فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و هشتم شماره 5 (پیاپی 128، آذر و دی 1402)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و هشتم شماره 5 (پیاپی 128، آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهشاد شیخی نارانی، اکرم وطن نژاد*، اسما خیراللهی، فرزانه ارشاد لنگرودی، سارا شکرپور، سمیرا علیزاده، آسیه صادقی صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    دیابت شیرین یک اختلال متابولیک با گسترش جهانی است که می تواند منجر به مرگ زودرس شود. گلوکز خون بالا علامت اصلی دیابت است که در این بیماری بدن به مقدار کافی انسولین تولید نمی کند یا نمی تواند به طور موثری از آن استفاده کند. مکمل ال سرین که توسط FDA ایمن تلقی می شود می تواند هومیوستاز گلوکز را بهبود بخشد و سبب کاهش مقاومت به انسولین با روش مدل ارزیابی هموستاز (HOMA-IR) و استرس اکسیداتیو شود. هدف از این مطالعه بررسی اثرات دریافت ال سرین بر شاخص های استرس اکسیداتیو و تغییرات هیستوپاتولوژیک پانکراس موش های دیابتی بود.

    مواد و روش ها

    به منظور انجام این مطالعه تعداد 18 سر موش نر سویه c57bl/6 تهیه و به 3 گروه (کنترل، دیابتی و دیابتی تحت درمان با ال سرین) تقسیم شدند. دیابت به روش شیمیایی (استرپتوزوتوسین، تک دوز 200 میلی گرم /کیلوگرم وزن بدن) القاء شد. بعد از چهار هفته دریافت تقریبی 280 میلی گرم/ در روز/موش از ال سرین درآب آشامیدنی روزانه، موش ها آسان کشی شده و نمونه های خون و بافت پانکراس جهت بررسی پارامترهای بیوشیمیایی، استرس اکسیداتیو و تغییرات پاتولوژیک مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف خوراکی مکمل ال سرین می تواند در موش های دیابتی به کاهش سطح قند خون کمک کرده و منجر به افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز شود (0/05>p). با این حال، کاهش در میزان مالون دی آلدهید بافت پانکراس، کلسترول و تری گلیسرید سرمی به سطح معنی داری نرسید. از طرفی بر اساس نتایج میکروسکوپی بافت پانکراس، بهبودی خفیف در تغییرات هیستوپاتولوژیک در موش های دیابتی تحت تیمار با ال سرین مشاهده شد. 

    نتیجه گیری

    این یافته ها نشان دهنده آن است که مصرف دوز تعیین شده از ال سرین احتمالا می تواند با کاهش گلوکز خون و بهبود استرس اکسیداتیو تا حدودی اثر محافظتی بر آسیب پانکراس ناشی از دیابت داشته باشد.

    کلیدواژگان: دیابت، ال سرین، پانکراس، استرس اکسیداتیو، هیستوپاتولوژی، آمینواسید
  • حسین پیری، احسان عالی، سمانه کشاورز هدایتی، ساناز کشاورز شهباز، یزدان نادری* صفحات 13-24
    زمینه و هدف

    دوکسوروبیسین یک داروی شیمی درمانی موثر است؛ اما کاربرد این دارو به علت سمیت قلبی وابسته به دوز محدود شده است. فعال شدن مسیرهای آپوپتوز در بافت میوکارد نقش مهمی در سمیت قلبی دوکسوروبیسین دارد. مینوسیکلین یک آنتی بیوتیک از دسته تتراسیکلین ها است که دارای اثرات ضد آپوپتوز است. در این مطالعه اثرات محافظتی آن در برابر سمیت قلبی ناشی از دوکسوروبیسین در رت های نر بررسی شد.

    مواد و روش ها

    42 راس رت نر بالغ به گروه های کنترل (نرمال سالین)، دوکسوروبیسین (2/5 میلی گرم بر کیلوگرم)، مینوسیکلین (45 و90 میلی گرم بر کیلوگرم) و درمان (دوکسوروبیسین + مینوسیکلین 45 و 90 میلی گرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند. مینوسیکلین یک بار در روز به مدت 3 هفته به صورت داخل پریتوین تزریق شد. کسر تخلیه (EF) و کسر کوتاه شدگی (FS) با استفاده از روش اکوکاردیوگرافی، فعالیت آنزیم های کاسپاز 3/7 با روش بیوشیمیایی و میزان بیان ژن های Bax و Bcl-2 با روش  Real- time PCR اندازه گیری شد.

    یافته ها

    در گروه های درمان با مینوسیکلین(45 و 90 میلی گرم بر کیلوگرم) فعالیت آنزیم های کاسپاز 7/3و بیان ژن Bax به میزان قابل ملاحظه ای کمتر و میزان EF، FS و بیان ژن Bcl-2 به میزان قابل ملاحظه ای بیشتر از گروه دوکسوروبیسین بود.

    نتیجه گیری

    مینوسیکلین سمیت قلبی ناشی از دوکسوروبیسین را کاهش می دهد. اثرات ضد آپوپتوز مینوسیکلین احتمالا نقش مهمی در این اثرات محافظتی دارد.

    کلیدواژگان: مینوسیکلین، دوکسوروبیسین، سمیت قلبی، آپوپتوز
  • احمد چنگایی، محمدحسن قوسیان مقدم، مهسا تشکری میانرودی، مهرداد روغنی* صفحات 25-36
    زمینه و هدف

     استرس اکسیداتیو و پاسخ التهابی در ایجاد اختلال حاد کبد ناشی از لیپو پلی ساکارید (LPS) نقش مهمی دارند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر عصاره هیدروالکلی دانه شوید بر آسیب کبدی القاء شده توسط لیپوپلی ساکارید بود.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه 32 سر موش صحرایی در محدوده وزنی 200-250 گرم به چهار گروه کنترل، کنترل درمان شده با عصاره هیدروالکلی شوید، آسیب کبدی و آسیب کبدی درمان شده با عصاره هیدروالکلی شوید تقسیم شدند. عصاره هیدروالکلی شوید به میزان 200 میلی گرم بر کیلوگرم تجویز گردید. برای القاء آسیب کبدی، از لیپوپلی ساکارید استفاده شد. میزان فعالیت آلانین آمینو ترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینو ترانسفراز  (AST)، آلکالین فسفاتاز ALP))، سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و کاتالاز و مقدار مالون دی آلدهید (MDA) و فاکتور نکروز تومور (TNF-α) مورد سنجش قرار گرفت. تفاوت های بین گروهی با استفاده از آزمون آنووای یک طرفه و تست توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     در گروه LPS سطح ALT، AST،  ALPو میزان TNF-α و MDA نسبت به گروه کنترل افزایش معنی دار داشت؛ و فعالیت آنزیم SOD و کاتالاز کاهش معنی دار داشت. تیمار با عصاره هیدروالکلی شوید به طور معنی داری موجب کاهش معنی دار ALT، AST، ALP، TNF-α و MDA نسبت به گروه LPS و افزایش معنی دار سوپر اکسید دیسموتاز شد.

    نتیجه گیری

     عصاره هیدروالکلی دانه شوید دارای اثر محافظتی در برابر اختلال عملکردی کبد ناشی از لیپوپلی ساکارید است که این به علت خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی آن است.

    کلیدواژگان: لیپوپلی ساکارید، کبد، Anethum graveolens، استرس اکسیداتیو، التهاب
  • مجتبی کیان مهر، سید حسین ابطحی ایوری، جعفر حاجوی* صفحات 37-50
    زمینه و هدف

    هدف از این مطالعه بررسی اثرات محافظتی عصاره آبی و اتانولی گیاه میخک Caryophyllus aromaticus بر آسیب های DNA گلبول های سفید تک هسته ای خون انسان با روش کامت Comet بود.

    مواد و روش ها

    گلبول های سفید تک هسته ای از نمونه های خون گرفته شده از 15 داوطلب سالم جدا شد. سلول ها با H2O2 (25، 50، 100 و 200 میکرومولار) و نیز عصاره های آبی و الکلی قسمت های هوایی گیاه میخک (0/05، 0/1، 0/5، 1 و 2/5 میلی گرم بر میلی لیتر) تیمار شدند. نهایتا سلول ها در ترکیبی از 100 میکرومولار H2O2 جهت ایجاد آسیب DNA با هر یک از دو عصاره آبی و الکلی با غلظت 2/5 میلی گرم بر میلی لیتر در دمای 4 درجه سلیسیوس به مدت 30 دقیقه، انکوبه شدند. میزان مهاجرت DNA در سلول ها با استفاده از روش الکتروفورز ژلی در محیط قلیایی اندازه گیری گردید و آسیب DNA به صورت سه شاخص: طول دنباله، درصد DNA در دنباله و اندازه حرکت دنباله بیان شد.
     

    یافته ها

    آسیب DNA گلبول های سفید تک هسته ای که در معرض ترکیب آب اکسیژنه با عصاره آبی گیاه میخک بودند به طور قابل توجهی کمتر از گلبول های سفید تک هسته ای تیمار شده با H2O2 به تنهایی بود. طول دنباله بر حسب میکرومتر به ترتیب1/21 ± 5/30 در مقابل3/91 ± 21/84، درصد DNA در دنباله1/21± 4/29 در مقابل4/18± 16/21و اندازه حرکت دنباله بر حسب میکرومتر0/08 ±  0/24در مقابل0/72 ± 2/35 بود (0/001 > P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که عصاره آبی گیاه میخک با غلظت 2/5 میلی گرم بر میلی لیتر می تواند از آسیب اکسیداتیو به DNA گلبول های سفید تک هسته ای خون انسان جلوگیری کند که احتمالا به دلیل وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی در عصاره است.

    کلیدواژگان: آزمون کامت، آسیب DNA، استرس اکسیداتیو، گیاه میخک
  • محمدعلی جعفری ندوشن، سهیلا عظیمی ابرقوئی، فائزه زینلی نصرآبادی، علی راعی عزآبادی، ناصر محمدکریمی، محمدرضا کاظمی* صفحات 51-59
    زمینه و هدف

    هدف این مطالعه آن است که به مقایسه ی اثرات ضد درد اندانسترون و متوکلوپرامید در ترکیب با مورفین در تسکین درد بیماران مبتلا به حمله حاد رنال کولیک مراجعه کننده به اورژانس بپردازد.

    مواد و روش ها

    بیماران به صورت تصادفی به سه گروه A وB وC تقسیم شدند. در گروه A بیماران تحت درمان با مورفین وریدی با دوز mg/kg 0/1و آمپول اندانسترون 0.075 میلی گرم بر کیلوگرم (حداکثر 4 میلی گرم)، در گروهB بیماران تحت درمان با مورفین وریدی با همان دوز و آمپول متوکلوپرامید با دوز 0.15 میلی گرم بر کیلوگرم (حداکثر 10 میلی گرم) و در گروه C بیماران تحت درمان با مورفین وریدی با دوز مشابه همراه با 5 سی سی نرمال سالین قرار گرفتند. شدت درد در شروع مطالعه و 15، 30، 60 و 120 دقیقه بعد از دریافت دارو با معیار Visual Analog Scale (VAS)  مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه 150 بیمار در سه گروه 50 نفره وارد مطالعه شدند. میانگین سنی بیماران7/84 ± 34/51 بود. از نظر توزیع جنسیت (0.737=p) و میانگین سن (0.57=p) تفاوت معناداری بین سه گروه وجود نداشت. میانگین شدت درد بر اساس معیار VAS در شروع مطالعه در سه گروه تفاوت معناداری نداشت (0.338=p)؛ اما در دقیقه 15 در گروه متوکلوپرامید و اندانسترون کمتر از گروه آب مقطر بود (0.044=p​​​​​​​). در دقیقه 30 مجددا تفاوت شدت درد بین سه گروه غیر معنادار شد (0.164=p​​​​​​​)؛ اما در دقایق 60 و 120 شدت درد در گروه متوکلوپرامید به صورت معناداری کمتر از دو گروه دیگر بود. (0.033=p​​​​​​​ و 0.009=p). همچنین در بررسی درون گروهی شدت درد در هر سه گروه در طی مطالعه روند کاهشی معنادار داشت (0.001>p). میانگین مدت زمان مورد نیاز برای رسیدن به کنترل درد کامل و قابل ترخیص شدن بیماران در گروه متوکلوپرامید18 ± 53دقیقه، در گروه اندانسترون31 ± 72دقیقه و در گروه آب مقطر31 ± 80دقیقه بود (0.001>p). در گروه متوکلوپرامید 2 نفر از بیماران دچار عوارض اکستراپیرامیدال شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که متوکلوپرامید و اندانسترون علاوه بر اثرات ضد تهوع، دارای اثرات ضد درد نیز می باشند. اثر ضد درد و ضد استفراغ متوکلوپرامید و تاثیر آن بر کاهش مدت اقامت بیماران در بیمارستان بیشتر از اندانسترون است.

    کلیدواژگان: درد، متوکلوپزامید، اندانسترون، رنال کولیک
  • ژاله ملائی، لادن صدیقی، مهرناز احمدی، شیوا گماروردی، شیما شیراوژن* صفحات 60-74
    زمینه و هدف

    عوامل مختلفی نظیر سن و بیماری های زمینه ای بر شدت بیماریCOVID-19 و میزان مرگ ومیر ناشی از آن اثر دارند که شناخت آن ها در جهت مدیرت به موقع بیماری در افراد آسیب پذیر حایز اهمیت است. این مطالعه قصد دارد ارتباط مرگ ومیر COVID-19 با ویژگی های جمعیت شناختی، بیماری های زمینه‎‏ای، مارکرهای زیستی سرمی و سطح مراقبتی بیماران بستری بررسی نماید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی کوهرت گذشته نگر در بیمارستان سینای شهر همدان در سال 1400 طراحی و اجرا گردید. کلیه بیماران بستری بزرگسال دارای تشخیص قطعی بیماری COVID-19 در یک بازه ی سه ماهه از طریق نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. اطلاعات دموگرافیک و داده های مربوط به وضعیت بالینی از طریق پرسشنامه ی طراحی شده جمع آوری شد و از طریق آزمون های آماری تی مستقل و من ویتنی، آنالیز رگرسیون لجستیک چند متغیره و با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در مجموع 283 بیمار بستری با میانگین سن 57/22 سال در این مطالعه وارد شدند که از این تعداد 67 نفر (23/7 درصد) فوت شدند. 92/4 درصد از بیماران فوت شده سن بالای 50 سال داشتند و تعداد آن ها در مقایسه با بیماران زیر 50 سال تفاوت معناداری داشت(0/001> P). افراد فوت شده با هر گونه سابقه مستند بیماری های زمینه ای 83/3 درصد از فوت شدگان را تشکیل می دادند که نسبت آن ها در مقایسه با بیماران بدون بیماری های زمینه ای فوت شده از نظر آماری معنادار بود (0/0005= P). سندرم زجر تنفسی حاد (ARDS) شدید در افراد فوت شده (28/8 درصد) نسبت به بازماندگان (3/9) تفاوت معنا دار داشت(0/001 > P). نتایج حاکی از آن بود که سن، جنس، تاریخچه ابتلا به بیماری های زمینه ای، سطح سرمی BUN و شدت ابتلا به سندرم زجر تنفسی حاد از عوامل پیشگویی کننده مرگ در بیماران مبتلا به COVID-19 هستند.

    نتیجه گیری

    این یافته ها لزوم توجه بیشتر به اقدامات پیشگیرانه در افراد با سنین بالا و مبتلا به بیماری های زمینه ای را یادآور می شود. همچنین می تواند به درمانگران کمک نماید تا در برنامه ریزی برای مداخلات درمانی و مراقبتی عوامل پیش بینی کننده ی مرگ ومیر را مد نظر داشته و در جهت پیشگیری از بروز یا مدیریت به موقع و مناسب آن ها اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: COVID-19، مرگ ومیر، پیش آگهی
  • سعیدسلیمان میگونی، شهنام بابلی، محمدحسن کاظمی گلوگاهی، نگار عبدی، میثم میرزائی پیهانی* صفحات 75-83
    مقدمه

    کمردرد مزمن یکی از شایع ترین بیماری های شغلی ناتوان کننده است. به نظر می رسد که فراوانی این بیماری به ویژه در کارکنان جوان ارتش در حال افزایش است. هدف ما ارزیابی علل کمردرد مزمن با توجه به گزارش ام آر آی در یک گروه پرسنل نظامی نیروهای زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران بود.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه توصیفی مقطعی، اطلاعات بیماران نظامی مبتلا به کمردرد مزمن که در سال 1395 به شورای جراحی مغز و اعصاب بیمارستان ارتش خانواده تهران مراجعه کرده بودند استخراج شد. این اطلاعات شامل مشخصات دموگرافیک و شغلی بیماران، یافته های بالینی و گزارش ام آر آی کمر بود برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری مربع کای و فیشر و سطح معنی دار 95% استفاده شد

    یافته ها

      326 نفر از پرسنل نظامی مرد با کمردرد مزمن مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سنی بیماران 0/6 ± 37/3 سال بود. شایع ترین یافته ام آر آی فتق دیسک در 174 مورد (53/3 درصد) بود و بیشترین رسته شغلی مربوط به رسته رزمی در 114 مورد (34/9٪) بود. بین یافته های ام آر آی با انواع مشاغل نظامی (0.071=P) ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد. بیشترین فراوانی هرنیاسیون دیسک مربوط به گروه سنی 29 تا20 سال (0.002=P) و بیشترین فراوانی تغییرات دژنراتیو در پرسنل بالای 50 سال بود (0.005=P).

    نتیجه گیری

    مهم ترین یافته این مطالعه پایین بودن میانگین سنی پایین بیماران مبتلا به کمردرد مزمن که در سال های فعال شغلی خود هستند. ما پیشنهاد می کنیم روند معاینات دوره ای پرسنل نظامی، ارگونومی محیط کار و آموزش های نظامی بازنگری شود.
    مهم ترین یافته این مطالعه، میانگین سنی پایین بیماران مبتلا به کمردرد مزمن بود که در سنین فعالیت فعال بودند. پیشنهاد ما بازنگری در روند معاینات دوره ای پرسنل نظامی، ارگونومی محیط کار و آموزش نظامی است.

    کلیدواژگان: ام آر آی، کمر درد مزمن، پرسنل نظامی. اسپوندیلودیسکیتیس، اسپوندیلولیستزیس، فتق دیسک بین مهره ای
  • احمدرضا طلایی پور، آرزو میرزایی صادقلو، سید علی سیدمجیدی* صفحات 84-94
    زمینه و هدف

    دندانپزشکان می بایست نسبت به موقعیت و مسیر آناتومیک کانال مندیبولار آگاهی کامل داشته باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی موقعیت و مسیر آناتومیکی کانال آلویولار تحتانی در نمای اگزیال تصاویر CBCT(Cone Beam Computed Tomography) در جمعیتی از ایران بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه گذشته نگر بر روی 150 کلیشه CBCT انجام پذیرفت. فاصله کانال مندیبولار تحتانی از کورتکس باکال و لینگوال در محاذات دندان  های 4 تا 7 و الگوی خروج عصب آلویولار تحتانی از منتال فورامن ارزیابی شد. نقش متغیرهای سن، جنسیت و سمت فک بر موقعیت و مسیر کانال توسط آزمون های آماری همبستگی پیرسون، تی مستقل، تی زوجی و مجذور کای نرم افزار SPSS نسخه22 ارزیابی شد. 

    یافته ها

    فراوانترین الگوی خروج عصب آلویولار تحتانی sharp turn with 90° angle (44/7 %) بود. میانگین فاصله کانال از کورتکس باکال مندیبل، برخلاف کورتکس لینگوال، در محاذات دندان های 4 الی 7 در هر دو جنس افزایشی بود(0/001>P). فاصله کانال از کورتکس باکال مندیبل در محاذات دندان های 4 تا 7 و از کورتکس لینگوال در ناحیه دندان 4 و دیستال دندان 6 در مردان بیشتر از زنان بود(0/05>P). اختلاف آماری معنی داری در فاصله کانال از کورتکس باکال و لینگوال بین دو سمت فک دیده نشد(0/05<P).

    نتیجه گیری

    اگرچه فاصله کانال مندیبولار تحتانی از کورتکس باکال و لینگوال با سن افراد ارتباط نداشت؛ اما در مردان بیشتر از زنان بود. با توجه به تنوعات الگوی خروج عصب آلویولار تحتانی و مسیر آناتومیکی آن، تجویز رادیوگرافی CBCT در موارد شک برانگیز پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مسیر آناتومیک، توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی، عصب آلوئولار تحتانی، کانال آلوئولار تحتانی، کانال مندیبولار
  • سحر میراویسی، حمزه احمدیان*، بایزید قادری، امید مرادی صفحات 95-107
    زمینه و هدف

    بیماران مبتلا به سرطان با دردهای طاقت فرسایی روبه رو هستند که سازگاری برای آن ها زجرآور است در این راستا مطالعه حاضر باهدف طراحی مدل ساختاری پذیرش درد بر اساس ذهن آگاهی و دشواری تنظیم هیجانی با نقش واسطه ای تاب آوری در بیماران مبتلا به سرطان صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر بر طبق معادلات ساختاری و جزء تحقیقات توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه افراد مبتلابه سرطان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و کلینیک های سطح شهر سنندج در سال 1398 تشکیل دادند که از این جامعه آماری بر اساس قاعده «هر» برای نمونه گیری در معادلات ساختاری، 200 نفر به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های تاب آوری درد، دشواری های تنظیم هیجانی، پنج بعدی ذهن آگاهی و پذیرش درد مزمن بودند. داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری Amos تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش حاکی آن بود متغیرهای دشواری تنظیم هیجانی و ذهن آگاهی در تعامل با نقش واسطه ای تاب آوری در تبیین پذیرش درد بیماران مبتلا به سرطان موثر است. اثر مستقیم دشواری تنظیم هیجانی (0/57-)، ذهن آگاه (0/78) و تاب آوری (0/22) در برآورد پذیرش درد بیماران مبتلا به سرطان معنی دار بود (0/05> P). اثر غیرمستقیم دشواری تنظیم هیجانی و ذهن آگاهی بر پذیرش درد از طریق تاب آوری معنادار است (0/05> P) که مجموع اثر مستقیم و غیرمستقیم دشواری تنظیم هیجانی و ذهن آگاهی بر پذیرش درد به ترتیب (0/747=β و 0/870 = β) است که حاکی از معناداری اثر کل این دو مسیر است.

    نتیجه گیری

    تقویت تاب آوری و ذهن آگاهی و کاهش دشواری تنظیم هیجانی، موجب پذیرش بهتر دردهای مزمن در بیماران مبتلا به سرطان خواهد شد.

    کلیدواژگان: پذیرش با درد، ذهن آگاهی، دشواری تنظیم هیجانی، تاب آوری
  • سحر خوش کشت، شهرزاد غیاثوندیان، مریم اسماعیلی، میترا رحیم زاده، مهرزاد رحمانیان، معصومه ذاکری مقدم* صفحات 108-121
    زمینه و هدف

    انتقال بیمار از بخش مراقبت های ویژه به بخش عمومی یک فرایند اضطراب آور است که با احساس ناامنی، ناراحتی، وابستگی و افزایش نیاز همراه است. مهم ترین هدف هر برنامه مراقبتی رفع نیاز بیمار و ایجاد احساس راحتی است. هدف این مطالعه تعیین تاثیر برنامه مراقبت انتقالی طراحی شده بر میزان اضطراب و راحتی عمومی بیماران تحت جراحی پیوند عروق کرونر هنگام انتقال از بخش مراقبت های ویژه جراحی قلب باز به بخش عمومی بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی غیرتصادفی همراه با گروه کنترل بر روی 62 بیمار کاندید انتقال از بخش مراقبت های ویژه جراحی قلب باز بیمارستان امام خمینی تهران به بخش عمومی در سال 1400 بود که به روش آسان انتخاب شدند. گروه کنترل مراقبت معمول را دریافت نمودند و مورد پیگیری قرار گرفتند. گروه آزمون علاوه بر مراقبت های معمول، برنامه مراقبت انتقالی طراحی شده را نیز دریافت کردند. این برنامه در 4 بعد 1-انتظار انتقال 2-حمایت، کاهش تدریجی وابستگی و افزایش استقلال 3- ارتباط و تقویت سه گانه مراقبت و 4- تداوم مراقبت یکپارچه و مبتنی بر نیاز توسط پرستاران منتخب و آموزش دیده با همکاری پژوهشگر، پزشک، بیماران و خانواده به مدت 7-5 روز اجرا شد. پرسشنامه های اضطراب اشپیلبرگر و مقیاس راحتی عمومی قبل از انتقال بیمار و در روز ترخیص بیمار تکمیل شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و آزمون های دقیق فیشر، آزمون مجذور کای، t زوجی و مستقل در سطح معنی داری 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد برنامه مراقبت انتقالی طراحی شده توانسته است به طور معنی داری اضطراب را کاهش و راحتی عمومی بیماران تحت جراحی پیوند عروق کرونر را افزایش دهد (0/000P≤).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیرگذاری مداخله بر روی متغیرهای تحت مطالعه، می توان استفاده از برنامه طراحی شده را به عنوان یک برنامه مراقبتی مناسب در هنگام انتقال بیمار پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب، راحتی بیمار، مراقبت انتقالی، کارآزمایی بالینی
  • لیلا برقی* صفحات 122-130
    زمینه و هدف

    اخیرا سیستم های دارورسانی نانو ساختار به عنوان سیستم های دارورسانی برای عوامل شیمی درمانی تحت مطالعه و تحقیق قرار گرفته اند. هدف از این مطالعه مرور حامل های نانو ساختار جهت دارورسانی هدفمند عوامل شیمی درمانی است.

    مواد و روش ها

    داده های این مقاله مروری با جستجو در پایگاه های  PubMed وweb of science با استفاده از واژگان کلیدی سرطان، نانو دارو، نانو ذرات، لیپوزوم و محلولیت گردآوری شده است.

    یافته ها

    در میان انواع سیستم های دارورسانی نانوساختار، لیپوزوم ها، نانو ذرات لیپیدی جامد، حامل های لیپیدی نانو ساختار، نانو ذرات پلیمری، میسلها ، نانو ذرات آلبومین و کونژوگه های دارو - پلیمر سیستم های موثر جهت دارورسانی داروهای شیمی درمانی برای درمان سرطان می باشند. بسیاری از داروهای شیمی درمانی هیدروفوب بوده و محلولیت آبی پایینی دارند. علاوه بر این عدم اختصاصیت، سمیت و مقاومت دارویی از عوامل مهم شکست درمان سرطان با این داروها است. استفاده از سیستم های دارورسانی نانوساختارمهمترین روش برای مقابله با مقاومت دارویی، کاهش عوارض جانبی و بهبود کارایی درمانی است. همچنین نانوساختارهای حاوی دو یا چند دارو جهت درمان ترکیبی سرطان نیز از موضوعات چالش برانگیز است که می توانند از طریق کاهش مقاومت دارویی و ایجاد اثرات سینرژیستی باعث افزایش کارایی درمان سرطان شوند.

    نتیجه گیری

    اگرچه توسعه سیستم های دارورسانی مختلف نانو ساختار جهت داروهای شیمی درمانی تحت مطالعه و بررسی می باشند؛ اما تعداد کمی از این سیستم ها به صورت نانو داروهای تایید شده، مطالعات بالینی را پشت سرگذاشته و وارد بازار دارویی شده اند.

    کلیدواژگان: سرطان، نانو دارو، نانو ذرات، لیپوزوم، محلولیت
  • سودابه حامدی شهرکی، فرشاد امیرخیزی*، فهیمه خوشابی، فاطمه میر صفحات 131-143
    زمینه و هدف

    اختلالات قند و چربی خون از جمله عوامل خطرساز بیماری های قلبی عروقی می باشند که با وضعیت تغذیه در ارتباط می باشند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط وضعیت امنیت غذایی با الگوی آتروژنیک قند و چربی خون در زنان انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 630 زن 50-18 سال به طور تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. وضعیت امنیت غذایی با استفاده از پرسش نامه ی مقیاس ناامنی غذایی خانوار (HFIAS) ارزیابی شد که روایی و پایایی آن برای جمعیت ایرانی تایید شده است. غلظت سرمی گلوکز)(FBS، تری گلیسرید (TG)، کلسترول تام (TC)، لیپوپروتیین با چگالی پایین (LDL) و لیپوپروتیین با چگالی بالا (HDL) اندازه گیری و نسبت های LDL/HDL، TC/HDL و TG/HDL در مورد هر یک از شرکت کنندگان محاسبه شد.

    یافته ها

    میانگین غلظت سرمی TG و نسبت TG/HDL در زنان دارای ناامنی غذایی متوسط و شدید به طور معنی داری بیشتر از زنان دارای امنیت غذایی بود (0/002=P). پس از تعدیل عوامل مداخله گر، شانس داشتن هیپرتری گلیسریدمی (0/018= P، 1/63=OR) و نسبت TG/HDL بالا (0/030= P، 1/52=OR)، زنان دارای ناامنی غذایی متوسط و شدید به طور معنی داری بیشتر از زنان دارای امنیت غذایی بود. با این حال، ارتباط معنی داری بین وضعیت امنیت غذایی افراد و شانس داشتن گلوکز خون مختل، هیپرکلسترولمی، LDL بالا، HDL پایین و نسبت های غیرطبیعی LDL/HDL و TC/HDL یافت نشد.

    نتیجه گیری

    ناامنی غذایی با شانس بالاتر ابتلا به هیپرتری گلیسریدمی و نسبت TG/HDL بالا در زنان ارتباط داشت.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، چربی خون، گلوکز خون، بیماری های قلبی عروقی، زنان
|
  • Mahshad Sheikhi Narani, Akram Vatannejad*, Asma Kheirollahi, Farzaneh Ershad Langeroudi, Sara Shokrpoor, Samira Alizadeh, Asie Sadeghi Pages 1-12
    Background and Aim

    Diabetes mellitus is a metabolic disorder with an increasing global prevalence that can lead to premature death. High blood glucose is the main lab. abnormality in diabetes mellitus which occurs as a consequence of disorder in pancreatic insulin secretion or function. L -Serine supplementation regarded as safe by the FDA can improve glucose homeostasis and reduce homeostasis model assessment-estimated insulin resistance (HOMA-IR) and oxidative stress. The aim of this study was to investigate the effects of L-serine intake on oxidative stress indices and histopathologic changes in the pancreas of diabetic mice.

    Materials and Methods

    In order to conduct this study, 18 c57bl/6 male mice were purchased and divided into 3 groups (control, diabetic control and diabetic mice treated by L-serine(. Diabetes induced by chemical method (streptozotocin, 200 mg/kg). After four weeks of oral administration of L-Serine (approximately 280 mg/day/mouse), animals were euthanized by guillotine and blood samples and pancreas tissues were obtained to determine biochemical parameters, oxidative stress indices and pathological changes.

    Results

    The results of this study showed that oral administration of the supplement of L-Serine in diabetic mice could help to lower blood sugar levels and could lead to increased catalase enzyme activity (P<0.05) but had no significant effect on the levels of MDA, cholesterol, and triglyceride. On the other hand, histopathological changes showed a slight reduction in diabetes-induced pancreas damage in mice treated with L-serine.

    Conclusions

    These findings showed that the supplement of L-Serine may have a protective effect against diabetes-induced pancreas damage by lowering blood sugar and improving oxidative stress status.

    Keywords: Diabetes, L-Serine, Pancreas, Oxidative stress, Histopathology, Amino acid
  • Hossein Piri, Ehsan Aali, Samaneh Keshavarz Hedayati, Sanaz Keshavarz Shahbaz, Yazdan Naderi* Pages 13-24
    Background and Aim

    Doxorubicin is an effective chemotherapeutic agent. However, use of this drug is limited due to its dose-dependent cardiotoxicity. Activation of apoptotic pathways in myocardial tissue plays an important role in doxorubicin- induced cardiotoxicity. Minocycline is an antibiotic that has anti-apoptotic effects. In this study, we investigated the protective effects of minocycline against doxorubicin-induced cardiac toxicity in male rats.

    Materials and Methods

    Forty two adult male rats were divided into control (normal saline), doxorubicin (2.5 mg / kg), minocycline (45 and 90 mg / kg) and treatment (doxorubicin + minocycline 45 and 90 mg / kg) groups. Minocycline was injected intraperitoneally, once a day for 3 weeks. Ejection fraction (EF) and fractional shortening (FS) were measured using echocardiography. The activity of caspase 3/7 and the expression of Bax and Bcli were measured by biochemical methods. Bax and Bcl-2 genes expression levels were estimated by real-time PCR.

    Results

    In the minocycline-treated groups (45 and 90 mg / kg) the activity of caspase 7/3 and the expression of Bax gene were significantly lower and the levels of EF, FS and Bcl-2 expression were significantly higher than those in the doxorubicin group.

    Conclusion

    Minocycline reduces doxorubicin-induced cardiotoxicity. The anti-apoptotic effects of minocycline may play an important role in its protective effects.

    Keywords: Doxorubicin, Minocycline, Cardiotoxicity, Apoptosis
  • Ahmad Changaee, Mohammad Hassan Ghosian Moghadam, Mahsa Tashakori-Miyanroudi, Mehrdad Roghani* Pages 25-36
    Background and Aim

    Oxidative stress and inflammatory response play an important role in the development of lipopolysaccharide (LPS)-induced acute liver dysfunction. The purpose of this study was to investigate the effect of hydroalcoholic extract of dill seed on liver damage induced by LPS.

    Materials and Methods

    In this study, 32 rats weighing between 200 and 250 g were divided into four groups: control, control treated with dill hydroalcoholic extract, rats with liver damage، and rats with liver damage treated with dill hydroalcoholic extract. Dill hydroalcoholic extract was administered at a dose of 200 mg/kg. LPS was used to induce liver damage. Activities of alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), alkaline phosphatase (ALP), superoxide dismutase (SOD), and catalase level of malondialdehyde (MDA) and tumor necrosis factor a (TNF-α) were measured. The differences between groups were analyzed using one-way ANOVA and Tukey's tests.

    Results

    The levels of ALT, AST, ALP, TNF-α and MDA significantly increased and activities of SOD and catalase significantly decreased in the LPS group compared to those in the control group. Treatment with hydroalcoholic extract of dill significantly decreased ALT, AST, ALP, TNF-α and MDA and significantly increased SOD activity compared to those in the LPS group.

    Conclusion

    Hydroalcoholic extract of dill showed a protective effect against liver dysfunction caused by LPS which is due to its anti-inflammatory and antioxidant properties.

    Keywords: Lipopolysaccharide, Liver, Anethum graveolens, Oxidative stress, Inflammation
  • Mojtaba Kianmehr, Seyed Hossein Abtahi Eivary, Jafar Hajavi* Pages 37-50
    Background and Aim

    This study aimed to investigate the protective effects of aqueous and ethanolic extracts of Caryophyllus aromaticus on DNA damage in mononuclear white cells of human blood using the COMET method.

    Materials and Methods

    Mononuclear white blood cells were isolated from blood samples taken from 15 healthy volunteers. Cells were treated with H2O2 (25, 50, 100, and 200 μM), as well as with aqueous and ethanolic extracts of aerial parts of cloves (0.05, 0.1, 0.5, 1, and 2.5 mg/ml). Finally, to induce DNA damage the cells were incubated in a combination of 100 μM H2O2 with each of the two aqueous and alcoholic extracts at a concentration of 2.5 mg/ml at 4°C for 30 minutes. The extent of DNA migration was measured using the alkaline single cell gel electrophoresis approach assay, and DNA damage was expressed as tail length (µm), percentage of tail DNA, and tail moment (µm).

    Results

    DNA damage in the mononuclear white blood cells exposed to the combination of hydrogen peroxide with aqueous extract of clove plant was significantly less than that in the mononuclear white blood cells treated with H2O2 alone. Tail length (µm) was 5.30±1.21 versus 21.84±3.91, percentage of tail DNA (%) was 4.29±1.21 versus 16.21±4.18, and tail movement (µm) was 0.24±0.08 versus 2.35±0.72, respectively (p < 0.001).

    Conclusion

    The results showed that the aqueous extract of clove plant (2.5 mg/ml) can prevent oxidative DNA damage in human mononuclear white blood cells, which is probably due to the presence of antioxidant compounds in the extract.

    Keywords: COMET assay, DNA damage, Oxidative stress, Caryophyllus aromaticus
  • Mohammadali Jafari Nodoushan, Soheila Azimi Abarghouei, Faeze Zeinali Nasrabadi, Ali Raee Ezzabadi, Naser Mohammad Karimi, Mohammadreza Kazemi* Pages 51-59
    Background and Aim

    The aim of this study was to compare the analgesic effects of I.V. ondansetron and I.V. metoclopramide in combination with morphine in relieving pain in the patients with acute renal colic receiving morphine in the emergency department.

    Materials and Methods

    Patients were randomly divided into three groups of A, B and C. Group A patients were treated with 0.1 mg/kg intravenous morphine and 0.075 mg/kg I.V. ondansetron (maximum 4 mg), group B patients were treated with the same dose of intravenous morphine and 0.15 mg/kg metoclopramide (maximum 10 mg) and group C patients received the same dose of intravenous morphine and 5 cc normal saline. Pain intensity was assessed at the beginning of the study and 15, 30, 60 and 120 minutes after receiving the drug by Visual Analog Scale (VAS).

    Results

    In this study, 150 patients were divided into three groups. The mean age of patients was 34.51 ± 7.84. There was no significant difference between the three groups in terms of gender distribution (P = 0.737) and mean age (P = 0.57). The mean VAS score was not significantly different in the three groups at the beginning of the study (P=0.338). But at the 15th minute VAS scores in the metoclopramide and ondansetron groups were significantly less than that of the control group (P=0.044). At the 30th minute, the difference in the pain intensity among the three groups was again insignificant (P=0.164). But at the 60th and 120th minutes, the VAS score in the metoclopramide group was significantly less than those of the other two groups. (P=0.033 and P=0.009). Also, intragroup analysis showed a significant decreasing trend in the VAS scores in the three groups during the study (P <0.001). Patient’s average length of stay in emergency department was 53±18 minutes in the metoclopramide group, 72±31 minutes in the ondansetron group and 80±31 minutes in the control group (P <0.001). In the metoclopramide group, 2 patients developed extrapyramidal complications.

    Conclusion

    Our findings indicated that metoclopramide and ondansetron in addition to their antiemetic effects, have analgesic effects. The analgesic and antiemetic effects of metoclopramide and its effect on reducing the length of hospital stay were greater than those of ondansetron

    Keywords: Pain, Metoclopramide, Ondansetron, Renal colic
  • Zhale Mollai, Ladan Sedighi, Mehrnaz Ahmadi, Shiva Gomarverdi, Shima Shirozhan* Pages 60-74
    Background and Aim

    A variety of factors, such as age and underlying diseases, affect the severity of covid-19 and its mortality rate. Identification of these factors is important to manage the disease in vulnerable people. The purpose of this study was to examine the association of outcome of covid-19 with demographic characteristics, underlying diseases, serum biomarkers, and level of care for inpatients.

    Materials and Methods

    This retrospective cohort study was conducted in Sina Hospital in Hamadan in 1400. All adult hospitalized patients with definite diagnosis of COVID-19 were included in the study by convenience sampling method during a three-month period. Demographic and clinical status data were collected using a designed questionnaire. Using SPSS software the data were analyzed by independent t, Mann-Whitney, and multivariate logistic regression analysis tests.

    Results

    A total of 283 hospitalized patients with a mean age of 57.22 years participated in this study, of which 67 (23.7%) died. Among the deceased patients, 92.4% were over 50 years of age which showed a significant difference compared to the deceased patients under 50 years of age (P<0.001). People who died with any documented history of underlying diseases accounted for 83.3% of the deceased patients, and their proportion was statistically significant compared to the patients without any underlying disease (P 0.0005). Prevalence of severe acute respiratory distress syndrome (ARDS) was significantly different in the deceased patients (28.8%) compared to that in the survivors (3.9%) (P<0.001). According to the results of our study age, gender, history of underlying diseases, serum BUN level and severity of acute respiratory distress syndrome are predictors of death in the patients with Covid-19.

    Conclusion

    The findings of this study indicated the need to pay more attention to preventive measures in old people with underlying diseases. It can also help healthcare professionals to consider designing programs for prevention, appropriate care and treatment in relation to the predictors of mortality.

    Keywords: COVID-19, Mortality, Prognosis
  • Saeed Soleiman Meigooni, Shahnam Baboli, Mohammad Hassan Kazemi-Galougahi, Negar Abdi, Meysam Mirzaie-Peyhani* Pages 75-83
    Background and Aim

    Chronic low back pain is one of the most common debilitating occupational diseases. It seems that the frequency of this type of back pain is increasing, especially among young military staff. The aim of this study was to evaluate the causes of chronic low back pain according to interpretation of MRI reports in military personnel of army land forces of the Islamic Republic of Iran.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, the data of military personnel with chronic low back pain, referring to the Neurosurgery Council of Khanevadeh Hospital, Tehran in 2016 were extracted. The information included demographic and occupational characteristics of the patients, clinical findings, and MRI reports. We used chi-square and Fischer exact tests for data analysis at the significance level of 95%.

    Results

    326 male military personnel with chronic low back pain were evaluated. The mean age of the subjects was 37.3 ± 0.6 years. The most common MRI finding was disc herniation which was detected in 174 cases (53.3%). low back pain was most frequent in the combat branch, which included 114 cases (34.9%). There was no statistically significant correlation between MRI findings and types of military branches (P=0.071). The highest frequency of disc herniation belonged to the patients between 20 and 29 years of age (p=0.002) and the highest frequency of degenerative changes was seen in the patients over 50 years of age (p=0.005).

    Conclusion

    The most important finding of this study was the low mean age of the patients with chronic low back pain who were in their active working years. We suggest revision of the trend of periodic examinations of military personnel, ergonomics of the work environment and military training.

    Keywords: MRI, Chronic low back pain, Military staff, Spondylodiscitis, Spondylolisthesis, Intervertebral disc herniation
  • Ahmadreza Talaeipour, Arezoo Mirzaei Sadeghloo, Seyedali Seyedmajidi* Pages 84-94
    Background and Aim

    Dentists should be aware of the position and anatomical path of the inferior alveolar canal (IAC). The aim of this study was to investigate the position and anatomical path of the IAC on cone-beam computed tomography (CBCT) images in an Iranian population.

    Materials and Methods

    This retrospective study included 150 CBCT images. The distance of the IAC from the buccal and lingual cortex in the alignment of teeth 4 to 7 and the emerging pattern of the inferior alveolar nerve (IAN) from the mental foramen were assessed. Using SPSS version 22 software, the role of age, gender, and side of the jaw in the investigated parameters were evaluated by Pearson correlation, independent and paired samples t test, and chi-square test.

    Results

    The most frequent emerging pattern of the IAN was "sharp turn with 90° angle" (44.7%). The average distance of the IAC from the buccal cortex of the mandible, unlike the lingual cortex, increased in the alignment of teeth 4 to 7 in both genders (P<0.001). The distance of the IAC from the buccal cortex of the mandible in the alignment of teeth 4 to 7 and the lingual cortex in the alignment of tooth 4 and distal of tooth 6 was greater in the men than those in the women (P<0.05). Furthermore, there was no statistically significant difference between the two sides of the jaw (P>0.05).

    Conclusion

    Although the distance of the IAC from cortex was not related to age, it was greater in the men than women. Considering the variations in the IAC path and the IAN emerging patterns, CBCT radiography is suggested in doubtful cases.

    Keywords: Anatomical path, Cone-beam computed tomography, Inferior alveolar canal, Inferior alveolar nerve, Mandibular canal
  • Sahar Miravaisi, Hamzeh Ahmadian*, Bayazid Ghaderi, Omid Moradi Pages 95-107
    Background and Aim

    Cancer patients experience severe pain for which adaptation is excruciating. The aim of this study was to design a structural model of pain acceptance based on mindfulness and difficulty of emotional regulation with a mediating role of resilience in cancer patients.

    Materials and Methods

    This study was based on structural equations and descriptive-correlational research. The statistical population consisted of all people with cancer referring to health centers and clinics in Sanandaj in 2019. Based on Hair's rule for sampling in structural equations, 200 patients were selected by available methods. Data collection tools included the Pain Resilience Questionnaire, Emotional Regulation Difficulty Scale, Five-Dimensional Mindfulness Questionnaire, and Chronic Pain Adaptation Questionnaire. Data were analyzed using Amos - SEM.

    Results

    The findings of this study indicated that the variables of difficulty in emotional regulation and mindfulness in interaction with the mediating role of resilience were effective in explaining the acceptance of pain in cancer patients. The direct effects of emotional regulation difficulty (-0.57), mindfulness (0.78) and resilience (0.22) on estimating pain acceptance of cancer patients were significant (P <0.05). The indirect effects of emotional regulation difficulty and mindfulness on pain acceptance through resilience were significant (P<0.05). The total direct and indirect effects of the difficulty of emotional regulation and mindfulness on pain acceptance were (β = 0.747 and β = 0.870), respectively, which indicated the significance of the total effect of these two pathways.

    Conclusion

    Enhancing resilience and mindfulness and reducing the difficulty of emotional regulation can lead to better acceptance of chronic pain in cancer patients.

    Keywords: Pain acceptance, Mindfulness, Difficulty of emotional regulation, Resilience
  • Sahar Khoshkesht, Shahrazad Ghiyasvandian, Maryam Esmaeili, Mitra Rahimzadeh, Mehrzad Rahmanian, Masoumeh Zakerimoghadam* Pages 108-121
    Background and Aim

    Transferring a patient from the intensive care unit to the general ward is an anxiety-inducing process that is associated with feelings of insecurity, discomfort, dependency, and increased need. The most important goal of any care program is to satisfy the patient's needs and create a feeling of comfort. The aim of this study was to determine the effect of designed transitional care program on anxiety and general comfort of the patients undergoing coronary artery bypass graft during transfer from open-heart surgery intensive care unit to general ward.

    Materials and Methods

    This study was a non-randomized clinical trial with a control group which included 62 patients who were candidates for transfer from the open-heart surgery intensive care unit of Imam Khomeini Hospital in Tehran to the general ward in 2021. The patients were selected by convenient method. The control group received the routine care and were followed up. The experimental group pursued the designed transitional care program in addition to routine care. This program had 4 dimensions: 1-waiting for transfer, 2-support, gradually reducing dependence and increasing independence, 3-communication and strengthening the care triad, and 4-continuity of integrated and need-based care which was implemented by selected and trained nurses in cooperation with the researcher, physician, patients and families for 5-7 days.  Spielberger's anxiety Questionnaires and general comfort scale were completed before the transfer and on the day of the patient's discharge. Using SPSS version 26, the results were analyzed by Fisher's exact, Chi-square, paired and independent t-tests at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that the designed transitional care program could significantly reduce anxiety and increase the general comfort of the patients undergoing coronary artery bypass graft (p≤0.000).

    Conclusion

    Considering the impact of the intervention on the variables under study, use of the designed program as a suitable care program during patient transfer can be suggested.

    Keywords: Anxiety, Patient comfort, Transitional care, Clinical trial
  • Leila Barghi* Pages 122-130
    Background and Aim

    Recently, nanostructured drug delivery systems have been investigated as delivery systems for chemotherapeutic agents in cancer treatment. The aim of this study was to review nanostructured carriers for targeted drug delivery of chemotherapeutic agents.

    Materials and Methods

    Data of this review article were collected by searching PubMed and WOS (Web of Science) using the keywords of cancer, nanomedicine, nanoparticles, liposome and solubility.

    Results

    Among the various nanostructured drug delivery systems, liposomes, solid lipid nanoparticles (SLNs), nanostructured lipid carriers (NLCs), polymeric nanoparticles, micelles, albumin nanoparticles and drug-polymer conjugates have been used to develop the efficient delivery systems of chemotherapeutics for cancer treatment. Many chemotherapeutic drugs are highly hydrophobic with low aqueous solubility. Furthermore, non-specificity, toxicity and drug resistance are the main drawbacks of cancer treatment with chemotherapeutic drugs. Use of nanostructured delivery systems is the main approach to overcome drug resistance, reduce side effects and improve treatment efficacy. Additionally nanostructures containing two or more drugs for combination therapy of cancer are challenging issues that can increase the treatment efficiency by synergistic effects and decreasing drug resistance.

    Conclusion

    Although the development of various nanostructured drug delivery systems for chemotherapeutics are under investigation, few number of these systems have been used in clinical studies and entered the pharmaceutical market as approved nanomedicines

    Keywords: Cancer, Nanomedicine, Nanoparticles, Liposome, Solubility
  • Soudabeh Hamedi-Shahraki, Farshad Amirkhizi*, Fahimeh Khoushabi, Fatemeh Mir Pages 131-143
    Background and Aim

    Food insecurity and poor quality of diet are among risk factors of cardiovascular diseases (CVD). The main objective of this study was to assess the association of food insecurity with atherogenic glucose and lipid profile in women.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 630 women between 18 and 50 years of age were selected by cluster sampling and interviewed face-to-face. To assess the household’s food security status, we used a household food insecurity access scale (HFIAS) questionnaire, which its validity and reliability had been determined in the Iranian population. The serum levels of glucose (FBS), triglyceride (TG), total cholesterol (TC), low-density lipoprotein (LDL), and high-density lipoprotein (HDL) were measured and LDL/HDL, TC/HDL, and TG/HDL ratios were calculated.

    Results

    The mean serum concentrations of TG and TG/HDL ratio were significantly higher in the women suffering from moderate and severe food insecurity compared to those in the food-secure women (p=0.002). Compared with the food secure group, women with moderate and severe food security were more likely to develop hypertriglyceridemia (adjusted OR, 1.63; p=0.018) and a high TG/HDL ratio (adjusted OR, 1.52; p=0.030). However, food security status showed no significant associations with the probability of having the impaired fasting glucose, hypercholesterolemia, high LDL, low HDL, and abnormal ratios of LDL/HDL and TC/HDL.

    Conclusion

    Food insecurity may be associated with increased risk of hypertriglyceridemia and high TG/HDL in women.

    Keywords: Food security, lipid profile, Blood glucose, Cardiovascular diseases, Women