consumption of Portulaca Oleracea extract was lower than the fatty liver control group (P=0.001).

    Conclusion

    Based on the findings, HIIT alone and accompanied by the consumption of Portulaca Oleracea extract positively affected the amount of Selenoprotein P and insulin resistance in rats with fatty liver. The HIIT alone and accompanied by the consumption of Portulaca Oleracea extract can reduce the disease complications.

    Keywords: High-intensity interval training, Insulin resistance, Non-alcoholic fatty liver disease, Portulaca oleracea extract, Selenoprotein P (SeP)
  • Hossein Pirani*, Omidreza Salehi, Kayvan Khoramipour, Fereshteh Golestaneh Pages 268-279
    Background and Aims

    Obesity leads to impaired secretion and expression of adipokines in humans and causes the onset of type 2 diabetes. Although the role of regular exercise in the prevention of metabolic diseases has been reported, the mechanism of high-intensity exercise is still not well understood. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effects of 8 weeks of high-intensity interval training on the changes in insulin, leptin and adiponectin levels in male Wistar rats with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    In this experimental study 20 male Wistar rats aged 8-10 weeks were randomly divided into four groups: Control, type 2 diabetes, exercise, and diabetes-exercise. Type 2 diabetes was induced by a high-fat diet and a single dose of streptozotocin (STZ). The rats in the exercise and diabetes-exercise groups completed 8 weeks of HIIT training (running at an intensity of 85-95% of maximum speed, intervals of 4-10). Insulin, adiponectin and leptin levels were measured in serum. Homeostasis Model Assessment for Insulin Resistance (HOMA-IR), the Homeostasis Model Assessment for Insulin Resistance-beta (HOMA-β) and the Quantitative Assessment of Insulin Sensitivity Index (QUICKI) were calculated to assess insulin resistance and sensitivity.

    Results

    Diabetes decreased the level of insulin, adiponectin and leptin in serum. HIIT reversed the impairments caused by diabetes. HOMA-IR, HOMA-β and QUICKI also improved in the diabetes-exercise groups.

    Conclusion

    Overall, our results confirmed that diabetes has detrimental effects on serum leptin, adiponectin and insulin indices and that HIIT training can improve these disorders.

    Keywords: Adiponectin, Diabetes Mellitus, Glycemic Index, High-Intensity Interval Training, Leptin
  • Shaheen Varmaziyar, Maryam Sadat Rahimi* Pages 280-288

    Carpal tunnel syndrome (CTS) is the most common peripheral nerve compression neuropathy that causes many social and occupational problems for individuals. The epidemiology of the disease has not been investigated in South Khorasan province; therefore, this study aimed to investigate the epidemiological and clinical symptoms and the relationship between the nerve and muscle findings of patients with CTS referred to the physical medicine clinic of Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran, in 2023. In this descriptive and analytical study, 159 hands with CTS referred to the Physical Medicine Clinic of Imam Reza Birjand Hospital were examined in 2023. Demographic information, body mass index, history of previous diseases, dominant hand, affected hand, duration of involvement, and clinical symptoms, including night pain or pain during activity, numbness and tingling, and muscle atrophy of the thenar region were investigated, and recorded in the checklist. The severity of median nerve involvement in CTS syndrome was recorded using nerve conduction study and electromyography (NCS-EMG) with nemous electromyography divice and classifieds according to last guideline in Electrodiagnostic Medicine (2nd edition) book. The mean age of patients was 51.01±13.5 years, which was more common in women. It was more prevalent in the age group of 50-60 years. Numbness was the most common symptom. Frequency distribution of CTS severity had a significant relationship with age group, pain during sleep and work, paresthesia, and muscle atrophy (P<0.05). Necessary information should be given to health centers and housewives so that suspected patients can be referred to the centers for early treatment and prevention from the disease progression and additional burden on the health system.

    Keywords: Carpal tunnel syndrome, Median nerve, Median nerve neuropathy
  • Tooba Kazemi *, Ali Bidokhti, Seyed Mohammad Riahi, Zahra Pirayesh Pages 289-294

    The changes in the causes of death in South Khorasan province, Iran, during 2002-2022 were examined in the present research. According to the data available in the “Mortality Data Registery” during these 20 years, cardiovascular diseases (CVD) was the most common cause of death, and its rate has increased from 20% in 2002 to about 37.8% in 2022. Even during the COVID pandemic, CVD was the first cause of death in the province. In 2022, the most common causes of death were CVD (37.8%), respiratory diseases (15.2%), cancers (14%), and accidents (9.2%). One of the most effective factors in preventing CVD is paying attention to"Life’s essential 8 Cardiovascular Health", i.e., having normal blood glucose, blood pressure, serum lipids, body mass index, sufficient physical activity, healthy diet, sufficient night sleep, and being a non-smoker. In addition to individuals’ attention to these factors, it is necessary for healthcare system decision-makers to have systematic and continuous planning to enhance people's awareness and attitude regarding these eight factors.

    Keywords: Cardiovascular diseases, COVID-19, Death, Life’s Essential 8 Cardiovascular Health