فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 64 (پاییز 1402)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 64 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/28
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مهدی دریابیگی سلیمی، بهناز اژدری*، علی رحیمی صادق صفحات 3-26

    تحقیق حاضر به بررسی نقش عملکرد سیاسی دولت در پیشبرد توسعه سیاسی جمهوری اسلامی ایران (مطالعه موردی: دولت حسن روحانی) پرداخته است. روش تحقیق در این مطالعه از نوع توصیفی-  همبستگی می باشد. جامعه آماری در این پژوهش ، کلیه  نخبگان فکری و ابزاری استان کرمان می باشند که تعداد کل آنها حدود 3548 نفر بوده که بر اساس فرمول حجم نمونه (کوکران) تعداد 347 نفر بعنوان حجم نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری سهمیه ای اطلاعات از آنان گردیده است .در این تحقق جهت سنجش عملکرد سیاسی دولت از پرسشنامه محقق ساخته بر مبنای شاخص های هشت گانه مطرح شده در برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP) و جهت سنجش توسعه سیاسی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است . نتایج حاصل از آزمون فرضیه اصلی تحقیق نشان می دهد که بین عملکرد سیاسی دولت روحانی با پیشبرد توسعه سیاسی جمهوری اسلامی رابطه معنادار و مستقیمی وجود دارد نتایج نشان می دهند که به ترتیب اولویت اجماع سازی ، شفاف سازی، کارایی و اثربخشی، بسط و ارتقای مشارکت، حاکمیت قانون بیشترین نقش مثبت و همچنین به ترتیب اولویت متغیرهای مسیولیت پذیری، پاسخگویی و عدالت و انصاف بیشترین نقش منفی را بر متغیر پیشبرد توسعه سیاسی جمهوری اسلامی داشته اند  در ضمن در مجموع بر اساس ضریب R محاسبه شده می توان گفت متغیر عملکرد سیاسی دولت آقای روحانی "حکمرانی خوب"  و ابعاد هشت گانه در (694/0) از واریانس و یا تغییرات متغیر پیشبرد توسعه سیاسی جمهوری اسلامی نقش داشته است.

    کلیدواژگان: عملکرد سیاسی، علکرد سیاسی دولت، توسعه سیاسی، حسن روحانی
  • حسن منوچهری، عباس مقتدایی*، بشیر اسماعیلی صفحات 27-48
    چین و امریکا به عنوان دو ابرقدرت دنیای کنونی، در مناطق مختلف جهان در حال رقابت و منازعه  هستند. خلیج فارس و  ایندوپاسیفیک  از جمله مهم ترین بسترهای این امر می باشد. موضوع این مقاله بررسی این رقابت در مناطق مذکور و پیامدهای امنیتی آن برای ایران است. بنابراین سیوال پژوهش این است که پیامدهای امنیتی رقابت چین و آمریکا در مناطق ذکر شده دارای چه ویژگی هایی بوده و پیامدهای امنیتی آن برای ایران کدام است؟ فرضیه تحقیق این است که چین و امریکا در جستجوی ثبات هژمونیک در حوزه های مختلف نظامی، اقتصادی و ژیوپلتیکی در منطقه ایندوپاسیفیک و بویژه بر سر تایوان در رقابت بوده و این امر در خلیج فارس به ایتلاف های امنیتی میان آمریکا و کشورهای حوزه خلیج فارس منجر شده است که باعث کنترل ایران و محدود شدن توان بازیگری آن شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که دو کشور چین و امریکا بر سر مناطق متعددی از جمله تایوان دچار منازعه بوده و این امر به خلیج فارس نیز کشیده شده است. با این حال رویکرد چین در خلیج فارس را می توان در چارچوب استراتژی «مصون سازی» تعریف کرد. بدین معنی که زیر چتر امنیتی آمریکا بدنبال نیازهای اقتصادی است. اما هدف آمریکا کنترل اقتصادی و نظامی-امنیتی منطقه است. روش تحقیق در این مقاله کیفی از نوع توصیفی-تحلیلی است و با استفاده از منابع کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: ثبات هژمونیک، ایندوپاسیفیک، چین، خلیج فارس، ایران، آمریکا، مصون سازی
  • جمشید کریمی، حسن بادینی*، بختیار عباسلو صفحات 49-66
    با حوادث بعد از مشروطه و تشکیل دولت مدرن در ایران، رکن قانون، که یکی از بنیادهای دولت مدرن قرار گرفت. در همین راستا، علی اکبر داور با همراهی مجلس و همت کمیسیونی از علمای تراز اول که به فقه و حقوق جدید اشراف داشتند، دست به کار تدوین قانون مدنی شدند، که خروجی آن در واقع ابتنای قانون مدنی بر فقه امامیه بود که برخی به درستی آن را «فقه فارسی» نامیده اند. در قانون مدنی تعادلی سازنده و دیالکتیکی بین فقه امامیه و حقوق جدید ایجاد شده بود که شاهکاری از قانونگذاری را ایجاد کرد. پرسش اصلی این مقاله آن است که تعامل فقه و قانون در قانون مدنی در قبل و بعد از انقلاب چگونه است. فرضیه مقاله آن است که در تدوین قانون مدنی این تعامل به دلیل وجود علمایی که هم فقیه بوده اند و هم حقوق جدید می دانستند به نحو اعلا رعایت شده است. یافته های تحقیق نشان داده است که اگرچه ساخت حقوقی ایران در حوزه قانون مدنی تقریبا ثابت مانده است، اما از جهاتی به دلیل خارج شدن از تعادل میان قانون و منابع فقهی، و تفاسیر متعدد از مواد قانونی، در برخی از موارد مشکلاتی مشاهده می شود که نیازمند تدقیق در قوانین است. رویکرد مقاله توصیفی-تحلیلی و روش جمع آوری داده ها کتابخانه ای بوده است.
    کلیدواژگان: : خیار، شرط، قانون مدنی، فقه امامیه، دولت مدرن، علی اکبر داور
  • سامان ستوده نیا، مهدی حسنی باقری*، بهناز اژدری صفحات 67-86

    مشروعیت دولت از مسایل مهم و اساسی حکمرانی است. مشروعیت باعث می شود نهادهای سیاسی موجود توجیه اخلاقی پیدا کنند چرا که می خواهند نشان بدهند معطوف به تامین خیرعمومی اند. این مقاله با محور قرار دادن دگرگونی گفتمان های سیاسی پساانقلابی در پی پاسخ به این پرسش است که گفتمان های سیاسی شکل گرفته پس از انقلاب اسلامی ایران چه نقشی در مشروعیت بخشی به جمهوری اسلامی داشته اند؟ فرضیه مقاله بر آن بوده که نزاع های گفتمانی انتخابات ریاست جمهوری از گفتمان اصلی انقلاب تغذیه کرده اند و به همین دلیل، به رغم تقابل های جناحی، ولی در نهایت درون گفتمان انقلاب قرار داشته اند و آن را تقویت کرده اند. مقاله با بهره گیری از سه گانه مشروعیت وبری برای گفتمان های موجود پنج گانه به یک تحلیل استنباطی برای هر گفتمان دست یافته که هرکدام از آنها بر یکی از سه گانه مشروعیت وبری دال های خود را مبتنی و متمرکز کرده اند. یافته های تحقیق نشان داده که هر یک از گفتمان ها یکی از دال های گفتمان انقلاب را به دال مرکزی خود بدل کرده، لذا در نهایت نه در تضاد با آن بلکه در راستای تقویت گفتمان انقلاب عمل کرده اند. رویکرد مقاله تحلیل گفتمانی و جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای است

    کلیدواژگان: : مشروعیت، گفتمان سازندگی، گفتمان اصلاحات، گفتمان عدالت، گفتمان اعتدال، جمهوری اسلامی ایران
  • فاطمه السادات قریشی محمدی* صفحات 87-102

    رسیدگی به دعاوی و قضایای بین المللی مخصوصا در شرایطی که منجر به مرگ غیرنظامیان شود، از جمله اقدامات غیرقابل توجیه در شرایط صلح و حتی جنگ است. یکی از این موارد، اقدام نظامی ایالات متحده علیه هواپیمای مسافربری ایرباس ایرانی پرواز 655 در سوم ژوییه 1998 بوده است که منجر به کشته شدن 290 سرنشینان این هواپیما در داخل خاک ایران شد. با توجه به عمق حادثه و تبعات سیاسی-حقوقی آن برای دو کشور، قضیه رسیدگی به آن با شکایت ج. ا.ایران به دیوان بین المللی دادگستری ارجاع شد که در این پژوهش به ابعاد حقوقی آن پرداخته خواهد شد. سوال پژوهش این است که دیوان در رسیدگی به این موضوع از چه رویکردی استفاده کرده است و آیا این رویکرد توانست حقوق کشور آسیب دیده را به طور کامل برآورده کند؟ نتیجه مقاله نشان دهنده این مطلب است که دیوان از رویکرد شکل گرایی به جای واقع گرایی بهره برده است، که به نادیده گرفتن حقوق کشور آسیب دیده و عدم شناسایی متجاوز، نادیده گرفتن اصول و کنوانسیون های مرتبط با حقوق هوایی کشورها در عرصه بین الملل، نادیده گرفتن تجاوز به حاکمیت سرزمینی ایران و غلبه یافتن ملاحظه سیاسی بر ملاحظه حقوقی شده است. در نهایت با توجه به عدم رسیدگی محتوایی از سوی دیوان از یک طرف در زمانی که شکایت مطرح بود و نگرانی از افزایش تنش سیاسی میان دو کشور، از طرف دیگر، پرونده بدون صدور رای از سوی دیوان، مختومه اعلام شد و ایران تنها به دریافت غرامت از سوی امریکا به شرکت ایران ایر موافقت نمود که نشانگر برخی ملاحظات سیاسی داخلی در کنار رویه شکلی دیوان است. در مقاله حاضر از روش توصیفی و تحلیلی برای بررسی موضوع استفاده شد.

    کلیدواژگان: واقع گرایی، شکل گرایی، دیوان بین المللی دادگستری، پرواز 655 ایران، ایالات متحده امریکا
  • علی محسنی شنبه بازاری، سعید اسلامی*، کمال پولادی صفحات 103-122
    هدف این نوشتار، مطالعه تطبیقی اندیشه آیت الله خامنه ای به عنوان یک فقیه سیاسی و حاکم اسلامی و سید حسین نصر به مثابه فیلسوف سنت گرای اسلامی؛ در زمینه آسیب شناسی تمدن اسلامی است. فرضیه مدعی است؛ در اندیشه هر دو متفکر؛ سطح بالایی از اشتراک نظر با محوریت خوانش انتقادی از مولفه های مفهومی تمدن، با تاکید بر آسیب های موجود در عوامل درونی تمدن اسلامی وجود دارد. بدین منظور، از نظریه جستاری توماس اسپریگنز، و روش تحقیق کیفی با استفاده از رویکرد توصیفی تطبیقی بهره گرفته شده و گردآوری مطالب با استفاده از منابع کتابخانه ای، انجام پذیرفته است. یافته ها حاکی است؛ دو عامل اصلی درونی و بیرونی محور اصلی آسیب های تحقق تمدن اسلامی است و در دیدگاه تمدنی هر دو اندیشمند؛ توجه به ابعاد متنوع دین، بازگشت به سنت، رجوع به قرآن و سیره معصومین و مخالفت با سکولاریسم نقش تعیین کننده ای داشته و در مقوله آسیب شناسی عوامل بیرونی دخیل در تمدن اسلامی؛ عواملی آسیب زا همچون، اختلافات مذهبی و سیاسی مسلمانان، ترویج سکولاریسم و سبک زندگی غربی اشتراک نظر وجود دارد.
    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، حسین نصر، تمدن اسلامی، آسیب شناسی
  • مهدی هنرمند، حجت الله ابراهیمیان*، سید احمد حبیب نژاد صفحات 123-140

    گاهی قوانین اساسی کشورها با توجه به تورم قوانین، نبود ضمانت اجرا، عدم کارآمدی و به روز بودن و... نیاز به بازنگری دارند. سیوال اصلی پژوهش این است که راهکارهای اصلاح ساختار تقنینی مجلس در قانون اساسی ایران بر اساس سیاست های کلی نظام و اسناد بالادستی کدام است؟ فرضیه اصلی تحقیق این است که مرزهای صلاحیت قانون گذاری مجلس از صلاحیت نهادهای تقنینی تصریح شده در قانون اساسی و دولت تفکیک شده و جایگاه نهادهای ناظر در جهت کارآمدی بر مبنای سیاست های کلی نظام (قانون گذاری ابلاغی رهبری) و اسناد بالادستی، اصلاح شوند. نتایج پژوهش، نشان می دهد با گذشتن مدت مدیدی از تدوین قانون اساسی و پویا بودن حکمرانی در جمهوری اسلامی متعاقب تحولات جدید، نیاز به تغییر و بازنگری (از باب شفافیت جایگاه نهادهای قانون گذار و نحوه و روش برگزاری انتخابات و استانی شدن) در آن احساس می شود. عدم توجه به تبیین جایگاه نهادها و تصمیماتشان در قانون اساسی، باعث تورم قوانین، پیشنهاد  لوایح  و طرح های زیاد، سوء برداشت های متفاوت از یک قانون و ایجاد ابهام و تعارض در قوانین گردیده است. لذا لازم است تا قانون گذار به این مهم عنایت بیشتری داشته باشد. روش تحقیق در این پژوهش کیفی از نوع توصیفی-تحلیلی است و داده ها به شیوه کتابخانه ای گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: ساختار تقنینی، قانون اساسی، صلاحیت تقنینی، قانون گذاری، سیاست های کلی نظام
  • هاشم خنفری پور جعفری، نادر مردانی*، احمد اسدیان صفحات 141-158

    موضوع این مقاله مبنای قدرت سیاسی است. در هر جامعه ای قدرت سیاسی امری تاسیسی در حوزه مدنی آن است و بی تردید نیازمند یک مبناست.  پرسش اصلی این پژوهش این است که مبنای قدرت سیاسی در فقه امامیه و اندیشه سیاسی امام خمینی چیست و چه شاخص ها و معیارهایی دارد. این پژوهش در ابتدا مبنای قدرت سیاسی را با مورد مطالعه و بررسی قرار داده است. سپس این مفهوم را در ادبیات نظری فقه امامیه دنبال کرده است. در ادامه، با بررسی دستگاه تیوریک اندیشه سیاسی امام خمینی نشان داده است که این مفهوم پایه و مرکزی چه منزلتی در گفتمان سیاسی ایشان داشته است. سپس با برساختن چند شاخص و معیار، این دو دستگاه فکری را با یکدیگر مقایسه و همسنجی کرده است. این پژوهش به این نتایج رسیده است که قدرت سیاسی در اندیشه امام خمینی یک مبنای دوگانه و ترکیبی دارد که در آن نه تنها عناصری از حاکمیت الهی وجود دارد بلکه مولفه های نظریات پایین به بالای قدرت نیز در آن حاضر است. از سویی دیگر، این مبنای دوگانه و ترکیبی توانسته است در عین حفظ سنت و پایبندی به ارکان فقاهت سنتی اقتضایات جهان مدرن را پاسخگو باشد. روش پژوهش مقایسه ای بوده و شیوه جمع آوری داده ها اسنادی و کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: دولت، مشروعیت، کنش سیاسی، خمینی، اقتدار، اجبار، قدرت، مدرنیته سیاسی
  • محمدرسول خاکزاد، سید وحید لاجوردی*، وحید قاسمی عهد صفحات 159-176

    بی تردید یکی از ارکان هر دولتی بعد از تقنین و اجرا، قضاوت است که از نظر نهادی در قوه قضاییه متجلی می شود؛ قوه ای که غایت و فلسفه وجودی آن برپایی و استقرار عدالت است. نظام جمهوری اسلامی ایران نیز نه تنها از این قاعده مستثنی نیست، بلکه از آنجایی که این دولت هم میراث دار سنت قدمایی فقه شیعه است و هم با بهره گیری از مبانی مترقی تجدد تاسیس شده است، از همین رو، معیارهای عدالت در نظام قضایی اش مضاعف و دو چندان است. تا جایی که می توان گفت ایران از این منظر یکی از موفق ترین قوه های قضاییه در جهان امروز را تجربه می کند. معهذا، برخلاف واقعیت عدالت محور نظام قضایی ایران امروزه بازنمایی های رسانه ای مغرضانه ای از فرایند دادرسی ایران در غرب ارایه می شود. از همین رو، پرسش اصلی این تحقیق این است که سازوکارهای استقرار عدالت در نظام قضایی ج.ا.ا. چیست. فرضیه تحقیق بر آن بوده است که دادرسی قضایی در ایران دارای مبانی و اصولی حقوقی و قانونی مشخصی است که نه تنها در چارچوب جهان بینی اسلامی و فقه شیعه، بلکه از منظر حقوقی عرفی غربی نیز قابل دفاع است. یافته های تحقیق نشان داده است که اصول دادرسی منصفانه مبنای تیوری قضاوت در دستگاه قضایی ج.ا. است که این اصول در قانون اساسی، قوانین موضوعه بازتاب یافته و ریشه در متون وحیانی و عقلانی ای دارد که مبنای این قوانین قرار گرفته اند. رویکرد مقاله توصیفی-تحلیلی و شیوه جمع آوری داده ها کتابخانه ای و اسنادی بوده است.

    کلیدواژگان: عدالت، حقوق، نظام قضایی، دادرسی عادلانه، حقوق بشر، استانداردهای دوگانه
  • زهرا قاسمیان فرد، سید محمدصادق طباطبائی*، محمدعلی حیدری صفحات 177-194

    طلاق در ایران پس از انقلاب و به ویژه در دهه‏ اخیر رشد فزاینده‏ای به خود گرفته است. این امر در مولفه‏های مختلفی همچون مسایل اقتصادی، تفاوت سنی، اختلافات طبقاتی، تفاوت در سطح تحصیلات، اعتیاد، خیانت و... ریشه دارد که یکی از آنها نشوز می‏باشد. موضوع مقاله‏ حاضر، بررسی علل رشد طلاق در ایران پس از انقلاب و تطبیق رویکردهای فقهی حقوقی نسبت به آن با تاکید بر همین مقوله‏ نشوز است. سیوال اصلی پژوهش: رویکردهای فقهی و حقوقی به مسیله‏ نشوز دارای چه ویژگی‏ هایی هستند؟ فرضیه‏ای که به دنبال این پرسش مطرح می‏شود: رویکرد فقها، مبتنی بر اباحه یا منع است و رویکرد حقوقی مبتنی بر ضمانت اجرای مدنی و کیفری. نتایج تحقیق نشان می‏دهد که برخی از فقها نفی تعلق گناه در طلاق را دال بر مباح بودن آن می‏دانند. در مقابل، نگرش حقوقی با فاصله گرفتن از حق‏پنداری مطلق مردانه به طلاق، امکان‏هایی را برای طلاق قضایی زوجه قایل می‏شود؛ که امکان نشوز جنسی زوج، به دو گونه‏ فعل و ترک فعل متصور است. پس اگر مرد به واسطه‏ انحرافات و رفتارهای سوء جنسی، زوجه را در معرض خشونت های مستمر قرار داده و شرایط غیرقابل تحملی را برای او به وجود آورد، زوجه می تواند با استناد به بند 4 تبصره‏ی ماده‏ی 1130 قانون مدنی، از دادگاه تقاضای طلاق نموده و در صورت عدم نتیجه‏ اجبار زوج به طلاق، از حق طلاق قضایی برخوردار باشد. روش تحقیق در این مقاله، گردآوری منابع موجود و استناد به آمار مربوطه به شیوه‏ کتابخانه ‏ای است و تحلیل داده ‏های به دست ‏آمده است.

    کلیدواژگان: طلاق، نشوز، ضمانت اجرای مدنی، فقه، حقوق موضوعه ایران
  • طاهره شاه محمدی، علی اکبر امینی*، محمد توحیدفام، سوسن صفاوردی صفحات 195-214
    از قرن نوزدهم تاکنون، مواجهه با غرب و مظاهر تمدنی آن، اصلی ترین مساله روشنفکران و نخبگان غیرغربی بویژه در جهان اسلام می باشد. نوع و ماهیت پاسخ از دلایل تعین بخش گفتمان های مختلف در جهان اسلام بوده است. در این پژوهش، با تمرکز بر آرای شایگان و عنایت، این پرسش مورد ارزیابی قرار گرفته که  غرب چه نقش و جایگاهی در گفتمان روشنفکری ایرانی داشته؟ فرضیه تحقیق آن بوده که، غرب یکی از اصلی ترین پروبلماتیک هایی بوده که مورد توجه انتقادی و چندسویه شایگان و عنایت قرار گرفته و رویکرد این دو با وجود اشتراکات متعدد دارای وجوه متمایز و خاصی می باشد. یافته ها نشانگر آن است که عنایت و شایگان در مواجهه با پدیده غرب به جای ستیزش و تعارض بر نقادی مستمر، شناخت عمیق و دوسویه و لزوم بازشناسی خود و حصول سطح مطلوبی از پیشرفت تاکید دارند. در نوع نگاه به غرب، با توجه به دغدغه ها و علایق مشترک شان، برخی از وجوه تشابه عبارتند از: اهمیت شناخت واقع بینانه تر پدیده غرب و میراث آن؛ طرح دیدگاه های انتقادی و آگاهی از تطورات و تکامل تاریخی خود و دیگری و لزوم بازشناسی و حفظ ارزش های سنتی و هویتی خود؛ و وجوه تمایز عبارتند از: یکنواختی وثبات فکری و اعتدال عنایت در مواجهه با پدیده غرب در مقابل چرخش های اندیشه ای پیچیده شایگان و گذار از ضدیت به همزیستی و تعامل گرایی. رویکرد مقاله تحلیلی-مقایسه ای و روش جمع آوری داده ها اسنادی و کتابخانه ای بوده است.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، غرب، روشنفکری، شایگان، عنایت، شرق شناسی، ضدروشنگری
  • غلامرضا جلالیان، علی یعقوبی پور*، محمد منتظری صفحات 215-236
    امروزه شفافیت بستری نظارتی است که حس دیده شدن از سوی عموم مردم را به وجود می آورد. با پدیدآمدن این حس، مسیولان رفتارشان را تغییر می دهند و در نتیجه انحرافات و فساد در عرصه حکمرانی کاهش می یابد. لذا هدف از این تحقیق، شناسایی عوامل موثر بر شفافیت در بخش دولتی می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف بنیادی و از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی-تحلیلی بوده که، مبتنی بر رویکرد اکتشافی است. پس از انجام مطالعات کتابخانه ای و ادبیات موضوع و نیز مصاحبه با 23نفر از از اساتید، مدیران و متخصصان اجرایی در سازمانهای دولتی، باروش تحلیل مضمون تعداد  13عامل موثر شفافیت بر بخش دولتی به دست آمد. براساس نتایج این پژوهش، شاخص های عدم تمایل به شفافیت در نهادهای حاکمیتی، بالا رفتن  و سطح سواد رسانه ای جامعه، مطالبه گری در سطح عمومی جامعه، تعهد و تقید مسیولین به مبانی دینی و انقلابی، استقرار دولت الکترونیک، جدیت در اجرای قوانین مرتبط با شفافیت، گسترش روز افزون اینترنت و رسانه های جمعی، الزام ثبت اطلاعات در سامانه های ملی، نظارت موثر سازمانهای مسیول(سازمان بازرسی، دیوان محاسبات و..)، تغییر رویکردهای آموزشی در بلند مدت، تشکیل احزاب قوی و حمایت از آنها، ناکارآمدی های ناشی ازعدم شفافیت و حمایت از رسانه ها و جریان آزاد اطلاعات به عنوان عوامل موثر بر شفافیت در بخش دولتی با استفاده از تحلیل مضمون شناسایی گردیدند.
    کلیدواژگان: شفافیت، بخش دولتی، نظارت اثربخش، جریان آزاد اطلاعات، تحلیل مضمون
  • غلامرضا قاسم نژاد، ایرج ساعی ارسی*، حسین آقاجانی مرساء صفحات 237-258

    یکی از موضوعاتی که امروزه به شدت مورد توجه جامعه شناسان روستایی قرار گرفته است، گردشگری روستایی و تاثیر آن بر توسعه پایدار و همه جانبه روستا است. از منظر جامعه شناسی روستایی عوامل مختلفی در توسعه گردشگری روستایی و به تبع آن توسعه روستاها نقش دارند. از این رو، هدف از مقاله حاضر ارزیابی عوامل موثر در توسعه گردشگری روستایی از منظر جامعه شناسی و به دنبال آن شناسایی اولویت بندی و درجه اهمیت هر یک از عوامل مورد نظر در روستاهای استان ایلام است. از این رهگذر می توانیم به سیاستگذارن و تصمیم گیران حوزه گردشگری برای اتخاذ تصمیمات کاربردی تر کمک نماییم. بر این اساس، مساله پژوهش حاضر آن است که اولا مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر رشد و توسعه گردشگری روستایی در استان ایلام کدامند؟ و به دنبال آن کدام یک از عوامل مذکور از درجه اهمیت بیشتری در توسعه گردشگری روستایی منطقه مورد مطالعه برخوردارند؟ این پژوهش از نظر ماهیت، از نوع پژوهش های تلفیقی کمی- کیفی و از لحاظ هدف؛ از نوع تحقیقات کاربردی به شمار می آید. از نظر نحوه گردآوری داده ها، روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و پیمایشی (مصاحبه و پرسشنامه) مورد استفاده قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که  از میان 20 عامل فرعی موثر بر توسعه گردشگری در نقاط هدف، دو عامل زیرساختی (امکانات حمل و نقل مستقیم بین روستاهای استان ایلام و استان های همجوار،نظارت کافی و اهرم های موثر کنترلی در خصوص بهسازی، تعمیر و نگهداری) و یک عامل فرهنگی- اچتماعی (آموزش و تعمیم روش های ارتباطی در مناطق گردشگری) از اولویت بیشتری برخوردار بوده اند.

    کلیدواژگان: ایلام، جامعه شناسی روستایی، گردشگری روستایی، زیرساخت های روستایی
|
  • Mehdi Daryabigi Salimi, Behnaz Azhdari *, Ali Rahimi Sadegh Pages 3-26

    The present research examines the role of the government's political performance in advancing the political development of the Islamic Republic of Iran (case study: Hassan Rouhani's government). The research method in this study is descriptive-correlation. The statistical population in this research is all the intellectual and instrumental elites of Kerman province, whose total number is about 3548 people, based on the sample size formula (Cochran), the number of 347 people is determined as the sample size and using the quota sampling method, information from In this realization, in order to measure the political performance of the government, a researcher-made questionnaire was used based on the eight indicators proposed in the United Nations Development Program (UNDP) and a researcher-made questionnaire was used to measure political development. The results of the main hypothesis test of the research show that there is a significant and direct relationship between the political performance of the Rouhani government and the advancement of the political development of the Islamic Republic. The results show that the priority of consensus building, clarification, efficiency and effectiveness, expansion and promotion of participation, respectively. , the rule of law has the most positive role and also, in the order of priority, the variables of responsibility, accountability, and justice and fairness have the most negative role on the variable of advancing the political development of the Islamic Republic. In addition, it can be said that the variable of political performance is calculated based on the R coefficient. Mr. Rouhani's government "good governance" and the eight dimensions have played a role in (0.694) of the variance or variable changes in advancing the political development of the Islamic Republic.

    Keywords: political performance, political performance of the government, Political Development, Hassan Rouhani
  • Hassan Manouchehri, Abbas Moghtadaei *, Bashir Esmaili Pages 27-48
    China and America, as the two superpowers of the current world, are competing and conflicting in different regions of the world. The Persian Gulf and the Indo-Pacific are among the most important platforms for this. The subject of this article is to examine this competition in the mentioned areas and its security implications for Iran. Therefore, the question of the research is what are the security consequences of the competition between China and America in the mentioned areas and what are its security consequences for Iran? The hypothesis of the research is that China and the United States are in search of hegemonic stability in various military, economic and geopolitical fields in the Indo-Pacific region and especially over Taiwan, and this in the Persian Gulf leads to security alliances between the United States and the countries of the Persian Gulf. It has led to the control of Iran and limited its ability to act. The results of the research show that the two countries, China and the United States, are in conflict over several areas, including Taiwan, and this has also extended to the Persian Gulf. However, China's approach in the Persian Gulf can be defined in the framework of the "immunization" strategy. This means that under the security umbrella of America, it is looking for economic needs. But America's goal is economic and military-security control of the region. The research method in this article is descriptive-analytical qualitative and uses library sources.
    Keywords: hegemonic stability, Indo-pacific, China, Persian Gulf, Iran, America, Immunity
  • Jamshid Karimi, Hasan Badini *, Bakhtiar Abbaslou Pages 49-66
    With the events after the constitution and the formation of the modern government in Iran, the pillar of law, which became one of the foundations of the modern government. In this regard, Ali Akbar Davar, with the support of the Majlis and the efforts of a commission of first-rate scholars who were well-versed in jurisprudence and new laws, began to compile the civil law, the outcome of which was actually the adaptation of the civil law to Imamiyya jurisprudence, which some correctly called "Persian jurisprudence". In civil law, a constructive and dialectical balance was established between Imami jurisprudence and new laws, which created a masterpiece of legislation. The main question of this article is how jurisprudence and law interact in civil law before and after the revolution. The hypothesis of the article is that in the drafting of the civil law, this interaction has been highly respected due to the presence of scholars who were both jurists and knew new laws. The findings of the research have shown that although Iran's legal construction in the field of civil law has remained almost constant, in some ways due to the imbalance between the law and jurisprudential sources, and multiple interpretations of legal articles, problems are observed in some cases that require Check the rules. The approach of the descriptive-analytical article and the library data collection method.
    Keywords: Cucumber, Condition, Civil Law, Imami Jurisprudence, Modern government, Ali Akbar Davar
  • Saman Sotoudhnia, Mehdi Hasani Bagheri *, Behnaz Azhdari Pages 67-86

    Legitimacy of the government is one of the important and fundamental issues of governance. Legitimacy makes existing political institutions find moral justification because they want to show that they are focused on providing public good. This article, focusing on the transformation of post-revolutionary political discourses, seeks to answer the question, what role did the political discourses formed after the Islamic Revolution of Iran play in legitimizing the Islamic Republic? The hypothesis of the article is that the discourse conflicts of the presidential elections have fed on the main discourse of the revolution, and for this reason, despite the factional confrontations, they have ultimately been included in the discourse of the revolution and have strengthened it. Using the Weberian legitimacy triad for five existing discourses, the article has achieved an inferential analysis for each discourse, each of which has based and focused its signifiers on one of the Weberian legitimacy triads. The findings of the research have shown that each of the discourses has turned one of the signifiers of the revolution discourse into its central signifier, so in the end they have not acted in conflict with it, but in line with the strengthening of the revolution discourse. The approach of the article is discourse analysis and library information collection

    Keywords: legitimacy, Constructive Discourse, reforms discourse, justice discourse, Moderation discourse, Islamic Republic of Iran
  • Fatemehal sadat Ghoreishimohamadi * Pages 87-102

    Dealing with international lawsuits and cases, especially in situations that lead to the death of civilians, is one of the unjustified actions in peace and even war. One of these cases was the US military action against the Iranian passenger plane Airbus Flight 655 on July 3, 1998, which resulted in the death of 290 passengers of this plane inside the territory of Iran. Considering the depth of the incident and its political-legal consequences for the two countries, the case of handling it with the complaint of J. A. Iran was referred to the International Court of Justice, and its legal aspects will be discussed in this research. The research question is, what approach has the court used in dealing with this issue, and was this approach able to fully satisfy the rights of the injured country? The result of the article shows that the Court has used the approach of formalism instead of realism, which leads to ignoring the rights of the injured country and not identifying the aggressor, ignoring the principles and conventions related to the air rights of countries. In the international arena, the violation of Iran's territorial sovereignty has been ignored and political consideration has prevailed over legal consideration. In the end, due to the fact that the court did not deal with the content when the complaint was filed and the concern of increasing political tension between the two countries, on the other hand, the case was declared closed without the court issuing a decision, and Iran only received The US agreed to pay compensation to Iran-Air, which indicates some domestic political considerations in addition to the court's formal procedure. In this article, descriptive and analytical methods were used to investigate the issue.

    Keywords: Realism, Formalism, International Court of Justice, Iran Flight 655, United States of America
  • Ali Mohseni Shanbezari, Saeed Eslami *, Kamal Poladi Pages 103-122
    The purpose of this article is to study the comparative thought of Ayatollah Khamenei as a political jurist and Islamic ruler and Seyyed Hossein Nasr as a traditionalist Islamic philosopher. It is in the field of pathology of Islamic civilization. The hypothesis claims; In the thought of both thinkers; There is a high level of consensus based on a critical reading of the conceptual components of civilization, with an emphasis on the damage existing in the internal factors of Islamic civilization. For this purpose, the research theory of Thomas Spriggans and the qualitative research method using the comparative descriptive approach have been used and the material has been collected using library sources. The findings indicate; The two main factors, internal and external, are the main axis of damage to the realization of Islamic civilization, and in the civilizational perspective of both thinkers; Paying attention to the various aspects of religion, returning to the Sunnah, referring to the Qur'an and the way of the innocents, and opposing secularism have played a decisive role, and in the category of pathology, external factors involved in Islamic civilization; There are harmful factors such as religious and political differences of Muslims, promotion of secularism and Western lifestyle.
    Keywords: Ayatollah Khamenei, Hossein Nasr, Islamic Civilization, pathology
  • Mehdi Honarmand, Hojatullah Ebrahimian *, Seyed Ahmad Habibnejad Pages 123-140

    Sometimes the basic laws of countries need to be revised due to the inflation of the laws, lack of implementation guarantee, lack of efficiency and up-to-dateness, etc. The main question of the research is, what are the solutions for reforming the legislative structure of the parliament in the constitution of Iran based on the general policies of the system and upstream documents? The main hypothesis of the research is that the boundaries of the legislative authority of the parliament are separated from the authority of the legislative institutions stipulated in the constitution and the government, and the position of the supervisory institutions should be modified in order to be efficient based on the general policies of the system (legislation communicated by the leadership) and upstream documents. The results of the research show that with the passage of a long period of time since the drafting of the constitution and the dynamic nature of governance in the Islamic Republic following new developments, there is a need for change and revision (due to the transparency of the position of legislative institutions and the manner and method of holding elections and provincialization) in it. It is felt. Failure to pay attention to clarifying the position of institutions and their decisions in the constitution has caused the inflation of laws, the proposal of many bills and plans, different misunderstandings of a law, and the creation of ambiguity and conflict in laws. Therefore, it is necessary for the legislator to pay more attention to this matter. The research method in this qualitative study is descriptive-analytical and the data was collected in a library manner.

    Keywords: legislative structure, Constitution, legislative competence, legislation, General policies of the system
  • Hashem Khanfaripour Jafari, Nader Mardani *, Ahmad Asadian Pages 141-158

    The subject of this article is the basis of political power. In any society, political power is an established matter in its civil domain and undoubtedly needs a foundation. The main question of this research is what is the basis of political power in Imami jurisprudence and Imam Khomeini's political thought and what indicators and criteria does it have. At first, this research has studied and investigated the basis of political power. Then he followed this concept in the theoretical literature of Imami jurisprudence. Further, by examining the theoretical system of Imam Khomeini's political thought, he has shown what importance this basic and central concept had in his political discourse. Then, by making several indicators and criteria, he has compared and equated these two intellectual devices with each other. This research has reached the conclusions that political power in Imam Khomeini's thought has a dual and mixed basis, in which there are not only elements of divine sovereignty, but also elements of low-to-high power theories. On the other hand, this dual and combined basis has been able to respond to the requirements of the modern world while preserving tradition and adhering to the pillars of traditional jurisprudence. The research method is comparative and the data collection method is documentary and library.

    Keywords: Government, legitimacy, Political Action, Khomeini, Authority, Coercion, Power, Political Modernity
  • MohammadRasul Khakzad, Seyyed Vahid Lajevardi *, Vahid Ghasemi Ahed Pages 159-176

    Undoubtedly, one of the pillars of any government, after legislation and implementation, is judgment, which is institutionally manifested in the judiciary; A force whose goal and existential philosophy is the establishment and establishment of justice. The system of the Islamic Republic of Iran is not only not an exception to this rule, but since this government is both the inheritor of the ancient tradition of Shia jurisprudence and was established using the progressive foundations of modernity, therefore, the standards of justice in its judicial system are doubled and It is double. As far as we can say, from this point of view, Iran is experiencing one of the most successful judiciary in the world today. However, contrary to the justice-oriented reality of Iran's judicial system, biased media representations of Iran's judicial process are presented in the West today. Therefore, the main question of this research is that the mechanisms of establishing justice in the judicial system of J.A.A. What is. The hypothesis of the research has been that judicial proceedings in Iran have specific legal and legal foundations and principles that can be defended not only in the framework of Islamic worldview and Shiite jurisprudence, but also from the perspective of Western customary law. The findings of the research have shown that the principles of fair trial are the basis of the theory of judgment in the judicial system of J.A. It is that these principles are reflected in the constitution, relevant laws and are rooted in the revelation and rational texts that are the basis of these laws. The approach of the descriptive-analytical article and the method of data collection was library and documentary.

    Keywords: Justice, Rights, Judicial System, Fair trial, Human rights, double standards
  • Zahra Ghasemian Fard, Seyyed MohammadSadegh Tabatabai *, MohammadAli Heydari Pages 177-194

    Divorce in Iran after the revolution and especially in the last decade has grown increasingly. This is rooted in various factors such as economic issues, age difference, class differences, difference in education level, addiction, infidelity, etc., one of which is Nashuz. The subject of this article is to examine the causes of the growth of divorce in Iran after the revolution and to apply jurisprudential-legal approaches to it, emphasizing on this category. The main question of the research: what are the characteristics of jurisprudential and legal approaches to the issue of Nashuz? The hypothesis that is raised following this question: the approach of jurists is based on prohibition or prohibition, and the legal approach is based on the guarantee of civil and criminal enforcement. The results of the research show that some jurists consider the negation of guilt in divorce as a sign of its permissibility. On the other hand, the legal attitude, by distancing itself from the absolute male right to divorce, considers possibilities for judicial divorce of the wife; that the possibility of not having sexual intercourse with a couple is considered in two types of verbs and abstinence. Therefore, if a man exposes his wife to continuous violence and creates unbearable conditions for her due to sexual deviations and misbehavior, the wife can, citing paragraph 4 of the note of article 1130 of the civil law, ask the court apply for divorce and if there is no result of forcing the couple to divorce, have the right to judicial divorce. The research method in this article is to collect the available sources and refer to the relevant statistics in a library manner and analyze the obtained data.

    Keywords: Divorce, guarantee of civil enforcement, Jurisprudence, Iran's subject law
  • Tahereh Shahmohammadi, Aliakbar Amini *, Mohammad Tohidfam, Sosan Safaverdi Pages 195-214
    From the 19th century until now, facing the West and its civilizational manifestations is the main problem of non-Western intellectuals and elites, especially in the Islamic world. The type and nature of the answer has been one of the determining factors of various discourses in the Islamic world. In this research, focusing on the opinions of Shaygan and Inayat, the question of what role and position the West has had in the Iranian intellectual discourse has been evaluated. The hypothesis of the research is that the West is one of the main problematics that has received critical and multifaceted attention from Shaygan and Enayat, and the approach of both of them has distinct and special aspects despite having many commonalities. The findings indicate that Enayat and Shaygan, in facing the phenomenon of the West, instead of fighting and conflict, emphasize continuous criticism, deep and two-way understanding, and the need to recognize themselves and achieve a desirable level of progress. In the way of looking at the West, according to their common concerns and interests, some aspects of similarity are: the importance of a more realistic understanding of the phenomenon of the West and its legacy; Projecting critical views and awareness of the historical developments and evolution of oneself and others and the need to recognize and preserve one's traditional values and identity; And the points of distinction are: uniformity and stability of thought and moderation of concern in facing the phenomenon of the West in front of the complex thought rotations of the advocates and the transition from antagonism to coexistence and interactionism. The approach of the analytical-comparative article and the method of data collection was documentary and library.
    Keywords: Political Thought, the West, Intellectualism, Shaygan, Enayat, Orientalism, anti-enlightenment
  • Gholamreza Jalalian, Ali Yaghoubipoor *, Mohamad Montazeri Pages 215-236
    Today, transparency is a monitoring platform that creates a sense of being seen by the public. With the emergence of this feeling, officials change their behavior and as a result, deviations and corruption in the field of governance are reduced. Therefore, the purpose of this research is to identify the factors affecting transparency in the public sector. The current research is descriptive-analytical in terms of its fundamental purpose and in terms of its nature and method, which is based on an exploratory approach. After conducting library and literature studies on the subject and also interviewing 23 professors, managers and executive specialists in government organizations, Baroosh analyzed the content of 13 effective factors of transparency in the public sector. Based on the results of this research, the indicators of unwillingness to be transparent in the governing institutions, increasing the level of media literacy in the society, demanding at the general level of the society, the commitment and adherence of the officials to religious and revolutionary foundations, the establishment of electronic government, seriousness in Implementation of laws related to transparency, the ever-increasing expansion of the Internet and mass media, the requirement to register information in national systems, effective supervision of responsible organizations (Inspection Organization, Accounts Court, etc.), changing educational approaches in the long term, forming strong parties. and their support, the inefficiencies caused by the lack of transparency and support of the media and the free flow of information were identified as factors affecting transparency in the public sector using thematic analysis.
    Keywords: Transparency, Public Sector, Effective Supervision, free flow of information, content analysis
  • GholamReza Ghasemnejad, Iraj Sai Arsi *, Hossein Aghajani Mursaa Pages 237-258

    One of the topics that has been strongly paid attention to by rural sociologists today is rural tourism and its effect on the sustainable and all-round development of the village. From the perspective of rural sociology, various factors play a role in the development of rural tourism and, accordingly, the development of villages. Therefore, the purpose of this article is to evaluate the effective factors in the development of rural tourism from a sociological point of view, and then to identify the prioritization and importance of each of the factors in the villages of Ilam province. In this way, we can help policymakers and decision makers in the field of tourism to make more practical decisions. Based on this, the question of the current research is that, firstly, what are the most important factors affecting the growth and development of rural tourism in Ilam province? And then which of the mentioned factors are more important in the development of rural tourism in the study area? In terms of nature, this research is of the type of integrated quantitative-qualitative research and in terms of purpose; It is considered as applied research. In terms of data collection, descriptive-analytical and survey research methods (interviews and questionnaires) have been used. The findings of the research indicate that among the 20 sub-factors affecting the development of tourism in the target points, two infrastructural factors (direct transportation facilities between the villages of Ilam province and neighboring provinces, sufficient supervision and effective control levers regarding improvement, maintenance and maintenance) and a social-cultural factor (education and generalization of communication methods in tourism areas) have been given more priority.

    Keywords: Ilam, rural sociology, Rural tourism, rural infrastructure