فهرست مطالب

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 142 (تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا نیکبخت، مسعود فلاحی خشکناب، عباس عبادی، سهیل نجفی مهری، فریده یغمائی، فاطمه الحانی، عاطفه واعظی، منصوره سپهری نیا، محبوبه شالی* صفحات 110-127
    مقدمه

    سرعت روزافزون تغییرات در دنیای کنونی، به پیدایش عصری به نام عدم قطعیت منجر شده و محیطی سرشار از فرصت و تهدید را پیشروی سیستم های پیچیده کنونی قرار داده است. یکی از چالش های برنامه ریزی دقیق و کلان برای آینده عدم قطعیت نهفته در آینده و تغییرات سریع در حوزه های مختلف در سلامت است. ابزار قدرتمندی که محیط های رقابتی آینده را حدس می زند و به توسعه راهبرد بلندمدت حتی در محیط های با بیشترین فقدان قطعیت می پردازد، ابزار برنامه ریزی سناریو است. سناریوها توصیف موقعیت های آینده و رویدادها ممکن در آن موقعیت ها هستند به گونه ای که شخص بتواند از موقعیت کنونی خود به سوی آینده ای برنامه ریزی شده حرکت کند. سناریونویسی نه فقط ابزار برنامه ریزی، بلکه ابزار یادگیری موثر نیز هست. تفکر در سناریوها، به ما کمک می کند که منطق توسعه را دریابیم، نیروهای پیشران، روندها و چالش ها را بازشناسیم. پیشران ها، مجموعه ای از نیروهای شکل دهنده به آینده اند که به صورت جهانی یا محلی، بر آینده های مختلف تاثیر می گذارند. پیشران ها وظیفه پیش برندگی و حل چالش ها را به صورت همزمان انجام می دهند. آموزش پرستاری برای توسعه و پایداری خود نیازمند پیشران هایی است تا بتواند در عصر پر تلاطم موجودیت خود را حفظ کند. پیشران ها عوامل اصلی متشکل از چند روند هستند که باعث ایجاد تغییر در یک حوزه مورد مطالعه می شوند. آموزش پرستاری کشور ضمن برخورداری از چالش ها و بحران های متعدد، ظرفیت های متنوع و تا حدودی ناشناخته ای دارد. بخشی از این چالش های موجود را می توان با شناسایی پیشران ها و روندهای آموزش پرستاری، بررسی و مدیریت کرد. از این رو پژوهش حاضر تلاش می کند تا عوامل کلیدی و پیشران های اصلی دخیل آموزش پرستاری را شناسایی و سپس با طراحی سناریوهای مطلوب و محتمل در آینده، چهارچوب سیاست گذاری و برنامه ریزی انعطاف پذیر متناسب با شرایط را ارایه دهد. پژوهش حاضر با هدف سناریونگاری آینده آموزش پرستاری ایران صورت گرفت.

    روش

      این تحقیق با ماهیت اکتشافی و با هدف شناخت آینده های پیشرو در عرصه آموزش پرستاری ایران در دوره کارشناسی انجام گرفت. در مرحله اول جهت شناسایی پیشران ها و روندها از سه گام فراترکیب، مصاحبه کیفی با اساتید پرستاری دانشگاه های علوم پزشکی کشور و روش دلفی استفاده شد. جهت فراترکیب از روش هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو استفاده شد. در گام دوم از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. مشارکت کنندگان به طریقه  مبتنی بر هدف از بین اساتید پرستاری که سابقه مدیریتی در آموزش پرستاری داشتند انتخاب شدند. مصاحبه ها به صورت تلفنی و حضوری انجام شدند. جهت تحلیل محتوای کدها از روش انتروپی شانون استفاده شد. در گام سوم جهت تایید و ارزش گزاری پیشران های شناسایی شده از روش دلفی برای ایجاد توافق استفاده شد. به طریقه نمونه گیری هدفمند تعداد 30 نفر شامل متخصصین پرستاری (اعضای بورد پرستاری و معاونین آموزشی و مدیران گروه های پرستاری در تمام دانشکده های پرستاری دانشگاه های علوم پزشکی کشور) در این پژوهش شرکت کردند. گزارشی از پیشران ها و روندهای به دست آمده از مرحله قبل همراه با مختصری از روش پژوهش و اهداف پژوهشی برای اعضا فرستاده شد. جهت ارزش گذاری از امتیاز دهی به صورت صفر تا 5 استفاده شد. این روند در سه دور متوالی از پست الکترونیکی و مراجعه حضوری ادامه پیدا کرد. سپس با استفاده از پانل خبرگان میزان تاثیر پذیری و عدم قطعیت روندهای شناسایی شده امتیاز بندی شد. در مرحله بعد با استفاده از نمودارهای تاثیر/عدم قطعیت، محورهای کلیدی برای نگارش سناریو مشخص شدند. سناریوها توسط نرم افزار سناریو ویزارد نسخه 11/4 طراحی شده و راهبردها ارایه شدند.  اعتبار سناریوها از چهار منظر امکان پذیری، سازگاری درونی، سودمندی و تمایز بررسی شد.  هر چهار شرط از نظر خبرگان قابل قبول بود.

    یافته ها

    در مرحله فراترکیب، پس از جست و جوی اینترنتی، تعداد 723 مقاله بررسی شد که از میان آنها نه مقاله برای تجزیه و تحلیل نهایی استفاده شدند. در پایان این مرحله پژوهشگر 127 کد را شناسایی نمود که با توجه به هدف پژوهش و  همچنین بنا به نزدیکی معنایی و تنها تفاوت لفظی بین برخی از کدها، کدها ادغام و با عنوان مشترک آورده شدند. در نهایت 24 کد استخراج شد. در مرحله بعد، با در نظر گرفتن مفهوم هر یک از این کدها، آن ها در یک مفهوم مشابه دسته بندی شدند. جهت ارزیابی کیفیت، نتایج در اختیار یکی از خبرگان قرار گرفت تا به وسیله شاخص کاپا مورد بررسی قرار گیرد. با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 در سطح معناداری 0/05 این ضریب برابر با 0/83 به دست آمد که نشان از پایایی مناسب کدها دارد. در مرحله مصاحبه از 17 نفر از اساتید پرستاری (2 استاد، 6 دانشیار، 6 استادیار و 3 مربی) با متوسط سابقه بالینی 1/2± 16 سال و متوسط سابقه مدیریتی 3/1 ± 6 سال، مصاحبه انجام شد. در کل 23  مصاحبه با متوسط 30-25 دقیقه انجام شد. 15 مورد از مصاحبه ها از طریق تلفن صورت گرفت و باقی مصاحبه ها به صورت حضوری انجام شدند.  در این مرحله نیز 356 کد به دست آمد. یافته های حاصل از تحلیل محتوا با استفاده از انتروپی شانون دسته بندی شدند و نتایج جهت توافق و تایید وارد مرحله بعد شد. در گام سوم، خبرگان در 6 پیشران و 31 روند به توافق رسیدند. با پنج عدم قطعیت کلیدی سناریو در سه فرض خوش بینانه، بینابین و بدبینانه طراحی شد. با توجه به وسعت ماتریس و ابعاد آن به اندازه  (15 × 15) چهار سناریوی مسیله محور، اخلاق مدار، حفظ وضع موجود و سیستم آموزشی بسته برای آموزش پرستاری ایران گزارش شدند.

    نتیجه گیری

    در پژوهش حاضر چهار سناریوی متفاوت طراحی شد. درنهایت هریک از این سناریوها باورپذیرند و هر کدام هم پتانسیل تحقق دارند، اما اینکه کدامیک روی دهد، به برنامه ریزی های امروز بستگی دارد. سناریوها هیچ تجویزی برای خود آینده ندارند، بلکه فیلمی کوتاه از امکان هایی هستند که ممکن است رخ دهند. این پژوهش واکاوی نتایج باورپذیر از اقدامات محتمل کنونی ماست. پژوهش های بعدی می توانند شاخص های نشانگری برای این سناریوها به دست آورند. کاربست روش های آینده نگاری مثل سناریو در نظام سلامت ملی ایران می تواند به منزله سیستم هشداردهنده ای برای آگاهی از فرصت ها و تهدید ها پیش از بحران به حساب آید. برای ارتقای آینده آموزش پرستاری ایران، تشکیل یک کارگروه متخصص با مهارت های فنی سناریو نگاری جهت هماهنگی بیشتر در برنامه ریزی راهبردی رشته های تخصصی   همچون پرستاری سالمندی و تدوین برنامه جامع برای اجرای صحیح پروژه های آینده نگاری، توصیه می شود. مدیر و یا تصمیم گیرنده حوزه سلامت می تواند بخش جدی از پیامد تصمیم های مختلف را در قالب سناریوهای آینده تجربه و نقاط شکست آینده را از هم اکنون مشاهده کند.

    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، آینده نگاری، عدم قطعیت​​​​​​​
  • زینب یلمه، هایده حیدری*، فاطمه دریس، شهریار صالحی تالی صفحات 128-140
    زمینه و هدف

    بستری کودک در بخش مراقبت ویژه کودکان پیامدهای مختلف جسمی، روانی و اجتماعی، افزایش استرس و کاهش خودکارآمدی را برای والدین درپی دارد. حمایت از خودکارآمدی والدین گامی برای اطمینان از اجرای موفقیت آمیز برنامه های مراقبتی در شرایط دشوار است. بنابراین ارایه مداخلات مناسب به منظور کاهش اضطراب و استرس و ارتقای خودکارآمدی والدین ضروری است. اگرچه آموزش و مراقبت مبتنی بر شبکه اجتماعی مجازی در حیطه سلامت در بیماران متعددی مورد استفاده قرار گرفته است، اما مطالعات درمورد استفاده از این فناوری در مراقبین و به ویژه در بخش مراقبت ویژه کودکان محدود است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزش مجازی مبتنی بر شبکه اجتماعی مجازی بر اضطراب و خودکارآمدی مادران دارای کودک بستری در بخش مراقبت ویژه کودکان انجام شد.

    روش بررسی 

    در این مطالعه نیمه آزمایشی، 60 نفر از مادران دارای کودک بستری در بخش مراقبت ویژه کودکان شهرکرد در دو گروه مداخله آموزش مبتنی بر شبکه اجتماعی مجازی و کنترل وارد مطالعه شدند. نمونه گیری به روش دردسترس و در بازه زمانی اردیبهشت تا شهریور سال 1401 انجام شد. گروه آزمایش طی 4 روز و هر روز 1 جلسه 60 دقیقه ای توسط پژوهشگر تحت آموزش مجازی (پرسش و پاسخ، ارایه محتوی) قرار گرفتند. داده ها توسط پرسش نامه اضطراب استاندارد اشپیلبرگر و ابزار خودکارآمدی عمومی شوارتزر و جروسلم جمع آوری و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی تجزیه وتحلیل شدند. 

    یافته ها

    میانگین نمره خودکارآمدی مادران گروه آزمایش به طور معناداری نسبت به قبل از مداخله افزایش یافت (به ترتیب قبل 4/01±19/60و بعد 5/13±21/87، P<0/001)، اما در گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد (به ترتیب قبل 4/23±18/53 و بعد 5/40±19/30، P=0/393). در گروه آزمایش میانگین نمره اضطراب مادران به طور معناداری نسبت به قبل از مداخله کاهش یافت (به ترتیب قبل 5/52±47/33 و بعد 5/27±43/63، P=0/001)، اما در گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد (به ترتیب قبل 6/88±48/30 و بعد 9/02±46/43، P=0/131). میانگین نمره اضطراب آشکار مادران قبل از مداخله، بعد از مداخله و همچنین تغییرات قبل و بعد از مداخله در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری نداشته است (P>0/05).

    نتیجه گیری

    پرستاران به عنوان عضو مهم تیم سلامت و باتوجه به نقش کلیدی آنان در ارتقای سلامت والدین می توانند با استفاده از اقدامات دیگری علاوه بر آموزش مجازی به کاهش اضطراب و افزایش خودکارآمدی والدین کمک کنند که در این زمینه نیاز به تحقیقات بیشتر است.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، اضطراب، آموزش مبتنی بر شبکه اجتماعی مجازی، مادران، مراقبت ویژه کودکان
  • فریده باستانی*، سعیده اسماعیلی، عاطفه زندی فر، حمید حقانی صفحات 142-156
    زمینه و هدف

    با شیوع کووید-19، پژوهش حاضر با هدف تعیین ترس از کووید 19 در سالمندان مبتلا به سرطان تازه تشخیص داده شده در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی استان البرز در سال 1400 انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه طولی، 174 نفر سالمند مبتلا به سرطان در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی البرز به صورت مستمر نمونه گیری شدند. برای جمع آوری داده ها از اطلاعات جمعیت شناختی، آزمون کوتاه شناختی و پرسش نامه ترس از کووید-19 استفاده شد که در سه مقطع زمانی بدو تشخیص، 1 ماه بعد و 2 ماه بعد (از مرداد 1400 تا  آبان ماه 1400) بود. اطلاعات مربوط به پرسش نامه ها بعد از کدگذاری با استفاده از نرم افزار SPSS  ویرایش 22 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها 

    ترس از کووید-19 در بدو تشخیص در سطح متوسط با میانگین 4/74±17/69 و در مرحله دوم (1 ماه بعد) 4/09±14/26 و در مرحله سوم (2 ماه بعد از تشخیص) 4/13±11/81 به ترتیب به دست آمد. تحلیل واریانس با اندازه های تکراری نشان داد ترس از کووید-19 با وضعیت تاهل (0/049=P)، بیماری زمینه ای (0/014=P) و درجه درک سالمند از سلامتی خود (0/400=P) ارتباط معنادار آماری داشته است. 

    نتیجه گیری

    تنش و استرس و ترس احتمالا می تواند روند درمان و جلسات شیمی درمانی را مخدوش سازد، بنابراین پیشنهاد می شود در زمان همه گیری، انجام مداخلات جهت ارتقاء سلامت روان سالمندان مبتلا به سرطان، برنامه ریزی شود.

    کلیدواژگان: سالمند، سرطان، کووید-19، ترس از کووید-19
  • آمنه شیروانی، افسانه صدوقی اصل*، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 158-171
    زمینه و هدف

    رفتارهای مراقبتی، پایه و اساس کار پرستاری است و اصول نظری پرستاری بر مبنای درک از مراقبت و رفتارهای مراقبتی استوار است. از طرفی خودشفقتی، توانایی مهربانی با خود است و می تواند یک منبع قدرتمند و یک پایه و اصل برای مراقبت خوب از دیگران باشد. بنابراین هدف از انجام این پژوهش تعیین رابطه خود شفقتی و رفتارهای مراقبتی پرستاران در همه گیری کووید-19 است.

    روش بررسی

    این پژوهش مقطعی تحلیلی با مشارکت 124 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران از ابتدای فروردین ماه تا پایان اردیبهشت ماه سال 1401 انجام شد. نمونه ها به صورت دردسترس انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از فرم اطلاعات جمعیت شناختی و شغلی، پرسش نامه خودارزیابی رفتار مراقبتی پرستاران ولف و پرسش نامه خودشفقتی نف انجام شد. تکمیل پرسش نامه ها به شیوه خودگزارشی بود. داده ها پس از جمع آوری، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 با آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن، آزمون من ویتنی، آزمون کروسکال والیس و روش رگرسیون خطی تجزیه وتحلیل آماری شدند. 

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار کل رفتارهای مراقبتی برابر با 7/76±82/06 بود که نشان داد پرستاران رفتار های مراقبتی را با نمره نسبتا بالایی ارزیابی کردند. میانگین و انحراف معیار کل خود شفقتی برابر با 12/73±79/47 بود . نتایج آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد ارتباط بین خود شفقتی و رفتار مراقبتی در جهت مثبت و معنادار است (P<0/05). همچنین با استفاده از روش رگرسیون خطی، ارتباط خطی معنادار و مستقیم بین دو متغیر وجود دارد.

    نتیجه گیری

    طبق یافته ها خود شفقتی با رفتار های مراقبتی ارتباط دارد. بدین معنا که با افزایش خودشفقتی، رفتارهای مراقبتی نیز بهبود می یابد. پیشنهاد می شود از طریق آموزش خود شفقتی و مهارت های مراقبت از خود، یعنی تمایل به مهربانی و درک خود، احساس ارتباط متقابل با افراد دیگر و داشتن آگاهی ذهنی نسبت به تجربیات منفی، باعث بهبود کیفیت رفتار های مراقبتی پرستاران شد.

    کلیدواژگان: خود شفقتی، پرستاران، کووید-19، رفتارهای مراقبتی
  • مینا اسم خانی، سمانه یوسفلو، محسن حسین زاده، منیره محرم نژادی فرد، فاطمه قنبرپور گروی، عفت السادات مرقاتی خویی* صفحات 172-183
    زمینه و هدف 

    سرطان پستان به دلیل تاثیر بر ارکان خانواده و روابط زناشویی یکی از مهم ترین چالش های عرصه بهداشتی می باشد. این مطالعه با هدف مقایسه عملکرد و دیسترس جنسی در زنان مبتلا و غیرمبتلا به سرطان پستان در شهر زنجان (1396-1397) انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی تحلیلی 150 زن مبتلا و غیرمبتلا، متاهل ازنظر عملکرد و دیسترس جنسی که به کلینیک خیریه مهرانه واقع در شهر زنجان مراجعه کرده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند. معیار ورود در این مطالعه در گروه مبتلایان به سرطان پستان فعال بودن ازنظر جنسی، متاهل بودن، سن 20 تا 50 سال، مبتلا نبودن به سایر سرطان ها و کسب نمره بالاتر از 11 از پرسش نامه دیسترس جنسی بود. داده ها به روش دردسترس با استفاده از پرسش نامه های جمعیت شناختی، دیسترس جنسی و شاخص عملکرد جنسی زنان جمع آوری شدند. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه  20و با استفاده از آزمون من ویتنی و تحلیل کوواریانس چند متغیره انجام شدند. 

    یافته ها 

    میانگین و انحراف معیار سن در گروه مبتلا 6/53±36/49 و در گروه غیرمبتلا 0/73±36 سال بود. یافته ها نشان داد که میانگین نمره شاخص عملکرد جنسی در تمام حیطه ها در گروه مبتلا به سرطان پستان از گروه کنترل پایین تر بود، اما این ارتباط تنها در بعد میل جنسی ازنظر آماری معنا دار بود (0/003=P). ازنظر شاخص دیسترس جنسی، میانگین نمره زنان غیرمبتلا پایین تر از زنان مبتلا به سرطان پستان بود، اگرچه این ارتباط ازنظر آماری معنا دار نبود (0/05 نتیجه گیری میل جنسی تنها متغیری بود که از بین شاخص های عملکرد جنسی در زنان مبتلا به سرطان پستان پایین تر از زنان غیرمبتلا بود، به طوری که زنان مبتلا ازنظر دیسترس جنسی و سایر شاخص های عملکرد جنسی هیچ تفاوتی با زنان غیرمبتلا نداشتند. بنابراین، به نظر می رسد مشکلات جنسی زنان مبتلا به سرطان پستان نیازمند در نظر گرفتن توجهات و حمایت های کافی و ارایه راهکارهای مشاوره ای و درمانی ازنظر شاخص عملکرد جنسی باشد.

    کلیدواژگان: عملکرد جنسی، دیسترس جنسی، سلامت جنسی
  • فهیمه فهیمی، مرضیه عادل مهربان*، طاهره نجفی قزلجه، شیما حقانی صفحات 184-197
    زمینه و هدف

    مراقبت پرستاری ایمن به معنی کاربرد دانش و مهارت توسط پرستاران در راستای تامین مراقبت باکیفیت است و به عنوان یکی از اهداف بهداشتی در بخش مراقبت ویژه مطرح است. احساس مورد حمایت واقع شدن از سوی سازمان توسط پرستاران که نقش کلیدی در رسیدن به این هدف دارند، می تواند  با رضایت شغلی، بهبود عملکرد و رضایت مددجویان همراه باشد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط حمایت سازمانی درک شده با مراقبت پرستاری ایمن در بیمارستان های دولتی شهر تبریز انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه، مقطعی و از نوع توصیفی همبستگی است که ارتباط بین دو متغیر حمایت سازمانی درک شده و مراقبت پرستاری ایمن را در 200 نفر از پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1400-1401 به روش نمونه گیری سهمیه ای مورد بررسی قرار داد. از پرسش نامه های روا و پایاشده حمایت سازمانی درک شده ایزنبرگر و مراقبت پرستاری ایمن رشوند جهت گردآوری داده ها استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 در دو بخش آمار توصیفی (فراوانی و درصد و میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون تی مستقل، تحلیل واریانس و ضریب همبستگی پیرسن) انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره حمایت سازمانی درک شده 9/57±23/20 به دست آمد که از میانه نمره ابزار، پایین تر بود. مراقبت پرستاری ایمن با میانگین نمره 34/1±322/89 در سطح مطلوب ارزیابی شد. درنهایت حمایت سازمانی درک شده با مراقبت پرستاری ایمن و هیچ کدام از ابعاد آن همبستگی معنا دار آماری نداشت (0/05 نتیجه گیری با وجود حمایت سازمانی نامطلوب از پرستاران، مراقبت پرستاری ایمن در حد مطلوب بود. این در حالی است که بین حمایت سازمانی درک شده و مراقبت پرستاری ایمن هیچ گونه ارتباط آماری معنا داری مشاهده نشد. این یافته احتمالا به دلیل حاکم بودن قوانین و باور های حرفه ای در کار پرستاران است که باعث شد با وجود درک حمایت سازمانی پایین، مراقبت ارایه شده همچنان ایمن باشد.

    کلیدواژگان: حمایت سازمانی درک شده، ایمنی بیمار، مراقبت ویژه، مراقبت ایمن، پرستاران، پرستاری
  • لیلا پورسلیمان، شهلا علیاری*، سیمن تاج شریفی فر، امیرحسین پیشگویی صفحات 198-211
    زمینه و هدف

    ارایه دهندگان مراقبت سلامتی به عنوان یکی از اعضای تیم بحران، ارایه خدمات به مادر و نوزاد را در شرایط بحرانی بر عهده دارند. هدف از این مطالعه تعیین نیازهای آموزشی ارایه دهندگان مراقبت سلامتی برای مراقبت از مادران و نوزادان در بلایا بود.
    روش بررسی این تحقیق، یک مطالعه مقطعی بود که در سال 1396 انجام شد. تعداد 208 نفر از ارایه دهندگان خدمات مراقبت شامل پرستار، بهیار و ماما در 9 بیمارستان نیروهای مسلح در سطح شهر تهران با روش سرشماری در مطالعه شرکت کردند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. روایی صوری، محتوا و سازه پرسش نامه قابل قبول بود. در بررسی پایایی، آلفای کرونباخ 0/94 محاسبه شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی در نرم افزار SPSS نسخه 16تجزیه وتحلیل شد. 

    یافته ها

    متوسط نیاز آموزشی ارایه دهندگان مراقبت سلامت، به ترتیب در حیطه های مدیریت خشونت جنسی 0/01±4/30 و مدیریت اطلاعات 0/01±4/28 بیش از میانگین سایر حیطه ها و در سطح نیاز آموزشی زیاد قرار گرفت. در حیطه مراقبت های بعد از زایمان در نوزادان (0/4±2/19) و پاسخ گویی (0/55±2/47) کمترین نیاز آموزشی اعلام شد. درمجموع نیازهای آموزشی ارایه دهندگان مراقبت سلامت نیروهای مسلح برای ارایه خدمات به مادر و نوزاد در بلایا در حد زیاد ارزیابی شد (0/43±3/3). 

    نتیجه گیری

    آمادگی ارایه دهندگان مراقبت سلامت برای ارایه مراقبت به مادران و نوزادان در شرایط بلایا کم بوده و نیازمند توجه بیشتری است. پیشنهاد می شود تدوین و بازنگری برنامه های آموزشی دانشگاهی و اجرای برنامه های آموزش مداوم براساس نتایج نیازهای آموزشی به دست آمده و درخصوص حیطه های پیشنهادشده مخصوصا مدیریت خشونت جنسی و مدیریت اطلاعات به صورت منظم، دوره ای و مستمر در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، مادران، نوزادان، بلایا، ارائه دهندگان مراقبت سلامتی
  • جمال الدین بگجانی، رضا نگارنده، شیما حقانی، محمد مهدی رجبی* صفحات 212-225
    زمینه و هدف

    مشکلات متعدد کودکان مبتلا به بیماری های سرشتی قلبی و بار مراقبتی آن ها سبب افت کیفیت زندگی والدین به ویژه مادران می شود و تبعیت از درمان پس از ترخیص از بیمارستان را می طلبد. باتوجه به مشکلات متعددی که در بحث آموزش به بیماران وجود دارد، شناسایی راهکارهای موثر برای ارایه برنامه آموزشی مراقبت در منزل ضروری است. باتوجه به گسترش روزافزون تکنولوژی و همه گیر شدن تلفن های همراه، به نظر می رسد برنامه کاربردی تلفن همراه به عنوان یک روش آموزشی نوین یکی از راهکارهای موثر در ارتقای کیفیت آموزش ها باشد.

    روش بررسی 

    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور دارای گروه کنترل می باشد که بر روی مادران کودکان مبتلا به بیماری های سرشتی قلبی که به مرکز طبی کودکان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران جهت انجام عمل جراحی مراجعه خواهند کرد، انجام خواهد شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسش نامه کیفیت زندگی SF-36 و پرسش نامه تبعیت از درمان مدانلو و همکاران است. جمع آوری اطلاعات قبل و 1 ماه بعد از مداخله انجام خواهد شد. داده های گردآوری شده با آزمون های آماری پارامتریک یا نان پارامتریک از جمله تی مستقل، تی زوجی، کای اسکویر، تست دقیق فیشر و من ویتنی تحلیل خواهند شد.

    یافته ها 

    نتایج این مطالعه اثربخشی مداخله آموزشی مبتنی بر برنامه کاربردی تلفن همراه را بر بهبود کیفیت زندگی و تبعیت از درمان مادران کودکان مبتلا به بیماری سرشتی قلبی مشخص خواهد کرد.
    نتیجه گیری این مقاله، پروتکل یک مطالعه است که تاثیر آموزش مراقبت در منزل پس از جراحی در بستر برنامه کاربردی تلفن همراه را بر کیفیت زندگی و تبعیت از درمان مادران بررسی می کند. نتایج این گونه مطالعات می تواند به شناسایی روش های سریع تر و موثرتر برای آموزش به بیمار کمک کند.

    کلیدواژگان: بیماری سرشتی قلبی، آموزش به بیمار، برنامه کاربردی تلفن همراه، کیفیت زندگی، تبعیت از درمان، مراقبت در منزل
|
  • Alireza Nikbakht, Masoud Fallahi Khoshknab, Abbas Ebadi, Soheil Najafi Mehri, Farideh Yaghmaie, Fatemeh Alhani, Atefeh Vaezi, Mansoureh Sepehrinia, Mahboubeh Shali* Pages 110-127
    Introduction

    The ever-increasing speed of changes in today's world has led to the emergence of an era called uncertainty, and an environment full of opportunities and threats has made the current complex systems a precursor. One of the challenges of accurate and big planning for the future is the uncertainty inherent in the future and rapid changes in various fields in health. A powerful tool that predicts future competitive environments and develops long-term strategy even in environments with the greatest uncertainty is the scenario planning tool. Scenarios are descriptions of future situations and possible events in those situations so that a person can move from their current situation to a planned future. Scenario writing is not only a planning tool, but also an effective learning tool. Thinking about scenarios helps us to understand the logic of development, to recognize driving forces, trends and challenges. Drivers are a set of future-shaping forces that affect different futures globally or locally. Proponents perform the task of advancing and solving challenges simultaneously. For its development and sustainability, nursing education needs drivers so that it can maintain its existence in a turbulent age. Drivers are the main factors consisting of several processes that cause change in a studied area. Nursing education in the country, while having many challenges and crises, has diverse and somewhat unknown capacities. Drivers and trends that, if identified and applied, can overcome some of the existing challenges. Therefore, the current research tries to identify the key factors and the main drivers involved in nursing education and then by designing the desired and probable scenarios in the future, it provides a framework for policy making and flexible planning according to the conditions. Therefore, the current research was carried out with the aim of scenario planning the future of nursing education in Iran.

    Method

    This research was conducted with an exploratory nature and with the aim of knowing the leading futures in the field of nursing education in Iran in the undergraduate course. In the first stage, in order to identify drivers and trends, qualitative interviews with nursing professors of Iran and Delphi universities were used. Sandelowski and Barroso's seven-step method was used for synthesis. In the second step, a semi-structured interview was used. The participants were selected in a goal-based way from nursing professors who had managerial experience in nursing education. Interviews were conducted by phone and in person. The Shannon entropy method was used to analyze the content of the codes. In the third step, the Delphi method was used to confirm and evaluate the drivers identified. 30 people, including nursing specialists (members of nursing board and teaching assistants and managers of nursing departments in all nursing schools of medical sciences universities of the country) participated in the research by means of targeted sampling. A report of the drivers and trends obtained from the previous stage along with a summary of the research method and research objectives was sent to the members. For evaluation, scoring was used in the form of 0 to 5. This process continued in three consecutive rounds of e-mail and face-to-face visits. Then, using a panel of experts, the influence and uncertainty of the identified trends were scored. In the next step, using influence/uncertainty diagrams, the key axes for writing the scenario were determined. Scenarios were designed by Scenario Wizard software version 11/4 and strategies were presented. The validity of the scenarios was examined from the four perspectives of feasibility, internal consistency, usefulness and differentiation. All four conditions were acceptable according to the experts.

    Results

    In the meta-synthesis stage, after internet search, 723 articles were reviewed, among which nine articles were used for the final analysis. At the end of this stage, the researcher identified 127 codes, which according to the purpose of the research and also based on the semantic proximity and the only verbal difference between some codes, the codes were merged and brought under a common title. Finally, 24 codes were identified. In the next step, considering the concept of each of these codes, they were categorized into a similar concept. In order to evaluate the quality, the results were given to one of the experts to be evaluated by the Kappa index. Using SPSS version 16 software, at a significance level of 0.05, this coefficient was obtained as 0.83, which shows the appropriate reliability of the codes. In the interview phase, 17 nursing professors (2 professors, 6 associate professors, 6 assistant professors, and 3 instructors) with an average clinical experience of 16 ± 1.2 years and an average managerial experience of 6 ± 3.1 years were interviewed. A total of 23 interviews were conducted with an average of 25-30 minutes. 15 of the interviews were conducted over the phone and the rest of the interviews were conducted in person. In this step, 356 codes were obtained. The findings of the content analysis were categorized using Shannon's entropy, and the results were entered into the next step for agreement and confirmation. In the third step, the experts agreed on 6 drivers and 31 trends. With five key uncertainties, the scenario was designed in three optimistic, intermediate and pessimistic assumptions. According to the size of the matrix and its dimensions (15 x 15), four problem-oriented, ethical, maintaining the status quo and closed educational system scenarios were reported for nursing education in Iran.

    Conclusion

    In the current study, four different scenarios were designed. Ultimately, each of these scenarios is believable and each has the potential to be realized, but which one will happen depends on today's plans. Scenarios have no prescription for the future itself, but rather a short film of the possibilities that may occur. This research is an analysis of the reliable results of our current possible actions. Further researches can obtain indicators for these scenarios. The application of future planning methods such as scenario in Iran's national health system can be considered as a warning system for awareness of opportunities and threats before the crisis. In order to improve the future of nursing education in Iran, it is recommended to form an expert working group with technical skills of scenario planning for more coordination in the strategic planning of specialized and sub-specialized fields and to formulate a comprehensive plan for the correct implementation of future planning projects. The manager or decision maker of the health field can see the serious part of the consequences of different decisions in the form of future scenarios of experience and future failure points right now.

    Keywords: Education, Nursing, Forecasting, Uncertainty
  • Zeinab Yalameh, Haydeh Heidari*, Fatemeh Deris, Shahriar Salehi Tali Pages 128-140
    Background & Aims

    Admitting a child to a pediatric intensive care unit (PICU) brings various physical, psychological and social consequences for parents. Supporting parental self-efficacy is a step to ensure successful implementation of pediatric care. Therefore, it is necessary to provide appropriate interventions to reduce anxiety and stress and improve self-efficacy of parents. Although mobile-based education has been used for patients in many studies, its use for family caregivers of children admitted to PICU is limited. This study aims to assess the effect of a mobile-based educational program on the anxiety and self-efficacy of mothers with children admitted to PICUs in Iran.

    Materials & Methods

    In this quasi-experimental study, participants were 60 mothers of children admitted to the PICUs of hospitals in Shahrekord, Iran from April to August 2022. They were selected using a convenience sampling method and were divided into two intervention and control groups. The intervention group received a mobile-based educational program for four days, one session per day, each for  60 minutes. For the control group, routine education was given by the ward nurses. Data were collected by Spielberger’s state-trait anxiety inventory and Schwarzer & Jerusalem’s general self-efficacy scale. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics.

    Results 

    The mean self-efficacy score in the intervention group increased significantly compared to the pre-intervention score (from 19.60±4.01 to 21.87±5.13; P<0.001), but no significant difference was observed in the control group (from 18.53±4.23 to 19.30±5.40; P=0.393). In the intervention group, the mean anxiety score decreased significantly compared to the pre-intervention score (from 47.33±5.52 to 43.63±5.27; P=0.001) but no significant difference was observed in the control group (from 48.30±6.88 to 46.43±9.02; P=0.131). There was no significant difference between the two groups in anxiety and self-efficacy scores before and after the intervention (P>0.05).

    Conclusion 

    Nurses can reduce anxiety and increase the self-efficacy of mothers of children admitted to PICUs by using other measures along with virtual education, which requires more research in this field.

    Keywords: Self-efficacy, Anxiety, Mobile-based learning, Mothers, Pediatric intensive care unit
  • Farideh Bastani*, Saeedeh Esmaili, Atefeh Zandifar, Hamid Haghani Pages 142-156
    Background & Aims

    The present study aims to determine the fear of COVID-19 in the elderly newly diagnosed with cancer referred to selected hospitals affiliated to Alborz University of Medical Sciences.

    Materials & Methods 

    In this longitudinal study, 174 elderly people newly diagnosed with cancer referred to the selected hospitals participated, who were selected using a continus sampling method. To collect data, a demographic form, the Abbreviated Mental Test, and the 7-item fear of COVID-19 scale were used before diagnosis, one month after, and two months after. The data were analyzed in SPSS software, version 22.

    Results

    Fear of COVID-19 level at the time of cancer diagnosis was moderate (mean score: 17.69±4.74). In the second stage (one month after the diagnosis), the mean score was 14.26±4.09. In the third stage (two months after diagnosis), the mean score was 11.81±4.13. Fear of COVID-19 at the time of cancer diagnosis was significantly different based on marital status (P=0.049), underlying diseases (P=0.014), and perception of health (P=0.004). 

    Conclusion

    Fear of COVID-19 can disrupt the process of treatment and chemotherapy in elderly patients with cancer. It is recommended to develop interventions to improve the mental health of the elderly with cancer during the pandemic.

    Keywords: Elderly, Cancer, Coronavirus, Fear of COVID-19
  • Amene Shirvani, Afsaneh Sadooghiasl*, Anoshirvan Kazemnejad Pages 158-171
    Background & Aims

    Patient care is the basis of the nursing profession, and the theoretical principles of nursing are based on understanding caring behaviors. Self-compassion can be a powerful source for these behaviors. This study aims to investigate the relationship between self-compassion and caring behaviors of Iranian nurses during the COVID-19 pandemic.

    Materials & Methods

    This cross-sectional study was conducted on 124 nurses working in selected hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences from March to May 2022. They were selected using a convenience sampling method. Data collection was done using a demographic/occupational form, Wolf’s caring behaviors inventory (CBI), and Neff’s self-compassion scale (SCS). After collecting the data, they were analyzed in SPSS software, vesion 22 using Spearman’s correlation test, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, and linear regression analysis.

    Results

    The mean total score of CBI was 82.06±7.76, which is a relatively high score. The highest score was related to the dimension of knowledge and skill. The mean total score of SCS was 79.47±12.73. The results of the Spearman correlation test showed that the relationship between self-compassion and caring behaviors was positive and significant (P<0.05). Also, the linear regression model showed a significant and direct linear relationship between the two variables.

    Conclusion

    Self-compassion of nurses has a significant relationship with their caring behaviors during the COVID-19 pandemic. With the increase of self-compassion, their caring behaviors improve. It is recommended to teach nurses self-compassion skills to improve their caring behaviors.

    Keywords: Self-compassion, Nurses, COVID-19, Caring behaviors
  • Mina Esmkhani, Samaneh Youseflu, Mohsen Hosseinzadeh, Monireh Moharram Nezhad-Fard, Fateme Ghanbarpour, Effat Merghati Khoei* Pages 172-183
    Background & Aims

    Breast cancer (BC) is one of the important challenges of the health system due to its impact on marital relationships. This study aims to compare sexual function and sexual distress of women with and without BC.
    Materials & Methods In this case-control study, 75 women with BC and 75 healthy women from Zanjan, Iran participated. Data were collected using a demographic form, the female sexual distress scale-revised (FSDS-R), and the female sexual function index (FSFI). Data analysis was done in SPSS software, version 20 using the Mann-Whitney test and multivariate analysis of covariance.

    Results

    The mean age of patients was 36.49±6.53 years and the mean age of controls was 36±0.72 years. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of some demographic variables such as age, educational level of women and their husbands, occupation of women and their husbands, place of residence, and number of children (P>0.05). The mean score of FSFI in all subscales in the patient group was lower than in the control group. This difference was statistically significant only in the dimension of desire (P=0.003). regarding the sexual distress variable, the mean FSDS-R score of healthy women was lower than that of women with breast cancer, but this difference was not statistically significant (P>0.05).

    Conclusion

    The difference between women with and without breast cancer is significant only in the desire domain of sexual function. There is no statistically significant difference between the two groups in sexual distress and in other domains of sexual function. The sexual problems of women with BC require consideration and support, and provding counseling in terms of sexual function.

    Keywords: Sexual function, Sexual distress, Sexual health
  • Fahime Fahimi, Marziye Adelmehraban*, Tahereh Najafi Ghezeljeh, Shima Haghani Pages 184-197
    Background & Aims

    safe nursing care is the use of knowledge and skills by nurses to provide quality patient care and it is considered one of the health goals in intensive care units. The feeling of being supported by the hospital play a key role in achieving this goal; it  can lead to job satisfaction, good job performance, and patient satisfaction. This study aims to determine the relationship between perceived organizational support and safe nursing care in nurses working in the intensive care units (ICUs) of public hospitals in Tabriz, Iran.

    Materials & Methods

    This is a descriptive-correlational study with a cross-sectional design that was conducted on 200 nurses working in the ICUs of hospitals affiliated to Tabriz University of Medical Sciences in 2021-2022, who were selected using a quota sampling method. Eisenberger et al.’s perceived organizational support scale and Rashvand et al.’s safe nursing care questionaire were used to collect data. Data analysis was done in SPSS v.16 software using descriptive statistics (frequency, percentage, mean, and standard deviation) and inferential statistics (independent t-test, analysis of variance, and Pearson correlation test). 

    Results 

    The mean score of perceived organizational support was 23.20±9.57, which was lower than the cutoff point. Safe nursing care was at a favorable level with a mean score of 322.89±34.1. The perceived organizational support had no statistically significant correlation with safe nursing care and its dimensions.
    Conclusion Despite the unfavorable perceived organizational support of ICU nurses in Tabriz, their safe nursing care is favorable. There is no statistically significant relationship between their perceived organizational support and safe nursing care. This finding is probably due to the prevailing rules and professional beliefs in the work of nurses, which has caused the care provided to be safe despite the perception of low organizational support.

    Keywords: Perceived organizational support, Patient safety, Critical care, Safe care, Nurses, Nursing
  • Leila Poursoleiman, Shahla Aliyari*, Simintaj Sharififar, Amirhosein Pishgooie Pages 198-211
    Background & Aims

    Healthcare providers are responsible for providing services to mothers and infants during disasters. The purpose of this study is to determine their educational needs for maternal and newborn care during disasters in Iran.
    Materials & Methods This is a cross-sectional study that was conducted in 2017 on 208 healthcare providers (nurses, practical nurses, and midwives) from nine armed forces hospitals in Tehran, Iran who were selected by a census method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire with acceptable face validity, content validity, and structure, with a Cronbach’s alpha of 0.94. The data were analyzed using descriptive and inferential statistics in SPSS software, version 16.

    Results 

    The mean score on the educational needs assessment scale was higher in the fields of sexual violence management (4.30±0.01) and information management (4.28±0.01), indicating the high need for education in these areas. The lowest scores were in the fields of postpartum care in newborns (2.19±0.96) and responsiveness (2.98±0.89). In total, the educational needs of healthcare providers were high (3.3±0.43).

    Conclusion

    The readiness of healthcare providers in Iran to provide maternal and newborn care during disasters is low and needs more attention. Therefore, it is recommended to compile and revise university educational programs and implement continuous education programs based on the results of this study in the proposed areas (especially sexual violence management and information management) in a regular, periodic, and continuous manner.

    Keywords: Educational needs assessment, Mothers, Newborn, Disasters, Healthcare providers
  • Jamaloddin Begjani, Reza Negarandeh, Shima Haghani, Mohammad Mehdi Rajabi* Pages 212-225
    Background & Aims 

    The numerous problems of children with congenital heart disease (CHD) and their care burden can reduce the quality of life of parents, especially mothers. Compliance with treatment after discharge from the hospital is crucial. It is necessary to provide home care educational programs for them. Given the advance of technology and the popularity of mobile phone use, this study aims to design an educational mobile application for home care after surgery to improve the quality of life and adherence to treatment in mothers of children with CHD in Iran.

    Materials & Methods 

    This is a study protocol on 72 mothers of children with CHD referred to the Children’s Medical Center of a hospital (affiliated to Tehran University of Medical Sciences) for surgery. The data collection tools will be a demographic form, the 36-Item Short Form Health Survey (SF-36), and Fatemi et al.’s Adherence to Treatment Questionnaire. Data collection will be done before and one month after the intervention. The collected data will be analyzed using mean and standard deviation, independent t-test, paired t-test, chi-square test, Fisher’s exact test, and Mann-Whitney U test.
    Results The results will be analyzed to assess the effectiveness of the mobile-based educational intervention in improving the quality of life and adherence to treatment of mothers of children with CHD.

    Conclusion

    This is the protocol of a study that examines the effect of a mobile-based post-surgery home care training application on the quality of life and adherence to treatment of mothers. The results of such studies can help identify the faster, easier and more effective methods of patient education.

    Keywords: Congenital heart disease, Patient education, Mobile phone application, Quality of life, Adherence to treatment, Home care