فهرست مطالب

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال چهاردهم شماره 53 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهرعلی بابائی میاردان، سید داود حسینی نسب، علی نقی اقدسی صفحات 1-17
    زمینه و هدف

    امروز تجربه زندگی رضایت بخش نیاز اساسی جوامع انسانی است. هدف این مطالعه تعیین اثربخشی آموزش روابط والد-فرزندی به دو شیوه آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد و آموزش شناختی - رفتاری بر رضایت از زندگی مادران بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به روش نیمه تجربی با پیش و پس آزمون با گروه کنترل انجام شده. 63 نفر از مادران دانش آموزان پسر مشغول به تحصیل در دوره اول دبیرستان با توجه به هدف مطالعه به عنوان اعضاء نمونه آماری انتخاب و به گونه تصادفی در دو گروه تجربی و یک گروه شاهد قرار داده شد. یک گروه از مادران روابط والد- فرزندی را به شیوه مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه دوم به شیوه درمان شناختی رفتاری با استفاده از بسته آموزشی مربوط طی 10 جلسه در طول 10 هفته آموزش دیدند. گروه کنترل تا انتهای فرآیند مطالعه در هیچ مداخله ای آموزشی شرکت داده نشد. برای گردآوری داده های پژوهش از مقیاس رضایت از زندگی دینر SWLS که یک آزمون استاندارد هست. استفاده شد، با استفاده از تحلیل کوواریانس داده های به دست آمده مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر دو شیوه مداخله آموزشی، روش مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان شناختی- رفتاری در افزایش رضایت از زندگی مادران موثر است  . هم چنین، اثربخشی دو شیوه مداخله آموزشی برافزایش رضایت از زندگی مادران تقریبا یکسان بود و تفاوت معنی داری مشاهده نشد  .

    نتیجه گیری

    بنابراین، می توان گفت، آموزش روابط والد- فرزندی به شیوه مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان شناختی- رفتاری بر رضایت از زندگی مادران اثربخش است.

    کلیدواژگان: روابط والد- فرزندی، رضایت از زندگی، پذیرش و تعهد، درمان شناختی- رفتاری
  • نجمه نصیری، مریم کورش نیا*، مجید برزگر، نادره سهرابی صفحات 19-33
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه‏ گری انطباق ‏پذیری در رابطه ‏ی بین ویژگی‏های شخصیتی و باورهای ضمنی هوش با معنای زندگی صورت گرفت.

    روش

    این پژوهش از نوع همبستگی در قالب مدل معادلات ساختاری ارایه شده است. جامعه ی پژوهش دربرگیرنده‏ی دانش آموزان دبیرستانی شهر شیراز بود. از جامعه‎ آماری مذکور 315 دانش آموز دختر (170) و پسر (145) پایه دهم و یازدهم دبیرستان در سال تحصیلی 99-1398 به روش نمونه گیری دردسترس مورد بررسی قرار گرفتند. آنان به پرسش نامه‏ معنای زندگی (استگر و همکاران، 2006)، مقیاس انطباق پذیری (مارتین و همکاران، 2012)، مقیاس باورهای ضمنی هوش (عبدالفتاح و ییتس، 2006)، سیاهه شخصیتی نیو (کاستا و مک کری، 1985) پاسخ دادند.

    یافته ‎ها: 

    در بخش‏ یافته‏ ها نیز مشخص شد که ویژگی‏های شخصیتی از راه انطباق ‏پذیری بر معنای زندگی اثر دارد. افزون بر این، نشان داده شد که باور به افزایشی و ذاتی بودن هوش بر معنای زندگی از راه انطباق ‏پذیری اثر معنادار دارد.

    نتیجه ‎گیری:

     زمانی که در نهادهای آموزشی و تربیتی به ویژگی‏های شخصیتی، باورهای ضمنی هوش توجه ویژه شود سازگاری افراد افزایش پیدا می‏کند و آنان را برای موفقیت جنبه‏ های گوناگون زندگی بالاخص معنای زندگی آماده می‏سازد.

    کلیدواژگان: معنای زندگی، ویژگی‏های شخصیتی، باورهای ضمنی هوش، انطباق‏پذیری
  • نرگس نورانیان، مهرناز آزادیکتا* صفحات 35-48
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی نیازهای روان شناختی و احساس کنترل در رابطه حمایت اجتماعی با استرس حاد در بین معلمان متوسطه اول شهر تهران انجام شد.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش را تمامی معلمان متوسطه اول شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399، تشکیل دادند. نمونه آماری نیز 320 نفر بوده که با توجه به شیوع ویروس کرونا، به شیوه در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش مقیاس حمایت اجتماعی واکس و همکاران (1986)، پرسش نامه نیازهای بنیادی روان شناختی گاردیا و همکاران (2000)، مقیاس استرس کووید-19 (CSS)(2020) و مقیاس منبع کنترل راتر (1966) بودند که روایی و اعتبار آن ها در پژوهش های پیشین به اثبات رسیده بود. جهت تجزیه و تحلیل نتایج از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون و تحلیل مسیر استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که نیازهای روان شناختی و احساس کنترل در رابطه بین حمایت اجتماعی با استرس حاد در بین معلمان متوسطه اول شهر تهران نقش واسطه ای معناداری را ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: نیازهای روان شناختی، احساس کنترل، حمایت اجتماعی، استرس حاد، معلمان
  • سجاد نیکخو*، سیده فاطمه موسوی، علی صفری صفحات 49-64
    مقدمه

    اضطراب به عنوان یک اختلال و مشکل بالینی محسوب می شود که برای درمان آن از روش های دارویی، شناختی و شناختی - رفتاری استفاده می شود.

    روش شناسی:

     روش این پژوهش توصیفی-استنباطی است.

    یافته ها

    در این پژوهش با استفاده از نصوص و ظواهر آیات الهی، آموزه هایی استنباط شده است که می توان از آنها راهکارهای کاربردی شناختی - رفتاری را در درمان اضطراب ارایه کرد.

    بحث و نتیجه گیری

    درک محضر الهی، توجه به اسامی آرام بخش خداوند، توجه به امدادهای غیبی و جنود الهی در آسمان ها و زمین، باور قلبی به تاثیرخداوند در سکونت وآرامش، باور به اراده حکیمانه الهی، توجه به مالکیت مطلق عالمانه و حکیمانه حق تعالی بر تمام اسباب و واسطه ها، نیک گمانی نسبت به خداوند، توجه به استعدادهای بالقوه خدادادی و توانمندی های فردی نیک اندیشی نسبت به آینده بهره مندی بهینه از شب شناخت عامل اضطراب زا آرامش بخشی خانه و اهل خانه و بهره مندی بهینه از خواب، آموزه های قرآنی است که از آن ها راهکارهای کاربردی برای رفع اضطراب ارایه شده است. پیشنهاد این پژوهش، انجام پژوهش های آزمایشی برای راستی آزمایی راهکارهای ارایه شده است.

    کلیدواژگان: اضطراب، آموزه های قرآن، شناخت درمانی، رفتار درمانی
  • بهمن توفیقی، علیرضا حیدرئی*، فرح نادری، زهرا افتخار صفحات 63-75
    هدف

    از این پژوهش، بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیتی بدبینی با واسطه گری چگونگی ادراک استرسورها با اختلال خودبیمارانگاری است. جامعه آماری پژوهش، شامل 11250 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر در سال تحصیلی 96-95 هستند که از میان ایشان و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، تعداد 371 نفر با استفاده از جدول مورگان، انتخاب شدند.

    ابزار گرد آوری داده ها:

     در این پژوهش، پرسش‎نامه خوش بینی-بدبینی کارتر (2000)، پرسش‎نامه ارزیابی تجارب زندگی ساراسول (1987) و مقیاس نگرش نسبت به بیماری کلنر (1985) است. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از شاخص های متناسب آماری در سطح استنباطی (همچون تحلیل عاملی، رگرسیون، مدل سازی معادلات ساختاری و...) استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها بیانگر آن است که رابطه معنی دار و مستقیم بین ویژگی های شخصیتی بدبینی (26/0)، چگونگی ادراک رویدادهای فشارزای پیشرفت (43/0) با اختلال خودبیمارانگاری و هم چنین، رابطه معنی دار و غیر مستقیم بین ویژگی های شخصیتی بدبینی و اختلال خودبیمارانگاری (13/0) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج بررسی اثر میانجی به روش بوت استراپینگ نشان داد که ادراک فشارزای پیشرفت، تاثیر متغیر بدبینی بر اختلال خودبیمارانگاری را به صورت جزیی، میانجی گری می کند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی بدبینی، چگونگی ادراک استرسورها، اختلال خودبیمارانگاری
  • سوسن سهامی، ذکیه فتاحی*، روح الله زاکرین صفحات 77-96
    هدف

    این پژوهش با هدف واکاوی مدل تربیتی حماسی با رویکرد دینی در مولفه های هوش هیجانی و هوش اخلاقی در روان شناسی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی، کیفی است که با استفاده از تکنیک نظریه پایه ور انجام شده است جامعه؛ نمونه آماری به روش نمونه گیری هدفمند از میان مجموعه کتب موجود کتاب حماسه حسینی انتخاب شده است و مفاهیم مرتبط با هوش اخلاق و هوش هیجانی از کتاب استخراج شده  و  محتوای آن در سه مرحله کد گذاری شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشانگر سازگاری و نقش مکملی مولفه های تربیت حماسی و مولفه های هوش هیجانی از دیدگاه "دانیل گلمن" و هوش اخلاقی از منظر "میکله بوربا" بود،  به نحوی که با وجود این بررسی ضمانت اجرایی تری برای تحقق دو مورد هوش اشاره شده در زندگی فردی و به ویژه زندگی اجتماعی بوجود خواهد آمد.

    نتیجه

    نتیجه حاکی از آن است که در جای جای بررسی ابعاد هوش هیجانی و هوش اخلاقی، تربیت حماسی نقش آفرین است و می تواند عامل عینیت بخشی، تسهیل کنندگی و تکمیلی کنندگی برای هوش هیجانی و هوش اخلاقی در زندگی باشد. با وجود این همخوانی و تلاقی مفهومی بین تربیت حماسی، هوش هیجانی و تربیت حماسی، هوش اخلاقی می توان به کاربردی بودن مدل تربیت حماسی در علوم گوناگون از جمله تعلیم و تربیت، روان شناسی و جامعه شناسی صحه گذاشت.

    کلیدواژگان: تربیت حماسی، هوش هیجانی، هوش اخلاقی، دانیل گلمن، میکله بوربا
|
  • Mehrali Babaei Miardan, Seyyed Davoud Hosseininasab, Alinaghi Aghdasi Pages 1-17
    Background and purpose

    Today, experiencing a satisfying life is the basic need of human societies the purpose of the present study was to determine the effectiveness of parent-child relationship training in two methods based on acceptance and commitment and cognitive-behavioral training on mothers' life satisfaction.

    Materials and methods

    This research was conducted in a semi-experimental way with a pre- and post-test with a control group. For to the purpose of the study, 63 mothers of male students studying in the first year of high school were selected as members of a statistical sample and randomly placed in two experimental groups and one control group. One group of mothers were trained on parent-child relationships in a manner based on acceptance and commitment, and the second group was trained in cognitive behavioral therapy using the relevant training package during 10 sessions in 10 weeks. The control group did not participate in any educational intervention until the end of the study process. To collect research data the Diener SWLS Life Satisfaction Scale was used, which is a standardized test. The data were analyzed using analysis of covariance.

    Findings

    The results showed that both methods of educational intervention, method based on acceptance and commitment and cognitive-behavioral therapy are effective in increasing mothers' life satisfaction ( ). Also, the effectiveness of the two methods of educational intervention in increasing mothers' life satisfaction was almost the same and no significant difference was observed ( ).

    Conclusion

    Parent-child relationship training based on acceptance and commitment and cognitive-behavioral therapy are effective on mothers' life satisfaction.

    Keywords: Parent-child relationships, life satisfaction, acceptance, commitment, Cognitive-Behavioral Therapy
  • Najmeh Nasiri, Maryam Kouroshnia *, Majid Barzegar Pages 19-33
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the mediating role of adaptability in the relationship between personality traits and implicit beliefs of intelligence with the meaning of life.

    Method

    This correlational research is presented in the form of structural equation model. The research population included high school students in Shiraz. From the mentioned statistical population, 315 female (170) and male (145) students of 10th and 11th grade of high school in the academic year of 2019-2020 were examined by accidental sampling method. They are responded the Estger et al Meaning of Life Questionnaire, the Martin et al Adaptability Scale,  the Abdel Fattah and Yates Implicit Beliefs Intelligence Scale, and the Costa and McCurry Neo Personality Inventory.

    Results

    In the findings section, it was found that personality traits affect the meaning of life through adaptability. In addition, it was shown that the belief in the incremental nature of intelligence has a significant effect on the meaning of life through adaptability.

    Conclusion

    When special attention is paid to personality traits, implicit beliefs of intelligence in educational institutions, people's adaptation increases and prepares them for success in various aspects of life, especially the meaning of life.

    Keywords: Meaning of Life, personality traits, implicit beliefs of intelligence, adaptability
  • Narges Nouranian, Mehrnaz Azad Yekta * Pages 35-48
    Aim
    The aim of this study was to investigate the mediating role of psychological needs and feelings of control in the relationship between social support and acute stress among first grade high school teachers in Tehran.
    Method
    The statistical population of this research was given by all the first high school teachers in Tehran in the academic year 2020-21. The statistical sample was 320 people who were selected according to the prevalence of coronavirus. The instruments used in the present study were the Wax et al. Social Support Scale, the Guardia et al. the Covid-19 Stress Scale (CSS) and the Rutter Control Resource Scale. Their validity had been proven in previous research. Pearson correlation coefficient, regression and path analysis were used to analyze the results.
    Findings
    Findings showed that psychological needs and sense of control in the relationship between social support and acute stress among primary school teachers in Tehran play a significant mediating role.
    Keywords: Psychological needs, sense of control, Social Support, acute stress, teachers
  • Sajjad Nikkhoo *, Fateme Mosavi, Ali Safari Pages 49-64
    Introduction

    Anxiety is considered as a clinical disorder and problem, which is treated with pharmacological, cognitive and cognitive-behavioral methods.

    Methods

    The research method is descriptive-inferential.

    Results

    In this research, by using the texts and appearances of the divine verses, teachings have been deduced from which practical cognitive-behavioral solutions can be presented in the treatment of anxiety.

    Conclusion

    Understanding the presence of God, paying attention to the soothing names of God, paying attention to the unseen help and divine troops in the heavens and the earth, believing in the influence of God in his residence and peace, believing in the wise will of God, paying attention to the omniscient and wise ownership of the Most High. Over all means and mediators, good faith towards God, attention to God-given potential talents and individual abilities, good thinking towards the future, optimal benefit from the night, knowing the anxiety-causing factor, relaxing the home and its people, and optimal benefit from sleep, there are Quranic teachings, from which practical solutions to relieve anxiety have been presented. The proposal of the current research is to conduct experimental research to verify the presented solutions.

    Keywords: anxiety, Teachings of the Quran, cognitive therapy, Behavioral Therapy
  • Bahman Tofighi, Alireza Heydarie *, Farah Naderi, Zahra Eftekhar Pages 63-75
    Introduction

    The purpose of this paper is to survey the relationship between Pessimism Personality Traits(PPT) with mediating the perception way of stressors with Hypochondria Disorder.The population study composes of 11250 students studying in Islamic Azad of Bushehr Branch in 2016-17 academic year among which 371 persons were randomly selected according to stratified sampling method. Data was gathered viaCarter’s Pessimism-Opptimism Questionnaire(2000), Sarasol’s Life Experience Evaluation Questionnaire(1987), and Klaner’s Attitude Scale towards Sickness(1985). Some appropriate statistical indices such as Factor Analysis, Regression,and SEM were applied to analyse the gathered data. Findings showed that there would be a significant and direct relationship between PPT(0.26), the perception way of Progress Stressors(0.43) with Hypochondria. Also, there would be an indirect and significant relationship between PPTs with Hypochondria Disorder(0.13).

    Results

    gained via surveying the impact of mefiation based on Bootstrapping, showed that progress stressor perception would partially mediate the impact of pessimism variable on Hypochondria Syndrome.

    Keywords: Pessimism Personality Traits, Perception Way of Stressors, Hypochondria Disorder
  • Suosan Sahami, Zakiyeh Fattahi *, Ruhollah Zakirin Pages 77-96

    Title:

     The current research was conducted with the aim of analyzing the epic educational model with a religious approach in the components of emotional intelligence and moral intelligence in psychology.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-qualitative method, which was carried out using the basic theory technique of society; The statistical sample was selected from among the available books of Hosseini's epic book by purposive sampling method, and the concepts related to moral intelligence and emotional intelligence were extracted from the book and its content was coded in three stages.

    Findings

    The findings of the research showed the compatibility and complementary role of the components of epic education and the components of emotional intelligence from the point of view of "Daniel Golman" and moral intelligence from the point of view of "Michel Borba", in such a way that despite this investigation, there is a more effective guarantee for the realization of the two points of intelligence. will arise in individual life and especially in social life.

    Result

    The result indicates that instead of examining the dimensions of emotional intelligence and moral intelligence, epic education plays a role and can be an objectifying, facilitating and complementary factor for emotional intelligence and moral intelligence in life. Despite this congruence and conceptual intersection between epic education, emotional intelligence and epic education, moral intelligence, the applicability of the epic education model in various sciences such as education, psychology and sociology can be confirmed.

    Keywords: epi education, Emotional intelligence, Moral Intelligence, Daniel Golman, Michele Burba